Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Kita up lagi [entry 2 tahun lepas] . Ok...kalau sebelum ni kita bercerita tentang  Tips untuk IBU MENYUSU di bulan RAMADHAN . Hari ni pulak...

Menu Sahur Terbaik Untuk Ibu yang Menyusu

/
14 Comments
Kita up lagi [entry 2 tahun lepas]. Ok...kalau sebelum ni kita bercerita tentang Tips untuk IBU MENYUSU di bulan RAMADHAN. Hari ni pulak aku nak berkongsi Menu sahur terbaik untuk ibu yang menyusu pula.

KURMA


Seperti dalam Hadith "Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma "

BUAH-BUAHAN


Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa

GREEN SMOOTHIE/JUS


Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, straawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.

Boleh juga buat jus kurma. Cuma perlu buah kurma dan fresh milk...sedap.

TELUR REBUS


Kaya dengan protein dan Omega 3

OAT


Dapat memberi tenaga yang lebih lama

LENTIL SOUP (SUP KACANG DHAL)


Menambah susu badan

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)


Memberi rasa kenyang lebih lama dan betenaga lebih lama

AIR


Elakkan dari minum air dengan banyak sewaktu sahur tetapi kerapkan pengambilan air selepas Maghrib sepanjang malam. Ni ada tips minum air untuk cukup kan 8 gelas sehari.

  1. 1 gelas selepas bangun sahur
  2. 1 gelas sebelum makan sahur
  3. 1 gelas selepas sahur
  4. 1 gelas sebelum berbuka
  5. 1 gelas selepas berbuka
  6. 1 gelas sebelum terawikh
  7. 1 gelas selepas terawikd
  8. 1 gelas sebelum tidur


Note: Baru 6 hari puasa dah pening nak masak apa ☺☺




You may also like

14 comments:

  1. Perkongsian yang baik.. Saya kalau sahur dan berbuka, pasti tak ketinggalan untuk makan kurma..

    ReplyDelete
  2. aduhaiii aku thn ni paling teruk..mengepam pun xde susu.

    ReplyDelete
  3. Good tips.. thanks Fiza.. kena minum air lebih nmpk nya atie ni.. terasa kurang air minum skrg ni

    ReplyDelete
  4. info yg baik utk yg bukan ibu menyusu jugak ni kan Fiza
    pagi2 dah google cari resepi Fiza bagi kaknoor lah sbb fenin hehe

    ReplyDelete
  5. makanan2 ni semua yang berkhasiat kan

    ReplyDelete
  6. kurma memang elokkan... buah2an juga bagus.. ehm justu hijau gerun tengok... hijau sangat takut jadi hulk...
    betoi2 6 hari puasa dah peningkan... padahal dah tulis gak menu2nyer... lepastu dah nak petang cam tak best lak...

    ReplyDelete
  7. yg tang minum air tu mmg betul berjaya Fiza, saya rasainya..tu belum makan lagi tu... minum air je dah kenyang, hahaha.. tapi atleast 1-2 liter air dlm badan kan fiza..mmg mengulang toilet je laa...fikir anak nak menyusu...mmg kene disiplin la...

    ReplyDelete
  8. Utk yg tak menyusukan pun baik juga ni Fiza.
    Rasa lebih selesa perut waktu siang hari.

    ReplyDelete
  9. yes. pening pale pikir nak masak pe ptg2 hu hu hu :)
    demi anak2, pikir la jugak kan.

    ReplyDelete
  10. memang suka amalkan kurma & esp sepanjang ramadhan..rasa lebih bertenaga...

    ReplyDelete
  11. Puas I dok fikir macamana ni minum air 1 gelas sebelum berbuka. Pitam den fikir maklumlah tengah puasa, otak tak boleh berfikir dengan baik katanya. Ni kira 1 gelas sebelum makan berbukalah yerk. Hehehe....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...