Baju Muslimah Kanak-kanak

Ok...kalau semalam kita bercerita tentang Tips untuk IBU MENYUSU di bulan RAMADHAN . Hari ni pulak aku nak berkongsi Menu sahur terbaik un...

Menu Sahur Terbaik Untuk Ibu yang Menyusu

/
18 Comments

Ok...kalau semalam kita bercerita tentang Tips untuk IBU MENYUSU di bulan RAMADHAN. Hari ni pulak aku nak berkongsi Menu sahur terbaik untuk ibu yang menyusu pula.

KURMA



Seperti dalam Hadith "Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma "

BUAH-BUAHAN




Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa

GREEN SMOOTHIE/JUS



Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, straawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.

Boleh juga buat jus kurma. Cuma perlu buah kurma dan fresh milk...sedap.

TELUR REBUS



Kaya dengan protein dan Omega 3

OAT



Dapat memberi tenaga yang lebih lama

LENTIL SOUP (SUP KACANG DHAL)


Menambah susu badan

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)



Memberi rasa kenyang lebih lama dan betenaga lebih lama

AIR



Elakkan dari minum air dengan banyak sewaktu sahur tetapi kerapkan pengambilan air selepas Maghrib sepanjang malam.

Note: Terliur plak aku nengok telur rebus tu ☺☺




You may also like

18 comments:

  1. Aah saya pun terliur tgk telur rebus tu hee
    Oo minum byk time lepas buka la ek
    Oo ok ok

    ReplyDelete
  2. Haha..fiza...
    tengok telur rebus tu,jadi terliur nak wat buka or sahur..
    Tup tup ayat bawah fiza pun sama,terliur telur rebus :p bleh plak tersama pk nye

    ReplyDelete
  3. Telur rebus tu mengancam la!! Selamat Menyambut Ramadhan yg mulia ini..

    ReplyDelete
  4. hehehe mmg boleh tambah tenaga ni ..

    ReplyDelete
  5. emm rindu zaman pam ebm dulu, mmg minum esp tu ada positifnya fiza, susu pun pekat

    ReplyDelete
  6. Skg ni terliur. Cube tgk ms buke t. Tak pandang pun. Hahahahah!

    ReplyDelete
  7. sokong sangat...pagi ni pon sahur, nasi, air, susu, kurma, oat, milo...banyak tu..kakakka....en asbeen sediakan...nak jaga izz lagi pagi ni

    ReplyDelete
  8. pernah menyusu anak masa bulan puasa tahun lepas & tahun sebelumnya.. :D

    ReplyDelete
  9. mmg bnyk membantukan, nak menyusukan anak sambil berpuasa bknnya mudah .. jadi kenelah bijak ambil makanan yg baik..

    ReplyDelete
  10. a'aa betoi tu.. saya siap sediakan air masak dlm bilik

    ReplyDelete
  11. Wlupun tak bf mmg amalkan smoothie dgn kurma untuk tenaga

    ReplyDelete
  12. Bolehlah ni try untuk sahur...simple2 jak semua kan. :-)

    ReplyDelete
  13. Has pun ber GGS sahur selang hari la.. bkn hari2 :D

    ReplyDelete
  14. kurma mmg wajib makan! semalam kan boleh pula cik b ni bengkak gara2 zayyan dok hisap sebelah aje. lama dah tak rasa camtu..huhu

    selamat berpuasa buat fiza sekeluarga.

    ReplyDelete
  15. Green smoothies tu mmg tak bleh masuk tekak M ha ha...

    ReplyDelete
  16. bagus tips nie..boleh wat jus kurma nti

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...