Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Breastfeeding. Show all posts
Showing posts with label Breastfeeding. Show all posts

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali meng...

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!!

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali menghantui aku. Asal aku nampak dia jer, aku rasa seram yang teramat sangat. Aku rasa nak lari. Tapi aku tak boleh lari. Aku kena hadap jugak benda tu. Especially waktu malam. Memang rasa seram sejuk dibuatnya sebab kau akan rasa sakit bila kena. 


Bila kau kena tu memang kau akan terjerit. Mana tak terjerit. Keseraman yang aku hadap tu boleh mendatangkan luka. Sampai anak-anak kau pon terkejut sebab kau asyik terjerit-jerit. Dah 2 ker 3 bulan aku hadap benda seram ni. Tapi lately menjadi-jadi seramnya. Dan mungkin aku akan hadap lagi 9 bulan kot.... huhuhu... Seramnyaaaaa...

Apa yang seram sangat tu? Aku seram dengan makhluk nih:



Wah... Kusyuk membaca nampak. Suka baca kisah seram erk. Ini lah dia yang menjadi keseraman aku sejak akhir-akhir ni. Makhluk paling comel yang menghantui aku sekarang nih... Imam muda Iman Harraz.... ekekeke... Kenapa dengan Harraz sampai buat ibu dia ni naik seram? 

Mana tak seram. Gigi dah banyak tumbuh woihhh!!! Dan kerjanya sejak gigi dah banyak ni asyik nak mengasah gigi jer masa tengah menyusu. Terjerit-jerit aku dibuatnya. Kalau kat rumah ok lagi. Aku risau kalau menyusu kat public area. Terkejut pulak orang dengar aku menjerit nanti. 

Aku terbayang kisah si ibu yang putus putingnya bila kena gigit dengan si anak... eeuuwwww... Tersangat ngeri hokay. Kalau luka pon kau dah rasa ngeri ini kan pulak terputus... double triple kengeriannya. Kejadian tu tak sure dekat mana. Kalau tak percaya, ini kisahnya [Puting Payudara Putus Digigit Ketika Menyusui Anak]

Siapa kata breastfeeding ni mudah? Ini lah antara salah satu risiko yang kau kena tanggung. Sakit macam mana kena gigit sekali pon, tanggungjawab kau nak bagi susu yang terbaik untuk anak tetap dilaksanakan. Picit hidung... Sudah. Tekap hidung masa dia menggigit.. Sudah. Slow talk jangan gigit masa dia tengah menyusu pon sudah. Penampar jer aku tak bagi lagi... kahkahkah... Gila kau nak tampar anak sendiri yang baru berumur setahun dua bulan.

Tapi tu lah... Dah namanya budak. Gusi tengah gatal gamaknya. Redho jer lah. Acah-acah merajuk dengan anak tak nak bagi nenen, dia bukan faham kau tengah merajuk pon. Buruk nau perangai nak merajuk rajuk kan... ekekeke... Tak apa lah. Tak lama pon moment breastfeeding ni. Nanti bila anak dah besar, kau sendiri yang akan rindu dengan moment tu tau. 

Gittew lah kisah seramnya. Buat ibu-ibu menyusu di luar sana. Kau tak keseorangan. Don't give up sebab ramai geng yang kena gigit dengan anak... hahaha... Bertuahlah kau kalau anak tak pernah gigit time kau menyusu. 

Note: Tak sabar nak balik. Nak gomol dak mok nih


Moeder | Susu Untuk Ibu Hamil Dan Menyusu . Susu merupakan antara keperluan terpenting bagi ibu yang hamil atau pon yang sedang menyusukan ...

Moeder | Susu Untuk Ibu Hamil Dan Menyusu

Moeder | Susu Untuk Ibu Hamil Dan Menyusu. Susu merupakan antara keperluan terpenting bagi ibu yang hamil atau pon yang sedang menyusukan anak kerana terdapat kalsium dalam segelas susu. Bagi ibu yang sedang hamil, kalsiun sangat diperlukan untuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat serta membentuk otot dan saraf agar berfungsi sempurna. Manakala untuk ibu yang sedang menysusu, anak juga memerlukan kalsium yang cukup dari Air Susu Ibu untuk perkembangan tulang. Sebab tu ibu menyusu memerlukan kalsium dengan jumlah yang cukup kerana ibu menyusu kehilangan kalsium setiap hari kerana menyusukan anak. 


Kalau korang yang tengah hamil atau sedang menyusukan anak masih tercari susu yang sesuai, apa kata korang cuba susu MOEDER Genius Pregnancy Fomula. Moeder adalah makanan tambahan untuk meningkatkan pengeluaran susu badan untuk ibu yang menyusukan anak serta meningkatkan system imun badan untuk ibu yang sedang hamil.

Kandungan Dalam MOEDER



Moeder dirumus kahs dari pelbagai bahan-bahan sunnah dan bahan-bahan herba semulajadi yang tiadak mengandungi bahan kimia. Antaranya SUSU KAMBING, EKSTRAK TOMATO, HABBATUSSAUDA, MADU, EKSTRAK ANGGUR, LUTEIN, BIRD NEST, SEAWEED, BUAH TIN, KURMA, GAM ARAB/MANNA, BILBERRY, ALOE VERA, LOBAK MERAH, BROKOLI, OMEGA 3, BETIK, STEVIA, VANILLA dan NON DAIRY CREAMER. Banyak hokay bahan-bahannya, 


Khasiat MOEDER Untuk Ibu Hamil


➔ Menguatkan kandungan bagi ibu hamil
➔ Memberi lebih tenaga ketika proses bersalin
➔ Mencegah sakit pinggang dan tulang belakang ketika hamil
➔ Meningkatkan daya tubuh, stamina serta tenaga sepanjang hamil
➔ Mencantikkan Kulit


Khasiat MOEDER Untuk Ibu Menyusu


➔ Memberi tenaga untuk ibu terutama ketika berpuasa
➔ Membanyak dan memekatkan produksi susu
➔ Membantu menghilangkan selulit kesan kehamillan
➔ Membantu merawat luka dalamam ketika bersalin
➔ Mencegah kegemukan, mencerah dan melembabkan kulit


Testimoni pengguna MOEDER



Rasa MOEDER dan PACKAGING


Kalau korang rasa susu Moeder ni, korang tak percaya yang ia nya ada campuran susu kambing sebab rasanya yang tak ada rasa hamis kambing. Kalau korang pernah minum susu kambing, mesti tau macam mana rasanya kan. Tapi susu Moeder ni sedap dengan ada perasa vanilla. Packaging macam ni aku suka sebab kau hanya perlu koyak sachet lepas tu trus tuang dalam cawan. Tak payah nak cedok-cedok susu lagi dah. Bekas tu boleh terus pakai buat isi duit... hehehe... 

Cara Pengambilan


Tak susah pon. 1 sachet tu bancuh dengan air suam 150ml untuk pagi sebelum/semasa sarapan pagi dan malam sebelum tidur. 1 Jar Moeder ni bersamaan dengan 600g (20g x 30 sachet) dan boleh bertahan sebulan lebih. Kira berbaloi dan jimat jugak nih.


Macam biasa, kalau kita minum apa-apa supplement sekali pon, result adalah berbeza untuk setiap individu. Ada yang serasi dan ada yang tak. Ada yang nampak kesan serta merta dan ada yang amik masa. Yang penting, banyakkan minum air masak juga yerp. 

Kalau nak tahu maklumat lanjut mengenai produk atau nak buat pembelian, boleh layari:


Website


FB Page


Instagram 


Alamat

Millennial Gen Sdn Bhd (1167089-D)
11G, Jalan Keluli AL7/AL,
Pusat Perniagaan Bukit Raja,
Section 7, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 3358 5344 | HP: +6010-4042769






Memiliki susu badan yang banyak atau meriah merupakan impian bagi setiap ibu menyusu. Kerana makanan terbaik bagi anak adalah dari susu ibu...

Susu Bernutrisi Buat Ibu Hamil dan Menyusu Bersama MOMMA® Pregolact™

Memiliki susu badan yang banyak atau meriah merupakan impian bagi setiap ibu menyusu. Kerana makanan terbaik bagi anak adalah dari susu ibunya sendiri sehingga anak berusia 2 tahun. Tapi ada ibu menyusu yang terkandas ditengah jalan dalam menyempurnakan misi penyusuan selama 2 tahun disebabkan masalah kurang susu. Antara punca susu ibu makin berkurang mungkin disebabkan stress, kurang mengepam terutama bagi ibu yang sudah mula bekerja atau mungkin sebab kurangnya pengambilan makanan yang berkhasiat. Begitu juga dengan ibu hamil. Yang sentiasa ingin kekal sihat dan cergas walaupon sedang hamil. Macam mana nak dapatkan susu yang banyak atau nak kekal sihat bertenaga walaupon sedang hamil? Atau sedang mencari milk booster dan susu untuk ibu hamil? MOMMA® Pregolact™ ada jawapannya.

'Heroes are not made, They are Breastfeed'. Yess... I've already Breastfeed my hero for 12 months.

Kenapa MOMMA® Pregolact™ Bagus Buat Ibu Hamil dan Menyusu

Kerana MOMMA® Pregolact™ merupakan susu bernutrisi yang diformulasi dengan activ-4 Plus khas untuk milk booster dan susu untuk ibu hamil dalam membantu ibu hamil dan menyusu kekal Sihat, Cergas dan Membekalkan Nutrisi lengkap buat anak dalam kandungan dan anak yang sedang menyusu. MOMMA® Pregolact™ juga dapat meningkatkan kuantiti susu dan menjadikan susu badan lebih pekat. Wahhhh... Menarik sangat kan.

Sumber: [SINI]

Kalau korang masih mencari milk booster dan sedang mencari susu untuk ibu hamil yang sesuai, boleh lah cuba MOMMA® Pregolact™ ni sebab ianya diformulasi dari 12 bahan campuran semulajadi antaranya Zaitun, Kismis, Delima, Susu Kambing, Kurma, Omega 3, Buah Tin, Safron, Habatus Sauda, Madu dan Inulin (Prebiotic). Yang bestnya kan, kandungan MOMMA® Pregolact™ tiada gula dan krimer.

Antara Khasiat dan Aspek Yang Ada Pada MOMMA® Pregolact™

Cantik

  • Merawat masalah kulit kepala gatal atau rambut gugur
  • Kulit ibu dan bayi jadi cantik dan halus
  • Mengurangkan masalah kulit kering atau eczema

Sihat

  • Menaikkan HB
  • Mengelakkan sakit pinggang dan kejang kaki
  • Merawat stress
  • Mengurangkan risiko demam kuning
  • Meningkatkan imunisasi badan

Bertenaga

  • Mengurangkan alahan (morming sickness)
  • Menghilangkan rasa letih, lesu dan penat
  • Memberitenaga ekspres buat ibu yang sering kepenatan

Bijak

  • Meningkatkan perkembangan otak
  • Menjadikan anak cerdas dan bijak kerana mengandungi EPA dan DHA

Milk booster

  • Malancarkan saluran susu
  • Meningkatkan pengeluaran susu bagi ibu yang mempunyai masalah kurang susu
  • Memekatkan susu ibu

Kesan Selepas Mengambil MOMMA® Pregolact™


Ini berdasarkan pengalaman aku sendiri pula yer. Selepas amalkan MOMMA® Pregolact™ selama 7 hari, aku rasa susu memang pekat. Breast pulak rasa penuh dan berat. Pengeluaran susu pon lancar dan perut rasa kenyang. Tapi kena ingat, keserasian sesuatu produk bergantung pada individu itu sendiri. Yang penting jangan lupa minum air masak 3 liter sehari yerp.

Breakfast setiap pagi. 4 skoop MOMMA® Pregolact™ bersama 150ml air suam. Kacau dan sedia untuk diminum!
Tips: 3 hari pertama minum 1x sehari sahaja. Tingkatkan kepada 2x sehari sekiranya perlu

Korang boleh cuba sendiri MOMMA® Pregolact™ sebab ianya menjadikan ibu dan anak Cantik, Sihat, Bijak, Baik Untuk TenagaDapat Meningkatkan Kuantiti Susu dan dapat Memekatkan Susu. Didatangkan dengan 2 perisa iaitu Coklat dan Vanila. Dan pilihan aku adalah coklat. Rasanya memang tersangat sedap. Memandangkan MOMMA® Pregolact™ ada campuran susu kambing, ianya tak hamis tau. Oh! Ya.. MOMMA® Pregolact™ mempunyai sijil halal yang diiktiraf oleh JAKIM dan telah mendapat kelulusan dari KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia. Minum tanpa was-was gittew.

Testimoni dari budak kuat menyusu yang ibunya mengambil MOMMA® Pregolact™... hehehe... 

Ini pulak antara testimoni-testimoni dari pengguna yang berpuas hati dengan MOMMA® Pregolact™

MOMMA® Pregolact™: Milk booster dan susu untuk ibu hamil. Ibu yang minum MOMMA® Pregolact™, baby pulak yang rasa kenyang dan tak meragam ☺ 

MOMMA® Pregolact™: Milk booster dan susu untuk ibu hamil. Kepuasan seorang ibu bila susu dah makin banyak ☺

MOMMA® Pregolact™: Milk booster dan susu untuk ibu hamil. Susu bertambah dan jadi pekat dengan segelas MOMMA® Pregolact™

MOMMA® Pregolact™: Milk booster dan susu untuk ibu hamil. Kuantiti susu meningkat dari 2 oz naik kepada 4 oz.. wow... 

MOMMA® Pregolact™: Milk booster dan susu untuk ibu hamil. Ini aku tak nafikan. Kalau period, susu memang agak drop. Tapi dengan segelas MOMMA® Pregolact™, susu banyak walaupon period. 

Amacam... Rasa menarik tak baca testimoni-testimoni ni? Masih tak puas hati lagi sebab sikit sangat testimoni nya? Ok... Korang boleh terjah link [DISINI] sebab ada banyak testimoni-testinomi lain dari mereka yang dah mencuba produk MOMMA® Pregolact™. Rata-rata ibu hamil dan menyusu memberi feedback yang sangat positive dan sangat berpuas hati dengan hasil yang mereka dapat selepas mengambil MOMMA® Pregolact™. Memang MOMMA® Pregolact™ sangat sesuai untuk milk booster dan susu untuk ibu hamil.

Harga: RM155.00 ( 30x minum / 1 bulan)
Perisa: Coklat / Vanilla Bliss

Last but not least. Bukan mudah nak menyempurnakan misi penyusuan susu ibu selama 2 tahun penuh, Semangat dan keazaman yang tinggi perlu ada pada ibu-ibu kalau ingin berikan makanan terbaik untuk anak iaitu SUSU IBU. Semoga misi kita berjaya. 

Kalau korang nak tahu maklumat lanjut mengenai produk milk booster dan susu untuk ibu hamil MOMMA® Pregolact™, korang boleh layari Website dan Facebook MOMMA® Pregolact™: 

Website


Facebook


Instagram


Atau terus ke kedai beralamat: 

MOMMA® Industries Sdn Bhd
No 6-25-3, Tingkat 2, 
Jalan Medan Pusat Bandar 8A, 
Bangi Sentral, 43650 Bandar Baru Bangi, 
Selangor Darul Ehsan







Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri se...

Breastfeeding Journey | 12 Bulan Yang Indah

Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri sendiri kerana dah berjaya mencapai stage kedua. Stage pertama dari lahir hingga 6 bulan. Stage kedua 6 bulan hingga 1 tahun. Sekarang dalam target nak kejar PHD in Breastfeeding pulak sampai cukup umur Iman Harraz 2 tahun.


Menyusu anak tak semudah yang disangka. Tapi ada yang kata menyusu badan ni senang. Iyer... memang senang sebab kau tak perlu bancuh susu malam-malam. Kau tak perlu bawak bakul susu pergi mana-mana. Kau tak perlu fikir harga susu yang makin melambung harganya sebab breastfeeding ni is free. Kau dah jimat berganda kat situ. Memang senang kan.

Tapi kau tau tak atas kesenangn tu ada cabarannya nya jugak yang kau kena lalui? Tidur malam kau tak cukup sebab anak minta disusukan. Iyer... kau selak jer. Tapi kalau dah 4-5 kali bangun kau lena ker lepas tu? Breastfeeding in public. Kau ingat ibu-ibu menyusu macam aku ni tak segan ker menyusu dekat kawasan yang crowded even aurat terjaga? Malu tetap malu. Nak cari nursing room macam lah kau kenyit jer mata dah boleh sampai kat situ. Takkk... Melainkan kau dah faham selok belok pasaraya dimana letaknya nursing room. Tak kan kau nak biar anak kau menangis-nangis nak susu tapi kau tak nak bagi sebab tak jumpa nursing room. Kejam sangat nih. Nak tak nak kau kena lah cari kerusi susukan anak kau. Lepas tu hadaplah kau dengan pandangan-pandangan yang kurang enak ibarat kau susu kan anak ditempat awam tu ada lah satu kesalahan yang besar. Seronok tak bila ada segelintir manusia berfikiran macam ni... ppffttt...

 Kenangan... Stok susu yang berjaya dibuat. Tapi dah habis :-(

Bila susu kau merudum secara tiba-tiba. Kau ingat senang nak maintain kuantiti susu setiap hari? Especially bagi ibu-ibu yang baru bekerja lepas cuti bersalin. Timing untuk mengepam mesti lari punya. Dengan stress kerjanya lagi. Bertuah lah kalau korang jenis yang konsisten setiap hari. Yang ni memang aku salute. Tambah parah bila stok susu kau dah habis macam aku. Hari ni perah untuk bekalan hari esok. Macam ni lah bila susu kau merudum. Asik amik stok yang dah disimpan. Lama-lama susut sampai dah tak ada baki. Memang menangis kau dibuatnya.

Support.. Bukan mudah nak dapat support dari orang sekeliling. Bila cerita susu makin kurang, jawapan dia senang jer 'Bagi jer susu formula'. Bila anak kau asyik mengempeng, dikatanya 'tak puas menyusu tu. Susu dah sikit agaknya'. Bila susu yang kau pam tu nampak cair, dikatanya 'tak der khasiat tu. nampak cair jer susu'. Nampak sangat kau tak tau apa itu FOREMILK dan HINDMILK.

Kau kena faham. FOREMILK adalah air susu ibu yang yang pekat dan keluar pada peringkat awal menyusukan bayi.Ia bersifat cair tetapi kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Oleh kerana sifatnya yang cair maka foremilk berguna untuk menghilangkan dahaga bayi. HINDMILK pula keluar beberapa saat selepas foremilk. Sifatnya lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding foremilk. Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.

Medela Swing yang masih berkhidmat. Dah nak masuk 7 tahun pakai :-)

Jadinya... Tolong lah support. Suami especially. Isteri dah tolong bagi anak susu sedangkan awak tidur lena tanpa gangguan. Dah tolong jimatkan duit susu. Apa salahnya tolong ambil berat pada isteri yang menyusukan anak awak ni. Cuba tanya isteri 'Macam mana susu. Cukup tak?'. 'Susu lancar ker? Nanti abang beli kan milkbooster' 'Pam susu ok tak. Ada nak kena tukar sparepart?'... Haaa.. Contohnya. Ambik lah berat sikit. Tolong basuhkan pam susu ker. Tolong asingkan susu dalam botol siap-siap selepas di perah ker. Kan sweet kalau macam nih. Pleaseeee!!!

 Alhamdulillah dah setahun... Rezeki Iman Harraz dapat minum susu ibu

Bukan mudah sebenarnya nak capai tahap macam ni. Ada masa kau rasa macam nak give up bila susu kau merudum dimana kau kena bangun malam perah susu. Penat... memang penat. Dengan urusan rumahtangga lagi. Belum lagi bila nipple kau luka. Rasa nak menyorok bila nampak anak. Kejang-kejang kaki kau menahan sakit. Sebab tu aku cakap... Kalau kau dah pilih untuk susu kan anak, kau kena ada jiwa yang kental. Semangat kena tinggi. Abaikan mulut-mulut puaka yang suka mengata. Putus asa kena buang jauh-jauh. Dan yang penting MIND SETTING. BREASTFEEDING IS NOT A CHOICE. IT'S A RESPONSIBILITY. Smoga Allah permudahkan urusan aku dan smoga susu aku cukup. Wish me luck.

Sijil syiok sendiri ☺☺

Buat ibu-ibu yang tak dapat susukan anak dengan susu ibu. korang dah cuba yang terbaik. Ianya bergantung pada rezeki. Jangan salahkan diri sendiri. Jangan rasa down. Susu kan anak dengan susu ibu atau susukan anak dengan susu formula. Kita tetap IBU yang habat.

Note: Panjang lagi aku nak citer. Tapi cukuplah sampai sini. Semangat lain macam kalau dah mula cerita pasal breastfeeding ni ☺☺


Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra Menyusu. Kenapa penting? Mestilah penti...

Seamless Nursing Bra By Shapee Memang Best

Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra Menyusu. Kenapa penting? Mestilah penting sebab payudara wanita akan berubah terutama sekali ketika mereka mengandung dan juga selepas melahirkan anak. Bila dah berubah tu, korang tak boleh lah pakai lagi lah Bra lama kan. Jadinya… buat bakal-bakal ibu, antara list yang korang kena masukkan dalam wishlist persediaan semasa mengandung dan selepas bersalin nanti adalah nursing bra. Peringatan ni tau.


Pemilihan Nursing Bra juga harus dititikberatkan juga yer. Jangan main beli jer tau sebab Nursing Bra ni direka khas untuk ibu-ibu yang menyusu dan rekaannya agak berlainan dengan bra yang biasa. Terdapat juga pelbagai jenama Nursing Bra yang ada dipasaran sekarang ni. Antara nya ialah Seamless Nursing Bra dari jenama Shapee

Apa yang best dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni?

Memang best Seamless Nursing Bra Shapee ni. Kali pertama kau pakai kau akan jatuh cinta sebab rasa selesa dan sejuk bila dipakaiNak tau tak kenapa rasa selesa dan sejuk? Sebab materialnya terdiri dari nylon dan spandex. Memang best sangat. Keselesaan itu penting yer dalam pemilihan nursing bra. Korang boleh tengok dalam gambarajah kat bawah ni kenapa Shapee Nursing Bra ni best.


Memang Seamless Nursing Bra Shapee ni direka khas untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu. Yang bestnya kan. Untuk ibu menyusu yang terlupa nak pakai breast pad tak perlu risau dengan kebocoran sebab Seamless Nursing Bra Shapee ni ada Removable Bra Pad. Memang agak tebal juga Removable Bra Pad ni tau. Kalau korang rasa tak nak pakai removable bra pad ni, korang boleh bukak jer. Kalau nak pakai boleh letak balik. Dah nama pon removable kan…. Hehehe… 


Korang tau tak yang ibu-ibu menyusu ni tak digalakkan memakai ‘wired bra’ sebab ianya boleh menyekat pengeluaran susu. Bukan itu saja, ia juga boleh menyebabkan payudara jadi bengkak dan sakit. Dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, korang tak payah lah nak pakai nursing bra yang ada dawai tu sebab ianya dah ada sokongan sehingga 360’ untuk menyokong bentuk badan. Macam Push-up bra lah ni. Tapi versi nursing bra gittew… ngeeee…


Kebanyakan Nursing Bra memang ada nursing clip atau klip bukaan. Korang tau tak sebab apa? Sebab untuk memberi keselesaan pada ibu-ibu yang menyusukan anak lah. Tak payah nak tanggalkan bra. Cuma bukak nursing klip tu saja. Memang senang nak dibuka dan dipasang balik Selesa sikit kalau nak menyusukan anak kan. Tapi yang bestnya dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, rekabentuk klip lebih inovasi dan flexible. Lepas tu senang nak remove bra pad.  


Didatangkan dengan 3 colour. BLACK, PINK and NUDE. Yang mana satu pilihan anda? Pilihlah ikut kaler kesukaan yerp. Ni detail keistimewaan Seamless Nursing Bra Shapee.

Shapee Nursing Bra (Basic)
  • 3D seamless design (non-wired)
  • 360° comfortable support
  • Improved non-slip straps for maximum support
  • Innovation nursing clip design for convenience + flexibility
  • Greater adjustability for versatile
  • Removable bra pad for easy replacement
  • Made by breathable material (nylon and spandex)
  • Free extender hook


Ni measurement untuk rujukan korang. Ada size M, L dan XL. Sila ukur betul-betul. Jangan salah saiz dan cup yerp. Yang pasti, harga Seamless Nursing Bra Shapee adalah sangat berpatutan. Hanya RM45.00 untuk sekotak. Memang selesa dan best. Korang kena beli jugak kalau nak rasa keselesaannya. Untuk maklumat lanjut, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

 Address

Shapee Trading &Distribution (M) Sdn Bhd (1058466-U)
No.45 (Ground Floor) 
Jalan Utama 44, Mutiara Square
Mutiara Rini, 81300 Skudai
Johor Darul Takzim

Phone

+607-5547488

Email

cs@theshapee.com   

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum...

Breastfeeding Challenge | Bila Anak Dah Tumbuh GIGI!!

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum. stok susu dah habis dan macam-macam lagi lah. Tapi yang paling mengerikan kau dalam penyusuan susu ibu ni bila anak kau dah tumbuh gigi. 


Nampak tak gigi 2 batang kat bawah tu? Scary hokay. Umur 8 bulan dah start tumbuh gigi. Belum tumbuh gigi pon dah start menggigit. Bila dah tumbuh gigi ni lagi lah galak dia menggigit. Dok asah gigi jer kerjanya. Tu gigi atas tak tumbuh lagi. Bukan setakat gigit, ditariknya pulak kita punya. Kau ingat plastik ker nakkkk!!!

Tengah sedap-sedap kau baring nyusukan anak sambil mata kau layu. Tetiba anak kau boleh pulak gigit. Time tu jugak lah kau menjerit terkejut macam kena kejutan letrik. Merajuk terus dengan anak. Kau memang suka dengar ibu kau ni menjerit kan Iman Harraz. Anak kau pulak menyengih jer. Kau rasa? Tak jadi nak merajuk.

Bukan tak pesan kat Harraz. Hari-hari pesan... 'Nak minum, minum jer. Tak mau gigit'. Macam lah anak kau faham kan... hahaha... Budak ni faham sebenarnya. Tapi saja jer kan. Gusi tengah gatal. Hadap lah kau. Skang ni kalau kena gigi aku picit jer hidung dia tu. Rasakan ☺☺. Panjang lagi perjalanan breastfeeding nih. Baru 9 bulan. Harap cukup sampai 2 tahun.

Note: Harraz demam semalam. Alhamdulillah pagi ni dah ok. Hope tak berpanjangan. Tak senang hati dok kat office nih :-(



Curlass ko jah. Siap ada part 2 lagi. Part Pertama kisah 3 tahun lepas hokey... [Dugaan Seorang IBU Yang Menyusukan ANAKNYA!!] . Lama giler...

Dugaan Ibu Menyusu | Part 2

Curlass ko jah. Siap ada part 2 lagi. Part Pertama kisah 3 tahun lepas hokey... [Dugaan Seorang IBU Yang Menyusukan ANAKNYA!!]. Lama giler nak ada sambungannya kau. Bila ada baby baru. Haruslah ada citer baru kan. Banyak lagi citer pasal breastfeeding yang aku nak kongsi. Mohon tabahlah korang membacanya nanti yerp. Baca citer ni dulu.


Ni citer minggu lepas. Biasalah... Budak sorang ni bukan main kuat lagi menyusunya. Selalu aku bekalkan 18 - 20 oz. Tapi haritu boleh plak tak cukup. Inilah antara dugaan ibu menyusu. Kau kena emergency balik bila bekalan susu ibu yang kau bekalkan pagi tu tak mencukupi. 

Nursery whatsapp dalam pukul dua macam tu. Kata susu Harraz nak habis dah. Perghhhh... Pukul tiga pon belum lagi nak oiii. Apsal cepat sangat habisnya. Memang production susu aku sedikit drop haritu. Gara² breastpump nyer suction tak kuat. Jadi mood mengepam pon agak kelaut. Tak sedar diri lagi yang stok susu beku tinggal 2 botol jer haritu. 

Nasib lah bos tak der. Aku kluar awal sikit. Ngam² aku sampai dalam pukul empat tu memang susu harraz dah kering kontang. Nasib jugak keja kat Cyberjaya. Kira denkat jugak lah dari rumah. Kalau jauh? Hurrmmmm... Tak nak lah bayangkan... hehehe... 

Kekadang bila aku bekalkan lebih. Tak habis susunya. Sayang tau kalau tak habis. Kalau dok umah memang dah sure si Harraz nak puting original. Dah ada depan mata kan. Takkan lah kau nak hisap botol plak. Sebab susu kalau dah dicaikan tak boleh dibekukan balik. Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku). Kau ingat senang nak handle EBM. 

Bila bekalkan ngam², boleh plak habis susunya haritu. Nursery cakap sebab Harraz tak berapa nak tido sangat. Tu yang cepat susu habis. Bangun malam skang pon kerap jugak nih. Dulu tak der lah macam ni. Aku perasan dia kerap bangun lepas baik demam haritu. 4-5 kali gak lah bangun malam. Sket lagi bley kawan ngan panda sebab mata pon dah nak sama... hehehe...

Note: Fasa menyusu gaya bebas sudah bermula ☺☺


Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺ Agak mencabar juga berpuasa dan dalam masa yang sama...

Menu Sahur Terbaik Untuk Ibu yang Menyusu!!

Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺


Agak mencabar juga berpuasa dan dalam masa yang sama kita menyusukan anak. Bley gigil badan dibuatnya. Sebab tu lah pentingnya sahur yerp ibu² menyusu di luar sana. Jangan skip sahur. Pastikan menu² untuk sahur tu dari sumber makanan yang boleh maintain kan production susu.  

Untuk rujukan diri sendiri dan juga rujukan ibu² baru yang menyusukan anak, kita up balik [entry 3 tahun lepas]. Ini antara menu sahur terbaik untuk amalan ibu menyusu di bulan puasa.

KURMA



Seperti dalam Hadith "Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma "

BUAH-BUAHAN




Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa

GREEN SMOOTHIE/JUS



Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, straawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.

Boleh juga buat jus kurma. Cuma perlu buah kurma dan fresh milk...sedap.

TELUR REBUS



Kaya dengan protein dan Omega 3. Boleh ambil telur rebus atau separuh masak semasa sahur, jangan digoreng sebab goreng akan rosakkan telur kuning dan menyebabkan telur kuning jadi transfat yang bahaya. 

OAT



Dapat memberi tenaga yang lebih lama. Bagi yang biasa amalkan oats untuk sarapan, makanlah organic rolled oats dengan susu kambing.

LENTIL SOUP (SUP KACANG DHAL)


Menambah susu badan

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)



Memberi rasa kenyang lebih lama dan betenaga lebih lama

AIR



Elakkan dari minum air dengan banyak sewaktu sahur tetapi kerapkan pengambilan air selepas Maghrib sepanjang malam. Ni ada tips minum air untuk cukup kan 8 gelas sehari.

  1. 1 gelas selepas bangun sahur
  2. 1 gelas sebelum makan sahur
  3. 1 gelas selepas sahur
  4. 1 gelas sebelum berbuka
  5. 1 gelas selepas berbuka
  6. 1 gelas sebelum terawikh
  7. 1 gelas selepas terawikd
  8. 1 gelas sebelum tidur
Note: Tengok gambar kurma teringat kurma kat umah yang nak habis. Kena beli ni.


Nak menyusukan anak hingga 2 tahun bukan suatu yang mudah yer. Ni berdasarkan pada pengalaman diri sendiri. Hasil merudum, stok susu yang i...

Produk Review | Umil Mother's Care Milk Booster

Nak menyusukan anak hingga 2 tahun bukan suatu yang mudah yer. Ni berdasarkan pada pengalaman diri sendiri. Hasil merudum, stok susu yang ibarat harini perah pakai untuk esok dan dengan letihnya nak mengepam sebab nak kena bangun malam.

Tapi demi nak bagi susu terbaik untuk anak, semua masalah yang datang bukan halangan sebab susu ibu banyak khasiat dan manfaat. Antaranya... Meningkatkan kecerdasan, Menambahkan kekebalan tubuh bayi, Lebih terjamin mutunya, Mencegah infeksi usus dan Membuat ibu lebih sihat.

Ada ibu2 yang rasa give up bila susu mula merudum. Tak terkecuali juga bila ada yang kata susu meriah ni sebab rezeki si ibu. Tapi kalau tak usaha macam mana nak banyakkan susu pon tak guna juga kan. Skang ni plak ada macam2 produk yang boleh menambahkan susu ibu. Haaaaa...ni saya nak share satu produk baik punya untuk ibu2 menyusu diluar sana.



HARGA: RM80.00 (1 KOTAK)
BERAT: 600 GRAM/POWDER, PERASA COKLAT

Produk UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER. Khas untuk ibu hamil dan menyusu. Bukan tu jer tau. Untuk kesihatan ibu dan bayi juga. Teruja tak. Ni nak tambah keterujaan anda dengan khasiat UMIL MILK BOOSTER plak.

Khasiat untuk Ibu Hamil dan Menyusu

- Membantu pengeluaran susu ibu yang banyak
- Memberi rasa kenyang berpanjangan dan bertenaga sepanjang hari
- Membantu mengekalkan zat besi dan mineral yang secukupnya untuk ibu dan bayi
- Membantu kesihatan perut dan kolon
- Membantu mengurangkan kadar kolestrol
- Membantu mengekalkan kalsium dan menguatkan tulang selepas bersalin
- Membantu mencantikkan kulit ibu selepas bersalin dan menjadikan payudara lebih anjal dan gebu
- Membantu meningkatkan sistem imunisasi badan bayi

Khasiat untuk Bayi 0 - 24 Bulan

Otak

- Tinggi IQ dan cergas
- Membantu pertumbuhan tisu saraf

Telinga

- Kurang mendapat jangkitan penyakit telinga

Kulit

- Kulit menjadi mulus dan bersih
- Kurang penyakit enzyme
- Kurang mendapat alahan pada kulit

Saluran Kencing

- Kencing menjadi lawas
- Kurang mendapat jangkitan saluran kencing

Mata

- Penglihatan menjadi lebih tajam

Hati

- Mengurangkan risiko penyakit kuning (jaundice)

Perut/Usus

- Sistem pencernaan yang bagus
- Mengelakkan dari kembung perut
- Mengurangkan risiko cirit birit, sembelit dan alergik pada makanan

Sendi dan Otot

- Tulang otot menjadi kuat
- Kurang mendapat penyakit

Sistem Imunisasi

- Membantu meningkatkan sistem imunisasi bayi



Untuk penyediaan UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER pula, disarankan mengambil tiga (3) kali sehari dengan 2 sudu/30 gram dengan 170ml air suam pada sebelah pagi sebelum sarapan, tengahari dan malam. Kurangkan minuman berkefin dan di galakkan minum air kosong sekurang kurangnya 3 liter sehari untuk kesan yang optimum. Lepas mengepam susu tu jangan lupa minum air yerp.



Apa yang best dengan UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER ni? Haaaa... Sebab ianya perasa coklat yang sangat sedap. Ibarat rasa hot chocolate yang sebenar. Nasib sehari bancuh 3 kali jer. Kalau tak der had memang asyik nak membancuh jer lah. Serious sedap. Walaupon masih dalam pantsng, badan rasa cergas dan proses production susu pon cepat even baru lepas mengepam dan menyusukan baby.

Yang penting, ianya halal dan mendapat kelulusan dari KKM. Kesuciannya juga terjamin sebab 100% keluaran Bumiputera. Tak perlu ragu2 lagi dah. Buat ibu2 yang sedang hamil dan juga sedang mengalami masalah production susu, dalam masa yang sama nak badan bertenaga sepanjang hari, boleh cuba UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER ni. Mana tau serasi dan susu tambah meriah kan.

Kalau nak tau lebih lanjut mengenai produk keluaran JSR TERBILANG SDN BHD ni, boleh terjah:

Instagram: UMIL MILK BOOSTER
Email: umilmilkbooster@gmail.com
Contact No. : 019-3000 793/019-6473 938
posted from Bloggeroid

Lately ni bila diperhatikan dalam laman social especially FB. Banyak betul topic perdebatan hangat dikalangan ibu² semua. Antaranya…V...

Stop The Mother's War | Breastfeeding vs Formula Milk


Lately ni bila diperhatikan dalam laman social especially FB. Banyak betul topic perdebatan hangat dikalangan ibu² semua. Antaranya…Vaccine vs Immunization, Home birth vs Hospital birth, Home-schooling vs public schooling, Stay at Home Mom (SAHM) vs Working mom. Ini sebagai contoh yerp. Dan yang terbaru ni…Breastfeeding vs Formula Milk.

Menyentuh mengenai BF vs FM ni, perdebatan ni dah lama sebenarnya. Tapi menjadi hangat gara² tajuk sebuah akhbar yang mengaitkan isu breastfeeding penyebab si ibu terjun dari pangsapuri. Agak panas jugak lah saya sebagai seorang Breastfeeding mom. Kenapa mesti tajuk sebegitu yang di highlight kan? Cuba tengok perbezaan tajuk akbar Hairan Metro dengan The Star ni:

Hairan Metro punya tajuk

[The Star] punya tajuk

Nampak tak perbezaan tajuk tu? Kekadang newspaper ni pon tak hagak² buat tajuk. Bukan main gempak lagi tajuk tu. Dah macam tak der tajuk lain nak buat. Tajuk sangat mengundang emosi ibu2 yang menyusukan anak diluar sana tau. Terus jadi perdebatan bila baca komen² dari BF mom dan jugak FM mom. Isunya disini, bukan breastfeeding saja puncanya. Banyak lagi punca² lain yang menyebabkan terjadinya perkara macam ni.

Tau kan…orang dalam pantang ni mudah dapat depression atau dalam bahasa lain MEROYAN atau POSPARTUM DEPRESSION. Gejala kemurungan selepas bersalin atau postpartum depression adalah gangguan psikologi yang perlu mendapat rawatan pakar. Ia lebih teruk dan mendatangkan kesan buruk kepada ibu dan bayi yang baru dilahirkan. Ia lebih kerap berlaku pada bulan pertama sehingga selepas setahun kelahiran anak. Malah ia boleh juga berlaku selepas keguguran atau kematian bayi dalam kandungan. Ibu-ibu yang menghidap kemurungan selepas bersalin mengalami perubahan emosi yang lebih teruk dan lebih lama. [SUMBER]

Gila meroyan pula adalah gangguan perasaan atau jiwa yang serius. Penyakit ini sering dikaitkan dengan masalah yang dialami wanita sewaktu atau selepas berpantang. Pada tahap ini, seseorang wanita yang mengalaminya mampu melakukan perkara-perkara yang boleh mencederakan dirinya, bayi serta orang di sekelilingnya.

Jelas kan maksudnya. Kalau iya pon sebab penyusuan maka tercetusnya kemurungan. Rasanya banyak factor lain disekelilingnya yang boleh  menyumbang kepada kemurungan. Bukan sebab kecewa tak dapat breastfeed baby terus nak tamatkan riwayat diri sendiri. Tak kan orang yang sedang meroyan suka suki nak bunuh diri kan sebab dia tak sedar pon apa yang dia buat. Mungkin ada pencetus lain yang kita tak tau.

Emosi ibu dalam pantang sangat fragile. Tak boleh dibiarkan sendirian especially kalau baru lepas bersalin anak pertama. Orang sekeliling pon kena take action. Jangan beri tekanan. Bagi lah sokongan. 


Berbalik kepada isu. Sebab tajuk ni lah tercetus perbalahan antara BF dan FM mom. Katanya Breastfeeding mom terlalu obsessed dengan breastfeeding. Breastfeeding mom ni kekadang suka menunjuk hasil susu yang sepenuh² peti ais. Asal perah jer nak tunjuk hasil yang meriah. Breastfeeding mom ni suka kondem ibu² yang bagi anak mereka FM. Pilihan ditangan masing². Nak BF...teruskan. Nak FM pon...dipersilakan. 

Saya bukan dalam kategori yang kondem ibu² yang bagi anak mereka FM. Bagi saya rezeki tu ditangan ALLAH. Kalau ALLAH dah kata susu dia banyak, maka banyak lah hasil tenusu tu. Kalau ALLAH kata susu dia hanya setakat 6 bulan, maka 6 bulan lah rezeki anak tu dapat susu ibu. Tapi kalau ALLAH dah bagi rezeki susu yang banyak tapi anda tak der usaha nak teruskan penyusuan susu ibu, itu memang sangat menyedihkan.

Suka tayang hasil tenusu. Bagi saya tak ter masalah pon. Menunjuk bukan sebab bangga atau riak dengan hasil susu yang meriah. Menunjuk bukan sebab bangga atau riak sebab dapat kumpul stok susu sepenuh² peti ais. Menunjuk sebab kita nak bagi semangat kat ibu² diluar sana supaya tak putus semangat kalau hasil susu tak meriah macam orang lain. Supaya ibu² diluar sana rasa ter motivasi nak buat macam tu. Bukan nak buat mereka rasa down. 

Kita ni kalau asyik fikir apa pandangan orang kalau kita buat/upload sesuatu, baik tak payah ada blog, FB atau IG. Asal update makan kat tempat best, kata nak menujuk. Asal update gambar gi bercuti, kata macam dia sorang jer yang bercuti. Asal update gambar family dan anak² kata macam dia sorang je ada keluarga bahagia. See…kalau dah negative thinking tu, apa yang orang lain buat dia rasa negative. Sama jugak macam upload gambar tayang susu. Mengata jugak…haishhhh…

Mohon terasa bagi yang terasa tu yerp. 

Semuanya bermula dari mind setting. Kalau anda fikir ia dari sudut yang positif, maka positif lah ia. Kalau anda fikir dari sudut yang negative. Asyik rasa orang yang upload tu nak menunjuk², memang ada something wrong somewhere pada diri anda. Ada penyakit hati kot. Lagi bagus jangan ada laman social FB. IG atau Blog kalau apa yang orang buat anda rasa tak puas hati. 


Sudah² berbalah. Hentikanlah sikap suka menilai antara satu sama lain. BF atau FM, pilihan ditangan sendiri kan. Breastfeeding mom tak perlu nak kondem ibu² yang bagi Formila Milk. Begitu juga dengan ibu² yang bagi formula milk, tak yah lah nak kondem ibu² yang Breastfeed. Semua ibu² nak yang terbaik buat anak².

Siapa kata FM ni senang? Terpaksa berjaga malam sebab nak bancuh susu. Terpaksa angkut bakul kelengkapan susu kalau nak kluar berjalan. Terpaksa hadap harga susu yang makin mahal setiap tahun. 

Begitu juga dengan Breastfeeding. Siapa kata Breastfeeding ni senang? Ingat tak segan ker nak breastfeed depan public even pakai nursing cover? Ingat senang ker nak cari nursing room kat shopping complex tu kalau anak dah melalak² minta disusukan, malainkan anda dah hafal setiap nursing room kat setiap shopping complex yang ada ni. Ingat senang ker nak susukan anak bila terpaksa hadap nipple yang luka terbelah dan berdarah? Pedihnya hanya DIA jer yang tau. Sampai kejang² kaki menahan kesakitan. Ingat senang ker nak pam susu kat pejabat? Kalau sibuk dengan kerja memang sehari sekali lah dapat pam. Lagi sadis bila tak der masa nak mengepam langsung tau. Ingat senang ker nak maintain stok susu? Dapat anak yang kuat minum dan tak minum susu lain? Memang tak cukup tenaga sebab terpaksa berjaga malam nak pam susu...nak buat double pumping.

Kesimpulannya...BF atau FM, masing² ada PRO and CON nya ok. Peace...no war.

Note: Phewwww...kalau ikutkan panjang lagi nak taip. Tapi cukuplah sampai sini dulu ☺





Kluar dah topik breastfeeding. Tajuk bukan main panjang lagi. Maknanya panjang jugak lah kisahnya yerp...hehehe...Kali ni nak citer pasal W...

Weaning Off Breastfeeding | Jangan Dipaksa dan Biar Anak Bersedia

Kluar dah topik breastfeeding. Tajuk bukan main panjang lagi. Maknanya panjang jugak lah kisahnya yerp...hehehe...Kali ni nak citer pasal Weaning Off Breastfeeding si anak soleh Iman Qhalif.


Biasalah bagi ibu² yang menyusukan anaknya kan. Saat paling sedih bagi seorang ibu yang menyusukan anak adalah saat nak menceraikan/memisahkan susu badan dari anak tu sendiri. Mulut bukan main lagi dok saiko anak bila nak berhenti menyusu. Tapi jauh disudut hati tu...perasaan berat nak weaning off tetap ada. Hanya yang pernah mengalaminya saja yang tau perasaan tu.

Abang sado Iman Qhalif...dalam proses nak weaning off breastfeeding di usia 3 Tahun 5 Bulan. Satu tempoh penyusuan yang agak panjang kalau nak dibandingkan dengan abang Iman Hakimi dengan kakak Qahirah dia dulu. Kiranya anak solah Qhalif ni win lah dalam menyusu...hehehe....

Masuk harini dah hari ke 5 Qhalif tak minta 'nenen' @ menyusu. Agak mengejutkan jugak sebab budak ni kalau nak tido mesti nak mengempeng dulu. Tido malam skang pon dah boleh tido sendiri. Tak yah mengempeng pon dah boleh tido. Tepuk²...garu² belakang...erkkkk...dah lelap. Tido pon dengan abang dan kakak. Tak tido ngan ibu lagi dah.

Macam mana boleh weaning off breastfeeding sendiri? Kisahnya...lately bila qhalif  breastfeed, aku nyer nipp rasa sakit and pedih. Selalu cakap kat dia 'ibu nyer tek sakit lah dik, tak yah nenen lagi yer. Qhalif pon dah besar. Dah 3 tahun. Dah boleh benti minum susu ibu ni'. agak kerap jugak lah sebut perkataan ni. Dalam sakit² tu, bagi jugak lah. Dah anak nak susu. Takkan nak biar dia menangis kan.

Dari kerap menyusu, lama² kekerapan menyusu tu jadi kurang. Start jumaat last week sampailah pagi ni qhalif dah tak minta 'nenen' lagi. Aku plak yang tetiba boleh jadi rindu nak menyusu kan si qhalif ni. Boleh gittew. Rindu bonding time. Kalau menyusu kan tangan dia suka merayap²...pegang mata kita, pegang hidung kita, usap pipi kita...Alahaiiii...sedih plak rasa. Ibu ko yang emo terlebih ni Qhalif. 

Moral of the story buat ibu² yang menyusukan anak diluar sana. Kita sebagai ibu tak perlu lah nak paksa² anak untuk weaning off breastfeeding melainkan atas sebab² tertentu. Ko letak lah benda² pahit ker, masam ker atau cili sos nak kasi nampak nenen tu macam berdarah sekali pon. Kalau si anak tu tak bersedia, memang tak jalan teknik² ni semua. Memaksa untuk anak berhenti menyusu bukan jalan penyelesaian. Sebab memang anak ni akan berhenti menyusu dengan sendirinya bila dia dah bersedia untuk berhenti. Macam Iman Qhalif lah.

Malu sebab orang mengata? Dah immune telinga ni bila orang cakap 'Haaaaa...dah 3 tahun/dah besar masih menyusu lagi. Ada lagi ker susu badan tu?' 'Eeee...malulah dah besar minum susu ibu lagi' 'Tak nak berhentikan dia hisap susu badan ker? Dah boleh benti dah tu'....ppffttttt...#AkuYangMenyusukanKoYangPanas...hahaha...Abaikan jer lah. 


Tapi kan...masalah aku bila Qhalif dah weaning off ni, breast masih lagi rasa berat dan penuh. Sakitnya dah nak sampai ke bawah ketiak ni. Takkan bengkak susu kot? Malam tadi try pam. Tapi tak kluar setitik pon susu...huhuhu...Pastu sesaja try sua kat Qhalif. Dia reject hokay. Memang dah betul² weaning off nih. Sapa nak tolong kosongkan breast yang masih berat dan penuh nih,,,,uuwwaaaaaa....Rindu breastfeeding moment.

Kalau nau tau lebih lanjut tentang teknik Weaning Off Breastfeeding. Boleh klik [SINI]

Note: Tunggu next baby lah kalau nak sambung breastfeeding balik. Bila tu? Hurmmmmm... ☺


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...