AFB Feeds

Showing posts with label Breastfeeding. Show all posts
Showing posts with label Breastfeeding. Show all posts

Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra...

Seamless Nursing Bra By Shapee Memang Best

Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra Menyusu. Kenapa penting? Mestilah penting sebab payudara wanita akan berubah terutama sekali ketika mereka mengandung dan juga selepas melahirkan anak. Bila dah berubah tu, korang tak boleh lah pakai lagi lah Bra lama kan. Jadinya… buat bakal-bakal ibu, antara list yang korang kena masukkan dalam wishlist persediaan semasa mengandung dan selepas bersalin nanti adalah nursing bra. Peringatan ni tau.


Pemilihan Nursing Bra juga harus dititikberatkan juga yer. Jangan main beli jer tau sebab Nursing Bra ni direka khas untuk ibu-ibu yang menyusu dan rekaannya agak berlainan dengan bra yang biasa. Terdapat juga pelbagai jenama Nursing Bra yang ada dipasaran sekarang ni. Antara nya ialah Seamless Nursing Bra dari jenama Shapee

Apa yang best dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni?

Memang best Seamless Nursing Bra Shapee ni. Kali pertama kau pakai kau akan jatuh cinta sebab rasa selesa dan sejuk bila dipakaiNak tau tak kenapa rasa selesa dan sejuk? Sebab materialnya terdiri dari nylon dan spandex. Memang best sangat. Keselesaan itu penting yer dalam pemilihan nursing bra. Korang boleh tengok dalam gambarajah kat bawah ni kenapa Shapee Nursing Bra ni best.


Memang Seamless Nursing Bra Shapee ni direka khas untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu. Yang bestnya kan. Untuk ibu menyusu yang terlupa nak pakai breast pad tak perlu risau dengan kebocoran sebab Seamless Nursing Bra Shapee ni ada Removable Bra Pad. Memang agak tebal juga Removable Bra Pad ni tau. Kalau korang rasa tak nak pakai removable bra pad ni, korang boleh bukak jer. Kalau nak pakai boleh letak balik. Dah nama pon removable kan…. Hehehe… 


Korang tau tak yang ibu-ibu menyusu ni tak digalakkan memakai ‘wired bra’ sebab ianya boleh menyekat pengeluaran susu. Bukan itu saja, ia juga boleh menyebabkan payudara jadi bengkak dan sakit. Dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, korang tak payah lah nak pakai nursing bra yang ada dawai tu sebab ianya dah ada sokongan sehingga 360’ untuk menyokong bentuk badan. Macam Push-up bra lah ni. Tapi versi nursing bra gittew… ngeeee…


Kebanyakan Nursing Bra memang ada nursing clip atau klip bukaan. Korang tau tak sebab apa? Sebab untuk memberi keselesaan pada ibu-ibu yang menyusukan anak lah. Tak payah nak tanggalkan bra. Cuma bukak nursing klip tu saja. Memang senang nak dibuka dan dipasang balik Selesa sikit kalau nak menyusukan anak kan. Tapi yang bestnya dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, rekabentuk klip lebih inovasi dan flexible. Lepas tu senang nak remove bra pad.  


Didatangkan dengan 3 colour. BLACK, PINK and NUDE. Yang mana satu pilihan anda? Pilihlah ikut kaler kesukaan yerp. Ni detail keistimewaan Seamless Nursing Bra Shapee.

Shapee Nursing Bra (Basic)
  • 3D seamless design (non-wired)
  • 360° comfortable support
  • Improved non-slip straps for maximum support
  • Innovation nursing clip design for convenience + flexibility
  • Greater adjustability for versatile
  • Removable bra pad for easy replacement
  • Made by breathable material (nylon and spandex)
  • Free extender hook


Ni measurement untuk rujukan korang. Ada size M, L dan XL. Sila ukur betul-betul. Jangan salah saiz dan cup yerp. Yang pasti, harga Seamless Nursing Bra Shapee adalah sangat berpatutan. Hanya RM45.00 untuk sekotak. Memang selesa dan best. Korang kena beli jugak kalau nak rasa keselesaannya. Untuk maklumat lanjut, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

 Address

Shapee Trading &Distribution (M) Sdn Bhd (1058466-U)
No.45 (Ground Floor) 
Jalan Utama 44, Mutiara Square
Mutiara Rini, 81300 Skudai
Johor Darul Takzim

Phone

+607-5547488

Email

cs@theshapee.com   

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau...

Breastfeeding Challenge | Bila Anak Dah Tumbuh GIGI!!

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum. stok susu dah habis dan macam-macam lagi lah. Tapi yang paling mengerikan kau dalam penyusuan susu ibu ni bila anak kau dah tumbuh gigi. 


Nampak tak gigi 2 batang kat bawah tu? Scary hokay. Umur 8 bulan dah start tumbuh gigi. Belum tumbuh gigi pon dah start menggigit. Bila dah tumbuh gigi ni lagi lah galak dia menggigit. Dok asah gigi jer kerjanya. Tu gigi atas tak tumbuh lagi. Bukan setakat gigit, ditariknya pulak kita punya. Kau ingat plastik ker nakkkk!!!

Tengah sedap-sedap kau baring nyusukan anak sambil mata kau layu. Tetiba anak kau boleh pulak gigit. Time tu jugak lah kau menjerit terkejut macam kena kejutan letrik. Merajuk terus dengan anak. Kau memang suka dengar ibu kau ni menjerit kan Iman Harraz. Anak kau pulak menyengih jer. Kau rasa? Tak jadi nak merajuk.

Bukan tak pesan kat Harraz. Hari-hari pesan... 'Nak minum, minum jer. Tak mau gigit'. Macam lah anak kau faham kan... hahaha... Budak ni faham sebenarnya. Tapi saja jer kan. Gusi tengah gatal. Hadap lah kau. Skang ni kalau kena gigi aku picit jer hidung dia tu. Rasakan ☺☺. Panjang lagi perjalanan breastfeeding nih. Baru 9 bulan. Harap cukup sampai 2 tahun.

Note: Harraz demam semalam. Alhamdulillah pagi ni dah ok. Hope tak berpanjangan. Tak senang hati dok kat office nih :-(



Curlass ko jah. Siap ada part 2 lagi. Part Pertama kisah 3 tahun lepas hokey... [Dugaan Seorang IBU...

Dugaan Ibu Menyusu | Part 2

Curlass ko jah. Siap ada part 2 lagi. Part Pertama kisah 3 tahun lepas hokey... [Dugaan Seorang IBU Yang Menyusukan ANAKNYA!!]. Lama giler nak ada sambungannya kau. Bila ada baby baru. Haruslah ada citer baru kan. Banyak lagi citer pasal breastfeeding yang aku nak kongsi. Mohon tabahlah korang membacanya nanti yerp. Baca citer ni dulu.


Ni citer minggu lepas. Biasalah... Budak sorang ni bukan main kuat lagi menyusunya. Selalu aku bekalkan 18 - 20 oz. Tapi haritu boleh plak tak cukup. Inilah antara dugaan ibu menyusu. Kau kena emergency balik bila bekalan susu ibu yang kau bekalkan pagi tu tak mencukupi. 

Nursery whatsapp dalam pukul dua macam tu. Kata susu Harraz nak habis dah. Perghhhh... Pukul tiga pon belum lagi nak oiii. Apsal cepat sangat habisnya. Memang production susu aku sedikit drop haritu. Gara² breastpump nyer suction tak kuat. Jadi mood mengepam pon agak kelaut. Tak sedar diri lagi yang stok susu beku tinggal 2 botol jer haritu. 

Nasib lah bos tak der. Aku kluar awal sikit. Ngam² aku sampai dalam pukul empat tu memang susu harraz dah kering kontang. Nasib jugak keja kat Cyberjaya. Kira denkat jugak lah dari rumah. Kalau jauh? Hurrmmmm... Tak nak lah bayangkan... hehehe... 

Kekadang bila aku bekalkan lebih. Tak habis susunya. Sayang tau kalau tak habis. Kalau dok umah memang dah sure si Harraz nak puting original. Dah ada depan mata kan. Takkan lah kau nak hisap botol plak. Sebab susu kalau dah dicaikan tak boleh dibekukan balik. Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku). Kau ingat senang nak handle EBM. 

Bila bekalkan ngam², boleh plak habis susunya haritu. Nursery cakap sebab Harraz tak berapa nak tido sangat. Tu yang cepat susu habis. Bangun malam skang pon kerap jugak nih. Dulu tak der lah macam ni. Aku perasan dia kerap bangun lepas baik demam haritu. 4-5 kali gak lah bangun malam. Sket lagi bley kawan ngan panda sebab mata pon dah nak sama... hehehe...

Note: Fasa menyusu gaya bebas sudah bermula ☺☺


Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺ Agak mencaba...

Menu Sahur Terbaik Untuk Ibu yang Menyusu!!

Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺


Agak mencabar juga berpuasa dan dalam masa yang sama kita menyusukan anak. Bley gigil badan dibuatnya. Sebab tu lah pentingnya sahur yerp ibu² menyusu di luar sana. Jangan skip sahur. Pastikan menu² untuk sahur tu dari sumber makanan yang boleh maintain kan production susu.  

Untuk rujukan diri sendiri dan juga rujukan ibu² baru yang menyusukan anak, kita up balik [entry 3 tahun lepas]. Ini antara menu sahur terbaik untuk amalan ibu menyusu di bulan puasa.

KURMA



Seperti dalam Hadith "Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma "

BUAH-BUAHAN




Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa

GREEN SMOOTHIE/JUS



Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, straawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.

Boleh juga buat jus kurma. Cuma perlu buah kurma dan fresh milk...sedap.

TELUR REBUS



Kaya dengan protein dan Omega 3. Boleh ambil telur rebus atau separuh masak semasa sahur, jangan digoreng sebab goreng akan rosakkan telur kuning dan menyebabkan telur kuning jadi transfat yang bahaya. 

OAT



Dapat memberi tenaga yang lebih lama. Bagi yang biasa amalkan oats untuk sarapan, makanlah organic rolled oats dengan susu kambing.

LENTIL SOUP (SUP KACANG DHAL)


Menambah susu badan

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)



Memberi rasa kenyang lebih lama dan betenaga lebih lama

AIR



Elakkan dari minum air dengan banyak sewaktu sahur tetapi kerapkan pengambilan air selepas Maghrib sepanjang malam. Ni ada tips minum air untuk cukup kan 8 gelas sehari.

  1. 1 gelas selepas bangun sahur
  2. 1 gelas sebelum makan sahur
  3. 1 gelas selepas sahur
  4. 1 gelas sebelum berbuka
  5. 1 gelas selepas berbuka
  6. 1 gelas sebelum terawikh
  7. 1 gelas selepas terawikd
  8. 1 gelas sebelum tidur
Note: Tengok gambar kurma teringat kurma kat umah yang nak habis. Kena beli ni.


Nak menyusukan anak hingga 2 tahun bukan suatu yang mudah yer. Ni berdasarkan pada pengalaman diri ...

Produk Review | Umil Mother's Care Milk Booster

Nak menyusukan anak hingga 2 tahun bukan suatu yang mudah yer. Ni berdasarkan pada pengalaman diri sendiri. Hasil merudum, stok susu yang ibarat harini perah pakai untuk esok dan dengan letihnya nak mengepam sebab nak kena bangun malam.

Tapi demi nak bagi susu terbaik untuk anak, semua masalah yang datang bukan halangan sebab susu ibu banyak khasiat dan manfaat. Antaranya... Meningkatkan kecerdasan, Menambahkan kekebalan tubuh bayi, Lebih terjamin mutunya, Mencegah infeksi usus dan Membuat ibu lebih sihat.

Ada ibu2 yang rasa give up bila susu mula merudum. Tak terkecuali juga bila ada yang kata susu meriah ni sebab rezeki si ibu. Tapi kalau tak usaha macam mana nak banyakkan susu pon tak guna juga kan. Skang ni plak ada macam2 produk yang boleh menambahkan susu ibu. Haaaaa...ni saya nak share satu produk baik punya untuk ibu2 menyusu diluar sana.



HARGA: RM80.00 (1 KOTAK)
BERAT: 600 GRAM/POWDER, PERASA COKLAT

Produk UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER. Khas untuk ibu hamil dan menyusu. Bukan tu jer tau. Untuk kesihatan ibu dan bayi juga. Teruja tak. Ni nak tambah keterujaan anda dengan khasiat UMIL MILK BOOSTER plak.

Khasiat untuk Ibu Hamil dan Menyusu

- Membantu pengeluaran susu ibu yang banyak
- Memberi rasa kenyang berpanjangan dan bertenaga sepanjang hari
- Membantu mengekalkan zat besi dan mineral yang secukupnya untuk ibu dan bayi
- Membantu kesihatan perut dan kolon
- Membantu mengurangkan kadar kolestrol
- Membantu mengekalkan kalsium dan menguatkan tulang selepas bersalin
- Membantu mencantikkan kulit ibu selepas bersalin dan menjadikan payudara lebih anjal dan gebu
- Membantu meningkatkan sistem imunisasi badan bayi

Khasiat untuk Bayi 0 - 24 Bulan

Otak

- Tinggi IQ dan cergas
- Membantu pertumbuhan tisu saraf

Telinga

- Kurang mendapat jangkitan penyakit telinga

Kulit

- Kulit menjadi mulus dan bersih
- Kurang penyakit enzyme
- Kurang mendapat alahan pada kulit

Saluran Kencing

- Kencing menjadi lawas
- Kurang mendapat jangkitan saluran kencing

Mata

- Penglihatan menjadi lebih tajam

Hati

- Mengurangkan risiko penyakit kuning (jaundice)

Perut/Usus

- Sistem pencernaan yang bagus
- Mengelakkan dari kembung perut
- Mengurangkan risiko cirit birit, sembelit dan alergik pada makanan

Sendi dan Otot

- Tulang otot menjadi kuat
- Kurang mendapat penyakit

Sistem Imunisasi

- Membantu meningkatkan sistem imunisasi bayi



Untuk penyediaan UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER pula, disarankan mengambil tiga (3) kali sehari dengan 2 sudu/30 gram dengan 170ml air suam pada sebelah pagi sebelum sarapan, tengahari dan malam. Kurangkan minuman berkefin dan di galakkan minum air kosong sekurang kurangnya 3 liter sehari untuk kesan yang optimum. Lepas mengepam susu tu jangan lupa minum air yerp.



Apa yang best dengan UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER ni? Haaaa... Sebab ianya perasa coklat yang sangat sedap. Ibarat rasa hot chocolate yang sebenar. Nasib sehari bancuh 3 kali jer. Kalau tak der had memang asyik nak membancuh jer lah. Serious sedap. Walaupon masih dalam pantsng, badan rasa cergas dan proses production susu pon cepat even baru lepas mengepam dan menyusukan baby.

Yang penting, ianya halal dan mendapat kelulusan dari KKM. Kesuciannya juga terjamin sebab 100% keluaran Bumiputera. Tak perlu ragu2 lagi dah. Buat ibu2 yang sedang hamil dan juga sedang mengalami masalah production susu, dalam masa yang sama nak badan bertenaga sepanjang hari, boleh cuba UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER ni. Mana tau serasi dan susu tambah meriah kan.

Kalau nak tau lebih lanjut mengenai produk keluaran JSR TERBILANG SDN BHD ni, boleh terjah:

Instagram: UMIL MILK BOOSTER
Email: umilmilkbooster@gmail.com
Contact No. : 019-3000 793/019-6473 938
posted from Bloggeroid

Lately ni bila diperhatikan dalam laman social especially FB. Banyak betul topic perdebatan h...

Stop The Mother's War | Breastfeeding vs Formula Milk


Lately ni bila diperhatikan dalam laman social especially FB. Banyak betul topic perdebatan hangat dikalangan ibu² semua. Antaranya…Vaccine vs Immunization, Home birth vs Hospital birth, Home-schooling vs public schooling, Stay at Home Mom (SAHM) vs Working mom. Ini sebagai contoh yerp. Dan yang terbaru ni…Breastfeeding vs Formula Milk.

Menyentuh mengenai BF vs FM ni, perdebatan ni dah lama sebenarnya. Tapi menjadi hangat gara² tajuk sebuah akhbar yang mengaitkan isu breastfeeding penyebab si ibu terjun dari pangsapuri. Agak panas jugak lah saya sebagai seorang Breastfeeding mom. Kenapa mesti tajuk sebegitu yang di highlight kan? Cuba tengok perbezaan tajuk akbar Hairan Metro dengan The Star ni:

Hairan Metro punya tajuk

[The Star] punya tajuk

Nampak tak perbezaan tajuk tu? Kekadang newspaper ni pon tak hagak² buat tajuk. Bukan main gempak lagi tajuk tu. Dah macam tak der tajuk lain nak buat. Tajuk sangat mengundang emosi ibu2 yang menyusukan anak diluar sana tau. Terus jadi perdebatan bila baca komen² dari BF mom dan jugak FM mom. Isunya disini, bukan breastfeeding saja puncanya. Banyak lagi punca² lain yang menyebabkan terjadinya perkara macam ni.

Tau kan…orang dalam pantang ni mudah dapat depression atau dalam bahasa lain MEROYAN atau POSPARTUM DEPRESSION. Gejala kemurungan selepas bersalin atau postpartum depression adalah gangguan psikologi yang perlu mendapat rawatan pakar. Ia lebih teruk dan mendatangkan kesan buruk kepada ibu dan bayi yang baru dilahirkan. Ia lebih kerap berlaku pada bulan pertama sehingga selepas setahun kelahiran anak. Malah ia boleh juga berlaku selepas keguguran atau kematian bayi dalam kandungan. Ibu-ibu yang menghidap kemurungan selepas bersalin mengalami perubahan emosi yang lebih teruk dan lebih lama. [SUMBER]

Gila meroyan pula adalah gangguan perasaan atau jiwa yang serius. Penyakit ini sering dikaitkan dengan masalah yang dialami wanita sewaktu atau selepas berpantang. Pada tahap ini, seseorang wanita yang mengalaminya mampu melakukan perkara-perkara yang boleh mencederakan dirinya, bayi serta orang di sekelilingnya.

Jelas kan maksudnya. Kalau iya pon sebab penyusuan maka tercetusnya kemurungan. Rasanya banyak factor lain disekelilingnya yang boleh  menyumbang kepada kemurungan. Bukan sebab kecewa tak dapat breastfeed baby terus nak tamatkan riwayat diri sendiri. Tak kan orang yang sedang meroyan suka suki nak bunuh diri kan sebab dia tak sedar pon apa yang dia buat. Mungkin ada pencetus lain yang kita tak tau.

Emosi ibu dalam pantang sangat fragile. Tak boleh dibiarkan sendirian especially kalau baru lepas bersalin anak pertama. Orang sekeliling pon kena take action. Jangan beri tekanan. Bagi lah sokongan. 


Berbalik kepada isu. Sebab tajuk ni lah tercetus perbalahan antara BF dan FM mom. Katanya Breastfeeding mom terlalu obsessed dengan breastfeeding. Breastfeeding mom ni kekadang suka menunjuk hasil susu yang sepenuh² peti ais. Asal perah jer nak tunjuk hasil yang meriah. Breastfeeding mom ni suka kondem ibu² yang bagi anak mereka FM. Pilihan ditangan masing². Nak BF...teruskan. Nak FM pon...dipersilakan. 

Saya bukan dalam kategori yang kondem ibu² yang bagi anak mereka FM. Bagi saya rezeki tu ditangan ALLAH. Kalau ALLAH dah kata susu dia banyak, maka banyak lah hasil tenusu tu. Kalau ALLAH kata susu dia hanya setakat 6 bulan, maka 6 bulan lah rezeki anak tu dapat susu ibu. Tapi kalau ALLAH dah bagi rezeki susu yang banyak tapi anda tak der usaha nak teruskan penyusuan susu ibu, itu memang sangat menyedihkan.

Suka tayang hasil tenusu. Bagi saya tak ter masalah pon. Menunjuk bukan sebab bangga atau riak dengan hasil susu yang meriah. Menunjuk bukan sebab bangga atau riak sebab dapat kumpul stok susu sepenuh² peti ais. Menunjuk sebab kita nak bagi semangat kat ibu² diluar sana supaya tak putus semangat kalau hasil susu tak meriah macam orang lain. Supaya ibu² diluar sana rasa ter motivasi nak buat macam tu. Bukan nak buat mereka rasa down. 

Kita ni kalau asyik fikir apa pandangan orang kalau kita buat/upload sesuatu, baik tak payah ada blog, FB atau IG. Asal update makan kat tempat best, kata nak menujuk. Asal update gambar gi bercuti, kata macam dia sorang jer yang bercuti. Asal update gambar family dan anak² kata macam dia sorang je ada keluarga bahagia. See…kalau dah negative thinking tu, apa yang orang lain buat dia rasa negative. Sama jugak macam upload gambar tayang susu. Mengata jugak…haishhhh…

Mohon terasa bagi yang terasa tu yerp. 

Semuanya bermula dari mind setting. Kalau anda fikir ia dari sudut yang positif, maka positif lah ia. Kalau anda fikir dari sudut yang negative. Asyik rasa orang yang upload tu nak menunjuk², memang ada something wrong somewhere pada diri anda. Ada penyakit hati kot. Lagi bagus jangan ada laman social FB. IG atau Blog kalau apa yang orang buat anda rasa tak puas hati. 


Sudah² berbalah. Hentikanlah sikap suka menilai antara satu sama lain. BF atau FM, pilihan ditangan sendiri kan. Breastfeeding mom tak perlu nak kondem ibu² yang bagi Formila Milk. Begitu juga dengan ibu² yang bagi formula milk, tak yah lah nak kondem ibu² yang Breastfeed. Semua ibu² nak yang terbaik buat anak².

Siapa kata FM ni senang? Terpaksa berjaga malam sebab nak bancuh susu. Terpaksa angkut bakul kelengkapan susu kalau nak kluar berjalan. Terpaksa hadap harga susu yang makin mahal setiap tahun. 

Begitu juga dengan Breastfeeding. Siapa kata Breastfeeding ni senang? Ingat tak segan ker nak breastfeed depan public even pakai nursing cover? Ingat senang ker nak cari nursing room kat shopping complex tu kalau anak dah melalak² minta disusukan, malainkan anda dah hafal setiap nursing room kat setiap shopping complex yang ada ni. Ingat senang ker nak susukan anak bila terpaksa hadap nipple yang luka terbelah dan berdarah? Pedihnya hanya DIA jer yang tau. Sampai kejang² kaki menahan kesakitan. Ingat senang ker nak pam susu kat pejabat? Kalau sibuk dengan kerja memang sehari sekali lah dapat pam. Lagi sadis bila tak der masa nak mengepam langsung tau. Ingat senang ker nak maintain stok susu? Dapat anak yang kuat minum dan tak minum susu lain? Memang tak cukup tenaga sebab terpaksa berjaga malam nak pam susu...nak buat double pumping.

Kesimpulannya...BF atau FM, masing² ada PRO and CON nya ok. Peace...no war.

Note: Phewwww...kalau ikutkan panjang lagi nak taip. Tapi cukuplah sampai sini dulu ☺





Kluar dah topik breastfeeding. Tajuk bukan main panjang lagi. Maknanya panjang jugak lah kisahnya y...

Weaning Off Breastfeeding | Jangan Dipaksa dan Biar Anak Bersedia

Kluar dah topik breastfeeding. Tajuk bukan main panjang lagi. Maknanya panjang jugak lah kisahnya yerp...hehehe...Kali ni nak citer pasal Weaning Off Breastfeeding si anak soleh Iman Qhalif.


Biasalah bagi ibu² yang menyusukan anaknya kan. Saat paling sedih bagi seorang ibu yang menyusukan anak adalah saat nak menceraikan/memisahkan susu badan dari anak tu sendiri. Mulut bukan main lagi dok saiko anak bila nak berhenti menyusu. Tapi jauh disudut hati tu...perasaan berat nak weaning off tetap ada. Hanya yang pernah mengalaminya saja yang tau perasaan tu.

Abang sado Iman Qhalif...dalam proses nak weaning off breastfeeding di usia 3 Tahun 5 Bulan. Satu tempoh penyusuan yang agak panjang kalau nak dibandingkan dengan abang Iman Hakimi dengan kakak Qahirah dia dulu. Kiranya anak solah Qhalif ni win lah dalam menyusu...hehehe....

Masuk harini dah hari ke 5 Qhalif tak minta 'nenen' @ menyusu. Agak mengejutkan jugak sebab budak ni kalau nak tido mesti nak mengempeng dulu. Tido malam skang pon dah boleh tido sendiri. Tak yah mengempeng pon dah boleh tido. Tepuk²...garu² belakang...erkkkk...dah lelap. Tido pon dengan abang dan kakak. Tak tido ngan ibu lagi dah.

Macam mana boleh weaning off breastfeeding sendiri? Kisahnya...lately bila qhalif  breastfeed, aku nyer nipp rasa sakit and pedih. Selalu cakap kat dia 'ibu nyer tek sakit lah dik, tak yah nenen lagi yer. Qhalif pon dah besar. Dah 3 tahun. Dah boleh benti minum susu ibu ni'. agak kerap jugak lah sebut perkataan ni. Dalam sakit² tu, bagi jugak lah. Dah anak nak susu. Takkan nak biar dia menangis kan.

Dari kerap menyusu, lama² kekerapan menyusu tu jadi kurang. Start jumaat last week sampailah pagi ni qhalif dah tak minta 'nenen' lagi. Aku plak yang tetiba boleh jadi rindu nak menyusu kan si qhalif ni. Boleh gittew. Rindu bonding time. Kalau menyusu kan tangan dia suka merayap²...pegang mata kita, pegang hidung kita, usap pipi kita...Alahaiiii...sedih plak rasa. Ibu ko yang emo terlebih ni Qhalif. 

Moral of the story buat ibu² yang menyusukan anak diluar sana. Kita sebagai ibu tak perlu lah nak paksa² anak untuk weaning off breastfeeding melainkan atas sebab² tertentu. Ko letak lah benda² pahit ker, masam ker atau cili sos nak kasi nampak nenen tu macam berdarah sekali pon. Kalau si anak tu tak bersedia, memang tak jalan teknik² ni semua. Memaksa untuk anak berhenti menyusu bukan jalan penyelesaian. Sebab memang anak ni akan berhenti menyusu dengan sendirinya bila dia dah bersedia untuk berhenti. Macam Iman Qhalif lah.

Malu sebab orang mengata? Dah immune telinga ni bila orang cakap 'Haaaaa...dah 3 tahun/dah besar masih menyusu lagi. Ada lagi ker susu badan tu?' 'Eeee...malulah dah besar minum susu ibu lagi' 'Tak nak berhentikan dia hisap susu badan ker? Dah boleh benti dah tu'....ppffttttt...#AkuYangMenyusukanKoYangPanas...hahaha...Abaikan jer lah. 


Tapi kan...masalah aku bila Qhalif dah weaning off ni, breast masih lagi rasa berat dan penuh. Sakitnya dah nak sampai ke bawah ketiak ni. Takkan bengkak susu kot? Malam tadi try pam. Tapi tak kluar setitik pon susu...huhuhu...Pastu sesaja try sua kat Qhalif. Dia reject hokay. Memang dah betul² weaning off nih. Sapa nak tolong kosongkan breast yang masih berat dan penuh nih,,,,uuwwaaaaaa....Rindu breastfeeding moment.

Kalau nau tau lebih lanjut tentang teknik Weaning Off Breastfeeding. Boleh klik [SINI]

Note: Tunggu next baby lah kalau nak sambung breastfeeding balik. Bila tu? Hurmmmmm... ☺


Kita up lagi [entry 2 tahun lepas] . Ok...kalau sebelum ni kita bercerita tentang  Tips untuk IBU M...

Menu Sahur Terbaik Untuk Ibu yang Menyusu

Kita up lagi [entry 2 tahun lepas]. Ok...kalau sebelum ni kita bercerita tentang Tips untuk IBU MENYUSU di bulan RAMADHAN. Hari ni pulak aku nak berkongsi Menu sahur terbaik untuk ibu yang menyusu pula.

KURMA


Seperti dalam Hadith "Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma "

BUAH-BUAHAN


Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa

GREEN SMOOTHIE/JUS


Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, straawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.

Boleh juga buat jus kurma. Cuma perlu buah kurma dan fresh milk...sedap.

TELUR REBUS


Kaya dengan protein dan Omega 3

OAT


Dapat memberi tenaga yang lebih lama

LENTIL SOUP (SUP KACANG DHAL)


Menambah susu badan

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)


Memberi rasa kenyang lebih lama dan betenaga lebih lama

AIR


Elakkan dari minum air dengan banyak sewaktu sahur tetapi kerapkan pengambilan air selepas Maghrib sepanjang malam. Ni ada tips minum air untuk cukup kan 8 gelas sehari.

  1. 1 gelas selepas bangun sahur
  2. 1 gelas sebelum makan sahur
  3. 1 gelas selepas sahur
  4. 1 gelas sebelum berbuka
  5. 1 gelas selepas berbuka
  6. 1 gelas sebelum terawikh
  7. 1 gelas selepas terawikd
  8. 1 gelas sebelum tidur


Note: Baru 6 hari puasa dah pening nak masak apa ☺☺


Nak up balik [entry 2 tahun lepas] . ..hehehe....Masih setia lagi menjadi ibu yang menyusukan an...

Tips untuk IBU MENYUSU di bulan RAMADHAN


Nak up balik [entry 2 tahun lepas]...hehehe....Masih setia lagi menjadi ibu yang menyusukan anak even tak fully breastfeed lagi. Ko tunggu lah weekend. BF jer lah si qhalif tu...ppffttt. Di sini aku kongsikan tips² untuk ibu menyusu yang gorgeous di luar sana tu.

Tips untuk ibu menyusu di bulan Ramadhan
  1. Perbaharui niat untuk menyusui anak kerana Allah.YAKIN Allah yang beri susu. Bukan susu untuk ibu menyusu jenama ABC, XYZ atau sebarang produk lain.
  2. Berdoa : “Ya Allah, aku ingin menyusu anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”. 
  3. Menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan makan sahur. Nabi saw bersabda: “Umatku tetap berada di dalam kebaikan, selama mana mereka menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan makan sahur” 
  4. Fokus pada KUALITI, bukan KUANTITI.
  5. Berbuka puasa dan bersahur dengan makanan seimbang yang kaya dengan protein, glukos dan cecair. 
  6. Makan banyak kurma. 
  7. Minum cukup cecair. Elakkan minuman berkafein dan minuman gas
  8. Makan makanan berkarbohidrat dan kaya dengan serat.
  9. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
  10. Pastikan teknik penyusuan yang betul, kerapkan menyusui bayi.
  11. Pastikan teknik mengepam dan menggunakan pam yang betul.
  12. Lebihkan sesi menyusu secara terus dan mengepam pada waktu malam. Pam dan menyusu terus secara serentak. Penyusuan malam merangsang hormon prolaktin yang berperanan menghasilkan lebih banyak susu.
  13. Pam susu sebelum sahur.
  14. Sediakan kurma dan botol air di dalam beg tangan. Mungkin anda akan mengalami kesesakan jalan raya dan terpaksa berbuka puasa di dalam kenderaan. Setibanya di rumah, pastikan anda berbuka puasa dahulu sebelum menyusu bayi anda (jika keadaan mengizinkan).
  15. Sediakan lebih stok perahan susu ibu (EBM) sebagai persediaan menghadapi Ramadhan.
  16. Ambil milk booster jika perlu.
  17. Elakkan terlalu penat.
  18. Jauhi stress dengan sentiasa berfikiran positif dan sentiasa ceria
  19. Berjumpa dengan mereka yang pakar dalam bidang penyusuan sekiranya menghadapi masalah.
Kelonggaran meninggalkan puasa bagi wanita menyusukan anak
  • Daripada Anas bin Malik Al-Ka’bi, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesungguhnya Allah SWT telah meringankan bagi musafir dalam ibadat puasa dan separuh dari solat dan bagi wanita hamil dan menyusui (ia meringankan) puasa”.
  • Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut berlaku kemudaratan pada dirinya disebabkan puasanya itu, maka wajib bagi ibu untuk qadha’ puasanya sahaja.
  • Sekiranya ibu berbuka puasa kerana takut susunya akan berkurangan dan membahayakan anaknya, maka wajib bagi ibu untuk qadha’ puasanya dan dikenakan fidyah iaitu bersedekah satu cupak dari makanan asasi bagi hari yang dia berbuka.
  • Firman Allah: “(Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir, (bolehlah dia berbuka), kemudian wajiblah dia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.” [Al-Baqarah : 184]
Rujukan: 
  1. Al-Quran al-Karim. 
  2. Hasnita Sawal. (Ogos 2009). Menyusu dan Ramadhan. Majalah Pa & Ma, 107: 110-111. Selangor : Kumpulan Karangkraf Sdn. Bhd
  3. Nur Hidayah Abdullah (1997). Puasa. Fardhu Ain Khusus Wanita. Kuala Lumpur: Darul Nu’man, hlm 164-166.
  4. Rita Rahayu Omar (2007). momslittleones.com. 1 September.
  5. Imam Habib Abdullah Haddad (2003). Perihal Puasa. Nasihat Agama dan Wasiat Iman. Sngapura: Pustaka Nasional, hlm 177.
Note: Rindu nak mengepam susu :-(


'As difficult as it is for some women to begin breastfeeding, it's even harder for othe...

Breastfeeding Journey | Susahnya nak Wean Off!!!


'As difficult as it is for some women to begin breastfeeding, it's even harder for others to say goodbye to nursing. While lifestyle and career demands can make it difficult to breastfeed as long as you would like, don't be surprised if weaning your baby presents even more challenges'

Betul sangat² dengan apa yang diperkatakan nih. Macam mana susahnya nak memulakan proses menyusukan anak. Macam tu jugaklah susahnya nak berhentikan anak dari menyusu badan. Lagi mencabar kot.

Ko nengok lah anak soleh si Qhalif nih. Macam ni lah keadaannya bila aku tak bagi nenen. Macam ni lah dia bila aku buat tak tau bila dia nak nenen dan macam ni lah keadaannya bila aku stop kan nenen tapi dia nak nenen lagi...ppftttt...

Terbaring merengek² atas lantai ni sambil berzikir...'nak nenen...nak nenen...ibu, nak nenen'. Apa yang aku tak letak? Cili sos sudah. Kopi pon sudah. Tapi tak jalan jugak. Rasa macam nak letak perasa cili padi jer. Tapi kang menggelupur sebab pijar cili plak nanti....hahaha...Rasa jer macam nak buat tapi tak perfikir plak nak seksa diri sendiri dengan seksa mulut anak sampai macam tu skali...ngeeee...

Bukan tak saiko. Sambil nenen tu pon aku dah cakap. Tapi ibarat mencurah air didaun keladi gittew. Makin kita nak wean off main galak dia menyusu. Lama dia mengempeng lagi adalah. Especially time nak tido malam. Bangun malam untuk menyusu pon kekadang 2-3 kali jugak lah. Dah macam baby plak ko dik. Offer jugak botol susu. Tak nak. Tapi kalau dah kehausan sangat, baru dia minta botol.

Hurrrmmmm...tak tau lah sampai bila si anak soleh ni nak menyusu. Nak wean off kimi dulu pon lebih kurang macam ni jugak. Tapi kimi dulu [wean off masa umur dia 2 tahun 11 bulan]. Qahirah paling senang. Tetiba tak nak nyusu dah. Qhalif plak skang dah 3 tahun 1 bulan. Masih tiada tanda² nak berhenti menyusu. 


Me and my baby tua. Dah makin moncong mulut tu. Nak ibu bagi adik ker baru nak stop nenen...erkkkk...hahaha...

Note: Kalau ikut cerita mak aku, dalam adik beradik, aku yang paling lama menyusu. Patutlah ☺


Hebat kan SUSU IBU ni. Setitik tu adalah TITISAN EMAS . Tak percaya? Meh tengok nih: Berun...

TITISAN EMAS dari SUSU IBU

Hebat kan SUSU IBU ni. Setitik tu adalah TITISAN EMAS. Tak percaya? Meh tengok nih:


Beruntung anak² kita sebab dapat minum titisan² emas ni kan. Buat ibu² yang tak dapat menyusukan anak dalam tempoh yang lama, jangan putus asa. Boleh cuba lagi. Dan juga buat ibu² yang tak dapat menyusukan anak atas sebab² tertentu, jangan rasa tertekan. Mungkin ada hikmahnya. Aku bersyukur sebab anak² membesar dengan Susu Ibu. Cuma masa anak pertama aku tak betul² buat preparation pasal Breasfeeding. Bila baby dah keluar baru terhegeh² nak cari info. 

Kesedaran pasal susu ibu pon dah makin tinggi. Sokongan suami, ahli keluarga, masyarakat sekeliling, tempat kerja, majikan adalah sangat penting untuk membantu wanita bergelar ibu memulakan, mengekalkan serta meneruskan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Untung lah pada ibu² yang majikan ada menyediakan bilik untuk mengepam susu. Macam aku ni dulu kena gi surau. Penyusuan susu ibu juga benar-benar menjimatkan kos kerana ia tidak perlu dibeli, bahkan membekalkan zat pemakanan yang lengkap untuk anak. Lebih² lagi nak GST ni kan.

Antara khasiat SUSU IBU:


Susu ibu bukan saja makanan yang terbaik untuk bayi tetapi ia dapat membantu melindungi si kecil daripada risiko kegemukan, tahap kolesterol tinggi (hiperkolesterolemia) dan penyakit berjangkit.

Kajian juga menunjukkan pe­nyusuan susu ibu berupaya mengekalkan tahap kesihatan kanak-kanak hingga dewasa. Individu yang membesar dengan susu ibu didapati mempunyai tekanan darah yang terkawal dan rendah paras kolesterol.

Malah anak juga didapati kurang mengalami masalah berat badan yang berlebihan. Beberapa data mengesyorkan individu yang diberi susu ibu menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam ujian kecerdasan minda,

Dan perlu di ingat, Istilah “Exclusive Breastfeeding” ini telah diperkenalkan oleh WHO. “Exclusive” bermaksud seratus peratus susu ibu tanpa makanan atau minuman lain termasuk air kosong. Dan ia hanyalah terhad kepada tempoh enam bulan pertama usia bayi. Selepas umur enam bulan, makanan seperti bubur boleh diperkenalkan secara perlahan-perlahan kepada bayi. Pada masa yang sama, pemberian susu ibu boleh diteruskan sehingga umur yang disarankan oleh Islam iaitu dua tahun". Ini bermaksud tiada makanan atau minuman tambahan, puting dan sebagainya untuk tempoh enam bulan pertama

Kalau bercakap pasal breastfeeding ni memang akan panjang berjela. Pesanan aku buat ibu² yang berhasrat nak fully breastfeed, dinasihatkan menimba ilmu. Banyakkan membaca dan jangan malu bertanya pada orang yang berpengalaman pasal breastfeeding ni. Join komuniti breastfeeding di laman sosial. 


Ni...budak ni. Tak tau bila nak stop nenen nih. Bulan depan dah 3 tahun. Over plak ko dik. Sedap yer dapat minum air emas....hehehe...


Note: Kejap jer dah khamis. Makin hari makin bertimbun kerja. Meja pon dah semak. Sorry uolls...hutang blogwalking. Mana yang sempat jer.


Yang bertemakan BREASTFEEDING: A WEANING GOAL - FOR LIFE  dan berlangsung pada 1-7 August pa...

SELAMAT HARI PENYUSUAN SEDUNIA 2014



Yang bertemakan BREASTFEEDING: A WEANING GOAL - FOR LIFE  dan berlangsung pada 1-7 August pada setiap tahun. Happy Breastfeeding Week 2014 buat semua IBU², MAMA², MOMMY² dan MAK² hebat yang masih menyusukan anak. Susu Ibu memang terbaik. Sampai #ImanQhalif ( 2y 4m) pon tak nak wean off....ppffttt.... 


I love breastfeeding. Breastfeeding is the best. Breastfeeding is breastaurant...anytime, anywhere, no waiting list and its totally FREE!!!

[MY BREASTFEEDING JOURNEYS]. Info², pengalaman dan kisah² berkaitan breastfeeding.

Note: Sejak dah tak mengepam ni. Badan pon bagai dipam². Dah terasa mengetat sana sini...huhuhuhu...Tapi still maintain kecomelan tu lagi lah...ekekeke...




Ni last week nyer citer. Ada budak tu mengamuk guling2. Bangun pepagi nak 'nneennn'. Ibu...

Tolonglah IBU!!!


Ni last week nyer citer. Ada budak tu mengamuk guling2. Bangun pepagi nak 'nneennn'. Ibu dia buat tak tau jewr...hehehe...saja menyakat. Acaner ni ustaz Iman Qhalif, dah 2 tahun 1 bulan 16 hari masih breastfeed lagi nih. Nak tido mintak 'nneennn'. Dah bancuh susu tak nak minum. Nangis macam kena rotan. Nak candu gak sebelum tido. Bangun pagi minta 'nneennn'. Weekend lagi lah 'nneennn' 24/7...ppffttt...

Note: Bagi jer lah selagi nak...haishhh...




Lagi tak bagi, lagi banyak plak SUSU!!! Acaner tu? Ni hasil tenusu smalam di usia ustaz Iman Qha...

Penangan ESP, ALFALFA & SR VITA C | Macam mana nak Wean Off ni???


Lagi tak bagi, lagi banyak plak SUSU!!! Acaner tu? Ni hasil tenusu smalam di usia ustaz Iman Qhalif 2 Tahun 23 Hari. Dah malas nak mengepam sebenarnya. Dan dah lama aku tak mengepam bila dah hujung² ustaz Qhalif nak masuk 2 tahun haritu. Tapi disebabkan kebengkakan, gigih gak bawa bag pump gi office smalam. Selalunya aku bagi direct feeding jer bila sampai umah. Bengkak² pon aku tahan gak. Tapi ni tak bley tahan dah.

Macam mana nak wean off ni? Orang kata kalau kita kurang bagi anak susu badan nanti susu tu akan kurang. Tapi ustaz Qhalif ni on weekend jer fully breastfeed. Sakan tak hingat lah khenn. Tak nak langsung susu botol. Gigih aku membancuh, tak nak diminumnya kecuali kalau betul² dah haus. Itu pon tak habis. Hari biasa memang bagi FM. Nak plak diminumnya...haishhh....Tapi bila ibu dia ni balik kerja, mengempeng jewr lah dia.

Macam aku ni, lagi tak bagi lagi banyak plak susunya. Siap package bengkak dan masih bocor lagi tu kalau tak bagi. Ni penangan ESP, Alfalfa dengan Sustained Release Vita-C ker? Nak salahkan vitamin plak yerp...hehehe...Alhamdulillah...atas rezeki dariNYA ini. Rezeku ustaz Qhalif yang meriah dengan susu ibu.

Ok...sambil menyelam minum air. Pada yang nak rasa susu banyak dan meriah macam yang aku rasa skang ni. Boleh PM/SMS/WhatsApp 018-2910156. 


Saya adalah pengedar sah SHAKLEE yang berdaftar dikawasan Cyberjaya, Bangi dan lain² kawasan...hehehe....Consultancy akan diberi secara percuma. 

Note: Maaf...tak sempat nak melawat kawasan lagi. Slow² yerp.


Dapat pertanyaan dari Anonymous dalam entry PHD in BREASTFEEDING dan Cabaran nak WEANING-OFF!!! . I...

ANON Tanya Saya Jawab | Petua Weaning Off @ Cerai Susu cara Psikologi

Dapat pertanyaan dari Anonymous dalam entry PHD in BREASTFEEDING dan Cabaran nak WEANING-OFF!!!. Ini soalannya:


Thanks anon sebab bertanya. Dia nak tau macam mana nak buat cara psikologi untuk bercerai susu ni. Seingat aku yang ingat² lupa ni, memang aku pernah up entry pasal wean-off Iman Hakimi dulu. Jadinya kita korek² entry² lama. Situasi anon ni sama macam aku dulu...pregnant dan anak masih nak menyusu badan. Aku buat entry throwback lah yerp. Cuma point penting yang aku amik dan tambah. Kalau nak baca penuh, boleh baca full entry Cerita Cerai Susu Badan.

Waning off @ Cerai susu...Ianya bukan satu perasaan yang mengembirakan, tapi perasaan sedih dan berbelah bagi. Dalam fikiran ni nak wean off...letak cili sos lah, beli jadam lah, tapi tak pakai pon. Pastu letak akar batawali. Memang pahit. Tapi sebenarnya perasaan tak sampai hati tu begitu kuat. Gi basuh balik bila tengok muka kesian anak. Kata hati yang kalau boleh tak nak wean-off. Tapi terpaksa buat jugak. Aku still BF iman even Breast dan nipple rasa sangat sakit. Tapi bila keadaan dah bertambah teruk di mana belahan² kecil kemerahan dah mula kelihatan kat keliling nipple, aku kena stop kan jugak. Memang agak susah nak wean off kimi dulu. Lagi aku nak wean off, lagi galak dia menyusu.

Kebetulan terbaca blog Mommy Lyna pasal petua cerai susu badan. Aku print entry tu, nak hubby baca sebab husband pon memainkan peranan penting gak. Malam tu aku cuba buat kat iman. Guna Psychology lah konon. Dengan muka sedih aku cakap nenen sakit, siap tunjuk kat dia lagi (^_^). Pastu aku cakap "iman dah big boy, tak bley nenen lagi" sambil peluk dan cium dia. Hhmmmm...kejap jer. Bila nak tido mintak candu balik. Tapi kali ni nekad, aku tak bagi. Iman merengek, merajuk...aku tepuk punggung nak soh tido dia tolak tangan aku "jangan tepuk", huhuhu...sedih tu. 

Beberapa malam jugaklah macam tu, nak tido jer mesti mintak nenen, bangun malam nak nenen. Tapi aku tetap tak bagi, terpaksalah bangun bancuh susu. Alhamdulillah...lepas seminggu tu iman dah tak nak BF. Yang aku perasan, bila dia rindu sangat dengan BF moment tu, malam sebelum tido dia akan peluk aku dan di sembamkan muka kat breat aku (^_^)...sian, dapat bau pon jadilah ☺☺☺. 

Kekadang saja aku offer nenen, pastu dia cakap "tak nak, nenen ibu sakit, abah pon tak bley nenen"...erkkk...apa kene mengena dgn abah plak. Sejak dah wean-off nih, jarang lah iman bangun malam, sebelum tido dah bagi susu dulu. Lena sketlah tido malam ku (^_^). 

Gittew lah kisahnya. Kesimpulan...selalu ingatkan anak yang tak boleh susu lagi sebab dah besar. Sambil cakap tu berilah pelukan dan ciuman selalu kat anak. Katakan kita tetap sayangkan dia even dia tak menyusu lagi. Good luck lah pada kawan² yang tengah nak wean off tu termasuklah aku ni ha. 

Note: Antara ImanQahirahQhalif, Qahirah agak senang nak wean off. Si qhalif ni pon payah nampak gayanya ni. Lagi kita nak stop lagi galak dia mengempeng, especially malam. Dah macam tak nak lepas dibuatnya. Sakit wei...ppfftttt...




Alhamdulillah...12 April 2014 aritu genap 2 tahun aku menyusukan Iman Qhalif Bin Husani. Kira ny...

PHD in BREASTFEEDING dan Cabaran nak WEANING-OFF!!!


Alhamdulillah...12 April 2014 aritu genap 2 tahun aku menyusukan Iman Qhalif Bin Husani. Kira nya aku dah berjaya lah dapat PHD. Bukan PHD = Perasaan Hasad Dengki tau. Tapi PHD dalam Breastfeeding. How time flies, kejap betul masa berlalu. Macam tak caya jer dah 2 tahun budak ni mengempeng.

Banyak cabaran bila nak fully breastfeed ni. Susu drop, spare part pump rosak, tak cukup masa nak pump susu, sentiasa lapar dan paling sadis, bila nipp luka. Perghhhh...sangatlah hazab ko. Nak mengasah gigi gamaknya. Dan yang paling aku tak boleh lupa, bila hasil tenusu lupa nak letak dalam freezer.


4 storage bag bersamaan dengan 24 oz susu terpaksa di buang begitu sahaja...sob...sob...Nangis wei masa nak buang. Meleleh² air mata ini. Setitik susu tu pon dah berharga, inikan pulak banyak macam nih. Ok...sebelum ada yang bertanya sama ada boleh ker tayang hasil tenusu, boleh baca HUKUM MEMPAMIRKAN HASIL SUSU IBU. Biasalah kan, orang skang suka jatuh hukum tanpa usul periksa. Baca dulu yerp. Alhamdulillah, even dah 2 tahun, aku masih dapat lagi merasa bengkak susu. Bila dah hujung² ni khenn, nak mengepam memang malas.

Cabaran 2 tahun breastfeeding dah selesai. Skang ni cabaran nak weaning off atau bercerai susu plak. Setakat hari ini Iman Qhalif masih menyusu badan even dah campur dengan FM (Formula Milk). Dari gayanya mutu keunggulan, nampak macam susah nak cerai susu. Sama macam Iman Hakimi dulu. Masa kimi dulu aku letak cili sos. Tapi tak jalan. Pastu letak akar bakawali klo tak silap. Pahit nak mamps. Kesian plak tengok kimi masa tu. Aku plak jadi tak sampai hati bila tengok muka sedih dia. Basuh balik nipp. Last² pakai psychology jer sebab masa tu tengan pregnantkan Qahirah. Stop gak dengan sendirinya.

Ni Qhalif plak tak tau macam mana. Weekend memang mengempeng doplohpatjam. Bagi FM pon dia tak nak minum. Kecuali kalau dah betul² haus. Memang ibu² yang breastfeed jer yang memahami perasaan itu bila nak weaning off. Hurmmmm...dilema gak ni. Nak paksa dia berhenti sendiri atau biar dia berhenti menyusu dengan sendirinya. Iyerlah...itu jer moment terindah sementara dia masih belum skolah tadika lagi khenn...hehehe...

Note: Lately ni tak dapat nak melawat kawasan sangat. Sebab kat office ni ada kaki mengadu, kaki mengampu dan kaki talam dua muka. Kesimpulannya...setiap gerak geri anda diperhatikan.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks