AFB Feeds

Showing posts with label Book. Show all posts
Showing posts with label Book. Show all posts

Hasil memborong. Bila dah jadi ibu ni, ada dua benda yang menjadi kegilaan. Gila tengok baju/b...

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur @ MAEPS


Hasil memborong.

Bila dah jadi ibu ni, ada dua benda yang menjadi kegilaan. Gila tengok baju/barang bebudak dengan gila tengok buku. Lupakanlah hasrat nak beli barang untuk diri sendiri sebab end up barang² anak jugak yang dibelinya.

Jumaat haritu menggila jap. Mau tak gila, buku murah² hoi!! berdesup dari office ker MAEPS Serdang. Ni 2nd time kot aku gi pesta buku. Last pergi tak ingat tahun bila. Tapi kat PWTC. Gi hari jumaat tak ramai sangat orang.

Sampai² jer mestilah cari parking dulu kan. Parking pon tak der lah crowded. Tapi nak naik kat dewan tu agak mencabar sket sebab berbukit. Ada disediakan transport. Tapi kita jalan kaki jer lah. Exercise gittew. Nengok orang kluar dewan bawak seplastik buku. Wow!! Murah sangat ker sampai banyak dorang borong.

Masuk jer dewan dah nampak Ana Muslim. Tetiba aku jadi blur jap. Tak tau nak terjah booth yang mana satu. Diskaun sana sini. Belek² buku.. Pilih² buku.. Jalan² cari buku. Gila jap lah nengok banyak sangat buku² murah yang best² sampai tak tau nak pilih tang mana. Last² ni lah hasil mencandat buku.


Buku ni satu singgit. Tanjat mak nyah. Apsal murah sangat haa!! Kulit tebal plak tu. Memang rugi lah tak beli. Buku untuk pra sekolah.


Ni plak tiga RM10. Murah ker mahal? Ker normal harga buku cenggini? Gasaklah. Dah beli pon.


Buku latihan. RM3.50 jer. Tapi cover bukan kulit tebal. Banyak buku latihan macam ni. Ada yang cover kulit tebal RM1.00 satu. Tapi kat dewan sebelah. Aku tak sempat masuk. Member office yg masuk dewan tu bagitau. Dewan khas untuk cari buku² latihan dan rujukan untuk skolah.


Buku bacaan untuk anak2. Ada less 15%. Memang tengah cari buku2 ni. Dah add cart kat website bookcafe. Kebetulan gi Pesta buku pastu jumpa plak buku² ni. Rembat terus lah kan. Buku 'IBU KUINGIN TAHU' pon memang dah lama nak beli tapi tak terbeli2. Sekali jumpa kat booth Telaga Biru. Ada less plak 20%. Terus beli.

Overall memang best lah. Tempat sejuk. Cuma nak memanjat gi dewan tu agak letih sket lah. Tapi demimu buku. Kalau tak kerana masa yang membataskan, memang banyak buku lagi yang nak diborong sebab murah. Tu baru satu dewan jer yang masuk. Dewan2 lain tak sempat masuk lagi... Huhuhuhu...

Hari ni last day Pesta Buku Antarabangsa. Silalah serbu. Rasanya mau lagi murah buku kalau dah last day nih. Rasa tak puas hati gi jumaat haritu sebab banyak buku yang tak sempat dibelek. Ada dewan yang tak sempat nak masuk. Tak sempat nak tengok novel sebab banyak orang borong novel. Tunggu tahun depan lah plak. 

Note: Buku yang ada tak habis baca lagi dah tambah buku baru... Hurrmmmm....
posted from Bloggeroid




Baru jer sampai ke tangan. Tengok² dah ada parcel atas meja. Dan dah boleh agak apa isinya. #ma...

Buku IDEA BEKAL KE SEKOLAH


Baru jer sampai ke tangan. Tengok² dah ada parcel atas meja. Dan dah boleh agak apa isinya. #makbanyakanak kalau bab² resipi untuk anak² ni memang over. Nak beli jugak. Rembat sekali dua buku tu. Sebab resipi lain² kan. Menu Asia dan juga Menu Ala Barat. Kalau tak der idea nak masak apa untuk anak², Atau kalau dah kering idea nak bekal kan apa untuk anak², boleh refer kat buku nih. 


Packaging...Siap signature chef Azian lagi tu. Curlasss ko kan. Nak signature bagai. Bukan tak boleh beli kat kedai buku atau kedai buku online kan. Ni nak bagitau...kalau uolls berminat nak beli buku ni boleh beli kat PTS Online. Tapi....ada tapi tu...ahaksss...Kalau nak packaging dan juga signature dari Chef Azian sendiri macam yang aku dapat ni, silalah terjah blog [Chef Azian Hasan.Com]. Kat situ ada disertakan cara² nya. Aku tak berani nak bagi nombor HP orang sesuka hati yerp even di blog Chef Azian sendiri ada disertakan nombornya. 

Berapa harga buku ni? Alaaaaa...mampu milik jer harganya. Berbaloi dengan kualiti dan juga 44 resipi dalam tu. Boleh kecur ailio kalau ko tengok resipi² dalam ni tau...hehehe...Ok, harga untuk satu buka adalah RM15.00 jer. Kalau dua buku RM37.00 dah termasuk postage. Service cepat. Khamis order jumaat dah sampai.

Jom kita buat bekal untuk anak². Sambil buat bekal anak, buat bekal untuk diri sendiri sekali. Sebagai menyahut seruan pak menteri tu soh bawak bekal. Boleh jimat belanja katanya. Bab berjimat cermat semua serah kat rakyat khenn. Bab menghabiskan duit memang kena serah kat pak² menteri gittew. Sampai nak suruh potong gaji penjawat awam tu untuk bantu mangsa² banjir. Habis tu gaji pak² menteri yang setimbun tu tak nak potong ker untuk bantu mangsa² banjir jugak? Erkkkk...ter emosi plak. Dah nak tersasar cerita nih.

Ok...Aku benti kat sini dulu sebelum menyimpang jauh. Kalau uolls nak dapat kan buku Idea Bekal Ke Sekolah ni, klik jer kat link yang aku dah bagi tu yerp. Selamat Ber Bento. Peringatan buat diri sendiri juga nih ☺☺

Note: Jalan raya pon dah start sesak harini.



Iyer...setiap daripada kita tak terlepas dari ujian dan dugaan. Macam mana kita nak hadapi ujian...

Ustaz Kazim Elias | Tuhan Sedang Menguji Kita


Iyer...setiap daripada kita tak terlepas dari ujian dan dugaan. Macam mana kita nak hadapi ujian tersebut terletak ditangan kita. Kalau kita memilih untuk menyelesaikannya dengan cara yang salah, maka hasilnya boleh jadi akan merosakkan diri sendiri. Tapi kalau kita memilih untuk menyelesaikan masalah kita dengan cara yang betul, Inshaa'allah akan dipermudahkan olehNYA. 


Buku yang sedang aku baca skang ni dan juga menambah koleksi buku yang sedia ada. Membarakan jiwa dan minda. Buku yang macam ada magnet yang membuatkan aku tertarik nak membeli dan memilikinya. Membaca isi kandungan pon dah best apatah lagi bila membaca keseluruhan isi kandungannya. Tak habis baca lagi ni. Biasalah kan, bila baca novel cepat jer habisnya. Tapi bila baca buku² ilmiah macam ni memang banyak dugaan nak menghabiskannya. Memang Syaiton nirrojim punya keja kan. Erkkkk....nak salahkan syaiton plak ko kan...hehehe...Antara bait² yang terkesan di hati ini:

'Hakikatnya, dunia tidak pernah sunyi dengan mereka yang bermandi air mata dalam menghadapi ujian. Perit, jerih dan pedih terpaksa dikesampingkan malah terus gagah melayari kehidupan walau diri dihimpit ujian. Kekuatan diri itu pasti berpunca daripada keyakinan bahawa ALLAH tidak pernah meminggirkan kesabaran setiap hambaNYA. Ujian yang dilalui bukanlah sia²'

Dan juga ini. 


Tapi sebenarnya banyak bait² yang sangat terkesan. Takkan nak tepek semua kan. Kalau nak tau silalah beli buku ni. Memang best. Sesuai untuk semua lapisan tak kiralah yang sedang bermasalah atau pon tak. Memang tak rugi beli.  

Bertabahlah buat mereka yang sedang diuji olehNYA. Kerana sabar itu indah dan kerana sabar itu cantik. Itu tanda kasih sayangNYA kepada kita supaya kita tidak melupakanNYA. Alarm untuk memberi kesedaran pada kita supaya kita tidak terus leka. Mempercayai bahawa ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Kita tidak berseorangan dalam menghadapi ujian sebab kita ada DIA. EVERYTIME, ANYTIME, EVERYWHERE and NO WAITING LIST. DIA sentiasa ada untuk kita. Cewaaaahhhhh...bila ustajah dah mula berbicara.

Disclaimer: Entry ini tidak ada kena mengena dengan sesiapa. Just pendapat dan ulasan aku mengenai buku ini sahaja. Benda yang bagus harus dikongsi. Fullstop!!!

Note: Hati orang, kita tak tau kan. Niat kita lain. Yang disalahtafsirkan lain. Beware saja dengan apa yang ada disekeliling kita. Jaga²...ada yang memerhati.



Datang kali ni siap bawa bola api besar lagi. Memang dasyat serigala ni uols. Kalau siapa yang mi...

Serigala Besar yang Jahat Datang Lagi!!!!


Datang kali ni siap bawa bola api besar lagi. Memang dasyat serigala ni uols. Kalau siapa yang minat serigala ni, boleh datang terjah sini:


BIG BAD WOLF FIREBALL BOOK SALE. Memang ramai peminat serigala ni khenn. Termasuk lah aku. Tapi memang keji lah. Suka buat sale time orang dah kehabisan gaji tau. Memang serigala yang jahat. Buatlah time orang tengah dapat gaji ker...baru dapat bonus ker...baru dapat duit saham ker...best sikit nak shopping...haaisshhhh...

Banyak discount tu. Rugi kalau tak pergi. Macam² jenis buku ada. Masa gi BBW last year pon tak puas lagi membeli. Cissss...serigala ni dah macam memanggil² jer suruh pergi. Siapa yang tak pernah terjah lagi inilah masanya. Memang best sebab buku murah².

Sekian pesanan khidmat masyarakat dari saya. Kbai!!!

Note: Kena spare duit gaji sket ni. Mana tau kalau pergi kan ☺

Alhamdulillah...berjaya juga menjejakkan kaki ker Big Bad Wolf Book Sale 2013 jumaat aritu. Pla...

Big Bad Wolf Kami Datang!!!



Alhamdulillah...berjaya juga menjejakkan kaki ker Big Bad Wolf Book Sale 2013 jumaat aritu. Plan asalnya nak gi pepagi sabtu tu. Kononnya lah kan. Sekali plan bertukar. Dari nak bawak QahirahQhalif gi jumpa paed kat Az-zahrah jumaat malam tu, kita gi BBW dulu lah. Esoknya baru gi Az-Zahrah.


On the way nak masuk MIECC tu dah berderet² keta. Tapi bila masuk dalam banyak lagi parking nya. Letih juga nak naik tangga. Nasib tak bawak stroller. Sampai² jer dah teruja tengok buku² yang berlambak tu. Orang pon boleh tahan ramai juga. Sebelum membeli buku, kita isi perut dulu. Kat atas tu ada di sediakan gerai² makan. Harga pon boleh tahan mahal. Nasi lemak seciput harganya dua hinggit.


Hajat di hati nak letak si abah dan anak² kat playground ni jer. Erkkk..abah tukang jaga jer...ahaks...Boleh lah si ibu membelek dan memilih buku dengan amannya tanpa gangguan. Sekali fees mahal lah. RM10.00 untuk sejam. Socks plak RM2.00, anak aku 3 orang. Total RM36.00. Sejam tu belum tentu cukup untuk aku khennn. DI sinilah fasa kesediham bermula sebab terpaksa angkut askar² ku. Faham² lah bila dgn anak² ni kan. Macam² karenah.


Apa² hal, kita babywearing dulu. Si qhalif plak buat perangai. Merengek nak tido gamaknya. Letak dalam Boba 3G nih, tak sampai 10 minit dah lelap. Tapi kan, frust sebab tak dapat nak pilih² buku anak² dan novel. Iyerlah...nak membeli kena lah baca juga sket² jalan ceritanya kan. Si dia plak jenis tak suka crowded² nih dan bukan jenis kaki buku.. Aku rembat mana yang sempat jer...huhuhu...


Yang paling frust, ada bahagian buku kanak² yang aku tak gi. Aku masuk ikut pintu lain. Section buku kanak² ni ada dekat main entrance depan. Masa nak bayar baru perasan sebab kluar ikut situ...uuwwaaaaaa...nak nangis rasanya sebab banyak buku² yang menarik dan murah. Macam buku smurf tu. Nak juga membelek buku anak² kat situ, tapi kang ada yang pandang² jeling², naya haku. Aku suka beli buku anak² nih. 

Nak tunjuk hasil rembatan pon malu ko. Sebab tak banyak sangat pon yang dirembat. Tak sempat nak memilih dan membelek sebab ada orang dah rimas dan penat dengan crowded dalam tu. Pengajarannay...next time kalau ada lagi aku nak gi sorang². Suruh si dia hantar jer. Aman sket kan. Harap² ada lagi lah tahun depan. 

Note: Tak terfikir plak nak amik cuti on weekday gi BBW....haishhhh...


Alhamdulillah. Buku dari MPH Online dah sampai. Semalam order hari ni dah dapat. Memang pantas. ...

Buku dah sampai | Nak Meningkatkan Ilmu Keibubapaan



Alhamdulillah. Buku dari MPH Online dah sampai. Semalam order hari ni dah dapat. Memang pantas. Kita lupakan soal novel dulu. Mari tingkatkan ilmu keibubapaan. Bukan mudah nak jadi ibu bapa yang cemerlang kan.




Screaming-Free Parenting, buku yang aku tak sabar2 nak baca. Aku nak didik anak2 dengan penuh rasa kasih, cinta dan emosi positif. Aku mampu lakukan tanpa teriakan, jeritan mahupun ancaman.

"SEMUA ORANG MAMPU BERUBAH ASALKAN MAHU BERUSAHA"

Note: Cabaran buat diri sendiri. Mampukah? In shaa allah :-)

posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks