AFB Feeds

Siapa yang tak nak cantik kan. Semua orang nak kelihatan cantik sebab fitrah wanita ni yang sukakan...

Siapa yang tak nak cantik kan. Semua orang nak kelihatan cantik sebab fitrah wanita ni yang sukakan kecantikan. Kalau boleh nak kulit yang halus mulus. Wajah yang cantik berseri. Badan yang ramping bak model dan macam-macam lagi lah kan. Tapi aku tak nak badan yang ramping sebab aku dah kurus… hehehe… Tapi kalau nak nampak cantik, kau kena cantikkan dalaman kau dulu. Tapi kalau setakat cantik luaran jer mana cukup kan. Dah kenapa citer pasal nak cantik ni? 


Bukan apa. Bila umur dah makin menuju puncak ni, terasa masalah kulit dah mula timbul. Kulit dah start kusam, jeragat sana sini. Tu salah satu tanda-tanda penuaan lah kan. Badan pulak rasa cepat lesu. Maklumlah… uruskan anak-anak yang empat orang tu. Sebab tu kita kena amik supplement atau makanan tambahan untuk menambah kecantikan dan meningkatkan kesihatan tubuh badan. Macam jamu QUENNA MIRACLE ni. 

Apa yang aku titikberatkan bila memiih supplement ni kan, ianya mestilah dari bahan semulajadi. Dan Quenna Miracle ni mengandungi 10 bahan semulajadi yang fungsinya untuk mencerahkan kulit, melangsingkan bentuk badan, menyelesaikan masalah wanita serta menganjalkan payudara dan punggung. Ianya sejenis jamu. Tapi jamu moden versi tablet. 


Antara bahan semulajadi yang aku suka dalam jamu moden ni kan ialah GRAPE FRUITS, ACAI BERRY, APPLE HIJAU, HALIA, GREEN TEA, PITERA (EXTRACT YIS), PUERARIA LABOTA (Ia adalah sejenis herba yang berasal daripada Thailand), MANJAKANI/SERAPAT, EXTRACT DAUN SIREH dan KACIP FATIMAH. Macam KACIP FATIMAH ni khasiatnya memang best sebab ianya membantu membuang angin dalam badan. Sesuai sangatlah dengan aku yang banyak angin dalam badan ni… hehehe… Lepas tu boleh menguatkan struktur tulang. Makin tua ni tulang pon makin mereput kan. 

Kebaikan yang bakal aku perolehi dengan jamu moden Quenna Miracle ni kan:

➜ Mengatasi keputihan dan bau hanyir
➜ Melambatkan proses penuaan 
➜ Mengatasi masaalah dalaman wanita
➜ Menegangkan payudara dan punggung 
➜ Menguatkan otot faraj dan mengetatkan kembali faraj 
➜ Melancarkan sistem dalaman badan
➜ Mencegah pembiakan pra kanser 
➜ Merangsang pengeluaran hormon yang dapat melancarkan peredaran darah dan kitaran haid.
➜ Menyeimbangkan hormon dan mengatasi depressi 
➜ Menambah tenaga dan kecergasan
➜ Mencantikkan kulit

Dan banyak lagi lah. Yang bestnya kan,  tak payan nak telan-telan sebab ianya sejenis tablet untuk dikunyah. Kunyah-kunyah terus cantik gittew kan… hahaha… Macam makan gula-gula jer. Kalau nak makan jamu betul, memang tak termakan lah aku sebab faham-fahamlah rasa jamu tu macam mana kan. Dapat pulak macam aku yang jenis tak suka nak makan ubat. Tapi Quenna Miracle ni bila kau bukak jer botol dia dah bau semerbak. Bau buah berry. Rasanya jangan cakap lah. Mestilah sedap. Kalau anak-anak nampak pon diorang nak sebijik. Jadinya… kau kena sorok ☺☺

Pengambilan nya pulak cuma 1-2 biji sehari setiap pagi semasa perut kosong. Sebelum sarapan lah maksudnya. Dan aku kena minum air yang secukupnya. Mana-mana supplement pon sarankan benda yang sama kan. Cuma nak bagitau, kesannya adalah berbeza-beza bagi setiap orang. Bagi aku yang dah makan ni memang best sebab badan rasa cergas, asyik membuang angin. Nampak sangat banyak angin dalam badan kan dan yang penting... sedap ☺


30 Tablets / 1000 mg
RM149.90 (SM)
RM159 (SS)

Website


Facebook


Instagram





Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda...

Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar dan belajar lagi even anak kau dah berderet sebab ilmu parenting ni luas. Lagi banyak kau membaca, lagi banyak benda yang kau baru tahu. Alangkah bagusnya kalau kita baca dan kita amalkan sekali. Tapi tu lah, bila berhadapan dengan anak, lupa apa yang dibaca... ppffttt... 


1. Kalau kita berasa sukar mendidik anak-anak, bersabarlah. Tengoklah betapa sukar kita nak didik diri sendiri untuk istiqamah solat awal waktu, solat berjemaah, baca Al Quran sekurang-kurangnya semuka sehari, puasa Isnin dan Khamis dan sebagainya. Tambah-tambah lagilah untuk mendidik orang lain. Maka bersabarlah dalam mendidik. Dalam banyak-banyak keadaan,  matlamat kita untuk anak-anak sudah benar tapi kebenaran kerap tewas kerana tidak sabar dan tidak bijaksana.

2. Tuntutlah ilmu secara berterusan. Walaupun perkara asas. Biarlah kita mati semasa menuntut ilmu.

3. Jangan label anak. Boleh kata anak malas tapi jangan label dia 'pemalas'. Panggil nama anak dengan nama yg baik sebab itu adalah labelnya.

4. Letakkan misi dan visi yang jelas kepada anak. Jadi hamba Allah yg baik. Ilmu wahyu adalah asas menjadi hamba Allah yang baik. Ditambah dengan acquired knowledge ilmu akademik. Sesungguhnya lebih SUKAR didik anak jadi BAIK daripada didik anak jadi CERDIK.

5. Anak bukan milik kita tapi amanah Allah kepada kita. Didiklah anak mengikut kehendak Pemberi amanah. Jangan bawa anak2 kepada kita, tapi bawalah anak-anak kepada Allah.

6. Ibu sama dengan bulan Ramadhan sebab ibu adalah madrasah anak-anak dan bulan Ramadhan adalah madrasah ummah. Ibu adalah cuaca dalam rumahtangga. Doa ibu lebih mustajab dari doa ayah kerana sayangnya lebih berakar kepada anak daripada ayah. Sebab itu hadiah terbaik seorang ayah utk anaknya adalah mencintai ibu anak tersebut (isterinya) sepenuh hati.

7. Pendidikan anak-anak bermula di saat seorang lelaki mencari calon isterinya. Yg sudah berkahwin dan ada anak2 tidak terlambat untuk membuat kebaikan. Didiklah isteri secara berterusan. Ceriakan isteri maka cerialah rumahtangga.


8. Didiklah anak dengan Al Quran. Ibnu Sina, Hafiz Al Quran pada masa umurnya 7 thn. Ini antaranya kerana semasa dalam kandungannya ia telah dididik oleh ibu yang hafizah Al Quran. Kita bukan hafiz Al Quran tetapi pastikanlah anak-anak sekurang2nya kenal huruf Al Quran melalui kita. Ambillah barakah ini.

9. Ibu bapa pemimpin kepada anak-anak. Pemimpin yang baik adalah yang besar pengaruhnya kepada anak-anak. Skrg ni anak2 tadika lebih percaya Ustazah di sekolah daripada ibu bapanya. Anak remaja lebih percaya kawan daripada ibu bapanya. Akhirnya, ibu bapa hilang pengaruh kerana dunia tanpa sempadan amat besar pengaruhnya.

10. Tingkatkanlah pengaruh dari rasa cinta kepada kepercayaan. Dalam rumahtangga, dipercayai adalah lebih utama daripada dicintai. Contoh: Berapa ramai isteri yg mencintai suaminya tapi tidak mempercayainya.

11. Walk the talk. Didiklah diri kita dalam usaha mendidik anak-anak kita. Bantulah anak-anak menjadi soleh dan solehah dgn membanyakkan amalan SUNAT. Oleh itu, untuk mendidik anak-anak mengerjakan amalan wajib didiklah diri kita mengerjakan amalan sunat.

12. Niatkanlah kebaikan yg kita lakukan seperti sedekah dsbnya sebagai tawasul anak-anak menjadi baik. Cth: moga dengan sedekah ini, tetaplah solat anak-anak ku.

13. Sayangilah anak-anak kerana kita sayang dia bukan kerana sayang diri kita. Cth: kita jadikan anak-anak kuda lumba untuk kebanggaan kita. Anak dapat result yang baik terus war-war kan. Anak yang tak dapat result elok diamkan dan dimarah kerana memalukan kita. Jangan membezakan anak-anak yang pandai dengan yang kurang pandai.

Perkongsian ni aku dapat dari WhatsApp group tadika PASTI. Perkongsian untuk kebaikan bersama walaupun diri ini serba kekurangan. Aku akui, aku bukanlah ibu yang sempurna. Tapi aku cuba jadi ibu yang terbaik. Nak didik anak jadi Soleh, kita as parents perlu jadi Soleh dulu


Nickelodeon today announced the nominees for the 2017 Kids’ Choice Awards , the only event where k...

Nickelodeon today announced the nominees for the 2017 Kids’ Choice Awards, the only event where kids’ votes count and the biggest stars of the day line up to get slimed. Celebrating kids’ favourites from across the worlds of film, television, music and pop culture, this year’s all-star list of nominations include: Ben Affleck, Henry Cavill, Daya, Chris Evans, Idris Elba, Megan Fox, Lukas Graham, Kevin Hart, Scarlett Johansson, Dwayne Johnson, Felicity Jones, Leslie Jones, Anna Kendrick, Bruno Mars, Melissa McCarthy, JoJo Siwa, The Chainsmokers, Justin Timberlake, Twenty One Pilots and more. Highly regarded as an unpredictable, celebrity-filled mess-fest, Kids’ Choice Awards this year features nine new categories guaranteed to be unique to this awards season, like “Favorite Frenemies,” “Most Wanted Pet” and “#Squad.” Hosted by WWE Superstar John Cena, Nickelodeon’s 2017 Kids’ Choice Awards takes place at USC’s Galen Center in Los Angeles and airs in Asia on Monday, 13 March at 10.30am (TH/WIB) and 11.30am (HK/MY/PH/SG), with a same-day encore at 4pm (TH/WIB) and 5pm (HK/MY/PH/SG).


The presenting international sponsor of the Kids’ Choice Awards 2017 is Smurfs: The Lost Village. Stay up-to-date on all Kids’ Choice Awards news by Liking Nickelodeon on Facebook and following @Nickelodeon on Twitter and Instagram
                               
The nominees and categories for Nickelodeon’s 2017 Kids’ Choice Awards are (*new categories):

TELEVISION:

Favorite TV Show – Kids’ Show

Game Shakers
Girl Meets World
Henry Danger
Nicky, Ricky, Dicky & Dawn
The Thundermans

Favorite TV Show – Family Show

Big Bang Theory
Black-ish
Fuller House
Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.
Supergirl
The Flash

Favorite Reality Show

America’s Funniest Home Videos
America’s Got Talent
American Ninja Warrior
Paradise Run
Shark Tank
The Voice

Favorite Cartoon

ALVINNN!!! and The Chipmunks
SpongeBob SquarePants
Teen Titans Go!
Teenage Mutant Ninja Turtles
The Amazing World of Gumball
The Loud House

Favorite Male TV Star

Benjamin Flores Jr. (Triple G, Game Shakers)
Aidan Gallagher (Nicky, Nicky, Ricky, Dicky & Dawn)
Jack Griffo (Max, The Thundermans)
Jace Norman (Henry, Henry Danger)
Casey Simpson (Ricky, Nicky, Ricky, Dicky & Dawn)
Tyrel Jackson Williams (Leo, Lab Rats)

Favorite Female TV Star

Rowan Blanchard (Riley, Girl Meets World)
Dove Cameron (Liv and Maddie, Liv and Maddie)
Lizzy Greene (Dawn, Nicky, Ricky, Dicky & Dawn)
Kira Kosarin (Phoebe, The Thundermans)
Breanna Yde (Tomika, School of Rock)
Zendaya (K.C., K.C. Undercover)

FILM:

Favorite Movie

Batman v Superman: Dawn of Justice
Captain America: Civil War
Ghostbusters
Pete’s Dragon
Rogue One: A Star Wars Story
Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows

Favorite Movie Actor

Ben Affleck (Batman, Batman v Superman: Dawn of Justice)
Will Arnett (Vernon, Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows)
Henry Cavill (Superman, Batman v Superman: Dawn of Justice)
Robert Downey Jr. (Iron Man, Captain America: Civil War)
Chris Evans (Captain America, Captain America: Civil War)
Chris Hemsworth (Kevin, Ghostbusters)

Favorite Movie Actress

Amy Adams (Lois, Batman v Superman: Dawn of Justice)
Megan Fox (April, Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows)
Scarlett Johansson (Black Widow, Captain America: Civil War)
Felicity Jones (Jyn, Rogue One: A Star Wars Story)
Melissa McCarthy (Abby, Ghostbusters)
Kristen Wiig (Erin, Ghostbusters)

Favorite Animated Movie

Finding Dory
Moana
Sing
The Secret Life of Pets
Trolls
Zootopia

Favorite Voice From An Animated Movie

Ellen DeGeneres (Dory, Finding Dory)
Kevin Hart (Snowball, The Secret Life of Pets)
Dwayne Johnson (Maui, Moana)
Anna Kendrick (Poppy, Trolls)
Justin Timberlake (Branch, Trolls)
Reese Witherspoon (Rosita, Sing)

Favorite Villain

Helena Bonham Carter (The Red Queen, Alice Through the Looking Glass)
Idris Elba (Krall, Star Trek Beyond)
Will Ferrell (Mugatu, Zoolander 2)
Kevin Hart (Snowball, The Secret Life of Pets) *Note: animated
Charlize Theron (Ravenna, The Huntsman: Winter’s War)
Spencer Wilding (Darth Vader, Rogue One: A Star Wars Story)

Favorite Butt-Kicker

Ben Affleck (Batman, Batman v Superman: Dawn of Justice)
Henry Cavill (Superman, Batman v Superman: Dawn of Justice)
Chris Evans (Captain America, Captain America: Civil War)
Chris Hemsworth (The Huntsman, The Huntsman: Winter’s War)
Scarlett Johansson (Black Widow, Captain America: Civil War)
Felicity Jones (Jyn, Rogue One: A Star Wars Story)
Jennifer Lawrence (Mystique, X-Men: Apocalypse)
Zoe Saldana (Lieutenant Uhura, Star Trek Beyond)

BFF’s (Best Friends Forever)*

Ruby Barnhill & Mark Rylance (Sophie/BFG, The BFG)
Kevin Hart & Dwayne Johnson (Bob/Calvin, Central Intelligence)
Kevin Hart & Ice Cube (Ben/James, Ride Along 2)
Chris Pine & Zachary Quinto (Captain Kirk/Spock, Star Trek Beyond)
Neel Sethi & Bill Murray (Mowgli/ Baloo, Jungle Book)
Ben Stiller & Owen Wilson (Derek/Hansel, Zoolander 2)

Favorite Frenemies*

Ben Affleck & Henry Cavill (Batman/Superman, Batman v Superman: Dawn of Justice)
Chris Evans & Robert Downey Jr. (Captain America/Iron Man, Captain America: Civil War)
Ginnifer Goodwin & Jason Bateman (Judy/Nick, Zootopia)
Dwayne Johnson & Auli’I Cravalho (Moana/Maui, Moana)
Anna Kendrick & Justin Timberlake (Poppy/Branch, Trolls)
Charlize Theron & Emily Blunt (Ravenna/Freya, The Huntsman: Winter’s War)

Most Wanted Pet*

Baloo from The Jungle Book (Bill Murray)
Dory from Finding Dory (Ellen DeGeneres)
Po from Kung Fu Panda 3 (Jack Black)
Red from The Angry Birds Movie (Jason Sudeikis)
Rosita from Sing (Reese Witherspoon)
Snowball from The Secret Life of Pets (Kevin Hart)

#Squad*

Captain America: Civil War - Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman
Finding Dory – Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Kaitlin Olson, Hayden Rolence, Willem Dafoe, Ed O’Neill, Ty Burrell, Eugene Levy
Ghostbusters – Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones
Rogue One: A Star Wars Story – Felicity Jones, Forest Whitaker, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Alan Tudyk, Donnie Yen, Riz Ahmed, Mads Mikkelsen
Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows – Noel Fisher, Jeremy Howard, Pete Ploszek, Alan Ritchson
X-Men: Apocalypse – James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Evan Peters, Tye Sheridan, Ben Hardy, Kodi Smit-McPhee, Sophie Turner, Alexandra Shipp, Olivia Munn

MUSIC:

Favorite Music Group

The Chainsmokers
Fifth Harmony
Maroon 5
OneRepublic
Pentatonix
Twenty One Pilots

Favorite Male Singer

Drake
Justin Bieber
Bruno Mars
Shawn Mendes
Justin Timberlake
The Weeknd

Favorite Female Singer

Adele
Beyoncé
Ariana Grande
Selena Gomez
Rihanna
Meghan Trainor

Favorite Song

24K Magic – Bruno Mars
Can’t Stop the Feeling! – Justin Timberlake
Heathens – Twenty One Pilots
Send My Love (To Your New Lover) – Adele
Side to Side – Ariana Grande ft. Nicki Minaj
Work from Home – Fifth Harmony ft. Ty Dolla $ign

Favorite New Artist

Kelsea Ballerini
The Chainsmokers
Daya
Lukas Graham
Solange
Rae Sremmurd
Hailee Steinfeld
Twenty One Pilots

Favorite Music Video*

24K Magic – Bruno Mars
Can’t Stop The Feeling! – Justin Timberlake
Formation – Beyoncé
Juju On That Beat – Zay Hilfigerrr and Zayion McCall
Me Too – Meghan Trainor
Stressed Out – Twenty One Pilots

Favorite DJ/EDM Artist*

Martin Garrix
Calvin Harris
Major Lazer
Skrillex
DJ Snake
Zedd

Favorite Soundtrack*

Hamilton
Me Before You
Moana
Sing
Suicide Squad
Trolls

Favorite Viral Music Artist*

Tiffany Alvord
Matty B
Carson Lueders
Johnny Orlando
Jacob Sartorius
JoJo Siwa   

Favorite Global Music Star*

5 Seconds of Summer (Australia/New Zealand)
BIGBANG (Asia)
Bruno Mars (North America)
Little Mix (UK)
Shakira (South America)
Zara Larsson (Europe)

OTHER CATEGORIES:

Favorite Video Game

Just Dance 2017
Lego Marvel’s Avengers
Lego Star Wars: The Force Awakens
Minecraft: Story Mode
Paper Mario: Color Splash
Pokémon Moon

Nickelodeon’s 2017 Kids’ Choice Awards is produced by Nickelodeon Productions. Elizabeth Kelly, Michael Dempsey, Shelly Sumpter Gillyard and Jay Schmalholz are executive producers. For more information about Nickelodeon in Asia, visit www.nick-asia.com.



Bukan  aku yang muntah-muntah. Tapi iman Harraz. Pagi bukan main active lagi. Petang dah start melep...

Bukan  aku yang muntah-muntah. Tapi iman Harraz. Pagi bukan main active lagi. Petang dah start melepek. Petang tu jer dah 6 kali muntah. Malam bersambung lagi.


Bila anak dah start muntah, mau kau tak risau. Habis semua makanan keluar balik. Mengempeng dan tido jer dia. Nampak lemah lah badan tu. Nak kata muntah sebab jatuh. Harraz tak ada jatuh pon. Sebab ikan bilis ker? Sebab aku baru introduce ikan bilis kat Harraz hari sabtu tu. Tapi ok jer dia makan. Ahad pagi tu bagi bubur dengan ikan bilis jugak. Ker ada benda yang dia kutip yang aku terlepas pandang. Memang kuat mengutip si Harraz nih.

Malam tu terus bawak gi klinik. Sampai kat klinik muntah lagi. Nasib sempat bawak gi toilet. Doctor check perut. Ok jer perut harraz.. Lembut dan tak ada tanda-tanda hernia atau angin pasang. Cirit birit pon tak ada. Nak kata muntah sebab batuk, harraz tak batuk pon. Cuma nampak tonsil dia macam bengkak sikit. Doctor cakap possibility harraz muntah pon mungkin sebab tonsil. Doctor pon tak sure apa masalah sebenarnya. Doctor tak bagi ubat pon.

Solution nya... Doctor suruh observe. Kalau muntah berterusan lagi, terus bawak pergi hospital. Seriau betul aku dengar perkataan HOSPITAL tu. Sebab dah 3 kali Harraz pernah admitted. Cukup-cukuplah tu. Tak sanggup aku nak tengok anak kena cucuk lagi. Start malam semalam aku start observe.

Alhamdulillah... Balik dari klinik malam semalam dah tak muntah-muntah sampai pagi ni. Tapi aku still monitor jugak ni even muntah dah tak ada. Bila anak dah tak sihat memang mood kau nak pergi kerja pon ke laut. Jadinya amik emergency leave harini. Demimu anak, ibu sanggup korbankan cuti.

Budak bila tak sihat faham-fahamlah.... Crancky semacam. Mengempeng jer. Tido pon kejap-kejap. Kau nak bergerak pon tak boleh. Melalak-lalak macam kena rotan. Sudahnya... Kau duduk jer lah hadap dia. Tak payah buat kerja rumah yerp... Huhuhuhu...

Get well soon Iman Harraz. Smoga Allah kuatkan lagi antibodi awak. Getting beter dah harini. Jangan buat ibu risau lagi. Dan please... Janganlah suka mengutip anak oiii!!!




LEGO® Bawakan Permainan, Hadiah, Model dan Kemunculan Istimewa oleh Batman untuk Mempromosikan File...

LEGO® Bawakan Permainan, Hadiah, Model dan Kemunculan Istimewa oleh Batman untuk Mempromosikan Filem Terbaru.


Filem The LEGO® BATMAN Movie yang akan ditayangkan tidak lama lagi menjanjikan sesuatu yang paling ‘mengagumkan’ – iaitu paparan Dark Knight dengan cara LEGO® yang tersendiri. Sempena tayangan perdana filem ini, LEGO Malaysia menghiburkan para peminat BATMAN yang paling disayangi ini dalam Acara Khas The LEGO® BATMAN Movie di Atrium & Lobi Pintu Masuk Timur, Tingkat Bawah, Mid Valley Megamall. Acara untuk pengguna ini berlangsung dari Isnin 6 Februari 2017 hingga Ahad 12 Februari 2017.


Dianjurkan dengan kerjasama 20th Century Fox Malaysia dan Toys “R” Us untuk mempromosi filem terbaru dalam francais LEGO® dan memperkenalkan edisi terhad baru set The LEGO® BATMAN, peminat LEGO® dan wira pembanteras jenayah Gotham ini akan dihiburkan dengan pelbagai aktiviti bertema The LEGO® BATMAN Movie, diorama LEGO® ciptaan peminat, dan peluang untuk menebus pelbagai cenderahati LEGO®! 

Mr. Jacob Leighton Rennison, Senior Marketing Manager, LEGO® Malaysia (2nd from left), Mr. Leslie Falvey, Acting Country Manager, LEGO® Malaysia (centre) and Sylvie Ting, Associate Brand Manager, LEGO® Malaysia (2nd from right) standing with the stars of THE LEGO® BATMAN Movie, LEGO® Batman and Robin. 

“Filem The LEGO® BATMAN Movie adalah mercu jaya baru bagi kami. Seperti The LEGO® Movie, ia pasti sekali lagi mencetus fenomena budaya pop dan kami sememangnya mahu memastikan kami dapat berhubung dengan peminat menerusi cara kami sendiri – dengan menyemai keseronokan membina. Acara ini bukan sekadar susulan filem, tetapi dari segenap segi merupakan unsur penting yang dijanjikan oleh LEGO® dan kami rasa tidak sempurna untuk menayangkan filem tanpa menganjurkan acara ini,” kata Jacob Leighton Rennison, Pengurus Pemasaran Kanan LEGO Malaysia. 

Peminat setia LEGO® dan BATMAN berpeluang untuk menyertai aktiviti menarik yang berikut di Mid Valley Megamall: 


Cabaran Persembunyian Joker (Joker’s Hideout) 

Joker’s Hideout ialah cabaran dengan tema yang pasti dibanggakan oleh peminat LEGO® dan BATMAN. Sepasukan 4 orang meneroka bilik-bilik berlainan dalam Persembunyian tersebut dan menggunakan LEGO® untuk membina dan menyelesaikan teka-teki untuk membolehkan mereka menangkap The Joker. Cabaran ini direka cipta untuk kanak-kanak berumur 5-12 tahun. 

Diorama unik LEGO® BATMAN Movie

Satu-satunya diorama LEGO® BATMAN Movie ini dibina khas oleh peminat setia LEGO® di Malaysia dari Kumpulan Pengguna LEGO® Malaysia (LOM). Kumpulan ini menganjurkan pertandingan membina LEGO® untuk menggalakkan peminat menyerlahkan bakat kreatif dalam diri mereka dan membina diorama berdasarkan filem tersebut. Sebanyak 25 hasil ciptaan terbaik dipamerkan di acara tersebut.  



Bergambar dengan LEGO® BATMAN dan LEGO® ROBIN!

Pengguna Instagram yang suka memaparkan gambar mereka di media tersebut pasti teruja dengan kemunculan mengejut maskot LEGO® BATMAN dan LEGO® Robin. Sebuah gerai foto dengan latar belakang The LEGO® BATMAN Movie menawarkan kemudahan cetakan gambar serta-merta untuk dibawa pulang sebagai kenangan. Di samping itu, peminat setia Dark Knight tidak harus melepaskan peluang untuk melihat 10 Batsuit LEGO® BATMAN yang berlainan dalam 2D. 

Cenderahati eksklusif LEGO® BATMAN Movie menerusi aktiviti Buat dan Bawa Pulang 
Dengan kerjasama Toys “R” Us, peminat yang membeli mana-mana set mainan The LEGO® BATMAN Movie boleh membina Bat Mobile mereka sendiri di ruang mainan khas LEGO® dan membawanya pulang untuk digandingkan dengan set baru mereka.  

Peminat LEGO® dan Batman juga boleh mengunjungi gerai sementara The LEGO® BATMAN Movie yang akan didirikan di Pavilion, Kuala Lumpur, Ipoh Parade, Ipoh dan Queensbay Mall, Pulau Pinang. Selain itu, pembelian setiap dua (2) tiket filem akan membolehkan penonton menebus Bat Blind Coupon istimewa dari kaunter tiket Golden Screen Cinemas, yang melayakkan mereka untuk menebus hadiah istimewa apabila membeli barangan LEGO® BATMAN di 7 gedung sah LEGO®. 

Acara The LEGO® BATMAN Movie akan diadakan dari Isnin, 6 Februari 2017 hingga Ahad, 12 Februari 2017. Untuk maklumat lanjut acara dan gerai sementara yang disediakan, sila ke laman Facebook dan laman web rasmi LEGO® Malaysia, www.facebook.com/legomalaysia.official, dan www.lego.com/en-my/batmanmovie atau laman Facebook Toys “R” Us Malaysia www.facebook.com/toysrusmy. The LEGO® BATMAN Movie akan ditayangkan di layar perak mulai hari Khamis, 9 Februari 2017. Ikuti berita dan perkembangan terkini The LEGO® BATMAN MOVIE dengan mengunjungi laman Facebook rasmi Warner Brothers Pictures www.facebook.com/WarnerBrosMalaysia. Peminat boleh berkongsi pengalaman The LEGO® BATMAN MOVIE mereka dengan menggunakan hashtag #LEGOBatmanMovieMY dan #BuildSomethingBatmanMY.



Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Apalah perkara yang penting sangat tu bila pakai kad Touch a...

Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Apalah perkara yang penting sangat tu bila pakai kad Touch and Go ni. Bagi orang lain yang dah lama pakai, tak ada masalah kot. Sebab dah biasa. Bagi aku yang baru pakai kad Touch and Go hari-hari since tol Sungai Ramal tu dah fully automatic Touch and Go ni, ada benda penting yang kau nak kena sentiasa ingat.

Masa mula-mula tol naik dari RM1.00 jadi RM1.80, bukan main lain kau nak curang. Nak ikut jalan lain sebab tol mahal sangat. Tapi end up kau jadi setia balik ikut jalan ber tol. Sebab nya kalau ikut jalan tak ada tol, amik masa sebeb jauh, banyak traffic light dan jalan agak sesak. Kalau ikut tol, kau terus jer tak ada traffic light yang banyak dan dekat. Cuma yang stressnya, kau kena hadap traffic jammed nak mamps lah. Ada pro and cons jugak. Lalu tol atau tak, lebih kurang jer masalahnya. Ok... Sebelum lari topik, mok kembali ke pangkal jalan. 


Perkara Penting Yang Perlu Anda Tahu Bila Pakai Kad Touch and Go

MASUK DILORONG YANG BETUL. Kalau kau pakai Touch and Go, jangan lah kau masuk lorong SmartTAG. Kalau nak top up Touch and Go, pastikan masuk dilorong yang betul. Perhati betul-betul signboard tambah nilai. 

KENA PASTIKAN BAKI KAD TOUCH AND GO ANDA MENCUKUPI. Bukan kena pastikan jer, Kau kena ingat berapa hinggit baki dalam kad tu. Kalau kau ingat-ingat lupa. Silalah pergi kat lorong tambah nilai. At least kalau tak ada baki, kau boleh top up terus. Daripada kau tak sure ada baki ker tak. Pastu yakin pergi touch card. Sekali baki tidak mencukupi. Tak ker haru?? Kau nak kena undur belakang sebab nak kena tukar lorong. Kan dah menyusahkan orang belakang nak kena undurkan keta jugak. Tak pasal-pasal jadi sesak dibuatnya.

Aku paling risau kalau aku lupa berapa baki TnG yang ada. Selalu bila touch memang aku akan tengok baki. Sekali bila datang angin ingat-ingat lupa kau, memang nahas. Mula terfikir-fikir... 'Eh! ada baki ker tak ada ni'.. 'Rasanya dah top-up semalam'. Lepas tu mula lah datang penyakit was-was kau. End up kau masuk lorong top up. Tengok baki banyak lagi. Kau ghase?? Bila ingatan kau pulih, baru teringat yang pagi semalam dah top up sebenarnya... ppffttt... 

JANGAN TOP UP TOUCH AND GO DEKAT KIOSK. Suka suki kau jer kan. Lantak lah diorang nak top up kat kedai mana pon.. Hahaha... Memula aku tak perasan pasal benda ni tau. Kalau korang perasan tak apa lah. Dan kalau korang jenis tak berkira, top up lah kat kedai yerp. Aku kalau terdesak dan tak sempat nak top up kat tol baru aku gi kiosk kat Petronas atau stesen minyak yang lain.


Kenapa nak elak kiosk? Sebab nya ada extra charge lah. Service charge dengan GST 6%. Memula aku tak perasan. Lepas tu bila tengok resit kiosk dengan resit top up kat tol,.. hurmmmm... ada beza rupanya. Start dari haritu aku tak top up kat kedai. Kecuali kalau terdesak. Dah berapa lama aku pakai kad TnG, baru aku perasan pasal ni. Rugi tu. 

Sekian perkongsian dari orang yang baru pakai Touch and Go. Lebih peringatan kepada diri sendiri sebenarnya nih. Kekadang geram jugak dengan orang yang salah masuk lorong sebab lupa baki agaknya. Kalau jalan tengah clear tak apa. Ini time waktu pucak tu lah kau buat hal. Lagi tambah sesak.

Note: Makin hari makin tak ada idea... hurmmm...



Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petu...

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka mengutip kan. Tapi budak ni melampau-lampau betul mengutipnya. Memang pantang nampak benda bersepah atas lantai. Semuanya nak masuk dalam mulut. Pada hal kau dah sapu lantau rumah kau berkali-kali. Tetap jugak nampak dek anak bertuah sorang ni. Teliti betul lah. Orang tak nampak tapi dia nampak. 


Inilah budaknya. I is geram tahap maksimum dengan anak soleh ni. Rasa macam nak gigit-gigit jer dia tau sebab suka sangat mengutip. Pemantauan dia kena 100%. Kalau kau lambat, memang bahan kutipan dia selamat masuk dalam perut. Kalau kau cepat bertindak, minta maaf lah nak, ibu terpaksa korek mulut awak sampai bendasing yang awak kutip tu dapat ibu keluarkan. 

Apa yang dia tak kutip... Sisa nasi yang dah keras, serpihan biskut, mee, bihun goreng, keropok, kertas, tisu dan baru-baru ni playdoh. Ada jugak sisa kertas dan playdoh yang aku tak sempat nak korek sebab dia dah telan. Memang sadakallahula'zim lah jawabnya. Dengan harapan semoga bendasing yang dia kutip tu keluar ikut najis. 

Korang ada petua tak nak elakkan baby suka mengutip nih. Atau ada tips yang boleh aku follow. Geram jer rasa tau. Nak buat kerja pon tak tenang. Kejap-kejap tengok anak soleh ni. Nak marah, dia bukan faham apa lagi. Dah explain banyak kali pon, mengutip jugak dia :-(

Note: Gigi atas dah mula tumbuh sebatang. Total ada 3 batang gigi ☺


Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra...

Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra Menyusu. Kenapa penting? Mestilah penting sebab payudara wanita akan berubah terutama sekali ketika mereka mengandung dan juga selepas melahirkan anak. Bila dah berubah tu, korang tak boleh lah pakai lagi lah Bra lama kan. Jadinya… buat bakal-bakal ibu, antara list yang korang kena masukkan dalam wishlist persediaan semasa mengandung dan selepas bersalin nanti adalah nursing bra. Peringatan ni tau.


Pemilihan Nursing Bra juga harus dititikberatkan juga yer. Jangan main beli jer tau sebab Nursing Bra ni direka khas untuk ibu-ibu yang menyusu dan rekaannya agak berlainan dengan bra yang biasa. Terdapat juga pelbagai jenama Nursing Bra yang ada dipasaran sekarang ni. Antara nya ialah Seamless Nursing Bra dari jenama Shapee

Apa yang best dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni?

Memang best Seamless Nursing Bra Shapee ni. Kali pertama kau pakai kau akan jatuh cinta sebab rasa selesa dan sejuk bila dipakaiNak tau tak kenapa rasa selesa dan sejuk? Sebab materialnya terdiri dari nylon dan spandex. Memang best sangat. Keselesaan itu penting yer dalam pemilihan nursing bra. Korang boleh tengok dalam gambarajah kat bawah ni kenapa Shapee Nursing Bra ni best.


Memang Seamless Nursing Bra Shapee ni direka khas untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu. Yang bestnya kan. Untuk ibu menyusu yang terlupa nak pakai breast pad tak perlu risau dengan kebocoran sebab Seamless Nursing Bra Shapee ni ada Removable Bra Pad. Memang agak tebal juga Removable Bra Pad ni tau. Kalau korang rasa tak nak pakai removable bra pad ni, korang boleh bukak jer. Kalau nak pakai boleh letak balik. Dah nama pon removable kan…. Hehehe… 


Korang tau tak yang ibu-ibu menyusu ni tak digalakkan memakai ‘wired bra’ sebab ianya boleh menyekat pengeluaran susu. Bukan itu saja, ia juga boleh menyebabkan payudara jadi bengkak dan sakit. Dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, korang tak payah lah nak pakai nursing bra yang ada dawai tu sebab ianya dah ada sokongan sehingga 360’ untuk menyokong bentuk badan. Macam Push-up bra lah ni. Tapi versi nursing bra gittew… ngeeee…


Kebanyakan Nursing Bra memang ada nursing clip atau klip bukaan. Korang tau tak sebab apa? Sebab untuk memberi keselesaan pada ibu-ibu yang menyusukan anak lah. Tak payah nak tanggalkan bra. Cuma bukak nursing klip tu saja. Memang senang nak dibuka dan dipasang balik Selesa sikit kalau nak menyusukan anak kan. Tapi yang bestnya dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, rekabentuk klip lebih inovasi dan flexible. Lepas tu senang nak remove bra pad.  


Didatangkan dengan 3 colour. BLACK, PINK and NUDE. Yang mana satu pilihan anda? Pilihlah ikut kaler kesukaan yerp. Ni detail keistimewaan Seamless Nursing Bra Shapee.

Shapee Nursing Bra (Basic)
  • 3D seamless design (non-wired)
  • 360° comfortable support
  • Improved non-slip straps for maximum support
  • Innovation nursing clip design for convenience + flexibility
  • Greater adjustability for versatile
  • Removable bra pad for easy replacement
  • Made by breathable material (nylon and spandex)
  • Free extender hook


Ni measurement untuk rujukan korang. Ada size M, L dan XL. Sila ukur betul-betul. Jangan salah saiz dan cup yerp. Yang pasti, harga Seamless Nursing Bra Shapee adalah sangat berpatutan. Hanya RM45.00 untuk sekotak. Memang selesa dan best. Korang kena beli jugak kalau nak rasa keselesaannya. Untuk maklumat lanjut, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

 Address

Shapee Trading &Distribution (M) Sdn Bhd (1058466-U)
No.45 (Ground Floor) 
Jalan Utama 44, Mutiara Square
Mutiara Rini, 81300 Skudai
Johor Darul Takzim

Phone

+607-5547488

Email

cs@theshapee.com   

Sekarang ni tak susah nak cari makanan bayi yang 100% homemade kan. Dulu masa zaman anak sorang tah...

Sekarang ni tak susah nak cari makanan bayi yang 100% homemade kan. Dulu masa zaman anak sorang tahun 2007, tak ada pulak aku jumpa homemade baby food ni. Dari puree, bubur dan jugak biscuit, variety sangatt dan banyak terdapat dipasaran sekarang ni. Kau pilih jer nak jenama apa. Macam-macam ada. Cuma kena pandai cari harga yang mana lebih murah lah kan. Zaman serba serbi mahal nak mamps ni kau kena pandai buat perbandingan harga.


Ok... Tak nak bebel panjang. Cuma nak share dengan korang jer ni pasal poduct homemade baby food. Kalau korang masih mencari kudapan untuk baby, apa kata korang try Homemade Baby Cookies Biscute By Mommylin nih. Daripada korang beli biscuit baby yang ada jual kat pasaraya tanpa korang tahu bahan-bahan buatannya. Baik korang beli Biscute By MommyLin sebab ianya 100% homemade. Kalau dah homemade tu memang tak ada bahan pengawet. Manakala bahan perasa nya memang dari perasa buah-buahan tanpa gula tambahan. Haaa... gittew kan.


Packaging memang best sebab setiap biscuit dalam balang dibalut dengan plastik. macam dalam gambar tu. Jadinya... kebarangkalian biscuit cepat pecah tu tipis. Biscuit pon tak mudah masuk angin kalau penutup balang tidak ditutup dengan ketat ker kan. Kalau nak bawak travel pon senang sebab balang biscuit ni comel dan muat masuk dalam handbag. 


Biscute By Mommylin ni ada 3 flavor. Mangga, Kurma dan Kismis. Sesuai untuk baby 7 bulan ke atas. Sedap ker? Bagi aku sedap. Sambil suap anak sambil suap dalam mulut kau sekali... hahaha... Korang boleh bancuh dengan air macam biskut Farley Rusks tu. Tapi Harraz tak suka. Lagi suka makan seketul-seketul tu. Tapi aku bagi cuit sikit-sikit lah. Antara 3 flavor ni, Harraz suka perasa mangga. 


Budak kuat makan nih. Balang biskut pon nak dijilatnnya... ppffttt... Biscuit tu kalau dah habis jangan dibuang balangnya. Korang boleh buat tabung. Harga untuk sebalang ni RM18.00. Tapi kadang-kadang ada promotion. Kalau berminat nak beli, boleh terjah:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks