Kasut Sekolah | Sila Basuh Sendiri Yer

Wednesday, January 15, 2014



Tengok lah anak bujang ni. Gigih memberus kasut sekolah sendiri. Berus...jangan tak berus Iman Hakimi...hehehe...Kesian pon ada bila tengok. Baru darjah 1 dah kena basuh kasut sendiri. Haaipppp...tak boleh nak kesian² sangat. Kecik² ni lah kita nak kena ajar berdikari. Biar dia buat sendiri. Melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Kalau dah besar baru nak suruh basuh kasut, ko ingat dia nak buat ker? Tak der maknanya sebab dah biasa ada orang tolong basuhkan. Ini berdasarkan pemerhatian aku...cewahhh...

Ibu awak ni dulu pon basuh kasut sekolah sendiri kimi. Siap basuh berjemaah dengan kawan baik. Bawa kasut gi umah kawan tu and basuh sama² sambil main buih. Bila kasut tak kering sidai belakang peti ais. Pastu kasut pon jadi kuning sebab terlebih panas khenn...hehehe...Haaaa...mesti uols pernah  buat macam ni juga kan. Kenangan jaman persekolahan. Peti ais dulu kan ada jaring, senang nak sidai.

Iman Hakimi memang aku paksa basuh kasut sendiri. Kalau tak nak basuh, gi lah sekolah ngan lasut hitam legam tu. Nak? Tapi aku soh dia rendam dulu kasut sekolah tu. Agak² dah bersih sket baru soh dia memberus. Tapi with my supervision lah. Mana yang hitam² lagi tu aku tolong beruskan sket. Kapur kasut skolah pon dia buat sendiri. Abah dia yang tolong ajarkan. 

Note: 2 kali menaip entry ni. Boleh plak hilang...cissss...



You Might Also Like

35 comments

  1. sama mcm anak dara sy laaa...darjah 1 dah ajaq basuh kasut sendiri...skang nie dah darjah 5, baju sek pon nak iron sendiri...owhh, yg tu x dibenarkan lagi..kang tbakaq baju sapa nak jawab..

    ReplyDelete
  2. hehehe...bagusla berdikari kan..kalo dak smp ke besar ibu ler kena tlng basuhkan..

    ReplyDelete
  3. Betul,
    Biar dr kecik diajar
    Lama2 takyah disuruh pun dia akan buat sendri
    Hopefully la kan
    Hihi...
    Gud boy imanhakimi :)

    ReplyDelete
  4. sy dlu ms sklh sorg yg pemalas nk bsuh ksut..hihi..jd, kapur aje dgn alasan supaya ksut xmudah rosak & koyak..hihi

    ReplyDelete
  5. yup kak. kena ajar dari kecik lagi kan. bagus2. supaya nnt dah terbiasa, boleh terus buat n berdikari sendiri :)

    ReplyDelete
  6. ank2 saya drjh 3 bru mula bsh kst sedr. tapi ank2 buah hubby sampai ke form5 saya tolong basuh kasut

    ReplyDelete
  7. ade gak darjah 1, my ilham 5 thn i dah soh basuh kasut sendiri!!! tp last2 abg la basuhkan,sbb dia sibuk main air!! anyway...it's gud to train them when they r young...

    ReplyDelete
  8. btl tu saya pun nak ajar amir soh basuh kasut jgk.. dah 2 minggu sekolah x basuh kasut lg...

    ReplyDelete
  9. Salam K.Fiza...
    bagusnye iman hakimi.. chaiyok2.. didik anak2 dari awal ni baguskan kak..
    cma dulu pung basuk sekolah sendirik.. hihi..

    ReplyDelete
  10. masa saya kecik dulu rumah mak takde peti sejuk..kalau tak kering pakai kasut lembab pegi sekolah..hehehe..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum fiza..betul tu kena ajar dr kecik biar dia belajar...

    ReplyDelete
  12. dulu saya pun suka sidai belakang peti ais musim hujan
    tapi sekrg spin jer dlm mesin basuh hihi...
    biar rajin dari sekrg

    ReplyDelete
  13. hahaha teringat zaman mengapur kasut..aritu wonder budak2 sekrg masih mengapur kahh??

    meh la ke blog saya:
    Berkerjaya dari rumah

    ReplyDelete
  14. baguslah..belajar berdikari sejak kecil. bila besar pandai serba serbi

    ReplyDelete
  15. bagus fiza, nanti dah duk hostel esok2 dah pandai buat seniri..chaiyok iman hakimi!

    ReplyDelete
  16. bagus klu dh biasakan diorg ni basuk kasut sendiri, senang keje maknya

    ReplyDelete
  17. terus terasa macam teringat akan zaman sekolah dolu..adoi windu sudah...Nampak benar dah lama tinggai sekolah

    ReplyDelete
  18. Alahai kesiannya. Tapi betul la apa yg akak ckp. Melentur buluh biarlah dari rebungnya kan. Anak saya baru 2 thn. Kadang2 bila ajar dia something (mesti pungut barang yang dia buang) memang rasa kesian tapi kena kuatkan hati sebab kita ajar benda yang baik. InsyaAllah, may good teachings be with our kids forr life. Amin.

    ReplyDelete
  19. Alahai kesian. Tapi betul la apa yg akak ckp tu. Melentur buluh biar la dari rebungnya. Lagipun kita ajar anak2 kita good habits yang membentuk mereka menjadi manusia yg baik, insyaAllah. Amin

    ReplyDelete
  20. aiman hakimi kat umah nih pun kena paksa basuh kasut sendiri... cuma kadang2 jew papanya yg tolong touch-up sikit2 kadi lg putih...hihi

    ReplyDelete
  21. Gigih Kimi memberus kasut sekolahnya ye....hehe

    ReplyDelete
  22. alhamdulilllah.
    betul tu kak.mmg kna ajar dari awal.
    semoga jadi panduan buat saya juga satu hari nanti.aamiin

    akak, sy nak minta link mmber blog akak yg ttc jugak tu. saya terpublish.. pastu carik x jumpa. dh tak ingt kat entri mana. huhu..

    ReplyDelete
  23. Baguslah camtu kak..nanti dia tahu camna nak belajar berdikari :)

    ReplyDelete
  24. belajar jangan tak belajar. Hehe
    Rajin dia, nasib baik tak melenting :)

    ReplyDelete
  25. samalah kak, kita pun suruh anak basuh sendiri..sekali sesudu besar sabun dia pakai

    ReplyDelete
  26. baguslah dh dididik dari kecil2 lagi.. done nuffnang ye r

    ReplyDelete
  27. Bagus2..Memang kena ajar dari kecik.. nanti baru la dia boleh berdikari sendiri..=D

    ReplyDelete
  28. Eloklah tu....belajar dari kecik....kalau tak, dia tak tau Fiza....nk harapkan kita....pengsan kang hehe

    ReplyDelete
  29. aida ada 2 anak dara. aida masih cuci kasut diorang, nak suruh diorang nanti ramai plak bilik air tu tapi kasut tak selesai cuci!!! kapur kasut jer diorang buat sendiri dah :-)

    ReplyDelete
  30. gudluck kimi dlm bab2 mendapatkan kasut skolah yg putih melepak. hehe

    ReplyDelete
  31. huhu..lya dah lama tinggal mde2 camni..tp thn ni kena mulakan smula, coz asya dh sekolah pakai kasut putih.. nak harapkan dia, x sampai hati..kecik lagi..lg pon mesti x bersih.. baru 6thn.. hehe.. tp 1 je, lps dah basuh tu kita kapur kasut time bsah ke tunggu kering dulu ye?? btl2 dah lupa... haha

    ReplyDelete
  32. anak akka darjah 2..pompuan..basuh kasut tp mcm tak basuh ja...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive