Breastfeeding lagi. Kalau semalam citer pasal Cara Penyimpanan Susu Ibu (EBM) . Hari ni plak nak citer mengenai hukum mempamerkan/menayang...

Hukum Mempamerkan Hasil SUSU IBU!!!

/
104 Comments

Breastfeeding lagi. Kalau semalam citer pasal Cara Penyimpanan Susu Ibu (EBM). Hari ni plak nak citer mengenai hukum mempamerkan/menayangkan hasil perahan susu ibu pula. Sebelum ni aku pernah letak gambar hasil perahan kat wall FB. Tetiba ada member aku ni tanya 'suami tak marah ker tayang susu ni?'.  Secara tiba² terdetik di fikiran. Tak terfikir pulak kan. So...mak pon cari lah info noks pasal hukum tayang susu ibu nih. Agak payah juga nak jumpa dan cari punya cari, jumpa lah jawapannya. Mari kita baca.


Jelas tak? Ok...aku taip balik yer.

Soalan:

Salam ustaz, saya ni seorang ibu yang masih menyusukan anak. Nak tanya sikit mengenai penyebaran atau post gambar stok susu badan di FB ni, apa hukumnya? Adakan susu badan itu juga aurat bagi wanita? Sebabnya perkara ini telah dibangkitkan dalam isu seorang hamba Allah yang saya tidak kenali yang saya rasa berpelajaran tinggi telah menegur dan menyalahkan seorang wanita berbuat demikian (menayangkan stok susu badan yang berbotol-botol) membuka aib sendiri sampaikan ada followers hamba ini menghentam dengan ayat² kesat. Bagi kami yang menyusukan anak menganggap gambar² tersebut sebagai pendorong dan motivasi untuk diri sendiri. Macam mana pula kalau ada sesetengah ibu yang menyusukan anak di tempat terbuka, tapi masih menjaga aurat?

Jawapan dari Ustaz Azhar Idrus:

W'salam...susu sama dengan darah yang tidak di kategorikan sebagai aurat. menyusu anak dikhalayak ramai harus dengan syarat menjaga aurat.

Source: Mommy Razim dengan ucapan TERIMA KASIH ☺☺

Dah jelas jawapannya kan. Ringkas jer. So...tak der masalah lah kalau nak tayang hasil perahan yer. Tapi nak ingatkan kamu² juga, tayang hasil perahan adalah bukan untuk menunjuk². Tapi sebagai motivasi untuk diri sendiri dan juga sebagai penaik semangat buat ibu² menyusu di luar sana juga tau. Think positive ok. Jangan bila tengok orang lain nyer susu banyak ko dah jealous sebab susu ko tak banyak. Pastu mulalah mengata 'alaaa..memang jenis banyak susu'...'te*** ko besar, banyaklah hasil'...'Ko pakai pam mahal, banyaklah dapat', contohnya. Tu negative thinking. Tak bagus tau.

Cuba amik yang positive jer. Bila tengok susu ibu lain banyak, ko pon bersemangat nak buat macam tu juga. Kalau ibu lain boleh buat, ko pon boleh buat juga kan. Everything is possible. Kalau kita nak bagi yang terbaik untuk anak, kenalah kerja keras dan usaha lebih kan. 

Note: Ok...Pumping time. Aku memang over kalau bercerita pasal BF ni...ahaks...Qhalif plak dalam fasa reverse cycling (next entry)...arghhhhh...ngantuks mak noks. 



You may also like

104 comments:

  1. Fiza... nak sharing post ni kat my blog ye...almaklumlah baru nak memulakan breastfeeding journey ni..so info2 berkaitan pasal bf haruslah ku kumpul untuk panduan di masa depan...

    My recent post : Dumex Dugro Fruit and Vege Buat Anakku Cirit Birit

    ReplyDelete
  2. bgslah menyusukan anak yg penting jaga aurat...

    ReplyDelete
  3. Hehe.tak perah,tak leh tayang..saya direct feeding....aurat.hik hik hikk

    ReplyDelete
  4. owhh...ada jgk yer soal sal nie..
    tp kan kak..kdg2 jwpn ustaz nie pelbagai2..kita tnya ustaz nie boleh, tanya ustaz tue xboleh..nti sy share dkt entry soklan apa yg sy tnya pd 2 org ustaz

    ReplyDelete
  5. wlaupun x de pengalaman lg...dtg cnie bace info tuk mase depan..:)

    ReplyDelete
  6. sy mmg suka bila tgk gambar susu yg org post.. seronok sbb meriahnya susu dorang... sy sendiri xtau susu sy byk mana.. hihii.. ytela, bg pun direct.. tapi alhamdulillah.. cukup untuk aqilah.. :-)

    ReplyDelete
  7. Secara logiknya pun, kita hanya tunjuk susu bukan tunjuk 'punca susu' tu, kan?

    ReplyDelete
  8. betul tu kerja keras utk beri yg terbaik utk anak kita

    ReplyDelete
  9. ramai gak spesis xpuas hati ni kan.. semua mende nk dijeleskan

    ReplyDelete
  10. yeszaa. bukan aurat. aah la aritu ada fb friend ko komen camtu. nampak. rasanya si iecha ni lbh krng sama la nagn qhalif..

    ReplyDelete
  11. a'ah, br terfikir pasal hukum ni...masa zaman bf dulu rajin gak duk tayang susu..hehe..

    ReplyDelete
  12. erm...kalau ada yg dengki tu melampau lah plak.. tak perlu dengki..sebalik nya bersyukur kerana ada mummy2 di luar sana yg begitu semangat nak BF..Alhamdulillah..bagi sy bila tgk susu perahan yg banyak sy lagi semangat nak bagi anak full BF utk anak seterus nya nti..insyaAllah!...amin:)

    ReplyDelete
  13. susu kawe dah kering, dah takde ape nak tayang lagi. hahaahha

    ReplyDelete
  14. memang ibu yg BF ank2 ni byk dugaannya dan macam2 org kata..org selalu kata kat saya bagi anak isap susu badan ni susah la nak tinggal dan kuat meragam..saya tak kisah janji anak kita tak mudap dpt penyakit..ada org bukan main lg bg susu mahal2 anak kalo demam dan selsema susah baik..pikir2 la sendiri kalo nak mengata kt ibu BF..

    ReplyDelete
  15. Prkongsian yg baik nie fiza..tq share.

    ReplyDelete
  16. tapi kekadang tengok pun sedih~~sebab orang rumah sempat nyusukan anak sebulan je~~hu~~

    ReplyDelete
  17. dah jelas....lepas nie...boleh tayang susu ibu....tapi jangan yang satu lagi tu....haram....

    ReplyDelete
  18. Sedih dgn org yg suke pk negatif. Aduhai!!! Rezeki anaknya dpt susu ibu, ape salahnye tumpang hepi?

    ReplyDelete
  19. oh gitu.. tpi NR macam ada sedikit perasaan kurang senang kalau tgk orang post pic stok perahan susu ni..macam weird.. mungkin NR ni kuno sikit kot haha..

    ReplyDelete
  20. abis tu tetek kecik xbanyak susu ke haha

    ReplyDelete
  21. Bagus entri ni...Sama pun setuju, asalkan nawaitu tu betul, takpa, dan tak langgar syariat...Lebih kepada beri motivasi...

    ReplyDelete
  22. Senang hati bila dah tau hukumnya.. =)
    Btw, DONE for today! ^_~

    ReplyDelete
  23. ALHAMDULILLAH.. NASIB BAIK TAK HARAM HUKUMNYA..

    ReplyDelete
  24. suka tengok hasil perahan orang lain sebab bagi dorongan pd sy masa sy bersalin anak no 2 walaupun sy hanya dpt menyusukan anak sy selama 4 bulan saja.sedih di situ tp nak bt mcm mn.tggu anak no 3 pulak. in sha allah

    ReplyDelete
  25. Fiza ni buat kakak gelak bila kata "ala tetek ko besar sebab tu banyak" Tapi tak mesti tau Fiza sebab kalau kecik tapi sihat pun banyak tau. Besar tak aktif pun tak ada susu.

    Tayang botol susu bukan tayang tetek kan, memanglah tak salah. Kelakarlah N3 Fiza nie kakak tak terfikir tau. Bagus juga fiza buat N3. Kakak suka:)

    ReplyDelete
  26. ish...de jugak yg dengki2....sebenarnya tujuan tunjuk susu perahan utk beri semangat kpd ibu2 di luar sana...

    ReplyDelete
  27. wow..memula suspen gak baca..ingat kan xleh..upe nye blh..hehehhee..

    tol2..kdg2 bile tgk org post stok susu yg byk wat kan kita lg berkobar2 nak jg ade stok susu yg byk cam diorg kan..at least leh jd perangsang dan semangat tu...hehhehe

    ReplyDelete
  28. Betul..bab hasil perahan ni over excited..hehe..tike nieza kerja dulu..rajin mengepam..skang direct je...

    ReplyDelete
  29. hehe.. dah dpt pun jawapan.

    ReplyDelete
  30. ramai yang berfikiran negatif kat luar sana tu...

    ReplyDelete
  31. as-salam.tenq kak share..

    saya kalau baca lebih kepada nk timba pengalaman.sronok.
    contohnya kalau kita kurang susu kena la cri cara bagaimana nak tambah kannya..jgn la pikir negatif mc tu kan..

    ReplyDelete
  32. mmg pelik org yg kata tkbaik tayang susu..mcm tkmsuk akal susu tu bukan aurat pon..

    ReplyDelete
  33. to me...letak gmbr stok EBM utk inspire ibu2 lain adalah diharuskan.tapi kalo terdetik rasa riak, tak payah tanya husband, mmg terang2 Allah pun marah.

    gmbr stok EBM sikit2 ok la. tapi kalo setiap celah freezer, fridge semua nak tayang, diragui niat tu dah melarat jadi riak.

    ReplyDelete
  34. nice sharing.... liya pun tak terfikir pun pasal hukum tayang susu ibu nie...

    ReplyDelete
  35. t.kasih share..bagus juga info ni, so bl ada yg banyak ckp jawap aja ko jelous..huhu

    ReplyDelete
  36. thanks for sharing..alhamdulillah harini dpt ilmu baru =)

    ReplyDelete
  37. Kadang2 umi pun ada fikir ..tunjuk air susu ibu tu boleh ke tidak tunjuk ..

    tapi apa yang sis kata tu memang betul ...bila tunjuk hasil susu tu ..bagi semangat kepada ibu2 untuk menyusukan anaknya ..chayokkkkkkkkk chayokkkkkkk

    ReplyDelete
  38. Salam perkenalan...thanks bagi info berguna...jemput datang blog saya:
    nabihahsejutarasa.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum fiza...menarik juga...:)

    ReplyDelete
  40. yang penting tutup aurat.. :) thank for info.. xtau pulak pasal hukum ni.. hehe

    ReplyDelete
  41. nice sharing...simple n mudah..betul kata u think positif ;)

    i dok cari penyelesaian pulak ni ismeth sampai skang tak nak cerai susu plak...hari2 kena sound "dah 5 tahun bitt oiii" agaggaga

    ReplyDelete
  42. perkongsian y menarik.. ermm..aa gak yaorg mcm tu?

    ReplyDelete
  43. tak pernah terpkir sampai ke sini...bole ke tak tayang susu tu, tp ok la da tau jawapannye sekali..tq for sharing..

    ReplyDelete
  44. bagus perkongsian ni fiza, klu ikutkan mmg tak salah kan, malahan kalau niat untuk mendidik lagi dapat pahala

    ReplyDelete
  45. kalu bole tu ok lah..bukan nak menunjukkan,cuma nak bg semangat pada kawan2,tak perlu la org lain menghentam jika taktau hukum yg sebenar..

    ReplyDelete
  46. aduhh lawak lahhh
    benda2 remeh macam nie pun jadi isu ! .. aduh dikk nampak sgt org tuu x tahu hukum .. hurmm siann
    x perlah dia belajar kan ..
    x kan x pernah tahu susu bila di panaskan akan bertukar menjadi darah (susu ibu) .. ??
    aduhhh ....bila dah darah , tang mana nyeee haram dan dosa ??

    ReplyDelete
  47. salam sis
    Satu pekogsian yg bermakna dan terbaik .tq sis

    ReplyDelete
  48. aisshhh..pasal susu pun ade gak yg jeles..
    pe la manusia skrg..
    amek yg positif jdkn pendorng or semangat diri..
    bgus sis.. nice sharing..

    ReplyDelete
  49. harap yg menayang pun dengan niat yg baik..jgn menayang seolah2 berlumba-lumba tjuk aku lagi hebat dari kau..susu aku lagi byk..kau? bagi susu lembu je kt anak kau kan?..

    contoh je tu..hehehe..tapi pada ibu2 yg berjaya bf anak2..tahniah..anda mmg hebat :) pada yg tak mampu..anda hebat juga :)

    ReplyDelete
  50. bagus info ni nok...

    tengs sharing...

    ReplyDelete
  51. alaa tayang susu je takpe...tp bagus jugak sharing jawapan dari ustaz2 ni :)

    ReplyDelete
  52. nice info...ada gak kawan opis yang suka tayang2 ni...adakala annoying...tp dah biasa kan..diamkan aje...stok dia penuh dalam freezer opis..

    ReplyDelete
  53. oooo tak terfikir sampai gitu sekali ... macam2 yerk... harap clearler yerk...

    ReplyDelete
  54. nice share.. suka tgk gambar kawan-kawan puye stok susu..

    ReplyDelete
  55. susah kalau jenis dengki ni kan..bagus akak share kt sini

    ReplyDelete
  56. DULU MASA ADA BABY..RASA SEGAN TU MMG ADA..AWAL2 LAGI SUSUKAN DLM KERETA ATAU DI RUMAH..

    BILA BABY ADA TANDA NAK MENYUSU..CEPAT2LAH BALIK..

    ReplyDelete
  57. saya kalau tengok kawan2 post gambar susu memang semangt nak ngepam tu lain macam sikit..berkobar2,,,gegeheheh

    ReplyDelete
  58. Asben saya jenis tak suka sgt kita menayang2 apa2 je.. kalau over sgt dia akan tegur. Jadi.. dh terbiasa dgn cara suami mcm tu..sy jenis nak share apa2 pn tgk pd keadaan jugak. Bab tayang susu ni bg sy takde apa sgt la.. dari tayang lurah dendam, kan?? :D

    ReplyDelete
  59. bru tau pasal nie. tak terfikir pulak pasal tayang susu nie huuu. mekasih kak share and tulis balik. memang xnmpk jelas yg dlm gmbr tue hihihi

    ReplyDelete
  60. as slm,
    singgah sini jumpa fiza..apsal xleh nak follow blog fiza ek??
    stress..dah cuba byk kali tp x success..huhuhu

    ReplyDelete
  61. Tak pernah terlintas pun pasal tayang susu ni aurat. Sebab Islam ni mudah kan. Aurat wanita dah tau dah seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan. So, susu badan yang dah perah keluar tu tak termasuk dah dalam kawasan 'badan'. Kak, cuma saya nak tanya.... Saya tengok ibu2 yg buat stok EBM tu, letak dalam freezer pastu semuanya simpan EBM. So, soalan saya.... kat mana nak simpan lauk2 yang nak dibekukan? Bleh ke campur lauk dgn EBM?

    ReplyDelete
  62. hehe mula2 hana xtau apa2 pasal ni kan. terlintas kat fikiran "tak malu ke tayang2 susu ni" kalau hana hana malu.hehe

    ReplyDelete
  63. tak suka bila orang menghentam orang lain oleh kerana sesuatu yg tidak ada faedah pun... hhuhu mudahan dia akan insaf dari mengata orang lain

    ReplyDelete
  64. mmg payah kalau jumpa org yg salu berfikiran negatif camtu.. ape pun.. jadikan itu satu motivasi diri buat kita.. ^_^

    ReplyDelete
  65. saya share ni kat facebook saya! great info! thanks kak!

    and take care!!!

    ReplyDelete
  66. alahai... rindunya nak BF baby... moga ada rezeki dapat baby baru la tahun ni... Amin... seronok sangat bila dpt BF anak...

    ReplyDelete
  67. tips utk sy lg 10 thun akan dtg ni huhu

    ReplyDelete
  68. wihu..aah kan..tak penah terpk plak pasal blh ke tak tayang susu perahan..sll tgk byk da hasil perahan susu ditayangkan..hihi

    ReplyDelete
  69. dah lama tak baca tentang BF ni,maklumlah anak dah besar

    ReplyDelete
  70. Hehee saya takder lagi la nak post gambar susu sebab memang takder untuk dipost hahhaha. Tapi Alhamdulillah, masih cukup untuk anak perempuan sorang ni still bf now 19bln. Saya kagum la orang dapat perah susu banyak2.

    ReplyDelete
  71. As salam Fiza,

    Bagus topik ni! Tapi segalanya bergantung juga pada niat seseorang kan :)))

    Kalau baik niatnya, pahala byk tu! :))

    ReplyDelete
  72. tunjuk botol susu pun ada orang nak marah? huhu, manusia.. manusia..

    ReplyDelete
  73. hu? ada jugak org yg mempertikaikan soal susu badan nie.. huhu

    moon baru tau...

    setahu moon, xde masalah pape pon kalau duk tunjuk hasil susu tu.. bukannya duk tunjuk te.... sambil perah susu..huhuhu

    ReplyDelete
  74. baca entry ni..semanagt nk de baby..blom de rezeki lg...
    susu ibu terbaik utk baby...

    ReplyDelete
  75. kalau niat saja nak riak itu yg jadi masalah..huhu..btw malam nanti semanis kurma ada isu best..cinta mnunjuk2 tak silap..hehe..

    ReplyDelete
  76. eemmm...kita ini kalau kurang pengetahuan dlm hal2 agama apa lagi hukum hakam janan sesekali menguraikan sesuatu persoalan..susah nanti kan?..terima kasih fiza

    ReplyDelete
  77. boleh menyusu anak di depan org dgn syarat masa nk selak baju tu sila hati2..heheheh

    ReplyDelete
  78. bila nak hupdated ni.. ^_^ ehehe

    ReplyDelete
  79. erm..betul tu..kalau niat nak menanyang tu mmng x elok la..tapi sebagai motivate pada kawan2 lain tu, elok juga.. sebab nak ank kita pun punyai khasiat yang secukupnya.. :)

    ReplyDelete
  80. baru tau..naseb terbaca jadi malam ni dah tambah informai berguna ..terima kasih..hehe..walaupun kita x aada baby lg tapi ini sgt bagus ...mana tau ada anak nanti boleh igt..hehe

    ReplyDelete
  81. Bole search fb atau ig calomera..ada banyak nursing attire cantik2, senang nak menyusu sambil jaga aurat, just sharing:)
    www.facebook.com/Calomera2013

    ReplyDelete
  82. okeh. pasni jum tayang hasil perahan beramai2 hahahahahah

    ReplyDelete
  83. x salah pun nak tayang. tayang kat org pempuan sudahlah. kalau laki tgk ape pulak difikirnya. sedang berbaju boleh di bayangkan apetah lagi susu. ape ape pun berpada. dan jika was was dijauhkan. bkn ape kt fb ni ade banyak laki org pun. tak sesuai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul...itulah yg ada dlm kpla saya...takut lelaki bnafsu plk...lbih2 lg yg bkawan...dr dulu x suka jnis yg ltk gmbar susu bdn ni...sorry;)

      Delete
  84. Salam....maaf ye mencelah. it not abaut jeles tapi kadang2 perkara tu membuatkan ibu2 yang tak boleh nak bfeeding terasa tertekan. Sedangkan pelbagai usaha dilakukan sehingga berhabis duit beribu duit....beli product tu..beli product ni...makan segala macam. somethime disebabkan pendorong orang lainibu2 ni terpaksa gigih berusaha sampai sanggup bekalkan air susu bercampur darah. bagi saya hal ni amat sensetif sebagai contoh kes 1: Bila lambat dapat anak. dok tengok kat fb orang lain dok post gambar anak2.sesekali hati ni sedih jugak tgk orang lain ada anak.sedangkan kita tak dapat2 anak walhal kita kawen dulu. adakah kita akan cakap tujuan nak post gambar kat fb sbb nak bagi pendorong kat orang lain supaya orang yg dapat anak lambat tu bekerja keras & berusaha.

    kes 2 : Kalau jodoh lambat. Kita plak dok post dan tayang gambar laki kita kat fb penuh dgn muka laki kita jer. so orang lain yg belum berkahwin pasti terasa. adakah kita akan ckp tujuan post nak bagi orang yg kawen lambat supaya bersemngat untuk berkahwin dan usaha gigih cari pasangan.

    kes 3: hidup kaya raya . Kite dok post kekayaan kita cam gambar rumah mewah, kreta mewah, pendek kata tayang semua kemewahan. so tak kan kita nak cakap tujuan poast sbb nak bagi semangat kat orang lain yang hidup serba kekurangan supaya bersemngat jadi kaya raya.

    Bagi saya 4 perkara tersebut (susu anak, kawen lambat, dpt anak lambat, kaya raya) adalah benda yang terlalu sensetif untuk dipamerkan. Kena ingat semua ini dalah rezeki dari Allah...walau kite berusaha bagai nak mati tapi kalau itu dah bukan rezeki kita, kita tak boleh nak buat apa2. tak dinafikan ke4 perkara tesebut salah satunye mesti berlaku dlm hidup kita samada akan terjadi atau pernah terjadi.

    Akhir kata saya memohon maaf sekiranya saya terlanjur berbicara. Saya hanya sekadar berkongsi perasaan bagi pihak orang yang pernah mengalami situsi tersebut.

    ReplyDelete
  85. Salam....maaf ye mencelah. it not abaut jeles tapi kadang2 perkara tu membuatkan ibu2 yang tak boleh nak bfeeding terasa tertekan. Sedangkan pelbagai usaha dilakukan sehingga berhabis duit beribu duit....beli product tu..beli product ni...makan segala macam. somethime disebabkan pendorong orang lainibu2 ni terpaksa gigih berusaha sampai sanggup bekalkan air susu bercampur darah. bagi saya hal ni amat sensetif sebagai contoh kes 1: Bila lambat dapat anak. dok tengok kat fb orang lain dok post gambar anak2.sesekali hati ni sedih jugak tgk orang lain ada anak.sedangkan kita tak dapat2 anak walhal kita kawen dulu. adakah kita akan cakap tujuan nak post gambar kat fb sbb nak bagi pendorong kat orang lain supaya orang yg dapat anak lambat tu bekerja keras & berusaha.

    kes 2 : Kalau jodoh lambat. Kita plak dok post dan tayang gambar laki kita kat fb penuh dgn muka laki kita jer. so orang lain yg belum berkahwin pasti terasa. adakah kita akan ckp tujuan post nak bagi orang yg kawen lambat supaya bersemngat untuk berkahwin dan usaha gigih cari pasangan.

    kes 3: hidup kaya raya . Kite dok post kekayaan kita cam gambar rumah mewah, kreta mewah, pendek kata tayang semua kemewahan. so tak kan kita nak cakap tujuan poast sbb nak bagi semangat kat orang lain yang hidup serba kekurangan supaya bersemngat jadi kaya raya.

    Bagi saya 4 perkara tersebut (susu anak, kawen lambat, dpt anak lambat, kaya raya) adalah benda yang terlalu sensetif untuk dipamerkan. Kena ingat semua ini dalah rezeki dari Allah...walau kite berusaha bagai nak mati tapi kalau itu dah bukan rezeki kita, kita tak boleh nak buat apa2. tak dinafikan ke4 perkara tesebut salah satunye mesti berlaku dlm hidup kita samada akan terjadi atau pernah terjadi.

    Akhir kata saya memohon maaf sekiranya saya terlanjur berbicara. Saya hanya sekadar berkongsi perasaan bagi pihak orang yang pernah mengalami situsi tersebut.

    ReplyDelete
  86. Salam....maaf ye mencelah. it not abaut jeles tapi kadang2 perkara tu membuatkan ibu2 yang tak boleh nak bfeeding terasa tertekan. Sedangkan pelbagai usaha dilakukan sehingga berhabis duit beribu duit....beli product tu..beli product ni...makan segala macam. somethime disebabkan pendorong orang lainibu2 ni terpaksa gigih berusaha sampai sanggup bekalkan air susu bercampur darah. bagi saya hal ni amat sensetif sebagai contoh kes 1: Bila lambat dapat anak. dok tengok kat fb orang lain dok post gambar anak2.sesekali hati ni sedih jugak tgk orang lain ada anak.sedangkan kita tak dapat2 anak walhal kita kawen dulu. adakah kita akan cakap tujuan nak post gambar kat fb sbb nak bagi pendorong kat orang lain supaya orang yg dapat anak lambat tu bekerja keras & berusaha.

    kes 2 : Kalau jodoh lambat. Kita plak dok post dan tayang gambar laki kita kat fb penuh dgn muka laki kita jer. so orang lain yg belum berkahwin pasti terasa. adakah kita akan ckp tujuan post nak bagi orang yg kawen lambat supaya bersemngat untuk berkahwin dan usaha gigih cari pasangan.

    kes 3: hidup kaya raya . Kite dok post kekayaan kita cam gambar rumah mewah, kreta mewah, pendek kata tayang semua kemewahan. so tak kan kita nak cakap tujuan poast sbb nak bagi semangat kat orang lain yang hidup serba kekurangan supaya bersemngat jadi kaya raya.

    Bagi saya 4 perkara tersebut (susu anak, kawen lambat, dpt anak lambat, kaya raya) adalah benda yang terlalu sensetif untuk dipamerkan. Kena ingat semua ini dalah rezeki dari Allah...walau kite berusaha bagai nak mati tapi kalau itu dah bukan rezeki kita, kita tak boleh nak buat apa2. tak dinafikan ke4 perkara tesebut salah satunye mesti berlaku dlm hidup kita samada akan terjadi atau pernah terjadi.

    Akhir kata saya memohon maaf sekiranya saya terlanjur berbicara. Saya hanya sekadar berkongsi perasaan bagi pihak orang yang pernah mengalami situsi tersebut.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...