Baju Muslimah Kanak-kanak

Alhamdulillah... Tahun 2016 sudah hampir sampai ke penghujungnya. How time flies. Syukur masih diberi peluang olehNYA untuk bernafas hin...

Pahit Manis 2016 | Selamat Datang 2017


Alhamdulillah... Tahun 2016 sudah hampir sampai ke penghujungnya. How time flies. Syukur masih diberi peluang olehNYA untuk bernafas hingga saat ini. Mungkin ini entry terakhir aku untuk tahun 2016. Berjumpa lah kita nanti untuk entry baru tahun 2017 nanti yerp. Maaf kan aku andai sepanjang tahun 2016 aku jadi penulis blog ni, ada terkasar bahasa dalam mengarang entry. Atau terlebih bicara dalam meninggalkan komen di kotak komen kamu semua. Mana tahu ada yang terasa kan. Semuany secara tak sengaja. Maaf yerp.

Yang pasti, masa berjalan dengan sangat pantas. Suka duka sepanjang tahun memang tak terkecuali. Aku juga terkena tempiasnya. Banyak jugak dugaan yang datang pada aku dan keluarga untuk tahun 2016 nih. Dugaan yang tak pernah lari dari hidup kita semua. Hanya kekuatan, semangat dan doa yang mampu dipohon supaya diberi kesabaran dan semangat dalam menghadapi apa jua cabaran yang datang. Ok... tak nak bebel panjang-panjang. Jom kita imbas kenangan suka duka yang aku lalui sepanjang tahun 2016 ni.



Antara peristiwa yang aku tak kan lupa seumur hidup. Tragedi awal tahun. Orang lain sibuk dengan hari pertama persekolahan anak-anak. Aku pon tak terkecuali. Hantar anak 1st day masuk tadika. Pada hal dah 6 tahun kot. Tak hantar pon tak per kan. Kau kan hover. Dalam happy-happy tengok ragam anak. Boleh pulak kau pitam @ pengsan kat situ. Ini semua penangan tekanan darah rendah. Saat entry tu di tulis, aku masih rahsiakan yang aku mengandung. Nak surprise lah kononnya. Tapi kalau aku pregnan memang HB rendah. Dah lepas bersalin ni pon masih boleh rasa lagi. Nak kena buat medical check up lah nanti.



Rahsia yang aku simpan. Tapi ada kawan-kawan blogger yang rapat dengan aku tahu yang aku tengah pregnant masa tu. Alhamdulillah... Bertambah ahli keluarga. Aku masih hutang kisah pengalaman bersalinkan Iman Harraz dalam kereta. Draft dah lama siap. Tunggu publish jer. Dalam banyak-banyak tarikh, 29 February jugak tarikh yang dipilihnya untuk melihat dunia. Memang cepat proses kelahiran kali ni. Syukur...



Dugaan aku masa dalam pantang. Tersangatlah hebat. Hari ke enam  baby kena admitted due to jaundice dekat Az Zahrah. Kau bayangkanlah dalam pantang kau berjauhan dengan baby. 3 hari 2 malam tu. Menangis tak hingat lah aku. Tak dapat baby, dapat cium bau baby pon tak per lah. Start dari situ lah episode aku naik turun klinik kesihatan bermula. Dari klinik kesihatan, berpindah pulak ke Hospital Serdang sebab jaundice masih turun naik. Memang stress tak hingat dunia. Dengan nak uruskan anak-anak yang lagi 3 orang tu.

Dengan siapa lagi kau nak harapkan? Sendiri-sendiri lah harung. Pepagi lepas subuh nk gerak gi spital Serdang. Hangkut semua anak-anak pepagi tu. Haishhh... Kalau dikenangkan kembali, memang boleh nangis dibuatnya. Untunglah korang yang ada parents dekat-dekat dan masih kuat lagi. Macam aku ni... Dah lah berpantang sendiri, macam-macam dugaan pulak tu.



Dugaan datang bertimpa-timpa. Iman Harraz admitted dekat Hospital Serdang due to UTI (Urine Tract Infection). Sebab tu jaundice dia lama. Aku pon tak tahu apa puncanya. Doctor cakap kena on antibiotic selama 7 hari untuk matikan kuman. Kesan dari UTI ni boleh effect buah pinggang kalau tak buat rawatan. Kau bayangkan perasaan aku macam mana. Dengan pantang yang belum habis. Siapa nak jaga anak-anak? 7 hari berkampung dekat hospital. Dalam tempoh rawatan tu pulak ada macam-macam hal berlaku. Antaranya Iman Harraz demam. Boleh meroyan kau dibuatnya. Kau nangis malam-malam kat spital mengenagkan nasib. Haishhhh... bergenang plak airmata ni :-(



Allah uji lagi aku dan suami. Sebulan lepas tu Iman Harraz admitted lagi. Kali ni kena jangkitan pneumonia. bulan ramadhan pulak tu. Luluh hati seorang ibu. Dah berapa banyak ubat dan antibiotik yang masuk dalam badan anak aku ni. Dulu kes UTI. Kalini Pneumonia pulak. 5 hari 4 malam jugak lah bermalam dekat hospital. 

August, September, October, November dan December - Bulan Rezeki


Alhamdulillah... Lepas bertarung dengan kisah sedih beberapa bulan, allah datangkan rezeki dalam dunia blogging. Walaupon tak seberapa, tapi tetap rezeki. Dapat beberapa job review. Antaranya Minyak herba asma mujarab, Majlis perasmian restoran De'Don, I-angel baby hip seat, Crochet Lela AB, Food review di Just Seafood dan juga dapat pergi Aquaria, KLCC untuk pelancaran product Scott’s® DHA Gummies.
 

 Dapat tiket Suway lagoon

Dan yang paling best selain dari dapat token untuk product review, bila dapat [hadiah printer] nih. Memang unexpected sangat. Hadiah besar untuk tahun 2016. Blogging ni pon dah macam sumber pendapatan sampigan aku. Alhamdulillah atas rezeki dariNYA ini.

Awal tahun 2016 yang banyak kisah sedih nya kan. Bila kenang balik rasa macam...Betapa kuatnya aku harung dugaan-dugaan ni semua. Allah baru uji aku sedikit kalau nak dibandingkan dengan orang lain yang lebih hebat dugaannya. Kalau kau duduk hospital tu, baru kau rasa insaf. Erkkk... Panjang betul entry penutup 2016 aku nih. 

Last but not least, smoga rezeki kita dalam dunia blogging ni bertambah tahun depan. Azam aku kali ni nak istiqomah kumpul duit tabung. Memandangkan kos sara hidup makin meningkat setiap tahun kan. Duit tabung tu boleh lah buat back up untuk cuti-cuti atau untuk perbelanjaan persekolahan anak-anak untuk tahun yang seterusnya. 

Selamat Tinggal 2016 yang banyak duka dari suka. Selamat Datang 2017 dengan harapan semoga beertambah rezekinya. 

Note: Back to normal routine lah next year yerp ☺☺
  😢

😢

Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai...

Happy 10th Months Old Sayang!!!


Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai jer. Ok lah... Dah 10 bulan pon usia anak soleh Iman Harraz ni. Kenapalah cepat sangat kau membesar nak *ayat cliche. Sepatutnya last week haritu cucuk MMR untuk 9 bulan. Tapi tetiba masa tengah menunggu giliran yang maha lama tu, boleh pulak dedar badan anak soleh ni. Terus reject. Kena next appointment.

Jadinya.. Rabu baru dapat cucuk. Alhamdulillah,,, sado lengan kau nak sebab tak nangis. Syukur tak demam. Kau tak tahu aku pulun 2 biji vitamin C sebelum gi klinik nak bagi susu tu berkhasiat supaya anak aku tak demam lepas cucuk... hahaha... Ok, back to the story. Perkembangan Iman Harraz macam biasa. Sama jer dengan bayi-bayi lain yang seusia dengannya *ayat cliche lagi ☺

Alhamdulillah... Dah 10 bulan aku menyusukan Iman Harraz dengan susu ibu. Dan 4 bulan jugak Iman Harraz mendapat makanan hasil dari air tangan ibu dia ni. Aku masih istiqomah memasak dan sediakan sendiri makanan anak. Say no to nestum dan yang sewaktu dengannya. Kalau aku beli pon aku pastikan yang makanan tu adalah dari sumber yang natural. Tiada gula, garam dan bahan pengawet.

Masih lagi tak merangkak. Lagi suka mengesot. Laju woihhh. Bersih lantau rumah aku tu sebab ada DBKL tukang lap lantai... hahaha... Kesannya kat aku? Baju habis hitam... ppffttt... Tak per lah nak. Enjoy your development. Nanti pandai lah merangkak tu. 

Yang paling aku stress skang ni, Iman Harraz kuat mengutip. Makin menjadi-jadi pulak tu. Pantang nampak benda atas lantai, semuanya nak masuk mulut. Jumpa kertas... masuk mulut. Jumpa tisu... masuk mulut. Jumpa makanan... Lagi lah laju kan. Korang ada petua tak tak nak bagi baby mengutip nih.... huhuhu...

Itu jer lah kisahnya. Kang citer lebih-lebih kang annoying pulak korang... ngeeee... Tunggu next entry untuk 11 bulan pulak yerp... hahaha... 

Note: Semoga membesar dengan sihat yer nak  


Dah masuk hujung tahun ni, makin lesu pulak aku nak update blog. Citer banyak tapi idea nak mengarang tu tak muncul. Ditambah pulak kerja y...

Jadual Money Saving Challenge!!

Dah masuk hujung tahun ni, makin lesu pulak aku nak update blog. Citer banyak tapi idea nak mengarang tu tak muncul. Ditambah pulak kerja yang banyak. Makin bertambah malas jadinya. Nak blogwalking apatah lagi kan. Sorry lah kalau dah lama tak tinggalkan jejak. Ok... Aku tak nak citer pasal malas-malas nih. Dah nak masuk tahun baru pon kan. Azam tahun ni yang tak tercapai, kau bawak jer lah masuk untuk tahun baru nanti. Dah bertahun-tahun kot azam nak menabung, tapi hampeh. belum cukup sebulan kau dah korek duit tabung, acaner tu? Cenggini nak menabung untuk setahun? Sebulan pon tak lepas pija oiiii!!!


Ok... Aku harap azam tahun baru aku yang nak menabung ni tercapailah hendaknya. Aku dah start buat tabung pon dan dah start menabung. Harap-harapnya aku istiqomah lah yerp. Nak cabar diri sendiri jugak ni. Haritu ada buat tabung duit hijau. Tapi tu lah... Iman tak kuat kan. Sikit-sikit korek tabung. Sekali habis. Hamek kau. Ni aku nak sharing jadual money saving dengan korang. Mana tau ada yang terlepas pandang dan masih  mencari-cari jadual nya.

Ni untuk simpana selama setahun mengikut minggu. Sumber [SINI]

Simpanan 6-7 bulan mengikut minggu. Sumber [SINI]

Simpanan untuk 12 bulan. Sumber [SINI]

Kalau korang nak ajar anak-anak menabung, ini jadual simpanan untuk seminggu. Sumber [SINI]

Menarik sangat kan. Korang boleh pilih nak jadual yang mana. Kretif dan rajin sangat orang yang buat jadual ni. Mesti dia seorang yang gigih menabung kan... hehehe... Terima kasih untuk jadual ni [Fendi Endy]. Dah... silalah save dan print terus. Nanti lupa pulak. 

Selamat menabung uolls. Iolls dah start semalam. Smoga kita istiqomah nak tambah duit poket dan simpanan. Boleh buat top up untuk belanja sekolah anak untuk hujung tahun. Boleh jugak buat budget cuti-cuti melaysia ker kan. 

Note: Next week back to normal routine :-(



Berkhatan atau bersunat... Kalau sebut jer perkataan ni, mesti budak-budak lelaki rasa seram sejuk kan. Aku pon rasa seram sejuk jugak seba...

Dah Selamat Di Khatankan | Tahniah Iman Hakimi ☺

Berkhatan atau bersunat... Kalau sebut jer perkataan ni, mesti budak-budak lelaki rasa seram sejuk kan. Aku pon rasa seram sejuk jugak sebab 1st time nak sunatkan anak ni. Dengar dan baca pengalaman parents yang uruskan anak-anak bersunat pon rasa macam... Erkkkk... Boleh ker anak aku bersunat ni? Tahan ker dia? Nak tak nak kena sunat jugak kan, Tak sunat tak boleh kawin.. erkkk... Hahahaha....


Alhamdulillah... 17 December haritu my boyfriend Iman Hakimi berjaya melepasi fasa yang sepatutnya dilalui bagi setiap anak-anak lelaki. Iaitu fasa bersunat. Memang perancangan nak sunatkan dia tahun ni. Lepas tu fikir balik nanti tak der orang nak tolong jagakan. Kebetulan mak mertua cakap proceed jer sebab Opah ada boleh tengokkan. Mak mertua aku ni kerja. So... proceed lah on 17 December. Iman Hakimi pon ok. Dah bersedia katanya. Buat kat klinik jer. Klinik Penawar,kat Seksyen 6 Bangi. Nasib tok mudim free petang tu.

Dengan Tok Mudim ☺

Tengok Tok Mudim datang dengan peralatan sunat dia pon aku dah rasa berdebar-debar, Yang nak bersunat tu apatah lagi kan. Tapi aku tengok Iman Hakimi ni cool jer. Aku tunggu kat luar. Husband yang temankan. Doa bebanyak supaya urusan sunat dipermudahkan olehNYA. Banyak kali pesan kat Iman Hakimi soh dia berzikir. Baca doa. Tak lama lepas tu.....

Sebelum sunat

Jeritan dan tangisan pon bermula. Aku kat ruang menunggu ni dah rasa tak senang hati. Rasa berdebar-debar. Rasa sedih pon iyer jugak bila dengar anak nangis kat dalam tu. Kau pon rasa macam nak nangis. Dari mula sampai lah habis proses bersunat... menangis dan terjerit-jerit. Nasib baik lah tak ada orang dan nasib baik jugak lah Iman Hakimi jer yang sunat haritu. Kalau ada budak lain nak sunat aku rasa mau diorang balik tak nak sunat dengar meraung-raung macam tu... hehehe...

Selepas sunat. Baru lepas nangis. Menung panjang kau nak ☺

Ada lah dekat 20 minit kot proses berkhatan. Aku yang tunggu kat luar ni rasa macam lama jer.... 'bilalah nak habis  nih'... 'lama lagi ker'... Si Qhalif sibuk nak masuk tengok. Bila dengar abang dia menangis meraung, terus cakap... 'Ibu, kita tak nak sunat lah. Nanti sakit macam abang'... ppffttt... Aku pon tak expect Iman Hakimi boleh nangis sampai macam tu sekali. Jenis tak tahan sakit kot. Untuk sunat ni, aku amik kaedah laser. 

Lepas sunat tu pon tok mudim tak balut. Sebab tak berdarah. Tapi lepas sunat tu nampak lah darah dah start keluar sikit. Bila ubat tahan sakit dah habis, apalagi... sambung nangis balik. Nak kencing lagi lah. Sedih pulak aku nengok. Maklumlah... pengalaman pertama handle anak sunat. Proses cuci semua husband yang handle. Aku tak berani nak tengok jahit-jahit nih. Esok tu bawak balik gombak. Pantang kat sana.


Ralat jugak sebab tak dapat nak jaga Iman Hakimi. Kesian pulak nak tinggalkan dia sorang-sorang kat rumah. Cuti aku memang dah nazak habis. Tinggal setengah hari jer nih. Masuk sekolah ni tak tau lah mana nak cekau cuti. Nak tak nak terpaksa hantar Iman Hakimi kat rumah mertua. Terima kasih kat mertua dan jugak Opah yang sudi jaga. Seminggu terpisah. 

Apa-apa pon, tahniah Iman Hakimi. Sekali seumur hidup kan. Selamat menjadi lelaki sejati... hehehe... Ibu ni dah 4 kali berjahit sebab dah melahirkan 4 orang anak. Macam mana awak sakit masa bersunat. Sakit ibu berganda-ganda lagi masa nak lahirkan awak. Coretan ni sebagai kenangan untuk ibu kenang sebagai pengalaman pertama ibu hantar anak pergi sunat. Catatan untuk awak baca bila besar nanti. 

Progress lepas sunat.. Alhamdulillah... getting better. Dah masuk 11 hari pon. Cuma jalan tu masih terkengkang-kengkang lagi. Next ada 2 orang anak lelaki yang perlu disunatkan. Iman Qhalif dan juga Iman Harraz. 

Note: Scary pulak baca budak terputus kemaluan masa sunat. Allah... seksa budak tu. Aku tengok Iman Hakimi sunat ni pon dah sedih... huhuhu...

You need a holiday lah! Yeahhhh… I really need a holiday. Korang pon macam aku jugak kan. Need a holiday. Seharian bekerja dipejabat. Balik...

#MyTravelokaEscapade | SABAH Destinasi Pilihan

You need a holiday lah! Yeahhhh… I really need a holiday. Korang pon macam aku jugak kan. Need a holiday. Seharian bekerja dipejabat. Balik kerja terpaksa mengharungi jalan yang sesak. Sampai rumah buat kerja rumah pulak… Masak, basuh baju, sidai baju dan macam-macam kerja rumah lah. Sambil buat kerja sambil jaga anak-anak yang seramai 4 orang tu pulak. Hadap lah kau dengan karenah anak-anak. Kejap bergaduh.. kejap menangis.. Lepas tu boleh pulak berbaik-baik. Kau pon rasa macam nak nangis jugak. Tersangatlah havoc kehidupan ku seharian.


Mulalah dalam hati ni dok terfikir… ‘Bestnya kalau dapat pergi bercuti’. Tapi tu lah, nak kena ada budget sebab bukannya murah. Setakat untuk seorang boleh lah cover lagi. Macam aku yang anak empat ni? Banyak yang perlu dibelanja kan untuk bercuti satu family. Macam sedih nya bunyi nya kan (memang sedih pon)…. Hahaha… Ok lah… Kita lupakan pasal budget. Apa kata kita berangan dulu. Mana tahu angan-angan tu jadi kenyataan kan TRAVELOKA ☺


Kalaulah diberi pilihan untuk bercuti kan, aku teringin sangat nak bercuti di Negeri Di Bawah Bayu iaitu Sabah… Negeri kedua terbesar di Malaysia. Kenapa aku pilih Sabah? Sebab Sabah merupakan negeri yang terkenal dengan alam semulajadinya yang cantik serta terpelihara dan juga kebudayaan etnik yang tinggal di Sabah. Ada 30 kaum etnik pribumi semuanya. Sebab itu lah Sabah menjadi lokasi percutian dan tarikan pelancong untuk bercuti ke sana. Kalau dah bercuti di Sabah, sudah semestinya kena pergi ke tempat-tempat menarik di Sabah kan. Disini aku senaraikan tempat-tempat menarik yang aku teringin sangat nak pergi:

1. Hounon Ridge Farmstay & Camping

Sumber [SINI]

Tak dapat daki Gunung Kinabalu, tapi dapat menginap dekat dengan Gunung Kinabalu pon dah ok. Masya’allah… cantik sangat view nya. Aman damai rasa. Hanya 12km dari taman Kinabalu, Ranau, Hounon Ridge Farmstay & Camping adalah homestay yang dibuka pada tahun 2012 dan dikelilingi oleh ekosistem hutan hujan tropika dan penuh dengan budaya Borneo. 

2. Manukan Island


Negeri Sabah juga terkenal dengan keindahan pulaunya yang sangat indah indah. Antaranya pulau mabul, sapi, sipadan, manukan dan banyak lagi lah. Jenuh kalau nak pergi semua pulau ni kan. Kalau biberi pilihan, aku nak pergi Manukan Island. Pulau Manukan adalah pulau yang paling popular di kawasan Kota Kinabalu. Pulau ini juga mempunyai beberapa kawasan yang terbentang baik di pantai selatan. Pantai yang terbaik adalah di kawasan hujung timur pulau itu. Pada luar pesisir Pulau Manukan terdapat terumbu karang yang sangat sesuai untuk diselam. Memang Pulau Manukan ni sangat sesuai untuk aktiviti menyelam dan snorkling sebab kejernihan airnya yang menghijua dan kecantikan dasar laut disekitar perairan pulau nih.

Pulau ini mempunyai kemudahan pelancongan yang paling maju dengan terdapat 20 unit chalet, rumah kelab, dan beberapa restoran dan pusat menyelam. Kemudahan rekreasi termasuk kolam renang, padang bola sepak, bola tampar dan sepak takraw. Kemudahan infrastruktur termasuk sokongan air bersih, elektrik, penyahgaraman tumbuhan, sistem pembetungan yang tersusun, dan juga telefon awam yang menggunakan tenaga solar.

3. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Sumber [SINI]

Haaaa… Macam kat KL tak boleh tengok urang utan. Kenapa mesti Sabah? Ok… kalau korang nak tahu, Pusat ini dikhususkan untuk memelihara dan mengkaji spesies orang utan yang semakin pupus di dunia ini. Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok terletak di Hutan Simpan Sepilok - Kabili, 24 km dari Sandakan, Sabah.Malaysia. Terdapat 300 ekor orang utan yang hidup secara semula jadi, diberi makan, diternak dan ditempatkan (dibuang) ke sini dari tempat-tempat lain. Ia juga berfungsi untuk menyelamat dan mengembalikan semula anak orang utan yang terpisah daripada ibunya. 
Menurut kajian Jabatan Hidupan Liar Sabah, terdapat 13,000 orang utan di seluruh negeri Sabah. Oleh itu, pemilihan Sepilok sebagai pusat pemuliharaan orang utan amat bertepatan sekali.

4. North Borneo Railway

Sumber [SINI]

Best kalau dapat naik keretapi ni. Anak-anak mesti teruja sebab dapat naik keretapi zaman British North Borneo tahun 1900an yang sudah dipelihara dan diubahsuai bagaikan gerabak keretapi penumpang colonial. Pengunjung juga akan disajikan dengan sarapan pagi ala-Tiffin serta makan tengahari dengan hidangan Asia dan Continental. Wahhhh… menarik sangat.

5. Rumah Terbalik Sabah / The Upside Down House


Wajib pergi Rumah Terbalik Sabah / The Upside Down House ni sebab ianya merupakan rumah terbalik pertama di Malaysia dan tercatat didalam Malaysia Book Of Record. Keunikan rumah ni memang semua barangan nya diletakkan secara terbalik. Dah nama pok rumah terbalik kan. Jangan kau pening kepala sudah.

6. Desa Cattle Dairy Farm


Antara tarikan di Sabah yang aku teringin sangat nak pergi. Desa Cattle Dairy Farm... Dah macam New Zealand pemandangannya. Cantik sangat. Desa Cattle Dairy Farm merupakan sebuah ladang ternakan lembu dan kambing dan juga kilang pemprosesan susu lembu. Lembu tenusu yang diternak termasuk baka Fresian yang diimport dari New Zealand dan Australia. Lembu jenis Fresian mampu menghasilkan susu segar berkualiti dengan purata 14 liter setiap lembu, menjadikan baka jenis ini terkenal di seluruh dunia sebagai lembu yang mampu menghasilkan susu segar setiap hari. Sumber [SINI]. Memang best lah dapat minum susu fresh kan.


Terima kasih TRAVELOKA kerana merealisasikan impian aku nak ke Sabah... Erkkkk... Hahaha... Kalau nak ikutkan banyak lagi tempat yang aku nak senaraikan dalam ni. Tapi cukup-cukup lah. Kalau korang rasa nak pergi bercuti secara percuma, apa kata korang join contect  #MyTravelokaEscapade anjuran TRAVELOKA ni. Mana tahu rezeki kan. Masih sempat lagi nih. Korang cuma perlu pilih salah satu daripada 10 destinasi percutian idaman yang diberi ni.


Oh! Ya... Kalau korang masih belum pernah dengan mengenai TRAVELOKA ni, meh aku terangkan sikit. TRAVELOKA adalah salah satu platform tempahan penerbangan dan hotel terkemuka di Asia Tenggara yang telah berkhidmat lebih daripada 18,000 laluan dan ribuan hotel di Asia Pasifik. TRAVELOKA bekerja keras untuk menyediakan perkhidmatan dengan harga yang terbaik untuk hotel-hotel dan penerbangan setiap hari. Dan yang lebih penting, tiada kos tersembunyi. Kalau korang nak pergi bercuti, boleh lah cuba buat tempahan dengan TRAVELOKA.



Shopping itu satu terapi kan. Terapi sangat bila kau tak payah bersesak-sesak dekat shopping complex. Tak payah susah-susah nak cari parkin...

10 Favourite Products You Should Buy From ezbuy!

Shopping itu satu terapi kan. Terapi sangat bila kau tak payah bersesak-sesak dekat shopping complex. Tak payah susah-susah nak cari parking. Cukup dengan sebuah computer atau sebuah smartphone berserta dengan internet berkelajuan tinggi. Hadap lah kau nak shopping online kat website mana sebab banyak sangat website yang menarik untuk korang membeli belah secara atas talian.


Antara website yang korang wajib terjah sudah semestinya website ezbuy. Sebab apa? Sebab korang akan rambang mata dibuatnya kalau dah masuk dalam ezbuy ni. Dah lah banyak pilihan. Murah pulak tu. Tengok barang kat bahagian women, berkenan. Tengok pulak barang kat bahagian Home and Garden, berkenan jugak. Lepastu masuk pulak bahagian Toys and Kids, terus sawan. Erkkkk… Banyaknya barang yang aku berkenan.

Tapi kalau diberi pilihan untuk membeli belah dalam ezbuy ni, aku tak pilih banyak pon (iyerlah tu ☺). Cukuplah 10 barang yang aku berkenan nak beli. Apa barang-barang tu? Ini dia:


Kalau dah #makanakempat kan. Kerjanya memang memasak tiap-tiap hari. Kecuali kalau kau malas masak. [Kitchen Pan non-stick] ni sangatlah penting bagi aku sebab kuali kat rumah tu pon dah minta ditukar. Paling menyampah kalau kau goreng ikan lepastu ikan tu melekat kat kuali. Boleh hancur ikan kau dibuatnya. Time tu jugak mood kau merudum sebab ikan yang kau goreng tu dah tak serupa ikan. Jadinya… Kitchen Pan non-stick ni sangat diperlukan sebab dah nama pon non-stick kan. Mesti ikan kau takkan melekat kat kuali lagi.


Haaaaa… Ini pon idaman qolbu aku jugak ni. Anak-anak aku suka makan roti. Dengan adanya [Donlin Breadmaker automatic multi-functional] ni, bolehlah aku meroti dalam masa yang sama menjimatkan kos nak membeli roti hari-hari kan. Yang bestnya, kau tak payah nak uli-uli tepung. Cuma masukkan saja semua bahan-bahan dalam breadmaker ni. Tunggu beberapa minit untuk roti kau siap. Senang kan.



Memandangkan harga minyak masak pon dah naik. Bukan naik sikit tapi nak banyak hoiii!! [Xin GOLD Air Fryer] ni sangat membantu dalam nak menjimatkan penggunaan minyak masak. Boleh menjimatkan duit dari membeli miyak masak pon iyer jugak ni. Best betul kalau dapat Air Fryer sebijik.


Kat rumah aku tu masih belum ada lagi periuk steamer ni. Dari dulu teringin nak beli. Tapi tak terbeli-beli. Bagus jugak kalau ada [Steamer stainless steel] ni. Hari-hari boleh buat masak steam. Badan pon sihat kan.. hehehe…


Tak sah kalau tak der barang untuk anak kan. Ni untuk anak bongsu Iman Harraz. Banyak function nih. Menarik sangat mainan [Repeat function fun around the bead digital world wisdom] ni tau.


Untuk anak jugak. Iman Qhalif suka dengan train. Harga pon murah. Rugi kalau tak beli [Major Thomas track train sound and light] ni.


Iman Hakimi pulak suka Lego. Permainan ni sesuai lah untuk peminat lego dan peminat Transformer macam Iman Hakimi. Suka dia kalau dapat [Goody building blocks].


Dah nama pon #makanakempat kan. Yang ni untuk the one and only princess, Qahirah. Aku pon boleh join sama dengan anak dara kalau dapat mainan [Children’s bead toys hand wearing beads] ni. 


Untuk anak-anak jer ker? Mana aci kan. Mesti lah ada untuk Husband jugak. [Harem Pants men’s trousers] untuk si dia. Stylo gittew kan.


Berkenan pulak dengan [Harajuku stripes sweater male Korean] nih. Pakai pulak dengan Harem Pants. Tambah sado suamiku… ngeeeee…


Ini lah dia antara pilihan yang aku berkenan dekae ezbuy ni. Sebenarnya banyak lagi. Tapi cukup-cukup lah ni. Cepat terjah [ezbuy]. Ok... Ni ada lagi satu good news. Kalau korang nak menjimatkan kos penghantaran, boleh klik kat bahagian [PRIME] ni. Kat bahagian ni ada banyak barang² terpilih yang kos penghantarannya cuma RM8.80 saja. Bukan itu jer tau, Penghantaran untuk barangan PRIME ni tak mengira saiz bungkusan, berat dan kuantiti. Memang tak der had barang lah. Berat, ringan, banyak atau sikit tetap RM8.80... Wowww... Best nih. Pergi survey barang² kat PRIME sekarang untuk penjimatan kos penghantaran.


Haippp... Belum habis lagi ni. Ada super value untuk korang dimana barang-barang dalam ni semuanya under RM19.90... perghhhh... Korang kilik jer kat [SINI]. Kat [SINI] pulak ada discount 50 %. Lepas tu  kan, yang mana belum register lagi, cepat-cepatlah register kat [http://bit.ly/sharingiscaring-fiza] sebab dapat "FREE RM15 Shopping Voucher"​. 

HAPPY SHOPPING Uolls!!



Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum...

Breastfeeding Challenge | Bila Anak Dah Tumbuh GIGI!!

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum. stok susu dah habis dan macam-macam lagi lah. Tapi yang paling mengerikan kau dalam penyusuan susu ibu ni bila anak kau dah tumbuh gigi. 


Nampak tak gigi 2 batang kat bawah tu? Scary hokay. Umur 8 bulan dah start tumbuh gigi. Belum tumbuh gigi pon dah start menggigit. Bila dah tumbuh gigi ni lagi lah galak dia menggigit. Dok asah gigi jer kerjanya. Tu gigi atas tak tumbuh lagi. Bukan setakat gigit, ditariknya pulak kita punya. Kau ingat plastik ker nakkkk!!!

Tengah sedap-sedap kau baring nyusukan anak sambil mata kau layu. Tetiba anak kau boleh pulak gigit. Time tu jugak lah kau menjerit terkejut macam kena kejutan letrik. Merajuk terus dengan anak. Kau memang suka dengar ibu kau ni menjerit kan Iman Harraz. Anak kau pulak menyengih jer. Kau rasa? Tak jadi nak merajuk.

Bukan tak pesan kat Harraz. Hari-hari pesan... 'Nak minum, minum jer. Tak mau gigit'. Macam lah anak kau faham kan... hahaha... Budak ni faham sebenarnya. Tapi saja jer kan. Gusi tengah gatal. Hadap lah kau. Skang ni kalau kena gigi aku picit jer hidung dia tu. Rasakan ☺☺. Panjang lagi perjalanan breastfeeding nih. Baru 9 bulan. Harap cukup sampai 2 tahun.

Note: Harraz demam semalam. Alhamdulillah pagi ni dah ok. Hope tak berpanjangan. Tak senang hati dok kat office nih :-(



Warga Malaysia membeli lebih daripada 20 produk kecantikan setiap minit sepanjang tempoh jualan selama tiga hari KUALA LUMPUR (Dis 20...

HERMO | Kekal Menawan, Malaysia!

Warga Malaysia membeli lebih daripada 20 produk kecantikan setiap minit sepanjang tempoh jualan selama tiga hari

KUALA LUMPUR (Dis 20, 2016): Sambutan yang begitu menggalakkan terhadap acara jualan 1212 Beauty Takeover Hermo membuktikan bahawa warga Malaysia kini semakin peka terhadap kepentingan perapian diri.

Menawarkan diskaun sehingga 90%, acara jualan 1212 Beauty Takeover selama tiga hari – yang bermula pada Dis 12, menyaksikan lebih daripada 500,000 pembeli mengunjungi laman sesawang Hermo Malaysia untuk melihat-lihat produk kecantikan kegemaran mereka yang merangkumi kosmetik, penjagaan kulit, mandian dan badan, keharuman, dan penjagaan rambut serta segala produk berkaitan kecantikan yang lain.

Dengan lebih daripada 300 jenama dan lebih daripada 6,000 produk yang ditawarkan melalui Hermo, iaitu peruncit kecantikan dalam talian terbesar di Malaysia, para pembeli menjadi rambang mata sambal melihat-lihat produk perapian diri kegemaran mereka. Sepanjang tempoh jualan, lebih daripada 20 produk telah dibeli setiap minit. Fenomena ini tidak menghairankan kerana selain daripada harga yang rendah, Hermo turut menawarkan baucar tunai dan diskaun, sekaligus membolehkan para pembeli untuk memaksimakan setiap ringgit yang dibelanjakan.

Selain daripada baucar, jualan kilat dan tawaran yang tiada tandingan, pengguna Hermo juga berpeluang untuk merealisasikan impian kecantikan mereka melalui Peraduan 12.12 Wish and Win – tujuh pemenang dengan impian yang paling kreatif telah dipilih dan Hermo akan merealisasikan impian mereka. Ia semudah menyatakan impian mereka pada laman utama acara jualan 1212 Beauty Takeover, dan berkongsi semula impian mereka melalui laman Facebook peribadi mereka dengan hashtag #HMx1212Wish.


Salah seorang daripada pemenangnya, Aqilah Abd Jabar, akan menerima 10 unit Cerro Qreen Fashion Makeup Brush Kit Natural Animal Wool dengan impian ini:

Sisters shared laughter, 
Sisters shared tears, 
Through it all we have been together, 
Regardless of any distance and fears. 
A complete set of makeup brushes for a sister of mine where we have 2304 kilometres distance between us. #HMx1212Wish

Seorang pemenang lain, Phoenie Mao, telah membawa pulang Klairs Supple Preparation Toner dengan ucapan Krismas:

Dearest Hermo Santa,
Wish to win any top 5 People's Choice product.
My little red socks are waiting for you.
FYI, I've cleaned my chimney just for you, Hermo Santa. 
Love ya & Merry Xmas #HMx1212Wish

Ian Chua, CEO Hermo Malaysia, menyatakan bahawa acara jualan 1212 Beauty Takeover, beserta keterlibatan kerap dengan pengguna Hermo, seperti peraduan 1212 Make A Beauty Wish, bertujuan untuk melonjakkan Hermo sebagai lebih daripada sekadar sebuah laman e-dagang.


“Kami berhasrat untuk menyediakan platform bagi menggalakkan semua orang untuk menyerlahkan kecantikan dalaman mereka. Kami percaya bahawa keyakinan diri bermula dari dalam bagi meningkatkan seri anda; oleh kerana itu, kami telah menggunakan satu rangkaian personality media sosial dan pemblog kecantikan yang mengongsi petua solekan serta penjagaan kulit kepada para pengguna, manakala sebuah Beauty Wall membolehkan para pengguna berkongsi pengalaman mereka dengan orang lain menggunakan hashtag #hermomy.

Dengan bilangan pengikut yang bertambah dengan pesat, Hermo bakal menjadi platform dalam talian terpilih bagi kebanyakan gergasi jenama kosmetik terkemuka, yang pastinya ingin memanfaatkan bilangan pengikut yang ramai untuk melonjakkan profil branding dalam talian jenama-jenama mereka.

“Kami sentiasa mencari jalan untuk mengembangkan rangkaian produk kami dan kami mengalu-alukan pemilik jenama, sama ada yang terkenal maupun yang baharu, untuk berbincang dengan kami bagi membina kolaborasi terbaik untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada para konsumer kami.

“Berbeza daripada platform e-dagang lain, kami bukan pasaran untuk penjaja dan penjual. Sebaliknya, kami berkolaborasi secara langsung dengan pemilik jenama dan pengedar utama dengan menawarkan mereka sebuah rangkaian pengedaran dalam talian. Dengan cara ini, kami berupaya untuk mengawal kualiti serta ketulenan produk yang dijual dengan lebih baik,” kata Chua.

Ditubuhkan di Johor Bahru, Hermo adalah satu platform tempatan dan hakikat ini telah memainkan peranan dalam menambat hati konsumer tempatan kerana ia memahami keperluan warga Malaysia.

“Kami menjual produk yang sesuai dengan tona kulit, iklim serta gaya hidup Malaysia; kami juga mendapatkan produk yang sukar dicari dan tidak ditawarkan di pasaran tempatan,” kata Chua.

“Kami juga sedar bahawa pembeli Malaysia adalah sensitif berkenaan harga, dan wujud trend yang semakin berkembang di mana konsumer lebih gemar membeli daripada dalam kediaman mereka. Harga-harga kami sememangnya amat kompetitif – anda boleh merujuk kepada lebih daripada 100,000 ulasan oleh pengguna mengenai Hermo – jadi, anda boleh bayangkan tawaran-tawaran hebat yang menanti anda di Jualan 1212 Beauty Takeover, kan?” kata Chua.

Chua mengucap terima kasih kepada para consumer atas sambutan yang begitu menggalakkan, di mana lebih daripada 500,000 konsumer telah melayari laman sesawang Hermo Malaysia sepanjang acara jualan 1212 Beauty Takeover.

“Ini menunjukkan bahawa warga Malaysia semakin sedar mengenai kepentingan perapian diri. Kita ingin tampil menawan, kita inginkan penampilan yang terbaik,” kata beliau.

Produk penjagaan kulit daripada jenama antarabangsa terkenal di seluruh dunia merupakan produk terlaris sepanjang acara jualan 1212 Beauty Takeover. Jika anda ketinggalan menyertai acara jualan 1212 Beauty Takeover, jangan menyesal, kerana ubah rupa ini belum berakhir. Jualan Xmas 2016 Hermo masih diteruskan sehingga Dis 31, dengan produk-produk baharu dan tawaran-tawaran terbaik daripada jenama antarabangsa yang bakal bergemerlapan dan menyinar sempena musim percutian ini. Jadi, segeralah melayari https://www.hermo.my/christmas.


Hei! Kersani mengalirlah dikau Menjadi raksa  Mengisi belikat punggungku Agar aku bisa berdiri Tegap dan Segak  Bagaikan Laksm...

Silat Gayung Fatani | Ujian Kenaikan Bengkung Silat


Hei! Kersani mengalirlah dikau
Menjadi raksa 
Mengisi belikat punggungku
Agar aku bisa berdiri
Tegap dan Segak 
Bagaikan Laksmana Melayu 💪💪

Cewahhhh... Sambil baca sambil nyayi lettew kan. Amacam?? Handsome tak saya dengan pakaian silat nih... hehehe... Aktiviti weekend dua minggu lepas. Hari ni baru berkesempatan nak share. Awal tahun haritu ker pertengahan tahun, tak ingat dah, hantar Iman Hakimi masuk kelas silat. Bukan apa, untuk pertahanan diri dan nak bagi keyakinan diri tu lebih tinggi. Anak bujang aku ni pemalu hoiii!!!

Lagi pon skang ni rasa scary dengan sikap budak-budak zaman sekarang. Kecik-kecik dan pandai jadi kaki buli dan kaki pukul orang. At least bila hantar anak kelas silat ni, tak der lah risau sangat sebab asas seni pertahanan diri tu dah ada kan. Kelas setiap hari ahad selama 2 jam. Lepas beberapa bulan, maka ujian kenaikan bengkung silat akan dijalankan.

Aku risau jugak sebenarnya. Risau kalau Iiman Hakimi rasa terpaksa masuk kelas silat ni. Tapi awal-awal memang kami dah tanya dan dia minat. Jadinya... Sebelum ujian kenaikan tu kami tanya lagi sebab ujian ni kena bayar RM50. Kalau dia tak minat, tak perlu lah nak jalani ujian kan. Lega bila Iman Hakimi kata dia nak jugak amik ujian tu. So... Proceed lah ☺


Masa ujian tu aku tak pergi pon. Husband jer yang temankan. #makanakempat kan. Kang aku pulak yang bersilat dengan anak-anak nanti. Alhamdulillah... Lulus ujian. Dapatlah bengkung silat kaler Biru. 



Sesi bergambar dengan jurulatih dan jugak juri of the day. Kalau tak silap aku, juri haritu Encik Shahiid Elias, Tapi muka macam Pakar Silat Malaysia, Tuan Guru Prof. Dr. Mohamad Nizam Mohamed Shapie pon ada jugak. Muka diorang lebih kurang sama. Aku pon keliru. 

Apa-apa pon, tahmiah my Boyfriend Iman Hakimi. Lepas ni boleh protect ibu dengan adik-adik yerp. Jangan kau silatkan adik-adik tu pulak yerp. Dan bila dah pandai silat tu janganlah suka suki kau nak silatkan anak orang yer nak. Gunakan kelebihan tu bila perlu sahaja. 

Note: Tahun depan dah darjah 4. Kejap jer membesar.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...