Dalam masa beberapa jam dari sekarang tahun 2009 akan melabuhkan tirainya dan akan di gantikan dengan tahun 2010. How time flies kan (^_^). ...

Good Bye 2009, Welcome 2010

Dalam masa beberapa jam dari sekarang tahun 2009 akan melabuhkan tirainya dan akan di gantikan dengan tahun 2010. How time flies kan (^_^). Alhamdulillah...tahun 2009 cukup bermakna buat aku dan suami kerana impian yang kami hajati selama ini tercapai akhirnya with bless from allah, syukur sangat. Antaranya:

Rumah
Impian kami untuk memiliki rumah tercapai. Bukan rumah sewa, bukan rumah mak tapi rumah SENDIRI (^_^). Walaupon Apartment saja, tapi cukup selesa untuk kami berteduh. Banyak sungguh cabaran dan dugaan masa nak beli rumah ni. Antaranya nak tunggu loan approve, org lain punya hal aku yg jadi mangsa TOTO. Dekat 2 bulan gak. Tapi berkat kesabaran, akhirnya loan kami lulus...alhamdulillah...Bila dah ada rumah sendiri ni baru aku tahu betapa heavennya, nak buat apa pon boleh (*_^)

Kereta
Tukar kereta lama kepada kereta baru. Klo orang lain tukar kereta kecik kepada kereta besar, tapi aku tukar kereta besar kepada kereta kecik (^_^). Potong..potong..potong, jimat wang, jimat kos...ahaks...sebab En. Perdana yang lama tu telah banyak mengikis duit kami. Rosak sket jer ribu riban terbang, duit habis kat En. Perdana jer. Jadinya...bertukar lah kepada SAGA, memang jimat (^_^)

Laptop


Berpeluang gak memiliki Laptop sendiri. Dah lama mengidam, akhirnya dapat jugak. Cuma Broadband jer masih belum berkesempatan nak beli lagi.

Inilah antara pencapaian kami untuk tahun 2009. Azam untuk tahun 2010 plak...hhmmmmm...apa yang aku harapkan, semoga aku dapat menjadi muslimah yang lebih patuh pada suruhanNYA, menjadi isteri yg terbaik untuk suami tercinta, menjadi ibu yang dapat mendidik anaknya dengan sempurna, Menjadi pekerja yang berdedikasi, kurangkan kontroversi tingkatkan prestasi...ahaks...dan...mestilah nak tambah anak lagi (^_^).

Akhir kata, HAPPY NEW YEAR untuk semua.


Dah 4 hari aku naik komuter, sangat lah tak selesanya. Dah macam tin sardin. Sbenarnya aku dah lama sangat tak naik komuter ni, last naik ma...

Sesak..sendat...padat...phewwww

Dah 4 hari aku naik komuter, sangat lah tak selesanya. Dah macam tin sardin. Sbenarnya aku dah lama sangat tak naik komuter ni, last naik masa bercinta dulu. Skang ni komuter akan jadi public transport harian aku selain dari motosikal. No choice :-(. Sejak naik komuter ni macam² cerita & ragam manusia boleh di lihat. Yang aku tak tahannya...bila berebut² nak naik train, even train dah penuh pon nak masuk jugak akulah tu ☺. Iyerlah...masing² sibuk nak pergi keja kan. Klo terlepas train, lamalah nak menunggu. Dahlah train slow, pastu tetiba berhenti kat tengah² landasan tu, klo kejap tak per gak, ni dekat 5 minit.

Kalau tiba waktu puncak nak balik lagilah...dengan manusia yang ramai & berbilang bangsa berebut² & bertolak² nak masuk train. Yang lagi tak tahan, bila ada bau² badan yang kurang enak, masya'allah...nak pengsan di buatnya, pendek kata setiap penjuru tu ada bauuuu...tak pakai deodorant ker dorang nih. Ada yang lagi kurang ajar, bley plak kentut kat dalam train, tetiba dtg bau busuk dgn bau badan & bau kentut yg dah bercampur...sangat lah hazab hokey. Klo yang tido plak...dah macam dunia ini aku yang punya, dengan mulut ternganga, nasib air liur tak meleleh ☺☺☺

Cerita lain plak, bila kawan² meluahkan pengalaman masing² naik train sbb tak bleh drive lagi, parking tak der. Ada adegan raba meraba, orang yg di raba plak tak perasan yang dia dah kena raba, mcm mana bley tak perasan erk? Pastu ada plak cuba nak mencuri. Yer lah, dah sesak² dan berhimpit tu, ada jer pencopet amik kesempatan.

Bersiap sedialah minggu depan bila budak² dah start skolah, lagilah bertambah sesak.


Sebab tak dapat nak tinggalkan jejak di message box kawan². Lately ramai kawan² baru saya yang mengulurkan salam perkenalan, say hi!, blog w...

Saya minta maaf

Sebab tak dapat nak tinggalkan jejak di message box kawan². Lately ramai kawan² baru saya yang mengulurkan salam perkenalan, say hi!, blog walking, etc. Tapi saya tak dapat nak reply back ke message box kawan² sebab di bawah ni:

-
-
-
-
-
-
-
-


Sudah di block & hanya certain msg box sahaja yg boleh. Bukan sombong, bukan tak sudi atau berat jari nak reply, memang tak boleh yer. Harap maklum.

Jatuh kat nursery. Petang smalam...masa nak amik iman, tgk² dia tengah nangis, dengan bibir bengkak dan berdarah. Teacher cakap baru jer jat...

Iman jatuh...huhuhu...

Jatuh kat nursery. Petang smalam...masa nak amik iman, tgk² dia tengah nangis, dengan bibir bengkak dan berdarah. Teacher cakap baru jer jatuh. Jatuh dari kuda mainan. Kesian dia, bukannya nak pujuk. Masa aku sampai tu, dorang tengah borak²...iman di biarkan menangis. Aku sebagai ibu mestilah terasa. At least ko pujuk lah, peluk² atau usap² ker. Anak aku tu klo tak sakit sangat dia nangis kejap jer, ni dah sampai rumah pon nangis lagi, sambil nangis tu sempat lagi cakap "atit...atit (sakit), dayah anyak (darah banyak)". Bibir atas tu dah nampak lebam sket & bengkak, kat bibir dalam tu ada luka...mungkin jatuh tersembam. Aku risau gigi dia goyang jer, sbb kat gusi tu nampak macam berdarah.

Hhmmm...kan best klo ibu bley jaga awak kat rumah, tak perlu nak risau² fikir keadaan anak kat nursery macam mana. Ni kekadang balik tgk ada kesan lebam, kesan gigitan & mcm² lagi lah. Tawakal jer lah klo hantar anak kat nursery ni. Hai...bibir iman dah macam Anjelina Jolie dah, klo anjelina jolie bibir bawah yg tebal, iman plak bibir atas yg tebal...ahaks...


Wajah kesayangan hamba (^_^). Sekadar gambar hiasan...ahaks...☺☺

Office baru @ Mercu, KL Sentral...ahaks...(^_^). Sangap aku semalaman smalam. Dengan keadaan office yang tunggang langgang macam tongkang pe...

Bersiaran dari....

Office baru @ Mercu, KL Sentral...ahaks...(^_^). Sangap aku semalaman smalam. Dengan keadaan office yang tunggang langgang macam tongkang pecah. Line tenet petang baru ada, itu pon nak dekat balik. Telephone office pon masih belom beroperasi lagi dari smalam sampailah skang ni. Nak mengemas pon malasssss lah sangat. Kan best klo ada orang yang bley tolong kemaskan ☺☺☺

Masih tak berkesempatan nak menjengah ke semua blog kawan². Hanya baca saja tapi tak sempat nak meninggalkan jejak, so sorry yer...bukan berat tangan tapi keadaan masa tak mengijinkan lagi.


Untuk peringatan diriku juga, renung²kan lah. Yang baik kita jadikan sebagai panduan, yg buruk kita buang jauh². **************************...

Bila isteri dah tak cantik....

Untuk peringatan diriku juga, renung²kan lah. Yang baik kita jadikan sebagai panduan, yg buruk kita buang jauh².

**********************************************************************************
Baca la kalu free.....

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri...
Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.

Pembaca Semua,

Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja.

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya.

Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja,tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik separti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan
seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Saya) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah . Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....InsyaAllah.......

Untuk membuat pilihan dalam mencari Berukband Broadband yang sesuai especially area Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. Ada beberapa pilihan, tapi...

Tolong saya..bantu saya ☺☺☺

Untuk membuat pilihan dalam mencari BerukbandBroadband yang sesuai especially area Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. Ada beberapa pilihan, tapi tak tahu nak pilih yang mana satu. Saya tahu, setiap Broadband ada kelebihan dan kekurangan, cuma saya nak minta pendapat dari kawan² yang arif lagi bijaksana (^_^) dan yang dah pernah ada experience dengan Broadband ni. Maklumlah...baru 1st time nak bertenet kat rumah dan kat merata² tempat ☺☺. Selama ni pakai tenet office sajork.











Your highly response is really appreciated. Sekian, Terima Kasih (^_^)


Iyer, minggu ni adalah minggu yang sangat sibuk. Tapi masih nak update blog jugak tu. Dah macam addicted plak klo tak update sehari...ahaks....

Minggu yang sibuk...

Iyer, minggu ni adalah minggu yang sangat sibuk. Tapi masih nak update blog jugak tu. Dah macam addicted plak klo tak update sehari...ahaks...aku nak merehatkan fikiran & anggota badan jap, sengal² plak. Baru lepas habis packing barang² bos, 8 kotak GAPIMA semuanya. Selsema datang lagi, hidung plak dah mula nak menggatal². Ok...tu jer kisahnya, nak sambung buat kerja balik (^_^)

Bersama kit kat ☺☺ Sambil minum teh tarik...hhhmmmmm...sedapnya (^_^), nak menghilangkan rasa penat jap. Phewww...baru dapat packing 6 kota...

Berehat sebentar...

Bersama kit kat ☺☺ Sambil minum teh tarik...hhhmmmmm...sedapnya (^_^), nak menghilangkan rasa penat jap. Phewww...baru dapat packing 6 kotak, byk lagi yang nak di packing. Tinggal 2 hari jer lagi tarikh tutup nak kemas², pastu cuti dah, sempat ker ni. Next week on 28th of December dah mula kerja di tempat baru...yuuhhoooo...bersiap sedialah, penat packing barang tak habis lagi, ni nak memunggah balik. Penat...penat...


Received email yang sangat berguna untuk di kongsi bersam. Just be careful. This info was send by an ex- journalist of The Sun Newspaper w...

Hot Spot CRIME Areas in KL

Received email yang sangat berguna untuk di kongsi bersam. Just be careful.

This info was send by an ex- journalist of The Sun Newspaper who cover Crime news in KL. Please take note of this few HOT SPOT CRIME AREAS IN KL.

1. Lebuh Ampang

Bus Stop Near The Indian Restaurants - Snatch Thief Area, victims are normally Malay and Indian girls who are alone and not aware.Sexy Indian Girls, please be extra careful if you are to say a word, they will insult you with vulgar words or even slap your face if you put up a fight.

2. Jalan Ampang - Menara Great Eastern / Great Eastern Mall

If you are approaced by anyone - men or women asking for direction or time, please be ALERT if any cars ormotobike that comes near you. Stop you conversation and run for your for your life, if not be ready to scream or if you have a spray get it ready. Tag Team Ahli Gusti Jahat Gang will either snatch your handbag / handphone or sepak you if they can't get anything from you. If you are too sexy - they will bundle you intot heir car or molest you on the spot.

3. Changkat Thambi Dollah Off Jalan Pudu

Bus Stop and Wisma Shaw Areas Lots of Mat Rempits who hang around the bus stop area to snatch your handbag.Those who drive to this area and to Wisma Shaw for shopping or Cari Makan, Please park your car at a safe parking area. Tepi Jalan parking areas can be not safe - Taiko Tai might force you to remove your car or they will park to block your car. Any words you say to them might end-up you getting a good bash -up. [They have areas whereby only gang leaders can park their cars]

4. Jalan Pudu From

Swiss Garden Hotel to Hentian Pudu Raya and Menara Maybank
  • Ladies please take care of your handbag and your handphone when you place it near your ears - Mat Rempit Gang will Zoooom near your and roughly snatch it from you. You might just fall down due to the impact of it and hurt your head by hitting the ground.
  • When withdrawing cash from the banks ATM [Ambank or Maybank] Please look around first b4 you do your withdrawal, IF YOU NOTICE someone looking at you or suspicious to you, then you have to be extra careful ! There is this GERAK KILAT gang who in a split second would be near you and snatch or point a knife at you to handover the money, some even force their victims to withdraw from their victims other ATM banks.[According to my not so reliable source - they were one or two female victoms who were rape and dumped at Setapak and Kepong area]
  • Boarding of Taxi or Unkown Person Car - Please take note of the route the drivers is taking you, was told if you are taken to a wrong road then you would end-up as a Rape victim or if you are a guy, hehehe... you would be cash strip / burnt in a car.[My best friend lately was a victim, lost his Rolex Watch, Wedding Ring and ATM's Card ].
  • Ok, Ladies if you think that its safe to be on a motorbike with your Macho Guy that's fine, but beware of motorbikes beside you, they might be snatchers who will snatch your bag and Zoom away
5. Wangsa Maju Putra

LRT and TAR College Area A New Gangster Area this area have now become worst than Jinjang, Balakong or Puchong .Groups of youths will do anything to harm you for just a matter of cents or dislike personality. Don't stare or look2 at them, all you will know is that they will just simply stab you with a penknife or a dagger.

6. Kepong, Selayang

Sentul Timur LRT and Wangsa Maju - UnKnown Part Time Taxi Drivers or Stolen Taxi Waiting for You To Be Their Victims- Ladies if you are alone, please DO NOT board a taxi if you think the driver is not pleasant.If you have withdrawn money from the bank or that you are sexy please ENSURE that the driver doesn't use the central locking of his taxi and driving you to a right route.[You have the full rights to ask the taxi driver not to use the central locking - Wind down the windows if he does not obey to you]. Macho Guy you too can be a victim cash and valuables.


Bila 6 buah kotak yang aku dah asingkan untuk isi barang² yang nak di packing, telah di curi orang...dlm erti kata lain, orang tu malas nak ...

Aku BENGANG

Bila 6 buah kotak yang aku dah asingkan untuk isi barang² yang nak di packing, telah di curi orang...dlm erti kata lain, orang tu malas nak buat kotak, bila nampak jer kotak kosong, suka suki jer nak amik tanpa fikir panjang yang kotak tu orang lain yang punya, memanglah ko ni pendek akal. Panas betul hati aku pagi ni bila aku nak packing² barang aku tgk kotak dah lesap. Aku tahulah ko datang kerja hari sabtu aritu nak buat packing, orang tak der kat office, tapi ko janganlah suka suki ko jer nak amik kotak kat tempat aku tu. Kalau ko amik 1 kotak tak per lah, bley di maafkan lagi, tapi ni ko amik semua kotak. Memang kurang ajar betul. Dah lah barang aku banyak, nak packing dalam masa 3 hari jer, pastu nak kena buat kotak lagi. Hilang mood aku nak packing² barang.


Sharing is caring, just received this email from my friend. Donno how far this is true....just be careful For those who love KFC. be extr...

KFC - better watch out!!!

Sharing is caring, just received this email from my friend.

Donno how far this is true....just be careful

For those who love KFC. be extra careful yea ....

One day usual my friend and I went to the nearby KFC to have our dinner. After ordered the burger and combo set, we found a place and sit down.

Everything was like normal, until one guy sitting next to us asked the waiter to his table. However, the waiter did not bother him so he ran to the counter and "invite" the waiter to his table. My friend and I thought that might be a prank or something.

This time, the waiter came to his table and he showed him the combo plate of chicken that he bought. The guy asked: what is this inside the chicken meat? Because it was quite a distance so we can't see real clear. The waiter look into the chicken and replied: sorry Sir, I think it must be our staff carelessly fell down the worms into the chicken while frying..

The guy shouted loudly: WHAT?!! It is not due to careless, it is grew inside the chicken itself!

When we heard the word "worm".. we was like.... Urggggg...crap...due to the guy shouted too loud, therefore the manager has come to comfort the guy and apologize that will return all his money. However, the guy continue yelling and said: how can you bring out such a thing for you customer.....


Bila tengok penunggang motosikal yang: 1. Membonceng isteri dan anak kecil di belakang yang terpaksa berpanas dan berhujan. Emosi aku lagi...

Kesian...

Bila tengok penunggang motosikal yang:

1. Membonceng isteri dan anak kecil di belakang yang terpaksa berpanas dan berhujan. Emosi aku lagi cepat tersentuh klo pembonceng tu adalah bayi..huhuhu..Kita cukup beruntung ada kenderaan yang selesa dan bebas ke sana sini. Tak perlu berpanas berhujan cuma tension ngan traffic jammed jer. Bagi yang tak berkereta dan punya anak kecil tu, mesti pergerakan agak terbatas. Bersyukurlah dengan apa yang kita ada skang ni. Kalau kita fikir kita susah, ada orang yang lagi susah dari kita.

2. Terpaksa tolak motor yang tayarnya pancit. Kalau dekat ngan kedai² tak per, klo pancit kat highway? Dengan hujang yang lebat macam aku kena kelmarin ☺, pastu HP habis kredit plak dan yang lagi haru...tak der contact no. si penukar tayar. Hanya penunggang motor saja yang bley jawab..ahaks..

Bila tengok bayi dan kanak² yang:

1. Di buang sesuka hati, macam sampah di buatnya, especially mayat bayi yang baru lahir. Wahai manusia, di manakah sikap peri kemanusiaan anda? Memang binatang lah orang macam ni. Binatang pon sayangkan anak. Kalau ko taknak sekalipon, jgnlah di buang, bagi pada ornag yang memerlukan atau hantar kat Jabatan Kebajikan Masyarakat. Si jantan ni...silalah bertanggungjawab, jgn tahu sedap 'main' jer, bila dah 'jadi', tak nak bertanggungjawab...menggelabah. Yang aku hairan...orang mcm ni senang jer nak mengandung, pastu senang plak tu nak beranak. Aku yang nak anak pon masih blom ada rezeki lagi. Kuasa allah kan, hanya DIA yang maha mengetahui.

2. Di dera sampai mati. Ya allah...ni lagi satu manusia binatang. Tak menjaga dan menghargai pemberian yang allah bagi.

Bila tengok makcik²/pakcik² yang sebaya mak/ayah kita sedang:

1. Menjual kerepek di kaki² lima atau menjaja² kuih di kedai makan/restoran. Sambil bawa bag² berisi kerepek & kuih muih. Dengan ayat "Nak...kerepek nak, 3 RM10.00...sedap ni nak, baru buat lagi ni" Aku tak bley tengok lah, sedeyyyy. Sepatutnya bila dah umur senja macam tu dah patut duduk rumah, banyakkan amal ibadat, dah boleh berehat²...tapi...Hanya yang mengalaminya saja yang bley menjawab. Kita tak tahu apa masalah mereka kan. Tapi aku memang kesian.

2. Duduk di rumah orang² tua. Kenapa ada orang yang macam ni kan? Sanggup hantar mak ayah kat rumah kebajikan. Orang yang macam ni tak patut lahir kat dunia ni. Kalau time Hari Raya, kat stesen² TV mesti ada siaran langsung kat rumah orang² tua ni, sedey dorang bila di interview, "anak pakcik/makcik tak sanggup jaga pakcik/makcik, sbb tu dorang hantar kat sini", "sepanjang makcik/pakcik kat sini, anak makcik/pakcik tak pernah dtg jenguk, makcik/pakcik rindu nak jumpa cucu²"...nangis pakcik/makcik ni tadi. Apa perasaan uols? Ya Allah...luluh hati aku. Wahai anak² di luar sana, hargailah ibu ayah anda selagi anda masih hidup. Peliharalah mereka seperti mana kita di pelihara dan di tatang bagai minyak yang penuh dengan penuh kasih sayang. Hargailah pengorbanan mereka. Walau sesibuk mana anda sekali pun, sila jangan abaikan tanggungjawab sebagai anak. Jangan lah jadi anak yang durhaka. Ibu ayah sanggup menjaga 10 orang anak, tapi sorang anak itu belom tentu dapat menjaga ibu ayah tu sendiri.


Untuk panduan kita bersama. Tak salah kalau kita spreadkan benda yang sama berulang² kali, sebagai peringatan untuk kita mengelak/bersiap s...

Peringatan dari PDRM


Untuk panduan kita bersama. Tak salah kalau kita spreadkan benda yang sama berulang² kali, sebagai peringatan untuk kita mengelak/bersiap sedia jika berlaku perkara² yang tak di ingini. Mungkin ada kawan² di luar sana yang tak tahu mengenai info ni. Sharing is caring, pesanan khidmat masyarakat dari fiza...ahaks...

Tips menghalang jenayah seperti yang diberi oleh Polis DiRaja Malaysia

1. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

2. Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

3. Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan PJ).

4. Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

5. Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama...).

6. Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, kalau terjaga tengah malam, cuba "on and off" kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa peka).

7. Tekan butang merah alarm kereta anda jika anda mengesyaki pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

8. Sekiranya terlihat orang asing yang mencurigakan di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya mereka ini naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala).

9. Pesan dengan jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah anda dan mengaku saudara anda bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefon pejabat kepada jiran supaya mereka boleh memaklumkan pada anda.

10. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

11. Adakan senarai nombor telefon kecemasan 999 seperti polis, bomba , 991 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafal nombor tersebut. Ini memudahkan anda untuk membuat sebarang panggilan telefon.

12. Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

13. Lampu porch & lampu belakang rumah sebaiknya jenis automatik ,ia akan menyala bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi makan angin.

14. Kalau perlu mengambil cuti panjang,sentiasa memberitahu jiran2 anda supaya mereka dapat membantu menyimpan surat dlm mail box. Peti surat yg penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

15. Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

16. Kereta PROTON merupakan kenderaan yang paling mudah dicuri. Kalau kereta anda baru dibeli, sekurang-kurangnya anda perlu mengunci gear & stering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi ia dapat membantu melambatkan pencuri).

17. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua sekiranya berlaku kebakaran.

18. Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

19. Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

20. Kalau menyewa di rumah baru, pastikan anda menukar padlock baru,kerana mungkin penyewa terdahulu masih mempunyai kunci pendua.

21. Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.

Sumber: Bukit Aman PDRM


Petang semalam, on the way nak balik rumah, dengan hujan lebatnya, tetiba.....tayar motor pancit daaa, kat highway Sg. Besi plak tu. Nasib ...

Malangnya nasib....


Petang semalam, on the way nak balik rumah, dengan hujan lebatnya, tetiba.....tayar motor pancit daaa, kat highway Sg. Besi plak tu. Nasib dah dekat ngan stesen minyak. Dah lah jauh, klo pancit kat area bangi ok lah lagi, ni pancit kat highway plak. Masa tu dah pukul 7.00 pm dah, iman tak amik lagi ni. Kat stesen minyak, try lah isi angin macam tak bley terima kenyataan yang tayar memang pancit..haha.., mana tahu angin kurang, skali sah², memang pancit. Aku yang dah berat atau tayar masuk paku? Ntahlah.

Masa try isi angin tu, adalah terselit no. HP untuk tukar tayar pancit, pucuk di cita ulam mendatanglah kan, hubby pon call, charge RM25.00, tapi budak ni kat Pantai Dalam, amik masa 25-30 minit utk sampai. Lama lah plak kan. Pastu, terserempak plak ngan colleague hubby, dia bagi no. HP utk tukar tayar area kajang plak, skali charge RM35.00, giler mahal, bukannya jauh sgt pon. Last²...hubby aku tumpang member dia naik motor skali, tinggallah aku sorang² kat stesen minyak shell tu, menemankan motor yang pancit sambil tunggu tukang pasang tayar pancit datang. Bayangkanlah...dari pukul 7.15 pm sampailah pukul 8.40 pm aku terpacak kat shell tu. Dah macam makcik guard jaga stesen minyak. Asyik² tgk jam, bilalah hubby nak sampai ni.

Masa tengah menunggu ni, adalah 2-3 insiden. Kat shell skang kan tgh promosi isi & menang duit ribu riban tu kan, so...adalah di sediakan meja & kerusi kat situ untuk fill in form. Aku pon duduklah kat tempat tu, skali adalah sorang kakak ni dok tanya aku kat mana nak letak borang tu, aku ckplah tak tahu, pastu...datang lagi sorang tanya...HELLOOOOO...aku pakai baju kurung hokey, klo aku pakai baju shell, bley lah korang tanya. Dah lah aku tengah panas hati tunggu hubby yang tak sampai² lagi. Pastu...ada plak pertanyaan yang tak ada kena mengena ngan aku...adooiiii. Tapi yang lagi best, ada lah sorang mamat ni, lupa nak letak pam kat tempat asal, nozzle tu masih kat tempat tangki minyak keta dia tu, selamba jer drive...apa lagi, tercabut lah pam getah yang panjang tu, kuat bunyinya. Mesti mamat tu malu (^_^), sbb jadi perhatian. Kena bayar plak tu utk kerosakan. Hai...macam²

Pengajarannya, sediakan payung sebelum hujan...simpanlah no. HP si penukar² tayar. Senang klo ada emergency. Inilah risiko klo gi kerja naik motor (^_^).Sepanjang perjalanan pergi balik selama 3 bulan ni, inilah pertama kali tayar pancit kat highway. Hopfully untuk perjalanan yang seterusnya, janganlah pancit kat highway lagi...na'uzubillah...minta di jauhkan.


Iyer...lembu sesat pagi tadi kat umah aku. Ntah macam mana bley sesat ntah. Memang kat area umah aku ni ada 'Farmville'...ekekeke......

Lembu sesat..(^_^)

Iyer...lembu sesat pagi tadi kat umah aku. Ntah macam mana bley sesat ntah. Memang kat area umah aku ni ada 'Farmville'...ekekeke...silalah adopt lembu ni erk pada sesapa yang sudi...ahaks...ok, back to the story. Masa nak gi keja pagi ni, keluar jer pintu pagar, tetiba terpacak sekor lembu sesat, betul² berdiri kat tengah² line putih tu, dah macam lembu polis trafik yang menjaga lalu lintas plak (^_^). Terkejut di buatnya. Agak beso gak lembu ni. Hubby cuak gak lah...yerlah, manalah tahu tetiba di sondolnya...jadi kes plak kang.

Mesti tuan punya lembu ni tak prasan lembu dia dah kurang sekor. Macam manalah lembu ni bley melepaskan diri, jauh plak tu berjalan. Membahayakan pengguna jalan raya pon yer gak. Careless btul gembala lembu ni. Aritu...ada sekumpulan monyet tgh buat rombongan kat tengah jalan..ahaks...tak yah gi jauh² tgk monyet. Ni...lembu sesat plak, next...ntah apa plak yang sesat.

Semoga lembu sesat ni selamat sampai ke destinasi asalnya dengan selamat ☺☺☺


Ekekeke...apa punya tajuk lah ☺☺. Ni perihal anak bujang tu lah. Pernah tak bila uols tinggal berdua jer ngan anak, tetiba si anak ni tak ...

Meremang sudah bulu roma ku..☺☺☺


Ekekeke...apa punya tajuk lah ☺☺. Ni perihal anak bujang tu lah. Pernah tak bila uols tinggal berdua jer ngan anak, tetiba si anak ni tak semena² menjerit...antu...antu (hantu...ngeee). Pernah tak? Iman agak kerap gak buat macam tu, mungkinkah dia nampak? Orang tua² cakap...budak bley nampak benda² halus ni.

Baru² ni, tengah hari lah, tetiba iman merengek "uhuk..uhuk..antu..antu" sambil tuding jari kat pintu masuk, pastu dia sorokkan muka kat kerusi. Masa tu aku berdua jer ngan dia. "antu? hantu ker?"...iman angguk...aku dah cuak gak lah time tu. Dah lah tak berjiran lagi, depan umah kosong...kiri rumah pon kosong, time tinggal berdua ni pulak ko nak takutkan ibu nak oooiii. Dah lah ibu ni penakut (^_^). Masa baru² pindah pon macam tu gak, aku kat dapur, hubby dlm bilik...tetiba dia menjerit 'buuu...antu, antu', sambil tunjuk kat bilik no. 2, siap mengejek lagi..ntah sapa yg di ejeknya. Nasib hubby ada time tu, tak der lah takut sangat. Yerlah...baru pindah kan, sunyi jer sebab banyak rumah yang kosong lagi. Pastu kat tol kajang...last week, tiba² sorokkan muka kat tingkap...antu..antu, sambil tunjuk kat pokok² tu. Aku ngan hubby berpandangan...apakah....???

Agak kerap gak iman buat macam tu, bukan kat umah sendiri jer, kat umah mertua & umah mak aku pon cakap benda yang sama gak. Tak tahulah sama ada iman betul² nampak atau saja suka suki sebut perkataan "antu" tu.


Contest lagi. Ahaks...gila contestlah plak lately (^_^). Contest ni di anjurkan oleh http://fashah-beautifulgirl.blogspot.com/ bersempen...

Contest "Ceria Si Ayah bersama anak"



Contest lagi. Ahaks...gila contestlah plak lately (^_^). Contest ni di anjurkan oleh http://fashah-beautifulgirl.blogspot.com/ bersempena dengan Birthday suaminya yang akan datang.

Tarikh Tutup : 30 Dis 2009

Syarat2

1. Wajib menjadi follower Fasha dan sposor Pu3zdini (kalo salah sorang dikira tak lengkap ok..) - DONE

2. Add link Fasha ke dlm bloglist anda - DONE

3. Semestinya MENEPEK banner di sidebar blog kesayangan anda. Banner tersebut hendaklah di link dengan link ini. - DONE

4. Sesiapa yg nak join nie kenalah ada blog..klu x mcm mana nak nilai nanti..

5. Umur anak mestilah dari dah pandah senyum hingga 12 tahun..

Cara2

1. Upload 1 sahaja gambar aksi ceria si suami bersama anak anda.. klu banyak kang juling lak bijik mato mak cik ngan juri2 nak menilainyo..kihkihkih..Upload 1 gambar si ayah dan anak beramai2 pun boleh tp pastikan ianya CERIA.. - DONE

2. Nyatakan nama si ayah + anak. Nama glamour je tau..x yah pjg@ buat ponek jo jari jemari menaip...hehehe - DONE

3. Buat entry tentang contest ini pada blog anda. Dalam blog tersebut mention dan link ke blog Fasha (no link back will be disqualified) - DONE

4. Sila tinggalkan comment dan link contest anda HANYA di post entry ini - DONE

Senangkan syarat² nya. Apa lagi...(^_^). Gambar yang di pertaruhkan:

Nama Anak: Iman Hakimi
Nama Ayah: Husaini



Baru lepas briefing dari HR, next week dah kena start packing. Will move to HQ office @ KL Sentral. By 28th of December dah kena mula ker...

I Hate to move it...move it...argghhhh...


Baru lepas briefing dari HR, next week dah kena start packing. Will move to HQ office @ KL Sentral. By 28th of December dah kena mula kerja di tempat baru. Pastu, kat KL Sentral just for 5 months only, then kena pindah kat Cyberjaya Office plak. Bosannya....sebab nak kena packing, barang banyak, file pon banyak, drawing lagi...paling tak best...area KL Sentral & Briekfields sangat sesak, parking susah (macam lah haku drive ☺☺), nak kena naik train yang penuh macam tin sardin & makan pon mahal. Klo pindah Cyberjaya pon tak best gak, terpisah dari kawan², tempat makan jauh, kena gi kerja sendiri...uuwwaaaa...Nak buat macam mana kan, tuntutan kerja.

Asyik pindah randah jer...Huhuhuhu...tak suka...tak suka...penat pindah² ni.




Makan..makan..makan, pagi makan..lunch makan..malam pon makan, macam manalah badan tak naik. Pastu..makan plak makanan tak seimbang, minyak...

Macam manalah badan tak naik...


Makan..makan..makan, pagi makan..lunch makan..malam pon makan, macam manalah badan tak naik. Pastu..makan plak makanan tak seimbang, minyak & berlemak sana sini, Bila dah duduk sendiri ni lagi lah mencanak² naiknya. Masak untuk dinner mesti nak makan. Weekend lagi...huhuhuhu. Tak best plak bila tgk hubby makan sorang². Exercise...lagi lah pemalas nak buat, setakat naik turun tangga dari tingkat 2 tu jer lah exercise nya...ahaks...

Baju kebaya? Jeans Levis? Kemeja saiz 's'? Masih tak boleh pakai. Anak pon dah 2 tahun. Bukan berat jer naik, lemak² tepu pon sama naik gak. Herbalife? Ikut mood nak minum...aci tak..(^_^). USANA? Macam menarik jer bunyinya (^_^). Bila tengok orang slim melim berkebaya...berseluar Levis cantik terletak...berkemeja anggun bergaya, jelous plak aku tgk, tapi tu lah...diri sendiri tak nak ubah susah gak kan. Tak bley jadi ni...nak kena buat azam tahun baru. Nak dapatkan berat & cutting macam zaman anak dara balik ni. Nak buat exercise. Tak nak jadi macam ni:



Sedikit info mengenai Rotavirus. Bahaya rupanya sebab boleh bawa maut. Selama ni aku dengar pasal Rotavirus, tapi tak berapa nak kisah san...

Awasi Jangkitan Rotavirus

Sedikit info mengenai Rotavirus. Bahaya rupanya sebab boleh bawa maut. Selama ni aku dengar pasal Rotavirus, tapi tak berapa nak kisah sangat. Tapi bila anak sendiri dah kena, baru kita tahu betapa pentingnya kita amik kisah mengenai penyakit berjangkit ni. Faktor kebersihan pon salah satu penyebab penyakit ni.

Vaksin tambahan boleh elak si kecil dijangkiti virus bahaya

RAMAI ibu bapa mungkin memikirkan program imunisasi yang memberikan suntikan vaksin antara tujuh hingga lapan jenis kepada anak sebelum mencapai usia tujuh tahun, mencukupi melindungi anak-anak daripada pelbagai penyakit berbahaya.

Bermula sejak puluhan tahun lalu, antaranya suntikan diterima termasuklah vaksin bacille calmette guerin (BCG) dan hepatitis B bagi memberi perlindungan daripada penyakit malaria, batuk kering dan Hepatitis B, hakikatnya ia belum mencukupi melindungi daripada serangan pelbagai jenis virus lain lagi sama ada yang baru dijumpai atau baru ditemui penawarnya.

Perunding Pediatrik, Jabatan Pediatrik Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Prof. Dr. Lee Way Seah, berkata virus dipanggil rotavirus, penyebab utama gastroenteritis antara menyerang kanak-kanak tanpa memikirkan sempadan sosial dan ekonomi, bukanlah baru tetapi masih ramai yang belum begitu menyedari mengenai jangkitan dan penawarnya.

Virus yang ditemui pada 1973 dan berasal dari Australia itu adalah penyebab utama masalah cirit-birit dan muntah di kalangan kanak-kanak di bawah lima tahun. Dalam tempoh lima tahun pertama hidup mereka, dianggarkan hampir setiap kanak-kanak mengalami masalah cirit-birit akibat jangkitan rotavirus sekurang-kurangnya sekali dengan satu daripada 65 kes akan dimasukkan ke hospital.

Prof. Lee berkata, walaupun ada yang menganggap cirit-birit dan muntah adalah perkara biasa, ia tidak boleh dipandang ringan kerana boleh mengundang maut. Katanya, setiap tahun dianggarkan 2 juta kanak-kanak dimasukkan ke hospital disebabkan virus berkenaan, dan apa yang membimbangkan data menunjukkan ia juga membabitkan 440,000 kematian.

"Data daripada J Infect Dis 2005 menunjukkan beban rotavirus sekitar negara Asia tidak banyak berbeza dengan Malaysia membabitkan 49 peratus, Indonesia (54 peratus) dan Thailand (43 peratus). Dianggarkan setiap tahun kira-kira 15,000 kanak-kanak bawah usia lima mendapatkan rawatan di hospital sebagai pesakit luar. Bagaimanapun, daripada jumlah berkenaan membabitkan 9,000 kemasukan ke hospital dan 34 kematian.

"Di Malaysia lebih banyak dilaporkan berlaku pada penghujung tahun iaitu ketika musim tengkujuh. Faktor tersebar berkait rapat juga dengan faktor kebersihan, tetapi bukti terlalu kukuh mengenainya belum disahkan.

“Apabila dijangkiti, seseorang kanak-kanak biasanya akan demam, muntah dan cirit-birit sehingga boleh membawa maut akibat kehilangan terlalu banyak air dari badan. Kehilangan air dengan banyak boleh dikesan apabila kita mencubit sedikit kulit pada tubuh bayi, kulit yang dicubit itu lambat ‘turun’ sebaliknya tegak seperti keadaan ketika dicubit,” katanya yang menyatakan kehilangan air boleh membawa tekanan darah rendah, kegagalan fungsi buah pinggang, selain kematian.

Jangkitan rotavirus banyak berlaku di kalangan kanak-kanak dengan lebih kurang 70 peratus pesakit yang dijangkiti bawah usia dua tahun. Walaupun kerajaan memperuntukkan sejumlah besar wang dalam aspek kesihatan, sehingga kini vaksin menentang rotavirus belum boleh didapati secara percuma di hospital dan pusat kesihatan kerajaan.

Sehingga kini terdapat vaksin diperkenalkan Glaxo Smith Kline (GSK) dan Merck Sharp & Dohme (MSD) yang mana GSK menawarkan dua dos dan diberikan kepada kanak-kanak berusia seawal enam minggu dan untuk mendapat perlindungan sepenuhnya setiap bayi memerlukan dua dos vaksin yang diambil secara oral.

MSD pula menawarkan vaksin dengan tiga dos suntikan yang perlu diselesaikan. Vaksin itu berfungsi merangsang badan untuk meniru tindak balas imunisasi terhadap jangkitan rotavirus semulajadi. Kajian menunjukkan keberkesanan vaksin sehingga 98 peratus.

Prof. Lee berkata, virus berkenaan mempunyai daya ketahanan tinggi, boleh hidup beberapa jam di atas tangan manusia dan beberapa hari di atas permukaan keras yang tidak sesuai untuk membiak. Ia boleh kekal stabil dalam najis manusia sehingga seminggu.

Malangnya amalan kebersihan seperti kerap mencuci tangan, meningkatkan tahap kebersihan dan penjagaan kesihatan masih tidak dapat membendung masalah jangkitan rotavirus kerana kanak-kanak di negara maju pun turut mengalami masalah gastroenteritis.

Masalah lebih tinggi di kalangan kanak-kanak yang dihantar ke pusat jagaan harian. Virus boleh tersebar melalui sentuhan dengan individu dijangkiti dan permukaan atau objek yang dihinggapi virus serta pengambilan makanan atau minuman tercemar. Malah penjaga yang tidak mencuci tangan dengan bersih selepas menukar lampin bayi juga adalah antara cara penyebaran virus kepada bayi lain.

“Kanak-kanak dijangkiti biasanya mengalami cirit-birit, demam, muntah dan sebagainya yang boleh membawa antara tiga sehingga sembilan hari atau lebih,” katanya.

Jangkitan rotavirus boleh menjadi serius apabila kanak-kanak mula mengalami masalah kekurangan air. Pada ketika ini, badan mereka menjadi amat lemah dan sistem pertahanan badan masih belum mampu melindungi pesakit daripada jangkitan.

Hingga kini tiada rawatan yang boleh menentang rotavirus. Rawatan yang ada hanyalah untuk mengurangkan gejala jangkitan seperti demam dan memberikan air sama ada secara oral atau suntikan ke dalam salur darah.

Prof. Lee berkata, ibu bapa perlu mendapatkan penawar rotavirus kerana ia bukan saja membebankan si kecil, tetapi pada masa sama turut menjejaskan produktiviti ibu bapa akibat terpaksa mengambil cuti bekerja, selain memerlukan banyak belanja perubatan setiap kali anak mendapat jangkitan.

INFO : Rotavirus

•Ada di sekeliling kita dan tersebar dengan cepat melalui kitaran najis ke mulut. Apabila dijangkiti, seseorang kanak-kanak biasanya akan demam, muntah dan cirit-birit sehingga boleh membawa maut akibat kehilangan terlalu banyak air daripada badan.

•Rotavirus amat mudah berjangkit dan boleh hidup beberapa hari sehingga seminggu di atas permukaan sebarang objek sehingga ia mendapat perumah baru (menjangkiti orang lain). Masalah muntah dan cirit-birit akibat rotavirus adalah jauh lebih tinggi berbanding jangkitan bakteria lain seperti Escherichia coli (E. coli).

•Bayi yang dijangkiti akan mengalami demam, muntah dan cirit-birit antara 10 hingga 20 kali sehari. Ini adalah keadaan yang serius kerana ia menyebabkan dehidrasi (kekurangan air) dan boleh membawa maut.


Ada Latihan Kebakaran kat office ni tadi, tu yang ketak kepala lutut. Turun tangga dari tingkat 18...phewwww...berpeluh. Macam mana lah k...

Menggigil Kepala Lutut ☺☺



Ada Latihan Kebakaran kat office ni tadi, tu yang ketak kepala lutut. Turun tangga dari tingkat 18...phewwww...berpeluh. Macam mana lah klo latihan kebakaran kat bangunan yang tinggi² macam KLCC tu, kena turun tangga gak ker? Nasiblah.....(^_^)


Thursday last week Iman admited at Az-Zahrah, Bangi for 4D 3N. Berkampung aku kat sana. At first, Dr. diagnosis iman kena food poisoning an...

Admitted due to ROTAVIRUS


Thursday last week Iman admited at Az-Zahrah, Bangi for 4D 3N. Berkampung aku kat sana. At first, Dr. diagnosis iman kena food poisoning and ada infection sket, but then bila buat ujian ke atas sample *a*i pada hari ke tiga kat spital, baru lah confirmed yang iman +ve kena ROTAVIRUS. Kisahnya...

Malam rabu tu, iman makan nasi ngan sup daging yg hubby masak (yer..hubby aku masak sup daging, dialah siang daging & dialah yg masak...apakah?...ahaks..). Tak lama lepas makan tu si iman mandi, masa tengah mandi ni lah dia start muntah. Siap cakap lagi 'muntah tu yak (pulak ☺)'. Pastu 'tejuk lah (sejuklah ☺)'. Dah lepas mandi tu ok lagi, gurau² & watching TV. Masa nak tido tu iman muntah lagi, kali ni banyak...habis segala isi yg iman makan tadi terkeluar. Nasib aku standby kain lampin, jadi kena sikit jer kat cadar & sarung bantal. Dah settle suma aku sumbat nenen. Pagi tu iman muntah lagi...dekat 3-4 kali gak. Aku yg dah mandi & nak bersiap gi kerja pon dah jadi tak sedap hati, rasa malas nak gi kerja bila tengok keadaan anak macam tu, hubby pon sama gak. Iman plak macam dah lembik. Siapkan apa yang patut...pastu gi klinik.

Bila dah gi klinik, bley plak dr. cakap yang iman ni nak demam jer, bukan kena food posoning pon. Sebab aku cakap iman muntah². Pastu dr. tu cakap ada budak klo nak demam dia akan muntah² dulu baru start demam & ada budak yang muntah² dulu pastu cirit birit baru di ikuti dengan demam. Ada ker macam tu, pastu dr. tu bukan nya nak check betul², taulah patient ramai kat luar tu. Setakat cakap pakai air liur tapi tak check detail, then bagi ubat demam & ubat yg masuk ikut b*nt** tu...buat apa. Iman dah sampai muntah kuning dah. Klo muntah kuning tu uols pon pernah rasa kan...pahitttt...Kita yg dewasa ni klo muntah pon dah sakit, inikan budak yg umur 2 thn, lagi lah sakit. Last² hubby minta referral letter. Satu hal plak...tak tahu nak gi spital mana, maklumlah...baru jadi orang Bangi (^_^)...An-Nur...Az-Zahrah...An-Nur? Finally Az-Zahrah ☺☺☺. Kalau ikutkan hati aku tak nak gi spital, sebab kesian sangat, nak kena cucuk² ni. Tapi dari keadaan jadi lagi teruk, baik aku menangis skang dari aku menangis kemudian.

Pergilah plak Az-Zahrah, Bangi. Daftar segala...Dr. panggil. Check sana check sini, Dr. soh admitted sebab dah dehydration. Iman di bawah pengawasan Dr. Nazim. Sangatlah baik & soft spoken Dr. Nazim ni, lembut jer orgnya ☺☺☺. Cara treat patient pon sangat lah bagus. 2-3 kali datang check sehari.

Condition iman on 1st day...Iman tak kencing dari pagi sampai lah petang..bila dah masuk air berbotol² barulah dia kencing dan start cirit birit. Pastu demam on and off. Masuk hari ke 2 pon macam tu jugak, risau aku di buatnya sebab demam nya sampai 40' degree, on & off. Terbaring lesu jer...sian iman. Tido pon tak lena di buatnya. Masuk hari ke 3 iman dah ok sket & dah mula active, tapi cirit biritnya still ada. Beku jap otak haku...mana tak nya...3 hari terpengap dalam bilik, nak jenjalan tak bley sebab tangan berdrip. Masuk hari ke 4, iman dah sihat and dah bley discharged...Alhamdulillah, cuma cirit still lagi sket ☺☺☺

Phewww...4 hari kat spital. Penat dan tak cukup tidur. Tapi aku tetap bersyukur...penat dan tak cukup tidur berbaloi bila tengok anak kita dah sihat.

Baru lepas buat lawatan rasmi ke blog kawan² sambil meninggalkan jejak (^_^), macam² cerita, maklumlah...dah 5 hari tak bersiaran, bosan gil...

Phewwwww...

Baru lepas buat lawatan rasmi ke blog kawan² sambil meninggalkan jejak (^_^), macam² cerita, maklumlah...dah 5 hari tak bersiaran, bosan giler. Kat umah plak tak der PC, harapkan PC opis sajork. Klo aku kerja..adalah cerita, klo aku cuti...senyap sunyi jer lah. Bilalah aku bley rembat PC ni.

Today is our 4th Anniversary, Alhamdulillah. How time flies kan (^_^) Love is not as simple as candlelight and roses... ...love is day-to-...

Happy 4th Anniversary ☺☺☺


Today is our 4th Anniversary, Alhamdulillah. How time flies kan (^_^)

Love is not as simple
as candlelight and roses...
...love is day-to-day living,
taking time, making time to be there,
with open arms and a giving heart...
Love is the special life we share.

An anniversary is a time to celebrate the joys of today,
the memories of yesterday,
and the hopes of tomorrow

Happy 4th Anniversary to us (^_^)




Darinya kita datang kepadanya juga kita di kembalikan. My BIL just call, Aisya telah kembali pada penciptanya tadi. Semoga kakak ku tabah me...

Innalillah.....

Darinya kita datang kepadanya juga kita di kembalikan. My BIL just call, Aisya telah kembali pada penciptanya tadi. Semoga kakak ku tabah menghadapi dugaan ini. Al-Fatihah....



Semua orang alami perkara macam ni kan, especially lepas delivery. Makin menjadi² lupanya. Kenapa erk? Orang kata sebab urat dah banyak putu...

Penyakit LUPA yang makin menjadi²

Semua orang alami perkara macam ni kan, especially lepas delivery. Makin menjadi² lupanya. Kenapa erk? Orang kata sebab urat dah banyak putus masa delivery. Tak tahu lah sejauh mana kesahihan nya. Penyakit lupa aku ni pon dah melampau² plak. Antaranya...tertinggal HP kat office, betul² atas meja, nasib tak hilang. Lupa nak pakai helmet, dah hantar iman kat nursery baru perasan helmet tak pakai, patutlah rasa ringan jer kepala ni. Lupa letak barang kat mana dan yang paling havoc adalah semalam..aku lupa gosok gigi...(ha, gelaklah tu), nasib tak bau...ahaks...sengal tak sengal pelupanya aku. Pagi ni hubby siap bagi berus & ubat gigi, takut aku lupa lagi. Isshhh...tak bley jadi macam ni. Jom kita selidik apa sebab penyakit lupa ni dan macam mana nak kuatkan daya ingatan.

Penyakit Lupa. Antara penyebabnya adalah:-

- Makan kepala ikan
- Organ dalaman binatang seperti hati. Limpa, jantung, perut dan yangseumpamanya melainkan atas nasihat doktor untuk keperluan kesihatan.
- Makan Makanan yang tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang menyebabkan daya ingatan menjadi lemah.
- Jangan makan berlebihan (makan semasa lapar berhenti sebelum kenyang).
- Jangan minum air antara suapan makan. Maksudnya, jangan minum sebelum anda selesai makan.

Selain daripada itu, elakkan sukan yang boleh menyebabkan gegaran yang kuat kepala seperti tinju, gusti dan sebagainya. Pergaduhan / berkelahi sesama sendiri dengan memukul kepala juga boleh menyebabkan penyakit lupa. Gegaran di kepala yang kuat dan terlalu kerap akan mengakibatkankadar sejenis bahan kimia yang dipanggil 'dopamin'akan berkurangan di dalam sel-sel otak. Lalu mengakibatkan daya ingatan yang lemah dan otot-otot yang kurang bermaya.

Rahsia Menguatkan Daya Ingatan:-

Untuk menguatkan daya ingatan,dengan rahmat dan sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yang baik dan dapat menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yang boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah:

- Buah anggur hitam
- Madu lebah
- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot & madu
- Epal
- Kurma
- Ikan tuna
- Tempe
- Air soya

Itu hanyalah sebahagaian daripada makanan yang boleh meningkatkan daya ingatan manusia. Selain daripada itu, oksigen juga amat penting untuk merangsangotak supaya sentiasa cergas dan cerdas. Satu teknik mengawal pernafasan yang amat baik diamalkan adalah dengan menarik nafas sebanyak 7 kiraan, kemudian tahan nafas sebanyak 14 kiraan. Ulang selalu terutama sewaktu keletihan. Keterang-keterangan di atas hanyalah sebahagian kecil drpd cara-cara meningkatkan keupayaan ingatan/otak. Yang paling penting ialah ingat Allah SWT selalu. Daya ingatan akan ertambah kukuh sekiranya tidak sesaat un kita lupa kepada-NYA. Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda. Disamping itu latihkan diri berzikir seperti berikut: - 1) Ya Rahman (Maha Pemurah) 100x selepas solat fardhu. 2) Ya Hakim (Maha Bijaksana) 300x setiap hari. Insyallah jika selalu mengamalkannya, daya ingatan semakan kukuh dan mudah menerima ilmu dan mengingatinya.


Aku ringkaskan cerita. Keadaan Aisya makin buruk. Bak kata Dr. aisya will getting worst day by day, bukkan makin baik. Sebab ketumbuhan tu ...

Kisah sedih Aisya - Part 2


Aku ringkaskan cerita. Keadaan Aisya makin buruk. Bak kata Dr. aisya will getting worst day by day, bukkan makin baik. Sebab ketumbuhan tu terjadi pada saraf tunjang. Komplikasi lain pon dah mula menyerang sedikit demi sedikit antaranya jangkitan kuman pada paru². Ya Allah...sedih bila aku tengok keadaan Aisya.

Dr. pon dah diagnosis yang aisya mengidap Medulloblastoma.

"Most brain tumours are named after the type of cells from which they develop. Medulloblastomas are malignant tumours formed from poorly developed cells at a very early stage of their life. They develop in the cerebellum (see diagram below), in a part of the brain called the posterior fossa, but may spread to other parts of the brain.

Very rarely, medulloblastomas may spread to other parts of the body. If they do spread to other parts of the brain, or to the spinal cord, this is usually through the cerebrospinal fluid (CSF). CSF is the fluid that surrounds and protects the brain and the spinal cord.

Medulloblastomas are more common in children, particularly between the ages of three and eight. They make up about one in five (20%) of all childhood brain tumours. The tumour is more common in boys than girls. They can also occur in adults, but this is extremely rare"

Sedikit info dari Google. Sebelum ni aisya masih sedar, cuma pandangan matanya seolah² kosong. Masih boleh memberi tindak balas. Kadang² ada titisan air mata di pipi aisya...mungkin sakit, tapi tak boleh nak berkata² untuk menggambarkan kesakitan tu.

Bersambung...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...