Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label childhood. Show all posts
Showing posts with label childhood. Show all posts

Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat...

Musim Sakit!!!

Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat office dah risau. Ingat nak balik awal dalam pukul 4.00 - 4.30 pm macam tu. Tapi bila tadika dah call kata qhalif nangis, pukul 3.15 pm dah gerak balik. Sampai jer tadika, terus bawak gi klinik. Tapi.... Doctor cakap tak demam pon. Mungkin panas dah kurang sikit agaknya. Tapi standby jugak lah ubat demam.

Sekali malam tu demam panas. Ditambah dengan selsema dan batuk pulak si anak soleh Qhalif ni. Kerisauan kau bertambah bila demam tak kebah dah masuk 4 hari start dari hari khamis. On and off datangnya. Lepas tu muntah beberapa kali. Di tambah dengan ceri beri. Double triple risau kau. Maka ke klinik lah jawabnya hari isnin tu. Doctor suruh buat blood test takut Denggi. Lagi pon demam nak masuk seminggu kan. Kau faham-fahamlah area Bangi tu. Memang wanted area bagi nyamuk Aedes. 

Jadi riuh bilik doctor sebab budak tak sihat tu takut kena cucuk. Melalak-lalak dibuatnya. 2 kali kena cucuk sebab tak jumpa jalan. Dapat result beberapa minit lepas tu. Alhamdulillah... Normal. Cuma ada jangkitan bakteria. So... Doctor bagi ubat antibiotic. Memandangkan balance cuti tinggal 2 hari setengah sebab hari jumaat dah Emergency Leave, dengan muka tak malu aku minta MC sebab jaga anak yang tak sihat. Nasib doctor sangat memahami.

Minta juga advice doctor sama ada boleh hantar qhalif sekolah atau tak hari selasa tu. Tapi doctor cakap jangan sekolah kan dulu. Malam tu pulak virus Iman Qhalif dah merebak dekat Iman Hakimi pulak.... huhuhu... Demam pulak si anak sulung malam isnin tu. Ibu kau dah 2 hari tak kerja ni. Nak suruh abah take over, si abah pon busy. Acaner ni???


Penyelesaiannya... Aku hangkut anak-anak pergi office. Letak dalam bilik kosong. Nasib bos tak ada. Bawak bekalan ubat sekali. Macam anak-anak aku ni, diorang jenis demam malam. Siang ok jer. Alhamdulillah... pagi ni dah kebah demam Iman Hakimi. Kita tengok malam ni. Si Iman Qhalif pulak dah ok. Cuma batuk dengan selsema jer tak hilang lagi. Hari ni dah start skolah. Semoga terus sihat lah hendaknya yer anak-anak. Harap-harap tang berjangkit pulak dekat Qahirah dengan Harraz. 

Macam ni lah dugaan ibu berkerjaya. Emergency Leave, Medical Leave, Annual Leave... memang Cuti kau habis untuk anak-anak jer. Tambahan anak kau dah bertambah. Lagi kena banyak standby cuti. Sebab tu kalau ada invitation on weekday aku terpaksa tolak. Sebab sayang cuti. 

Note: Kalau full moon memang ramai orang sakit ker? 


Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri se...

Breastfeeding Journey | 12 Bulan Yang Indah

Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri sendiri kerana dah berjaya mencapai stage kedua. Stage pertama dari lahir hingga 6 bulan. Stage kedua 6 bulan hingga 1 tahun. Sekarang dalam target nak kejar PHD in Breastfeeding pulak sampai cukup umur Iman Harraz 2 tahun.


Menyusu anak tak semudah yang disangka. Tapi ada yang kata menyusu badan ni senang. Iyer... memang senang sebab kau tak perlu bancuh susu malam-malam. Kau tak perlu bawak bakul susu pergi mana-mana. Kau tak perlu fikir harga susu yang makin melambung harganya sebab breastfeeding ni is free. Kau dah jimat berganda kat situ. Memang senang kan.

Tapi kau tau tak atas kesenangn tu ada cabarannya nya jugak yang kau kena lalui? Tidur malam kau tak cukup sebab anak minta disusukan. Iyer... kau selak jer. Tapi kalau dah 4-5 kali bangun kau lena ker lepas tu? Breastfeeding in public. Kau ingat ibu-ibu menyusu macam aku ni tak segan ker menyusu dekat kawasan yang crowded even aurat terjaga? Malu tetap malu. Nak cari nursing room macam lah kau kenyit jer mata dah boleh sampai kat situ. Takkk... Melainkan kau dah faham selok belok pasaraya dimana letaknya nursing room. Tak kan kau nak biar anak kau menangis-nangis nak susu tapi kau tak nak bagi sebab tak jumpa nursing room. Kejam sangat nih. Nak tak nak kau kena lah cari kerusi susukan anak kau. Lepas tu hadaplah kau dengan pandangan-pandangan yang kurang enak ibarat kau susu kan anak ditempat awam tu ada lah satu kesalahan yang besar. Seronok tak bila ada segelintir manusia berfikiran macam ni... ppffttt...

 Kenangan... Stok susu yang berjaya dibuat. Tapi dah habis :-(

Bila susu kau merudum secara tiba-tiba. Kau ingat senang nak maintain kuantiti susu setiap hari? Especially bagi ibu-ibu yang baru bekerja lepas cuti bersalin. Timing untuk mengepam mesti lari punya. Dengan stress kerjanya lagi. Bertuah lah kalau korang jenis yang konsisten setiap hari. Yang ni memang aku salute. Tambah parah bila stok susu kau dah habis macam aku. Hari ni perah untuk bekalan hari esok. Macam ni lah bila susu kau merudum. Asik amik stok yang dah disimpan. Lama-lama susut sampai dah tak ada baki. Memang menangis kau dibuatnya.

Support.. Bukan mudah nak dapat support dari orang sekeliling. Bila cerita susu makin kurang, jawapan dia senang jer 'Bagi jer susu formula'. Bila anak kau asyik mengempeng, dikatanya 'tak puas menyusu tu. Susu dah sikit agaknya'. Bila susu yang kau pam tu nampak cair, dikatanya 'tak der khasiat tu. nampak cair jer susu'. Nampak sangat kau tak tau apa itu FOREMILK dan HINDMILK.

Kau kena faham. FOREMILK adalah air susu ibu yang yang pekat dan keluar pada peringkat awal menyusukan bayi.Ia bersifat cair tetapi kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Oleh kerana sifatnya yang cair maka foremilk berguna untuk menghilangkan dahaga bayi. HINDMILK pula keluar beberapa saat selepas foremilk. Sifatnya lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding foremilk. Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.

Medela Swing yang masih berkhidmat. Dah nak masuk 7 tahun pakai :-)

Jadinya... Tolong lah support. Suami especially. Isteri dah tolong bagi anak susu sedangkan awak tidur lena tanpa gangguan. Dah tolong jimatkan duit susu. Apa salahnya tolong ambil berat pada isteri yang menyusukan anak awak ni. Cuba tanya isteri 'Macam mana susu. Cukup tak?'. 'Susu lancar ker? Nanti abang beli kan milkbooster' 'Pam susu ok tak. Ada nak kena tukar sparepart?'... Haaa.. Contohnya. Ambik lah berat sikit. Tolong basuhkan pam susu ker. Tolong asingkan susu dalam botol siap-siap selepas di perah ker. Kan sweet kalau macam nih. Pleaseeee!!!

 Alhamdulillah dah setahun... Rezeki Iman Harraz dapat minum susu ibu

Bukan mudah sebenarnya nak capai tahap macam ni. Ada masa kau rasa macam nak give up bila susu kau merudum dimana kau kena bangun malam perah susu. Penat... memang penat. Dengan urusan rumahtangga lagi. Belum lagi bila nipple kau luka. Rasa nak menyorok bila nampak anak. Kejang-kejang kaki kau menahan sakit. Sebab tu aku cakap... Kalau kau dah pilih untuk susu kan anak, kau kena ada jiwa yang kental. Semangat kena tinggi. Abaikan mulut-mulut puaka yang suka mengata. Putus asa kena buang jauh-jauh. Dan yang penting MIND SETTING. BREASTFEEDING IS NOT A CHOICE. IT'S A RESPONSIBILITY. Smoga Allah permudahkan urusan aku dan smoga susu aku cukup. Wish me luck.

Sijil syiok sendiri ☺☺

Buat ibu-ibu yang tak dapat susukan anak dengan susu ibu. korang dah cuba yang terbaik. Ianya bergantung pada rezeki. Jangan salahkan diri sendiri. Jangan rasa down. Susu kan anak dengan susu ibu atau susukan anak dengan susu formula. Kita tetap IBU yang habat.

Note: Panjang lagi aku nak citer. Tapi cukuplah sampai sini. Semangat lain macam kalau dah mula cerita pasal breastfeeding ni ☺☺


Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah 👦👉1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz 🏥🚗 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😢😢😢

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak 👣🌜🌑🏥


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah 💋💟💖

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… M...

Bila Tukang Sepah Bertambah

Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… Makin bertambah anak kau, maka bertambah jugaklah tukang sepah lagi seorang dan kerja kau pon bertambah. Bukan setakat menyepah, memunggah pon sama. Kau serah jer kat budak nih:



I is geram betul tau. Harraz pantang nampak baju dalam bakul. Habis dia punggah. Baju yang kau baru lepas angkat dan letak atas kerusi pon, habis ditariknya bersepah atas lantai. Baju atas katil yang dah berlipat dan kau tak sempat nak susun dalam almari. Letak pulak tepi katil. Dapat kat si Harraz… memang tak dapat diselamatkan lah. Padan muka kau. Siapa suruh letak tepi katil.. ppffttt…


Yang paling memenatkan bila kau kat dapur nak masak atau nak basuh pinggan. Dia pon follow jugak. Antara favourite spot harraz adalah dapur. Kau bayangkanlah aku nak kena angkat… letak… angkat… letak… angkat… letak… berkali-kali sampai kau rasa tak ada mood nak masak lah sebab penat buat benda yang sama. Nak harapkan si Qahirah dengan Qhalif… hurmmmm… Lambat sangat respond soh amik adik. Kalau ada Kimi ok lah lagi. Ni kimi setiap maghrib gi surau (alhamdulillah).

Muka tak bersalah

Kalau dok dediam tak apa lah jugak. Ni memunggah sudu. Punggah bakul bawang sampai habis bunga cengkih aku berterabur. Pastu harraz ni mengutip, mulalah semua benda nak masuk mulut. Letak dalam baby chair, tak reti dok diam. Habis dipanjatnya. 


Dek kerana tak tahan sangat. Aku nak masak pon terganggu. Kejap-kejap masuk dapur. Nahhhh... Tak dapat pagar nak halang, kerusi pon berguna jugak. Asal boleh tutup laluan tu jadi lah. Aku sendal dengan botol mineral yang besar tu. Tak dapat lah nak tolak kerusi tu. Haaaa... padan muka. Kemahen besar lagi mulut tu protes kan sebab tak lepas. Rasa macam nak beli walker jer tau.

Note: Makin lama makin lasak... huhuhu...



Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki ...

Oh! My Anak Dara | Kenapa Comot Sangat Ni!!!

Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki dan perempuan berbeza. Kalau tengok baju budak perempuan... Cantik jer. Kemas dan bersih. Tak macam budak lelaki. Comot sana sini. Macam Iman Hakimi darjah 1 dulu. Tapi bila anak perempuan kau dah sekolah. Barulah kau nampak perbezaannya. 

Minggu pertama persekolahan ok lagi. Baju, tudung dan kasut masih nampak bersih dan cantik. Tak ada comot-comot lah. Tak ada kesan minyak kat baju dan tudung. Tak ada kesan hitam-hitam. Aku pon rasa... Wahhh... Pandai anak aku jaga diri. Kagum kejap lah kau kan sebab baru darjah 1 penampilan tak comot. Tapi kan, rasa kekaguman kau tu tak lama bila tiba-tiba kau rasa nak nangis.

Mohon bertabah wahai ibu :-(

Nak nangis sebab masuk minggu kedua dan minggu seterusnya atau mungkin sampai sekolah hujung tahun baju anak kau dah tak serupa baju sekolah. Tanjat aku nengok baju sekolah Qahirah dah macam corak abstract kat lengan baju tu. Kau buat lap meja ker kak lengan baju tu? Dengan tompok-tompok kaler kat baju. Tompokan minyak pon ada jugak. Kat tudung jangan cakap lah. Dari tudung putih bersih jadi bercorak-corak dengan kaler, tompokan hitam dan tompokan minyak.

Sila menangis 😢

Belum habis lagi... Kasut sekolah pon hitam. Kau main pijak-pijak kasut erk kakak? Abang Iman Hakimi dulu tak ada lah macam ni. Kotor memang lah kotor baju nya. Tapi tak ada lah seteruk baju Qahirah nih. Dan kita tahu yang budak lelaki memang lasak. Tapi ni budak perempuan. Adoiiii lah anak dara nan sorang nih. Jenuhlah nak menyental baju sekolah awak. Cuba jaga penampilan sikit kakak. Jangan comot sangat. 

Haritu lagi best. Bag sekolah dia kena TAHI KUCING. Dalam kereta aku dah bau. Check punya check, tak ada pon kesan tahi kucing. Masa nak keluar kereta amik bag sekolah agama, bau tahi kucing kuat sangat. Memang sah bag sekolah agama dia yang berbau nih. Senyap jer dia tak cakap. Bila tanya kenapa bag bau tahi kucing? Jawapan dia... 'TAK TAHU'. Simple jer. Kau rasa? Last-last dia cakap kawan tolak bag pastu jatuh kena tahi kucing.... ppffttt...


Kelakar gak kekadang bila tengok anak dara ni balik sekolah. Pagi bukan main comel lagi. Tudung terletak. Baju cantik bersih. Balik jer sekolah... Comot sana sini. Tudung senget benget. Anak tudung jangan cakap lah. Ke depan dah macam nak tutup mata.... ekekekeke... Nak gelak ibu kau nengok kak. Comot tapi comel ☺

Note: Sejak sekolah ni hari-hari tidur awal. Pukul 8.30 pm - 9.00 pm dah tidur.


Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah ...

Deretan Bag... Setiap Pagi dan Setiap Hari

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah bertambah. 


Tiap-tiap hari kau kena sediakan bag sekolah tadika Iman Qhalif. Bag sekolah Agama Qahirah. Bag sekolah kebangsaan dia dengan bag transit sekali. Bag nursery Iman Harraz. Bag susu dan jugak bubur. Termasuklah bag mengepam susu aku tu. Kau bayangkanlah betapa kelam kabutnya aku kalau tak susun waktu malam. Maklumlah... Kekadang tertidur awal. Bila dah tertidur awal tu, kau kena bangun terlebih awal lah dari biasa untuk sediakan segala jenis bag-bag yang ada nih. 

Memang tak mampu lah aku nak angkut bag-bag ni sorang diri. Pagi-pagi husband dengan anak-anak tolong angkatkan bag-bag ni dengan baju sekolah sekali letak kat kereta. Kecuali bag susu Harraz dengan bag mengepam susu aku tu. Bag mengepam tu dah jadi handbag aku. Dah dekat setahun pon aku tak bawak handbag. Itu lah handbag aku untuk 2 tahun ni. Bila dah pencen mengepam susu barulah kita bawak handbag yerp.

Bag-bag ni akan dihantar oleh aku menuju destinasi masing-masing. Mula-mula hantar Harraz kat nursery. Lepas tu hantar bag sekolah, baju sekolah dengan bag transit dimana dalam tu ada towel dan sabun mandi qahirah dekat tempat transit tu lah. Mendaki tangga aku hari-hari hantar barang-barang nih. Mana tak kurus kering... hahahaha....


Balik pulak siapa yang bawak semua bag-bag nih? Iman Hakimi sekolah agama petang. Jadinya dia balik awal. Aku suruh dia standby bila aku sampai. Dialah yang tolong bawakkan bag-bag ni. Qahirah dengan Qhalif bawak bag sendiri. Aku bawak bag pam dengan dukung Harraz. Hari-hari kena naik lif sebab bag anak dara ni berat nya 5 kilo. Tak larat aku nak angkat naik tangga. 

Kesian sangat aku tengok anak dara nih. Badan dahlah kecik. Tapi bag nya besar dari orang. Qhalif panggil bag gorilla sebab besar. Memang besar pon. Dah lah besar... berat pulak tu. Bag sekolah bebudak sekarang memng berat-berat. Aku sendiri pon lenguh nak angkat. Sekian cerita pasal bag dari #makanakempat ☺

Note: Dah nak masuk penghujung Februari. Kejap betul. 


Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar ...

Parenting Tips Dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar dan belajar lagi even anak kau dah berderet sebab ilmu parenting ni luas. Lagi banyak kau membaca, lagi banyak benda yang kau baru tahu. Alangkah bagusnya kalau kita baca dan kita amalkan sekali. Tapi tu lah, bila berhadapan dengan anak, lupa apa yang dibaca... ppffttt... 


1. Kalau kita berasa sukar mendidik anak-anak, bersabarlah. Tengoklah betapa sukar kita nak didik diri sendiri untuk istiqamah solat awal waktu, solat berjemaah, baca Al Quran sekurang-kurangnya semuka sehari, puasa Isnin dan Khamis dan sebagainya. Tambah-tambah lagilah untuk mendidik orang lain. Maka bersabarlah dalam mendidik. Dalam banyak-banyak keadaan,  matlamat kita untuk anak-anak sudah benar tapi kebenaran kerap tewas kerana tidak sabar dan tidak bijaksana.

2. Tuntutlah ilmu secara berterusan. Walaupun perkara asas. Biarlah kita mati semasa menuntut ilmu.

3. Jangan label anak. Boleh kata anak malas tapi jangan label dia 'pemalas'. Panggil nama anak dengan nama yg baik sebab itu adalah labelnya.

4. Letakkan misi dan visi yang jelas kepada anak. Jadi hamba Allah yg baik. Ilmu wahyu adalah asas menjadi hamba Allah yang baik. Ditambah dengan acquired knowledge ilmu akademik. Sesungguhnya lebih SUKAR didik anak jadi BAIK daripada didik anak jadi CERDIK.

5. Anak bukan milik kita tapi amanah Allah kepada kita. Didiklah anak mengikut kehendak Pemberi amanah. Jangan bawa anak2 kepada kita, tapi bawalah anak-anak kepada Allah.

6. Ibu sama dengan bulan Ramadhan sebab ibu adalah madrasah anak-anak dan bulan Ramadhan adalah madrasah ummah. Ibu adalah cuaca dalam rumahtangga. Doa ibu lebih mustajab dari doa ayah kerana sayangnya lebih berakar kepada anak daripada ayah. Sebab itu hadiah terbaik seorang ayah utk anaknya adalah mencintai ibu anak tersebut (isterinya) sepenuh hati.

7. Pendidikan anak-anak bermula di saat seorang lelaki mencari calon isterinya. Yg sudah berkahwin dan ada anak2 tidak terlambat untuk membuat kebaikan. Didiklah isteri secara berterusan. Ceriakan isteri maka cerialah rumahtangga.


8. Didiklah anak dengan Al Quran. Ibnu Sina, Hafiz Al Quran pada masa umurnya 7 thn. Ini antaranya kerana semasa dalam kandungannya ia telah dididik oleh ibu yang hafizah Al Quran. Kita bukan hafiz Al Quran tetapi pastikanlah anak-anak sekurang2nya kenal huruf Al Quran melalui kita. Ambillah barakah ini.

9. Ibu bapa pemimpin kepada anak-anak. Pemimpin yang baik adalah yang besar pengaruhnya kepada anak-anak. Skrg ni anak2 tadika lebih percaya Ustazah di sekolah daripada ibu bapanya. Anak remaja lebih percaya kawan daripada ibu bapanya. Akhirnya, ibu bapa hilang pengaruh kerana dunia tanpa sempadan amat besar pengaruhnya.

10. Tingkatkanlah pengaruh dari rasa cinta kepada kepercayaan. Dalam rumahtangga, dipercayai adalah lebih utama daripada dicintai. Contoh: Berapa ramai isteri yg mencintai suaminya tapi tidak mempercayainya.

11. Walk the talk. Didiklah diri kita dalam usaha mendidik anak-anak kita. Bantulah anak-anak menjadi soleh dan solehah dgn membanyakkan amalan SUNAT. Oleh itu, untuk mendidik anak-anak mengerjakan amalan wajib didiklah diri kita mengerjakan amalan sunat.

12. Niatkanlah kebaikan yg kita lakukan seperti sedekah dsbnya sebagai tawasul anak-anak menjadi baik. Cth: moga dengan sedekah ini, tetaplah solat anak-anak ku.

13. Sayangilah anak-anak kerana kita sayang dia bukan kerana sayang diri kita. Cth: kita jadikan anak-anak kuda lumba untuk kebanggaan kita. Anak dapat result yang baik terus war-war kan. Anak yang tak dapat result elok diamkan dan dimarah kerana memalukan kita. Jangan membezakan anak-anak yang pandai dengan yang kurang pandai.

Perkongsian ni aku dapat dari WhatsApp group tadika PASTI. Perkongsian untuk kebaikan bersama walaupun diri ini serba kekurangan. Aku akui, aku bukanlah ibu yang sempurna. Tapi aku cuba jadi ibu yang terbaik. Nak didik anak jadi Soleh, kita as parents perlu jadi Soleh dulu


Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka men...

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak??

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka mengutip kan. Tapi budak ni melampau-lampau betul mengutipnya. Memang pantang nampak benda bersepah atas lantai. Semuanya nak masuk dalam mulut. Pada hal kau dah sapu lantau rumah kau berkali-kali. Tetap jugak nampak dek anak bertuah sorang ni. Teliti betul lah. Orang tak nampak tapi dia nampak. 


Inilah budaknya. I is geram tahap maksimum dengan anak soleh ni. Rasa macam nak gigit-gigit jer dia tau sebab suka sangat mengutip. Pemantauan dia kena 100%. Kalau kau lambat, memang bahan kutipan dia selamat masuk dalam perut. Kalau kau cepat bertindak, minta maaf lah nak, ibu terpaksa korek mulut awak sampai bendasing yang awak kutip tu dapat ibu keluarkan. 

Apa yang dia tak kutip... Sisa nasi yang dah keras, serpihan biskut, mee, bihun goreng, keropok, kertas, tisu dan baru-baru ni playdoh. Ada jugak sisa kertas dan playdoh yang aku tak sempat nak korek sebab dia dah telan. Memang sadakallahula'zim lah jawabnya. Dengan harapan semoga bendasing yang dia kutip tu keluar ikut najis. 

Korang ada petua tak nak elakkan baby suka mengutip nih. Atau ada tips yang boleh aku follow. Geram jer rasa tau. Nak buat kerja pon tak tenang. Kejap-kejap tengok anak soleh ni. Nak marah, dia bukan faham apa lagi. Dah explain banyak kali pon, mengutip jugak dia :-(

Note: Gigi atas dah mula tumbuh sebatang. Total ada 3 batang gigi ☺


Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan...

11 Bulan... Kenapa Cepat Sangat Membesar ni

Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan awak dalam kereta. Dok terperuk dalam draft tu. 


Ok... Mulut tu jangan nak melopong sangat yerp. Si anak soleh Iman Harraz ni kalau bergambar mesti cenggini. Tak boleh nak katup mulut tu gamaknya. Pipi layut kot. Macam biasa. Development baby untuk setiap tarikh 29 haribulah. Jadinya... Ahad haritu genaplah usia anak soleh Iman Harraz ni 11 bulan. Lagi empat tahun baru usia Iman Haraz bertambah... erkkkk... Hahaha.. Tu lah, siapa suruh lahir tahun lompat kan. Tak per lah. Kita ikut calendar islam yer dik.

Setakat 11 bulan ni, gigi masih lagi 2 batang. Tak tau bila nak bertambahnya. Tak apa lah. Tak der lah seriau sangat kan kalau nak menyusu tu... hahaha... Dan akhirnya anak soleh ni dah boleh merangkak. Leha hati ibu kau ni nak. Aku rasa dia dah boleh merangkak lama dah. Tapi anak soleh ni lagi suka mengesot. Merangkak kejap jer. Pastu balik kepada asal... mengesot. Nak jaga lutut lettew kan. Tak nak bagi hitam... ngeeee... Laju jer perginya.

Alhamdulillah... Syukur sangat. Iman Harraz masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Dan aku bakal dapat Ijazah dalan perjalanan penyusuan bulan depan. Sikit jer lagi nak setahun uolls. Memang struggle sebab stok susu aku dah lama kosong. Ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Harini perah susu untuk bekalan esok. Berapa banyak yang dapat, banyaktu jugaklah yang Iman Harraz minum.

Doa tak putus-putus setiap kali lepas solat dan semasa mengepam. Doa supaya dicukupkan susu untuk Iman Harraz. Doa supaya aku dapat susukan Iman Harraz sampai 2 tahun. Syukur jugak sebab aku masih istiqomah sediakan makanan hasil air tangan sendiri. Iman Harraz memang kuat makan dan kuat menyusu.

Benda yang paling aku tak tahan dengan si dobot Iman Harraz nih. Dia tersangatlah kuat mengutip. Haritu cebisan kertas. Memang kau tak sempat dah nak korek. Few last week cebisan play doh. Ya! allah... Elok jer dia mengunyah. Memang sodaqallahulazim lah jawabnya. Tak boleh nak buat apa dah. Korang ada petua tak macam mana nak elak baby suka mengutip nih... ppffttt...

Sekarang dalam fasa nak belajar berdiri dan berjalan. Melasak jer dia sekarang ni. Kena extra attention. Kalau tak... gedebuk jatuh. Suka kucing ni. Kalau nampak kucing kemahen menyengih lagi. Itu jer lah kishnya. Terpanjang pulak. Tunggu next development pulak... hehehe... 

Note: Betul ker minyak naik lagi? Tambah stress aku :-(



Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberapa. Kos sara hidup makin tinggi. Nilai ri...

Serabut Kepala Bila Semuanya nak NAIK HARGA!!!

Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberapa. Kos sara hidup makin tinggi. Nilai ringgit makin rendah. Kalau kau keluarkan duit seratus pagi. Tak sampai dua hari dah habis. Isi minyak, top up touch and go, lunch, belanja skolah anak-anak lagi. Aku tengah serabut dan sedih nih. 


Haritu [charge overtime naik sejam sepuluh ringgit]. Petang semalam aku bayar yuran nursery. Malam tu cikgu nursery Whatsapp kata yuran nursery Harraz dan naik. Daripada RM400 naik RM450 hokay. Aku rasa macam... WTFishhh... semuanya nak naik nih. Naik sekali RM50. Banyak sangat tu. Baru nak berjimat sebab Qhalif dah masuk tadika. Yuran pon dah berkurangan dalam RM30. Qahirah pulak dah naik Darjah 1. At least boleh lah buat saving sikit kan. Sekali yuran nursery pulak naik... Ya! allah... Sakitnya hati aku.

Dah lah tak ada surat. Cakap pakai Whatsapp pulak tu. Cuba kau bagi surat explanation kenapa mesti kau naikkan yuran nursery? Sedih lah rasanya. Gaji dah lah tak banyak mana. Duit gaji banyak habis untuk expenses anak-anak jer. Dengan charge overtime dorang lagi. Rasa macam nak berhenti kerja jer jaga dan uruskan anak-anak. Tapi komitmen masih tinggi... huhuhu...

Tak pasal-pasal dah terluah perasaan. Geram lah. Nak tukar nursery dan nak cari yang lebih murah, susah pulak. Lagi pon dah biasa hantar kat situ. Dari zaman Iman Hakimi dulu. Nak cari pengasuh, kena cari pengasuh yang boleh handle susu ibu. Haishhhh... dilema betul lah.  Korang punya yuran nursery dengan overtime berapa? 

Note: Bukan nak merungut. Tapi sedih sebab semua benda nak naik. 



Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nurs...

Charge Overtime | Tahun Baru Harga Baru

Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nursery. Pon naik jugak. 


Kau ghase?? Sila lah meraung dengan harga baru ni yerp. Kalau tak silap aku sebelum ni charge overtime RM6.00 bersamaan dengan sejam. Tapi untuk tahun baru ni naik sampai RM10.00 untuk sejam. Tak tau nak komen apa. Kalau start overtime pukul 7.00 pm tak per lah jugak. Ini start pukul 6.30 pm. 

Bagi aku banyak sangat kenaikannya. Bukan merungut. Tapi bagi aku banyak sangat naiknya. Terkejar-kejar aku balik sekarang nih. Tu pon susah nak dapat amik sebelum 6.30 pm. Tiap-tiap petang aku jadi supir. Pit stop pon bertambah. Memula amik Harraz. Lepas tu amik Qhalif. Last pit stop amik Qahirah pulak. Memang timing aku sampai rumah pukul 7.00 pm ++

Tambah stress kau bila kau lambat sikit jer. Jalan mulalah sesak kat depan sekolah. Maka charge overtime lah untuk Qhalif pulak. Kalau PASTI charge RM6.00 lagi. Cer kau kira overtime sebulan untuk 2 orang budak. Duit gaji habis kat anak-anak jer. Bilalah gaji nak naik banyak nih. Haishhhh... Terluah perasaan pulak.

Note: Nursery korang berapa plak charge overtime?



Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk ta...

Kisah Budak Masuk Tadika | Nangis Pulak Dia

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk tadika tu tetap sama macam anak pertama masuk tadika dulu. Tak aci lah kau excited bila anak kau yang 1st masuk tadika. Dapat kat anak-anak lain yang dah start tadika, kau buat biasa jer. Peel setiap anak-anak tu kan berbeza bila pertama kali masuk tadika. Banyak betul perkataan tadika kau ni... ngeee...


Masa 1st day start sekolah tu Qhalif tak sekolah pon. Hanya day care sahaja. Esok tu (Rabu) baru start tadika. Day care pon tetap hantar. Masa hantar tu muka dah monyok. Tak nak duduk situ. Aku tunggu kejap lah. Lepas tu balik sebab 1st day sekolah tu banyak urusan. Meleleh jer air mata. Alahaiiii... Ada jugak beberapa budak yang nangis. Tu baru hantar daycare dah nangis. 


Masa hantar tu bukan main lagi. Tak nak nangis. Bila dah sampai sap cakap... 'Dah, ibu boleh pergi kerja'.. Amboiii... berlagak kau dengan ibu yerp. Tapi aku hantar jugak lah. 1st day anak masuk tadika kan. Harus teruja. Bila dah tengok orang ramai-ramai lepas tu ada budak yang nangis-nangis sampai tahap meraung-raung nak balik, si imam muda Qhalif ni dah cuak. Muka dah start nak nangis. Perhimpunan dah start. Tapi dia tak nak join. 

Bagi meredakan keadaan, aku bawak dia masuk dalam. Duduk jer dia kat kerusi. Ada pulak kucing, Tu yang memain dulu dengan kucing. Tengok emosi dia dah ok sikit, bawak dia gi perhimpunan balik. Tak nak jugak beratur. Maka beemula lah drama airmata bila semua murid kena beratur nak masuk kelas. Tapi si qhalif ni tak der lah nangis beriya sangat, Terpaksalah si ibu ni hantar sampai kelas. 


Tengok lah nih. Takut sangat ibu kau cabut lari. Aku tinjau kat pintu kelas tu jer. Kejap-kejap dia toleh belakang. Bila kau bagi signal nak balik, dia tak bagi. Berkerut-kerut dahi suruh stay. Ibu peduli hapa kan. Kau nak ibu duduk sekali dalam kelas tu ker? Memang tak lah. Tengok Qhalif dah ok dan dah start main tanah liat. Aku pon cabut. Tak kuasa lah nak tunggu lama-lama.

Macam biasa, pagi sekolah petang daycare. Ada kelas tahfiz sekali tengah hari tu. Sama macam abang denga kakak dia dulu. Kurang sikit monthly fees lepas masuk tadika ni. Fees PASTI antara yang murah dan ini yang aku mampu. Yuran pon masik sama. Apatah lagi cikgu-cikgunya. Memang setia dengan PASTI dari zaman Iman Hakimi dulu.

Macam mana Qhalif lepas masuk tadika? Hurmmmm... Ini yang aku agak risau. Masuk jer keta cakap... 'Ibu, kita nangis kat skolah'... ppffttt... Sebelum tidur... 'Ibu, esok sekolah tak?' Asal kejut pagi soh mandi... 'Ibu, kita tak nak sekolah'... ppffttt... Kau dah kenapa nak. Bermulalah sesi interview dengan anak.... 

Ibu: Ada budak buat Qhalif ker?
Anak: Tak ada.
Ibu: Qhalif tak main-main dengan kawan ker?
Anak: *Diam
Ibu: Kenapa tak nak sekolah?
Anak: Nak ikut ibu pergi kerja
Ibu: *facepalm

Aku wassup cikgu dia tanya betul ker Qhalif nangis? Sekali betul lah. Cikgu cakap masuk kelas nangis. Dah habis kelas sambung nangis balik. Tapi kejap lah nangisnya. Dulu kemahen lagi asyik tanya bila nak sekolah PASTI. Dok berzikir bila nak sekolah. Sekali bila dah sekolah PASTI tak nak pergi sekolah pulak. Pagi-pagi kekadang bad mood tak nak pergi sekolah. Boleh mengundang amarah dibuatnya.


Terlalu awal lagi kot nak high expectation dengan anak. Baru lagi kan. Hope lelama nanti ok. Smoga minat Iman Qhalif nak ke sekolah terbuka. Cikgu rajin jugak hantar gambar dalam group WhatsApp. Dah kenapa lah pakai kopiah cenggitu nak oiii. Terkeluar rambut bagai. Tengok ok jer dia dalam kelas ni... hurmmmm... 

Note: Baru sekolah seluar dah tertukar. Tapi dah dapat balik. Selipar pon tertukar jugak. Sebelah besar sebelah kecik. Yang tertukar selipar pon tak der tanda-tanda nak pulangkan balik... haishhh... 


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap je...

Back To School | Darjah 1 Dah


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap jer dah naik Darjah 1 anak dara nan sorang ni. Badan comel lote jer... petite macam ibu jugak. Hari pertama persekolahan haritu memang betul-betul sibuk dan agak memenatkan jugak. Ke sana sini uruskan van, transit dan jugak ajar/kenal van sekolah.


Pagi sekolah Agama. Hantar KAFA integrasi kat area Bangi jer. Nasib ada kekosongan lagi sebab tempat limited. Yang best nya sebelah surau. 1st day sekolah tu kan hujan. Kami hantar Qahirah pagi tu. Dapat pulak satu kelas dengan kawan tadika PASTI. Suka lah dia. Tunggu sekejap jer pon. Tengok anak dara tu ok... Tak nangis. Terus kitorang gerak. 

Kau bayangkanlah hari pertama persekolahan tu aku ngan husband baru nak cari van dengan transit. Van dah ada cuma nak confirmkan saja. Once dah confirm suruh kakak van amik terus kat sekolah agama. Misi mencari transit pulak. Kat rumah ni ada. Tapi tak amik ikut jam lah pulak. Kalau aku amik. Rugi sebab transit tak sampai 2 jam. Nasib van ni ada amik transit. Malas nak fikir panjang, amik dengan van yang ada transit sekali.

Iman Hakimi aku tak kisah sangat sebab dia dah independent. Tak payah nak transit bagai. Anak dara ni tunggu dah besar sikit baru aku berani tak nak transitkan dia. Sekolah Agama masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 10.30 pagi. Balik sekolah agama tu kami ajar dia naik van dulu. Just tunggu kat rumah jer lah. Selesai sekolah pagi.


Maka bersambung pulak sekolah petang. Kami ajar terus naik van pergi sekolah. Follow van dari belakang jer. Biasalah bila 1st day kan. Agak sesak sikit sekolah. Maklumlah... anak masuk darjah 1 kan. Nasib awal-awal dah tahu nama kelas anak. Ada ditampal senarai kelas untuk anak-anak darjah 1. Terus beratur ikut signboard kelas. Tahun ni ada 12 kelas untuk Darjah 1... phewwww... Alhamdulillah... Qahirah dapat kelas bawah. Tak payah naik turun tangga. Lega hati aku. Dah lah bag sekolah besar dari orang ☺

Aku tunggu sampai rehat. Tapi dok perhati dari jauh jer lah. Yang bagus sekolah ni, ada nama kelas dekat meja kantin. So bebudak ni tahu lah mana dorang kena duduk. Bila 1st day tu kau faham-fahamlah. Kantin pon penuh dengan parents jugak, Memula tengok qahirah duduk jer. Pastu hilang. Bila tinjau tengok dia dah beli makanan. Terkedek-kedek berjalan bawak mangkuk. Pandai dia bawak diri walaupon baru hari pertama masuk sekolah.

Mommy monster dan anak daranya ☺

Alhamdulillah... Semua urusan untuk hari pertama persekolahan berjalan dengan lancar. Qahirah dah pandai dan kenal van yang dia kena naik. Dah tau transit dekat mana. Dan tahu apa kena buat kat transit tu nanti. Hari kedua dia dah fully naik van dan jugak transit. Memang aku manfaatkan cuti dua hari untuk ajar semua ni. Antara benda yang paling merisaukan ibu bapa bila uruskan transit anak-anak. 1st time anak naik van sekolah. Siapa tak risau. 

Note: Perasaan bila anak masuk tadika berbeza dengan perasaan bila anak dah masuk darjah 1 ☺



Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai...

Happy 10th Months Old Sayang!!!


Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai jer. Ok lah... Dah 10 bulan pon usia anak soleh Iman Harraz ni. Kenapalah cepat sangat kau membesar nak *ayat cliche. Sepatutnya last week haritu cucuk MMR untuk 9 bulan. Tapi tetiba masa tengah menunggu giliran yang maha lama tu, boleh pulak dedar badan anak soleh ni. Terus reject. Kena next appointment.

Jadinya.. Rabu baru dapat cucuk. Alhamdulillah,,, sado lengan kau nak sebab tak nangis. Syukur tak demam. Kau tak tahu aku pulun 2 biji vitamin C sebelum gi klinik nak bagi susu tu berkhasiat supaya anak aku tak demam lepas cucuk... hahaha... Ok, back to the story. Perkembangan Iman Harraz macam biasa. Sama jer dengan bayi-bayi lain yang seusia dengannya *ayat cliche lagi ☺

Alhamdulillah... Dah 10 bulan aku menyusukan Iman Harraz dengan susu ibu. Dan 4 bulan jugak Iman Harraz mendapat makanan hasil dari air tangan ibu dia ni. Aku masih istiqomah memasak dan sediakan sendiri makanan anak. Say no to nestum dan yang sewaktu dengannya. Kalau aku beli pon aku pastikan yang makanan tu adalah dari sumber yang natural. Tiada gula, garam dan bahan pengawet.

Masih lagi tak merangkak. Lagi suka mengesot. Laju woihhh. Bersih lantau rumah aku tu sebab ada DBKL tukang lap lantai... hahaha... Kesannya kat aku? Baju habis hitam... ppffttt... Tak per lah nak. Enjoy your development. Nanti pandai lah merangkak tu. 

Yang paling aku stress skang ni, Iman Harraz kuat mengutip. Makin menjadi-jadi pulak tu. Pantang nampak benda atas lantai, semuanya nak masuk mulut. Jumpa kertas... masuk mulut. Jumpa tisu... masuk mulut. Jumpa makanan... Lagi lah laju kan. Korang ada petua tak tak nak bagi baby mengutip nih.... huhuhu...

Itu jer lah kisahnya. Kang citer lebih-lebih kang annoying pulak korang... ngeeee... Tunggu next entry untuk 11 bulan pulak yerp... hahaha... 

Note: Semoga membesar dengan sihat yer nak  


Berkhatan atau bersunat... Kalau sebut jer perkataan ni, mesti budak-budak lelaki rasa seram sejuk kan. Aku pon rasa seram sejuk jugak seba...

Dah Selamat Di Khatankan | Tahniah Iman Hakimi ☺

Berkhatan atau bersunat... Kalau sebut jer perkataan ni, mesti budak-budak lelaki rasa seram sejuk kan. Aku pon rasa seram sejuk jugak sebab 1st time nak sunatkan anak ni. Dengar dan baca pengalaman parents yang uruskan anak-anak bersunat pon rasa macam... Erkkkk... Boleh ker anak aku bersunat ni? Tahan ker dia? Nak tak nak kena sunat jugak kan, Tak sunat tak boleh kawin.. erkkk... Hahahaha....


Alhamdulillah... 17 December haritu my boyfriend Iman Hakimi berjaya melepasi fasa yang sepatutnya dilalui bagi setiap anak-anak lelaki. Iaitu fasa bersunat. Memang perancangan nak sunatkan dia tahun ni. Lepas tu fikir balik nanti tak der orang nak tolong jagakan. Kebetulan mak mertua cakap proceed jer sebab Opah ada boleh tengokkan. Mak mertua aku ni kerja. So... proceed lah on 17 December. Iman Hakimi pon ok. Dah bersedia katanya. Buat kat klinik jer. Klinik Penawar,kat Seksyen 6 Bangi. Nasib tok mudim free petang tu.

Dengan Tok Mudim ☺

Tengok Tok Mudim datang dengan peralatan sunat dia pon aku dah rasa berdebar-debar, Yang nak bersunat tu apatah lagi kan. Tapi aku tengok Iman Hakimi ni cool jer. Aku tunggu kat luar. Husband yang temankan. Doa bebanyak supaya urusan sunat dipermudahkan olehNYA. Banyak kali pesan kat Iman Hakimi soh dia berzikir. Baca doa. Tak lama lepas tu.....

Sebelum sunat

Jeritan dan tangisan pon bermula. Aku kat ruang menunggu ni dah rasa tak senang hati. Rasa berdebar-debar. Rasa sedih pon iyer jugak bila dengar anak nangis kat dalam tu. Kau pon rasa macam nak nangis. Dari mula sampai lah habis proses bersunat... menangis dan terjerit-jerit. Nasib baik lah tak ada orang dan nasib baik jugak lah Iman Hakimi jer yang sunat haritu. Kalau ada budak lain nak sunat aku rasa mau diorang balik tak nak sunat dengar meraung-raung macam tu... hehehe...

Selepas sunat. Baru lepas nangis. Menung panjang kau nak ☺

Ada lah dekat 20 minit kot proses berkhatan. Aku yang tunggu kat luar ni rasa macam lama jer.... 'bilalah nak habis  nih'... 'lama lagi ker'... Si Qhalif sibuk nak masuk tengok. Bila dengar abang dia menangis meraung, terus cakap... 'Ibu, kita tak nak sunat lah. Nanti sakit macam abang'... ppffttt... Aku pon tak expect Iman Hakimi boleh nangis sampai macam tu sekali. Jenis tak tahan sakit kot. Untuk sunat ni, aku amik kaedah laser. 

Lepas sunat tu pon tok mudim tak balut. Sebab tak berdarah. Tapi lepas sunat tu nampak lah darah dah start keluar sikit. Bila ubat tahan sakit dah habis, apalagi... sambung nangis balik. Nak kencing lagi lah. Sedih pulak aku nengok. Maklumlah... pengalaman pertama handle anak sunat. Proses cuci semua husband yang handle. Aku tak berani nak tengok jahit-jahit nih. Esok tu bawak balik gombak. Pantang kat sana.


Ralat jugak sebab tak dapat nak jaga Iman Hakimi. Kesian pulak nak tinggalkan dia sorang-sorang kat rumah. Cuti aku memang dah nazak habis. Tinggal setengah hari jer nih. Masuk sekolah ni tak tau lah mana nak cekau cuti. Nak tak nak terpaksa hantar Iman Hakimi kat rumah mertua. Terima kasih kat mertua dan jugak Opah yang sudi jaga. Seminggu terpisah. 

Apa-apa pon, tahniah Iman Hakimi. Sekali seumur hidup kan. Selamat menjadi lelaki sejati... hehehe... Ibu ni dah 4 kali berjahit sebab dah melahirkan 4 orang anak. Macam mana awak sakit masa bersunat. Sakit ibu berganda-ganda lagi masa nak lahirkan awak. Coretan ni sebagai kenangan untuk ibu kenang sebagai pengalaman pertama ibu hantar anak pergi sunat. Catatan untuk awak baca bila besar nanti. 

Progress lepas sunat.. Alhamdulillah... getting better. Dah masuk 11 hari pon. Cuma jalan tu masih terkengkang-kengkang lagi. Next ada 2 orang anak lelaki yang perlu disunatkan. Iman Qhalif dan juga Iman Harraz. 

Note: Scary pulak baca budak terputus kemaluan masa sunat. Allah... seksa budak tu. Aku tengok Iman Hakimi sunat ni pon dah sedih... huhuhu...

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum...

Breastfeeding Challenge | Bila Anak Dah Tumbuh GIGI!!

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum. stok susu dah habis dan macam-macam lagi lah. Tapi yang paling mengerikan kau dalam penyusuan susu ibu ni bila anak kau dah tumbuh gigi. 


Nampak tak gigi 2 batang kat bawah tu? Scary hokay. Umur 8 bulan dah start tumbuh gigi. Belum tumbuh gigi pon dah start menggigit. Bila dah tumbuh gigi ni lagi lah galak dia menggigit. Dok asah gigi jer kerjanya. Tu gigi atas tak tumbuh lagi. Bukan setakat gigit, ditariknya pulak kita punya. Kau ingat plastik ker nakkkk!!!

Tengah sedap-sedap kau baring nyusukan anak sambil mata kau layu. Tetiba anak kau boleh pulak gigit. Time tu jugak lah kau menjerit terkejut macam kena kejutan letrik. Merajuk terus dengan anak. Kau memang suka dengar ibu kau ni menjerit kan Iman Harraz. Anak kau pulak menyengih jer. Kau rasa? Tak jadi nak merajuk.

Bukan tak pesan kat Harraz. Hari-hari pesan... 'Nak minum, minum jer. Tak mau gigit'. Macam lah anak kau faham kan... hahaha... Budak ni faham sebenarnya. Tapi saja jer kan. Gusi tengah gatal. Hadap lah kau. Skang ni kalau kena gigi aku picit jer hidung dia tu. Rasakan ☺☺. Panjang lagi perjalanan breastfeeding nih. Baru 9 bulan. Harap cukup sampai 2 tahun.

Note: Harraz demam semalam. Alhamdulillah pagi ni dah ok. Hope tak berpanjangan. Tak senang hati dok kat office nih :-(



Hei! Kersani mengalirlah dikau Menjadi raksa  Mengisi belikat punggungku Agar aku bisa berdiri Tegap dan Segak  Bagaikan Laksm...

Silat Gayung Fatani | Ujian Kenaikan Bengkung Silat


Hei! Kersani mengalirlah dikau
Menjadi raksa 
Mengisi belikat punggungku
Agar aku bisa berdiri
Tegap dan Segak 
Bagaikan Laksmana Melayu 💪💪

Cewahhhh... Sambil baca sambil nyayi lettew kan. Amacam?? Handsome tak saya dengan pakaian silat nih... hehehe... Aktiviti weekend dua minggu lepas. Hari ni baru berkesempatan nak share. Awal tahun haritu ker pertengahan tahun, tak ingat dah, hantar Iman Hakimi masuk kelas silat. Bukan apa, untuk pertahanan diri dan nak bagi keyakinan diri tu lebih tinggi. Anak bujang aku ni pemalu hoiii!!!

Lagi pon skang ni rasa scary dengan sikap budak-budak zaman sekarang. Kecik-kecik dan pandai jadi kaki buli dan kaki pukul orang. At least bila hantar anak kelas silat ni, tak der lah risau sangat sebab asas seni pertahanan diri tu dah ada kan. Kelas setiap hari ahad selama 2 jam. Lepas beberapa bulan, maka ujian kenaikan bengkung silat akan dijalankan.

Aku risau jugak sebenarnya. Risau kalau Iiman Hakimi rasa terpaksa masuk kelas silat ni. Tapi awal-awal memang kami dah tanya dan dia minat. Jadinya... Sebelum ujian kenaikan tu kami tanya lagi sebab ujian ni kena bayar RM50. Kalau dia tak minat, tak perlu lah nak jalani ujian kan. Lega bila Iman Hakimi kata dia nak jugak amik ujian tu. So... Proceed lah ☺


Masa ujian tu aku tak pergi pon. Husband jer yang temankan. #makanakempat kan. Kang aku pulak yang bersilat dengan anak-anak nanti. Alhamdulillah... Lulus ujian. Dapatlah bengkung silat kaler Biru. 



Sesi bergambar dengan jurulatih dan jugak juri of the day. Kalau tak silap aku, juri haritu Encik Shahiid Elias, Tapi muka macam Pakar Silat Malaysia, Tuan Guru Prof. Dr. Mohamad Nizam Mohamed Shapie pon ada jugak. Muka diorang lebih kurang sama. Aku pon keliru. 

Apa-apa pon, tahmiah my Boyfriend Iman Hakimi. Lepas ni boleh protect ibu dengan adik-adik yerp. Jangan kau silatkan adik-adik tu pulak yerp. Dan bila dah pandai silat tu janganlah suka suki kau nak silatkan anak orang yer nak. Gunakan kelebihan tu bila perlu sahaja. 

Note: Tahun depan dah darjah 4. Kejap jer membesar.



Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasukan Darjah 1. Keesokannya pulak Majlis K...

Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah 2016


Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasukan Darjah 1. Keesokannya pulak Majlis Konvokesyen. Memang hari Qahirah lah last week. Orientasi Darjah 1 tu nanti aku share yerp. Harini nak share pasal Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah ni dulu sebelum aku lupa. 


Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah yang berlangsung pada 27 November haritu buat dekat Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Kalau Iman Hakimi dulu buat kat dewan Auditoriun Akademi Percukaian. Siap ada kompang bagai. Memang meriah. Turn Qahirah pon meriah jugak. Cuma dewan agak kecik sikit lah. Tapi tak per. Kami parents ni tak kisah pon. Janji majlis berjalan dengan lancar. Pagi tu kan hujan. Majlis yang dijangka start pukul 7.30 am. Tapi masa kitorang sampai dalam pukul 8.30 am majlis baru nak mula.

Atas: Bacaan Surah Al-Mulk. Bawah: Kalam Jamaei

Risau jugak sebab dah lambat kan. Rupanya ada lagi parents yang terlambat. Bila dah ada handbag baru ni, memang kau susah sikit lah nak amik gambar. Harap kan husband jer yang amik kan. Majlis dimulakan dengan bacaan Al-Quran. Lepas tu ucapan dari orang kuat PASTI dan juga ADUN. Diikuti dengan bacaan Al-Quran oleh semua murid PASTI. Kalau tak silap diorang baca Surah Al-Mulk. Insof hemak kau sebab anak hafal kau yang tua bangka ni tak hafal... ppffttt... Pastu Kalam Jamaie. Kalau yang tak tau lagi apa itu Kalam Jamaie ni, ianya macam coral speaking lah. Tapi versi Bahasa Arab.

Last sekali baru lah acara penyampaian sijil untuk murid-murid PASTI 6 tahun dan juga penyampaian sijil untuk murid-murid yang cemerlang. Dan bersambuang pula acara cabutan bertuah. Tapi kau punya nombor tak naik-naik. Ntah bila lah nak jadi yang bertuah. Yang sedihnya bila diorang mainkan playback anak-anak PASTI nih. Aktiviti diorang sepanjang tahun. Alahaiiii... Ibu kau pulak yang touching. Anak relax jer.

Pinjam gambar yer Cikgu Mas

Dengan Cikgu Wardah. Tudung dah cabut... ppffttt...

Tahniah Qahirah. Tahun depan dah naik Darjah 1. Perjalanan masih jauh lagi ni kakak. Terima kasih juga pada cikgu-cikgu pasti diatas didikan dan tunjuk ajar yang diberi. Jasamu cikgu akan kami kenang selalu. Kalau korang nak tahu, cikgu-cikgu PASTI Siti Sarah ni memang setia. Dari Iman Hakimi 5 tahun start sekolah dekat PASTI Siti Sarah ni, cikgu-cikgu tak pernah berubah. Masih cikgu yang sama. Yang berubah bila tambah cikgu baru. I is sangat salute dengan cikgu-cikgu nih.



Last but not least, sesi bergambar dengan anak lah. Kenangan di hari Convocation anak gittew kan. Ibu kau punyalah ayu tersenyum. Dapat kat anak-anak? Boleh pulak sama posing korang erk. Perosak gambar betul lah.

Note: Nest year giliran Iman Qhalif pulak sekolah dekat sini ☺


Semalam citer pasal 11 tahun. Harini citer pasal 9 bulan pulak. Sepatutnya 29 November buat entry. Tapi boleh terlupa plak tarikh tu. Baru ...

Saya Dah 9 Bulan!!

Semalam citer pasal 11 tahun. Harini citer pasal 9 bulan pulak. Sepatutnya 29 November buat entry. Tapi boleh terlupa plak tarikh tu. Baru teringat harini dah 1 December. Biasalah hemak-hemak baru dapat baby kan. Mesti nak update milestones anak setiap bulan kan. Hover tau.


Dah 9 bulan umur anak soleh Iman Harraz ni. Alahaiiii... Jangan cepat membesar boleh tak? Naughty sangat buat muka mulut ternganga cenggini tau. Makin melasak anak soleh nih. Kuat mengutip betul. kalau tak masuk mulut tak per. Ini asal kutip masuk dalam mulut. Hari tu anak-anak makan tempe. Serpihan tempe bersepah... ppffttt... Sekali tengok anak soleh ni macam tengah mengunyah sesuatu. 

Zasssss... Sepantas kuasa angin boboiboy aku korek mulut anak soleh nih. Tengok-tengok dok menguyah tempe. Nak cantik kan kulit ker nak. Kulit awak tu memang dah halus mulus. Tak payah nak makan tempe lagi. Tunggu dah besar baru boleh makan... ngeeee... Gelabah jugak lah sebab takut tercekik. Kuat makan jugak nih. Sehari bagi makan 2 - 3 kali sehari. Menyusu jangan cakap lah.... Champion. 

Masih belum merangkak lagi. Lebih selesa menyusur gamaknya yer nak. Kemahen laju lagi dia. Tempat lepak dia bawah meja dan bawah kerusi. Kau tengah makan tetiba rasa ada objek kat kaki kau. Tanjat ibu kau ni nak. Tengah-tengah makan tetiba rasa sesuatu kat kaki. Dalam pada belum pandai merangkak lagi, ada hati nak belajar duduk tu. Merangkak dulu nak. Baru boleh belajar duduk. Step by step... hahaha... 

Ok... Yang ni paling seriau. Gigi Iman Harraz dah tumbuh 2 batang di usia 8 bulan uolls. Seram mak nak. Rasa nak lari bila anak minta disusukan. Sakit woihhh bila kena gigit dan kena tarik nih. Dah macam puting elastik dibuatnya. Hanya ibu-ibu menyusu yang tahu macam mana perasaannya setiap kali nak bagi susu bila anak dah start tumbuh gigi ni.... 😓😓

Budak mesra camera ☺

Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna dah 9 bulan aku berjaya susukan Iman Harraz even stok susu dah tak ada... huhuhu... Hari-hari Iman Harraz dapat susu fresh. Memang mencabar. Solid food jugak masih dari hasil air tangan ibu yang rajin... hehehe... Kena paksa rajinkan diri jugak woihhh. Demimu anak. Sekian kisah milestone Iman Harraz untuk hari ini... Hahahaha... 😃😃😃

Note: Nak masuk tahun baru dah kita yep. 

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...