Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Google pic. Nak tanya ni. Uolls isi minyak kereta selalunya pakai liter ker pakai ringgit malaysia (RM)? Pernah terfikir tak yang isi...

Minyak Kereta | LITER vs RINGGIT


Nak tanya ni. Uolls isi minyak kereta selalunya pakai liter ker pakai ringgit malaysia (RM)? Pernah terfikir tak yang isi minyak pakai liter lagi untung/jimat dari pakai ringgit? Sebenarnya nak bagitau yang aku baru jer tau pasal benda ni. Dah 4 tahun di arena pemanduan ni baru aku sedar wei...cissss...Ker uolls pon macam aku jugak. Serba serbi tak tau. Kalau yang tau tu, dediam lah yerp. Ni nak citer sket pasal LITER vs RINGGIT ni.

Aku tau ni pon lepas borak² ngan adik. Ntah macam mana tercerita pasal minyak keta plak. Sebab adik aku  ni sepanjang dia memandu mana pernah isi minyak keta. Somi dia yang tolong isikan. Jadinya...skang ni dah pandai isi minyak keta sendiri. Eksen lah kan...hahaha...Katanya dia isi pakai liter. Lagi untung dan jimat. Kebetulan dapat plak info dalam group whatsApp. Meh baca nih.

Contohnya *belum citer dah bagi contoh...ekekeke...

Gi kaunter nak isi minyak 20 liter. Pastu bayar RM46.00. Ini lebih baik daripada isi RM40.00 kerana minyak yang masuk adalah 15.7894737 liter. Sedangkan nozzle hanya menyukat sehingga 2 tempat perpuluhan sahaja. Faham??

Maknanya kita rugi 0.0094737 bagi setiap pengisian RM40.00. Bayangkan kalau setiap hari ada seribu orang yang isi RM40.00. Stesen minyak dah untung 9.4737 liter. Kalau sebulan? Silalah kira sendiri. Sebab tu stesen minyak selalu buat program cabutan bertuah dengan pembelian minimum RM40. Mereka mahu menanam sifat mengisi minyak mengikut nilai RM dari ikut nilai liter.

Wallahu'alam...Gittew lah kisahnya. Bagi membuktikan kesahihan nya, my colleague minta kepastian dari kawan dia yang kerja dalam sektor  minyak ni lah. Dan jawapannya adalah benar. Memang betul akan di bundarkan terdekat. So...better isi guna liter.

Jadinya...sejak dah tau ni memng aku isi minyak pakai liter jer. No more pakai RM. Orang kat kaunter  minyak tu pon kena siap sedia ngan calculator. Ko nak muka masam ker, muka sentap ker sebab nak kena mengira itu bukan masalah aku. Zaman living cost  makin meningkat ni kena berkira even sikit.

Tapi kan, Aku perasan minyak dari Shell banyak sket dari Petronas. Aku isi RM20.00 kat Shell dapat 8.7 liter. Kalau isi kat Petronas RM20.00 dapat 8.695 liter. Ko nampak tak betapa berkiranya aku sampai minyak kat shell and pertonas pon aku catit berapa jumlahnya...ppffttt...

Note: Kalau minyak dah menyala. Mana² stesen petrol yang terdekat pon aku pakai juga. Mati tengah jalan keta tu aku jugak yang susah.


Siapa yang tak suka shopping kan. Lebih² lagi bila shopping online. Dah tak perlu bersesak² nak ke shopping complex lagi dan tak perlu ...

iPrice Coupons Malaysia | Lebih DISCOUNT Lebih JIMAT!!


Siapa yang tak suka shopping kan. Lebih² lagi bila shopping online. Dah tak perlu bersesak² nak ke shopping complex lagi dan tak perlu nak risau pasal parking penuh. Sebab semuanya di hujugn jari skang ni. Hanya dengan klik…kita tunggu barang kita sampai depan rumah. Dan yang lagi best, kalau kita boleh dapatkan lebih discount dengan shopping online. Jimat berganda² tu. 


Pernah dengar iPrice tak? Rasanya ramai yang masih belum familiar dengan produk ni termasuk lah saya. Jadi…harini saya nak share mengenai iPrice. iPrice Coupons Malaysia merupakan Syarikat yang menyediakan kupon kod online untuk kedai² online seperti Lazada, zalora dan banyak lagi di mana tujuannya adalah untuk membantu rakyat melaysia menjimatkan wang. Dengan adanya perkhidmatan kad kupon ini, ianya dapat membantu pembeli² online mendapat diskaun tambahan ke atas pembelian secara online. Macam mana nak dapatkan voucher code iPrice? Cuma klik [DISINI] 


Pilih jer voucher code yang macam kat atas ni. Kalau nak code discount, klik dekat get the code tu.


Macam dalam gambar ni. Masukkan discount code sebelum check out. Kan jimat tu.


Kalau nak offer baik, klik kat offer. Skang tengah ada 50% discount untuk tablets berjenama Samsung, Axus dan banyak lagi. Berbaloi2 kalau beli tu.

Jadi…kalau anda ingin mendapatkan harga yang lebih murah daripada biasa ketika membeli belah secara online. Lebih di galakkan membeli ketika tawaran potongan harga sedang berlangsung. Kerana banyak penjimatannya. Penggunaan voucher juga sangat membantu. Jangan lupa dapatkannya di iPrice Coupons Malaysia.

Perkhidmatan iprice juga boleh didapati di Indonesia, Singapore, Thailand, Hong Kong dan juga Filipina selain dari Malaysia sendiri. Nak tau tak, iPrice tidak mengenakan sebarang charge tambahan kepada para pengguna iPrice. Menarik kan. Apa lagi, jom dapatkan lebih coupon, discount dan voucher code bersama iPrice Coupons Malaysia.




Program Belajar Membaca I-SINA Sebelum kita teruskan perkongsian, meh baca testimoni ni dulu: "Anak saya telah disahkan disl...

Mari Belajar Membaca dengan I-SINA


Sebelum kita teruskan perkongsian, meh baca testimoni ni dulu:

"Anak saya telah disahkan disleksia oleh pakar kanak-kanak. Saya telah menghantar anak saya ke merata tempat untuk menyelesaikan masalah beliau. Akhirnya saya diketemukan dengan kaedah i-Sina. Alhamdulillah anak saya kini sudah mampu membaca."
− Rafidah, Guru, Kuala Lumpur

"Saya menggunakan program i-Sina di tadika saya sejak 6 tahun lalu. Pada hujung tahun sebelum cuti sekolah, hampir kesemua murid saya sudah boleh membaca dengan lancar."
− Norshawati, Pengusaha Tadika Bestari, Semenyih, Selangor

Macam mana? Teruja tak bila baca. Teruja kan. Seperti yang kita sedia maklum, ramai ibu bapa di luar sana inginkan anak² mereka pandai membaca seawal usia 4 tahun kalau boleh. Macam saya juga lah. Banyak juga produk² pembelajaran yang boleh kita pilih untuk anak² kita belajar membaca,


Harini saya nak berkongsi satu produk baru yang di beri nama Program Belajar Membaca I-SINA yang di perkenalkan oleh i-Sina Global Media. Program Belajar Membaca I-SINA adalah sebuah program dalam bentuk buku dan juga DVD untuk memberikan pembelajaran secara menyeluruh kepada kanak-kanak supaya dapat menguasai kemahiran membaca dengan cepat, mudah dan efektif. Ia juga sesuai untuk ibubapa dan guru tadika atau sekolah untuk dijadikan sebagai bahan rujukan mengajar.

Apa Keistimewaan Program Belajar Membaca i-Sina?
  • Boleh dimulakan untuk kanak-kanak seawal tiga setengah tahun tanpa perlu mengenal kesemua huruf A hingga Z. 
  • Disusun dengan langkah-langkah pembelajaran yang kecil tetapi sangat efektif. 
  • Guru atau ibubapa yang hendak memulakan program tidak memerlukan pengalaman mengajar kerana arahan untuk mengajar diberikan untuk setiap pelajaran. 
  • Menggunakan kaedah fonetik tetapi masih memperkenalkan nama huruf di dalam program pembelajaran.
  • Memperkenalkan tanda-tanda bacaan seperti noktah, koma, tanda seruan dan tanda soalan. 
  • Menggunakan cara pembacaan yang sama dengan pembacaan dalam Bahasa Inggeris (tidak terikat dengan pembacaaan mengeja atau menghafal suku kata) 
  • Mengelakkan kekeliruan kanak-kanak dalam proses menguasai proses kemahiran membaca. Dan banyak lagi!
Antara keistimewaan i-Sina yang lain adalah ianya memberi penekanan kepada kefahaman anak² bukan hafalan. Mereka akan menunjukkan minat apabila mereka faham dan boleh mengikuti program.

- Program Belajar Membaca i-SINA adalah program yang disusun khas untuk memberikan pembelajaran secara menyeluruh kepada kanak-kanak supaya mereka dapat menguasai kemahiran membaca dengan cepat, mudah dan efektif.

- Program Belajar Membaca i-SINA ini menggunakan pendekatan yang diperkukuhkan supaya kanak-kanak lebih memahami konsep asas pembentukan gabungan bunyi huruf-huruf vokal dan konsonan, tanpa terikat dengan hafalan suku kata. Pada peringkat awal, kanak-kanak akan diajar bagaimana bunyi dibentuk apabila huruf-huruf digabungkan bersama.

- Program Belajar Membaca i-SINA ini sesuai untuk ibubapa dan guru tadika atau sekolah yang inginkan sebuah program untuk mengajar membaca kepada majoriti kanak-kanak dengan berkesan.

- Program Belajar Membaca i-SINA ini juga menjadikan kanak-kanak “suka” dan “mahu” terus membaca kerana mereka faham dan mampu mengikuti program mengikut kelajuan dan kemampuan mereka, tanpa sebarang paksaan dan hafalan yang membebankan.

- Program Belajar Membaca i-SINA ini bertujuan untuk meningkatkan keberkesanan kaedah fonetik dan menitikberatkan kefahaman kanak-kanak menerusi latihan-latihan dan arahan-arahan guru yang sistematik dan mudah. Ia mempercepatkan kanak-kanak untuk menguasai kemahiran membaca secara menyeluruh bukan setakat menghafal dan membaca suku kata mudah.

Dapatkan Buku "Mari Belajar Membaca" Sebelum Kehabisan Stok. Lebih 10,000 unit sudah terjual 


Malam pertama tidur sendiri ☺ Kalau nak ikutkan, memang dah lama ada bilik untuk anak² ni. Tapi anak² masih tak nak tidur sendiri. Da...

PARENTING | Tips Melatih Anak Tidur Sendiri

Malam pertama tidur sendiri ☺

Kalau nak ikutkan, memang dah lama ada bilik untuk anak² ni. Tapi anak² masih tak nak tidur sendiri. Dah best tido ngan ibu dia ni ha. Pernah dorang tido sendiri mana kuarantin kena Chicken Pox last year. Pastu sambung balik tido ngan ibu...haishhhh...

Memandangkan #ImanHakimi dan #Qahirah tiap² malam bertekak sebab nak tidur sebelah ibu. Dan skang ni si budak dua pusar #ImanQhalif dah join the team berebut² nak tidur sebelah ibu. Boleh di katakan tiap² hari dan tiap² malam. Naik seriau ibu ko ni nak tidur tau tak anak²...ppffttt...Sampai satu tahap dah tahan. Aku soh dorang amik pisau and belah badan ibu ni amik sorang sebelah. Senyap plak memasing. 

Bila dah stress, siapa lagi tempat mengadu kan. Jadinya...En. bos dah bagi arahan soh disiplinkan #ImanQahirahQhalif tido dalam bilik sendiri. Mak pak pon kena disiplin jugak lah lepas ni. Jangan bagi muka kalau anak² nak tidur sekali. Ini adalah arahan. 

Maka malam semalam....bermulalah episod kimi ngan qahirah tidur dalam bilik and katil sendiri untuk malam pertama dan juga malam² yang seterusnya. Seronok memasing bila ibu dia ni mengemas bilik tu balik bagi sedap mata memandang. Untuk kimi ok lah. Tapi qahirah ni. Memula dia merengek² jugak lah. Tapi aku keraskan hati. Pujuk² dia and tepuk² dulu bagi tido. Dan akhirnya....mission accomplished.

Apa yang aku buat. Sebelum dorang tidur tu, hugging² and kissing² dulu. Bagi salam and wish good night. Pujian itu haru hokay. Puji² lah anak² tu dulu sebab nak tidur sendiri dah. Antara tips lain yang aku dapat dari website [PA & MA] :

1. Sediakan bilik yang selesa untuk si manja anda. Tidak semestinya ia perlu berhias dengan kelengkapan yang mahal. Paling penting keperluan asas tempat tidur cukup selesa untuknya.

Bilik #ImanQahirahQhalif pon simple jer dekorasi nya. Sebab bilik pon tak berapa nak luas. Kalau letak banyak² barang nampak crowded plak nanti.

2. Berikan benda yang boleh membuatkan si manja rasa selamat dengannya. Contohnya sebuah patung kegemarannya yang boleh membuatkan anak anda rasa ‘berteman’ apabila tidur.

Buat masa ni aku bagi dorang bantal lebih...hehehe...Pastu pasang ayat² Al-Quran. 

3. Beritahu anak tentang rancangan untuk memindahkannya ke tempat tidur di bilik sendiri beberapa minggu awal. Ini untuk memastikan mental dan emosinya bersedia untuk memulakan perkara baharu dalam hidupnya.

Sebelun ni memang dah banyak kali bagitau. Tapi semalam memang paksa dorang tidur sendiri. Tu yang tak der masalah sangat.

4. Ajak anak membeli bersama peralatan kelengkapan untuk bilik tidur baharunya. Dengan cara ini, dia akan gembira kerana diberi peluang memilih dan menghias ruang privasinya yang pertama.

Masa beli katil tu memang bawak anak² skali. Memang teruja memasing. SIap pilih tilam sendiri.

5. Mulakan dengan melatih si kecil tidur di biliknya pada siang hari. Temankan dia terlebih dahulu dengan membacakan buku cerita. Lakukan selalu agar ia membantu membiasakan anak tidur sendirian.

Tidur siang dalam bilik memang jarang. Tapi kalau main dalam bilik memang selalu ☺

6. Sekiranya anak kelihatan cemas apabila semakin hampir detiknya untuk tidur sendiri di bilik, ajak ahli keluarga lain merayakan majlis khas secara kecil-kecilan. Tujuannya agar dia berasa gembira dan melihat fasa tersebut sebagai hal yang menggembirakan dan bukan menakutkan.

So far semalam ok. Tak der plak rasa cemas. 

7. Bersabar menghadapi kerenah si kecil belajar tidur sendiri. Jangan marah anak jika pada peringkat awal ia tidak berjaya sebaliknya beri sokongan kepadanya. Pastikan anda sentiasa menemankannya di awal masa tidur dan meninggalkannya sebaik si manja sudah nyenyak.

Peringatan buat diri sendiri juga. Memang itu yang aku buat semalam. Temankan sampai anak² dah tidur.

8. Pada peringkat awal, anda tidak perlu menutup pintu biliknya dan bilik anda. Katakan kepada anak, bahawa jika dia berasa tidak selesa, dia boleh mengetuk bilik anda.

Memang tak tutup pon pintu bilik.

9. Sediakan pencahyaan yang bersesuaian untuk si manja. Kebanyakan kanak-kanak takut kepada kegelapan.

Memang betul. Aku pakai floor lamp IKEA. Ingat nanti nak cari wall lamp ☺

10. Anda boleh memberikan ganjaran sekiranya anak berjaya tidur sendiri pada minggu pertamanya. Mungkin dengan memasakann makanan kegemarannya atau membacakannya ekstra cerita sebelum tidur sudah cukup menggembirakan si anak.

Inshaa'allah...memang dah niat pon nak bagi. Salah satu pemangkin semangat untuk anak² tidur kat bilik sendiri kan.

Ini lah tipsnya. Tapi untuk hari petama semalam aku tidur skali dalam bilik tu...hehehe...Bentang toto kat bawah. Harini aku nak biar dorang tidur secara bersendirian. Rasa excited plak tengok kimi ngan qahirah tidur kat katil memasing. Pagi ni minum susu pon qahirah baring kat katil dia tu ☺

Iman Qhalif tidur mana? Haaaa...budak dua pusar ni masih masih mengempeng. Coming soon akan tidur sendiri jugak nanti. Harap² malam ni dan malam seterusnya berjayalah #ImanHakimi #Qahirah tidur sendiri. Kita tengok progress hari kedua malam nanti. 

Sebelum ada yang bertanya kenapa sekalikan bilik anak lelaki ngan anak perempuan? Kalau rumah aku besar dan duit aku berkepuk². Memang dah lama aku buat. Ukur poket di badan sendiri dulu. Buat masa ni sekali jer dulu. Lagi pon dorang belum ramaja lagi. Memang ada perancangan nak hias bilik lagi satu tu. Bilik tu buat bilik simpan barang buat sementara. Rumah 3 bilik jer uolls. Nak kena pandai jimat ruang.

Masa memula pindah dulu, boleh di kira berapa barang jer yang ada. Tapi bila dah 5 tahun duduk sendirian berhad ni, tetiba boleh banyak plak barang dalam rumah sampai tak cukup ruang rasanya...ekekeke...Buat yang baru nak hidup bersendirian berhad dengan keluarga kecil, jangan risau. Nanti akan penuh lah rumah uolls tu yerp. 

Note: Nanti aku share kan pasak reward chart untuk anak² plak ☺


Parenting tips datang lagi. Especially buat ibu²/bapa² baru atau yang bakal jadi ibu²/bapa² tak lama lagi. Kali ni saya nak share mengenai ...

TIPS | Cara² Untuk Bermain Dengan Anak Mengikut Usia

Parenting tips datang lagi. Especially buat ibu²/bapa² baru atau yang bakal jadi ibu²/bapa² tak lama lagi. Kali ni saya nak share mengenai cara yang sesuai untuk bermain dengan anak² mengikut peringkat usia mereka. Iyer lah…takkan anak tu baby lagi uolls dah ajak dia bermain macam budak tu dah setahun kan. Kalau nak bermain tu kena lah bersesuaian dengan umur mereka.

Kajian menunjukkan bahawa bayi belajar dengan baik melalui bermain. Jika bayi yang sedang bermain, mereka benar² mengembangkan Play IQ mereka. Mereka belajar tentang dunia di sekeliling mereka dan mengembangkan pelbagai kemahiran penting, seperti kemahiran fizikal, kognitif, sosial dan emosi mereka.

Isilah masa anak² dengan memberi mereka peluang bermain berdasarkan permainan yang memerlukan mereka untuk berinteraksi dengan orang dewasa dan rakan sebaya secara positif. Jejaki perkembangan bayi anda pada tahap pembangunan yang berbeza untuk membantunya membangunkan potensi sepenuhnya melalui bermain.

Berikut adalah 8 cara untuk bermain dengan anak anda mengikut perkembangan usia meraka bermula dari 1-24 bulan:


Cara terbaik untuk merangsang pembelajaran bayi anda adalah dengan memberinya permainan yang betul mengikut peringkat perkembangan usia yang betul. Bantulah mereka untuk mencapai tahap perkembangan dalam tiga tunjang perkembangan kanak-kanak:

1. PHYSICAL PLAY IQ adalah ketika seorang anak mengembangkan kekuatan, koordinasi dan keyakinan. Berikan dia mainan yang mendorong dia untuk mencapai, merebut, bangun dan bergerak.

2. COGNITIVE PLAY IQ adalah mendorong kanak-kanak untuk menyentuh, merasa, mendengar dan belajar sambil bermain. Mainan yang memberi inspirasi kepada rasa ingin tahu dan rasa seronok untuk belajar akan membantu mengembangkan kedua-dua kecerdasan dan kreativiti kanak-kanak.

3. SOCIAL AND EMOTIONAL PLAY IQ adalah kebolehan kanak-kanak untuk berkongsi dan mengekspresikan diri dengan yakin ketika dia bermain. Menggunakan mainan yang betul dan bermain dengan kanak-kanak lain akan membantu kanak-kanak mempelajari kemahiran untuk berkongsi, mendengar dan memimpin.

Untuk maklumat lanjut mengenai Permainan IQ anak anda, tahap perkembangan dan mainan yang disarankan, sila layari www.fisher-price.com/PlayIQ.

Note: Rambang mata kekadang tengok mainan budak yang cangging manggih nih. 


Nak kejutkan anak pon ada adabnya juga tau. Bukan main sergah jer. Kalau sebelum ni kita belajar  TIPS| Anak Mudah Bangun Pagi . Macam...

PARENTING | TIPS/ADAB Membangunkan ANAK dari Tidur!!!


Nak kejutkan anak pon ada adabnya juga tau. Bukan main sergah jer. Kalau sebelum ni kita belajar TIPS| Anak Mudah Bangun Pagi. Macam biasa, sharing is caring kali ni aku nak berkongsi tips atau adab² macam mana nak bangun kan anak waktu pagi. Boleh juga di aplikasikan untuk semua lapisan umur yerp. Perkongsian dari Usrati di IKIM.fm. Tapi aku tak sempat nak salin. Kebetulan ada yang kongsikan dalam group WhatsApp. Bagus sangat lah tu. Meh baca nih.

Sebelum kita nak kejutkan anak bangun dari tidur, mulakan dengan Interaksi, kucupan dan doa kerana ianya mustajab sewaktu anak bangun pagi dan ke sekolah. Mungkin ada yang rasa mengucup anak yang sedang tidur itu satu yang tiada manafaat kerana ia bersifat sehala. Mulakan dahulu dengan kucupan kasih sayang kepada anak yang sedang tidur (jangan dilupa isteri yang banyak berjasa juga). Sumber [SINI]. Ok…sambung.

Ada doa yang sangat mudah, cepat, pendek dan senang untuk di amalkan. Doa yang paling bagus ini boleh di amalkan saat kita mengejutkan anak bangun dari tidur dan juga sewaktu menghantar atau menjemput anak dari sekolah atau bila² masa sahaja. Doa nya:

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH YA ….. (Sebut nama penuh anak). Mudah sangat kan. Tapi kita selalu terlepas pandang dengan kalimah yang istimewa ini. Kenapa istimewa buat anak²? Cuba fahami maksudnya:

ASSALAM: SEJAHTERA

- Awal2 lagi kita sudah mengucapkan segala kebaikan untuk anak kita pada hari tersebut. Kita mendoakan kesejahteraan buat dirinya pada waktu itu.

WARAHMATULLAH: RAHMAT ALLAH

- Kita mengharapkan Rahmat allah menjadi bekalan untuk anak² kita dalam kehidupan seharian mereka. Bukankah Rahmat allah itu yang sangat² kita harapkan?

WABARAKATUH: BERIKAN BERKAT KEPADANYA WAHAI ALLAH

- Kita mendoakan anak² kita diberi berkat oleh allah dalam setiap amalannya, perbuatannya dan apa saja yang berkaitan dengan dirinya. Kita mahukan keberkatan untuknya.

Jiwailah salam dan doa itu. Hayati setiap rangkai maksudnya. Tujukan dengan penuh kasih dan cinta buat si anak. Senyum dengan penuh kasih saying kepada  mereka ketika mengucapkannya. Semoga anak² kita sentiasa sejahtera dalam Rahmat allah dan sentiasa diberi keberkatan dalam hidup mereka oleh Allah.

Dan juga tips² lain.

1) Jangan sekali-kali sergah anak atau menengking sewaktu mengejutkan mereka. Ini boleh mematikan jiwa mereka. Kita cuma perlu rapatkan diri, body contact, seakrab mungkin dengan anak sejak kecil, biar anak rasa hangat tubuh kita, berlaku energy transfer dan mereka akan sentiasa mengenang dan respek dengan kita. Sumber [SINI]

2) Sentuh hujung ibu jari kaki anak dan goyang perlahan² sambil panggil namanya dengan lembut. Boleh juga garu sket tapak kaki anak tu. Ni mak aku pernah ajar. 

3) Kejut dan sambil tu puji² lah sket. Contohnya: ‘Anak ibu yang baik, yang bijak, yang soleh…bangun sayang’…Haaaaa…gittew lah.

4) Bila anak dah bangun tu, gosok2 lah kepala dia. Cakap dengan lemah lembut soh gi mandi dan bersiap². Puji² lah lagi sebab senang nak bangun pagi. Kita yang dah beso ni pon dah kembang setaman perumahan bila di puji, inikan pulak budak². Mestilah dorang suka kan.

Selamat mencuba semua. Jangan di herdik kalau anak tu tak bangun yerp. Lakukan dengan penuh kesabaran. Peringatan buat diri sendiri juga nih. 

Note: Macam aku, kalau abahnya kejut memang cergas jer bangun. Cer ibunya kejut. Banyak kali kejut baru nak bangun.


Rasanya ramai parents yang menghadapi masalah yang sama di mana anak susah dan agak liat bangun pagi. Termasuk lah #makbanyakanak nih. Keju...

TIPS | Anak Mudah Bangun Pagi

Rasanya ramai parents yang menghadapi masalah yang sama di mana anak susah dan agak liat bangun pagi. Termasuk lah #makbanyakanak nih. Kejut sekali…tak bangun. Kejut kali kedua…menggeliat pastu tido balik. Kejut kali ketiga dengan suara petir, baru kelam kabut nak bangun. Tapi nak kejut anak pon ada adabnya juga tau. Nanti aku kongsikan. 

Semalam aku dengar siaran ulangan motivasi pagi di IKIM fm. Tak perasan plak apa tajuknya. Tapi dalam motivasinya tu ada di kongsikan cara mudah untuk kejutkan anak bangun setiap pagi. Caranya…SEBELUM ANAK2 TIDUR ATAU DALAM MINDA SEPARA SEDAR TU, PASANGKAN ALUNAN AYAT2 AL-QURAN SAMPAI HABIS. INSHA’ALLAH AKAN MUDAH ANAK BANGUN PAGI. 

Di kongsikan juga cerita mengenai sebuah sekolah asrama yang menghadapi masalah disiplin murid2. Menggunakan teknik yang sama. Mainkan alunan ayat2 al-quran sebelum tidur dan juga masa2 terluang. Alhamdulillah…dalam tempoh 6 bulan masalah disiplin murid2 menurun. Kita sendiri sedia maklum dengan kelebihan al-quran. Antaranya mendengar bacaan Al-Quran membuatkan hati yang gelisah menjadi tenang dan juga boleh melembutkan hati yang keras. Bukan membaca Al-Quran saja menjadi ibadah dan amal yag mendapat pahala dan RAHMAT ALLAH, tetapi mendengarkan bacaan Al-Quran pun begitu juga. Tentang pahala orang mendengarkan bacaan Al-Quran dengan jelas dalam Surah Al-A'raaf (QS. Al-A`râf [7]: 204) yang bermaksud "Dan apabila dibacakan Al-Quran, maka dengarkanlah (baik-baik) dan perhatikan lah tenang, agar kamu mendapat rahmat" [Sumber: SINI

Ini lah salah satu cara untuk mudah kejut anak bangun pagi. Tapi kalau orang dewasa yang susah nak bangun pagi plak macam mana? Senang jer, ko baca jer talkin kat telinga tu. Confirmed bangun…hahaha…

Note: Hari ni pembentangan budget. Adakah gaji MP di naikkan? Tak sabar plak nak dengar. 


Pinjam google pic. Dah beberapa hari ni sakit belakang leher. Kekadang tangkap kepala. Tapi aku malas nak layan sakit²ni. Kalau dilay...

Salah BANTAL ker Salah SENDIRI?


Dah beberapa hari ni sakit belakang leher. Kekadang tangkap kepala. Tapi aku malas nak layan sakit²ni. Kalau dilayan makin sakit jadinya. Tak boleh nak dimanjakan sangat badan ni. Adakah sakit belakang leher aku ni ada kene mengena ngan salah bantal? Nak menoleh ke kanan pon terasa sakit.

Asal sakit leher jer salahkan bantal. Pada hal sendiri yang salah tido dan tido gaya bebas tak hingat. Bantal gak yang nak disalahkan yerp. Teringat petua orang² yang lebih berpengalaman pasal salah bantal ni. Katanya jemur bantal yang kita pakai tu. Masalahnya, aku pon tak tau bantal yang mana satu aku pakai. Tidur beralih² macam ni lah. Ibu menyusu katakan. Sekejap ke kiri sekejap ke kanan. Pastu beralih plak kat anak yang lain...ppfftttt...

Ni aku ada jumpa jugak petua salah bantal selain dari jemur bantal.

Merawat Sakit leher/tengkuk ketika bangun tidur (salah bantal)

1- Baca Bismillah….
2- Selawat ke atas Nabi Muhammad saw 3x
3- tepuk bantal yg diguna tadi 3x
4- tidur @ baring semula walau seminit
5- Insyaallah akan pulih.

Sumber [SINI]. Pastu google lagi terjumpa plak info yang kata tido salah bantal ni bahaya. Boleh baca kat [SINI]. Ni kalau tak baik jugak kena gi klinik nampaknya.

Note: Aku memang tak suka gi klinik. Kalau boleh nak try natural remedy. Sebab tu kalau sakit kepala atau demam aku tak makan ubat. 



Ini lah masalah ibu² dan juga bapa² bila nak makan kat luar kan. Aku juga tak terkecuali. Kekadang fikir 44 kali…ok tipu. Fikir 3 kali jer…...

Bila Makan Di Kedai Makan/Restoran | Tips bagi Anak Duduk Diam

Ini lah masalah ibu² dan juga bapa² bila nak makan kat luar kan. Aku juga tak terkecuali. Kekadang fikir 44 kali…ok tipu. Fikir 3 kali jer…hahaha…sama ada nak makan kat luar ker, nak tapau/bungkus atau nak makan kat rumah? Kan 3 kali fikir tu…ngeeee…Nak² bila ada anak yang sedang nak membesar dan tengah lasak macam Ustaz Iman Qhalif tu. Menguji ketabahan dan kesabaran si ibu dan jugak abah nya. Tak terkecuali si abang bila si ibu dah tak larat nak handle si anak active. Apalagi…kita gunakan tenaga kerahan anak sulung lah yerp…hehehe…Bertabahlah anak sulung diluar sana.

Gaya..mutu..keunggulan. Budak anti sosial. Sekali 2 kerusi ko konker yer dik

Aku juga tak terkecuali bagi gajet kat anak². Tapi masalah nya gadjet ada satu. Anak nya ada 3. #makbanyakanak katakana. Acaner tu? Tak ke berebut² dibuatnya. Bagi lah plak samseng TAB yang dah mula ‘hang’. Macam nak suruh tukar baru jer…kahkahkah. Ok dah melencong plak. Sambung…Jadinya si abang terpaksa lah mengalah dengan adik². Sian anak sulung kan. Bagi dorang gajet pon sebab nak suruh duduk diam. Tak merayap sana sini. Macam dah tak der terknik lain dah bagi anak dok dediam kan. Ipad ngan samseng TAB jugak yang di umpannya…ppffttt…

Tapi dok diam pon sekejap jer lah. Especially siapa lagi kalau bukan Ustaz Qhalif tu. Skang ni dah tak takut kucing. Pantang Nampak kucing dah. Kucing takut dia skang nih. Asal nampak kucing jer kejar. Asal kejar jer mesti kucing berlari…erk…hehe… Pastu pantang nampak tangga. Iyerlah…dalam rumah tak der tangga. Dok apartment pon berkurung jer dalam rumah. Tu yang asal nampak tangga kat kedai nak main. Lagi satu hal, asal nampak jalan nak berlari. Sikit² dia jalan. Sambil jalan sambil jeling. Ibu perati jer ko dik. Sebelum ko berlari kat tengah jalan ibu dah bersiap sedia. Nangis Usain Bolt kalau tengok ibu berlari laju dari dia…ekekeke…

Erkkkk…ni nak citer pasal anak ker pasal tips nih? Macam dah lari topic plak. Bila citer pasal anak memang panjang mukadimah nya. Ok lah. Boleh cuba tips nih. Aku pon nak cuba jugak. No more gajet di kedai makan.

1) Restoran Pilihan

Restoran pilihan anda adalah restoran yang mesra anak² di mana anak anda bebas untuk bergerak ke sana dan boleh bermain dengan permainan yang dibawanya. Jangan sekali-kali makan di kedai tepi jalan kerana ia sangat merbahaya

Agak susah juga nak cari restoran mesra kanak² nih. Fast food restaurant banyak lah kot. Kena suggest kat pengusaha restoran lah soh letak signage ‘RESTORAN MESRA KANAK²/BAYI’ atau pon directory ‘RESTORAN MESRA KANAK²/BAYI’. Senang sket goggle kan. Terus kluar senarai. Tinggi harapan #makbanyakanak ni kan. Kiranya munasabah jugak apa cadangan aku nih.

2. Mainan Dan Buku

Bawalah mainan atau buku kesukaan anak anda. Sedikit sebanyak ia dapat membantu anda untuk ‘melekatkan’ anak anda ketika anda sedang menikmati makan malam.

Boleh try nih. Kena siap kan satu bag khas yang ada mainan, buku dan juga buku kaler² ngan kaler skali. Macam si kimi skang suka baca komik. Hurmmmm…mari kita cuba.

3. Snek Ringan

Untuk mengelakkan menuggu makanan yang dipesan terlalu lama, anda bawalah makanan snek (yang baik dan berkhasiat) kerana dikhuatiri anak anda akan mengamuk kerana lapar

Bawak cereal boleh lah kot. Biskut feveret anak² ker kan. Buah potong pon boleh lah jugak nih.

4. Raikan

Jadikan makan luar anda sesuatu yang menarik anak anda. Jika sebelum ini anda larang anak anda makan aiskrim, cuba berikan keizinan untuknya merasa aiskrim. Pasti dia suka dan duduk diam menikmati kelazatan aiskrim. Jadikan ia sebagai ganjaran untuk anak anda. Katakan padanya, jika anda jadi budak yang baik, anda akan bawanya sekali lagi ke restoran itu untuk makan aiskrim

Kalau bagi eskem kat anak², kena bawak baju lebih nih. Macam qhalif kalau makan dah sah² lah banyak tumpah ke baju dari yang masuk mulut kan. Tapi aku tak pernah lah larang anak² makan eskem. Cuma tak boleh lah hari².

5. Haramkan Gadjet

Gadjet tidak dibenarkan dibawa bersama ketika makan. Jadikan makan bersama ini sebagai aktiviti kekeluargaan. Gadjet hanya menjadikan ahli keluarga diam dan kurang berkomunikasi


Ada berani ker...hehehe...Peringatan buat diri sendiri juga. Situasi yang banyak kita lihat di mana² saja. Bukan kat kedai makan jer. Yang ni memang patut diharamkan masa makan. Skang pon aku jarang bawak HP gi kedai makan/restoran. Tinggal kat dalam keta jer. Kalau bawak pon cuma untuk amik gambar makanan…hahaha…pastu simpan balik.

Terima kasih pada SirapLimau.com sebab kongsikan tips yang berguna nih. Banyak parenting tips dalam website SirapLimau ni. Sila lah terjah. 

Note: Nak start survey harga tadika. Tahun depan qahiran nak di tadika kan...hehehe... 




Especially newbie yang baru nak berjinak² dalam babywearing dan juga yang baru jadi mommy/daddy yang nak membelli baby carrier. Semalam...

BABY CARRIER | Parents...Please be ALERT!!!


Especially newbie yang baru nak berjinak² dalam babywearing dan juga yang baru jadi mommy/daddy yang nak membelli baby carrier. Semalam aku terbaca dalam group MALAYSIAN BABTWEARERS pasal baby 4 bulan koma lepas terjatuh dari baby carrier (ERGO) dan difahamkan yang ianya adalah Ergo fake. 

Fake. Sumber: Malaysian Babywearers

Kalau uols perasan, skang banyak online seller yang jual baby carrier especially ERGO. Brand lain aku tak perasan lah dengan harga murah. Kalau nak ikutkan, ERGO yang original harganya RM600++. Tapi online seller jual bawah RM100. Kena ingat, kualiti original dan palsu tak sama yerp. Sanggup ker perjudikan nasib anak dengan beli yang palsu? Kalau nak beli pon, Jangan main beli jer. Tengok ni:


Cer kalau kaki ko tergantung macam tu. Sakit tak? Inikan kaki budak wei. Sebenarnya ramai parents masih tak alert pasal benda ni. Sama jugak dengan fake baby carrier ni. Bila dah berlaku perkara yang kita tak nak, baru lah nak bukak mata. Baru ada kesedaran khenn. 

Sumber: [SINI]

Sila amik perhatian. Nak ber babywearing pon ada rule juga tau. Bukan sebarangan pakai jer. Jangan memain. 


Nah...belanja gambar ulang tayang Puan punya blog ber babywearing..hahaha...Iols pakai Boba 3G. Memang best. Walaupon badan ku petite, tapi terasa keselesaannya di situ...cewahhhh...Kalau nak tau pasal babywearing, boleh klik [SINI] dan kalau nak tau pengalaman pembeli baby carrier fake, boleh baca kat [SINI].

Tapi tu lah, tak semua parents yang mampu kan. Tak boleh nak salahkan dorang kalau beli baby carrier yang murah. Tak per, beli ikut kemampuan. Tapi pastikan keselamat baby terjamin ok. Entry ini sekadar perkongsian. Bukan nak menunjuk Boba 3G aku tu erk...ekekeke...Hati orang kan. Kesimpulannya...Belilah yang ORIGINAL. Bukan TIRUAN. Sekian.

Note:  Dah lama tak sumbat Qhalif dalam Boba tu. Rasanya nak sumbat balik nih. Kalau jalan tak nak dipegang. Bebudak...sekejapan jer hilang.


Sambungan dari UNIVERSITI KEHIDUPAN . Kita belajar tentang SEKOLAH RUMAHTANGGA pula. Hayatilah dan renugkan lah.  KELUARGA itu SENI ....

SEKOLAH RUMAHTANGGA

Sambungan dari UNIVERSITI KEHIDUPAN. Kita belajar tentang SEKOLAH RUMAHTANGGA pula. Hayatilah dan renugkan lah. 

KELUARGA itu SENI. Ada SENI KOMUNIKASI. Ada SENI MENDIDIK ANAK. Ada SENI MERASA. Ada SENI MENEGUR. Ada SENI MENCINTAI. Ada SENI DICINTAI. Ada SENI MENGURUS KEMARAHAN. Ada SENI MENGHIBUR. Ada SENI MENGURUS TEKANAN. Ada SENI MEMUJI. Ada SENI MENYIMPAN RAHSIA dan macam2 lagi SENI.

Gambaran dalam sebuah kehidupan berkeluarga…

SEBUAH SEKOLAH dimana ada banyak perkara yang kita tak pernah belajar dimana² institusi pendidikan. Tetapi kita belajar dalam SEKOLAH RUMAHTANGGA. Kita belajar:

- IKHLAS
- Kita belajar BETUL² MELETAKKAN ALLAH SEBAGAI TUJUAN
- Kita belajar YAKIN DENGAN ALLAH 
- Kita belajar UNTUK MENILAI DIRI SENDIRI, MUHASABAH DIRI 
- Kita belajar UNTUK MENERIMA KELEMAHAN 
- Kita belajar UNTUK MENGHARGAI KELEBIHAN 

Dan segala² nya kita belajar dalam UNIVERSITI RUMAHTANGGA. Jangan sia² kan SILIBUS inil. Jangan sia² kan SEKOLAH KEHIDUPAN ini yang sebenarnya allah nak suruh kita belajar banyak perkara dalam RUMAHTANGGA.

Note: Cinta itu bukanlah memerlukan orang yang sempurna. Tetapi cinta itu adalah memahami dengan sempurna orang yang tidak sempurna.



AMARAN!!! ENTRY INI AGAK PANJANG. kALAU MALAS NAK BACA, TEKAN JER BUTANG 'X' KAT ATAS TU YERP. TIADA PAKSAAN. K ALAU NAK MENAMBAH I...

ANAK² Bergaduh? TIPS untuk Hadapi Situasi ANAK² BERGADUH

AMARAN!!! ENTRY INI AGAK PANJANG. kALAU MALAS NAK BACA, TEKAN JER BUTANG 'X' KAT ATAS TU YERP. TIADA PAKSAAN. KALAU NAK MENAMBAH ILMU KEIBUBAPAAN, SILA TERUSKAN PEMBACAAN ANDA. SEKIAN.

Gambar ulang tayang jewr

Aku memang dah hadam sangat dengan situasi ni sebab hari² #ImanQahirahQhalif bergaduh. Tak der hari yang dorang tak bergaduh kecuali waktu abam kimi gi skolah. Qahirah gi Playschool dan Qhalif pergi Nursery. Tapi...ha...ada tapi tu. Balik jer amik dorang...ppfftttt...dalam keta dah start bergaduh dah. Rasa nak tinggal memasing kat tepi jalan...hahaha...itu tipu.

Stress??? Ibu mana tak stress kan. Penat balik kerja tak habis lagi. Dengan jalan sesak. Pastu anak membingit dalam keta. Sampai umah sambung gaduh lagi. Dengan yang melalak tak hingat. Si ibu buat apa bila anak gaduh? Ada masa si ibu jadi tukang tengok jer. Ada masa si ibu jadi orang hijau jugak sebab dah tak tahan tengok aksi anak² yang tengah wrestling. Ada masa si ibu pura² jadi buta dan pekak membayangkan tak der apa yang berlaku dan paling tak bley tahan, ada masanya si ibu merajuk masuk bilik kunci pintu tinggalkan anak² bercakaran kat luar sebab tak tahan nak kluar airmata. Kat office bukan main lagi teringat dan rindu demdam kat anak². Bila balik sentap plak bila anak² buat perangai. Apalah #makbanyakanak ni kan. Biasalah bebudak.

Apa punca gaduh? Kalau #ImanQahirahQhalif:

Gambar ulang tayang lagi.

Berebut mainan - Abam tak nak mengalah dengan adik². Si kakak plak apa adik main dia pon nak main pada hal sebelum tu tak hadap pon menan tu. Kalau main sama² dengan aman pon sekejap jer lah. Pastu dah start volume memasing. Si ibu punya suara pon mulalah pitching tinggi kan.

Berebut Buku - Bila sorang dah start menulis atau mewarna, memasing pon sibuk gak nak buat. Dah bagi buku dan kaler pon boleh bergaduh, 'Tu kaler abang', Jawab si adik 'bukan...tu kakak punya. Dapat si adik di amik suma kaler.,ppffttt...

Berebut makan bersuap - Kat umah ni memang anak² makan bersuap. Kecuali qahirah dan Qhalif kekadang makan sendiri. Tapi aku ibu yang malas sebab malas nak mengemas. Ko tau lah bebudak bila makan kan. Sepah jer lebih. Jadinya, suapan dari tangan ibu adalah lebih baik selain dari jimat nak membasuh pinggan. Jangan tak tau, ini pon boleh jadi gaduh. Bila aku suap si kimi, qahirah sentap sebab tak suap dia dulu. Bila suap qahirah si kimi sentap jugak sebab dia anak sulung, kena ikut giliran. Si qhalif pon dah pandai jugak, sentap bila si ibu suap kakak dulu. Alahaiiiii...anak². Kalau ibu sentap tak nak suap korang makan aci tak? Aku senang jer, nak sentap tak nak makan sudah. Lapar nanti jangan cari ibu erk. Last² makan jugak.

Berebut tidur - Memasing berebut nak tidur sebelah ibu. Bilik memasing dah ada. Katil pon dah ada. Tapi masih nak tido ngan ibu jugak. Si qahirah lah yg paling tak tahan. Dia kalau nak tido kena sebelah dia. Tak boleh membelakangkan dia. Si Qhalif plak si kaki menyusu kalau nak tido. Kalau aku mengadap qhalif, si qahirah nangis. Soh baring sebelah qhalif tak nak. Acaner aku nak baring? Sudahnya aku baring tegak dan susukan qhalif atas badan. Start aku baring jer memasing berebut nak baring sebelah. Si kimi siap cakap 'ibu asyik tido ngan adik jer'. Habis ibu ni? Sian jugak sebab tak dapat tido sebelah abah. Sampai aku cakap, gi amik pisau kat dapur. Belah 3 badan ibu ni. Amik sorang satu. Dah geram sangat aku. Lepas ni tido kat katil memasing.

Itu lah diantaranya. Banyak lagi sebenarnya. Nanti bosan plak korang baca panjang sangat...ngeeee...Macam mana nak hadapi situasi anak² yang sedang bergaduh? Meh nak share. Aku baca dari blog RUBYATIKA @ RUBY SPEECH THERAPY.

1) Anda mestilah boleh mengawal diri sendiri. Jangan sehingga anda sendiri termasuk dalam gelanggang pergaduhan. Contohnya anda pula yang mencubit anak, atau anda yang menjerit atau anda yang hempas barang. Ibu bapa adalah orang dewasa, berlagaklah seperti orang dewasa.

Anda mesti ingat bahawa anak-anak ialah cermin terbaik. Mereka meniru setiap perbuatan anda. Jika anda menjerit, mungkin dia diam pada waktu itu (sebab takut dengar suara raksasa anda) tapi di kemudian hari dia akan jerit kepada adik/abangnya seperti apa yang dia dengar.

Yang ni aku mengaku. Agak sukar nak mengawal. Selalunya memang bertempik dulu lah. Kena control ni. Kena belajar walaupon amik masa. Colleague aku pernah citer, kakak dia adalah seorang yang sangat sabar. Tau tak apa yang kakak dia buat bila anak bergaduh. Dia akan pandang ceiling..pandang kipas sambil beristighfar. Mari kita cuba cara ini juga.

2) Latih anak untuk tolak ansur. Tolak ansur memerlukan komunikasi yang bagus. Jika abang inginkan barang dipegang adik, abang tak boleh merampas. Dia ada 3 cara untuk dapatkan barang itu: 

a) Dia kena minta izin
b) Dia kena pujuk
c) Dia kena buat tawaran

Lihat….semuanya memerlukan kebolehan bercakap yang bagus. Saya melatih anak saya untuk bercakap sedemikian. Ia memakan masa. Dari usia 3 tahun lagi saya sudah latih. Jadi apabila masuk 4 tahun, dia sudah lancar.

Ok...yang ni aku kena start ajar qhalif sebab dia belum 3 tahun lagi. Kimi ngan qahirah pon nak kena juga ni. Harap² serap lah. Dan harap² dengan aku sekali lah dapat serap kebolehan bercakap yang bagus. Kena belajar communication skill macam nih. Jangan asyik kebolehan memetir ngan anak² jer...erkkk...ekekeke...

3) Latih anak untuk mengikut GILIRAN. Masing-masing mesti patuh pada tempoh giliran masing-masing. Sebagai ibu bapa, anda adalah penguatkuasa undang-undang giliran. Jangan pula anda melebihkan anak yang manja.

Jika habis gilirannya, dia mesti serahkan pada pihak satu lagi. Jika dia tak nak, anda sebagai penguatkuasa, mestilah ambil saja barang itu dan beri pada seorang lagi. Dia akan nangis, berguling, jerit atau apa saja. Apabila dia faham giliran, dia takkan nangis dah. Dia tahu, nanti gilirannya akan sampai lagi.

Ini pon agak bermasalah juga ni. Dorang kalau dah dapat memang susah lah nak kongsi. Tak per...kita cuba dulu. Tak dapat jadi penguatkuasa undang2 kat tempat lain, dapat jadi penguatkuasa undang2 untuk anak² pon boleh khenn.

5) Kemahiran mengawal tantrum anak-anak. Semasa aksi bergaduh, mereka mungkin ada baling barang, berguling atau menjerit. Jika mereka berdekatan, cepat-cepat leraikan mereka. Pastikan mereka dalam jarak selamat. 

Mereka akan menunjukkan protes dengan pelbagai cara. Anak mungkin sengaja melakukan perbuatan yang dia tahu ibunya tak suka. 

Jika ibu bertindak pada perbuatan protes anak anda yang sengaja tersebut, maka dia berjaya. Dia berjaya mendapat perhatian anda. Maka ibu bapa mesti bijak menilai had protes. Jika anda rasa “ini dah melampau” maka anda kena hadapi dia dan bertegas. Jika dia baling, suruh dia kutip. Jika dia sepahkan semua, suruh dia kemas balik SEMUA. 

Tapi jika anda kuat sabar, anda sewajarnya biarkan saja dia protes. Buat tak tahu saja dan jangan lihat pun apa dia buat. Nanti bila dia letih, dia berhenti sendiri. Sebenarnya ini lebih berkesan kerana lain kali dia tahu dah, perbuatan tantrum hanya meletihkan dirinya sendiri.

Anak² bila datang tantrum dia memang agak mencabar. Ada masa boleh kawal tapi ada masanya si ibu pon dijangkiti tantrum…hahaha. Cara ni memang aku ada buat. Buat tak tau jer lah ngan anak2. Last² anak² datang kat ibu dia sendiri. Kekadang aku ugut, kalau tak amik barang yang dorang campak² atau barang yang tak dikemas, memang aku akan buang dalam tong sampah. Kelam kabut lah memasing. Pastu esok² buat lagi…ppffttt…

Boleh terjah blog RUBYATIKA. Banyak info menarik dalam tu.  

Kita cuba jadi seorang ibu yang sempurna. Tapi tiada seorang ibu pon yang sempurna sebenarnya. Mesti ada kekurangan nya. Kita cuma perlu berusaha untuk jadi ibu yang terbaik untuk anak². Ingat…JADILAH IBU, JANGAN JADI SINGA. Ditujukan khas buat diri sendiri juga. Dan peringatan buat ibu² hebat di luar sana.

Note: Fasa kanak² memang macam ni. Bergaduh jer kot. 



The more they play, the more they learn! Anak² dan permainan memang tak dapat dipisahkan. Pilih jer mainan apa. Macam² jenis ada me...

Berkongsi Keriangan Di Pelancaran Play IQ dari Fisher-Price®

The more they play, the more they learn!


Anak² dan permainan memang tak dapat dipisahkan. Pilih jer mainan apa. Macam² jenis ada mengikut peringkat umur dan perkembangan mereka. Tapi selalunya kalau bab permainan anak ni ibu² lah yang selalunya over nak membeli kan. Betul tak? Mengaku jer sebab aku pon macam tu. Iyerlah…mainan bebudak skang canggih manggih tak macam jaman kita dulu. Sebab dulu kita tak dapat, maka kita beli lah untuk anak² supaya kita pon dapat tumpang main sekali kan…erkkkkk…ekekeke…Ok lah, kang lari tajuk plak. Straight to the point lah.

Dr. Deborah Weber, Head if Infant Research at Fisher-Price® and Leong Mei YIn, Head of Marketing, Mattel Southeast Asia Pte. Ltd. launch Play IQ in Malaysia to help parents discover and track their child's precious early development

Siapa yang tak kenal dengan jenama Fisher-Price® kan. Sebuah Syarikat pengeluaran mainan bayi dan kanak-kanak yang terkemuka.  Baru2 ni Fisher-Price® telah melancarkan sebuah produk baru yang dinamakan Play IQ bermula 14 – 17 August 2014 bertempat di Sunway Pyramid.

Dalam pelancaran itu juga terdapat pelbagai aktiviti yang menyeronokkan telah disediakan seperti gerai foto, cabutan bertuah, promosi khas bagi alat2 mainan Fisher-Price® dan yang paling best  adalah ibu bapa yang hadir bagi sesi pembelajaran dapat membawa anak² mereka bermain di ruang permainan yang disediakan. Bestnya. Apa tu Play IQ?


Play IQ adalah satu konsep dan platform Fisher-Price® yang membantu para ibubapa menilai peringkat perkembangan anak mengikut tiga tunggak utama: Fizikal, Kognitif dan Sosial & Emosional. Dengan mengenal pasti perkembangan anak mengikut kaedah ini, para ibubapa dapat mempelajari cara untuk membantu bayi mereka mencapai perkembangan baru disamping mengesan kemajuan mereka di dalam bidang-bidang ini.


Menarik kan. Tak rasa tertarik nak beli ker? Meh nak tambah tarikan uols untuk membeli Play IQ nih. Menurut Ketua Jabatan Pemasaran, Mattel Southeast Asia Pte. Ltd, Leong Mei Yin, “Sesetengah ibubapa mungkin tidak memahami bagaimana permainan boleh membantu dalam perkembangan anak mereka. Dengan Play IQ, kami menawarkan suatu konsep dan platform pendidikan yang menunjukkan bagaimana setiap permainan Fisher-Price® telah direka khusus bagi menepati peringkat dan keperluan perkembangan anak yang berbeza,”

Betul apa yang diperkatakan tu. Pemilihan permainan untuk anak² juga adalah sangat penting untuk perkembangan minda dan tumbesaran anak² kita kan. Banyak kriteria yang perlu di ambil kira terutama dari segi keselamatan. Selamat ker permainan ni. Sesuai ker untuk anak² main. Tak susah nak cari permainan anak skarang ni sebab kebanyakan permainan sudah dibahagikan mengikut peringkat umur yang sesuai untuk anak bermain. Salah satu jenama produk adalah dari Fisher-Price® sendiri.

Dalam pelancaran itu juga terdapat pelbagai aktiviti yang menyeronokkan telah disediakan seperti gerai foto, cabutan bertuah, promosi khas bagi alat2 mainan Fisher-Price® dan yang paling best  adalah ibu bapa yang hadir bagi sesi pembelajaran dapat membawa anak² mereka bermain di ruang permainan yang disediakan. Bestnya.

Apa tunggu lagi, dapatkan permainan Fisher-Price® untuk anak2 anda. Untuk maklumat lanjut mengenai Fisher-Price® Play IQ dan juga aktiviti2 mengenainya, boleh layari www.fisher-price.com/PlayIQ dan www.facebook.com/FisherPriceSEA.


Note: Mainan ni kalau ada anak berderet tak boleh beli satu. Kena beli untuk anak² yang lain juga. Kalau tak memang bergaduh lah jawabnya.


Ini lah masalah orang pompuan. Tau bawak kereta ngan tau isi minyak kereta jer. Benda lain memang tak tau. Isi angin tayar pon baru nak bel...

Perihal KERETA | Bila CHIP TRANSPONDER Tercicir

Ini lah masalah orang pompuan. Tau bawak kereta ngan tau isi minyak kereta jer. Benda lain memang tak tau. Isi angin tayar pon baru nak belajar. Tapi aku takut kalau nak isi angin tayar. Takut meletup. Ni kes tertengok video orang tu isi angin belon. Sekali meletup ngan dia skali. Aku tak tau lah viseo tipu atau betul Tu yang saiko sampai rasa seram jer nak isi angin. Jadinya kita tunggu en. bos yang tolong. Ok....sambung citer. Ni nak tanye pemandu² wanita. Tau tak transponder chip tu apa? Macam mana rupanya? Meh tengok nih. Sama² belajar.

Ini lah dia. Benda paling penting.

Kat dalam tu lah tempat dia duduk

Kisahnya. Semalam terbaca blog PB pasal kereta. Teringat kes aku yang masih belum up lagi citer ni kat blog. Biasalah...suma benda nak citer kan. Suka hari aku lah. Kejadian berlaku masa bulan puasa lepas. Nak gi PARAM (Pasar Ramadhan) beli lauk untuk berbuka. Minyak memang dah berkelip² minta di isi. Tapi aku budget lepas gi PARAM baru nak isi minyak.

Dah beli barang suma. Nak balik ke pangkal jalan lah ni. Nak bukak posa kan. Bila nak start enjin keta tak boleh. Dah sudah....ko dah kenapa keta. Banyak kali start pon tak boleh. Suma benda kat dashboard tu menyala. Aku ingatkan minyak dah habis langsung sebab kluar sign gambar minyak dalam teko tu. Tapi tak mungkin lah. Relax...pada hal dah cuak hokay. Try lagi skali start enjin....ppffttttt...tak boleh jugak. Nak buat macam mana nih? Qhalif masih kat nursery. Call en. bos, masuk voice mail plak. Call owner taska, tak jawab. Adoiiii...Call plak cikgu nursery. Minta tolong amik. Husband dia plak tak balik lagi. Time kecemasan macam ni boleh plak memasing tak dapat nak di hubungi. Dugaan...dugaan dibulan puasa.

Pastu pesan kat cikgu nursery kalau en. bos datang amik qhalis ker kan, soh bagitau yg ibu qhalif ni dah tersadai sebab keta tak boleh start. Aku dah tak tau nak buat apa. Dengan muka selamba dan tak tau malu, aku paggil beberapa orang brader untuk tengok² kan keta. Memasing check. Suma ok. Enjin pon ok. Dorang pon tak tau apa puncanya. Tak per lah. Di sudahi ucapan terima kasih lah buat mereka. Siap tanya dok mana nak tolong hantarkan. Tak per...tak per...

Kebetulan banyak kedai keta area situ. Konon nak minta tengokkan keta. Huurrmmmm...memasing ke busy an. Nak raya masa tu. Banyak keta yang nak di service. Tak per lah. Tak lama lepas tu cikgu nursery call. En. bos on the way kat tempat aku tersadai ni. Nasib lah dia balik awal. Lega rasanya sebab penyelamat dah sampai.

Dia check². Tak der apa masalah pon. Mungkin minyak habis kot. Pergi lah beli minyak. Isi dalam botol. Nak menuang sikit punya susah. Pakai botol kan. Dah isi minyak pon masih tak boleh start. Mulalah bertukar jadi Detective Conan kan. Cari punca masalah. Dibeleknya kunci. Ok...dah dapat puncanya. Rupanya Chip Transponder dalam remote alarm keta ni dah tercicir. Jadinya...Detective conan mula mencari. Jumpa pon. Tercicir dalam keta..pphewwwww...Macam mana boleh tercicir? Meh tengok rupa kunci keta:


Ko tengok tu. Ber sellotape kunci tu.  Orang ganas memang macam ni. Sampai terbelah kepala kunci tu. Asal nya memang terbuka masa sebelum kejadian tu. Tak tau plak chip tu tercicir. Nasib baik tercicir dalam kereta. Buatnya tercicir atas jalan raya? Mau kena towing keta tu.

Sila amik perhatian yerp. Kalau kunci keta uols dah jadi macam kunci keta aku nih. Pastikan isi dalam nya cukup. Pastikan cip 'IMMOBILIZER' tidak tertanggal atau hilang. Sebab kalau hilang, anda tidak akan dapat menghidupkan enjin kereta. Apa itu IMMOBILIZER?


Immobilizer Keys adalah sebuah sistem manajemen mesin di dalam ECU(Electronic Control Unit/komputer yang mengatur system mobil) yang dapat mengenali singnal yang dikirimkan dari kunci. Hal ini melibatkan penempatan sebuah microchip di kepala kuncinya, dimana chip tersebut adalah sebuah transmitter dan receiver mini. Apabila sinyal tidak dikenali, maka ECU tidak mengirimkan arus sehingga mesin tidak dapat dinyalakan.

Sumber: [SINI] dan [SINI] *bahasa indon sebab aku tak jumpa dalam website BM ☺

Itu lah kisahnya. Pengalaman aku dan kereta. Panjang berjela plak. Next time kalau keta tak boleh start, check apa masalahnya. Kalau semua ok, cuba tengok transponder chip tu. Mungkin rosak atau tercicir. 

Note: Banyak gak perihal yg berlaku antara aku dengan kereta nih. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...