Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Ok.. Masih berkisar pasal Breastfeeding di bulan Puasa. Kalau last week aku share pasal [ Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa ]. Tapi h...

Menu Sahur Berkhasiat Untuk Ibu yang Menyusu!!

Ok.. Masih berkisar pasal Breastfeeding di bulan Puasa. Kalau last week aku share pasal [Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa]. Tapi hari ni aku nak share pasal Menu Sahur Berkhasiat Untuk Ibu Yang Menyusu pulak. Penting sangat tau menu berkhasiat untuk ibu yang menyusu ni sebab penghasilan susu bergantung kepada pemakanan si ibu. Especially dibulan bulan puasa nih. 


Memang tersangat mencabar bila menyusukan anak di bulan puasa. Kalau weekend lagi lah mencabar. Sebab apa? Sebab anak akan melebihkan menyusu apabila ibunya bercuti. Mohon bertabah lah ibu-ibu menyusu yang berpuasa yerp, Sebab itu lah sahur sangat penting bagi ibu menyusu. Pastikan menu-menu bersahur tu dari sumber yang berkhasiat dan boleh maintain kan pengeluaran susu. Jom semak Menu Sahur Berkhasiat Untuk Ibu yang Menyusu!!

KURMA



Siapa yang tak tahu khasiat Kurma kan. Kurma banyak khasiatnya sebab kurma mengandungi kandungan glukosa atau gula ringkas yang sangat tinggi dan baik untuk badan. Kandungan glukosa yang tinggi berfungsi untuk membekalkan kembali tenaga dengan cepat dalam badan ibu yang menyusukan anak setelah seharian berpuasa. Seperti dalam Hadith 'Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma'. Jadinya... Sila beli kurma banyak-banyak.


BUAH-BUAHAN



Buah-buahan memang terkenal dengan khasiatnya kan. Ibu menyusu digalakkan makan buah-buahan segar setiap hari. Macam buah Oren. Sebab buah Oren mengandungi vitamin C dan mineral yang secukupnya. Manakala Anggur, betik dan blueberries mengandungi antioksidan yang paling tinggi. Tak kisah lah buah apa, Janji buah. Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa.

SAYUR-SAYURAN



Ada ibu menyusu yang tak makan sayur ker? Tak boleh lah macam tu sebab sayur segar kena ada dalam menu makanan setiap hari untuk suplemen vitamin A, C, B1, B2, B12 dan asid folik yang sangat diperlukan pada masa menyusukan. Macam sayur Bayam dan juga Brocoli, Mengandungi Kalsium, tinggi kandungan antioksida dan serat makanan serta tiinggi dengan Vitamin A (Penting untuk fungsi mata dan kesihatan kulit. Rugi tau tak makan sayur.

GREEN SMOOTHIE/JUS



Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, strawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.


FRESH MILK/SUSU KURMA



Fresh milk sangat bagus untuk ibu yang menyusukan  sebab ia mengandungi sumber kalsium, protein, vitamin B dan D. Sekurang-kurangnya amalkan 3 cawan fresh milk setiap hari untuk bekalan kalsium yang secukupnya untuk tubyh badan sendiri dan untuk si kecil. Kalau tak lalu minum fresh milk, boleh try susu kurma. Buat sendiri pon boleh. Kalau malas nak buat, boleh beli susu kurma yang ready made jenama Farm Fresh. Memang terbaik sebab tersangat sedap rasanya.

OAT



Oat memang terkenal kerana khasiatnya kepada kesihatan terutama sekali kepada kesihatan jantung. Selain daripada itu, oat juga membantu ibu menyusu kerana ianya mengenyangkan, dapat memberi lebih tenaga dan melawaskan sistem pembuangan. Bagi yang biasa amalkan oats untuk sarapan, amalkan organic rolled oats dengan susu, susu kambing atau dengan air milo. Ikut kesedapan tekak.

TELUR REBUS/TELUR SEPARUH MASAK



Kaya dengan protein dan Omega 3. Telur jenis Omega atau yang diperkaya dengan DHA amat bagus bagi penambahan asid lemak yang baik untuk susu anda. Kuning telur mengandungi sumber vitamin D, antara nutrien terpenting untuk mengekalkan tulang yang sihat untuk ibu dan juga penumbuhan tulang yang kuat untuk anak. Boleh ambil telur rebus atau separuh masak semasa sahur, jangan digoreng sebab goreng akan rosakkan telur kuning dan menyebabkan telur kuning jadi transfat yang bahaya. Ok... Aku dah terliur nengok telur separuh masah ni woih!!!

ROTI WHOLEMEAL



Roti gandum yang dihasilkan daripada bijian penuh (whole grain) yang belum diproses juga kaya dengan serat, vitamin E, zat besi, zink, asid folat dan anti oksidan. Kandungan karbohidrat kompleks di dalam roti mampu memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Manakala Asid Folik adalah sumber nutrien penting untuk susu ibu selain memberi lebih tenaga untuk ibu, dan sumber ini boleh didapati dari roti bijirin, beras, biji-bijian seperti gandum, jagung dan lain-lain. 

Jangan lupa amalkan menu berkhasiat ni tau. Kita ibu menyusu yang berpuasa ni perlu lebih banyak tenaga. Anak nak menysu lagi. Nak buat kerja rumah. Nak masak menu untuk berbuka puasa lagi. Pastikan korang bersahur. 

Note: Ibu menyusu tu kalau tak larat puasa, tak payah lah teruskan. 


Lagi 1 hari setengah jer lagi kita nak sambut bulan ramadhan kan. Macam tak percaya jer dah nak puasa. Dah bersedia ker? Dah tau ker Tips U...

Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa

Lagi 1 hari setengah jer lagi kita nak sambut bulan ramadhan kan. Macam tak percaya jer dah nak puasa. Dah bersedia ker? Dah tau ker Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa? Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, antara perkara yang paling merisaukan ialah pengeluaran susu ketika bulan puasa. Rata-rata ibu menyusu risau susu drop termasuk lah aku. Tak puasa pon aku dah risau sebab susu makin berkurang hasilnya apatah lagi masa bulan puasa nanti.


Risau jangan cakaplah. Dok asyik ulang... 'Macam mana lah puasa nanti. Mesti susu drop ni'.. Haaa.. ko nampak tak mind setting dia. Belum apa-apa dah fikir macam tu kan. Kalau korang nak tahu, PUASA tak akan membuatkan susu kita drop jika kita ada cara yang betul untuk menghadapinya. Macam tu jugak ketika period. Yang membuatkan susu drop mungkin sebab kepenatan terlampau, stress atau mungkin pemakanan yang menjadi punca

Macam mana nak maintain kan pengeluaran susu ketika bulan puasa? Meh amalkan tips ni.


Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa


LEWATKAN BERSAHUR


Kalau boleh sahur tu jangan lah awal-awal. Konon nak sahur awal senang nak buat kerja lain atau sebab nak sambung tidur balik. Macam aku yang ada anak kecil ni sahur awal sebab nak elak anak terbangun. Yang sepatutnya bagi ibu menyusu korang kena pastikan bersahur di hujung hujung waktu.

KURANGKAN MINUMAN BERKAFEIN DAN MAKANAN MANIS


Kuih muih antara juadah berbuka yang selalu masuk mulut dulu. Kalau boleh nak makan semua tapi kena lah beringat. Kurangkan makan kuih muih yang manis nih. Banyak makan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Lebihkan sayur-sayuran, buah-buahan dan nasi waktu berbuka dan bersahur sebab ibu menyusu perlukan tenaga dan kalori yang lebih untuk menghasilkan susu. Elakkan makanan berminyak. Minuman berkafein sila elakkan.

MINUM AIR KOSONG 8 GELAS


Banyak kan minum air masak sebab badan kita memerlukan air yang cukup untuk membolehkan badan menjalankan fungsi termasuk menghasilkan susu. Air yang cukup boleh mengelak kan kita dari keletihan yang teramat. Lebih-lebih lagi kita berpuasa di musim panas berdeting. Boleh juga minum air buah. Paksa diri untuk habiskan air kosong 8 gelas satu malam sebelum tidur.

Tips untuk habiskan air kosong 8 gelas sehari sebelum tidur:

➜ 2 gelas sebelum dan selepas magrib
➜ 2 gelas sebelum dan selepas makan malam
➜ 2 gelas sebelum dan selepas solat Isyak
➜ 2 gelas sebelum tidur dan bangun untuk sahur

BERBUKA DIAWAL WAKTU


Jangan tangguhkan berbuka. Mulakan dengan kurma dan air kosong. Makan jangan terlalu kenyang. Cukup sekadar kenyang. Kalau minum air pon jangan habiskan air sampai bergelas-gelas. Tau lah haus kan. Tapi kena ingat, bila kita habiskan air secara drastik, perut jadi tak selesa dan terlalu kenyang

Bila dah kenyang air, nak makan pon dah tak lalu. Makan lah sikit. Bila dah makan sikit akan menyebabkan nutrien dalam badan tak cukup. Ingat tau, jangan berlebih-lebih minum air.


MAKAN LEBIH KURMA


Kita memang sedia maklum yang kurma banyak khasiatnya sebab kurma mengandungi kandungan glukosa atau gula ringkas yang sangat tinggi dan baik untuk badan. Kandungan glukosa yang tinggi berfungsi untuk membekalkan kembali tenaga dengan cepat dalam badan ibu yang menyusukan anak setelah seharian berpuasa. Sila beli kurma banyak-banyak.

JAGA JADUAL PAM


Untuk ibu yang bekerja macam aku, jadul mengepam yang consistent adalah sangat penting. Aku mengaku yang lately jadual pam aku dah lari. Tu yang susu sedikit drop... huhuhu... Ok... Untuk bulan puasa ni korang kena jaga jadual mengepam. Untuk dapatkan hasil yang memuaskan hati, korang boleh ikut jadual pam ni:

SESI 1 : Selepas sahur / Sebelum solat subuh
SESI 2 : 10.30 / 11.00 pagi
SESI 3 : 2.30 / 3.00 ptg
SESI 4 : Selepas berbuka
SESI 5 : Sebelum tidur

Atau korang boleh adjust sendiri timing sebab bulan puasa balik awal kan. Ikut kesesuaian timing korang ok.

BANYAKKAN ZIKIR DAN ISTIGHFAR


Rezeki... hanya DIA yang maha memberi. Banyakkan ber Zikir dan Istighfar. Doa smoga susu cukup ketika kita berpuasa. Mohon Allah berikan kekuatan dan semangat pada kita untuk menjalani ibadah puasa dengan tenang


JAGA MINDSET


Dalam banyak-banyak perkara, ini yang terpaling penting sekali... MIND SETTING. Bersedia dari segi mental, bila mental katakan kita boleh, kita boleh lakukannya. Think positive. Antara punca utama kegagalan ibu untuk menyusukan anak ialah MIND SETTING. Buang lah ayat yang ada dalam kepala yang 'Susu mesti drop bulan puasa nanti'. Atau 'Sikitnya susu'. Kalau kita dah fikir macam tu, otak pon akan bagi signal maka itu lah result yang kau akan dapat

Cuba set kan kat minda tu yang 'Susu aku banyak dan cukup untuk anakku'. Maka akan banyak lah susu tu nanti. Aku yang tak ada stok susu ini lagi lah. Ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Berapa hasil yang aku dapat, itu lah bekalan untuk Harraz. Doa aku setiap kali pam.. 'Ya! Allah... Seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, kau penuhilah ia dengan rahmat dan keberkatan disisimu. Semoga dengan keberkatanmu susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku'. Amalkan doa ni.


Pelajarannya di sini... Buang jauh-jauh pemikiran yang Berpuasa atau Datang Period menjadi punca susu kurang. Silalah percaya yang badan kita tetap menghasilkan susu macam biasa melalui simpanan zat yang sedia ada dalam badan. Makan atau tak waktu lunch, badan tetap menghasilkan susu. Kalau rasa susu kurang tu, cari sumber yang boleh manaikkan susu. Buat power pumping dan yang sewaktu dengannya lah yerp. Peringatan untuk aku jugak ni. 

Note: Makin bertambah usia anak kau, makin malas kau nak mengepam. Aku lah ni. Jangan tiru. 


Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana mengha...

Malas Lipat Baju | Amalkan 7 Tips Ini

Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana menghadapi masalah yang sama termasuklah #makanakempat ni haaa. Never ending story punya ceerita. Entah apa penyakit pon tak tahu lah. Misteri wan peah betul kan tetiba dapat penyakit malas lipat baju nih. 


Ada cara sebenarnya yang kita boleh kita aplikasi kan kalau tak nak bagi baju bajan bertimbun. Tapi kau kena konsisten dan istiqomah lah kalau nak buat. Tak boleh lepa. Kalau lepa memang katil kau atau katil anak kau jadi tempat letak baju yang bertimbun tak berlipat tu lah... hahahaha... Tak kelakar hokay. Sakit mata memandang lagi adalah. Kalau korang tak nak baju yang tak berlipat bertimbun, boleh amalkan tips ni. Perghhhh... Kau sendiri pon malas lipat baju ada hati nak bagi tips... ngeeeee... Ini berdasarkan pemerhatian aku. Tips untuk aku jugak ni supaya rajin lipat baju. 

Tips Rajin Lipat Baju 


1) Angkat Baju Terus Lipat

Kalau baju dah kering kat ampaian tu. Angkat dan terus lipat. Jangan letak dalam bakul baju. Kau amik letak atas katil pastu lipat terus. Baju pon cantik tak berkedut. Kalau kau letak dalam bakul, memang selamat lah baju tu dalam bakul tak berlipat. Kedut seribu baju kau dibuatnya. Nak pakai pon kena gosok dulu.

2) Lipat Baju Depan TV

Hiburan di kala melipat baju gittew. Tak der lah bosan sangat kan. Sambil lipat baju, sambil nengok TV. Mata kat TV tapi tangan buat kerja. Untuk korang yang tak ada anak kecik boleh lah. Tapi kalau ada anak kecik macam aku ni memang tak boleh. Kau lipat dia punggah jadinya. Melainkan kau letak dia dalam baby cot dan letak segala mainan dalam tu bagi dia leka. Kau pon kena lah cepat-cepat lipat baju bajan tu. Jangan mata ke TV tangan tak jalan.

3) Ajak Anak-Anak Lipat Baju

Kemas tak aku lipat... hahaha... ☺☺

Time diorang kecik ni lah nak kena ajar buat kerja rumah. Melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Ajak anak-anak lipat baju sekali. Kau asingkan baju anak-anak. Biar diorang lipat sendiri. Tak kemas pon tak apa. Lama-lama nanti ok lah. Tapi kan, jenis macam aku yang ada sipi-sipi OCD ni agak payah jugak. Aku sejenis yang suka lipat baju ikut turutan. Baju yang besar kena letak bawah. Ikut susunan. Kalau baju anak-anak, aku suka lipat sekali dengan seluar. Pairing gittew kan. Biar baju yang aku lipat tu nampak cantik tersusun. Bila anak dah tolong kau lipat baju, kau lipat balik baju tu sebab tak kemas. Jangan tiru macam aku... hahaha... Kena buang tabiat nih. Nak anak tolong, tapi bila anak dah tolong kau punggah balik... ppffttt...

Kemas atau tak lipatan baju si anak, abaikan saja. Ajar step by step macam mana nak lipat baju. Lama-lama bila dah biasa lipat nanti ok lah tu. Practice make perfect gittew kan. 

4) Off kan Hand Phone

Aku tahu. Korang sambil lipat baju sambil layan FB, IG, Blog and Twitter kan. Mengaku jer lah sebab aku pon macam tu.. muahahaha... Lipat baju sehelai dua lepas tu tengok HP. Baca newsfeed FB. Tengok gambar-gambar kat IG. 30 minit nengok HP. Sambung lipat sehelai dua lagi dan sambung nengok HP balik. Dah kalau asyik belek HP jer yang lama ater bilanya nak habis kerja melipat baju?? Jadinya... Kau kena OFF kan handphone tu dulu. Baru lah cepat kerja melipat baju kau siap. Dah siap semua barulah kau ON kan balik HP tu. Boleh sahut tak cabaran ni... ekekeke...

5) Sediakan Bakul Baju Untuk Setiap Anak

Kalau anak kau ada 4, kau kena beli empat bakul. Beli yang saiz sederhana sudah lah. Asingkan baju anak-anak dalam bakul masing-masing. Senang sikit kau nak cari baju anak-anak kalau tak sempat nak lipat kan. Bila kau dah asingkan baju anak-anak ni, nampak lah kemas sikit. Lepas tu kebarangkalian kau rajin nak melipat baju tu datang sebab nampak baju tak banyak sebab dah susun dalam setiap bakul. Cuba kalau kau letak semua baju-baju tu dalam bakul besar? Perghhhh... Perasaan malas kau makin menjadi-jadi. Ini semua permainan psikologi. Kau boleh baca kat [SINI]. Ada benarnya jugak. Jom lah cari bakul baju untuk anak-anak ☺☺

6) Jadikan Melipat Baju Sebagai Hobi

Iyer... Nak rajin lipat baju, kau jadikan lipat baju tu sebagai hobi. Macam hobi kau baca novel. Selagi kau tak habis baca selagi tu lah kau tak boleh tidur. Macam ada benda tak kena. Sanggup berjaga sampai pagi sebab nak baca sampai habis. Cuba kau anggap Melipat Baju pon macam tu jugak. Selagi tak habis selagi tu kau rasa tak boleh tidur, Sanggup berjaga malam sebab nak habiskan lipat baju. Amacammm... Ada berani jadikan melipat baju sebagai hobi... ngeeee... 

7) Hantar Dekat Sevice Lipat Baju

Ini paling sadis. Kalau tips-tips yang aku bagi ni tak jalan. Kau hantar jer lah dekat service lipat baju. Habis cerita. Dah banyak service lipat baju sekarang ni. Kau mintak tolong pakcik google carikan. Dia boleh bagi kau contact untuk service lipat baju... Nampak sangat kau pemalas kan... muahahaha...

Sekian perkongsian tips dari pemerhatian #makanakempat... Salah seorang yang tergolong dalam kumpulan terlebih rajin nak melipat baju bajan. Sambil bagi tips sambil teringat kain baju kat rumah tu yang dah macam gunung kinabalu. Smoga aku diberi kekuatan dan kerajinan untuk melipat baju. Minggu ni kita operasi... Insya'allah... hehehe...

Note: Rasa macam nak amik cuti jer. Semata-mata nak selesaikan lipat baju. Boleh ☺☺



Siapa yang tak risau bila anak dah start batuk² kan. Bukan setakat batuk jer. Kalau sakit, demam dan terluka pon dah buat kau menggelab...

Natural Remedy Untuk Hilangkan Batuk Bayi!!!


Siapa yang tak risau bila anak dah start batuk² kan. Bukan setakat batuk jer. Kalau sakit, demam dan terluka pon dah buat kau menggelabah kerisauan. Lebih² bagi ibu yang bekerja yang cutinya banyak dihabiskan untuk anak² bila anak² tak sihat dan baki cuti tinggal nyawa² ikan. Kalau cuti tinggal zero dan kebetulan kau kena cuti emergency, maka tolak gaji lah jawabnya. Kesian kan.

Ni kisah last week. Harraz batuk². Bagi ibu macam aku yang ada pengalaman anak admitted due to bronco pneumonia, bila anak dah start batuk sikit jer hati kau sebagai seorang ibu dah mula risau tahap langit ke tujuh. Risau yang amat sangat. Terbayang saat² dimana ahli physio masukkan tiub kat tekak anak kau untuk keluarkan kahak² jahat. Nangis wei. Aku tak nak benda tu berulang. 

Kenapa tak bagi makan ubat? Kau tau kan, pemberian ubat batuk dan demam kepada anak² kecil terutama berumur 3 tahun ke bawah tidak dibenarkan. Banyak kajian yang dilakukan membuktikan bahawa ubatan ini sebenarnya tidak membantu dalam melegakan batuk dan selsema mereka. Sumber [SINI]. Macam Harraz ni dah macam² ubat masuk dalam badan dia since kena UTI (Urinary Tract Infection) due to Prolonged Jaundice. Admitted sampai 7 hari. Lepas tu kena [Bronco Pneumonia] plak. Admitted 5 hari. Dah berapa banyak ubat yang masuk selama Harraz admitted tu? Kalau boleh aku nak elak bagi ubat dah. 

Tu yang bila Harraz start batuk aku dah cuak giler. Jadinya moh lah kita try buat Garlic Steam. Nasib last week aku cuti seminggu. Ada hikmah disebaliknya. 4 hari berturut² aku buat sehari 2 kali. [Minyak Herba Asma Mujarab] pon sapu jugak. Kita usaha, tawakal dan berdoa sebab yang menyembuhkan tu DIA. Macam mana nak buat garlic steam ni? Ramai yang dah sharing macam mana nak buat. Tapi aku nak share jugak...hehehe... Senang jer.    


Pakai rice cooker senang. Banyak sikit wap yang keluar. Kalau pakai air panas letak dalam bekas, air tu cepat sejuk. Letak air dalam periuk. Tak payahlah kau isi penuh². Suku sudah lah. Ketuk bawang putih dalam 5-7 ulas. Letak dalam periuk yang berisi air tadi. Titiskan dengan minyak Habatussauda dalam 2-3 titik.


Bila perik dah panas dan dah mula berasap, wap kan lah muka anak tu kat periuk tadi, Jangan tundukkan muka anak tu ke bawah sangat. Panas wei. tiarapkan dia dalam 90 degree. Towel tu aku tutup kejap jer sebab wap tu macam tak kena sangat kat muka. Bukan tutup penuh pon. Tapi tak yah tutup tower. Biar jer dia pusing² kan kepala. Janji wap kena kat muka. Buat lah dalam 5-10 minit.


Menangis jangan cakaplah. Sebab tu hati kau kena kental dan tabah kalau nak buat garlic steam nih. Memang menangis² dibuatnya. Kalau tak tabah sila buat teknik lain. Tapi lagi bagus dia nangis sebenarnya. Hasilnya... hati kau rasa puas sebab keluar lendir² pekat dari hidung. Bak kata [Doc Khairul]... Memang effective untuk keluarkan lendir/ kahak, especially kalau nasal blocked.


Masa Harraz admitted haritu pon physiotherapist tu siap pesan kalau anak batuk, rajin² lah buat teknik percussion . Alaaaa... yang tepuk² dada ngan belakang badan tu. Tangan dalam keadaan melengkung ke tengah. Macam dalam gambarajah diatas. Ini bagi melonggarkan kahak² jahat dan degil yang dok melepak kat paru². Buat dalam 15 minit. Make sure sejam atau setengan jam sebelum tu anak tak minum susu lagi, Ini bagi mengelakkan muntah.  


Boleh jugak buat macam nih. Member yang sharing. Katanya serasi dengan anak dia. Dia buat 3 hari berturut². Hilang batuk ngan selsema anak dia. Tips lain boleh jugak buat minyak bawang putih. Caranya... BAKAR BAWANG PUTIH. CAMPURKAN DENGAN OLIVE OIL SIKIT DAN PICIT² BAWANG PUTIH YANG DAH DIBAKAR TADI BERSAMA OLIVE OIL BAGI SEBATI BAWANG PUTIH DEGAN OLIVE OIL. AMARAN... SAPU SIKIT DULU TAKUT KULIT ANAK JENIS SENSITIVE. KALAU OK BOLEH PROCEED SAPU KAT DADA, BELAKANG BADAN DAN TAPAK KAKI.


Alhamdulillah... Sejak buat garlic steam ni, ada lah nampak perubahan. Dah tak batuk malam². Tak terganggu dah tidur Harraz. Kena rajin buat kalau anak dah start batuk.

Note: Kita ni alau boleh nak anak sihat jer sepanjang masa kan. Tapi tu lah... 


Tu dia. Tajuk kemahen panjang lagi. Ni nak berkongsi dengan parents² semua especially yang ada anak² kecik. Sebelum ni pernah jugak tertany...

Tips | Cara Mudah dan Selamat Halau Serangga Keluar Dari Telinga Anak

Tu dia. Tajuk kemahen panjang lagi. Ni nak berkongsi dengan parents² semua especially yang ada anak² kecik. Sebelum ni pernah jugak tertanya² macam mana nak tau kalau ada serangga masuk dalam telinga anak². Kalau tergaru² telinga tu maknanya ada benda erk dalam telinga. Nak tau jugak kalau ada termasuk serangga dalam telinga anak² macam mana nak halau menatang tu. Kebetulan aku tertengok tajuk video [LIPAN BERJAYA DIKELUARKAN DARI DALAM TELINGA] 



Tapi aku tak nengok pon videonya. Rasa meremang plak nak nengok. Geli wei dengan menatang panjang² macam lipan nih. Pastu menatang tu masuk plak dalam tinge. Lagi lah aku scary. Klik jer lah tajuk tu kalau nak tengok. Ada plak baca komen kat video tu tanya macam mana nak tau dan nak halau serangga keluar dari telinga anak² kecik nih. Kalau kita yang dewasa ni boleh lah tau kalau ada menatang masuk dalam tinge kan. Kalau bebudak? Especially bayi? Macam mana nak tahu? Nah... Ini jawapan yang En. Muhammad Ahmad ni bagi. 

1) Cari tempat gelap atau tutup lampu. Nyalakan lampu suluh atau guna lampu hp. Suluh lampu menghala dari sisi tepi telinga, gerak² kan sedikit lampu, serangga akan cari cahaya untuk keluar, jika tidak keluar juga suluh ke dalam telinga lihat serangga jenis apa.

2) Boleh titis minyak ke dalam telinga, guna minyak yang tidak sensitive.(saya guna vco). Sediakan picagari (syringe) untuk menyedut kembali minyak jika serangga tersebut keluar.

3) Jangan guna apa² alatan tajam yang boleh mematikan serangga tersebut. Alatan tajam juga bahaya kan telinga atau apa² alatan yang boleh menolak serangga semakin dalam.

4) Jika serangga belum keluar, makin sakit elok ke klinik, di klinik mereka ada alatan seperti Forsep (crocodile)

5) Guna minyak juga untuk melemaskan serangga. Biasanya serangga akan keluar jika dah lemas dan pastikan suluh lampu untuk serangga bergerak ke arah lampu.

Sila lah salin tips ni yerp. Kalau nengok anak asyik garu² telinga atau anak cakap sakit telinga, cuba try buat macam nih. 

Terima kasih lah Encik Matt sebab berkongsi tips ni. Kalau nak tau, Encik Matt ni Doctor. Aku suka baca FB Encik Matt ni sebab banyak info², tips² dan nasihat pasal kesihatan dan kekeluargaan. Silalah follow FB Encik Matt ni. Rugi kalau tak follow



Siapa yang tak suka Lego kan. Dari budak kecik sampailah orang dewasa memang suka dengan mainan Lego ni. Orang kata mainan Lego ni memang s...

Nak beli Lego? Jom serbu Mighty Utan !!!

Siapa yang tak suka Lego kan. Dari budak kecik sampailah orang dewasa memang suka dengan mainan Lego ni. Orang kata mainan Lego ni memang sesuailah untuk semua peringkat usia sebab ada macam² jenis Lego yang dikhususkan mengikut umur. Sebelum saya bercerita lebih lanjut, meh kita belajar sikit asal usul Lego ni yer.


Kalau nak tau, Lego ni ditubuhkan pada tahun 1940. Perghhh… cer kira dah berapa tahun usia Lego. Lego ni berasal dari Denmark dan perkataan Lego dalam Bahasa Denmark disebut ‘Leg Godt’ yang bermaksud ‘Bermain Dengan Baik @ Play Well’. Ok, dah tau kan asal usulnya. Citer sikit² cukuplah sebab nak citer banyak lagi ni. 


Minat dengan Lego tapi tak tau nak beli kat mana. Yang ada kat mall pon tak banyak sangat koleksi Lego yang ada. Haaaaa… Nak cari kedai yang jual semua produk Lego? Nak citer dan nak share dengan uolls lah nih. Memang kadai ni jual semua jenis Lego. Macam² Lego ada. Dari yang sekecik² Lego sampailah sebesar² Lego. Nak yang murah? Ada jer. Yang mahal sampai tahap buntang biji mata kau nengok harga pon ada tau. Apa nama kedainya.

Key chain Lego dan juga mini figures Lego

Mighty Utan nama kedai diberi. Unik kan nama ni. Kedai Mighty Utan ni menjual pelbagai jenis Lego. Pilih jer nak jenis macam mana. You name it. Nak set Lego? Nak Minifigures Lego yang cute miut tu? Nak Lego Bricks? Nak Key chain Lego? Semua ada. Memang macam² ada lah senang citer. Yang lagi best, ada jual loose bricks. Kalau Lego korang ada yang hilang seketul atau dah rosak. Boleh datang Mighty Utan untuk beli loose bricks saja.

Suasana dalam kedai

Sabtu baru² ni saya dan family diberi peluang menghabiskan masa dengan bermain Lego di Mighty Utan cawangan Petaling Jaya. Rasa bergetar jantung saat melangkah masuk kedai Mighty Utan ni. Bergetar sebab anak² memang suka kan Lego. Jangan kata anak², hemak dia ni pon suka jugak. Lagi over kot kalau main dengan anak. Sebab mak yang over nak pasangkan… Hehehehe…

Pilih... Jangan tak pilih

Lego untuk Kanak²

Lego untuk kanak² perempuan dan juga lelaki

Macam². Lego Ghostbusters pon hado.

Ok… Sambung citer. Masuk jer dalam tu kau dah rasa rambang mata dan panas punggung sebab tengok bermacam jenis Lego kat dalam tu. Kalau perasaan kau pon dah macam tu, anak² apatah lagi. Tak keruan dibuatnya hoiiii!!!! Berlegar² dalam kedai nengok Lego. Hati kau pon dah tak tenang bila ada suara² mula request Lego… ‘Ibu, kita nak yang ini’… Ibu, cantiklah Lego ni’… 'Ibu, belikan untuk kita’. Kau nampak tak, kalau nak membeli semuanya sebut ‘IBU’… Ohhhhemmmgiii sangat. Cer sebut ‘ABAH’… Ekekekeke… Jangan marah husband.

Model Lego Star Wars

Bila nengok harga... hurmmm… Ok… Ada harga yang mampu milik dan ada harga yang kau mampu tengok saja yerp. Tapi kalau dah anak minat giler dengan mainan Lego ni, apadehal dengan harga kan. Lagi pon mainan Lego ni sangat bagus kalau kita bagi anak² main. Daripada kau bagi anak main gadjet yang boleh merosakkan urat saraf mata. Daripada kau belikan gadjet yang boleh melalaikan diri dia dan sekelilingnya. Baik kau beli Lego yang banyak kebaikannya. Erkkk… dah macam rangkap pantun pulak…ngeeee… 

Apa kebaikan Lego ni yerp? Haishhhh… Tak kan tak tau lagi kot. Meh nak bagitau:

KLCC dalam pembinaan gittew ☺

1) Apa yang anak² boleh dapat masa mereka main Lego ni ialah mereka dapat belajar macam mana nak merancang dan membina. Iyerlah… Kena rancang nak buat atau bina apa dengan Lego nih. Nak buat rumah ker. Nak buat bangunan ker. Dari situ ia dapat meningkatkan lagi tahap kretiviti dan berfikir aras tinggi macam mana nak reka bangunan atau rumah… Cewahhh… Ayat kau kemahen lagi

2) Lego dapat mengajar anak mengenal warna. Lego kan kalerful. Dapat juga mangajar anak mengenal bentuk sebab ada pelbagai rupa kan (bulat, segiempat, segitiga) dan juga mengenal saiz (besar dan kecil)

3) Dapat membantu anak² dalam koordinasi motor halus melalui kemahiran tangan dan mata. Iyerlah… Nak cantumkan Lego tu kan kena masukkan betul² pada ruang atau lubang yang betul. Tangan yang kuat dan mata yang tajam itu perlu gittew kan.

4) Yang pasti, Lego menyediakan persekitaran yang menyeronokkan untuk anak² meningkatkan tahap imaginasi, berfikir dalam tiga dimensi dan juga memupuk semangat kerjasama semasa bermain.


Dah baca kebaikan Lego? Bagus sangat kan. Tak teringin ker nak beli untuk anak²? Kalau nak beli, sila serbu kedai Mighty Utan yang berhampiran dengan anda. Terdapat 2 cawagan kedai Mighty Utan. Ini alamatnya:

Cawangan Petaling Jaya

Menara A, Level 7, Unit 3
The Tube, Dataran Prima
Jalan PJU 1/37
47301 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan
Phone: 03-7886 9369
Operation Hours: 
Mon - Fri:  12.00 PM - 7.00 PM
Sat - Sun: 11.00 AM - 7.00 PM

Cawangan Cheras

1F-23A, Cheras Sentral Mall,
Jalan 2/142A
56000 Cheras
Phone: 03-91081269
Operation Hours: 
Mon- Thu 12PM - 9PM
Fri 12PM - 10PM
Sat - Sun 11AM - 10PM

Email: custserv@mightyutan.com.my

Sila salin address ni dan pergi tau. Jangan gi sorang². Bawak family sekali. Boleh rambang mata berjemaah... Ekekekeke... Kalau nak tau lebih lanjut, boleh intai² kat sini pulak:


Note: Phewwwww... Akhirnya siap jugak. Gigih aku mengarang ayat wei. Naik juling bijik mata nih...ppffttt...


Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺ Agak mencabar juga berpuasa dan dalam masa yang sama...

Menu Sahur Terbaik Untuk Ibu yang Menyusu!!

Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺


Agak mencabar juga berpuasa dan dalam masa yang sama kita menyusukan anak. Bley gigil badan dibuatnya. Sebab tu lah pentingnya sahur yerp ibu² menyusu di luar sana. Jangan skip sahur. Pastikan menu² untuk sahur tu dari sumber makanan yang boleh maintain kan production susu.  

Untuk rujukan diri sendiri dan juga rujukan ibu² baru yang menyusukan anak, kita up balik [entry 3 tahun lepas]. Ini antara menu sahur terbaik untuk amalan ibu menyusu di bulan puasa.

KURMA



Seperti dalam Hadith "Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma "

BUAH-BUAHAN




Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa

GREEN SMOOTHIE/JUS



Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, straawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.

Boleh juga buat jus kurma. Cuma perlu buah kurma dan fresh milk...sedap.

TELUR REBUS



Kaya dengan protein dan Omega 3. Boleh ambil telur rebus atau separuh masak semasa sahur, jangan digoreng sebab goreng akan rosakkan telur kuning dan menyebabkan telur kuning jadi transfat yang bahaya. 

OAT



Dapat memberi tenaga yang lebih lama. Bagi yang biasa amalkan oats untuk sarapan, makanlah organic rolled oats dengan susu kambing.

LENTIL SOUP (SUP KACANG DHAL)


Menambah susu badan

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)



Memberi rasa kenyang lebih lama dan betenaga lebih lama

AIR



Elakkan dari minum air dengan banyak sewaktu sahur tetapi kerapkan pengambilan air selepas Maghrib sepanjang malam. Ni ada tips minum air untuk cukup kan 8 gelas sehari.

  1. 1 gelas selepas bangun sahur
  2. 1 gelas sebelum makan sahur
  3. 1 gelas selepas sahur
  4. 1 gelas sebelum berbuka
  5. 1 gelas selepas berbuka
  6. 1 gelas sebelum terawikh
  7. 1 gelas selepas terawikd
  8. 1 gelas sebelum tidur
Note: Tengok gambar kurma teringat kurma kat umah yang nak habis. Kena beli ni.


Salam pagi Rabu yang dingin. Al maklumlah...baru lepas hujan. Memandangkan skang ramai parents especially yang 1st time anak nak masuk darj...

KELENGKAPAN SEKOLAH MURID DARJAH SATU YANG PERLU IBUBAPA TAHU!!!

Salam pagi Rabu yang dingin. Al maklumlah...baru lepas hujan. Memandangkan skang ramai parents especially yang 1st time anak nak masuk darjah 1 tahun depan. Jadinya...saya up balik entry berkenaan kelengkapan persekolahan untuk rujukan ibu² dan bapa² diluar sana yerp ☺
_____________________________________________________________________

Hamek ko...Huruf besar aku letak tajuk tu. Menandakan topiknya yang agak penting juga buat IBUBAPA yang anak nak masuk darjah 1 (satu) tahun depan. Sila bersiap sedia untuk membaca karangan yang agak panjang ini yerp. Membuak² idea datang masa memandu tadi.

Semalam terbaca satu status dari sahabat FB. Anak nak masuk darjah satu katakana. Apakah kelengkapan yang perlu di beli untuk anak masuk darjah satu ni. Memandangkan ramai jugak kawan² aku yang anak² mereka akan memasuki tahun satu. Meh nak share pengalaman #makbanyakanak tahun lepas. Harap dapat membantu.

Perkara utama yang perlu ibubapa amik tahu adalah:

1) Yuran Sekolah

Tak perlu risau pasal yuran sekolah sebab tiada yuran yang di kenakan. Sekolah lain aku tak sure tapi sekolah Iman Hakimi ni tak der. Cuma kena bayar duit PIBG sebanyak RM50 sahaja. 

2) Buku sekolah 


Untuk buku sekolah ni, better beli awal². Jangan beli masa hari orientasi sebab faham² lah kan. Dah tentu ramai parents yang nak membeli buku jugak. Kat kedai buku ada disediakan list² buku untuk dari darjah satu sampailah darjah enam. Kalau tak sure buku apa yang nak dibeli, masa hari orientasi tu nanti tanya cikgu² darjah satu buku apa yang perlu dan tak perlu dibeli. Pastu terpulang lah nak beli haritu jugak atau selepas tu. Kalau tabah nak beratur panjang, dipersilakan…hehehe… 

Kalau nak tau, total untuk suma buku termasuk neck tie dan lencana sekolah adalah RM119.90. Buku teks tak payah risau sebab sekolah bagi free jer.

3) Baju Sekolah (Kebangsaan dan Agama)

Model tak berbayar Jony & Jeny

Untuk Iman Hakimi, aku peruntukkan 3 pasang (Baju dan Seluar) untuk sekolah Kebangsaan dan 3 pasang (Baju, Seluar dan Sampin) untuk sekolah agama. Jenama plak untuk rakyat marhaen macam aku ni memang beli yang mampu poket. Aku beli kat Pusat Pakaian Hari2 jenama Jony & Jeny. Alhamdulillah…tahan lasak dan tahan lama baju tu. Apa ada pada jenama kan. Kalau uolls mampu poket, boleh jer beli jenama canggih manggih, professor dan juga jenama² yang lain. Bergantung pada kemampuan masing². Kalau nak tempeh baju anak pon boleh. 

4) Bag Sekolah

Aku peruntukan 2 bag sekolah. Satu untuk sekolah kebangsaan dan satu untuk sekolah agama. Bag sekolah kimi tu dapat free masa graduation day. Penjimatan di situ. Tapi bagi aku, better beli bag sekolah yang mahal sket sebab tahan lasak daripada beli bag murah yang terpaksa tukar berkali2. Betul tak….hehehe…Faham² lah budak lelaki kan. Koyak sana sini bag sekolah tu di kerjakan. Dengan zip bag tercabut lah. Dua kali lah kimi tukar bag sekolah…ahaksss…Kalau budak perempuan mungkin pandai jaga sket kot.

5) Kasut Sekolah


Bagi pendapat aku. Better keli kasut sekolah jenis canvas, bukan jenis canvas + PVC yang macam span tu. Dan ingat…beli kasut lekat dan bukan kasut bertali melainkan anak² anda memang sangat mahir ikat tali kasut. Kenapa kasut canvas? Sebab kekadang kan cuaca tak menentu. Hari mendung dan hujan buatkan kasut lambat kering. Jaman kita dulu kalau kasut basah kita boleh sidai kat belakang besi freezer. Sampai kuning² kasut ko kan. Ingat tak? Freezer skang mana ada besi kat belakang tu. Jaman skang ni kalau kasut basah sidai bawah kipas dengan volume kipas pon bukan main laju lagi. Tapi kalau nak beli kasut canvas + PVC tu pon boleh. Make sure beli jugak kasut canvas sebab kalau basah ada back up. Aku beli 3 pasang kasut sekolah untuk kimi untuk sekolah kebangsaan dan agama. Tapi skolah agama si kimi ni pakai selipar jer. Sekolah KAFA. Tak der strict sangat.

Jangan lupa juga beli kapur kasut. Kalau agak² lupa nak basuh kasut, kapur jer kasut tu bagi putih…hahaha…macam ada pengalaman jer…ngeeee…Kimi memang aku suruh dia [basuh kasut sendiri]. Sebab ibu dia ni dulu pon basuh kasut sendiri jer. 

6) T-Shirt Putih dan Tracksuit

Yang ni pon perlu di ambil kira jugak. Budak² sekolah skang kalau ada subject pendidikan jasmani dorang kena pakai baju sukan PJ sehari . Tak macam kita dulu. Ada PJ jer baru kena tukar baju pastu tukar balik pakai baju sekolah. Actually baju PJ ngan tracksuit (bertampal nama sekolah) ni ada jual di kedai buku. Tapi memandangkan permintaan tinggi, stok cepat habis. Kalau ada pon size besar. Jadi ko kena menunggu. Ni pengalaman dari #makbanyakanak sendiri yer. Mana yang tak der baju PJ tu, cikgu akan suruh pakai t-shirt putih. 

7) Stationery

Haaaaaa…bab stationery ni kekadang mengundang amarah jugak kat parents. Asal bagi jer, hilang. Asal hilang jer mesti pencil. pembaris ngan pemadam. Colour pencil jangan cakap lah. Kontot² di kerjakannya...ppffttt…Cadangan aku, anda beli stationery macam pencil, pemadam, pembaris dan jugak colour pencil secara banyak. Tak der lah membazir kalau asyik nak membeli jerk kan. Gi jer dekat GM. Beli banyak dapat murah kan. 

8) Bag Tags

Maaf empunya blog. Pinjam gambar jap

Cute kan. Aku tau kalau barang cute mute ni ibu² yang over kan. Yang ni untuk gantung kat bag sekolah anak kalau anak tak cam atau lupa mana satu bag sekolah dia. Biasalah…bag sekolah kan kekadang sama design nya dengan kawan² yang lain. Jadi nya bag tag ni adalah penyelamat. Tapi Kalau tak letak pon tak per. 

Iyer lah tu tak nak kan. Order untuk diri sendiri pon boleh jugak ni. Nak lettwe...ekekeke...Boleh order kat [SINI] atau bley gi [FB] dia untuk tengok design² yang cute miut. Boleh juga cuci mata kat [AnnaRozy Homemade Kids Couture]. Ada bag tags jugak. Pilihan di tangan anda.

9) Sticker Nama


Bagus jugak kalau order ni. Boleh tampal kat stationery anak². Tampal kat botol air dan juga bekas makanan. Kalau rasa malas nak menulis nama kat buku anak, boleh juga tampal sticker nama ni. Order nama ngan nama kelas. Tapi untuk tampal kat buku sekolah anak² pilihlah gambar yang senunuh sikit. 

10) Lencana dan Name Tag Sekolah


Dulu pakai lencana besi jer. Name tag plak pakai pin  Skang ni suma nya kena berjahit. Kalau baju kurung mungkin senang nak jahit. Tapi kalau baju kemeja sekolah ni agak payah sket sebab nak kena jahit kat poket tu *Alasan malas jahit..hahaha..*. Baru nampak cantik. Yang ni aku hantar kat kedai jer. Untuk 3 pasang baju sekolah bawah RM10. Tak ingat dah berapa dorang charge. Cuma [name tag] tu aku jahit sendiri. Lama jugak tunggu name tag nih.

11) Duit Belanja

Aku bagi Iman Hakimi duit belanja sekolah sehari RM3 pagi dan RM1 petang sebab tengah hari abah dia datang amik pastu bawak gi makan. Tapi better bawak bekal sebab jimat plus kalau dorang beli ntah apa makanan yang di belinya. Pastu [makanan kat kantin skolah pon boleh tahanmahal] wei. Sian kat bebudak. Untuk 1st day tu cikgu akan guide murid² untuk kekantin. Tapi parents kena ajar anak² macam mana nak membeli tau.

12) Transit

Yang ni sangat penting. Macam aku pepagi En. Bos atau aku sendiri yang hantar. Sekolah agama kimi plak memang berhadapan dengan sekolah kebangsaan. Jadinya…kalau murid² habis sekolah, cikgu sekolah agama akan tunggu kat pondok pengawal dan bawak bebudak ni gi sekolah agama. Mana yang transit akan terus mandi dan tukar baju utk sekolah agama terus.  Tapi aku amik yg private yang di panggil kelas KAFA. Tapi berdaftar under JAKIM

Ada jugak sekolah agama gomen. Tapi jauh dari rumah. Banyak factor yang aku kena fikir sebab anak² aku yang amik waktu petang. Keselamatan kimi kalau aku terlewat balik yang paling merisaukan. Kalau KAFA ni ada day care skali. Transit kat area rumah aku tu RM70 even sekolah ngan umah sekangkang kera. Dan aku rasa tahun depan naik lagi kot yuran van/bas sekolah.

Zaman skang tak macam zaman kita dulu. Gi sekolah agama dulu jalan kaki jer. Agak jauh jugak lah dari rumah. Tapi skang ni kalau nak lepaskan anak² gi sekolah sendiri memang fikir banyak kali. Jenayah makin berleluasa tak kira umur. Parents pon kena ajar anak² macam mana nak transit. Ikut dari belakang van/bas sekolah dalam seminggu ker.  Biar anak² hafal dan tau van/bas sekolah mana yang dorang perlu naik. Jangan lupa letak nombor HP parents sendiri dekat bag sekolah anak² kalau ada emergency kes ker kan. 

Ok...dah panjang berjela. Harap dapat bagi panduan untuk ibu² yang anak nak masuk darjah satu tahun depan, Banyak benda nak kena amik tahu. Especially bab transit tu. Alhamdulillah...aku tak der masalah dalam bab transit ni sebab En. somi yang handle. Kalau dia tak dapat amik, aku sendiri yang amik. 

Note: Nanti jangan lupa bawak camera gi masa 1st day sekolah. Moment yang tak boleh di lepaskan. Macam² aksi nanti. Parents yang over amik gambar anak. Anak relax jer,,,hehehe...



Kita lupakan kisah raya yang masih belum dikongsi dulu. Raya kan sebulan. Meh nak share pasal keibubapaan nih. Anak² uolls ada yang kalau n...

Breath-Holding Spells | Parents...Sila Ambil Tahu!!!

Kita lupakan kisah raya yang masih belum dikongsi dulu. Raya kan sebulan. Meh nak share pasal keibubapaan nih. Anak² uolls ada yang kalau nangis jenis nangis yang bersungguh²? Nangis macam sakit sangat pada hal tak der apa pon. Haaaa...kena berhati² tu. Takut jadi Breath-Holding Spells.

Apa Breath-Holding Spells ni? Tak pernah dengar pon. Iyer...sebab kita tak pernah mengalami benda ni. Sebab tu tak tau. Aku pon baru tahu pasal ni lepas my colleague berkongsi cerita pasal anak dia yang kena Breath-Holding Spells ni. Meh kita belajar ilmu baru.


Tak faham? Nanti aku translate dalam bahasa melayu yang lebih jelas penerangannya. Meh nak share kisah kawan aku ni dulu. Katanya dia hampir kehilangan anak ketiga dia bila anak dia tiba² kaku, badan dah biru dan kejang, mata dah ke atas. Aku yang dengar pon rasa berdebar² dan scary. Anak dia kalau nangis memang jenis yang nangis bersungguh². Tak sangka plak boleh jadi sampai macam tu sekali. Ni 1st time dia hadapi situasi macam nih.

Memang dah nangis husband and wife. Buat CPR. Panggil²/goyang² si anak. Terus bawak gi klinik. Masa kat parking keta anak dia macam baru tersedar. Tapi masih lemah. Doc check suma katanya tak der apa². Iyerlah..,.sebab dah benti bernafas kan. Oksigen tak sampai kat otak. Takut gak jadi apa². 

Rupanya bila di search, benda ni dipanggil Breath-Holding Spells. Keadaan di mana bila si anak menangis dalam keadaan yang beriya²/bersungguh² sampai terlupa untuk bernafas sendiri. Nangis² sampai tak kluar suara. Bukan jer menangis, dalam keadaan ketakutan, kesakitan, kemarahan/tantrum pon boleh terjadi Breath-Holding Spells nih.

Tanda² Breath-Holding Spells

Breath-holding spell tidak berbahaya dan bukan merupakan penyakit epilepsi. Serangan ini biasanya terjadi pada anak berusia 6 bulan hingga 2 tahun dan menyerang ketika anak baru terbangun dari tidur. Biasanya dalam sehari akan terjadi 1-2 kali. Namun setelah si kecil berusia 4 tahun, ianya  akan hilang dengan sendirinya. Breath-holding spell boleh di kenal pasti dengan tanda² seperti berikut:
  • Anak anda menangis bersungguh²/keras dan menahan nafasnya. 
  • Di sekitar mulutnya akan kelihatan warna biru dan mula tidak sadarkan diri. 
  • Tubuhnya menjadi kaku dan beberapa kali terlihat bergerak seperti kejang. 
  • Keadaan anak akan kembali normal dalam waktu kurang dari 1 minit
Keadaan ini disebabkan suatu refleks yang abnormal menyebabkan 5% anak menahan nafas cukup lama sampai ia menjadi tidak sedar.

Apa yang perlu dilakukan?


  • Ketika serangan. Anda tidak perlu panik karana serangan ini tidak berbahaya dan akan berhenti dengan sendirinya. Baringkan anak anda di atas tempat tidur. Dalam posisi terlentang rata, aliran darah ke otak akan membaik dan mungkin dapat mencegah berlakunya kejang. Letakkan benda sejuk di dahinya hingga ia sedar kembali. Catat berapa lama berlakunya serangan dan jangan memasukan sesuatu ke dalam mulutnya. 
  • Setelah serangan. Tenangkan dirinya sambil Anda memeluknya. Jangan menampakkan wajah panik dan ketakutan Anda pada anak.
  • Pencegahan trauma. Keadaan yang paling berbahaya adalah trauma pada bagian kepala. Bila saat serangan terjadi anak anda sedang berada dekat dengan benda² keras, segera baringkan dia jauh dari benda tersebut.
Adakah boleh dicegah?

Kerana sampai saat ini belum diketahui sebabnya serangan ini tdak dapat dicegah bila disebabkan si anak terjatuh atau dalam keadaan marah dan ketakutan. Namun Anda boleh mengelakkan anak anda agar tidak menjadi biru dengan mengalihkan perhatiannya. Peluklah anak anda dan perhatikan sesuatu yang menarik padanya. Anak yang mengalami anemia lebih mudah mengalami serangan ini.

Meskipun tidak berbahaya, namun sebaiknya keadaan ini harus diberitahu kepada doctor. Segera bawa anak anda berjumpa doctor bila serangan terjadi lebih dari satu kali dalam seminggu dan berlaku serangan lebih dari satu minit. Pola serangan yang berubah juga perlu Anda perhatikan.

Ilmu baru untuk aku. Pernah dengar tak? Orang kata, elok anak menangis ni. Baik untuk paru². Tapi ada jugak orang² tua kata tak elok biarkan anak menangis lama². Mungkin salah satunya sebab ni kot. 

Sumber: [SINI] dan [SINI]

Note: Bila dah tau info ni, rasa takut nak biar anak nangis lama². Nasib dah lepas fasa umur yang disebut tu. 


Topik pagi di IKIM FM pagi semalam. Sekadar perkongsian dari SKMM yang sangat berguna untuk kita. Antara tips² yang sempat didengar.  ...

Tips Keselamatan | Adab² Berhari Raya Di Zaman Internet

Topik pagi di IKIM FM pagi semalam. Sekadar perkongsian dari SKMM yang sangat berguna untuk kita. Antara tips² yang sempat didengar. 


1) Jangan berkongsi maklumat diri sendiri

Skang kan kita tengah sibuk nak buat preparation untuk raya. Masa ni lah penyagak² nak ambil kesempatan. Kalau dapat call dari orang yang memperkenalkan diri dari bank. Katanya account anda ada masalah. Ataupon account suspended. Jangan di layan. Kita yang tengah kalut ni bila dengar macam tu lagi lah kalut kan. Relax…jangan mudah percaya. Kalau dia minta no ic atau no account, tolong jangan bagi. Kata pada si penyangak tu yang anda akan call bank sendiri untuk pengesahan

2) Awasi pergerakan

Biasalah kan, bila nak raya ni suma nak dikongsi. Ok…dah siap² nak balik kampong ni. Selamat tinggal rumah. Sminggu beraya dikampung. Haaaa…memang mengundang pencuri datang kerumah anda lah nampaknya. Lepas tu, update plak status berhenti rehat jap kat R&R Tapah *contoh. Kebetulan ada plak penyagak yang baca status tu ada kat tempat yang sama. Tak pon ada sindiket towing haram yang buat² tabur paku kat jalan pon ada kat situ jugak. Lompat bintang lah dorang sebab ada rezeki masuk haritu. Ingat…pengayak cyber ada dimana². 

Pastu…bila beraya, mesti nak update status jugak kan. Beraya di rumah sepupu di Damansara. Siap dengan check in kat mana tempat tu. Anda bukan membahayakan diri sendiri. Tapi juga membahayakan saudara mara anda. Kalau pergi bercuti dengan kawan², pesan kat kawan tu kalau nak update status dengan check in kat mana, jangan TAG nama anda. Ni bila gi bercuti siap update…bercuti di Penang dan menginap di Hard Rock Hotel bersama si polan pastu TAG. Bahaya tak? Jangan buat macam tu tau.

3) Bahaya Public Wifi

Kalau nak buat transaction, jangan pakai public wifi yang ada kat restaurant² dan juga kat hotel². Ini boleh mengundang penjenayah cayber mencuri info² anda. Kata pegawai SKMM tu lagi, penjenayah² cyber ni suka melepak kat lobi² hotel dah juga kedai² yang ada wifi.

4) Selfie 

Haaaaa…suma suka selfie kan. Tapi kalau nak selfie tu, perhatikan keadaan sekeliling dulu. Kalau kat umah sendiri atau kat umah sedara mara, tengok² lah kalau ada mak atau makcik anda kat belakang tu yang masih terdedah auratnya. Lepas tu, berhati² dengan gambar yang kita kongsikan. Jangan kongsikan gambar² yang mendedahkan indentiti macam alamat rumah atau gambar kunci rumah.

Orang zaman skang buat apa suma nak sharing kan. Tapi berpada² lah. Peringatan lebih kepada diri sendiri jugak ni.

Note: SHARING IS CARING. But OVER SHARING IS CARELESS


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...