AFB Feeds

Showing posts with label Tagging. Show all posts
Showing posts with label Tagging. Show all posts

Dah lama kena tag ngan kakak TIHARA kita nih. Mekasih lah kak sebab sudi tag adik aka kyang co...

The Versatile Blogger Award | 7 Fakta Pasal SAYA


Dah lama kena tag ngan kakak TIHARA kita nih. Mekasih lah kak sebab sudi tag adik aka kyang comel ni *bluekkk. Jadi memandangkan #makbanyakanak ni tetiba otak jadi freeze. Pada hal banyak jer kisah yang nak di ceritakan. Tak per lah. Kita defrost dulu otak kita and kita buat lah task ni dulu yerp.

Apa tasknya? Ni task nya yerp:

- Thanks the person who nominate you 
- Provide a link to the person’s blog 
- Write 7 facts about yourself 
- Nominate 15 blogger to the Versatile Blogger Award

7 Fakta Pasal SAYA

Harus letak gambar #makbanyakanak yang sntiasa perasan comel nih...ahaksss...

1. Saya anak ke 7 dari 8 adik beradik. Menetap di Bangi. Hi! blogger² Bangi. Bekerja di Cyberjaya buat masa ni sampai projek siap. Pasti kita berpindah ke projek tapak projek lain plak yerp. Beginilah nasib pekerja yang selalu berpindah randah.

2. Seorang yang sangat POYO. Korang pon memang POYO jugak kan. POYO maksud aku bukan poyo yang membuatkan orang rasa annoying jer tengok, Jangan salah tafsiran. POYO bagi tafsiran aku adalah Proud Of Your Ownself = POYO. Itu maksudnya. Kita memang lah kena bangga dengan diri kita sendiri kan. Even dah meningkat usia senja, tapi muka masih nampak macam budak baru habis sekolah. Aku lah tu...kahkahkah...Muntah hijo lah korang. 

3. Pemalu, pendiam dan penyegan. Tapi kalau dah kenal memang dah tak tau malu dan tak der segan² dah. Dari pendiam terus bertukar jadi tak reti dok diam mulut ko kan. 

4. Suka nombor 7 sebab aku lahir 7 haribulan 7 *Sila mark dalam calender yerp..haha...Berat masa lahir 7 paun 7 aun. Anak nombor 7. Kebetulam minat ngan David Beckham yang pakai jersey no 7. 

5. Tak suka lipat baju, gosok baju dan juga packing baju. Tapi benda tu jugak yang mesti buat. Tak boleh tak buat. Kalau packing baju lagi lah. Boleh termenung di buatnya...'Nak bawak baju apa?'..'Nak bawak berapa helai?'..'Baju jalan nak bawak ker?'...perghhhh...aku rasa macam nak hangkut jer almari tu. Pada hal balik umah mak/mertua jer pon...ppffttt...Pastu balik dari bercuti nak kena punggah balik baju² dalam bag tu. 

6. Suka kucing dan suka tengok kucing. Tapi tak der lah sampai tahap nak membela. Takut tak terbela nanti. Suka tengok aksi² kucing dalam FB Dunia Kucing Group. Boleh tersengih² dan ketawa sorang² di buatnya.

7. Sejak ada blog ni, baru aku sedar yang aku ni ada bakat terpendam. Yakni bakat menulis. Rasa macam pandai jugak aku menulis erk. Ada jer idea nak menulis. Pandai menyusun dan membina ayat...hurmmmm...hehehe...

Ok..Tu jer lah. Sebab nak 7 jer kan. Kalau lebih nanti over plak ko. Rasanya ramai yang dah buat task nih. Kalau yang belum tu, boleh lah buat nih. Kalau rasa tak der idea, pon di persilakanlah buat.

Note: 5S tak habis². Mencik ahhhhh.


Tag dari Herni yg dah lama terperap. 1. If you can be an animal, what will u be? Why Burung, spread my wings and fly away, bebas untuk k...

TAG No. 10

Tag dari Herni yg dah lama terperap.

1. If you can be an animal, what will u be? Why

Burung, spread my wings and fly away, bebas untuk kemana2 saja.

2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money?

Tak der keja lain ker nak rompak bank, tak nak lah, kang kena tembak, sia2 jer.

3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why?

Menunaikan Haji ke Baitullah, rukun islam yang ke 4.

4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why?

Laaa...klo aku tahu aku dah nak meninggalkan dunia, mestilah buat amal ibadat lebih, mana ada selera nak makan.

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?

Ariel Sharon, lu pikir lah sendiri.

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why?

Cukuplah 24 jam tu.

7. If you can date celebrities, who is that person? why?

Ramli Sarip, papa rock.

8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why?

Duit, boleh beli apa saja...huahahaha...

9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why?

Sesapa yang nak buat, silakan.


Tag dari As Yang perlu Dilakukan ialah: 1. Copy gambar amal Islam diatas. 2. Tag 10 org sahabat an...

TAG No. 9 - Amal Islam

Tag dari As

Yang perlu Dilakukan ialah:
1. Copy gambar amal Islam diatas.
2. Tag 10 org sahabat anda dan wajib buat perkara yang sama.

Calon-calonnya:

syahadah
Ely skin
THA-Hayatie
Qis
Herni
maryaaa
Nadnye
Nonnie
ecaR
Cikgu Nik

Dapat TAG dari maryaaa The Rule: 1) A title of your hobby. 2) A brief story 3) Photos to support ...

TAG Eight - Hobby

Dapat TAG dari maryaaa

The Rule:

1) A title of your hobby.
2) A brief story
3) Photos to support of course lah.
4) Tag others which you think might have an interesting hobby to share. Could be juz one person. Enuff.

Tie Rack Scarf

Aku jatuh cinta pandang pertama ngan TR Scarf ni lepas aku Blog-Hopping and terjumpa satu forum yg discuss pasal TR. Mulalah surf internet...nak cari kat mana ada jual. Itulah kisahnya. Aku suka TR Scarf ni sebab design nya cantik, menarik, tertarik and 'da bomb'...hahahaha...Slalunya aku beli online. Butik TR ni yg aku tahu kat KLIA adalah, and takkan lah aku nak gi KLIA semata2 nak beli TR kan....so, the solution is...online lah kan. Ni antara koleksi TR ku:



























Ni yang latest, last week dapat.









Masa Gathering SI (Serious jer muka)

So what's ur hobby? Can i TAG you? Ngeh..ngeh..ngeh....calon2 nya....

1) Herni
2) Mimi (Umi Sufira)
3) Elysuhaili
4) syahadah79
5) nonnie
6) Kak Yong
7) ecaR (IbuEiymann)
8) Kak Ina
9) Nadnye

Hehehehe....sila jangan bosan yer, ari ni ku nak langsaikan hutang TAG ni ha, makin lama makin banya...

TAG Seven - 6th Photo

Hehehehe....sila jangan bosan yer, ari ni ku nak langsaikan hutang TAG ni ha, makin lama makin banyak plak. Yang ni dari Maryaa and Herni.

RULES
>Go to your photos folder in your computer.
>Go to the 6th folder of photos.
>Go to the 6th picture in that folder.
>Put the picture on your blog and a description of it.
>Invite six friends to join the challenge.
>Link them in your blog and let them know they have been challenged!

Ok, this is my 6th photo in my folder. Photo my lil' prince Iman Hakimi, masih dalam hari lagi ni.
Biasalahkan, baru start kerja after confinement, mestilah nak nengok gambo anak kan, nak upload bebanyak klo boleh, wallpaper kat pc pon nak letak gambo anak, excited. Si bujang ni pon dah beso dah, kiranya dah boleh tambah sorang lagi ni. Bila tu? hehehehe.....

Aku nak dera 6 orang ni pulak, silalah buat yer (klo dah buat, ignore sajork):
1. Elysuhaili (hehehe...sorry yer ely, asyik bagi keje jer)
2. Nadnye
3. Syahadah79
4. Kak Yong
5. Hayatie
6. Amyatie

Dapat TAG lagi, dari kembar tak seiras Amyatie & Hayatie. 1st, download your favourite photo u...

TAG Six - PhotoFunia

Dapat TAG lagi, dari kembar tak seiras Amyatie & Hayatie.

1st, download your favourite photo using effects at
1. Do you think you are HOT?
Hhmmm....i'm cool

2. Why do you like this picture?
Sebab wajahku nampak lagi cumil selepas di touch-up

3. When was the last time you ate pizza?
Last Month, pizza kat belakang JJ Maluri

4. The last song you listen to?
Zikir 99 Asma'ul Husna by Ary Ginanjar Agustian & Haddad Alwi (Best sgt)

5. What are you doing right now besides this?
Update Calendar Meeting utk Bos

6. What name u prefer besides yours?
None

7. People to tag (Even TAG ni dari kembar THU & THA, ignore jer lah, ku terpaksa TAG kowang gak sbb peminats ku tak ramai mcm kowang)
1. Herni
2. Maryaa
3. Elysuhaili
4. Amyatie
5. Hayatie
8. Who is no.1?
Herni-nama anak sama, IMAN
9. No.3 is having relationship with?
Elysuhaili-Her husband and beloved son Sami
10. Say something about no.5?
Hayatie-Pengepam tegar & pandai menjahit
11. How about no.4?
Amyatie-Kembar tak seiras Hayatie
12. Who is no.2?
Maryaa-Online Businesswomen

13. Others
Nadnye-My new bloggers friend
Syahadah79-My new bloggers friend
Nonnie78-Member SI & bloggers friend
14. Pada sesapa yg blom buat tu, silalah yer. Klo dah buat, abaikan sahaja.

TAG lagi...ni dari Amyatie. Rules:Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the ...

TAG Five - My Other Half

TAG lagi...ni dari Amyatie.

Rules:Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

*1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
Berita Buletin Utama

*2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Thousand Island

*3. What’s one food he doesn’t like?
Taugeh

*4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Teh-O, ice kurang

*5. Where did he go to high school?
SMK gombak Setia kot (lupalah)

*6. What size shoes does he wear?
8-9...i guess

*7. If he was to collect anything, what would it be?
Watch

*8. What is his favorite type of sandwich?
Anything

*9. What would this person eat every day if he could?
Nasi & Sambal

*10. What is his favorite cereal?
Anything

*11. What would he never wear?
Cap

*12. What is his favorite sports team?
Liverpool

*13. Who did he vote for?
Tak register, mcm mana nak vote?

*14. Who is his best friend?
Maizal & Maliki

*15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
Moody

*16. What is his heritage?
Malay + Indian (his father side relative mix indian)

*17. What is his favourite colour?
Blue

*18. What is his habit?
Korek Telinga (with cotton bud yer)

*19. What is he proud of?
His Body (hehehe...perasan macam body builder)

*20. Lastly, do you think he will read this?
No..because he don't know i'm blogging

*Who you want to TAG : -
None...everybody already answer this TAG

TAG again...from Maryaa and Hayatie. 5 things found in my bag: Handphone Wallet Pen Tissue Lipstick 5 things found in my wallet My IC D...

TAG Four - Five Things

TAG again...from Maryaa and Hayatie.


5 things found in my bag:

  1. Handphone
  2. Wallet
  3. Pen
  4. Tissue
  5. Lipstick

5 things found in my wallet

  1. My IC
  2. Driving License
  3. ING & ATM Cards
  4. Coins
  5. Mykid Iman

5 favourite things in my room

  1. Gambar Nikah
  2. Table Fan
  3. Wardrobe Iman
  4. Toys Iman
  5. Vase

5 things I've always wanted to do

  1. Nak fully BF Iman
  2. Nak cepat habiskan hutang yg ada ni
  3. Move to our new house (still under construction)
  4. Further Study (Hhmmm...bilalah boleh buat ni?)
  5. Driving (tak confident sbb dah lama tak drive)

5 things I'm currently into

  1. Online Shopping
  2. Blogging
  3. Blog-hopping
  4. Breastfeed
  5. Collect Tie Rack Scarf

Hutang TAG lagi, ni dari Hayati. FOUR NAMES THAT FRIENDS CALL YOU: Afizah Fiza Pija Ja FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE: My Hubby ...

TAG Three - Four

Hutang TAG lagi, ni dari Hayati.

FOUR NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:

  1. Afizah
  2. Fiza
  3. Pija
  4. Ja

FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:

  1. My Hubby Birth Date
  2. Our Anniversary
  3. Family Birth Dates
  4. The day Iman was Born

FOUR THINGS YOU’VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:

  1. Breakfast
  2. Update Blog
  3. Check Email
  4. Photostat Management Paper

FOUR WAYS TO BE HAPPY:

  1. Shopping
  2. Vacation
  3. Think Positive
  4. Spend time with Hubby and my Honey Bunny Iman

FOUR PEOPLE YOU MISS FROM YOUR PAST:

  1. My Late Ayah
  2. My Late Brother
  3. Schoolmates
  4. Former Officemates (Maybank)

FOUR GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:

  1. Branded Handbag
  2. Cloth Diaper
  3. Medela Freestyle
  4. Quinny Zapp Stroller

FOUR OF YOUR FAVORITE HOBBIES:

  1. Reading
  2. Online Shopping
  3. Travelling
  4. Eating

FOUR PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:

  1. Mekah
  2. Bali
  3. Sabah
  4. Australia

FOUR FAVORITE DRINKS:

  1. Fruit Juice
  2. Barli
  3. Soya
  4. Horlick

FOUR THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR BAG:

  1. Handphone
  2. Wallet
  3. Lipstick
  4. Pen

FOUR FAVORITE COLORS:

  1. Blue
  2. Black
  3. Pink
  4. Red

TOP FOUR HANGOUTS:

  1. Tesco
  2. Ampang Point
  3. Food Court
  4. Gombak (Rumah PIL)

TOP FOUR U LOVE SO MUCH:

  1. My Mother
  2. My Son
  3. My Hubby
  4. My Self

TOP FOUR “THINGS” SPECIAL TO YOU:

  1. Handphone
  2. Camera
  3. My future House
  4. My Blog

TOP FOUR WHO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:

  1. Amyatie already answer this survey
  2. Hayatie already answer this survey
  3. Maryaa already answer this survey
  4. Everybody already answer this survey

TOP FOUR REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY:

  1. Coz i've been TAG
  2. Just for fun
  3. Free time coz bos outstation
  4. Nak banyakkan entry

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED? Yes, at the beginning lah. Tapi...bila dah half year tu dah start merancang. Finally after 11 monts of ...

TAG Two - Pregnancy

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Yes, at the beginning lah. Tapi...bila dah half year tu dah start merancang. Finally after 11 monts of our marriage, baru conceive...alhamdulillah.


2.WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Airisa Hana

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Speechless and very happy.

4. HOW OLD WERE YOU?
28 Years Old

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Pregnancy test, 2 kali buat test then baru go to the clinic for the confirmation.

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
For sure my Hubby firstlah then my mom & PIL

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Absolutely yes lah

8. DUE DATE?
09/07/2007

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
No, but my hubby yang kena Morning Sickness..hahahaha..

10. WHAT DID YOU CRAVE?
Prawn Mee

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Hubby & SIL

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
Boy

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
No, but Yes for the second.

14. HOW MANY KG DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
15 kg

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
No, just buat majlis doa selamat.

16. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Low blood

17. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pusat Perubatan Naluri, Wangsa Maju

18. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
3 Hours

19. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My Hubby

20.WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
My Hubby, Doctor & Midwives

21. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural

22. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Yes, but not Epidural.

23. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.3 kg

24. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
Gender: Boy
DOB: 1/07/2007
TOB: 2252 HRS
Mode Of Delivery: Natural
Birth Weight: 3.3kg
Birth Length: 51cm
Head Circumference:tak ingat
Blood Group: B RH: +ve
G6PD: Normal

25. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Iman Hakimi Bin Husaini

26. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
1 Years 8 Months

27. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Yes


Buat 2 sahabat kembarku di alam maya, Hayatie & Amyatie...kembar tak seiras. Ku nak langsaikan hutang TAG ni hah. Baca...jangan tak baca...

TAG - Sebelum & Selepas

Buat 2 sahabat kembarku di alam maya, Hayatie & Amyatie...kembar tak seiras. Ku nak langsaikan hutang TAG ni hah. Baca...jangan tak baca. Check it out bebeh...

1. Sebelum Tamat Persekolahan
  • Tak sabar rasanya nak tamatkan zaman persekolahan. Tak yah susah2 lagi nak bangun pagi2 gi skolah. Nak keje..nak merasa dapat duit sendiri, nak beli apa2 pon boleh sebab takyah mintak kat mak pak lagi
  • Tak payah nak berebut naik bas pagi2. Biasalahkan...dulu zaman 'bas mini'. Bas dah penuh macam tin sardin pon nak amik penumpang gak...selagi boleh sumbatlah katakan, apalagi macam2 bau perfume ada.

Selepas Tamat Persekolahan
  • Baru tahu susah gak nak dapat kerja, so...jadilah penganggur terhormat sekejap. Pastu amik class computer kat Cosmopoint. Dapat keje, sebulan jer tahan, boss garang sangat. Jadilah penganggur balik.
  • Tak perlu fikir pasal keje skolah, tak payah nak berebut pagi2 naik 'bas mini' tu lagi.

2. Sebelum Di ijabkabulkan

  • Pergi kerja sendiri, kali ni tak der 'bas mini' dah, ganti 'Metrobus' plak kekadang naik bas 'Intrakota'. Pagi2 dah kena bangun, klo lambat...sampai office pon lewatlah, dgn traffic jam lagi.
  • Ni yg paling sedih, arwah ayahku tak sempat nak nengok aku & adik aku naik pelamin. Arwah di jemput ilahi masa lagi 8 bulan kami nak nikah.
  • Aku dapat permanent job. Before this temporary jer, lama gak tau, 2 tahun gak lah kat Dataran Maybank tu, setahun Maybanlife & setahun lagi kat Mayban General Insurance. Kata nak permanentkan, tapi tapi tak der surat pon. Last2 dapat offer kat tempat keje ni, sampailah sekarang. Alhamdulillah...rezeki orang dah nak kawen kan.

Selepas Di Ijabkabulkan

  • Macam tak caya jer....tidur malamku kini berteman. Klo nak buat ape2 pon berdua jerlah. Dah tak macam dulu lagilah, nak kena siapkan sarapan pagi, tgh hari & malam. Rutin harian seorang surirumahtanggalah katakan.
  • Pergi kerja tak naik bas dah, tak yah nak bersesak2, berebut2 nak naik bas. Haruslah hubbyku hantarkan. Pergi berhantar & balik berjemput lagi, sampailah skang. Kekadang ada gak naik bas klo ada emergency.

3. Sebelum ada Anak

  • Enjoy...selagi hidup berdua ni kan. Gi dating, tgk wayang...bestnya. Terfikir gak, bilalah nak ada anak ni, macam manalah klo dah ada anak nanti. Boleh ker aku jadi ibu yg terbaik untuk anakku nanti, macam2 lah berlegar dalam kepala otak ni.
  • Tidor pon berdua lagi kan, space katil pon besar, al-maklumlah...blom ada anak lagi.

Selepas ada Anak

  • Lengkap sudah rumahtangga kami degan kehadiran cahayamata dan bermulalah hidupku dengan gelaran IBU. Barulah aku tahu betapa susah dan payahnya nak membesarkan anak. Macam mana pengorbana MAK dulu, itulah yang aku rasa skarang. Begitu mencabar.
  • Dah tak boleh nak tido lena. Tido malam bertiga. Space katil pon dah ngam2. Klo dulu boleh tido berpelukan, skang ni dah kurang sket, biasalah....anak kat tengah2 kan, kekadang tukar gak posisi, hubby tepi katil aku plak kat hujung katil, klo anak tepi dinding? sudah tentulah aku sebelah hubby.

4. Sebelum jumpa SI.com

  • Tak pernah dengar form SI. Lepas byk surf internet, barulah aku tau macam mana cara2 nak jadi orang yg berjaya fully BF. Barulah terfikir bukan senang nak fully BF ni.

Selepas jumpa SI.com

  • Aku dapat bayak ilmu pengetahuan pasal BF. Tak semudah yg disangka. Tapi aku tetap gagal nak fully BF anakku, sebab...tak der support, last minute preparation, kurang ilmu & macam2 lagilah. Tapi aku tetap bersyukur, even terpaksa campur..anakku masih dapat menikmati SI. No FM utk malam & weekend.
  • Aku dapat kawan.

5. Sebelum ada Blog

  • Selalu blog-hopping, baca other people punya blog. Kekadang terfikir gak, klo aku ada blog, aku nak merapu apa dalam tu? Tapi ada hati gak nak create blog sendiri.

Selepas ada Blog

Tido malam tak lena, asyik fikir nak berBlog ajer. Ada jer idea nak tulis. Heran plak tu....tetiba ada banyak yg nak di ceritakan dan dikongsikan. Macam dah jadi addicted plak.

Hooorayyyy...dah habis. Tinggal satu TAG lagi blom settle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks