Showing posts with label Sharing. Show all posts
Showing posts with label Sharing. Show all posts

Power Root Berhad, yang terkenal dengan jenama kopinya Alicafe, membantu 36 orang rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat untuk me...

POWER ROOT Penuhi Hasrat 36 Pelanggan Untuk Menunaikan Umrah

Power Root Berhad, yang terkenal dengan jenama kopinya Alicafe, membantu 36 orang rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat untuk memenuhi hasrat mereka untuk menunaikan Umrah, dalam sebuah inisiatif uniknya untuk menyumbang semula kepada komuniti. 


“Kami memahami bahawa menunaikan ibadah Umrah dan Haji di Mekah adalah satu tuntutan agama yang perlu dipenuhi bagi mereka yang beragama Islam. Dan sebahagian besar daripada mereka telah menyimpan wang selama bertahun-tahun, semata-mata untuk tujuan ini,” kata Pengerusinya, Dato' Afifuddin Bin Abdul Kadir.

“Kami membuat keputusan untuk memainkan peranan kami, dengan membantu rakyat Malaysia menunaikan Umrah, yang dianggap sebagai Haji kecil, melalui peraduan “Tunaikan Hasrat Umrah” kami dimana kami menawarkan 18 pakej umrah. Dan oleh kerana setiap pakej adalah untuk dua orang, kami sebenarnya menghantar 36 orang pelanggan ke Mekah,” tambah beliau.

Pengerusi Root Kuasa Dato 'Afifuddin Bin Abdul Kadir memberi ucapannya pada majlis penyampaian hadiah Power Root Tunaikan Hajat Umrah.
Bercakap di majlis penyampaian hadiah kepada tujuh pemenang pertama, Dato’ Afifudin berkata: Untuk memastikan keselesaan dan ketenangan fikiran mereka sepanjang perjalanan menunaikan ibadah tersebut, kami telah bekerjasama dengan Tabung Haji Travel, ahli syarikat Kumpulan Tabung Haji, untuk memberikan salah satu pakej terbaik mereka kepada para pemenang.” 

Peraduan tersebut telah bermula pada 1 Mei bersempena dengan bulan Ramadhan dan bakal berakhir pada 15 September 2017. Setakat 15 Julai 2017, tujuh pemenang telah dipilih menggunakan cara algoritma untuk memilih nombor siri yang bertuah. Mereka adalah:

Dato 'Afifuddin Bin Abdul Kadir, Pengerusi Power Root Berhad (tengah), Haji Mohd Yusuf Wadi, Penolong Pengurus Besar, Tabung Haji Travel, Mohd Nizam Mohd Yatim, Pengurus Kanan, Tabung Haji Travel dan Encik See Thuan Po, Root Berhad bergambar dengan pemenang pada upacara penyampaian hadiah Root Tunaikan Hasrat Umrah.
  1. Ruhaizat bin Hj Mohamed Amin, dari Melaka
  2. Aziana bt Adnan, dari Klang 
  3. Abdul Mustakim bin Ali, dari Johor Bahru 
  4. Puan Shuhadah, dari Puchong
  5. Puan Pauziyah bt Jantan, dari Shah Alam 
  6. Mohd Hanafi bin Nasarudin, dari Jerantut Pahang
  7. Nawi bin Awang, dari Felda Besout 6 Sungkai, Perak
Dato’ Afifuddin berkata bahawa peraduan Tunaikan Hasrat Umrah menunjukkan bahawa Power Root, sebuah syarikat tempatan, benar-benar memahami keperluan pelanggan mereka yang beragama Islam. “Kami bukan sahaja mengeluarkan produk minuman berkualiti tinggi yang memenuhi selera rakyat Malaysia, malah turut memastikan produk kami adalah halal terutamanya untuk memenuhi keperluan pelanggan kami yang beragama Islam,” tambah beliau. 

Dengan tekad untuk mempromosikan produk-produk tempatan ini ke pasaran antarabangsa, Power Root telah banyak melabur dalam aspek penyelidikan dan pembangunan herba-herba tradisional ini, untuk menghasilkan produk-produk jenamanya sendiri, antaranya Alicafe, Alitea, Per’l dan Extra Power Root.

Untuk menyertai peraduan, pelanggan perlu membeli mana-mana produk Power Root, dalam bentuk pek atau tin, gunting keratan logo atau cabut pembuka tin untuk dikepilkan bersama borang peraduan. Butir-butir, syarat-syarat dan peraturan peraduan boleh didapati di laman www.powerroot.com.my atau  Facebook Alicafe,  Facebook Per’l dan Facebook Powerroot.

Untuk maklumat lanjut tentang Power Root, sila layari www.powerroot.com.my   



Sedar tak sedar, dah hampir 7 tahun aku memandu. Teringat masa mula-mula memandu, confident level masih tersangat rendah. Gelabah jangan ca...

Jenis-Jenis Pemandu Yang Perlu Anda Tahu

Sedar tak sedar, dah hampir 7 tahun aku memandu. Teringat masa mula-mula memandu, confident level masih tersangat rendah. Gelabah jangan cakaplah. Drive pon dekat lane 1 jer. Kereta pulak manual. Penuh sopan santun kau memandu. Mana tak nya, hampir 6 tahun gantung lesen. Kerja kau hanya renew lesen memandu. Nak memandu memang tak lah time tu kan.

Nak dijadikan cerita, aku kena transfer kerja bahagian project. Project pulak kat Cyberjaya. Jadinya... laluan kerja aku dengan husband dah berubah. Kalau dulu bukan main sedap bila pergi kerja berhantar. Balik kerja ada orang ambil. Tak kan nak suruh husband hantar sampai Cyberjaya sedangkan dia kerja dekat PJ. Nak tak nak aku kena gagahkan diri memandu balik. Habis pantang anak kedua, maka bermulalah episod aku memandu kereta ke tempat kerja.

Dalam tempoh 7 tahun ni, kira dah expert sikitlah. Dah tak bawak dekat lane 1. Skang main lane 2 jer. Lane 3 sekali sekala sebab tahap kelajuan aku memandu tak melebihi 100km/h. Aku tak berani nak bawak kereta laju-laju. Dalam tempoh 7 tahun jugaklah aku perhati ada macam-macam jenis ragam pemandu. Antaranya:

Jenis Tak Reti Nak Bagi Signal


Sumber [SINI]

Aku harap korang tak tergolong dalam jenis yang macam ni. Apa susah sangat nak bagi signal? Kena bayar ker kalau bagi signal? Mahal ker lampu signal kereta kau tu? Menyampah betul dengan orang macam ni. Dah lah tak reti nak beratur. Lepas tu main pancung kereta depan dengan tak bagi signal. Memang kurang adab orang macam nih. Kau masuk rumah orang bagi salam kan? Ibarat kau bagi signal macam kau bagi salam jugak lah. Beradab sikit. Ker kau jenis masuk rumah orang tak bagi salam?

Jenis Kedekut Nak bagi Jalan


Kau ingat jalan tu kau yang punya? Bukan tak bagi signal. Signal dah lama menyala minta diberi laluan. Lagi kau nak masuk, lagi laju dia memecut menandakan dia tak bagi kau cantas depan dia. Benda ni aku selalu hadap dekat laluan kontra dari sungai ramal nak ke putrajaya. Tak apa lah... Kau mengalah jer lah kan/ Dah orang tak nak bagi jalan. Sebab aku pernah nampak depan mata. Masing-masing tak nak mengalah. Kereta ni nak masuk, kereta tu tak bagi. Masing-masing mencucuk. Last-last bergesel kereta. Hambek kau. Dengan orang macam ni kita give and take jer lah.

Jenis Suka Follow Kereta Rapat-Rapat


Sumber [SINI]

Ini aku paling menyampah sangat. Kau dah kenapa suka follow rapat-rapat? Dah macam nak cium bontot kereta depan. Kalau dah kereta depan aku slow nak buat macam mana even lane kanan. Kau nak aku cucuk kereta depan rapat-rapat macam kau cucuk kereta aku rapat-rapat ker? Apa susahnya, kau tukar lah lane sebelah. Bukannya highway pon. Tak payah lah nak follow rapat-rapat.

Kejadian bulan puasa haritu yang buat darah aku berderau. Aku dah perasan kereta Myvi ni memang follow rapat giler dengan kereta aku. Lady driver berkaca mata. Dah kereta depan aku slow, aku bawak lah slow. Tapi dalam jarak yang selamat. Nak dijadikan cerita, tetiba kat selekoh kereta depan aku ni break tiba-tiba. Dan aku pon break. Dari cermin pandang belakang aku dah nampak kereta MyVi terlalu rapat. Aku rasa kalau dia tak sempat break memang dah hentam bontot kereta aku sebab memang rapat sangat.

Aku dah gelabah. Berderau jangan cakap lah. Konghajar punya Myvi. Boleh pulak dia high beam kat aku. Kau dah kenapa? Salah aku ker? Siapa suruh kau follow rapat-rapat? Kau dah nak tercirit ker sampai bawak kereta macam pelesit. Buat MyVi purple nombor plat MC* 4929... Aku doakan kau tak sondol kereta orang sebab cara pemanduan kau yang macam tu boleh mengundang kecelakaan. 

Jenis Suka Berahsia


Iyer... Ada jer spesis macam ni especially nak masuk simpang. Nak masuk simpang kiri atau nak masuk simpang kanan pon kau tak tahu sebab rahsia. Aku ni punyalah tunggu sebab signal tak bagi... "kereta ni nak masuk simpang ke nak terus?? Jalan dah clear kalau nak kluar simpang ni" Sekali boleh pulak dia belok kiri. Dari jalan clear kau nak kluar simpang dah banyak kereta balik... ppffttt... Sakit hati kau hokay. Jangan nak berahsia sangat yerp kalau nak keluar simpang atau nak masuk simpang.

Jenis Tak reti Guna Lane


Ni pon satu hal jugak ni. Kalau dekat highway kan ada 3 lane atau 2 lane. Kita pon dah sedia maklum yang lane 1 untuk kenderaan berat dan jugak kenderaan yang bawak slow @ sopan santun. Lane 2 untuk kenderaan yang berkelajuan sederhana dan lane 3 untuk kenderaan yang macam formula one. Yang aku geram, kau bawak kereta tahap kura-kura, tapi kau masuk lane 2. Ada jugak yang masuk lane 3... ppffttt... 

Yang lagi tak tahan, kenderaan berat macam lori dengan trailer pon bawak lane 2 dan 3. Bukan main laju pulak tu. Tapi aku selalu bawak lane 2 jer. Lane 3 jarang-jarang kecuali ketika memotong kereta depan yang slow dekat lane 3 atau kalau line clear dekat lane 3 tu. Tapi kalau dari jauh ada kereta laju, aku cepat-cepat tukar lane 2. So... Pilihlan lane yang betul mengikut kelajuan korang memandu yerp.


Jenis Cepat Sentap


Ada jer orang macam ni. Sentap tak kena tempat. Sentap bila kau berjaya potong kereta dia. Potong cara terhormat ok sebab bagi signal. Faham-fahamlah laluan kontra #takhabishabisdenganlaluankontra. Berebut-rebut orang nak masuk. Masing-masing pulak selfish tak nak bagi jalan. Tak boleh terima kenyataan bila lady driver yang memotong, dia follow kereta kau rapat-rapat. 

Aku pon panas hati. Kau follow rapat-rapat dah kenapa, aku pon bawak slow-slow... hahahaha... Padan muka kau. Keluar jer simpang kontra, terus angkat jari tengah kat aku. Bengang lettew kan. Baru bawak kereta wish dah berlagak. Aku mengaku yang aku pon ada masa sentap jugak. Tapi sentap bertempat. Dah lah tak bagi signal, ada pulak tu time tu nak masuk time tu nak bagi signal. Tak ker terkejut kau dibuatnya. Sentap lah. Mula lah nak membebel dalam kereta kan.. muahahaha...

Jenis Tak Faham Bahasa



Atau dalam erti kata lain... Ikut ISA @ Ikut Suka Aku nak bawak kereta macam mana. Korang perasan tak kotak kuning. Kotak kuning ni selalu ada kat traffic light atau kat simpang-simpang yang busy. Fungsi kotak kuning ni kan melarang pemandu dari berhenti kat dalam tu. Sebab apa? Sebab cubaan meloloskan kereta dekat kotak kuning di kawasan lampu isyarat menyebabkan kenderaan dari arah lain yang sepatutnya bergerak tersekat dan sekali gus menyebabkan kesesakan lalu lintas di ditu.

Tapi ada yang masih tak faham lagi fungsi kotak kuning tu. Kau dah nampak depan kau kereta berderet. Lagi kau duduk kat dalam kotak tu dah kenapa. Dah kereta lain tak boleh nak masuk simpang sebab kau dah block jalan. Kau lagi menambah kesesakan dan kesakitan hati orang yang menghadapinya. Memang selfish sangat. [Kenderaan Berhenti Atas Petak Kuning Kurang Sivik!] bak kata Anggota Majlis Keselamatan Jalan Raya Malaysia, Tan Sri Lee Lam Thye.


Bila cakap pasal simpang ni aku agak sedikit [FOBIA] dengan simpang sebab dah banyak kali kena. Asal lalu simpang aku memang slow kan kereta sebab orang yang nak masuk simpang suka membabi khinzir kluar simpang tanpa tengok kiri dan kanan. Gambaran dia kau tengok lah dalam gambar tu sebab aku dah banyak kali kena setiap kali nak hantar anak pergi nursery. Spesis bawak kereta macam pelesit memang tak reti bahasa. Baik driver lelaki atau pon perempuan.

Panjang pulak bebelan aku. Bukan apa. Sakit hati dibuatnya dengan jenis-jenis pemandu yang macam ni. Kesabaran kau bukan setakat hadap kerenah anak-anak. Hadap kerenah pemandu-pemandu pon perlukan kesabaran yang tinggi tau. Sekian luahan dan perkongsian dari #makanakempat

Note: Kan best kalau ada public transport area rumah nak ke Cyberjaya nih. Letih lah drive hari-hari. Dengan traffic jammed lagi... huhuhu...   



Siapa peminat LEGO®? Ini ada berita baik untuk anda di mana Peluang Menang Volkswagen Beetle Baru Dengan Berbelanja Di Kedai LEGO® sahaja. ...

Peluang Menang Volkswagen Beetle Baru Dengan Berbelanja Di Kedai LEGO®

Siapa peminat LEGO®? Ini ada berita baik untuk anda di mana Peluang Menang Volkswagen Beetle Baru Dengan Berbelanja Di Kedai LEGO® sahaja. Cuma hanya berbelanja minimum RM100.00 di kedai LEGO® yang disahkan. Wowww.. Menarik sangat nih. Mana tahu rezeki boleh menang kereta kan. 


Kalau anda rasa nak beli LEGO® untuk diri sendiri atau nak belikan untuk anak-anak, sekarang ni masa yang tepat untuk membeli LEGO® kerana LEGO® Malaysia sedang melancarkan peraduan baru di seluruh dunia dengan memberi peluang kepada peminat untuk memenangi Volkswagen Beetle baru. Bermula dari 15 Julai 2017 hingga 20 Ogos 2017, peminat LEGO® boleh menyertai peraduan dengan membelanjakan sekurang-kurangnya RM100 di semua Kedai LEGO® yang disahkan di seluruh Malaysia.

Menurut kata Ketua Pemasaran di LEGO® Malaysia, Jacob Leighton Rennison, “Having released various LEGO® Volkswagen vehicles under our Creator Expert category over the years, and we know that the category is very popular with our fans. That’s why we’re offering our fans the chance to win the real thing in this latest campaign. This is partly an effort to get people to check out our LEGO® Certified Stores. We have a total of 8 LEGO® Certified Stores nationwide with one other popping up later this month. These stores offer a range of LEGO® builds, including highly limited-edition ones”

Bagi setiap RM100 yang dibelanjakan untuk produk LEGO®, peminat akan menerima token khas yang layak mendapat satu undian untuk memenangi Volkswagen Beetle. Terdapat juga sepuluh (10) runners-up prizes in the form of a LEGO®’s Big Ben and LEGO® London Bus combo. Peminat juga akan menerima tiga (3) token jika mereka membeli barangan tertentu seperti LEGO® Porsche, LEGO® Parisian Restaurant, LEGO® Palace Cinema, LEGO® Death Star. Anda juga layak menyertai peraduan ini jika membeli secara online atau dalam talian di kedai online LEGO®, http://www.brickmagic.asia

Acara cabutan secara langsung bagi peminat-peminat LEGO® yang menang akan berlangsng di kawasan Ground Floor Concourse, Bangsar Village II pada hari Sabtu, 26 Ogos 2017. Untuk maklumat lanjut mengenai kempen, lawati Facebook LEGO® Malaysia, www.facebook.com/LEGOMalaysia.official



Selain dari Handbag, wallet antara keperluan untuk menyimpan semua harta benda seperti IC, lesen memandu, Insurance card, debit card, IC an...

Oh! My Wallet!!

Selain dari Handbag, wallet antara keperluan untuk menyimpan semua harta benda seperti IC, lesen memandu, Insurance card, debit card, IC anak-anak, name card dan macam-macam kad lagi lah selain jadi tempat menyimpan duit. Sebab senang nak bawak gi mana-mana kan. Tak kan nak usung handbag nak pergi kedai kan. Lagi besar wallet kau lagi banyak barang yang boleh disimpan. Handphone pon kau letak jugak dalam wallet *akulahtu. Oh! My Wallet. Ini pon dah buat wallet penuh.

Oh! My Wallet!!

Tapi perasan tak. Selain dari barang-barang yang aku senaraikan tu, ada lagi barang yang buat wallet kau cepat penuh dan boleh jadi cepat rosak dan buruk? Dan aku rasa kebanyakan perempuan alami symptom sama macam aku. Iaitu suka sumbat segala macam resit dalam wallet. Betul tak?

Kau sebut jer resit apa. Resit Touch and Go, resit ATM, resit restaurant, resit beli barang dapur, resit isi minyak, resit yuran tadika, resit parking, resit service kereta dan macam-macam resit lagi. Kalau kau tak punggah isi dalam wallet kau, memang kembung semacam bentuknya. Kalau lah wallet tu boleh bercakap, mau dia minta nyawa suruh kau clearkan isi dalam tu… kahkahkah…

Oh! My Wallet!!

Bukan tak rajin kemas wallet yerp. Kau dah kemas dan buang semua resit yang tak pakai. Tapi kau sendiri tak tahu bila masa wallet kau penuh balik dengan resit-resit… ppffttt… Alasan lettew kan… ekekeke… Betul lah. Aku kalau tengok wallet kembung semacam memang aku akan check apa penyebab nya. Tapi tu lah, nampak sangat kau suka simpan resit sebenarnya kan… ngeeee…

Biasalah… Kadang-kadang pergi shopping barang dapur. Konon-konon nak check balik harga semua barang-barang tu. Betul ker harganya. Ada ker tak barang dalam resit tu. Macam lah kau ada masa nak check semua kan. Kalau shopping barang dapur untuk sebulan punya resit. Lupakan saja lah. Kalau setakat kedai runcit punya resit, boleh lah kau nak check. Sebab aku pernah terkena. Beli roti gardenia sebuku. Tapi dia charga harga untuk 2 buku roti. Balik rumah baru nak check resit. Memang tak lah aku nak patah balik pergi kedai kan. Halalkan saja lah harga roti RM2.50 tu. 

Kesimpulannya… Sudah-sudah lah kumpul resit dalam wallet. Dapat jer resit, silalah buang terus. Boleh jahanam wallet kau dibuatnya. Kalau wallet kembung sebab penuh dengan duit tak apa jugak kan. Ni wallet kembung sebab penuh dengan resit... huhuhu... Kalau resit untuk claim tu, kau jangan buang pulak. Tu resit duit namanya. Nangis tak berlagu kalau kau terbuang.

Note: Wallet pon dah nazak. Nak kena cari wallet baru ☺


Antara moment indah bagi seorang ibu, bila anak dia dah pandai meniarap, mengesot, duduk, merangkak, bertatih sampailah bila anak dia dah b...

Yeayyyy... Saya Dah Boleh Berjalan!!

Antara moment indah bagi seorang ibu, bila anak dia dah pandai meniarap, mengesot, duduk, merangkak, bertatih sampailah bila anak dia dah boleh berjalan. Yeayyyy... Saya Dah Boleh Berjalan. Umur 16 Bulan @ 1 Tahun 4 Bulan baru anak kau boleh berjalan. Bagi sesetengah orang, usia macam ni di kira lewat sangat berjalan sebab secara amnya kanak-kanak mula berjalan seawal usia sembilan bulan. Risau ker bila anak lambat berjalan? Atau cemburu tengok anak orang lain yang sebaya dengan anak kau dah boleh berjalan tapi anak kau masih bertatih?


Sikit pon tak risau sebenarnya. Cemburu apatah lagi. Cuma aku risau dengan persepsi sesetengah orang yang akan terkejut bila kau bagitau anak kau masih belum boleh berjalan even umur dia dah setahun lebih. Tak dinafikan, mungkin ada juga parents yang risau bila anak dia lambat berjalan. Lebih-lebih lagi bila tengok IG @theyusufiskandar yang boleh dikatakan development nya agak cepat. Mulalah ada yang komen 'cepatnya jalan. Anak saya tak jalan lagi'... 'umur anak kita sebaya. Tapi anak saya masih belum boleh berjalan'... 'Bestnya dah boleh jalan. Tak sabar nak tunggu anak saya berjalan'... Gittew lah contohnya. Rajin betul kau baca komen kan... Kahkahkah...

Korang kena ingat, development setiap anak-anak kita ni berlainan. Ada yang cepat development nya dan ada yang lambat. Chill lah babe. Cuma korang patut dan perlu risau kalau anak masih tidak dapat berjalan atau tidak berjalan dengan betul selepas 18 bulan. Yang ni memang kena cepat-cepat rujuk dengan doctor pakar. Kelewatan anak berjalan perlu diambil serius oleh parents agar perkembangan mereka tidak lewat dan membantutkan keseluruhan perkembangan otot-otot lain yang dibimbangkan membawa kepada masalah yang lebih buruk.


Bahaya Ker Anak Lambat Berjalan?


Bagi aku, kalau dah anak ada masalah lambat berjalan tu, mesti ada something wrong somewhere. Menurut Ketua Pusat Perkembangan Kanak-kanak Hospital Canselor Tuanku Muhriz Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Juriza Ismail, punca kelewatan berjalan berkaitan dengan masalah otot, tulang dan saraf dan otak. Ini juga merupakan tanda kepada masalah seperti sindrom Down, serebral palsy, distrofi otot, congenital hip dysplasia serta penyakit-penyakit lain.

Kelewatan berjalan juga boleh merupakan sebahagian dari kelewatan perkembangan global (GDD) di mana kanak-kanak itu mengalami kelewatan perkembangan dalam dua atau lebih bidang perkembangan seperti kelewatan perkembangan motor halus, pendengaran, pertuturan dan kemahiran sosial. Ini disebabkan oleh masalah perkembangan otak, masalah kecelaruan genetik dan masalah inborn error of metabolism.

Seperti yang kita sedia maklum, proses perkembangan motor kasar kanak-kanak adalah menurut urutan yang tertentu. Pada usia enam mereka mampu untuk meniarap, kemudian duduk, merangkak dan seterusnya cuba berpaut untuk berdiri apabila mencecah usia sembilan bulan. Pada usia sepuluh bulan dan ke atas, bayi akan mula bertatih dengan berpaut kepada orang dewasa atau perabot di sekelilingnya. 

Pada usia itu, kita sebagai parents perlu memberi rangsangan kepada anak untuk berjalan dengan kaedah memimpin anak tersebut, bermula dengan memimpin kedua-dua belah tangan dan kemudian memimpin sebelah tangan. Anak akan berjalan dengan sendirinya apabila mereka mempunyai keyakinan dan keseimbangan, jadi parents perlu peka dengan kebolehan anak melalui pemerhatian ketika anak mula berjalan.

Sumber: [SINI]

Tengok lah ni. Saya dah boleh berjalan ☺


Sejujurnya... Pengalaman anak pertama yang lambat berjalan memang amat merisaukan. Bukan aku jer yang risau. Orang sekelilling pon risau. Mana tak risau, umur dah 17 bulan masih belum berjalan. Siap bagi petua suruh bawak anak berjalan atas rumput. Bagi anak pijak embun lah. Mak siap suruh bawah pergi berubat. Bawaklah pergi berubat. Orang tu siap cakap kena kenan. Entah kenan apa pon aku tak tahu. Siap mandi air bunga bagai. Risau punya pasal kan. Yang aku pulak tak reti nak search dekat internet. Maklumlah... anak sulung kan. Ilmu parenting masih kurang. Hurmmm... Tak lama lepas tu dah boleh berjalan. 

Itulah dia pengalaman masa anak pertama. Masuk anak kedua dan seterusnya. Aku dah tak risau lagi dah kalau anak-anak lambat berjalan. Sebab dah banyak info yang aku dapat. Dah tak kisah kalau orang bertanya pasal anak dah boleh jalan ke belum sebab aku dah ada jawapan nak menjawab. Kesimpulannya... Development anak sama ada cepat atau lambat. Sebab tu kita kena rajin membaca. Cari info kalau tak tahu.

Note: Iman Harraz ni dapat package berjalan dengan memanjat sekali ☺


Cerita pasal raya lagi harini. Semalam kisah Cerita Raya 2017 . Kali ni pasal Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya.  Malas aku nak letak d...

Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya

Cerita pasal raya lagi harini. Semalam kisah Cerita Raya 2017. Kali ni pasal Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya.  Malas aku nak letak dapam satu entry, Nanti panjang berjela dan korang pon malas nak baca kan. Jadinya... Buat separate entry jer lah. Ada citer aku nak membebel kat blog. Kita mulakan dengan cerita kuih raya dulu. 

Raya tahun ni aku buat kuih. Tetiba roh rajin datang bertandang. Ada jugak beli kuih 2 jenis. Tapi tu kuih puasa sebab belum raya lagi dah habis... ppffttt... Aku buat kuih pon last minute. Lagi seminggu nak raya baru buat. Ramai jer spesis last minute ni sebab kedai bakery penuh masa aku nak beli bahan-bahan buat kuih. 


Hajat dihati nak buat 4 jenis kuih. Tapi sebab kekangan masa dan tenaga. Dapat buat 3 jenis pon dah kira ok. Kuih-kuih yang aku pilih pon resepi nya tersangatlah simple. Aku malas nak buat kuih yang leceh dan banyak bahan... hahaha.. Gigih aku bersengkang mata sampai pagi dan sampai terlajak sahur lah demi sebalang kuih raya. Untuk 1st day tu aku buat Honey Nestum Almond Cookies. Tajuk bukan main panjang lagi. 1st time buat dan alhamdulillah... menjadi kejadianny. Rasa pon sedap. Dapat lah jugak sebalang setengah sebab bayak dah masuk mulut. Risau jer aku takut tak sempat raya kuih dah habis.. hehehe...


Kuih kedua aku buat Cornflakes Almond Crunchy. Time buat kuih ni aku boleh tertido sementara nak tunggu doh dalam freezer 30 minit. Sudahnya... Semalaman doh ni duduk dalam freezer. Malam baru buat. Nasib menjadi dan sedap jugak kejadiannya. Kuih ketiga pulak aku buat kuih yang terpaling senang nak buat. Crunchy Caramel Almond atau Florentine Cookies. Dapat sebalang besar. Kalau nak beli mahal woihhh!! Better buat sendiri. Tapi bahan-bahan nak buat kuih ni pon mahal. No wonder orang jual mahal. Tapi kalau setakat nak makan sendiri, lagi jimat kalau kau buat. 

Kuih seterusnya memang tak dapat diteruskan sebab dah kepenatan ditambah dengan tak cuup tidur. Konon nak buat choc chips. Tapi tak sempat. Bahan-bahan ada lagi. Nanti-nanti lah sambung buat kuih. Memang jimat sebenarnya bila buat kuih sendiri ni. Harga kuih sekarang pon dah mahal. Sekian cerita pasal kuih raya. Kita sambung cerita menu raya pulak.


Untuk juadah pagi raya, aku masak rendang ayam, ayam masak bali dengan nasi impit. Semua aku buat dengan kudrat aku sendiri. Cuma hubs tolong pergi pasar dengan basuh ayam. Agak mencabar jugak masak secara solo dengan nak layan anak-anak. Dengan anak yang menyusu dan dengan kau yang puasa kan. Macam rendang ayam tu aku masak dalam noxxa jer. Jimat sikit masa dan tenaga kan.

Ayam bali pulak aku buat malam sebab nak perap ayam tu dulu. Tak susah pon nak masak ayam bali. Cuma nak bagi sedap kau perap lama sikit. Sambil masak sambil kemas dapur. Malam sikit baru rebus nasi impit. Pakai Noxxa juga. HP 30 minit jer. Lemang tu pulak beli jer. Boleh tahan jugak harga lemang kan. Sebatang RM10. Alhamdulillah... sedap lemang nya. Konon nak beli lagi. Tapi dah tak ada. 

Abaikanlah pinggan mangkuk aku tu. Tengok orang lain punya set pinggan mangkuk semua cantik-cantik. Aku pakai apa yang ada jer. Bercampur-campur. Rasa macam nak jugak beli set pinggan mangkuk tu. Tapi nafsu belum ada lagi. 

Note: Malam raya memang kau orang yang terakhir tidur. Selagi tak selesai selagi tu lah tak boleh nak lelap mata. 

Ok... Jom citer pasal Cerita Raya 2017 pulak sebelum citer raya luput dari ingatan sebab banyak lagi citer nak update lepas ni. Maklumlah.....

Cerita Raya 2017

Ok... Jom citer pasal Cerita Raya 2017 pulak sebelum citer raya luput dari ingatan sebab banyak lagi citer nak update lepas ni. Maklumlah... daya ingatan makin ke laut china selatan. Job review pon ada tak buat lagi ni. Kekangan masa ditambah dengan urusan kerja dan urusan keluarga. Line internet pulak limited. Cuma harapkan HP saja. Macam ni lah dilema blogger part time. Hope coming soon aku mampu amik data internet untuk desktop PC kat umah tu.. Aamiin...

Back to the story. Cerita Raya 2017 aku ni biasa-biasa jer. Persiapan raya tahun ni pon sederhana. Awal-awal hubs dah sediakan baju anak-anak termasuklah baju aku sekali. Aku tempah online jer. Malas nak merayap cari baju. Jumpa baju sedondon dengan anak dara, terus order. Sepatutnya aku raya dekat umah mak kat kampung pandan tu jer. Tapi last minute punya cerita, adik yang sepatutnya beraya bersama-sama telah mengubah fikiran untuk beraya dirumah mertua... ppffttt...

Memandangkan hubs kerja dihari raya nanti. Yessss.. Pekerja yang sangat berdedikasi sebab on duty dihari raya hokay. Dan leceh nak ulang kg pandan - bangi, jadinya aku ajak mak aku beraya bersama-sama kami di Bangi. Tengah hari sabtu tu adik aku hantar mak kat rumah memandangkan kami sibuk nak masak juadah raya dan mengemas rumah... yeayyyy... Beraya dirumah sendiri. 

Lengkap 1 family. Terima kasih anak-anak sebab bagi kerjasama ☺

Apa perasaan bila beraya dirumah sediri? Sunyi woihhh!!! Kebanyakan jiran-jiran semua balik kampung block depan, tengah and block aku kebanyakan rumah gelap gelita. Tapi seronok sebab mak ada dengan aku. Pagi raya tu macam biasa lah, kejut anak-anak dan mak suruh bersiap. Balik dari solat raya, baru breakfast juadah raya bersama-sama. Lepas tu baru bersalam-salam minta maaf dan bergambar.  

Anak dara cantik, itu biasa. Tapi kalau ibu masih cantik even anak dah empat, itu luar biasa... kahkahkah... Mata memasing entah kemana ☺☺


Tengah bergambar, family kakak datang. Moh ler bergambar sama. Mak aku tu... dah tak ada mood nak beraya katanya. Dah tua-tua ni kan. Tu yang dia malas nak pakai baju raya. Nak bergambar pon tak nak. Tapi paksa jugak. Setahun sekali mak. Mak aku tu pon tak berapa sihat sangat. Makin kurus. Sian mak :-(


Gambar lagi. Pakai camera HP. Macam ni lah hasilnya. Janji hado. Family abang long dengan kakak yang duduk terengganu tak ada sebab belum sampai. Selesai semua, aku tinggalkan mak dengan kakak sebab nak pergi beraya belah hubs pulak sebab malam dia on duty. Jadinya... masa itu emas gittew. 

Pergi beraya kat belah sungai buloh sana. Area merbau sempak rasanya. Sempat pergi 3 buah rumah jer. Makan jangan cakaplah... Asyik makan jer kerjanya. Cuaca pulak panas berteding. Minum air sejuk tak hingat. Lupa yang anak kau breastfeed. Berhingus harraz dibuatnya. Maafkan ibu yer nak. Tak menahan teguk air sejuk. Sekian kisah Cerita Raya 2017 ☺☺

Note: Anak-anak lah ang seronok bila raya. Sebab dapat kumpul duit raya. 


Orang lain sibuk cerita pasal Raya. Kau sibuk citer pasal Road tax. Tak apalah.. esok-esok boleh cerita. Raya kan sebulan. Ada masa lagi.. ...

Oh! My Road Tax!!!

Orang lain sibuk cerita pasal Raya. Kau sibuk citer pasal Road tax. Tak apalah.. esok-esok boleh cerita. Raya kan sebulan. Ada masa lagi.. hahaha... Malas nak edit-edir gambar raya. Nak mengarang kisah pasal raya pon malas lagi. Ni nak citer kisah sebelum raya haritu. Oh! My Road tax. Nasib lah aku perasan sebelum raya. Kisahny Oh! My Road tax!!!


Road tax keta dah menamatkan perkhidmatannya 12 June 2017. Aku renew road tax on 6 June. Renew dengan MyEG jer. Harini renew esok dah dapat. Memang pantas service MyEG nih. Ok.. Back to the story. Bila dah dapat road tax, seeloknya kau tampal lah terus kan. Ini tidak... road tax lama masih belum cabut tapi road tax baru memang bawak gi mana-mana. Masih dalam sampul lagi hokay. Bayangkan kau dah dapat rod tax 2 minggu tapi masih tak bertampal lagi. 

Entah macam mana tiba-tiba aku teringat pasal road tax kereta yang masih dalam sampul tu. Sebab nak raya kan. Konon nak tampal. Sekali bila cari-cari dalam bag tak ada. Masa tu dah hari rabu. Lagi 4 hari nak raya woih!! Tak apa.. relax lagi. Balik jer kerja malam tu aku selongkar cari kat rumah pulak. Ok... tak ada jugak. Cari pulak dalam kereta kot terselit. Pon tak ada. Ok... Tarik nafas. Cari dan selongkar lagi dalam bag, dalam plastic bag, dekat almari dan celah-celah buku. Khamis tu cari lagi dekat office. Buka laci meja. Cari bawah meja kot terjatuh kan. Argghhhhh... Tak ada jugak!!! I is dah start stress. Ada masa 2 hari jer lagi ni kalau nak reprint balik road tax.

Tingggg!!! Teringat cousin yang kerja dekat JPJ Bangi. Terus call dia hari Khamis tu. Citer pasal road tax aku yang hilang tu. Tanya procedure nak buat road tax baru. Dia kata senang jer, isi form dulu and bawa photostat IC Hubs dan aku. Lepas tu jumaat pagi datang jumpa dia terus. Dia kata kena charge dalam RM20. Hilang rasa beban dalam kepala. Hubs tak tau lagi road tax keta hilang. Malam tu tanya kot dia ada ternampak road tax kereta. Tak nampak katanya. Aku pon bagi taulah yang road tax kereta dah hilang. Nasib lah dia tak bising.. muahahaha...

Jumaat tu aku gi JPJ dalam pukul 9.00 pagi. Dengan hangkut KimiQahirahHarraz. Siapa nak pegang Harraz masa nak isi borang nanti? Ingatkan tak ramai lah orang sebab dah jumaat dan nak raya kan. Sekali hamek kau... Ramai orang. Sampai jer kaunter terus minta borang. Citer masalah aku. Sekali dia kata tak boleh nak buat sebab owner kereta @ hubs yang kena datang sendiri. Atau kalau ada geran kereta. Tak apa lah.. Isi jer borang aku terus call cousin aku. Soh naik jumap dia terus kat Tingkat 2 sambil dia tanya bawa photostat IC ker tak?

Dammnnnn... Aku terlupa nak bawak benda penting tu. Naisb lah JPJ Bangi tu dekat jer dengan rumah. Patah balik rumah cari photostat aku dengan hubs. Mana aku nak cekau photostat hubs ni. Selongkar punya selongkar almari, jumpa jugak. Syukur allah permudahkan urusan aku hari jumaat tu. Maka berpatah balik lah ke JPJ Bangi.

Jumpa jer cousin. Bagi form and photostat IC bagai. Tunggu kejap. Tak sampai 5 minit dah siap road tax baru. Bukan RM20, tapi RM50 kena charge untuk reprint balik road tax yang baru. Tak apa lah. Salah kau jugak kan sebab careless sampai hilang road tax tu kau kerjakan. Nasib lah kau perasan lagi beberapa hari nak raya. Kalau tak perasan, mau tak berjalan raya kau dibuatnya. 

Aku pon tak tahu mana road tax tu pergi. Tercicir ker? Atau terbuang? Puas cari memang tak jumpa langsung. Dan aku harap tak akan jumpa. Mau sakit hati aku kalau tetiba jumpa balik road tax tu. Dah reprint baru kau nak muncul. Terbang dah RM50 tau... hahaha... Pengajarannya di sini... Lepas dapat road tax kereta tu silalah tampal terus kat cermin yerp.

Note: 1st time kena nih ☺


Phewwwww... Seminggu cuti raya maka seminggu lah blog bercuti. Konon nak update entry birthday anak bujang ni on 1st Julai Haritu. Tapi bil...

Happy 10th Birthday Iman Hakimi!!!

Phewwwww... Seminggu cuti raya maka seminggu lah blog bercuti. Konon nak update entry birthday anak bujang ni on 1st Julai Haritu. Tapi bila kau dah duduk rumah, memang tak ada maknanya nak bukak blog. Lebih-lebih lagi nak menaip entry dengan menggunakan HP comel kau tu. Tak puas nak enaip rasanya. Harini ni dah start bekerja. Jadinya... Moh lah meriahkan blog dengan entry baru.


1 Julai 2017 baru ni genaplah usia anak pertamaku Iman Hakimi 10 tahun. Lama aku menunggu bukaan sampai 10 cm. Tapi start admit pukul 9.00 pagi, bukaan baru 3 cm sampai lah 8.00 malam, bukaan hanya berganjak setakat 5 cm. Maka jalan penyelesaiannya.. Induce lah. Maklumlah, anak pertama tak ada pengalaman lagi. Admitted jer, kau pon terbaring kat katil. Tak reti nak berjalan sana sini. Sepatutnya kena banyak kan berjalan kan. Benda dah lepas pon. Tepat pukul 10.52 pm, lahirlah putera sulung ni ha dengan seberat 3.3 kg. Boleh tahan besar jugak lah dengan saiz badan aku yang petite nih. Normal pulak tu... Alhamdulillah...

Selamat Hari Lahir my handsome boy Iman Hakimi Bin Husaini. Doa ibu abah setiap masa... Semoga ditetapkan hati dan dikuatkan iman. Jaga solat sebab salah satu bekalan bila ibu abah dah tak ada nanti ialah doa anak yang soleh. Jaga adab sopan dan hormat orang tanpa mengira usia. Semoga membesar dengan sihat. Jadilah abang yang baik untuk adik-adik teladani.


Banyak yang dah boleh diharap dengan anak bujang sorang nih. Dah boleh kemas rumah, goreng telur, gosok baju sendiri, jaga adik. Dah nama pon anak sulung kan. Kena ajar buat kerja rumah. Tapi tu lah, kadang-kadang nak kena bersuruh baru nak buat. Bila ibu bagi arahan kan. Kalau dengan abah dia, tak payah suruh dia dah buat. Rajin gi surau. Dia lah tukang panggil kawan-kawan. kadang-kadang kawan datang panggil. Hope rajin ke surau sampai bila-bila lah yer. 

Ingatlah... Bahawa yang pertama itu yang paling istimewa. Dialah tempat kasih pertama tercurah. Dialah peneman tatkala sunyi dan lara. Dialah penghibur tiada pengganti. Dialah yang pertama menghuni rahim mulia ini 💑👦💋💗. We love you so much abang Iman Hakimi. 

Note: Beli kek jer ☺


Tengah sibuk packing baju ker tu. Atau dah on the way nak balik kampung? Ker dah selamat sampai ke kampung halaman? Mana yang sedang sibuk ...

Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung

Tengah sibuk packing baju ker tu. Atau dah on the way nak balik kampung? Ker dah selamat sampai ke kampung halaman? Mana yang sedang sibuk packing baju tu, ada tak buat Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung? Selain baju bajan, makanan dan toiletries, ada benda lain lagi yang korang kena titikberatkan sebelum pulang ke kampung. Apa dia?

Yang 3 botol kaca tu ubat selsema, batuk and happy. YLEO yang dah blend ☺

Ubat-ubatan. Sebab tu lah pentingnya Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung. Kena senaraikan keperluan untuk anak-anak selain dari baju dan makanan diorang. Especially di musim perayaan ni kan. Tiba-tiba anak tak sihat kan. Klinik for sure banyak yang tutup. Farmasi lagi lah kan. Hospital pulak kalau dekat dengan rumah tak apa lah. Tapi kalau jauh? Sebab tu kena prepare ubat-ubatan untuk anak. Beringat sebelum kena. Antara ubat yang korang kena sediakan.


Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung


  1. Ubat Bontot (Supp Paracetamol/Supp Ibuprofen. Guna bila high fever above 39c only)
  2. Essential Oils (Apa-apa minyak pon tak apa. Aku beli yang blend YLEO)
  3. Vicks/Bestie Balm
  4. PCM Syrup
  5. Salbutamol (Ubat cair kahar)
  6. Thermometer (regularly check suhu bila baby demam)
  7. Sterimar (spray type) / Iliadin (drop type) untuk selsema
  8. Cool Fever
  9. Plaster/Bandaid (incase luka ke apa)
  10. Inhaler (yang biru untuk reliever. Tak attack pun boleh pakai sesiap. Kalau termakan benda allergy, sempuk pulak. Those under follow up, controller sentiasa kena pakai. Coklat atau Merah. Kids below 7years old, please use aerochamber!)
  11. Scott emulsion
  12. Mosquito Repellent/Patch (Kat kampung selalu banyak nyamuk kan)
  13. Aqueous cream (rashes)
  14. Atopiclair (eczema rashes)
  15. Vaselin
  16. ORS (muntah/cirit)
  17. Durapor (plaster ni. Incase luka juga, sediakan kapas jua. Or bila emergency, buka selotep barang pun kuat tau? 😂)
  18. Calamine lotion (rashes)
  19. Baby oil (kembung, untuk keselesaan baby!)
  20. Difflam Spray for kids/aloclair spray for baby (Yang ni untuk ulcer mulut and tekak. Macam anak-anak memang kerap kena ulcer. So memang kena standby. Ada untuk kids and baby)


Thanks to Dr. Aiza for the info. Sebelum-sebelum ni aku memang tak pernah prepare pon ubat-ubat untuk anak-anak kalau gi mana-mana. Setakat bawak baby oil kalau anak sakit perut. Lepas ni memang kena khaskan satu bag untuk ubat-ubatan. Bukan keperluan kita jer yang kita kena fikirkan. Keperluan anak kena fikir jugak. Especially ubat-ubatan. Kita yang dewasa kalau tak sihat masih boleh tahan lagi. Tapi kalau anak-anak tak sihat, memang boleh susah hati lebih-lebih lagi dimusim perayaan ni.

Kalau yang masih belum packing tu, masih sempat lagi packing checklist ubat untuk anak-anak. Kalau ubat demam tak ada boleh gi klinik minta ubat. Yang lain-lain tu boleh cari kat farmasi sementara klinik dan farmasi masih bukak lagi ni. 

Note: Dah siap packing pon ubat-ubat dalam satu bag ☺


Tu dia. Tajuk kuih bukan main panjang lagi. Tiba-tiba terajin pulak nak buat kuih. Aku kalau buat kuih memang cari resepi paling mudah dan ...

Resepi Kuih Raya Honey Nestum Almond Cookies Crunch

Tu dia. Tajuk kuih bukan main panjang lagi. Tiba-tiba terajin pulak nak buat kuih. Aku kalau buat kuih memang cari resepi paling mudah dan simple jer. Dan  Resepi Kuih Raya Honey Nestum Almond Cookies Crunch antara yang paling mudah dan senang nak buat. Lagi pon harga kuih makin mahal lah. Baik buat sendiri. Dapat banyak sikit kuih kan. 


Tu dia... fresh from oven. Ni last minute punya plan. Dah nak raya baru nak buat kuih. Bukan apa, kalau buat awal-awal memang kuih raya kau tak sempat nak tunggu sampai raya. Yang baru buat ni pon dah jadi bahan kudapan. Kalau tak kontrol boleh habis. Apatah lagi kuih raya yang aku ada beli sikit. Dah tinggal balang kosong. Tu namanya kuih puasa. Ok... ni Resepi Kuih Raya Honey Nestum Almond Cookies Crunch

Resepi Kuih Raya Honey Nestum Almond Cookies Crunch

Bahan-bahan


➔ Nestum
➔ Choc chips
➔ Badam nips
➔ Madu
➔ Gula perang
➔ Butter
➔ Tepung gandum
➔ Soda bikarbonat
➔ Baking powder
➔ Susu tepung

Cara-cara


  • 150gm butter
  • 1/2 (setengah) cawan gula perang halus
  • Sedikit esen vanilla
  • 2 sb madu

* Whisk semua bahan. Dah sebati, tambah 👇

  • 1sk baking powder
  • 1/2 soda bikarbonat
  • 1sb tepung beras
  • 1sb tepung jagung
  • 1 cawan setengah tepung gandum, uli dan tambah 2sb susu tepung

* Dah gaul rata, masukkan 👇

  • 1/2 cawan nestum
  • 1/2 cawan choc chips
  • 1/2 cawan almond nips (Tak perlu sangai)

* Simpan dalam freezer 30 minit. Setkan oven 160'c (Api atas bawah) dan bakar selama 30-35 minit (Bergantung pada jenis oven masing-masing)



Sebalang ni dapat dalam 76 biji kuih selepas ditolak dengan kuih yang dah masuk perut ☺

Bersengkang mata aku malam isnin tu sampai pukul 2 pagi dok bakar kuih sebab buat lambat. Nak tunggu anak-anak tidur especially si domok Harraz tu. Memang mencabar lah buat kuih dengan ada anak kecik nih. Banyak iklan sebab dia asyuk bangun nak menyusu... ppffttt... Sampai terlajak sahur aku semalam. 

1st day tu dapat sebalang kuih. Adunan aku buat tak banyak sebab 1st time buat kuih ni. Takut tak jadi. Alhamdulillah... Kuih aku menjadi dan cantik kejadiannya. Sedap pulak tu. Makan pulak panak-panas baru kluar oven... pergghhh... Puas hati tengok hasil kuih sendiri menjadi. Malam semalam sambung lagi buat kuih yang sama. Sekali kurang butter sebab berderai. Solution nya.. Kau tambah jer bata. Nasib kuih tak jadi apa-apa. Malam ni sambung lagi membakar ☺☺

Note: Kedai bakery pon masih ramai orang. Banyak geng rupanya buat kuih last minute ☺



Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik....

Playtime With Didi & Friends Tarikan Terbaru di The Mines

Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik. Jangan kata kanak-kanak, mak pak pon minat dengan Didi & Friends jugak kan. Sampai kan ibu-ibu dan bapa-bapa pon dah naik hafal lah dengan lagiu-lagu Didi & Friends ni. Kalau dah bukak rancangan Didi & Friends, janganlah kau tukar chanel. Boleh nangis anak dibuatnya. Nak tak nak memang kena layan jugak. 


Ok… Tak nak bebel panjang. Ni nak sharing dengan korang semua yang anaknya peminat tegar rancangan Didi & Friends. Kalau nak tahu, kedai konsep pertama di Malaysia yang menawarkan tunggangan elektronik dan akticiti-aktiviti kraf bertemakan Didi & Friends telah dibuka di pusat membeli belah The Mines. Dan kami sekeluarga telah dijemput untuk menghadiri majlis perasmiannya baru-baru ini.


Kalau korang nak tahu, kedai konsep Playtime With Didi & Friends ni adalah hasil kerjasama di antara ZOOMOV (Malaysia) Sdn Bhd dengan pemilik Didi & Friends IP – DD Animation Studio Sdn Bhd (Digital Durian) dan Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro). Ada tiga perkara utama yang ingin dicapai untuk kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Iaitu untuk mengembirakan kanak-kanak, untuk memberikan pengalaman Didi & Friends di luar kaca TV dan untuk menggalakkan aktiviti kekeluargaan di antara anak-anak dan ibu bapa.

Aktiviti kraf

Anak bujang ni  buat separuh jalan. Selebihnya ibu yang buat... pffttt...

Masing-masing dengan tunggangan elektronik ☺

Boleh lah bawak anak-anak menaiki tunggangan Didi, Nana dan Jojo. Untuk 5 minit, bayaran RM10.00 dan untuk 3 tunggangan 5 minit pula RM20.00. Selain daripada tu, anak-anak juga boleh menyertai aktiviti kraf, melawat kedai mini dan menikmati sesi nyayian santai yang terdapai di kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Memang best lah.


Turut sama dimajlis pelancaran pada hari tu ialah 30 kanak-kanak dari dua rumah anak-anak yatim iaitu Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih. Mereka diraikan dengan penuh meriah serta dihiburkan dengan tunggangan muzikal Didi, Nana dan Jojo. Bergambar Bersama mascot-maskot dan mencuba pelbagai aktiviti krat. Terpancar kegembiraan diwajah mereka


Selesai acara tersebut, kami dijemput untuk majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih di restoran Timur Tengah di The Mines iaitu Almendi’s. Sementara menunggu waktu berbuka puasa, Iman Muda Nazrul muncul untuk memberi tazkirah mengenai ganjaran di bulan Ramadan. Menarik sangat bila mendengar tazkirah dari Iman Muda Nazrul tu. Terisi masa dengan ilmu sebelum nak berbuka puasa.


Memang terpancar kegembiraan di wajah anak-anak bila dapat jumpa Didi & Friends. Selalu tengok dalam TV jer kan. Terima kasih juga pada PR yang sudi jemput kami sekeluarga di majlis pelancaran Playtime With Didi & Friends dan majlis berbuka puasa sekali bersama anak-anak yatim. Sedap sangat Nasi Arab dekat restoran Almendi’s tu tau.

Kalau korang taka da aktiviti nak buat on weekend, boleh bawak anak-anak dekat Playtime With Didi & Friends ni. Ada aktiviti lain selain dari tunggangan elektronik. Untuk maklumat lanjut tentang Playtime With Didi & Friends, boleh layari:

Instagram: @playtimewithdidi



Siapa yang tak pernah buat kuih, tapi teringin nak buat kuih. Boleh try Resepi Kuih Raya Paling Mudah Dan Senang ni. Memang orang yang tak ...

Resepi Kuih Raya Paling Mudah Dan Senang!!!

Siapa yang tak pernah buat kuih, tapi teringin nak buat kuih. Boleh try Resepi Kuih Raya Paling Mudah Dan Senang ni. Memang orang yang tak tau buat kuih akan mula cari Resepi Kuih Raya Paling Mudah Dan Senang dulu kan. Aku kalau buat kuih raya pon memang suka cari resepi kuih yang simple dan bahan-bahannya senang nak cari dan tak leceh nak membuatnya. Nak tau apa Resepi Kuih Raya Paling Mudah Dan Senang ni?


Ini lah kuihnya. Kuih yang tersangat senang nak buat. Crunchy Caramel Almond atau Florentine Cookies namanya nih. Tak perlu pakai mixer, tak perlu telur dan tak perlu mentega. Janji kau ada oven. Bahan-bahannya pon hanya tepung dan kekacang sahaja. Rasanya memang sedap tak hingat. Macam kuih bepang. Tapi yang ni versi moden gittew.


Resepi Kuih Raya Paling Mudah Dan Senang

Bahan-bahannya

200gm Tepung FLorenta
200gm Badam Keping
100gm Kuaci 
20gm Bijan Hitam 

Cara-Caranya 


1. Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit. Satukan semua bahan dalam bekas. Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna.

2. Sediakan loyang 14x14 inc. Atau apa saiz loyang yang korang ada. Alas loyang dengan parchment paper atau kertas minyak.

3. Panaskan oven pada suhu 160C.

4. Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis.

5. Bakar dalam oven selama 10 minit atau bila dah nampak kekuningan. Keluar jer oven terus potong kepada kepingan yang diinginkan dan Simpan dalam bekas kedap udara.

Senang sangat kan. Orang yang keras tangan  tak pernah buat kuih pon boleh buat nih. Tapi kalau ini pon kau kata leceh dan susah, kau beli jer lah. Habis cerita.  Kalau beli sebekas RM28.00 - RM30.00 kot. Silap-silap lagi mahal harganya sebab harga barang dah naik kan. Tapi kalau buat sendiri dapat berbekas². 

Dok cerita pasal Crunchy Caramel Almond atau Florentine Cookies nu kan... Aku tak buat lagi kuih raya. Ni pon gambar ulang tayang tahun 2014 kot. Aku up resepi ni sebab dah hujung-hujung ni mesti orang cari resepi kuih raya kan.. hehehe...Insya'allah, minggu ni nak start buat. Tapi buat yang simple-simple jer lah.

Crunchy Caramel Almond atau Florentine Cookies memang kau tak boleh buat awal-awal. Kena buat dekat-dekat nak raya. Kalau kau buat awal, memang jadi bahan buat kudapan sebab sedap betul mengunyah... dengan kerangupan nya lagi. Tak sempat nak jadi kuih raya sebab dah jadi kuih puasa. Memang kuih ni yang paling cepat habis ☺

Note: Kuih raya yang baru dapat dah habis pon. Tak sempat nak tunggu raya... ppffttt... 


Kalau korang tak tengok lagi, baguslah. Tak tengok pon tak apa sebab korang akan Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni. Menyesal sebab ...

Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni!!!

Kalau korang tak tengok lagi, baguslah. Tak tengok pon tak apa sebab korang akan Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni. Menyesal sebab bila kau dah tertengok tanpa tersengaja drama ni, kau akan menjebakkan diri dengan mereke-mereka yang dah lama terjebak. Memang Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni woihhh!!! Aku dah tak sabar nak tunggu next episode. 


Macam mana boleh terjebak??


Aku memang jarang tengok drama melainkan drama yang jalan ceritanya menarik. Lagi pon aku bukan kaki drama yang akan tunggu drama-drama baru muncul kat kaca tv tu. Selalu gak terbaca status pasal cerita ni kat FB. Best sangat ker citer ni. Kebetulan terbukak cerita Andainya Takdir hari selasa baru ni. Hamek kau... Bila dah terjebak tanpa tersengaja, memang kau akau tunggu lah kisah seterusnya kan. 

Bila tengok drama Andainya Takdir ni kan, kau akan rasa sakit hati yang teramat sangat. Memang hidup lah watak-watak dalam cerita  nih sebab kau yang tengok ni boleh emosi terlampau. Siap tertanya-tanya... ada lagi ker suami kaki pikul, panas baran tak bertempat dan cemburu buta gila khinzir macam tu? Wujud lagi ker mak mertua dan ipar yang suka menghasut dan suka berprasangka buruk macam tu sekali? Dan aku rasa memang ada pon sejenis manusia macam ni. Korang baca lah sinopsisi ni


Sinopsis Andainya Takdir 


Mengisahkan Fatihah (Nina Iskandar) yang tabah mempertahankan rumahtangganya dengan Airil (Shukri Yahya) yang sangat mencabar. Dikurniakan seorang puteri bernama Aleeya (Puteri Balqis). Kehidupan mereka tiga beranak sentiasa dalam keadaan genting kerana Airil merupakan sorang yang panas baran dan sangat cemburu buta. Apa jua aktiviti Fatihah akan dipantau oleh Airil. Kalau Airil tak berkenan dengan setiap perbuatan yang dilakukan oleh Fatihah, Fatihah pasti akan dipukul hingga lebam. 

Demi Aleeya, Fatihah yakin dia mampu bertahan dengan sikap suaminya. Kesengsaraannya bukan sahaja dengan sikap suami, tapi juga dengan sikap ibu mertuanya. Ibu mertua Fatihah (Sheila Mambo) seorang yang keras kepala, suka menghasut dan selalu berprasangka buruk selalu membuat Fatihah getir. Normah memang tak disenangi oleh orang kampung sebab sikapnya yang suka menuduh tanpa usul periksa. Fatihah juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa buli emosi Normah apabila segala permintaan Fatihah kepada suaminya ditentang olehnya. Airil pula sentiasa menyebelahi ibunya sehingga sering membuat Fatihah rasa terpinggir.

Pahit getir Fatihah bertambah lagi dengan iparnya, adik kepada Airil, Norlin (Annie Ariffin) yang obses kepada kanak-kanak sentiasa dengki terhadapnya kerana Norlin tidak mampu untuk mempunyai zuriat. Cemburu dengan Fatihah yang cantik, tambahan pula mempunyai Aleeya, seorang anak yang tidak kurang cantiknya dan bijak, Norlin sentiasa menghasut ibunya untuk memaksa abangnya pulang ke kampung kerana Norlin ingin bermain dengan Aleeya. Sekiranya tidak dituruti permintaannya, Norlin mengugut untuk tidak pulang ke kampung juga.

Sungguhpun Airil mempunyai masalah panas baran dan sentiasa memukul Fatihah, tapi dia sebenarnya terlalu menyayangi Fatihah. Airil juga berusaha untuk mengubah sikapnya dengan mempelajari cara-cara untuk mengawal sikap cemburu dan kemarahannya yang melampau itu.

Boleh bertahan ker perkahwinan Airil dengan Fatihah? Mampu ker Fatihah bertahan dengan cabaran kehidupan dia tu? Boleh berubah ker perangai Normah, Norlin dan Airil kalau nak dapatkan keluarga yang harmoni?

Kalau nak tahu, korang kena tengok sendiri kesudahan cerita Andainya Takdir... drama 16 episod setiap hari Isnin hingga Khamis jam 10.00 di TV3. Kalau dah tengok sekali mesti korang akan Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni sebab akan rasa tak sabar nak tengok episod seterusnya. Selamat menjebakkan diri ☺☺

Note: Ada pengajaran yang boleh kita ambil dari cerita ni. Antaranya... Kalau dah perangai cemburu buta melampua batas sangat, tak payah lah bagi isteri bekerja.



Iyer... Macam tak percaya bila tengok Pageviews Mencanak Naik. Jarang nak dapat Pageviews Mencanak Naik tinggi macam ni. Dah lama kot tak d...

Pageviews Mencanak Naik!!!

Iyer... Macam tak percaya bila tengok Pageviews Mencanak Naik. Jarang nak dapat Pageviews Mencanak Naik tinggi macam ni. Dah lama kot tak dapat. Since last year pageviews makin turun. Tak tahu apa masalahnya. Sedih jugaklah. Kalau dulu boleh lepas sampai 3k - 4k sehari. Sekarang ni nak dapat 2k - 3k pageviews pon payah.


Tanjat gegirl nengok. Pencapaian yang amat memberangsangkan. Kalau hari-hari pageviews tinggi macam ni kan best. Ni ikut mood dan musim gamaknya. Macam si empunya blog ni jugak. Ada masa rajin update entry sampai 2 - 3 citer sehari. Kekadang sehari sekali jer entry nya. Datang malas tahap dewa... berhari-hari blog tak update. Acaner pageviews nak maintain tinggi. 

Macam mana boleh Pageviews Mencanak Naik!!!


Aku rasa Pageviews Mencanak Naik mungkin sebab resepi kot. Resepi masakan, resepi kek dan juga resepi biskut. Bulan puasa ni kan. Orang dok mencari resepi untuk berbuka dan juga resepi untuk buat kek/kuih. Pasal periuk ajaib NOXXA pon iyer jugak nih. Total Pageviews pon dah makin naik jugak. Jadinya... Kena rajin update blog, kena rajin main dengan SEO dan kena rajin ping entry dekat group blog kalau nak pageviews tinggi.

Penting ker Pageviews?


Bagi aku penting jugak sebab ada PR yang minta pageviews blog sebelum diorang bagi job. Potensi dapat job review pon tinggi kalau pageviews kau cantik. Tapi ni semua rezeki. Tak semestinya pageviews rendah susah dapat job. Yang penting gaya penulisan kena mantap.  

Note: Pasal pageviews pon nak kecoh ☺☺


Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Last update 1st June. Ada jer ni haaaaa... Muncul-muncul jer terus bagi Resepi Peria Goreng Masak Ta...

Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap

Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Last update 1st June. Ada jer ni haaaaa... Muncul-muncul jer terus bagi Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap. Mentang-mentang bulan puasa kan. Bulan tak puasa tak der pulak nak share resepi. Biasalah... keyword untuk bulan puasa yang sangat terkenal adalah RESEPI. Jadi... Nak menaikkan PV blog, kita mainlah dengan resepi yerp... ekekeke... Tak ada lah. Aku bagi idea jer ni kalau korang dah tak tau nak masak apa.


Kali ni aku nak share menu yang simple tapi tersangat sedap. Seumur hidup aku kan, inilah pertama kali aku masak peria. Sebelum ni memang aku tak suka makan peria sebab rasanya yang pahit. Tapi lepas termakan peria goreng dari air tangan bapak mertua, terus jatuh cinta sebab sedap. Entah macam mana bulan puasa ni tetiba teringat peria goreng bapak mertua. Tapi malu nak minta resepi. Dari rasanya... Aku boleh tahu bahan-bahannya. Check it out Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap:

Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap

Bahan-Bahan

  • 1-2 biji Peria/Peria Katak 
  • Udang *Sederhana besar dan agak-agak lah banyak mana. 
  • 3-4 ulas bawang merah (Dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (Dihiris)
  • 1 Biji Cili Merah
  • 3 Sudu Besar Taucu
  • Cube ayam

Cara-Cara


1. Tumis bawang merah, bawang puting sampai naik bau atau kekuningan.

2. Masukkan udang. Kacau sampai udang dah agak masak.

3. Bila bahan-bahan dah sebati, masukkan 3 sudu besar taucu, Kalau nak lebih taucu kau tambah jer. Lagi sedap. Letak sedikit cube ayam *agak-agaklah dan tambah air.

4. Masukkan peria dan kacau. Kalau kering korang tambah jer air. Tak payah letak garam sebab taucu tu dah masin. Kalau terlebih masin, pandai-pandai lah korang adjust apa yang patut.

Dah... Simple dan senang jer kan. Peria tu kalau nak bagi hilang rasa pahit, rendam dengan air garam dalam 45 minit. Lepas tu hiris nipis-nipis. Tipu lah kalau aku cakap hilang terus rasa pahit peria. Pahit peria tu tetap ada tapi tak ada lah terukk sangat pahitnya. Pahit-pahit sedap. Pahit tu kan ubat. Kalau nak tahu, peria juga boleh banyakkan susu badan.  

Tapi serious. Korang kena cuba. 1st time aku buat, terus rasa nak buat lagi. Dah 2 kali dalam bulan puasa ni aku masak Peria Goreng Masak Taucu. Berselera husband makan. Tak cukup katanya sebab peria tu aku beli sebiji jer. Lepas ni nak kena belli 2 biji. Kalau korang tak pernah makan peria, cuba try Peria Goreng Masak Taucu ni. 

Note: Tak jejak lagi bazar ramadan. 





Ada yang tak pernah masak kari sardin ker? Atau tak pernah makan kari sardin? Sedap uolls kari sardin. Makan dengan roti pon best tau. Nak ...

Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang

Ada yang tak pernah masak kari sardin ker? Atau tak pernah makan kari sardin? Sedap uolls kari sardin. Makan dengan roti pon best tau. Nak Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang tak? Kalau dah tak tau nak masak apa untuk berbuka atau bersahur, apa kata korang try Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang ni. Bahan bahan pon senang nak cari. Masak pon sekejapan jer Tak payah nak goreng-goreng.


Sekarang ni balik office hari-hari jalan sesak nak mamps. Masa tersangkut dalam jalan sesak tu lah aku dok terfikir nak masak apa lah ni. Menu apa yang ringkas, mudah dan cepat untuk disediakan. Sekali terfikir sardin ada kat rumah tu. Ok... Buat kari sardin sebab dah lama tak buat. Lagi pon Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang jer nak buat. Ok... Salin resepi ni:

Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang

Bahan-Bahan


  • 1 Tin sardin *Tak kisah jenama apa. Janji sardin, Nak buat lebih, beli lah 2 tin
  • 3-4 ulas bawang merah (Dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (Dihiris)
  • 2 sudu serbuk kari *Aku pakai sepeket sebab buat 2 tin ☺
  • 1 Tangkai dau kari
  • 3 sudu cili boh/cili kisar *Kalau tak nak letak cili boh/kisar, boleh letak cili padi 4 biji
  • Sedikit halia *Agak-agaklah
  • 2 Biji ubi kentang *ikut suka hati nak potong macam mana
  • 1 Biji tomato *Nak letak lebih pon tak apa
  • Bendi
  • Air Asam Jawa
  • Garam

Cara-Cara

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari. Tumis sampai kekuningan dan naik bau.

2. Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan cili kisar/cili boh dan goreng sampai rempah garing dan wangi.

3. Masukkan santan dan air secukupnya. Dah sebati, curahkan ikan sardin dalam tin bersama sosnya sekali. Kalau tak suka sosnya, kau letak ikan ssardin jer lah. Tapi sos dia tu lah lagi sedap bila dah bergabung dengan kari dan santan.

4. Perasakan dengan air asam jawa dan garam. Ikut suka hati korang lah nak kuah tu pekat atau cair. Letak ubi kentang. Bila ubi kentang dah empuk, masukkan tomato dengan bendi. Biarkan sekejap dan tutup api.

5. Letak dalam pinggan kau yang paling cantik dan hidangkan atas meja ☺☺

Ringkas dan cepat dimasak. Sayur mayur macam kentang, bendi dengan tomato tu memang saja aku letak bagi kari sardin tu nampak meriah. Tak payah aku nak goreng sayur lagi sebab dalam kari sardin tu dah ada sayur. Ada jer orang buat tak letak sayur mayur ni. Kari sardin semata. Ikut kesedapan tekak korang. Kari sardin ni makan dengan roti paratha atau mission wrap atau roti canai atau roti biasa tu pon dah sedap kan. 

Haishhhhh... Terbayang-bayang pulak kari sardin ni. Balik kang nak beli roti sebab kari sardin ada lagi. Ok... Sekian resepi dari #makanakempat. Selamat mencuba.

Note: Hari ni nak masak peria dengan taucu lepas tu campur udang... perghhh... 


Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??  | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan be...

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni?? | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan bersamaan dengan Setahun Tiga Bulan. Kenapa lah cepat sangat kau membesar nak #ayatcliche. Tapi tu lah... Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??


Anak orang belum setahun dah berjalan. Anak kau bila lagi? Relax lah. Nak risau buat apa kan. Development budak lain-lain. Ada yang cepat berjalan dan ada yang lambat berjalan. Ni ikut abang dia Iman Hakimi. Start berjalan masa umur dia Setahun Lima Bulan kot. Siap bawak gi berubat lagi. Mandi air penawar. Biasalah... anak 1st masa tu. Risau terlebih. Skang dah #anakempat. TAk risau dah. Harraz pon dah bleh berdiri sendiri, Cuma dia tak confident lagi nak melangkah.

Alhamdulillah... Masih fully breastfeed. Budak kuat mengempeng nih. Dan aku masih struggle bekalkan susu fresh hari-hari. Berapa banyak hasil perahan yang aku dapat, banyak tu jugak lah aku bekalkan dekat nursery. Nasib Harraz dah start makan. Cuma aku selalu pesan kat cikgu, soh bagi air masak kalau susu tak cukup. Tapi tu lah.. Si harraz ni tak suka minum air masak. Kalau bagi dalam cawan baru dia minum. Itu pon sikit. Kalau dah haus sangat, memang laju jer minumnya.

Bekalan makanan ke nursery masih lagi air tangan ibu dia ni, No nestum or cereal. Homemade is the best. Kemalasan masak tu kadang-kadang ada jugak. Selalunya on weekend. Bila dah malas tu, nasi putih dengan ikan goreng atau telur lah jawabnya sebagai alas perut dulu sebelum aku masak bubur. Nasib anak soleh ni tak cerewet bab makan. Semua bedal.

Kuat merajuk. Ntah ikut perangai siapa. Suka campak remote. Pantang nampak... mesti nak campak. Dah pandai bukak pampers. Kalau lambat pakaikan seluar memang dia buka lah pampers tu. Dah pandai nak masuk toilet. Pintu toilet kena sentiasa tutup. Haritu dah terlepas masuk toilet. Mengundang bahaya betul budak ni kalau kau leka. 

Development lain... Sama jer macam budak-budak yang seusia dengannga. Cuma part berjalan tu jer lah. Since puasa dah 5 hari ni, dia pon bangun sahur jugak. Last week anak soleh ni batuk-batuk. Sekali kena sedut gas. Aku risau betul kalau harraz start batuk. Sebab ada sejarah kan. Skang dah beransur pulih... Alhamdulillah. Semoga anak ibu membesar dengan sihat.

Note: Mencabar nak masak untuk berbuka sebab si harraz suka masuk dapur. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...