Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label Selamat Hari Raya Aidilfitri. Show all posts
Showing posts with label Selamat Hari Raya Aidilfitri. Show all posts

Memasing dah tak sabar nak raya kan. Badan kat office tapi jasad dah ingat kat kampung. Hari ni mungkin ramai yang last day bekerja. Te...

Salam Aidilfitri 1437H


Memasing dah tak sabar nak raya kan. Badan kat office tapi jasad dah ingat kat kampung. Hari ni mungkin ramai yang last day bekerja. Termasuk lah diri ini. Al maklumlah... Nursery dah start tutup hari isnin. ingatkan boleh lah nak jimat cuti. Hurmmmm... Terpaksa cuti awal. Sapa nak jaga anak². Nak bawak anak² gi office, memang tak lah kan. 

Pejam celik pejam celik *ayat cliche, Ramadhan nak nak sampai ke penghujungnya. Rasa macam baru jer start puasa. Di kesempatan ini saya *terus tukar kata nama kau..ngeee* ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin buat kawan² IG, FB, BLOG, Followers, Anon dan Silent Reader yang sudi berkunjung ke blog yang tak seberapa nih. Ampun dan maaf di pinta jika ada salah dan silap, terkurang ajar atau terkasar bahasa sepanjang saya berblog ni. Ter upload gambar yang menjengkelkan di IG dan juga status yang menjemukan atau menyakitkan hati secara tak sengaja di FB. Hati manusia ni bermacam² jenis kan. 

Berhati² dijalanraya buat mereka yang nak pulang ke kampung. Jaga²... ada yang memerhati. Sila rancang perjalanan anda supaya tak tersangkut dalam kesesakan jalan raya. Ingat... Jangan memandu di lorong kecemasan. Jangan main HP. Kang tak pasal² duit melayang kena bayar saman. Semoga perjalanan anda dipermudahkan olehNYA. Akhir kata....semoga Lebaran ini di sambut dengan penuh Kegembiraan :-)

Note: Sederhana jer raya ni. Lebih kepada anak².


Amboiiii...siap ada part 2 lagi. Tengah rajin nak menulis ni khenn. Haritu tu Cerita RAYA kat umah sendiri ngan umah mak. Tapi harini nak ...

1 Syawal 1436H | Cerita RAYA!!! - Part 2

Amboiiii...siap ada part 2 lagi. Tengah rajin nak menulis ni khenn. Haritu tu Cerita RAYA kat umah sendiri ngan umah mak. Tapi harini nak cerita raya kat umah mertua plak. Sebelum solat jumaat tu kami dah bertolak. Ingatkan jalan tak sesak nak ke Rawang. Sekali dah start sesak kat MRR2 tu. Kat situ kalau tak sesak memang tak sah. Punca sesak sebab lori tersadai baru lepas accident. Haishhhhh....Pemandu² kat malaysia  ni, tu pon jakun nak tengok tau.


Layan gambar dulu sebelum sambung cerita. Wefie anak beranak. Macam² memek muka dibuatnya. Sementara tetamu belum datang beraya ni. Kita curi² masa yang ada.

Ok...sambung. Sampai kat Kg Kenanga, Rawang ngam² time azan jumaat. Tengok² mak mertua tengah layan tetamu yang datang. Makanya...kita tolong lah apa yang patut kan. Mak masak rendang daging, nasi himpit dengan kuah kacang. Memang terbaik lah. Sedap sangat sehingga menjilat sudu. 2 kilo tu mak masak rendang dengan kuah kacang. 

Tetamu plak memang tak putus² datang. Balik tetamu ni, tetamu lain pon sampai. Sumanya datang berjemaah beramai². Kat umah mak tu memang 1st raya dah ramai tetamu. Adik beradik, sepupu sepapat memang ramai. Meriah sangat. 


Tetamu pon dah pulang. Mak pon tengah merehatkan diri kat dalam bilik tu. Orang pon tak der kat hall. Tinggal aku sorang jer. Anak² dah hilang kat umah sebelah. Moh ler kita selfie syiok sendiri. Sesungguhnya nikmat kurus tu hanya sementara. Hanya sempat merasa sampai hari raya pertama jer. Masuk hari seterusnya.....Dah mula menampakkan double chin. Jarum penimbang tak bagi kerjasama bila menunjukkan angka yang menaik bukan menurun yerp. 

Motif??? Kenangan kurus di Hari Raya pertama gittew. Lepas ni memang mengembang setaman. Tahun depan baru bley kurus balik...erkkkk...Tapi kan, bley plak terlupa nak bergambar raya dan berselfie dengan mak mertua. Apa punya menantu lah kan. Lepak umah mak mertua sampai raya ketiga. Pagi raya ketiga tu dah balik bangi. Oh! my Home Sweet Home. 

Malam tu plak, balik umah mak/pak mertua kat gombak plak. Erkkk...berapa bannyak mertua daaa...Tu nanti kita story mory morning glory lah yerp. Sambung next entry lagi lah nampak nya yerp. Dah panjang jugak ni ☺

Note: Minggu ni last raya. Kejap jer kan. 


Minggu depan dah pon habis raya. Aku ni baru nak citer pasal raya. Tak per lah. Biar lambat dari tak der citer langsung kan. Apa nak jadi p...

1 Syawal 1436H | Cerita RAYA!!!

Minggu depan dah pon habis raya. Aku ni baru nak citer pasal raya. Tak per lah. Biar lambat dari tak der citer langsung kan. Apa nak jadi pon tak tau lah. Malas tahap langit ke tujuh nak update blog, Pada hal ada jer nak citer. Entry untuk Food review pon tak buat lagi nih. Pembawakan apalah yang jadi femalas sangat ni. Ok...sambung citer raya.


Biasa² cerita raya kami. Anak² lah yang paling happy bila tiba hari raya *erkkk...macam lirik lagu plak. Masalah² lain, dorang masih belum mengerti lagi. Dugaan sehari sebelum raya. Terpaksa kluar duit buat tukar tayar. Budget...lepas raya nak tukar 2 tayar depan jer sebab bunga tayar dah nampak haus. Jadinya, memang beraya dekat² jer lah. Tak boleh jalan jauh

Kita hanya merancang, Tapi DIA yang lebih hebat dalam merancang perancangan hambanya. Husband keja lagi khamis tu. Dah sampai rumah baru perasan yang tayar belakang pancit sepancit² nya sampai dah makan dalam. Patutlah rasa senget jer keta...ppffttt...Memang DIA nak soh tukar tayar keta lah tu. Petang tu jugak terpaksalah tukar ke empat² tayar skali. Nasib ada kedai tayar yang bukak. Eh! Dah macam merapu plak. Nak citer pasal raya ker pasal tayar keta ni??? Ok...Ok...Kisahnya...

Malam raya kitorang dok umah jer. Sentap sebab tak dapat nak balik umah mak...uwaaaa...Maka beraya lah kami anak beranak dekat Rumah Manis Rumah @ Home Sweet Home. Permintaan si husband nak beraya kat umah sendiri. Ok! fine. 


Belanja gambar wefie husband and wife dulu...ngeeeee...


Wefie anak beranak. Bukan main lagi. Tak hajak hemak ko wefie sekali kan. Sentap!!

Macam biasa, tema kami memang selalunya kalerful. Even kalar baju warna biru. Nak kaler kontra katanya. 1st time jugak aku berjubah time hari raya. Tu pon last minute cari. Nak cari sedondon dengan anak dara, nan hado design orang dewasa. Jadinya mencari lah jubah yang sama kaler dengan anak dara nih.

Husband plak nak ber kurta. Tapi anak bujang si iman hakimi nak baju melayu. Memang setia betul dengan baju melayu bersampin tiap² tahun. Tak nak berjubah mahu pon ber kurta. Si Qhalif lagi best. Tak nak langsung baju raya. Tu pon paksa jugak dia pakai. Ragam anak² kan.


Bermaaf maafan di pagi raya. Menunggu giliran nak bersalam minta maaf bagai. Dapat lah duit raya memasig. 


Gambar raya konon. Tapi tak berapa nak clear...ppfftt...

Selesai acara minta maaf peluk cium. Moh lah kita berangkat pulang ke kampung halaman yang tercinta. Alaaaaaa...kat Kampug Pandan KeyEll jewr. Jalan memang smooth and clear. Sampai umah mak terus melantak dulu. Tak teringat nak amik gambar lauk pauk haritu. Kakak masak rendang ayam, rendang daging dan jugak nasi himpit. Dah kenyang perut senang hati, Acara salam peluk cium minta maaf dengan mak pulak. Yang ada pon family kami dengan family kakak. Yang lelain beraya kat umah mertua dulu. Syahdu wei. Sebab tengok keadaan mak yang tak berapa nak sihat tu :-(


Bergambar dengan mak. Kurus jer mak. Berat badan dia turun dengan mendadak lepas sakit. Memang tak boleh nak masak memasak lagi dah. Rindu dengan masakan mak yang sedap sangat tu. Anak hemak ni masak apsal tak sama dengan air tangan mak haaa :-(


5 of us. Baru lah nampak senunuh sket gambar ni.

Lepak umah mak pon tak lama. Sebelum solat jumaat tu kami balik Rawang plak. Umah mak mertua.  Tak sempat nak jumpa Abang Long yang kat seremban tu sebab dorang datang lepas solat jumaat. Hurrmmmm...Nanti sambung lagi lah citer raya kat umah mertua yerp. Panjang sangat dah ni. 

Note: Sedih dengar perkhabaran pasal MH370. Innalillahi wainnailaihi rojiun...Al-Fatihah


Memasing dah mood raya kan. Mood kerja pon dah ke laut. Hari ni pon mungkin ada yang dah start cuti. Yang dah mula balik kampung pon ada. B...

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1436H

Memasing dah mood raya kan. Mood kerja pon dah ke laut. Hari ni pon mungkin ada yang dah start cuti. Yang dah mula balik kampung pon ada. Bestnya orang ada kampung. Kampung kita kat KeyEll jer. Umah mertua plak kat Rawang. Best kan...hehehe...


Harini aku last day kerja. Biasalah....nursery/sekolah/tadika tutup start esok. Jadinya, si ibu pon terpaksa amik cuti panjang sebab kena jaga anak². Nasib lah cuti masih berbaki lagi. Harini pon ramai yang last day kerja kan. 

 Ok lah, memandangkan Ramadhan dah makin hampir meninggalkan kita dan bakal melabuhkan tirainya *sedih. Di kesempatan ini, saya dan keluarga ingin mengucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin' kepada semua Kawan² IG, FB, BLOG, Followers, Anon dan Silent Reader yang sudi berkunjung ke blog yang tak seberapa nih. Ampun dan maaf di pinta jika ada salah dan silap, terkurang ajar atau terkasar bahasa sepanjang saya berblog ni. Ter upload gambar yang menjengkelkan di IG dan juga status yang menjemukan atau menyakitkan hati secara tak sengaja di FB. Hati manusia ni bermacam² jenis kan. 

Kepada mereka yang akan pulang berhari raya di kampung halaman...pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan selamat dan sempurna sebelum memulakan perjalanan. Berhati² di jalan raya. Semoga perjalanan anda dipermudahkan olehNYA dan Semoga anda selamat sampai ke destinasi. Akhir kata....semoga Lebaran ini di sambut dengan penuh Kegembiraan :-)

Note: Berjimat cermatlah yerp. Jenuh tu nak tunggu gaji bulan depan ☺


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...