Showing posts with label Selamat Hari Raya Aidilfitri. Show all posts
Showing posts with label Selamat Hari Raya Aidilfitri. Show all posts

Cerita pasal raya lagi harini. Semalam kisah Cerita Raya 2017 . Kali ni pasal Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya.  Malas aku nak letak d...

Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya

Cerita pasal raya lagi harini. Semalam kisah Cerita Raya 2017. Kali ni pasal Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya.  Malas aku nak letak dapam satu entry, Nanti panjang berjela dan korang pon malas nak baca kan. Jadinya... Buat separate entry jer lah. Ada citer aku nak membebel kat blog. Kita mulakan dengan cerita kuih raya dulu. 

Raya tahun ni aku buat kuih. Tetiba roh rajin datang bertandang. Ada jugak beli kuih 2 jenis. Tapi tu kuih puasa sebab belum raya lagi dah habis... ppffttt... Aku buat kuih pon last minute. Lagi seminggu nak raya baru buat. Ramai jer spesis last minute ni sebab kedai bakery penuh masa aku nak beli bahan-bahan buat kuih. 


Hajat dihati nak buat 4 jenis kuih. Tapi sebab kekangan masa dan tenaga. Dapat buat 3 jenis pon dah kira ok. Kuih-kuih yang aku pilih pon resepi nya tersangatlah simple. Aku malas nak buat kuih yang leceh dan banyak bahan... hahaha.. Gigih aku bersengkang mata sampai pagi dan sampai terlajak sahur lah demi sebalang kuih raya. Untuk 1st day tu aku buat Honey Nestum Almond Cookies. Tajuk bukan main panjang lagi. 1st time buat dan alhamdulillah... menjadi kejadianny. Rasa pon sedap. Dapat lah jugak sebalang setengah sebab bayak dah masuk mulut. Risau jer aku takut tak sempat raya kuih dah habis.. hehehe...


Kuih kedua aku buat Cornflakes Almond Crunchy. Time buat kuih ni aku boleh tertido sementara nak tunggu doh dalam freezer 30 minit. Sudahnya... Semalaman doh ni duduk dalam freezer. Malam baru buat. Nasib menjadi dan sedap jugak kejadiannya. Kuih ketiga pulak aku buat kuih yang terpaling senang nak buat. Crunchy Caramel Almond atau Florentine Cookies. Dapat sebalang besar. Kalau nak beli mahal woihhh!! Better buat sendiri. Tapi bahan-bahan nak buat kuih ni pon mahal. No wonder orang jual mahal. Tapi kalau setakat nak makan sendiri, lagi jimat kalau kau buat. 

Kuih seterusnya memang tak dapat diteruskan sebab dah kepenatan ditambah dengan tak cuup tidur. Konon nak buat choc chips. Tapi tak sempat. Bahan-bahan ada lagi. Nanti-nanti lah sambung buat kuih. Memang jimat sebenarnya bila buat kuih sendiri ni. Harga kuih sekarang pon dah mahal. Sekian cerita pasal kuih raya. Kita sambung cerita menu raya pulak.


Untuk juadah pagi raya, aku masak rendang ayam, ayam masak bali dengan nasi impit. Semua aku buat dengan kudrat aku sendiri. Cuma hubs tolong pergi pasar dengan basuh ayam. Agak mencabar jugak masak secara solo dengan nak layan anak-anak. Dengan anak yang menyusu dan dengan kau yang puasa kan. Macam rendang ayam tu aku masak dalam noxxa jer. Jimat sikit masa dan tenaga kan.

Ayam bali pulak aku buat malam sebab nak perap ayam tu dulu. Tak susah pon nak masak ayam bali. Cuma nak bagi sedap kau perap lama sikit. Sambil masak sambil kemas dapur. Malam sikit baru rebus nasi impit. Pakai Noxxa juga. HP 30 minit jer. Lemang tu pulak beli jer. Boleh tahan jugak harga lemang kan. Sebatang RM10. Alhamdulillah... sedap lemang nya. Konon nak beli lagi. Tapi dah tak ada. 

Abaikanlah pinggan mangkuk aku tu. Tengok orang lain punya set pinggan mangkuk semua cantik-cantik. Aku pakai apa yang ada jer. Bercampur-campur. Rasa macam nak jugak beli set pinggan mangkuk tu. Tapi nafsu belum ada lagi. 

Note: Malam raya memang kau orang yang terakhir tidur. Selagi tak selesai selagi tu lah tak boleh nak lelap mata. 

Ok... Jom citer pasal Cerita Raya 2017 pulak sebelum citer raya luput dari ingatan sebab banyak lagi citer nak update lepas ni. Maklumlah.....

Cerita Raya 2017

Ok... Jom citer pasal Cerita Raya 2017 pulak sebelum citer raya luput dari ingatan sebab banyak lagi citer nak update lepas ni. Maklumlah... daya ingatan makin ke laut china selatan. Job review pon ada tak buat lagi ni. Kekangan masa ditambah dengan urusan kerja dan urusan keluarga. Line internet pulak limited. Cuma harapkan HP saja. Macam ni lah dilema blogger part time. Hope coming soon aku mampu amik data internet untuk desktop PC kat umah tu.. Aamiin...

Back to the story. Cerita Raya 2017 aku ni biasa-biasa jer. Persiapan raya tahun ni pon sederhana. Awal-awal hubs dah sediakan baju anak-anak termasuklah baju aku sekali. Aku tempah online jer. Malas nak merayap cari baju. Jumpa baju sedondon dengan anak dara, terus order. Sepatutnya aku raya dekat umah mak kat kampung pandan tu jer. Tapi last minute punya cerita, adik yang sepatutnya beraya bersama-sama telah mengubah fikiran untuk beraya dirumah mertua... ppffttt...

Memandangkan hubs kerja dihari raya nanti. Yessss.. Pekerja yang sangat berdedikasi sebab on duty dihari raya hokay. Dan leceh nak ulang kg pandan - bangi, jadinya aku ajak mak aku beraya bersama-sama kami di Bangi. Tengah hari sabtu tu adik aku hantar mak kat rumah memandangkan kami sibuk nak masak juadah raya dan mengemas rumah... yeayyyy... Beraya dirumah sendiri. 

Lengkap 1 family. Terima kasih anak-anak sebab bagi kerjasama ☺

Apa perasaan bila beraya dirumah sediri? Sunyi woihhh!!! Kebanyakan jiran-jiran semua balik kampung block depan, tengah and block aku kebanyakan rumah gelap gelita. Tapi seronok sebab mak ada dengan aku. Pagi raya tu macam biasa lah, kejut anak-anak dan mak suruh bersiap. Balik dari solat raya, baru breakfast juadah raya bersama-sama. Lepas tu baru bersalam-salam minta maaf dan bergambar.  

Anak dara cantik, itu biasa. Tapi kalau ibu masih cantik even anak dah empat, itu luar biasa... kahkahkah... Mata memasing entah kemana ☺☺


Tengah bergambar, family kakak datang. Moh ler bergambar sama. Mak aku tu... dah tak ada mood nak beraya katanya. Dah tua-tua ni kan. Tu yang dia malas nak pakai baju raya. Nak bergambar pon tak nak. Tapi paksa jugak. Setahun sekali mak. Mak aku tu pon tak berapa sihat sangat. Makin kurus. Sian mak :-(


Gambar lagi. Pakai camera HP. Macam ni lah hasilnya. Janji hado. Family abang long dengan kakak yang duduk terengganu tak ada sebab belum sampai. Selesai semua, aku tinggalkan mak dengan kakak sebab nak pergi beraya belah hubs pulak sebab malam dia on duty. Jadinya... masa itu emas gittew. 

Pergi beraya kat belah sungai buloh sana. Area merbau sempak rasanya. Sempat pergi 3 buah rumah jer. Makan jangan cakaplah... Asyik makan jer kerjanya. Cuaca pulak panas berteding. Minum air sejuk tak hingat. Lupa yang anak kau breastfeed. Berhingus harraz dibuatnya. Maafkan ibu yer nak. Tak menahan teguk air sejuk. Sekian kisah Cerita Raya 2017 ☺☺

Note: Anak-anak lah ang seronok bila raya. Sebab dapat kumpul duit raya. 


Ada ni haaa!!! Masih belum bercuti lagi. Masih setia bekerja. Hari ni datang kerja pon bawak partner kenit sorang nih. Nursery dah tutup. N...

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!

Ada ni haaa!!! Masih belum bercuti lagi. Masih setia bekerja. Hari ni datang kerja pon bawak partner kenit sorang nih. Nursery dah tutup. Nak tak nak kau kena bawak jugak datang office. 1st time bawak anak soleh Iman Harraz ni. Nasib dia ok duduk dalam car seat. Nak cuti... Cuti sikit. Baki cuti tu lah yang kau kena simpan kot ada emergency kan. Bila kau kerja dan kena bawak si kenit ni, memang tak jadi kerja dibuatnya. Sebab dia lagi banyak kerja dari kau. Habis diselongkarnya.. Ppffttt...

Menyelongkar je kerjanya ☺

Ok lah... Harini mungkin ramai yang dah cuti, atau masih on the way balik kampung atau yang dah selamat sampai kampung pon. Yang belum cuti tu, kita geng. Hari ni mungkin hari terakhir aku bersiaran. Maklumlah... Hari cuti memang kau tak jumpa papan kekunci dah. Kalau kau cuti seminggu, maka seminggu lah blog kau sendu. Hope lepas balik bercuti raya kau tak jadi femalas lah nak update blog yerp.


Membebel dari tadi bila nak wish nya?? Oklah... Ramadan pon dah nak habis. Rasa sedih pulak. Di kesempatan ini saya *terus tukar kata nama kau..ngeee* ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin buat kawan² IG, FB, BLOG, Followers, Anon dan Silent Reader yang sudi berkunjung ke blog yang tak seberapa nih. Ampun dan maaf di pinta jika ada salah dan silap, terkurang ajar atau terkasar bahasa sepanjang saya berblog ni. Ter upload gambar yang menjengkelkan di IG dan juga status yang menjemukan atau menyakitkan hati secara tak sengaja di FB. Hati manusia ni bermacam² jenis kan. 

Berhati-hati dijalanraya buat yang pulang ke kampung. Biar lambat asal selamat. Jangan lupa reload kad Touch and Go korang pulak yerp. Semoga perjalanan pulang ke kampung dipermudahkan olehNYA. 

Note: Seronok jer tengok orang balik kampung. kampung kita dekat jer... Kampung Pandan KL☺


Memasing dah tak sabar nak raya kan. Badan kat office tapi jasad dah ingat kat kampung. Hari ni mungkin ramai yang last day bekerja. Te...

Salam Aidilfitri 1437H


Memasing dah tak sabar nak raya kan. Badan kat office tapi jasad dah ingat kat kampung. Hari ni mungkin ramai yang last day bekerja. Termasuk lah diri ini. Al maklumlah... Nursery dah start tutup hari isnin. ingatkan boleh lah nak jimat cuti. Hurmmmm... Terpaksa cuti awal. Sapa nak jaga anak². Nak bawak anak² gi office, memang tak lah kan. 

Pejam celik pejam celik *ayat cliche, Ramadhan nak nak sampai ke penghujungnya. Rasa macam baru jer start puasa. Di kesempatan ini saya *terus tukar kata nama kau..ngeee* ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin buat kawan² IG, FB, BLOG, Followers, Anon dan Silent Reader yang sudi berkunjung ke blog yang tak seberapa nih. Ampun dan maaf di pinta jika ada salah dan silap, terkurang ajar atau terkasar bahasa sepanjang saya berblog ni. Ter upload gambar yang menjengkelkan di IG dan juga status yang menjemukan atau menyakitkan hati secara tak sengaja di FB. Hati manusia ni bermacam² jenis kan. 

Berhati² dijalanraya buat mereka yang nak pulang ke kampung. Jaga²... ada yang memerhati. Sila rancang perjalanan anda supaya tak tersangkut dalam kesesakan jalan raya. Ingat... Jangan memandu di lorong kecemasan. Jangan main HP. Kang tak pasal² duit melayang kena bayar saman. Semoga perjalanan anda dipermudahkan olehNYA. Akhir kata....semoga Lebaran ini di sambut dengan penuh Kegembiraan :-)

Note: Sederhana jer raya ni. Lebih kepada anak².


Amboiiii...siap ada part 2 lagi. Tengah rajin nak menulis ni khenn. Haritu tu Cerita RAYA kat umah sendiri ngan umah mak. Tapi harini nak ...

1 Syawal 1436H | Cerita RAYA!!! - Part 2

Amboiiii...siap ada part 2 lagi. Tengah rajin nak menulis ni khenn. Haritu tu Cerita RAYA kat umah sendiri ngan umah mak. Tapi harini nak cerita raya kat umah mertua plak. Sebelum solat jumaat tu kami dah bertolak. Ingatkan jalan tak sesak nak ke Rawang. Sekali dah start sesak kat MRR2 tu. Kat situ kalau tak sesak memang tak sah. Punca sesak sebab lori tersadai baru lepas accident. Haishhhhh....Pemandu² kat malaysia  ni, tu pon jakun nak tengok tau.


Layan gambar dulu sebelum sambung cerita. Wefie anak beranak. Macam² memek muka dibuatnya. Sementara tetamu belum datang beraya ni. Kita curi² masa yang ada.

Ok...sambung. Sampai kat Kg Kenanga, Rawang ngam² time azan jumaat. Tengok² mak mertua tengah layan tetamu yang datang. Makanya...kita tolong lah apa yang patut kan. Mak masak rendang daging, nasi himpit dengan kuah kacang. Memang terbaik lah. Sedap sangat sehingga menjilat sudu. 2 kilo tu mak masak rendang dengan kuah kacang. 

Tetamu plak memang tak putus² datang. Balik tetamu ni, tetamu lain pon sampai. Sumanya datang berjemaah beramai². Kat umah mak tu memang 1st raya dah ramai tetamu. Adik beradik, sepupu sepapat memang ramai. Meriah sangat. 


Tetamu pon dah pulang. Mak pon tengah merehatkan diri kat dalam bilik tu. Orang pon tak der kat hall. Tinggal aku sorang jer. Anak² dah hilang kat umah sebelah. Moh ler kita selfie syiok sendiri. Sesungguhnya nikmat kurus tu hanya sementara. Hanya sempat merasa sampai hari raya pertama jer. Masuk hari seterusnya.....Dah mula menampakkan double chin. Jarum penimbang tak bagi kerjasama bila menunjukkan angka yang menaik bukan menurun yerp. 

Motif??? Kenangan kurus di Hari Raya pertama gittew. Lepas ni memang mengembang setaman. Tahun depan baru bley kurus balik...erkkkk...Tapi kan, bley plak terlupa nak bergambar raya dan berselfie dengan mak mertua. Apa punya menantu lah kan. Lepak umah mak mertua sampai raya ketiga. Pagi raya ketiga tu dah balik bangi. Oh! my Home Sweet Home. 

Malam tu plak, balik umah mak/pak mertua kat gombak plak. Erkkk...berapa bannyak mertua daaa...Tu nanti kita story mory morning glory lah yerp. Sambung next entry lagi lah nampak nya yerp. Dah panjang jugak ni ☺

Note: Minggu ni last raya. Kejap jer kan. 


Minggu depan dah pon habis raya. Aku ni baru nak citer pasal raya. Tak per lah. Biar lambat dari tak der citer langsung kan. Apa nak jadi p...

1 Syawal 1436H | Cerita RAYA!!!

Minggu depan dah pon habis raya. Aku ni baru nak citer pasal raya. Tak per lah. Biar lambat dari tak der citer langsung kan. Apa nak jadi pon tak tau lah. Malas tahap langit ke tujuh nak update blog, Pada hal ada jer nak citer. Entry untuk Food review pon tak buat lagi nih. Pembawakan apalah yang jadi femalas sangat ni. Ok...sambung citer raya.


Biasa² cerita raya kami. Anak² lah yang paling happy bila tiba hari raya *erkkk...macam lirik lagu plak. Masalah² lain, dorang masih belum mengerti lagi. Dugaan sehari sebelum raya. Terpaksa kluar duit buat tukar tayar. Budget...lepas raya nak tukar 2 tayar depan jer sebab bunga tayar dah nampak haus. Jadinya, memang beraya dekat² jer lah. Tak boleh jalan jauh

Kita hanya merancang, Tapi DIA yang lebih hebat dalam merancang perancangan hambanya. Husband keja lagi khamis tu. Dah sampai rumah baru perasan yang tayar belakang pancit sepancit² nya sampai dah makan dalam. Patutlah rasa senget jer keta...ppffttt...Memang DIA nak soh tukar tayar keta lah tu. Petang tu jugak terpaksalah tukar ke empat² tayar skali. Nasib ada kedai tayar yang bukak. Eh! Dah macam merapu plak. Nak citer pasal raya ker pasal tayar keta ni??? Ok...Ok...Kisahnya...

Malam raya kitorang dok umah jer. Sentap sebab tak dapat nak balik umah mak...uwaaaa...Maka beraya lah kami anak beranak dekat Rumah Manis Rumah @ Home Sweet Home. Permintaan si husband nak beraya kat umah sendiri. Ok! fine. 


Belanja gambar wefie husband and wife dulu...ngeeeee...


Wefie anak beranak. Bukan main lagi. Tak hajak hemak ko wefie sekali kan. Sentap!!

Macam biasa, tema kami memang selalunya kalerful. Even kalar baju warna biru. Nak kaler kontra katanya. 1st time jugak aku berjubah time hari raya. Tu pon last minute cari. Nak cari sedondon dengan anak dara, nan hado design orang dewasa. Jadinya mencari lah jubah yang sama kaler dengan anak dara nih.

Husband plak nak ber kurta. Tapi anak bujang si iman hakimi nak baju melayu. Memang setia betul dengan baju melayu bersampin tiap² tahun. Tak nak berjubah mahu pon ber kurta. Si Qhalif lagi best. Tak nak langsung baju raya. Tu pon paksa jugak dia pakai. Ragam anak² kan.


Bermaaf maafan di pagi raya. Menunggu giliran nak bersalam minta maaf bagai. Dapat lah duit raya memasig. 


Gambar raya konon. Tapi tak berapa nak clear...ppfftt...

Selesai acara minta maaf peluk cium. Moh lah kita berangkat pulang ke kampung halaman yang tercinta. Alaaaaaa...kat Kampug Pandan KeyEll jewr. Jalan memang smooth and clear. Sampai umah mak terus melantak dulu. Tak teringat nak amik gambar lauk pauk haritu. Kakak masak rendang ayam, rendang daging dan jugak nasi himpit. Dah kenyang perut senang hati, Acara salam peluk cium minta maaf dengan mak pulak. Yang ada pon family kami dengan family kakak. Yang lelain beraya kat umah mertua dulu. Syahdu wei. Sebab tengok keadaan mak yang tak berapa nak sihat tu :-(


Bergambar dengan mak. Kurus jer mak. Berat badan dia turun dengan mendadak lepas sakit. Memang tak boleh nak masak memasak lagi dah. Rindu dengan masakan mak yang sedap sangat tu. Anak hemak ni masak apsal tak sama dengan air tangan mak haaa :-(


5 of us. Baru lah nampak senunuh sket gambar ni.

Lepak umah mak pon tak lama. Sebelum solat jumaat tu kami balik Rawang plak. Umah mak mertua.  Tak sempat nak jumpa Abang Long yang kat seremban tu sebab dorang datang lepas solat jumaat. Hurrmmmm...Nanti sambung lagi lah citer raya kat umah mertua yerp. Panjang sangat dah ni. 

Note: Sedih dengar perkhabaran pasal MH370. Innalillahi wainnailaihi rojiun...Al-Fatihah


Memasing dah mood raya kan. Mood kerja pon dah ke laut. Hari ni pon mungkin ada yang dah start cuti. Yang dah mula balik kampung pon ada. B...

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1436H

Memasing dah mood raya kan. Mood kerja pon dah ke laut. Hari ni pon mungkin ada yang dah start cuti. Yang dah mula balik kampung pon ada. Bestnya orang ada kampung. Kampung kita kat KeyEll jer. Umah mertua plak kat Rawang. Best kan...hehehe...


Harini aku last day kerja. Biasalah....nursery/sekolah/tadika tutup start esok. Jadinya, si ibu pon terpaksa amik cuti panjang sebab kena jaga anak². Nasib lah cuti masih berbaki lagi. Harini pon ramai yang last day kerja kan. 

 Ok lah, memandangkan Ramadhan dah makin hampir meninggalkan kita dan bakal melabuhkan tirainya *sedih. Di kesempatan ini, saya dan keluarga ingin mengucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin' kepada semua Kawan² IG, FB, BLOG, Followers, Anon dan Silent Reader yang sudi berkunjung ke blog yang tak seberapa nih. Ampun dan maaf di pinta jika ada salah dan silap, terkurang ajar atau terkasar bahasa sepanjang saya berblog ni. Ter upload gambar yang menjengkelkan di IG dan juga status yang menjemukan atau menyakitkan hati secara tak sengaja di FB. Hati manusia ni bermacam² jenis kan. 

Kepada mereka yang akan pulang berhari raya di kampung halaman...pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan selamat dan sempurna sebelum memulakan perjalanan. Berhati² di jalan raya. Semoga perjalanan anda dipermudahkan olehNYA dan Semoga anda selamat sampai ke destinasi. Akhir kata....semoga Lebaran ini di sambut dengan penuh Kegembiraan :-)

Note: Berjimat cermatlah yerp. Jenuh tu nak tunggu gaji bulan depan ☺


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...