Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label Resipi. Show all posts
Showing posts with label Resipi. Show all posts

Kalau sebelum ni buat kek batik biasa² jer kan. Kali ni cuba try buat kek batik letak cheese plak. Kiranya kek batik berlapiskan cheese git...

Resepi Kek Batik Cream Cheese Paling Simple!!

Kalau sebelum ni buat kek batik biasa² jer kan. Kali ni cuba try buat kek batik letak cheese plak. Kiranya kek batik berlapiskan cheese gittew. Sekali buat rasa nak buat berkali². Serious tersangat lah sedap nya woihhhh. 


Cer tengok ni. Bila milo, serbuk koko dan cheese bergabung. Silalah bayangkan kesedapannya. Memang thorbaikk sangat. Actually ni kali kedua aku buat. Kali pertama dulu agak selekeh dan tak cukup biskut. Letak pon dalam bekas. Agak rasa tak puas hati disitu. Semangat membuak² nak  buat lagi tu datang. Jadinya semalam #makanakempat ni gigih lah buat. Korang sibuk beratur gi Secret Recipe nak beli kek murah kan. Aku plak gigih sinsing lengan kat dapur buat kek batik nih. 


Kek Batik Cream Cheese fresh from freezer. Gambar kedua tu dari pandangan atas. Gambar ketiga dan keempat tu lepas dah diterbalikkan. Barulan nampak senunuh dan kemas sket. Bolehlah kalau nak buat meniaga kalau cenggini kan...hehehe... Kalini aku buat dalam loyang kek. Senang sket. Ok... Tak nak bebel panjang. Silalah salin resipi paling simple ni yerp. Kalau dah resipi simple cenggini pon kau malas nak buat, baik kau order jer lah. 


Bahan² nya

125g @ 1/2 ketul butter
1 Cawan susu pekat manis *kalau kuat manis kau letak satu tin terus
1 Cawan Milo
1/2 Cawan serbuk Koko
1 Bungkus Biskut Marie
1/2 Cawan Susu Cair *fresh milk pon boleh asalkan susu

Filling Cream Cheese

250g Cream Cheese
1/2 Caawan susu pekat
2sb Susu cair
Blender semua bahan diatas. 

Cara² membuatnya

1. Pecah² kan biskut Marie 
2. Panaskan kuali paling cantik kau ada dan cairkan butter
3. Masukkan susu pekat dan kacau
4. Tambah serbuk koko dan milo
5. Masukkan susu cair dan kacau sebati
6. Masukkan biskut marie dan kacau lagi bagi rata
7. Sediakan loyang dan lapik dengan plastik. Kalau tak der kau pakai apa² bekas pon boleh
8. Letak biskut dalam loyang, ratakan dan padatkan biskut tadi pada dasar loyang
9. Tuangkan cream cheese atas biskut yang dipadatkan 
10. Letak lebihan biskut atas cream cheese tadi dan simpan dalam freezer sekurang² nya 3 jam. Bawak bersabar yerp.
11. Keluarkan dari loyang dan taburkan milo kat atas tu. Kalau nak tabur apa² pon boleh. Nak letak choc ganache pon sedap gak. Jangan kau tabur pasir sudah... hahaha...

Senang sangat kan. Masa memula buat dulu aku pakai seketul cream cheese tu. Pasti biskut plak tak cukup nak menutup filling cream cheese. Compang camping dibuatnya. Tapi kalini aku lebihkan biskut marie dan cream cheese tu aku pakai 125g bersamaan dengan separuh jer. Memang cantik betul kejadiannya kalini.

Bagi aku lagi senang buat dalam loyang instead of dalam bekas sebab senang nak potong. Nampak sket kemasnya. Haishhhh... Tak sabar nak balik rumah nak bedal kek batik cream cheese hasil airtangan sendiri ni. Penggemar choc dan cheese  memang macam nih. Thanks to Azlina Ina Fans yang berkongsi resipi. Banyak resipi best² dan simple ada kat situ, 

Note: Rasa macam hari senin plak harini.



Tau dah. Korang memang suka cari resipi mudah. Pastu screen shoot save dalam handphone bagi penuh gallery tu sampai hang tipon. Tapi tak ta...

Resipi Japanese Cotton Cheesecake Paling Simple dan Mudah !!!

Tau dah. Korang memang suka cari resipi mudah. Pastu screen shoot save dalam handphone bagi penuh gallery tu sampai hang tipon. Tapi tak tau bila nak membuatnya. Aku lah salah sorang dari orang yang macam tu. Siapa yang tak suka resipi simple lagi senang kan. Hobi gamaknya SS resipi. Tapi untuk resipi Japanese Cotton Cheesecake ni uolls kena buat sebab rugi kalau beli. Sepotong jer dah berapa hinggit. Penggila cheese macam aku ni mana cukup sepotong. Jadinya baik buat sendiri.


Dah lama mengidam nak buat. Sejak mengandung lagi. Tapi tak sempat nak buat sebab dah meletup dulu. Hazab nunggu bila lah nak habis pantang nih sebab semangat nak buat Japanese Cotton Cheesecake ni membuak² dibuatnya. Dah... tak nak melalut panjang². Meh salin resipi ni. 

BAHAN-BAHAN
  • 6 biji telur gred B. Tak der gred B apa² gred pon boleh. Janji Telur ayam
  • 3 - 4 slice keju cheesedale. Tak der jenama cheesedale jenama apa² pon boleh (Kalau tak der boleh ganti dengan cream cheese Tartura/Philadelphia 1 cawan) *
  • 1/2 cawan fresh milk. Kalau tak der boleh ganti dengan Susu cair. Jangan letak susu ibu plak...ngeeee... *
  • 1 1/4 cawan gula halus. Kalau tak suka manis, letak satu cawan jer.
  • 2 sudu besar butter atau majerin *
  • 1 cawan tepung gandum. Tak kiralah jenama apa asalkan dah namanya tepung
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Sedikit asen vanila
  • Sedikit garam halus
  • 1 sudu kecil cream of tartar. Kalau tak der boleh ganti dengan 1 sudu kecil cuka masakan
CARA MEMBUATNYA


1)  Cairkan dulu 1/2 cawan fresh milk, 2sb butter dan 3-4 slice keju, Carik² kan jer keju tu. Nak masuk sekeping terus pon poleh. Nak lebihkan cheese pon ikut suka hati korang lah. Buat kaedah double boil. Sila google kalau tak tahu macam mana kaedah double boil yerp. Masukkan suma bahan² tadi dalam periuk dan kacau sampai semua cair dengan sempurna. Dah selesai, tutup api dan biarkan dia suam.

2) Asingkan kuning dan putih telur. Yang putih telur tu letak terus dalam bowl mixer.

3) Letak esen vanila sket dalam kuning telur dan kacau sebati. Nak kacau pakai spatula atau senduk pon boleh. Tapi jangan kau kacau pakai tangan plak. 

4) Ayah tepung gandum, baking powder, tepung jagung dan sedikit garam halus. Bukan garam kasar yerp.

5) Masukkan bahan double boil yang dah suam tadi ke dalam bekas kuning telur. Masukkan sikit² dan kacau sebati

6) Dah sebati masukkan pulak tepung yang di ayak tadi dan kacau sebati lagi. Berapa banyak perkataan sebati daa...

7) Putih telur tadi mix sampai jadi buih² kasar. Pastu baru masukkan gula dan cream of tartar atau kalau tak der letak cuka 1sk

8) Mix dalam 20 minit. Tu kalau pakai hand mixer. Kalau mixer lain high speed kejap jer kot. Kalau nak tau adunan tu dah sebati, cer kau terbalikkan bowl tu. Kalau tak jatuh adunan tu maknanya dah lulus. Alaaaa....macam buat pavlova gak caranya. 

9) Ceduk adunan putih telur dan masukkan dalam adunan kuning telur tadi

10) Ulang sampai habis dan kacau rata

11) Lapik kertas baking paper kat bawah loyang yang dah disapu dengan minyak. Keliling loyang pon sapu minyak gak. Sebelum bakar, letakkan loyang yang berisi air dan letakkan adunan dalam loyang yang ada air tadi. Panaskan oven 170'c selama 5 minit. Dah masukkan loyang dalam oven, turunkan suhu kepada 160'c. Bakar selama 1 jam atau 1 jam 10 minit api atas bawah. Bergantung pada jenis oven. Kalau oven cepat panas, last 15 minit tu guna api bawah jer. 

* Kalau nak kukus, api sederhana selama 1 jam dan tambah 1 sudu kecil soda bikarbonat dalam adunan tepung.


Fresh from oven gittew. Alhamdulillah... Menjadi jugak Japanese Cotton Cheesecake aku nih. Cantik betul kejadiannya. Macam tak percaya jer aku pandai buat. 1st time buat dah menjadi. Memang moist, lembut dan gebu. Rasanya jangan cakap lah. Sedap sangat sampai menitik airmata kegembiraan. Nampak nau menipunya kan...hahaha... Tapi serius, memang sedap. Korang mesti cuba.

Dah 3 kali aku buat kek ni. 2nd time husband soh buat sebab dia nak bawak gi ofis. Debar² plak rasanya. Tak sabar tunggu husband balik sebab nak tau feedback. Alhamdulillah...habis kek nya.  3rd time weekend haritu. Kimi ngan qahirah tak berapa suka sangat. Dorang sukak kek coklat. Tapi si Qhalif bley geng ngan aku sebab dia suka Japanese Cotton Cheesecake nih. Pepagi bangun tidur dah minta kek.

Apa² pon, terima kasih kat Azlina Ina sebab halalkan pada sesiapa yang nak sharing resipi yang dia bagi nih. Memang resipi² yang dia bagi mudah dan simple. Siap bagi instruction macam mana nak buat. Korang bley terjah FB Azlina Ina Fans kalau nak resipi kek yang mudah, simple dan sedap nih. Memang tak kedekut ilmu lah.

Note: Haishhhhh... tergoda plak nengok kek ni. Memang nak kena buat lagi nampaknya.



Citer pasal Noxxa Pressure Cooker kembali lagi. Ni project weekend haritu. Tak pernah lagi buat kek dalam periuk ajaib nih. Tetiba teringin...

Resepi NOXXA | Choc Moist Cake Steam

Citer pasal Noxxa Pressure Cooker kembali lagi. Ni project weekend haritu. Tak pernah lagi buat kek dalam periuk ajaib nih. Tetiba teringin nak buat kek coklat. Skang ni asal teringin jer rasa nak terus buat. Jumpa plak resepi simple macam mana nak buat choc moist noxxa dalam group. Apalagi...bahan² memang dah ada. Tunggu nak proses jer.


Lepas steam 20 minit, maka ini lah hasilnya. Perrgghhhh...rasa terliur balik nengok kek sendiri. Sedap dan moist gittew. Risau gak takut tak jadi sebab 1st time buat kek steam dalam Noxxa nih. Selalu kita bako jer. Memandangkan tungku tak der. jadinya pakai direct inner. Masuk kan terus dalam tu. Steam 20 minit. Sekejapan jer siap. Tapi kalau steam 15 minit pon dah ok. Sebab bila steam 20 minit ni nampak kulit luar tu ter garing sket. Tapi tetap moist didalam. Tak per...try and error kan. 

Nak resepi ker...hahaha...Ni resepi paling simple dan sangat mudah. No mixer. Pakai whisk jer. Boleh sado lengan tu...ahaksss...

Gambar ulang tayang. Ni resepi [lain]

Bahan A

* 1 Cawan serbuk koko
* 1 Cawan gula pasir
* 1 Cawan susu pekat
* 1 Cawan minyak masak *kalau tak nak manis lepak 1/2 cawan jer
3 Biji telur

Bahan B (Di ayak)

2 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil Soda bikarbonat
1 Sudu kecil Serbuk penaik

Cara² membuatnya

1. Masak bahan² bertanda * dengan api yang sederhana dan sejuk kan
2. Pukul telur hingga gebu
3. Bila bahan² bertanda * dah sejuk, masukkan telur yang dah dipukul tadi
4. Masukkan bahan² B sedikit demi sedikit dan gaul sebati
5. Tuang adunan tadi ke dalam Noxxa Pressure Cooker dan setkan button steam selama 20 minit

Bahan² untuk Topping (ganache)

1/2 Cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
* Buat kaedah double boiled

Masa tengah steam tu ko kena menadah telinga jer lah dengar bunyi beep..beep sebab pakai direct inner kan. Kalau pakai acuan tak der bunyi tu. Tapi tak yah risau. Tak meletup pon...hehehe...Ni ada tips mengukus atau steam dalam Noxxa.


Masih boleh baca kan. Selamat mencuba. Anak² pon soh buat kek lagi nih. Haaishhhh...seronok korang kan boleh request. Nanti ibu buat lagi yerp. 

Note: Tahniah buat adik² UPSR. Tahniah juga buat ibu². Cemerlang atau tak...jangan lupa peluk anak² dan ucap tahniah. Mereka dah cuba yang terbaik ☺ 


Apa??? Bubur nasi boleh masak dalam masa 15 minit jer? Yurpppp...Semua masakan jadi cepat dan mudah dengan bantuan Noxxa Pressure Cooker. M...

Resepi Noxxa | Bubur Nasi 15 Minit!!!

Apa??? Bubur nasi boleh masak dalam masa 15 minit jer? Yurpppp...Semua masakan jadi cepat dan mudah dengan bantuan Noxxa Pressure Cooker. Masa [TAK SIHAT] haritu, tekak pon rasa teringin nak makan bubur berlauk. Kalau nak makan kat kedai, dah berapa lah harganya kan. Memandangkan tak pernah masak bubur nasi dalam NPC lagi, moh ler kita ber ekperimen dalam NPC dengan try masak bubur nasi.


Maka ini lah hasilnya...Bubur nasi berlauk 15 minit. Menu lunch merangkap ker dinner untuk orang yang tak sihat haritu. Gigih pepagi gi kedai cari bahan² lepas hantar anak² gi skolah. Dalam tak sihat tu pon kerja surirumah tetap berjalan khenn. Selera besar mengalahkan orang yang tak sihat. 

BUBUR NASI yang lawannya dengan TELUR MASIN, IKAN BILIS GORENG BAWANG DENGAN CILI API, KANGKUNG MASAK TAUCU dan  EGG TOFU. Gigih lah aku memasak suma lauk pauk nih. Berselera betul makan sebab dah lama tak makan bubur berlauk macam nih. 2 kali lah masak bubur sebab anak² pon suka. 

Senang jer nak masak bubur nasi dalam NPC nih. 1 CAWAN BERAS YANG DIBASUH. TAMBAH 6 CAWAN AIR. SET KAN MODE HIGH PRESSURE 15 MINIT DAN TEKAN MODE ON. Dah cukup masa, PUSING PENUTUP NPC KER TITIK STEAM UNTUK RELEASE KAN WAP. Senang dan cepat kan. 

Sekian resepi NPC untuk harini. Tunggu resepi yang seterusnya plak yerp. 

* Kalau nak masak bubur lebih dari 1 cawan beras, double kan lah sukatan air tu.

Note: Tengok bubur berlauk ni rasa maca nak buat bubur lah malam ni ☺☺


Amboiiii...baru 1st day puasa dah citer pasal kuih raya yerp. Excited betul nih. Biasalah...bila dah masuk bulan puasa ni mesti lah sibuk j...

Resepi Biskut Raya Kellogg's | Jejari Roti dan Biskut Arab

Amboiiii...baru 1st day puasa dah citer pasal kuih raya yerp. Excited betul nih. Biasalah...bila dah masuk bulan puasa ni mesti lah sibuk jugak nak buat kuih raya kan. Hari Raya dan kuih raya takkan terpisah gittew. Awal² ni lah elok buat kuih raya. Kang dah hujung² puasa takut kelam kabut plak nanti.

Ni nak share resipi kuih raya. Siapa suka Kellogg's Corn Flakes? Pastinya ramai yang suka kan. Kalau breakfast dengan Kellogg's Corn Flakes pon dah sedap, apatah lagi kalau buat biskut pakai kellogg's corn flakes nih sebab kerangupan dan kelebihannya dari segi rasa kerana dibuat daripada jagung sebenar. Memang super duper sedap. Ok...kita mulakan dengan resipi yang pertama dulu. Memang senang sangat nak buat.

JEJARI ROTI KELLOGG'S CORN FLAKES


Bahan²
  • Roti Gandum
  • Mentega
  • * 40g Kellogg's Corn Flakes dihancurkan
  • * 30g Gula Merah
  • * 2 Sudu besar Serbuk Badam
  • * 1/2 Sudu kecil Serbuk Kayu Manis
Cara²
  1. Panaskan oven 160' C. Sediakan loyang dengan kertas baking
  2. Campurkan bahan² bertanda * ke dalam mangkuk
  3. Potong roti ikut saiz yang disukai. Nak buat bentuk apa pon boleh. Jangn lupa buang kerak roti tu.
  4. Sapukam mentega kepada setiap bahagian. Suka hati nak pakai mentega jenama apa pon.
  5. Taburkan bahan² bertanda * ke atas bahagian yang roti yang dah disapukan mentega
  6. Susun roti atas loyang 
  7. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga warna roti bertukar keemasan.
  8. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

Close up sket. Saya buat versi mentega dan juga nutella. Pakai roti biasa. Nanti nak buat pakai roti gandum plak ☺

Mudah sangat kan. Kalau tak nak pakai roti gandum pon tak per. Boleh jer pakai roti biasa tu. Lepas tu kan. Boleh gantikan mentega tu dengan nutella. Variety lah sket lah biskut tu kan. Memang sedap. Dah lah roti tu rangup. Topping plak dengan kellogg's corn flakes. Silalah bayangkan kerangupannya.

BISKUT ARAB KELLOGG'S CORN FLAKES


Bahan²
  • 250gm Tepung gandum 
  • 125gm Gula Halus 
  • 125gm minyak sapi 
  • Kellogg's Corn Flakes dihancurkan
  • Paper cup 
Cara²
  1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati
  2. Buat bentuk bulat-bulat kecil 
  3. Masukkan dalam paper cup 
  4. Bakar 180ºC selama 20 - 25 minit atau sehingga masak 
  5. Sejukkan dan taburkan gula halus 

Close up sket. Agak tak seimbang saiz biskut arab kellogg's corn flakes saya nih. Biasalah...buat dengan penuh kasih sayang dengan anak² katakan. Memasing sibuk nak menolong. Rajin anak² ibu ni. Riuh dapur dibuatnya.

Ni biskut arab versi simple dan versi baru. Tak pernah dibuat orang biskut arab campur dengan kellogg's corn flakes. Ko mampu?...hahaha...Sila lah cuba. Sedap tau. Rasa crunchy jer bila makan. Kalau rasa kosong, boleh tambah letak buah ceri kat atas biskut arab tu. Tak pon buat biskut arab colorful. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Pasti letak lah pewarna. 


Ni nak bagitau. Sempena bulan ramadhan ni, Kellogg's ingin memperkenalkan 8 resipi biskut Kellogg's Corn Flakes edisi terhad untuk menggalakkan anda mencubanya pada bulan ramadhan ni. Silalah kunjungi Trak Sample Kellogg's yang akan berada di bazar ramadhan, pasaraya ria dan pasar raya bermula dari 17 June 2015 hingga 10 Julai 2015.

Anda berpeluang menyaksikan demonstrasi membuat kuih secara langsung oleh pakar pembuat kuih yang berbakat tentang bagaimana Corn Flakes boleh digunakan dengan pelbagai cara untuk membuat biskut istimewa untuk perayaan ini. Sempena bulan yang mulia ini, Kellogg's juga telah bekerjasama dengan pengacara popular program 'Jalan-Jalan Cari Makan', Maria Tunku Sabri untuk menghantar biskut ke rumah anak² yatim dan rumah kebajikan yang terpilih di Malaysia untuk berkongsi kegembiraan yang dibawakan sempena bulan yang mulia ini.

Maria Tunku Sabri akan turut hadir di beberapa lokaso trak sample yang terpilih seperti:

·         Sogo KL, 12 Jun (11pagi-4ptg)
·         Giant Batu Caves, 13 Jun  (1-3ptg)
·         Giant Stadium Shah Alam, 14 Jun (1-3ptg)

Orang ramai dijemput untuk mencuba biskut Kellogg’s Corn Flakes® dan membuat ikrar untuk menghantar biskut kepada anak-anak yatim pada tarikh dan di lokasi berikut:


Jangan lupa tau mencuba resipi² ni dan jangan lupa beli Kellogg's Corn Flakes. Sila terjah juga trak sample Kellogg's nih. 


Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau nak citer apa. Tapi ada plak citer nya ni....

#IkanMasakTaucuUntukDia | Resepi

Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau nak citer apa. Tapi ada plak citer nya ni.


Ok...Berbalik kepada tajuk asal. Malam tadi buat Ikan Masak Taucu nih. Atas permintaan my Tall, Dark and handsome husband *bluekkk...hahaha...Masa tu dah pukul 8.00 malam. En. somi call soh masak masakan feveret dia nih. Ikan plak masih kat tempat sejuk beku. Ikut kan hati nak masak simple² jer. Tapi bila ada permintaan, haruslah si isteri tunaikan. Penat macam mana pon, isi perut suami perlu diutamakan. Ingat tu...ngeeeee...

Apa lagi...sepantas kilat buat kerja. Kita kan ada kuasa SUPERMOM. Nasib ikan dah siap siang. Cuma perlu basuh jer. Bawang blender plak dah habis. Sementara tunggu ikan mencair, kita buat stok bawang merah. Senang nak masak nanti. Sambil tu masak nasi.

Tu lah. PC Noxxa ada tak reti² lagi nak pakai. Ko tunggu yer noxxa. Tunggu aku lenjan ko nanti. Dah siap basuh bagai ikan, tiba masa untuk masak. Sebelah goreng ikan, sebelah lagi buat kuah taucu. Simple jer nak masak. Main campak² jer. Nak resipi ker? Ni versi aku lah.

BAHAN²
  • Ikan (Suka hati nak pakai ikan apa)
  • Bawang merah (potong bulat)
  • Halia
  • Cili Hijau
  • Tomato (tak letak pon tak per)
  • Taucu
  • Air Asam Jawa
  • Gula
CARA²
  • Goreng lah ikan dulu. Nak kena bagitau jugak ker..haha..
  • Tumis bawang merah dengan halia
  • Dah garing masuk air asam jawa
  • Letak taucu. Terpulang nah letak banyak mana. Agak² lah sebab taucu ni masin
  • Letak gula sket. Bagi ada rasa masam, masin dan manis
  • Letak ikan, cili hijau dan juga bawang hiris
  • Biar kejap. Dah siap.
Aku kalau buat memang suka letak taucu banyak. Sebab sedap. Kalau style mak aku plak, dia siap tumbuk taucu tu. Tapi aku tak rajin macam mak. Tapi apsal mak buat lagi sedap dari aku buat erk. Memang tak boleh challenge lah dengan masakan mak. 

Sedap wei makan dengan nasi panas². Pastu hirup plak kuah taucu tu...Perghhhhh...Malam ni tak payah masak dah sebab buat banyak malam tadi. Feveret kami anak beranak nih. 

Note: Have a great weekend uolls. Esok sukan anak lagi. Dah 3 minggu berturut² sukan.



Amacammmm...Sebijik macam sardin dalam tin kan. Haaaa...selalu kita beli jer kan sardin dalam tin. Kali ni #makbanyakanak nak share res...

Jom Buat SARDIN Sendiri!!!


Amacammmm...Sebijik macam sardin dalam tin kan. Haaaa...selalu kita beli jer kan sardin dalam tin. Kali ni #makbanyakanak nak share resepi dengan uolls semua. Terjumpa masa tengah syiok scroll FB malam tadi. Resepi nya pon nampak simple jer. Semudah ABC bak kata [Puan yang berkongsi resepi] ni. Mekasih bebanyak sebab berkongsi resepi. Meh salin/Save As/Print:


Senang kan. Tak der pressure cooker pon tak per. Tapi ko kena bertabah nak merebus ikan tu selama 6 jam hokay. Diulang...6 JAM. Tabah tak? Kalau tabah, silalah rebus. Kalau tak tabah, boleh beli pressure cooker yerp. Ada yang murah dan ada yang mahal. Pilih jer...hehehe...Aku nyer pressure cooker NOXXA hujung bulan ni dapat lah....yeayyyyy...Main kutu ko nak beli pressure cooker tu.

Ok...Dah dapat resepi kan. Lepas ni kita buat sardin sendiri jerlah. Terjamin kebersihannya. Tak payah beli sardin dalam tin lagi. Kalau uolls dah buat, jangan lupa sharing² yerp. Nak tunggu aku buat, tak tahu lah bila nya. Tapi memang rasa macam nak buat. Satu hari nanti lah kot...hehehe...

Note: Kalau kita pinjam gambar/resepi orang, jangan buat macam gambar itu kita yang punya. Sila kredit kan pada si empunya okay.



Segmen bakar membakar dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Resipi yang simple lagi sedap uolls. Dapat ni pon kat FB. Tapi lupa kat grou...

Gardenia Choc Stick

Segmen bakar membakar dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Resipi yang simple lagi sedap uolls. Dapat ni pon kat FB. Tapi lupa kat group mana satu. Sebab banyak sangat join group resipi dan juga bakar membakar ni.


Ni lah dia projek bakar membakar dari malam tadi membawak ke pagi ni. Membakar roti tu semalam. Tapi biasalah kan, bila #makbanyakanak ni tidurkan anak² dengan dia sekali tidur. Hormon OXYTOCIN dah mula merembes katakan...hahaha...HORMON OXYTOCIN ini adalah hormin yang dirembeskan oleh badan kita semasa menyusu yang membuatkan kita rasa relaxing. Dalam erti kata lain, Oxytocin is the hormone of love which also causes us to relax. Ehhh...dah nak tersasar entry aku ni. Meh kita sambung.

Aku bakar roti dalam pemanggang ajaib yang sememangnya ajaib tu jer. Malas aku nak pakai oven. Lepas dah bakar aku biar dalam tu. sebab anak² dah minta di tidurkan. Jadinya...pagi ni aku panaskan balik roti tu...hahaha...tak senunuh kan. Sebenarnya aku testing jer buat. Sebab ada baki roti yang tak habis lagi. Tak tau lah roti tu dah expired ker belum. Dah hilang tagnya. Aku bedal jer....kahkahkahh...lagi tak senunuh. Nak buat puding roti, bahan² tak cukup. Puas memikir, baru teringat yang aku ada screen capture resipi nih. Yang aku suka suki namakan GARDENIA CHOC STICK.

Bahan² nya macam dalam gambar kat atas tu lah. Cuma uolls POTONG² ROTI TU KECIK². Ikut suka hati lah nak potong mcm mana kan. Nak buat love² pon boleh. BAKAR DALAM PEMANGGANG AJAIB (Api Kecik). BILA DAH RANGUP, SILALAH ANGKAT *nak kena bagitau jugak tu ☺*. PANASKAN COKLAT MASAKAN (Buat kaedah double boil) + BUTTER + SUSU PEKAT (Agak² lah sukatan nya) DAN KACAU SEBATI. BILA DAH SEBATI, LETAK JER ROTI BAKAR DALAM COKLAT TU. PASTU GOLEKKAN DALAM NESTUM. Dah siap untuk di makan.

Rasanya??? Kalau di tanya pada orang yang kuat makan dan suka makan macam aku ni, semuanya sedap. Tolak batu ngan kayu jer...hahaha...Tapi memang sedap wei. krup..krap...krup...krappp...sebab rasanya yang rangup. Terpejam² mata ko sambil makan sebab kesedapannya tu...hahaha...over tau. Tak caya, sila lah buat yerp. 

Note: Balance roti ada lagi tu. Balik ni nak sambung buat. Untuk kudapan anak² ☺


Amacam...Silalah buat. Sedap sangat. Ni malam tadi punya projek. Kudapan di malam hari depan TV menghadap Abang Jebat dan Mastura dalam...

Nachos Muchacos


Amacam...Silalah buat. Sedap sangat. Ni malam tadi punya projek. Kudapan di malam hari depan TV menghadap Abang Jebat dan Mastura dalam citer Setitis Kasih Darmia. Resipi pon senang sangat. Apatah lagi nak membuatnya. Boleh juga pakai Nachos brand Mission yang macam nih:


Memandangkan semalam tak mengizinkan aku untuk singgah giant beli Nachos Mission ni. Jadinya kita beli jer lah Nachos lain. Tapi aku punya nachos tu macam tak semenggah sikit rupanya. Tak banyak beza sebelum dan selepas bakar...hahaha...salah timing ker oven tu. Tak per, practice make perfect kan. Kalau tambah mozzarella cheese atau jalepano cheese lagi sedap. 

Ni idea member office lah ni. Terus terjebak. Kalau uolls nak buat, bakar dalam 2 minit jer. Tapi bergantung pada oven memasing jugak. Atau tunggu sampai cheese tu mencair. Memang sedap makan panas². Sekejapan jer habis sampai anak² minta lagi. Nanti ibu buat lagi yerp #ImanQahirahQhalif

Note: Harini ada pasar malam. Nak cari ubi kayu ☺


Memang gandingan yang mantop. 1 st time makan lempeng kelapa pak burn 2 minggu lepas kat Bandar Tasik Selatan. Sedap lah pulok wei. Selalu...

Lempeng Kelapa Sambal Tumis Ikan Bilis

Memang gandingan yang mantop. 1st time makan lempeng kelapa pak burn 2 minggu lepas kat Bandar Tasik Selatan. Sedap lah pulok wei. Selalu makan lempeng biasa jer. Apalagi….terus godek resepi. Senang jer rupanya. Misi mencari bahan². Ada jer halangannya. Hujan lebat…ikan bilis habis. Gi kedai lagi satu pon nan hado jugak ikan bilis. Gi pasar malam lupa plak nak beli…ppffttt…

Balik hari jumaat singgah kedai lagi. Alhamdulillah…ada suma bahan². Jadinya…weekend kita buat projek lempeng kelapa bersama sambal rumis ikan bilis. Pepagi dah masak sambal tumis. Petaang tu baru buat lempeng kelapa. Ini lah hasilnya:


Lempeng Kelapa cicah Sambal Tumis Ikan Bilis lawan dengan kopi-o. Minum petang dalam cuaca hujan dan sejuk...perrgghhhh...nikmat tak terkata. Tapi Lempeng kelapa tu agak sedikit tebal. Mungkin aku nyer bancuhan tak berapa cair. Tu yang jadi macam tu. Tak per…practise make perfect kan. Next time nak buat lagi.

Meh salin resepi nih:

Bahan²

11/2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
1 camca the baking powder
Garam

Cara² Membuatnya

1) Bancuh tepung, baking powder, kelapa parut dan gaul rata bersama air yang di bancuh dengan garam hingga sebati.

2) Panaskan non-stick pan. Lencer dengan sedikit minyak dan  cedok bancuhan lempeng tadi ke dalam pan dan ratakan dengan senduk. Masak dengan api yang sederhana.   

3) Dah masak apalagi...bedal lah dengan sambal. kuah kari dan yang sewaktu dengan nya...hehehe... 

Pastu tengah² makan teringat plak Ubi Kayu. Sedap jugak kalau dapat ubi kayu cicah sambal ikan bilis kan. Pastu ada leftover kelapa. Bestnya kalau dapat ubi kayu cicah kelapa dan gula. Haishhhhh...makan jer kerja #makbanyakanak ni wei. Rasa macam nak cari ubi kayu plak lah ☺

Note: Leftover kelapa tu aku buat kuih. Tunggu next resepi yerp.
  


Kalau semalam tayang gambar Kek untuk Anak | Choc Moist Cake Homemade . Harini resepi dari dapur #makbanyakanak datang lagi untuk berkongs...

Resepi Choc Moist Cake Simple

Kalau semalam tayang gambar Kek untuk Anak | Choc Moist Cake Homemade. Harini resepi dari dapur #makbanyakanak datang lagi untuk berkongsi resepinya pula yerp...hehehe... Siapa yang tak suka resepi yang simple dan mudah kan. Lebih² lagi resepi kek. Yang paling best, ko tak payah susah² nak keluarkan mixer dari kabinet sebab choc moist cake ni tak perlukan mixer. Pakai whisk saja. Kalau uolls terlebih rajin, boleh jer kalau nak pakai. Tak der masalah pon...hahaha...Tapi aku lebih rela pakai whisk. Sambil whisk sambil ko senaman tangan sket. Kasi ketul² muscle kluar. Tapi kena selalu buat kek lah macam ni...ekekeke...

Ok...kita mulakan. Bahan² yang diperlukan adalah:


Bahan A

1 cawan serbuk koko ( Aku pakai Van Houten)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair (Aku pakai Fresh Milk. Pon boleh jugak)
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B 

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C 

1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)


Cara² membuatnya:
  1. Ayak semua Bahan B dan ketepikan seketika
  2. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan kacau hingga sebati dengan menggunakan api yang kecil dan sejukkan.
  3. Pecahkan telur kedalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A tadi bersama esen vanilla kedalam telur tadi sambil di kacau hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yang di ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat (Bahan B) dan kacau lagi hingga sebati selama 5 minit.
  5. Tuang adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 190'c selama 40 minit. Tapi ikut pada oven uolls jugak lah. Agak² sudah. 
Bahan² untuk Topping (ganache)

300 gm coklat masakan *dipotong kecil (Pakai cocoe powder pon boleh. Tapi aku campur)  
1 sudu besar susu pekat 
1/2 cawan susu cair (aku pakai fresh milk)
2 sudu besar butter 

Cara²

1. Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler. 
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lagi hingga cair. 
3. Curahkan ganache atas kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
4. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. Nak makan panas² pon boleh. Ikut selera tekak.

Gambar ulang tayang

Ginilah hasilnya. Jenuh gak nak letak topping ni wei. Selekeh di buatnya. Tapi aku trim bagi nampak cantik sket. Nak topping kat bahagian tepi kek ni yang payah sket. Tak der skill lagi. Ni yang rasa macam nak amik kelas bakery. Abam sayang...boleh taja tak...hehehe...

Note: Dah lama tak buat cheesecake. 

Resepi datang lagi. Biasalah bila cuti kan. Masak lah kerjanya. Amacam…kecur ailio tak? Rupa bukan ukuran. Yang penting sodap hingga me...

Resepi Sambal Ayam/Daging Bali


Resepi datang lagi. Biasalah bila cuti kan. Masak lah kerjanya. Amacam…kecur ailio tak? Rupa bukan ukuran. Yang penting sodap hingga menjilat pinggan. Kali ni iols nak kongsikan resepi yang senang nak buat. Bahan² pon simple jer. Jangan ditanya kenapa namanya sambal bali. Sebab dah owner nya yang bagi macam ni. Suka suki dia lah khen. 1st time aku dengar resipi sambal Ayam/Daging bali nih. Terus teruja nak buat. Sila salin resipi ni yerp.

Bahan² (Untuk Di kisar dan Di perap)

- Daging sekilo. Kalau ayam aku pakai sekor
- 4 biji bawang merah. Nak letak lebih pon boleh
- 3-4 batang serai
- Lengkuas. Lebih kurang besar ibu jari tangan. Bukan jari kaki
- Cili kering 1 cawan
- Kicap manis 1 cawan
* Kisar semua bahan di atas dan perap bersama daging/ayam untuk seketika.


 Bahan Tumisan

- 4 biji *atau lebih Bawang besar/Bawang kecik dipotong 4
- 4 Batang serai dititik
- Lengkuas besar ibu jari tangan dihiris
- 5-6 Cili Hijau dibelah hujung
- 4-5 Tangkai Daun Kari

Cara² Memasak

1. Tumiskan bahan² tumisan seketika sampai naik bau
2. Angkat dan ketepikan dalam pinggan lain
3. Masukkan ayam/daging perapan kedalam kuali tadi
4. Tambah Air Asam Jawa dan juga Gula Melaka
5. Bila bahan2 dah sebati dan masak, masukkan balik bahan tumis tadi

Senang kan. Terpulanglah sama ada nak pakai ayam atau daging. Kalau nak buat banyak, agak² lah nak banyak mana bahan² tu yerp. Kebetulan ayam yang ada jadinya aku pakai ayam. Kononnya nak buat malam senin. Sekali si ustaz qhalif dah merengek2 nak mengempeng. Aku pon jadi tak keruan nak masak. Baik stop dulu. Sempat buat perapan untuk ayam. Semalaman aku perap ayam tu. Pagi semalam baru masak. Sedap wei bila semalaman perap. Lembut jer ayam tu. Dan terasa bahan² perapan tu meresap masuk dalam ayam…pergghhh…ayat aku.

Suka suki uols nak masak macam mana kan. Aku Cuma blender serai ngan lengkuas jer sebab bawang blender ngan cili kering dah ada. Kalau nak pedas boleh tambah cili api. Bersilat aku kat dapur masa nak potong lengkuas. Keras rupanya lengkuas ni erk. Aku ingatkan lembut macam halia. Masa memula dulu ingatkan beli lengkuas tua. Sebab keras nak mamps. Second time beli pon keras jugak. Memang kejadiaanya keras erk. Sudahnya aku pagai lesung masa nak potong smalam…ppffttt…

Note: Sekian laporan masakan. Nanti kan resipi akan datang yerp ☺


Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza yang buat Tira yang dapat nama kan. Pena...

FIZAMISU instead of TIRAMISU??

Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza yang buat Tira yang dapat nama kan. Penat Fiza buat tau...ekekeke...


Kisah isnin lepas. Semuanya bermula sebab 'Whipping Cream'. Masa memula nak buat BLUEBERRY CHEESE CAKE dulu, aku nak cari sour cream. Tapi terbeli whipping cream. Nampak sangat ko tak tengok bebetul kat kotak tu khenn. Asal nampak perkataan cream trus masuk bakul...ppffttt...Ok! sambung cerita.


Sebenarnya resipi ni dah lama aku simpan. Tapi tak der hajat plak nak membuatnya. Pastu bila belek² balik resipi, ada whipping cream. Kebetulan kat umah memang tengah ada whipping cream. Sebelum expired, baik kita buat TIRAMISU. Time tu gak semangat nak membuatnya datang secara tiba². Balik tu terus singgah giant cari bahan². Dan malam tu gak buat. Macam biasa, tunggu anak² tido dulu. Tapi si qahirah tak tido². Dialah jadi assistant chef untuk malam tu...hehehe...Memang resipi Tiramisu ni simple sangat². aku kalau cari resipi memang tak suka yang susah². Nak buat nya pon senang. Kalau tau betapa senang nan membuatnya, dah lama kot aku buat. Ayat cliche...hahaha...Nak resipi lettew. Nah salin:

Bahan²

1 biji kek sponge. Apa² perisa. Kalau rajin buatlah sendiri. Tapi aku 'M'
Cream cheese. Tak kisah jenama apa pon *Aku suka Philadelphia 
250ml Whipping Cream
1/2 gula castor
1 sudu nescafe
Esen Vanila
Serbuk Koko *Aku pakai van houten

Cara²

1. Campurkan cream cheese, whipping cream, gula castor dan esen vanila
2. Putar sampai adunan sebati, kembang dan gebu
3. Potong sponge kek kepada 2 bahagian *nak potong 3 pon boleh. ISE (Ikut suka engkau)
4. Susun 1 bahagian kek dalam bekas *Terpulang nak letak dalam bekas apa pon 
4. Bancuh nescafe. Jangan letak gula plak yerp
5. Celup kek depan dan belakang dalam bancuhan nescafe tadi. Jangan lama sangat. Tapi kalau sebiji kek tu just curahkan air nescafe atas kek tu rata². Agak² lah yerp nak curah banyak mana. Jangan sampai lencun plak kek tu.
6. Sapu adunan cheese tu atas kek *agak² lah asal menutupi seluruh kek
7. Tabur serbuk koko atas lapisan cheese tapi. Pakai penapis yerp. Jangan ko curah plak.
8. Susun lagi kek yang selebihnya
9. Ulang proses yang sama tadi
10. Lastly sejukkan dalam freezer

Resepi dari [SINI] dan [SINI]. Thanks ☺


Senang sangat kan. Aku buat malam. Esok tu trus ngap...perghhhh...nikmat dan sedapnya makan sejuk². Kalau uols tak nak pakai kek span, boleh juga tukar kepada biskut ladyfingers. Lepas ni nak try buat pakai biskut plak. 

Note: Minggu ni nak buat moist kek plak. Makan jer keja #makbanyakanak ni kan...hahaha... 



Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banyak. Terliur ker?....hehehe...Alaaaa...set...

Kuey Teow Cantonese Banjir!!!

Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan

Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banyak. Terliur ker?....hehehe...Alaaaa...setakat kuey teow tak der maknanya nak terlur kan. Tapi orang kuat makan macam aku ni memang pantang nampak gambar makanan. Ni sendiri tepek pon dah mula  kecur ailio....hahahaha...


1st time ko buat kuey teow cantonese ni. Selalu buat kuey teow goreng jewr. Lepas ni tak payah nak order² lagi dah. Buat sendiri jer lah. Senang dan simple jer resipinya. Yang pasti ianya cepat siap. Kalau rasa² dah muak makan nasi untuk dinner, atau rasa malas nak masak berat², atau nak masak yang simple² bolehlah buat kuey teow ni. Yang pasti anak² suka. Bebudak kalau makanan berkuah macam ni memang laju jer makan. Nak resipi ker?...hehehe...sudah tahu bertanya pula yer.

Bahan²

Kuey Teow 
Sos tiram
Bawang putih
Ayam/Udang/Sotong
Fishball/Fishcake 
Sayur Sawi
Carrot
Baby corn
Cube ayam 
Telur
Tepung jagung

Cara² (Kuew Teow)

1- Goreng kuey teow dengan sos tiram sesudu. Kalau goreng sepeket letak lah byk sket.
2- Dah sebati angkat dan asingkan. Tak perlu goreng lama²

Cara² (Kuah)

1- Tumis bawang putih
2- Masukkan Ayam/udang/sotong
3- Letak air. Terpulang nak banyak mana
4- Dah menggelegak masukkan cube ayam ngan fishball/fishcake
5- Masukkan carrot sebab carrot amik masa untuk lembut kan
6- Pecah kan telur sebiji *Nak lebih dari sebiji pon boleh. ISE (Ikut Suka Engkau) 
7- Masukkan sayur sawi dan baby corn
8- Lastly letak bancuhan tepung jagung untuk bagi kuah likat dan pekat

Dah siap. Makan paneh²...perghhhh...sodap. Terpulang lah pada uols sama ada nak letak ayam saja, atau sotong saja atau udang saja atau nak letak semua sekali pon lantaklah. Korang yang nak masak kan. Untuk tambah penyedap, ko buat lah cili kicap. Memang sodap wei. Bertambah² suami makan wa cakap lu. Selamat mencuba ☺

Note: Lately ni aku rajin plak cuba masakan baru. Orang kuat makan memang macam ni. 



Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka suki bikin sendiri sebab tak amik dari ...

Tortilla Wrap


Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka suki bikin sendiri sebab tak amik dari mana² buku atau internet. Sorang lagi tukang balut sebab bab membalut ni memang tangan dia seni sket...ekekeke...Siapa tukang biat inti dan siapa tukang balut? Biarlah rahsia...wakakaka...

Kisah ahad lepas. Abang and family nak datang rumah. Takkan jamu kuih jer kot. Jadinya kita buat masak memasak sket lah. Uols kalau nak datang roger lah yerp. Boleh iols masak. Pintu sentiasa terbuka untuk tetamu. Ok...sambung citer. Jenuh gak memikir nak masak apa. Tak per lah, kita buat menu lain dari yang lain. Orang lain masak menu raya. Tapi weols buat western. Buat spaghetti uols...hehehe...gelak lettew. Western lah sangat khenn. Tapi jangan tak tau. Spaghetti buat 2 jenis perisa tau. CARBONARA dan juga TRADITIONAL.  

Iyerlah...every week kan open house. Abang aku and family pon baru balik dari open house. Mesti dah puas makan lemang, rendang, nasi himpit ngan kuah kacang kan. Takkan aku nak buat menu yang sama gak kot. Kita buat lah lain dari yang lain plak. Additional nya kita buat TORTILLA WRAP. Feedback dari Abang and Family...Memang sedap lah. Kembang kempis kempus lah orang tu kan. Nak resipi ker?

Bahan² Masak

Daging cincang
Tomato *potong dadu
Bawang besar/Holand *potong dadu
Black Pepper Sauce 
Mentega

Bahan² Untuk Wrap

Wrap (Brand Mission)
Salad
Chili sauce
Mayonnaise/Thousand island  

Cara²

1- Panaskan mentega. Agak². Kalau daging banyak letak lah banyak
2- Masak daging sampai agak² dah empuk
3- Letak black pepper sauce. Agak² jugak. Kalau suka black pepper letak lah banyak. 
4- Masukkan bawang
5- Masukkan tomato

Dah siap dan sedia untuk di balut. Takkan cara nak membalut pon aku nak kena ajar kot...ppffttt...Ikut suka suki uols nak balut macam mana pon. Jangan balut sampai terkoyak plak wrap tu yerp. Selamat mencuba...hehehe...

Disclaimer: Macam yang aku pernah tulis dulu. Cara masakan kita berbeza. Terpulang pada uols nak masak macam mana. Ikut pada selera dan tekak memasing. Kalau nak tambah bahan² lain pon boleh. Tapi jangan letak DAUN KUNYIT yerp....erkkkk...muahahaha...

Note: Nantikan entry masak² yang seterusnya. Okbai!


Banjir dengan kuah lah uols...hehehe...Ni last week punya citer. Gara² terpengaruh dengan MamaTripleSI @ IZWA lah ni. Kecur ailio #makb...

Ayam Buttermilk Banjir???


Banjir dengan kuah lah uols...hehehe...Ni last week punya citer. Gara² terpengaruh dengan MamaTripleSI @ IZWA lah ni. Kecur ailio #makbanyakanak ni masa dia upload kat IG gambar ayam buttermilk dia tu. Menggoda betul tau. Terbayang² jer. Rsipi pon simple jer rupanya. Sebelum ni aku selalu makan Garlic Butter Chicken kat QThai Cyberjaya ni. Memang sedap lah. Memandangkan dah lama tak pekena GBC, tu yang meroyang jer bila tegok ayam buttermilk ni.

Kebetulan bahan² dah ada. Cuma nak kena beli susu cair jer. Balik tu memang berdesup lah sebab nak memasak untuk berbuka. Nasib baik ayam dah siap basuh. Cepat sket keja. Ayam tu aku ubah style sket instead of goreng dengan kunyit. Aku perap kejap ayam tu dengan SERBUK KUNYIT + REMPAH KARI + TEPUNG GANDUM + GARAM = GORENG. Alaaaaa...perap dalam 5 minit jer...hehehe...

CARA² - Sumber [IZWA]

1. Cairkan butter sampai menggelegak berbuih (Aku letak 4 sudu)
2. Masukkan daun kari dan cili padi (Daun kari aku letak banyak sebab wangi)
2. Masukkan kuib ayam (Aku letak separuh. Nak letak suma pon boleh)
4. Masukkan susu cair (Aku letak setin sebab suka berkuah) 
6. Masukkan ayam tu dan gaul bagi sebati.

Senang jer kan. Tapi memang sedap. Lepas ni nak buat pakai udang pulak. Cuma aku nak ingatkan disini. Cara masakan kita berbeza². Terpulang lah ko nak letak daun kari dulu ker atau nak letak kemudian. Nak tambah bahan² lain pon boleh. Ikut ISA (Ikut Suka Aku) nak masak macam mana yerp. 

Dan nak bagi petua sikit. Tak tau lah uols memang dah tau ke tak. Tapi nak bagitau gak...hehehe...Kalau tak nak cepat muak sebab makanan ni kan berasaskan susu. Makan dengan cili potong = Potong cili padi dan letak kicap. Memang tak muak kalau makan banyak pon. Sebab aku selalu buat macam ni kalau makan GBC kat QTai. Memaber office ni yang bagitau.

Note: Dugaan nak raya. Sakit mata. Macam ketumbit jer ni...huhuhu...



Biasalah kan. iols ni kalau nak buat dessert *lahsangat kena tunggu hari cuti jer. Kalau weekday memang tak menyempat. Ni project hari ...

Agar² Santan dan Buah Melaka


Biasalah kan. iols ni kalau nak buat dessert *lahsangat kena tunggu hari cuti jer. Kalau weekday memang tak menyempat. Ni project hari cuti isnin dan selasa. Tekak tetiba nak makan agar² santan. Sedapnya dapat makan sejuk. Memang feveret. Puas lah makan 

Pastu semalam teringin plak nak makan buah melaka @ onde². Kalau beli kat PARAM comel² jer dia buat. Saiz 'XS' kot. Pastu tak terasa gula melaka nya. Kalau sendiri yang bikin, memang saiz 'M' lah dengan penuh isi gula melaka kat dalam tu. Pakai air daun pandan lagi. Wangi jer onde² aku. 

Nah resipinya. Buat sendiri. Tak payah beli kat PARAM lagi dah.

AGAR² SANTAN [Sumber]

BAHAN²

1 paket agar -agar bertali
5 cawan air
3 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula
6 helai daun pandan
1 biji telur secubit garam
sedikit pewarna hijau

CARA²

1. panaskan air hingga mengelegak kemudian masukkan agar-agar
2. masukkan gula kemudian kacau sehingga agar-agar hancur
3.blenderkan daun pandan kemudian tapis 
4. masukkan air tapisan daun pandan
5. satukan telur + santan kemudian pukul dan masukkan dalam periuk
6. letak beberapa titik pewarna hijau dan secubit garam
7. kacau hingga gelegak dan siap.

BUAH MELAKA @ ONDE²

BAHAN²

1 cawan tepung pulut
5 helai daun pandan
Gula melaka di potong kecil
Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
Sedikit pewarna hijau

CARA²

- Air 3/4 penuh dalam periuk. 
- Kisar daun pandan bersama sedikit air dan tapis. Kemudian campur air pandan tadi dengan sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut.
- Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti. Gentel jadi bulat.
- Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan. 
- Salut buah melaka dengan kelapa parut di campur dengan sedikit garam, gaul rata dan hidangkan.

Note: Ting tong plak rasa kepala ni. 



Haaa...buat penggemar jajan twisties. Lpas ni tak yah beli2 lagi dah. Buat sendiri jer. Puas hati sebab dapat banyak. Kalau beli tu angin ...

Resipi TWISTIES | Jom buat sendiri!!

Haaa...buat penggemar jajan twisties. Lpas ni tak yah beli2 lagi dah. Buat sendiri jer. Puas hati sebab dapat banyak. Kalau beli tu angin jer yg lebih. Isinya separuh. Ok...tak nak membebel panjang. Meh tengok resipi ni.




Terjumpa kat FB. Simple jer resipinya kan. Tapi rasanya tak tau lah sebijik rasa twisties atau tak. Tunggu aku buat dulu baru aku blh bagitau macam mana rasanya. Tapi tak tau lah bila nak membuatnya. Tak pon uols buat dulu nanti bagitau rasanya sedap ker atau sebijik rasa twisties...hehehe....


Tak payah nak risau pasal MSG lagi kan. Nak bagi anak makan pon boleh sebab kita buat sendiri tanpa was2. Resipi dijamin kebersihannya. Sekian laporan resipi untuk harini. Nak buat jajan untuk raya pon boleh nih :-)


Note: Bulan2 posa ni pon jalan sesak pagi petang. Stress #makbanyakanak nih.

posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...