AFB Feeds

Showing posts with label Primary School. Show all posts
Showing posts with label Primary School. Show all posts

Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang ...

Oh! My Anak Dara | Kenapa Comot Sangat Ni!!!

Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki dan perempuan berbeza. Kalau tengok baju budak perempuan... Cantik jer. Kemas dan bersih. Tak macam budak lelaki. Comot sana sini. Macam Iman Hakimi darjah 1 dulu. Tapi bila anak perempuan kau dah sekolah. Barulah kau nampak perbezaannya. 

Minggu pertama persekolahan ok lagi. Baju, tudung dan kasut masih nampak bersih dan cantik. Tak ada comot-comot lah. Tak ada kesan minyak kat baju dan tudung. Tak ada kesan hitam-hitam. Aku pon rasa... Wahhh... Pandai anak aku jaga diri. Kagum kejap lah kau kan sebab baru darjah 1 penampilan tak comot. Tapi kan, rasa kekaguman kau tu tak lama bila tiba-tiba kau rasa nak nangis.

Mohon bertabah wahai ibu :-(

Nak nangis sebab masuk minggu kedua dan minggu seterusnya atau mungkin sampai sekolah hujung tahun baju anak kau dah tak serupa baju sekolah. Tanjat aku nengok baju sekolah Qahirah dah macam corak abstract kat lengan baju tu. Kau buat lap meja ker kak lengan baju tu? Dengan tompok-tompok kaler kat baju. Tompokan minyak pon ada jugak. Kat tudung jangan cakap lah. Dari tudung putih bersih jadi bercorak-corak dengan kaler, tompokan hitam dan tompokan minyak.

Sila menangis 😢

Belum habis lagi... Kasut sekolah pon hitam. Kau main pijak-pijak kasut erk kakak? Abang Iman Hakimi dulu tak ada lah macam ni. Kotor memang lah kotor baju nya. Tapi tak ada lah seteruk baju Qahirah nih. Dan kita tahu yang budak lelaki memang lasak. Tapi ni budak perempuan. Adoiiii lah anak dara nan sorang nih. Jenuhlah nak menyental baju sekolah awak. Cuba jaga penampilan sikit kakak. Jangan comot sangat. 

Haritu lagi best. Bag sekolah dia kena TAHI KUCING. Dalam kereta aku dah bau. Check punya check, tak ada pon kesan tahi kucing. Masa nak keluar kereta amik bag sekolah agama, bau tahi kucing kuat sangat. Memang sah bag sekolah agama dia yang berbau nih. Senyap jer dia tak cakap. Bila tanya kenapa bag bau tahi kucing? Jawapan dia... 'TAK TAHU'. Simple jer. Kau rasa? Last-last dia cakap kawan tolak bag pastu jatuh kena tahi kucing.... ppffttt...


Kelakar gak kekadang bila tengok anak dara ni balik sekolah. Pagi bukan main comel lagi. Tudung terletak. Baju cantik bersih. Balik jer sekolah... Comot sana sini. Tudung senget benget. Anak tudung jangan cakap lah. Ke depan dah macam nak tutup mata.... ekekekeke... Nak gelak ibu kau nengok kak. Comot tapi comel ☺

Note: Sejak sekolah ni hari-hari tidur awal. Pukul 8.30 pm - 9.00 pm dah tidur.


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak ke...

Back To School | Darjah 1 Dah


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap jer dah naik Darjah 1 anak dara nan sorang ni. Badan comel lote jer... petite macam ibu jugak. Hari pertama persekolahan haritu memang betul-betul sibuk dan agak memenatkan jugak. Ke sana sini uruskan van, transit dan jugak ajar/kenal van sekolah.


Pagi sekolah Agama. Hantar KAFA integrasi kat area Bangi jer. Nasib ada kekosongan lagi sebab tempat limited. Yang best nya sebelah surau. 1st day sekolah tu kan hujan. Kami hantar Qahirah pagi tu. Dapat pulak satu kelas dengan kawan tadika PASTI. Suka lah dia. Tunggu sekejap jer pon. Tengok anak dara tu ok... Tak nangis. Terus kitorang gerak. 

Kau bayangkanlah hari pertama persekolahan tu aku ngan husband baru nak cari van dengan transit. Van dah ada cuma nak confirmkan saja. Once dah confirm suruh kakak van amik terus kat sekolah agama. Misi mencari transit pulak. Kat rumah ni ada. Tapi tak amik ikut jam lah pulak. Kalau aku amik. Rugi sebab transit tak sampai 2 jam. Nasib van ni ada amik transit. Malas nak fikir panjang, amik dengan van yang ada transit sekali.

Iman Hakimi aku tak kisah sangat sebab dia dah independent. Tak payah nak transit bagai. Anak dara ni tunggu dah besar sikit baru aku berani tak nak transitkan dia. Sekolah Agama masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 10.30 pagi. Balik sekolah agama tu kami ajar dia naik van dulu. Just tunggu kat rumah jer lah. Selesai sekolah pagi.


Maka bersambung pulak sekolah petang. Kami ajar terus naik van pergi sekolah. Follow van dari belakang jer. Biasalah bila 1st day kan. Agak sesak sikit sekolah. Maklumlah... anak masuk darjah 1 kan. Nasib awal-awal dah tahu nama kelas anak. Ada ditampal senarai kelas untuk anak-anak darjah 1. Terus beratur ikut signboard kelas. Tahun ni ada 12 kelas untuk Darjah 1... phewwww... Alhamdulillah... Qahirah dapat kelas bawah. Tak payah naik turun tangga. Lega hati aku. Dah lah bag sekolah besar dari orang ☺

Aku tunggu sampai rehat. Tapi dok perhati dari jauh jer lah. Yang bagus sekolah ni, ada nama kelas dekat meja kantin. So bebudak ni tahu lah mana dorang kena duduk. Bila 1st day tu kau faham-fahamlah. Kantin pon penuh dengan parents jugak, Memula tengok qahirah duduk jer. Pastu hilang. Bila tinjau tengok dia dah beli makanan. Terkedek-kedek berjalan bawak mangkuk. Pandai dia bawak diri walaupon baru hari pertama masuk sekolah.

Mommy monster dan anak daranya ☺

Alhamdulillah... Semua urusan untuk hari pertama persekolahan berjalan dengan lancar. Qahirah dah pandai dan kenal van yang dia kena naik. Dah tau transit dekat mana. Dan tahu apa kena buat kat transit tu nanti. Hari kedua dia dah fully naik van dan jugak transit. Memang aku manfaatkan cuti dua hari untuk ajar semua ni. Antara benda yang paling merisaukan ibu bapa bila uruskan transit anak-anak. 1st time anak naik van sekolah. Siapa tak risau. 

Note: Perasaan bila anak masuk tadika berbeza dengan perasaan bila anak dah masuk darjah 1 ☺



Tak terfikir pulak aku nak menampal lencana sekolah. Dulu orang dok viral pasal benda ni. Modal...

Menampal Lencana Sekolah


Tak terfikir pulak aku nak menampal lencana sekolah. Dulu orang dok viral pasal benda ni. Modal nya kau cuma beli gam UHU saja. Nak beli yang besar atau yang kecik, ikut suka hati kau. Kalau banyak baju yang nak ditampal lencana. Beli lah gam yang besar sikit yerp. Ni last minute punya kerja lah. Kau kalau tak last minute memang tak sah kan #makanakempat. Esok nak sekolah, siang tu baru teringat yang lencana tak tampal lagi... ppffttt...

Dok terfikir lagi. Nak jahit sendiri ker, nak tampal ni haaaa?? Kalau hantar kedai, ada ke kedai yang boleh buatkan. Dah lah last minute. Petang pulak tu. Lepas tu do fikir pasal budget pulak. Baju yang nak hantar untuk dijahit lencana, bukan sehelai dua. Tapi berhelai-helai. Baju untuk dua orang anak. Sekolah kebangsaan dengan sekolah agama. Cer kau kira dah berapa ringgit kalau dia charge 1 baju sama dengan RM2.00.. haishhhh... Mau bising husband ni kang... hahahaha... 

Dalam pada tu, aku pon try lah jahit lencana kay tudung sekolah. Tak boleh jadi ni. Tak kemas jahitannya. Tangan makin tak berseni. Senget benget dibuatnya. Mau lunya tudung tu nanti. Jahit dah setengah jam pon tak siap-siap lagi. Ada 9 helai lencana yang perli di jahit tu. Arghhhh... Sudahnya gi kedai cari gam gajah @ UHU.


Dulu masa anak baru sorang yang sekolah, bukan main rajin jahit lencana. Konon nampak kemas lah kalau jahit. Sehelai dua boleh lah kau jahit. Selebihnya kedai yang jahitkan... ngeeee... Susah woihh jahit lencana kat poket sekolah. Tangan plak tak berseni sangat. Tak nak lah tampal-tampal dengan gam kan. Haaaa... mendapatlah kau bila kau pilih nak menampal lencana pulak kali ni. 

Tak der lah susah sangat rupanya. Cuma aku risau takut tak menjadi jer. Ada gak tanya member yang dah pernah buat, Katanya tahan. Tak tercabut pon. Kalau terbukak tepi-tepi tu kau just ulang benda yang sama. Caranya:

  • Letak kertas keras/tebal dalam poket. Untuk baju kurung dengan tudung pulak, letak kertas keras kat bahagian dalam bawah lencana. Ini bagi mengelakkan gam melekat pada kain.
  • Letak lencana pada kedudukan yang dikehendaki
  • Sapu gam pada bahagian lencana atau name tag
  • Lekatkan lencana pada kedudukan yang dah ditetapkan
  • Ambil kain basah dan letak atas lencana 
  • Seterika pada kain basah tadi. Pastikan kain tu kena pada lencana. Gosok beberapa kali sampai kau puas hati lencana tu dah melekat... hehehe

Sumber: [SINI]

Senang kan. Nasiblah menjadi walaupon baru pertama kali buat. Senang jer sebenarnya. Nampak kemas lah jugak. Tapi kalau korang pandai jahit, better jahit. Kalau ada modal nak hantar jahit kedai, hantar lah. Ni pilihan jer. 

Note: Setakat ni lencana masih tahan ☺

Haaaa... Curlass kau kan. Cuti sekolah pon belum lagi kau dah siap buat persiapan persekolahan. Apa...

Persiapan Persekolahan 2017!!!

Haaaa... Curlass kau kan. Cuti sekolah pon belum lagi kau dah siap buat persiapan persekolahan. Apa cerita nih? Cerita nya... Aku dah beli sikit-sikit persiapan persekolahan untuk anak-anak. Bayangkanlah tahun depan Iman Hakimi darjah 4, Qahirah darjah 1 dan Qhalif pulak Tadika. Agak-agak berapa perbelanjaan yang kau kena keluarkan? Pitam jugak lah.


Sebab tu lah kena buat preparation awal-awal. Senang nak budget nanti. Macam aku, ingat nak beli barang-barang time cuti sekolah jer nanti. Bukan apa... anak-anak kan cepat membesar. terutama anak lelaki. Nanti kalau beli awal-awal takut tak muat. Sekejapan jer dah meninggi. Tapi husband cakap dia nak beli awal jugak. Beli lah besar sikit. Takut terpakai pulak duit tu nanti katanya. Peruntukan memang husband dah sediakan untuk persekolahan anak-anak tahun depan... Alhamdulillah...


Maka... Dengan semangatnya husband gi cari kelengkapan sekolah dengan anak dara kesayangannya minggu lepas. Berdua hokay. Ibu tinggal. Tau-tau jer dapat call dah ada kat Pasaraya Hari-Hari. Standard aku cari barang-barang persekolahan anak-anak dekat Hari-Hari jer. Itu yang mampu poket. Nak beli jenama Canggih ker. Professor ker... Memang diluar kemampuan. Kami mampu dengan jenama Jony Jeny ni jer. 

Petang tu beli barang Qahirah. Malam pulak husband beli barang Iman Hakimi. Kena tinggal lagi aku sebab dorang pergi berdua jer. Bersyukur sebab husband yang uruskan semua. Pandai lah dia pilih barang-barang persekolahan. Dari Baju kurung, tudung, baju sekolah, kasut sekolah,dan jugak socks untuk Iman Hakimi dengan Qahirah semua husband yang beli. Husband lagi expert dari aku kot. Kau tahu lah orang perempuan kalau membeli kan. Kalau tak lama tak sah. Semua nak dibeleknya satu-satu. Nak senang.... Biar husband pergi sendiri dengan anak-anak. Habis citer.


Bagus ker jenama Jony Jeny nih? Dari Iman Hakimi darjah satu dah pakai jenama ni. Kualiti setanding dengan jenama-jenama lain. Memang tahan lasak sampai akhir tahun lah. Cuma yang tak tahan lasak nya bila anak kau menggosok baju. Api seterika besar. Maka berlubanglah  baju sekolah dia. Bukan sepasang tapi dua pasang berlubang kau tahu tak. Jarang sebenarnya Kimi gosok baju sekolah dia sendiri. Tapi memang dah di ajar gosok baju sendiri. Nasib lah mak kau tak jadi tarzan sebab dah nak habis sekolah. Kau pakai lah baju masa darjah dua tu. Sado pon sado lah. Kau nampak... Baju masa Iman Hakimi darjah 2 masih boleh dia pakai lagi, Cuma dah mengecut jer lah sebab Iman Hakimi dah besar. Memang aku puas hati dengan jenama Jony Jeny nih.

Berapa total cost untuk semua barang persekolahan Iman Hakimi dengan Qahirah? Hurmmm... dekat Empatratus jugak lah. Itu baru kos untuk Sekolah Kebangsaan. Belum masuk kos buku-buku sekolah kebangsaan. Belum masuk kos untuk baju-baju dan buku-buku Sekolah Agama dan juga belum masuk kos registration untuk tadika Iman Qhalif yang berjumlah Enamratuslebih tu. Makan ribu riban gak nih untuk tahun depan. Nanti aku buat entry berapa kos untuk baju sekolah, kasut, tudung semua tu yerp.  

Note: Minggu ni last sekolah. Jalan mesti kurang traffic jammed nya kan ☺☺


Ada budak tu dapat Anugerah. Anugerah Pengamal Gaya Hidup Sihat. Sejak bila dia amalkan gaya hidu...

Bila Anak Dapat Anugerah!!!

Ada budak tu dapat Anugerah. Anugerah Pengamal Gaya Hidup Sihat. Sejak bila dia amalkan gaya hidup sihat pon ibu dia ni tak tahu. Balik dari sekolah bukan main gembiranya Iman Hakimi bagitau aku yang dia dapat hadiah. Haaaa…. Hadiah apa? Terus dia tunjuk medal dia nih. Wahhhh… Rasa berbunga² dan excited ibu dia nih nengok. Aku pon tanya lah macam mana boleh dapat anugerah nih? Tau apa jawapan dia… 'Entahlah ibu. Kita pon tak tau macam mana boleh dapat. Kita dapat jawab semua soalan yang cikgu bagi'.


Aku pon tak tahu macam mana pemilihan cikgu untuk Anugerah Gaya Hidup Sihat ni. Cara pemakanan ker? Cara gaya hidup kat sekolah ker? Cara pembawakan diri kat sekolah ker  Atau ada kuiz untuk kempen gaya hidup sihat ni. Nak kena tanya cikgu gamaknya… muahahaha… Apa pon pemilihannya, ibu ucapkan Tahniah Iman Hakimi. Ibu tumpeng excited dengan anugerah yang awak dapat nih. 

Siapa yang tak excited bila anak dapat Anugerah kan. Walaupon bukan anugerah pelajar cemerlang atau anugerah dapat tempat pertama hingga ketiga dalam kelas. Atau anugerah pelajar terbaik dalam matapelajaran. Tapi dapat Anugerah Pengamal Gaya Hidup Sihat bagi Tahun 3 pon aku sebagai seorang ibu dah rasa happy sangat. 1st time kot. Kalau Iman Hakimi kata dia tak sangka dapat Anugerah ni. Aku lagi lah tak sangka.

Boleh dia cakap... 'Malu kita tadi ibu bila naik atas pentas sebab semua orang tengok'... ppffttt... Pemalu anak bujang aku ni sebenarnya. 

Note: Anak dapat anugerah pon nak kecoh  kan... Hahaha... 



Klik jer gambar ni. Pengumuman untuk Ibu² dan Ayah² yang sedang menunggu keputusan untuk Perm...

Semakan Keputusan Permohonan Tahun 1

Klik jer gambar ni.

Pengumuman untuk Ibu² dan Ayah² yang sedang menunggu keputusan untuk Permohonan Tahun 1 2017 bagi anak masing². Nak masuk tahun satu pon nak kena semak permohonan kan. Curlass anak² jaman serba canggih ni. Semua maklumat di hujung jari jer. 

Ni nak bagitau. Keputusan dah keluar untuk ibu² yang mendaftar di Putrajaya harini bersamaan 15 Julai 2016. Untuk kawasan Selangor, sila bawak bersabar yerp. Keputusan untuk permohonan tahun satu akan keluar esok bersamaan dengan 16 Julai 2016. Sila set alarm kat Handphone tu kalau takut terlupa. Bersiap sedia esok dok depan PC.

Debar gak nih, Harap² Qahirah dapat satu skolah ngan abang dia. Masa daftar haritu nombor dah limaratus lebih....ppffttttt... Nak masuk darjah satu dah anak dara aku nih. Dah boleh buat belanjawan untuk anak² masuk skolah tahun depan. Iman Hakimi darjah Empat, Qahirah darjah Satu dan Qhalif pulak Tadika. Duit... duit... duit... Banyak gak nak kena pakai duit tahun depan nih.

Note:  

Tak tau lah apa nak jadi dengan mood ni. Kejap rajin kejap malas. Kejap ada idea sekejapan jugak id...

Jom Check Result Exam

Tak tau lah apa nak jadi dengan mood ni. Kejap rajin kejap malas. Kejap ada idea sekejapan jugak idea hilang. Blur plak tetiba. Ko dah kenapa haa...ppffttt...

Anak² dah habis exam dah? Kimi dah selesai. Result pon dah kluar. Tapi kertas exam banyak yang tak dapat lagi. Apa der hal. Online kan ada. Skang ni suma dihujung jari kan. Jangan kata markah exam. Nombor exam anak pon ada dalam tu. Canggih betul kan. Kalau masih ada yang tak tau, meh klik [SINI]


Kelam kabut exam kali ni. Tarikh bertukar² gara² jerebu haritu. Nasib result exam ok. Sama macam tahun lepas jugak. Exam tengah tahun tak berapa nak score. Bila exam hujung tahun...erkkkk...bley plak score.  

Buku teks darjah 3 pon dah dapat. Nasib kalini dapat better sikit dari buku darjah 2 haritu. Tapi aku ralat sket lah dengan si kimi nih. Boleh dia tak cakap yang cikgu ada bagi surat untuk pulangkan buku teks. Bila tanya dia kata dah pulangkan. Tanya pasal surat. Lupa nak bagitau. Bukan apa, aku nak lah bagi cantik sket buku² darjah 2 yang macam belacan tu sebelum dipulangkan. Sebab ada jugak buku² yang nak kena ganti.

Siapa yang dapat tu minta maaf lah banyak². Buku tu kimi dapat pon dah tak berapa sempurna. Bila dapat dengan budak lelaki yang hyper active pegang buku. Memang cacat lah buku tu dikerjakannya. Bukan apa, kang tak pasal² dapat title mak tak panjai jaga buku anak. Masa awal² dulu ada gak cari buku teks yang baru sebab nak ganti buku yang macam belacan tu. Tapi dah habis stok. Terus otak aku pon out of stok nak ingat balik pasal buku tu. Lagi haru si kimi dah pulangkan pon buku² tu...haishhhhh...

Erkkk...nak citer pasal result ker pasal buku teks nih. Punya lah tak tau nak citer apa kan. Pada hal pasal result online ni dah pernah citer dalam entry [NI]...hahaha...gasaklah. Janji ada entry baru. Ni aku up balik bagi parents yang tak tau. Yang dah tau tu dediam sudah lah.

Note: Next week mesti ramai yang cuti kan. Have a great weekend uols ☺



Kalau buat selain dari warna putih tak boleh ker? Susah betul lah nak jaga baju sekolah warna putih...

Kenapa Baju Sekolah Warna Putih???

Kalau buat selain dari warna putih tak boleh ker? Susah betul lah nak jaga baju sekolah warna putih nih :-(

Gambar ulang tayang jer.

Buat lah kaler kelabu ker. Atau kaler² yang susah nak nampak kotor. Kalau dah sekolah menengah, kira ok lah sket sebab dah pandai jaga baju. Ni budak sekolah rendah ni ha...adoiiiiiihaiiii...Tak sah kalau tak hitam baju sekolah Kebangsaan dengan baju sekolah Agama. 

Dengan sisa makanan kat baju. Dengan kesan marker lah. Kesan lap mulut kat lengan baju...ppfftttt...Tu baru baju skolah kebangsaan. baju sekolah agama? Rasa macam nak pitam ibu ko nengok. Lutut hitam. Siku baju hitam, Bontot seluar hitam. Kaki seluar pon hitam. Pendek kata banyak yang hitam dari putihnya. Ko main apa kat sekolah abang kimi??? Ker sekolah agama awak tu yang kotor???

Ibu ko ni kalau nak menyental baju tersangatlah rajin. Kalau nak menyental pon tunggu weekend jer lah. Itu pon bergantung pada keadaan. Hari² biasa memang mesin basuh yang menyental. Aku menyental kejap kat tempat² yang hitam selebihnya mesih yang basuhkan. 

Letih wei menyental baju ni. Baru sental sikit dah lenguh tangan. Menyental sehabis tenaga pon belum tentu kotoran hitam tu hilang. Lagi best, bila dah sakit hati sebab menyental tak hilang² gak kesan hitam, ko masuk jer lah mesin basuh terus. Tapi kalau nak lengan sado, rajin² lah menyental...hahaha... 

Sekolah pon tak sampai setengah tahun. Tapi baju dah macam nak setahun pakai. Acaner tu. Baju budak pompuan pon macam ni jugak ker? Ker baju budak lelaki jer macam ni. Hitam sana sini. 

Note: Mood blogging dah nak ke laut. Harap² tak karam. 


Sejak anak² dah sekolah ni, hari² ada lah hari yang havov bagi  #makbanyakanak  ni. Kalau sebelum n...

Hari Yang HAVOC!!!

Sejak anak² dah sekolah ni, hari² ada lah hari yang havov bagi #makbanyakanak ni. Kalau sebelum ni kimi sorang jer yang sekolah. Tak der lah havoc sangat. Tahun ni qahirah dah start tadika dan Iman Qhalif dah start playschool. Jadinya...time management agak lari. Ker aku yang tak pandai lagi nak buat time management...nnggeeeee....


Boleh kata pagi petang havoc. Pepagi nak kena siap kan bakul Iman Hakimi sebab tahun ni aku hantar transit. Mandi, makan dan bersiap² suma kat skolah agama. Kalau tahun lepas si Abah amik si anak balik skolah. Tapi tahun ni tak boleh sebab sekolah kebangsaan petang. Tu yang amik transit. Pagi petang ko kena hangkut bakul ni dengan bag sekolah dia yang beratnya boleh cecah SEPLOHKILO. Kenapa kena bawak bakul? Sebab nak letak barang² skolah kebangsaan macam bag sekolah, towel, sabun dan baju sekolah. Banyak budak² yang transit. Sebab tu cikgu² pon prefer sorang budak satu bakul siap nama skali. Baju memang dah gosok siap². Ada tempat gantung, tapi takut salah baju plak even dah tulis nama. Jadinya eku letak elok² kat atas bakul kimi.

Qahirah pulak. So far bangun pagi ikut mood. Ada masa ok dan ada masa ko. Merengek²...sejuklah, tak nak mandi lah, nak ibu mandikan lah, tak nak gi sekolah lah. Memang menguji kesabaran #makbanyakanak. Kalau si Qhalif bangun sekali pagi tu, lagi bertambah havoc. Sebab dia minta candu dulu. Susu botol tak layan. Dapat 5-10 minit pon jadi lah...ppffttt...Iyer...anak soleh qhalif tu masih menyusu badan.

Pepagi kimi masuk sekolah agama pukul 7.30 am. Qahirah plak pukul 7.20 am. Haaaaa...awal ko. Sebab guru besar cakap kalau boleh biar awal sebab ada perhimpunan, mengaji, berdoa dan solah dhuha *berapa kali nak ulang daaaa..*Sebab sampai² jer dorang kena amik wudhu. Sweet jer tengok bebudak ni belajar amik wudhu.

Yang Qhalif plak skang ni kalau boleh pihak nursery soh mandi kan pepagi dari rumah. Tu pon havoc gak tu. Mana ko nak siapkan abang ngan kakak dia. Nak buat breakfast lagi. Dalam masa yang sama ko nak siapkan si kecik jugak. Kekadang aku hantar tak mandi pon. Cuma tukarkan pampers jer. Kesuntukan masa lah. Harap² pihak nursery memahami.

Nak menghantar plak. Pepagi memang aku hantar kimi ngan qahirah, Qhalif plak abah dia hantar naik motokar. Anak dara tu tak nak naik motor...ppffttt...Penuh tangan aku bawak turun bakul, baju sekolah kebangsaan ngan bag sekolah anak dara tu. Berat katanya. Tak larat...cissss...Kalau keluar skali dengan husband, dia yang tolong bawakkan barang² tu. 

wefie sekeping sementara tunggu abam kimi habis skolah

Balik amik anak² plak. Ada 3 tempat yang aku kena pick up. Yang ni pon masalah jugak. Kimi keluar pukul 6.35 pm. Iman Qhalif start charge OT pukul 6.30 pm. Kalau aku amik qhalif dulu, macam mana aku nak mengangkut barang² kimi? Bebudak ni memang berlari sana sini jer kerjanya. Daripada tak ter handle, nak tak nak...1st tadika qahirah. Amik dia dulu. 2nd amik kimi. Parking yang jadi masalah. Depan sekolah...kiri kanan sampai nak masuk tengah jalan orang parking keta. Memusing cari parking. Nak masuk traffic light dah berderet keta yang beratur. Pastu traffic light kejap sangat bertukar merah. Memang hazab lah amik dorang time waktu puncak ni. Tunggu jer lah kad OT qhalif sampai. Aku sampai nursery dekat pukul 7.00 pm. Kalau hari² macam ni? Cer kira berapa OT yang kena bayar? Nangis weiiiiii.

Kekadang balik dah penat. Nak masak lagi, nak mengemas bag dorang lagi pastu nak ajar kimi buat kerja sekolah lagi. Kalau sempat, memang aku kemas siap² baju qahirah ngan qhalif untuk esok. Kalau dah penat sangat, pagi esoknya baru aku buat. Nak kata bangun lewat, pukul 5.30 am aku dah bangun. Tapi tu lah....macam tak cukup masa plak. Nak kena bangun lagi awal kot. Nak kena belajar urus masa lagi ni. Ker mugkin awal² ni agak kelam kabut sket kot. Dah lelama nanti baru ok. Hurrmmmmm...

Bento pon aku tak start buat lagi. Rasa terbakar jer hati tengok ibu²/mommies² kat KELAB BEKAL/BENTO MALAYSIA sediakan bento cute miut untuk anak². Terus rasa bersemangat membara nak buat macam tu jugak. Pagi ni dah start buat roti sosej frozen. Harap² esok dah boleh start ber bento....inshaa'allah...

Uolls plak macam mana? Havoc macam aku jugak tak? Macam mana dengan time management? Boleh bagi tips tak? 

Note: Mekasih suami sebab banyak juga membantu even masa bersama sangat terhad. 

Setelah sebulan lebih bercuti. Di tambah pulak cuti tambahan lagi seminggu, dah tiba masanya untuk ...

Back to SCHOOL!!!

Setelah sebulan lebih bercuti. Di tambah pulak cuti tambahan lagi seminggu, dah tiba masanya untuk kembali ke pangkal jalan yer anak². Selamat Kembali Ke Sekolah.


Imam muda dan juga Ustajah pilihan. Posing dipagi hari sebelum kesekolah gittew. Aku percaya. semalam ramai parents yang amik cuti sebab nak hantar anak² gi sekolah kan. Especially anak² yang baru masuk darjah satu dan juga anak² yang baru masuk tadika. Termasuk lah #makbanyakanak ni ha,

Kimi sekolah Agama pagi. Petang sekolah Kebangsaan. Qahirah plak 1st day kat Tadika semalam. Even dah seminggu daycare kat PASTI. Tapi cuti tetap kena amik jugak, 1st day anak nak skolah kan. Sian plak. 


Elok jer dok diam. Sengih². Tapi tak bergaul pon. Dah macam anti sosial plak. Ibu pon yakin jer ‪qahirah‬ mesti tak nangis. Tapi ramalanku tersasar. Tak lama lepas tu boleh plak dia menangis. Adoiiii...nasib jenis nangis yg tak menjerit². Pada hal sebelum tu dah hantar daycare seminggu. Hurrmmm...cikgu cakap mungkin masa daycare haritu tak ramai budak. Sekali bila datang pagi tu ramai plak khenn. Kejutan persekitaran gamaknya. Alhamdulillah pagi ni tak nangis dah. Senang hati ibu nak gi keja. 

Minggu ni blh lah masuk lewat sket. Start next week kakak kena gi awal dari biasa. Pkul 7.20 am dah kena ada kat skolah. Sebab pagi² dah start perhimpunan, baca doa dan mengaji. Kalau lewat takut tertinggal nanti. Bak kata pengetua lah. Tu yang kalau boleh kena datang awal. Smoga kamu menjadi anak yang solehah.


Ni plak masa amik kimi kat skokah. Perhimpunan sebelum balik. Kena keluar ikut giliran. Rambang mata aku cari budak ni smalam. Sepesen jer memasing...hehehe...Last² jumpa gak. 1st day jer lah layanan 1st class sebab ibu hantar and amik dari Sekolah Agama dan Sekolah Kebangsaan. harini belajar² lah transit. Semoga dipermudahkan urusan kamu yer nak. Dah bermacam² pesanan ibu ko ni bagi. Harap serap dalam kepala. 

Note: Agar risau sikit sebab kimi 1st time transit. Sebelum ni hari² abah dia amik. Bersiap suma kat umah. Kali ni kena bersiap² kat sekolah. Jangan hilang baju and kasut sudah lah even dah tulis nama. 



Makin canggih teknologi skang kan. Baru sekolah rendah, tapi result exam semua di hujung jari. Tak ...

Result Exam Akhir Tahun | Check Online Jer

Makin canggih teknologi skang kan. Baru sekolah rendah, tapi result exam semua di hujung jari. Tak payang tunggu anak ulur keputusan kertas periksa. Tak payah nak tunggu hari report card. Tak payah nak tertanya² anak periksa nombor berapa. Sebab semua info² tu kita boleh tau mealui online jer. Hanya klik [SINI]. Nanti keluar macam ni:

Masukkan IC nombor anak

Pastu pilih keputusan awal.akhir tahun

Senang kan. Anak² pon tak bolehlah nak menipu kata kertas periksa tak dapat lagi...kertas periksa hilang...kawan amik kertas periksa....contohlah...hehehe...Sebab semua keputusan kita dah tau awal². Jadi anak², bersiap sedialah. 

Alhamdulillah....keputusan result akhir tahun kimi banyak peningkatan. Memang banyak beza keputusannya kalau nak di bandingkan masa periksa awal tahun haritu. Cuma ada lagi 5 result tak tau lagi berapa markahnya. Kalau nak tau, bebudak darjah satu skang ni ada 10 subject hokay. Kita dulu ada berapa jer? Fikirlah sendiri. Sian pon ada gak sebab baru sekolah rendah tapi banyak subject nak kena study. 

Aku pantau jugak mana subject yang kimi tak boleh nak score. Kalau boleh nak hantar dia tuition. Tapi tu lah, takut lagi membebankan plak sebab baru nak naik darjah 2 kan. Tengok dulu lah macam mana.

Note: Buku teks darjah 2 pon dah dapat. Awal betul.


Abaikan lah tulisan anak bujang tu yerp Straight to the point. Memang aku tak fasih sangat Ba...

Kerja Sekolah | Bila Si IBU tak pandai Bahasa Arab

Abaikan lah tulisan anak bujang tu yerp

Straight to the point. Memang aku tak fasih sangat Bahasa Arab. Setakat yang simple² tu boleh lah faham lagi. Kalau dah masuk suku kata memang aku tak pandai. Yang jadi masalahnya, bila Iman Hakimi ada kerja sekolah Bahasa Arab. Dapat plak si ibu yang tak pandai Bahasa Arab, Acaner nak ajar anak kan. Sian kat anak. 

Jadinya...kita minta tolong Google Translate jer lah. Bermain² dengan ejaan bahasa arab yang di taip dalam Bahasa Melayu. Salah eja nanti lain plak maksudnya. Sambil tu aku take note jugak untuk rujukan. Nak kena cari kamus Bahasa Arab nampak nya nih. 

Tapi kan, kalau dapat belajar Bahasa Arab pon bagus kan. Bak kata lagu yang hari² dengar kat Ikim.fm nih: "Mari Pelajari Bahasa Arab. Bahasa indah Bahasa Al-Quran. Mari pelajari Bahasa ini, Bahasa yang suci dan Murni"...haaaaa...curlass ko kan. Siap hafal tu...hehehe...Bagus rancangan nih. 

Note: Subject lain tak der masalah. Subject BA ni jer lah. Tapi bila ajar anak buat kerja sekolah ko faham² lah kan. Memang aku tak layak jadi cikgu.



Baju Sekolah dah kepam @ kusam macam nak masuk hujung tahun persekolahan. Tengok ni: Lutu...

SEKOLAH...Baru Masuk Bulan Kedua tapi????



Baju Sekolah dah kepam @ kusam macam nak masuk hujung tahun persekolahan. Tengok ni:


Lutut seluar hitam, lengan baju hitam dan hujung kaki seluar pon hitam...hitam legam. Ni dah basuh ngan clorox masih tak hilang hitamnya. Memang degil ko yer hitam. Ntah apa yang di buatnya si Iman Hakimi ni sampai hitam legam. Ko main apa kat skolah ni abam? Jalan melutut ngan menyiku ker ker ni? 

Tu baru baju sklah agama. Baju skolah kebangsaan pon sama jugak. Dah bagi sapu tangan ni. Letak siap² dalam poket. Haishhhhh...di lap nya mulut ngan lengan baju. Lupa kot sapu tangan kat dalam poket tu yer kimi. Dengan kesan minyak² makanan...kesan air tumpah...pppfftttt...Rasa nak menyinga jer tengok baju skolah Iman Hakimi nih. Kalau macam ni gayanya, banyak lah baju skolah nak kena beli. Jangan kata baju, stok clorox pon nak kena ada banyak juga...ekekeke...

Tapi kalau rendam baju ngan clorox, baju cepat reput. Katanya Vanish ok. Thanks for suggestion IZWA. Vanish pon bley tahan mahal juga harganya khenn.

Note: Tu baru citer pasal baju skolah, Blum citer pasal stationary dia lagi.



Tengok lah anak bujang ni. Gigih memberus kasut sekolah sendiri. Berus...jangan tak berus Iman ...

Kasut Sekolah | Sila Basuh Sendiri Yer



Tengok lah anak bujang ni. Gigih memberus kasut sekolah sendiri. Berus...jangan tak berus Iman Hakimi...hehehe...Kesian pon ada bila tengok. Baru darjah 1 dah kena basuh kasut sendiri. Haaipppp...tak boleh nak kesian² sangat. Kecik² ni lah kita nak kena ajar berdikari. Biar dia buat sendiri. Melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Kalau dah besar baru nak suruh basuh kasut, ko ingat dia nak buat ker? Tak der maknanya sebab dah biasa ada orang tolong basuhkan. Ini berdasarkan pemerhatian aku...cewahhh...

Ibu awak ni dulu pon basuh kasut sekolah sendiri kimi. Siap basuh berjemaah dengan kawan baik. Bawa kasut gi umah kawan tu and basuh sama² sambil main buih. Bila kasut tak kering sidai belakang peti ais. Pastu kasut pon jadi kuning sebab terlebih panas khenn...hehehe...Haaaa...mesti uols pernah  buat macam ni juga kan. Kenangan jaman persekolahan. Peti ais dulu kan ada jaring, senang nak sidai.

Iman Hakimi memang aku paksa basuh kasut sendiri. Kalau tak nak basuh, gi lah sekolah ngan lasut hitam legam tu. Nak? Tapi aku soh dia rendam dulu kasut sekolah tu. Agak² dah bersih sket baru soh dia memberus. Tapi with my supervision lah. Mana yang hitam² lagi tu aku tolong beruskan sket. Kapur kasut skolah pon dia buat sendiri. Abah dia yang tolong ajarkan. 

Note: 2 kali menaip entry ni. Boleh plak hilang...cissss...



Google pic. Tak sempat nak amik gambar anak dgn bag sekolah yg berat itu Last friday kimi b...

Beratnya BAG SEKOLAH!!!


Google pic. Tak sempat nak amik gambar anak dgn bag sekolah yg berat itu

Last friday kimi bawa balik jadual sekolah. Maknanya this week dah mula sesi pembelajaran untuk murid² tahun 1. Sedih aku tengok buku teks. Buku teks free khenn. Dapat plak yg dah lusuh dan nyawa² ikan. Haishhhhhh...tak boleh komplen banyak sangat. Bersyukurlah dah dapat free kan...ahaks...

Jadinya....malam semalam si ibu menyusun buku ikut jadual yang cikgu skolah bagi. Boleh tahan juga beratnya. Sehari ada 4 subjects. Buku teks ngan Buku Latihan 1Malaysia pastu dengan buku tulis lagi. Boleh tahan juga beratnya. Dengan botol air dan juga bento. Bertambah lah beratnya khenn. Soh pegang bekal tu tak nak. Nak letak gak dalam bag...haishhhh...layan kan jer lah.

Aku risau apa tau. Kelas kimi kat tingkat 2. Bawa bag berat lagi. Kalau bawa bag beroda pon tak membantu sangat sebab nak heret juga bag tu naik kat atas. Alahaiiii...sian sagat tengok anak bujang aku tu. Bertabahlah yer Iman Hakimi. Nak menmba ilmu ni banyak cabarannya. Tu baru sekolah rendah.

Ya! allah...permudahkanlah urusan anak² kami dalam menimba ilmu dan peliharalah keselamatan mereka.

Note: Alhamdulillah...Iman hakimi masih lagi berbento. Tahniah juga buat diri sendiri kerana gigih menyediakan bento pepagi. Harap dapat dikekalkan sampai hujung tahun persekolahan, in shaa allah ☺




Malas nak taip balik. Baca jer lah status ni. Apa? tak nampak. Ok lah...dengan rajin aku taip b...

Mahalnya makanan kat Kantin Sekolah!!!



Malas nak taip balik. Baca jer lah status ni. Apa? tak nampak. Ok lah...dengan rajin aku taip balik. Apa yang mahalnya?

1) Nasi lemak bodo ngan sambal ayam (tak der telur, kacang, timun dan ikan bilis) RM2.00
2) Meehoon sup bodo (tak der daun sup, daun bawang dan ayam/daging carik) RM1.00
3) Vitagen, Calsiyum dan Air sirap RM1.00
4) Kuih muih yang comel lote 40 sen seketul

Yang lain² aku tak tau. Kalau macam ni belanja 3 hinggit pon tak cukup. Smalam ada keluar berita pasal kenaikan harga makanan kat kantin sekolah nih. Katanya kementerian masih tak terima aduan dari cikgu/ibu bapa pasal kenaikan harga makanan kat kantin ni. Nak kena ada aduan baru nak check yer.

Kesan kenaikan harga barang, suma benda pon effect gak. Alahaiiiii...bebudak makan banyak mana lah sangat kan. Yang sedihnya, masa kat kantin skolah hari tu. ada budak ni tak tau harga nasi lemak tu rm2. Dia bagi singgit kot. Kebetulan aku ada, dgn rasa sedihnya aku tlg bayarkan utk dia. Sian sangat.

Dengan kenaikan kos sara hidup yang makin tinggi ni, aku pon kena merajinkan diri buat Bento untuk kimi. Kalau bagi dia duit belanja, ntah apa2 yang di belinya. Good luck utk diri sendiri.

Note: Stalker oh! stalker..buatla sesuka hatimu, kamu akan dibalas dengan apa yg kamu lakukan. Bak kata Ustazah SNBM 'Dunia kini kaya dengan "KARMANYA"..berhati² lah yer.





Mak budak dah start keja harini setelah hampir sminggu bercoti. Blog pon sunyi sepi juga. Smalam...

Hari Pertama Darjah 1!!!



Mak budak dah start keja harini setelah hampir sminggu bercoti. Blog pon sunyi sepi juga. Smalam plak mak budak ni excited hantar anak gi skolah. 1st time lah katakan. Perasaan excited, sayu, pilu, sebak sumanya ada lah. Macam tak caya jer anak aku yang lahir 3.3kg dulu ni dah darjah 1...huhuhu...




Sampai2 jer tgk ramai budak and parents berkerumun kat papan tanda. Nak tgk anak masing2 kelas apa kan. Pastu bawa anak2 beratur kat foyer berdasarkan papan tanda kelas memasing. Untuk tahun 1 kat SRK Seksyen 7 Bangi ni, ada lebih 500 pelajar yg berdaftar untuk tahun 1. Memang ramai lah sangat. Ada 12 kelas klo tak silap.




On the way nak masuk kelas. Kelas plak kat tingkat 2. Macam manalah nanti ni kimi. Ko tau lah bag budak skolah skang kan. Berat macam batu. Nak pikul naik tingkat 2 lagi. Bertabahlah anakku yer. Untuk minggu ni dan minggu depan, hanya bawa alat tulis dan beberapa buku jer.




Macam2 gelagat bebudak nih. Yg tak tahan tu, ada yang tido. Baik punya lentok. Sian sangat tengok. Ada yang nangis. Ada yang bergaduh. Gelak2 dibuatnya. Bukan gelagat budak jer, mak bapa budak pon sama. Sikit2 nak amik gambar. Dalam kelas nak amik gambar. Anak makan kat kantin pon nak amik gambar. Aku lah salah sorang daripadanya...muahahaha...Mestilah over kan. Moment anak masuk darjah 1 tu tak boleh dilupakan dan harus dirakam sebagai kenangan :-)




Last but not least, gambar kakak hantar adik gi skolah...*bluekkk*...hahaha...Dgn ini, rutin baru sudah bermula. Bangun lebih awal dari biasa. Sediakan breakfast/bento untuk kimi. Sediakan baju dan bag skolah agama. Baju bajan skolah hari2 kena basuh. Nak kena ajar kimi basuh dan kapur kasut skolah sendiri...phewwww...


Note: Alhamdulillah...1st day skolah kimi dah blh berdikari. Beli makanan sendiri & makan ngan kawan2.

posted from Bloggeroid

Ni namanya budak tak sabar nak naik darjah satu tahun depan. Testing baju skolah siap ngan kasu...

Keperluan Skolah | Berbelanja Secara Berhemah!!!



Ni namanya budak tak sabar nak naik darjah satu tahun depan. Testing baju skolah siap ngan kasut. Layan kan jer lah. Alhamdulillah...keperluan untuk Sekolah Kebangsaan dah selesai. Cuma untuk Sekolah Agama belum selesai lagi. Nak memilih sekolah agama pon dalam di lema juga ni. Tu nanti aku luahkan dalam next entry.

Memandangkan semua keperluan dah naik. Makanya....aku sebagai rakyat marhaen terpaksa berbelanja secara bijak dan berhemah. Cari baju skolah yang berkualiti tapi dengan harga murah. Skang klo nak berbelanja kena pandai bandingkan harga. Lagi pon budak lelaki klo pakai baju skolah...faham² lah kan. Baju skolah tadika pon hitam² dan koyak sana sini, inikan baju skolah rendah. 

Jadinya kami shopping kat Pusat Pakaian Hari² sajork. Apa? Tak glamer? Fedulik lah. Orang bukan belek jenama baju anak ko pon kan. Ukur baju di badan sendiri sudah. Beli baju 2 pasang. Seluar plak terlebih sepasang. Jadinya 2 baju dan 3 sluar. Kena tambah baju lagi sehelai. Kasut skolah plak cari yang berpatutan. Tak sampai RM20 pon. Tapi beli sepasang lah. Nak kena cari lagi berpasang² gak ni. Total untuk 2 baju, 3 seluar, kasut, stoking dak kapur kasut bersamaan dengan RM100++. 

Semalam plak aku cuti. Nak gi membeli buku skolah plak. Malas nak beli masa orientasi nanti sebab sure beratur panjang kan. Better beli awal. Gi smalam pon ramai juga parents yang borong buku skolah. Total untuk duit buku termasuk lencana dan tie skolah bersamaan dengan RM119.90. Ada juga member FB kata buku latihan tak perlu beli. Just belil buku tulis jer. Tapi aku beli semua. Tak per lah...aku kan ibu yang baru 1st time anak nak masuk darjah satu. Ke-excited-an dia tu lain macam sket...muahahaha...Tapi ada juga rasa terkilan bila dorang ckp tak pakai pon buku tu. Kalau tak pakai, kita buat kat rumah jer lah. 

Ni shopping untuk skolah agama belum lagi. Ntah berapa plak charge nya nanti. Memang terasa lah perbelanjaan untuk skolah. Tu baru anak sorang. Klo anak berderet? Lagi banyak nak pakai duit wei. Dengan zaman barang yang semuanya naik khenn. 

Note: Sabtu ni kimi ada orientasi. Siap ada latihan ke kantin lagi. Alahaiiii...macam tak caya jer anak aku nak darjah satu tahun depan.


Alhamdulillah...lega rasanya bila dah dapat surat kelulusan penempatan untuk tahun 2013. Risau ...

Kelulusan Penempatan Murid Tahun 1



Alhamdulillah...lega rasanya bila dah dapat surat kelulusan penempatan untuk tahun 2013. Risau juga takut tak dapat sebab daftarnya last minute. Nombor giliran pon banyak [SINI]. Nasib tergerak hati nak check peti surat. Selalu check tak der plak surat dari skolah. Tu yang malas. Sekali check last week ada plak. Dah sminggu dapat rupanya. 

Tapi kan, kad IMUNISASI Iman Hakim tu haku dah lupa kat mana letaknya. Harus selongkar satu rumah jawabnya ni. Harap² jumpa lah kad tu. Hurmmmmm...macam tak percaya jer aku dah ada anak yang nak masuk darjah 1 tahun depan. How time flies (^_^)

Uols dah check ker? Untuk selangor boleh check kat website JABATAN PELAJARAN NEGERI SELANGOR. Klik dekat semakan status permohonan. Kalau yang masih belum dapat surat tu, bley check kat website juga. 

Note: Buat pertama kalinya aku tak bangun sahur. Sedar² dah pukul 6.00 pagi...huwaaaaaa...Bertahan lah wahai diri. 

Extra Note: Hari ni berbuka puasa kat Marriot, Putrajaya. Terbayang sudah Kambing Panggang...ahaks...




Alhamdulillah...selesai sudah. Daftar online dari tahun lepas lagi. Tapi baru nak gi sekolah. ...

Pendaftaran Tahun 1!!!




Alhamdulillah...selesai sudah. Daftar online dari tahun lepas lagi. Tapi baru nak gi sekolah. Last month dah pergi, tapi surat beranak original tak bawak plak. Dok mencari kat umah...tak jumpa². Last² buat baru. Tu yang pagi ni gi skolah terus sebab last week dorang dah call. 

Nampak tak nombor pendaftaran tu. Banyak nya. Harap² adalah rezeki Iman Hakimi sekolah kat situ. Lagi pon dekat dengan rumah. Kalau yang tak daftar lagi cepat² lah daftar. Kalau selangor memang daftar online jer...senang.

Note: Kejap jer anak bujang ni nak masuk darjah 1...huhuhu...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks