Showing posts with label Pre-school. Show all posts
Showing posts with label Pre-school. Show all posts

Tengah survey Tadika untuk iman. Tahun depan dah 5 tahun. Dah elok sangat lah di dedahkan dengan alam persekolahan. Kepala pon tengan penin...

Tabika KEMAS, Taski ABIM, PASTI, Genius Aulad...Yang Mana Satu Jadi Pilihan?


Tengah survey Tadika untuk iman. Tahun depan dah 5 tahun. Dah elok sangat lah di dedahkan dengan alam persekolahan. Kepala pon tengan pening sebab tak tau nak hantar kat mana. Banyak gak nak kena fikir. Antaranya lokasi, kemudahan, yuran pendaftaran, transit...aduuuuuuuhhhhh...baru nak masuk tadika dah pening. Tu blom masuk darjah satu lagi.

Kritiria untuk memilih tadika mestilah kalau boleh nak yang terbaik kan. Dan yang penting, menitikberatkan pembelajaran islam. Ada beberapa tadika yang aku tengah survey, antaranya Taski ABIM. Kalau boleh nak yang area² Bangi ni jugaklah. Senang nak hantar dan senang nak gi kerja. Kalau tak silap, kat area sungai ramal ni ada, nak kena gi terjah lah nanti.

Tabika KEMAS plak aku tak sure kat Bangi ni ada ker tak, tapi pejabat daerah KEMAS ni ada kat Seksyen 9 Bangi. Tak tau lah klo Tabika Kemas ni kat situ gak ker. Nak kena calling² dulu nih. Kalau nak uols nak tau lebih detail pasal pendaftaran Tabika KEMAS ni, bley layari Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS). Borang untuk pendaftaran plak uols bley klik SINI

Tadika PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam) As-syakirin Fasa 2, Bangi. Nak kena survey lokasi. Tak der alamat lah plak kat website. Pendaftaran bermula 1 Disember 2011 hingga 10 Januari 2012.

Genius Aulad. Semua dah sedia maklum pasal GA ni kan. Teringin gak nak hantar iman kat sini. Tapi aku rasa macam tak mampu lah. Kena tengok pada budget dulu. Lokasi pon agak jauh dari rumah. Smart Reader plak memang di luar kemampuan lah. Registration jer dah macam nak masuk Universiti gamaknya.

Apa pon, setiap parents nak yang terbaik untuk anak. kalau boleh nak hantar ke sekolah yang bagus. Tapi kita kena tengok pada kemampuan jugak. Kena ukur baju pada badan sendiri. Kalau tak mampu, tak perlu lah nak hantar kat sekolah yg mahal². Jangan sampai terbeban dengan masalah kewangan di kemudian hari. Yang bagus tak semestinya mahal dan yang mahal tak semestinya bagus *erk...mcm pernah dgr jer...ekekeke*. Betul tak ^_^

OK lah. Nak sambung survey lagi and nak calling² plak.

Siapa tau lagi nih? ☺☺☺Silalah nyanyi. "We’re going on a trip in our favorite rocket ship Zooming through the sky, Little Einsteins Cl...

Little Einsteins

Siapa tau lagi nih? ☺☺☺Silalah nyanyi.

"We’re going on a trip in our favorite rocket ship
Zooming through the sky, Little Einsteins
Climb aboard, get ready to explore
There’s so much to find, Little Einsteins
We’re going on a mission, start the countdown
5, 4, 3, 2, 1
Everyone to rocket, rev it up now
RRRRRRRRRRRRRRR
We’re going on a trip in our favorite rocket ship
Zooming through the sky, Little Einsteins
climb aboard, get ready to explore
There’s so much to find, Little Einsteins
come On - Let’s Go - Little Einsteins
We need you, Little Einsteins - Yeah"


Salah satu favourite DVD yang Iman suka tengok selain Magic English & Upin Ipin. Bukan iman jer yang layan, ibu & abah pon layan gak tengok DVD LE nih. Especially lagu nya, best (^_^)

Plot Summary:

invites preschoolers to blast off on thrilling, music-filled journeys to real-world destinations where they'll solve important missions and have fun learning along the way.

This one is kind of the "origin" of Little Einsteins--where Rocket came from, and how the team came together. We meet Leo, who's the leader of the group and likes to conduct; his sister Annie, who likes to sing; June, a dancer; and Quincy, who plays instruments. This episode is basically introducing the concept--that the Little Einsteins get a "mission," and in this case that mission is finding a home big enough for Rocket. Rocket kind of has the personality of a puppy, all happy and wiggly--but is also a perfect flying minivan, stocked with snacks, toys, and musical instruments. The kids (both the Little Einsteins and your own) help Rocket power up by patting their knees to the beat of music, and then raise up their arms and yell "Blast Off!" to take off.

Pros: Fun adventures, educational, nice characters, a "safe" show for kids...

Cons: None.

The Bottom Line: We're going on a trip in our favorite rocketship...


Recommended: Yes



Ini antara aktivi yang aku selalu buat untuk Iman. Terjumpa pasal Butang Kognitif ni pon secara kebetulan masa tengah surf MukaBuku. Yang me...

Pre School Activity - Butang Kognitif

Ini antara aktivi yang aku selalu buat untuk Iman. Terjumpa pasal Butang Kognitif ni pon secara kebetulan masa tengah surf MukaBuku. Yang menjualnya pon cikgu prasekolah, Aznee. Info kat bawah ni aku C & P dari blog Aznee. Actually bahan² ni kita bley jugak cari sendiri, mcm aku tak der masa nak cari, solutionnya...order saja (^_^)

bahan yang digunakan adalah:

- butang berwarna
- butang berlainan bentuk
- kontena (untuk simpan butang)

kaedah ini adalah di bawah Sains dan Teknologi iaitu Matematik kerana ianya melibatkan bentuk, warna, rupa iaitu seriasi.

Seriasi merupakan susunan lebih daripada dua objek mengikut turutan berdasarkan kriteria yang jelas. Tujuannya adalah untuk memastikan susunan turutan yang betul. Kebolehan menyusun dan menertib adalah mengikut perkembangan konservasi dan pengelasan.

Contoh seriasi:

a) Menyusun mengikut pola urutan
  •     Kecil – besar, nipis – tebal, rendah – tinggi, pendek – panjang, sempit – luas.
b) Menyusun objek mengikut ciri

1. Keluarkan butang-butang dari bekas casing. Letakkan butang-butang secara bercampur dan rawak..

2. Minta anak anda memilih satu butang dari satu warna tertentu. Kemudian masukkan ke dalam lubang casing yang pertama.. Dituruti butang kedua dan seterusnya...Dan pastikan mereka mengisi mengikut urutan lubang yang kosong sekiranya tiada pilhan warna butang yang telah dipilih. Untuk pertama kali percubaan, anda boleh tunjukkan caranya supaya anak anak anda lebih mudah faham.

3. Sambil mereka bermain, anda boleh memperkenalkan bentuk dan warna butang tersebut..

4. Biarkan mereka bermain dan mencuba.. Jika anda ada 2 set butang atau lebih yang sama saiz.. Anda boleh campurkan butang tersebut dan arahkan anak anda susun mengikut warna yang sama.. Walaupun, berlainan bentuk, lihat kebolehan anak anda mengasingakan butang mengikut warna dengan betul..

5. Diakhirnya, anda juga boleh mengajar anak anda mengira butang tersebut mengikut warna masing-masing..

 Tadaaaaa....inilah hasilnya, muka happy sebab dapat susun dengan betul ikut warna (^_^)

Seronok sangat bila apa yang kita ajar mendapat tindak balas yang positif. Memula agak mencabar jugak sebab iman tak faham konsep. Bila dah banyak kali ajar, barulah dia faham. Practice make perfect.

Ok...selamat mencuba.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...