AFB Feeds

Showing posts with label Potty Training Tips. Show all posts
Showing posts with label Potty Training Tips. Show all posts

Sambungan dari entry [Potty Training Qhalif | Mission Accomplished!!!] . Lain orang, lain caran...

Potty Training TIPS!!!

Sambungan dari entry [Potty Training Qhalif | Mission Accomplished!!!]. Lain orang, lain caranya kan. Ada budak memang senang nak di potty training. Dan ada budak memang amik masa untuk di potty training. Ni berdasarkan pengalaman #ibu3anak ni…cewahhhh…Ada yang kata anak perempuan lebih senang di ajar. Anak lelaki plak agak payah. Haaipppp…. Tak semestinya hokay. Antara Iman Hakimi, Qahirah dan Iman Qhalif, Iman Hakimi agak cepat. Boleh baca [Potty Training Iman Hakimi]

Mungkin sebab Iman Hakimi pakai [Cloth Diapers]. Iyer...zaman kerajinan terlebih. Anak sorang masa tu. Rajin kemahin. Masuk anak kedua dan seterusnya...malas tahap gaban. Salute dengan orang yang pakaikan anak CD. Ok...tak nak melalut. Sambung citer balik.

Qahirah plak advance. Advance sebab dia bagi package…free diapers dengan pandai basuh yak sendiri. Jemput baca [Potty Training Qahirah]. Seronok tak terkata sebab ibu tak yah basuh yak anak lagi dah...hahaha... Tapi with supervision lah. Make sure dia basuh bersih kan. 

Ok…tak nak bebel panjang². Seperti yang aku tulis sebelum ni, kunci untuk potty training anak sampai Berjaya ialah KESABARAN. Kalau rasa tak sabar, biar jer lah anak tu pakai pampers yerp….hehehehe… Ni aku nak sharing tips potty training yang aku dah praktikkan kat #ImanQahirahQhalif.


1. Dah bersedia dan pandai cakap

Make sure anak dah betul² bersedia untuk di potty training. Kalau tak bersedia lagi, jangan di paksa. Ko jugak yang sakit hati nanti. Kita yang dewasa ni pon tak suka dipaksa² ini kan budak yang belum baligh. Aku pernah gak ajar qhalif secara paksa. Nangis² dia sebab nak jugak pakai pampers. Tak nak pakai seluar. End up…. Dia protes…tak nak pakai seluar. Boleng (bogel) jer dalam umah. Seluar dia gi letak dalam freezer. Tanjat ibu nengok benda asing apa lah kat dalam tu. Sekali seluar…ppffttt… Kencing pon beberapa kali terbabas. Tido tengah hari pon terkencing dalam sluar. Tu lah…sapa soh paksa² kan. Dah budak tu tak nak. 

Seluar didalam freezer...ppffttt...

Kalau anak dah pandai cakap senang sket nak train. Sebab dah faham apa dia cakap kan. Tapi kalau nak train masa anak masih tak pandai cakap lagi pon boleh. Janji dia faham apa kita cakap dan ko faham body language anak. Tak der masalah.

2. Kerap bertanya

Tanya lah banyak² kali. Tapi jangan lah tanya setiap 5 minit. Bosan plak budak tu nanti. Pesan juga kat anak kalau nak kencing/berak cakap ngan ibu atau soh gi toilet terus. Jangan dah kencing/berak baru nak cakap. Tapi tu normal lah. Tak sempat kekadang kan. Tabah jer lah.

3. Simpan carpet/tikar

Haaaaa…kalau kat umah tu banyak carpet/tikar, gulung lah dulu yerp. Kang kalau anak tu tak sempat gi toilet mau terkencing atas carpet/tikar. Double penat plak nanti. Biar lah togel dulu umah tu. Bila anak dah berjaya kencing/berak sendiri, baru lah letak balik carpet/tikar tu yerp.

4. Step by step

Tak boleh lah nak ajar sekali harung. Ko expect siang dah lulus, so malam pon kira lulus jugak lah gittew. Kena lah step by step. Memula potty training waktu siang dulu. Tunggu beberapa hari sampai anak dah berjaya. Teruskan plak ke step seterusnya. Potty training waktu malam pulak. Alas tempat tidur dengan  protector sheet kalau tak confident. Macam aku tak alas apa² pon. Tawakal jer. Sebelum tidur aku soh qhalif gi toilet dulu. Alhamdulillah….kering tilam. Kalau terjaga pagi tu aku kejut gak. Tanya sama ada dia nak kencing ker tak. Tapi kekadang kejut tak bangun pon. Tak nak kencing lettew. 

Bila dah lulus potty training malam. Kita masuk fasa seterusnya. Potty training time kluar jalan² plak. Sebelum kluar tu soh kencing dulu. Time tengah berjalan² tu jangan lupa tanya si anak  nak kencing/berak atau tak. Kekadang dorang bagi sign jer. Kalau pegang bebird tu maknanya nak kencing lah tu…hehehe…

5. Pujian & pelukan

Haaaaaa…Yang ni jangan dilupa. Sapa yang tak suka pujian dan pelukan kan. Kembang kuncup lompat bintang kalau kena puji. Apatah lagi kalau kena peluk. Macam tu jugak lah dengan anak syurga ni. Seronok wei tengok reaksi muka dorang bila kita sebagai ibu ni puji dia…. ‘yeayyyy….qhalif dah pandai kencing/berak sendiri’‘yeayyyyy… qhalif dah besar’… Bersorak bertepuk tangan ibu ko nak bila misi potty training berjaya. Si anak pon bukan main lebar senyum tu. 

6. Comparison

Ingat yer… development budak berlainan. Jangan rasa down bila tengok anak orang lain belum umur 2-3 tahun dah free diaper. Anak kita?? Dah masuk 4 tahun masih berpampers lagi. No..no..no… Ada budak yang cepat dan ada budak yang lambat. Tak yah lah nak banding² kan sangat.

Malu sebab orang mengata?... ‘Anak dah besar pon pakai pampers lagi’‘ishhhh…mak dia tak ajar ker. Dok umah jer kot’. Abaikan jer lah mulut orang. Dah nama pon manusia, ada jer benda yang nak mengata. Anak kita…bukan anak dia. Duit kita yang beli pampers. Bukan pakai duit dia pon. Jangan rasa down hokay. Bukan selamanya anak kita nak pakai pampers kan. Tiba masa nanti pandai lah dia.

Jangan compare antara adik beradik jugak… ‘tengok abang tu, belum 3 tahun dah tak pakai pampers tau. Awak ni? Dah 3 tahun ber pampers lagi’… Ni ayat yang pernah aku tuju kat Qhalif. Terkebil² budak tu…sobsss… Maafkan ibu nak. Jangan buat macam ni. Ingat….development budak berlainan.

7. Sabar

Kunci untuk berjaya potty training anak adalah S.A.B.A.R…. yup… kesabaran kena tahap paling tinggi. Kalau tak sabar memang susahlah. Tipu lah kalau aku cakap aku ni penyabar masa potty training anak. Ada masa hilang sabar gak. Istighfar…. Tarik nafas…hembusssss… Ko nak anak pandai kencing/berak sendiri kan. Sabar yerp. 

Ok… dah cukup kot tips² ni. Kalau ada yang nak menambah, dipersilakan. Yang tengah dalam proses potty training anak tu, semoga berjaya. Usaha tangga kejayaan. Berbaloi sebenarnya sebab dah boleh jimat duit pampers. 

Note: Bukan jimat duit pampers jer. Duit susu pon sama sebab Qhalif dah tak minum susu since last year. Next entry yerp.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks