Showing posts with label Parenting. Show all posts
Showing posts with label Parenting. Show all posts

Tengah sibuk packing baju ker tu. Atau dah on the way nak balik kampung? Ker dah selamat sampai ke kampung halaman? Mana yang sedang sibuk ...

Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung

Tengah sibuk packing baju ker tu. Atau dah on the way nak balik kampung? Ker dah selamat sampai ke kampung halaman? Mana yang sedang sibuk packing baju tu, ada tak buat Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung? Selain baju bajan, makanan dan toiletries, ada benda lain lagi yang korang kena titikberatkan sebelum pulang ke kampung. Apa dia?

Yang 3 botol kaca tu ubat selsema, batuk and happy. YLEO yang dah blend ☺

Ubat-ubatan. Sebab tu lah pentingnya Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung. Kena senaraikan keperluan untuk anak-anak selain dari baju dan makanan diorang. Especially di musim perayaan ni kan. Tiba-tiba anak tak sihat kan. Klinik for sure banyak yang tutup. Farmasi lagi lah kan. Hospital pulak kalau dekat dengan rumah tak apa lah. Tapi kalau jauh? Sebab tu kena prepare ubat-ubatan untuk anak. Beringat sebelum kena. Antara ubat yang korang kena sediakan.


Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung


  1. Ubat Bontot (Supp Paracetamol/Supp Ibuprofen. Guna bila high fever above 39c only)
  2. Essential Oils (Apa-apa minyak pon tak apa. Aku beli yang blend YLEO)
  3. Vicks/Bestie Balm
  4. PCM Syrup
  5. Salbutamol (Ubat cair kahar)
  6. Thermometer (regularly check suhu bila baby demam)
  7. Sterimar (spray type) / Iliadin (drop type) untuk selsema
  8. Cool Fever
  9. Plaster/Bandaid (incase luka ke apa)
  10. Inhaler (yang biru untuk reliever. Tak attack pun boleh pakai sesiap. Kalau termakan benda allergy, sempuk pulak. Those under follow up, controller sentiasa kena pakai. Coklat atau Merah. Kids below 7years old, please use aerochamber!)
  11. Scott emulsion
  12. Mosquito Repellent/Patch (Kat kampung selalu banyak nyamuk kan)
  13. Aqueous cream (rashes)
  14. Atopiclair (eczema rashes)
  15. Vaselin
  16. ORS (muntah/cirit)
  17. Durapor (plaster ni. Incase luka juga, sediakan kapas jua. Or bila emergency, buka selotep barang pun kuat tau? 😂)
  18. Calamine lotion (rashes)
  19. Baby oil (kembung, untuk keselesaan baby!)
  20. Difflam Spray for kids/aloclair spray for baby (Yang ni untuk ulcer mulut and tekak. Macam anak-anak memang kerap kena ulcer. So memang kena standby. Ada untuk kids and baby)


Thanks to Dr. Aiza for the info. Sebelum-sebelum ni aku memang tak pernah prepare pon ubat-ubat untuk anak-anak kalau gi mana-mana. Setakat bawak baby oil kalau anak sakit perut. Lepas ni memang kena khaskan satu bag untuk ubat-ubatan. Bukan keperluan kita jer yang kita kena fikirkan. Keperluan anak kena fikir jugak. Especially ubat-ubatan. Kita yang dewasa kalau tak sihat masih boleh tahan lagi. Tapi kalau anak-anak tak sihat, memang boleh susah hati lebih-lebih lagi dimusim perayaan ni.

Kalau yang masih belum packing tu, masih sempat lagi packing checklist ubat untuk anak-anak. Kalau ubat demam tak ada boleh gi klinik minta ubat. Yang lain-lain tu boleh cari kat farmasi sementara klinik dan farmasi masih bukak lagi ni. 

Note: Dah siap packing pon ubat-ubat dalam satu bag ☺


Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik....

Playtime With Didi & Friends Tarikan Terbaru di The Mines

Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik. Jangan kata kanak-kanak, mak pak pon minat dengan Didi & Friends jugak kan. Sampai kan ibu-ibu dan bapa-bapa pon dah naik hafal lah dengan lagiu-lagu Didi & Friends ni. Kalau dah bukak rancangan Didi & Friends, janganlah kau tukar chanel. Boleh nangis anak dibuatnya. Nak tak nak memang kena layan jugak. 


Ok… Tak nak bebel panjang. Ni nak sharing dengan korang semua yang anaknya peminat tegar rancangan Didi & Friends. Kalau nak tahu, kedai konsep pertama di Malaysia yang menawarkan tunggangan elektronik dan akticiti-aktiviti kraf bertemakan Didi & Friends telah dibuka di pusat membeli belah The Mines. Dan kami sekeluarga telah dijemput untuk menghadiri majlis perasmiannya baru-baru ini.


Kalau korang nak tahu, kedai konsep Playtime With Didi & Friends ni adalah hasil kerjasama di antara ZOOMOV (Malaysia) Sdn Bhd dengan pemilik Didi & Friends IP – DD Animation Studio Sdn Bhd (Digital Durian) dan Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro). Ada tiga perkara utama yang ingin dicapai untuk kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Iaitu untuk mengembirakan kanak-kanak, untuk memberikan pengalaman Didi & Friends di luar kaca TV dan untuk menggalakkan aktiviti kekeluargaan di antara anak-anak dan ibu bapa.

Aktiviti kraf

Anak bujang ni  buat separuh jalan. Selebihnya ibu yang buat... pffttt...

Masing-masing dengan tunggangan elektronik ☺

Boleh lah bawak anak-anak menaiki tunggangan Didi, Nana dan Jojo. Untuk 5 minit, bayaran RM10.00 dan untuk 3 tunggangan 5 minit pula RM20.00. Selain daripada tu, anak-anak juga boleh menyertai aktiviti kraf, melawat kedai mini dan menikmati sesi nyayian santai yang terdapai di kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Memang best lah.


Turut sama dimajlis pelancaran pada hari tu ialah 30 kanak-kanak dari dua rumah anak-anak yatim iaitu Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih. Mereka diraikan dengan penuh meriah serta dihiburkan dengan tunggangan muzikal Didi, Nana dan Jojo. Bergambar Bersama mascot-maskot dan mencuba pelbagai aktiviti krat. Terpancar kegembiraan diwajah mereka


Selesai acara tersebut, kami dijemput untuk majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih di restoran Timur Tengah di The Mines iaitu Almendi’s. Sementara menunggu waktu berbuka puasa, Iman Muda Nazrul muncul untuk memberi tazkirah mengenai ganjaran di bulan Ramadan. Menarik sangat bila mendengar tazkirah dari Iman Muda Nazrul tu. Terisi masa dengan ilmu sebelum nak berbuka puasa.


Memang terpancar kegembiraan di wajah anak-anak bila dapat jumpa Didi & Friends. Selalu tengok dalam TV jer kan. Terima kasih juga pada PR yang sudi jemput kami sekeluarga di majlis pelancaran Playtime With Didi & Friends dan majlis berbuka puasa sekali bersama anak-anak yatim. Sedap sangat Nasi Arab dekat restoran Almendi’s tu tau.

Kalau korang taka da aktiviti nak buat on weekend, boleh bawak anak-anak dekat Playtime With Didi & Friends ni. Ada aktiviti lain selain dari tunggangan elektronik. Untuk maklumat lanjut tentang Playtime With Didi & Friends, boleh layari:

Instagram: @playtimewithdidi



Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??  | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan be...

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni?? | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan bersamaan dengan Setahun Tiga Bulan. Kenapa lah cepat sangat kau membesar nak #ayatcliche. Tapi tu lah... Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??


Anak orang belum setahun dah berjalan. Anak kau bila lagi? Relax lah. Nak risau buat apa kan. Development budak lain-lain. Ada yang cepat berjalan dan ada yang lambat berjalan. Ni ikut abang dia Iman Hakimi. Start berjalan masa umur dia Setahun Lima Bulan kot. Siap bawak gi berubat lagi. Mandi air penawar. Biasalah... anak 1st masa tu. Risau terlebih. Skang dah #anakempat. TAk risau dah. Harraz pon dah bleh berdiri sendiri, Cuma dia tak confident lagi nak melangkah.

Alhamdulillah... Masih fully breastfeed. Budak kuat mengempeng nih. Dan aku masih struggle bekalkan susu fresh hari-hari. Berapa banyak hasil perahan yang aku dapat, banyak tu jugak lah aku bekalkan dekat nursery. Nasib Harraz dah start makan. Cuma aku selalu pesan kat cikgu, soh bagi air masak kalau susu tak cukup. Tapi tu lah.. Si harraz ni tak suka minum air masak. Kalau bagi dalam cawan baru dia minum. Itu pon sikit. Kalau dah haus sangat, memang laju jer minumnya.

Bekalan makanan ke nursery masih lagi air tangan ibu dia ni, No nestum or cereal. Homemade is the best. Kemalasan masak tu kadang-kadang ada jugak. Selalunya on weekend. Bila dah malas tu, nasi putih dengan ikan goreng atau telur lah jawabnya sebagai alas perut dulu sebelum aku masak bubur. Nasib anak soleh ni tak cerewet bab makan. Semua bedal.

Kuat merajuk. Ntah ikut perangai siapa. Suka campak remote. Pantang nampak... mesti nak campak. Dah pandai bukak pampers. Kalau lambat pakaikan seluar memang dia buka lah pampers tu. Dah pandai nak masuk toilet. Pintu toilet kena sentiasa tutup. Haritu dah terlepas masuk toilet. Mengundang bahaya betul budak ni kalau kau leka. 

Development lain... Sama jer macam budak-budak yang seusia dengannga. Cuma part berjalan tu jer lah. Since puasa dah 5 hari ni, dia pon bangun sahur jugak. Last week anak soleh ni batuk-batuk. Sekali kena sedut gas. Aku risau betul kalau harraz start batuk. Sebab ada sejarah kan. Skang dah beransur pulih... Alhamdulillah. Semoga anak ibu membesar dengan sihat.

Note: Mencabar nak masak untuk berbuka sebab si harraz suka masuk dapur. 


Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali meng...

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!!

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali menghantui aku. Asal aku nampak dia jer, aku rasa seram yang teramat sangat. Aku rasa nak lari. Tapi aku tak boleh lari. Aku kena hadap jugak benda tu. Especially waktu malam. Memang rasa seram sejuk dibuatnya sebab kau akan rasa sakit bila kena. 


Bila kau kena tu memang kau akan terjerit. Mana tak terjerit. Keseraman yang aku hadap tu boleh mendatangkan luka. Sampai anak-anak kau pon terkejut sebab kau asyik terjerit-jerit. Dah 2 ker 3 bulan aku hadap benda seram ni. Tapi lately menjadi-jadi seramnya. Dan mungkin aku akan hadap lagi 9 bulan kot.... huhuhu... Seramnyaaaaa...

Apa yang seram sangat tu? Aku seram dengan makhluk nih:



Wah... Kusyuk membaca nampak. Suka baca kisah seram erk. Ini lah dia yang menjadi keseraman aku sejak akhir-akhir ni. Makhluk paling comel yang menghantui aku sekarang nih... Imam muda Iman Harraz.... ekekeke... Kenapa dengan Harraz sampai buat ibu dia ni naik seram? 

Mana tak seram. Gigi dah banyak tumbuh woihhh!!! Dan kerjanya sejak gigi dah banyak ni asyik nak mengasah gigi jer masa tengah menyusu. Terjerit-jerit aku dibuatnya. Kalau kat rumah ok lagi. Aku risau kalau menyusu kat public area. Terkejut pulak orang dengar aku menjerit nanti. 

Aku terbayang kisah si ibu yang putus putingnya bila kena gigit dengan si anak... eeuuwwww... Tersangat ngeri hokay. Kalau luka pon kau dah rasa ngeri ini kan pulak terputus... double triple kengeriannya. Kejadian tu tak sure dekat mana. Kalau tak percaya, ini kisahnya [Puting Payudara Putus Digigit Ketika Menyusui Anak]

Siapa kata breastfeeding ni mudah? Ini lah antara salah satu risiko yang kau kena tanggung. Sakit macam mana kena gigit sekali pon, tanggungjawab kau nak bagi susu yang terbaik untuk anak tetap dilaksanakan. Picit hidung... Sudah. Tekap hidung masa dia menggigit.. Sudah. Slow talk jangan gigit masa dia tengah menyusu pon sudah. Penampar jer aku tak bagi lagi... kahkahkah... Gila kau nak tampar anak sendiri yang baru berumur setahun dua bulan.

Tapi tu lah... Dah namanya budak. Gusi tengah gatal gamaknya. Redho jer lah. Acah-acah merajuk dengan anak tak nak bagi nenen, dia bukan faham kau tengah merajuk pon. Buruk nau perangai nak merajuk rajuk kan... ekekeke... Tak apa lah. Tak lama pon moment breastfeeding ni. Nanti bila anak dah besar, kau sendiri yang akan rindu dengan moment tu tau. 

Gittew lah kisah seramnya. Buat ibu-ibu menyusu di luar sana. Kau tak keseorangan. Don't give up sebab ramai geng yang kena gigit dengan anak... hahaha... Bertuahlah kau kalau anak tak pernah gigit time kau menyusu. 

Note: Tak sabar nak balik. Nak gomol dak mok nih


Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain ma...

Product Nursery Berkualiti Dari Babyhood Malaysia

Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain macam kan. Segala persiapan kalau boleh nak perfect. Dari baju baby sampai lah kelengkapan baby yang lain. Pantang tengok barang baby, especially baju-baju yang comel. Semua nak beli. Selain kelengkapan sepersalinan dan barangan bayi, antara keperluan yang perlu parents sediakan ialah tempat tidur bayi atau pon Baby Cot.


Ada bermacam-macam jenis Baby Cot yang terdapat dipasaran sekarang nih. Tak terkecuali juga bermacam-macam jenama. Daripada jenama biasa kepada jenama yang berkualiti. Antaranya dari jenama Babyhood Malaysia. Jenama Babyhood Malaysia ni asalnya dari Australia dan mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun dalam industry produk nursery dan produk yang dihasilkan di bawah piawaian Australia. 

Antara Product Babyhood Malaysia

5-in-1 Sova Cot (Classic and Clear)



Kalau tengok baby cot ni kau akan tertarik kerana ianya menggunakan kayu yang paling berkualiti tinggi iaitu European beach wood timber.and certified organic textiles. Dan paling best dengan The Sova Cot ni kerana ianya mempunyai 5 function. Meh tengok nih:


Aku pon tertarik dengan fungsinya yang 5 in 1 ni. Memang tak rugi kalau labur duit beli ni. Pelaburan yang sangat berbaloi sebab boleh pakai sampai anak dah besar dan boleh pakai sampai bila-bila kot. Boleh klik [SINI] kalau nak tau lebih info.


Amani 4-in-1 Cot


Yang ni pon menarik jugak. Koleksi yang megah dan indah gittew. Direka secara ergonomik dan dibuat dengan sustainable clear A grade NZ plantation timber. Baby Cot ni ada 4 function. Bassinet (buaian) Toddler level, Toddler bed dan Day Bed. Untuk toddler bed ni, korang boleh masukkan toddler rails yang separuh tu untuk mengelakkan anak dari terjatuh. Day Bed pulak boleh dijadikan sofa untuk anak duduk. Boleh menampung berant sehingga 100kg bermula dari bayi sampailah usia 5 tahun. Info boleh baca kat [SINI]

Classic Sleigh 4-in-1 Cot


Detail produk boleh baca kat [SINI]

Classic Curve 4-in-1 Cot


Detail product boleh baca kat [SINI]

Kualiti produk Babyhood tak perlu dipertikaikan kerana dihasilkan di bawah piawaian Australia dan katanya lebih ketat daripada kedua-dua piawaian Eropah dan Amerika Syarikat. Ia ditadbir oleh INPAA (Infant & Persatuan Nursery Products of Australia), sebuah pertubuhan yang dimiliki dan dikendalikan secara persendirian, badan wakil utama dalam industri nurseri Australia. 

Selain dari produk Nursery, terdapat juga kerusi untuk keselesaan ibu yang menyusu iaitu Feeding Chair. Ada 4 jenis Feeding Chair... DIVA GLIDER, MANHATTAN GLIDER, SOVEREIGN GLIDER dan SAVANNAH GLIDER. Menarik sangat tau. 


Tengok ni. Nampak empuk dan selesa sangat kan. Ianya memang direka khas untuk keselesaan ibu ketika menyusukan anak . Iyerlah... Baby bangun kan setiap 2-3 jam setiap hari. Kerusi ni boleh dilaraskan untuk memastikan anda berada dalam kedudukan yang selesa untuk keperluan badan. Terdapat sokongan dan keselesaan semasa menyusu khususnya pada bahagian leher, bahu dan bahagian belakang badan. Best nya kalau dapat sebiji. Feeding Chair ni dapat menampung berat sehingga 90kg


Banyak lagi barang-barang yang terdapat di Babyhood Malaysia. kalau korang nak tahu, pengedar untuk produk-produk ni dikeluarkan oleh Supreme Global Marketing Sdn Bhd yang ditubuhkan pada tahun 2010. Merupakan pengedar ekslusif untuk barangan Babyhood dan Nuna di Malaysia yang memahami betapa pentingnya produk yang selesa, selamat dan berkualiti. 

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai produk. Atau nak buat pembelian, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

Alamat 

SUPREME GLOBAL MARKETING SDN BHD
21-2 Jalan USJ 21/1
47630 Subang Jaya, Selangor
Telefon : 03-8023 3277
Email : admin@babyhood.com.my






Genap 1 Tahun 2 Bulan usia saya. Bukan harini tapi hari sabtu haritu. Kenapalah cepat betul masa berjalan. Rasa tak puas nak gomol-gomol la...

14 Bulan?? Cepatnya!!!

Genap 1 Tahun 2 Bulan usia saya. Bukan harini tapi hari sabtu haritu. Kenapalah cepat betul masa berjalan. Rasa tak puas nak gomol-gomol lagi ni sebab bau baby tersangat lah wangi. Bau mulut pon masih wangi lagi.. hehehe... 


Masih belum boleh berjalan lagi. Relax lah ibu. Tak lama lagi jalan lah saya. Abang Iman Hakimi dulu nak masuk setahun lima bulan baru boleh berjalan kan. Gigi dah ada 6 batang. Dan bakal tumbuh lagi 2 batang. Itu yang buat ibu saya seriau nak susukan saya sebab secara tak sengaja saya tergigit ketika menyusu. Sowwi ibu ☺
.
Alhamdulillah... Dalam tempoh 14 bulan ni aku masih lagi bertahan dengan susu ibu walaupon dalam keadaan kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Berapa oz hasil perahan harini. Irulah hasil yang aku bekalkan untuk anak soleh Iman Harraz ni. Syukur sebab masih mencukupi. Lagi pon Harraz dah start makan kan. Tapi malam memang Harraz pulun habis-habisan menyusu. 

Setiap malam/pagi bangun 5 hingga 6 kali untuk menyusu. Rabak mata aku asyik terbangun jer. Aku syak Harraz kena Growth Spurt lah. Atau orang panggil peralihan bulan sebab asyik nak berkepit dan nak menyusu jer terutama malam. Perut baby beubah saiz menjadi besar dan memerlukan lebih banyak susu, Kesannya... baby meminta lebih banyak susu dari ibu. Gittew kisah Growh Spurt kalau korang tak tahu lagi, 

Bubu dengan budak manja ☺

Perangai pon kemahen lagi. Nak kau duduk dengan dia. Kau bangun nak mandi pon melalak beria macam kena rotan. Nak mandi dengan aman pon tak boleh. Pada hal ada jer abah dia. Kau nak masak pon dia ikut masuk dapur jugak. Dah macam mana kau nak masak kalau dia berdiri kat kaki.... ppffttt... Kuat merajuk dah skang nih. Geram jer rasa sebab comel sangat bila baby merajuk tau ☺☺

Dah boleh sebut bu @ ibu. Sedap tinga ibu kau dengan nak... 'bubu.... bubu... Bubu pon bubu lah nak. Asalkan ada bu belakang tu.. muahahaha... Bekal makanan ke nursery masih hasil air tangan ibu. Gigih tak gigih lah aku. Masih kekal bertahan dengan homemade baby food. Alhamdulillah masih istiqomah. Itu jer lah kisahnya untuk 14 bulan nih. Citer lebih-lebih nanti ada yang meyiampah. 

Note: Ramai yang geram degan pipi labuh si harraz ni ☺



Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung?...

Biarkan Anak Balik Sekolah Seorang Diri | PARENTS... Please Take Note

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung? Kalau tak ada rasa apa-apa memang korang jenis tak ada perasaan. Aku yang baca ni rasa macam nak nangis... Speechless. Terus teringat dekat anak sendiri yang tengah sekolah tu. 


Dari komen-komen yang aku baca. Budak ni sekolah dekat Seksyen 7, Bangi. Rumah dia dekat Seksyen 8, Bangi. Kelas koko setiap hari Rabu. Kalau ada kelas koko dia kena blik sekolah jalan kaki. Kelas koko habis pukul 4.00 pm kalau tak silap. Kalau korang nak tahu, dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu jaraknya boleh tahan jauh jugak. Kau kena lalu roundabout. Jalan yang boleh tahan sesak. Tak tahu lah kalau budak ni lalu short cut. Tapi dari penceritaan, budak ni ikut roundabout dan bukan jalan short cut.

Kau bayangkan dengan keadaan cuaca yang ada masa nya hujan dan panas terik. Dan kebetulan petang rabu tu hujan. Balik sekolah jalan kaki dalam keadaan hujan dan basah. Allah... Kesian sangat-sangat. Yang aku hairan, parents budak ni tak risau ke dengan keselamatan anak dia ni? Buatnya yang nak tumpangkan anak dia balik tu orang jahat? Zaman sekarang kau kena fikir keselamatan anak jugak. Zaman dulu dengan sekarang lain. Dulu aku pergi sekolah agama jalan kaki jer. Agak jauh jugak dari rumah. Tapi dulu jenayah tak macam sekarang. Totally different.

Bersangka baik. Mungkin 2 bijik kereta yang ada kat rumah tu rosak. Kalau rosak, kau kena ada planning macam mana nak amik anak. Atau mungkin emak budak ni ada masalah lain yang buat dia tak boleh amik anak dia. Atau mungkin mak dia dalam pantang. Kalau korang nak tahu, dah 5 orang pernah hantar budak ni balik. Maknanya parents dia memang tak kisah pon pasal keselamatan anak dia. Baca nih:


Tahun lepas mak dia dalam pantang. Tahun ni? Pantang jugak ker? Bagi aku simple jer. Kalau kau dan suami ada hal dan memang tak boleh amik anak balik dari koko, kau cakap dengan anak tak payah pergi kelas koko. Kalau anak kau nak pergi jugak, kau upah lah jiran atau van untuk tolong ambilkan. Hari biasa aku tak tahu budak ni balik macam mana. Yang cerita ni kalau ada kelas koko (kokurikulum) mak dia suruh balik jalan kaki. 

Kalau korang nak tahu, budak ni Darjah 6. Owh... mungkin parents ni nak ajar anak dia berdikari. Hello... Kalau nak ajar anak berdikari, bukan macam ni caranya. Ini kau dah bahayakan nyawa dan keselamatan anak kau sendiri. Orang jahat ada dimana-mana. Depan mata kau pon diorang boleh culik inikan jalan kaki sorang balik rumah. Petik jari jer. 

Aku anak balik lambat pon aku dah risau even dia naik van sekolah. Ada satu hari tu dah pukul 7.30 pm pon tak sampai rumah lagi, Aku dah risau. Selalunya pukul 7.00 pm dah sampai rumah. Suruh husband call van. Rupanya van hantar budak lain dulu sebab budak tu sakit perut. Lega rasa. Nak biar anak aku main kat luar pon aku dah risau. Inikan nak biar anak balik jalan kaki. Tapi since diorang dah sekolah ni, baru aku bagi kelonggaran sikit nak main kat bawah. Dengan syarat, abang dia kena ada. 

Macam Iman Hakimi pulak, since dia dah berkawan ni, aku limitkan jarak dia. Paling jauh pon pergi flat sebelah dengan surau jer. Habis majlis kat surau terus balik. Lebih dari tu tak boleh. Kekadang aku naik risau nengok budak-budak naik basikal. Melintas jalan besar pergi kedai. Allah... tak risau ker parents dia biarkan anak naik basikal tanpa pengawasan orang dewasa. 

Untuk budak ni memang aku sedih dan kesian sangat-sangat. Aku tak dapat bayang kan budak sekolah balik jalan kaki dalam keadaan hujan. Kalau korang duduk bangi, korang boleh tahu jarak dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu. Boleh tahan jauh tau. Kalau rumah dekat dengan sekolah aku tak kisah. Semoga anak ini sentiasa dibawah lindunganNYA. Syabas pada warga Bangi yang prihatin hantar budak ni balik. For you PARENTS... Tolonglah... Jangan abaikan keselamatan anak. Jangan bahayakan nyawa anak sendiri. 

Bukan nak mengaibkan parents budak ni sebab aku pon tak tahu siapa parents dia dan budak tu pon aku tak kenal. Cuma kita amik pengajaran dari cerita ni. Jangan bila jadi apa-apa yang tak elok pada anak baru nak menyesal. 

Note: Even aku suka bertekak dengan anak-anak, tapi bab keselamatan diorang aku jaga betul-betul, Especially kalau kat luar. Lantak lah kau nak pandang-pandang jeling-jeling bila aku jerit kat anak. Yang penting anak aku ada depan mata. Sebab si qhalif dengan qhahirah ni suka jalan menonong... ppffttt...



12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun  Gigi mana... gigi ☺☺ Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur...

Iman Qhalif Turns 5 Today!!!

12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun


 Gigi mana... gigi ☺☺

Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur dah bertambah, tapi badan kecik tak sepadan dengan umur, Makan boleh tahan banyak. Tapi badan tak naik-naik. Risau jugak. Haishhhh,... Perangai pon boleh tahan jugak ni. Buat ibu urut dada hari-hari. Cepat sentap betul tau budak ni. Memang tak boleh di bawak bergurau. Gurau sikit dah sentap. Dia buat orang tak apa. Kalau orang buat dia... hurrmmm... 

Menyemart memang nombor 1. Nak smart jer, Duduk rumah pon nak pakai seluar jeans. Ada masa tidur malam pon ber seluar jeans jugak. Kalau ada benda yang dia tak suka, kau jangan lah paksa. Macam weekend haritu. Ada sukan sekolah PASTI. Boleh dia tak nak pergi. Kau rasa? Hangin jer lah aku. Dah bayar yuran untuk sukan. Boleh dia tak nak pergi. Buat keras dia. tak nak bangun and tak nak mandi. Sehari aku tak layan dia.... hahaha.. Hemak kau bila dah sentap kan. 

Fresh form oven

Macam mana pon perangai awak, Ibu tetap sayang. Selamat Hari Lahir yang ke 5 Iman Qhalif Bin Husaini. Doa ibu semoga Iman Qhalif membesar sebagai anak yang soleh didunia akhirat, bijak pandai, sihat tubuh badan dan berjaya dalam apa jua yang dilakukan. Ibu, Abah, Abang Kimi. Kakak Qahirah dan Adik Harraz sayang Iman Qhalif. Nanti kita potong kek yer.

Note: Aku masih hutang cerita pengalamam lahirkan Iman Qhalif ni... ppffttt...


Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana mengha...

Malas Lipat Baju | Amalkan 7 Tips Ini

Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana menghadapi masalah yang sama termasuklah #makanakempat ni haaa. Never ending story punya ceerita. Entah apa penyakit pon tak tahu lah. Misteri wan peah betul kan tetiba dapat penyakit malas lipat baju nih. 


Ada cara sebenarnya yang kita boleh kita aplikasi kan kalau tak nak bagi baju bajan bertimbun. Tapi kau kena konsisten dan istiqomah lah kalau nak buat. Tak boleh lepa. Kalau lepa memang katil kau atau katil anak kau jadi tempat letak baju yang bertimbun tak berlipat tu lah... hahahaha... Tak kelakar hokay. Sakit mata memandang lagi adalah. Kalau korang tak nak baju yang tak berlipat bertimbun, boleh amalkan tips ni. Perghhhh... Kau sendiri pon malas lipat baju ada hati nak bagi tips... ngeeeee... Ini berdasarkan pemerhatian aku. Tips untuk aku jugak ni supaya rajin lipat baju. 

Tips Rajin Lipat Baju 


1) Angkat Baju Terus Lipat

Kalau baju dah kering kat ampaian tu. Angkat dan terus lipat. Jangan letak dalam bakul baju. Kau amik letak atas katil pastu lipat terus. Baju pon cantik tak berkedut. Kalau kau letak dalam bakul, memang selamat lah baju tu dalam bakul tak berlipat. Kedut seribu baju kau dibuatnya. Nak pakai pon kena gosok dulu.

2) Lipat Baju Depan TV

Hiburan di kala melipat baju gittew. Tak der lah bosan sangat kan. Sambil lipat baju, sambil nengok TV. Mata kat TV tapi tangan buat kerja. Untuk korang yang tak ada anak kecik boleh lah. Tapi kalau ada anak kecik macam aku ni memang tak boleh. Kau lipat dia punggah jadinya. Melainkan kau letak dia dalam baby cot dan letak segala mainan dalam tu bagi dia leka. Kau pon kena lah cepat-cepat lipat baju bajan tu. Jangan mata ke TV tangan tak jalan.

3) Ajak Anak-Anak Lipat Baju

Kemas tak aku lipat... hahaha... ☺☺

Time diorang kecik ni lah nak kena ajar buat kerja rumah. Melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Ajak anak-anak lipat baju sekali. Kau asingkan baju anak-anak. Biar diorang lipat sendiri. Tak kemas pon tak apa. Lama-lama nanti ok lah. Tapi kan, jenis macam aku yang ada sipi-sipi OCD ni agak payah jugak. Aku sejenis yang suka lipat baju ikut turutan. Baju yang besar kena letak bawah. Ikut susunan. Kalau baju anak-anak, aku suka lipat sekali dengan seluar. Pairing gittew kan. Biar baju yang aku lipat tu nampak cantik tersusun. Bila anak dah tolong kau lipat baju, kau lipat balik baju tu sebab tak kemas. Jangan tiru macam aku... hahaha... Kena buang tabiat nih. Nak anak tolong, tapi bila anak dah tolong kau punggah balik... ppffttt...

Kemas atau tak lipatan baju si anak, abaikan saja. Ajar step by step macam mana nak lipat baju. Lama-lama bila dah biasa lipat nanti ok lah tu. Practice make perfect gittew kan. 

4) Off kan Hand Phone

Aku tahu. Korang sambil lipat baju sambil layan FB, IG, Blog and Twitter kan. Mengaku jer lah sebab aku pon macam tu.. muahahaha... Lipat baju sehelai dua lepas tu tengok HP. Baca newsfeed FB. Tengok gambar-gambar kat IG. 30 minit nengok HP. Sambung lipat sehelai dua lagi dan sambung nengok HP balik. Dah kalau asyik belek HP jer yang lama ater bilanya nak habis kerja melipat baju?? Jadinya... Kau kena OFF kan handphone tu dulu. Baru lah cepat kerja melipat baju kau siap. Dah siap semua barulah kau ON kan balik HP tu. Boleh sahut tak cabaran ni... ekekeke...

5) Sediakan Bakul Baju Untuk Setiap Anak

Kalau anak kau ada 4, kau kena beli empat bakul. Beli yang saiz sederhana sudah lah. Asingkan baju anak-anak dalam bakul masing-masing. Senang sikit kau nak cari baju anak-anak kalau tak sempat nak lipat kan. Bila kau dah asingkan baju anak-anak ni, nampak lah kemas sikit. Lepas tu kebarangkalian kau rajin nak melipat baju tu datang sebab nampak baju tak banyak sebab dah susun dalam setiap bakul. Cuba kalau kau letak semua baju-baju tu dalam bakul besar? Perghhhh... Perasaan malas kau makin menjadi-jadi. Ini semua permainan psikologi. Kau boleh baca kat [SINI]. Ada benarnya jugak. Jom lah cari bakul baju untuk anak-anak ☺☺

6) Jadikan Melipat Baju Sebagai Hobi

Iyer... Nak rajin lipat baju, kau jadikan lipat baju tu sebagai hobi. Macam hobi kau baca novel. Selagi kau tak habis baca selagi tu lah kau tak boleh tidur. Macam ada benda tak kena. Sanggup berjaga sampai pagi sebab nak baca sampai habis. Cuba kau anggap Melipat Baju pon macam tu jugak. Selagi tak habis selagi tu kau rasa tak boleh tidur, Sanggup berjaga malam sebab nak habiskan lipat baju. Amacammm... Ada berani jadikan melipat baju sebagai hobi... ngeeee... 

7) Hantar Dekat Sevice Lipat Baju

Ini paling sadis. Kalau tips-tips yang aku bagi ni tak jalan. Kau hantar jer lah dekat service lipat baju. Habis cerita. Dah banyak service lipat baju sekarang ni. Kau mintak tolong pakcik google carikan. Dia boleh bagi kau contact untuk service lipat baju... Nampak sangat kau pemalas kan... muahahaha...

Sekian perkongsian tips dari pemerhatian #makanakempat... Salah seorang yang tergolong dalam kumpulan terlebih rajin nak melipat baju bajan. Sambil bagi tips sambil teringat kain baju kat rumah tu yang dah macam gunung kinabalu. Smoga aku diberi kekuatan dan kerajinan untuk melipat baju. Minggu ni kita operasi... Insya'allah... hehehe...

Note: Rasa macam nak amik cuti jer. Semata-mata nak selesaikan lipat baju. Boleh ☺☺



Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang...

Parenting Tips | 7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak

Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang dijaga oleh pengasuh, mungkin anak kau sorang sahaja atau ada beberapa orang budak. Kalau hantar nursery, memang ramailah budak. Tapi dioarang akan diasingkan mengikut category umur. Kalau nursery lain aku tak tahu lah. Macam kat nursery yang aku hantar sekarang nih, bayi dan kanak-kanak memang diasingkan.



Dalam memilih pengasuh atau nursery, ada PROs and CONs nya. Terpulang pada korang nak pilih yang mana. Tapi kalau korang nak pilih nursery, pastikan nursery tersebut berdaftar dengan JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat). Nak cari nursery yang murah pon, bergantung pada kawasan kediaman korang. Tapi apa yang aku boleh cakap, harga nursery dah melambung naik. Especially yang berdaftar dengan JKM. Ok... Back to the title. Aku nak share info yang dikongsikan oleh Pn. Nurul Ilyani dalam FB nya. Kalau korang nak pilih pengasuh, pastikan ada 7 kriteria penting ni.

7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak


1) Jaga Solat

Walaupun tidak semua pengasuh jaga solat berakhlak baik, tapi sekurang-kurangnya beliau ada perasaan 'takutkan Allah', rasa ihsan. Rasa Allah melihat apa yang beliau lakukan. Macammana nak tahu, kadang-kadang kita boleh tahu daripada gaya beliau bercerita.

Masa saya hantar Dhuha dan Dani ke pengasuh dulu, pengasuh selalu berkongsi.Ketika itu saya tidak tahu bagaimana rasanya menjaga anak kecil sepanjang hari. Sekarang baru saya tahu. Ia bukan mudah. Mahu jaga solat pun bukan mudah. Mahu solat dengan sempurna pun bukan mudah.
Pengasuh saya melawak begini "Dhuha tidur, akak terus solat. Nanti dia bangun, tak boleh buat apa dah".

Daripada gaya cerita saya tahu, pengasuh saya jaga solat. Jadi, rajin-rajin sembang dan buka jalan untuk bertanya. Tapi kalau kita sendiri pun tidak jaga solat, malu sendiri. Cari pengasuh yang bagus mahu, diri sendiri tiada kualiti

2) Tiada TV

Walaupun ada TV, tapi tidak buka. Bayi tidak digalakkan tengok TV sehingga umur 18 bulan, itupun maksima 1 jam sehari. Tambahan.. walaupun kanak-kanak bermain, dan tidak menghiraukan TV masih ada kesan juga.

3) Rumah bersepah dengan permainan.

Ramai ibubapa teliti bab kebersihan. Bab kebersihan yang utama sebenarnya pengendalian penyusuan dan pemakanan, tempat tidur, air dan lain-lain berkaitan. Tapi... kalau masa kita datang, rumah pengasuh sepah penuh mainan. Ya Allah, alhamdulillah itu maknanya pengasuh kita bagi anak kita main.

Masa main baru otak anak kita berkembang. Masa main anak kita explore. Maksudnya anak kita tidak disuap TV sepanjang hari. Lagi bagus kalau pengasuh ada jadual permainan. Untuk pengasuh yang berdaftar JKM, biasanya mereka ada jadual aktiviti ikut umur.

4) Bawa anak kita pergi taman

Isu keselamatan, adalah isu penting, namun jika pengasuh sudah menetapkan dalam jadual aktiviti, pengasuh juga boleh mengawal anak asuhan, apa salahnya bawa ke taman. Permainan fizikal sangat penting. Berlari, memanjat, melompat dan memanjat sangat penting. Aktiviti ini membantu midline crossing otak.

Berapa ramai kanak-kanak usia 3-4 tahun, masih takut naik tangga, main slide, panjat tiang? Ia sangat mendukacitakan. Biasanya mereka ini ada delay sedikit dalam perkembangan. Sungguh, bersyukur ada orang yang sanggup bawa anak kita bermain di taman. Harapkan kita, hujung minggu sibuk urus rumah dan rehat.

5) Ada SOP

Sekurang-kurangnya, walaupun tiada SOP bertulis, pengasuh beritahu awal terma dan syarat perkhidmatannya. Jadi tiada salah faham nanti. Contoh pengasuh saya dulu, beritahu terus hujung minggu tidak mahu jaga, Ramadhan kena ambil awal dan lain-lain. Kami pun jenis tidak kisah, give and take.

6) Ada anak yang lebih besar buat teman bercakap

Selalunya jaga anak kecil sangat sibuk. Kalau pengasuh jaga lebih 3 orang lagi sibuk. Jadi, kalau pengasuh ada anak sendiri yang lebih besar dan suka bercakap dengan anak kita, bermain, baca buku, cukuplah itu sebagai ransangan bahasa kepada anak kita.

7) Bercakap bahasa yang baik, sopan dan teratur

Ini perlu, supaya anak kita mendapat input yang baik. Bayangkan anak kita habiskan masa lebih banyak dengan pengasuh berbanding kita. Jadi penting untuk mendapat pengasuh yang berkata-kata baik. Tapi, kalau kita sendiri pun jenis cakap lepas, muhasabah diri dulu, baru teliti jenis pengasuh.

Banyakkan tips nya. Aku pon tak terfikir. Selalu kalau nak cari pengasuh, mesti cari yang anak jagaan nya tak ramai. Kalau boleh nak rumah yang bersih tak bersepah. Rupa rupanya banyak tips yang kita kena fikirkan sebenarnya. Kalau korang dapat pengasuh yang ada kriteria macam ni. Memang korang sangat bertuah. Jangan dilepaskan pengasuh macam ni, Susah nak cari. Kalau dapat yang sebahagian macam ni, pon dah bagus.

Dulu pernah jugak terfikir nak cari pengasuh. Tapi selalu terfikir... 'kalau dia asyik cuti macam mana?'... 'Kalau tiba-tiba pengasuh ada emergency?'... 'Boleh ker pengasuh handle susu ibu?'... Macam-macam kau punya fikir kan. Teringat anak buah punya kes. Pengasuh anak dia asyik buat hal. Kejap-kejap minta cuti. Kejap-kejap emergency... ada hal. Dah sampai depan rumah, pengasuh tak bukak pintu. Alasan... tak dengar and tak sihat. Cuti kau habis macam tu jer lah

Semuanya bergantung pada rezeki masing-masing kan. Tapi ok jer sebenarnya kalau dapat pengasuh yang bagus. Anak jagaan tak ramai. Lagi bagus kalau anak kau sorang jer yang dia jaga. Kesihatan anak kau pon agak terjamin. Bila hantar nursery ni, penjaga ramai. Ada yang boleh ganti kalau sorang penjaga cuti. Tapi bila dah ramai-ramai anak jagaan tu, mudah dapat penyakit. Macam yang aku cakap. Ada PROs and CONs. Memang kau kena tawakal bila hantar anak kat orang. Tak kira lah kau hantar anak dekat pengasuh atau pon nursery.

Kalau korang nak tahu info pasal parenting, boleh terjah FB Pn. Nurul Ilyani. Banyak perkongsian dari beliau yang aku suka baca. Macam mana nak handle anak yang tantrum. Macam mana nak mengawal kemarahan pada anak dan macam-macam lagi lah. Memang best.

Note: Bila yuran nursery dah naik ni, rasa macam nak cari nursery lain atau nak cari pengasuh jer. Kalau naik setakat RM20-RM30 ok lagi, Ni sampai RM50 naiknya. Pitam hoihhh!!! :(


Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat...

Musim Sakit!!!

Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat office dah risau. Ingat nak balik awal dalam pukul 4.00 - 4.30 pm macam tu. Tapi bila tadika dah call kata qhalif nangis, pukul 3.15 pm dah gerak balik. Sampai jer tadika, terus bawak gi klinik. Tapi.... Doctor cakap tak demam pon. Mungkin panas dah kurang sikit agaknya. Tapi standby jugak lah ubat demam.

Sekali malam tu demam panas. Ditambah dengan selsema dan batuk pulak si anak soleh Qhalif ni. Kerisauan kau bertambah bila demam tak kebah dah masuk 4 hari start dari hari khamis. On and off datangnya. Lepas tu muntah beberapa kali. Di tambah dengan ceri beri. Double triple risau kau. Maka ke klinik lah jawabnya hari isnin tu. Doctor suruh buat blood test takut Denggi. Lagi pon demam nak masuk seminggu kan. Kau faham-fahamlah area Bangi tu. Memang wanted area bagi nyamuk Aedes. 

Jadi riuh bilik doctor sebab budak tak sihat tu takut kena cucuk. Melalak-lalak dibuatnya. 2 kali kena cucuk sebab tak jumpa jalan. Dapat result beberapa minit lepas tu. Alhamdulillah... Normal. Cuma ada jangkitan bakteria. So... Doctor bagi ubat antibiotic. Memandangkan balance cuti tinggal 2 hari setengah sebab hari jumaat dah Emergency Leave, dengan muka tak malu aku minta MC sebab jaga anak yang tak sihat. Nasib doctor sangat memahami.

Minta juga advice doctor sama ada boleh hantar qhalif sekolah atau tak hari selasa tu. Tapi doctor cakap jangan sekolah kan dulu. Malam tu pulak virus Iman Qhalif dah merebak dekat Iman Hakimi pulak.... huhuhu... Demam pulak si anak sulung malam isnin tu. Ibu kau dah 2 hari tak kerja ni. Nak suruh abah take over, si abah pon busy. Acaner ni???


Penyelesaiannya... Aku hangkut anak-anak pergi office. Letak dalam bilik kosong. Nasib bos tak ada. Bawak bekalan ubat sekali. Macam anak-anak aku ni, diorang jenis demam malam. Siang ok jer. Alhamdulillah... pagi ni dah kebah demam Iman Hakimi. Kita tengok malam ni. Si Iman Qhalif pulak dah ok. Cuma batuk dengan selsema jer tak hilang lagi. Hari ni dah start skolah. Semoga terus sihat lah hendaknya yer anak-anak. Harap-harap tang berjangkit pulak dekat Qahirah dengan Harraz. 

Macam ni lah dugaan ibu berkerjaya. Emergency Leave, Medical Leave, Annual Leave... memang Cuti kau habis untuk anak-anak jer. Tambahan anak kau dah bertambah. Lagi kena banyak standby cuti. Sebab tu kalau ada invitation on weekday aku terpaksa tolak. Sebab sayang cuti. 

Note: Kalau full moon memang ramai orang sakit ker? 


Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri se...

Breastfeeding Journey | 12 Bulan Yang Indah

Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri sendiri kerana dah berjaya mencapai stage kedua. Stage pertama dari lahir hingga 6 bulan. Stage kedua 6 bulan hingga 1 tahun. Sekarang dalam target nak kejar PHD in Breastfeeding pulak sampai cukup umur Iman Harraz 2 tahun.


Menyusu anak tak semudah yang disangka. Tapi ada yang kata menyusu badan ni senang. Iyer... memang senang sebab kau tak perlu bancuh susu malam-malam. Kau tak perlu bawak bakul susu pergi mana-mana. Kau tak perlu fikir harga susu yang makin melambung harganya sebab breastfeeding ni is free. Kau dah jimat berganda kat situ. Memang senang kan.

Tapi kau tau tak atas kesenangn tu ada cabarannya nya jugak yang kau kena lalui? Tidur malam kau tak cukup sebab anak minta disusukan. Iyer... kau selak jer. Tapi kalau dah 4-5 kali bangun kau lena ker lepas tu? Breastfeeding in public. Kau ingat ibu-ibu menyusu macam aku ni tak segan ker menyusu dekat kawasan yang crowded even aurat terjaga? Malu tetap malu. Nak cari nursing room macam lah kau kenyit jer mata dah boleh sampai kat situ. Takkk... Melainkan kau dah faham selok belok pasaraya dimana letaknya nursing room. Tak kan kau nak biar anak kau menangis-nangis nak susu tapi kau tak nak bagi sebab tak jumpa nursing room. Kejam sangat nih. Nak tak nak kau kena lah cari kerusi susukan anak kau. Lepas tu hadaplah kau dengan pandangan-pandangan yang kurang enak ibarat kau susu kan anak ditempat awam tu ada lah satu kesalahan yang besar. Seronok tak bila ada segelintir manusia berfikiran macam ni... ppffttt...

 Kenangan... Stok susu yang berjaya dibuat. Tapi dah habis :-(

Bila susu kau merudum secara tiba-tiba. Kau ingat senang nak maintain kuantiti susu setiap hari? Especially bagi ibu-ibu yang baru bekerja lepas cuti bersalin. Timing untuk mengepam mesti lari punya. Dengan stress kerjanya lagi. Bertuah lah kalau korang jenis yang konsisten setiap hari. Yang ni memang aku salute. Tambah parah bila stok susu kau dah habis macam aku. Hari ni perah untuk bekalan hari esok. Macam ni lah bila susu kau merudum. Asik amik stok yang dah disimpan. Lama-lama susut sampai dah tak ada baki. Memang menangis kau dibuatnya.

Support.. Bukan mudah nak dapat support dari orang sekeliling. Bila cerita susu makin kurang, jawapan dia senang jer 'Bagi jer susu formula'. Bila anak kau asyik mengempeng, dikatanya 'tak puas menyusu tu. Susu dah sikit agaknya'. Bila susu yang kau pam tu nampak cair, dikatanya 'tak der khasiat tu. nampak cair jer susu'. Nampak sangat kau tak tau apa itu FOREMILK dan HINDMILK.

Kau kena faham. FOREMILK adalah air susu ibu yang yang pekat dan keluar pada peringkat awal menyusukan bayi.Ia bersifat cair tetapi kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Oleh kerana sifatnya yang cair maka foremilk berguna untuk menghilangkan dahaga bayi. HINDMILK pula keluar beberapa saat selepas foremilk. Sifatnya lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding foremilk. Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.

Medela Swing yang masih berkhidmat. Dah nak masuk 7 tahun pakai :-)

Jadinya... Tolong lah support. Suami especially. Isteri dah tolong bagi anak susu sedangkan awak tidur lena tanpa gangguan. Dah tolong jimatkan duit susu. Apa salahnya tolong ambil berat pada isteri yang menyusukan anak awak ni. Cuba tanya isteri 'Macam mana susu. Cukup tak?'. 'Susu lancar ker? Nanti abang beli kan milkbooster' 'Pam susu ok tak. Ada nak kena tukar sparepart?'... Haaa.. Contohnya. Ambik lah berat sikit. Tolong basuhkan pam susu ker. Tolong asingkan susu dalam botol siap-siap selepas di perah ker. Kan sweet kalau macam nih. Pleaseeee!!!

 Alhamdulillah dah setahun... Rezeki Iman Harraz dapat minum susu ibu

Bukan mudah sebenarnya nak capai tahap macam ni. Ada masa kau rasa macam nak give up bila susu kau merudum dimana kau kena bangun malam perah susu. Penat... memang penat. Dengan urusan rumahtangga lagi. Belum lagi bila nipple kau luka. Rasa nak menyorok bila nampak anak. Kejang-kejang kaki kau menahan sakit. Sebab tu aku cakap... Kalau kau dah pilih untuk susu kan anak, kau kena ada jiwa yang kental. Semangat kena tinggi. Abaikan mulut-mulut puaka yang suka mengata. Putus asa kena buang jauh-jauh. Dan yang penting MIND SETTING. BREASTFEEDING IS NOT A CHOICE. IT'S A RESPONSIBILITY. Smoga Allah permudahkan urusan aku dan smoga susu aku cukup. Wish me luck.

Sijil syiok sendiri ☺☺

Buat ibu-ibu yang tak dapat susukan anak dengan susu ibu. korang dah cuba yang terbaik. Ianya bergantung pada rezeki. Jangan salahkan diri sendiri. Jangan rasa down. Susu kan anak dengan susu ibu atau susukan anak dengan susu formula. Kita tetap IBU yang habat.

Note: Panjang lagi aku nak citer. Tapi cukuplah sampai sini. Semangat lain macam kalau dah mula cerita pasal breastfeeding ni ☺☺


Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah 👦👉1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz 🏥🚗 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😢😢😢

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak 👣🌜🌑🏥


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah 💋💟💖

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki ...

Oh! My Anak Dara | Kenapa Comot Sangat Ni!!!

Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki dan perempuan berbeza. Kalau tengok baju budak perempuan... Cantik jer. Kemas dan bersih. Tak macam budak lelaki. Comot sana sini. Macam Iman Hakimi darjah 1 dulu. Tapi bila anak perempuan kau dah sekolah. Barulah kau nampak perbezaannya. 

Minggu pertama persekolahan ok lagi. Baju, tudung dan kasut masih nampak bersih dan cantik. Tak ada comot-comot lah. Tak ada kesan minyak kat baju dan tudung. Tak ada kesan hitam-hitam. Aku pon rasa... Wahhh... Pandai anak aku jaga diri. Kagum kejap lah kau kan sebab baru darjah 1 penampilan tak comot. Tapi kan, rasa kekaguman kau tu tak lama bila tiba-tiba kau rasa nak nangis.

Mohon bertabah wahai ibu :-(

Nak nangis sebab masuk minggu kedua dan minggu seterusnya atau mungkin sampai sekolah hujung tahun baju anak kau dah tak serupa baju sekolah. Tanjat aku nengok baju sekolah Qahirah dah macam corak abstract kat lengan baju tu. Kau buat lap meja ker kak lengan baju tu? Dengan tompok-tompok kaler kat baju. Tompokan minyak pon ada jugak. Kat tudung jangan cakap lah. Dari tudung putih bersih jadi bercorak-corak dengan kaler, tompokan hitam dan tompokan minyak.

Sila menangis 😢

Belum habis lagi... Kasut sekolah pon hitam. Kau main pijak-pijak kasut erk kakak? Abang Iman Hakimi dulu tak ada lah macam ni. Kotor memang lah kotor baju nya. Tapi tak ada lah seteruk baju Qahirah nih. Dan kita tahu yang budak lelaki memang lasak. Tapi ni budak perempuan. Adoiiii lah anak dara nan sorang nih. Jenuhlah nak menyental baju sekolah awak. Cuba jaga penampilan sikit kakak. Jangan comot sangat. 

Haritu lagi best. Bag sekolah dia kena TAHI KUCING. Dalam kereta aku dah bau. Check punya check, tak ada pon kesan tahi kucing. Masa nak keluar kereta amik bag sekolah agama, bau tahi kucing kuat sangat. Memang sah bag sekolah agama dia yang berbau nih. Senyap jer dia tak cakap. Bila tanya kenapa bag bau tahi kucing? Jawapan dia... 'TAK TAHU'. Simple jer. Kau rasa? Last-last dia cakap kawan tolak bag pastu jatuh kena tahi kucing.... ppffttt...


Kelakar gak kekadang bila tengok anak dara ni balik sekolah. Pagi bukan main comel lagi. Tudung terletak. Baju cantik bersih. Balik jer sekolah... Comot sana sini. Tudung senget benget. Anak tudung jangan cakap lah. Ke depan dah macam nak tutup mata.... ekekekeke... Nak gelak ibu kau nengok kak. Comot tapi comel ☺

Note: Sejak sekolah ni hari-hari tidur awal. Pukul 8.30 pm - 9.00 pm dah tidur.


Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah ...

Deretan Bag... Setiap Pagi dan Setiap Hari

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah bertambah. 


Tiap-tiap hari kau kena sediakan bag sekolah tadika Iman Qhalif. Bag sekolah Agama Qahirah. Bag sekolah kebangsaan dia dengan bag transit sekali. Bag nursery Iman Harraz. Bag susu dan jugak bubur. Termasuklah bag mengepam susu aku tu. Kau bayangkanlah betapa kelam kabutnya aku kalau tak susun waktu malam. Maklumlah... Kekadang tertidur awal. Bila dah tertidur awal tu, kau kena bangun terlebih awal lah dari biasa untuk sediakan segala jenis bag-bag yang ada nih. 

Memang tak mampu lah aku nak angkut bag-bag ni sorang diri. Pagi-pagi husband dengan anak-anak tolong angkatkan bag-bag ni dengan baju sekolah sekali letak kat kereta. Kecuali bag susu Harraz dengan bag mengepam susu aku tu. Bag mengepam tu dah jadi handbag aku. Dah dekat setahun pon aku tak bawak handbag. Itu lah handbag aku untuk 2 tahun ni. Bila dah pencen mengepam susu barulah kita bawak handbag yerp.

Bag-bag ni akan dihantar oleh aku menuju destinasi masing-masing. Mula-mula hantar Harraz kat nursery. Lepas tu hantar bag sekolah, baju sekolah dengan bag transit dimana dalam tu ada towel dan sabun mandi qahirah dekat tempat transit tu lah. Mendaki tangga aku hari-hari hantar barang-barang nih. Mana tak kurus kering... hahahaha....


Balik pulak siapa yang bawak semua bag-bag nih? Iman Hakimi sekolah agama petang. Jadinya dia balik awal. Aku suruh dia standby bila aku sampai. Dialah yang tolong bawakkan bag-bag ni. Qahirah dengan Qhalif bawak bag sendiri. Aku bawak bag pam dengan dukung Harraz. Hari-hari kena naik lif sebab bag anak dara ni berat nya 5 kilo. Tak larat aku nak angkat naik tangga. 

Kesian sangat aku tengok anak dara nih. Badan dahlah kecik. Tapi bag nya besar dari orang. Qhalif panggil bag gorilla sebab besar. Memang besar pon. Dah lah besar... berat pulak tu. Bag sekolah bebudak sekarang memng berat-berat. Aku sendiri pon lenguh nak angkat. Sekian cerita pasal bag dari #makanakempat ☺

Note: Dah nak masuk penghujung Februari. Kejap betul. 


Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar ...

Parenting Tips Dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar dan belajar lagi even anak kau dah berderet sebab ilmu parenting ni luas. Lagi banyak kau membaca, lagi banyak benda yang kau baru tahu. Alangkah bagusnya kalau kita baca dan kita amalkan sekali. Tapi tu lah, bila berhadapan dengan anak, lupa apa yang dibaca... ppffttt... 


1. Kalau kita berasa sukar mendidik anak-anak, bersabarlah. Tengoklah betapa sukar kita nak didik diri sendiri untuk istiqamah solat awal waktu, solat berjemaah, baca Al Quran sekurang-kurangnya semuka sehari, puasa Isnin dan Khamis dan sebagainya. Tambah-tambah lagilah untuk mendidik orang lain. Maka bersabarlah dalam mendidik. Dalam banyak-banyak keadaan,  matlamat kita untuk anak-anak sudah benar tapi kebenaran kerap tewas kerana tidak sabar dan tidak bijaksana.

2. Tuntutlah ilmu secara berterusan. Walaupun perkara asas. Biarlah kita mati semasa menuntut ilmu.

3. Jangan label anak. Boleh kata anak malas tapi jangan label dia 'pemalas'. Panggil nama anak dengan nama yg baik sebab itu adalah labelnya.

4. Letakkan misi dan visi yang jelas kepada anak. Jadi hamba Allah yg baik. Ilmu wahyu adalah asas menjadi hamba Allah yang baik. Ditambah dengan acquired knowledge ilmu akademik. Sesungguhnya lebih SUKAR didik anak jadi BAIK daripada didik anak jadi CERDIK.

5. Anak bukan milik kita tapi amanah Allah kepada kita. Didiklah anak mengikut kehendak Pemberi amanah. Jangan bawa anak2 kepada kita, tapi bawalah anak-anak kepada Allah.

6. Ibu sama dengan bulan Ramadhan sebab ibu adalah madrasah anak-anak dan bulan Ramadhan adalah madrasah ummah. Ibu adalah cuaca dalam rumahtangga. Doa ibu lebih mustajab dari doa ayah kerana sayangnya lebih berakar kepada anak daripada ayah. Sebab itu hadiah terbaik seorang ayah utk anaknya adalah mencintai ibu anak tersebut (isterinya) sepenuh hati.

7. Pendidikan anak-anak bermula di saat seorang lelaki mencari calon isterinya. Yg sudah berkahwin dan ada anak2 tidak terlambat untuk membuat kebaikan. Didiklah isteri secara berterusan. Ceriakan isteri maka cerialah rumahtangga.


8. Didiklah anak dengan Al Quran. Ibnu Sina, Hafiz Al Quran pada masa umurnya 7 thn. Ini antaranya kerana semasa dalam kandungannya ia telah dididik oleh ibu yang hafizah Al Quran. Kita bukan hafiz Al Quran tetapi pastikanlah anak-anak sekurang2nya kenal huruf Al Quran melalui kita. Ambillah barakah ini.

9. Ibu bapa pemimpin kepada anak-anak. Pemimpin yang baik adalah yang besar pengaruhnya kepada anak-anak. Skrg ni anak2 tadika lebih percaya Ustazah di sekolah daripada ibu bapanya. Anak remaja lebih percaya kawan daripada ibu bapanya. Akhirnya, ibu bapa hilang pengaruh kerana dunia tanpa sempadan amat besar pengaruhnya.

10. Tingkatkanlah pengaruh dari rasa cinta kepada kepercayaan. Dalam rumahtangga, dipercayai adalah lebih utama daripada dicintai. Contoh: Berapa ramai isteri yg mencintai suaminya tapi tidak mempercayainya.

11. Walk the talk. Didiklah diri kita dalam usaha mendidik anak-anak kita. Bantulah anak-anak menjadi soleh dan solehah dgn membanyakkan amalan SUNAT. Oleh itu, untuk mendidik anak-anak mengerjakan amalan wajib didiklah diri kita mengerjakan amalan sunat.

12. Niatkanlah kebaikan yg kita lakukan seperti sedekah dsbnya sebagai tawasul anak-anak menjadi baik. Cth: moga dengan sedekah ini, tetaplah solat anak-anak ku.

13. Sayangilah anak-anak kerana kita sayang dia bukan kerana sayang diri kita. Cth: kita jadikan anak-anak kuda lumba untuk kebanggaan kita. Anak dapat result yang baik terus war-war kan. Anak yang tak dapat result elok diamkan dan dimarah kerana memalukan kita. Jangan membezakan anak-anak yang pandai dengan yang kurang pandai.

Perkongsian ni aku dapat dari WhatsApp group tadika PASTI. Perkongsian untuk kebaikan bersama walaupun diri ini serba kekurangan. Aku akui, aku bukanlah ibu yang sempurna. Tapi aku cuba jadi ibu yang terbaik. Nak didik anak jadi Soleh, kita as parents perlu jadi Soleh dulu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...