Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Parenthood. Show all posts
Showing posts with label Parenthood. Show all posts

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung?...

Biarkan Anak Balik Sekolah Seorang Diri | PARENTS... Please Take Note

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung? Kalau tak ada rasa apa-apa memang korang jenis tak ada perasaan. Aku yang baca ni rasa macam nak nangis... Speechless. Terus teringat dekat anak sendiri yang tengah sekolah tu. 


Dari komen-komen yang aku baca. Budak ni sekolah dekat Seksyen 7, Bangi. Rumah dia dekat Seksyen 8, Bangi. Kelas koko setiap hari Rabu. Kalau ada kelas koko dia kena blik sekolah jalan kaki. Kelas koko habis pukul 4.00 pm kalau tak silap. Kalau korang nak tahu, dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu jaraknya boleh tahan jauh jugak. Kau kena lalu roundabout. Jalan yang boleh tahan sesak. Tak tahu lah kalau budak ni lalu short cut. Tapi dari penceritaan, budak ni ikut roundabout dan bukan jalan short cut.

Kau bayangkan dengan keadaan cuaca yang ada masa nya hujan dan panas terik. Dan kebetulan petang rabu tu hujan. Balik sekolah jalan kaki dalam keadaan hujan dan basah. Allah... Kesian sangat-sangat. Yang aku hairan, parents budak ni tak risau ke dengan keselamatan anak dia ni? Buatnya yang nak tumpangkan anak dia balik tu orang jahat? Zaman sekarang kau kena fikir keselamatan anak jugak. Zaman dulu dengan sekarang lain. Dulu aku pergi sekolah agama jalan kaki jer. Agak jauh jugak dari rumah. Tapi dulu jenayah tak macam sekarang. Totally different.

Bersangka baik. Mungkin 2 bijik kereta yang ada kat rumah tu rosak. Kalau rosak, kau kena ada planning macam mana nak amik anak. Atau mungkin emak budak ni ada masalah lain yang buat dia tak boleh amik anak dia. Atau mungkin mak dia dalam pantang. Kalau korang nak tahu, dah 5 orang pernah hantar budak ni balik. Maknanya parents dia memang tak kisah pon pasal keselamatan anak dia. Baca nih:


Tahun lepas mak dia dalam pantang. Tahun ni? Pantang jugak ker? Bagi aku simple jer. Kalau kau dan suami ada hal dan memang tak boleh amik anak balik dari koko, kau cakap dengan anak tak payah pergi kelas koko. Kalau anak kau nak pergi jugak, kau upah lah jiran atau van untuk tolong ambilkan. Hari biasa aku tak tahu budak ni balik macam mana. Yang cerita ni kalau ada kelas koko (kokurikulum) mak dia suruh balik jalan kaki. 

Kalau korang nak tahu, budak ni Darjah 6. Owh... mungkin parents ni nak ajar anak dia berdikari. Hello... Kalau nak ajar anak berdikari, bukan macam ni caranya. Ini kau dah bahayakan nyawa dan keselamatan anak kau sendiri. Orang jahat ada dimana-mana. Depan mata kau pon diorang boleh culik inikan jalan kaki sorang balik rumah. Petik jari jer. 

Aku anak balik lambat pon aku dah risau even dia naik van sekolah. Ada satu hari tu dah pukul 7.30 pm pon tak sampai rumah lagi, Aku dah risau. Selalunya pukul 7.00 pm dah sampai rumah. Suruh husband call van. Rupanya van hantar budak lain dulu sebab budak tu sakit perut. Lega rasa. Nak biar anak aku main kat luar pon aku dah risau. Inikan nak biar anak balik jalan kaki. Tapi since diorang dah sekolah ni, baru aku bagi kelonggaran sikit nak main kat bawah. Dengan syarat, abang dia kena ada. 

Macam Iman Hakimi pulak, since dia dah berkawan ni, aku limitkan jarak dia. Paling jauh pon pergi flat sebelah dengan surau jer. Habis majlis kat surau terus balik. Lebih dari tu tak boleh. Kekadang aku naik risau nengok budak-budak naik basikal. Melintas jalan besar pergi kedai. Allah... tak risau ker parents dia biarkan anak naik basikal tanpa pengawasan orang dewasa. 

Untuk budak ni memang aku sedih dan kesian sangat-sangat. Aku tak dapat bayang kan budak sekolah balik jalan kaki dalam keadaan hujan. Kalau korang duduk bangi, korang boleh tahu jarak dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu. Boleh tahan jauh tau. Kalau rumah dekat dengan sekolah aku tak kisah. Semoga anak ini sentiasa dibawah lindunganNYA. Syabas pada warga Bangi yang prihatin hantar budak ni balik. For you PARENTS... Tolonglah... Jangan abaikan keselamatan anak. Jangan bahayakan nyawa anak sendiri. 

Bukan nak mengaibkan parents budak ni sebab aku pon tak tahu siapa parents dia dan budak tu pon aku tak kenal. Cuma kita amik pengajaran dari cerita ni. Jangan bila jadi apa-apa yang tak elok pada anak baru nak menyesal. 

Note: Even aku suka bertekak dengan anak-anak, tapi bab keselamatan diorang aku jaga betul-betul, Especially kalau kat luar. Lantak lah kau nak pandang-pandang jeling-jeling bila aku jerit kat anak. Yang penting anak aku ada depan mata. Sebab si qhalif dengan qhahirah ni suka jalan menonong... ppffttt...



12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun  Gigi mana... gigi ☺☺ Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur...

Iman Qhalif Turns 5 Today!!!

12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun


 Gigi mana... gigi ☺☺

Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur dah bertambah, tapi badan kecik tak sepadan dengan umur, Makan boleh tahan banyak. Tapi badan tak naik-naik. Risau jugak. Haishhhh,... Perangai pon boleh tahan jugak ni. Buat ibu urut dada hari-hari. Cepat sentap betul tau budak ni. Memang tak boleh di bawak bergurau. Gurau sikit dah sentap. Dia buat orang tak apa. Kalau orang buat dia... hurrmmm... 

Menyemart memang nombor 1. Nak smart jer, Duduk rumah pon nak pakai seluar jeans. Ada masa tidur malam pon ber seluar jeans jugak. Kalau ada benda yang dia tak suka, kau jangan lah paksa. Macam weekend haritu. Ada sukan sekolah PASTI. Boleh dia tak nak pergi. Kau rasa? Hangin jer lah aku. Dah bayar yuran untuk sukan. Boleh dia tak nak pergi. Buat keras dia. tak nak bangun and tak nak mandi. Sehari aku tak layan dia.... hahaha.. Hemak kau bila dah sentap kan. 

Fresh form oven

Macam mana pon perangai awak, Ibu tetap sayang. Selamat Hari Lahir yang ke 5 Iman Qhalif Bin Husaini. Doa ibu semoga Iman Qhalif membesar sebagai anak yang soleh didunia akhirat, bijak pandai, sihat tubuh badan dan berjaya dalam apa jua yang dilakukan. Ibu, Abah, Abang Kimi. Kakak Qahirah dan Adik Harraz sayang Iman Qhalif. Nanti kita potong kek yer.

Note: Aku masih hutang cerita pengalamam lahirkan Iman Qhalif ni... ppffttt...


Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujun...

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam


Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujung bulan March haritu. Kitorang anak beranak masuk acara larian. Tapi aku terkecuali lah sebab ada anak kecik kan. Lagi pon tiket hanya untuk 4 orang sahaja. Kelam kabut jugak lah sebab larian start pukul 7.00 pagi. Kalau ikut jadualnya lah. Tapi biasalah... mesti start lewat punya. Pukul 6.40 pagi baru kau nak keluar rumah... ppffttt... Dengan harapan semoga larian belum bermula.

Buat pertama kali jugak lah kami jejak Setia City Park tu. Nasib husband expert bab selok belok jalan ni. Memandangkan nak kejar masa, tak sempat nak breakfast. Just beli roti buat alas perut. On the way tu pulak boleh tapak kasut Iman Hakimi tercabut. Dedua belah pulak tu. Pada hal baru jer beli kasut. Dah macam mana kau nak lari nak. Sudahnya... pakai selipar jer lah. Sadis betul. Nak cari gam memang dah tak sempat. Nasib kau lah anak. Layan lah gambar-gambar ni yerp ☺

Baru sampai. Muka kimi stress sebab tak ada kasut nak lari ☺☺

Sampai-sampai tengok orang dah ready kat garisan permulaan. Haaaaa... kan dah cakap. Mesti start lewat punya. Kitorang sampai dalam pukul 7.45 pagi. Tak lama lepas tu Spongebob and Patrick pon keluar. Tak koser aku nak amik gambar sebab orang yang ramai. Baik aku amik gambar anak-anak ni haaa ☺☺

#makanakempat... Tak dapat bergambar dengan Patrick, balloon patrick pon jadilah. Nampak tak keterujaannya yang hover tu... hehehe... ☺☺ 

Sis tak lari pon. Sis jadi pompom girl sambil babywearing anak paling kecik menanti suami dan anak-anak digarisan penamat. Nasib anak kecik sis ni baik tak meragam. Ontok @ diam jer duduk dalam tu. Best yer kena polok dengan ibu ☺


Akhirnyaaaa.. Setelah lama sis menanti kelibat suami dan anak-anak digarisan penamat, muncul juga mereka dicelah-celah orang yang ramai tu. Risau jugak sis sebab lama jugak diorang lari. Mana lah tak sampai-sampai lagi ni.. Haaa.. gittew hati sis berbicara. Biasalah... lari dengan anak-anak kan. Bawak stroller lagi. Standby kot anak-anak tak larat.

Yeayyyy... Dapat medal ☺

Tahniah semua sebab berjaya menghabiskan larian sepanjang 3 km. Bermandi peluh dah masing-masing. Abaikan lah muka anak-anak sis yang stress sebab kepanasan dan keletihan. Ditambah pulak paksaan dari sis yang suruh ber posing dengan medal tu pulak.... hahaha... Ibu kau ni blogger nak. Kalau tak amik gambar tak sah. 


Ini lah dia medal yang anak-anak dan suami dapat. Cute sangat tau. Sis is sangat jealous hokay sebab sis tak dapat medal yang cute ni. Anak-anak pon teruja bila dapat medal ni. Especially budak ni ⬇


Ini lah budah yang hover teruja dengan medal yang dia dapat ni. Balik tu singgah supermarket beli barang basah. Di gantungnya medal tu kat leher. Tidur malam pon pakai medal. Pergi sekolah pon pakai medal. Balik akim dia pon medal masuh tergantung kat leher. Kau dah kenapa nakkkkk!!! Taksub betul dengan medal spongebob ni. Dua hari jugaklah kelakuan anak ketiga sis macam nih. Bila tanya nak masuk larian lagi tak? Katanya nak lari lagi. 

1st time masuk acara larian ni. 1st time jugak bagi anak-anak join. Ada macam-macam aktiviti kat Setia City Park, Shah Alam sempena Spongebob Run Malaysia ni. Tapi aku tak tunggu sampai habis. Tak menahan aku dengan cuaca yang panas berdeting. Baru pukul 9.00 pagi kot. Round-round kejap lepas tu balik. Lagi pon kimi ada latihan Silat. 

Note: Teringin jugak nak masuk larian sambil gendong anak. Ada jer yang lari sambil gendong anak kecik ☺













Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana mengha...

Malas Lipat Baju | Amalkan 7 Tips Ini

Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana menghadapi masalah yang sama termasuklah #makanakempat ni haaa. Never ending story punya ceerita. Entah apa penyakit pon tak tahu lah. Misteri wan peah betul kan tetiba dapat penyakit malas lipat baju nih. 


Ada cara sebenarnya yang kita boleh kita aplikasi kan kalau tak nak bagi baju bajan bertimbun. Tapi kau kena konsisten dan istiqomah lah kalau nak buat. Tak boleh lepa. Kalau lepa memang katil kau atau katil anak kau jadi tempat letak baju yang bertimbun tak berlipat tu lah... hahahaha... Tak kelakar hokay. Sakit mata memandang lagi adalah. Kalau korang tak nak baju yang tak berlipat bertimbun, boleh amalkan tips ni. Perghhhh... Kau sendiri pon malas lipat baju ada hati nak bagi tips... ngeeeee... Ini berdasarkan pemerhatian aku. Tips untuk aku jugak ni supaya rajin lipat baju. 

Tips Rajin Lipat Baju 


1) Angkat Baju Terus Lipat

Kalau baju dah kering kat ampaian tu. Angkat dan terus lipat. Jangan letak dalam bakul baju. Kau amik letak atas katil pastu lipat terus. Baju pon cantik tak berkedut. Kalau kau letak dalam bakul, memang selamat lah baju tu dalam bakul tak berlipat. Kedut seribu baju kau dibuatnya. Nak pakai pon kena gosok dulu.

2) Lipat Baju Depan TV

Hiburan di kala melipat baju gittew. Tak der lah bosan sangat kan. Sambil lipat baju, sambil nengok TV. Mata kat TV tapi tangan buat kerja. Untuk korang yang tak ada anak kecik boleh lah. Tapi kalau ada anak kecik macam aku ni memang tak boleh. Kau lipat dia punggah jadinya. Melainkan kau letak dia dalam baby cot dan letak segala mainan dalam tu bagi dia leka. Kau pon kena lah cepat-cepat lipat baju bajan tu. Jangan mata ke TV tangan tak jalan.

3) Ajak Anak-Anak Lipat Baju

Kemas tak aku lipat... hahaha... ☺☺

Time diorang kecik ni lah nak kena ajar buat kerja rumah. Melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Ajak anak-anak lipat baju sekali. Kau asingkan baju anak-anak. Biar diorang lipat sendiri. Tak kemas pon tak apa. Lama-lama nanti ok lah. Tapi kan, jenis macam aku yang ada sipi-sipi OCD ni agak payah jugak. Aku sejenis yang suka lipat baju ikut turutan. Baju yang besar kena letak bawah. Ikut susunan. Kalau baju anak-anak, aku suka lipat sekali dengan seluar. Pairing gittew kan. Biar baju yang aku lipat tu nampak cantik tersusun. Bila anak dah tolong kau lipat baju, kau lipat balik baju tu sebab tak kemas. Jangan tiru macam aku... hahaha... Kena buang tabiat nih. Nak anak tolong, tapi bila anak dah tolong kau punggah balik... ppffttt...

Kemas atau tak lipatan baju si anak, abaikan saja. Ajar step by step macam mana nak lipat baju. Lama-lama bila dah biasa lipat nanti ok lah tu. Practice make perfect gittew kan. 

4) Off kan Hand Phone

Aku tahu. Korang sambil lipat baju sambil layan FB, IG, Blog and Twitter kan. Mengaku jer lah sebab aku pon macam tu.. muahahaha... Lipat baju sehelai dua lepas tu tengok HP. Baca newsfeed FB. Tengok gambar-gambar kat IG. 30 minit nengok HP. Sambung lipat sehelai dua lagi dan sambung nengok HP balik. Dah kalau asyik belek HP jer yang lama ater bilanya nak habis kerja melipat baju?? Jadinya... Kau kena OFF kan handphone tu dulu. Baru lah cepat kerja melipat baju kau siap. Dah siap semua barulah kau ON kan balik HP tu. Boleh sahut tak cabaran ni... ekekeke...

5) Sediakan Bakul Baju Untuk Setiap Anak

Kalau anak kau ada 4, kau kena beli empat bakul. Beli yang saiz sederhana sudah lah. Asingkan baju anak-anak dalam bakul masing-masing. Senang sikit kau nak cari baju anak-anak kalau tak sempat nak lipat kan. Bila kau dah asingkan baju anak-anak ni, nampak lah kemas sikit. Lepas tu kebarangkalian kau rajin nak melipat baju tu datang sebab nampak baju tak banyak sebab dah susun dalam setiap bakul. Cuba kalau kau letak semua baju-baju tu dalam bakul besar? Perghhhh... Perasaan malas kau makin menjadi-jadi. Ini semua permainan psikologi. Kau boleh baca kat [SINI]. Ada benarnya jugak. Jom lah cari bakul baju untuk anak-anak ☺☺

6) Jadikan Melipat Baju Sebagai Hobi

Iyer... Nak rajin lipat baju, kau jadikan lipat baju tu sebagai hobi. Macam hobi kau baca novel. Selagi kau tak habis baca selagi tu lah kau tak boleh tidur. Macam ada benda tak kena. Sanggup berjaga sampai pagi sebab nak baca sampai habis. Cuba kau anggap Melipat Baju pon macam tu jugak. Selagi tak habis selagi tu kau rasa tak boleh tidur, Sanggup berjaga malam sebab nak habiskan lipat baju. Amacammm... Ada berani jadikan melipat baju sebagai hobi... ngeeee... 

7) Hantar Dekat Sevice Lipat Baju

Ini paling sadis. Kalau tips-tips yang aku bagi ni tak jalan. Kau hantar jer lah dekat service lipat baju. Habis cerita. Dah banyak service lipat baju sekarang ni. Kau mintak tolong pakcik google carikan. Dia boleh bagi kau contact untuk service lipat baju... Nampak sangat kau pemalas kan... muahahaha...

Sekian perkongsian tips dari pemerhatian #makanakempat... Salah seorang yang tergolong dalam kumpulan terlebih rajin nak melipat baju bajan. Sambil bagi tips sambil teringat kain baju kat rumah tu yang dah macam gunung kinabalu. Smoga aku diberi kekuatan dan kerajinan untuk melipat baju. Minggu ni kita operasi... Insya'allah... hehehe...

Note: Rasa macam nak amik cuti jer. Semata-mata nak selesaikan lipat baju. Boleh ☺☺



Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang...

Parenting Tips | 7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak

Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang dijaga oleh pengasuh, mungkin anak kau sorang sahaja atau ada beberapa orang budak. Kalau hantar nursery, memang ramailah budak. Tapi dioarang akan diasingkan mengikut category umur. Kalau nursery lain aku tak tahu lah. Macam kat nursery yang aku hantar sekarang nih, bayi dan kanak-kanak memang diasingkan.



Dalam memilih pengasuh atau nursery, ada PROs and CONs nya. Terpulang pada korang nak pilih yang mana. Tapi kalau korang nak pilih nursery, pastikan nursery tersebut berdaftar dengan JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat). Nak cari nursery yang murah pon, bergantung pada kawasan kediaman korang. Tapi apa yang aku boleh cakap, harga nursery dah melambung naik. Especially yang berdaftar dengan JKM. Ok... Back to the title. Aku nak share info yang dikongsikan oleh Pn. Nurul Ilyani dalam FB nya. Kalau korang nak pilih pengasuh, pastikan ada 7 kriteria penting ni.

7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak


1) Jaga Solat

Walaupun tidak semua pengasuh jaga solat berakhlak baik, tapi sekurang-kurangnya beliau ada perasaan 'takutkan Allah', rasa ihsan. Rasa Allah melihat apa yang beliau lakukan. Macammana nak tahu, kadang-kadang kita boleh tahu daripada gaya beliau bercerita.

Masa saya hantar Dhuha dan Dani ke pengasuh dulu, pengasuh selalu berkongsi.Ketika itu saya tidak tahu bagaimana rasanya menjaga anak kecil sepanjang hari. Sekarang baru saya tahu. Ia bukan mudah. Mahu jaga solat pun bukan mudah. Mahu solat dengan sempurna pun bukan mudah.
Pengasuh saya melawak begini "Dhuha tidur, akak terus solat. Nanti dia bangun, tak boleh buat apa dah".

Daripada gaya cerita saya tahu, pengasuh saya jaga solat. Jadi, rajin-rajin sembang dan buka jalan untuk bertanya. Tapi kalau kita sendiri pun tidak jaga solat, malu sendiri. Cari pengasuh yang bagus mahu, diri sendiri tiada kualiti

2) Tiada TV

Walaupun ada TV, tapi tidak buka. Bayi tidak digalakkan tengok TV sehingga umur 18 bulan, itupun maksima 1 jam sehari. Tambahan.. walaupun kanak-kanak bermain, dan tidak menghiraukan TV masih ada kesan juga.

3) Rumah bersepah dengan permainan.

Ramai ibubapa teliti bab kebersihan. Bab kebersihan yang utama sebenarnya pengendalian penyusuan dan pemakanan, tempat tidur, air dan lain-lain berkaitan. Tapi... kalau masa kita datang, rumah pengasuh sepah penuh mainan. Ya Allah, alhamdulillah itu maknanya pengasuh kita bagi anak kita main.

Masa main baru otak anak kita berkembang. Masa main anak kita explore. Maksudnya anak kita tidak disuap TV sepanjang hari. Lagi bagus kalau pengasuh ada jadual permainan. Untuk pengasuh yang berdaftar JKM, biasanya mereka ada jadual aktiviti ikut umur.

4) Bawa anak kita pergi taman

Isu keselamatan, adalah isu penting, namun jika pengasuh sudah menetapkan dalam jadual aktiviti, pengasuh juga boleh mengawal anak asuhan, apa salahnya bawa ke taman. Permainan fizikal sangat penting. Berlari, memanjat, melompat dan memanjat sangat penting. Aktiviti ini membantu midline crossing otak.

Berapa ramai kanak-kanak usia 3-4 tahun, masih takut naik tangga, main slide, panjat tiang? Ia sangat mendukacitakan. Biasanya mereka ini ada delay sedikit dalam perkembangan. Sungguh, bersyukur ada orang yang sanggup bawa anak kita bermain di taman. Harapkan kita, hujung minggu sibuk urus rumah dan rehat.

5) Ada SOP

Sekurang-kurangnya, walaupun tiada SOP bertulis, pengasuh beritahu awal terma dan syarat perkhidmatannya. Jadi tiada salah faham nanti. Contoh pengasuh saya dulu, beritahu terus hujung minggu tidak mahu jaga, Ramadhan kena ambil awal dan lain-lain. Kami pun jenis tidak kisah, give and take.

6) Ada anak yang lebih besar buat teman bercakap

Selalunya jaga anak kecil sangat sibuk. Kalau pengasuh jaga lebih 3 orang lagi sibuk. Jadi, kalau pengasuh ada anak sendiri yang lebih besar dan suka bercakap dengan anak kita, bermain, baca buku, cukuplah itu sebagai ransangan bahasa kepada anak kita.

7) Bercakap bahasa yang baik, sopan dan teratur

Ini perlu, supaya anak kita mendapat input yang baik. Bayangkan anak kita habiskan masa lebih banyak dengan pengasuh berbanding kita. Jadi penting untuk mendapat pengasuh yang berkata-kata baik. Tapi, kalau kita sendiri pun jenis cakap lepas, muhasabah diri dulu, baru teliti jenis pengasuh.

Banyakkan tips nya. Aku pon tak terfikir. Selalu kalau nak cari pengasuh, mesti cari yang anak jagaan nya tak ramai. Kalau boleh nak rumah yang bersih tak bersepah. Rupa rupanya banyak tips yang kita kena fikirkan sebenarnya. Kalau korang dapat pengasuh yang ada kriteria macam ni. Memang korang sangat bertuah. Jangan dilepaskan pengasuh macam ni, Susah nak cari. Kalau dapat yang sebahagian macam ni, pon dah bagus.

Dulu pernah jugak terfikir nak cari pengasuh. Tapi selalu terfikir... 'kalau dia asyik cuti macam mana?'... 'Kalau tiba-tiba pengasuh ada emergency?'... 'Boleh ker pengasuh handle susu ibu?'... Macam-macam kau punya fikir kan. Teringat anak buah punya kes. Pengasuh anak dia asyik buat hal. Kejap-kejap minta cuti. Kejap-kejap emergency... ada hal. Dah sampai depan rumah, pengasuh tak bukak pintu. Alasan... tak dengar and tak sihat. Cuti kau habis macam tu jer lah

Semuanya bergantung pada rezeki masing-masing kan. Tapi ok jer sebenarnya kalau dapat pengasuh yang bagus. Anak jagaan tak ramai. Lagi bagus kalau anak kau sorang jer yang dia jaga. Kesihatan anak kau pon agak terjamin. Bila hantar nursery ni, penjaga ramai. Ada yang boleh ganti kalau sorang penjaga cuti. Tapi bila dah ramai-ramai anak jagaan tu, mudah dapat penyakit. Macam yang aku cakap. Ada PROs and CONs. Memang kau kena tawakal bila hantar anak kat orang. Tak kira lah kau hantar anak dekat pengasuh atau pon nursery.

Kalau korang nak tahu info pasal parenting, boleh terjah FB Pn. Nurul Ilyani. Banyak perkongsian dari beliau yang aku suka baca. Macam mana nak handle anak yang tantrum. Macam mana nak mengawal kemarahan pada anak dan macam-macam lagi lah. Memang best.

Note: Bila yuran nursery dah naik ni, rasa macam nak cari nursery lain atau nak cari pengasuh jer. Kalau naik setakat RM20-RM30 ok lagi, Ni sampai RM50 naiknya. Pitam hoihhh!!! :(


Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat...

Musim Sakit!!!

Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat office dah risau. Ingat nak balik awal dalam pukul 4.00 - 4.30 pm macam tu. Tapi bila tadika dah call kata qhalif nangis, pukul 3.15 pm dah gerak balik. Sampai jer tadika, terus bawak gi klinik. Tapi.... Doctor cakap tak demam pon. Mungkin panas dah kurang sikit agaknya. Tapi standby jugak lah ubat demam.

Sekali malam tu demam panas. Ditambah dengan selsema dan batuk pulak si anak soleh Qhalif ni. Kerisauan kau bertambah bila demam tak kebah dah masuk 4 hari start dari hari khamis. On and off datangnya. Lepas tu muntah beberapa kali. Di tambah dengan ceri beri. Double triple risau kau. Maka ke klinik lah jawabnya hari isnin tu. Doctor suruh buat blood test takut Denggi. Lagi pon demam nak masuk seminggu kan. Kau faham-fahamlah area Bangi tu. Memang wanted area bagi nyamuk Aedes. 

Jadi riuh bilik doctor sebab budak tak sihat tu takut kena cucuk. Melalak-lalak dibuatnya. 2 kali kena cucuk sebab tak jumpa jalan. Dapat result beberapa minit lepas tu. Alhamdulillah... Normal. Cuma ada jangkitan bakteria. So... Doctor bagi ubat antibiotic. Memandangkan balance cuti tinggal 2 hari setengah sebab hari jumaat dah Emergency Leave, dengan muka tak malu aku minta MC sebab jaga anak yang tak sihat. Nasib doctor sangat memahami.

Minta juga advice doctor sama ada boleh hantar qhalif sekolah atau tak hari selasa tu. Tapi doctor cakap jangan sekolah kan dulu. Malam tu pulak virus Iman Qhalif dah merebak dekat Iman Hakimi pulak.... huhuhu... Demam pulak si anak sulung malam isnin tu. Ibu kau dah 2 hari tak kerja ni. Nak suruh abah take over, si abah pon busy. Acaner ni???


Penyelesaiannya... Aku hangkut anak-anak pergi office. Letak dalam bilik kosong. Nasib bos tak ada. Bawak bekalan ubat sekali. Macam anak-anak aku ni, diorang jenis demam malam. Siang ok jer. Alhamdulillah... pagi ni dah kebah demam Iman Hakimi. Kita tengok malam ni. Si Iman Qhalif pulak dah ok. Cuma batuk dengan selsema jer tak hilang lagi. Hari ni dah start skolah. Semoga terus sihat lah hendaknya yer anak-anak. Harap-harap tang berjangkit pulak dekat Qahirah dengan Harraz. 

Macam ni lah dugaan ibu berkerjaya. Emergency Leave, Medical Leave, Annual Leave... memang Cuti kau habis untuk anak-anak jer. Tambahan anak kau dah bertambah. Lagi kena banyak standby cuti. Sebab tu kalau ada invitation on weekday aku terpaksa tolak. Sebab sayang cuti. 

Note: Kalau full moon memang ramai orang sakit ker? 


Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri se...

Breastfeeding Journey | 12 Bulan Yang Indah

Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri sendiri kerana dah berjaya mencapai stage kedua. Stage pertama dari lahir hingga 6 bulan. Stage kedua 6 bulan hingga 1 tahun. Sekarang dalam target nak kejar PHD in Breastfeeding pulak sampai cukup umur Iman Harraz 2 tahun.


Menyusu anak tak semudah yang disangka. Tapi ada yang kata menyusu badan ni senang. Iyer... memang senang sebab kau tak perlu bancuh susu malam-malam. Kau tak perlu bawak bakul susu pergi mana-mana. Kau tak perlu fikir harga susu yang makin melambung harganya sebab breastfeeding ni is free. Kau dah jimat berganda kat situ. Memang senang kan.

Tapi kau tau tak atas kesenangn tu ada cabarannya nya jugak yang kau kena lalui? Tidur malam kau tak cukup sebab anak minta disusukan. Iyer... kau selak jer. Tapi kalau dah 4-5 kali bangun kau lena ker lepas tu? Breastfeeding in public. Kau ingat ibu-ibu menyusu macam aku ni tak segan ker menyusu dekat kawasan yang crowded even aurat terjaga? Malu tetap malu. Nak cari nursing room macam lah kau kenyit jer mata dah boleh sampai kat situ. Takkk... Melainkan kau dah faham selok belok pasaraya dimana letaknya nursing room. Tak kan kau nak biar anak kau menangis-nangis nak susu tapi kau tak nak bagi sebab tak jumpa nursing room. Kejam sangat nih. Nak tak nak kau kena lah cari kerusi susukan anak kau. Lepas tu hadaplah kau dengan pandangan-pandangan yang kurang enak ibarat kau susu kan anak ditempat awam tu ada lah satu kesalahan yang besar. Seronok tak bila ada segelintir manusia berfikiran macam ni... ppffttt...

 Kenangan... Stok susu yang berjaya dibuat. Tapi dah habis :-(

Bila susu kau merudum secara tiba-tiba. Kau ingat senang nak maintain kuantiti susu setiap hari? Especially bagi ibu-ibu yang baru bekerja lepas cuti bersalin. Timing untuk mengepam mesti lari punya. Dengan stress kerjanya lagi. Bertuah lah kalau korang jenis yang konsisten setiap hari. Yang ni memang aku salute. Tambah parah bila stok susu kau dah habis macam aku. Hari ni perah untuk bekalan hari esok. Macam ni lah bila susu kau merudum. Asik amik stok yang dah disimpan. Lama-lama susut sampai dah tak ada baki. Memang menangis kau dibuatnya.

Support.. Bukan mudah nak dapat support dari orang sekeliling. Bila cerita susu makin kurang, jawapan dia senang jer 'Bagi jer susu formula'. Bila anak kau asyik mengempeng, dikatanya 'tak puas menyusu tu. Susu dah sikit agaknya'. Bila susu yang kau pam tu nampak cair, dikatanya 'tak der khasiat tu. nampak cair jer susu'. Nampak sangat kau tak tau apa itu FOREMILK dan HINDMILK.

Kau kena faham. FOREMILK adalah air susu ibu yang yang pekat dan keluar pada peringkat awal menyusukan bayi.Ia bersifat cair tetapi kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Oleh kerana sifatnya yang cair maka foremilk berguna untuk menghilangkan dahaga bayi. HINDMILK pula keluar beberapa saat selepas foremilk. Sifatnya lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding foremilk. Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.

Medela Swing yang masih berkhidmat. Dah nak masuk 7 tahun pakai :-)

Jadinya... Tolong lah support. Suami especially. Isteri dah tolong bagi anak susu sedangkan awak tidur lena tanpa gangguan. Dah tolong jimatkan duit susu. Apa salahnya tolong ambil berat pada isteri yang menyusukan anak awak ni. Cuba tanya isteri 'Macam mana susu. Cukup tak?'. 'Susu lancar ker? Nanti abang beli kan milkbooster' 'Pam susu ok tak. Ada nak kena tukar sparepart?'... Haaa.. Contohnya. Ambik lah berat sikit. Tolong basuhkan pam susu ker. Tolong asingkan susu dalam botol siap-siap selepas di perah ker. Kan sweet kalau macam nih. Pleaseeee!!!

 Alhamdulillah dah setahun... Rezeki Iman Harraz dapat minum susu ibu

Bukan mudah sebenarnya nak capai tahap macam ni. Ada masa kau rasa macam nak give up bila susu kau merudum dimana kau kena bangun malam perah susu. Penat... memang penat. Dengan urusan rumahtangga lagi. Belum lagi bila nipple kau luka. Rasa nak menyorok bila nampak anak. Kejang-kejang kaki kau menahan sakit. Sebab tu aku cakap... Kalau kau dah pilih untuk susu kan anak, kau kena ada jiwa yang kental. Semangat kena tinggi. Abaikan mulut-mulut puaka yang suka mengata. Putus asa kena buang jauh-jauh. Dan yang penting MIND SETTING. BREASTFEEDING IS NOT A CHOICE. IT'S A RESPONSIBILITY. Smoga Allah permudahkan urusan aku dan smoga susu aku cukup. Wish me luck.

Sijil syiok sendiri ☺☺

Buat ibu-ibu yang tak dapat susukan anak dengan susu ibu. korang dah cuba yang terbaik. Ianya bergantung pada rezeki. Jangan salahkan diri sendiri. Jangan rasa down. Susu kan anak dengan susu ibu atau susukan anak dengan susu formula. Kita tetap IBU yang habat.

Note: Panjang lagi aku nak citer. Tapi cukuplah sampai sini. Semangat lain macam kalau dah mula cerita pasal breastfeeding ni ☺☺


Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah 👦👉1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz 🏥🚗 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😢😢😢

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak 👣🌜🌑🏥


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah 💋💟💖

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… M...

Bila Tukang Sepah Bertambah

Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… Makin bertambah anak kau, maka bertambah jugaklah tukang sepah lagi seorang dan kerja kau pon bertambah. Bukan setakat menyepah, memunggah pon sama. Kau serah jer kat budak nih:



I is geram betul tau. Harraz pantang nampak baju dalam bakul. Habis dia punggah. Baju yang kau baru lepas angkat dan letak atas kerusi pon, habis ditariknya bersepah atas lantai. Baju atas katil yang dah berlipat dan kau tak sempat nak susun dalam almari. Letak pulak tepi katil. Dapat kat si Harraz… memang tak dapat diselamatkan lah. Padan muka kau. Siapa suruh letak tepi katil.. ppffttt…


Yang paling memenatkan bila kau kat dapur nak masak atau nak basuh pinggan. Dia pon follow jugak. Antara favourite spot harraz adalah dapur. Kau bayangkanlah aku nak kena angkat… letak… angkat… letak… angkat… letak… berkali-kali sampai kau rasa tak ada mood nak masak lah sebab penat buat benda yang sama. Nak harapkan si Qahirah dengan Qhalif… hurmmmm… Lambat sangat respond soh amik adik. Kalau ada Kimi ok lah lagi. Ni kimi setiap maghrib gi surau (alhamdulillah).

Muka tak bersalah

Kalau dok dediam tak apa lah jugak. Ni memunggah sudu. Punggah bakul bawang sampai habis bunga cengkih aku berterabur. Pastu harraz ni mengutip, mulalah semua benda nak masuk mulut. Letak dalam baby chair, tak reti dok diam. Habis dipanjatnya. 


Dek kerana tak tahan sangat. Aku nak masak pon terganggu. Kejap-kejap masuk dapur. Nahhhh... Tak dapat pagar nak halang, kerusi pon berguna jugak. Asal boleh tutup laluan tu jadi lah. Aku sendal dengan botol mineral yang besar tu. Tak dapat lah nak tolak kerusi tu. Haaaa... padan muka. Kemahen besar lagi mulut tu protes kan sebab tak lepas. Rasa macam nak beli walker jer tau.

Note: Makin lama makin lasak... huhuhu...



Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki ...

Oh! My Anak Dara | Kenapa Comot Sangat Ni!!!

Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki dan perempuan berbeza. Kalau tengok baju budak perempuan... Cantik jer. Kemas dan bersih. Tak macam budak lelaki. Comot sana sini. Macam Iman Hakimi darjah 1 dulu. Tapi bila anak perempuan kau dah sekolah. Barulah kau nampak perbezaannya. 

Minggu pertama persekolahan ok lagi. Baju, tudung dan kasut masih nampak bersih dan cantik. Tak ada comot-comot lah. Tak ada kesan minyak kat baju dan tudung. Tak ada kesan hitam-hitam. Aku pon rasa... Wahhh... Pandai anak aku jaga diri. Kagum kejap lah kau kan sebab baru darjah 1 penampilan tak comot. Tapi kan, rasa kekaguman kau tu tak lama bila tiba-tiba kau rasa nak nangis.

Mohon bertabah wahai ibu :-(

Nak nangis sebab masuk minggu kedua dan minggu seterusnya atau mungkin sampai sekolah hujung tahun baju anak kau dah tak serupa baju sekolah. Tanjat aku nengok baju sekolah Qahirah dah macam corak abstract kat lengan baju tu. Kau buat lap meja ker kak lengan baju tu? Dengan tompok-tompok kaler kat baju. Tompokan minyak pon ada jugak. Kat tudung jangan cakap lah. Dari tudung putih bersih jadi bercorak-corak dengan kaler, tompokan hitam dan tompokan minyak.

Sila menangis 😢

Belum habis lagi... Kasut sekolah pon hitam. Kau main pijak-pijak kasut erk kakak? Abang Iman Hakimi dulu tak ada lah macam ni. Kotor memang lah kotor baju nya. Tapi tak ada lah seteruk baju Qahirah nih. Dan kita tahu yang budak lelaki memang lasak. Tapi ni budak perempuan. Adoiiii lah anak dara nan sorang nih. Jenuhlah nak menyental baju sekolah awak. Cuba jaga penampilan sikit kakak. Jangan comot sangat. 

Haritu lagi best. Bag sekolah dia kena TAHI KUCING. Dalam kereta aku dah bau. Check punya check, tak ada pon kesan tahi kucing. Masa nak keluar kereta amik bag sekolah agama, bau tahi kucing kuat sangat. Memang sah bag sekolah agama dia yang berbau nih. Senyap jer dia tak cakap. Bila tanya kenapa bag bau tahi kucing? Jawapan dia... 'TAK TAHU'. Simple jer. Kau rasa? Last-last dia cakap kawan tolak bag pastu jatuh kena tahi kucing.... ppffttt...


Kelakar gak kekadang bila tengok anak dara ni balik sekolah. Pagi bukan main comel lagi. Tudung terletak. Baju cantik bersih. Balik jer sekolah... Comot sana sini. Tudung senget benget. Anak tudung jangan cakap lah. Ke depan dah macam nak tutup mata.... ekekekeke... Nak gelak ibu kau nengok kak. Comot tapi comel ☺

Note: Sejak sekolah ni hari-hari tidur awal. Pukul 8.30 pm - 9.00 pm dah tidur.


Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah ...

Deretan Bag... Setiap Pagi dan Setiap Hari

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah bertambah. 


Tiap-tiap hari kau kena sediakan bag sekolah tadika Iman Qhalif. Bag sekolah Agama Qahirah. Bag sekolah kebangsaan dia dengan bag transit sekali. Bag nursery Iman Harraz. Bag susu dan jugak bubur. Termasuklah bag mengepam susu aku tu. Kau bayangkanlah betapa kelam kabutnya aku kalau tak susun waktu malam. Maklumlah... Kekadang tertidur awal. Bila dah tertidur awal tu, kau kena bangun terlebih awal lah dari biasa untuk sediakan segala jenis bag-bag yang ada nih. 

Memang tak mampu lah aku nak angkut bag-bag ni sorang diri. Pagi-pagi husband dengan anak-anak tolong angkatkan bag-bag ni dengan baju sekolah sekali letak kat kereta. Kecuali bag susu Harraz dengan bag mengepam susu aku tu. Bag mengepam tu dah jadi handbag aku. Dah dekat setahun pon aku tak bawak handbag. Itu lah handbag aku untuk 2 tahun ni. Bila dah pencen mengepam susu barulah kita bawak handbag yerp.

Bag-bag ni akan dihantar oleh aku menuju destinasi masing-masing. Mula-mula hantar Harraz kat nursery. Lepas tu hantar bag sekolah, baju sekolah dengan bag transit dimana dalam tu ada towel dan sabun mandi qahirah dekat tempat transit tu lah. Mendaki tangga aku hari-hari hantar barang-barang nih. Mana tak kurus kering... hahahaha....


Balik pulak siapa yang bawak semua bag-bag nih? Iman Hakimi sekolah agama petang. Jadinya dia balik awal. Aku suruh dia standby bila aku sampai. Dialah yang tolong bawakkan bag-bag ni. Qahirah dengan Qhalif bawak bag sendiri. Aku bawak bag pam dengan dukung Harraz. Hari-hari kena naik lif sebab bag anak dara ni berat nya 5 kilo. Tak larat aku nak angkat naik tangga. 

Kesian sangat aku tengok anak dara nih. Badan dahlah kecik. Tapi bag nya besar dari orang. Qhalif panggil bag gorilla sebab besar. Memang besar pon. Dah lah besar... berat pulak tu. Bag sekolah bebudak sekarang memng berat-berat. Aku sendiri pon lenguh nak angkat. Sekian cerita pasal bag dari #makanakempat ☺

Note: Dah nak masuk penghujung Februari. Kejap betul. 


Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar ...

Parenting Tips Dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar dan belajar lagi even anak kau dah berderet sebab ilmu parenting ni luas. Lagi banyak kau membaca, lagi banyak benda yang kau baru tahu. Alangkah bagusnya kalau kita baca dan kita amalkan sekali. Tapi tu lah, bila berhadapan dengan anak, lupa apa yang dibaca... ppffttt... 


1. Kalau kita berasa sukar mendidik anak-anak, bersabarlah. Tengoklah betapa sukar kita nak didik diri sendiri untuk istiqamah solat awal waktu, solat berjemaah, baca Al Quran sekurang-kurangnya semuka sehari, puasa Isnin dan Khamis dan sebagainya. Tambah-tambah lagilah untuk mendidik orang lain. Maka bersabarlah dalam mendidik. Dalam banyak-banyak keadaan,  matlamat kita untuk anak-anak sudah benar tapi kebenaran kerap tewas kerana tidak sabar dan tidak bijaksana.

2. Tuntutlah ilmu secara berterusan. Walaupun perkara asas. Biarlah kita mati semasa menuntut ilmu.

3. Jangan label anak. Boleh kata anak malas tapi jangan label dia 'pemalas'. Panggil nama anak dengan nama yg baik sebab itu adalah labelnya.

4. Letakkan misi dan visi yang jelas kepada anak. Jadi hamba Allah yg baik. Ilmu wahyu adalah asas menjadi hamba Allah yang baik. Ditambah dengan acquired knowledge ilmu akademik. Sesungguhnya lebih SUKAR didik anak jadi BAIK daripada didik anak jadi CERDIK.

5. Anak bukan milik kita tapi amanah Allah kepada kita. Didiklah anak mengikut kehendak Pemberi amanah. Jangan bawa anak2 kepada kita, tapi bawalah anak-anak kepada Allah.

6. Ibu sama dengan bulan Ramadhan sebab ibu adalah madrasah anak-anak dan bulan Ramadhan adalah madrasah ummah. Ibu adalah cuaca dalam rumahtangga. Doa ibu lebih mustajab dari doa ayah kerana sayangnya lebih berakar kepada anak daripada ayah. Sebab itu hadiah terbaik seorang ayah utk anaknya adalah mencintai ibu anak tersebut (isterinya) sepenuh hati.

7. Pendidikan anak-anak bermula di saat seorang lelaki mencari calon isterinya. Yg sudah berkahwin dan ada anak2 tidak terlambat untuk membuat kebaikan. Didiklah isteri secara berterusan. Ceriakan isteri maka cerialah rumahtangga.


8. Didiklah anak dengan Al Quran. Ibnu Sina, Hafiz Al Quran pada masa umurnya 7 thn. Ini antaranya kerana semasa dalam kandungannya ia telah dididik oleh ibu yang hafizah Al Quran. Kita bukan hafiz Al Quran tetapi pastikanlah anak-anak sekurang2nya kenal huruf Al Quran melalui kita. Ambillah barakah ini.

9. Ibu bapa pemimpin kepada anak-anak. Pemimpin yang baik adalah yang besar pengaruhnya kepada anak-anak. Skrg ni anak2 tadika lebih percaya Ustazah di sekolah daripada ibu bapanya. Anak remaja lebih percaya kawan daripada ibu bapanya. Akhirnya, ibu bapa hilang pengaruh kerana dunia tanpa sempadan amat besar pengaruhnya.

10. Tingkatkanlah pengaruh dari rasa cinta kepada kepercayaan. Dalam rumahtangga, dipercayai adalah lebih utama daripada dicintai. Contoh: Berapa ramai isteri yg mencintai suaminya tapi tidak mempercayainya.

11. Walk the talk. Didiklah diri kita dalam usaha mendidik anak-anak kita. Bantulah anak-anak menjadi soleh dan solehah dgn membanyakkan amalan SUNAT. Oleh itu, untuk mendidik anak-anak mengerjakan amalan wajib didiklah diri kita mengerjakan amalan sunat.

12. Niatkanlah kebaikan yg kita lakukan seperti sedekah dsbnya sebagai tawasul anak-anak menjadi baik. Cth: moga dengan sedekah ini, tetaplah solat anak-anak ku.

13. Sayangilah anak-anak kerana kita sayang dia bukan kerana sayang diri kita. Cth: kita jadikan anak-anak kuda lumba untuk kebanggaan kita. Anak dapat result yang baik terus war-war kan. Anak yang tak dapat result elok diamkan dan dimarah kerana memalukan kita. Jangan membezakan anak-anak yang pandai dengan yang kurang pandai.

Perkongsian ni aku dapat dari WhatsApp group tadika PASTI. Perkongsian untuk kebaikan bersama walaupun diri ini serba kekurangan. Aku akui, aku bukanlah ibu yang sempurna. Tapi aku cuba jadi ibu yang terbaik. Nak didik anak jadi Soleh, kita as parents perlu jadi Soleh dulu


Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka men...

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak??

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka mengutip kan. Tapi budak ni melampau-lampau betul mengutipnya. Memang pantang nampak benda bersepah atas lantai. Semuanya nak masuk dalam mulut. Pada hal kau dah sapu lantau rumah kau berkali-kali. Tetap jugak nampak dek anak bertuah sorang ni. Teliti betul lah. Orang tak nampak tapi dia nampak. 


Inilah budaknya. I is geram tahap maksimum dengan anak soleh ni. Rasa macam nak gigit-gigit jer dia tau sebab suka sangat mengutip. Pemantauan dia kena 100%. Kalau kau lambat, memang bahan kutipan dia selamat masuk dalam perut. Kalau kau cepat bertindak, minta maaf lah nak, ibu terpaksa korek mulut awak sampai bendasing yang awak kutip tu dapat ibu keluarkan. 

Apa yang dia tak kutip... Sisa nasi yang dah keras, serpihan biskut, mee, bihun goreng, keropok, kertas, tisu dan baru-baru ni playdoh. Ada jugak sisa kertas dan playdoh yang aku tak sempat nak korek sebab dia dah telan. Memang sadakallahula'zim lah jawabnya. Dengan harapan semoga bendasing yang dia kutip tu keluar ikut najis. 

Korang ada petua tak nak elakkan baby suka mengutip nih. Atau ada tips yang boleh aku follow. Geram jer rasa tau. Nak buat kerja pon tak tenang. Kejap-kejap tengok anak soleh ni. Nak marah, dia bukan faham apa lagi. Dah explain banyak kali pon, mengutip jugak dia :-(

Note: Gigi atas dah mula tumbuh sebatang. Total ada 3 batang gigi ☺


Sekarang ni tak susah nak cari makanan bayi yang 100% homemade kan. Dulu masa zaman anak sorang tahun 2007, tak ada pulak aku jumpa homemad...

Homemade Baby Cookies Biscute By MommyLin

Sekarang ni tak susah nak cari makanan bayi yang 100% homemade kan. Dulu masa zaman anak sorang tahun 2007, tak ada pulak aku jumpa homemade baby food ni. Dari puree, bubur dan jugak biscuit, variety sangatt dan banyak terdapat dipasaran sekarang ni. Kau pilih jer nak jenama apa. Macam-macam ada. Cuma kena pandai cari harga yang mana lebih murah lah kan. Zaman serba serbi mahal nak mamps ni kau kena pandai buat perbandingan harga.


Ok... Tak nak bebel panjang. Cuma nak share dengan korang jer ni pasal poduct homemade baby food. Kalau korang masih mencari kudapan untuk baby, apa kata korang try Homemade Baby Cookies Biscute By Mommylin nih. Daripada korang beli biscuit baby yang ada jual kat pasaraya tanpa korang tahu bahan-bahan buatannya. Baik korang beli Biscute By MommyLin sebab ianya 100% homemade. Kalau dah homemade tu memang tak ada bahan pengawet. Manakala bahan perasa nya memang dari perasa buah-buahan tanpa gula tambahan. Haaa... gittew kan.


Packaging memang best sebab setiap biscuit dalam balang dibalut dengan plastik. macam dalam gambar tu. Jadinya... kebarangkalian biscuit cepat pecah tu tipis. Biscuit pon tak mudah masuk angin kalau penutup balang tidak ditutup dengan ketat ker kan. Kalau nak bawak travel pon senang sebab balang biscuit ni comel dan muat masuk dalam handbag. 


Biscute By Mommylin ni ada 3 flavor. Mangga, Kurma dan Kismis. Sesuai untuk baby 7 bulan ke atas. Sedap ker? Bagi aku sedap. Sambil suap anak sambil suap dalam mulut kau sekali... hahaha... Korang boleh bancuh dengan air macam biskut Farley Rusks tu. Tapi Harraz tak suka. Lagi suka makan seketul-seketul tu. Tapi aku bagi cuit sikit-sikit lah. Antara 3 flavor ni, Harraz suka perasa mangga. 


Budak kuat makan nih. Balang biskut pon nak dijilatnnya... ppffttt... Biscuit tu kalau dah habis jangan dibuang balangnya. Korang boleh buat tabung. Harga untuk sebalang ni RM18.00. Tapi kadang-kadang ada promotion. Kalau berminat nak beli, boleh terjah:




Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan...

11 Bulan... Kenapa Cepat Sangat Membesar ni

Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan awak dalam kereta. Dok terperuk dalam draft tu. 


Ok... Mulut tu jangan nak melopong sangat yerp. Si anak soleh Iman Harraz ni kalau bergambar mesti cenggini. Tak boleh nak katup mulut tu gamaknya. Pipi layut kot. Macam biasa. Development baby untuk setiap tarikh 29 haribulah. Jadinya... Ahad haritu genaplah usia anak soleh Iman Harraz ni 11 bulan. Lagi empat tahun baru usia Iman Haraz bertambah... erkkkk... Hahaha.. Tu lah, siapa suruh lahir tahun lompat kan. Tak per lah. Kita ikut calendar islam yer dik.

Setakat 11 bulan ni, gigi masih lagi 2 batang. Tak tau bila nak bertambahnya. Tak apa lah. Tak der lah seriau sangat kan kalau nak menyusu tu... hahaha... Dan akhirnya anak soleh ni dah boleh merangkak. Leha hati ibu kau ni nak. Aku rasa dia dah boleh merangkak lama dah. Tapi anak soleh ni lagi suka mengesot. Merangkak kejap jer. Pastu balik kepada asal... mengesot. Nak jaga lutut lettew kan. Tak nak bagi hitam... ngeeee... Laju jer perginya.

Alhamdulillah... Syukur sangat. Iman Harraz masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Dan aku bakal dapat Ijazah dalan perjalanan penyusuan bulan depan. Sikit jer lagi nak setahun uolls. Memang struggle sebab stok susu aku dah lama kosong. Ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Harini perah susu untuk bekalan esok. Berapa banyak yang dapat, banyaktu jugaklah yang Iman Harraz minum.

Doa tak putus-putus setiap kali lepas solat dan semasa mengepam. Doa supaya dicukupkan susu untuk Iman Harraz. Doa supaya aku dapat susukan Iman Harraz sampai 2 tahun. Syukur jugak sebab aku masih istiqomah sediakan makanan hasil air tangan sendiri. Iman Harraz memang kuat makan dan kuat menyusu.

Benda yang paling aku tak tahan dengan si dobot Iman Harraz nih. Dia tersangatlah kuat mengutip. Haritu cebisan kertas. Memang kau tak sempat dah nak korek. Few last week cebisan play doh. Ya! allah... Elok jer dia mengunyah. Memang sodaqallahulazim lah jawabnya. Tak boleh nak buat apa dah. Korang ada petua tak macam mana nak elak baby suka mengutip nih... ppffttt...

Sekarang dalam fasa nak belajar berdiri dan berjalan. Melasak jer dia sekarang ni. Kena extra attention. Kalau tak... gedebuk jatuh. Suka kucing ni. Kalau nampak kucing kemahen menyengih lagi. Itu jer lah kishnya. Terpanjang pulak. Tunggu next development pulak... hehehe... 

Note: Betul ker minyak naik lagi? Tambah stress aku :-(



Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberapa. Kos sara hidup makin tinggi. Nilai ri...

Serabut Kepala Bila Semuanya nak NAIK HARGA!!!

Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberapa. Kos sara hidup makin tinggi. Nilai ringgit makin rendah. Kalau kau keluarkan duit seratus pagi. Tak sampai dua hari dah habis. Isi minyak, top up touch and go, lunch, belanja skolah anak-anak lagi. Aku tengah serabut dan sedih nih. 


Haritu [charge overtime naik sejam sepuluh ringgit]. Petang semalam aku bayar yuran nursery. Malam tu cikgu nursery Whatsapp kata yuran nursery Harraz dan naik. Daripada RM400 naik RM450 hokay. Aku rasa macam... WTFishhh... semuanya nak naik nih. Naik sekali RM50. Banyak sangat tu. Baru nak berjimat sebab Qhalif dah masuk tadika. Yuran pon dah berkurangan dalam RM30. Qahirah pulak dah naik Darjah 1. At least boleh lah buat saving sikit kan. Sekali yuran nursery pulak naik... Ya! allah... Sakitnya hati aku.

Dah lah tak ada surat. Cakap pakai Whatsapp pulak tu. Cuba kau bagi surat explanation kenapa mesti kau naikkan yuran nursery? Sedih lah rasanya. Gaji dah lah tak banyak mana. Duit gaji banyak habis untuk expenses anak-anak jer. Dengan charge overtime dorang lagi. Rasa macam nak berhenti kerja jer jaga dan uruskan anak-anak. Tapi komitmen masih tinggi... huhuhu...

Tak pasal-pasal dah terluah perasaan. Geram lah. Nak tukar nursery dan nak cari yang lebih murah, susah pulak. Lagi pon dah biasa hantar kat situ. Dari zaman Iman Hakimi dulu. Nak cari pengasuh, kena cari pengasuh yang boleh handle susu ibu. Haishhhh... dilema betul lah.  Korang punya yuran nursery dengan overtime berapa? 

Note: Bukan nak merungut. Tapi sedih sebab semua benda nak naik. 



Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nurs...

Charge Overtime | Tahun Baru Harga Baru

Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nursery. Pon naik jugak. 


Kau ghase?? Sila lah meraung dengan harga baru ni yerp. Kalau tak silap aku sebelum ni charge overtime RM6.00 bersamaan dengan sejam. Tapi untuk tahun baru ni naik sampai RM10.00 untuk sejam. Tak tau nak komen apa. Kalau start overtime pukul 7.00 pm tak per lah jugak. Ini start pukul 6.30 pm. 

Bagi aku banyak sangat kenaikannya. Bukan merungut. Tapi bagi aku banyak sangat naiknya. Terkejar-kejar aku balik sekarang nih. Tu pon susah nak dapat amik sebelum 6.30 pm. Tiap-tiap petang aku jadi supir. Pit stop pon bertambah. Memula amik Harraz. Lepas tu amik Qhalif. Last pit stop amik Qahirah pulak. Memang timing aku sampai rumah pukul 7.00 pm ++

Tambah stress kau bila kau lambat sikit jer. Jalan mulalah sesak kat depan sekolah. Maka charge overtime lah untuk Qhalif pulak. Kalau PASTI charge RM6.00 lagi. Cer kau kira overtime sebulan untuk 2 orang budak. Duit gaji habis kat anak-anak jer. Bilalah gaji nak naik banyak nih. Haishhhh... Terluah perasaan pulak.

Note: Nursery korang berapa plak charge overtime?



Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk ta...

Kisah Budak Masuk Tadika | Nangis Pulak Dia

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk tadika tu tetap sama macam anak pertama masuk tadika dulu. Tak aci lah kau excited bila anak kau yang 1st masuk tadika. Dapat kat anak-anak lain yang dah start tadika, kau buat biasa jer. Peel setiap anak-anak tu kan berbeza bila pertama kali masuk tadika. Banyak betul perkataan tadika kau ni... ngeee...


Masa 1st day start sekolah tu Qhalif tak sekolah pon. Hanya day care sahaja. Esok tu (Rabu) baru start tadika. Day care pon tetap hantar. Masa hantar tu muka dah monyok. Tak nak duduk situ. Aku tunggu kejap lah. Lepas tu balik sebab 1st day sekolah tu banyak urusan. Meleleh jer air mata. Alahaiiii... Ada jugak beberapa budak yang nangis. Tu baru hantar daycare dah nangis. 


Masa hantar tu bukan main lagi. Tak nak nangis. Bila dah sampai sap cakap... 'Dah, ibu boleh pergi kerja'.. Amboiii... berlagak kau dengan ibu yerp. Tapi aku hantar jugak lah. 1st day anak masuk tadika kan. Harus teruja. Bila dah tengok orang ramai-ramai lepas tu ada budak yang nangis-nangis sampai tahap meraung-raung nak balik, si imam muda Qhalif ni dah cuak. Muka dah start nak nangis. Perhimpunan dah start. Tapi dia tak nak join. 

Bagi meredakan keadaan, aku bawak dia masuk dalam. Duduk jer dia kat kerusi. Ada pulak kucing, Tu yang memain dulu dengan kucing. Tengok emosi dia dah ok sikit, bawak dia gi perhimpunan balik. Tak nak jugak beratur. Maka beemula lah drama airmata bila semua murid kena beratur nak masuk kelas. Tapi si qhalif ni tak der lah nangis beriya sangat, Terpaksalah si ibu ni hantar sampai kelas. 


Tengok lah nih. Takut sangat ibu kau cabut lari. Aku tinjau kat pintu kelas tu jer. Kejap-kejap dia toleh belakang. Bila kau bagi signal nak balik, dia tak bagi. Berkerut-kerut dahi suruh stay. Ibu peduli hapa kan. Kau nak ibu duduk sekali dalam kelas tu ker? Memang tak lah. Tengok Qhalif dah ok dan dah start main tanah liat. Aku pon cabut. Tak kuasa lah nak tunggu lama-lama.

Macam biasa, pagi sekolah petang daycare. Ada kelas tahfiz sekali tengah hari tu. Sama macam abang denga kakak dia dulu. Kurang sikit monthly fees lepas masuk tadika ni. Fees PASTI antara yang murah dan ini yang aku mampu. Yuran pon masik sama. Apatah lagi cikgu-cikgunya. Memang setia dengan PASTI dari zaman Iman Hakimi dulu.

Macam mana Qhalif lepas masuk tadika? Hurmmmm... Ini yang aku agak risau. Masuk jer keta cakap... 'Ibu, kita nangis kat skolah'... ppffttt... Sebelum tidur... 'Ibu, esok sekolah tak?' Asal kejut pagi soh mandi... 'Ibu, kita tak nak sekolah'... ppffttt... Kau dah kenapa nak. Bermulalah sesi interview dengan anak.... 

Ibu: Ada budak buat Qhalif ker?
Anak: Tak ada.
Ibu: Qhalif tak main-main dengan kawan ker?
Anak: *Diam
Ibu: Kenapa tak nak sekolah?
Anak: Nak ikut ibu pergi kerja
Ibu: *facepalm

Aku wassup cikgu dia tanya betul ker Qhalif nangis? Sekali betul lah. Cikgu cakap masuk kelas nangis. Dah habis kelas sambung nangis balik. Tapi kejap lah nangisnya. Dulu kemahen lagi asyik tanya bila nak sekolah PASTI. Dok berzikir bila nak sekolah. Sekali bila dah sekolah PASTI tak nak pergi sekolah pulak. Pagi-pagi kekadang bad mood tak nak pergi sekolah. Boleh mengundang amarah dibuatnya.


Terlalu awal lagi kot nak high expectation dengan anak. Baru lagi kan. Hope lelama nanti ok. Smoga minat Iman Qhalif nak ke sekolah terbuka. Cikgu rajin jugak hantar gambar dalam group WhatsApp. Dah kenapa lah pakai kopiah cenggitu nak oiii. Terkeluar rambut bagai. Tengok ok jer dia dalam kelas ni... hurmmmm... 

Note: Baru sekolah seluar dah tertukar. Tapi dah dapat balik. Selipar pon tertukar jugak. Sebelah besar sebelah kecik. Yang tertukar selipar pon tak der tanda-tanda nak pulangkan balik... haishhh... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...