Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Parenthood. Show all posts
Showing posts with label Parenthood. Show all posts

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali meng...

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!!

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali menghantui aku. Asal aku nampak dia jer, aku rasa seram yang teramat sangat. Aku rasa nak lari. Tapi aku tak boleh lari. Aku kena hadap jugak benda tu. Especially waktu malam. Memang rasa seram sejuk dibuatnya sebab kau akan rasa sakit bila kena. 


Bila kau kena tu memang kau akan terjerit. Mana tak terjerit. Keseraman yang aku hadap tu boleh mendatangkan luka. Sampai anak-anak kau pon terkejut sebab kau asyik terjerit-jerit. Dah 2 ker 3 bulan aku hadap benda seram ni. Tapi lately menjadi-jadi seramnya. Dan mungkin aku akan hadap lagi 9 bulan kot.... huhuhu... Seramnyaaaaa...

Apa yang seram sangat tu? Aku seram dengan makhluk nih:



Wah... Kusyuk membaca nampak. Suka baca kisah seram erk. Ini lah dia yang menjadi keseraman aku sejak akhir-akhir ni. Makhluk paling comel yang menghantui aku sekarang nih... Imam muda Iman Harraz.... ekekeke... Kenapa dengan Harraz sampai buat ibu dia ni naik seram? 

Mana tak seram. Gigi dah banyak tumbuh woihhh!!! Dan kerjanya sejak gigi dah banyak ni asyik nak mengasah gigi jer masa tengah menyusu. Terjerit-jerit aku dibuatnya. Kalau kat rumah ok lagi. Aku risau kalau menyusu kat public area. Terkejut pulak orang dengar aku menjerit nanti. 

Aku terbayang kisah si ibu yang putus putingnya bila kena gigit dengan si anak... eeuuwwww... Tersangat ngeri hokay. Kalau luka pon kau dah rasa ngeri ini kan pulak terputus... double triple kengeriannya. Kejadian tu tak sure dekat mana. Kalau tak percaya, ini kisahnya [Puting Payudara Putus Digigit Ketika Menyusui Anak]

Siapa kata breastfeeding ni mudah? Ini lah antara salah satu risiko yang kau kena tanggung. Sakit macam mana kena gigit sekali pon, tanggungjawab kau nak bagi susu yang terbaik untuk anak tetap dilaksanakan. Picit hidung... Sudah. Tekap hidung masa dia menggigit.. Sudah. Slow talk jangan gigit masa dia tengah menyusu pon sudah. Penampar jer aku tak bagi lagi... kahkahkah... Gila kau nak tampar anak sendiri yang baru berumur setahun dua bulan.

Tapi tu lah... Dah namanya budak. Gusi tengah gatal gamaknya. Redho jer lah. Acah-acah merajuk dengan anak tak nak bagi nenen, dia bukan faham kau tengah merajuk pon. Buruk nau perangai nak merajuk rajuk kan... ekekeke... Tak apa lah. Tak lama pon moment breastfeeding ni. Nanti bila anak dah besar, kau sendiri yang akan rindu dengan moment tu tau. 

Gittew lah kisah seramnya. Buat ibu-ibu menyusu di luar sana. Kau tak keseorangan. Don't give up sebab ramai geng yang kena gigit dengan anak... hahaha... Bertuahlah kau kalau anak tak pernah gigit time kau menyusu. 

Note: Tak sabar nak balik. Nak gomol dak mok nih


Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal...

Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!

Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal mood ketika memasak. 


Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!


Haaaa... Jangan main-main. Betapa emosi juga memainkan peranan ketika memasak tau. Iyerlah... Semangat nak sediakan juadah untuk keluarga. Balik kerja singgah kedai beli itu ini. Sampai rumah uruskan anak kejap lepas tu terus masuk dapur. Tapi tu lah. Kekadang ada benda yang buat mood kau merudum bila kau dah semangat beraksi di dapur. Antaranya:

Bila Gas Habis


Sumber [SINI]

Tengah semangat membara nak masak. Kau pulak baru nak try resipi yang kau simpan dalam HP tahun lepas. Nampak tak... Screen capture resipi dalam HP kemahem banyak. Tapi buatnya entah bila. Bila dah berkobar nak buat, gas pulak habis. Adoiiii... Hilang mood nak masak woih!! Kalau weekend, ok lagi lah. Boleh kau order makanan kat kedai terus jer. Ni kalau weekdays? Malam pulak tu. Kebetulan suami standby. Bertambah kebetulan bila kau tak cukup duit nak beli gas.... ppffttt... Lagi sadis... Bila kau tengah masak, gas pulak habis. Lagi sakit hati.

Nasib baik ada periuk ajaib... NOXXA pressure cooker. Boleh transfer terus masak dalam tu. Tapi kalau nak goreng-goreng macam goreng ikan atau telur, aku lebih prefer masak atas kuali. Macam leceh nak goreng dalam periuk. Jadinya... Pengajarannya di sini. Kau kena beli lagi satu tong gas buat spare. Tapi kan... Gas pon dah makin mahal. Apatah lagi tong gas kan. 

Bila Ikan Melekat Dalam Kuali



Sumber [SINI]

Erkkk... Ikan jer kot. Tak kan boleh buat mood kau hilang? Ini aku. Orang lain tak tahulah. Aku kalau bab menggoreng ikan ni aku tak berapa suka sebab minyak meletup-letup. Paling sakit hati bila ikan kau melekat dalam kuali. Mana tak hangin. Ikan kau kemahen cantik berkunyit. Tapi sayang... bila kau nak terbalikkan, ikan melekat kat kuali dan ikan kau jadi hancur. Begitu juga dengn hati kau... Hancur tengok ikan dah tak serupa ikan.

Ada satu hari tu aku teringin nak makan ikan kerisi masak taucu. Tapi tengok ikan kerisi tu macam lembik sikit. Tak per lah. Goreng jer dulu. Sekali bila goreng ikan kerisi melekat. Memang hancur ikan tu. Habis hilang mood aku nak masak taucu sebab dah tak serupa ikan. Nak sedapkan hati, buat cili kicap makan dengan ikan kerisi hancur... ppffttt...

Salah aku ker salah kuali? ekekeke.... Nak kena tukar kuali gamaknya. Tapi tak apa. Aku dah jumpa petua macam mana tak nak bagi iman melekat dekat kuali masa tengah goreng. Sebelum goreng tu, kau tabur dulu dengan sedikir garam dalam minyak panas. Memang tak melekat. Orang kata letak asam keping pon boleh jugak. Tapi aku pernah letak, Still melekat ikannya. Bila try and error, garam adalah sesuai supaya ikan tak melekat. 

Bila Dapat Santan Basi


Sumber [SINI]

Ini dah beberapa kali aku kena. Kebetulan teringin sangat nak makan masakan yang berasaskan santan macam kari, lemak putih atau masak lomak cili api. Beli lah santan fresh kat kedai runcit. Nampak kaler macam cantik lagi santannya. Tapi bila kau bukak dan rasa... hurmmmm... Santan dah masam. Bau pon dah semacam. Sakit tak hati kau???

Macam mana lah orang yang jual santan fresh tu yerp? Kalau nak meniaga pon meniagalah dengan jujur. Kalau rasa santan tu dah berbau atau tak elok, tak payah lah hantar kedai. Orang kedai ni pon bukan ada masa nak check santan tu elok ker tak. Dia letak jer dalam ice box tu. Tapi yang jadi mangsa pembeli macam aku ni lah. 

Aku lagi suka pakai santan fresh dari pakai santan kotak. Nak beli kelapa parut, tak ada kerajinan nak memerah santan. Di tambah dengan anak kecik lagi. Bila dah jadi macam ni, memang kena standby beli santan kotak. Nasib kau jenis bau dan rasa dulu sebelum masak. 

Bila Garam Habis


Cenggini lah bila anak kau dah ramai. Penyakit lupa kau pon makin menjadi-jadi. Sebelum pergi kedai kau dah ingat dah nak beli barang apa. Tapi bila sampai kedai, kau terus lupa daratan nak beli apa. Bila time nak masak baru teringat yang garam dah habis. Acaner nak masak ni? Jadinya... kita pakailah bahan apa yang ada kat dapur tu yang boleh menggantikan garam. Boleh down jugak bila lupa beli garam... hahahaha... 

Bila Anak Mengacau


Dak demok kuat makan

Aku tak kisah sangat sebenarnya bila anak-anak nak tolong kat dapur. Lagi bagus sebenarnya. Tapi make sure on weekend jer lah. Tapi mengacau time weekdays memang aku tak boleh sebab aku kejar masa. Sampai rumah dah pukul 7 lebih. Nak susukan si domok soleh Harraz pon dah makan masa. Nak solat bagai. Tu bila anak masuk dapur nak tolong sama tapi bila aku explain diorang tak nak dengar memang kena lah. Aku nak cepat masak sebab banyak benda lain nak kena buat.

Lebih-lebih lagi dengan anak kecik yang asyik merayap ke dapur jer kerjanya. Penat woihhhh!!! Asyik dukung letak ulang alik hall dengan dapur banyak kali. Nak masak pon tak ada mood sebab letih. Tapi nak tak nak kena lah masak jugak kan. Nak makan apa kalau aku tak masak.

Ini lah antara sebab-sebab yang boleh buat mood aku swing. Tambah-tambah bila diserang sakit kepala. Memang soh husband tapau jer lah. Tapi kan... even mood kau down, tapi kau tetap kena masak. Even dalam hati kau rasa tak nak masak atau malas nak masak. End up kau KENA masak jugak. Bukan kata bila hilang mood masak kau tak masak terus disebabkan masalah-masalah ni. Cuma keseronokan memasak tu kurang lah. Gittew lah kisah nya. 

Note: Syok nya siapa yang join SBB (Sepetang Bersama Blogger). Bila ada anak kecik yang mengempeng ni, agak payah nak join event.


Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain ma...

Product Nursery Berkualiti Dari Babyhood Malaysia

Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain macam kan. Segala persiapan kalau boleh nak perfect. Dari baju baby sampai lah kelengkapan baby yang lain. Pantang tengok barang baby, especially baju-baju yang comel. Semua nak beli. Selain kelengkapan sepersalinan dan barangan bayi, antara keperluan yang perlu parents sediakan ialah tempat tidur bayi atau pon Baby Cot.


Ada bermacam-macam jenis Baby Cot yang terdapat dipasaran sekarang nih. Tak terkecuali juga bermacam-macam jenama. Daripada jenama biasa kepada jenama yang berkualiti. Antaranya dari jenama Babyhood Malaysia. Jenama Babyhood Malaysia ni asalnya dari Australia dan mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun dalam industry produk nursery dan produk yang dihasilkan di bawah piawaian Australia. 

Antara Product Babyhood Malaysia

5-in-1 Sova Cot (Classic and Clear)



Kalau tengok baby cot ni kau akan tertarik kerana ianya menggunakan kayu yang paling berkualiti tinggi iaitu European beach wood timber.and certified organic textiles. Dan paling best dengan The Sova Cot ni kerana ianya mempunyai 5 function. Meh tengok nih:


Aku pon tertarik dengan fungsinya yang 5 in 1 ni. Memang tak rugi kalau labur duit beli ni. Pelaburan yang sangat berbaloi sebab boleh pakai sampai anak dah besar dan boleh pakai sampai bila-bila kot. Boleh klik [SINI] kalau nak tau lebih info.


Amani 4-in-1 Cot


Yang ni pon menarik jugak. Koleksi yang megah dan indah gittew. Direka secara ergonomik dan dibuat dengan sustainable clear A grade NZ plantation timber. Baby Cot ni ada 4 function. Bassinet (buaian) Toddler level, Toddler bed dan Day Bed. Untuk toddler bed ni, korang boleh masukkan toddler rails yang separuh tu untuk mengelakkan anak dari terjatuh. Day Bed pulak boleh dijadikan sofa untuk anak duduk. Boleh menampung berant sehingga 100kg bermula dari bayi sampailah usia 5 tahun. Info boleh baca kat [SINI]

Classic Sleigh 4-in-1 Cot


Detail produk boleh baca kat [SINI]

Classic Curve 4-in-1 Cot


Detail product boleh baca kat [SINI]

Kualiti produk Babyhood tak perlu dipertikaikan kerana dihasilkan di bawah piawaian Australia dan katanya lebih ketat daripada kedua-dua piawaian Eropah dan Amerika Syarikat. Ia ditadbir oleh INPAA (Infant & Persatuan Nursery Products of Australia), sebuah pertubuhan yang dimiliki dan dikendalikan secara persendirian, badan wakil utama dalam industri nurseri Australia. 

Selain dari produk Nursery, terdapat juga kerusi untuk keselesaan ibu yang menyusu iaitu Feeding Chair. Ada 4 jenis Feeding Chair... DIVA GLIDER, MANHATTAN GLIDER, SOVEREIGN GLIDER dan SAVANNAH GLIDER. Menarik sangat tau. 


Tengok ni. Nampak empuk dan selesa sangat kan. Ianya memang direka khas untuk keselesaan ibu ketika menyusukan anak . Iyerlah... Baby bangun kan setiap 2-3 jam setiap hari. Kerusi ni boleh dilaraskan untuk memastikan anda berada dalam kedudukan yang selesa untuk keperluan badan. Terdapat sokongan dan keselesaan semasa menyusu khususnya pada bahagian leher, bahu dan bahagian belakang badan. Best nya kalau dapat sebiji. Feeding Chair ni dapat menampung berat sehingga 90kg


Banyak lagi barang-barang yang terdapat di Babyhood Malaysia. kalau korang nak tahu, pengedar untuk produk-produk ni dikeluarkan oleh Supreme Global Marketing Sdn Bhd yang ditubuhkan pada tahun 2010. Merupakan pengedar ekslusif untuk barangan Babyhood dan Nuna di Malaysia yang memahami betapa pentingnya produk yang selesa, selamat dan berkualiti. 

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai produk. Atau nak buat pembelian, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

Alamat 

SUPREME GLOBAL MARKETING SDN BHD
21-2 Jalan USJ 21/1
47630 Subang Jaya, Selangor
Telefon : 03-8023 3277
Email : admin@babyhood.com.my






Genap 1 Tahun 2 Bulan usia saya. Bukan harini tapi hari sabtu haritu. Kenapalah cepat betul masa berjalan. Rasa tak puas nak gomol-gomol la...

14 Bulan?? Cepatnya!!!

Genap 1 Tahun 2 Bulan usia saya. Bukan harini tapi hari sabtu haritu. Kenapalah cepat betul masa berjalan. Rasa tak puas nak gomol-gomol lagi ni sebab bau baby tersangat lah wangi. Bau mulut pon masih wangi lagi.. hehehe... 


Masih belum boleh berjalan lagi. Relax lah ibu. Tak lama lagi jalan lah saya. Abang Iman Hakimi dulu nak masuk setahun lima bulan baru boleh berjalan kan. Gigi dah ada 6 batang. Dan bakal tumbuh lagi 2 batang. Itu yang buat ibu saya seriau nak susukan saya sebab secara tak sengaja saya tergigit ketika menyusu. Sowwi ibu ☺
.
Alhamdulillah... Dalam tempoh 14 bulan ni aku masih lagi bertahan dengan susu ibu walaupon dalam keadaan kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Berapa oz hasil perahan harini. Irulah hasil yang aku bekalkan untuk anak soleh Iman Harraz ni. Syukur sebab masih mencukupi. Lagi pon Harraz dah start makan kan. Tapi malam memang Harraz pulun habis-habisan menyusu. 

Setiap malam/pagi bangun 5 hingga 6 kali untuk menyusu. Rabak mata aku asyik terbangun jer. Aku syak Harraz kena Growth Spurt lah. Atau orang panggil peralihan bulan sebab asyik nak berkepit dan nak menyusu jer terutama malam. Perut baby beubah saiz menjadi besar dan memerlukan lebih banyak susu, Kesannya... baby meminta lebih banyak susu dari ibu. Gittew kisah Growh Spurt kalau korang tak tahu lagi, 

Bubu dengan budak manja ☺

Perangai pon kemahen lagi. Nak kau duduk dengan dia. Kau bangun nak mandi pon melalak beria macam kena rotan. Nak mandi dengan aman pon tak boleh. Pada hal ada jer abah dia. Kau nak masak pon dia ikut masuk dapur jugak. Dah macam mana kau nak masak kalau dia berdiri kat kaki.... ppffttt... Kuat merajuk dah skang nih. Geram jer rasa sebab comel sangat bila baby merajuk tau ☺☺

Dah boleh sebut bu @ ibu. Sedap tinga ibu kau dengan nak... 'bubu.... bubu... Bubu pon bubu lah nak. Asalkan ada bu belakang tu.. muahahaha... Bekal makanan ke nursery masih hasil air tangan ibu. Gigih tak gigih lah aku. Masih kekal bertahan dengan homemade baby food. Alhamdulillah masih istiqomah. Itu jer lah kisahnya untuk 14 bulan nih. Citer lebih-lebih nanti ada yang meyiampah. 

Note: Ramai yang geram degan pipi labuh si harraz ni ☺



Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung?...

Biarkan Anak Balik Sekolah Seorang Diri | PARENTS... Please Take Note

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung? Kalau tak ada rasa apa-apa memang korang jenis tak ada perasaan. Aku yang baca ni rasa macam nak nangis... Speechless. Terus teringat dekat anak sendiri yang tengah sekolah tu. 


Dari komen-komen yang aku baca. Budak ni sekolah dekat Seksyen 7, Bangi. Rumah dia dekat Seksyen 8, Bangi. Kelas koko setiap hari Rabu. Kalau ada kelas koko dia kena blik sekolah jalan kaki. Kelas koko habis pukul 4.00 pm kalau tak silap. Kalau korang nak tahu, dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu jaraknya boleh tahan jauh jugak. Kau kena lalu roundabout. Jalan yang boleh tahan sesak. Tak tahu lah kalau budak ni lalu short cut. Tapi dari penceritaan, budak ni ikut roundabout dan bukan jalan short cut.

Kau bayangkan dengan keadaan cuaca yang ada masa nya hujan dan panas terik. Dan kebetulan petang rabu tu hujan. Balik sekolah jalan kaki dalam keadaan hujan dan basah. Allah... Kesian sangat-sangat. Yang aku hairan, parents budak ni tak risau ke dengan keselamatan anak dia ni? Buatnya yang nak tumpangkan anak dia balik tu orang jahat? Zaman sekarang kau kena fikir keselamatan anak jugak. Zaman dulu dengan sekarang lain. Dulu aku pergi sekolah agama jalan kaki jer. Agak jauh jugak dari rumah. Tapi dulu jenayah tak macam sekarang. Totally different.

Bersangka baik. Mungkin 2 bijik kereta yang ada kat rumah tu rosak. Kalau rosak, kau kena ada planning macam mana nak amik anak. Atau mungkin emak budak ni ada masalah lain yang buat dia tak boleh amik anak dia. Atau mungkin mak dia dalam pantang. Kalau korang nak tahu, dah 5 orang pernah hantar budak ni balik. Maknanya parents dia memang tak kisah pon pasal keselamatan anak dia. Baca nih:


Tahun lepas mak dia dalam pantang. Tahun ni? Pantang jugak ker? Bagi aku simple jer. Kalau kau dan suami ada hal dan memang tak boleh amik anak balik dari koko, kau cakap dengan anak tak payah pergi kelas koko. Kalau anak kau nak pergi jugak, kau upah lah jiran atau van untuk tolong ambilkan. Hari biasa aku tak tahu budak ni balik macam mana. Yang cerita ni kalau ada kelas koko (kokurikulum) mak dia suruh balik jalan kaki. 

Kalau korang nak tahu, budak ni Darjah 6. Owh... mungkin parents ni nak ajar anak dia berdikari. Hello... Kalau nak ajar anak berdikari, bukan macam ni caranya. Ini kau dah bahayakan nyawa dan keselamatan anak kau sendiri. Orang jahat ada dimana-mana. Depan mata kau pon diorang boleh culik inikan jalan kaki sorang balik rumah. Petik jari jer. 

Aku anak balik lambat pon aku dah risau even dia naik van sekolah. Ada satu hari tu dah pukul 7.30 pm pon tak sampai rumah lagi, Aku dah risau. Selalunya pukul 7.00 pm dah sampai rumah. Suruh husband call van. Rupanya van hantar budak lain dulu sebab budak tu sakit perut. Lega rasa. Nak biar anak aku main kat luar pon aku dah risau. Inikan nak biar anak balik jalan kaki. Tapi since diorang dah sekolah ni, baru aku bagi kelonggaran sikit nak main kat bawah. Dengan syarat, abang dia kena ada. 

Macam Iman Hakimi pulak, since dia dah berkawan ni, aku limitkan jarak dia. Paling jauh pon pergi flat sebelah dengan surau jer. Habis majlis kat surau terus balik. Lebih dari tu tak boleh. Kekadang aku naik risau nengok budak-budak naik basikal. Melintas jalan besar pergi kedai. Allah... tak risau ker parents dia biarkan anak naik basikal tanpa pengawasan orang dewasa. 

Untuk budak ni memang aku sedih dan kesian sangat-sangat. Aku tak dapat bayang kan budak sekolah balik jalan kaki dalam keadaan hujan. Kalau korang duduk bangi, korang boleh tahu jarak dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu. Boleh tahan jauh tau. Kalau rumah dekat dengan sekolah aku tak kisah. Semoga anak ini sentiasa dibawah lindunganNYA. Syabas pada warga Bangi yang prihatin hantar budak ni balik. For you PARENTS... Tolonglah... Jangan abaikan keselamatan anak. Jangan bahayakan nyawa anak sendiri. 

Bukan nak mengaibkan parents budak ni sebab aku pon tak tahu siapa parents dia dan budak tu pon aku tak kenal. Cuma kita amik pengajaran dari cerita ni. Jangan bila jadi apa-apa yang tak elok pada anak baru nak menyesal. 

Note: Even aku suka bertekak dengan anak-anak, tapi bab keselamatan diorang aku jaga betul-betul, Especially kalau kat luar. Lantak lah kau nak pandang-pandang jeling-jeling bila aku jerit kat anak. Yang penting anak aku ada depan mata. Sebab si qhalif dengan qhahirah ni suka jalan menonong... ppffttt...



12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun  Gigi mana... gigi ☺☺ Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur...

Iman Qhalif Turns 5 Today!!!

12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun


 Gigi mana... gigi ☺☺

Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur dah bertambah, tapi badan kecik tak sepadan dengan umur, Makan boleh tahan banyak. Tapi badan tak naik-naik. Risau jugak. Haishhhh,... Perangai pon boleh tahan jugak ni. Buat ibu urut dada hari-hari. Cepat sentap betul tau budak ni. Memang tak boleh di bawak bergurau. Gurau sikit dah sentap. Dia buat orang tak apa. Kalau orang buat dia... hurrmmm... 

Menyemart memang nombor 1. Nak smart jer, Duduk rumah pon nak pakai seluar jeans. Ada masa tidur malam pon ber seluar jeans jugak. Kalau ada benda yang dia tak suka, kau jangan lah paksa. Macam weekend haritu. Ada sukan sekolah PASTI. Boleh dia tak nak pergi. Kau rasa? Hangin jer lah aku. Dah bayar yuran untuk sukan. Boleh dia tak nak pergi. Buat keras dia. tak nak bangun and tak nak mandi. Sehari aku tak layan dia.... hahaha.. Hemak kau bila dah sentap kan. 

Fresh form oven

Macam mana pon perangai awak, Ibu tetap sayang. Selamat Hari Lahir yang ke 5 Iman Qhalif Bin Husaini. Doa ibu semoga Iman Qhalif membesar sebagai anak yang soleh didunia akhirat, bijak pandai, sihat tubuh badan dan berjaya dalam apa jua yang dilakukan. Ibu, Abah, Abang Kimi. Kakak Qahirah dan Adik Harraz sayang Iman Qhalif. Nanti kita potong kek yer.

Note: Aku masih hutang cerita pengalamam lahirkan Iman Qhalif ni... ppffttt...


Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujun...

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam


Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujung bulan March haritu. Kitorang anak beranak masuk acara larian. Tapi aku terkecuali lah sebab ada anak kecik kan. Lagi pon tiket hanya untuk 4 orang sahaja. Kelam kabut jugak lah sebab larian start pukul 7.00 pagi. Kalau ikut jadualnya lah. Tapi biasalah... mesti start lewat punya. Pukul 6.40 pagi baru kau nak keluar rumah... ppffttt... Dengan harapan semoga larian belum bermula.

Buat pertama kali jugak lah kami jejak Setia City Park tu. Nasib husband expert bab selok belok jalan ni. Memandangkan nak kejar masa, tak sempat nak breakfast. Just beli roti buat alas perut. On the way tu pulak boleh tapak kasut Iman Hakimi tercabut. Dedua belah pulak tu. Pada hal baru jer beli kasut. Dah macam mana kau nak lari nak. Sudahnya... pakai selipar jer lah. Sadis betul. Nak cari gam memang dah tak sempat. Nasib kau lah anak. Layan lah gambar-gambar ni yerp ☺

Baru sampai. Muka kimi stress sebab tak ada kasut nak lari ☺☺

Sampai-sampai tengok orang dah ready kat garisan permulaan. Haaaaa... kan dah cakap. Mesti start lewat punya. Kitorang sampai dalam pukul 7.45 pagi. Tak lama lepas tu Spongebob and Patrick pon keluar. Tak koser aku nak amik gambar sebab orang yang ramai. Baik aku amik gambar anak-anak ni haaa ☺☺

#makanakempat... Tak dapat bergambar dengan Patrick, balloon patrick pon jadilah. Nampak tak keterujaannya yang hover tu... hehehe... ☺☺ 

Sis tak lari pon. Sis jadi pompom girl sambil babywearing anak paling kecik menanti suami dan anak-anak digarisan penamat. Nasib anak kecik sis ni baik tak meragam. Ontok @ diam jer duduk dalam tu. Best yer kena polok dengan ibu ☺


Akhirnyaaaa.. Setelah lama sis menanti kelibat suami dan anak-anak digarisan penamat, muncul juga mereka dicelah-celah orang yang ramai tu. Risau jugak sis sebab lama jugak diorang lari. Mana lah tak sampai-sampai lagi ni.. Haaa.. gittew hati sis berbicara. Biasalah... lari dengan anak-anak kan. Bawak stroller lagi. Standby kot anak-anak tak larat.

Yeayyyy... Dapat medal ☺

Tahniah semua sebab berjaya menghabiskan larian sepanjang 3 km. Bermandi peluh dah masing-masing. Abaikan lah muka anak-anak sis yang stress sebab kepanasan dan keletihan. Ditambah pulak paksaan dari sis yang suruh ber posing dengan medal tu pulak.... hahaha... Ibu kau ni blogger nak. Kalau tak amik gambar tak sah. 


Ini lah dia medal yang anak-anak dan suami dapat. Cute sangat tau. Sis is sangat jealous hokay sebab sis tak dapat medal yang cute ni. Anak-anak pon teruja bila dapat medal ni. Especially budak ni ⬇


Ini lah budah yang hover teruja dengan medal yang dia dapat ni. Balik tu singgah supermarket beli barang basah. Di gantungnya medal tu kat leher. Tidur malam pon pakai medal. Pergi sekolah pon pakai medal. Balik akim dia pon medal masuh tergantung kat leher. Kau dah kenapa nakkkkk!!! Taksub betul dengan medal spongebob ni. Dua hari jugaklah kelakuan anak ketiga sis macam nih. Bila tanya nak masuk larian lagi tak? Katanya nak lari lagi. 

1st time masuk acara larian ni. 1st time jugak bagi anak-anak join. Ada macam-macam aktiviti kat Setia City Park, Shah Alam sempena Spongebob Run Malaysia ni. Tapi aku tak tunggu sampai habis. Tak menahan aku dengan cuaca yang panas berdeting. Baru pukul 9.00 pagi kot. Round-round kejap lepas tu balik. Lagi pon kimi ada latihan Silat. 

Note: Teringin jugak nak masuk larian sambil gendong anak. Ada jer yang lari sambil gendong anak kecik ☺













Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana mengha...

Malas Lipat Baju | Amalkan 7 Tips Ini

Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana menghadapi masalah yang sama termasuklah #makanakempat ni haaa. Never ending story punya ceerita. Entah apa penyakit pon tak tahu lah. Misteri wan peah betul kan tetiba dapat penyakit malas lipat baju nih. 


Ada cara sebenarnya yang kita boleh kita aplikasi kan kalau tak nak bagi baju bajan bertimbun. Tapi kau kena konsisten dan istiqomah lah kalau nak buat. Tak boleh lepa. Kalau lepa memang katil kau atau katil anak kau jadi tempat letak baju yang bertimbun tak berlipat tu lah... hahahaha... Tak kelakar hokay. Sakit mata memandang lagi adalah. Kalau korang tak nak baju yang tak berlipat bertimbun, boleh amalkan tips ni. Perghhhh... Kau sendiri pon malas lipat baju ada hati nak bagi tips... ngeeeee... Ini berdasarkan pemerhatian aku. Tips untuk aku jugak ni supaya rajin lipat baju. 

Tips Rajin Lipat Baju 


1) Angkat Baju Terus Lipat

Kalau baju dah kering kat ampaian tu. Angkat dan terus lipat. Jangan letak dalam bakul baju. Kau amik letak atas katil pastu lipat terus. Baju pon cantik tak berkedut. Kalau kau letak dalam bakul, memang selamat lah baju tu dalam bakul tak berlipat. Kedut seribu baju kau dibuatnya. Nak pakai pon kena gosok dulu.

2) Lipat Baju Depan TV

Hiburan di kala melipat baju gittew. Tak der lah bosan sangat kan. Sambil lipat baju, sambil nengok TV. Mata kat TV tapi tangan buat kerja. Untuk korang yang tak ada anak kecik boleh lah. Tapi kalau ada anak kecik macam aku ni memang tak boleh. Kau lipat dia punggah jadinya. Melainkan kau letak dia dalam baby cot dan letak segala mainan dalam tu bagi dia leka. Kau pon kena lah cepat-cepat lipat baju bajan tu. Jangan mata ke TV tangan tak jalan.

3) Ajak Anak-Anak Lipat Baju

Kemas tak aku lipat... hahaha... ☺☺

Time diorang kecik ni lah nak kena ajar buat kerja rumah. Melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Ajak anak-anak lipat baju sekali. Kau asingkan baju anak-anak. Biar diorang lipat sendiri. Tak kemas pon tak apa. Lama-lama nanti ok lah. Tapi kan, jenis macam aku yang ada sipi-sipi OCD ni agak payah jugak. Aku sejenis yang suka lipat baju ikut turutan. Baju yang besar kena letak bawah. Ikut susunan. Kalau baju anak-anak, aku suka lipat sekali dengan seluar. Pairing gittew kan. Biar baju yang aku lipat tu nampak cantik tersusun. Bila anak dah tolong kau lipat baju, kau lipat balik baju tu sebab tak kemas. Jangan tiru macam aku... hahaha... Kena buang tabiat nih. Nak anak tolong, tapi bila anak dah tolong kau punggah balik... ppffttt...

Kemas atau tak lipatan baju si anak, abaikan saja. Ajar step by step macam mana nak lipat baju. Lama-lama bila dah biasa lipat nanti ok lah tu. Practice make perfect gittew kan. 

4) Off kan Hand Phone

Aku tahu. Korang sambil lipat baju sambil layan FB, IG, Blog and Twitter kan. Mengaku jer lah sebab aku pon macam tu.. muahahaha... Lipat baju sehelai dua lepas tu tengok HP. Baca newsfeed FB. Tengok gambar-gambar kat IG. 30 minit nengok HP. Sambung lipat sehelai dua lagi dan sambung nengok HP balik. Dah kalau asyik belek HP jer yang lama ater bilanya nak habis kerja melipat baju?? Jadinya... Kau kena OFF kan handphone tu dulu. Baru lah cepat kerja melipat baju kau siap. Dah siap semua barulah kau ON kan balik HP tu. Boleh sahut tak cabaran ni... ekekeke...

5) Sediakan Bakul Baju Untuk Setiap Anak

Kalau anak kau ada 4, kau kena beli empat bakul. Beli yang saiz sederhana sudah lah. Asingkan baju anak-anak dalam bakul masing-masing. Senang sikit kau nak cari baju anak-anak kalau tak sempat nak lipat kan. Bila kau dah asingkan baju anak-anak ni, nampak lah kemas sikit. Lepas tu kebarangkalian kau rajin nak melipat baju tu datang sebab nampak baju tak banyak sebab dah susun dalam setiap bakul. Cuba kalau kau letak semua baju-baju tu dalam bakul besar? Perghhhh... Perasaan malas kau makin menjadi-jadi. Ini semua permainan psikologi. Kau boleh baca kat [SINI]. Ada benarnya jugak. Jom lah cari bakul baju untuk anak-anak ☺☺

6) Jadikan Melipat Baju Sebagai Hobi

Iyer... Nak rajin lipat baju, kau jadikan lipat baju tu sebagai hobi. Macam hobi kau baca novel. Selagi kau tak habis baca selagi tu lah kau tak boleh tidur. Macam ada benda tak kena. Sanggup berjaga sampai pagi sebab nak baca sampai habis. Cuba kau anggap Melipat Baju pon macam tu jugak. Selagi tak habis selagi tu kau rasa tak boleh tidur, Sanggup berjaga malam sebab nak habiskan lipat baju. Amacammm... Ada berani jadikan melipat baju sebagai hobi... ngeeee... 

7) Hantar Dekat Sevice Lipat Baju

Ini paling sadis. Kalau tips-tips yang aku bagi ni tak jalan. Kau hantar jer lah dekat service lipat baju. Habis cerita. Dah banyak service lipat baju sekarang ni. Kau mintak tolong pakcik google carikan. Dia boleh bagi kau contact untuk service lipat baju... Nampak sangat kau pemalas kan... muahahaha...

Sekian perkongsian tips dari pemerhatian #makanakempat... Salah seorang yang tergolong dalam kumpulan terlebih rajin nak melipat baju bajan. Sambil bagi tips sambil teringat kain baju kat rumah tu yang dah macam gunung kinabalu. Smoga aku diberi kekuatan dan kerajinan untuk melipat baju. Minggu ni kita operasi... Insya'allah... hehehe...

Note: Rasa macam nak amik cuti jer. Semata-mata nak selesaikan lipat baju. Boleh ☺☺



Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang...

Parenting Tips | 7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak

Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang dijaga oleh pengasuh, mungkin anak kau sorang sahaja atau ada beberapa orang budak. Kalau hantar nursery, memang ramailah budak. Tapi dioarang akan diasingkan mengikut category umur. Kalau nursery lain aku tak tahu lah. Macam kat nursery yang aku hantar sekarang nih, bayi dan kanak-kanak memang diasingkan.



Dalam memilih pengasuh atau nursery, ada PROs and CONs nya. Terpulang pada korang nak pilih yang mana. Tapi kalau korang nak pilih nursery, pastikan nursery tersebut berdaftar dengan JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat). Nak cari nursery yang murah pon, bergantung pada kawasan kediaman korang. Tapi apa yang aku boleh cakap, harga nursery dah melambung naik. Especially yang berdaftar dengan JKM. Ok... Back to the title. Aku nak share info yang dikongsikan oleh Pn. Nurul Ilyani dalam FB nya. Kalau korang nak pilih pengasuh, pastikan ada 7 kriteria penting ni.

7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak


1) Jaga Solat

Walaupun tidak semua pengasuh jaga solat berakhlak baik, tapi sekurang-kurangnya beliau ada perasaan 'takutkan Allah', rasa ihsan. Rasa Allah melihat apa yang beliau lakukan. Macammana nak tahu, kadang-kadang kita boleh tahu daripada gaya beliau bercerita.

Masa saya hantar Dhuha dan Dani ke pengasuh dulu, pengasuh selalu berkongsi.Ketika itu saya tidak tahu bagaimana rasanya menjaga anak kecil sepanjang hari. Sekarang baru saya tahu. Ia bukan mudah. Mahu jaga solat pun bukan mudah. Mahu solat dengan sempurna pun bukan mudah.
Pengasuh saya melawak begini "Dhuha tidur, akak terus solat. Nanti dia bangun, tak boleh buat apa dah".

Daripada gaya cerita saya tahu, pengasuh saya jaga solat. Jadi, rajin-rajin sembang dan buka jalan untuk bertanya. Tapi kalau kita sendiri pun tidak jaga solat, malu sendiri. Cari pengasuh yang bagus mahu, diri sendiri tiada kualiti

2) Tiada TV

Walaupun ada TV, tapi tidak buka. Bayi tidak digalakkan tengok TV sehingga umur 18 bulan, itupun maksima 1 jam sehari. Tambahan.. walaupun kanak-kanak bermain, dan tidak menghiraukan TV masih ada kesan juga.

3) Rumah bersepah dengan permainan.

Ramai ibubapa teliti bab kebersihan. Bab kebersihan yang utama sebenarnya pengendalian penyusuan dan pemakanan, tempat tidur, air dan lain-lain berkaitan. Tapi... kalau masa kita datang, rumah pengasuh sepah penuh mainan. Ya Allah, alhamdulillah itu maknanya pengasuh kita bagi anak kita main.

Masa main baru otak anak kita berkembang. Masa main anak kita explore. Maksudnya anak kita tidak disuap TV sepanjang hari. Lagi bagus kalau pengasuh ada jadual permainan. Untuk pengasuh yang berdaftar JKM, biasanya mereka ada jadual aktiviti ikut umur.

4) Bawa anak kita pergi taman

Isu keselamatan, adalah isu penting, namun jika pengasuh sudah menetapkan dalam jadual aktiviti, pengasuh juga boleh mengawal anak asuhan, apa salahnya bawa ke taman. Permainan fizikal sangat penting. Berlari, memanjat, melompat dan memanjat sangat penting. Aktiviti ini membantu midline crossing otak.

Berapa ramai kanak-kanak usia 3-4 tahun, masih takut naik tangga, main slide, panjat tiang? Ia sangat mendukacitakan. Biasanya mereka ini ada delay sedikit dalam perkembangan. Sungguh, bersyukur ada orang yang sanggup bawa anak kita bermain di taman. Harapkan kita, hujung minggu sibuk urus rumah dan rehat.

5) Ada SOP

Sekurang-kurangnya, walaupun tiada SOP bertulis, pengasuh beritahu awal terma dan syarat perkhidmatannya. Jadi tiada salah faham nanti. Contoh pengasuh saya dulu, beritahu terus hujung minggu tidak mahu jaga, Ramadhan kena ambil awal dan lain-lain. Kami pun jenis tidak kisah, give and take.

6) Ada anak yang lebih besar buat teman bercakap

Selalunya jaga anak kecil sangat sibuk. Kalau pengasuh jaga lebih 3 orang lagi sibuk. Jadi, kalau pengasuh ada anak sendiri yang lebih besar dan suka bercakap dengan anak kita, bermain, baca buku, cukuplah itu sebagai ransangan bahasa kepada anak kita.

7) Bercakap bahasa yang baik, sopan dan teratur

Ini perlu, supaya anak kita mendapat input yang baik. Bayangkan anak kita habiskan masa lebih banyak dengan pengasuh berbanding kita. Jadi penting untuk mendapat pengasuh yang berkata-kata baik. Tapi, kalau kita sendiri pun jenis cakap lepas, muhasabah diri dulu, baru teliti jenis pengasuh.

Banyakkan tips nya. Aku pon tak terfikir. Selalu kalau nak cari pengasuh, mesti cari yang anak jagaan nya tak ramai. Kalau boleh nak rumah yang bersih tak bersepah. Rupa rupanya banyak tips yang kita kena fikirkan sebenarnya. Kalau korang dapat pengasuh yang ada kriteria macam ni. Memang korang sangat bertuah. Jangan dilepaskan pengasuh macam ni, Susah nak cari. Kalau dapat yang sebahagian macam ni, pon dah bagus.

Dulu pernah jugak terfikir nak cari pengasuh. Tapi selalu terfikir... 'kalau dia asyik cuti macam mana?'... 'Kalau tiba-tiba pengasuh ada emergency?'... 'Boleh ker pengasuh handle susu ibu?'... Macam-macam kau punya fikir kan. Teringat anak buah punya kes. Pengasuh anak dia asyik buat hal. Kejap-kejap minta cuti. Kejap-kejap emergency... ada hal. Dah sampai depan rumah, pengasuh tak bukak pintu. Alasan... tak dengar and tak sihat. Cuti kau habis macam tu jer lah

Semuanya bergantung pada rezeki masing-masing kan. Tapi ok jer sebenarnya kalau dapat pengasuh yang bagus. Anak jagaan tak ramai. Lagi bagus kalau anak kau sorang jer yang dia jaga. Kesihatan anak kau pon agak terjamin. Bila hantar nursery ni, penjaga ramai. Ada yang boleh ganti kalau sorang penjaga cuti. Tapi bila dah ramai-ramai anak jagaan tu, mudah dapat penyakit. Macam yang aku cakap. Ada PROs and CONs. Memang kau kena tawakal bila hantar anak kat orang. Tak kira lah kau hantar anak dekat pengasuh atau pon nursery.

Kalau korang nak tahu info pasal parenting, boleh terjah FB Pn. Nurul Ilyani. Banyak perkongsian dari beliau yang aku suka baca. Macam mana nak handle anak yang tantrum. Macam mana nak mengawal kemarahan pada anak dan macam-macam lagi lah. Memang best.

Note: Bila yuran nursery dah naik ni, rasa macam nak cari nursery lain atau nak cari pengasuh jer. Kalau naik setakat RM20-RM30 ok lagi, Ni sampai RM50 naiknya. Pitam hoihhh!!! :(


Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat...

Musim Sakit!!!

Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat office dah risau. Ingat nak balik awal dalam pukul 4.00 - 4.30 pm macam tu. Tapi bila tadika dah call kata qhalif nangis, pukul 3.15 pm dah gerak balik. Sampai jer tadika, terus bawak gi klinik. Tapi.... Doctor cakap tak demam pon. Mungkin panas dah kurang sikit agaknya. Tapi standby jugak lah ubat demam.

Sekali malam tu demam panas. Ditambah dengan selsema dan batuk pulak si anak soleh Qhalif ni. Kerisauan kau bertambah bila demam tak kebah dah masuk 4 hari start dari hari khamis. On and off datangnya. Lepas tu muntah beberapa kali. Di tambah dengan ceri beri. Double triple risau kau. Maka ke klinik lah jawabnya hari isnin tu. Doctor suruh buat blood test takut Denggi. Lagi pon demam nak masuk seminggu kan. Kau faham-fahamlah area Bangi tu. Memang wanted area bagi nyamuk Aedes. 

Jadi riuh bilik doctor sebab budak tak sihat tu takut kena cucuk. Melalak-lalak dibuatnya. 2 kali kena cucuk sebab tak jumpa jalan. Dapat result beberapa minit lepas tu. Alhamdulillah... Normal. Cuma ada jangkitan bakteria. So... Doctor bagi ubat antibiotic. Memandangkan balance cuti tinggal 2 hari setengah sebab hari jumaat dah Emergency Leave, dengan muka tak malu aku minta MC sebab jaga anak yang tak sihat. Nasib doctor sangat memahami.

Minta juga advice doctor sama ada boleh hantar qhalif sekolah atau tak hari selasa tu. Tapi doctor cakap jangan sekolah kan dulu. Malam tu pulak virus Iman Qhalif dah merebak dekat Iman Hakimi pulak.... huhuhu... Demam pulak si anak sulung malam isnin tu. Ibu kau dah 2 hari tak kerja ni. Nak suruh abah take over, si abah pon busy. Acaner ni???


Penyelesaiannya... Aku hangkut anak-anak pergi office. Letak dalam bilik kosong. Nasib bos tak ada. Bawak bekalan ubat sekali. Macam anak-anak aku ni, diorang jenis demam malam. Siang ok jer. Alhamdulillah... pagi ni dah kebah demam Iman Hakimi. Kita tengok malam ni. Si Iman Qhalif pulak dah ok. Cuma batuk dengan selsema jer tak hilang lagi. Hari ni dah start skolah. Semoga terus sihat lah hendaknya yer anak-anak. Harap-harap tang berjangkit pulak dekat Qahirah dengan Harraz. 

Macam ni lah dugaan ibu berkerjaya. Emergency Leave, Medical Leave, Annual Leave... memang Cuti kau habis untuk anak-anak jer. Tambahan anak kau dah bertambah. Lagi kena banyak standby cuti. Sebab tu kalau ada invitation on weekday aku terpaksa tolak. Sebab sayang cuti. 

Note: Kalau full moon memang ramai orang sakit ker? 


Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri se...

Breastfeeding Journey | 12 Bulan Yang Indah

Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri sendiri kerana dah berjaya mencapai stage kedua. Stage pertama dari lahir hingga 6 bulan. Stage kedua 6 bulan hingga 1 tahun. Sekarang dalam target nak kejar PHD in Breastfeeding pulak sampai cukup umur Iman Harraz 2 tahun.


Menyusu anak tak semudah yang disangka. Tapi ada yang kata menyusu badan ni senang. Iyer... memang senang sebab kau tak perlu bancuh susu malam-malam. Kau tak perlu bawak bakul susu pergi mana-mana. Kau tak perlu fikir harga susu yang makin melambung harganya sebab breastfeeding ni is free. Kau dah jimat berganda kat situ. Memang senang kan.

Tapi kau tau tak atas kesenangn tu ada cabarannya nya jugak yang kau kena lalui? Tidur malam kau tak cukup sebab anak minta disusukan. Iyer... kau selak jer. Tapi kalau dah 4-5 kali bangun kau lena ker lepas tu? Breastfeeding in public. Kau ingat ibu-ibu menyusu macam aku ni tak segan ker menyusu dekat kawasan yang crowded even aurat terjaga? Malu tetap malu. Nak cari nursing room macam lah kau kenyit jer mata dah boleh sampai kat situ. Takkk... Melainkan kau dah faham selok belok pasaraya dimana letaknya nursing room. Tak kan kau nak biar anak kau menangis-nangis nak susu tapi kau tak nak bagi sebab tak jumpa nursing room. Kejam sangat nih. Nak tak nak kau kena lah cari kerusi susukan anak kau. Lepas tu hadaplah kau dengan pandangan-pandangan yang kurang enak ibarat kau susu kan anak ditempat awam tu ada lah satu kesalahan yang besar. Seronok tak bila ada segelintir manusia berfikiran macam ni... ppffttt...

 Kenangan... Stok susu yang berjaya dibuat. Tapi dah habis :-(

Bila susu kau merudum secara tiba-tiba. Kau ingat senang nak maintain kuantiti susu setiap hari? Especially bagi ibu-ibu yang baru bekerja lepas cuti bersalin. Timing untuk mengepam mesti lari punya. Dengan stress kerjanya lagi. Bertuah lah kalau korang jenis yang konsisten setiap hari. Yang ni memang aku salute. Tambah parah bila stok susu kau dah habis macam aku. Hari ni perah untuk bekalan hari esok. Macam ni lah bila susu kau merudum. Asik amik stok yang dah disimpan. Lama-lama susut sampai dah tak ada baki. Memang menangis kau dibuatnya.

Support.. Bukan mudah nak dapat support dari orang sekeliling. Bila cerita susu makin kurang, jawapan dia senang jer 'Bagi jer susu formula'. Bila anak kau asyik mengempeng, dikatanya 'tak puas menyusu tu. Susu dah sikit agaknya'. Bila susu yang kau pam tu nampak cair, dikatanya 'tak der khasiat tu. nampak cair jer susu'. Nampak sangat kau tak tau apa itu FOREMILK dan HINDMILK.

Kau kena faham. FOREMILK adalah air susu ibu yang yang pekat dan keluar pada peringkat awal menyusukan bayi.Ia bersifat cair tetapi kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Oleh kerana sifatnya yang cair maka foremilk berguna untuk menghilangkan dahaga bayi. HINDMILK pula keluar beberapa saat selepas foremilk. Sifatnya lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding foremilk. Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.

Medela Swing yang masih berkhidmat. Dah nak masuk 7 tahun pakai :-)

Jadinya... Tolong lah support. Suami especially. Isteri dah tolong bagi anak susu sedangkan awak tidur lena tanpa gangguan. Dah tolong jimatkan duit susu. Apa salahnya tolong ambil berat pada isteri yang menyusukan anak awak ni. Cuba tanya isteri 'Macam mana susu. Cukup tak?'. 'Susu lancar ker? Nanti abang beli kan milkbooster' 'Pam susu ok tak. Ada nak kena tukar sparepart?'... Haaa.. Contohnya. Ambik lah berat sikit. Tolong basuhkan pam susu ker. Tolong asingkan susu dalam botol siap-siap selepas di perah ker. Kan sweet kalau macam nih. Pleaseeee!!!

 Alhamdulillah dah setahun... Rezeki Iman Harraz dapat minum susu ibu

Bukan mudah sebenarnya nak capai tahap macam ni. Ada masa kau rasa macam nak give up bila susu kau merudum dimana kau kena bangun malam perah susu. Penat... memang penat. Dengan urusan rumahtangga lagi. Belum lagi bila nipple kau luka. Rasa nak menyorok bila nampak anak. Kejang-kejang kaki kau menahan sakit. Sebab tu aku cakap... Kalau kau dah pilih untuk susu kan anak, kau kena ada jiwa yang kental. Semangat kena tinggi. Abaikan mulut-mulut puaka yang suka mengata. Putus asa kena buang jauh-jauh. Dan yang penting MIND SETTING. BREASTFEEDING IS NOT A CHOICE. IT'S A RESPONSIBILITY. Smoga Allah permudahkan urusan aku dan smoga susu aku cukup. Wish me luck.

Sijil syiok sendiri ☺☺

Buat ibu-ibu yang tak dapat susukan anak dengan susu ibu. korang dah cuba yang terbaik. Ianya bergantung pada rezeki. Jangan salahkan diri sendiri. Jangan rasa down. Susu kan anak dengan susu ibu atau susukan anak dengan susu formula. Kita tetap IBU yang habat.

Note: Panjang lagi aku nak citer. Tapi cukuplah sampai sini. Semangat lain macam kalau dah mula cerita pasal breastfeeding ni ☺☺


Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah 👦👉1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz 🏥🚗 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😢😢😢

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak 👣🌜🌑🏥


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah 💋💟💖

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… M...

Bila Tukang Sepah Bertambah

Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… Makin bertambah anak kau, maka bertambah jugaklah tukang sepah lagi seorang dan kerja kau pon bertambah. Bukan setakat menyepah, memunggah pon sama. Kau serah jer kat budak nih:



I is geram betul tau. Harraz pantang nampak baju dalam bakul. Habis dia punggah. Baju yang kau baru lepas angkat dan letak atas kerusi pon, habis ditariknya bersepah atas lantai. Baju atas katil yang dah berlipat dan kau tak sempat nak susun dalam almari. Letak pulak tepi katil. Dapat kat si Harraz… memang tak dapat diselamatkan lah. Padan muka kau. Siapa suruh letak tepi katil.. ppffttt…


Yang paling memenatkan bila kau kat dapur nak masak atau nak basuh pinggan. Dia pon follow jugak. Antara favourite spot harraz adalah dapur. Kau bayangkanlah aku nak kena angkat… letak… angkat… letak… angkat… letak… berkali-kali sampai kau rasa tak ada mood nak masak lah sebab penat buat benda yang sama. Nak harapkan si Qahirah dengan Qhalif… hurmmmm… Lambat sangat respond soh amik adik. Kalau ada Kimi ok lah lagi. Ni kimi setiap maghrib gi surau (alhamdulillah).

Muka tak bersalah

Kalau dok dediam tak apa lah jugak. Ni memunggah sudu. Punggah bakul bawang sampai habis bunga cengkih aku berterabur. Pastu harraz ni mengutip, mulalah semua benda nak masuk mulut. Letak dalam baby chair, tak reti dok diam. Habis dipanjatnya. 


Dek kerana tak tahan sangat. Aku nak masak pon terganggu. Kejap-kejap masuk dapur. Nahhhh... Tak dapat pagar nak halang, kerusi pon berguna jugak. Asal boleh tutup laluan tu jadi lah. Aku sendal dengan botol mineral yang besar tu. Tak dapat lah nak tolak kerusi tu. Haaaa... padan muka. Kemahen besar lagi mulut tu protes kan sebab tak lepas. Rasa macam nak beli walker jer tau.

Note: Makin lama makin lasak... huhuhu...



Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki ...

Oh! My Anak Dara | Kenapa Comot Sangat Ni!!!

Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki dan perempuan berbeza. Kalau tengok baju budak perempuan... Cantik jer. Kemas dan bersih. Tak macam budak lelaki. Comot sana sini. Macam Iman Hakimi darjah 1 dulu. Tapi bila anak perempuan kau dah sekolah. Barulah kau nampak perbezaannya. 

Minggu pertama persekolahan ok lagi. Baju, tudung dan kasut masih nampak bersih dan cantik. Tak ada comot-comot lah. Tak ada kesan minyak kat baju dan tudung. Tak ada kesan hitam-hitam. Aku pon rasa... Wahhh... Pandai anak aku jaga diri. Kagum kejap lah kau kan sebab baru darjah 1 penampilan tak comot. Tapi kan, rasa kekaguman kau tu tak lama bila tiba-tiba kau rasa nak nangis.

Mohon bertabah wahai ibu :-(

Nak nangis sebab masuk minggu kedua dan minggu seterusnya atau mungkin sampai sekolah hujung tahun baju anak kau dah tak serupa baju sekolah. Tanjat aku nengok baju sekolah Qahirah dah macam corak abstract kat lengan baju tu. Kau buat lap meja ker kak lengan baju tu? Dengan tompok-tompok kaler kat baju. Tompokan minyak pon ada jugak. Kat tudung jangan cakap lah. Dari tudung putih bersih jadi bercorak-corak dengan kaler, tompokan hitam dan tompokan minyak.

Sila menangis 😢

Belum habis lagi... Kasut sekolah pon hitam. Kau main pijak-pijak kasut erk kakak? Abang Iman Hakimi dulu tak ada lah macam ni. Kotor memang lah kotor baju nya. Tapi tak ada lah seteruk baju Qahirah nih. Dan kita tahu yang budak lelaki memang lasak. Tapi ni budak perempuan. Adoiiii lah anak dara nan sorang nih. Jenuhlah nak menyental baju sekolah awak. Cuba jaga penampilan sikit kakak. Jangan comot sangat. 

Haritu lagi best. Bag sekolah dia kena TAHI KUCING. Dalam kereta aku dah bau. Check punya check, tak ada pon kesan tahi kucing. Masa nak keluar kereta amik bag sekolah agama, bau tahi kucing kuat sangat. Memang sah bag sekolah agama dia yang berbau nih. Senyap jer dia tak cakap. Bila tanya kenapa bag bau tahi kucing? Jawapan dia... 'TAK TAHU'. Simple jer. Kau rasa? Last-last dia cakap kawan tolak bag pastu jatuh kena tahi kucing.... ppffttt...


Kelakar gak kekadang bila tengok anak dara ni balik sekolah. Pagi bukan main comel lagi. Tudung terletak. Baju cantik bersih. Balik jer sekolah... Comot sana sini. Tudung senget benget. Anak tudung jangan cakap lah. Ke depan dah macam nak tutup mata.... ekekekeke... Nak gelak ibu kau nengok kak. Comot tapi comel ☺

Note: Sejak sekolah ni hari-hari tidur awal. Pukul 8.30 pm - 9.00 pm dah tidur.


Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah ...

Deretan Bag... Setiap Pagi dan Setiap Hari

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah bertambah. 


Tiap-tiap hari kau kena sediakan bag sekolah tadika Iman Qhalif. Bag sekolah Agama Qahirah. Bag sekolah kebangsaan dia dengan bag transit sekali. Bag nursery Iman Harraz. Bag susu dan jugak bubur. Termasuklah bag mengepam susu aku tu. Kau bayangkanlah betapa kelam kabutnya aku kalau tak susun waktu malam. Maklumlah... Kekadang tertidur awal. Bila dah tertidur awal tu, kau kena bangun terlebih awal lah dari biasa untuk sediakan segala jenis bag-bag yang ada nih. 

Memang tak mampu lah aku nak angkut bag-bag ni sorang diri. Pagi-pagi husband dengan anak-anak tolong angkatkan bag-bag ni dengan baju sekolah sekali letak kat kereta. Kecuali bag susu Harraz dengan bag mengepam susu aku tu. Bag mengepam tu dah jadi handbag aku. Dah dekat setahun pon aku tak bawak handbag. Itu lah handbag aku untuk 2 tahun ni. Bila dah pencen mengepam susu barulah kita bawak handbag yerp.

Bag-bag ni akan dihantar oleh aku menuju destinasi masing-masing. Mula-mula hantar Harraz kat nursery. Lepas tu hantar bag sekolah, baju sekolah dengan bag transit dimana dalam tu ada towel dan sabun mandi qahirah dekat tempat transit tu lah. Mendaki tangga aku hari-hari hantar barang-barang nih. Mana tak kurus kering... hahahaha....


Balik pulak siapa yang bawak semua bag-bag nih? Iman Hakimi sekolah agama petang. Jadinya dia balik awal. Aku suruh dia standby bila aku sampai. Dialah yang tolong bawakkan bag-bag ni. Qahirah dengan Qhalif bawak bag sendiri. Aku bawak bag pam dengan dukung Harraz. Hari-hari kena naik lif sebab bag anak dara ni berat nya 5 kilo. Tak larat aku nak angkat naik tangga. 

Kesian sangat aku tengok anak dara nih. Badan dahlah kecik. Tapi bag nya besar dari orang. Qhalif panggil bag gorilla sebab besar. Memang besar pon. Dah lah besar... berat pulak tu. Bag sekolah bebudak sekarang memng berat-berat. Aku sendiri pon lenguh nak angkat. Sekian cerita pasal bag dari #makanakempat ☺

Note: Dah nak masuk penghujung Februari. Kejap betul. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...