Showing posts with label PASTI. Show all posts
Showing posts with label PASTI. Show all posts

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk ta...

Kisah Budak Masuk Tadika | Nangis Pulak Dia

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk tadika tu tetap sama macam anak pertama masuk tadika dulu. Tak aci lah kau excited bila anak kau yang 1st masuk tadika. Dapat kat anak-anak lain yang dah start tadika, kau buat biasa jer. Peel setiap anak-anak tu kan berbeza bila pertama kali masuk tadika. Banyak betul perkataan tadika kau ni... ngeee...


Masa 1st day start sekolah tu Qhalif tak sekolah pon. Hanya day care sahaja. Esok tu (Rabu) baru start tadika. Day care pon tetap hantar. Masa hantar tu muka dah monyok. Tak nak duduk situ. Aku tunggu kejap lah. Lepas tu balik sebab 1st day sekolah tu banyak urusan. Meleleh jer air mata. Alahaiiii... Ada jugak beberapa budak yang nangis. Tu baru hantar daycare dah nangis. 


Masa hantar tu bukan main lagi. Tak nak nangis. Bila dah sampai sap cakap... 'Dah, ibu boleh pergi kerja'.. Amboiii... berlagak kau dengan ibu yerp. Tapi aku hantar jugak lah. 1st day anak masuk tadika kan. Harus teruja. Bila dah tengok orang ramai-ramai lepas tu ada budak yang nangis-nangis sampai tahap meraung-raung nak balik, si imam muda Qhalif ni dah cuak. Muka dah start nak nangis. Perhimpunan dah start. Tapi dia tak nak join. 

Bagi meredakan keadaan, aku bawak dia masuk dalam. Duduk jer dia kat kerusi. Ada pulak kucing, Tu yang memain dulu dengan kucing. Tengok emosi dia dah ok sikit, bawak dia gi perhimpunan balik. Tak nak jugak beratur. Maka beemula lah drama airmata bila semua murid kena beratur nak masuk kelas. Tapi si qhalif ni tak der lah nangis beriya sangat, Terpaksalah si ibu ni hantar sampai kelas. 


Tengok lah nih. Takut sangat ibu kau cabut lari. Aku tinjau kat pintu kelas tu jer. Kejap-kejap dia toleh belakang. Bila kau bagi signal nak balik, dia tak bagi. Berkerut-kerut dahi suruh stay. Ibu peduli hapa kan. Kau nak ibu duduk sekali dalam kelas tu ker? Memang tak lah. Tengok Qhalif dah ok dan dah start main tanah liat. Aku pon cabut. Tak kuasa lah nak tunggu lama-lama.

Macam biasa, pagi sekolah petang daycare. Ada kelas tahfiz sekali tengah hari tu. Sama macam abang denga kakak dia dulu. Kurang sikit monthly fees lepas masuk tadika ni. Fees PASTI antara yang murah dan ini yang aku mampu. Yuran pon masik sama. Apatah lagi cikgu-cikgunya. Memang setia dengan PASTI dari zaman Iman Hakimi dulu.

Macam mana Qhalif lepas masuk tadika? Hurmmmm... Ini yang aku agak risau. Masuk jer keta cakap... 'Ibu, kita nangis kat skolah'... ppffttt... Sebelum tidur... 'Ibu, esok sekolah tak?' Asal kejut pagi soh mandi... 'Ibu, kita tak nak sekolah'... ppffttt... Kau dah kenapa nak. Bermulalah sesi interview dengan anak.... 

Ibu: Ada budak buat Qhalif ker?
Anak: Tak ada.
Ibu: Qhalif tak main-main dengan kawan ker?
Anak: *Diam
Ibu: Kenapa tak nak sekolah?
Anak: Nak ikut ibu pergi kerja
Ibu: *facepalm

Aku wassup cikgu dia tanya betul ker Qhalif nangis? Sekali betul lah. Cikgu cakap masuk kelas nangis. Dah habis kelas sambung nangis balik. Tapi kejap lah nangisnya. Dulu kemahen lagi asyik tanya bila nak sekolah PASTI. Dok berzikir bila nak sekolah. Sekali bila dah sekolah PASTI tak nak pergi sekolah pulak. Pagi-pagi kekadang bad mood tak nak pergi sekolah. Boleh mengundang amarah dibuatnya.


Terlalu awal lagi kot nak high expectation dengan anak. Baru lagi kan. Hope lelama nanti ok. Smoga minat Iman Qhalif nak ke sekolah terbuka. Cikgu rajin jugak hantar gambar dalam group WhatsApp. Dah kenapa lah pakai kopiah cenggitu nak oiii. Terkeluar rambut bagai. Tengok ok jer dia dalam kelas ni... hurmmmm... 

Note: Baru sekolah seluar dah tertukar. Tapi dah dapat balik. Selipar pon tertukar jugak. Sebelah besar sebelah kecik. Yang tertukar selipar pon tak der tanda-tanda nak pulangkan balik... haishhh... 


Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasukan Darjah 1. Keesokannya pulak Majlis K...

Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah 2016


Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasukan Darjah 1. Keesokannya pulak Majlis Konvokesyen. Memang hari Qahirah lah last week. Orientasi Darjah 1 tu nanti aku share yerp. Harini nak share pasal Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah ni dulu sebelum aku lupa. 


Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah yang berlangsung pada 27 November haritu buat dekat Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Kalau Iman Hakimi dulu buat kat dewan Auditoriun Akademi Percukaian. Siap ada kompang bagai. Memang meriah. Turn Qahirah pon meriah jugak. Cuma dewan agak kecik sikit lah. Tapi tak per. Kami parents ni tak kisah pon. Janji majlis berjalan dengan lancar. Pagi tu kan hujan. Majlis yang dijangka start pukul 7.30 am. Tapi masa kitorang sampai dalam pukul 8.30 am majlis baru nak mula.

Atas: Bacaan Surah Al-Mulk. Bawah: Kalam Jamaei

Risau jugak sebab dah lambat kan. Rupanya ada lagi parents yang terlambat. Bila dah ada handbag baru ni, memang kau susah sikit lah nak amik gambar. Harap kan husband jer yang amik kan. Majlis dimulakan dengan bacaan Al-Quran. Lepas tu ucapan dari orang kuat PASTI dan juga ADUN. Diikuti dengan bacaan Al-Quran oleh semua murid PASTI. Kalau tak silap diorang baca Surah Al-Mulk. Insof hemak kau sebab anak hafal kau yang tua bangka ni tak hafal... ppffttt... Pastu Kalam Jamaie. Kalau yang tak tau lagi apa itu Kalam Jamaie ni, ianya macam coral speaking lah. Tapi versi Bahasa Arab.

Last sekali baru lah acara penyampaian sijil untuk murid-murid PASTI 6 tahun dan juga penyampaian sijil untuk murid-murid yang cemerlang. Dan bersambuang pula acara cabutan bertuah. Tapi kau punya nombor tak naik-naik. Ntah bila lah nak jadi yang bertuah. Yang sedihnya bila diorang mainkan playback anak-anak PASTI nih. Aktiviti diorang sepanjang tahun. Alahaiiii... Ibu kau pulak yang touching. Anak relax jer.

Pinjam gambar yer Cikgu Mas

Dengan Cikgu Wardah. Tudung dah cabut... ppffttt...

Tahniah Qahirah. Tahun depan dah naik Darjah 1. Perjalanan masih jauh lagi ni kakak. Terima kasih juga pada cikgu-cikgu pasti diatas didikan dan tunjuk ajar yang diberi. Jasamu cikgu akan kami kenang selalu. Kalau korang nak tahu, cikgu-cikgu PASTI Siti Sarah ni memang setia. Dari Iman Hakimi 5 tahun start sekolah dekat PASTI Siti Sarah ni, cikgu-cikgu tak pernah berubah. Masih cikgu yang sama. Yang berubah bila tambah cikgu baru. I is sangat salute dengan cikgu-cikgu nih.



Last but not least, sesi bergambar dengan anak lah. Kenangan di hari Convocation anak gittew kan. Ibu kau punyalah ayu tersenyum. Dapat kat anak-anak? Boleh pulak sama posing korang erk. Perosak gambar betul lah.

Note: Nest year giliran Iman Qhalif pulak sekolah dekat sini ☺


Bila dah nak hujung tahun nih, exam pon dah nak start. Exam Iman Hakimi start 19 October ni. Tu pon aku call skolah tanya bila exam. Tanya ...

PRATAHFIZ | Ujian Lisan Hafazan!!!

Bila dah nak hujung tahun nih, exam pon dah nak start. Exam Iman Hakimi start 19 October ni. Tu pon aku call skolah tanya bila exam. Tanya kat kimi, katanya bulan 10. Tapi tak tau bila tarikhnya. Tanya surat...nan hado lagi suratnya...ppffttt...Baik call sekolah untuk dapatkan kepastian. 


Tadi dapat whatsapp dari group PASTI. Next week ada hafazan lisan untuk exam akhir tahun. Cikgu siap bagi senarai surah² yang nak di hafal. Pergghhhh...hebat budak² 5 tahun PASTI kalau dah hafal surah² nih. Aku dulu 5 tahun pon setakat tahu Al-Fatihah jer kot. Harap² Qahirah dah hafal lah surah² tu. 


Malam ni kita ulangkaji sama² yer kakak. Ada jugak surah² yang ibu belum hafal/lancar lagi. Harap² kakak dah hafal surah² yang ustazah bagi ni. Ustazah pon dah suruh tasmi dengan anak kat umah. Kalau anak lagi hafal/lancar dari ibu. boleh tercabar ibu nih kakak...hehehe...Exam bertulis plak start dari 26 October sampai 30 Oktober nih. 

Bulan October memang bulan exam. Anak yang exam, ibu yang nervous semacam. Good luck untuk hafazan next week yer kakak. 

Note: Alhamdulillah....sejak masuk PASTI ni dah banyak surah² yang qahirah dah hafal. Sampai dalam toilet pon dok membaca doa...ppfftttt...

Ambil tahu dengan baju bajan anak² yang dok day care kat sekolah/nursery. Check kat baju/seluar/tudung sekolah anak² sama ada set persa...

Tudung Hilang, Seluar Tertukar | Parents...Sila Ambil tahu


Ambil tahu dengan baju bajan anak² yang dok day care kat sekolah/nursery. Check kat baju/seluar/tudung sekolah anak² sama ada set persalinan tu anak anda yang punya atau anak orang lain yang punya. Biasalah bebudak 5 tahun, kalau tak bawak balik salah baju/seluar/tudung memang tak sah. Pada hal dah pesan awal² baju sekolah tu lepas bukak terus letak dalam bag sekolah. Tapi ada gak salah masuk bag. 


Oh! My Anak Dara. Tudung dah hilang ntah kemana. For sure tertukar kan. Tapi tak der tanda² dipulangkan balik. Dah tanya cikgu banyak kali, 'ada tak jumpa tudung qahirah'...Tak der lah kak. Nanti kami cari lagi. Rasanya dari bulan lepas kot hilang. Baju plak ada sepasang jer. Nak beli baru size dah habis. Baru jer kirim kat member sebab anak dia pon skolah PASTI, tapi tudung dah out of stock . Pergi skolah pakai tudung biasa jer anak dara ni.

Tak tulis nama ker? Sepersalinan tu aku tulis nama. Memula seluar tertukar. Boleh plak dapat seluar dah lama. Nak terkoyak kat kelangkang tu. Pada hal seluar baru. Takkan dah lusuh dan nak koyak kot. Nama pon ada kat seluar qahirah tu. Tapi tak der pon parents nak pulangkan balik. Pakai jer lah seluar tu. Tanya cikgu macam biasalah jawapannya. Baik tak payah tanya lagi. Redho jer lah.  

Tolong lah wahai parents². Pulangkan baju sekolah kalau dah tertukar tu. Jangan diam buat harta jer. Macam tu jugak dengan baju bajan kat nursery. Pon selalu tertukar. Tak dapat balik pon ada jugak. Ni pon aku tengah menunggu legging ngan baju qahirah yang tak dapat² dari nursery. Lama dah nih. Parents pon...takkan tak perasan terbawa balik baju anak orang lain kot...ppffftttt...

Takkan pasal baju bajan pon nak berkira. Iyer...aku berkira. Untuk golongan marhaen macam aku ni sangat menghargai setiap duit yang keluar even harga baju tu setakat RM5 jer. Sekian...Harap maklum. Sekadar luahan perasaan. Lebih peringatan buat diri sendiri jugak. Kalau bawak balik baju anak orang lain. sila pulangkan. Peace...no war.

Note: News feed harini penuh dengan GST dan juga resit² selepas GST....hurrmmmm...


Sejak anak² dah sekolah ni, hari² ada lah hari yang havov bagi  #makbanyakanak  ni. Kalau sebelum ni kimi sorang jer yang sekolah. Tak der ...

Hari Yang HAVOC!!!

Sejak anak² dah sekolah ni, hari² ada lah hari yang havov bagi #makbanyakanak ni. Kalau sebelum ni kimi sorang jer yang sekolah. Tak der lah havoc sangat. Tahun ni qahirah dah start tadika dan Iman Qhalif dah start playschool. Jadinya...time management agak lari. Ker aku yang tak pandai lagi nak buat time management...nnggeeeee....


Boleh kata pagi petang havoc. Pepagi nak kena siap kan bakul Iman Hakimi sebab tahun ni aku hantar transit. Mandi, makan dan bersiap² suma kat skolah agama. Kalau tahun lepas si Abah amik si anak balik skolah. Tapi tahun ni tak boleh sebab sekolah kebangsaan petang. Tu yang amik transit. Pagi petang ko kena hangkut bakul ni dengan bag sekolah dia yang beratnya boleh cecah SEPLOHKILO. Kenapa kena bawak bakul? Sebab nak letak barang² skolah kebangsaan macam bag sekolah, towel, sabun dan baju sekolah. Banyak budak² yang transit. Sebab tu cikgu² pon prefer sorang budak satu bakul siap nama skali. Baju memang dah gosok siap². Ada tempat gantung, tapi takut salah baju plak even dah tulis nama. Jadinya eku letak elok² kat atas bakul kimi.

Qahirah pulak. So far bangun pagi ikut mood. Ada masa ok dan ada masa ko. Merengek²...sejuklah, tak nak mandi lah, nak ibu mandikan lah, tak nak gi sekolah lah. Memang menguji kesabaran #makbanyakanak. Kalau si Qhalif bangun sekali pagi tu, lagi bertambah havoc. Sebab dia minta candu dulu. Susu botol tak layan. Dapat 5-10 minit pon jadi lah...ppffttt...Iyer...anak soleh qhalif tu masih menyusu badan.

Pepagi kimi masuk sekolah agama pukul 7.30 am. Qahirah plak pukul 7.20 am. Haaaaa...awal ko. Sebab guru besar cakap kalau boleh biar awal sebab ada perhimpunan, mengaji, berdoa dan solah dhuha *berapa kali nak ulang daaaa..*Sebab sampai² jer dorang kena amik wudhu. Sweet jer tengok bebudak ni belajar amik wudhu.

Yang Qhalif plak skang ni kalau boleh pihak nursery soh mandi kan pepagi dari rumah. Tu pon havoc gak tu. Mana ko nak siapkan abang ngan kakak dia. Nak buat breakfast lagi. Dalam masa yang sama ko nak siapkan si kecik jugak. Kekadang aku hantar tak mandi pon. Cuma tukarkan pampers jer. Kesuntukan masa lah. Harap² pihak nursery memahami.

Nak menghantar plak. Pepagi memang aku hantar kimi ngan qahirah, Qhalif plak abah dia hantar naik motokar. Anak dara tu tak nak naik motor...ppffttt...Penuh tangan aku bawak turun bakul, baju sekolah kebangsaan ngan bag sekolah anak dara tu. Berat katanya. Tak larat...cissss...Kalau keluar skali dengan husband, dia yang tolong bawakkan barang² tu. 

wefie sekeping sementara tunggu abam kimi habis skolah

Balik amik anak² plak. Ada 3 tempat yang aku kena pick up. Yang ni pon masalah jugak. Kimi keluar pukul 6.35 pm. Iman Qhalif start charge OT pukul 6.30 pm. Kalau aku amik qhalif dulu, macam mana aku nak mengangkut barang² kimi? Bebudak ni memang berlari sana sini jer kerjanya. Daripada tak ter handle, nak tak nak...1st tadika qahirah. Amik dia dulu. 2nd amik kimi. Parking yang jadi masalah. Depan sekolah...kiri kanan sampai nak masuk tengah jalan orang parking keta. Memusing cari parking. Nak masuk traffic light dah berderet keta yang beratur. Pastu traffic light kejap sangat bertukar merah. Memang hazab lah amik dorang time waktu puncak ni. Tunggu jer lah kad OT qhalif sampai. Aku sampai nursery dekat pukul 7.00 pm. Kalau hari² macam ni? Cer kira berapa OT yang kena bayar? Nangis weiiiiii.

Kekadang balik dah penat. Nak masak lagi, nak mengemas bag dorang lagi pastu nak ajar kimi buat kerja sekolah lagi. Kalau sempat, memang aku kemas siap² baju qahirah ngan qhalif untuk esok. Kalau dah penat sangat, pagi esoknya baru aku buat. Nak kata bangun lewat, pukul 5.30 am aku dah bangun. Tapi tu lah....macam tak cukup masa plak. Nak kena bangun lagi awal kot. Nak kena belajar urus masa lagi ni. Ker mugkin awal² ni agak kelam kabut sket kot. Dah lelama nanti baru ok. Hurrmmmmm...

Bento pon aku tak start buat lagi. Rasa terbakar jer hati tengok ibu²/mommies² kat KELAB BEKAL/BENTO MALAYSIA sediakan bento cute miut untuk anak². Terus rasa bersemangat membara nak buat macam tu jugak. Pagi ni dah start buat roti sosej frozen. Harap² esok dah boleh start ber bento....inshaa'allah...

Uolls plak macam mana? Havoc macam aku jugak tak? Macam mana dengan time management? Boleh bagi tips tak? 

Note: Mekasih suami sebab banyak juga membantu even masa bersama sangat terhad. 

Antara dilema IbuBapa juga nak memilih tadika untuk anak² kan. Antara kemahuan, kehendak, pengorbanan dan juga wang ringgit. Semua tu ...

Tadika PASTI Pilihan Saya


Antara dilema IbuBapa juga nak memilih tadika untuk anak² kan. Antara kemahuan, kehendak, pengorbanan dan juga wang ringgit. Semua tu kena amik kira juga, Kemahuan dan kehendak kalau boleh nak hantar kat tadika yang bagus. Tapi kena berkorban jugak sebab tadika yang bagus sudah semestinya memerlukan perbelanjaan yang besar. Tapi perlu di ingat, yang mahal tak semestinya bagus dan yang murah tu tak semestinya tak bagus kan. Tepuk dada, tengok poket. Lebih baik ukur baju dibadan sendiri.

Testing masa baru dapat baju

Bila anak dah masuk fasa 5 tahun, parents pon dah mula dok survey tadika. Ada macam² jenis branding tadika. Nak yang mahal...murah...Pilihan di tangan kita sendiri. Kalau masa anak 1st dulu, bukan main lagi dok survey tadika sampai amik cuti lagi ko. kindergarten hunting gittew. Tapi untuk anak kedua ni, kesian plak. Tak der survey² bagai. Kita terus register kat PASTI SITI SARAH, SEKSYEN 7, BANGI jer lah. Sebab aku dah boleh agak price rate nya.


Seperti yang dijangka, memang registration fees and mothly fees akan meningkat tiap² tahun. Dan untuk tahun 2015 ni, registration fees PASTI adalah RM780. Rasa nak pitam jap. Monthly fees plak RM110. Masa jaman Iman Hakimi 2 tahun dulu RM80 jer. Daycare plak RM130. Total yang harus dibayar bulan² adalah RM280 ditambah dengan kelas mengaji dan hafazan yang dah diwajibkan skang ni even anak baru 5 tahun. Masa kimi dulu optional sama ada nak amik atau tak. Tapi bagus jugak lah kan.

Ada jugak try tanya tadika kat tempat nursery skang ni. Registration jer dah RM13++. Fengsan terus. Monthly fees plak RM380. Memang diluar kemampuan poket kami lah. Kekadang rasa macam...wow...hebatnya mereka sebab mampu bayar ribu riban untuk tadika anak saja. Tak per lah kan, rezeki masing². Bersyukur lah sebab masih mampu hantar anak ke tadika berbanding mereka yang tak mampu langsung :-(

Gambar ulang tayang ☺

1st day kat tadika [PASTI SITI SARAH]. Tapi seminggu sebelum tu dah start daycate. Semoga anak² kita membesar sebagai anak yang soleh/solehah...amin...inshaa'allah.

Note: Busy lately. Nanti mak hencik terjah blog uolls yerp.


Alahaiiiii...luluh hati ibu ko ni mendengarnya nak. Touching plak rasanya. Budak Chickenpox @ Kimi yang soleh ni rindu kat kawan² skola...

'Ibu...Kita Rindu kat Kawan²'



Alahaiiiii...luluh hati ibu ko ni mendengarnya nak. Touching plak rasanya. Budak Chickenpox @ Kimi yang soleh ni rindu kat kawan² skolah dia. Dah sminggu tak skolah kan. Isnin aritu gi skolah dia jao sebab nak hantar MC kat cikgu. Berkumpul kawan² dia kat pagar skolah tengok budak chickenpox ni sambil panggil 'hakimi...hakimi'. Kawan² pon rindu kat kimi juga yer.

Jadinya. Disebabkan luahan hati anaknda tercinta ni yang kerinduan kat kawan². Pagi ni ibu hantar gi skolah. Sebab Chickenpox pon dah beransur pulih. Kesian plak sebab hari ni last day skolah kan. Nanti tak jumpa lagi dah. Kalau satu skolah, ok lah lagi. Kalau lain² skolah? Tak dapek ibu nak nolong kan. Selfish ker aku sebab hantar anak baru baik chickenpox gi skolah? 

Bukan apa, kesian sangat sebab dah last day harini kan. Mestilah nak jumpa kawan². Nak jumpa cikgu². Tapi daycare masih on lagi ☺☺

Note: Haku plak yang over touching bila anak last day hari ni. Teringat lagu 'Bertemu dan berpisah adat manusia biasa. Hilang di mata tapi di hati jangan lupa'. Lagu femes masa last day skolah ☺

Extra Note: Tak sempat lagi nak BW, nak publish komen and reply komen. Half day lagi hari ni. Have a great weekend uols.






Menerima sijil tamat belajar Bergambar beramai² Nantikan cerita selanjutnya sebab ada gambar yang tertinggal. Majlis yang simp...

Teaser│Majlis CONVOCATION Iman Hakimi


Menerima sijil tamat belajar

Bergambar beramai²

Nantikan cerita selanjutnya sebab ada gambar yang tertinggal. Majlis yang simple tapi meriah. Siap kompang lagi ko.

Note: Anak yang convo, ibu dia plak yang sedih

” Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Latif, Ya Jabbar, Ya Khaliq, Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam ur...

EXAM Akhir Tahun│GOOD LUCK Iman Hakimi



” Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Latif, Ya Jabbar, Ya Khaliq, Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu,lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu.Amin Ya Rabbalalamin..”

Hari ni anak bujangku, Iman Hakimi yang soleh tu exam. Exam akhir tahun. Semoga berjaya Kimi. Dan juga semoga berjaya buat anak² yang exam hari ni. Baca Bismillah dulu. Jawab soalan dengan tenang yer.

Macam ni lah kalau anak nak exam. Mak pulak yang terlebih over. Anak relax jer. Tu baru periksa untuk sekolah tadika. Belum masuk peperiksaan besar lagi kan...ahaks...

Note: Next month ada majlis convocation plak. Teruja mak noks. Dasyat bebudak tadika skang kan.


Satu jer peringatan, kalau tak suka berjiran dengan skolah tadika, ko buatlah umah tu kedap bunyi. Tak pon ko duduk dalam hutan. Hanya ko &a...

Selipar dalam SANGKAR...penangan JIRAN BUSUK HATI!!!

Satu jer peringatan, kalau tak suka berjiran dengan skolah tadika, ko buatlah umah tu kedap bunyi. Tak pon ko duduk dalam hutan. Hanya ko & family jer dlm tu...tak der gangguan.


Kisah petang smalam... Masa amik kimi kat school. Sedih jer muka. Rupa2nya selipar sebelah tak der. Cikgunya pon mula bercerita. Selipar kimi tercampak kat umah sebelah. Nak diambil selipar tu, tapi selipar dah di campak dalam sangkar kucing oleh tuan rumah. Diulang...DI LETAK DALAM SANGKAR KUCING. Nampak dpn mata. Tak teringat nak amik gambar. Kot yer pon ko tak suka bebudak tadika tu & cikgu2 skali. Ko campak kan lah balik selipar tu klo ko tak nak bagi cara elok.


Pagi ni si abah nak minta balik selipar tu. Nak tau tak...bukan sebelah selipar jer yg ada, byk rupanya selipar budak dlm sangkar tu. Si abah pon tak teringat nak amik gambar. Di angkut semua sekali selipar bebudak tu. Klo di ikutkan memang dia nak jumpa owner rumah tu. Memang panas hati rasanya.


Betapa busuknya hati org yg bernama JIRAN ni. Bangsa kita...islam. Come on lah...bebudak, memanglah bising. Klo x bising bukan budak namanya. Cikgu2 ni pon nampak mcm tak berani dgn jiran dia ni. Mungkin dorang pernah kena sound agaknya.


Bebudak ni pepagi dah alunkan nasyid dan ayat2 suci al-quran. Tadika PASTI kan. Tak ker sejuk hati bila mendegar. Dalam hidup berjiran, kita tak boleh expect siapa jiran kita. Kekadang jiran sering bertukar2. Siapa pon mereka, kita kena hormat sesama jiran tak kira bangsa dan agama. Next time klo nak cari umah, jgn cari umah yang sebelah corner lot yer.


Peringatan buat kita semua.


" BARANG SIAPA YANG BERIMAN KEPADA ALLAH DAN HARI AKHIRAT, MAKA HENDAKLAH DIA BERBUAT BAIK KEPADA JIRAN TETANGGANYA" (Hadis Riwayat Al-Bukhari)


"HENDAKLAH SESEORANG ITU BERPERILAKU BAIK TERHADAP JIRAN TETANGGANYA" (Hadis Mustafaqun'alaih)


Note: Thank you so much to my hubby sebab dah selamatkan selipar anak2 PASTI tu. Tak tau lah dah berapa lama selipar2 tu duduk dalam sangkar kucing.


Extra Note: Entry luahan prasaan yg agak panjang. Sedih tengok anak aku nangis ptg smalam tau. Anak bujang tu memamg sensitif :-(

posted from Bloggeroid

Last week dapat surat cuti dari sekolah Iman Hakimi. Terbuntang jap biji mata bila tengok sekolah cuti 2 minggu termasuk cuti raya ska...

Cuti RAYA vs Cuti NURSERY!!!



Last week dapat surat cuti dari sekolah Iman Hakimi. Terbuntang jap biji mata bila tengok sekolah cuti 2 minggu termasuk cuti raya skali lah kan. Tapi perkidmatan untuk daycare hari rabu (14 August) dah start. Kira ok lah kan. Tapi kan...lama juga tu cuti dan banyak juga cuti yang kena apply...huhuhuhu...

Tu baru surat dari sekolah, surat dari nursery tak dapat lagi ni. Kalau tutup dua minggu juga mau fengsan haku. Habislah cuti aku macam ni. Cuti banyak habis ker nursery jer lah gamaknya. Tapi yuran tetap bayar full. Ini tidak adil...tidak adil bagi ku. Harap² nursery tutup seminggu sudah lah.

Uols dah apply cuti ker? Berapa hari *sibuk plak tanya cuti org kan ☺*. Nampak nya aku kena amik 5 hari cuti. Kalau nursery tutup lama, kena amik 8 hari cuti...perghhhhh...banyak tu. Balance cuti aku setakat bulan July ni ada 10 hari lagi. Dan akan ditambah sebulan setengah sampai bulan December nanti....hurmmmm...

Note: Hari ni nak masak apa erk. Hari² dok memikir nak masak apa...hurmmmm...





In shaa allah...kalau dengan izinnya dan berkat doa dari ibu dia ni. Doa seorang ibu setiap hari supaya IMANQAHIRAHQHALIF (singkatan I...

IMAN HAKIMI...Bakal HAFIZ QURAN!!!



In shaa allah...kalau dengan izinnya dan berkat doa dari ibu dia ni. Doa seorang ibu setiap hari supaya IMANQAHIRAHQHALIF (singkatan Iman Hakimi, Qahirah dan Qhalif) dijadikan anak yang soleh/solehah dan hafiz/hafizah. Ni sebenarnya nak citer pasal Perjumpaan Ibu/Bapa dan Guru untuk Tadika Pasti Siti Sarah hujung bulan May aritu. Baru lepas periksa pertengahan tahun kan. Kebetulan si dia kerja. Jadinya...nak tak nak terpaksalah aku bawak qahirah dengan Qhalif skali. SUPERMOM katakan. Boleh jer handle...hehehe...Kalau tak pergi, rasa rugi. Nak juga tau perkembangan anak kat skolah kan.

Dah besar anak bujang nih. Tahun depan dah darjah 1. How time flies

Sampai² jer parents dah ramai. Tapi di bahagikan ikut kelas dan umur anak². Jadinya..tak der lah tunggu lama sangat kan. Tibalah giliran aku jumpa cikgu kimi. Cikgu tunjuk dulu buku prestasi kimi. Anak bujang ni dapat nombor 6 dalam kelas dari 19 orang. Tak per...boleh usaha lagi. So far dalam pembelajaran, kimi tak der masalah. Aku pon citerlah yang aku risau sebab kimi masih tak berapa nak lancar lagi membaca. Tapi cikgu cakap kimi dah boleh membaca, cuma lambat sikit lah. Ada lagi budak sebaya dia yang masih lagi tak tau nak membaca langsung. Pastu cikgu cakap, kimi ada kelebihan lain. Wah....aku dah excited dah ni nak tau.

Nak tau apa kelebihannya. Anak bujang ni pandai dalam HAFAZAN. Kalau cikgu baca ayat separuh jer pon, kimi dah boleh sambung. Dan kalau cikgu sebut nama surah, kimi dah tau surah apa. Ya! Allah...rasa nak nangis bila mendengarnya. Pastu cikgu cakap, setiap budak ada kelebihan dan kekurangannya. Mungkin kimi masih lemah dalam membaca, tapi kalau bab MENGHAFAL, memang kimi sangat bagus...puji cikgu lagi. Allah hu akhbar...kembang kempis kempus ibu >_<. Sambung cikgu lagi, suara kimi dalam kelas memang kuat. Jadinya...kalau cikgu suruh membaca ramai², cikgu boleh tau sama ada kimi baca atau tak. Habis...kalau dah suara dia kuat kan.

Di sebabkan suara dia yang kuat tu lah cikgu lantik jadi IMAM untuk Solat Dhuha pagi² dan juga solat² yang lain. Kadang² bergilir² dengan pelajar lain. Ya! Allah...speechless. Disebabkan IMAN HAKIMI bagus dalam HAFAZAN. In shaa allah...bulan august ni cikgu lantik  kimi untuk wakil skolah dalam pertandingan Hafazan. Kalau berjaya, boleh wakil untuk daerah pula.

Cerita dalam kelas pula. Kimi ni kerjanya jenis nak cepat siap. Kalau bagi kerja skolah, memang dia yang akan siap dulu. Sebabnya...cepat siap boleh lah main...haishhhh...masa periksa pon macam tu juga. Tu yang cikgu suruh dia semak dulu jawapan semua. Ni memang aku akui. Kimi memang jenis nak cepat. Tak per...nanti kita perbaiki.

Alhamdulillah...itu antara komen cikgu. Yang lain² biasalah kan. Dah nama pon budak, asyik nak main jer kerjanya. Apa² pon...IBU bangga dengan IMAN HAKIMI. Smoga dapat menjadi seorang Hafiz satu hari nanti...in shaa allah...

Note:  Salah satu permintaan anak bujang ni. Nak pergi LEGOLAD. In shaa allah yer kimi.  


Adakah kita akan melalui situasi sebegini???? Tak dapat aku bayang kan kalau iman hakimi macam ni. Tapi rasanya anak bujang aku tu t...

First Day of SCHOOL...


Adakah kita akan melalui situasi sebegini????


Tak dapat aku bayang kan kalau iman hakimi macam ni. Tapi rasanya anak bujang aku tu tak nangis. Sebab masa 1st day skolah tadika dia tak nangis, Tapi tak tau lah kan. Tunggu jer lah bila dia nak naik darjah satu nanti. Tapi ni situasi aku plak pagi ni


Anak bujang yang moody lagi sensirive. Adik lagi semangat rasanya. Maaf yer kimi. Ibu tak dapat hantar gi school untuk 1st day nih, Abah jer yang hantar. Mekasih yer suami, sebab amik cuti hantar anak gi skolah untuk 1st day nih.

Note: Selamat kembali jalan yang sesak. Sesak nafas aku nak harung jalan sesak hari²...hurmmmm...

Betul tak?Yuran tadika sekarang makin lama makin mahal. Dalam erti kata lain makin naik. Dah macam nak masuk Universiti pulak. Tapi pada y...

Yuran TADIKA Yang Makin Mahal dan HIDDEN FEES??


Betul tak?Yuran tadika sekarang makin lama makin mahal. Dalam erti kata lain makin naik. Dah macam nak masuk Universiti pulak. Tapi pada yang mampu hantar anak kat Genius Aulad, Little Qhalif, Brainy Bunch dan lain² tu, kira ok lah. Sebab mereka berkemampuan. Beruntung anak² dapat masuk tadika yang best ☺☺☺

Teringin juga nak hantar anak kat salah satu tadika tu, tapi kena ukur poket sendiri juga lah kan. Tak mampu...buatlah cara tak mampu. Nanti kalau dah tak boleh nak bayar, diri sendiri juga yang susah. Rasanya mana² tadika pon ada kelebihan masing² kan. Sebenarnya saya nak citer pasal hidden fees ni. Saya ada dapat komen dalam entry saya mengenai HASIL SURVEY TADIKA - YURAN PENDAFTARAN, YURAN BULANAN, etc. Cuba baca nih.


Dah baca? Nak tau ker tadika mana? Sila lah email saya yer...hehehe...Bukan apa, rasa macam tak elok pula kalau saya letak tadika mana yang charge hidden fees nih. Cuma nasihat saya pada parents² tu, silalah check betul². Kenapa perlu nak charge macam². Kalau betul untuk kegunaan anak² di tadika...ok lah kan. Kalau sebaliknya? Bak kata puan Lily...kita sebagai parents tak nak lah rasa tertipu dengan charge yang tak sepatutnya kan. 

Tahun depan.saya masih daftarkan kimi di PASTI. Seperti yang di beritahu, yuran tadika PASTI pon dah naik. Kalau tahun lepas RM 410. Tapi tahun depan dah naik kepada RM555. Tak per lah, masih berkemampuan lagi nak bayar. Siap bley bayar ansur² lagi noks. Dan tahun depan saya akan masukkan kimi dalam program TAHFIZ. Doa saya semoga Iman Hakimi dapat menjadi seorang TAHFIZ bila meningkat dewasa nanti...In Shaa Allah...

Saya tahu, semua ibu nak yang terbaik untuk anak² kan. Kalau boleh nak masukkan anak ke tadika yang terbaik. Tapi kita kena ingat kemampuan kita juga yer. Tak mampu buat cara tak mampu. Jangan nak ikut orang. Orang lain hantar anak kat tadika femes, ko pon nak hantar jugak. Jangan buat macam tu yer.

Note: Tak sabar nak tengok kimi konvo nanti ☺☺


Hari ni anak bujang ku itu ada peperiksaan akhir tahun. Peperiksaan akan berlangsung selama seminggu. Ucapan untuk kamu...Semoga Ber...

GOOD LUCK Abang KIMI!!!


Hari ni anak bujang ku itu ada peperiksaan akhir tahun. Peperiksaan akan berlangsung selama seminggu.


Ucapan untuk kamu...Semoga Berjaya, jawab soalan betul² dan enjoy your exam. Perjalanan kamu masih jauh. Banyak lagi cabaran dan dugaan akan kamu tempuhi. Tak sabar² dah nak masuk darjah satu (1) yer. Tunggu...setahun jer lagi (^_^)

Note: Saya dah daftar online untuk kemasukan tahun satu, tapi masih blum gi sekolah tu lagi..hurmmmm...kamu sudah ker?



Harap tak boring lah yer, asyik citer pasal tadika jer. Ok lah...dalam entry INI , aku lupa nak bagitau lokasi TADIKA ni semua kat mana kan....

Cerita TADIKA lagi...Lokasi SURVEY

Harap tak boring lah yer, asyik citer pasal tadika jer. Ok lah...dalam entry INI, aku lupa nak bagitau lokasi TADIKA ni semua kat mana kan. Dah excited sangat bercerita sampai lupa nak sebut tempat. Semua tadika ni terletak kat area BANGI, Seksyen 7.

Memang aku cari tadika yang dekat dengan rumah dan tadika yang sediakan daycare sekali. Sebabnya...kalau aku dapat tadika, tapi tak der daycare, perbelanjaan akan bertambah. Nak bayar duit tadika, duit daycare lagi, tu belum masuk transit. Takkan aku nak masukkan Iman kat tadika PASTI, daycare plak kat Nursery UBUDIYAH, tak ker banyak belanja tu. Jadi untuk menjimatkan, better amik tadika and daycare di tempat yang sama. Tapi terpaksa berpisah ngan adik dia lah.

Banyak sebenarnya tadika kat Bangi nih. Cuma kena rajin survey. Tadika ABIM yang aku nampak ada 2 buah. Kat Sg. Ramal and Kat Taman Surada. PASTI pon sama gak. Kat Taman Surada ada satu, tapi lupa apa namanya. Yang ni environment macam tak best sebab terletak kat tengah² dan nampak sempit, pastu sunyi plak tu. PASTI yang aku nak masukkan iman ni PASTI SITI SARAH kat seksyen 7. Rumah teres 2 tingkat and corner lot, nampak selesa lah klo bebudak nak main kat luar. Untuk booking fess kena bayar RM50.00 dulu, the rest bayar kemudian sebab agak ramai yang dah mendaftar.

Itu lah citernya. Tadika Islamic memang pilihan kami lah. Dari kecik ni lah nak terapkan dengan didikan agama, selain dari didikan agama kat umah. Harap² Iman happy lah dengan sekolah baru tahun depan.

Salam semua. Pagi ni busy to the max sebab semalam adalah hari cuti berjemaah somi isteri. Misinya adalah mencari Tadika untuk Iman Hakimi t...

Hasil SURVEY TADIKA...Yuran Pendaftaran, Yuran Bulanan, ETC.

Salam semua. Pagi ni busy to the max sebab semalam adalah hari cuti berjemaah somi isteri. Misinya adalah mencari Tadika untuk Iman Hakimi tahun depan. Dalam entry Tabika KEMAS, Taski ABIM, PASTI, Genius Aulad...Yang Mana Satu Jadi Pilihan?, aku dah buat tinjaun di beberapa buah tadika. Dah call tanya macam² lah. Tapi lagi best kalau jumpa owner sendiri kan. Cakap dalam phone tak berapa best sangat. Ni antara tadika yang aku call:


1) GENIUS AULAD

Registration ada 2 options including admin fees, ICT and others. Tapi aku lupa fees ni termasuk untuk baju atau tak. Tapi untuk buku memang tak termasuk. Umur untuk pendaftaran bermula dari 4 tahun - 6 tahun.

Option A = RM788 (1 year Fees)

Option B = RM568, selebihnya bayar kemudian

Ada 2 session class:

1) 8.30 am - 11.30 am
2) 1.30 pm - 4.30 pm

Monthly fees RM238.00

2) Tadika Khalifah Kecil (The Lil' Caliph)

Registration fees adalah RM1200.00 including monthly fees untuk January 2012. Tak termasuk duit baju.

Monthly Fees = RM220.00. Class start from 8.30 am to 12.00 pm. Ni branch untuk Lil' Caliph. ingatkan murah, sekali amik ko...terbeliak bijik mata dengar registration fees....ahaks...

3) PASTI

Registration fees RM410.00 including baju, baju sukan, buku teks, bulan january 2012 nyer fees dan lain² lagi lah. Panjang plak klo nak tulis suma kan. Umur untuk pendaftaran bermula dari 4 tahun - 6 tahun.

Monthly fees RM80.00, dah naik harga. Tahun lepas RM75.00. Ada di sediakan daycare. Fully Day RM120.00 dan half day RM80.00. Let say kalau aku nak hantar iman kat sini, total untuk tadika and daycare adalah RM200.00 sebulan. Overtime charge start dari pukul 6.30 pm. Sejam charge RM3.00

Petang ada di sediakan kelas iqra' dan Al-Quran. Tapi kena bayar RM30.00

Class session start dari pukul 8.00 am - 12.00 pm.

Transit (van) RM80.00. Yang ni mana yang hantar untuk tadika saja, nursery kat tempat lain.

4) ABIM

Registration fees RM578.00 including Buku teks, peralatan sekolah, baju, baju sukan dan lain² lagi lah. Umur untuk pendaftaran bermula dari 4 tahun - 6 tahun dan registration fees adalah berbeza mengikut umur. Untuk 6 tahun, kelas di asingkan (ada bangunan lain) dan untuk umur 4 dan 5 tahun bercampur.

Ada 2 pakej di sediakan:

Pakej Taski: 8.00 am - 1.00 am. Monthly fees RM200.00


Pakej Bistari: 8.00 am - 5.30 pm. Monthly fees RM300.00. Yang ni termasuk daycare. Ada aktiviti untuk petang. Antaranya kelas mengaji, hafazan dan aktivit² lain lagi lah. Overtime charge start dari pukul 5.30 pm. Sejam charge RM3.00

5) TADIKA UBUDIYAH

Yang ni nursery Iman, start buat tadika tahun depan. Registration fees dalam RM1,000.00 including baju, peralatan sekolah, buku teks, insurans dan banyak lagi. Ada kelas renang skali tapi optional lah. Siap ada CCTV lagi...kelas ko ^_^. TU yang mahal sket kot. Umur untuk pendaftaran bermula dari 5 tahun - 6 tahun.

Monthly fees RM200.00 tapi kalau iman daftar kat situ, ada diskaun. Dapatlah RM180.00.Boleh buat installment lagi untuk registration fees.

NI lah antara Tadika yang sempat aku survey dan call. Semalam aku buat lawatan sambil bertanya. Tapi buat masa ni yang berkenan di hati adalah tadika PASTI and ABIM. Criteria tadika yang aku cari ni suma nya dekat ngan umah. Cuma Genius Aulad and Lil' Caliph nih jauh sket. Lagi pon yuran agak mahal.

Tapi antara ABIM and PASTI, mungkin kami pilih PASTI kot. Yuran pon agak berpatutan. Yerlah...ikut kemampuan kan. Kalau gaji kecik tapi nak hantar skolah mahal, tu menyiksa diri namanya.

Ini lah info yang aku bley kongsi ngan uols. Pada yang ada anak nak skolah tahun depat, surveylah dari skang, nanti tempat penuh. Pilih ikut kemampuan. Survey harga, daycare, transit dan yang sewaktu dengannya. Ni baru anak nak masuk tadika dah pening, tu belum nak masuk skolah rendah, menengah dan seterusnya...haihhhhhh...

Ingat..."Yang bagus tak semestinya mahal dan yang mahal tak semestinya bagus"...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...