Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label Nickelodeon Kids' Choice Award 2016. Show all posts
Showing posts with label Nickelodeon Kids' Choice Award 2016. Show all posts

Sana sini orang sibuk pasal ice cream sumi. Sedap sangat ker? Kena buat dulu lah kalau nak tau sedap ker tak kan. Tapi harini tak nak citer...

Resepi Ice Cream Lemon Slime-Sicled

Sana sini orang sibuk pasal ice cream sumi. Sedap sangat ker? Kena buat dulu lah kalau nak tau sedap ker tak kan. Tapi harini tak nak citer pasal ice cream sumi. Nak citer pasal ice cream lain.

Sempena dengan Nickelodeon Kids’ Choice Awards 2016 ni kan. Saya nak share resipi ice cream perisa lemon yang sedap nih. Bahan2 nya pon mudah jer. Meh kita tengok:

Bahan-bahan

 1/2 cup sugar
 1/4 cup fresh lemon juice
 2 Tbsp. grated lemon peel
 Pinch of salt
 1 1/4 cups buttermilk
 Yellow and green food colouring

Cara-cara membuatnya


1. Masukkan gula, jus lemon dan parutan kulit lemon dalam sebuah mangkuk. Whisk semua bahan sampai gula larut. Kalau nak cepat, pakailah gula halus. Kalau tak der gula halus, ko blender jer gula kasar tu.


2. Campurkan buttermilk kedalam bahan campuran yang dah diwhisk tadi. Kalau tak der buttermilk, pakai fresh milk pon boleh.


3. Tambah pewarna kuning dan hijau sampai bahan bertukar warna. Pewarna tu pon saya pakai warna hijau jer. Pewarna kuning nan hado.


4. Masukkan bahan ke dalam acuan ice cream. Kalau tak der acuan ice cream tu, pakai plastik ice cream pon boleh. Jadi jugak ice cream kan. Dan sejukkan dalam freezer at least 4 hours atau sampai ice cream mengeras.

Apa rasanya? Maktang mana boleh makan ice cream lagi...huhuhu... Anak2 jer lah yang makan. Dorang kata 'sedap sangat ice cream yang ibu buat nih'... Haaaa... Bebudak kalau cakap sedap tu memang sedaplah ice cream nya. Selamat mencuba.

Don’t forget to tune into Astro Nickelodeon Channel 612 to catch the 2016 Kids’ Choice Awards on 14th March at 11.30am. Sambil makan ice cream Lemon Slime-Sicled ni 😊
posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...