Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label My Kids. Show all posts
Showing posts with label My Kids. Show all posts

12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun  Gigi mana... gigi ☺☺ Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur...

Iman Qhalif Turns 5 Today!!!

12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun


 Gigi mana... gigi ☺☺

Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur dah bertambah, tapi badan kecik tak sepadan dengan umur, Makan boleh tahan banyak. Tapi badan tak naik-naik. Risau jugak. Haishhhh,... Perangai pon boleh tahan jugak ni. Buat ibu urut dada hari-hari. Cepat sentap betul tau budak ni. Memang tak boleh di bawak bergurau. Gurau sikit dah sentap. Dia buat orang tak apa. Kalau orang buat dia... hurrmmm... 

Menyemart memang nombor 1. Nak smart jer, Duduk rumah pon nak pakai seluar jeans. Ada masa tidur malam pon ber seluar jeans jugak. Kalau ada benda yang dia tak suka, kau jangan lah paksa. Macam weekend haritu. Ada sukan sekolah PASTI. Boleh dia tak nak pergi. Kau rasa? Hangin jer lah aku. Dah bayar yuran untuk sukan. Boleh dia tak nak pergi. Buat keras dia. tak nak bangun and tak nak mandi. Sehari aku tak layan dia.... hahaha.. Hemak kau bila dah sentap kan. 

Fresh form oven

Macam mana pon perangai awak, Ibu tetap sayang. Selamat Hari Lahir yang ke 5 Iman Qhalif Bin Husaini. Doa ibu semoga Iman Qhalif membesar sebagai anak yang soleh didunia akhirat, bijak pandai, sihat tubuh badan dan berjaya dalam apa jua yang dilakukan. Ibu, Abah, Abang Kimi. Kakak Qahirah dan Adik Harraz sayang Iman Qhalif. Nanti kita potong kek yer.

Note: Aku masih hutang cerita pengalamam lahirkan Iman Qhalif ni... ppffttt...


Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah 👦👉1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz 🏥🚗 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😢😢😢

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak 👣🌜🌑🏥


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah 💋💟💖

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… M...

Bila Tukang Sepah Bertambah

Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… Makin bertambah anak kau, maka bertambah jugaklah tukang sepah lagi seorang dan kerja kau pon bertambah. Bukan setakat menyepah, memunggah pon sama. Kau serah jer kat budak nih:



I is geram betul tau. Harraz pantang nampak baju dalam bakul. Habis dia punggah. Baju yang kau baru lepas angkat dan letak atas kerusi pon, habis ditariknya bersepah atas lantai. Baju atas katil yang dah berlipat dan kau tak sempat nak susun dalam almari. Letak pulak tepi katil. Dapat kat si Harraz… memang tak dapat diselamatkan lah. Padan muka kau. Siapa suruh letak tepi katil.. ppffttt…


Yang paling memenatkan bila kau kat dapur nak masak atau nak basuh pinggan. Dia pon follow jugak. Antara favourite spot harraz adalah dapur. Kau bayangkanlah aku nak kena angkat… letak… angkat… letak… angkat… letak… berkali-kali sampai kau rasa tak ada mood nak masak lah sebab penat buat benda yang sama. Nak harapkan si Qahirah dengan Qhalif… hurmmmm… Lambat sangat respond soh amik adik. Kalau ada Kimi ok lah lagi. Ni kimi setiap maghrib gi surau (alhamdulillah).

Muka tak bersalah

Kalau dok dediam tak apa lah jugak. Ni memunggah sudu. Punggah bakul bawang sampai habis bunga cengkih aku berterabur. Pastu harraz ni mengutip, mulalah semua benda nak masuk mulut. Letak dalam baby chair, tak reti dok diam. Habis dipanjatnya. 


Dek kerana tak tahan sangat. Aku nak masak pon terganggu. Kejap-kejap masuk dapur. Nahhhh... Tak dapat pagar nak halang, kerusi pon berguna jugak. Asal boleh tutup laluan tu jadi lah. Aku sendal dengan botol mineral yang besar tu. Tak dapat lah nak tolak kerusi tu. Haaaa... padan muka. Kemahen besar lagi mulut tu protes kan sebab tak lepas. Rasa macam nak beli walker jer tau.

Note: Makin lama makin lasak... huhuhu...



Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki ...

Oh! My Anak Dara | Kenapa Comot Sangat Ni!!!

Aku ingatkan, anak perempuan ni lebih kemas lah bajunya bila dah naik darjah 1 ni kan. Sebab orang kata tahap kekemasan antara anak lelaki dan perempuan berbeza. Kalau tengok baju budak perempuan... Cantik jer. Kemas dan bersih. Tak macam budak lelaki. Comot sana sini. Macam Iman Hakimi darjah 1 dulu. Tapi bila anak perempuan kau dah sekolah. Barulah kau nampak perbezaannya. 

Minggu pertama persekolahan ok lagi. Baju, tudung dan kasut masih nampak bersih dan cantik. Tak ada comot-comot lah. Tak ada kesan minyak kat baju dan tudung. Tak ada kesan hitam-hitam. Aku pon rasa... Wahhh... Pandai anak aku jaga diri. Kagum kejap lah kau kan sebab baru darjah 1 penampilan tak comot. Tapi kan, rasa kekaguman kau tu tak lama bila tiba-tiba kau rasa nak nangis.

Mohon bertabah wahai ibu :-(

Nak nangis sebab masuk minggu kedua dan minggu seterusnya atau mungkin sampai sekolah hujung tahun baju anak kau dah tak serupa baju sekolah. Tanjat aku nengok baju sekolah Qahirah dah macam corak abstract kat lengan baju tu. Kau buat lap meja ker kak lengan baju tu? Dengan tompok-tompok kaler kat baju. Tompokan minyak pon ada jugak. Kat tudung jangan cakap lah. Dari tudung putih bersih jadi bercorak-corak dengan kaler, tompokan hitam dan tompokan minyak.

Sila menangis 😢

Belum habis lagi... Kasut sekolah pon hitam. Kau main pijak-pijak kasut erk kakak? Abang Iman Hakimi dulu tak ada lah macam ni. Kotor memang lah kotor baju nya. Tapi tak ada lah seteruk baju Qahirah nih. Dan kita tahu yang budak lelaki memang lasak. Tapi ni budak perempuan. Adoiiii lah anak dara nan sorang nih. Jenuhlah nak menyental baju sekolah awak. Cuba jaga penampilan sikit kakak. Jangan comot sangat. 

Haritu lagi best. Bag sekolah dia kena TAHI KUCING. Dalam kereta aku dah bau. Check punya check, tak ada pon kesan tahi kucing. Masa nak keluar kereta amik bag sekolah agama, bau tahi kucing kuat sangat. Memang sah bag sekolah agama dia yang berbau nih. Senyap jer dia tak cakap. Bila tanya kenapa bag bau tahi kucing? Jawapan dia... 'TAK TAHU'. Simple jer. Kau rasa? Last-last dia cakap kawan tolak bag pastu jatuh kena tahi kucing.... ppffttt...


Kelakar gak kekadang bila tengok anak dara ni balik sekolah. Pagi bukan main comel lagi. Tudung terletak. Baju cantik bersih. Balik jer sekolah... Comot sana sini. Tudung senget benget. Anak tudung jangan cakap lah. Ke depan dah macam nak tutup mata.... ekekekeke... Nak gelak ibu kau nengok kak. Comot tapi comel ☺

Note: Sejak sekolah ni hari-hari tidur awal. Pukul 8.30 pm - 9.00 pm dah tidur.


Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka men...

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak??

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka mengutip kan. Tapi budak ni melampau-lampau betul mengutipnya. Memang pantang nampak benda bersepah atas lantai. Semuanya nak masuk dalam mulut. Pada hal kau dah sapu lantau rumah kau berkali-kali. Tetap jugak nampak dek anak bertuah sorang ni. Teliti betul lah. Orang tak nampak tapi dia nampak. 


Inilah budaknya. I is geram tahap maksimum dengan anak soleh ni. Rasa macam nak gigit-gigit jer dia tau sebab suka sangat mengutip. Pemantauan dia kena 100%. Kalau kau lambat, memang bahan kutipan dia selamat masuk dalam perut. Kalau kau cepat bertindak, minta maaf lah nak, ibu terpaksa korek mulut awak sampai bendasing yang awak kutip tu dapat ibu keluarkan. 

Apa yang dia tak kutip... Sisa nasi yang dah keras, serpihan biskut, mee, bihun goreng, keropok, kertas, tisu dan baru-baru ni playdoh. Ada jugak sisa kertas dan playdoh yang aku tak sempat nak korek sebab dia dah telan. Memang sadakallahula'zim lah jawabnya. Dengan harapan semoga bendasing yang dia kutip tu keluar ikut najis. 

Korang ada petua tak nak elakkan baby suka mengutip nih. Atau ada tips yang boleh aku follow. Geram jer rasa tau. Nak buat kerja pon tak tenang. Kejap-kejap tengok anak soleh ni. Nak marah, dia bukan faham apa lagi. Dah explain banyak kali pon, mengutip jugak dia :-(

Note: Gigi atas dah mula tumbuh sebatang. Total ada 3 batang gigi ☺


Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai...

Happy 10th Months Old Sayang!!!


Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai jer. Ok lah... Dah 10 bulan pon usia anak soleh Iman Harraz ni. Kenapalah cepat sangat kau membesar nak *ayat cliche. Sepatutnya last week haritu cucuk MMR untuk 9 bulan. Tapi tetiba masa tengah menunggu giliran yang maha lama tu, boleh pulak dedar badan anak soleh ni. Terus reject. Kena next appointment.

Jadinya.. Rabu baru dapat cucuk. Alhamdulillah,,, sado lengan kau nak sebab tak nangis. Syukur tak demam. Kau tak tahu aku pulun 2 biji vitamin C sebelum gi klinik nak bagi susu tu berkhasiat supaya anak aku tak demam lepas cucuk... hahaha... Ok, back to the story. Perkembangan Iman Harraz macam biasa. Sama jer dengan bayi-bayi lain yang seusia dengannya *ayat cliche lagi ☺

Alhamdulillah... Dah 10 bulan aku menyusukan Iman Harraz dengan susu ibu. Dan 4 bulan jugak Iman Harraz mendapat makanan hasil dari air tangan ibu dia ni. Aku masih istiqomah memasak dan sediakan sendiri makanan anak. Say no to nestum dan yang sewaktu dengannya. Kalau aku beli pon aku pastikan yang makanan tu adalah dari sumber yang natural. Tiada gula, garam dan bahan pengawet.

Masih lagi tak merangkak. Lagi suka mengesot. Laju woihhh. Bersih lantau rumah aku tu sebab ada DBKL tukang lap lantai... hahaha... Kesannya kat aku? Baju habis hitam... ppffttt... Tak per lah nak. Enjoy your development. Nanti pandai lah merangkak tu. 

Yang paling aku stress skang ni, Iman Harraz kuat mengutip. Makin menjadi-jadi pulak tu. Pantang nampak benda atas lantai, semuanya nak masuk mulut. Jumpa kertas... masuk mulut. Jumpa tisu... masuk mulut. Jumpa makanan... Lagi lah laju kan. Korang ada petua tak tak nak bagi baby mengutip nih.... huhuhu...

Itu jer lah kisahnya. Kang citer lebih-lebih kang annoying pulak korang... ngeeee... Tunggu next entry untuk 11 bulan pulak yerp... hahaha... 

Note: Semoga membesar dengan sihat yer nak  


Berkhatan atau bersunat... Kalau sebut jer perkataan ni, mesti budak-budak lelaki rasa seram sejuk kan. Aku pon rasa seram sejuk jugak seba...

Dah Selamat Di Khatankan | Tahniah Iman Hakimi ☺

Berkhatan atau bersunat... Kalau sebut jer perkataan ni, mesti budak-budak lelaki rasa seram sejuk kan. Aku pon rasa seram sejuk jugak sebab 1st time nak sunatkan anak ni. Dengar dan baca pengalaman parents yang uruskan anak-anak bersunat pon rasa macam... Erkkkk... Boleh ker anak aku bersunat ni? Tahan ker dia? Nak tak nak kena sunat jugak kan, Tak sunat tak boleh kawin.. erkkk... Hahahaha....


Alhamdulillah... 17 December haritu my boyfriend Iman Hakimi berjaya melepasi fasa yang sepatutnya dilalui bagi setiap anak-anak lelaki. Iaitu fasa bersunat. Memang perancangan nak sunatkan dia tahun ni. Lepas tu fikir balik nanti tak der orang nak tolong jagakan. Kebetulan mak mertua cakap proceed jer sebab Opah ada boleh tengokkan. Mak mertua aku ni kerja. So... proceed lah on 17 December. Iman Hakimi pon ok. Dah bersedia katanya. Buat kat klinik jer. Klinik Penawar,kat Seksyen 6 Bangi. Nasib tok mudim free petang tu.

Dengan Tok Mudim ☺

Tengok Tok Mudim datang dengan peralatan sunat dia pon aku dah rasa berdebar-debar, Yang nak bersunat tu apatah lagi kan. Tapi aku tengok Iman Hakimi ni cool jer. Aku tunggu kat luar. Husband yang temankan. Doa bebanyak supaya urusan sunat dipermudahkan olehNYA. Banyak kali pesan kat Iman Hakimi soh dia berzikir. Baca doa. Tak lama lepas tu.....

Sebelum sunat

Jeritan dan tangisan pon bermula. Aku kat ruang menunggu ni dah rasa tak senang hati. Rasa berdebar-debar. Rasa sedih pon iyer jugak bila dengar anak nangis kat dalam tu. Kau pon rasa macam nak nangis. Dari mula sampai lah habis proses bersunat... menangis dan terjerit-jerit. Nasib baik lah tak ada orang dan nasib baik jugak lah Iman Hakimi jer yang sunat haritu. Kalau ada budak lain nak sunat aku rasa mau diorang balik tak nak sunat dengar meraung-raung macam tu... hehehe...

Selepas sunat. Baru lepas nangis. Menung panjang kau nak ☺

Ada lah dekat 20 minit kot proses berkhatan. Aku yang tunggu kat luar ni rasa macam lama jer.... 'bilalah nak habis  nih'... 'lama lagi ker'... Si Qhalif sibuk nak masuk tengok. Bila dengar abang dia menangis meraung, terus cakap... 'Ibu, kita tak nak sunat lah. Nanti sakit macam abang'... ppffttt... Aku pon tak expect Iman Hakimi boleh nangis sampai macam tu sekali. Jenis tak tahan sakit kot. Untuk sunat ni, aku amik kaedah laser. 

Lepas sunat tu pon tok mudim tak balut. Sebab tak berdarah. Tapi lepas sunat tu nampak lah darah dah start keluar sikit. Bila ubat tahan sakit dah habis, apalagi... sambung nangis balik. Nak kencing lagi lah. Sedih pulak aku nengok. Maklumlah... pengalaman pertama handle anak sunat. Proses cuci semua husband yang handle. Aku tak berani nak tengok jahit-jahit nih. Esok tu bawak balik gombak. Pantang kat sana.


Ralat jugak sebab tak dapat nak jaga Iman Hakimi. Kesian pulak nak tinggalkan dia sorang-sorang kat rumah. Cuti aku memang dah nazak habis. Tinggal setengah hari jer nih. Masuk sekolah ni tak tau lah mana nak cekau cuti. Nak tak nak terpaksa hantar Iman Hakimi kat rumah mertua. Terima kasih kat mertua dan jugak Opah yang sudi jaga. Seminggu terpisah. 

Apa-apa pon, tahniah Iman Hakimi. Sekali seumur hidup kan. Selamat menjadi lelaki sejati... hehehe... Ibu ni dah 4 kali berjahit sebab dah melahirkan 4 orang anak. Macam mana awak sakit masa bersunat. Sakit ibu berganda-ganda lagi masa nak lahirkan awak. Coretan ni sebagai kenangan untuk ibu kenang sebagai pengalaman pertama ibu hantar anak pergi sunat. Catatan untuk awak baca bila besar nanti. 

Progress lepas sunat.. Alhamdulillah... getting better. Dah masuk 11 hari pon. Cuma jalan tu masih terkengkang-kengkang lagi. Next ada 2 orang anak lelaki yang perlu disunatkan. Iman Qhalif dan juga Iman Harraz. 

Note: Scary pulak baca budak terputus kemaluan masa sunat. Allah... seksa budak tu. Aku tengok Iman Hakimi sunat ni pon dah sedih... huhuhu...

Ada budak tu dapat Anugerah. Anugerah Pengamal Gaya Hidup Sihat. Sejak bila dia amalkan gaya hidup sihat pon ibu dia ni tak tahu. Balik d...

Bila Anak Dapat Anugerah!!!

Ada budak tu dapat Anugerah. Anugerah Pengamal Gaya Hidup Sihat. Sejak bila dia amalkan gaya hidup sihat pon ibu dia ni tak tahu. Balik dari sekolah bukan main gembiranya Iman Hakimi bagitau aku yang dia dapat hadiah. Haaaa…. Hadiah apa? Terus dia tunjuk medal dia nih. Wahhhh… Rasa berbunga² dan excited ibu dia nih nengok. Aku pon tanya lah macam mana boleh dapat anugerah nih? Tau apa jawapan dia… 'Entahlah ibu. Kita pon tak tau macam mana boleh dapat. Kita dapat jawab semua soalan yang cikgu bagi'.


Aku pon tak tahu macam mana pemilihan cikgu untuk Anugerah Gaya Hidup Sihat ni. Cara pemakanan ker? Cara gaya hidup kat sekolah ker? Cara pembawakan diri kat sekolah ker  Atau ada kuiz untuk kempen gaya hidup sihat ni. Nak kena tanya cikgu gamaknya… muahahaha… Apa pon pemilihannya, ibu ucapkan Tahniah Iman Hakimi. Ibu tumpeng excited dengan anugerah yang awak dapat nih. 

Siapa yang tak excited bila anak dapat Anugerah kan. Walaupon bukan anugerah pelajar cemerlang atau anugerah dapat tempat pertama hingga ketiga dalam kelas. Atau anugerah pelajar terbaik dalam matapelajaran. Tapi dapat Anugerah Pengamal Gaya Hidup Sihat bagi Tahun 3 pon aku sebagai seorang ibu dah rasa happy sangat. 1st time kot. Kalau Iman Hakimi kata dia tak sangka dapat Anugerah ni. Aku lagi lah tak sangka.

Boleh dia cakap... 'Malu kita tadi ibu bila naik atas pentas sebab semua orang tengok'... ppffttt... Pemalu anak bujang aku ni sebenarnya. 

Note: Anak dapat anugerah pon nak kecoh  kan... Hahaha... 



Bukan main menyengih lagi dia. Gigi mana... gigi... hehehe...  Alhamdulillah... Harraz dah 6 bulan harini. Ya! allah... cepatnya masa...

Happy 6 Months Old!!


Bukan main menyengih lagi dia. Gigi mana... gigi... hehehe...  Alhamdulillah... Harraz dah 6 bulan harini. Ya! allah... cepatnya masa. Kenapalah cepat sangat besar ni nak oiiii... Dari 3.1 kg dah naik 7.5 kg dah awak. Memang tak larat ibu nak dukung sebab badan makin sado. Bila dah 6 bulan ni maknanya dah boleh start solid food... yeayyyy... Ibu pon tak prepare apa lagi nih,


Alhamdulillah... Membesr bagai juara. Makin melasak sejak dah pandai meniarap ni. Tidur pon lasak jugak. Memang tak boleh letak atas katil dah ni sebab budak ni suga berguling². Asyik terkeluar dari landasan jer. Sekejapan nengok dah tergolek kat lantai. Nak pakaikan pampers pon susah. Nak memusing jer kerjanya. Mat senyum ni. Kuat nyusu macam biasa. Smoga membesar dengan sihat yerp Iman Harraz.

The besr part harini ialah... Tahniah buat diri sendiri sebab berjaya menyempurnakan misi penyusuan SUSU IBU selama 6 bulan pertama... Yeayyyy... Dapat Diplome in Breastfeeding. Smoga misi berjaya untyk bulan² yang seterusnya sampai 2 tahun... InsyaAllah. 

Note: Tengah struggled nak mengumpul stok susu ni. 



AssalamuAlaikum Tenggelam timbul kau kan. Ok lah... Tak nak tenggelam lagi dah. Moh ler kita update. Bila dah jarang menulis. Nak menga...

Hai! lah ANAK

AssalamuAlaikum

Tenggelam timbul kau kan. Ok lah... Tak nak tenggelam lagi dah. Moh ler kita update. Bila dah jarang menulis. Nak mengarang sebutir ayat pon amik masa... ppffttt... Makin lama makin kurang entry sebulan. Kalau dulu boleh cecah berpuluh² skang ni nak cecah 10 entry sebulan pon menggigil kau. Bilalah nak consistent balik menulis ni pija oiii. 

Ok lah. Tak nak bebel panjang. Moh ler layan citer #makanakempat ni. Citer pasal anak jerlah modal nya. Macam dah tak der citer lain... hahaha... Gasaklah. Ni nak citer pasal berjanji. 

Kalau dah bergambar cenggini. Memang akan ada sorang yang tak senunuh. Abaikan seketul budak #imanqhalif ni... 😄😄

Kalau kau dah cakap dengan anak nak gi kedai. Maka kau kena jugak tunaikan. Selagi tak gi kedai, selagi tu lah dok ulang² ayat 'bila nak gi kedai?' 'jomlah gi kedai' 'ibu kata nak gi kedai. Cepatlah'.... Ppfftttt... Naik menanah tinge kau. Jadinya... Moh ler gi kedai sebelum tinge kau tercabut dek soalan² bertubi². Siap sedialah mak kau ni ha kena pau.

Sebenarnya bukan berjanji sangat pon. Kekadang tak nak bagi dorang bergaduh. Maka terkeluarlah ayat... 'Ibu nak keluar gi kedai. Siapa gaduh tinggal'. Haaaa... memang mendapatlah kau kalau dah cakap macam tu. Macam dah tak der ayat lain. Dah automatic kluar ayant cenggitu. Memang dituntutnya sampai dapat. 

Pastu kan. Bebudak ni kalau kita nak kluar berjalan, jangan lah kau bagitau nak pergi mana. Kau senyap² sudah. Tau² jer dah sampai tempat yang dituju. Kalau kau bagitau nak pergi mana. Perghhhh... Berbuih mulut kau nak menjawab pertanyaan bila kau lambat bersiap atau tetiba kau tak jadi keluar. Especially dengan anak dara sorang ni. Macam bertih jagung kalau bercakap. 

Tu jer lah kisahnya. Tunggu lah kisah pasal anak yang seterusnya yerp... hahaha... Janji update entry harini.

Note: Kejap jer dah hujung bulan kan.


Haaaa... Dah 5 bulan dah. Cepat betul masa kan. Kejap jer dah 5 bulan. Apa yang 5 bulan nya? Ni lah. Dah dobot Harraz ni dah 5 bulan harini...

5 Bulan dah!!!

Haaaa... Dah 5 bulan dah. Cepat betul masa kan. Kejap jer dah 5 bulan. Apa yang 5 bulan nya? Ni lah. Dah dobot Harraz ni dah 5 bulan harini.


Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Si ibu pon masih gigih mengepam hari² kat office untuk menambah stok susu yang makin hari makin berkurangan disebabkan permintaan yang makin meningkat. Nampaknya bukan kena mengepam kat office jer. Kat umah pon kena mengepam gak. Selalu weekend memang direct feeding jer. Memandangkan frozen EBM pon tinggal berapa jer ni. Kena merajinkan diri jugak bangun malam mengepam... huhuhu.... Kuat nyusu budak nih. 

Perkembangan lain... Dah boleh meniarap. Tapi tak pandai nak pusing balik. Kekadang lepas kekadang tak lepas. Kalau tak lepas tu pepaham jer lah. Nangis lah dia minta tolong. Pastu habis basah tilam dek ailio dia yang wangi tu. Kalau dah meniarap kan. Meleleh ailio. 

Lain² perkembangan... Sama jer macam bayi² lain yang seusia. Kang citer banyak² sangat apa yang anak aku dah pandai ada yang annoying plak... Hehehehe... Bulan depan dah boleh makan dah. Jadi si ibu kena bersiap sedia dari sekarang kumpul menu² untuk Iman Harraz. 

Note: Sorry lah. Tak sempat nak terjah rumah uolls. Kekangan masa lah skang ni. huhuhu...


Bukan sebarang permintaan. Memang banyak permintaan dari anak². Setakat nak buku kaler... Nak kaler warna atau nak makanan si ibu boleh bag...

Bila Anak Buat Permintaan

Bukan sebarang permintaan. Memang banyak permintaan dari anak². Setakat nak buku kaler... Nak kaler warna atau nak makanan si ibu boleh bagi lagi. Tapi permintaan nan satu ni buat ibu garu kepala yang tak gatal, pening kepala secara tiba² dan hati rasa sendu tak semena². Permintaan dari the one and only Princess in my heart. Apa permintaannya???


Haritu #qahirah request:

Q: Ibu... Nak baby lagi
I: Tu, kan ada baby #ImanHarraz 
Q: Tapi kita nak baby girl. Sian kita sorang² pompuan. Tak der kawan 😔😔

Kau ghase??? Touching sentap syahdu dan macam² emosi bercampur baur ibu kau ni dengar nak. Tak der permintaan lain ker kakak? Masih terbayang sakit bersalinkan Iman Harraz bulan february haritu. Ni dia nak soh kau beranak lagi. Nak soh bagi dia adik pompuan. Kalau ibu beranak lagi dapat plak baby boy. Acaner tu kakak?


Alahaiiii kakak. Kawan jer lah ngan ibu yerp kakak. Walau pon ibu garang. Walaupon ibu hari² jadi makkauhijau dan tarzan. Skang ni kita ayik jadi kawan bergaduh jer. Sebab kakak suka cari pasal dengan ibu kan. Kekadang ibu sengak suka cari pasal ngan kakak.... Hahahaha.... Tapi satu hari nanti kita pasti akan jadi kawan baik jugak kakak. Sebab dalam umah tu kita berdua jer pompuan kakak. 

Korang jangan usul kat aku soh beranak lagi sorang yerp. Umur dah makin lanjut ni memang tak sesuai dah nak mengandung lagi, Cukuplah pengalaman [Penangan Darah Rendah] yang buat aku pitam kat skolah Qahirah awal tahun haritu. Korang yang masih muda ni silalah menambah umat Muhammad. Kalau mengandung dah melebihi usia 35 tahun memang terasa kelainannya. 

Lagi pon expenses untuk anak² kecik ni makin meningkat. Baby jer skang ni RM450 kat tempat aku. Paling tinggi kat area Bangi ni RM500 untuk seorang baby. Tu belum masuk expenses lain lagi. Kalau boleh memang tnak tutup kilang dah. Tapi kita hanya merancang. Siapa kita yang nak menidakkan apa yang telah dirancangkan olehNYA. Kalau diberi rezeki lagi, aku terima. Setiap anak tu dah tertulis rezekinya kan. 

Note: Bila nak citer pasal raya ni haaaa... ☺☺☺ 


Bercinta betul nak citer pasal Raya. Orang lain dah berkajang² entry pasal Raya. Kau... Mood masih ke laut china selatan. Bukan apa. Nak ed...

Colourful Di Pagi Raya

Bercinta betul nak citer pasal Raya. Orang lain dah berkajang² entry pasal Raya. Kau... Mood masih ke laut china selatan. Bukan apa. Nak edit gambar. Nak letak watermark bagai. Blogger part time kan. Dengan keja office lagi. Tapi harini ku gagahkan jugak update pasal Raya. Tapi teaser jer lah dulu yerp. Ada masa nanti #makanakempat ni sambung lagi.


Kemahen tema raya korang kan. Sedondon sehati sejiwa gittew. Cantik jer nengok. Tema aku tahun ni colourful. MakPak biru + Anak² orange = Colourful. Nama jer orange tapi tak sama kaler orange nya. Masa cari baju raya bebudak ni haritu... Baju Kimi dah jumpa. Baju Qhalif ngan Harraz nan hado plak size. Jadinya beli baju Kimi lah dulu. Jumpa jer kaler orange seakan sama, beli lah untuk Qahirah, Qhalif ngan Harraz. Gasaklah tak sedondon pon. Apadehal dengan kaler baju kan. Janji hati dan jiwa sedondon gittew.  

Preparation pon lebih pada anak² jer. Ibu Abah recycle balik baju lama. Pakai sekali sekala jer pon. Bersederhana di jaman GST yang mencekik darah nih. Nak cari baju Qahirah bukan main susah lagi sebab saiz banyak tak der. Nak cari jugak kaler orange kan. Mendapatlah sebab susah gak nak cari kaler orange. Mekasih lah husband sebab susah payah mencari merata² baju anak dara nih. Finally jumpa jugak.

Pengajarannya dimasa akan datang... Sila cari kaler baju yang senang nak cari hokay. Untuk raya tahun depan dah sesiap pilih tema kaler pon. Dasat kau #makanakempat. Raya tak habis lagi kau dah fikir tema kaler untuk Raya tahun depan... Hahahaha... 

Note: Susah betul ank amik gambar anak beranak nih. Ada jer yg tak ready ☺☺



Alhamdulillah... Genap 9 tahun dah usia anak bujang nih. Dah nak sama tinggi ngan ibu dah. Kalau throwback balik saat² nak melahirkan I...

Selamat Hari Lahir Iman Hakimi!!!


Alhamdulillah... Genap 9 tahun dah usia anak bujang nih. Dah nak sama tinggi ngan ibu dah. Kalau throwback balik saat² nak melahirkan Iman Hakimi, time ni ibu masih kat hospital. Tengah relax² nak tunggu jalan bukak. The day before dah kluar tanda darah. Tapi ibu relax lagi sebab tak sakit. Tapi esoknya wan dah soh gi hospital. Sampi hospital pagi tu jalan baru bukak 3 cm.

Doctor terus tahan. Sampai lah pukul 8.30 malam jalan hanya bukak 4 cm. Nak tak nak terpaksa induce. Bila dipaksa bersalin ni memang semacam sakitnya. Lebih² lagi bila kembar darah. Memang bisa. Alhamdulillah... awak selamat lahir dengan berat 3.3 kg. 

Selamat Hari Lahir Iman Hakimi Bin Husaini. Doa seorang ibu sudah semestinya inginkan anaknya berjaya didunia dan diakhirat. Smoga membesar sebagai anak yg soleh. Ditetapkan hati dan dikuatkan iman dalam apa jua cabaran yang mendatang 💪💪

Ibu 👩, Abah 👨, ‪#‎qahirah‬ 👧, ‪#‎imanqhalif‬ 👦 dan adik ‪#‎ImanHarraz‬ 👶 sayang abg #imanhakimi ketat2 😘😘. Nanti kita celebrate birthday awak yer. Ibu tak sempat nak buat kek lah sayang. Kila beli jer lah sepotong. Ada masa nanti ibu buat kek feveret away yerp. 

Note: Harini ni last day keja. 



Salam Ramadan ke 9. Kejap jer dah 9 hari kita berpuasa kan. *ayat cliche sangat kau kan...hahaha... Masih setia bangun sahur ker? Ker perna...

Alarm Clock!!!

Salam Ramadan ke 9. Kejap jer dah 9 hari kita berpuasa kan. *ayat cliche sangat kau kan...hahaha... Masih setia bangun sahur ker? Ker pernah terlajak sahur. Aku buat masa ni masih setia bangun sahur. Tak pernah terlajak lagi. Maklumlah... ada alarm clock baru yang tolong kerjutkan. Bersaing² ngan alarm clock kat HP. Tengok sapa dulu yang bernyanyi²...ekekeke...


Ni lah alarm clock nya. Bley kata hari² bangun. Nak sahur jugak gamaknya. Kalau bangun aku dah siap prepare untuk sahur tak per gak. Ni kekadang aku terbangun dia pon bangun jugak ko. Kelam kabut dibuatnya sebab nak kena susukan dia....Haishhhhh...

Jangan tak tau. Berderet² alarm clock aku set kat HP. Start dari pukul 4.00 pagi. Tak nak terlepas sahur punya pasal. Korang pon berderet gak kan. Ni dah bertambah lagi alarm clock aku. Alarm clock tak bunyi lagi dia dah bunyi dah.

Pagi tadi boleh plak si harraz ni bangun pukul 3 pagi. Awal sangat nak hoiii awak kejut ibu bangun sahur. Berjaga sampai lah pukul 5.20 pagi ni. Menyusu kejap pastu dah tak nak. Soh tido pon tak nak. Main lah kau sorang². Multi tasking aku sahur pagi tadi. Sambil makan sambil kaki henjut rocker. Baru lah anak soleh ni tido. Merengek sket dia pagi ni. 

Di sebabkan kemengantukan yang amat sangat bangun pukul 3 pagi, curi lah masa sket tido dalam 15 minit. Selalunya lepas sahur aku tak suka tido balik. Sebab kalau bangun dari tido lepas sahur tu ngantuk dia lagi lain macam. Rasa malas nak bangun gi kerja pon ada. Ni dah berpuluh kali menguap dah. 

Korang bangun sahur pukul berapa? Tido balik tak lepas sahur tu ☺☺

Note: Balik awal pukul 4.30 pm pon jalan sesak jugak. Stress jer rasa.


Apsal gebu sangat ha??? Gewam ibu nengok tau. Rasa macam nak gigit² jer. Dah macam drumstick KFC...hahaha... Alhamdulillah...membesar b...

Peha tu...Peha...!!!


Apsal gebu sangat ha??? Gewam ibu nengok tau. Rasa macam nak gigit² jer. Dah macam drumstick KFC...hahaha... Alhamdulillah...membesar bagai johan si Harraz skang ni. Ibu dia makin kurus cikeding. Anak makin menambah berat badan, Zat² ibu dah pegi kat anak gamaknya. Sluar jeans jaman anak dara pon dah muat....woot...woot...

Jumaat lepas Harraz demam. Terpaksalah si ibu amik emergency leave. Sedih nengok anak demam. Bila dah masuk nursery ni kena siap sediakan mental, fizikal dan emosi yang kental. Demam dah baik skang ni selsema dan batuk plak datang...huhuuhu... Doa aku biarlah aku yang demam, batuk selsema. Jangan lah budak debab ni yang tak sihat. Ibu kalau tak sihat masih kebah lagi buat kerja² rumah. Anak kalau tak sihat kena pantau siang malam.


Suka sangat buat mata cenggitu. Dah nak masuk 3 bulan dah si debab harraz ni. Cepat betul masa. Please lah...please don't grow up so fast boleh tak. Sebab bau baby ni sedap sangat. Air liur basi pon wangi...muahahaha... Tak sabar nak balik gomol awak ni debab. Kaki borak si debab ni. Tu yang syiok melayan ☺☺

Note: Nak kena amik jugak jab pneumococal vaccine nih. Extra precaution.


AssalamuAlaikum kawan² ibu. Memandangkan ibu saya sibuk sebab baru balik dari cuti bersalin. Jadinya saya mengambil alih tugas ibu harini. ...

Iman Harraz Husaini | Cerita Anak ke Empat

AssalamuAlaikum kawan² ibu. Memandangkan ibu saya sibuk sebab baru balik dari cuti bersalin. Jadinya saya mengambil alih tugas ibu harini. Ibu pon belum citer pasal saya dalam blog ibu ni kan? Biarlah saya sendiri yang bercerita mengenai kisah hidup saya yang baru muncul dalam keluarga 2 bulan yang lepas. Cerita suka dan duka yang saya lalui bersama ibu, abah, abang² dan kakak saya.


Nama saya Iman Harraz Bin Husaini. Lahir pada 29 February 2016. Ibu kata saya lahir tahun lompat. Maknanya 4 tahun sekali baru sambut hari lahir. Tapi tak per, ibu kata buat apa kita nak ikut kalender omputih tu. Kita ikut lah kalender islam kita…kalender Hijrah kan. Sepatutnya due date saya 17 March 2016. Atau mungkin awal seminggu dari tarikh jangkaan. Tapi ibu tak sangka dan ibu terkejut sebab saya lahir lebih awal. 

Beberapa jam lepas lahir

Ibu cakap saya ni anak istimewa dari abang² dan kakak saya sebab dah lah saya lahir tahun lompat. Saya melompat kluar plak dalam kereta. Ibu cakap dia tak sempat nak masuk labour room…dah tak larat nak jalan sebab saya dah tak sabar sangat nak keluar. Alhamdulillah…saya selamat melihat dunia walaupon mendarat dalam kereta. Sian ibu saya yang melahirkan saya dalam keadaan yang buat orang kelam kabut.


Kalau ibu lambat pergi hospital kemungkinan saya dilahirkan kat rumah. Tapi Alhamdulillah ibu sempat sampai spital walaupon depan emergency door spital. Berat saya masa lahir 3.1 kg di usia kandungan ibu masuk 37 minggu. Lepas jer saya lahir, nurse terus bawak saya naik. Ibu cakap kandungan gula dalam badan saya rendah. 

Ibu saya sedih sangat sebab tak dapat nak breastfeed saya on the spot sebab nurse cakap nak naikkan gula dalam badan saya cepat² dan perlu di beri Susu Formula. Ibu nak jugak breastfeed saya tapi nurse bagitau takut susu lambat kluar dan kadar gula dalam badan saya makin turun. Sedih sangat² ibu saya. Tapi demi keselamatan saya ibu terpaksa benarkan nurse bagi FM.


Lepas 2 jam baru saya dibenarkan duduk dengan ibu. Baru lah saya dapat merasa nikmat air susu ibu. Itu baru permulaan. Selepas beberapa hari dilahirkan, saya diserang jaundice. Hari keenam saya admitted sebab bacaan jaundice saya tinggi. 3 hari saya duduk bawah lampu. 2 malam saya tido tanpa ibu disisi. Saya tau ibu saya sangat sedih. Hanya baju peneman tidur ibu untuk 2 malam ketiadaan saya. Hari² ibu datang melawat saya dan bawa bekalan susu ibu untuk saya minum.

Banyak lagi yang saya nak citer. Pasal pengalaman ibu bersalin dalam kereta. Pasal prolonged jaundice saya. Pasal jangkitan kuman yang jahat hinggap kat saya dan juga pasal saya demam yang buat ibu nangis tengah² malam. Tapi biarlah ibu yang cerita. Bulan depan saya ada follow up check-up. Doctor nak scan perut saya. Nak check buah pinggang saya ok ker tak. Mohon kawan² ibu doakan urusan saya dan ibu dipermudahkan olehNYA. dan doa supaya saya membesar dengan sihat yerp.


Ok lah kawan² ibu. Saya berhenti sampai sini dulu. Terima kasih sudi baca cerita saya. 

Note: Maafkan ibu saya kalau asik citer dan up gambar pasal saya lepas ni. Ibu excited dengan kehadiran saya  ☺☺



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...