Showing posts with label Motherhood. Show all posts
Showing posts with label Motherhood. Show all posts

Tengah sibuk packing baju ker tu. Atau dah on the way nak balik kampung? Ker dah selamat sampai ke kampung halaman? Mana yang sedang sibuk ...

Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung

Tengah sibuk packing baju ker tu. Atau dah on the way nak balik kampung? Ker dah selamat sampai ke kampung halaman? Mana yang sedang sibuk packing baju tu, ada tak buat Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung? Selain baju bajan, makanan dan toiletries, ada benda lain lagi yang korang kena titikberatkan sebelum pulang ke kampung. Apa dia?

Yang 3 botol kaca tu ubat selsema, batuk and happy. YLEO yang dah blend ☺

Ubat-ubatan. Sebab tu lah pentingnya Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung. Kena senaraikan keperluan untuk anak-anak selain dari baju dan makanan diorang. Especially di musim perayaan ni kan. Tiba-tiba anak tak sihat kan. Klinik for sure banyak yang tutup. Farmasi lagi lah kan. Hospital pulak kalau dekat dengan rumah tak apa lah. Tapi kalau jauh? Sebab tu kena prepare ubat-ubatan untuk anak. Beringat sebelum kena. Antara ubat yang korang kena sediakan.


Checklist Ubat For Baby And Kids Sebelum Balik Kampung


  1. Ubat Bontot (Supp Paracetamol/Supp Ibuprofen. Guna bila high fever above 39c only)
  2. Essential Oils (Apa-apa minyak pon tak apa. Aku beli yang blend YLEO)
  3. Vicks/Bestie Balm
  4. PCM Syrup
  5. Salbutamol (Ubat cair kahar)
  6. Thermometer (regularly check suhu bila baby demam)
  7. Sterimar (spray type) / Iliadin (drop type) untuk selsema
  8. Cool Fever
  9. Plaster/Bandaid (incase luka ke apa)
  10. Inhaler (yang biru untuk reliever. Tak attack pun boleh pakai sesiap. Kalau termakan benda allergy, sempuk pulak. Those under follow up, controller sentiasa kena pakai. Coklat atau Merah. Kids below 7years old, please use aerochamber!)
  11. Scott emulsion
  12. Mosquito Repellent/Patch (Kat kampung selalu banyak nyamuk kan)
  13. Aqueous cream (rashes)
  14. Atopiclair (eczema rashes)
  15. Vaselin
  16. ORS (muntah/cirit)
  17. Durapor (plaster ni. Incase luka juga, sediakan kapas jua. Or bila emergency, buka selotep barang pun kuat tau? 😂)
  18. Calamine lotion (rashes)
  19. Baby oil (kembung, untuk keselesaan baby!)
  20. Difflam Spray for kids/aloclair spray for baby (Yang ni untuk ulcer mulut and tekak. Macam anak-anak memang kerap kena ulcer. So memang kena standby. Ada untuk kids and baby)


Thanks to Dr. Aiza for the info. Sebelum-sebelum ni aku memang tak pernah prepare pon ubat-ubat untuk anak-anak kalau gi mana-mana. Setakat bawak baby oil kalau anak sakit perut. Lepas ni memang kena khaskan satu bag untuk ubat-ubatan. Bukan keperluan kita jer yang kita kena fikirkan. Keperluan anak kena fikir jugak. Especially ubat-ubatan. Kita yang dewasa kalau tak sihat masih boleh tahan lagi. Tapi kalau anak-anak tak sihat, memang boleh susah hati lebih-lebih lagi dimusim perayaan ni.

Kalau yang masih belum packing tu, masih sempat lagi packing checklist ubat untuk anak-anak. Kalau ubat demam tak ada boleh gi klinik minta ubat. Yang lain-lain tu boleh cari kat farmasi sementara klinik dan farmasi masih bukak lagi ni. 

Note: Dah siap packing pon ubat-ubat dalam satu bag ☺


Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik....

Playtime With Didi & Friends Tarikan Terbaru di The Mines

Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik. Jangan kata kanak-kanak, mak pak pon minat dengan Didi & Friends jugak kan. Sampai kan ibu-ibu dan bapa-bapa pon dah naik hafal lah dengan lagiu-lagu Didi & Friends ni. Kalau dah bukak rancangan Didi & Friends, janganlah kau tukar chanel. Boleh nangis anak dibuatnya. Nak tak nak memang kena layan jugak. 


Ok… Tak nak bebel panjang. Ni nak sharing dengan korang semua yang anaknya peminat tegar rancangan Didi & Friends. Kalau nak tahu, kedai konsep pertama di Malaysia yang menawarkan tunggangan elektronik dan akticiti-aktiviti kraf bertemakan Didi & Friends telah dibuka di pusat membeli belah The Mines. Dan kami sekeluarga telah dijemput untuk menghadiri majlis perasmiannya baru-baru ini.


Kalau korang nak tahu, kedai konsep Playtime With Didi & Friends ni adalah hasil kerjasama di antara ZOOMOV (Malaysia) Sdn Bhd dengan pemilik Didi & Friends IP – DD Animation Studio Sdn Bhd (Digital Durian) dan Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro). Ada tiga perkara utama yang ingin dicapai untuk kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Iaitu untuk mengembirakan kanak-kanak, untuk memberikan pengalaman Didi & Friends di luar kaca TV dan untuk menggalakkan aktiviti kekeluargaan di antara anak-anak dan ibu bapa.

Aktiviti kraf

Anak bujang ni  buat separuh jalan. Selebihnya ibu yang buat... pffttt...

Masing-masing dengan tunggangan elektronik ☺

Boleh lah bawak anak-anak menaiki tunggangan Didi, Nana dan Jojo. Untuk 5 minit, bayaran RM10.00 dan untuk 3 tunggangan 5 minit pula RM20.00. Selain daripada tu, anak-anak juga boleh menyertai aktiviti kraf, melawat kedai mini dan menikmati sesi nyayian santai yang terdapai di kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Memang best lah.


Turut sama dimajlis pelancaran pada hari tu ialah 30 kanak-kanak dari dua rumah anak-anak yatim iaitu Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih. Mereka diraikan dengan penuh meriah serta dihiburkan dengan tunggangan muzikal Didi, Nana dan Jojo. Bergambar Bersama mascot-maskot dan mencuba pelbagai aktiviti krat. Terpancar kegembiraan diwajah mereka


Selesai acara tersebut, kami dijemput untuk majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih di restoran Timur Tengah di The Mines iaitu Almendi’s. Sementara menunggu waktu berbuka puasa, Iman Muda Nazrul muncul untuk memberi tazkirah mengenai ganjaran di bulan Ramadan. Menarik sangat bila mendengar tazkirah dari Iman Muda Nazrul tu. Terisi masa dengan ilmu sebelum nak berbuka puasa.


Memang terpancar kegembiraan di wajah anak-anak bila dapat jumpa Didi & Friends. Selalu tengok dalam TV jer kan. Terima kasih juga pada PR yang sudi jemput kami sekeluarga di majlis pelancaran Playtime With Didi & Friends dan majlis berbuka puasa sekali bersama anak-anak yatim. Sedap sangat Nasi Arab dekat restoran Almendi’s tu tau.

Kalau korang taka da aktiviti nak buat on weekend, boleh bawak anak-anak dekat Playtime With Didi & Friends ni. Ada aktiviti lain selain dari tunggangan elektronik. Untuk maklumat lanjut tentang Playtime With Didi & Friends, boleh layari:

Instagram: @playtimewithdidi



Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??  | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan be...

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni?? | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan bersamaan dengan Setahun Tiga Bulan. Kenapa lah cepat sangat kau membesar nak #ayatcliche. Tapi tu lah... Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??


Anak orang belum setahun dah berjalan. Anak kau bila lagi? Relax lah. Nak risau buat apa kan. Development budak lain-lain. Ada yang cepat berjalan dan ada yang lambat berjalan. Ni ikut abang dia Iman Hakimi. Start berjalan masa umur dia Setahun Lima Bulan kot. Siap bawak gi berubat lagi. Mandi air penawar. Biasalah... anak 1st masa tu. Risau terlebih. Skang dah #anakempat. TAk risau dah. Harraz pon dah bleh berdiri sendiri, Cuma dia tak confident lagi nak melangkah.

Alhamdulillah... Masih fully breastfeed. Budak kuat mengempeng nih. Dan aku masih struggle bekalkan susu fresh hari-hari. Berapa banyak hasil perahan yang aku dapat, banyak tu jugak lah aku bekalkan dekat nursery. Nasib Harraz dah start makan. Cuma aku selalu pesan kat cikgu, soh bagi air masak kalau susu tak cukup. Tapi tu lah.. Si harraz ni tak suka minum air masak. Kalau bagi dalam cawan baru dia minum. Itu pon sikit. Kalau dah haus sangat, memang laju jer minumnya.

Bekalan makanan ke nursery masih lagi air tangan ibu dia ni, No nestum or cereal. Homemade is the best. Kemalasan masak tu kadang-kadang ada jugak. Selalunya on weekend. Bila dah malas tu, nasi putih dengan ikan goreng atau telur lah jawabnya sebagai alas perut dulu sebelum aku masak bubur. Nasib anak soleh ni tak cerewet bab makan. Semua bedal.

Kuat merajuk. Ntah ikut perangai siapa. Suka campak remote. Pantang nampak... mesti nak campak. Dah pandai bukak pampers. Kalau lambat pakaikan seluar memang dia buka lah pampers tu. Dah pandai nak masuk toilet. Pintu toilet kena sentiasa tutup. Haritu dah terlepas masuk toilet. Mengundang bahaya betul budak ni kalau kau leka. 

Development lain... Sama jer macam budak-budak yang seusia dengannga. Cuma part berjalan tu jer lah. Since puasa dah 5 hari ni, dia pon bangun sahur jugak. Last week anak soleh ni batuk-batuk. Sekali kena sedut gas. Aku risau betul kalau harraz start batuk. Sebab ada sejarah kan. Skang dah beransur pulih... Alhamdulillah. Semoga anak ibu membesar dengan sihat.

Note: Mencabar nak masak untuk berbuka sebab si harraz suka masuk dapur. 


Ok.. Masih berkisar pasal Breastfeeding di bulan Puasa. Kalau last week aku share pasal [ Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa ]. Tapi h...

Menu Sahur Berkhasiat Untuk Ibu yang Menyusu!!

Ok.. Masih berkisar pasal Breastfeeding di bulan Puasa. Kalau last week aku share pasal [Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa]. Tapi hari ni aku nak share pasal Menu Sahur Berkhasiat Untuk Ibu Yang Menyusu pulak. Penting sangat tau menu berkhasiat untuk ibu yang menyusu ni sebab penghasilan susu bergantung kepada pemakanan si ibu. Especially dibulan bulan puasa nih. 


Memang tersangat mencabar bila menyusukan anak di bulan puasa. Kalau weekend lagi lah mencabar. Sebab apa? Sebab anak akan melebihkan menyusu apabila ibunya bercuti. Mohon bertabah lah ibu-ibu menyusu yang berpuasa yerp, Sebab itu lah sahur sangat penting bagi ibu menyusu. Pastikan menu-menu bersahur tu dari sumber yang berkhasiat dan boleh maintain kan pengeluaran susu. Jom semak Menu Sahur Berkhasiat Untuk Ibu yang Menyusu!!

KURMA



Siapa yang tak tahu khasiat Kurma kan. Kurma banyak khasiatnya sebab kurma mengandungi kandungan glukosa atau gula ringkas yang sangat tinggi dan baik untuk badan. Kandungan glukosa yang tinggi berfungsi untuk membekalkan kembali tenaga dengan cepat dalam badan ibu yang menyusukan anak setelah seharian berpuasa. Seperti dalam Hadith 'Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma'. Jadinya... Sila beli kurma banyak-banyak.


BUAH-BUAHAN



Buah-buahan memang terkenal dengan khasiatnya kan. Ibu menyusu digalakkan makan buah-buahan segar setiap hari. Macam buah Oren. Sebab buah Oren mengandungi vitamin C dan mineral yang secukupnya. Manakala Anggur, betik dan blueberries mengandungi antioksidan yang paling tinggi. Tak kisah lah buah apa, Janji buah. Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa.

SAYUR-SAYURAN



Ada ibu menyusu yang tak makan sayur ker? Tak boleh lah macam tu sebab sayur segar kena ada dalam menu makanan setiap hari untuk suplemen vitamin A, C, B1, B2, B12 dan asid folik yang sangat diperlukan pada masa menyusukan. Macam sayur Bayam dan juga Brocoli, Mengandungi Kalsium, tinggi kandungan antioksida dan serat makanan serta tiinggi dengan Vitamin A (Penting untuk fungsi mata dan kesihatan kulit. Rugi tau tak makan sayur.

GREEN SMOOTHIE/JUS



Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, strawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.


FRESH MILK/SUSU KURMA



Fresh milk sangat bagus untuk ibu yang menyusukan  sebab ia mengandungi sumber kalsium, protein, vitamin B dan D. Sekurang-kurangnya amalkan 3 cawan fresh milk setiap hari untuk bekalan kalsium yang secukupnya untuk tubyh badan sendiri dan untuk si kecil. Kalau tak lalu minum fresh milk, boleh try susu kurma. Buat sendiri pon boleh. Kalau malas nak buat, boleh beli susu kurma yang ready made jenama Farm Fresh. Memang terbaik sebab tersangat sedap rasanya.

OAT



Oat memang terkenal kerana khasiatnya kepada kesihatan terutama sekali kepada kesihatan jantung. Selain daripada itu, oat juga membantu ibu menyusu kerana ianya mengenyangkan, dapat memberi lebih tenaga dan melawaskan sistem pembuangan. Bagi yang biasa amalkan oats untuk sarapan, amalkan organic rolled oats dengan susu, susu kambing atau dengan air milo. Ikut kesedapan tekak.

TELUR REBUS/TELUR SEPARUH MASAK



Kaya dengan protein dan Omega 3. Telur jenis Omega atau yang diperkaya dengan DHA amat bagus bagi penambahan asid lemak yang baik untuk susu anda. Kuning telur mengandungi sumber vitamin D, antara nutrien terpenting untuk mengekalkan tulang yang sihat untuk ibu dan juga penumbuhan tulang yang kuat untuk anak. Boleh ambil telur rebus atau separuh masak semasa sahur, jangan digoreng sebab goreng akan rosakkan telur kuning dan menyebabkan telur kuning jadi transfat yang bahaya. Ok... Aku dah terliur nengok telur separuh masah ni woih!!!

ROTI WHOLEMEAL



Roti gandum yang dihasilkan daripada bijian penuh (whole grain) yang belum diproses juga kaya dengan serat, vitamin E, zat besi, zink, asid folat dan anti oksidan. Kandungan karbohidrat kompleks di dalam roti mampu memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Manakala Asid Folik adalah sumber nutrien penting untuk susu ibu selain memberi lebih tenaga untuk ibu, dan sumber ini boleh didapati dari roti bijirin, beras, biji-bijian seperti gandum, jagung dan lain-lain. 

Jangan lupa amalkan menu berkhasiat ni tau. Kita ibu menyusu yang berpuasa ni perlu lebih banyak tenaga. Anak nak menysu lagi. Nak buat kerja rumah. Nak masak menu untuk berbuka puasa lagi. Pastikan korang bersahur. 

Note: Ibu menyusu tu kalau tak larat puasa, tak payah lah teruskan. 


Lagi 1 hari setengah jer lagi kita nak sambut bulan ramadhan kan. Macam tak percaya jer dah nak puasa. Dah bersedia ker? Dah tau ker Tips U...

Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa

Lagi 1 hari setengah jer lagi kita nak sambut bulan ramadhan kan. Macam tak percaya jer dah nak puasa. Dah bersedia ker? Dah tau ker Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa? Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, antara perkara yang paling merisaukan ialah pengeluaran susu ketika bulan puasa. Rata-rata ibu menyusu risau susu drop termasuk lah aku. Tak puasa pon aku dah risau sebab susu makin berkurang hasilnya apatah lagi masa bulan puasa nanti.


Risau jangan cakaplah. Dok asyik ulang... 'Macam mana lah puasa nanti. Mesti susu drop ni'.. Haaa.. ko nampak tak mind setting dia. Belum apa-apa dah fikir macam tu kan. Kalau korang nak tahu, PUASA tak akan membuatkan susu kita drop jika kita ada cara yang betul untuk menghadapinya. Macam tu jugak ketika period. Yang membuatkan susu drop mungkin sebab kepenatan terlampau, stress atau mungkin pemakanan yang menjadi punca

Macam mana nak maintain kan pengeluaran susu ketika bulan puasa? Meh amalkan tips ni.


Tips Untuk Maintain Susu Di Bulan Puasa


LEWATKAN BERSAHUR


Kalau boleh sahur tu jangan lah awal-awal. Konon nak sahur awal senang nak buat kerja lain atau sebab nak sambung tidur balik. Macam aku yang ada anak kecil ni sahur awal sebab nak elak anak terbangun. Yang sepatutnya bagi ibu menyusu korang kena pastikan bersahur di hujung hujung waktu.

KURANGKAN MINUMAN BERKAFEIN DAN MAKANAN MANIS


Kuih muih antara juadah berbuka yang selalu masuk mulut dulu. Kalau boleh nak makan semua tapi kena lah beringat. Kurangkan makan kuih muih yang manis nih. Banyak makan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Lebihkan sayur-sayuran, buah-buahan dan nasi waktu berbuka dan bersahur sebab ibu menyusu perlukan tenaga dan kalori yang lebih untuk menghasilkan susu. Elakkan makanan berminyak. Minuman berkafein sila elakkan.

MINUM AIR KOSONG 8 GELAS


Banyak kan minum air masak sebab badan kita memerlukan air yang cukup untuk membolehkan badan menjalankan fungsi termasuk menghasilkan susu. Air yang cukup boleh mengelak kan kita dari keletihan yang teramat. Lebih-lebih lagi kita berpuasa di musim panas berdeting. Boleh juga minum air buah. Paksa diri untuk habiskan air kosong 8 gelas satu malam sebelum tidur.

Tips untuk habiskan air kosong 8 gelas sehari sebelum tidur:

➜ 2 gelas sebelum dan selepas magrib
➜ 2 gelas sebelum dan selepas makan malam
➜ 2 gelas sebelum dan selepas solat Isyak
➜ 2 gelas sebelum tidur dan bangun untuk sahur

BERBUKA DIAWAL WAKTU


Jangan tangguhkan berbuka. Mulakan dengan kurma dan air kosong. Makan jangan terlalu kenyang. Cukup sekadar kenyang. Kalau minum air pon jangan habiskan air sampai bergelas-gelas. Tau lah haus kan. Tapi kena ingat, bila kita habiskan air secara drastik, perut jadi tak selesa dan terlalu kenyang

Bila dah kenyang air, nak makan pon dah tak lalu. Makan lah sikit. Bila dah makan sikit akan menyebabkan nutrien dalam badan tak cukup. Ingat tau, jangan berlebih-lebih minum air.


MAKAN LEBIH KURMA


Kita memang sedia maklum yang kurma banyak khasiatnya sebab kurma mengandungi kandungan glukosa atau gula ringkas yang sangat tinggi dan baik untuk badan. Kandungan glukosa yang tinggi berfungsi untuk membekalkan kembali tenaga dengan cepat dalam badan ibu yang menyusukan anak setelah seharian berpuasa. Sila beli kurma banyak-banyak.

JAGA JADUAL PAM


Untuk ibu yang bekerja macam aku, jadul mengepam yang consistent adalah sangat penting. Aku mengaku yang lately jadual pam aku dah lari. Tu yang susu sedikit drop... huhuhu... Ok... Untuk bulan puasa ni korang kena jaga jadual mengepam. Untuk dapatkan hasil yang memuaskan hati, korang boleh ikut jadual pam ni:

SESI 1 : Selepas sahur / Sebelum solat subuh
SESI 2 : 10.30 / 11.00 pagi
SESI 3 : 2.30 / 3.00 ptg
SESI 4 : Selepas berbuka
SESI 5 : Sebelum tidur

Atau korang boleh adjust sendiri timing sebab bulan puasa balik awal kan. Ikut kesesuaian timing korang ok.

BANYAKKAN ZIKIR DAN ISTIGHFAR


Rezeki... hanya DIA yang maha memberi. Banyakkan ber Zikir dan Istighfar. Doa smoga susu cukup ketika kita berpuasa. Mohon Allah berikan kekuatan dan semangat pada kita untuk menjalani ibadah puasa dengan tenang


JAGA MINDSET


Dalam banyak-banyak perkara, ini yang terpaling penting sekali... MIND SETTING. Bersedia dari segi mental, bila mental katakan kita boleh, kita boleh lakukannya. Think positive. Antara punca utama kegagalan ibu untuk menyusukan anak ialah MIND SETTING. Buang lah ayat yang ada dalam kepala yang 'Susu mesti drop bulan puasa nanti'. Atau 'Sikitnya susu'. Kalau kita dah fikir macam tu, otak pon akan bagi signal maka itu lah result yang kau akan dapat

Cuba set kan kat minda tu yang 'Susu aku banyak dan cukup untuk anakku'. Maka akan banyak lah susu tu nanti. Aku yang tak ada stok susu ini lagi lah. Ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Berapa hasil yang aku dapat, itu lah bekalan untuk Harraz. Doa aku setiap kali pam.. 'Ya! Allah... Seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini, kau penuhilah ia dengan rahmat dan keberkatan disisimu. Semoga dengan keberkatanmu susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku'. Amalkan doa ni.


Pelajarannya di sini... Buang jauh-jauh pemikiran yang Berpuasa atau Datang Period menjadi punca susu kurang. Silalah percaya yang badan kita tetap menghasilkan susu macam biasa melalui simpanan zat yang sedia ada dalam badan. Makan atau tak waktu lunch, badan tetap menghasilkan susu. Kalau rasa susu kurang tu, cari sumber yang boleh manaikkan susu. Buat power pumping dan yang sewaktu dengannya lah yerp. Peringatan untuk aku jugak ni. 

Note: Makin bertambah usia anak kau, makin malas kau nak mengepam. Aku lah ni. Jangan tiru. 


Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali meng...

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!!

Kisah Seram Kembali Menghantui!!!! | Dah lama kisah seram ni tak datang. Ada lah dekat 5 tahun kot. Tapi tahun ni kisah seram kembali menghantui aku. Asal aku nampak dia jer, aku rasa seram yang teramat sangat. Aku rasa nak lari. Tapi aku tak boleh lari. Aku kena hadap jugak benda tu. Especially waktu malam. Memang rasa seram sejuk dibuatnya sebab kau akan rasa sakit bila kena. 


Bila kau kena tu memang kau akan terjerit. Mana tak terjerit. Keseraman yang aku hadap tu boleh mendatangkan luka. Sampai anak-anak kau pon terkejut sebab kau asyik terjerit-jerit. Dah 2 ker 3 bulan aku hadap benda seram ni. Tapi lately menjadi-jadi seramnya. Dan mungkin aku akan hadap lagi 9 bulan kot.... huhuhu... Seramnyaaaaa...

Apa yang seram sangat tu? Aku seram dengan makhluk nih:



Wah... Kusyuk membaca nampak. Suka baca kisah seram erk. Ini lah dia yang menjadi keseraman aku sejak akhir-akhir ni. Makhluk paling comel yang menghantui aku sekarang nih... Imam muda Iman Harraz.... ekekeke... Kenapa dengan Harraz sampai buat ibu dia ni naik seram? 

Mana tak seram. Gigi dah banyak tumbuh woihhh!!! Dan kerjanya sejak gigi dah banyak ni asyik nak mengasah gigi jer masa tengah menyusu. Terjerit-jerit aku dibuatnya. Kalau kat rumah ok lagi. Aku risau kalau menyusu kat public area. Terkejut pulak orang dengar aku menjerit nanti. 

Aku terbayang kisah si ibu yang putus putingnya bila kena gigit dengan si anak... eeuuwwww... Tersangat ngeri hokay. Kalau luka pon kau dah rasa ngeri ini kan pulak terputus... double triple kengeriannya. Kejadian tu tak sure dekat mana. Kalau tak percaya, ini kisahnya [Puting Payudara Putus Digigit Ketika Menyusui Anak]

Siapa kata breastfeeding ni mudah? Ini lah antara salah satu risiko yang kau kena tanggung. Sakit macam mana kena gigit sekali pon, tanggungjawab kau nak bagi susu yang terbaik untuk anak tetap dilaksanakan. Picit hidung... Sudah. Tekap hidung masa dia menggigit.. Sudah. Slow talk jangan gigit masa dia tengah menyusu pon sudah. Penampar jer aku tak bagi lagi... kahkahkah... Gila kau nak tampar anak sendiri yang baru berumur setahun dua bulan.

Tapi tu lah... Dah namanya budak. Gusi tengah gatal gamaknya. Redho jer lah. Acah-acah merajuk dengan anak tak nak bagi nenen, dia bukan faham kau tengah merajuk pon. Buruk nau perangai nak merajuk rajuk kan... ekekeke... Tak apa lah. Tak lama pon moment breastfeeding ni. Nanti bila anak dah besar, kau sendiri yang akan rindu dengan moment tu tau. 

Gittew lah kisah seramnya. Buat ibu-ibu menyusu di luar sana. Kau tak keseorangan. Don't give up sebab ramai geng yang kena gigit dengan anak... hahaha... Bertuahlah kau kalau anak tak pernah gigit time kau menyusu. 

Note: Tak sabar nak balik. Nak gomol dak mok nih


Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal...

Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!

Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal mood ketika memasak. 


Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!


Haaaa... Jangan main-main. Betapa emosi juga memainkan peranan ketika memasak tau. Iyerlah... Semangat nak sediakan juadah untuk keluarga. Balik kerja singgah kedai beli itu ini. Sampai rumah uruskan anak kejap lepas tu terus masuk dapur. Tapi tu lah. Kekadang ada benda yang buat mood kau merudum bila kau dah semangat beraksi di dapur. Antaranya:

Bila Gas Habis


Sumber [SINI]

Tengah semangat membara nak masak. Kau pulak baru nak try resipi yang kau simpan dalam HP tahun lepas. Nampak tak... Screen capture resipi dalam HP kemahem banyak. Tapi buatnya entah bila. Bila dah berkobar nak buat, gas pulak habis. Adoiiii... Hilang mood nak masak woih!! Kalau weekend, ok lagi lah. Boleh kau order makanan kat kedai terus jer. Ni kalau weekdays? Malam pulak tu. Kebetulan suami standby. Bertambah kebetulan bila kau tak cukup duit nak beli gas.... ppffttt... Lagi sadis... Bila kau tengah masak, gas pulak habis. Lagi sakit hati.

Nasib baik ada periuk ajaib... NOXXA pressure cooker. Boleh transfer terus masak dalam tu. Tapi kalau nak goreng-goreng macam goreng ikan atau telur, aku lebih prefer masak atas kuali. Macam leceh nak goreng dalam periuk. Jadinya... Pengajarannya di sini. Kau kena beli lagi satu tong gas buat spare. Tapi kan... Gas pon dah makin mahal. Apatah lagi tong gas kan. 

Bila Ikan Melekat Dalam Kuali



Sumber [SINI]

Erkkk... Ikan jer kot. Tak kan boleh buat mood kau hilang? Ini aku. Orang lain tak tahulah. Aku kalau bab menggoreng ikan ni aku tak berapa suka sebab minyak meletup-letup. Paling sakit hati bila ikan kau melekat dalam kuali. Mana tak hangin. Ikan kau kemahen cantik berkunyit. Tapi sayang... bila kau nak terbalikkan, ikan melekat kat kuali dan ikan kau jadi hancur. Begitu juga dengn hati kau... Hancur tengok ikan dah tak serupa ikan.

Ada satu hari tu aku teringin nak makan ikan kerisi masak taucu. Tapi tengok ikan kerisi tu macam lembik sikit. Tak per lah. Goreng jer dulu. Sekali bila goreng ikan kerisi melekat. Memang hancur ikan tu. Habis hilang mood aku nak masak taucu sebab dah tak serupa ikan. Nak sedapkan hati, buat cili kicap makan dengan ikan kerisi hancur... ppffttt...

Salah aku ker salah kuali? ekekeke.... Nak kena tukar kuali gamaknya. Tapi tak apa. Aku dah jumpa petua macam mana tak nak bagi iman melekat dekat kuali masa tengah goreng. Sebelum goreng tu, kau tabur dulu dengan sedikir garam dalam minyak panas. Memang tak melekat. Orang kata letak asam keping pon boleh jugak. Tapi aku pernah letak, Still melekat ikannya. Bila try and error, garam adalah sesuai supaya ikan tak melekat. 

Bila Dapat Santan Basi


Sumber [SINI]

Ini dah beberapa kali aku kena. Kebetulan teringin sangat nak makan masakan yang berasaskan santan macam kari, lemak putih atau masak lomak cili api. Beli lah santan fresh kat kedai runcit. Nampak kaler macam cantik lagi santannya. Tapi bila kau bukak dan rasa... hurmmmm... Santan dah masam. Bau pon dah semacam. Sakit tak hati kau???

Macam mana lah orang yang jual santan fresh tu yerp? Kalau nak meniaga pon meniagalah dengan jujur. Kalau rasa santan tu dah berbau atau tak elok, tak payah lah hantar kedai. Orang kedai ni pon bukan ada masa nak check santan tu elok ker tak. Dia letak jer dalam ice box tu. Tapi yang jadi mangsa pembeli macam aku ni lah. 

Aku lagi suka pakai santan fresh dari pakai santan kotak. Nak beli kelapa parut, tak ada kerajinan nak memerah santan. Di tambah dengan anak kecik lagi. Bila dah jadi macam ni, memang kena standby beli santan kotak. Nasib kau jenis bau dan rasa dulu sebelum masak. 

Bila Garam Habis


Cenggini lah bila anak kau dah ramai. Penyakit lupa kau pon makin menjadi-jadi. Sebelum pergi kedai kau dah ingat dah nak beli barang apa. Tapi bila sampai kedai, kau terus lupa daratan nak beli apa. Bila time nak masak baru teringat yang garam dah habis. Acaner nak masak ni? Jadinya... kita pakailah bahan apa yang ada kat dapur tu yang boleh menggantikan garam. Boleh down jugak bila lupa beli garam... hahahaha... 

Bila Anak Mengacau


Dak demok kuat makan

Aku tak kisah sangat sebenarnya bila anak-anak nak tolong kat dapur. Lagi bagus sebenarnya. Tapi make sure on weekend jer lah. Tapi mengacau time weekdays memang aku tak boleh sebab aku kejar masa. Sampai rumah dah pukul 7 lebih. Nak susukan si domok soleh Harraz pon dah makan masa. Nak solat bagai. Tu bila anak masuk dapur nak tolong sama tapi bila aku explain diorang tak nak dengar memang kena lah. Aku nak cepat masak sebab banyak benda lain nak kena buat.

Lebih-lebih lagi dengan anak kecik yang asyik merayap ke dapur jer kerjanya. Penat woihhhh!!! Asyik dukung letak ulang alik hall dengan dapur banyak kali. Nak masak pon tak ada mood sebab letih. Tapi nak tak nak kena lah masak jugak kan. Nak makan apa kalau aku tak masak.

Ini lah antara sebab-sebab yang boleh buat mood aku swing. Tambah-tambah bila diserang sakit kepala. Memang soh husband tapau jer lah. Tapi kan... even mood kau down, tapi kau tetap kena masak. Even dalam hati kau rasa tak nak masak atau malas nak masak. End up kau KENA masak jugak. Bukan kata bila hilang mood masak kau tak masak terus disebabkan masalah-masalah ni. Cuma keseronokan memasak tu kurang lah. Gittew lah kisah nya. 

Note: Syok nya siapa yang join SBB (Sepetang Bersama Blogger). Bila ada anak kecik yang mengempeng ni, agak payah nak join event.


Genap 1 Tahun 2 Bulan usia saya. Bukan harini tapi hari sabtu haritu. Kenapalah cepat betul masa berjalan. Rasa tak puas nak gomol-gomol la...

14 Bulan?? Cepatnya!!!

Genap 1 Tahun 2 Bulan usia saya. Bukan harini tapi hari sabtu haritu. Kenapalah cepat betul masa berjalan. Rasa tak puas nak gomol-gomol lagi ni sebab bau baby tersangat lah wangi. Bau mulut pon masih wangi lagi.. hehehe... 


Masih belum boleh berjalan lagi. Relax lah ibu. Tak lama lagi jalan lah saya. Abang Iman Hakimi dulu nak masuk setahun lima bulan baru boleh berjalan kan. Gigi dah ada 6 batang. Dan bakal tumbuh lagi 2 batang. Itu yang buat ibu saya seriau nak susukan saya sebab secara tak sengaja saya tergigit ketika menyusu. Sowwi ibu ☺
.
Alhamdulillah... Dalam tempoh 14 bulan ni aku masih lagi bertahan dengan susu ibu walaupon dalam keadaan kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Berapa oz hasil perahan harini. Irulah hasil yang aku bekalkan untuk anak soleh Iman Harraz ni. Syukur sebab masih mencukupi. Lagi pon Harraz dah start makan kan. Tapi malam memang Harraz pulun habis-habisan menyusu. 

Setiap malam/pagi bangun 5 hingga 6 kali untuk menyusu. Rabak mata aku asyik terbangun jer. Aku syak Harraz kena Growth Spurt lah. Atau orang panggil peralihan bulan sebab asyik nak berkepit dan nak menyusu jer terutama malam. Perut baby beubah saiz menjadi besar dan memerlukan lebih banyak susu, Kesannya... baby meminta lebih banyak susu dari ibu. Gittew kisah Growh Spurt kalau korang tak tahu lagi, 

Bubu dengan budak manja ☺

Perangai pon kemahen lagi. Nak kau duduk dengan dia. Kau bangun nak mandi pon melalak beria macam kena rotan. Nak mandi dengan aman pon tak boleh. Pada hal ada jer abah dia. Kau nak masak pon dia ikut masuk dapur jugak. Dah macam mana kau nak masak kalau dia berdiri kat kaki.... ppffttt... Kuat merajuk dah skang nih. Geram jer rasa sebab comel sangat bila baby merajuk tau ☺☺

Dah boleh sebut bu @ ibu. Sedap tinga ibu kau dengan nak... 'bubu.... bubu... Bubu pon bubu lah nak. Asalkan ada bu belakang tu.. muahahaha... Bekal makanan ke nursery masih hasil air tangan ibu. Gigih tak gigih lah aku. Masih kekal bertahan dengan homemade baby food. Alhamdulillah masih istiqomah. Itu jer lah kisahnya untuk 14 bulan nih. Citer lebih-lebih nanti ada yang meyiampah. 

Note: Ramai yang geram degan pipi labuh si harraz ni ☺



12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun  Gigi mana... gigi ☺☺ Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur...

Iman Qhalif Turns 5 Today!!!

12 April 2012 - 12 April 2017 = 5 Tahun


 Gigi mana... gigi ☺☺

Alhamdulillah... Harini genap usia anak nombor tiga ni 5 tahun. Umur dah bertambah, tapi badan kecik tak sepadan dengan umur, Makan boleh tahan banyak. Tapi badan tak naik-naik. Risau jugak. Haishhhh,... Perangai pon boleh tahan jugak ni. Buat ibu urut dada hari-hari. Cepat sentap betul tau budak ni. Memang tak boleh di bawak bergurau. Gurau sikit dah sentap. Dia buat orang tak apa. Kalau orang buat dia... hurrmmm... 

Menyemart memang nombor 1. Nak smart jer, Duduk rumah pon nak pakai seluar jeans. Ada masa tidur malam pon ber seluar jeans jugak. Kalau ada benda yang dia tak suka, kau jangan lah paksa. Macam weekend haritu. Ada sukan sekolah PASTI. Boleh dia tak nak pergi. Kau rasa? Hangin jer lah aku. Dah bayar yuran untuk sukan. Boleh dia tak nak pergi. Buat keras dia. tak nak bangun and tak nak mandi. Sehari aku tak layan dia.... hahaha.. Hemak kau bila dah sentap kan. 

Fresh form oven

Macam mana pon perangai awak, Ibu tetap sayang. Selamat Hari Lahir yang ke 5 Iman Qhalif Bin Husaini. Doa ibu semoga Iman Qhalif membesar sebagai anak yang soleh didunia akhirat, bijak pandai, sihat tubuh badan dan berjaya dalam apa jua yang dilakukan. Ibu, Abah, Abang Kimi. Kakak Qahirah dan Adik Harraz sayang Iman Qhalif. Nanti kita potong kek yer.

Note: Aku masih hutang cerita pengalamam lahirkan Iman Qhalif ni... ppffttt...


Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujun...

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam


Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujung bulan March haritu. Kitorang anak beranak masuk acara larian. Tapi aku terkecuali lah sebab ada anak kecik kan. Lagi pon tiket hanya untuk 4 orang sahaja. Kelam kabut jugak lah sebab larian start pukul 7.00 pagi. Kalau ikut jadualnya lah. Tapi biasalah... mesti start lewat punya. Pukul 6.40 pagi baru kau nak keluar rumah... ppffttt... Dengan harapan semoga larian belum bermula.

Buat pertama kali jugak lah kami jejak Setia City Park tu. Nasib husband expert bab selok belok jalan ni. Memandangkan nak kejar masa, tak sempat nak breakfast. Just beli roti buat alas perut. On the way tu pulak boleh tapak kasut Iman Hakimi tercabut. Dedua belah pulak tu. Pada hal baru jer beli kasut. Dah macam mana kau nak lari nak. Sudahnya... pakai selipar jer lah. Sadis betul. Nak cari gam memang dah tak sempat. Nasib kau lah anak. Layan lah gambar-gambar ni yerp ☺

Baru sampai. Muka kimi stress sebab tak ada kasut nak lari ☺☺

Sampai-sampai tengok orang dah ready kat garisan permulaan. Haaaaa... kan dah cakap. Mesti start lewat punya. Kitorang sampai dalam pukul 7.45 pagi. Tak lama lepas tu Spongebob and Patrick pon keluar. Tak koser aku nak amik gambar sebab orang yang ramai. Baik aku amik gambar anak-anak ni haaa ☺☺

#makanakempat... Tak dapat bergambar dengan Patrick, balloon patrick pon jadilah. Nampak tak keterujaannya yang hover tu... hehehe... ☺☺ 

Sis tak lari pon. Sis jadi pompom girl sambil babywearing anak paling kecik menanti suami dan anak-anak digarisan penamat. Nasib anak kecik sis ni baik tak meragam. Ontok @ diam jer duduk dalam tu. Best yer kena polok dengan ibu ☺


Akhirnyaaaa.. Setelah lama sis menanti kelibat suami dan anak-anak digarisan penamat, muncul juga mereka dicelah-celah orang yang ramai tu. Risau jugak sis sebab lama jugak diorang lari. Mana lah tak sampai-sampai lagi ni.. Haaa.. gittew hati sis berbicara. Biasalah... lari dengan anak-anak kan. Bawak stroller lagi. Standby kot anak-anak tak larat.

Yeayyyy... Dapat medal ☺

Tahniah semua sebab berjaya menghabiskan larian sepanjang 3 km. Bermandi peluh dah masing-masing. Abaikan lah muka anak-anak sis yang stress sebab kepanasan dan keletihan. Ditambah pulak paksaan dari sis yang suruh ber posing dengan medal tu pulak.... hahaha... Ibu kau ni blogger nak. Kalau tak amik gambar tak sah. 


Ini lah dia medal yang anak-anak dan suami dapat. Cute sangat tau. Sis is sangat jealous hokay sebab sis tak dapat medal yang cute ni. Anak-anak pon teruja bila dapat medal ni. Especially budak ni ⬇


Ini lah budah yang hover teruja dengan medal yang dia dapat ni. Balik tu singgah supermarket beli barang basah. Di gantungnya medal tu kat leher. Tidur malam pon pakai medal. Pergi sekolah pon pakai medal. Balik akim dia pon medal masuh tergantung kat leher. Kau dah kenapa nakkkkk!!! Taksub betul dengan medal spongebob ni. Dua hari jugaklah kelakuan anak ketiga sis macam nih. Bila tanya nak masuk larian lagi tak? Katanya nak lari lagi. 

1st time masuk acara larian ni. 1st time jugak bagi anak-anak join. Ada macam-macam aktiviti kat Setia City Park, Shah Alam sempena Spongebob Run Malaysia ni. Tapi aku tak tunggu sampai habis. Tak menahan aku dengan cuaca yang panas berdeting. Baru pukul 9.00 pagi kot. Round-round kejap lepas tu balik. Lagi pon kimi ada latihan Silat. 

Note: Teringin jugak nak masuk larian sambil gendong anak. Ada jer yang lari sambil gendong anak kecik ☺













Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri se...

Breastfeeding Journey | 12 Bulan Yang Indah

Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri sendiri kerana dah berjaya mencapai stage kedua. Stage pertama dari lahir hingga 6 bulan. Stage kedua 6 bulan hingga 1 tahun. Sekarang dalam target nak kejar PHD in Breastfeeding pulak sampai cukup umur Iman Harraz 2 tahun.


Menyusu anak tak semudah yang disangka. Tapi ada yang kata menyusu badan ni senang. Iyer... memang senang sebab kau tak perlu bancuh susu malam-malam. Kau tak perlu bawak bakul susu pergi mana-mana. Kau tak perlu fikir harga susu yang makin melambung harganya sebab breastfeeding ni is free. Kau dah jimat berganda kat situ. Memang senang kan.

Tapi kau tau tak atas kesenangn tu ada cabarannya nya jugak yang kau kena lalui? Tidur malam kau tak cukup sebab anak minta disusukan. Iyer... kau selak jer. Tapi kalau dah 4-5 kali bangun kau lena ker lepas tu? Breastfeeding in public. Kau ingat ibu-ibu menyusu macam aku ni tak segan ker menyusu dekat kawasan yang crowded even aurat terjaga? Malu tetap malu. Nak cari nursing room macam lah kau kenyit jer mata dah boleh sampai kat situ. Takkk... Melainkan kau dah faham selok belok pasaraya dimana letaknya nursing room. Tak kan kau nak biar anak kau menangis-nangis nak susu tapi kau tak nak bagi sebab tak jumpa nursing room. Kejam sangat nih. Nak tak nak kau kena lah cari kerusi susukan anak kau. Lepas tu hadaplah kau dengan pandangan-pandangan yang kurang enak ibarat kau susu kan anak ditempat awam tu ada lah satu kesalahan yang besar. Seronok tak bila ada segelintir manusia berfikiran macam ni... ppffttt...

 Kenangan... Stok susu yang berjaya dibuat. Tapi dah habis :-(

Bila susu kau merudum secara tiba-tiba. Kau ingat senang nak maintain kuantiti susu setiap hari? Especially bagi ibu-ibu yang baru bekerja lepas cuti bersalin. Timing untuk mengepam mesti lari punya. Dengan stress kerjanya lagi. Bertuah lah kalau korang jenis yang konsisten setiap hari. Yang ni memang aku salute. Tambah parah bila stok susu kau dah habis macam aku. Hari ni perah untuk bekalan hari esok. Macam ni lah bila susu kau merudum. Asik amik stok yang dah disimpan. Lama-lama susut sampai dah tak ada baki. Memang menangis kau dibuatnya.

Support.. Bukan mudah nak dapat support dari orang sekeliling. Bila cerita susu makin kurang, jawapan dia senang jer 'Bagi jer susu formula'. Bila anak kau asyik mengempeng, dikatanya 'tak puas menyusu tu. Susu dah sikit agaknya'. Bila susu yang kau pam tu nampak cair, dikatanya 'tak der khasiat tu. nampak cair jer susu'. Nampak sangat kau tak tau apa itu FOREMILK dan HINDMILK.

Kau kena faham. FOREMILK adalah air susu ibu yang yang pekat dan keluar pada peringkat awal menyusukan bayi.Ia bersifat cair tetapi kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Oleh kerana sifatnya yang cair maka foremilk berguna untuk menghilangkan dahaga bayi. HINDMILK pula keluar beberapa saat selepas foremilk. Sifatnya lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding foremilk. Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.

Medela Swing yang masih berkhidmat. Dah nak masuk 7 tahun pakai :-)

Jadinya... Tolong lah support. Suami especially. Isteri dah tolong bagi anak susu sedangkan awak tidur lena tanpa gangguan. Dah tolong jimatkan duit susu. Apa salahnya tolong ambil berat pada isteri yang menyusukan anak awak ni. Cuba tanya isteri 'Macam mana susu. Cukup tak?'. 'Susu lancar ker? Nanti abang beli kan milkbooster' 'Pam susu ok tak. Ada nak kena tukar sparepart?'... Haaa.. Contohnya. Ambik lah berat sikit. Tolong basuhkan pam susu ker. Tolong asingkan susu dalam botol siap-siap selepas di perah ker. Kan sweet kalau macam nih. Pleaseeee!!!

 Alhamdulillah dah setahun... Rezeki Iman Harraz dapat minum susu ibu

Bukan mudah sebenarnya nak capai tahap macam ni. Ada masa kau rasa macam nak give up bila susu kau merudum dimana kau kena bangun malam perah susu. Penat... memang penat. Dengan urusan rumahtangga lagi. Belum lagi bila nipple kau luka. Rasa nak menyorok bila nampak anak. Kejang-kejang kaki kau menahan sakit. Sebab tu aku cakap... Kalau kau dah pilih untuk susu kan anak, kau kena ada jiwa yang kental. Semangat kena tinggi. Abaikan mulut-mulut puaka yang suka mengata. Putus asa kena buang jauh-jauh. Dan yang penting MIND SETTING. BREASTFEEDING IS NOT A CHOICE. IT'S A RESPONSIBILITY. Smoga Allah permudahkan urusan aku dan smoga susu aku cukup. Wish me luck.

Sijil syiok sendiri ☺☺

Buat ibu-ibu yang tak dapat susukan anak dengan susu ibu. korang dah cuba yang terbaik. Ianya bergantung pada rezeki. Jangan salahkan diri sendiri. Jangan rasa down. Susu kan anak dengan susu ibu atau susukan anak dengan susu formula. Kita tetap IBU yang habat.

Note: Panjang lagi aku nak citer. Tapi cukuplah sampai sini. Semangat lain macam kalau dah mula cerita pasal breastfeeding ni ☺☺


Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah 👦👉1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz 🏥🚗 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😢😢😢

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak 👣🌜🌑🏥


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah 💋💟💖

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… M...

Bila Tukang Sepah Bertambah

Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… Makin bertambah anak kau, maka bertambah jugaklah tukang sepah lagi seorang dan kerja kau pon bertambah. Bukan setakat menyepah, memunggah pon sama. Kau serah jer kat budak nih:



I is geram betul tau. Harraz pantang nampak baju dalam bakul. Habis dia punggah. Baju yang kau baru lepas angkat dan letak atas kerusi pon, habis ditariknya bersepah atas lantai. Baju atas katil yang dah berlipat dan kau tak sempat nak susun dalam almari. Letak pulak tepi katil. Dapat kat si Harraz… memang tak dapat diselamatkan lah. Padan muka kau. Siapa suruh letak tepi katil.. ppffttt…


Yang paling memenatkan bila kau kat dapur nak masak atau nak basuh pinggan. Dia pon follow jugak. Antara favourite spot harraz adalah dapur. Kau bayangkanlah aku nak kena angkat… letak… angkat… letak… angkat… letak… berkali-kali sampai kau rasa tak ada mood nak masak lah sebab penat buat benda yang sama. Nak harapkan si Qahirah dengan Qhalif… hurmmmm… Lambat sangat respond soh amik adik. Kalau ada Kimi ok lah lagi. Ni kimi setiap maghrib gi surau (alhamdulillah).

Muka tak bersalah

Kalau dok dediam tak apa lah jugak. Ni memunggah sudu. Punggah bakul bawang sampai habis bunga cengkih aku berterabur. Pastu harraz ni mengutip, mulalah semua benda nak masuk mulut. Letak dalam baby chair, tak reti dok diam. Habis dipanjatnya. 


Dek kerana tak tahan sangat. Aku nak masak pon terganggu. Kejap-kejap masuk dapur. Nahhhh... Tak dapat pagar nak halang, kerusi pon berguna jugak. Asal boleh tutup laluan tu jadi lah. Aku sendal dengan botol mineral yang besar tu. Tak dapat lah nak tolak kerusi tu. Haaaa... padan muka. Kemahen besar lagi mulut tu protes kan sebab tak lepas. Rasa macam nak beli walker jer tau.

Note: Makin lama makin lasak... huhuhu...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...