Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label Misc.Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Misc.Tutorial. Show all posts

Kejap jer dah petang. Baru balik dari HQ. Ada briefing plak. Nak citer pasal CNY. Biasalah lah kan. Kat office aku ni kalau ada musim² ...

CHOPSTICKS Dan LIMAU



Kejap jer dah petang. Baru balik dari HQ. Ada briefing plak. Nak citer pasal CNY. Biasalah lah kan. Kat office aku ni kalau ada musim² perayaan. Kami semua akan dapat goodie bag. Untuk Chinese New Year kali nih, dapat chopsticks plak. Alahaiiiii...kalau dapat angpow best juga kan...hehehe...HR dah bagi tu, banyak songeh plak mak jemah ni kan. Nak buat apa dengan chopsticks nih? Buat perhiasan sudah lah ☺☺. Bukan nya reti nak pakai pon. Serious...aku tak reti nak makan pakai chopsticks nih. Kalau makan kat luar pon, dapat benda nih jer aku dah request garfu.

Limau plak. Memang banyak dapatlah kan. Berkotak² contractor bagi. Tapi aku tak bawak balik banyak pon. Tak elok sangat makan banyak². Buat sakit tekak jer. Tapi kalau dapat makan sejuk²...perghhhhh...nikmat betul. Kalau dapat kat anak dara yang bijak tu, dia suka kopek buah limau nih. Tapi makannya sikit jer pong. Dapat limau yang manis syok lah gigit, dapat yang masam...masam sangat lah plak kan. Tak taulah tahun ni dapat angpau ker tak. Last year dapat duit hijo besa tu ☺☺

Note: Rasa hari ni macam hari jumaat jer...hurmmmm...

Tutorial tambahan lagi. Link dan Backlink. Khas untuk BUJAL dan kawan². Last week bujal ada selit komen nih. Ni aku bagi tutorial sket la...

Tutorial nak masukkan Link dan Backlink dalam komen

Tutorial tambahan lagi. Link dan Backlink. Khas untuk BUJAL dan kawan². Last week bujal ada selit komen nih.


Ni aku bagi tutorial sket lah pada yang masih belum tau lagi. Yang dah tau tu tak per lah. Sharing is caring kan.

Langkah Pertama:


Click kanan, pilih 'copy link location'

Langkah Kedua:


Seperti gambar di atas, cuma tambahkan tulisan perkataan yg dlm kotak merah tu.


Nanti jadi macam nih. Klik jer kat comment tu nanti terus masuk ker tuan punya blog.

Untuk buat Backlink macam nih plak:


Ikut jer step kat bawah nih


Banyak step sebenarnya, ada yang senang faham dan ada yang agak complicated. Ikut kefahaman dan kesenangan sendiri lah...ISA...Ikut Suka Aku...☺☺☺ 

Ok murid², cikgu dah bagi tunjuk ajar...harap murid² faham yer...muahahahahaha... 



Biasalah, orang buta IT memang macam nih. Bila berjaya buat sesuatu, seronok betul rasanya. Barulah aku tahu, for those yang guna third-part...

Yuuhoooo...berjaya jugak buat Jump Break/Read More Button

Biasalah, orang buta IT memang macam nih. Bila berjaya buat sesuatu, seronok betul rasanya. Barulah aku tahu, for those yang guna third-party template, ada code tertentu yang perlu di masukkan untuk membuatkan button Jump Break berfungsi. Patutlah aku cuba banyak kali tak lepas² gak.

Ok. sebelum tu aku nyer new post template tak der jump break button. Puaslah cari kat setting macam mana nak buat jump break button ni wujud. Rupa²nya kena gi kat Setting - Basic macam contoh nih:


Sebelum update editor


Selepas update editor


Untuk bagi Jump Break button ni berfungsi, kena C & P code nih, tapi make sure backing up your template dulu.

After you've pasted in the code, click Save and then you're done!

Note: For those using a customized third-party template, you will have to add a snippet of code to make Jump Breaks work.

Kalau nak detail lagi, bley klik kat SINI

Erk...dah macam tutorial lah plak (^_^). Pada yang pakai third-party template tu, bleylah try. Practice make perfect ☺☺☺ 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...