AFB Feeds

Showing posts with label Misc. Show all posts
Showing posts with label Misc. Show all posts

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah...

Deretan Bag... Setiap Pagi dan Setiap Hari

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah bertambah. 


Tiap-tiap hari kau kena sediakan bag sekolah tadika Iman Qhalif. Bag sekolah Agama Qahirah. Bag sekolah kebangsaan dia dengan bag transit sekali. Bag nursery Iman Harraz. Bag susu dan jugak bubur. Termasuklah bag mengepam susu aku tu. Kau bayangkanlah betapa kelam kabutnya aku kalau tak susun waktu malam. Maklumlah... Kekadang tertidur awal. Bila dah tertidur awal tu, kau kena bangun terlebih awal lah dari biasa untuk sediakan segala jenis bag-bag yang ada nih. 

Memang tak mampu lah aku nak angkut bag-bag ni sorang diri. Pagi-pagi husband dengan anak-anak tolong angkatkan bag-bag ni dengan baju sekolah sekali letak kat kereta. Kecuali bag susu Harraz dengan bag mengepam susu aku tu. Bag mengepam tu dah jadi handbag aku. Dah dekat setahun pon aku tak bawak handbag. Itu lah handbag aku untuk 2 tahun ni. Bila dah pencen mengepam susu barulah kita bawak handbag yerp.

Bag-bag ni akan dihantar oleh aku menuju destinasi masing-masing. Mula-mula hantar Harraz kat nursery. Lepas tu hantar bag sekolah, baju sekolah dengan bag transit dimana dalam tu ada towel dan sabun mandi qahirah dekat tempat transit tu lah. Mendaki tangga aku hari-hari hantar barang-barang nih. Mana tak kurus kering... hahahaha....


Balik pulak siapa yang bawak semua bag-bag nih? Iman Hakimi sekolah agama petang. Jadinya dia balik awal. Aku suruh dia standby bila aku sampai. Dialah yang tolong bawakkan bag-bag ni. Qahirah dengan Qhalif bawak bag sendiri. Aku bawak bag pam dengan dukung Harraz. Hari-hari kena naik lif sebab bag anak dara ni berat nya 5 kilo. Tak larat aku nak angkat naik tangga. 

Kesian sangat aku tengok anak dara nih. Badan dahlah kecik. Tapi bag nya besar dari orang. Qhalif panggil bag gorilla sebab besar. Memang besar pon. Dah lah besar... berat pulak tu. Bag sekolah bebudak sekarang memng berat-berat. Aku sendiri pon lenguh nak angkat. Sekian cerita pasal bag dari #makanakempat ☺

Note: Dah nak masuk penghujung Februari. Kejap betul. 


Siapa yang tak nak cantik kan. Semua orang nak kelihatan cantik sebab fitrah wanita ni yang sukakan...

Quenna Miracle | Jamu Moden Untuk Penjagaan Dalaman Wanita

Siapa yang tak nak cantik kan. Semua orang nak kelihatan cantik sebab fitrah wanita ni yang sukakan kecantikan. Kalau boleh nak kulit yang halus mulus. Wajah yang cantik berseri. Badan yang ramping bak model dan macam-macam lagi lah kan. Tapi aku tak nak badan yang ramping sebab aku dah kurus… hehehe… Tapi kalau nak nampak cantik, kau kena cantikkan dalaman kau dulu. Tapi kalau setakat cantik luaran jer mana cukup kan. Dah kenapa citer pasal nak cantik ni? 


Bukan apa. Bila umur dah makin menuju puncak ni, terasa masalah kulit dah mula timbul. Kulit dah start kusam, jeragat sana sini. Tu salah satu tanda-tanda penuaan lah kan. Badan pulak rasa cepat lesu. Maklumlah… uruskan anak-anak yang empat orang tu. Sebab tu kita kena amik supplement atau makanan tambahan untuk menambah kecantikan dan meningkatkan kesihatan tubuh badan. Macam jamu QUENNA MIRACLE ni. 

Apa yang aku titikberatkan bila memiih supplement ni kan, ianya mestilah dari bahan semulajadi. Dan Quenna Miracle ni mengandungi 10 bahan semulajadi yang fungsinya untuk mencerahkan kulit, melangsingkan bentuk badan, menyelesaikan masalah wanita serta menganjalkan payudara dan punggung. Ianya sejenis jamu. Tapi jamu moden versi tablet. 


Antara bahan semulajadi yang aku suka dalam jamu moden ni kan ialah GRAPE FRUITS, ACAI BERRY, APPLE HIJAU, HALIA, GREEN TEA, PITERA (EXTRACT YIS), PUERARIA LABOTA (Ia adalah sejenis herba yang berasal daripada Thailand), MANJAKANI/SERAPAT, EXTRACT DAUN SIREH dan KACIP FATIMAH. Macam KACIP FATIMAH ni khasiatnya memang best sebab ianya membantu membuang angin dalam badan. Sesuai sangatlah dengan aku yang banyak angin dalam badan ni… hehehe… Lepas tu boleh menguatkan struktur tulang. Makin tua ni tulang pon makin mereput kan. 

Kebaikan yang bakal aku perolehi dengan jamu moden Quenna Miracle ni kan:

➜ Mengatasi keputihan dan bau hanyir
➜ Melambatkan proses penuaan 
➜ Mengatasi masaalah dalaman wanita
➜ Menegangkan payudara dan punggung 
➜ Menguatkan otot faraj dan mengetatkan kembali faraj 
➜ Melancarkan sistem dalaman badan
➜ Mencegah pembiakan pra kanser 
➜ Merangsang pengeluaran hormon yang dapat melancarkan peredaran darah dan kitaran haid.
➜ Menyeimbangkan hormon dan mengatasi depressi 
➜ Menambah tenaga dan kecergasan
➜ Mencantikkan kulit

Dan banyak lagi lah. Yang bestnya kan,  tak payan nak telan-telan sebab ianya sejenis tablet untuk dikunyah. Kunyah-kunyah terus cantik gittew kan… hahaha… Macam makan gula-gula jer. Kalau nak makan jamu betul, memang tak termakan lah aku sebab faham-fahamlah rasa jamu tu macam mana kan. Dapat pulak macam aku yang jenis tak suka nak makan ubat. Tapi Quenna Miracle ni bila kau bukak jer botol dia dah bau semerbak. Bau buah berry. Rasanya jangan cakap lah. Mestilah sedap. Kalau anak-anak nampak pon diorang nak sebijik. Jadinya… kau kena sorok ☺☺

Pengambilan nya pulak cuma 1-2 biji sehari setiap pagi semasa perut kosong. Sebelum sarapan lah maksudnya. Dan aku kena minum air yang secukupnya. Mana-mana supplement pon sarankan benda yang sama kan. Cuma nak bagitau, kesannya adalah berbeza-beza bagi setiap orang. Bagi aku yang dah makan ni memang best sebab badan rasa cergas, asyik membuang angin. Nampak sangat banyak angin dalam badan kan dan yang penting... sedap ☺


30 Tablets / 1000 mg
RM149.90 (SM)
RM159 (SS)

Website


Facebook


Instagram





Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda...

Parenting Tips Dari Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Dah lama tak sharing pasal parenting tips. Bukan mudah nak jadi parents ni sebenarnya, Banyak benda kau kena belajar... belajar... belajar dan belajar lagi even anak kau dah berderet sebab ilmu parenting ni luas. Lagi banyak kau membaca, lagi banyak benda yang kau baru tahu. Alangkah bagusnya kalau kita baca dan kita amalkan sekali. Tapi tu lah, bila berhadapan dengan anak, lupa apa yang dibaca... ppffttt... 


1. Kalau kita berasa sukar mendidik anak-anak, bersabarlah. Tengoklah betapa sukar kita nak didik diri sendiri untuk istiqamah solat awal waktu, solat berjemaah, baca Al Quran sekurang-kurangnya semuka sehari, puasa Isnin dan Khamis dan sebagainya. Tambah-tambah lagilah untuk mendidik orang lain. Maka bersabarlah dalam mendidik. Dalam banyak-banyak keadaan,  matlamat kita untuk anak-anak sudah benar tapi kebenaran kerap tewas kerana tidak sabar dan tidak bijaksana.

2. Tuntutlah ilmu secara berterusan. Walaupun perkara asas. Biarlah kita mati semasa menuntut ilmu.

3. Jangan label anak. Boleh kata anak malas tapi jangan label dia 'pemalas'. Panggil nama anak dengan nama yg baik sebab itu adalah labelnya.

4. Letakkan misi dan visi yang jelas kepada anak. Jadi hamba Allah yg baik. Ilmu wahyu adalah asas menjadi hamba Allah yang baik. Ditambah dengan acquired knowledge ilmu akademik. Sesungguhnya lebih SUKAR didik anak jadi BAIK daripada didik anak jadi CERDIK.

5. Anak bukan milik kita tapi amanah Allah kepada kita. Didiklah anak mengikut kehendak Pemberi amanah. Jangan bawa anak2 kepada kita, tapi bawalah anak-anak kepada Allah.

6. Ibu sama dengan bulan Ramadhan sebab ibu adalah madrasah anak-anak dan bulan Ramadhan adalah madrasah ummah. Ibu adalah cuaca dalam rumahtangga. Doa ibu lebih mustajab dari doa ayah kerana sayangnya lebih berakar kepada anak daripada ayah. Sebab itu hadiah terbaik seorang ayah utk anaknya adalah mencintai ibu anak tersebut (isterinya) sepenuh hati.

7. Pendidikan anak-anak bermula di saat seorang lelaki mencari calon isterinya. Yg sudah berkahwin dan ada anak2 tidak terlambat untuk membuat kebaikan. Didiklah isteri secara berterusan. Ceriakan isteri maka cerialah rumahtangga.


8. Didiklah anak dengan Al Quran. Ibnu Sina, Hafiz Al Quran pada masa umurnya 7 thn. Ini antaranya kerana semasa dalam kandungannya ia telah dididik oleh ibu yang hafizah Al Quran. Kita bukan hafiz Al Quran tetapi pastikanlah anak-anak sekurang2nya kenal huruf Al Quran melalui kita. Ambillah barakah ini.

9. Ibu bapa pemimpin kepada anak-anak. Pemimpin yang baik adalah yang besar pengaruhnya kepada anak-anak. Skrg ni anak2 tadika lebih percaya Ustazah di sekolah daripada ibu bapanya. Anak remaja lebih percaya kawan daripada ibu bapanya. Akhirnya, ibu bapa hilang pengaruh kerana dunia tanpa sempadan amat besar pengaruhnya.

10. Tingkatkanlah pengaruh dari rasa cinta kepada kepercayaan. Dalam rumahtangga, dipercayai adalah lebih utama daripada dicintai. Contoh: Berapa ramai isteri yg mencintai suaminya tapi tidak mempercayainya.

11. Walk the talk. Didiklah diri kita dalam usaha mendidik anak-anak kita. Bantulah anak-anak menjadi soleh dan solehah dgn membanyakkan amalan SUNAT. Oleh itu, untuk mendidik anak-anak mengerjakan amalan wajib didiklah diri kita mengerjakan amalan sunat.

12. Niatkanlah kebaikan yg kita lakukan seperti sedekah dsbnya sebagai tawasul anak-anak menjadi baik. Cth: moga dengan sedekah ini, tetaplah solat anak-anak ku.

13. Sayangilah anak-anak kerana kita sayang dia bukan kerana sayang diri kita. Cth: kita jadikan anak-anak kuda lumba untuk kebanggaan kita. Anak dapat result yang baik terus war-war kan. Anak yang tak dapat result elok diamkan dan dimarah kerana memalukan kita. Jangan membezakan anak-anak yang pandai dengan yang kurang pandai.

Perkongsian ni aku dapat dari WhatsApp group tadika PASTI. Perkongsian untuk kebaikan bersama walaupun diri ini serba kekurangan. Aku akui, aku bukanlah ibu yang sempurna. Tapi aku cuba jadi ibu yang terbaik. Nak didik anak jadi Soleh, kita as parents perlu jadi Soleh dulu


Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Apalah perkara yang penting sangat tu bila pakai kad Touch a...

Perkara Penting Yang Perlu Anda Tahu Bila Pakai Kad Touch and Go

Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Apalah perkara yang penting sangat tu bila pakai kad Touch and Go ni. Bagi orang lain yang dah lama pakai, tak ada masalah kot. Sebab dah biasa. Bagi aku yang baru pakai kad Touch and Go hari-hari since tol Sungai Ramal tu dah fully automatic Touch and Go ni, ada benda penting yang kau nak kena sentiasa ingat.

Masa mula-mula tol naik dari RM1.00 jadi RM1.80, bukan main lain kau nak curang. Nak ikut jalan lain sebab tol mahal sangat. Tapi end up kau jadi setia balik ikut jalan ber tol. Sebab nya kalau ikut jalan tak ada tol, amik masa sebeb jauh, banyak traffic light dan jalan agak sesak. Kalau ikut tol, kau terus jer tak ada traffic light yang banyak dan dekat. Cuma yang stressnya, kau kena hadap traffic jammed nak mamps lah. Ada pro and cons jugak. Lalu tol atau tak, lebih kurang jer masalahnya. Ok... Sebelum lari topik, mok kembali ke pangkal jalan. 


Perkara Penting Yang Perlu Anda Tahu Bila Pakai Kad Touch and Go

MASUK DILORONG YANG BETUL. Kalau kau pakai Touch and Go, jangan lah kau masuk lorong SmartTAG. Kalau nak top up Touch and Go, pastikan masuk dilorong yang betul. Perhati betul-betul signboard tambah nilai. 

KENA PASTIKAN BAKI KAD TOUCH AND GO ANDA MENCUKUPI. Bukan kena pastikan jer, Kau kena ingat berapa hinggit baki dalam kad tu. Kalau kau ingat-ingat lupa. Silalah pergi kat lorong tambah nilai. At least kalau tak ada baki, kau boleh top up terus. Daripada kau tak sure ada baki ker tak. Pastu yakin pergi touch card. Sekali baki tidak mencukupi. Tak ker haru?? Kau nak kena undur belakang sebab nak kena tukar lorong. Kan dah menyusahkan orang belakang nak kena undurkan keta jugak. Tak pasal-pasal jadi sesak dibuatnya.

Aku paling risau kalau aku lupa berapa baki TnG yang ada. Selalu bila touch memang aku akan tengok baki. Sekali bila datang angin ingat-ingat lupa kau, memang nahas. Mula terfikir-fikir... 'Eh! ada baki ker tak ada ni'.. 'Rasanya dah top-up semalam'. Lepas tu mula lah datang penyakit was-was kau. End up kau masuk lorong top up. Tengok baki banyak lagi. Kau ghase?? Bila ingatan kau pulih, baru teringat yang pagi semalam dah top up sebenarnya... ppffttt... 

JANGAN TOP UP TOUCH AND GO DEKAT KIOSK. Suka suki kau jer kan. Lantak lah diorang nak top up kat kedai mana pon.. Hahaha... Memula aku tak perasan pasal benda ni tau. Kalau korang perasan tak apa lah. Dan kalau korang jenis tak berkira, top up lah kat kedai yerp. Aku kalau terdesak dan tak sempat nak top up kat tol baru aku gi kiosk kat Petronas atau stesen minyak yang lain.


Kenapa nak elak kiosk? Sebab nya ada extra charge lah. Service charge dengan GST 6%. Memula aku tak perasan. Lepas tu bila tengok resit kiosk dengan resit top up kat tol,.. hurmmmm... ada beza rupanya. Start dari haritu aku tak top up kat kedai. Kecuali kalau terdesak. Dah berapa lama aku pakai kad TnG, baru aku perasan pasal ni. Rugi tu. 

Sekian perkongsian dari orang yang baru pakai Touch and Go. Lebih peringatan kepada diri sendiri sebenarnya nih. Kekadang geram jugak dengan orang yang salah masuk lorong sebab lupa baki agaknya. Kalau jalan tengah clear tak apa. Ini time waktu pucak tu lah kau buat hal. Lagi tambah sesak.

Note: Makin hari makin tak ada idea... hurmmm...



Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petu...

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak??

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka mengutip kan. Tapi budak ni melampau-lampau betul mengutipnya. Memang pantang nampak benda bersepah atas lantai. Semuanya nak masuk dalam mulut. Pada hal kau dah sapu lantau rumah kau berkali-kali. Tetap jugak nampak dek anak bertuah sorang ni. Teliti betul lah. Orang tak nampak tapi dia nampak. 


Inilah budaknya. I is geram tahap maksimum dengan anak soleh ni. Rasa macam nak gigit-gigit jer dia tau sebab suka sangat mengutip. Pemantauan dia kena 100%. Kalau kau lambat, memang bahan kutipan dia selamat masuk dalam perut. Kalau kau cepat bertindak, minta maaf lah nak, ibu terpaksa korek mulut awak sampai bendasing yang awak kutip tu dapat ibu keluarkan. 

Apa yang dia tak kutip... Sisa nasi yang dah keras, serpihan biskut, mee, bihun goreng, keropok, kertas, tisu dan baru-baru ni playdoh. Ada jugak sisa kertas dan playdoh yang aku tak sempat nak korek sebab dia dah telan. Memang sadakallahula'zim lah jawabnya. Dengan harapan semoga bendasing yang dia kutip tu keluar ikut najis. 

Korang ada petua tak nak elakkan baby suka mengutip nih. Atau ada tips yang boleh aku follow. Geram jer rasa tau. Nak buat kerja pon tak tenang. Kejap-kejap tengok anak soleh ni. Nak marah, dia bukan faham apa lagi. Dah explain banyak kali pon, mengutip jugak dia :-(

Note: Gigi atas dah mula tumbuh sebatang. Total ada 3 batang gigi ☺


Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra...

Seamless Nursing Bra By Shapee Memang Best

Antara keperluan terpenting bagi seorang ibu mengandung dan ibu menyusu adalah NURSING BRA atau Bra Menyusu. Kenapa penting? Mestilah penting sebab payudara wanita akan berubah terutama sekali ketika mereka mengandung dan juga selepas melahirkan anak. Bila dah berubah tu, korang tak boleh lah pakai lagi lah Bra lama kan. Jadinya… buat bakal-bakal ibu, antara list yang korang kena masukkan dalam wishlist persediaan semasa mengandung dan selepas bersalin nanti adalah nursing bra. Peringatan ni tau.


Pemilihan Nursing Bra juga harus dititikberatkan juga yer. Jangan main beli jer tau sebab Nursing Bra ni direka khas untuk ibu-ibu yang menyusu dan rekaannya agak berlainan dengan bra yang biasa. Terdapat juga pelbagai jenama Nursing Bra yang ada dipasaran sekarang ni. Antara nya ialah Seamless Nursing Bra dari jenama Shapee

Apa yang best dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni?

Memang best Seamless Nursing Bra Shapee ni. Kali pertama kau pakai kau akan jatuh cinta sebab rasa selesa dan sejuk bila dipakaiNak tau tak kenapa rasa selesa dan sejuk? Sebab materialnya terdiri dari nylon dan spandex. Memang best sangat. Keselesaan itu penting yer dalam pemilihan nursing bra. Korang boleh tengok dalam gambarajah kat bawah ni kenapa Shapee Nursing Bra ni best.


Memang Seamless Nursing Bra Shapee ni direka khas untuk ibu-ibu mengandung dan menyusu. Yang bestnya kan. Untuk ibu menyusu yang terlupa nak pakai breast pad tak perlu risau dengan kebocoran sebab Seamless Nursing Bra Shapee ni ada Removable Bra Pad. Memang agak tebal juga Removable Bra Pad ni tau. Kalau korang rasa tak nak pakai removable bra pad ni, korang boleh bukak jer. Kalau nak pakai boleh letak balik. Dah nama pon removable kan…. Hehehe… 


Korang tau tak yang ibu-ibu menyusu ni tak digalakkan memakai ‘wired bra’ sebab ianya boleh menyekat pengeluaran susu. Bukan itu saja, ia juga boleh menyebabkan payudara jadi bengkak dan sakit. Dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, korang tak payah lah nak pakai nursing bra yang ada dawai tu sebab ianya dah ada sokongan sehingga 360’ untuk menyokong bentuk badan. Macam Push-up bra lah ni. Tapi versi nursing bra gittew… ngeeee…


Kebanyakan Nursing Bra memang ada nursing clip atau klip bukaan. Korang tau tak sebab apa? Sebab untuk memberi keselesaan pada ibu-ibu yang menyusukan anak lah. Tak payah nak tanggalkan bra. Cuma bukak nursing klip tu saja. Memang senang nak dibuka dan dipasang balik Selesa sikit kalau nak menyusukan anak kan. Tapi yang bestnya dengan Seamless Nursing Bra Shapee ni, rekabentuk klip lebih inovasi dan flexible. Lepas tu senang nak remove bra pad.  


Didatangkan dengan 3 colour. BLACK, PINK and NUDE. Yang mana satu pilihan anda? Pilihlah ikut kaler kesukaan yerp. Ni detail keistimewaan Seamless Nursing Bra Shapee.

Shapee Nursing Bra (Basic)
  • 3D seamless design (non-wired)
  • 360° comfortable support
  • Improved non-slip straps for maximum support
  • Innovation nursing clip design for convenience + flexibility
  • Greater adjustability for versatile
  • Removable bra pad for easy replacement
  • Made by breathable material (nylon and spandex)
  • Free extender hook


Ni measurement untuk rujukan korang. Ada size M, L dan XL. Sila ukur betul-betul. Jangan salah saiz dan cup yerp. Yang pasti, harga Seamless Nursing Bra Shapee adalah sangat berpatutan. Hanya RM45.00 untuk sekotak. Memang selesa dan best. Korang kena beli jugak kalau nak rasa keselesaannya. Untuk maklumat lanjut, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

 Address

Shapee Trading &Distribution (M) Sdn Bhd (1058466-U)
No.45 (Ground Floor) 
Jalan Utama 44, Mutiara Square
Mutiara Rini, 81300 Skudai
Johor Darul Takzim

Phone

+607-5547488

Email

cs@theshapee.com   

Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan...

11 Bulan... Kenapa Cepat Sangat Membesar ni

Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan awak dalam kereta. Dok terperuk dalam draft tu. 


Ok... Mulut tu jangan nak melopong sangat yerp. Si anak soleh Iman Harraz ni kalau bergambar mesti cenggini. Tak boleh nak katup mulut tu gamaknya. Pipi layut kot. Macam biasa. Development baby untuk setiap tarikh 29 haribulah. Jadinya... Ahad haritu genaplah usia anak soleh Iman Harraz ni 11 bulan. Lagi empat tahun baru usia Iman Haraz bertambah... erkkkk... Hahaha.. Tu lah, siapa suruh lahir tahun lompat kan. Tak per lah. Kita ikut calendar islam yer dik.

Setakat 11 bulan ni, gigi masih lagi 2 batang. Tak tau bila nak bertambahnya. Tak apa lah. Tak der lah seriau sangat kan kalau nak menyusu tu... hahaha... Dan akhirnya anak soleh ni dah boleh merangkak. Leha hati ibu kau ni nak. Aku rasa dia dah boleh merangkak lama dah. Tapi anak soleh ni lagi suka mengesot. Merangkak kejap jer. Pastu balik kepada asal... mengesot. Nak jaga lutut lettew kan. Tak nak bagi hitam... ngeeee... Laju jer perginya.

Alhamdulillah... Syukur sangat. Iman Harraz masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Dan aku bakal dapat Ijazah dalan perjalanan penyusuan bulan depan. Sikit jer lagi nak setahun uolls. Memang struggle sebab stok susu aku dah lama kosong. Ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Harini perah susu untuk bekalan esok. Berapa banyak yang dapat, banyaktu jugaklah yang Iman Harraz minum.

Doa tak putus-putus setiap kali lepas solat dan semasa mengepam. Doa supaya dicukupkan susu untuk Iman Harraz. Doa supaya aku dapat susukan Iman Harraz sampai 2 tahun. Syukur jugak sebab aku masih istiqomah sediakan makanan hasil air tangan sendiri. Iman Harraz memang kuat makan dan kuat menyusu.

Benda yang paling aku tak tahan dengan si dobot Iman Harraz nih. Dia tersangatlah kuat mengutip. Haritu cebisan kertas. Memang kau tak sempat dah nak korek. Few last week cebisan play doh. Ya! allah... Elok jer dia mengunyah. Memang sodaqallahulazim lah jawabnya. Tak boleh nak buat apa dah. Korang ada petua tak macam mana nak elak baby suka mengutip nih... ppffttt...

Sekarang dalam fasa nak belajar berdiri dan berjalan. Melasak jer dia sekarang ni. Kena extra attention. Kalau tak... gedebuk jatuh. Suka kucing ni. Kalau nampak kucing kemahen menyengih lagi. Itu jer lah kishnya. Terpanjang pulak. Tunggu next development pulak... hehehe... 

Note: Betul ker minyak naik lagi? Tambah stress aku :-(



Antara website yang aku suka bukak untuk jamu mata adalah LAZADA . Asal bukak jer LAZADA , mesti te...

LAZADA... Saya Impikan Barangan Bernilai RM2017 Ini!!

Antara website yang aku suka bukak untuk jamu mata adalah LAZADA. Asal bukak jer LAZADA, mesti tengok barang-barang yang aku idam-idamkan sangat. Sambil tengok sambil berangan... 'Bilalah aku boleh dapat barang-barng nih. Bestnya kalau dapat barang-barang ni tanpa kau kena keluarkan duit'... haaa... gittew kau punya berangan kan. Berangan tu percuma. Nak kena buat vision board dulu nih. Dah... aku tak nak citer pasal berangan. Just nak share dengan korang yang kaki-kaki shopping tu.


LAZADA sedang mengadakan jualan CNY RED HOT SALE sempena Tahun Baru Cina nih dengan potongan harga up to 88% tu. Memang berganda murah. Rugi kalau korang tak shopping time nih. Dengan ratusan ribu product dari pelbagai kategori termasuk kecantikan dan kesihatan, peralatan rumah, fesyen, telefon dan tablet, perkakas elektronik dan barangan rumah, LAZADA memang tempat untuk dituju bagi memenuhi keperluan membeli-belah korang. Masih sempat lagi ni kalau korang nak cari barangan impian. 

Ok.... Andai kata aku diberi pilihan untuk memilih barangan impian dari LAZADA yang bernilai RM2017 tanpa perlu mengeluarkan modal. Banyak yang aku nak beli. Maklumlah... banyak sangat barang yang aku idamkan. Tapi aku akan pilih 5 barang ni saja lah. Sebab 5 barang ni yang akan selalu digunakan. 


RM 597.00
Sebelum RM 1,199.00,
Anda jimat 50%

Memang aku mengidam betul dengan Philips Steam Generator Iron nih lepas jadi viral kat media social dan juga lepas tengok video. Tapi bila tengok harga nya. Buntang jugak lah biji mata kau. Tapi memang berbaloi kalau beli memandangkan pertambahan baju yang kau kena gosok bermula tahun ini. Maklumlah... #makanakempat kan. Yang dah sekolah pon ada 3 orang. Kau bayangkan berapa banyak baju yang nak kena gosok untuk sekolah kebangsaan, sekolah agama dan jugak baju sekolah tadika. Termasuklah baju kau dan juga suami.

Dengan Philips iron ni dah boleh menjimatkan masa untuk menggosok sebab bila kau gosok bahagian depan baju secara automatik baju bahagian belakang pon tergosok sekali. Licin lah maksudnya. Tak payah kau nak gosok banyak kali. Dan kebarangkalian baju kau terbakar pon tipis sebab kecanggihan teknologinya menjamin yang baju kau tak kan terbakar. Nampak sangat kau pernah merosakkan baju kan... hahaha... Itu aku mengaku. Terlebih kepanasan. Mau tak terbakar. Sebab tu aku mengidam Philips Steam Iron nih. 



RM 245.00
Sebelum RM 799.00,
Anda jimat 69%

Bila rakyat jelata @ anak-anak ramai dalam rumah tu kan. Tak sah kalau rumah kau tak bersepah. Barang mainan bersepah ok lah. Boleh kutip dan simpan. Ni sepahan dari sisa-sisa makanan yang kecik, sepahan kertas-kertas sebab diorang suka main gunting-gunting kertas dan jugak sepahan dari habuk-habuk halus. Rumah aku pulak memang jenis cepat berhabuk. Habuk-habuk tu macam cemburu pulak tengok rumah kau bersih tak ada habuk. Beru jer lap dah berhabuk balik. Rasa menyinga jugak lah.

Nak vacuum memang memerlukan kerahan tenaga. Nak suruh anak-anak vacuum, tak berapa nak bersih sangat. Kau sendiri nak vacuum... malas sebab penat. Boleh gittew? Solusinya... Moh ler kita dapatkan I-ROVA Robotic Vacuum ni. Kau letak jer dia kat lantai. Pandailah dia bersihkan lantai kau tu sebab ada sensor yang terbina untuk mengelakkan perlanggaran ke dinding atau halangan dari mana-mana objek. Dah nama pon vacuum robotic kan. Kau buat jer lah kerja kau dengan aman sebab I-ROVA Robotic Vacuum boleh licinkan lantai rumah kau.


RM 109.90
Sebelum RM 159.90
Anda jimat 31%

Anak-anak memang suka minum juice. Asal suka jer babitkan anak-anak kan. Pada hal kau sendiri memang suka juice. Kalau beli juice kat kedai kan boleh tahan jugak harganya. Demi nak menjimatkan duit, lebih baik kau buat juice sendiri kan. Lagi puas hati sebab lagi banyak juice kau dapat. Kalau kat kedai banyak mana jer yang dapat. Ais jer yang lebih. Tak puas minum.

Dengan adanya Multi-Function Juicers and Fruit Extractors ni jugak boleh meghadkan pengambilan air kotak sebab anak-anak asal gi kedai minta air kotak. Faham-fahamlah processing drink kan. Banyak gula. Lepas ni gi kedai kita beli buah banyak-banyak. Boleh buat stok fresh juice kalau ibu dapat Multi-Function Juicers and Fruit Extractors ni.. erkkk... ngeeee...



RM 166.00
Sebelum RM 330.00,
Anda jimat 50%

Kemahen  panjang tajuk product ni. Periuk steamer pon boleh jadi antara barangan idaman kau kan... hahaha... Kat rumah aku tak ada steamer lagi. Tu yang termasuk dalam wishlist sekali dan terbekenan tengok yang ni sebab Stainless Steel Steamer kan. Lepas tu ada 2 layers steamer pot. Capacity pon besar. Senang kalau nak buat masak kukus. 1st layer kita boleh kukus ikan. 2nd layer pulak kita kukus kuih pau. Sekali harung gittew kan. Jimat masa.


RM 899.10
Sebelum RM 999.00,
Anda jimat 10%

Memandangkan aku seorang ibu yang rajin menyediakan makanan anak yang berumur 11 bulan tu. Jadinya Beaba Babycook ini memang idaman kalbu sungguh. Memang aku jatuh cinta pandang pertama lah bila tengok Beaba Babycook ni. Harganya juga buat mata aku terbuntang besar. Memang orang akan cakap membazir lah kalau beli Beaba Babycook ni sebab blender jer kot. Korang silap. Beaba Babycook ni ada banyak function. 

Ianya merupakan gadjet 4 dalam 1. Bukan setakat mengisar, tetapi boleh mengukus, defrost @ mencairkan dan juga memanas. Semua dalam satu function nya. Macam aku yang merupakan ibu yang bekerja. Masa adalah sangat penting dalam penyediaan makanan anak untuk bekalan dia di nursery. Setakat ni aku tak pernah lagi bagi anak makan nestum sebab bagi aku makanan terbaik untuk anak ialah dari hasil tangan ibunya sendiri. Wahhhh... gittew kan. 

Sebab tu aku berkenan betul dengan Beaba Babycook ni dan kalau boleh aku nak dapatkan jugak bagi memudah kan aku menyediakan menu yang sihat untuk Iman Harraz serta dapat menjimatkan masa aku yang sentiasa sibuk. Maklumlah... #makanakempat. Tak perlu lagi kau nak kukus dulu buah-buahan/sayur-sayuran dan masak dulu bubur. Lepas tu masuk dalam mesin blender. Dengan Beaba Babycook kau hanya steam dalam tu, masak bubur jugak dalam tu sekali dan terus blender dalam tu jugak. Kan senang dan jimat masa tu.

Dah... Panjang betul karangan aku nih. Ini lah Barangan Impian dari Lazada yang bernilai RM2017 kesemuanya. Korang kena ingat tau yang harganya sentiasa berubah-ubah. Apa lagi... Terjah cepat CNY RED HOT SALE dan dapatkan barangan impian korang sekarang. Buat LAZADA... Saya Impikan Barangan Bernilai RM2017 Ini. Smoga IMPIAN saya menjadi kenyataan. 



Ada dikalangan adik beradik, suami atau anak-anak korang yang ada masalah resdung ni? Aku sendiri a...

Penawar Resdung Paling Berkesan Untuk Merawat Resdung

Ada dikalangan adik beradik, suami atau anak-anak korang yang ada masalah resdung ni? Aku sendiri ada masalah resdung. Tapi tak ada lah teruk sangat dan jarang-jaranglah kena. Tapi bila kena... Bersin banyak kali kau jangan cakap lah. Dengan hidung nya gatal merenyam. Bersambung ke mata pulak gatalnya. Kau pon gosoklah mata sampai mata kau jadi merah macam orang sakit mata. Memang azab jugak lah. Cuba bayangkan kalau anak kau yang baru sekolah tu kena. Kesian kan. 


Macam mana nak tahu yang korang ada masalah resdung? Baca ni antara tanda-tanda penyakit resdung.

  1. Hidung sentiasa berair/selsema setiap masa terutama ketika cuaca sejuk dan awal pagi.
  2. Gatal-gatal pada hidung,mata dan telinga terutama bila memakan ayam,udang,ketam,ikan masin dan sambal belacan.
  3. Bersin bila terkena habuk.
  4. Berkahak, banyak jerawat, kurang pendengaran/penglihatan, sakit kepala, kelemumur banyak, rambut gugur, nafas berbau (anda tidak tahu nafas anda berbau dan tidak menyenangkan rakan anda..minta nasihat ikhlas dari mereka), gatal kulit dan keputihan (wanita).
Bila dah ada resdung tu kan. Kesan dari penyakit resdung tu mesti ada. Antaranya Hilang deria bau, Pelupa/Daya mengingat lemah dan juga Lubang hidung bengkak dan tersumbat. Scary jugak bila baca kesan-kesan resdung ni kan. Kalau dah kena resdung yang teruk tu, kena lah berubat kan. Haaaa... Kalau korang masih mencari ubat untuk merawat resdung ni, apa kata korang cuba ubat Penawar Resdung Paling Berkesan nih. 

Sebab ianya diperbuat daripada serbuk akar kayu herba tradisional untuk melegakan dan mengurangkan simptom resdung dan juga alahan kepada makanan laut serta sudah diwarisi oleh pengamal perubatan Islam selama lebih dari 40 tahun yang lalu. Berkesan ker ubat resdung ni? Meh baca testimoni dari pengguna yang sudah menggunakannya:


Lagi testimoni pengguna yang berpuas hati

Kegembiraan bila resdungnya dah pulih

Seronok jer baca testimoni pengguna yang berjaya sembuh dari penyakit resdung. Memang Ubat Resdung Paling Berkesan betul lah sebab serasi dengan mereka yang dah mengamalkannya. Cara makan pon tak susah pon. Korang hanya perlu buka sarung kapsul dan masukkan serbuk akar kayu dalam segelas air kosong. Kacau hingga larut dan jangan lupa baca bismillah dan berselawat dulu. 


Dos yang korang kena amik hanya 1 biji pagi dan 1 biji malam. Kala rasa resdung dah berkurangan, korang cuma makan bila perlu sahaja. Atau korang boleh ambil lepas makan makanan laut. Untuk ibu mengandung pulak, tak digalakkan makan ubat ni yer. APa kelebihan yang akan korang dapat? Baca ni:


Kalau korang berminat nak beli atau ada sebarang pertanyaan yang tak terjawab mengenai Penawar Resdung Paling Berkesan ni. Boleh hubungi:

Puan Aisyah ( 013-987 1616 )


















Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon nai...

Charge Overtime | Tahun Baru Harga Baru

Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nursery. Pon naik jugak. 


Kau ghase?? Sila lah meraung dengan harga baru ni yerp. Kalau tak silap aku sebelum ni charge overtime RM6.00 bersamaan dengan sejam. Tapi untuk tahun baru ni naik sampai RM10.00 untuk sejam. Tak tau nak komen apa. Kalau start overtime pukul 7.00 pm tak per lah jugak. Ini start pukul 6.30 pm. 

Bagi aku banyak sangat kenaikannya. Bukan merungut. Tapi bagi aku banyak sangat naiknya. Terkejar-kejar aku balik sekarang nih. Tu pon susah nak dapat amik sebelum 6.30 pm. Tiap-tiap petang aku jadi supir. Pit stop pon bertambah. Memula amik Harraz. Lepas tu amik Qhalif. Last pit stop amik Qahirah pulak. Memang timing aku sampai rumah pukul 7.00 pm ++

Tambah stress kau bila kau lambat sikit jer. Jalan mulalah sesak kat depan sekolah. Maka charge overtime lah untuk Qhalif pulak. Kalau PASTI charge RM6.00 lagi. Cer kau kira overtime sebulan untuk 2 orang budak. Duit gaji habis kat anak-anak jer. Bilalah gaji nak naik banyak nih. Haishhhh... Terluah perasaan pulak.

Note: Nursery korang berapa plak charge overtime?



Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang bar...

Kisah Budak Masuk Tadika | Nangis Pulak Dia

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk tadika tu tetap sama macam anak pertama masuk tadika dulu. Tak aci lah kau excited bila anak kau yang 1st masuk tadika. Dapat kat anak-anak lain yang dah start tadika, kau buat biasa jer. Peel setiap anak-anak tu kan berbeza bila pertama kali masuk tadika. Banyak betul perkataan tadika kau ni... ngeee...


Masa 1st day start sekolah tu Qhalif tak sekolah pon. Hanya day care sahaja. Esok tu (Rabu) baru start tadika. Day care pon tetap hantar. Masa hantar tu muka dah monyok. Tak nak duduk situ. Aku tunggu kejap lah. Lepas tu balik sebab 1st day sekolah tu banyak urusan. Meleleh jer air mata. Alahaiiii... Ada jugak beberapa budak yang nangis. Tu baru hantar daycare dah nangis. 


Masa hantar tu bukan main lagi. Tak nak nangis. Bila dah sampai sap cakap... 'Dah, ibu boleh pergi kerja'.. Amboiii... berlagak kau dengan ibu yerp. Tapi aku hantar jugak lah. 1st day anak masuk tadika kan. Harus teruja. Bila dah tengok orang ramai-ramai lepas tu ada budak yang nangis-nangis sampai tahap meraung-raung nak balik, si imam muda Qhalif ni dah cuak. Muka dah start nak nangis. Perhimpunan dah start. Tapi dia tak nak join. 

Bagi meredakan keadaan, aku bawak dia masuk dalam. Duduk jer dia kat kerusi. Ada pulak kucing, Tu yang memain dulu dengan kucing. Tengok emosi dia dah ok sikit, bawak dia gi perhimpunan balik. Tak nak jugak beratur. Maka beemula lah drama airmata bila semua murid kena beratur nak masuk kelas. Tapi si qhalif ni tak der lah nangis beriya sangat, Terpaksalah si ibu ni hantar sampai kelas. 


Tengok lah nih. Takut sangat ibu kau cabut lari. Aku tinjau kat pintu kelas tu jer. Kejap-kejap dia toleh belakang. Bila kau bagi signal nak balik, dia tak bagi. Berkerut-kerut dahi suruh stay. Ibu peduli hapa kan. Kau nak ibu duduk sekali dalam kelas tu ker? Memang tak lah. Tengok Qhalif dah ok dan dah start main tanah liat. Aku pon cabut. Tak kuasa lah nak tunggu lama-lama.

Macam biasa, pagi sekolah petang daycare. Ada kelas tahfiz sekali tengah hari tu. Sama macam abang denga kakak dia dulu. Kurang sikit monthly fees lepas masuk tadika ni. Fees PASTI antara yang murah dan ini yang aku mampu. Yuran pon masik sama. Apatah lagi cikgu-cikgunya. Memang setia dengan PASTI dari zaman Iman Hakimi dulu.

Macam mana Qhalif lepas masuk tadika? Hurmmmm... Ini yang aku agak risau. Masuk jer keta cakap... 'Ibu, kita nangis kat skolah'... ppffttt... Sebelum tidur... 'Ibu, esok sekolah tak?' Asal kejut pagi soh mandi... 'Ibu, kita tak nak sekolah'... ppffttt... Kau dah kenapa nak. Bermulalah sesi interview dengan anak.... 

Ibu: Ada budak buat Qhalif ker?
Anak: Tak ada.
Ibu: Qhalif tak main-main dengan kawan ker?
Anak: *Diam
Ibu: Kenapa tak nak sekolah?
Anak: Nak ikut ibu pergi kerja
Ibu: *facepalm

Aku wassup cikgu dia tanya betul ker Qhalif nangis? Sekali betul lah. Cikgu cakap masuk kelas nangis. Dah habis kelas sambung nangis balik. Tapi kejap lah nangisnya. Dulu kemahen lagi asyik tanya bila nak sekolah PASTI. Dok berzikir bila nak sekolah. Sekali bila dah sekolah PASTI tak nak pergi sekolah pulak. Pagi-pagi kekadang bad mood tak nak pergi sekolah. Boleh mengundang amarah dibuatnya.


Terlalu awal lagi kot nak high expectation dengan anak. Baru lagi kan. Hope lelama nanti ok. Smoga minat Iman Qhalif nak ke sekolah terbuka. Cikgu rajin jugak hantar gambar dalam group WhatsApp. Dah kenapa lah pakai kopiah cenggitu nak oiii. Terkeluar rambut bagai. Tengok ok jer dia dalam kelas ni... hurmmmm... 

Note: Baru sekolah seluar dah tertukar. Tapi dah dapat balik. Selipar pon tertukar jugak. Sebelah besar sebelah kecik. Yang tertukar selipar pon tak der tanda-tanda nak pulangkan balik... haishhh... 


14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun. Ini lah birthday gir...

Selamat Hari Lahir MAK!!!

14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun.


Ini lah birthday girl nya... Selamat Hari Lahir Mak ku sayang. Dah 78 usia mak. Alhamdulillah... masih bertenaga lagi. Cuma tak boleh nak masak dah sebab tak berapa nak kuat kalau berdiri lama. Berat badan mak turun mendadak since beberapa tahun lepas. Tak tahu kenapa. Sebelum ni mak kita berisi tau. Sekarang dah kurus... huhuhu... Makan banyak pon berat tak boleh nak naik dah.

Sejak dah tak sihat nih, duduk rumah jer lah. Dulu mak active join group marhaban. Ada jer jemputan setiap minggu. Macam-macam buah tangan lah bawak balik. Baju marhaban berpasang-pasang. Cantik-cantik pulak tu.. hehehe... Solat terawih tak tinggal. Habis terawih masuk tadarus pulak. Mak ada jugak mengajar kawan dia mengaji. Cuma sejak sakit ni semua berubah. Dah tak boleh nak active macam dulu. 

Sedih jugak lah tengok keadaan mak macam tu. Apa pon syukur sebab mak masih boleh uruskan diri dia sendiri. Just small celebration untuk birthday girl sabtu haritu. Di usia 78 tahun dengan kehadiran 26 cucu dan 3 cicit. Lagi 2 cicit still dalam perut lagi... ngeeee... Untuk mak, semoga mak dilimpahi kesihatan yang berpanjangan serta diberkati kehidupan didunia dan diakhirat. I love you so much Mak 

Note: Rindu nak rasa masakan mak. Since mak sakit dah lama mak tak masak sebab kudrat dah tak kuat :-(



Bukan mudah nak jadi Blogger sebenarnya. Lebih-lebih lagi bila kau kena bahagikan masa antara kerja...

Dilema BLOGGER PART TIME!!!

Bukan mudah nak jadi Blogger sebenarnya. Lebih-lebih lagi bila kau kena bahagikan masa antara kerja hakiki dan juga kerja sampingan. Iaitu Penulis Blog lah. Teringat masa mula-mula buat blog. Dulu aktif dalam forum susuibu.com. Dari situ bila tengok ramai member-member forum yang ada blog. Kau pon sibuk nak ada blog jugak. Tujuan asal kau buat blog pon sekadar untuk menulis dan juga mengisi masa lapang.



Tapi lepas beberapa tahun berkecimpung dalam dunia blog ni, kau dah mula nampak yang ianya boleh mendatangkan hasil. Mula-mula dapat cash out duit nuffnang hasil tabungan bertahun-tahun. Lepas tu dapat advertorial dan semuanya berubah bila kau dah mula dapat job untuk product review, food review dan juga invitation untuk join event. Memang tak dijangka jugak lah. Rezeki kan. Tapi…. Banyak dilema bila kau jadi blogger part time nih. 

Dilema sangat bila kau banyak dapat invitation yang tarikhnya tak kena dengan kau. Event on weekdays. Ni memang masalah. Dah lah cuti diperuntukan untuk setiap bulan. Contoh… cuti aku ada 25 hari untuk setahun. Setiap bulan HR akan masukkan 3 hari. Kalau cuti kau habis 3 hari untuk bulan tu, kau kena unpaid leave even cuti kau banyak lagi. Faham tak? Tak faham tak per lah.  Cuti yang ada tu lah aku kena standby kalau ada kecemasan… anak demam ker. Nursery tutup ker. 

Awal tahun ni ada 3 event yang aku terpaksa tolak sebab cuti aku dah habis untuk bulan January. Event best-best pulak tu… huhuhu… Sebab tu aku prefer event on weekend dan boleh bawak family sekali. Kalau event yang tak boleh libatkan family, memang aku tolak. Siapa nak jaga anak-anak? Ni baru dilema pertama.

Dilema kedua pulak. Ada event yang kau teringin sangat nak pergi. Tapi kau tak reti nak drive sendiri pergi kat tempat event tu berlangsung. Jalan yang kau tahu… pergi/balik kerja. Jalan gi umah mak/mertua dan juga jalan kawasan tempat tinggal kau. Bab jalan ni memang aku lemah. Sebab daya ingatan aku tak kuat untuk hafal selok belok jalan. Memang aku tak reti. Nak pakai waze? Memang waze my time kot sebab tak pernah pakai… ppffttt…

Dilema ketiga. Bila kau ada anak kecik. Agak payah jugak kalau pergi event dengan baby nih. Tau lah baby kan. Ada masa dia cranky. Lebih-lebih lagi anak kau jenis breastfeed. Mana kau nak cari nursing room masa tengah event kan. Kang selak kat situ kena kecam pulak. Dah lah anak kau kuat mengempeng. Stok susu pulak nan hado kalau nak tinggalkan kat rumah. Hurmmmm…

Dilema keempat. Food review dan jugak job review. Tengok offer blog review, aku pandang sipi-sipi jer. Sebab aku takut tak boleh nak commit. Aku tak nak ambil dan minta banyak-banyak job review sebab aku fikir kedudukan aku sebagai blogger part time. Mana ada masa sangat. Dengan kerja hakiki dan urusan anak-anak lagi. Internet connection pon kau harapkan HP jer. Dekat rumah ada PC. Tapi internet nya tak ada. Weekend memang busy dengan urusan rumahtangga. Kau nak update blog pon memang tak lah on weekend tu. 

Food review pulak kalau boleh bawak family, memang aku tak tolak. Tapi kalau untuk single invitation… minta maaflah. Tak sanggup aku makan sedap-sedap tanpa anak-anak dan suami disisi. Sebab tu kalau ada invitation untuk food review aku tanya dulu. Iyerlah… #makanakempat kan. Tapi banyak mana pon diorang makan. Rezeki anak-anak lah kalau dapat food review yang boleh bawak family. Jadinya… Food review weekend ni untuk Crab Factory aku terpaksa tolak. Daripada aku teringat anak-anak masa makan, baik tak payah kan. 

Cukup lah empat dilema aku. Yang last ni bukan dilema. Tapi luahan perasaan. Payment untuk job review. Aku tahu lah aku ni blogger picisan… blogger ikan bilis. Orang pon tak berapa nak pandang sangat. Kekadang sedih jugak bila dapat email offer job review. Bila reply dengan harga quotation yang kita minta, terus senyap. Bukan banyak pon. Mana ada yang percuma sekarang ni. 

Aku terima jugak gift review. Kau bagi barang, aku review barang kau. Kena ada win win situation. Paling bersyukur bila dapat job review with free gift dan juga payment. Apa-apa pon… semua ni bergantung pada rezeki jugak kan. Semoga rezeki sampingan aku dalam dunia blogging ni bertambah tahun ni. Boleh lah tampung perbelanjaan harian yang makin mencengkam poket sekarang nih. 

Yang penting, kau jangan ada perasaan hasad dengki dengan kawan-kawan blog kau yang selalu dapat job. Sila fahami konsep ‘REZEKI’ ok. Panjang pulak karangan aku ni. Kalau korang ada barang yang nak aku review, jangan segan silu pm aku yerp… erkkkk… Hahahaha… Sambil-sambil kan. 

Note: Lambat dapat payment pon antara dilema seorang blogger jugak ni… haishhhh… 



Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak ke...

Back To School | Darjah 1 Dah


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap jer dah naik Darjah 1 anak dara nan sorang ni. Badan comel lote jer... petite macam ibu jugak. Hari pertama persekolahan haritu memang betul-betul sibuk dan agak memenatkan jugak. Ke sana sini uruskan van, transit dan jugak ajar/kenal van sekolah.


Pagi sekolah Agama. Hantar KAFA integrasi kat area Bangi jer. Nasib ada kekosongan lagi sebab tempat limited. Yang best nya sebelah surau. 1st day sekolah tu kan hujan. Kami hantar Qahirah pagi tu. Dapat pulak satu kelas dengan kawan tadika PASTI. Suka lah dia. Tunggu sekejap jer pon. Tengok anak dara tu ok... Tak nangis. Terus kitorang gerak. 

Kau bayangkanlah hari pertama persekolahan tu aku ngan husband baru nak cari van dengan transit. Van dah ada cuma nak confirmkan saja. Once dah confirm suruh kakak van amik terus kat sekolah agama. Misi mencari transit pulak. Kat rumah ni ada. Tapi tak amik ikut jam lah pulak. Kalau aku amik. Rugi sebab transit tak sampai 2 jam. Nasib van ni ada amik transit. Malas nak fikir panjang, amik dengan van yang ada transit sekali.

Iman Hakimi aku tak kisah sangat sebab dia dah independent. Tak payah nak transit bagai. Anak dara ni tunggu dah besar sikit baru aku berani tak nak transitkan dia. Sekolah Agama masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 10.30 pagi. Balik sekolah agama tu kami ajar dia naik van dulu. Just tunggu kat rumah jer lah. Selesai sekolah pagi.


Maka bersambung pulak sekolah petang. Kami ajar terus naik van pergi sekolah. Follow van dari belakang jer. Biasalah bila 1st day kan. Agak sesak sikit sekolah. Maklumlah... anak masuk darjah 1 kan. Nasib awal-awal dah tahu nama kelas anak. Ada ditampal senarai kelas untuk anak-anak darjah 1. Terus beratur ikut signboard kelas. Tahun ni ada 12 kelas untuk Darjah 1... phewwww... Alhamdulillah... Qahirah dapat kelas bawah. Tak payah naik turun tangga. Lega hati aku. Dah lah bag sekolah besar dari orang ☺

Aku tunggu sampai rehat. Tapi dok perhati dari jauh jer lah. Yang bagus sekolah ni, ada nama kelas dekat meja kantin. So bebudak ni tahu lah mana dorang kena duduk. Bila 1st day tu kau faham-fahamlah. Kantin pon penuh dengan parents jugak, Memula tengok qahirah duduk jer. Pastu hilang. Bila tinjau tengok dia dah beli makanan. Terkedek-kedek berjalan bawak mangkuk. Pandai dia bawak diri walaupon baru hari pertama masuk sekolah.

Mommy monster dan anak daranya ☺

Alhamdulillah... Semua urusan untuk hari pertama persekolahan berjalan dengan lancar. Qahirah dah pandai dan kenal van yang dia kena naik. Dah tau transit dekat mana. Dan tahu apa kena buat kat transit tu nanti. Hari kedua dia dah fully naik van dan jugak transit. Memang aku manfaatkan cuti dua hari untuk ajar semua ni. Antara benda yang paling merisaukan ibu bapa bila uruskan transit anak-anak. 1st time anak naik van sekolah. Siapa tak risau. 

Note: Perasaan bila anak masuk tadika berbeza dengan perasaan bila anak dah masuk darjah 1 ☺



Bila dah ada anak kecik ni kan. Antara perkara yang perlu dititikberatkan adalah PAMPERS. Pemilihan...

Pengeringan Lebih Cepat Dengan BabyLove PlayPants NanoPower Plus

Bila dah ada anak kecik ni kan. Antara perkara yang perlu dititikberatkan adalah PAMPERS. Pemilihan pampers adalah sangat penting. Kenapa penting? Kalau salah pilih pampers, berkemungkinan besar anak kau boleh kena ruam sebab tak sesuai. Orang kata kalau beli pampers ni kena try and error. Jenama mana yang sesuai dan jenama mana yang tak sesuai. Kulit budak kan sensitive. Kita sebagai ibu kena ambil tahu mengenai tahap sensitive kulit anak kita. Sian nanti merah-merah punggung anak.

Model pampers BabyLove of the day ☺

Ni nak share dengan korang mengenai pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus. Memang best betul lah pampers ni sebab ianya diperbaharui dengan inovasi pengeringan yang lebih cepat. Mana tak cepat kering sebab diperbuat dari Gel Manik Nano yang menjadikan kesan penyerapan tinggi yang meyerap lebih cepat dan sempurna. Memang sesuai untuk penggunaan di waktu siang atau pon malam. 


Antara keistimewaan lain yang ada pada pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus ialah:
  • Bubble Soft sheet yang memberikan sentuhan lembut dan kekeringan tambahan untuk kulit halus bayi anda
  • Standing Leaks Guards atau pengawal kebocoran yang memberi perlindungan tambahan terhadap kebocoran pada kaki
  • Stretchy Waist Elastic yang lembut dan selesa di kawasan pinggang dapat menampung setiap pergerakan bayi
  • Air Flow Bacvk Sheet atau aliran udara membolehkan peredaran udara, membantu untuk menjaga kulit bayi anda segar dan kering 



Memandangkan Iman Harraz dalam fasa melasak sampai kau nak pakaikan pampers pon susah. Berpusing sana sini. Rasa macam nak bergaduh dengan anak. Pampers BabyLove Paypants ni sangatlah membantu sebab kau cuma sarungkan jer macam pakai seluar. Memang senang lah nak pakaikan. Nak bukak pon senang. Kau koyak jer kat bahagian tepi tu.

Ibu... cutenya pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus ni ☺

Overall pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus memang best sebab punggung anak kau kekal kering even pampers dah penuh. Sangat sesuai untuk dipakai diwaktu malam kalau kau jenis tido tak sedar diri sampai lupa nak tukar pampers anak.. hahaha,.. Lepas tu kan, corak yang terdapat pada pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus ni sangat lah cute.

Kalau korang nak try pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus, ianya didatangkan dengan saiz S (4-8 kg), M (7-12 kg), L (9-14 kg), XL (12-17 kg) dan XXL (15-25 kg). Boleh terjah Website LAZADA sekarang dan nikmati promosi BELI SATU PERCUMA SATU... Wowwww... 






Alhamdulillah... Tahun 2016 sudah hampir sampai ke penghujungnya. How time flies. Syukur masih d...

Pahit Manis 2016 | Selamat Datang 2017


Alhamdulillah... Tahun 2016 sudah hampir sampai ke penghujungnya. How time flies. Syukur masih diberi peluang olehNYA untuk bernafas hingga saat ini. Mungkin ini entry terakhir aku untuk tahun 2016. Berjumpa lah kita nanti untuk entry baru tahun 2017 nanti yerp. Maaf kan aku andai sepanjang tahun 2016 aku jadi penulis blog ni, ada terkasar bahasa dalam mengarang entry. Atau terlebih bicara dalam meninggalkan komen di kotak komen kamu semua. Mana tahu ada yang terasa kan. Semuany secara tak sengaja. Maaf yerp.

Yang pasti, masa berjalan dengan sangat pantas. Suka duka sepanjang tahun memang tak terkecuali. Aku juga terkena tempiasnya. Banyak jugak dugaan yang datang pada aku dan keluarga untuk tahun 2016 nih. Dugaan yang tak pernah lari dari hidup kita semua. Hanya kekuatan, semangat dan doa yang mampu dipohon supaya diberi kesabaran dan semangat dalam menghadapi apa jua cabaran yang datang. Ok... tak nak bebel panjang-panjang. Jom kita imbas kenangan suka duka yang aku lalui sepanjang tahun 2016 ni.



Antara peristiwa yang aku tak kan lupa seumur hidup. Tragedi awal tahun. Orang lain sibuk dengan hari pertama persekolahan anak-anak. Aku pon tak terkecuali. Hantar anak 1st day masuk tadika. Pada hal dah 6 tahun kot. Tak hantar pon tak per kan. Kau kan hover. Dalam happy-happy tengok ragam anak. Boleh pulak kau pitam @ pengsan kat situ. Ini semua penangan tekanan darah rendah. Saat entry tu di tulis, aku masih rahsiakan yang aku mengandung. Nak surprise lah kononnya. Tapi kalau aku pregnan memang HB rendah. Dah lepas bersalin ni pon masih boleh rasa lagi. Nak kena buat medical check up lah nanti.



Rahsia yang aku simpan. Tapi ada kawan-kawan blogger yang rapat dengan aku tahu yang aku tengah pregnant masa tu. Alhamdulillah... Bertambah ahli keluarga. Aku masih hutang kisah pengalaman bersalinkan Iman Harraz dalam kereta. Draft dah lama siap. Tunggu publish jer. Dalam banyak-banyak tarikh, 29 February jugak tarikh yang dipilihnya untuk melihat dunia. Memang cepat proses kelahiran kali ni. Syukur...



Dugaan aku masa dalam pantang. Tersangatlah hebat. Hari ke enam  baby kena admitted due to jaundice dekat Az Zahrah. Kau bayangkanlah dalam pantang kau berjauhan dengan baby. 3 hari 2 malam tu. Menangis tak hingat lah aku. Tak dapat baby, dapat cium bau baby pon tak per lah. Start dari situ lah episode aku naik turun klinik kesihatan bermula. Dari klinik kesihatan, berpindah pulak ke Hospital Serdang sebab jaundice masih turun naik. Memang stress tak hingat dunia. Dengan nak uruskan anak-anak yang lagi 3 orang tu.

Dengan siapa lagi kau nak harapkan? Sendiri-sendiri lah harung. Pepagi lepas subuh nk gerak gi spital Serdang. Hangkut semua anak-anak pepagi tu. Haishhh... Kalau dikenangkan kembali, memang boleh nangis dibuatnya. Untunglah korang yang ada parents dekat-dekat dan masih kuat lagi. Macam aku ni... Dah lah berpantang sendiri, macam-macam dugaan pulak tu.



Dugaan datang bertimpa-timpa. Iman Harraz admitted dekat Hospital Serdang due to UTI (Urine Tract Infection). Sebab tu jaundice dia lama. Aku pon tak tahu apa puncanya. Doctor cakap kena on antibiotic selama 7 hari untuk matikan kuman. Kesan dari UTI ni boleh effect buah pinggang kalau tak buat rawatan. Kau bayangkan perasaan aku macam mana. Dengan pantang yang belum habis. Siapa nak jaga anak-anak? 7 hari berkampung dekat hospital. Dalam tempoh rawatan tu pulak ada macam-macam hal berlaku. Antaranya Iman Harraz demam. Boleh meroyan kau dibuatnya. Kau nangis malam-malam kat spital mengenagkan nasib. Haishhhh... bergenang plak airmata ni :-(



Allah uji lagi aku dan suami. Sebulan lepas tu Iman Harraz admitted lagi. Kali ni kena jangkitan pneumonia. bulan ramadhan pulak tu. Luluh hati seorang ibu. Dah berapa banyak ubat dan antibiotik yang masuk dalam badan anak aku ni. Dulu kes UTI. Kalini Pneumonia pulak. 5 hari 4 malam jugak lah bermalam dekat hospital. 

August, September, October, November dan December - Bulan Rezeki


Alhamdulillah... Lepas bertarung dengan kisah sedih beberapa bulan, allah datangkan rezeki dalam dunia blogging. Walaupon tak seberapa, tapi tetap rezeki. Dapat beberapa job review. Antaranya Minyak herba asma mujarab, Majlis perasmian restoran De'Don, I-angel baby hip seat, Crochet Lela AB, Food review di Just Seafood dan juga dapat pergi Aquaria, KLCC untuk pelancaran product Scott’s® DHA Gummies.
 

 Dapat tiket Suway lagoon

Dan yang paling best selain dari dapat token untuk product review, bila dapat [hadiah printer] nih. Memang unexpected sangat. Hadiah besar untuk tahun 2016. Blogging ni pon dah macam sumber pendapatan sampigan aku. Alhamdulillah atas rezeki dariNYA ini.

Awal tahun 2016 yang banyak kisah sedih nya kan. Bila kenang balik rasa macam...Betapa kuatnya aku harung dugaan-dugaan ni semua. Allah baru uji aku sedikit kalau nak dibandingkan dengan orang lain yang lebih hebat dugaannya. Kalau kau duduk hospital tu, baru kau rasa insaf. Erkkk... Panjang betul entry penutup 2016 aku nih. 

Last but not least, smoga rezeki kita dalam dunia blogging ni bertambah tahun depan. Azam aku kali ni nak istiqomah kumpul duit tabung. Memandangkan kos sara hidup makin meningkat setiap tahun kan. Duit tabung tu boleh lah buat back up untuk cuti-cuti atau untuk perbelanjaan persekolahan anak-anak untuk tahun yang seterusnya. 

Selamat Tinggal 2016 yang banyak duka dari suka. Selamat Datang 2017 dengan harapan semoga beertambah rezekinya. 

Note: Back to normal routine lah next year yerp ☺☺
  😢

😢

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks