Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Misc. Show all posts
Showing posts with label Misc. Show all posts

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung?...

Biarkan Anak Balik Sekolah Seorang Diri | PARENTS... Please Take Note

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung? Kalau tak ada rasa apa-apa memang korang jenis tak ada perasaan. Aku yang baca ni rasa macam nak nangis... Speechless. Terus teringat dekat anak sendiri yang tengah sekolah tu. 


Dari komen-komen yang aku baca. Budak ni sekolah dekat Seksyen 7, Bangi. Rumah dia dekat Seksyen 8, Bangi. Kelas koko setiap hari Rabu. Kalau ada kelas koko dia kena blik sekolah jalan kaki. Kelas koko habis pukul 4.00 pm kalau tak silap. Kalau korang nak tahu, dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu jaraknya boleh tahan jauh jugak. Kau kena lalu roundabout. Jalan yang boleh tahan sesak. Tak tahu lah kalau budak ni lalu short cut. Tapi dari penceritaan, budak ni ikut roundabout dan bukan jalan short cut.

Kau bayangkan dengan keadaan cuaca yang ada masa nya hujan dan panas terik. Dan kebetulan petang rabu tu hujan. Balik sekolah jalan kaki dalam keadaan hujan dan basah. Allah... Kesian sangat-sangat. Yang aku hairan, parents budak ni tak risau ke dengan keselamatan anak dia ni? Buatnya yang nak tumpangkan anak dia balik tu orang jahat? Zaman sekarang kau kena fikir keselamatan anak jugak. Zaman dulu dengan sekarang lain. Dulu aku pergi sekolah agama jalan kaki jer. Agak jauh jugak dari rumah. Tapi dulu jenayah tak macam sekarang. Totally different.

Bersangka baik. Mungkin 2 bijik kereta yang ada kat rumah tu rosak. Kalau rosak, kau kena ada planning macam mana nak amik anak. Atau mungkin emak budak ni ada masalah lain yang buat dia tak boleh amik anak dia. Atau mungkin mak dia dalam pantang. Kalau korang nak tahu, dah 5 orang pernah hantar budak ni balik. Maknanya parents dia memang tak kisah pon pasal keselamatan anak dia. Baca nih:


Tahun lepas mak dia dalam pantang. Tahun ni? Pantang jugak ker? Bagi aku simple jer. Kalau kau dan suami ada hal dan memang tak boleh amik anak balik dari koko, kau cakap dengan anak tak payah pergi kelas koko. Kalau anak kau nak pergi jugak, kau upah lah jiran atau van untuk tolong ambilkan. Hari biasa aku tak tahu budak ni balik macam mana. Yang cerita ni kalau ada kelas koko (kokurikulum) mak dia suruh balik jalan kaki. 

Kalau korang nak tahu, budak ni Darjah 6. Owh... mungkin parents ni nak ajar anak dia berdikari. Hello... Kalau nak ajar anak berdikari, bukan macam ni caranya. Ini kau dah bahayakan nyawa dan keselamatan anak kau sendiri. Orang jahat ada dimana-mana. Depan mata kau pon diorang boleh culik inikan jalan kaki sorang balik rumah. Petik jari jer. 

Aku anak balik lambat pon aku dah risau even dia naik van sekolah. Ada satu hari tu dah pukul 7.30 pm pon tak sampai rumah lagi, Aku dah risau. Selalunya pukul 7.00 pm dah sampai rumah. Suruh husband call van. Rupanya van hantar budak lain dulu sebab budak tu sakit perut. Lega rasa. Nak biar anak aku main kat luar pon aku dah risau. Inikan nak biar anak balik jalan kaki. Tapi since diorang dah sekolah ni, baru aku bagi kelonggaran sikit nak main kat bawah. Dengan syarat, abang dia kena ada. 

Macam Iman Hakimi pulak, since dia dah berkawan ni, aku limitkan jarak dia. Paling jauh pon pergi flat sebelah dengan surau jer. Habis majlis kat surau terus balik. Lebih dari tu tak boleh. Kekadang aku naik risau nengok budak-budak naik basikal. Melintas jalan besar pergi kedai. Allah... tak risau ker parents dia biarkan anak naik basikal tanpa pengawasan orang dewasa. 

Untuk budak ni memang aku sedih dan kesian sangat-sangat. Aku tak dapat bayang kan budak sekolah balik jalan kaki dalam keadaan hujan. Kalau korang duduk bangi, korang boleh tahu jarak dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu. Boleh tahan jauh tau. Kalau rumah dekat dengan sekolah aku tak kisah. Semoga anak ini sentiasa dibawah lindunganNYA. Syabas pada warga Bangi yang prihatin hantar budak ni balik. For you PARENTS... Tolonglah... Jangan abaikan keselamatan anak. Jangan bahayakan nyawa anak sendiri. 

Bukan nak mengaibkan parents budak ni sebab aku pon tak tahu siapa parents dia dan budak tu pon aku tak kenal. Cuma kita amik pengajaran dari cerita ni. Jangan bila jadi apa-apa yang tak elok pada anak baru nak menyesal. 

Note: Even aku suka bertekak dengan anak-anak, tapi bab keselamatan diorang aku jaga betul-betul, Especially kalau kat luar. Lantak lah kau nak pandang-pandang jeling-jeling bila aku jerit kat anak. Yang penting anak aku ada depan mata. Sebab si qhalif dengan qhahirah ni suka jalan menonong... ppffttt...



Mau tak menggelabah bila temperature kereta tiba-tiba naik. 1st time kena nih. Dan aku pon tak tahu yang itu tanda-tanda yang kereta sedang...

Bila Temperature Kereta Tiba-Tiba Naik !!!

Mau tak menggelabah bila temperature kereta tiba-tiba naik. 1st time kena nih. Dan aku pon tak tahu yang itu tanda-tanda yang kereta sedang mengalami high temperature... ppffttt... Memang boleh membahayakan nyawa betul woihhh!!! Kereta boleh terbakar. Kisahnya.....


Balik kerja petang isnin tu. Cuaca hari isnin tu memang panas semacam lah. Macam biasa... Masuk jer kereta terus bukak tingkap kereta. Dah sejuk sikit baru on aircond. On the way balikk tu aku rasa macam aircond tak berapa function. Rasa panas even kau dan kukak 2. Lepas tu terpandang meter dashbord kat sebelah kanan. Erkkkk... Kenapa bar tu naik tinggi sangat?? Yang aku perasan kalau normal bar tu hanya 3 jer. Tak per... Aku buat relax. Off aircond and bukak tingkap. Tapi bar macam tu jugak. Dia turun 4 pastu naik 5.

Aku tak terfikir lagi yang itu tandanya kereta dalam high temperature. Sampai Tadika Qhalif. Aku off enjin. Tapi pelik sebab kereta still berbunyi. Macam bunyi kipas berpusing. Pada hal enjin dah mati. Arghhhh... Mesti ada something wrong somewhere nih. Aku on off engine, pon macam tu jugak bunyinya. Tak per... Amik Harraz pulak. Sampai nursery aku buat benda yang sama. Masih berbunyi. 

Rasa tak sedap hati, aku call husband. Tapi Husband tak boleh nak agak apa masalahnyaa. Aku record and amik sekali gambar meter hantar dekat husband nak tunjuk gambaran sebenar. Sementara tu aku on off kereta nak tahu bunyi ada lagi ker tak. Ok... dah tak ada. Aku masih tak terfikir lagi bahawa bahayanya memandu dalam keadaan temperature tinggi. Terus drive nak amik Qahirah pulak. Dah nak keluar simpang husband call suruh balik rumah terus. Tu tanda temperature kereta tinggi. Kereta boleh terbakar.

Ok... Nasib tak keluar simpang lagi. Terus patah balik rumah. Kereta pon bawak slow-slow and aircond tak bukak. Parking kereta. Off engine tapi masalah yang sama jadi. Bunyi macam kipas masih terpasang. Relax jap. On off macam aku buat kat nursery tadi. Menjadi... phewwwww... Qahirah balik petang tu naik van sekolah.

Apa Nak Buat Bila Temperature Kereta Naik?


Sepatutnya bila temperature kereta dah tinggi kau kena cepat-cepat berhentikan kereta di tepi jalan. Buka bonet depan, biarkan seketika enjin sedikit sejuk barulah periksa apa yang rosak. Alhamdulillah... Allah pelihara perjalanan balik aku anak beranak. Kau bayangkanlah aku drive dari Cyberjaya ke Bangi dalam keadaan meter 5 bar (macam dalam gambar tu). Tak ker bahaya. Bila tak tau ilmu pasal kereta macam ni lah. Main redah jer.

Antara penyebab boleh mengakibatkan suhu naik antaranya air cooling radiator kering, radiator tersumbat, drain screw radiator longgar, tidak menutup penutup radiator dengan baik, sensor suhu tak betul, hos penyambung ke radiator bocor, water pump rosak atau tersumbat, kipas radiator atau termostat rosak. Hamek kau... Satu benda pon aku tak tahu. Yang aku tahu, tempat isi air tu masih penuh. 

Semalam dah hantar kereta masuk bengkel. Terpaksalah emergency leave semalam. Pagi hantar kereta petang baru siap. Total kena RM210. Dalam keadaan nak tunggu gaji ni kan. Faham-faham jer lah :-(

Note: Orang perempuan, sila amik tahu pasal kereta. Peringatan buat diri sendiri.



Shell baru-baru ini telah melancarkan #StationStories , iaitu siri video dalam talian yang menampilkan cerita sebenar rakyat Malaysia dan p...

SHELL Raikan Rakyat Malaysia Dan Perjalanan Unik Mereka Menerusi Siri VIDEO WEB!!

Shell baru-baru ini telah melancarkan #StationStories, iaitu siri video dalam talian yang menampilkan cerita sebenar rakyat Malaysia dan perjalanan mereka yang unik dalam kehidupan. Tanpa skrip, tanpa castings atau pelakon, siri ini hanya bergantung kepada cerita-cerita sahih daripada orang-orang yang berjalan melalui pintu Shell.


  • Mula disiarkan di laman media sosial pada tahun 2015, #StationStories memaparkan kisah benar rakyat Malaysia, yang terdiri daripada pelanggan yang melangkah masuk ke stesen minyak Shell.
  • Kepelbagaian kisah-kisah tersebut adalah  kerana mereka yang berkongsi cerita mempunyai kelainan tersendiri. Ianya disatukan dengan nilai-nilai seperti rasa hormat-menghormati, kesungguhan, kasih sayang dan harapan.
  • Kini dalam tahun ketiga, siri video tersebut telah ditonton sebanyak 11 juta kali sehingga kini.

Shell melancarkan
#StationStories, satu siri web yang memaparkan kisah benar rakyat Malaysia dan keunikan perjalanan hidup mereka. Tanpa skrip, uji bakat atau pelakon, siri tersebut bergantung pada kisah benar pelanggan yang melangkah masuk ke stesen minyak Shell.

Pada tahun 2015, Shell Malaysia mencetuskan satu program transformasi selama tiga tahun yang dikenali sebagai “Welcome to Shell” yang meletakkan para pelanggan sebagai paksi atas dalam apa jua yang dilakukannya. #StationStories disiarkan buat pertama kalinya pada tahun yang sama sebagai platform untuk Shell berhubung dengan rakyat Malaysia dan meraikan kepelbagaian mereka.

Berikutan kejayaan edisi pertama, Shell membawa siri web itu ke tahap yang lebih tinggi pada tahun 2016 dengan menampilkan kisah-kisah perkembangan individu dan cerita yang penuh berinspirasi. Kini dalam tahun ketiga, Shell sekali lagi merakamkan pelbagai kisah yang menyentuh hati, seperti dikongsi oleh pelanggan Shell Malaysia dari seluruh negara.

Ketua Pemasaran Runcit Shell Malaysia, Ben Mahmud berkata, “Shell mengalu-alukan kedatangan lebih 10 juta pengunjung ke stesen-stesen minyaknya setiap minggu. Kami percaya semua orang mempunyai kisah unik mereka yang tersendiri untuk diceritakan, dan #StationStories telah menjadi platform yang membolehkan kami berhubung dengan para pelanggan serta berkongsi kisah mereka sebagai inspirasi kepada orang lain. Selama beberapa tahun ini, #StationStories telah membolehkan kami untuk mengenali pelanggan dengan lebih dekat lagi, dan mengetahui kisah mereka yang berlandaskan nilai-nilai seperti rasa hormat-menghormati, kesungguhan, kasih sayang dan harapan.”

Tambah beliau lagi, “#StationStories menggalakkan netizen untuk berkongsi cerita mereka juga. Maklum balas terhadap #StationStories sangat memberangsangkan dan kami terharu dengan penerimaan tersebut. Kami berharap dapat terus memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia dengan kisah-kisah yang mengetengahkan kepelbagaian dan nilai-nilai umum di negara kita.”



Sehingga kini, #StationStories telah mencatat lebih 11 juta tontonan di laman Facebook dan YouTube. Kaji selidik yang dijalankan oleh Shell menunjukkan bahawa video itu menyumbang kepada tarikan terhadap jenama, dan meningkatkan rasa ingin membeli produk Shell.

Pada majlis pelancaran #StationStories 2017, Shell menayangkan kisah Rasyidah dan Zakiah, edisi terbaharu dalam siri web itu. Bertemakan persahabatan, kisah yang menyentuh hati itu menampilkan dua orang pelajar universiti yang menjadi sahabat karib selama hampir satu dekad. Video #StationStories edisi 2017 akan disiarkan secara berperingkat sepanjang tahun ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai #StationStories, sila layari laman web shell.com.my/stationstories


    

Kebersihan dan kecantikan pada seorang yang bergelar wanita bukan terletak pada kulit wajah yang cantik dan bersih sahaja yer. Ia juga meli...

Review | Veet Sensitive Touch Electric Trimmer

Kebersihan dan kecantikan pada seorang yang bergelar wanita bukan terletak pada kulit wajah yang cantik dan bersih sahaja yer. Ia juga melibatkan kawasan tertutup seperti bawah lengan, kawasan keintiman dan kawasan-kawasan lain juga tau. Bercukur merupakan salah satu perkara yang penting dan perlu dititikberatkan bagi menjaga kebersihan. Kadang-kadang nak bercukur pon rasa ngeri jugak. Ngeri sebab takut terluka. Memang kena berhati-hati juga ketika menggunakan pisau cukur. Salah cukur memang boleh mendatangkan kecederaan. Nak buat Brazilian wax… Lagi lah tak berani woihhh!!! Macam ngeri jer.


Tapi sekarang ni para wanita diluar sana tak perlu risau dan gusar bila nak bercukur kerana VEET akan membantu anda semua dengan alat elektronik penaggal bulu pertama yang baru bagi memudahkan proses penjagaan dan perapian semasa bercukur iaitu VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER. Ianya direka khas untuk penampilan yang sempurna, menarik dan pada masa yang sama ianya sangat mudah, cepat dan lembut pada kulit.


Dah boleh ucap selamat tinggal pada pisau pencukur, pencabut bulu dan seangkatan dengannya lah. Selamat datang untuk VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER. Yang bestnya dengan VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER ni sebab ianya pelbagai guna. Bukan setakat untuk keguaan bawah lengan dan kawasan intim. Tapi juga boleh untuk membentuk dan merapikan kening, merapikan sideburns serta boleh membuang bulu-bulu halus dikawasan muka.

Antara barang-barang yang terdapat didalam set VEET SENSITIVE TOUCH BEAUTY TRIMMER 



Face:

1 x 2 Sided Trimming head – 16mm and 6mm
1 x comb attachment (2mm & 4mm) to uniform hair lenth
1 x Styler cap

Other Body Areas:

1 x 1 sided Trimming Head (20mm)
1 x comb attachment to uniform hair length

Other Accessories:

1 x Cleaning brush
1 x Beauty pouch to take it with you anywhere
1 x AA Battery


Aku berpeluang untuk mencuba sendiri VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER dan hasilnya amat memuaskan. Masa mula-mula pakai tu, agak terkial-kial jugak sebab 1st time pakai peranti elektronik untuk bercukur kan. Tapi lama-lama kau akan biasa menggunakannya. Dah tak payah risau pasal terluka lagi. Menjimatkan masa kau jugak... hahaha... Yang paling best, saiz nya yang kecil dan comel serta boleh dibawa ke mana-mana sahaja, packaging nya yang berwarna pink, senang nak pakai, aksesori yang berbeza untuk setiap bahagian dan mencukur dengan tepat dan lembut.

Kalau korang nak beli atau dapatkan VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER ni, harganya RM119.00 dan dijual di farmasi utama di seluruh negara serta ada dijual didalam talian. 

Kalau nak lebih lanjut, korang boleh layari:

Website


Facebook 




Produk Kesihatan Kecantikan Original Hanya di HCube Shop  Tak susah nak cari product kesihatan dan kecantikan sekarang ni kan kalau nak ...

Produk Kesihatan Kecantikan Original Hanya di HCube Shop

Produk Kesihatan Kecantikan Original Hanya di HCube Shop 

Tak susah nak cari product kesihatan dan kecantikan sekarang ni kan kalau nak dibandingkan dengan dulu. Sebab sekarang semua teknologi ada didepan mata. Kalau dulu semua info mengenai sesuatu produk kecantikan dan kesihatan kita boleh dapat hanya di TV, suratkabar dan juga pamphlet. Tapi sekarang ni lebih senang lagi bila semua maklumat, promosi dan pengiklanan hanya dihujung jari.

Tapi tu lah. Bila dah banyak sangat produk yang dijual secara online mahu pon offline, kita jadi rambang mata dan keliru. Produk yang dijual tu original ker tak? Ada pengesahan dari KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) ker? Status halalnya macam mana pulak? Nak beli pon rasa ragu-ragu kan. Nak beli barang online, tapi tak yakin dengan online seller. Acaner tu? 


Dah… Tak payah nak fikir sangat. Sebenarnya ada jer online shop yang menyediakan produk kesihatan kecantikan yang ORIGINAL. Korang boleh dapatkan di HCube Shop. Haaa… HCube Shop? Jual apa tu? Kalau nak tahu, HCube Shop ni menyediakan produk kecantikan kesihatan terkini dan berkualiti dengan harga yang berpatutan. Dan yang paling penting ORIGINAL. Terdapat lebih dari 300 produk yang popular dan terkini.

Tak yakin lagi? Nak tambah keyakinan korang. HCube Shop adalah Syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atas nama HCube Resources dengan nombor pendaftaran A S0354878-P. Jelas dan nyata kan. Ada macam-macam produk yang ditawarkan di HCube Shop ni. Kiranya macam one stop centre lah. Antaranya:



Ini sebahagiannya sahaja. Ada banyak lagi produk yang terdapat di HCube Shop ni. Kalau korang rasa nak mencuba atau membeli produk-produk ni, tapi rasa tak puas kalau tak ada testimoni dari pengguna. Jangan risau. Ada testimoni disediakan. Banyak feedback dari pelanggan yang berurusan dengan HCube Shop ni. Tak perlu diragukan lagi. Korang boleh baca dekat [SINI]. Banyak feedback kat situ dan rata-rata pembeli berpuas hati dengan service yang diberikan.

Pembelian Dan Penghantaran

Senang jer. Ada no account disediakan. Korang boleh baca dekat [SINI]. Penghantaran pula menggunakan perkhidmatan Poslaju National Courier. Pengeposan dilakukan setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad. Tracking number akan diberi selepas postage.


Yang Murah, Original dan Berkualiti hanya di HCube Shop. Jaminan wang akan dikembalikan kerana HCube Shop menitikberatkan kualiti dan keselesaan palanggan mereka. Kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai HCube Shop dan juga produk-produk yang dijual, boleh layari atau hubungi:

SMS/Wassap: 
017-3664440

FACEBOOK

YOUTUBE

INSTAGRAM

INSTAGRAM FEEDBACK



Kos sara hidup yang meningkat telah menyebabkan pengguna mencari alternatif untuk mengurangkan perbelanjaan. Namun bajet yang ketat tidak...

Dapatkan Carrier Junior Dalam Pek Isian Semula Dan Mudah Guna


Kos sara hidup yang meningkat telah menyebabkan pengguna mencari alternatif untuk mengurangkan perbelanjaan. Namun bajet yang ketat tidak bermaksud anda perlu mengorbankan keperluan penjagaan diri, terutamanya apabila tiba masa mandi untuk si manja anda. Sebagai jenama yang percayai dengan inovasi, CARRIE JUNIOR sentiasa mencari cara baru bagi memenuhi keperluan pengguna setia yang sentiasa mengutamakan nilai dan kualiti. Iyerlah... Jenama CARRIE JUNIOR telah mencipta nama lebih daripada 20 tahun dan jenama yang dipercayai dalam pasaran penjagaan diri kanak-kanak yang dirumus khas untuk kanak-kanak dan bayi.


Sebagai tanda penghargaan kepada pelanggan setia, CARRIE JUNIOR kini menawarkan pek isian semula, suatu pilihan penjimatan kos. Pek isian semula mudah guna, dan menjimatkan ini bukan sahaja khas untuk pengguna setia, tetapi juga sesuai untuk pengguna baru yang ingin mencari produk penjagaan diri buat si manja tanpa perlu berbelanja lebih.

Rangkaian CARRIE JUNIOR diformulasikan dengan Fruito–E, kombinasi ekstrak buah semulajadi yang diperkaya dengan nutrient dan vitamin bagi membantu menyubur, melembap dan melindungi rambut serta kulit lembut si manja. Rangkaian CARRIE JUNIOR memberikan anda pelbagai pilihan wangian buah-buahan bagi memastikan si manja sentiasa berasa segar dan bersih sepanjang hari. Carrie Junior yang bertindak membersih dengan lembut dan efektif ini sangat sesuai untuk kegunaan harian. 

Pek isian semula baharu ini turut membantu memulihara alam sekitar kerana ia mengurangkan keperluan membeli botol mandian baru yang akan meningkatkan pembaziran sisa plastik dan memberikan kesan buruk kepada alam sekitar. Dengan CARRIE JUNIOR Refill Packs, ibu bapa dapat berjimat dan menyelamatkan alam sambil menyediakan si manja dengan kelengkapan peribadi yang terbaik.

Diiktiraf Halal, rangkaian Carrie Junior termasuklan Baby termasuklah Baby Bath, Baby Shampoo, Hair & Body Wash, Baby Powder, Baby Lotion and Baby Oil. Ia juga mempunyai bau buah-buahan yang digemari kanak-kanak.

CARRIE JUNIOR Refill Packs kini tersedia untuk rangkaian Hair and Body Wash dan Baby Bath.


Pek isian semula CARRIE JUNIOR Baby Bath 500g berharga RM8.90* (Semenanjung) dan RM 9.30* (Sabah & Sarawak) manakala CARRIE JUNIOR Hair and Body Wash terdapat dalam harga RM9.90* in (Semenanjung) dan RM 10.40* (Sabah & Sarawak). Produk CARRIE JUNIOR boleh didapati di gedung-gedung runcit terkemuka, pasaraya hyper, pasaraya, dan farmasi terkemuka di seluruh Malaysia. *Harga termasuk GST.



Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujun...

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam


Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujung bulan March haritu. Kitorang anak beranak masuk acara larian. Tapi aku terkecuali lah sebab ada anak kecik kan. Lagi pon tiket hanya untuk 4 orang sahaja. Kelam kabut jugak lah sebab larian start pukul 7.00 pagi. Kalau ikut jadualnya lah. Tapi biasalah... mesti start lewat punya. Pukul 6.40 pagi baru kau nak keluar rumah... ppffttt... Dengan harapan semoga larian belum bermula.

Buat pertama kali jugak lah kami jejak Setia City Park tu. Nasib husband expert bab selok belok jalan ni. Memandangkan nak kejar masa, tak sempat nak breakfast. Just beli roti buat alas perut. On the way tu pulak boleh tapak kasut Iman Hakimi tercabut. Dedua belah pulak tu. Pada hal baru jer beli kasut. Dah macam mana kau nak lari nak. Sudahnya... pakai selipar jer lah. Sadis betul. Nak cari gam memang dah tak sempat. Nasib kau lah anak. Layan lah gambar-gambar ni yerp ☺

Baru sampai. Muka kimi stress sebab tak ada kasut nak lari ☺☺

Sampai-sampai tengok orang dah ready kat garisan permulaan. Haaaaa... kan dah cakap. Mesti start lewat punya. Kitorang sampai dalam pukul 7.45 pagi. Tak lama lepas tu Spongebob and Patrick pon keluar. Tak koser aku nak amik gambar sebab orang yang ramai. Baik aku amik gambar anak-anak ni haaa ☺☺

#makanakempat... Tak dapat bergambar dengan Patrick, balloon patrick pon jadilah. Nampak tak keterujaannya yang hover tu... hehehe... ☺☺ 

Sis tak lari pon. Sis jadi pompom girl sambil babywearing anak paling kecik menanti suami dan anak-anak digarisan penamat. Nasib anak kecik sis ni baik tak meragam. Ontok @ diam jer duduk dalam tu. Best yer kena polok dengan ibu ☺


Akhirnyaaaa.. Setelah lama sis menanti kelibat suami dan anak-anak digarisan penamat, muncul juga mereka dicelah-celah orang yang ramai tu. Risau jugak sis sebab lama jugak diorang lari. Mana lah tak sampai-sampai lagi ni.. Haaa.. gittew hati sis berbicara. Biasalah... lari dengan anak-anak kan. Bawak stroller lagi. Standby kot anak-anak tak larat.

Yeayyyy... Dapat medal ☺

Tahniah semua sebab berjaya menghabiskan larian sepanjang 3 km. Bermandi peluh dah masing-masing. Abaikan lah muka anak-anak sis yang stress sebab kepanasan dan keletihan. Ditambah pulak paksaan dari sis yang suruh ber posing dengan medal tu pulak.... hahaha... Ibu kau ni blogger nak. Kalau tak amik gambar tak sah. 


Ini lah dia medal yang anak-anak dan suami dapat. Cute sangat tau. Sis is sangat jealous hokay sebab sis tak dapat medal yang cute ni. Anak-anak pon teruja bila dapat medal ni. Especially budak ni ⬇


Ini lah budah yang hover teruja dengan medal yang dia dapat ni. Balik tu singgah supermarket beli barang basah. Di gantungnya medal tu kat leher. Tidur malam pon pakai medal. Pergi sekolah pon pakai medal. Balik akim dia pon medal masuh tergantung kat leher. Kau dah kenapa nakkkkk!!! Taksub betul dengan medal spongebob ni. Dua hari jugaklah kelakuan anak ketiga sis macam nih. Bila tanya nak masuk larian lagi tak? Katanya nak lari lagi. 

1st time masuk acara larian ni. 1st time jugak bagi anak-anak join. Ada macam-macam aktiviti kat Setia City Park, Shah Alam sempena Spongebob Run Malaysia ni. Tapi aku tak tunggu sampai habis. Tak menahan aku dengan cuaca yang panas berdeting. Baru pukul 9.00 pagi kot. Round-round kejap lepas tu balik. Lagi pon kimi ada latihan Silat. 

Note: Teringin jugak nak masuk larian sambil gendong anak. Ada jer yang lari sambil gendong anak kecik ☺













Happy 8th Anniversary to you my Blog. Dah lepas pon, Boleh pulak terlupa tarikh penting ni. Tarikh dimana aku mula menjadi penulis separuh ...

8 Tahun Dan Masih Bertahan!!!

Happy 8th Anniversary to you my Blog. Dah lepas pon, Boleh pulak terlupa tarikh penting ni. Tarikh dimana aku mula menjadi penulis separuh masa, penulis sambilan atau lebih dikenali sebagai penulis blog. Dari suka-suka terus jadi serious. Alhamdulillah.... Dah berusia 8 Tahun dan Masih Bertahan hingga saat ini. 


8 Tahun Dan Masih Bertahan!!!


Iyer... Aku pon tak percaya yang aku masih boleh bertahan. Sebab apa tau? Sebab ramai kawan-kawan blog yang seangatan dengan aku dah tak active blogging. Especially kawan-kawan blog zaman forum susuibu.com. Sebab forum susuibu.com lah aku create blog. Ramai kawan-kawan forum ada blog masa tu. Tak nak ketinggalan, kau pon buatlah jugak. Tukar-tukar link. Memang meriah lah waktu tu. Tapi sekarang ni semua member-member forum dah tak blogging lagi. Forum susuibu,com pon tak tak ada. Rindu woih!!! 😭😭

Dulu pon bukan main rajin lagi. Rajin blogwalking... Rajin join segmen... Rajin jadi tukang komen. Sekarang?? Kau dah jadi malas nak buat semua tu. Faktor ketuaan barangkali. Tapi tak der lah aku tak terjah langsung blog kawan-kawan. Cuma sekarang ni masa agak limited. Mana yang sempat, aku terjah. Kekadang jadi pembaca senyap jer. Tak tahu nak komen apa. Sorry korang kalau aku dah lama tak terjah dan tak tinggalkan jejak. Nak kena cari balik momentum blogging macam dulu.

Sepanjang 8 tahun blogging ni pon, dah beberpa kali tukar cat rumah ☺

Tak ingat tahun berapa ni

Cat rumah lagi tahun 2015 kot. 

Dan ini yang latest buat masa ni. Suci murni gittew

Pageviews pon makin bertambah. 8 tahun baru nak cecah 2 juta PV ☺

Dengan blog jugak kawan makin bertambah. Means dah 8 tahun jugak aku berkawan dengan korang kan. Dari yang belum kawin... Dah berkahwin. Dari yang belum ada anak... Dah dapat anak. Dari anak sorang... Dah bertambah 2,3,4 orang. Dari berhubung di alam maya, terus besua dialam realiti. Rapatnya dengan kawan-kawan blog tak serapat macam kawan-kawan zaman sekolah. 

Dengan blog jugak, aku dapat buat side income. Boleh lah tampung mana yang kurang kan. Bila dibuat kira-kira, pendapatan blog untuk setahun cecah 4 angka jugak lah.. Alhamdulillah. Dalam zaman serba mencekik poket ni, kau kena pandai cari duit lebih. Event pon aku dah jarang pergi. Melainkan event yang melibatkan family.

Ok lah. Aku rasa ayat aku ni macam tak tersusun jer. Tunggang langgang... hehehe... Last but not least... HAPPY 8TH BLOGIVERSARY SuperMOM With SuperKIDS ☺

Note: Cerita banyak. Tapi tak ada masa nak karang ☺☺



SAFI BALQIS OxyWhite Menjadikan Kulit Wajah Sihat Berseri Dan Cerah Sempurna Memiliki kulit yang cantik berseri menjadi impian setiap pa...

SAFI BALQIS OxyWhite Menjadikan Kulit Wajah Sihat Berseri Dan Cerah Sempurna

SAFI BALQIS OxyWhite Menjadikan Kulit Wajah Sihat Berseri Dan Cerah Sempurna


Memiliki kulit yang cantik berseri menjadi impian setiap para wanita. Siapa yang tak nak kulit cantik dan sihat kan. Antara penyebab masalah kulit terjadi kerana keadaan udara yang tercemar serta sinaran UV yang berbahaya menyebabkan oksigen yang terdapat di dalam kulit semakin berkurangan.Tambahan pula, ramai tidak sedar akan sinaran IR (Infra-merah) daripada matahari dan benda berbahang dapat menyebabkan kulit menjadi semakin kusam dan gelap.

SAFI... Jenama yang tak perlu diperkenalkan lagi. SAFI jenama halal no 1 tempatan memperkenalkan formulasi baharu dalam rangkaian penjagaan kulit SAFI Balqis yang diperkaya dengan Formulasi OxyWhite iaitu gabunganNano Oxygen dan Nano BioWhite agar kulit wajah tampil lebih sihat dan cerah sempurna. Kelahiran baharu dalam legasi kecantikan SAFI ini dikenali sebagai SAFI BALQIS OxyWhite. Wahhhh... SAFI memahami impian setiap gadis untuk memiliki kulit wajah cerah sempurna,


Menurut Pengurus Pemasaran SAFI, Puan Mahsuri Sulaiman “Kami di keluarga SAFI menggambarkan SAFI BALQIS sebagai sahabat sejati yang sentiasa sedia memberikan nasihat kecantikan untuk anda tampil cerah secara semulajadi dan yakin.Dengan kelahiran baharu SAFI BALQIS OxyWhite bukan sahaja memberikan kulit 2 tona lebih cerah, malah menjadikan kulit sihat dari dalam secara semulajadi.Setiap satu daripada variasi produknya memberikan manfaat sendiri dalam mengatasi masalah kulit yang gelap dan kusam”.

Katanya lagi... “Bukan sekadar menggabungkan dua jenis teknologi nano, keberkesanan formulasi sedia ada turut dipertingkat di dalam produk baru ini. Penanggal solekan SAFI kini dilengkapi dengan teknologi Micellar yang mampu menanggal solekan, minyak dan habuk dalam satu sapuan pada permukaan wajah. Manakala manfaat perlindungan yang terkandung dalam Krim Siang SAFI juga dipertingkat dengan teknologi Pelindung IR (Infra-Merah) bagi melindungi wajah daripada sinaran Infra-Merah dari matahari dan bahang yang boleh menyebabkan kulit menjadi kusam dan gelap” 

Formulasi OxyWhite terhasil daripada gabungan teknologi Nano Oxygen dengan Nano Biowhite supaya kulit wajah kelihatan sihat berseri dan cerah sempurna. Teknologi Nano Oxygen bertindak membebaskan oksigen tambahan kedalam lapisan epidermis kulit wajah agar mengaktifkan sel kulit supaya membantu Nano BioWhite untuk mempercepatkan proses pencerahan kulit secaraefektif dengan memperlahankan pembentukan melanin yang menjadi punca pigmentasi sambil meratakan tona kulit. Hasilnya, kulit menjadi lebih sihat berseri dan cerah sempurna.


Alami kulit wajah yang cerah dan sihat dengan tona lebih sekata melalui rejim penjagaan Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Safi BALQIS OxyWhite yang dicipta khas untuk setiap gadis. Berikan nafas baharu pada kulit wajah anda melalui rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite yang berikut:


SAFI BALQIS OxyWhite Pembersih Muka
Saiz Pek : 50g/ 100g
RCP : RM7.30/ RM12.30 (selepas 6% GST)

Aktiviti harian dan faktor persekitaaran punca kulit kotor, kusam dan tidak bermaya. Formulasi dengan Teknologi Mikro-Buih yang mewah berkrim ini bertindak:

a) Membersih jauh ke dalam liang pori
b) Menghilangkan baki kotoran dan sisa solekan
c) Mengekalkan kelembapan selepas penggunaan

d) Sesuai untuk semua jenis kulit


SAFI BALQIS OxyWhite Penyegar
Saiz Pek : 100ml
RCP : RM10.90 (selepas 6% GST)

Liang pori akan terbuka selepas membersih kulit wajah lalu menyebabkan kulit terdedah kepada kotoran. Penyegar SAFI BALQIS OxyWhite bertindak:

a) Mengecilkan liang pori agar kulit wajah bersih dengan Ekstrak Cendawan
b) Menyediakan kulit wajah untuk menerima produk seterusnya dengan lebih berkesan

c) Memberi kesegaran tanpa meninggalkan rasa melekit dengan formulasi tanpa alkohol


SAFI BALQIS OxyWhite Pelembap Gel
Saiz Pek : 45g
RCP : RM 20.20 (selepas 6% GST)

Pelembap gel yang berasaskan air dengan tekstur ringan yang memberi lembapan sehingga 24 jam bertindak:

a) Mencerah dan meredakan ketidakselesaan pada kulit wajah
b) Vitamin B3 menyamaratakan tona kulit muka
c) Asid Hialuronik memberi lembapan mendalam dan berpanjangan
d) Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit

e) Sesuai untuk kulit kombinasi dan kulit berminyak, siang ataupun malam


Seiring dengan rekaan pembungkusan berwajah baharu ini, SAFI turut menukar reka bentuk logo dan tipografi agar kelihatan lebih moden, dan menarik perhatian pengguna. Logo baharu ini tampil lebih simple & trendy sepadan dengan personaliti SAFI BALQIS yang muda, segar dan yakin sentiasa.

 Produk ini boleh didapati di seluruh Malaysia termasuk pasaraya dan pasaraya hiper utama. Untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI@safimalaysia dan saluran Youtube SAFI di www.youtube.com/safimalaysia



Ada yang tak kenal lagi dengan Danish Harraz atau Abang Danish ker? Kalau korang nak tahu, Abang Danish ni pandai masak hokay, Umur baru 10...

Cartoon Network Launches POWFACTOR with Danish Harraz

Ada yang tak kenal lagi dengan Danish Harraz atau Abang Danish ker? Kalau korang nak tahu, Abang Danish ni pandai masak hokay, Umur baru 10 tahun tapi dah pandai masak bermamacam-macam jenis masakan. Pandai buat kek pulak tu. Korang yang dah tua bangka tapi masih tak pandai masak lagi mohon terasa yerp... ekekeke.. Ni nak bagitahu.

Cartoon Network (Astro Channel 616) has teamed up with self-taught kid chef Danish Harraz Abd Hafiz (fondly known as Abang Danish). At just 10, Danish runs his own baking and cooking business online, catering to the demands of tens of thousands of followers on social media. In hopes of inspiring them, he provides recipes and shares cooking videos. Aside from this, Danish also gives back to society by channeling 10% of his revenue to the Need to Feed the Need (NFN), a community-run soup kitchen.

10-year-old Malaysian entrepreneur and baker cooks up his POWFACTOR



When Professor Utonium accidentally added Chemical X to his recipe of sugar, spice, and everything nice, The Powerpuff Girls were born. Now Cartoon Network is asking viewers in Malaysia to identify their very own POWFACTOR!

POWFACTOR is a global initiative that helps kids discover the “special ingredient” within them that drives them to change the world. In particular, it recognises kids who have found a way to empower themselves and give back to their communities.


In Malaysia, Cartoon Network (Astro Channel 616) has teamed up with self-taught kid chef Danish Harraz Abd Hafiz (fondly known as Abang Danish). At just 10, Danish runs his own baking and cooking business online, catering to the demands of tens of thousands of followers on social media. In hopes of inspiring them, he provides recipes and shares cooking videos. Aside from this, Danish also gives back to society by channeling 10% of his revenue to the Need to Feed the Need (NFN), a community-run soup kitchen.


Fans of The Powerpuff Girls in Malaysia are encouraged to join in the fun and submit their own POWFACTOR trait via the Astro Circle website. The 10 best entries will win a selection of Powerpuff Girl toy-sets including action figures and plushies.

Elsewhere in Asia, kids who have demonstrated their POWFACTOR include 14-year-old Kyra Poh from Singapore who was recently crowned as the "World's Fastest Flyer”, and Isabel Sieh, Hamzah Marbella, Louise Mabulo from the Philippines, who are making their mark in the art, culinary and digital spaces.

Cartoon Network will air some seriously awesome POWFACTOR programming on three Fridays - April 14, 21 and 28 from 4pm which is themed after Blossom, Bubbles and Buttercup’s own POWFACTOR strength – leadership, kindness and strength. During this programming block, Danish, Kyra, Isabel, Hamzah and Louise will also share more about their passions.

For more fun POWFACTOR related activities visit www.PowerpuffYourself.com and take a POWFACTOR personality quiz and create a personalised avatar. The website is available in English, Bahasa Malaysia and Chinese.

Turner’s Cartoon Network is available on Astro Channel 616. For more information about Cartoon Network and its shows visit CartoonNetworkAsia.com or facebook.com/Asia.CartoonNetwork.



ZooMoo Groove is themed around exploration and discovery through oceans, mountains, deserts and more, with ZooMoo ranger Seth Drury helping...

Get Up and Groove with the Exciting New ZooMoo Groove Series

ZooMoo Groove is themed around exploration and discovery through oceans, mountains, deserts and more, with ZooMoo ranger Seth Drury helping quirky Zoomer characters to find the habitat most suitable for them to live in. Seth Drury is an Australian singer, dancer and actor. A former Australian Idol contestant, he has appeared in various productions in Australia and South East Asia.


ZooMoo Networks, the only channel devoted to educating kids about nature and animals is premiering its latest original series – ZooMoo Groove. This fun sing-along series introduces kids to animals in each of the world’s habitats while encouraging kids to get up and sing and dance.

“Children love to be able to express themselves through song and dance, and with ZooMoo Groove, they can also enjoy learning about the world we live in at the same time.  We are also excited to introduce our new talent Seth Drury to our audience as our trusted ZooMoo Ranger,” said Catherine Nebauer, General Manager of ZooMoo Networks, Asia Pacific.


“Seth will take ZooMoo fans on fantastical trips to the Oceans, the Mountains, the desert, and other landscapes as he meets our Zoomers and introduce them to their new homes and the animals that live there,” added Catherine.

Concept behind ZooMoo Groove


ZooMoo Groove is themed around exploration and discovery, providing children with an opportunity to visit the eight habitats of the world. The series introduces our fun and quirky Zoomer characters that live on ZooMoo Island. Each character has a distinct personality and ZooMoo Ranger Seth helps them find the habitat they will be most compatible to live in. 


Seth Drury is an Australian singer, dancer, and actor. A former Australian Idol contestant, Seth has appeared in various productions in Australia and throughout South East Asia, as well as devised a one-man show at the 2015 Melbourne Fringe Festival to sell out audiences.

To find out more about each Zoomer’s personalities and the habitats that they belong in, tune in to the premiere of ZooMoo Groove on ZooMoo Astro Ch 619, on Wednesday, 5th April at 3.20pm, with repeats at 7.20pm and on Thursdays at 7.20am and 11.20am.


Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana mengha...

Malas Lipat Baju | Amalkan 7 Tips Ini

Mana yang ada penyakit femalas nak lipat baju tu, korang tak perlu rasa malu sebab korang tak keseorangan. Ramai ibu-ibu diluar sana menghadapi masalah yang sama termasuklah #makanakempat ni haaa. Never ending story punya ceerita. Entah apa penyakit pon tak tahu lah. Misteri wan peah betul kan tetiba dapat penyakit malas lipat baju nih. 


Ada cara sebenarnya yang kita boleh kita aplikasi kan kalau tak nak bagi baju bajan bertimbun. Tapi kau kena konsisten dan istiqomah lah kalau nak buat. Tak boleh lepa. Kalau lepa memang katil kau atau katil anak kau jadi tempat letak baju yang bertimbun tak berlipat tu lah... hahahaha... Tak kelakar hokay. Sakit mata memandang lagi adalah. Kalau korang tak nak baju yang tak berlipat bertimbun, boleh amalkan tips ni. Perghhhh... Kau sendiri pon malas lipat baju ada hati nak bagi tips... ngeeeee... Ini berdasarkan pemerhatian aku. Tips untuk aku jugak ni supaya rajin lipat baju. 

Tips Rajin Lipat Baju 


1) Angkat Baju Terus Lipat

Kalau baju dah kering kat ampaian tu. Angkat dan terus lipat. Jangan letak dalam bakul baju. Kau amik letak atas katil pastu lipat terus. Baju pon cantik tak berkedut. Kalau kau letak dalam bakul, memang selamat lah baju tu dalam bakul tak berlipat. Kedut seribu baju kau dibuatnya. Nak pakai pon kena gosok dulu.

2) Lipat Baju Depan TV

Hiburan di kala melipat baju gittew. Tak der lah bosan sangat kan. Sambil lipat baju, sambil nengok TV. Mata kat TV tapi tangan buat kerja. Untuk korang yang tak ada anak kecik boleh lah. Tapi kalau ada anak kecik macam aku ni memang tak boleh. Kau lipat dia punggah jadinya. Melainkan kau letak dia dalam baby cot dan letak segala mainan dalam tu bagi dia leka. Kau pon kena lah cepat-cepat lipat baju bajan tu. Jangan mata ke TV tangan tak jalan.

3) Ajak Anak-Anak Lipat Baju

Kemas tak aku lipat... hahaha... ☺☺

Time diorang kecik ni lah nak kena ajar buat kerja rumah. Melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Ajak anak-anak lipat baju sekali. Kau asingkan baju anak-anak. Biar diorang lipat sendiri. Tak kemas pon tak apa. Lama-lama nanti ok lah. Tapi kan, jenis macam aku yang ada sipi-sipi OCD ni agak payah jugak. Aku sejenis yang suka lipat baju ikut turutan. Baju yang besar kena letak bawah. Ikut susunan. Kalau baju anak-anak, aku suka lipat sekali dengan seluar. Pairing gittew kan. Biar baju yang aku lipat tu nampak cantik tersusun. Bila anak dah tolong kau lipat baju, kau lipat balik baju tu sebab tak kemas. Jangan tiru macam aku... hahaha... Kena buang tabiat nih. Nak anak tolong, tapi bila anak dah tolong kau punggah balik... ppffttt...

Kemas atau tak lipatan baju si anak, abaikan saja. Ajar step by step macam mana nak lipat baju. Lama-lama bila dah biasa lipat nanti ok lah tu. Practice make perfect gittew kan. 

4) Off kan Hand Phone

Aku tahu. Korang sambil lipat baju sambil layan FB, IG, Blog and Twitter kan. Mengaku jer lah sebab aku pon macam tu.. muahahaha... Lipat baju sehelai dua lepas tu tengok HP. Baca newsfeed FB. Tengok gambar-gambar kat IG. 30 minit nengok HP. Sambung lipat sehelai dua lagi dan sambung nengok HP balik. Dah kalau asyik belek HP jer yang lama ater bilanya nak habis kerja melipat baju?? Jadinya... Kau kena OFF kan handphone tu dulu. Baru lah cepat kerja melipat baju kau siap. Dah siap semua barulah kau ON kan balik HP tu. Boleh sahut tak cabaran ni... ekekeke...

5) Sediakan Bakul Baju Untuk Setiap Anak

Kalau anak kau ada 4, kau kena beli empat bakul. Beli yang saiz sederhana sudah lah. Asingkan baju anak-anak dalam bakul masing-masing. Senang sikit kau nak cari baju anak-anak kalau tak sempat nak lipat kan. Bila kau dah asingkan baju anak-anak ni, nampak lah kemas sikit. Lepas tu kebarangkalian kau rajin nak melipat baju tu datang sebab nampak baju tak banyak sebab dah susun dalam setiap bakul. Cuba kalau kau letak semua baju-baju tu dalam bakul besar? Perghhhh... Perasaan malas kau makin menjadi-jadi. Ini semua permainan psikologi. Kau boleh baca kat [SINI]. Ada benarnya jugak. Jom lah cari bakul baju untuk anak-anak ☺☺

6) Jadikan Melipat Baju Sebagai Hobi

Iyer... Nak rajin lipat baju, kau jadikan lipat baju tu sebagai hobi. Macam hobi kau baca novel. Selagi kau tak habis baca selagi tu lah kau tak boleh tidur. Macam ada benda tak kena. Sanggup berjaga sampai pagi sebab nak baca sampai habis. Cuba kau anggap Melipat Baju pon macam tu jugak. Selagi tak habis selagi tu kau rasa tak boleh tidur, Sanggup berjaga malam sebab nak habiskan lipat baju. Amacammm... Ada berani jadikan melipat baju sebagai hobi... ngeeee... 

7) Hantar Dekat Sevice Lipat Baju

Ini paling sadis. Kalau tips-tips yang aku bagi ni tak jalan. Kau hantar jer lah dekat service lipat baju. Habis cerita. Dah banyak service lipat baju sekarang ni. Kau mintak tolong pakcik google carikan. Dia boleh bagi kau contact untuk service lipat baju... Nampak sangat kau pemalas kan... muahahaha...

Sekian perkongsian tips dari pemerhatian #makanakempat... Salah seorang yang tergolong dalam kumpulan terlebih rajin nak melipat baju bajan. Sambil bagi tips sambil teringat kain baju kat rumah tu yang dah macam gunung kinabalu. Smoga aku diberi kekuatan dan kerajinan untuk melipat baju. Minggu ni kita operasi... Insya'allah... hehehe...

Note: Rasa macam nak amik cuti jer. Semata-mata nak selesaikan lipat baju. Boleh ☺☺



Asyik citer pasal anak, pasal review jer kan. Harini kita citer pasal ayam lah pulak. Asal ada cerita kan. Kisah ayam pon boleh.... ngeeee,...

Ayam Ladangku Pilihan Saya

Asyik citer pasal anak, pasal review jer kan. Harini kita citer pasal ayam lah pulak. Asal ada cerita kan. Kisah ayam pon boleh.... ngeeee,,, Korang kalau beli ayam apa kriteria yang korang pilih? Dah semestinya ayam yang segar, yang disembelih dan datang dari pembekal melayu islam kan. Kau tanya pastu kau yang jawab kan... hahahaha... Dulu aku main beli jer ayam kat kedai runcit. Nak beli ayam kampung, harga boleh tahan mahal jugak. Nak beli ayam organik, pon sama jugak harganya. 


Nak kata berkira tu, tak lah. Tapi memandangkan ekonomi sekarang ni yang makin mencabar dan ditambah dengan anak-anak yang makin membesar dan kuat makan. Kau kena fikir pasal ekonomi jugak. Faham-fahamlah saiz ayam kampung dan ayak organik kan. Cukup untuk sekali masak jer kot. Setiap ibu bapa nak bagi makanan terbaik buat anak-anak kan. Sekali sekala beli... bolehlah. Kebetulan ternampak newsfeed kat FB pasal ayam LADANGKU. Dan kebetulan ada jual ayam LADANGKU dekat Yakin Halal Mart, Bangi. Jadinya... Moh ler kita bertukar kepada ayam yang lebih selamat.


Apa Perbezaan Ayam Ladangku Dengan Ayam Yang Lain?


Memang ada perbezaannya, Kalau aku beli ayam yang dekat kedai runcit tu kan. Ayam dia punya lah banyak lemak. Kau nak siang ayam pon jenuh sebab lemak menimbun, Melainkan kalau kau memang suka makan lemak... hehehe... Aku kalau basuh ayam memang aku buang semua lemak-lemak yang ada. Tapi kalau kau dah fed up sangat sebab banyak sangat lemak, Kita let it go jer lah. Letih woihhh mengerjakan ayam sekor yang banyak lemak nih. Banyak betul perkataan lemak kau kan,.. ppffttt... Beza dengan ayam LADANGKU, lemak memang tak banyak sangat. Memang senang nak cuci lah. Ada sebab lain kenapa ayam LADANGKU jadi pilihan.

Kelebihan Ayam Ladangku


✔ 100% produk MUSLIM
✔ TIDAK DISUNTIK hormon tumbesaran
✔ DISEMBELIH mengikut hukum syarak
✔ HARGA MAMPU MILIK
✔ Disejuk beku untuk keselamatan dan kesegaran ayam
✔ BEBAS KIMIA dan KLORIN ketika pemprosesan
✔ SIAP POTONG dan bersih-hanya bilas sblm masak
✔ Diiktiraf JAKIM dan lulus sijil HALAL



Ayam Ladangku ni ada 3 jenis potongan. Tepulang pada korang nak pilih potong 8, potong 12 atau potong 14. Nak potong sendiri pon boleh kot... hahaha... Kalau makan sikit, ambil yang merah, kalau makan banyak, ambil yang hijau.... Gittew konsepnya kan. Kalau korang nak cuba ayam Ladangku ni, boleh cari dekat Yakin Halal Mart, Bangi Seksyen 7 dan juga boleh kunjungi premis dia dekat Iman Laundry, Seksyen 4 Bangi. Kat tempat lain, aku tak sure. Kalau nak tahu lebih lanjut, korang boleh terjah [FB Ladangku] ni.

Sekian perkongsian pasal ayam dari #makanakempat. Kadang-kadang terbeli jugak ayam kat kedai runcit kalau ayam Ladangku tak ada stok ☺

Note: Ikan pon dah mahal kan. Balik ni nak cari ayam ☺☺


Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang...

Parenting Tips | 7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak

Bukan mudah nak pilih pengasuh dan jugak nursery untuk anak. Apa beza anak yang di asuh oleh pengasuh dan nursery ni? Ok... Kalau anak yang dijaga oleh pengasuh, mungkin anak kau sorang sahaja atau ada beberapa orang budak. Kalau hantar nursery, memang ramailah budak. Tapi dioarang akan diasingkan mengikut category umur. Kalau nursery lain aku tak tahu lah. Macam kat nursery yang aku hantar sekarang nih, bayi dan kanak-kanak memang diasingkan.



Dalam memilih pengasuh atau nursery, ada PROs and CONs nya. Terpulang pada korang nak pilih yang mana. Tapi kalau korang nak pilih nursery, pastikan nursery tersebut berdaftar dengan JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat). Nak cari nursery yang murah pon, bergantung pada kawasan kediaman korang. Tapi apa yang aku boleh cakap, harga nursery dah melambung naik. Especially yang berdaftar dengan JKM. Ok... Back to the title. Aku nak share info yang dikongsikan oleh Pn. Nurul Ilyani dalam FB nya. Kalau korang nak pilih pengasuh, pastikan ada 7 kriteria penting ni.

7 Kriteria Penting Dalam Memilih Pengasuh Untuk Anak


1) Jaga Solat

Walaupun tidak semua pengasuh jaga solat berakhlak baik, tapi sekurang-kurangnya beliau ada perasaan 'takutkan Allah', rasa ihsan. Rasa Allah melihat apa yang beliau lakukan. Macammana nak tahu, kadang-kadang kita boleh tahu daripada gaya beliau bercerita.

Masa saya hantar Dhuha dan Dani ke pengasuh dulu, pengasuh selalu berkongsi.Ketika itu saya tidak tahu bagaimana rasanya menjaga anak kecil sepanjang hari. Sekarang baru saya tahu. Ia bukan mudah. Mahu jaga solat pun bukan mudah. Mahu solat dengan sempurna pun bukan mudah.
Pengasuh saya melawak begini "Dhuha tidur, akak terus solat. Nanti dia bangun, tak boleh buat apa dah".

Daripada gaya cerita saya tahu, pengasuh saya jaga solat. Jadi, rajin-rajin sembang dan buka jalan untuk bertanya. Tapi kalau kita sendiri pun tidak jaga solat, malu sendiri. Cari pengasuh yang bagus mahu, diri sendiri tiada kualiti

2) Tiada TV

Walaupun ada TV, tapi tidak buka. Bayi tidak digalakkan tengok TV sehingga umur 18 bulan, itupun maksima 1 jam sehari. Tambahan.. walaupun kanak-kanak bermain, dan tidak menghiraukan TV masih ada kesan juga.

3) Rumah bersepah dengan permainan.

Ramai ibubapa teliti bab kebersihan. Bab kebersihan yang utama sebenarnya pengendalian penyusuan dan pemakanan, tempat tidur, air dan lain-lain berkaitan. Tapi... kalau masa kita datang, rumah pengasuh sepah penuh mainan. Ya Allah, alhamdulillah itu maknanya pengasuh kita bagi anak kita main.

Masa main baru otak anak kita berkembang. Masa main anak kita explore. Maksudnya anak kita tidak disuap TV sepanjang hari. Lagi bagus kalau pengasuh ada jadual permainan. Untuk pengasuh yang berdaftar JKM, biasanya mereka ada jadual aktiviti ikut umur.

4) Bawa anak kita pergi taman

Isu keselamatan, adalah isu penting, namun jika pengasuh sudah menetapkan dalam jadual aktiviti, pengasuh juga boleh mengawal anak asuhan, apa salahnya bawa ke taman. Permainan fizikal sangat penting. Berlari, memanjat, melompat dan memanjat sangat penting. Aktiviti ini membantu midline crossing otak.

Berapa ramai kanak-kanak usia 3-4 tahun, masih takut naik tangga, main slide, panjat tiang? Ia sangat mendukacitakan. Biasanya mereka ini ada delay sedikit dalam perkembangan. Sungguh, bersyukur ada orang yang sanggup bawa anak kita bermain di taman. Harapkan kita, hujung minggu sibuk urus rumah dan rehat.

5) Ada SOP

Sekurang-kurangnya, walaupun tiada SOP bertulis, pengasuh beritahu awal terma dan syarat perkhidmatannya. Jadi tiada salah faham nanti. Contoh pengasuh saya dulu, beritahu terus hujung minggu tidak mahu jaga, Ramadhan kena ambil awal dan lain-lain. Kami pun jenis tidak kisah, give and take.

6) Ada anak yang lebih besar buat teman bercakap

Selalunya jaga anak kecil sangat sibuk. Kalau pengasuh jaga lebih 3 orang lagi sibuk. Jadi, kalau pengasuh ada anak sendiri yang lebih besar dan suka bercakap dengan anak kita, bermain, baca buku, cukuplah itu sebagai ransangan bahasa kepada anak kita.

7) Bercakap bahasa yang baik, sopan dan teratur

Ini perlu, supaya anak kita mendapat input yang baik. Bayangkan anak kita habiskan masa lebih banyak dengan pengasuh berbanding kita. Jadi penting untuk mendapat pengasuh yang berkata-kata baik. Tapi, kalau kita sendiri pun jenis cakap lepas, muhasabah diri dulu, baru teliti jenis pengasuh.

Banyakkan tips nya. Aku pon tak terfikir. Selalu kalau nak cari pengasuh, mesti cari yang anak jagaan nya tak ramai. Kalau boleh nak rumah yang bersih tak bersepah. Rupa rupanya banyak tips yang kita kena fikirkan sebenarnya. Kalau korang dapat pengasuh yang ada kriteria macam ni. Memang korang sangat bertuah. Jangan dilepaskan pengasuh macam ni, Susah nak cari. Kalau dapat yang sebahagian macam ni, pon dah bagus.

Dulu pernah jugak terfikir nak cari pengasuh. Tapi selalu terfikir... 'kalau dia asyik cuti macam mana?'... 'Kalau tiba-tiba pengasuh ada emergency?'... 'Boleh ker pengasuh handle susu ibu?'... Macam-macam kau punya fikir kan. Teringat anak buah punya kes. Pengasuh anak dia asyik buat hal. Kejap-kejap minta cuti. Kejap-kejap emergency... ada hal. Dah sampai depan rumah, pengasuh tak bukak pintu. Alasan... tak dengar and tak sihat. Cuti kau habis macam tu jer lah

Semuanya bergantung pada rezeki masing-masing kan. Tapi ok jer sebenarnya kalau dapat pengasuh yang bagus. Anak jagaan tak ramai. Lagi bagus kalau anak kau sorang jer yang dia jaga. Kesihatan anak kau pon agak terjamin. Bila hantar nursery ni, penjaga ramai. Ada yang boleh ganti kalau sorang penjaga cuti. Tapi bila dah ramai-ramai anak jagaan tu, mudah dapat penyakit. Macam yang aku cakap. Ada PROs and CONs. Memang kau kena tawakal bila hantar anak kat orang. Tak kira lah kau hantar anak dekat pengasuh atau pon nursery.

Kalau korang nak tahu info pasal parenting, boleh terjah FB Pn. Nurul Ilyani. Banyak perkongsian dari beliau yang aku suka baca. Macam mana nak handle anak yang tantrum. Macam mana nak mengawal kemarahan pada anak dan macam-macam lagi lah. Memang best.

Note: Bila yuran nursery dah naik ni, rasa macam nak cari nursery lain atau nak cari pengasuh jer. Kalau naik setakat RM20-RM30 ok lagi, Ni sampai RM50 naiknya. Pitam hoihhh!!! :(


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...