Showing posts with label Misc. Show all posts
Showing posts with label Misc. Show all posts

Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal...

Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!

Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal mood ketika memasak. 


Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!


Haaaa... Jangan main-main. Betapa emosi juga memainkan peranan ketika memasak tau. Iyerlah... Semangat nak sediakan juadah untuk keluarga. Balik kerja singgah kedai beli itu ini. Sampai rumah uruskan anak kejap lepas tu terus masuk dapur. Tapi tu lah. Kekadang ada benda yang buat mood kau merudum bila kau dah semangat beraksi di dapur. Antaranya:

Bila Gas Habis


Sumber [SINI]

Tengah semangat membara nak masak. Kau pulak baru nak try resipi yang kau simpan dalam HP tahun lepas. Nampak tak... Screen capture resipi dalam HP kemahem banyak. Tapi buatnya entah bila. Bila dah berkobar nak buat, gas pulak habis. Adoiiii... Hilang mood nak masak woih!! Kalau weekend, ok lagi lah. Boleh kau order makanan kat kedai terus jer. Ni kalau weekdays? Malam pulak tu. Kebetulan suami standby. Bertambah kebetulan bila kau tak cukup duit nak beli gas.... ppffttt... Lagi sadis... Bila kau tengah masak, gas pulak habis. Lagi sakit hati.

Nasib baik ada periuk ajaib... NOXXA pressure cooker. Boleh transfer terus masak dalam tu. Tapi kalau nak goreng-goreng macam goreng ikan atau telur, aku lebih prefer masak atas kuali. Macam leceh nak goreng dalam periuk. Jadinya... Pengajarannya di sini. Kau kena beli lagi satu tong gas buat spare. Tapi kan... Gas pon dah makin mahal. Apatah lagi tong gas kan. 

Bila Ikan Melekat Dalam Kuali



Sumber [SINI]

Erkkk... Ikan jer kot. Tak kan boleh buat mood kau hilang? Ini aku. Orang lain tak tahulah. Aku kalau bab menggoreng ikan ni aku tak berapa suka sebab minyak meletup-letup. Paling sakit hati bila ikan kau melekat dalam kuali. Mana tak hangin. Ikan kau kemahen cantik berkunyit. Tapi sayang... bila kau nak terbalikkan, ikan melekat kat kuali dan ikan kau jadi hancur. Begitu juga dengn hati kau... Hancur tengok ikan dah tak serupa ikan.

Ada satu hari tu aku teringin nak makan ikan kerisi masak taucu. Tapi tengok ikan kerisi tu macam lembik sikit. Tak per lah. Goreng jer dulu. Sekali bila goreng ikan kerisi melekat. Memang hancur ikan tu. Habis hilang mood aku nak masak taucu sebab dah tak serupa ikan. Nak sedapkan hati, buat cili kicap makan dengan ikan kerisi hancur... ppffttt...

Salah aku ker salah kuali? ekekeke.... Nak kena tukar kuali gamaknya. Tapi tak apa. Aku dah jumpa petua macam mana tak nak bagi iman melekat dekat kuali masa tengah goreng. Sebelum goreng tu, kau tabur dulu dengan sedikir garam dalam minyak panas. Memang tak melekat. Orang kata letak asam keping pon boleh jugak. Tapi aku pernah letak, Still melekat ikannya. Bila try and error, garam adalah sesuai supaya ikan tak melekat. 

Bila Dapat Santan Basi


Sumber [SINI]

Ini dah beberapa kali aku kena. Kebetulan teringin sangat nak makan masakan yang berasaskan santan macam kari, lemak putih atau masak lomak cili api. Beli lah santan fresh kat kedai runcit. Nampak kaler macam cantik lagi santannya. Tapi bila kau bukak dan rasa... hurmmmm... Santan dah masam. Bau pon dah semacam. Sakit tak hati kau???

Macam mana lah orang yang jual santan fresh tu yerp? Kalau nak meniaga pon meniagalah dengan jujur. Kalau rasa santan tu dah berbau atau tak elok, tak payah lah hantar kedai. Orang kedai ni pon bukan ada masa nak check santan tu elok ker tak. Dia letak jer dalam ice box tu. Tapi yang jadi mangsa pembeli macam aku ni lah. 

Aku lagi suka pakai santan fresh dari pakai santan kotak. Nak beli kelapa parut, tak ada kerajinan nak memerah santan. Di tambah dengan anak kecik lagi. Bila dah jadi macam ni, memang kena standby beli santan kotak. Nasib kau jenis bau dan rasa dulu sebelum masak. 

Bila Garam Habis


Cenggini lah bila anak kau dah ramai. Penyakit lupa kau pon makin menjadi-jadi. Sebelum pergi kedai kau dah ingat dah nak beli barang apa. Tapi bila sampai kedai, kau terus lupa daratan nak beli apa. Bila time nak masak baru teringat yang garam dah habis. Acaner nak masak ni? Jadinya... kita pakailah bahan apa yang ada kat dapur tu yang boleh menggantikan garam. Boleh down jugak bila lupa beli garam... hahahaha... 

Bila Anak Mengacau


Dak demok kuat makan

Aku tak kisah sangat sebenarnya bila anak-anak nak tolong kat dapur. Lagi bagus sebenarnya. Tapi make sure on weekend jer lah. Tapi mengacau time weekdays memang aku tak boleh sebab aku kejar masa. Sampai rumah dah pukul 7 lebih. Nak susukan si domok soleh Harraz pon dah makan masa. Nak solat bagai. Tu bila anak masuk dapur nak tolong sama tapi bila aku explain diorang tak nak dengar memang kena lah. Aku nak cepat masak sebab banyak benda lain nak kena buat.

Lebih-lebih lagi dengan anak kecik yang asyik merayap ke dapur jer kerjanya. Penat woihhhh!!! Asyik dukung letak ulang alik hall dengan dapur banyak kali. Nak masak pon tak ada mood sebab letih. Tapi nak tak nak kena lah masak jugak kan. Nak makan apa kalau aku tak masak.

Ini lah antara sebab-sebab yang boleh buat mood aku swing. Tambah-tambah bila diserang sakit kepala. Memang soh husband tapau jer lah. Tapi kan... even mood kau down, tapi kau tetap kena masak. Even dalam hati kau rasa tak nak masak atau malas nak masak. End up kau KENA masak jugak. Bukan kata bila hilang mood masak kau tak masak terus disebabkan masalah-masalah ni. Cuma keseronokan memasak tu kurang lah. Gittew lah kisah nya. 

Note: Syok nya siapa yang join SBB (Sepetang Bersama Blogger). Bila ada anak kecik yang mengempeng ni, agak payah nak join event.


Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain ma...

Product Nursery Berkualiti Dari Babyhood Malaysia

Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain macam kan. Segala persiapan kalau boleh nak perfect. Dari baju baby sampai lah kelengkapan baby yang lain. Pantang tengok barang baby, especially baju-baju yang comel. Semua nak beli. Selain kelengkapan sepersalinan dan barangan bayi, antara keperluan yang perlu parents sediakan ialah tempat tidur bayi atau pon Baby Cot.


Ada bermacam-macam jenis Baby Cot yang terdapat dipasaran sekarang nih. Tak terkecuali juga bermacam-macam jenama. Daripada jenama biasa kepada jenama yang berkualiti. Antaranya dari jenama Babyhood Malaysia. Jenama Babyhood Malaysia ni asalnya dari Australia dan mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun dalam industry produk nursery dan produk yang dihasilkan di bawah piawaian Australia. 

Antara Product Babyhood Malaysia

5-in-1 Sova Cot (Classic and Clear)



Kalau tengok baby cot ni kau akan tertarik kerana ianya menggunakan kayu yang paling berkualiti tinggi iaitu European beach wood timber.and certified organic textiles. Dan paling best dengan The Sova Cot ni kerana ianya mempunyai 5 function. Meh tengok nih:


Aku pon tertarik dengan fungsinya yang 5 in 1 ni. Memang tak rugi kalau labur duit beli ni. Pelaburan yang sangat berbaloi sebab boleh pakai sampai anak dah besar dan boleh pakai sampai bila-bila kot. Boleh klik [SINI] kalau nak tau lebih info.


Amani 4-in-1 Cot


Yang ni pon menarik jugak. Koleksi yang megah dan indah gittew. Direka secara ergonomik dan dibuat dengan sustainable clear A grade NZ plantation timber. Baby Cot ni ada 4 function. Bassinet (buaian) Toddler level, Toddler bed dan Day Bed. Untuk toddler bed ni, korang boleh masukkan toddler rails yang separuh tu untuk mengelakkan anak dari terjatuh. Day Bed pulak boleh dijadikan sofa untuk anak duduk. Boleh menampung berant sehingga 100kg bermula dari bayi sampailah usia 5 tahun. Info boleh baca kat [SINI]

Classic Sleigh 4-in-1 Cot


Detail produk boleh baca kat [SINI]

Classic Curve 4-in-1 Cot


Detail product boleh baca kat [SINI]

Kualiti produk Babyhood tak perlu dipertikaikan kerana dihasilkan di bawah piawaian Australia dan katanya lebih ketat daripada kedua-dua piawaian Eropah dan Amerika Syarikat. Ia ditadbir oleh INPAA (Infant & Persatuan Nursery Products of Australia), sebuah pertubuhan yang dimiliki dan dikendalikan secara persendirian, badan wakil utama dalam industri nurseri Australia. 

Selain dari produk Nursery, terdapat juga kerusi untuk keselesaan ibu yang menyusu iaitu Feeding Chair. Ada 4 jenis Feeding Chair... DIVA GLIDER, MANHATTAN GLIDER, SOVEREIGN GLIDER dan SAVANNAH GLIDER. Menarik sangat tau. 


Tengok ni. Nampak empuk dan selesa sangat kan. Ianya memang direka khas untuk keselesaan ibu ketika menyusukan anak . Iyerlah... Baby bangun kan setiap 2-3 jam setiap hari. Kerusi ni boleh dilaraskan untuk memastikan anda berada dalam kedudukan yang selesa untuk keperluan badan. Terdapat sokongan dan keselesaan semasa menyusu khususnya pada bahagian leher, bahu dan bahagian belakang badan. Best nya kalau dapat sebiji. Feeding Chair ni dapat menampung berat sehingga 90kg


Banyak lagi barang-barang yang terdapat di Babyhood Malaysia. kalau korang nak tahu, pengedar untuk produk-produk ni dikeluarkan oleh Supreme Global Marketing Sdn Bhd yang ditubuhkan pada tahun 2010. Merupakan pengedar ekslusif untuk barangan Babyhood dan Nuna di Malaysia yang memahami betapa pentingnya produk yang selesa, selamat dan berkualiti. 

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai produk. Atau nak buat pembelian, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

Alamat 

SUPREME GLOBAL MARKETING SDN BHD
21-2 Jalan USJ 21/1
47630 Subang Jaya, Selangor
Telefon : 03-8023 3277
Email : admin@babyhood.com.my






Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu | Bulan mei memang dah sinonim dengan sambutan hari ibu kan. Memandangkan hari ibu bakal ...

Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu

Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu | Bulan mei memang dah sinonim dengan sambutan hari ibu kan. Memandangkan hari ibu bakal tiba tak lama lagi, mesti korang tengah fikir nak bagi hadiah apa untuk ibu/mak/mama tersayang kan. Buat suami juga tak terkecuali. Bagi lah sesuatu buat isteri dan ibu kepada anak korang. Kalau tak tau nak bagi apa, meh aku bagi idea.


Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu


Apa kata korang bagi Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu dengan personalized mug macam ni. Cute kan... hehehe... Boleh pilih nak letak gambar apa. Boleh letak gambar family atau nak letak gambar ibu sahaja pon boleh. Yang bestnya kan, kat bahagian dalam mug ni tak kosong tau sebab ada corak dalam tu. Memang bestlah Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu ni.


Menarik sangat kan. Kalau korang nak tahu. motto mug ni dihasilkan oleh BestSub Malaysia yang merupakan pembekal sehenti untuk produk pemejalwapan yang menawarkan pelbagai jenis produk, seperti produk bersalut seramik (eg: Mug, jubin, plat, dan lain-lain), kes-kes pemejalwapan, alat pemejalwapan, haba mesin akhbar, aksesori, produk kain dan lain-lain produk pemejalwapan berkaitan. Sesuai sangat dengan slogan 'Best Sublimation Expert'


#makanakempat dengan personalized mug nya sempena Hari Ibu ☺☺


Antara Design Motto Mug


Antara design untuk Happy Mother's Day. Tempahan untuk motto mug bukan hanya untuk Mother's Day saja tau. Tempahan untuk Birthday dan juga Valentine's Day turut disediakan. Tak payah pening kepala nak beli hadiah apa. 


Cantik kan. Tak teringin ker nak tempah? Masih sempat lagi kalau nak tempah sempena Hari Ibu yang bakal tiba ni. Harga pon tak mahal. Hanya RM30.00 untuk personalized mug macam ni. Kalau korang nak tahu lebih lanjut atau ada sebarang pertanyaan atau nak buat tempahan. Info ada kat bawah ni:

Tel 

 019-9858151 (Ms. Elaine) 
 019-3231515 (Mr. Steven)

Email

enquiry@libertyprinting.com.my





Waktu Operasi

Isnin - Sabtu : 9 pagi - 6 petang

Alamat

BestSub Malaysia, Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T),  Sublimation Blank Supplier:
Address: 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang.


Memang annoying sangat. Masa nak pinjam, bukan main lagi pujuk rayu. Terdesak sangat nak pakai duit. Si pemurah hati ni pon bagilah pinjam....

Dah Pinjam Tak Reti Nak Bayar | Annoying Sangat!!!!

Memang annoying sangat. Masa nak pinjam, bukan main lagi pujuk rayu. Terdesak sangat nak pakai duit. Si pemurah hati ni pon bagilah pinjam. Orang hati tisu memang macam ni. Tak boleh tengok orang yang dalam kesusahan. Bagi lah pinjam. Bila si peminjam ni dah ada duit lebih, boleh pulak lupa dengan hutang dia. Sengaja buat-buat lupa? Memang lupa ingatan yang dia pernah berhutang? Atau memang jenis dah berhutang tak reti nak bayar balik.

Yang aku hairan, berjalan sana sini ada duit. Makan best-best ada duit. Beli itu ini, ada jer duitnya. Tapi kenapa hutang orang kau tak reti nak bayar? Alahhhh… Si pemberi hutang tak minta hutang dia. Relax lah. Hello!!!! Kau tahu tak yang si pemberi hutang ni rasa malu nak minta hutang dia di bayar. Kau sebagai penghutang faham-faham sendiri lah nak bayar. Tak kan nak tunggu orang mintak baru nak bayar. Selagi tak mintak selagi tu lah kau tak bayar yerp.

Baca... fahamkan dan mohon terasa pada yang berkenaan (Sumber: SINI)

Ada yang lagi best. Dapat duit berpuluh ribu. Tapi hutang orang yang dah lama tu tak reti nak bayar. Orang yang bagi duit ni sangat lah bagus nak menolong kau. Dapatkan balik barang kau sebab kesian tak ada transport nanti. Dulu kata nak ganti. Sebelum dapat duit, siap minta nombor account. Bila dah dapat duit, terus kelabu mata. Hutang orang yang kau janji nak bayar… janji tinggal janji. Boleh pulak kata duit dah simpan masuk TH. Tak boleh ker asingkan duit hutang kau dulu?

Kisah diatas berdasarkan kisah orang disekeliling aku. Entahlah… Bila cakap pasal HUTANG ni aku jadi sakit hati. Tak takut dosa ker? Tahu kan dosa berhutang ni. Even kau mati syahid, tapi kalau ada hutang yang kau tak langsaikan, roh kau akan tergantung. Nak halalkan? Bukan sikit… Makan ribu. Si pemberi hutang pon bukan orang senang. Gaji cukup-cukup makan. Kadang-kadang tak kluar makan sebab nak jimat duit.

Kalau kau mampu halalkan semua hutang orang pada kau, kau memang hebat. Aku tak sehebat itu nak halalkan semua. Duit gaji bulan² banyak tolak sebab bayar hutang kereta dia yang dibeli atas nama aku. 10 tahun aku terpaksa menahan azab bayar hutang koperasi sebanyak RM11,200.00. Satu jumpah yang besar untuk orang bergaji kecik macam aku ditambah dengan kos sara hidup yang tinggi.


Untuk yang berhutang tapi tak reti nak bayar balik. Bak kata [Dr Zulkifli Mohamed Sharif]… Si pemberi hutang minta hutang di bayar bukan kerana pentingnya hutang itu. Tetapi adalah usaha kita untuk menyelamatkan si penghutang dari menerima pembalasan tidak membayar hutang di akhirat kelak. Tak bagi… kesian. Dah bagi… Senyap seribu Bahasa. 

Note: Masih menunggu hutang aku dibayar.



Ramadan adalah bulan yang mulia di mana umat Islam berpuasa dan bersyukur dengan nikmat kurniaan, serta menjalankan persiapan bagi menyambu...

Kekal Bersih dan Harum di Lebaran Ini Dengan Dettol dan Air Wick

Ramadan adalah bulan yang mulia di mana umat Islam berpuasa dan bersyukur dengan nikmat kurniaan, serta menjalankan persiapan bagi menyambut Aidilfitri. Bermula dengan mengemas rumah, membeli baju baru, merancang menu berbuka puasa, sehingga membuat kuih raya, ini sememangnya musim yang sangat sibuk buat semua.


Sempena bulan yang mulia ini, Dettol dan Air Wick mengambil kesempatan untuk memastikan anda kekal bebas dan terlindung daripada kuman sebelum anda sibuk menjalankan persiapan sepanjang musim perayaan ini, dan pada masa yang sama, memastikan rumah anda kekal harum bagi pengunjung dan orang tersayang, terutamanya setelah memasak juadah Ramadan mahupun Aidilfitri! 

Bayangkan adanya warna-warna menarik untuk menghidupkan suasana di ruang tamu apabila ada yang berkunjung. Sepanjang bulan Mei dan Jun 2017, anda hanya perlu berbelanja sebanyak RM25 atau lebih bagi produk-produk Dettol dan/atau Air Wick dalam satu resit, dan anda layak mendapat sebuah bekas kuih Raya untuk menyimpan kuih-muih kegemaran anda. Kumpul keempat-empat warna untuk menceriakan rumah anda! Semuanya boleh anda dapati di farmasi utama dan pasar raya di Malaysia. 


Bukan itu sahaja! Layari laman Facebook Dettol Malaysia untuk mendapatkan Resepi Koleksi Khas daripada Chef Anis Nabilah, sertai pertandingan dalam talian kami dan anda mungkin berpeluang untuk membuat kuih bersama chef selebriti, Anis Nabilah! Anis dikenali ramai sebagai seorang chef yang versatil dalam masakan Malaysia dan antarabangsa, dan merupakan hos bagi beberapa rancangan masakan yang popular, seperti Eat Clean with Anis di Astro Bella dan 1, 2… Bakar! di TV3. 


Dengan pembelian produk-produk Dettol dan/atau Air Wick yang bernilai RM25 itu, hantarkan penyertaan anda di laman Facebook Dettol Malaysia (www.facebook.com/DettolMalaysia) dan siapa tahu – anda mungkin menjadi salah seorang antara 8 pemenang yang dapat membuat kuih bersama Chef Anis Nabilah! Tempoh pertandingan adalah dari 1 hingga 14 hari bulan Mei 2017, jadi jangan lepaskan peluang keemasan ini. Pertandingan dalam talian Dettol ini terbuka  kepada rakan runcit terpilih Dettol iaitu Mydin, Econsave, Giant dan Tesco.  

Tiffany Tang, Pengarah Pemasaran RB Malaysia & Singapura, berkongsi keterujaannya akan kerjasama bersama Chef Anis Nabilah untuk menceriakan persediaan Hari Raya tahun ini. “Kami gembira dapat bekerjasama dengan Chef Anis bagi kempen Raya tahun ini, dan Chef Anis juga telah menghasilkan beberapa resipi kuih Raya yang unik khas hanya untuk kami! Anis merupakan salah seorang chef kegemaran Malaysia, dan kami ingin membawakan sedikit kegembiraan di rumah setiap rakyat Malaysia dengan perwatakannya yang ceria dan juga mengeratkan silaturahim dengan menggalakkan semua orang untuk meluangkan lebih banyak masa bersama menerusi aktiviti seperti membuat kuih dan biskut raya,” kata Tang lagi.     

“Reckitt Benckiser sentiasa berusaha untuk menggembirakan para penggunanya dengan produk inovatif dan berkesan yang dapat menyihatkan para pengguna dan menceriakan seisi keluarga. Dengan Dettol dan Air Wick serta Resepi Koleksi Khas Chef Anis Nabilah untuk menyambut Ramadan tahun ini, kami benar-benar berharap agar kami dapat mengeratkan silaturahim antara ahli keluarga dalam kalangan masyarakat Malaysia,”  kata Tang. 


Chef Anis Nabilah turut meluahkan kegembiraannya untuk menyambut Raya hari ini bersama Dettol dan Air Wick. “Ramadan sentiasa merupakan bulan yang sibuk bagi saya kerana saya perlu membuat persiapan Raya, daripada menyediakan makanan sehinggalah membuat kuih Raya bagi keluarga dan rakan-rakan. Satu tip yang ingin saya kongsikan kepada semua adalah betapa pentingnya bagi anda untuk memastikan kebersihan ruangan dan alatan memasak, dan jangan lupa untuk membasuh tangan sebelum dan selepas memasak atau membuat kuih. Setelah penat memasak, saya pastikan rumah saya kekal harum dengan semburan wangian Air Wick – saya lebih menggemari semburan wangian automatik kerana ia memudahkan saya!”

Kami berharap agar Ramadan kalian berjalan dengan tenang dan penuh keberkatan dengan perlindungan bebas kuman dari Dettol serta wangian Air Wick di rumah. Untuk maklumat lanjut, layari laman Facebook Dettol Malaysia bermula dari bulan Mei. 

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung?...

Biarkan Anak Balik Sekolah Seorang Diri | PARENTS... Please Take Note

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung? Kalau tak ada rasa apa-apa memang korang jenis tak ada perasaan. Aku yang baca ni rasa macam nak nangis... Speechless. Terus teringat dekat anak sendiri yang tengah sekolah tu. 


Dari komen-komen yang aku baca. Budak ni sekolah dekat Seksyen 7, Bangi. Rumah dia dekat Seksyen 8, Bangi. Kelas koko setiap hari Rabu. Kalau ada kelas koko dia kena blik sekolah jalan kaki. Kelas koko habis pukul 4.00 pm kalau tak silap. Kalau korang nak tahu, dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu jaraknya boleh tahan jauh jugak. Kau kena lalu roundabout. Jalan yang boleh tahan sesak. Tak tahu lah kalau budak ni lalu short cut. Tapi dari penceritaan, budak ni ikut roundabout dan bukan jalan short cut.

Kau bayangkan dengan keadaan cuaca yang ada masa nya hujan dan panas terik. Dan kebetulan petang rabu tu hujan. Balik sekolah jalan kaki dalam keadaan hujan dan basah. Allah... Kesian sangat-sangat. Yang aku hairan, parents budak ni tak risau ke dengan keselamatan anak dia ni? Buatnya yang nak tumpangkan anak dia balik tu orang jahat? Zaman sekarang kau kena fikir keselamatan anak jugak. Zaman dulu dengan sekarang lain. Dulu aku pergi sekolah agama jalan kaki jer. Agak jauh jugak dari rumah. Tapi dulu jenayah tak macam sekarang. Totally different.

Bersangka baik. Mungkin 2 bijik kereta yang ada kat rumah tu rosak. Kalau rosak, kau kena ada planning macam mana nak amik anak. Atau mungkin emak budak ni ada masalah lain yang buat dia tak boleh amik anak dia. Atau mungkin mak dia dalam pantang. Kalau korang nak tahu, dah 5 orang pernah hantar budak ni balik. Maknanya parents dia memang tak kisah pon pasal keselamatan anak dia. Baca nih:


Tahun lepas mak dia dalam pantang. Tahun ni? Pantang jugak ker? Bagi aku simple jer. Kalau kau dan suami ada hal dan memang tak boleh amik anak balik dari koko, kau cakap dengan anak tak payah pergi kelas koko. Kalau anak kau nak pergi jugak, kau upah lah jiran atau van untuk tolong ambilkan. Hari biasa aku tak tahu budak ni balik macam mana. Yang cerita ni kalau ada kelas koko (kokurikulum) mak dia suruh balik jalan kaki. 

Kalau korang nak tahu, budak ni Darjah 6. Owh... mungkin parents ni nak ajar anak dia berdikari. Hello... Kalau nak ajar anak berdikari, bukan macam ni caranya. Ini kau dah bahayakan nyawa dan keselamatan anak kau sendiri. Orang jahat ada dimana-mana. Depan mata kau pon diorang boleh culik inikan jalan kaki sorang balik rumah. Petik jari jer. 

Aku anak balik lambat pon aku dah risau even dia naik van sekolah. Ada satu hari tu dah pukul 7.30 pm pon tak sampai rumah lagi, Aku dah risau. Selalunya pukul 7.00 pm dah sampai rumah. Suruh husband call van. Rupanya van hantar budak lain dulu sebab budak tu sakit perut. Lega rasa. Nak biar anak aku main kat luar pon aku dah risau. Inikan nak biar anak balik jalan kaki. Tapi since diorang dah sekolah ni, baru aku bagi kelonggaran sikit nak main kat bawah. Dengan syarat, abang dia kena ada. 

Macam Iman Hakimi pulak, since dia dah berkawan ni, aku limitkan jarak dia. Paling jauh pon pergi flat sebelah dengan surau jer. Habis majlis kat surau terus balik. Lebih dari tu tak boleh. Kekadang aku naik risau nengok budak-budak naik basikal. Melintas jalan besar pergi kedai. Allah... tak risau ker parents dia biarkan anak naik basikal tanpa pengawasan orang dewasa. 

Untuk budak ni memang aku sedih dan kesian sangat-sangat. Aku tak dapat bayang kan budak sekolah balik jalan kaki dalam keadaan hujan. Kalau korang duduk bangi, korang boleh tahu jarak dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu. Boleh tahan jauh tau. Kalau rumah dekat dengan sekolah aku tak kisah. Semoga anak ini sentiasa dibawah lindunganNYA. Syabas pada warga Bangi yang prihatin hantar budak ni balik. For you PARENTS... Tolonglah... Jangan abaikan keselamatan anak. Jangan bahayakan nyawa anak sendiri. 

Bukan nak mengaibkan parents budak ni sebab aku pon tak tahu siapa parents dia dan budak tu pon aku tak kenal. Cuma kita amik pengajaran dari cerita ni. Jangan bila jadi apa-apa yang tak elok pada anak baru nak menyesal. 

Note: Even aku suka bertekak dengan anak-anak, tapi bab keselamatan diorang aku jaga betul-betul, Especially kalau kat luar. Lantak lah kau nak pandang-pandang jeling-jeling bila aku jerit kat anak. Yang penting anak aku ada depan mata. Sebab si qhalif dengan qhahirah ni suka jalan menonong... ppffttt...



Mau tak menggelabah bila temperature kereta tiba-tiba naik. 1st time kena nih. Dan aku pon tak tahu yang itu tanda-tanda yang kereta sedang...

Bila Temperature Kereta Tiba-Tiba Naik !!!

Mau tak menggelabah bila temperature kereta tiba-tiba naik. 1st time kena nih. Dan aku pon tak tahu yang itu tanda-tanda yang kereta sedang mengalami high temperature... ppffttt... Memang boleh membahayakan nyawa betul woihhh!!! Kereta boleh terbakar. Kisahnya.....


Balik kerja petang isnin tu. Cuaca hari isnin tu memang panas semacam lah. Macam biasa... Masuk jer kereta terus bukak tingkap kereta. Dah sejuk sikit baru on aircond. On the way balikk tu aku rasa macam aircond tak berapa function. Rasa panas even kau dan kukak 2. Lepas tu terpandang meter dashbord kat sebelah kanan. Erkkkk... Kenapa bar tu naik tinggi sangat?? Yang aku perasan kalau normal bar tu hanya 3 jer. Tak per... Aku buat relax. Off aircond and bukak tingkap. Tapi bar macam tu jugak. Dia turun 4 pastu naik 5.

Aku tak terfikir lagi yang itu tandanya kereta dalam high temperature. Sampai Tadika Qhalif. Aku off enjin. Tapi pelik sebab kereta still berbunyi. Macam bunyi kipas berpusing. Pada hal enjin dah mati. Arghhhh... Mesti ada something wrong somewhere nih. Aku on off engine, pon macam tu jugak bunyinya. Tak per... Amik Harraz pulak. Sampai nursery aku buat benda yang sama. Masih berbunyi. 

Rasa tak sedap hati, aku call husband. Tapi Husband tak boleh nak agak apa masalahnyaa. Aku record and amik sekali gambar meter hantar dekat husband nak tunjuk gambaran sebenar. Sementara tu aku on off kereta nak tahu bunyi ada lagi ker tak. Ok... dah tak ada. Aku masih tak terfikir lagi bahawa bahayanya memandu dalam keadaan temperature tinggi. Terus drive nak amik Qahirah pulak. Dah nak keluar simpang husband call suruh balik rumah terus. Tu tanda temperature kereta tinggi. Kereta boleh terbakar.

Ok... Nasib tak keluar simpang lagi. Terus patah balik rumah. Kereta pon bawak slow-slow and aircond tak bukak. Parking kereta. Off engine tapi masalah yang sama jadi. Bunyi macam kipas masih terpasang. Relax jap. On off macam aku buat kat nursery tadi. Menjadi... phewwwww... Qahirah balik petang tu naik van sekolah.

Apa Nak Buat Bila Temperature Kereta Naik?


Sepatutnya bila temperature kereta dah tinggi kau kena cepat-cepat berhentikan kereta di tepi jalan. Buka bonet depan, biarkan seketika enjin sedikit sejuk barulah periksa apa yang rosak. Alhamdulillah... Allah pelihara perjalanan balik aku anak beranak. Kau bayangkanlah aku drive dari Cyberjaya ke Bangi dalam keadaan meter 5 bar (macam dalam gambar tu). Tak ker bahaya. Bila tak tau ilmu pasal kereta macam ni lah. Main redah jer.

Antara penyebab boleh mengakibatkan suhu naik antaranya air cooling radiator kering, radiator tersumbat, drain screw radiator longgar, tidak menutup penutup radiator dengan baik, sensor suhu tak betul, hos penyambung ke radiator bocor, water pump rosak atau tersumbat, kipas radiator atau termostat rosak. Hamek kau... Satu benda pon aku tak tahu. Yang aku tahu, tempat isi air tu masih penuh. 

Semalam dah hantar kereta masuk bengkel. Terpaksalah emergency leave semalam. Pagi hantar kereta petang baru siap. Total kena RM210. Dalam keadaan nak tunggu gaji ni kan. Faham-faham jer lah :-(

Note: Orang perempuan, sila amik tahu pasal kereta. Peringatan buat diri sendiri.



Shell baru-baru ini telah melancarkan #StationStories , iaitu siri video dalam talian yang menampilkan cerita sebenar rakyat Malaysia dan p...

SHELL Raikan Rakyat Malaysia Dan Perjalanan Unik Mereka Menerusi Siri VIDEO WEB!!

Shell baru-baru ini telah melancarkan #StationStories, iaitu siri video dalam talian yang menampilkan cerita sebenar rakyat Malaysia dan perjalanan mereka yang unik dalam kehidupan. Tanpa skrip, tanpa castings atau pelakon, siri ini hanya bergantung kepada cerita-cerita sahih daripada orang-orang yang berjalan melalui pintu Shell.


  • Mula disiarkan di laman media sosial pada tahun 2015, #StationStories memaparkan kisah benar rakyat Malaysia, yang terdiri daripada pelanggan yang melangkah masuk ke stesen minyak Shell.
  • Kepelbagaian kisah-kisah tersebut adalah  kerana mereka yang berkongsi cerita mempunyai kelainan tersendiri. Ianya disatukan dengan nilai-nilai seperti rasa hormat-menghormati, kesungguhan, kasih sayang dan harapan.
  • Kini dalam tahun ketiga, siri video tersebut telah ditonton sebanyak 11 juta kali sehingga kini.

Shell melancarkan
#StationStories, satu siri web yang memaparkan kisah benar rakyat Malaysia dan keunikan perjalanan hidup mereka. Tanpa skrip, uji bakat atau pelakon, siri tersebut bergantung pada kisah benar pelanggan yang melangkah masuk ke stesen minyak Shell.

Pada tahun 2015, Shell Malaysia mencetuskan satu program transformasi selama tiga tahun yang dikenali sebagai “Welcome to Shell” yang meletakkan para pelanggan sebagai paksi atas dalam apa jua yang dilakukannya. #StationStories disiarkan buat pertama kalinya pada tahun yang sama sebagai platform untuk Shell berhubung dengan rakyat Malaysia dan meraikan kepelbagaian mereka.

Berikutan kejayaan edisi pertama, Shell membawa siri web itu ke tahap yang lebih tinggi pada tahun 2016 dengan menampilkan kisah-kisah perkembangan individu dan cerita yang penuh berinspirasi. Kini dalam tahun ketiga, Shell sekali lagi merakamkan pelbagai kisah yang menyentuh hati, seperti dikongsi oleh pelanggan Shell Malaysia dari seluruh negara.

Ketua Pemasaran Runcit Shell Malaysia, Ben Mahmud berkata, “Shell mengalu-alukan kedatangan lebih 10 juta pengunjung ke stesen-stesen minyaknya setiap minggu. Kami percaya semua orang mempunyai kisah unik mereka yang tersendiri untuk diceritakan, dan #StationStories telah menjadi platform yang membolehkan kami berhubung dengan para pelanggan serta berkongsi kisah mereka sebagai inspirasi kepada orang lain. Selama beberapa tahun ini, #StationStories telah membolehkan kami untuk mengenali pelanggan dengan lebih dekat lagi, dan mengetahui kisah mereka yang berlandaskan nilai-nilai seperti rasa hormat-menghormati, kesungguhan, kasih sayang dan harapan.”

Tambah beliau lagi, “#StationStories menggalakkan netizen untuk berkongsi cerita mereka juga. Maklum balas terhadap #StationStories sangat memberangsangkan dan kami terharu dengan penerimaan tersebut. Kami berharap dapat terus memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia dengan kisah-kisah yang mengetengahkan kepelbagaian dan nilai-nilai umum di negara kita.”



Sehingga kini, #StationStories telah mencatat lebih 11 juta tontonan di laman Facebook dan YouTube. Kaji selidik yang dijalankan oleh Shell menunjukkan bahawa video itu menyumbang kepada tarikan terhadap jenama, dan meningkatkan rasa ingin membeli produk Shell.

Pada majlis pelancaran #StationStories 2017, Shell menayangkan kisah Rasyidah dan Zakiah, edisi terbaharu dalam siri web itu. Bertemakan persahabatan, kisah yang menyentuh hati itu menampilkan dua orang pelajar universiti yang menjadi sahabat karib selama hampir satu dekad. Video #StationStories edisi 2017 akan disiarkan secara berperingkat sepanjang tahun ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai #StationStories, sila layari laman web shell.com.my/stationstories


    

Kebersihan dan kecantikan pada seorang yang bergelar wanita bukan terletak pada kulit wajah yang cantik dan bersih sahaja yer. Ia juga meli...

Review | Veet Sensitive Touch Electric Trimmer

Kebersihan dan kecantikan pada seorang yang bergelar wanita bukan terletak pada kulit wajah yang cantik dan bersih sahaja yer. Ia juga melibatkan kawasan tertutup seperti bawah lengan, kawasan keintiman dan kawasan-kawasan lain juga tau. Bercukur merupakan salah satu perkara yang penting dan perlu dititikberatkan bagi menjaga kebersihan. Kadang-kadang nak bercukur pon rasa ngeri jugak. Ngeri sebab takut terluka. Memang kena berhati-hati juga ketika menggunakan pisau cukur. Salah cukur memang boleh mendatangkan kecederaan. Nak buat Brazilian wax… Lagi lah tak berani woihhh!!! Macam ngeri jer.


Tapi sekarang ni para wanita diluar sana tak perlu risau dan gusar bila nak bercukur kerana VEET akan membantu anda semua dengan alat elektronik penaggal bulu pertama yang baru bagi memudahkan proses penjagaan dan perapian semasa bercukur iaitu VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER. Ianya direka khas untuk penampilan yang sempurna, menarik dan pada masa yang sama ianya sangat mudah, cepat dan lembut pada kulit.


Dah boleh ucap selamat tinggal pada pisau pencukur, pencabut bulu dan seangkatan dengannya lah. Selamat datang untuk VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER. Yang bestnya dengan VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER ni sebab ianya pelbagai guna. Bukan setakat untuk keguaan bawah lengan dan kawasan intim. Tapi juga boleh untuk membentuk dan merapikan kening, merapikan sideburns serta boleh membuang bulu-bulu halus dikawasan muka.

Antara barang-barang yang terdapat didalam set VEET SENSITIVE TOUCH BEAUTY TRIMMER 



Face:

1 x 2 Sided Trimming head – 16mm and 6mm
1 x comb attachment (2mm & 4mm) to uniform hair lenth
1 x Styler cap

Other Body Areas:

1 x 1 sided Trimming Head (20mm)
1 x comb attachment to uniform hair length

Other Accessories:

1 x Cleaning brush
1 x Beauty pouch to take it with you anywhere
1 x AA Battery


Aku berpeluang untuk mencuba sendiri VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER dan hasilnya amat memuaskan. Masa mula-mula pakai tu, agak terkial-kial jugak sebab 1st time pakai peranti elektronik untuk bercukur kan. Tapi lama-lama kau akan biasa menggunakannya. Dah tak payah risau pasal terluka lagi. Menjimatkan masa kau jugak... hahaha... Yang paling best, saiz nya yang kecil dan comel serta boleh dibawa ke mana-mana sahaja, packaging nya yang berwarna pink, senang nak pakai, aksesori yang berbeza untuk setiap bahagian dan mencukur dengan tepat dan lembut.

Kalau korang nak beli atau dapatkan VEET SENSITIVE TOUCH ELECTRIC TRIMMER ni, harganya RM119.00 dan dijual di farmasi utama di seluruh negara serta ada dijual didalam talian. 

Kalau nak lebih lanjut, korang boleh layari:

Website


Facebook 




Produk Kesihatan Kecantikan Original Hanya di HCube Shop  Tak susah nak cari product kesihatan dan kecantikan sekarang ni kan kalau nak ...

Produk Kesihatan Kecantikan Original Hanya di HCube Shop

Produk Kesihatan Kecantikan Original Hanya di HCube Shop 

Tak susah nak cari product kesihatan dan kecantikan sekarang ni kan kalau nak dibandingkan dengan dulu. Sebab sekarang semua teknologi ada didepan mata. Kalau dulu semua info mengenai sesuatu produk kecantikan dan kesihatan kita boleh dapat hanya di TV, suratkabar dan juga pamphlet. Tapi sekarang ni lebih senang lagi bila semua maklumat, promosi dan pengiklanan hanya dihujung jari.

Tapi tu lah. Bila dah banyak sangat produk yang dijual secara online mahu pon offline, kita jadi rambang mata dan keliru. Produk yang dijual tu original ker tak? Ada pengesahan dari KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) ker? Status halalnya macam mana pulak? Nak beli pon rasa ragu-ragu kan. Nak beli barang online, tapi tak yakin dengan online seller. Acaner tu? 


Dah… Tak payah nak fikir sangat. Sebenarnya ada jer online shop yang menyediakan produk kesihatan kecantikan yang ORIGINAL. Korang boleh dapatkan di HCube Shop. Haaa… HCube Shop? Jual apa tu? Kalau nak tahu, HCube Shop ni menyediakan produk kecantikan kesihatan terkini dan berkualiti dengan harga yang berpatutan. Dan yang paling penting ORIGINAL. Terdapat lebih dari 300 produk yang popular dan terkini.

Tak yakin lagi? Nak tambah keyakinan korang. HCube Shop adalah Syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atas nama HCube Resources dengan nombor pendaftaran A S0354878-P. Jelas dan nyata kan. Ada macam-macam produk yang ditawarkan di HCube Shop ni. Kiranya macam one stop centre lah. Antaranya:



Ini sebahagiannya sahaja. Ada banyak lagi produk yang terdapat di HCube Shop ni. Kalau korang rasa nak mencuba atau membeli produk-produk ni, tapi rasa tak puas kalau tak ada testimoni dari pengguna. Jangan risau. Ada testimoni disediakan. Banyak feedback dari pelanggan yang berurusan dengan HCube Shop ni. Tak perlu diragukan lagi. Korang boleh baca dekat [SINI]. Banyak feedback kat situ dan rata-rata pembeli berpuas hati dengan service yang diberikan.

Pembelian Dan Penghantaran

Senang jer. Ada no account disediakan. Korang boleh baca dekat [SINI]. Penghantaran pula menggunakan perkhidmatan Poslaju National Courier. Pengeposan dilakukan setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad. Tracking number akan diberi selepas postage.


Yang Murah, Original dan Berkualiti hanya di HCube Shop. Jaminan wang akan dikembalikan kerana HCube Shop menitikberatkan kualiti dan keselesaan palanggan mereka. Kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai HCube Shop dan juga produk-produk yang dijual, boleh layari atau hubungi:

SMS/Wassap: 
017-3664440

FACEBOOK

YOUTUBE

INSTAGRAM

INSTAGRAM FEEDBACK



Kos sara hidup yang meningkat telah menyebabkan pengguna mencari alternatif untuk mengurangkan perbelanjaan. Namun bajet yang ketat tidak...

Dapatkan Carrier Junior Dalam Pek Isian Semula Dan Mudah Guna


Kos sara hidup yang meningkat telah menyebabkan pengguna mencari alternatif untuk mengurangkan perbelanjaan. Namun bajet yang ketat tidak bermaksud anda perlu mengorbankan keperluan penjagaan diri, terutamanya apabila tiba masa mandi untuk si manja anda. Sebagai jenama yang percayai dengan inovasi, CARRIE JUNIOR sentiasa mencari cara baru bagi memenuhi keperluan pengguna setia yang sentiasa mengutamakan nilai dan kualiti. Iyerlah... Jenama CARRIE JUNIOR telah mencipta nama lebih daripada 20 tahun dan jenama yang dipercayai dalam pasaran penjagaan diri kanak-kanak yang dirumus khas untuk kanak-kanak dan bayi.


Sebagai tanda penghargaan kepada pelanggan setia, CARRIE JUNIOR kini menawarkan pek isian semula, suatu pilihan penjimatan kos. Pek isian semula mudah guna, dan menjimatkan ini bukan sahaja khas untuk pengguna setia, tetapi juga sesuai untuk pengguna baru yang ingin mencari produk penjagaan diri buat si manja tanpa perlu berbelanja lebih.

Rangkaian CARRIE JUNIOR diformulasikan dengan Fruito–E, kombinasi ekstrak buah semulajadi yang diperkaya dengan nutrient dan vitamin bagi membantu menyubur, melembap dan melindungi rambut serta kulit lembut si manja. Rangkaian CARRIE JUNIOR memberikan anda pelbagai pilihan wangian buah-buahan bagi memastikan si manja sentiasa berasa segar dan bersih sepanjang hari. Carrie Junior yang bertindak membersih dengan lembut dan efektif ini sangat sesuai untuk kegunaan harian. 

Pek isian semula baharu ini turut membantu memulihara alam sekitar kerana ia mengurangkan keperluan membeli botol mandian baru yang akan meningkatkan pembaziran sisa plastik dan memberikan kesan buruk kepada alam sekitar. Dengan CARRIE JUNIOR Refill Packs, ibu bapa dapat berjimat dan menyelamatkan alam sambil menyediakan si manja dengan kelengkapan peribadi yang terbaik.

Diiktiraf Halal, rangkaian Carrie Junior termasuklan Baby termasuklah Baby Bath, Baby Shampoo, Hair & Body Wash, Baby Powder, Baby Lotion and Baby Oil. Ia juga mempunyai bau buah-buahan yang digemari kanak-kanak.

CARRIE JUNIOR Refill Packs kini tersedia untuk rangkaian Hair and Body Wash dan Baby Bath.


Pek isian semula CARRIE JUNIOR Baby Bath 500g berharga RM8.90* (Semenanjung) dan RM 9.30* (Sabah & Sarawak) manakala CARRIE JUNIOR Hair and Body Wash terdapat dalam harga RM9.90* in (Semenanjung) dan RM 10.40* (Sabah & Sarawak). Produk CARRIE JUNIOR boleh didapati di gedung-gedung runcit terkemuka, pasaraya hyper, pasaraya, dan farmasi terkemuka di seluruh Malaysia. *Harga termasuk GST.



Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujun...

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam


Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujung bulan March haritu. Kitorang anak beranak masuk acara larian. Tapi aku terkecuali lah sebab ada anak kecik kan. Lagi pon tiket hanya untuk 4 orang sahaja. Kelam kabut jugak lah sebab larian start pukul 7.00 pagi. Kalau ikut jadualnya lah. Tapi biasalah... mesti start lewat punya. Pukul 6.40 pagi baru kau nak keluar rumah... ppffttt... Dengan harapan semoga larian belum bermula.

Buat pertama kali jugak lah kami jejak Setia City Park tu. Nasib husband expert bab selok belok jalan ni. Memandangkan nak kejar masa, tak sempat nak breakfast. Just beli roti buat alas perut. On the way tu pulak boleh tapak kasut Iman Hakimi tercabut. Dedua belah pulak tu. Pada hal baru jer beli kasut. Dah macam mana kau nak lari nak. Sudahnya... pakai selipar jer lah. Sadis betul. Nak cari gam memang dah tak sempat. Nasib kau lah anak. Layan lah gambar-gambar ni yerp ☺

Baru sampai. Muka kimi stress sebab tak ada kasut nak lari ☺☺

Sampai-sampai tengok orang dah ready kat garisan permulaan. Haaaaa... kan dah cakap. Mesti start lewat punya. Kitorang sampai dalam pukul 7.45 pagi. Tak lama lepas tu Spongebob and Patrick pon keluar. Tak koser aku nak amik gambar sebab orang yang ramai. Baik aku amik gambar anak-anak ni haaa ☺☺

#makanakempat... Tak dapat bergambar dengan Patrick, balloon patrick pon jadilah. Nampak tak keterujaannya yang hover tu... hehehe... ☺☺ 

Sis tak lari pon. Sis jadi pompom girl sambil babywearing anak paling kecik menanti suami dan anak-anak digarisan penamat. Nasib anak kecik sis ni baik tak meragam. Ontok @ diam jer duduk dalam tu. Best yer kena polok dengan ibu ☺


Akhirnyaaaa.. Setelah lama sis menanti kelibat suami dan anak-anak digarisan penamat, muncul juga mereka dicelah-celah orang yang ramai tu. Risau jugak sis sebab lama jugak diorang lari. Mana lah tak sampai-sampai lagi ni.. Haaa.. gittew hati sis berbicara. Biasalah... lari dengan anak-anak kan. Bawak stroller lagi. Standby kot anak-anak tak larat.

Yeayyyy... Dapat medal ☺

Tahniah semua sebab berjaya menghabiskan larian sepanjang 3 km. Bermandi peluh dah masing-masing. Abaikan lah muka anak-anak sis yang stress sebab kepanasan dan keletihan. Ditambah pulak paksaan dari sis yang suruh ber posing dengan medal tu pulak.... hahaha... Ibu kau ni blogger nak. Kalau tak amik gambar tak sah. 


Ini lah dia medal yang anak-anak dan suami dapat. Cute sangat tau. Sis is sangat jealous hokay sebab sis tak dapat medal yang cute ni. Anak-anak pon teruja bila dapat medal ni. Especially budak ni ⬇


Ini lah budah yang hover teruja dengan medal yang dia dapat ni. Balik tu singgah supermarket beli barang basah. Di gantungnya medal tu kat leher. Tidur malam pon pakai medal. Pergi sekolah pon pakai medal. Balik akim dia pon medal masuh tergantung kat leher. Kau dah kenapa nakkkkk!!! Taksub betul dengan medal spongebob ni. Dua hari jugaklah kelakuan anak ketiga sis macam nih. Bila tanya nak masuk larian lagi tak? Katanya nak lari lagi. 

1st time masuk acara larian ni. 1st time jugak bagi anak-anak join. Ada macam-macam aktiviti kat Setia City Park, Shah Alam sempena Spongebob Run Malaysia ni. Tapi aku tak tunggu sampai habis. Tak menahan aku dengan cuaca yang panas berdeting. Baru pukul 9.00 pagi kot. Round-round kejap lepas tu balik. Lagi pon kimi ada latihan Silat. 

Note: Teringin jugak nak masuk larian sambil gendong anak. Ada jer yang lari sambil gendong anak kecik ☺













Happy 8th Anniversary to you my Blog. Dah lepas pon, Boleh pulak terlupa tarikh penting ni. Tarikh dimana aku mula menjadi penulis separuh ...

8 Tahun Dan Masih Bertahan!!!

Happy 8th Anniversary to you my Blog. Dah lepas pon, Boleh pulak terlupa tarikh penting ni. Tarikh dimana aku mula menjadi penulis separuh masa, penulis sambilan atau lebih dikenali sebagai penulis blog. Dari suka-suka terus jadi serious. Alhamdulillah.... Dah berusia 8 Tahun dan Masih Bertahan hingga saat ini. 


8 Tahun Dan Masih Bertahan!!!


Iyer... Aku pon tak percaya yang aku masih boleh bertahan. Sebab apa tau? Sebab ramai kawan-kawan blog yang seangatan dengan aku dah tak active blogging. Especially kawan-kawan blog zaman forum susuibu.com. Sebab forum susuibu.com lah aku create blog. Ramai kawan-kawan forum ada blog masa tu. Tak nak ketinggalan, kau pon buatlah jugak. Tukar-tukar link. Memang meriah lah waktu tu. Tapi sekarang ni semua member-member forum dah tak blogging lagi. Forum susuibu,com pon tak tak ada. Rindu woih!!! 😭😭

Dulu pon bukan main rajin lagi. Rajin blogwalking... Rajin join segmen... Rajin jadi tukang komen. Sekarang?? Kau dah jadi malas nak buat semua tu. Faktor ketuaan barangkali. Tapi tak der lah aku tak terjah langsung blog kawan-kawan. Cuma sekarang ni masa agak limited. Mana yang sempat, aku terjah. Kekadang jadi pembaca senyap jer. Tak tahu nak komen apa. Sorry korang kalau aku dah lama tak terjah dan tak tinggalkan jejak. Nak kena cari balik momentum blogging macam dulu.

Sepanjang 8 tahun blogging ni pon, dah beberpa kali tukar cat rumah ☺

Tak ingat tahun berapa ni

Cat rumah lagi tahun 2015 kot. 

Dan ini yang latest buat masa ni. Suci murni gittew

Pageviews pon makin bertambah. 8 tahun baru nak cecah 2 juta PV ☺

Dengan blog jugak kawan makin bertambah. Means dah 8 tahun jugak aku berkawan dengan korang kan. Dari yang belum kawin... Dah berkahwin. Dari yang belum ada anak... Dah dapat anak. Dari anak sorang... Dah bertambah 2,3,4 orang. Dari berhubung di alam maya, terus besua dialam realiti. Rapatnya dengan kawan-kawan blog tak serapat macam kawan-kawan zaman sekolah. 

Dengan blog jugak, aku dapat buat side income. Boleh lah tampung mana yang kurang kan. Bila dibuat kira-kira, pendapatan blog untuk setahun cecah 4 angka jugak lah.. Alhamdulillah. Dalam zaman serba mencekik poket ni, kau kena pandai cari duit lebih. Event pon aku dah jarang pergi. Melainkan event yang melibatkan family.

Ok lah. Aku rasa ayat aku ni macam tak tersusun jer. Tunggang langgang... hehehe... Last but not least... HAPPY 8TH BLOGIVERSARY SuperMOM With SuperKIDS ☺

Note: Cerita banyak. Tapi tak ada masa nak karang ☺☺



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...