Showing posts with label Misc. Show all posts
Showing posts with label Misc. Show all posts

Sedar tak sedar, dah hampir 7 tahun aku memandu. Teringat masa mula-mula memandu, confident level masih tersangat rendah. Gelabah jangan ca...

Jenis-Jenis Pemandu Yang Perlu Anda Tahu

Sedar tak sedar, dah hampir 7 tahun aku memandu. Teringat masa mula-mula memandu, confident level masih tersangat rendah. Gelabah jangan cakaplah. Drive pon dekat lane 1 jer. Kereta pulak manual. Penuh sopan santun kau memandu. Mana tak nya, hampir 6 tahun gantung lesen. Kerja kau hanya renew lesen memandu. Nak memandu memang tak lah time tu kan.

Nak dijadikan cerita, aku kena transfer kerja bahagian project. Project pulak kat Cyberjaya. Jadinya... laluan kerja aku dengan husband dah berubah. Kalau dulu bukan main sedap bila pergi kerja berhantar. Balik kerja ada orang ambil. Tak kan nak suruh husband hantar sampai Cyberjaya sedangkan dia kerja dekat PJ. Nak tak nak aku kena gagahkan diri memandu balik. Habis pantang anak kedua, maka bermulalah episod aku memandu kereta ke tempat kerja.

Dalam tempoh 7 tahun ni, kira dah expert sikitlah. Dah tak bawak dekat lane 1. Skang main lane 2 jer. Lane 3 sekali sekala sebab tahap kelajuan aku memandu tak melebihi 100km/h. Aku tak berani nak bawak kereta laju-laju. Dalam tempoh 7 tahun jugaklah aku perhati ada macam-macam jenis ragam pemandu. Antaranya:

Jenis Tak Reti Nak Bagi Signal


Sumber [SINI]

Aku harap korang tak tergolong dalam jenis yang macam ni. Apa susah sangat nak bagi signal? Kena bayar ker kalau bagi signal? Mahal ker lampu signal kereta kau tu? Menyampah betul dengan orang macam ni. Dah lah tak reti nak beratur. Lepas tu main pancung kereta depan dengan tak bagi signal. Memang kurang adab orang macam nih. Kau masuk rumah orang bagi salam kan? Ibarat kau bagi signal macam kau bagi salam jugak lah. Beradab sikit. Ker kau jenis masuk rumah orang tak bagi salam?

Jenis Kedekut Nak bagi Jalan


Kau ingat jalan tu kau yang punya? Bukan tak bagi signal. Signal dah lama menyala minta diberi laluan. Lagi kau nak masuk, lagi laju dia memecut menandakan dia tak bagi kau cantas depan dia. Benda ni aku selalu hadap dekat laluan kontra dari sungai ramal nak ke putrajaya. Tak apa lah... Kau mengalah jer lah kan/ Dah orang tak nak bagi jalan. Sebab aku pernah nampak depan mata. Masing-masing tak nak mengalah. Kereta ni nak masuk, kereta tu tak bagi. Masing-masing mencucuk. Last-last bergesel kereta. Hambek kau. Dengan orang macam ni kita give and take jer lah.

Jenis Suka Follow Kereta Rapat-Rapat


Sumber [SINI]

Ini aku paling menyampah sangat. Kau dah kenapa suka follow rapat-rapat? Dah macam nak cium bontot kereta depan. Kalau dah kereta depan aku slow nak buat macam mana even lane kanan. Kau nak aku cucuk kereta depan rapat-rapat macam kau cucuk kereta aku rapat-rapat ker? Apa susahnya, kau tukar lah lane sebelah. Bukannya highway pon. Tak payah lah nak follow rapat-rapat.

Kejadian bulan puasa haritu yang buat darah aku berderau. Aku dah perasan kereta Myvi ni memang follow rapat giler dengan kereta aku. Lady driver berkaca mata. Dah kereta depan aku slow, aku bawak lah slow. Tapi dalam jarak yang selamat. Nak dijadikan cerita, tetiba kat selekoh kereta depan aku ni break tiba-tiba. Dan aku pon break. Dari cermin pandang belakang aku dah nampak kereta MyVi terlalu rapat. Aku rasa kalau dia tak sempat break memang dah hentam bontot kereta aku sebab memang rapat sangat.

Aku dah gelabah. Berderau jangan cakap lah. Konghajar punya Myvi. Boleh pulak dia high beam kat aku. Kau dah kenapa? Salah aku ker? Siapa suruh kau follow rapat-rapat? Kau dah nak tercirit ker sampai bawak kereta macam pelesit. Buat MyVi purple nombor plat MC* 4929... Aku doakan kau tak sondol kereta orang sebab cara pemanduan kau yang macam tu boleh mengundang kecelakaan. 

Jenis Suka Berahsia


Iyer... Ada jer spesis macam ni especially nak masuk simpang. Nak masuk simpang kiri atau nak masuk simpang kanan pon kau tak tahu sebab rahsia. Aku ni punyalah tunggu sebab signal tak bagi... "kereta ni nak masuk simpang ke nak terus?? Jalan dah clear kalau nak kluar simpang ni" Sekali boleh pulak dia belok kiri. Dari jalan clear kau nak kluar simpang dah banyak kereta balik... ppffttt... Sakit hati kau hokay. Jangan nak berahsia sangat yerp kalau nak keluar simpang atau nak masuk simpang.

Jenis Tak reti Guna Lane


Ni pon satu hal jugak ni. Kalau dekat highway kan ada 3 lane atau 2 lane. Kita pon dah sedia maklum yang lane 1 untuk kenderaan berat dan jugak kenderaan yang bawak slow @ sopan santun. Lane 2 untuk kenderaan yang berkelajuan sederhana dan lane 3 untuk kenderaan yang macam formula one. Yang aku geram, kau bawak kereta tahap kura-kura, tapi kau masuk lane 2. Ada jugak yang masuk lane 3... ppffttt... 

Yang lagi tak tahan, kenderaan berat macam lori dengan trailer pon bawak lane 2 dan 3. Bukan main laju pulak tu. Tapi aku selalu bawak lane 2 jer. Lane 3 jarang-jarang kecuali ketika memotong kereta depan yang slow dekat lane 3 atau kalau line clear dekat lane 3 tu. Tapi kalau dari jauh ada kereta laju, aku cepat-cepat tukar lane 2. So... Pilihlan lane yang betul mengikut kelajuan korang memandu yerp.


Jenis Cepat Sentap


Ada jer orang macam ni. Sentap tak kena tempat. Sentap bila kau berjaya potong kereta dia. Potong cara terhormat ok sebab bagi signal. Faham-fahamlah laluan kontra #takhabishabisdenganlaluankontra. Berebut-rebut orang nak masuk. Masing-masing pulak selfish tak nak bagi jalan. Tak boleh terima kenyataan bila lady driver yang memotong, dia follow kereta kau rapat-rapat. 

Aku pon panas hati. Kau follow rapat-rapat dah kenapa, aku pon bawak slow-slow... hahahaha... Padan muka kau. Keluar jer simpang kontra, terus angkat jari tengah kat aku. Bengang lettew kan. Baru bawak kereta wish dah berlagak. Aku mengaku yang aku pon ada masa sentap jugak. Tapi sentap bertempat. Dah lah tak bagi signal, ada pulak tu time tu nak masuk time tu nak bagi signal. Tak ker terkejut kau dibuatnya. Sentap lah. Mula lah nak membebel dalam kereta kan.. muahahaha...

Jenis Tak Faham Bahasa



Atau dalam erti kata lain... Ikut ISA @ Ikut Suka Aku nak bawak kereta macam mana. Korang perasan tak kotak kuning. Kotak kuning ni selalu ada kat traffic light atau kat simpang-simpang yang busy. Fungsi kotak kuning ni kan melarang pemandu dari berhenti kat dalam tu. Sebab apa? Sebab cubaan meloloskan kereta dekat kotak kuning di kawasan lampu isyarat menyebabkan kenderaan dari arah lain yang sepatutnya bergerak tersekat dan sekali gus menyebabkan kesesakan lalu lintas di ditu.

Tapi ada yang masih tak faham lagi fungsi kotak kuning tu. Kau dah nampak depan kau kereta berderet. Lagi kau duduk kat dalam kotak tu dah kenapa. Dah kereta lain tak boleh nak masuk simpang sebab kau dah block jalan. Kau lagi menambah kesesakan dan kesakitan hati orang yang menghadapinya. Memang selfish sangat. [Kenderaan Berhenti Atas Petak Kuning Kurang Sivik!] bak kata Anggota Majlis Keselamatan Jalan Raya Malaysia, Tan Sri Lee Lam Thye.


Bila cakap pasal simpang ni aku agak sedikit [FOBIA] dengan simpang sebab dah banyak kali kena. Asal lalu simpang aku memang slow kan kereta sebab orang yang nak masuk simpang suka membabi khinzir kluar simpang tanpa tengok kiri dan kanan. Gambaran dia kau tengok lah dalam gambar tu sebab aku dah banyak kali kena setiap kali nak hantar anak pergi nursery. Spesis bawak kereta macam pelesit memang tak reti bahasa. Baik driver lelaki atau pon perempuan.

Panjang pulak bebelan aku. Bukan apa. Sakit hati dibuatnya dengan jenis-jenis pemandu yang macam ni. Kesabaran kau bukan setakat hadap kerenah anak-anak. Hadap kerenah pemandu-pemandu pon perlukan kesabaran yang tinggi tau. Sekian luahan dan perkongsian dari #makanakempat

Note: Kan best kalau ada public transport area rumah nak ke Cyberjaya nih. Letih lah drive hari-hari. Dengan traffic jammed lagi... huhuhu...   



Selain dari Handbag, wallet antara keperluan untuk menyimpan semua harta benda seperti IC, lesen memandu, Insurance card, debit card, IC an...

Oh! My Wallet!!

Selain dari Handbag, wallet antara keperluan untuk menyimpan semua harta benda seperti IC, lesen memandu, Insurance card, debit card, IC anak-anak, name card dan macam-macam kad lagi lah selain jadi tempat menyimpan duit. Sebab senang nak bawak gi mana-mana kan. Tak kan nak usung handbag nak pergi kedai kan. Lagi besar wallet kau lagi banyak barang yang boleh disimpan. Handphone pon kau letak jugak dalam wallet *akulahtu. Oh! My Wallet. Ini pon dah buat wallet penuh.

Oh! My Wallet!!

Tapi perasan tak. Selain dari barang-barang yang aku senaraikan tu, ada lagi barang yang buat wallet kau cepat penuh dan boleh jadi cepat rosak dan buruk? Dan aku rasa kebanyakan perempuan alami symptom sama macam aku. Iaitu suka sumbat segala macam resit dalam wallet. Betul tak?

Kau sebut jer resit apa. Resit Touch and Go, resit ATM, resit restaurant, resit beli barang dapur, resit isi minyak, resit yuran tadika, resit parking, resit service kereta dan macam-macam resit lagi. Kalau kau tak punggah isi dalam wallet kau, memang kembung semacam bentuknya. Kalau lah wallet tu boleh bercakap, mau dia minta nyawa suruh kau clearkan isi dalam tu… kahkahkah…

Oh! My Wallet!!

Bukan tak rajin kemas wallet yerp. Kau dah kemas dan buang semua resit yang tak pakai. Tapi kau sendiri tak tahu bila masa wallet kau penuh balik dengan resit-resit… ppffttt… Alasan lettew kan… ekekeke… Betul lah. Aku kalau tengok wallet kembung semacam memang aku akan check apa penyebab nya. Tapi tu lah, nampak sangat kau suka simpan resit sebenarnya kan… ngeeee…

Biasalah… Kadang-kadang pergi shopping barang dapur. Konon-konon nak check balik harga semua barang-barang tu. Betul ker harganya. Ada ker tak barang dalam resit tu. Macam lah kau ada masa nak check semua kan. Kalau shopping barang dapur untuk sebulan punya resit. Lupakan saja lah. Kalau setakat kedai runcit punya resit, boleh lah kau nak check. Sebab aku pernah terkena. Beli roti gardenia sebuku. Tapi dia charga harga untuk 2 buku roti. Balik rumah baru nak check resit. Memang tak lah aku nak patah balik pergi kedai kan. Halalkan saja lah harga roti RM2.50 tu. 

Kesimpulannya… Sudah-sudah lah kumpul resit dalam wallet. Dapat jer resit, silalah buang terus. Boleh jahanam wallet kau dibuatnya. Kalau wallet kembung sebab penuh dengan duit tak apa jugak kan. Ni wallet kembung sebab penuh dengan resit... huhuhu... Kalau resit untuk claim tu, kau jangan buang pulak. Tu resit duit namanya. Nangis tak berlagu kalau kau terbuang.

Note: Wallet pon dah nazak. Nak kena cari wallet baru ☺


Cerita pasal raya lagi harini. Semalam kisah Cerita Raya 2017 . Kali ni pasal Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya.  Malas aku nak letak d...

Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya

Cerita pasal raya lagi harini. Semalam kisah Cerita Raya 2017. Kali ni pasal Cerita Kuih Raya Dan Juadah Pagi Raya.  Malas aku nak letak dapam satu entry, Nanti panjang berjela dan korang pon malas nak baca kan. Jadinya... Buat separate entry jer lah. Ada citer aku nak membebel kat blog. Kita mulakan dengan cerita kuih raya dulu. 

Raya tahun ni aku buat kuih. Tetiba roh rajin datang bertandang. Ada jugak beli kuih 2 jenis. Tapi tu kuih puasa sebab belum raya lagi dah habis... ppffttt... Aku buat kuih pon last minute. Lagi seminggu nak raya baru buat. Ramai jer spesis last minute ni sebab kedai bakery penuh masa aku nak beli bahan-bahan buat kuih. 


Hajat dihati nak buat 4 jenis kuih. Tapi sebab kekangan masa dan tenaga. Dapat buat 3 jenis pon dah kira ok. Kuih-kuih yang aku pilih pon resepi nya tersangatlah simple. Aku malas nak buat kuih yang leceh dan banyak bahan... hahaha.. Gigih aku bersengkang mata sampai pagi dan sampai terlajak sahur lah demi sebalang kuih raya. Untuk 1st day tu aku buat Honey Nestum Almond Cookies. Tajuk bukan main panjang lagi. 1st time buat dan alhamdulillah... menjadi kejadianny. Rasa pon sedap. Dapat lah jugak sebalang setengah sebab bayak dah masuk mulut. Risau jer aku takut tak sempat raya kuih dah habis.. hehehe...


Kuih kedua aku buat Cornflakes Almond Crunchy. Time buat kuih ni aku boleh tertido sementara nak tunggu doh dalam freezer 30 minit. Sudahnya... Semalaman doh ni duduk dalam freezer. Malam baru buat. Nasib menjadi dan sedap jugak kejadiannya. Kuih ketiga pulak aku buat kuih yang terpaling senang nak buat. Crunchy Caramel Almond atau Florentine Cookies. Dapat sebalang besar. Kalau nak beli mahal woihhh!! Better buat sendiri. Tapi bahan-bahan nak buat kuih ni pon mahal. No wonder orang jual mahal. Tapi kalau setakat nak makan sendiri, lagi jimat kalau kau buat. 

Kuih seterusnya memang tak dapat diteruskan sebab dah kepenatan ditambah dengan tak cuup tidur. Konon nak buat choc chips. Tapi tak sempat. Bahan-bahan ada lagi. Nanti-nanti lah sambung buat kuih. Memang jimat sebenarnya bila buat kuih sendiri ni. Harga kuih sekarang pon dah mahal. Sekian cerita pasal kuih raya. Kita sambung cerita menu raya pulak.


Untuk juadah pagi raya, aku masak rendang ayam, ayam masak bali dengan nasi impit. Semua aku buat dengan kudrat aku sendiri. Cuma hubs tolong pergi pasar dengan basuh ayam. Agak mencabar jugak masak secara solo dengan nak layan anak-anak. Dengan anak yang menyusu dan dengan kau yang puasa kan. Macam rendang ayam tu aku masak dalam noxxa jer. Jimat sikit masa dan tenaga kan.

Ayam bali pulak aku buat malam sebab nak perap ayam tu dulu. Tak susah pon nak masak ayam bali. Cuma nak bagi sedap kau perap lama sikit. Sambil masak sambil kemas dapur. Malam sikit baru rebus nasi impit. Pakai Noxxa juga. HP 30 minit jer. Lemang tu pulak beli jer. Boleh tahan jugak harga lemang kan. Sebatang RM10. Alhamdulillah... sedap lemang nya. Konon nak beli lagi. Tapi dah tak ada. 

Abaikanlah pinggan mangkuk aku tu. Tengok orang lain punya set pinggan mangkuk semua cantik-cantik. Aku pakai apa yang ada jer. Bercampur-campur. Rasa macam nak jugak beli set pinggan mangkuk tu. Tapi nafsu belum ada lagi. 

Note: Malam raya memang kau orang yang terakhir tidur. Selagi tak selesai selagi tu lah tak boleh nak lelap mata. 

Ok... Jom citer pasal Cerita Raya 2017 pulak sebelum citer raya luput dari ingatan sebab banyak lagi citer nak update lepas ni. Maklumlah.....

Cerita Raya 2017

Ok... Jom citer pasal Cerita Raya 2017 pulak sebelum citer raya luput dari ingatan sebab banyak lagi citer nak update lepas ni. Maklumlah... daya ingatan makin ke laut china selatan. Job review pon ada tak buat lagi ni. Kekangan masa ditambah dengan urusan kerja dan urusan keluarga. Line internet pulak limited. Cuma harapkan HP saja. Macam ni lah dilema blogger part time. Hope coming soon aku mampu amik data internet untuk desktop PC kat umah tu.. Aamiin...

Back to the story. Cerita Raya 2017 aku ni biasa-biasa jer. Persiapan raya tahun ni pon sederhana. Awal-awal hubs dah sediakan baju anak-anak termasuklah baju aku sekali. Aku tempah online jer. Malas nak merayap cari baju. Jumpa baju sedondon dengan anak dara, terus order. Sepatutnya aku raya dekat umah mak kat kampung pandan tu jer. Tapi last minute punya cerita, adik yang sepatutnya beraya bersama-sama telah mengubah fikiran untuk beraya dirumah mertua... ppffttt...

Memandangkan hubs kerja dihari raya nanti. Yessss.. Pekerja yang sangat berdedikasi sebab on duty dihari raya hokay. Dan leceh nak ulang kg pandan - bangi, jadinya aku ajak mak aku beraya bersama-sama kami di Bangi. Tengah hari sabtu tu adik aku hantar mak kat rumah memandangkan kami sibuk nak masak juadah raya dan mengemas rumah... yeayyyy... Beraya dirumah sendiri. 

Lengkap 1 family. Terima kasih anak-anak sebab bagi kerjasama ☺

Apa perasaan bila beraya dirumah sediri? Sunyi woihhh!!! Kebanyakan jiran-jiran semua balik kampung block depan, tengah and block aku kebanyakan rumah gelap gelita. Tapi seronok sebab mak ada dengan aku. Pagi raya tu macam biasa lah, kejut anak-anak dan mak suruh bersiap. Balik dari solat raya, baru breakfast juadah raya bersama-sama. Lepas tu baru bersalam-salam minta maaf dan bergambar.  

Anak dara cantik, itu biasa. Tapi kalau ibu masih cantik even anak dah empat, itu luar biasa... kahkahkah... Mata memasing entah kemana ☺☺


Tengah bergambar, family kakak datang. Moh ler bergambar sama. Mak aku tu... dah tak ada mood nak beraya katanya. Dah tua-tua ni kan. Tu yang dia malas nak pakai baju raya. Nak bergambar pon tak nak. Tapi paksa jugak. Setahun sekali mak. Mak aku tu pon tak berapa sihat sangat. Makin kurus. Sian mak :-(


Gambar lagi. Pakai camera HP. Macam ni lah hasilnya. Janji hado. Family abang long dengan kakak yang duduk terengganu tak ada sebab belum sampai. Selesai semua, aku tinggalkan mak dengan kakak sebab nak pergi beraya belah hubs pulak sebab malam dia on duty. Jadinya... masa itu emas gittew. 

Pergi beraya kat belah sungai buloh sana. Area merbau sempak rasanya. Sempat pergi 3 buah rumah jer. Makan jangan cakaplah... Asyik makan jer kerjanya. Cuaca pulak panas berteding. Minum air sejuk tak hingat. Lupa yang anak kau breastfeed. Berhingus harraz dibuatnya. Maafkan ibu yer nak. Tak menahan teguk air sejuk. Sekian kisah Cerita Raya 2017 ☺☺

Note: Anak-anak lah ang seronok bila raya. Sebab dapat kumpul duit raya. 


07-07-2017... Cantik kan tarikh harini. Alhamdulillah... Bertambah lagi usia. Cepat betul masa berjalan. Macam tak percaya jer umur dah mak...

Alhamdulillah... Bertambah Lagi Usia

07-07-2017... Cantik kan tarikh harini. Alhamdulillah... Bertambah lagi usia. Cepat betul masa berjalan. Macam tak percaya jer umur dah makin meningkat. Macam tak percaya jer lagi beberapa tahun nak masuk ker angka empat dah umur aku. Tak percaya ker? Silalah percaya. Nampak jer muka macam muda lagi. Tapi umur dah bannyak woihh!!! Apa ada pada angka kan. Yang penting muka aku sweet 20. Macam dalam gambar passport ni... erkkk... kahkahkah...


Selamat Hari Lahir buat diri sendiri. Terima kasih dekat mak yang bertarung nyawa melahirkan aku yang seberat 7 paun 7 auns dulu. Semuanya 7 kan. Terima kasih padaNYA atas pinjaman setiap nafas dan kehidupan hingga saat ini. Terima kasih atas dugaan dan cabaran yang diberi yang buat aku kuat untuk menghadapinya. Terima kasih atas pemberian kesabaran yang buat aku tabah untuk setiap ujian yang datang.

Ucapan buat diri sendiri... Semoga terus kental dalam menghadapi kehidupan yang penuh dengan warna warni dan onak duri. Semoga diberi kesihatan baik dan dilimpahi rezeki yang berpanjangan. Alhamdulillah... Diusia sekarang ni aku di kurniakan dengan 4 orang anak. Bila umur dah makin banyak ni, banyak benda yang selalu terlintas difikiran. Antaranya nak belajar mengaji... Nak belajar tajwid dan macam-macam lagi lah.... hurmmm... Tunggu anak dah besar sikit gamaknya. 

Oh! ya... Terima kasih semua atas ucapan dan doa kawan-kawan kat IG, FB dan WA. Aamiin atas semua doa-doa yang diberikan ☺

'Ya Allah... KAU berkatilah dan redhailah umur yang telah KAU berikan padaku. Ya Allah... KAU panjangkanlah umurku dalam ketaatan aku kepadaMU'

Note: Rasa macam nak buat kek malam ni ☺



Orang lain sibuk cerita pasal Raya. Kau sibuk citer pasal Road tax. Tak apalah.. esok-esok boleh cerita. Raya kan sebulan. Ada masa lagi.. ...

Oh! My Road Tax!!!

Orang lain sibuk cerita pasal Raya. Kau sibuk citer pasal Road tax. Tak apalah.. esok-esok boleh cerita. Raya kan sebulan. Ada masa lagi.. hahaha... Malas nak edit-edir gambar raya. Nak mengarang kisah pasal raya pon malas lagi. Ni nak citer kisah sebelum raya haritu. Oh! My Road tax. Nasib lah aku perasan sebelum raya. Kisahny Oh! My Road tax!!!


Road tax keta dah menamatkan perkhidmatannya 12 June 2017. Aku renew road tax on 6 June. Renew dengan MyEG jer. Harini renew esok dah dapat. Memang pantas service MyEG nih. Ok.. Back to the story. Bila dah dapat road tax, seeloknya kau tampal lah terus kan. Ini tidak... road tax lama masih belum cabut tapi road tax baru memang bawak gi mana-mana. Masih dalam sampul lagi hokay. Bayangkan kau dah dapat rod tax 2 minggu tapi masih tak bertampal lagi. 

Entah macam mana tiba-tiba aku teringat pasal road tax kereta yang masih dalam sampul tu. Sebab nak raya kan. Konon nak tampal. Sekali bila cari-cari dalam bag tak ada. Masa tu dah hari rabu. Lagi 4 hari nak raya woih!! Tak apa.. relax lagi. Balik jer kerja malam tu aku selongkar cari kat rumah pulak. Ok... tak ada jugak. Cari pulak dalam kereta kot terselit. Pon tak ada. Ok... Tarik nafas. Cari dan selongkar lagi dalam bag, dalam plastic bag, dekat almari dan celah-celah buku. Khamis tu cari lagi dekat office. Buka laci meja. Cari bawah meja kot terjatuh kan. Argghhhhh... Tak ada jugak!!! I is dah start stress. Ada masa 2 hari jer lagi ni kalau nak reprint balik road tax.

Tingggg!!! Teringat cousin yang kerja dekat JPJ Bangi. Terus call dia hari Khamis tu. Citer pasal road tax aku yang hilang tu. Tanya procedure nak buat road tax baru. Dia kata senang jer, isi form dulu and bawa photostat IC Hubs dan aku. Lepas tu jumaat pagi datang jumpa dia terus. Dia kata kena charge dalam RM20. Hilang rasa beban dalam kepala. Hubs tak tau lagi road tax keta hilang. Malam tu tanya kot dia ada ternampak road tax kereta. Tak nampak katanya. Aku pon bagi taulah yang road tax kereta dah hilang. Nasib lah dia tak bising.. muahahaha...

Jumaat tu aku gi JPJ dalam pukul 9.00 pagi. Dengan hangkut KimiQahirahHarraz. Siapa nak pegang Harraz masa nak isi borang nanti? Ingatkan tak ramai lah orang sebab dah jumaat dan nak raya kan. Sekali hamek kau... Ramai orang. Sampai jer kaunter terus minta borang. Citer masalah aku. Sekali dia kata tak boleh nak buat sebab owner kereta @ hubs yang kena datang sendiri. Atau kalau ada geran kereta. Tak apa lah.. Isi jer borang aku terus call cousin aku. Soh naik jumap dia terus kat Tingkat 2 sambil dia tanya bawa photostat IC ker tak?

Dammnnnn... Aku terlupa nak bawak benda penting tu. Naisb lah JPJ Bangi tu dekat jer dengan rumah. Patah balik rumah cari photostat aku dengan hubs. Mana aku nak cekau photostat hubs ni. Selongkar punya selongkar almari, jumpa jugak. Syukur allah permudahkan urusan aku hari jumaat tu. Maka berpatah balik lah ke JPJ Bangi.

Jumpa jer cousin. Bagi form and photostat IC bagai. Tunggu kejap. Tak sampai 5 minit dah siap road tax baru. Bukan RM20, tapi RM50 kena charge untuk reprint balik road tax yang baru. Tak apa lah. Salah kau jugak kan sebab careless sampai hilang road tax tu kau kerjakan. Nasib lah kau perasan lagi beberapa hari nak raya. Kalau tak perasan, mau tak berjalan raya kau dibuatnya. 

Aku pon tak tahu mana road tax tu pergi. Tercicir ker? Atau terbuang? Puas cari memang tak jumpa langsung. Dan aku harap tak akan jumpa. Mau sakit hati aku kalau tetiba jumpa balik road tax tu. Dah reprint baru kau nak muncul. Terbang dah RM50 tau... hahaha... Pengajarannya di sini... Lepas dapat road tax kereta tu silalah tampal terus kat cermin yerp.

Note: 1st time kena nih ☺


Phewwwww... Seminggu cuti raya maka seminggu lah blog bercuti. Konon nak update entry birthday anak bujang ni on 1st Julai Haritu. Tapi bil...

Happy 10th Birthday Iman Hakimi!!!

Phewwwww... Seminggu cuti raya maka seminggu lah blog bercuti. Konon nak update entry birthday anak bujang ni on 1st Julai Haritu. Tapi bila kau dah duduk rumah, memang tak ada maknanya nak bukak blog. Lebih-lebih lagi nak menaip entry dengan menggunakan HP comel kau tu. Tak puas nak enaip rasanya. Harini ni dah start bekerja. Jadinya... Moh lah meriahkan blog dengan entry baru.


1 Julai 2017 baru ni genaplah usia anak pertamaku Iman Hakimi 10 tahun. Lama aku menunggu bukaan sampai 10 cm. Tapi start admit pukul 9.00 pagi, bukaan baru 3 cm sampai lah 8.00 malam, bukaan hanya berganjak setakat 5 cm. Maka jalan penyelesaiannya.. Induce lah. Maklumlah, anak pertama tak ada pengalaman lagi. Admitted jer, kau pon terbaring kat katil. Tak reti nak berjalan sana sini. Sepatutnya kena banyak kan berjalan kan. Benda dah lepas pon. Tepat pukul 10.52 pm, lahirlah putera sulung ni ha dengan seberat 3.3 kg. Boleh tahan besar jugak lah dengan saiz badan aku yang petite nih. Normal pulak tu... Alhamdulillah...

Selamat Hari Lahir my handsome boy Iman Hakimi Bin Husaini. Doa ibu abah setiap masa... Semoga ditetapkan hati dan dikuatkan iman. Jaga solat sebab salah satu bekalan bila ibu abah dah tak ada nanti ialah doa anak yang soleh. Jaga adab sopan dan hormat orang tanpa mengira usia. Semoga membesar dengan sihat. Jadilah abang yang baik untuk adik-adik teladani.


Banyak yang dah boleh diharap dengan anak bujang sorang nih. Dah boleh kemas rumah, goreng telur, gosok baju sendiri, jaga adik. Dah nama pon anak sulung kan. Kena ajar buat kerja rumah. Tapi tu lah, kadang-kadang nak kena bersuruh baru nak buat. Bila ibu bagi arahan kan. Kalau dengan abah dia, tak payah suruh dia dah buat. Rajin gi surau. Dia lah tukang panggil kawan-kawan. kadang-kadang kawan datang panggil. Hope rajin ke surau sampai bila-bila lah yer. 

Ingatlah... Bahawa yang pertama itu yang paling istimewa. Dialah tempat kasih pertama tercurah. Dialah peneman tatkala sunyi dan lara. Dialah penghibur tiada pengganti. Dialah yang pertama menghuni rahim mulia ini 💑👦💋💗. We love you so much abang Iman Hakimi. 

Note: Beli kek jer ☺


Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik....

Playtime With Didi & Friends Tarikan Terbaru di The Mines

Siapa yang tak kenal dengan Didi & Friends kan. Memang karakter popular dikalangan kanak-kanak dengan lagu-lagu yang tersangat menarik. Jangan kata kanak-kanak, mak pak pon minat dengan Didi & Friends jugak kan. Sampai kan ibu-ibu dan bapa-bapa pon dah naik hafal lah dengan lagiu-lagu Didi & Friends ni. Kalau dah bukak rancangan Didi & Friends, janganlah kau tukar chanel. Boleh nangis anak dibuatnya. Nak tak nak memang kena layan jugak. 


Ok… Tak nak bebel panjang. Ni nak sharing dengan korang semua yang anaknya peminat tegar rancangan Didi & Friends. Kalau nak tahu, kedai konsep pertama di Malaysia yang menawarkan tunggangan elektronik dan akticiti-aktiviti kraf bertemakan Didi & Friends telah dibuka di pusat membeli belah The Mines. Dan kami sekeluarga telah dijemput untuk menghadiri majlis perasmiannya baru-baru ini.


Kalau korang nak tahu, kedai konsep Playtime With Didi & Friends ni adalah hasil kerjasama di antara ZOOMOV (Malaysia) Sdn Bhd dengan pemilik Didi & Friends IP – DD Animation Studio Sdn Bhd (Digital Durian) dan Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro). Ada tiga perkara utama yang ingin dicapai untuk kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Iaitu untuk mengembirakan kanak-kanak, untuk memberikan pengalaman Didi & Friends di luar kaca TV dan untuk menggalakkan aktiviti kekeluargaan di antara anak-anak dan ibu bapa.

Aktiviti kraf

Anak bujang ni  buat separuh jalan. Selebihnya ibu yang buat... pffttt...

Masing-masing dengan tunggangan elektronik ☺

Boleh lah bawak anak-anak menaiki tunggangan Didi, Nana dan Jojo. Untuk 5 minit, bayaran RM10.00 dan untuk 3 tunggangan 5 minit pula RM20.00. Selain daripada tu, anak-anak juga boleh menyertai aktiviti kraf, melawat kedai mini dan menikmati sesi nyayian santai yang terdapai di kedai konsep Playtime With Didi & Friends. Memang best lah.


Turut sama dimajlis pelancaran pada hari tu ialah 30 kanak-kanak dari dua rumah anak-anak yatim iaitu Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih. Mereka diraikan dengan penuh meriah serta dihiburkan dengan tunggangan muzikal Didi, Nana dan Jojo. Bergambar Bersama mascot-maskot dan mencuba pelbagai aktiviti krat. Terpancar kegembiraan diwajah mereka


Selesai acara tersebut, kami dijemput untuk majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim Rumah Bakti Al-Kausar dan Rumah Amal Limpahan Kasih di restoran Timur Tengah di The Mines iaitu Almendi’s. Sementara menunggu waktu berbuka puasa, Iman Muda Nazrul muncul untuk memberi tazkirah mengenai ganjaran di bulan Ramadan. Menarik sangat bila mendengar tazkirah dari Iman Muda Nazrul tu. Terisi masa dengan ilmu sebelum nak berbuka puasa.


Memang terpancar kegembiraan di wajah anak-anak bila dapat jumpa Didi & Friends. Selalu tengok dalam TV jer kan. Terima kasih juga pada PR yang sudi jemput kami sekeluarga di majlis pelancaran Playtime With Didi & Friends dan majlis berbuka puasa sekali bersama anak-anak yatim. Sedap sangat Nasi Arab dekat restoran Almendi’s tu tau.

Kalau korang taka da aktiviti nak buat on weekend, boleh bawak anak-anak dekat Playtime With Didi & Friends ni. Ada aktiviti lain selain dari tunggangan elektronik. Untuk maklumat lanjut tentang Playtime With Didi & Friends, boleh layari:

Instagram: @playtimewithdidi



Resepi lagi. Aku pon dah buntu nak masak apa. Godek-godek balik resepi lama, jumpa Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple ni ha. Macam teringi...

Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple

Resepi lagi. Aku pon dah buntu nak masak apa. Godek-godek balik resepi lama, jumpa Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple ni ha. Macam teringin pulak nak buat. Tapi bahan-bahannya tak ada. Nak singgah kedai, mesti ramai orang ni. Tak apa lah, weekend nanti boleh buat. Kalau korang nak try, amik Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple ni. Aku dapat dari kawan blog jugak.


Banjir dengan kuah lah uols...hehehe... Menggoda betul tau. Terbayang² jer. Resepi pon simple jer rupanya. Sebelum ni aku selalu makan Garlic Butter Chicken kat QThai Cyberjaya ni. Memang sedap lah. Memandangkan dah lama tak pekena GBC, tu yang meroyang jer bila tegok ayam buttermilk ni.

Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple


Kebetulan bahan² dah ada. Cuma nak kena beli susu cair jer. Balik tu memang berdesup lah sebab nak memasak untuk berbuka. Nasib baik ayam dah siap basuh. Cepat sket keja. Ayam tu aku ubah style sket instead of goreng dengan kunyit. Aku perap kejap ayam tu dengan SERBUK KUNYIT + REMPAH KARI + TEPUNG GANDUM + GARAM = GORENG. Alaaaaa...perap dalam 5 minit jer...hehehe...

CARA² - Sumber [IZWA]

1. Cairkan butter sampai menggelegak berbuih (Aku letak 4 sudu)
2. Masukkan daun kari dan cili padi (Daun kari aku letak banyak sebab wangi)
2. Masukkan kuib ayam (Aku letak separuh. Nak letak suma pon boleh)
4. Masukkan susu cair (Aku letak setin sebab suka berkuah) 
6. Masukkan ayam tu dan gaul bagi sebati.

Senang jer kan. Tapi memang sedap. Lepas ni nak buat pakai udang pulak. Cuma aku nak ingatkan disini. Cara masakan kita berbeza². Terpulang lah ko nak letak daun kari dulu ker atau nak letak kemudian. Nak tambah bahan² lain pon boleh. Ikut ISA (Ikut Suka Aku) nak masak macam mana yerp. 

Dan nak bagi petua sikit. Tak tau lah uols memang dah tau ke tak. Tapi nak bagitau gak...hehehe...Kalau tak nak cepat muak sebab makanan ni kan berasaskan susu. Makan dengan cili potong = Potong cili padi dan letak kicap. Memang tak muak kalau makan banyak pon. Sebab aku selalu buat macam ni kalau makan GBC kat QTai. Memaber office ni yang bagitau.

Note: Nak buat Ayam Buttermilk, tapi macam tak sempat jer harini.



Iyer... Macam tak percaya bila tengok Pageviews Mencanak Naik. Jarang nak dapat Pageviews Mencanak Naik tinggi macam ni. Dah lama kot tak d...

Pageviews Mencanak Naik!!!

Iyer... Macam tak percaya bila tengok Pageviews Mencanak Naik. Jarang nak dapat Pageviews Mencanak Naik tinggi macam ni. Dah lama kot tak dapat. Since last year pageviews makin turun. Tak tahu apa masalahnya. Sedih jugaklah. Kalau dulu boleh lepas sampai 3k - 4k sehari. Sekarang ni nak dapat 2k - 3k pageviews pon payah.


Tanjat gegirl nengok. Pencapaian yang amat memberangsangkan. Kalau hari-hari pageviews tinggi macam ni kan best. Ni ikut mood dan musim gamaknya. Macam si empunya blog ni jugak. Ada masa rajin update entry sampai 2 - 3 citer sehari. Kekadang sehari sekali jer entry nya. Datang malas tahap dewa... berhari-hari blog tak update. Acaner pageviews nak maintain tinggi. 

Macam mana boleh Pageviews Mencanak Naik!!!


Aku rasa Pageviews Mencanak Naik mungkin sebab resepi kot. Resepi masakan, resepi kek dan juga resepi biskut. Bulan puasa ni kan. Orang dok mencari resepi untuk berbuka dan juga resepi untuk buat kek/kuih. Pasal periuk ajaib NOXXA pon iyer jugak nih. Total Pageviews pon dah makin naik jugak. Jadinya... Kena rajin update blog, kena rajin main dengan SEO dan kena rajin ping entry dekat group blog kalau nak pageviews tinggi.

Penting ker Pageviews?


Bagi aku penting jugak sebab ada PR yang minta pageviews blog sebelum diorang bagi job. Potensi dapat job review pon tinggi kalau pageviews kau cantik. Tapi ni semua rezeki. Tak semestinya pageviews rendah susah dapat job. Yang penting gaya penulisan kena mantap.  

Note: Pasal pageviews pon nak kecoh ☺☺


Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??  | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan be...

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??

Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni?? | Macam dah lama jer tak citer pasal anak. 29 Mei haritu genap usia anak soleh Iman Harraz 15 Bulan bersamaan dengan Setahun Tiga Bulan. Kenapa lah cepat sangat kau membesar nak #ayatcliche. Tapi tu lah... Dah 15 Bulan... Bila Nak Jalan Ni??


Anak orang belum setahun dah berjalan. Anak kau bila lagi? Relax lah. Nak risau buat apa kan. Development budak lain-lain. Ada yang cepat berjalan dan ada yang lambat berjalan. Ni ikut abang dia Iman Hakimi. Start berjalan masa umur dia Setahun Lima Bulan kot. Siap bawak gi berubat lagi. Mandi air penawar. Biasalah... anak 1st masa tu. Risau terlebih. Skang dah #anakempat. TAk risau dah. Harraz pon dah bleh berdiri sendiri, Cuma dia tak confident lagi nak melangkah.

Alhamdulillah... Masih fully breastfeed. Budak kuat mengempeng nih. Dan aku masih struggle bekalkan susu fresh hari-hari. Berapa banyak hasil perahan yang aku dapat, banyak tu jugak lah aku bekalkan dekat nursery. Nasib Harraz dah start makan. Cuma aku selalu pesan kat cikgu, soh bagi air masak kalau susu tak cukup. Tapi tu lah.. Si harraz ni tak suka minum air masak. Kalau bagi dalam cawan baru dia minum. Itu pon sikit. Kalau dah haus sangat, memang laju jer minumnya.

Bekalan makanan ke nursery masih lagi air tangan ibu dia ni, No nestum or cereal. Homemade is the best. Kemalasan masak tu kadang-kadang ada jugak. Selalunya on weekend. Bila dah malas tu, nasi putih dengan ikan goreng atau telur lah jawabnya sebagai alas perut dulu sebelum aku masak bubur. Nasib anak soleh ni tak cerewet bab makan. Semua bedal.

Kuat merajuk. Ntah ikut perangai siapa. Suka campak remote. Pantang nampak... mesti nak campak. Dah pandai bukak pampers. Kalau lambat pakaikan seluar memang dia buka lah pampers tu. Dah pandai nak masuk toilet. Pintu toilet kena sentiasa tutup. Haritu dah terlepas masuk toilet. Mengundang bahaya betul budak ni kalau kau leka. 

Development lain... Sama jer macam budak-budak yang seusia dengannga. Cuma part berjalan tu jer lah. Since puasa dah 5 hari ni, dia pon bangun sahur jugak. Last week anak soleh ni batuk-batuk. Sekali kena sedut gas. Aku risau betul kalau harraz start batuk. Sebab ada sejarah kan. Skang dah beransur pulih... Alhamdulillah. Semoga anak ibu membesar dengan sihat.

Note: Mencabar nak masak untuk berbuka sebab si harraz suka masuk dapur. 


Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal...

Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!

Ada jer ni. Jaga-jaga.... penyakit malas update blog dah mula nak menapak. Sebelum dia datang menguasai. Moh kita lawan. Ni nak citer pasal mood ketika memasak. 


Hilang Mood Memasak? Ini Antara Penyebabnya!!!


Haaaa... Jangan main-main. Betapa emosi juga memainkan peranan ketika memasak tau. Iyerlah... Semangat nak sediakan juadah untuk keluarga. Balik kerja singgah kedai beli itu ini. Sampai rumah uruskan anak kejap lepas tu terus masuk dapur. Tapi tu lah. Kekadang ada benda yang buat mood kau merudum bila kau dah semangat beraksi di dapur. Antaranya:

Bila Gas Habis


Sumber [SINI]

Tengah semangat membara nak masak. Kau pulak baru nak try resipi yang kau simpan dalam HP tahun lepas. Nampak tak... Screen capture resipi dalam HP kemahem banyak. Tapi buatnya entah bila. Bila dah berkobar nak buat, gas pulak habis. Adoiiii... Hilang mood nak masak woih!! Kalau weekend, ok lagi lah. Boleh kau order makanan kat kedai terus jer. Ni kalau weekdays? Malam pulak tu. Kebetulan suami standby. Bertambah kebetulan bila kau tak cukup duit nak beli gas.... ppffttt... Lagi sadis... Bila kau tengah masak, gas pulak habis. Lagi sakit hati.

Nasib baik ada periuk ajaib... NOXXA pressure cooker. Boleh transfer terus masak dalam tu. Tapi kalau nak goreng-goreng macam goreng ikan atau telur, aku lebih prefer masak atas kuali. Macam leceh nak goreng dalam periuk. Jadinya... Pengajarannya di sini. Kau kena beli lagi satu tong gas buat spare. Tapi kan... Gas pon dah makin mahal. Apatah lagi tong gas kan. 

Bila Ikan Melekat Dalam Kuali



Sumber [SINI]

Erkkk... Ikan jer kot. Tak kan boleh buat mood kau hilang? Ini aku. Orang lain tak tahulah. Aku kalau bab menggoreng ikan ni aku tak berapa suka sebab minyak meletup-letup. Paling sakit hati bila ikan kau melekat dalam kuali. Mana tak hangin. Ikan kau kemahen cantik berkunyit. Tapi sayang... bila kau nak terbalikkan, ikan melekat kat kuali dan ikan kau jadi hancur. Begitu juga dengn hati kau... Hancur tengok ikan dah tak serupa ikan.

Ada satu hari tu aku teringin nak makan ikan kerisi masak taucu. Tapi tengok ikan kerisi tu macam lembik sikit. Tak per lah. Goreng jer dulu. Sekali bila goreng ikan kerisi melekat. Memang hancur ikan tu. Habis hilang mood aku nak masak taucu sebab dah tak serupa ikan. Nak sedapkan hati, buat cili kicap makan dengan ikan kerisi hancur... ppffttt...

Salah aku ker salah kuali? ekekeke.... Nak kena tukar kuali gamaknya. Tapi tak apa. Aku dah jumpa petua macam mana tak nak bagi iman melekat dekat kuali masa tengah goreng. Sebelum goreng tu, kau tabur dulu dengan sedikir garam dalam minyak panas. Memang tak melekat. Orang kata letak asam keping pon boleh jugak. Tapi aku pernah letak, Still melekat ikannya. Bila try and error, garam adalah sesuai supaya ikan tak melekat. 

Bila Dapat Santan Basi


Sumber [SINI]

Ini dah beberapa kali aku kena. Kebetulan teringin sangat nak makan masakan yang berasaskan santan macam kari, lemak putih atau masak lomak cili api. Beli lah santan fresh kat kedai runcit. Nampak kaler macam cantik lagi santannya. Tapi bila kau bukak dan rasa... hurmmmm... Santan dah masam. Bau pon dah semacam. Sakit tak hati kau???

Macam mana lah orang yang jual santan fresh tu yerp? Kalau nak meniaga pon meniagalah dengan jujur. Kalau rasa santan tu dah berbau atau tak elok, tak payah lah hantar kedai. Orang kedai ni pon bukan ada masa nak check santan tu elok ker tak. Dia letak jer dalam ice box tu. Tapi yang jadi mangsa pembeli macam aku ni lah. 

Aku lagi suka pakai santan fresh dari pakai santan kotak. Nak beli kelapa parut, tak ada kerajinan nak memerah santan. Di tambah dengan anak kecik lagi. Bila dah jadi macam ni, memang kena standby beli santan kotak. Nasib kau jenis bau dan rasa dulu sebelum masak. 

Bila Garam Habis


Cenggini lah bila anak kau dah ramai. Penyakit lupa kau pon makin menjadi-jadi. Sebelum pergi kedai kau dah ingat dah nak beli barang apa. Tapi bila sampai kedai, kau terus lupa daratan nak beli apa. Bila time nak masak baru teringat yang garam dah habis. Acaner nak masak ni? Jadinya... kita pakailah bahan apa yang ada kat dapur tu yang boleh menggantikan garam. Boleh down jugak bila lupa beli garam... hahahaha... 

Bila Anak Mengacau


Dak demok kuat makan

Aku tak kisah sangat sebenarnya bila anak-anak nak tolong kat dapur. Lagi bagus sebenarnya. Tapi make sure on weekend jer lah. Tapi mengacau time weekdays memang aku tak boleh sebab aku kejar masa. Sampai rumah dah pukul 7 lebih. Nak susukan si domok soleh Harraz pon dah makan masa. Nak solat bagai. Tu bila anak masuk dapur nak tolong sama tapi bila aku explain diorang tak nak dengar memang kena lah. Aku nak cepat masak sebab banyak benda lain nak kena buat.

Lebih-lebih lagi dengan anak kecik yang asyik merayap ke dapur jer kerjanya. Penat woihhhh!!! Asyik dukung letak ulang alik hall dengan dapur banyak kali. Nak masak pon tak ada mood sebab letih. Tapi nak tak nak kena lah masak jugak kan. Nak makan apa kalau aku tak masak.

Ini lah antara sebab-sebab yang boleh buat mood aku swing. Tambah-tambah bila diserang sakit kepala. Memang soh husband tapau jer lah. Tapi kan... even mood kau down, tapi kau tetap kena masak. Even dalam hati kau rasa tak nak masak atau malas nak masak. End up kau KENA masak jugak. Bukan kata bila hilang mood masak kau tak masak terus disebabkan masalah-masalah ni. Cuma keseronokan memasak tu kurang lah. Gittew lah kisah nya. 

Note: Syok nya siapa yang join SBB (Sepetang Bersama Blogger). Bila ada anak kecik yang mengempeng ni, agak payah nak join event.


Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain ma...

Product Nursery Berkualiti Dari Babyhood Malaysia

Siapa yang tak teruja dengan kehadiran cahaya mata yang bakal lahir tak lama lagi. Lebih-lebih lagi kalau  anak sulung. Excited nya lain macam kan. Segala persiapan kalau boleh nak perfect. Dari baju baby sampai lah kelengkapan baby yang lain. Pantang tengok barang baby, especially baju-baju yang comel. Semua nak beli. Selain kelengkapan sepersalinan dan barangan bayi, antara keperluan yang perlu parents sediakan ialah tempat tidur bayi atau pon Baby Cot.


Ada bermacam-macam jenis Baby Cot yang terdapat dipasaran sekarang nih. Tak terkecuali juga bermacam-macam jenama. Daripada jenama biasa kepada jenama yang berkualiti. Antaranya dari jenama Babyhood Malaysia. Jenama Babyhood Malaysia ni asalnya dari Australia dan mempunyai pengalaman lebih dari 20 tahun dalam industry produk nursery dan produk yang dihasilkan di bawah piawaian Australia. 

Antara Product Babyhood Malaysia

5-in-1 Sova Cot (Classic and Clear)



Kalau tengok baby cot ni kau akan tertarik kerana ianya menggunakan kayu yang paling berkualiti tinggi iaitu European beach wood timber.and certified organic textiles. Dan paling best dengan The Sova Cot ni kerana ianya mempunyai 5 function. Meh tengok nih:


Aku pon tertarik dengan fungsinya yang 5 in 1 ni. Memang tak rugi kalau labur duit beli ni. Pelaburan yang sangat berbaloi sebab boleh pakai sampai anak dah besar dan boleh pakai sampai bila-bila kot. Boleh klik [SINI] kalau nak tau lebih info.


Amani 4-in-1 Cot


Yang ni pon menarik jugak. Koleksi yang megah dan indah gittew. Direka secara ergonomik dan dibuat dengan sustainable clear A grade NZ plantation timber. Baby Cot ni ada 4 function. Bassinet (buaian) Toddler level, Toddler bed dan Day Bed. Untuk toddler bed ni, korang boleh masukkan toddler rails yang separuh tu untuk mengelakkan anak dari terjatuh. Day Bed pulak boleh dijadikan sofa untuk anak duduk. Boleh menampung berant sehingga 100kg bermula dari bayi sampailah usia 5 tahun. Info boleh baca kat [SINI]

Classic Sleigh 4-in-1 Cot


Detail produk boleh baca kat [SINI]

Classic Curve 4-in-1 Cot


Detail product boleh baca kat [SINI]

Kualiti produk Babyhood tak perlu dipertikaikan kerana dihasilkan di bawah piawaian Australia dan katanya lebih ketat daripada kedua-dua piawaian Eropah dan Amerika Syarikat. Ia ditadbir oleh INPAA (Infant & Persatuan Nursery Products of Australia), sebuah pertubuhan yang dimiliki dan dikendalikan secara persendirian, badan wakil utama dalam industri nurseri Australia. 

Selain dari produk Nursery, terdapat juga kerusi untuk keselesaan ibu yang menyusu iaitu Feeding Chair. Ada 4 jenis Feeding Chair... DIVA GLIDER, MANHATTAN GLIDER, SOVEREIGN GLIDER dan SAVANNAH GLIDER. Menarik sangat tau. 


Tengok ni. Nampak empuk dan selesa sangat kan. Ianya memang direka khas untuk keselesaan ibu ketika menyusukan anak . Iyerlah... Baby bangun kan setiap 2-3 jam setiap hari. Kerusi ni boleh dilaraskan untuk memastikan anda berada dalam kedudukan yang selesa untuk keperluan badan. Terdapat sokongan dan keselesaan semasa menyusu khususnya pada bahagian leher, bahu dan bahagian belakang badan. Best nya kalau dapat sebiji. Feeding Chair ni dapat menampung berat sehingga 90kg


Banyak lagi barang-barang yang terdapat di Babyhood Malaysia. kalau korang nak tahu, pengedar untuk produk-produk ni dikeluarkan oleh Supreme Global Marketing Sdn Bhd yang ditubuhkan pada tahun 2010. Merupakan pengedar ekslusif untuk barangan Babyhood dan Nuna di Malaysia yang memahami betapa pentingnya produk yang selesa, selamat dan berkualiti. 

Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai produk. Atau nak buat pembelian, boleh terjah:

Website

Facebook

Instagram

Alamat 

SUPREME GLOBAL MARKETING SDN BHD
21-2 Jalan USJ 21/1
47630 Subang Jaya, Selangor
Telefon : 03-8023 3277
Email : admin@babyhood.com.my






Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu | Bulan mei memang dah sinonim dengan sambutan hari ibu kan. Memandangkan hari ibu bakal ...

Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu

Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu | Bulan mei memang dah sinonim dengan sambutan hari ibu kan. Memandangkan hari ibu bakal tiba tak lama lagi, mesti korang tengah fikir nak bagi hadiah apa untuk ibu/mak/mama tersayang kan. Buat suami juga tak terkecuali. Bagi lah sesuatu buat isteri dan ibu kepada anak korang. Kalau tak tau nak bagi apa, meh aku bagi idea.


Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu


Apa kata korang bagi Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu dengan personalized mug macam ni. Cute kan... hehehe... Boleh pilih nak letak gambar apa. Boleh letak gambar family atau nak letak gambar ibu sahaja pon boleh. Yang bestnya kan, kat bahagian dalam mug ni tak kosong tau sebab ada corak dalam tu. Memang bestlah Personalized Mother’s Day Gift Sempena Hari Ibu ni.


Menarik sangat kan. Kalau korang nak tahu. motto mug ni dihasilkan oleh BestSub Malaysia yang merupakan pembekal sehenti untuk produk pemejalwapan yang menawarkan pelbagai jenis produk, seperti produk bersalut seramik (eg: Mug, jubin, plat, dan lain-lain), kes-kes pemejalwapan, alat pemejalwapan, haba mesin akhbar, aksesori, produk kain dan lain-lain produk pemejalwapan berkaitan. Sesuai sangat dengan slogan 'Best Sublimation Expert'


#makanakempat dengan personalized mug nya sempena Hari Ibu ☺☺


Antara Design Motto Mug


Antara design untuk Happy Mother's Day. Tempahan untuk motto mug bukan hanya untuk Mother's Day saja tau. Tempahan untuk Birthday dan juga Valentine's Day turut disediakan. Tak payah pening kepala nak beli hadiah apa. 


Cantik kan. Tak teringin ker nak tempah? Masih sempat lagi kalau nak tempah sempena Hari Ibu yang bakal tiba ni. Harga pon tak mahal. Hanya RM30.00 untuk personalized mug macam ni. Kalau korang nak tahu lebih lanjut atau ada sebarang pertanyaan atau nak buat tempahan. Info ada kat bawah ni:

Tel 

 019-9858151 (Ms. Elaine) 
 019-3231515 (Mr. Steven)

Email

enquiry@libertyprinting.com.my





Waktu Operasi

Isnin - Sabtu : 9 pagi - 6 petang

Alamat

BestSub Malaysia, Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T),  Sublimation Blank Supplier:
Address: 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang.


Memang annoying sangat. Masa nak pinjam, bukan main lagi pujuk rayu. Terdesak sangat nak pakai duit. Si pemurah hati ni pon bagilah pinjam....

Dah Pinjam Tak Reti Nak Bayar | Annoying Sangat!!!!

Memang annoying sangat. Masa nak pinjam, bukan main lagi pujuk rayu. Terdesak sangat nak pakai duit. Si pemurah hati ni pon bagilah pinjam. Orang hati tisu memang macam ni. Tak boleh tengok orang yang dalam kesusahan. Bagi lah pinjam. Bila si peminjam ni dah ada duit lebih, boleh pulak lupa dengan hutang dia. Sengaja buat-buat lupa? Memang lupa ingatan yang dia pernah berhutang? Atau memang jenis dah berhutang tak reti nak bayar balik.

Yang aku hairan, berjalan sana sini ada duit. Makan best-best ada duit. Beli itu ini, ada jer duitnya. Tapi kenapa hutang orang kau tak reti nak bayar? Alahhhh… Si pemberi hutang tak minta hutang dia. Relax lah. Hello!!!! Kau tahu tak yang si pemberi hutang ni rasa malu nak minta hutang dia di bayar. Kau sebagai penghutang faham-faham sendiri lah nak bayar. Tak kan nak tunggu orang mintak baru nak bayar. Selagi tak mintak selagi tu lah kau tak bayar yerp.

Baca... fahamkan dan mohon terasa pada yang berkenaan (Sumber: SINI)

Ada yang lagi best. Dapat duit berpuluh ribu. Tapi hutang orang yang dah lama tu tak reti nak bayar. Orang yang bagi duit ni sangat lah bagus nak menolong kau. Dapatkan balik barang kau sebab kesian tak ada transport nanti. Dulu kata nak ganti. Sebelum dapat duit, siap minta nombor account. Bila dah dapat duit, terus kelabu mata. Hutang orang yang kau janji nak bayar… janji tinggal janji. Boleh pulak kata duit dah simpan masuk TH. Tak boleh ker asingkan duit hutang kau dulu?

Kisah diatas berdasarkan kisah orang disekeliling aku. Entahlah… Bila cakap pasal HUTANG ni aku jadi sakit hati. Tak takut dosa ker? Tahu kan dosa berhutang ni. Even kau mati syahid, tapi kalau ada hutang yang kau tak langsaikan, roh kau akan tergantung. Nak halalkan? Bukan sikit… Makan ribu. Si pemberi hutang pon bukan orang senang. Gaji cukup-cukup makan. Kadang-kadang tak kluar makan sebab nak jimat duit.

Kalau kau mampu halalkan semua hutang orang pada kau, kau memang hebat. Aku tak sehebat itu nak halalkan semua. Duit gaji bulan² banyak tolak sebab bayar hutang kereta dia yang dibeli atas nama aku. 10 tahun aku terpaksa menahan azab bayar hutang koperasi sebanyak RM11,200.00. Satu jumpah yang besar untuk orang bergaji kecik macam aku ditambah dengan kos sara hidup yang tinggi.


Untuk yang berhutang tapi tak reti nak bayar balik. Bak kata [Dr Zulkifli Mohamed Sharif]… Si pemberi hutang minta hutang di bayar bukan kerana pentingnya hutang itu. Tetapi adalah usaha kita untuk menyelamatkan si penghutang dari menerima pembalasan tidak membayar hutang di akhirat kelak. Tak bagi… kesian. Dah bagi… Senyap seribu Bahasa. 

Note: Masih menunggu hutang aku dibayar.



Ramadan adalah bulan yang mulia di mana umat Islam berpuasa dan bersyukur dengan nikmat kurniaan, serta menjalankan persiapan bagi menyambu...

Kekal Bersih dan Harum di Lebaran Ini Dengan Dettol dan Air Wick

Ramadan adalah bulan yang mulia di mana umat Islam berpuasa dan bersyukur dengan nikmat kurniaan, serta menjalankan persiapan bagi menyambut Aidilfitri. Bermula dengan mengemas rumah, membeli baju baru, merancang menu berbuka puasa, sehingga membuat kuih raya, ini sememangnya musim yang sangat sibuk buat semua.


Sempena bulan yang mulia ini, Dettol dan Air Wick mengambil kesempatan untuk memastikan anda kekal bebas dan terlindung daripada kuman sebelum anda sibuk menjalankan persiapan sepanjang musim perayaan ini, dan pada masa yang sama, memastikan rumah anda kekal harum bagi pengunjung dan orang tersayang, terutamanya setelah memasak juadah Ramadan mahupun Aidilfitri! 

Bayangkan adanya warna-warna menarik untuk menghidupkan suasana di ruang tamu apabila ada yang berkunjung. Sepanjang bulan Mei dan Jun 2017, anda hanya perlu berbelanja sebanyak RM25 atau lebih bagi produk-produk Dettol dan/atau Air Wick dalam satu resit, dan anda layak mendapat sebuah bekas kuih Raya untuk menyimpan kuih-muih kegemaran anda. Kumpul keempat-empat warna untuk menceriakan rumah anda! Semuanya boleh anda dapati di farmasi utama dan pasar raya di Malaysia. 


Bukan itu sahaja! Layari laman Facebook Dettol Malaysia untuk mendapatkan Resepi Koleksi Khas daripada Chef Anis Nabilah, sertai pertandingan dalam talian kami dan anda mungkin berpeluang untuk membuat kuih bersama chef selebriti, Anis Nabilah! Anis dikenali ramai sebagai seorang chef yang versatil dalam masakan Malaysia dan antarabangsa, dan merupakan hos bagi beberapa rancangan masakan yang popular, seperti Eat Clean with Anis di Astro Bella dan 1, 2… Bakar! di TV3. 


Dengan pembelian produk-produk Dettol dan/atau Air Wick yang bernilai RM25 itu, hantarkan penyertaan anda di laman Facebook Dettol Malaysia (www.facebook.com/DettolMalaysia) dan siapa tahu – anda mungkin menjadi salah seorang antara 8 pemenang yang dapat membuat kuih bersama Chef Anis Nabilah! Tempoh pertandingan adalah dari 1 hingga 14 hari bulan Mei 2017, jadi jangan lepaskan peluang keemasan ini. Pertandingan dalam talian Dettol ini terbuka  kepada rakan runcit terpilih Dettol iaitu Mydin, Econsave, Giant dan Tesco.  

Tiffany Tang, Pengarah Pemasaran RB Malaysia & Singapura, berkongsi keterujaannya akan kerjasama bersama Chef Anis Nabilah untuk menceriakan persediaan Hari Raya tahun ini. “Kami gembira dapat bekerjasama dengan Chef Anis bagi kempen Raya tahun ini, dan Chef Anis juga telah menghasilkan beberapa resipi kuih Raya yang unik khas hanya untuk kami! Anis merupakan salah seorang chef kegemaran Malaysia, dan kami ingin membawakan sedikit kegembiraan di rumah setiap rakyat Malaysia dengan perwatakannya yang ceria dan juga mengeratkan silaturahim dengan menggalakkan semua orang untuk meluangkan lebih banyak masa bersama menerusi aktiviti seperti membuat kuih dan biskut raya,” kata Tang lagi.     

“Reckitt Benckiser sentiasa berusaha untuk menggembirakan para penggunanya dengan produk inovatif dan berkesan yang dapat menyihatkan para pengguna dan menceriakan seisi keluarga. Dengan Dettol dan Air Wick serta Resepi Koleksi Khas Chef Anis Nabilah untuk menyambut Ramadan tahun ini, kami benar-benar berharap agar kami dapat mengeratkan silaturahim antara ahli keluarga dalam kalangan masyarakat Malaysia,”  kata Tang. 


Chef Anis Nabilah turut meluahkan kegembiraannya untuk menyambut Raya hari ini bersama Dettol dan Air Wick. “Ramadan sentiasa merupakan bulan yang sibuk bagi saya kerana saya perlu membuat persiapan Raya, daripada menyediakan makanan sehinggalah membuat kuih Raya bagi keluarga dan rakan-rakan. Satu tip yang ingin saya kongsikan kepada semua adalah betapa pentingnya bagi anda untuk memastikan kebersihan ruangan dan alatan memasak, dan jangan lupa untuk membasuh tangan sebelum dan selepas memasak atau membuat kuih. Setelah penat memasak, saya pastikan rumah saya kekal harum dengan semburan wangian Air Wick – saya lebih menggemari semburan wangian automatik kerana ia memudahkan saya!”

Kami berharap agar Ramadan kalian berjalan dengan tenang dan penuh keberkatan dengan perlindungan bebas kuman dari Dettol serta wangian Air Wick di rumah. Untuk maklumat lanjut, layari laman Facebook Dettol Malaysia bermula dari bulan Mei. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...