Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Jangkitan Telinga Otitis Media. Show all posts
Showing posts with label Jangkitan Telinga Otitis Media. Show all posts

Lepas seminggu telinga qahirah masih berair, aku gi klinik balik sebab doctor ada pesan kalau masih tak ok dalam masa seminggu tu, datang kl...

Gegendang Telinga Berlubang DIsebabkan OTITIS MEDIA

Lepas seminggu telinga qahirah masih berair, aku gi klinik balik sebab doctor ada pesan kalau masih tak ok dalam masa seminggu tu, datang klinik balik. Last week gi klinik doctor check masih lagi berair. Apa lagi, minta referral letter ING. Nak jumpa terus ngan pakar ENT.

Kebosanan menunggu doctor. Sopan btul anak dara nih...hahahahaha...

Buat appointment kat Hospital Az-Zahrah. Dapat hari Rabu @ 8.00 pm. Semalam gi lah spital. Dari pukul lapan lebih, pukul 10.15 pm baru dapat jumpa doctor. Sampai tertidur lah anak dara tu tunggu doctor. Ramai rupanya orang sakit telinga...hehehehehe...Lagi pon dr amik masa 15-20 min untuk setiap pesakit. Harap maklum.

Tiba giliran, dr check telinga qahirah. Memang masih berair and telinga kanan pon dah mula kena jangkit. Pastu gegendang telinga kiri dah mula berlubang. Ngeri mak dengak noks. Tapi tak beso pon lubangnya. Baru sebesar lubang jarum. Even tak besar, tapi tetap ngeri di pendengaran telinga aku nih bila mendengarnya. Kesian anak aku. Doctor pon explain lah pasal otitis nih. Pastu tanya macam² lah. Ada asma ker tak...hantar nursery sejak bila...bla..bla...

Selesai dr. tu bertanya, tiba giliran aku plak utk bertanya...hehehehe...Kesimpulannya, bebudak yang dok nursery memang terdedah ngan penyakit nih. Menghantar anak seawal usia beberapa bulan selepas kelahiran ke pusat jagaan kanak-kanak menyebabkan penyakit ini semakin berleluasa. Aku tak nafikan sebab Qahirah dok nursery pon masa umur 2 bulan lebih. Iman dulu dah 6-7 bulan baru hantar nursery. Paling utama, penyakit ini berlaku secara berulang-ulang. Lebih banyak kanak-kanak terdedah kepada persekitaran yang tidak bersih, lebih kerap jangkitan ini berulang. Dalam kes jangkitan yang lebih kronik, jangkitan tersebut boleh menyebabkan gegendang telinga berlubang dan nanah yang berterusan. Lebih parah, cecair dalam telinga ini yang dibiarkan akan menanah dan akhirnya mampu merosakkan gegendang telinga.

Memang bagus lah dr. Mohd Azmi nih. Lembut jer orangnya. Cara dia explain pon bagus. Suma doctor lelaki kat az-zahrah nih best² lah. Dr. Nazim...pakar kanak² and dr. Zul...pakar mata. Sumanya jenis soft spoken....erkkkk...sesat barat plak...muahahahahaha...memang highly recommended lah kalau uols nak jumpa doctor pakar.

Lepas dah check suma, tibalah masa untuk mencuci telinga. Bagus lah qahirah, sikit pon tak nangis. Strong baby...luv u lah. Risau gak aku takut dia nangis. Sedap agaknya masa doctor godek telinga tu...ekekekeke...pastu doctor highly suggest soh amik pneumococcal vaccine untuk qahirah. Rasanya klo ING dah boleh claim untuk jab nih. Tapi kena pay and claim lah. Agak mahal jugak tau jab nih. Tapi tak per, untuk kesihatan anak...mak sanggup noks.

Next appointment lagi 2 minggu. Haruslah kena datang cepat. Tak nak lagi tunggu lama². Di bekalkan ngan ubat antibiotic ngan ubat titis telinga untuk seminggu sahaja. Dr pesan buat masa nih klo mandi jangan basahkan kepala. Harap ada perubahan lah. Smoga telinga qahirah cepat sembuh. 




Lepas satu...satu dugaan lagi datang kat anak dara sorang nih. Memula dulu kena sakit mata, kali ni kena jangkitan telinga plak. Pagi semal...

Jangkitan Telinga @ Otitis Media


Lepas satu...satu dugaan lagi datang kat anak dara sorang nih. Memula dulu kena sakit mata, kali ni kena jangkitan telinga plak. Pagi semalam aku betul² terkejut tahap gaban. Sebab tak pernah alami situasi macam nih. Telinga qahirah berair macam bernanah, pastu berlendir, berdarah sket dan berbau. Patutlah malam tu dia tak lena tido. Kejap² bangun, pusing kanan kiri, merengek. Rupa² nya telinga sakit...siannnnn sangat.

Trus siap² gi klinik. Sampai klinik agak ramai gak lah orang. Dr. plak dah habis shift, kena tunggu dr lain. Tiba giliran dr check...kena infection. Biasanya budak² yang dok nursery akan kena sakit telinga nih. Kalau antibody tak kuat memang budak boleh demam. Alhamdulillah...qahirah tak demam, active macam biasa, cuma merengek sket, mungkin telinga tak selesa. 

Satu faktor lagi mengapa kanak-kanak kerap berhadapan dengan OM kerana tisu yang mengembang di belakang kerongkong (adenoids) kanak-kanak biasanya lebih besar berbanding dewasa. Adenoids terdiri daripada sel limfa yang besar untuk melawan jangkitan. Ia terletak di belakang bahagian atas tekak. Kerana saiznya, adenoids boleh mengganggu pembukaan tiub eustachian. Malah, adenoids mungkin berhadapan jangkitan dan jangkitan itu akan merebak ke tiub eustachian.

Lagi satu, kalau nak korek telinga anak, pastikan pakai cotton bud khas untuk baby. Kalau pakai cotton bud yang besar, kita bukan korek tahi telinga tu, malah menolak lagi tahi telinga tu masuk kedalam. Basahkan cotton bud dengan air suam sebelom korek. Ini yang dr tu cakap ^_^


Info Jangkitan Telinga

Pengenalan

Jangkitan telinga adalah masalah kesihatan yang kerap dihidapi oleh kanak-kanak. Ianya menyebabkan gangguan tidur dan pemakanan kanak-kanak. Mereka mungkin akan sentiasa menangis tanpa diketahui sebabnya. Kebanyakan kanak-kanak mendapat sekurang-kurangnya 1 jangkitan telinga sebelum berusia 2 tahun.

Apakah perbezaan jenis jangkitan telinga ?


Ada 2 jenis jangkitan telinga:

- Otitis media adalah jangkitan telinga yang berlaku apabila virus, bacteria atau kulat menyerang tiub eustachian (saluran yang menghubung sinus dibelakang hidung ke telinga tengah)

- Otitis externa ialah jangkitan telinga yang berlaku di saluran telinga luar.

Apakah faktor seseorang itu cenderung mendapat jangkitan telinga ?

- Jangkitan disaluran pernafasan yang berulang-ulang
- Adik beradik yang dijaga di pusat harian.
- Bayi yang diberi susu botol
- Terdedah kepada asap rokok
- Pembesaran adenoids
- Sumbing bibir
- Alahan menyebabkan kanak-kanak lebih terdedah kepada jangkitan telinga

Bagaimanakah kita mengetahui kanak-kanak mendapat jangkitan telinga?

Kebiasaan kanak-kanak akan mendapat jangkitan telinga selepas mendapat selesema atau jangkitan di salur pernafasan. Tanda-tanda biasa ialah:

- Kesakitan dalam telinga
- Resah dan mudah meradang
- Tidur yang selalu terganggu
- Selalu merentap dan menarik cuping telinga
- Nanah keluar dari telinga
- Kurang selera makan
- Lelehan hidung
- Selalu menangis sebelah malam semasa tidur
- Kurang terangsang dengan bunyi yang perlahan

Apakah tanda-tanda yang dicari oleh doktor apabila pesakit disyaki menghidap jangkitan telinga?

Mengalami demam panas, tekak yang merah dan meradang dan mengalami lelehan hidung.
Semasa pemeriksaan telinga, saluran telinga nampak merah dan selaput tympanic bengkak dan ada-kalanya bernanah.

Apakah komplikasi yang akan timbul akibat jangkitan telinga?

Kebanyakkan kanak-kanak akan sembuh sepenuhnya tetapi sebahagiannya mungkin akan mengalami :

- Telinga bernanah yang kronik
- Kurang pendengaran
- Lembap dalam pembelajaran terutama jika rawatan yang diberikan lewat atau tidak sempurna.


Bagaimanakah rawatan jangkitan telinga?

Dapatkan nasihat dan rawatan awal dari doktor jika terdapat tanda-tanda jangkitan telinga.

Jika jangkitan telah dikenalpasti, rawatanya adalah:

- Ubat mencairkan kahak (samada secara topical or sistemik)
- Ubat demam
- Antibiotik diberi jika jangkitan disebabkan oleh bakteria
- Ubat titis telinga jika nanah keluar dari telinga.
- Gunakan teknik ‘ear weaking’ untuk mengeringkan nanah dalam telinga

Jangkitan telinga yang berulang-ulang:

- Mungkin disebabkan oleh alahan dan harus dirawat mengikut puncanya.
- Lakukan ujian pendengaran dan pergerakan gegendang telinga pada satu ketika kemudian

Adakah terdapat langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah jangkitan telinga?

Ya, langkah yang baik ialah :

1. Susukan bayi anda dengan susu ibu.
2. Jauhkan anak anda dari mereka yang mengalami batuk dan selesema bagi mengelakkan jangkitan.
3. Ajar anak anda supaya selalu mencuci tangan dengan bersih.
4. Elakkan dari menyentuh mata dan hidung.
5. Elak :-

- Terdedah kepada asap rokok
- Penggunaan puting
- Penyusuan susu botol semasa baring
- Alahan yang diketahui

Selalu ingat “Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan”


Apakah kesan dalam jangka masa panjang?

Kebanyakan kanak-kanak tidak mengalami komplikasi untuk jangka masa panjang. Kanak-kanak yang semakin membesar akan mempunyai tiub eustachian yang berfungsi dengan lebih baik, jangkitan batuk, selesema dan telinga juga akan berkurangan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...