Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Iman Harraz. Show all posts
Showing posts with label Iman Harraz. Show all posts

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujun...

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam

Spongebob Run Malaysia | Berpagian Di Setia City Park, Shah Alam


Demimu Spongebob Run Malaysia, pukul 6.00 pagi dah bangun. Kisah hujung bulan March haritu. Kitorang anak beranak masuk acara larian. Tapi aku terkecuali lah sebab ada anak kecik kan. Lagi pon tiket hanya untuk 4 orang sahaja. Kelam kabut jugak lah sebab larian start pukul 7.00 pagi. Kalau ikut jadualnya lah. Tapi biasalah... mesti start lewat punya. Pukul 6.40 pagi baru kau nak keluar rumah... ppffttt... Dengan harapan semoga larian belum bermula.

Buat pertama kali jugak lah kami jejak Setia City Park tu. Nasib husband expert bab selok belok jalan ni. Memandangkan nak kejar masa, tak sempat nak breakfast. Just beli roti buat alas perut. On the way tu pulak boleh tapak kasut Iman Hakimi tercabut. Dedua belah pulak tu. Pada hal baru jer beli kasut. Dah macam mana kau nak lari nak. Sudahnya... pakai selipar jer lah. Sadis betul. Nak cari gam memang dah tak sempat. Nasib kau lah anak. Layan lah gambar-gambar ni yerp ☺

Baru sampai. Muka kimi stress sebab tak ada kasut nak lari ☺☺

Sampai-sampai tengok orang dah ready kat garisan permulaan. Haaaaa... kan dah cakap. Mesti start lewat punya. Kitorang sampai dalam pukul 7.45 pagi. Tak lama lepas tu Spongebob and Patrick pon keluar. Tak koser aku nak amik gambar sebab orang yang ramai. Baik aku amik gambar anak-anak ni haaa ☺☺

#makanakempat... Tak dapat bergambar dengan Patrick, balloon patrick pon jadilah. Nampak tak keterujaannya yang hover tu... hehehe... ☺☺ 

Sis tak lari pon. Sis jadi pompom girl sambil babywearing anak paling kecik menanti suami dan anak-anak digarisan penamat. Nasib anak kecik sis ni baik tak meragam. Ontok @ diam jer duduk dalam tu. Best yer kena polok dengan ibu ☺


Akhirnyaaaa.. Setelah lama sis menanti kelibat suami dan anak-anak digarisan penamat, muncul juga mereka dicelah-celah orang yang ramai tu. Risau jugak sis sebab lama jugak diorang lari. Mana lah tak sampai-sampai lagi ni.. Haaa.. gittew hati sis berbicara. Biasalah... lari dengan anak-anak kan. Bawak stroller lagi. Standby kot anak-anak tak larat.

Yeayyyy... Dapat medal ☺

Tahniah semua sebab berjaya menghabiskan larian sepanjang 3 km. Bermandi peluh dah masing-masing. Abaikan lah muka anak-anak sis yang stress sebab kepanasan dan keletihan. Ditambah pulak paksaan dari sis yang suruh ber posing dengan medal tu pulak.... hahaha... Ibu kau ni blogger nak. Kalau tak amik gambar tak sah. 


Ini lah dia medal yang anak-anak dan suami dapat. Cute sangat tau. Sis is sangat jealous hokay sebab sis tak dapat medal yang cute ni. Anak-anak pon teruja bila dapat medal ni. Especially budak ni ⬇


Ini lah budah yang hover teruja dengan medal yang dia dapat ni. Balik tu singgah supermarket beli barang basah. Di gantungnya medal tu kat leher. Tidur malam pon pakai medal. Pergi sekolah pon pakai medal. Balik akim dia pon medal masuh tergantung kat leher. Kau dah kenapa nakkkkk!!! Taksub betul dengan medal spongebob ni. Dua hari jugaklah kelakuan anak ketiga sis macam nih. Bila tanya nak masuk larian lagi tak? Katanya nak lari lagi. 

1st time masuk acara larian ni. 1st time jugak bagi anak-anak join. Ada macam-macam aktiviti kat Setia City Park, Shah Alam sempena Spongebob Run Malaysia ni. Tapi aku tak tunggu sampai habis. Tak menahan aku dengan cuaca yang panas berdeting. Baru pukul 9.00 pagi kot. Round-round kejap lepas tu balik. Lagi pon kimi ada latihan Silat. 

Note: Teringin jugak nak masuk larian sambil gendong anak. Ada jer yang lari sambil gendong anak kecik ☺













Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah πŸ‘¦πŸ‘‰1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz πŸ₯πŸš— 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😒😒😒

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak πŸ‘£πŸŒœπŸŒ‘πŸ₯


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah πŸ’‹πŸ’ŸπŸ’–

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… M...

Bila Tukang Sepah Bertambah

Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… Makin bertambah anak kau, maka bertambah jugaklah tukang sepah lagi seorang dan kerja kau pon bertambah. Bukan setakat menyepah, memunggah pon sama. Kau serah jer kat budak nih:



I is geram betul tau. Harraz pantang nampak baju dalam bakul. Habis dia punggah. Baju yang kau baru lepas angkat dan letak atas kerusi pon, habis ditariknya bersepah atas lantai. Baju atas katil yang dah berlipat dan kau tak sempat nak susun dalam almari. Letak pulak tepi katil. Dapat kat si Harraz… memang tak dapat diselamatkan lah. Padan muka kau. Siapa suruh letak tepi katil.. ppffttt…


Yang paling memenatkan bila kau kat dapur nak masak atau nak basuh pinggan. Dia pon follow jugak. Antara favourite spot harraz adalah dapur. Kau bayangkanlah aku nak kena angkat… letak… angkat… letak… angkat… letak… berkali-kali sampai kau rasa tak ada mood nak masak lah sebab penat buat benda yang sama. Nak harapkan si Qahirah dengan Qhalif… hurmmmm… Lambat sangat respond soh amik adik. Kalau ada Kimi ok lah lagi. Ni kimi setiap maghrib gi surau (alhamdulillah).

Muka tak bersalah

Kalau dok dediam tak apa lah jugak. Ni memunggah sudu. Punggah bakul bawang sampai habis bunga cengkih aku berterabur. Pastu harraz ni mengutip, mulalah semua benda nak masuk mulut. Letak dalam baby chair, tak reti dok diam. Habis dipanjatnya. 


Dek kerana tak tahan sangat. Aku nak masak pon terganggu. Kejap-kejap masuk dapur. Nahhhh... Tak dapat pagar nak halang, kerusi pon berguna jugak. Asal boleh tutup laluan tu jadi lah. Aku sendal dengan botol mineral yang besar tu. Tak dapat lah nak tolak kerusi tu. Haaaa... padan muka. Kemahen besar lagi mulut tu protes kan sebab tak lepas. Rasa macam nak beli walker jer tau.

Note: Makin lama makin lasak... huhuhu...



Bukan  aku yang muntah-muntah. Tapi iman Harraz. Pagi bukan main active lagi. Petang dah start melepek. Petang tu jer dah 6 kali muntah. Mal...

Sunday yang Sendu | Muntah-muntah

Bukan  aku yang muntah-muntah. Tapi iman Harraz. Pagi bukan main active lagi. Petang dah start melepek. Petang tu jer dah 6 kali muntah. Malam bersambung lagi.


Bila anak dah start muntah, mau kau tak risau. Habis semua makanan keluar balik. Mengempeng dan tido jer dia. Nampak lemah lah badan tu. Nak kata muntah sebab jatuh. Harraz tak ada jatuh pon. Sebab ikan bilis ker? Sebab aku baru introduce ikan bilis kat Harraz hari sabtu tu. Tapi ok jer dia makan. Ahad pagi tu bagi bubur dengan ikan bilis jugak. Ker ada benda yang dia kutip yang aku terlepas pandang. Memang kuat mengutip si Harraz nih.

Malam tu terus bawak gi klinik. Sampai kat klinik muntah lagi. Nasib sempat bawak gi toilet. Doctor check perut. Ok jer perut harraz.. Lembut dan tak ada tanda-tanda hernia atau angin pasang. Cirit birit pon tak ada. Nak kata muntah sebab batuk, harraz tak batuk pon. Cuma nampak tonsil dia macam bengkak sikit. Doctor cakap possibility harraz muntah pon mungkin sebab tonsil. Doctor pon tak sure apa masalah sebenarnya. Doctor tak bagi ubat pon.

Solution nya... Doctor suruh observe. Kalau muntah berterusan lagi, terus bawak pergi hospital. Seriau betul aku dengar perkataan HOSPITAL tu. Sebab dah 3 kali Harraz pernah admitted. Cukup-cukuplah tu. Tak sanggup aku nak tengok anak kena cucuk lagi. Start malam semalam aku start observe.

Alhamdulillah... Balik dari klinik malam semalam dah tak muntah-muntah sampai pagi ni. Tapi aku still monitor jugak ni even muntah dah tak ada. Bila anak dah tak sihat memang mood kau nak pergi kerja pon ke laut. Jadinya amik emergency leave harini. Demimu anak, ibu sanggup korbankan cuti.

Budak bila tak sihat faham-fahamlah.... Crancky semacam. Mengempeng jer. Tido pon kejap-kejap. Kau nak bergerak pon tak boleh. Melalak-lalak macam kena rotan. Sudahnya... Kau duduk jer lah hadap dia. Tak payah buat kerja rumah yerp... Huhuhuhu...

Get well soon Iman Harraz. Smoga Allah kuatkan lagi antibodi awak. Getting beter dah harini. Jangan buat ibu risau lagi. Dan please... Janganlah suka mengutip anak oiii!!!




Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka men...

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak??

Budak Suka Mengutip | Ada Petua Tak?? Update blog terus nak minta petua kan. Iyer... Nak minta petua sangat ni. Memang ftrah budak suka mengutip kan. Tapi budak ni melampau-lampau betul mengutipnya. Memang pantang nampak benda bersepah atas lantai. Semuanya nak masuk dalam mulut. Pada hal kau dah sapu lantau rumah kau berkali-kali. Tetap jugak nampak dek anak bertuah sorang ni. Teliti betul lah. Orang tak nampak tapi dia nampak. 


Inilah budaknya. I is geram tahap maksimum dengan anak soleh ni. Rasa macam nak gigit-gigit jer dia tau sebab suka sangat mengutip. Pemantauan dia kena 100%. Kalau kau lambat, memang bahan kutipan dia selamat masuk dalam perut. Kalau kau cepat bertindak, minta maaf lah nak, ibu terpaksa korek mulut awak sampai bendasing yang awak kutip tu dapat ibu keluarkan. 

Apa yang dia tak kutip... Sisa nasi yang dah keras, serpihan biskut, mee, bihun goreng, keropok, kertas, tisu dan baru-baru ni playdoh. Ada jugak sisa kertas dan playdoh yang aku tak sempat nak korek sebab dia dah telan. Memang sadakallahula'zim lah jawabnya. Dengan harapan semoga bendasing yang dia kutip tu keluar ikut najis. 

Korang ada petua tak nak elakkan baby suka mengutip nih. Atau ada tips yang boleh aku follow. Geram jer rasa tau. Nak buat kerja pon tak tenang. Kejap-kejap tengok anak soleh ni. Nak marah, dia bukan faham apa lagi. Dah explain banyak kali pon, mengutip jugak dia :-(

Note: Gigi atas dah mula tumbuh sebatang. Total ada 3 batang gigi ☺


Sekarang ni tak susah nak cari makanan bayi yang 100% homemade kan. Dulu masa zaman anak sorang tahun 2007, tak ada pulak aku jumpa homemad...

Homemade Baby Cookies Biscute By MommyLin

Sekarang ni tak susah nak cari makanan bayi yang 100% homemade kan. Dulu masa zaman anak sorang tahun 2007, tak ada pulak aku jumpa homemade baby food ni. Dari puree, bubur dan jugak biscuit, variety sangatt dan banyak terdapat dipasaran sekarang ni. Kau pilih jer nak jenama apa. Macam-macam ada. Cuma kena pandai cari harga yang mana lebih murah lah kan. Zaman serba serbi mahal nak mamps ni kau kena pandai buat perbandingan harga.


Ok... Tak nak bebel panjang. Cuma nak share dengan korang jer ni pasal poduct homemade baby food. Kalau korang masih mencari kudapan untuk baby, apa kata korang try Homemade Baby Cookies Biscute By Mommylin nih. Daripada korang beli biscuit baby yang ada jual kat pasaraya tanpa korang tahu bahan-bahan buatannya. Baik korang beli Biscute By MommyLin sebab ianya 100% homemade. Kalau dah homemade tu memang tak ada bahan pengawet. Manakala bahan perasa nya memang dari perasa buah-buahan tanpa gula tambahan. Haaa... gittew kan.


Packaging memang best sebab setiap biscuit dalam balang dibalut dengan plastik. macam dalam gambar tu. Jadinya... kebarangkalian biscuit cepat pecah tu tipis. Biscuit pon tak mudah masuk angin kalau penutup balang tidak ditutup dengan ketat ker kan. Kalau nak bawak travel pon senang sebab balang biscuit ni comel dan muat masuk dalam handbag. 


Biscute By Mommylin ni ada 3 flavor. Mangga, Kurma dan Kismis. Sesuai untuk baby 7 bulan ke atas. Sedap ker? Bagi aku sedap. Sambil suap anak sambil suap dalam mulut kau sekali... hahaha... Korang boleh bancuh dengan air macam biskut Farley Rusks tu. Tapi Harraz tak suka. Lagi suka makan seketul-seketul tu. Tapi aku bagi cuit sikit-sikit lah. Antara 3 flavor ni, Harraz suka perasa mangga. 


Budak kuat makan nih. Balang biskut pon nak dijilatnnya... ppffttt... Biscuit tu kalau dah habis jangan dibuang balangnya. Korang boleh buat tabung. Harga untuk sebalang ni RM18.00. Tapi kadang-kadang ada promotion. Kalau berminat nak beli, boleh terjah:




Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan...

11 Bulan... Kenapa Cepat Sangat Membesar ni

Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan awak dalam kereta. Dok terperuk dalam draft tu. 


Ok... Mulut tu jangan nak melopong sangat yerp. Si anak soleh Iman Harraz ni kalau bergambar mesti cenggini. Tak boleh nak katup mulut tu gamaknya. Pipi layut kot. Macam biasa. Development baby untuk setiap tarikh 29 haribulah. Jadinya... Ahad haritu genaplah usia anak soleh Iman Harraz ni 11 bulan. Lagi empat tahun baru usia Iman Haraz bertambah... erkkkk... Hahaha.. Tu lah, siapa suruh lahir tahun lompat kan. Tak per lah. Kita ikut calendar islam yer dik.

Setakat 11 bulan ni, gigi masih lagi 2 batang. Tak tau bila nak bertambahnya. Tak apa lah. Tak der lah seriau sangat kan kalau nak menyusu tu... hahaha... Dan akhirnya anak soleh ni dah boleh merangkak. Leha hati ibu kau ni nak. Aku rasa dia dah boleh merangkak lama dah. Tapi anak soleh ni lagi suka mengesot. Merangkak kejap jer. Pastu balik kepada asal... mengesot. Nak jaga lutut lettew kan. Tak nak bagi hitam... ngeeee... Laju jer perginya.

Alhamdulillah... Syukur sangat. Iman Harraz masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Dan aku bakal dapat Ijazah dalan perjalanan penyusuan bulan depan. Sikit jer lagi nak setahun uolls. Memang struggle sebab stok susu aku dah lama kosong. Ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Harini perah susu untuk bekalan esok. Berapa banyak yang dapat, banyaktu jugaklah yang Iman Harraz minum.

Doa tak putus-putus setiap kali lepas solat dan semasa mengepam. Doa supaya dicukupkan susu untuk Iman Harraz. Doa supaya aku dapat susukan Iman Harraz sampai 2 tahun. Syukur jugak sebab aku masih istiqomah sediakan makanan hasil air tangan sendiri. Iman Harraz memang kuat makan dan kuat menyusu.

Benda yang paling aku tak tahan dengan si dobot Iman Harraz nih. Dia tersangatlah kuat mengutip. Haritu cebisan kertas. Memang kau tak sempat dah nak korek. Few last week cebisan play doh. Ya! allah... Elok jer dia mengunyah. Memang sodaqallahulazim lah jawabnya. Tak boleh nak buat apa dah. Korang ada petua tak macam mana nak elak baby suka mengutip nih... ppffttt...

Sekarang dalam fasa nak belajar berdiri dan berjalan. Melasak jer dia sekarang ni. Kena extra attention. Kalau tak... gedebuk jatuh. Suka kucing ni. Kalau nampak kucing kemahen menyengih lagi. Itu jer lah kishnya. Terpanjang pulak. Tunggu next development pulak... hehehe... 

Note: Betul ker minyak naik lagi? Tambah stress aku :-(



Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai...

Happy 10th Months Old Sayang!!!


Terlepas pandang lagi tarikh 29 haribulan. Nampak sangat mak kau ni dah makin pelupa. Sepatutnya semalam. Tapi tak per lah. Lewat sehai jer. Ok lah... Dah 10 bulan pon usia anak soleh Iman Harraz ni. Kenapalah cepat sangat kau membesar nak *ayat cliche. Sepatutnya last week haritu cucuk MMR untuk 9 bulan. Tapi tetiba masa tengah menunggu giliran yang maha lama tu, boleh pulak dedar badan anak soleh ni. Terus reject. Kena next appointment.

Jadinya.. Rabu baru dapat cucuk. Alhamdulillah,,, sado lengan kau nak sebab tak nangis. Syukur tak demam. Kau tak tahu aku pulun 2 biji vitamin C sebelum gi klinik nak bagi susu tu berkhasiat supaya anak aku tak demam lepas cucuk... hahaha... Ok, back to the story. Perkembangan Iman Harraz macam biasa. Sama jer dengan bayi-bayi lain yang seusia dengannya *ayat cliche lagi ☺

Alhamdulillah... Dah 10 bulan aku menyusukan Iman Harraz dengan susu ibu. Dan 4 bulan jugak Iman Harraz mendapat makanan hasil dari air tangan ibu dia ni. Aku masih istiqomah memasak dan sediakan sendiri makanan anak. Say no to nestum dan yang sewaktu dengannya. Kalau aku beli pon aku pastikan yang makanan tu adalah dari sumber yang natural. Tiada gula, garam dan bahan pengawet.

Masih lagi tak merangkak. Lagi suka mengesot. Laju woihhh. Bersih lantau rumah aku tu sebab ada DBKL tukang lap lantai... hahaha... Kesannya kat aku? Baju habis hitam... ppffttt... Tak per lah nak. Enjoy your development. Nanti pandai lah merangkak tu. 

Yang paling aku stress skang ni, Iman Harraz kuat mengutip. Makin menjadi-jadi pulak tu. Pantang nampak benda atas lantai, semuanya nak masuk mulut. Jumpa kertas... masuk mulut. Jumpa tisu... masuk mulut. Jumpa makanan... Lagi lah laju kan. Korang ada petua tak tak nak bagi baby mengutip nih.... huhuhu...

Itu jer lah kisahnya. Kang citer lebih-lebih kang annoying pulak korang... ngeeee... Tunggu next entry untuk 11 bulan pulak yerp... hahaha... 

Note: Semoga membesar dengan sihat yer nak  


Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum...

Breastfeeding Challenge | Bila Anak Dah Tumbuh GIGI!!

Yeahhhh... Tu dia. Cabaran breastfeeding sudah bermula. Actually banyak cabaran sebenarnya bila kau menyusukan anak. Antaranya susu merudum. stok susu dah habis dan macam-macam lagi lah. Tapi yang paling mengerikan kau dalam penyusuan susu ibu ni bila anak kau dah tumbuh gigi. 


Nampak tak gigi 2 batang kat bawah tu? Scary hokay. Umur 8 bulan dah start tumbuh gigi. Belum tumbuh gigi pon dah start menggigit. Bila dah tumbuh gigi ni lagi lah galak dia menggigit. Dok asah gigi jer kerjanya. Tu gigi atas tak tumbuh lagi. Bukan setakat gigit, ditariknya pulak kita punya. Kau ingat plastik ker nakkkk!!!

Tengah sedap-sedap kau baring nyusukan anak sambil mata kau layu. Tetiba anak kau boleh pulak gigit. Time tu jugak lah kau menjerit terkejut macam kena kejutan letrik. Merajuk terus dengan anak. Kau memang suka dengar ibu kau ni menjerit kan Iman Harraz. Anak kau pulak menyengih jer. Kau rasa? Tak jadi nak merajuk.

Bukan tak pesan kat Harraz. Hari-hari pesan... 'Nak minum, minum jer. Tak mau gigit'. Macam lah anak kau faham kan... hahaha... Budak ni faham sebenarnya. Tapi saja jer kan. Gusi tengah gatal. Hadap lah kau. Skang ni kalau kena gigi aku picit jer hidung dia tu. Rasakan ☺☺. Panjang lagi perjalanan breastfeeding nih. Baru 9 bulan. Harap cukup sampai 2 tahun.

Note: Harraz demam semalam. Alhamdulillah pagi ni dah ok. Hope tak berpanjangan. Tak senang hati dok kat office nih :-(



Semalam citer pasal 11 tahun. Harini citer pasal 9 bulan pulak. Sepatutnya 29 November buat entry. Tapi boleh terlupa plak tarikh tu. Baru ...

Saya Dah 9 Bulan!!

Semalam citer pasal 11 tahun. Harini citer pasal 9 bulan pulak. Sepatutnya 29 November buat entry. Tapi boleh terlupa plak tarikh tu. Baru teringat harini dah 1 December. Biasalah hemak-hemak baru dapat baby kan. Mesti nak update milestones anak setiap bulan kan. Hover tau.


Dah 9 bulan umur anak soleh Iman Harraz ni. Alahaiiii... Jangan cepat membesar boleh tak? Naughty sangat buat muka mulut ternganga cenggini tau. Makin melasak anak soleh nih. Kuat mengutip betul. kalau tak masuk mulut tak per. Ini asal kutip masuk dalam mulut. Hari tu anak-anak makan tempe. Serpihan tempe bersepah... ppffttt... Sekali tengok anak soleh ni macam tengah mengunyah sesuatu. 

Zasssss... Sepantas kuasa angin boboiboy aku korek mulut anak soleh nih. Tengok-tengok dok menguyah tempe. Nak cantik kan kulit ker nak. Kulit awak tu memang dah halus mulus. Tak payah nak makan tempe lagi. Tunggu dah besar baru boleh makan... ngeeee... Gelabah jugak lah sebab takut tercekik. Kuat makan jugak nih. Sehari bagi makan 2 - 3 kali sehari. Menyusu jangan cakap lah.... Champion. 

Masih belum merangkak lagi. Lebih selesa menyusur gamaknya yer nak. Kemahen laju lagi dia. Tempat lepak dia bawah meja dan bawah kerusi. Kau tengah makan tetiba rasa ada objek kat kaki kau. Tanjat ibu kau ni nak. Tengah-tengah makan tetiba rasa sesuatu kat kaki. Dalam pada belum pandai merangkak lagi, ada hati nak belajar duduk tu. Merangkak dulu nak. Baru boleh belajar duduk. Step by step... hahaha... 

Ok... Yang ni paling seriau. Gigi Iman Harraz dah tumbuh 2 batang di usia 8 bulan uolls. Seram mak nak. Rasa nak lari bila anak minta disusukan. Sakit woihhh bila kena gigit dan kena tarik nih. Dah macam puting elastik dibuatnya. Hanya ibu-ibu menyusu yang tahu macam mana perasaannya setiap kali nak bagi susu bila anak dah start tumbuh gigi ni.... πŸ˜“πŸ˜“

Budak mesra camera ☺

Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna dah 9 bulan aku berjaya susukan Iman Harraz even stok susu dah tak ada... huhuhu... Hari-hari Iman Harraz dapat susu fresh. Memang mencabar. Solid food jugak masih dari hasil air tangan ibu yang rajin... hehehe... Kena paksa rajinkan diri jugak woihhh. Demimu anak. Sekian kisah milestone Iman Harraz untuk hari ini... Hahahaha... πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Note: Nak masuk tahun baru dah kita yep. 

.

Apa perasaan kau bila tengok anak kau yang belum pon cukup setahun hilang dari radar? Maksudnya hilang dari tempat pembaringan dia? Aku ras...

Hilang Dalam Rumah???

Apa perasaan kau bila tengok anak kau yang belum pon cukup setahun hilang dari radar? Maksudnya hilang dari tempat pembaringan dia? Aku rasa macam nak gugur jantung ni woihhh!!! Pukul enam pagi. Tak der dengar suara budak menagis ker hapa. Lepas kau keluar bilik air tengok anak kecik kau tak der. Kau check bawah meja bawah kerusi pon tak ada jugak. Sekali kau tau dia pergi mana?


Dia merayap kat dapur jer sebenarnya. Dok mencari ibu lah ni kan. Pada hal ibu dia ni tengah mandi. Hover sangat kau kan. Anak tu ada jer dalam rumah. Bukan keluar rumah pon. Mak kau ni kalau tak hover tak sah. Mana lah aku tak risau even dalam rumah. Dapur tu dekat dengan bilik air. Pintu bilik air pulak terbukak. 

Kau tidur kat mana sampai anak merayap ke dapur? Ok... Nak tidur atas katil, anak kau tengah melasak. Takut jatuh katil. Lepas tu kalau tidur dalam bilik, agak panas sebab kat rumah tak der aircond. Nak sejuk, tidur kat ruang tamu. Sejuknya tak sama macam tidur dalam bilik. Lebih-lebih lagi sekarang ni musim hujan, Tak payah aircond pon dah sejuk. Bergelimpanganlah anak beranak kat ruang tamu tu. 

Pengajarannya... Lepas ni kena pastikan pintu bilik air kena tutup sebelum tidur. Selalu memang tutup pon. Tapi biasalah... bebudak ni kekadang selalu tak tutup balik pintu lepas keluar toilet. Tak expect pulak si Harraz ni cari ibu dia sampai kat dapur. Kalau tengah buat kerja kat dapur tu memang dah biasa. Tapi ni tak der orang kat dapur. Berani pulak dia merayap.


Geram jer dengan budak ni tau. Awak tu baru 8 bulan nak oiiii.... Janganlah berani sangat merayap dalam rumah, Pepagi buta pulak tu. Buat ibu lemah jantung jer tau pagi tadi. Ni bangun awal sangat sebab malam semalam tidur awal. Pukul 8 kot dah tidur. Dengan ibu kau sekali hanyut sama. Bila [Hormom Oxytocin] dah merembes, cenggitu lah. 

Note: Anak soleh ni dah dalam fasa menggigit. Gigi dah ada dua batang. Seriau mak weih bila susukan dia. 



Hi! Tengah shopping ker tu? Sale gila-gila kan. Aku jamu mata jer lah. Sale time belum gaji cenggini lah. Dok diam-diam sudah. Bila kau dah...

Si Mata Bulat dan Si Pipi Layut

Hi! Tengah shopping ker tu? Sale gila-gila kan. Aku jamu mata jer lah. Sale time belum gaji cenggini lah. Dok diam-diam sudah. Bila kau dah blur. Banyak cerita. Tapi tak tau nak mula dari mana. Maka... Kisah anak jadi sasarannya sebab banyak citer pasal mereka jer. 


Siapa paling comel? Dah tentu lah kau yang kalah kan... hahahaha... Ni lah dia si mata bulat pipi layut. Pipi hemak dia dah kecut. Tak boleh nak lawan dah. Hari-hari kau rasa tak sabar nak balik sebab rindu nak gomol budak kecik kuat menyusu dan kuat makan nih. Hai... dengan anak yang tiga orang lagi tu tak rindu ker? Kecik hati dorang kalau baca nih. Haishhh... Mana boleh tak rindu. Tak jugak sabar rasanya. Tapi bila dah jumpa asyik buat ibu dia ni hilang sabar jer. Acaner tu... ekekeke...

Makin melasak anak soleh sorang ni tau. Lantai rumah tu kau tak payah mop pon tak per. Sebab si kenit ni laju mengesot. Dah macam suster ngesot plak. Laju jer mengesot dalam umah tu. Kejap-kejap bawah meja. Pastu bawah kerusi. Hilang kejap tak der kat ruang tamu. Rupanya masuk dalam bilik... ppffttt...

Lately ni pulak kerap betul bangun memalam. Dekat 5-6 kali jugak lah. Rasanya baru jer lepas nyusu. Erkkk... Bangun lagi. Hadoiiii... tak temteram ibu kau ni nak tidur. Nasiblah tak kena bangun malam bancuh susu. Kalu selak jer. Sambil nyusu kau pon boleh tido... hahaha... Sikit lagi kau boleh gang dengan panda sebab mata kau dah nak macam panda sebab kerap bangun pagi dan tak cukup tidur. Kesanya... Kau asyik nak menguap setipa saat. Penat woihhhh!!!

Ok lah. Tu jer nak citer, Janji ada entry. Aku pon tak tau apa yang aku bebelkan ni. 

Note: Have a great weeked uolls. 












Alaaaaa... Kenapa dah 8 bulan. Alaaaa... kenapa cepat sangat awak membesar ni nak ooiiiii. Kenapa cepat sangat masa berlalu ni ha. Seke...

Alaaaaa... Dah 8 Bulan Ker???


Alaaaaa... Kenapa dah 8 bulan. Alaaaa... kenapa cepat sangat awak membesar ni nak ooiiiii. Kenapa cepat sangat masa berlalu ni ha. Sekejapan betul dah 8 bulan. Tak puas rasanya mengulit baby ni. Baby yang ada ni pon makin besar. Boleh tak kalau jadi baby jer. Tengok baby rasa macam.. haishhhh... Semacam plak. Kau jangan macam-macam #makanakempat. Cukup dah lah empat orang ni haaaa. Tu pon dah naik semput dibuatnya. Dengan kos living yang makin meningkat ni kan. 

Alhamdulillah... Membesar bagai johan anak soleh Harraz ni. Demand susu makin hari makin tinggi even dah start solid food. Stock susu ibu dia ni pon memang dah tak der. Hari-hari Harraz dapat susu fresh. Makan pon kuat jugak ni. Hari-hari habis bekalan makanan dengan susu. 

Makin melasak setiap hari. Gigi pon masih belun tumbuh lagi. Elok jugak tu. Tak der gigi pon asyik dok menggigit jer kerjanya. Sakit pulak tu. Kalau ada gigi mau gerun ibu kau dibuatnya. Benda yang paling ditakuti oleh ibu menyusu bila anak kau dah tumbuh gigi. Bersiap sedia lah kau yerp. Merangkak pon belum lagi. Dari haritu dok practice angkat punggung. Tapi free gear jer lah. Tak per lah... Development budak lain-lain. Relax sudah lah ibu. 


Dah pandai mengutip woihhh. Semalam dah selamat kemam kertas,,, ppffttt... Kena bagi extra attention nih. Kalau mengesot kemahen laju lagi. Nak pakai pampers skang pon bukan main susah. Asyik nak memusing jer. Mandi pon dah tak pakai air suam. Mandi air sejuk jer. Ibu kau ni dah malas nak siapkan air mandian anak dia... hahahaha... Tu jer lah kisah anak ke empat nih.

Note: Kejap jer dah nak masuk penghujung tahun kan.

  

Semangat kau nyah, Bila anak dah start makan, kau tak boleh nak malas-malas. Walaupon kau rasa malas nak buat makanan anak ni... hahaha... ...

Solid Food For My Baby | Stock Puree

Semangat kau nyah, Bila anak dah start makan, kau tak boleh nak malas-malas. Walaupon kau rasa malas nak buat makanan anak ni... hahaha... Perasaan jer malas. Tapi rajin sebenarnya. Bila dah jadi Mak/Ibu/Mommy memang kau kena buang perasaan malas tu. Lebih-lebih lagi bila anak kau yang paling kecik ni dah start makan. Anak yang besar-besar ni tak kisah sangat, Apa yang kau masak diorang akan makan. Yang baby ni kau kena lah sediakan dan masak kan makanan yang sesuai untuk dia makan kan. Haaaa... introduce kemahen panjang lagi. Dah... straight to the story.

Sumber: Fabulous Mom

Weekend haritu buat stock puree untuk Harraz. Beli bahan makanan nya dah lama. Tapi weekend baru ni start buat sebab nak tunggu  Baby Food Freezer Cubes. Semangat tak semangat lah kau kan. Senang sikit kalau ada baby food freezer cubes ni. Setakat baby bullet storage cup yang ada 6 ketul tu mana cukup. Nak buat stock untuk seminggu kenalah ada baby food freezer cubes ni banyak sikit kan. Kebetulan Fabulous Mom tengah buat sale. Apalagi.... Beli 2 bekas terus brand [TREENIE - BREASTMILK & BABY FOOD FREEZER CUBES].


Ok... Bekas pon dah ada. Boleh lah kita buat stock Puree. Aku buat 2 jenis puree. Puree sayur... Carrot dengan Sweet Potato-Red. Dengan Puree Buah... Apple Red Delicious and Pear Forella. Aku steam semua sayur and buah-buah nih. Kalau rebus takut khasiat nya dah kurang. Jadi... Kita steam saja.


Dah lembut semua buah dengan sayur nih, kita blend lah dan letak terus dalam bekas baby food freezer cubes ni. Nak tau tak, buah Pear Forella ni tersangat lah sedap. Manis sangat. Pear kan ada banyak jenis. Tapi kalau korang nak buat puree pear, better beli yang jenama forella nih. Aku selalu beli pear yang biasa tu jer. 1st time beli pear forella nih. Memang sesuai sangat untuk buat puree sebab rasanya yang manis.

Nanti nak try bagi Avocado plak. Harga Avocado pon boleh tahan jugak kan. Pisang pon tak try bagi lagi nih. Asal beli pisang jer Abang-abang dengan kakak yang habiskan. Tak sempat nak bagi Harraz makan. Untuk bubur nasi memang aku masak fresh. 15 minit jer pakai Noxxa pressure cooker. Nanti campur jer dengan puree ni. Next project nak buat serbuk bilis dan bone broth. Harap-harap kerajinan ibu kau ni berterusan lah yer nakkk 😎😎

Note: Kena cari resipi untuk makanan baby plak nih. 



Semalam ibu saya lupa nak update pasal saya. Ibu sibuk lettew kan. Selalu tiap-tiap bulan mesti update. Tak per... Harini saya ganti te...

Hi! Umur Saya 7 Bulan


Semalam ibu saya lupa nak update pasal saya. Ibu sibuk lettew kan. Selalu tiap-tiap bulan mesti update. Tak per... Harini saya ganti tempat ibu. Semalam 29 September 2016 genap usia saya 7 bulan. Cepat betul saya membesar kan. Masih belum tumbuh gigi lagi. Tapi gusi saya dah start gatal sebab saya rasa asyik nak menggigit jer. 

Alhamdulillah... Saya membesar dengan sihat. Cuma ada batuk-batuk sikit. Ibu pon risau tu bila saya dah start batuk. Rajin ibu buat garlic steam. Hobi saya macam biasa... Kuat menyusu. Sejak dah mula makan makanan pejal ni, makin kuat saya makan. Rajin ibu saya buatkan bubur dan puree. Ibu kata kalau boleh dia tak nak bagi saya nestum. Ibu nak masak sendiri untuk saya. Doa kan ibu saya terus istiqamah menyediakan makanan untuk saya yerp.

Diusia 7 bulan ni saya dah pandai berguling-guling. Sampai masuk bawah katil. Kalau berguling-guling atas katil boleh jatuh saya dibuatnya. Sebab tu ibu tak tidurkan saya atas katil. Saya pon dalam proses nak merangkak. Kalau orang lain merangkak maju ke depan. Saya pula merangkak maju ke belakang. Tapi saya masih tak pandai lagi nak angkat punggung. Punggung berat kot... hehehe...

Saya pon dah pandai mengutip. Ibu kena bagi extra attention kat saya. Ibu pon dah bagi amaran dekat abang-abang denga kakak saya supaya berhati-hati ketika bermain. Barang-barang kecil jangan sepah-sepahkan kat lantai. Takut nanti saya kutip dan masuk dalam mulut. Haritu ibu terkejut bila saya pegang duit syiling. Nasib saya tak masukkan dalam mulut. Apa lagi... bising lah ibu kat abang-abang dengan kakak saya. 

Oh! Ya... saya juga suka membebel. Dan saya dah boleh sebut perkataan 'Bah'. Merujuk kepada 'Abah'. Tu yang buat ibu saya sentap. Sekian kisah saya diusia 7 bulan. Doakan saya membesar sebagai anak yang sihat yerp. 

Note: Saya tak sabar nak tunggu ibu balik amik saya ☺


Siapa yang tak risau bila anak dah start batuk² kan. Bukan setakat batuk jer. Kalau sakit, demam dan terluka pon dah buat kau menggelab...

Natural Remedy Untuk Hilangkan Batuk Bayi!!!


Siapa yang tak risau bila anak dah start batuk² kan. Bukan setakat batuk jer. Kalau sakit, demam dan terluka pon dah buat kau menggelabah kerisauan. Lebih² bagi ibu yang bekerja yang cutinya banyak dihabiskan untuk anak² bila anak² tak sihat dan baki cuti tinggal nyawa² ikan. Kalau cuti tinggal zero dan kebetulan kau kena cuti emergency, maka tolak gaji lah jawabnya. Kesian kan.

Ni kisah last week. Harraz batuk². Bagi ibu macam aku yang ada pengalaman anak admitted due to bronco pneumonia, bila anak dah start batuk sikit jer hati kau sebagai seorang ibu dah mula risau tahap langit ke tujuh. Risau yang amat sangat. Terbayang saat² dimana ahli physio masukkan tiub kat tekak anak kau untuk keluarkan kahak² jahat. Nangis wei. Aku tak nak benda tu berulang. 

Kenapa tak bagi makan ubat? Kau tau kan, pemberian ubat batuk dan demam kepada anak² kecil terutama berumur 3 tahun ke bawah tidak dibenarkan. Banyak kajian yang dilakukan membuktikan bahawa ubatan ini sebenarnya tidak membantu dalam melegakan batuk dan selsema mereka. Sumber [SINI]. Macam Harraz ni dah macam² ubat masuk dalam badan dia since kena UTI (Urinary Tract Infection) due to Prolonged Jaundice. Admitted sampai 7 hari. Lepas tu kena [Bronco Pneumonia] plak. Admitted 5 hari. Dah berapa banyak ubat yang masuk selama Harraz admitted tu? Kalau boleh aku nak elak bagi ubat dah. 

Tu yang bila Harraz start batuk aku dah cuak giler. Jadinya moh lah kita try buat Garlic Steam. Nasib last week aku cuti seminggu. Ada hikmah disebaliknya. 4 hari berturut² aku buat sehari 2 kali. [Minyak Herba Asma Mujarab] pon sapu jugak. Kita usaha, tawakal dan berdoa sebab yang menyembuhkan tu DIA. Macam mana nak buat garlic steam ni? Ramai yang dah sharing macam mana nak buat. Tapi aku nak share jugak...hehehe... Senang jer.    


Pakai rice cooker senang. Banyak sikit wap yang keluar. Kalau pakai air panas letak dalam bekas, air tu cepat sejuk. Letak air dalam periuk. Tak payahlah kau isi penuh². Suku sudah lah. Ketuk bawang putih dalam 5-7 ulas. Letak dalam periuk yang berisi air tadi. Titiskan dengan minyak Habatussauda dalam 2-3 titik.


Bila perik dah panas dan dah mula berasap, wap kan lah muka anak tu kat periuk tadi, Jangan tundukkan muka anak tu ke bawah sangat. Panas wei. tiarapkan dia dalam 90 degree. Towel tu aku tutup kejap jer sebab wap tu macam tak kena sangat kat muka. Bukan tutup penuh pon. Tapi tak yah tutup tower. Biar jer dia pusing² kan kepala. Janji wap kena kat muka. Buat lah dalam 5-10 minit.


Menangis jangan cakaplah. Sebab tu hati kau kena kental dan tabah kalau nak buat garlic steam nih. Memang menangis² dibuatnya. Kalau tak tabah sila buat teknik lain. Tapi lagi bagus dia nangis sebenarnya. Hasilnya... hati kau rasa puas sebab keluar lendir² pekat dari hidung. Bak kata [Doc Khairul]... Memang effective untuk keluarkan lendir/ kahak, especially kalau nasal blocked.


Masa Harraz admitted haritu pon physiotherapist tu siap pesan kalau anak batuk, rajin² lah buat teknik percussion . Alaaaa... yang tepuk² dada ngan belakang badan tu. Tangan dalam keadaan melengkung ke tengah. Macam dalam gambarajah diatas. Ini bagi melonggarkan kahak² jahat dan degil yang dok melepak kat paru². Buat dalam 15 minit. Make sure sejam atau setengan jam sebelum tu anak tak minum susu lagi, Ini bagi mengelakkan muntah.  


Boleh jugak buat macam nih. Member yang sharing. Katanya serasi dengan anak dia. Dia buat 3 hari berturut². Hilang batuk ngan selsema anak dia. Tips lain boleh jugak buat minyak bawang putih. Caranya... BAKAR BAWANG PUTIH. CAMPURKAN DENGAN OLIVE OIL SIKIT DAN PICIT² BAWANG PUTIH YANG DAH DIBAKAR TADI BERSAMA OLIVE OIL BAGI SEBATI BAWANG PUTIH DEGAN OLIVE OIL. AMARAN... SAPU SIKIT DULU TAKUT KULIT ANAK JENIS SENSITIVE. KALAU OK BOLEH PROCEED SAPU KAT DADA, BELAKANG BADAN DAN TAPAK KAKI.


Alhamdulillah... Sejak buat garlic steam ni, ada lah nampak perubahan. Dah tak batuk malam². Tak terganggu dah tidur Harraz. Kena rajin buat kalau anak dah start batuk.

Note: Kita ni alau boleh nak anak sihat jer sepanjang masa kan. Tapi tu lah... 


Kau yang tidur dulu. This thing happen many times and I'm proud to admit it. Nak tidurkan anak² yang lain tak der masalah sebab dor...

Pura² Tidur Konon, Tapi Sebenarnya....


Kau yang tidur dulu. This thing happen many times and I'm proud to admit it. Nak tidurkan anak² yang lain tak der masalah sebab dorang dah boleh tidur sendiri. Cuma dorang jenis tak tidur siang. Takkan kau nak pura² tidur dengan budak² dah banyak akal sebab nak soh dorang tidur siang. Tapi masalah aku skang nak tidurkan Harraz. Siang tak der masalah sebab dia memang kuat mentido waktu siang. Janji dapat candu. Kekadang tak tidur siang gak budak nih. Ikut mood gittew,


Malam plak kalau nak tidur kan Harraz kena letak dalam bilik, tutup lampu, susukan dia dan kau kena berzikir sambil tepuk². Kekadang dia lelapkan mata kekadang mata dia bulat pandang muka kau. Time tu kau kena pejamkan mata buat² tidur. Sambil kau berzikir, sambil kau katup mata tetiba sedar² dah pagi. Ntah bila anak kau tidur pon kau tak tau dan kerja yang kau nak buat malam tu dah terbengkalai dek penangan pura² tidur.

Ini bukan masalah aku sorang jer. Sesiapa yang bergelar Ibu/Mama/Mummy/Mak/Bonda memang ada masalah ni jugak. 

Note: Jadi lah satu entry harini ☺ 



Hamboiii... tajuk kemahen matsaleh lagi. Tapi isi kandungan dalam bahasa melayu gak kan... Hahaha... Tu lah dilema #makanakempat ni kekadan...

His 1st Solid Food!!

Hamboiii... tajuk kemahen matsaleh lagi. Tapi isi kandungan dalam bahasa melayu gak kan... Hahaha... Tu lah dilema #makanakempat ni kekadang. Tapi aku rasa kebanyakan blogger pon cenggini gak kan. Cerita dah siap. Tapi masih buntu nak letak tajuk apa. Kau ingat senang nak pilih tajuk apa yang sesuai. Pilih tajuk jer dah berkerut² dahi memikir. Erkkk... Ni pon dah lari tajuk ni. Nak citer pasal Solid Food ker hapa ni? Ok... Straight to the point.


Pasal anak lah. Hapa lagi kan. Kau dan kisah anak² memang berpisah tiada... ngeeee... Ni kisah handbag baru mak yang baru jer start makan. Dah 6 bulan kan usianya. Kalau ikut hati, aku malas nak bagi Harraz makan sebenarnya. Kekonon nak buat EEBF gittew. Apa EEBF (Extended Exclusive Breastfeeding) ni? Ok... Secara ringkasnya. Kau bagi anak kau menyusu selama 2 tahun penuh tanpa sebarang makanan. Kau mampu ker? Sebab aku tak mampu lah aku bagi anak aku makan. Nanti aku share pasal topik EEBF plak yerp. 

Start rabu last week aku dengan rajinnya buat makanan pertama untuk Harraz. Alaaa... Setakat puree jer pon. Takkan itu pon kau malas nak buat. Buat permulaan ni kita mulakan dengan puree lah. Sama ada puree buah atau puree sayur. Aku buat puree carrot. Weekend baru ni plak aku buat puree Carrot ngan Japanese Sweet Potato. Bukan Harraz jer makan. Abang² ngan kakak dia sekali pon dok menadah mulut nak jugak tumpang makan. 

Kau nengok. Betapa sedapnya masakan ibu sampai kau masak puree pon anak² kau berebut² mintak disuap. Dengan hemak dia skali tumpang makan... hahaha... sedap woihhh... Manis betul carrot nya. Japanese sweet potato apatah lagi. Memang manis. Nampaknya aku kena buat lebih. Sebab ada baby² tua kat umah tu yang nak tumpang makanan Harraz sekali... Hahahaha...


Ok... sambung balik citer. Memula suap tu memang berkerut lah muka harraz. Nengok jer lah gambar ni. Iyerlah... Selama 6 bulan hanya susu ibu jer yang dia kenal. Bila 1st time bagi makan mau tak teruja. My 1st solid food ibu buatkan puree corrot + breastmilk. So yummeh sangat. Happy tummy.. Happy Me.. Happy Mommy πŸ‘ΆπŸšπŸ‘©. Habis semangkuk. 

Lepas ni nak buat puree epal, puree labu, puree brocoli, puree... erkkk... apa² puree jer lah. Dah up sikit umur tu nanti ibu buat bubur plak yerp. Kali ni kalau boleh aku nak masak sendiri makanan harraz. Tak nak beli yang instant. Harap aku istiqomah lah buat solid food untuk Iman Harraz.

Note: Nak kena selongkar balik resepi² solid food for my baby ☺



sh Bijak ker saya? Itu mak yang kata. Bijak tu subjective yang membawa banyak maksud. Tak semestinya belajar pandai tu bijak. Habis y...

Dutch Lady | ‘Mak Kata, Saya Anak Bijak’

sh

Bijak ker saya? Itu mak yang kata. Bijak tu subjective yang membawa banyak maksud. Tak semestinya belajar pandai tu bijak. Habis yang belajar setakat cukup makan tu tak bijak lah yerp. Mak saya pernah kata, biarlah kalau kita tak tinggi dari segi ilmu pelajaran. Tapi kita tinggi dan kaya dengan budi Bahasa dan adab sopan. Itu pon dah dikira bijak.


Mak saya dulu sekolah pon tak tinggi. Biasalah… hidup zaman jepun dulu kan. Macam² dugaan yang mak kena tempuh. Tapi mak tak patah semangat. Tetap usaha nak belajar. Dapat mengenak huruf, dapat membaca dan mengaji pon mak dah rasa bersyukur. Even pelajaran mak tak tinggi. Tapi mak dapat besarkan anak² dengan ilmu pelajaran. Pesan mak, walau susah macam mana pon nak cari ilmu, kita kena bijak cari ruang dan peluang. Kena usaha. 

Nak mendidik anak² dizaman serba moden dan canggih ni memang banyak cabarannya. Memandangkan budak² sekarang lebih advance dari segi teknologi , perbuatan dan tinngkah laku. Sangat berbeza dengan zaman kita dulu. 


Betapa pentingnya didikan dari segi agama, budi Bahasa dan adab sopan. Pesanan yang saya terima dari mak dulu saya turunkan pula pada anak². Selalu ingatkan anak² betapa pentingnya ilmu. Hormatilah pada semua orang terutama ibu bapa dan guru. Apa guna kalau ada ilmu yang tinggi tapi kurang sempurna dari segi budi Bahasa dan adab sopan. Banyak lagi pesanan mak sebenarnya. Kalau nak citer semua memang panjang.


Oh! Ya... Mak juga pesan yang sarapan pagi tu penting. Tiap² pagi saya akan pastikan anak² akan bersarapan dulu sebelum pergi sekolah/nursery supaya mereka lebih bertenaga. Atau saya akan bekalkan dengan air kotak Dutch Lady. Orang yang bersarapan pagi lebih sihat berbanding orang yang tidak bersarapan kerana kandungan gula dalam darah akan meningkat jika anda tidak makan di waktu pagi dan anda akan lebih cepat merasa lapar. 


Anak² memang penggemar product Dutch Lady nih. Nak tau tak, apabila anak² membesar, mereka akan melalui tahap² kebijaksaan yang berbeza. Orang kata semakin meningkat usia tahap pemikiran juga akan meningkat. Dutch Lady 4-Tahap Nutri Plan™ sesuai untuk ibu² diluar sana dimana 4-Tahap Nutri Plan™Λ‡ Dutch Lady dengan 5x DHA adalah satu program nutrisi yang membantu menyokong perkembangan Si Manja di setiap tahap kebijaksanaan: CURIOUS, EXPLORE, CREATE & LEARN. Bermula dengan CURIOUS (1-2 tahun). EXPLORE (2-4 Tahun), CREATE (4-6 Tahun) dan LEARN (6+ Tahun)


Duth Lady juga sedang menganjurkan peraduan Mak Kata Saya Anak Bijak. Anda cuma perlu kongsikan apa nasihat yang pernah diberi oleh mak anda dan anda turunkan nasihat itu pula pada anak. Macam nasihat yang saya dapat dari mak yang saya kongsikan ini. Peraduan bermula dari 1 Ogos  - 30 September 2016. Pemenang mingguan berpeluang memenangi jamuan teh bersama Scha dan anaknya Lara beserta camera instant. Menarik kan. 

Manakala 250 penyertaan pertama akan menerima voucher RM50.00 setiap minggu. Untuk maklumat lanjut, boleh layari [www.smartmoments.com.my]. Jom sertai. Mana tau anda antara yang bertuah dapat jumpa Scha dan Lara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...