AFB Feeds

Showing posts with label IManQahirahQhalif. Show all posts
Showing posts with label IManQahirahQhalif. Show all posts

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah...

Deretan Bag... Setiap Pagi dan Setiap Hari

Pemandangan pagi setiap hari. Banyak bag kau nak kena sediakan dan kau nak kena pikul. Macam ni lah bila anak kau yang dah mula bersekolah bertambah. 


Tiap-tiap hari kau kena sediakan bag sekolah tadika Iman Qhalif. Bag sekolah Agama Qahirah. Bag sekolah kebangsaan dia dengan bag transit sekali. Bag nursery Iman Harraz. Bag susu dan jugak bubur. Termasuklah bag mengepam susu aku tu. Kau bayangkanlah betapa kelam kabutnya aku kalau tak susun waktu malam. Maklumlah... Kekadang tertidur awal. Bila dah tertidur awal tu, kau kena bangun terlebih awal lah dari biasa untuk sediakan segala jenis bag-bag yang ada nih. 

Memang tak mampu lah aku nak angkut bag-bag ni sorang diri. Pagi-pagi husband dengan anak-anak tolong angkatkan bag-bag ni dengan baju sekolah sekali letak kat kereta. Kecuali bag susu Harraz dengan bag mengepam susu aku tu. Bag mengepam tu dah jadi handbag aku. Dah dekat setahun pon aku tak bawak handbag. Itu lah handbag aku untuk 2 tahun ni. Bila dah pencen mengepam susu barulah kita bawak handbag yerp.

Bag-bag ni akan dihantar oleh aku menuju destinasi masing-masing. Mula-mula hantar Harraz kat nursery. Lepas tu hantar bag sekolah, baju sekolah dengan bag transit dimana dalam tu ada towel dan sabun mandi qahirah dekat tempat transit tu lah. Mendaki tangga aku hari-hari hantar barang-barang nih. Mana tak kurus kering... hahahaha....


Balik pulak siapa yang bawak semua bag-bag nih? Iman Hakimi sekolah agama petang. Jadinya dia balik awal. Aku suruh dia standby bila aku sampai. Dialah yang tolong bawakkan bag-bag ni. Qahirah dengan Qhalif bawak bag sendiri. Aku bawak bag pam dengan dukung Harraz. Hari-hari kena naik lif sebab bag anak dara ni berat nya 5 kilo. Tak larat aku nak angkat naik tangga. 

Kesian sangat aku tengok anak dara nih. Badan dahlah kecik. Tapi bag nya besar dari orang. Qhalif panggil bag gorilla sebab besar. Memang besar pon. Dah lah besar... berat pulak tu. Bag sekolah bebudak sekarang memng berat-berat. Aku sendiri pon lenguh nak angkat. Sekian cerita pasal bag dari #makanakempat ☺

Note: Dah nak masuk penghujung Februari. Kejap betul. 


sh Bijak ker saya? Itu mak yang kata. Bijak tu subjective yang membawa banyak maksud. Tak sem...

Dutch Lady | ‘Mak Kata, Saya Anak Bijak’

sh

Bijak ker saya? Itu mak yang kata. Bijak tu subjective yang membawa banyak maksud. Tak semestinya belajar pandai tu bijak. Habis yang belajar setakat cukup makan tu tak bijak lah yerp. Mak saya pernah kata, biarlah kalau kita tak tinggi dari segi ilmu pelajaran. Tapi kita tinggi dan kaya dengan budi Bahasa dan adab sopan. Itu pon dah dikira bijak.


Mak saya dulu sekolah pon tak tinggi. Biasalah… hidup zaman jepun dulu kan. Macam² dugaan yang mak kena tempuh. Tapi mak tak patah semangat. Tetap usaha nak belajar. Dapat mengenak huruf, dapat membaca dan mengaji pon mak dah rasa bersyukur. Even pelajaran mak tak tinggi. Tapi mak dapat besarkan anak² dengan ilmu pelajaran. Pesan mak, walau susah macam mana pon nak cari ilmu, kita kena bijak cari ruang dan peluang. Kena usaha. 

Nak mendidik anak² dizaman serba moden dan canggih ni memang banyak cabarannya. Memandangkan budak² sekarang lebih advance dari segi teknologi , perbuatan dan tinngkah laku. Sangat berbeza dengan zaman kita dulu. 


Betapa pentingnya didikan dari segi agama, budi Bahasa dan adab sopan. Pesanan yang saya terima dari mak dulu saya turunkan pula pada anak². Selalu ingatkan anak² betapa pentingnya ilmu. Hormatilah pada semua orang terutama ibu bapa dan guru. Apa guna kalau ada ilmu yang tinggi tapi kurang sempurna dari segi budi Bahasa dan adab sopan. Banyak lagi pesanan mak sebenarnya. Kalau nak citer semua memang panjang.


Oh! Ya... Mak juga pesan yang sarapan pagi tu penting. Tiap² pagi saya akan pastikan anak² akan bersarapan dulu sebelum pergi sekolah/nursery supaya mereka lebih bertenaga. Atau saya akan bekalkan dengan air kotak Dutch Lady. Orang yang bersarapan pagi lebih sihat berbanding orang yang tidak bersarapan kerana kandungan gula dalam darah akan meningkat jika anda tidak makan di waktu pagi dan anda akan lebih cepat merasa lapar. 


Anak² memang penggemar product Dutch Lady nih. Nak tau tak, apabila anak² membesar, mereka akan melalui tahap² kebijaksaan yang berbeza. Orang kata semakin meningkat usia tahap pemikiran juga akan meningkat. Dutch Lady 4-Tahap Nutri Plan™ sesuai untuk ibu² diluar sana dimana 4-Tahap Nutri Plan™ˇ Dutch Lady dengan 5x DHA adalah satu program nutrisi yang membantu menyokong perkembangan Si Manja di setiap tahap kebijaksanaan: CURIOUS, EXPLORE, CREATE & LEARN. Bermula dengan CURIOUS (1-2 tahun). EXPLORE (2-4 Tahun), CREATE (4-6 Tahun) dan LEARN (6+ Tahun)


Duth Lady juga sedang menganjurkan peraduan Mak Kata Saya Anak Bijak. Anda cuma perlu kongsikan apa nasihat yang pernah diberi oleh mak anda dan anda turunkan nasihat itu pula pada anak. Macam nasihat yang saya dapat dari mak yang saya kongsikan ini. Peraduan bermula dari 1 Ogos  - 30 September 2016. Pemenang mingguan berpeluang memenangi jamuan teh bersama Scha dan anaknya Lara beserta camera instant. Menarik kan. 

Manakala 250 penyertaan pertama akan menerima voucher RM50.00 setiap minggu. Untuk maklumat lanjut, boleh layari [www.smartmoments.com.my]. Jom sertai. Mana tau anda antara yang bertuah dapat jumpa Scha dan Lara.

AssalamuAlaikum Tenggelam timbul kau kan. Ok lah... Tak nak tenggelam lagi dah. Moh ler kita up...

Hai! lah ANAK

AssalamuAlaikum

Tenggelam timbul kau kan. Ok lah... Tak nak tenggelam lagi dah. Moh ler kita update. Bila dah jarang menulis. Nak mengarang sebutir ayat pon amik masa... ppffttt... Makin lama makin kurang entry sebulan. Kalau dulu boleh cecah berpuluh² skang ni nak cecah 10 entry sebulan pon menggigil kau. Bilalah nak consistent balik menulis ni pija oiii. 

Ok lah. Tak nak bebel panjang. Moh ler layan citer #makanakempat ni. Citer pasal anak jerlah modal nya. Macam dah tak der citer lain... hahaha... Gasaklah. Ni nak citer pasal berjanji. 

Kalau dah bergambar cenggini. Memang akan ada sorang yang tak senunuh. Abaikan seketul budak #imanqhalif ni... 😄😄

Kalau kau dah cakap dengan anak nak gi kedai. Maka kau kena jugak tunaikan. Selagi tak gi kedai, selagi tu lah dok ulang² ayat 'bila nak gi kedai?' 'jomlah gi kedai' 'ibu kata nak gi kedai. Cepatlah'.... Ppfftttt... Naik menanah tinge kau. Jadinya... Moh ler gi kedai sebelum tinge kau tercabut dek soalan² bertubi². Siap sedialah mak kau ni ha kena pau.

Sebenarnya bukan berjanji sangat pon. Kekadang tak nak bagi dorang bergaduh. Maka terkeluarlah ayat... 'Ibu nak keluar gi kedai. Siapa gaduh tinggal'. Haaaa... memang mendapatlah kau kalau dah cakap macam tu. Macam dah tak der ayat lain. Dah automatic kluar ayant cenggitu. Memang dituntutnya sampai dapat. 

Pastu kan. Bebudak ni kalau kita nak kluar berjalan, jangan lah kau bagitau nak pergi mana. Kau senyap² sudah. Tau² jer dah sampai tempat yang dituju. Kalau kau bagitau nak pergi mana. Perghhhh... Berbuih mulut kau nak menjawab pertanyaan bila kau lambat bersiap atau tetiba kau tak jadi keluar. Especially dengan anak dara sorang ni. Macam bertih jagung kalau bercakap. 

Tu jer lah kisahnya. Tunggu lah kisah pasal anak yang seterusnya yerp... hahaha... Janji update entry harini.

Note: Kejap jer dah hujung bulan kan.


Bercinta betul nak citer pasal Raya. Orang lain dah berkajang² entry pasal Raya. Kau... Mood masih ...

Colourful Di Pagi Raya

Bercinta betul nak citer pasal Raya. Orang lain dah berkajang² entry pasal Raya. Kau... Mood masih ke laut china selatan. Bukan apa. Nak edit gambar. Nak letak watermark bagai. Blogger part time kan. Dengan keja office lagi. Tapi harini ku gagahkan jugak update pasal Raya. Tapi teaser jer lah dulu yerp. Ada masa nanti #makanakempat ni sambung lagi.


Kemahen tema raya korang kan. Sedondon sehati sejiwa gittew. Cantik jer nengok. Tema aku tahun ni colourful. MakPak biru + Anak² orange = Colourful. Nama jer orange tapi tak sama kaler orange nya. Masa cari baju raya bebudak ni haritu... Baju Kimi dah jumpa. Baju Qhalif ngan Harraz nan hado plak size. Jadinya beli baju Kimi lah dulu. Jumpa jer kaler orange seakan sama, beli lah untuk Qahirah, Qhalif ngan Harraz. Gasaklah tak sedondon pon. Apadehal dengan kaler baju kan. Janji hati dan jiwa sedondon gittew.  

Preparation pon lebih pada anak² jer. Ibu Abah recycle balik baju lama. Pakai sekali sekala jer pon. Bersederhana di jaman GST yang mencekik darah nih. Nak cari baju Qahirah bukan main susah lagi sebab saiz banyak tak der. Nak cari jugak kaler orange kan. Mendapatlah sebab susah gak nak cari kaler orange. Mekasih lah husband sebab susah payah mencari merata² baju anak dara nih. Finally jumpa jugak.

Pengajarannya dimasa akan datang... Sila cari kaler baju yang senang nak cari hokay. Untuk raya tahun depan dah sesiap pilih tema kaler pon. Dasat kau #makanakempat. Raya tak habis lagi kau dah fikir tema kaler untuk Raya tahun depan... Hahahaha... 

Note: Susah betul ank amik gambar anak beranak nih. Ada jer yg tak ready ☺☺



Orang kata kalau nak melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Kecik² lah kita nak ajar anak² bu...

Ajar Anak Buat Kerja Rumah | Ibu Kejam Ker???


Orang kata kalau nak melentur buluh, biar dari rebungnya kan. Kecik² lah kita nak ajar anak² buat kerja rumah. Kalau dah besar baru nak ajar, memang payah lah. Sebab aku dah nampak depan mata anak² yang macam ni. Pejam mata jer bila tengok umah tu bersepah. Tak reti nak tolong mengemas. Nak sound...anak orang. Baik kita ajar anak sendiri supaya tak jadi macam ni.

Mungkin ada yang berbeza pendapat....'alaaaaa...kecik lagi. Dah besar nanti rajinlah dia'. Owh...tidak. Statement tu dah tak boleh pakai. Lebih² untuk ibu berkerjaya macam aku ni. Anak plak 3 orang. Kalau suma benda IbuAbah yang buat, takkan anak² dok relax jer kan. Meh sama² buat kerja. Kecik² ni lah nak kena didik jadi anak yang ringan tulang. Meh baca nih.


1. Ia adalah perintah dari Allah iaitu seorang anak mesti patuh dan sedia berkhidmat untuk ibu dan ayahnya tanpa sebarang rungutan.

2. Ini kerana dengan meminta anak-anak membantu ibu ayah membuat kerja rumah, mereka mendapat sesuatu yang lebih mahal harganya iaitu doa daripada ibu ayah. Ia lebih mahal harganya berbanding segala harta yang ada di dunia ini. Bukankah doa dari ibu bapa itu tidak pernah ditolak oleh Allah SWT.

3. Satu cara mendidik anak tentang nilai murni dengan membantu orang lain secara amnya dan membantu ibu bapa sendiri terutamanya.

4. Kebolehan melakukan kerja-kerja rumah merupakan perkara penting yang mengajar seseorang kemahiran asas hidup. Sudah tentu ia akan membantu anak-anak lebih berjaya dan berdaya saing di masa hadapan apabila mereka perlu hidup berdikari. Kecekapan ini akan menambahkan keyakinan diri si anak serta tidak mudah bergantung kepada orang lain.

5. Menggalakan diri lebih berdisiplin dan mematuhi arahan, di mana ia kriteria penting menjadi pekerja yang berdedikasi di masa hadapan.

6. Kecekapan membuat kerja-kerja rumah juga mempersiapkan mereka menjadi seorang yang bertanggungjawab.

7. Kerja rumah memberikan peluang kepada ibu bapa untuk mengajar kemahiran hidup asas, galakan kesedaran dan tanggungjawab, menguatkan asas nilai kekeluargaan dan membina ikatan positif dengan anak-anak.


Macam Iman Hakimi, kasut sekolah memang dia yang basuh sendiri sejak dari darjah 1 lagi. Tak kosa ibu nak basuhkan sebab kasut skolah ibu dulu pon ibu yang basuh sendiri. Kalau malas nak basuh, pergi lah sekolah dengan kasut kotor tu. Nak ker? Bersih atau tak belakang kira. Kapur kasut kan ada...erkkkk....hahahaha...Budak kalau basuh biasalah. Tapi effort tu yang penting.


gosok...jangan tak gosok. Rutin baru Iman Hakimi...Gosok baju sendiri. Abah yang ajar. Skang tugas ibu dah kurang sket. Kerja gosok baju sekolah memang Kimi yang buat. Nak kata licin sangat tu...tak lah. Tapi kira ok lah. Tak der lah kedut seribu. Practice make perfect kan. Lepas ni bley tolong gosok baju skolah adik plak yerp. Lagi bagus kalau dapat gosok baju Ibu ngan Abah skali...muahahaha,,,


Skang ni masak nasi pon Kimi yang buat. Sebab dia nak buat sangat. Aku bagi dia basuh beras jer lah. Bab sukatan air tu masih ibu yang tukang ukur. Ehhhhh...asik Kimi jer, si Qahirah ngan Qhalif tak buat apa² ker? Mana boleh tak buat. Ada jugak tugasan untuk dorang. 

Kutip baju² kotor letak dalam mesin basuh. Ni Qhalif suka buat. Lepas makan pinggan tu tolong letak kat sinki. Kalau basuh pinggan, memang qahirah lah yang rajin sebab dia suka main air. Tapi ikut mood jugak lah. Kekadang geram gak sebab berkecah. Tapi dah dia nak buat. Mak redho jer noks. 


Weekend kekadang buat hari mengemas rumah. Dari vacuum, sapu rumah, basuh toilet...memasing ada tugasan. Cuma masak memasak aku tak berani nak bagi lagi. Setakat tolong kacau lauk atas dapur tu boleh lah. Tapi with supervision. Tunggu beso sket baru bley ajar. Overall...memang dah boleh harap buat kerja rumah. 

Explain kenapa kena buat kerja² rumah ni. Kalau jadi apa² kat ibu abah..IbuAbah sakit ker, at least anak² tau nak handle diri sendiri dan nak handle keadaan dalam rumah. Jangan lupa puji anak lepas dorang dah tolong buat kerja rumah tau. Kita yang besar ni pon suka dipuji apatah lagi anak² kecik nih. 

Note: #JangaKecamSaya citer pasal anak buat kerja rumah yerp. Sekadar berkongsi. Bukan nak membangga diri. Sekian.


Pitam hemak ko kalau hari² kena pau nak. Kalau dah hari² dok minta itu ini, boleh pokai hem...

Pitam Mak Nak!!!

Pitam hemak ko kalau hari² kena pau nak.


Kalau dah hari² dok minta itu ini, boleh pokai hemak ko dibuatnya. Macam Qhalif ni. Pepagi aku hantar gi nursery. Asal hantar minta gi 7/11 nak beli twiggies gardenia. Kalau sempat, menyinggah lah kejap. Kalau tak sempat, petang nanti lah baru aku beli. Tapi memang muncung sedepa lah dibuatnya. Aku kalau anak buat peel pepagi memang tak tenteram dibuatnya. Bukan dia nak menan pon kan. Nak makanan...nngeeeee...Memang feveret dia betul lah. Tunggu ibu pandai buat twiggies yerp abam sado.

Skang ni balik skolah aku amik kimi. Kalau tahun lepas kimi transit. Aku just amik kat KAFA jer. Tapi tahun ni ada prubahan sikit. Next entry lah aku story. Memula amik Qhalif. Pastu amik Qahirah. Last baru amik Kimi. 

Ko faham² lah kalau dan lalu depan skolah kan. Macam² makanan ada jual. Macam mana lah bebudak tak rambang mata. Ada potato spring. Ada eskem. Ada Ayam bob, DOMINOS pon ada ko dan macam² lagi lah. Ni yang aku lemah sket bila bebudak ni nak itu ini. Tak beli kang buat badan keras especially si Qhalif...ppfftttt...Dah lah aku tak larat nak handle. Dengan ada low blood pressure ni ha. Pitam plak aku kalau tak layan.

Untung wei meniaga depan skolah. Bebudak memang membeli hari². Tak der duit, pau duit hemak...macam aku...muahahaha...Eskem malaysia 50 sen sebatang ko. Tanjat mak nyah. Rasa macam nak meniaga eskem malaysia depan skolah gak. Tapi nak jual murah lah. Sian kat bebudak. Mahal² pon beli gak. Tak cukup duit pon nak beli gak. Depan mata aku. Dia nak air. Tapi ada 50 sen jer. Air tu singgit. Belum sempat aku nak bayarkan, ada yang dah tolong bayarkan untuk budak tu. 

Kalau ada sesapa nak buat 2 kerja bak saranan AM. Bley lah cari sekolah² yang baru bukak dan meniaga kat situ. Memang untung...ekekekeke...Start harini aku kena tunjuk wallet kosong kat anak². Sekali sekala boleh lah membeli. Kalau hari² nak membeli memang pitam mak nak. 

Note: Kecoh pasal BF mom selfie. Perlu ker ko screenshot pastu viral kan gambar orang tu sampai jadi medan maki hamun dan keji mengeji. 


Alhamdulillah...rezeki blogging. Dapat invitation dari Nickelodeon untuk tengok Preview Screenin...

Movie Review | Alvin and The Chipmunks: The Road Chip


Alhamdulillah...rezeki blogging. Dapat invitation dari Nickelodeon untuk tengok Preview Screening Alvin and The Chipmunks: The Road Chip kat GSC Nu Sentral 22 December last week. Terus apply half day leave sebab weekdays kan. Anak² memang dah teruja tak sabar nak tengok wayang. Iyerlah...cuti sekolah ni tak gi memana pon. Dapat tengok wayang pon dah happy. Nasib jalan tak sesak. Mungkin sebab ramai yang dah start cuti. Faham² lah area KL Sentral kan. Tak sah kalau tak sesak.

Registration start pukul 7.45 pm. Wayang start plak pukul 8.45 pm. Ingatkan tak ramai orang. Gi lah alas perut dulu. Sekali bila masuk GSC...perghhhhh...beratur panjang orang wei. Dalam panggung jangan cakap lah, seat belakang ngan tengah dah full. Nasib dapat seat yang tak berapa dekat dengan screen. Ok...meh baca sinopsis ringkas Alvin and The Chipmunks: The Road Chip.


Alvin and The Chipmunks: The Road Chip | Alvin and The Chipmunk mengisahkan 3 ekor tupai iaitu Alvin, Simon dan Theodore. Kisah bermula bila mereka membuat kejutan sempena sambutan hari jadi Dave. Tapi ia sebenarnya amat mengecewakan Dave. Dalam masa yang sama, Dave ingin memperkenalkan wanita yang dikenali sejak beberapa bulan yang lalu iaitu Samantha dan bersetuju membawa Alvin, Simon dan Theodore ke mini golf walaupon kecewa dengan perbuatan mereka. Di mini golf, mereka berjumpa dengan si pembuli iaitu Miles yang juga merupakan anak kepada Samantha.

Kekecohan bermula bila The Chipmunks ni terjumpa cincin dalam bag Dave dan percaya bahawa Dave ingin melamar kekasih barunya Samantha. Mereka cuba mencuri cincin tapi tak berjaya. Apa yang merisaukan ialah mereka takut akan kehilangan dan kasih sayang Dave dan dalam masa yang sama ingin menyelamatkan diri dari calon abang tiri mereka, Miles yang mengerikan dan sangat membenci mereka. 

Kebetulan, Dave ada tugasan di Miami dan memutuskan untuk membawa Samantha bersama. Alvin, Simon dan Theodore ditinggalkan bersama dengan Miles dibawah pengawasan jiran mereka Ms. Price. Demi menggagalkan proses lamaran dave, Alvin, Simon, Theodore dan Miles telah bersetuju untuk pergi ke Miami demi membatalkan lamaran yang bakal berlansung.

Maka bermulalah perjalanan mereka ke Miami yang penuh dengan dugaan, cabaran dan gelak tawa. Milik siapa kah cincin itu? Betul ker Dave akan melamar Samantha? Tak bley lah nak citer lebih². Nak tau sila lah bawak anak² tengok citer ni. Memang best dan kelakar. 

Note: Tak dapat nak upload gambar kimi dengan Alvin and The Chipmunks. Samseng TAB dah menamatkan riwayat dia malam tadi. No IG, no WA, no FB on smartphone...APTB...ppffttt...


Tak der idea nak bawak anak² gi mana? Atau nak gi shopping tapi tak sanggup nak tinggalkan anak². T...

The Parenthood | 1st London Street Family Park In Malaysia

Tak der idea nak bawak anak² gi mana? Atau nak gi shopping tapi tak sanggup nak tinggalkan anak². Tapi nak shopping dengan aman…haaaaa…gittew plak kan. Ni nak sharing satu tempat best yang buat ibu² dan bapa² diluar sana senyum lebar.


Ini lah dia…The Parenthood. Apa The Parenthood tu? Ok…The Parenthood adalah kedai yang berkonsepkan keibubapaan yang pertama di Malaysia yang terletak di Sunway Putra Mall di mana ianya menyediakan perkhidmatan berkaitan bayi dan kanak² Seperti perkhidmatan runcit, pendidikan interaktif, permainan dan juga taman permainan dibawah satu bumbung yang dikenali sebagai 1st London Street Family Park yang juga merupakan Satu² nya taman yang berkonsepkan kekeluargaan. Kiranya macam² yang anda boleh beli kat dalam tu sebab macam² ada.

Misi The Parenthood adalah menawarkan pelbagai jenis produk yang berkaitan keibubapaan, taman permainan tertutup, aktiviti pendidikan dan perkhidmatan lain dibawah satu bumbung yang dapat memenuhi keperluan semua ibu² dan bapa². 


Pada Sabtu lepas saya dan keluarga dijemput untuk menghadiri Bloggers’ Conference dimana kami diberi peluang merasai pengalaman berada di The Parenthood. Lebih menyeronokkan bila anak² berpeluang untuk bermain di My Kingdom Playground by The Parenthood yang terdapat di The Parenthood. 


Sebelum aktiviti penjelajahan bermula di dalam The Parenthood ni, kami telah diberi penerangan oleh CEO The Parenthood, Mr. Leroy Lee's. Juga terdapat sesi soal jawab untuk bloggers'. Selesai sesi penerangan, barulah kami dibawa tour around dalam family park. Ok…jom kita tengok apa yang ada di The Parenthood nih.

Restaurant & Cafe


Tah payah gi jauh² cari kedai makan. Kat dalam The Parenthood ni ada. Boleh makan dengan aman sambil pantau keadaan anak² dalam My Kingdom Playground by The Parrnthood. Sambil makan sambil layan CCTV gittew. Curlass kan. Boleh tengok anak² buat apa kat dalam tu.

Educational and Play


Ni bukan budak² jer yang teruja. MakPak budak pon sama jugak. Rasa nak join sama ko. My Kingdom Playground by The Parenthood...Indoor playground yang pertama dibina dengan misi dan semangat untuk menyediakan persekitaran buat kanak² bermula dari new-born hingga 12 tahun. Persekitaran pembelajaran yang selamat serta menyeronokkan dimana kanak² boleh bermain, belajar dan membina keyakinan diri dengan permainan yang terdapai di My Kingdom Playground.

Antara permainan ang terdapat di My Kingdom Playground by The Parenthood ialah Treasure Hunt, Flying Fox, Spider Tower, Transparent Spiral Slide, Multiple Slides, Ball Pit Tunnels dan juga Play Bridges. Banyak kan.


Macam² aksi dan macam² ragam. Susah betul nak amik gambar bebudak nih. Jangan tak tau. Kat dalam My Kingdom Playground by The Parenthood ni ada TV dan jugak 2 units video game X-Box 360. Dah macam kat umah pulak. Memang santai lah bebudak ni kat depan TV tu. Apa yang best dengan My Kingdom Playground by The Parenthood ni, anak² memang dijaga rapi dan tak dibiarkan suka suki kluar masuk sebab ada staff yang jaga kat entrance My Kingdom Playground by The Parenthood nih. 

Shopping


Ni antara kedai² yang terdapat di The Parenthood. Banyak kedai kat dalam ni. Memang one stop solutions for parents yang nak cari barang² untuk anak. Macam produk dan jenama pilihan. Antaranya mainan, alat tulis, hadiah, keperluan bayi dan kanak² dan juga pakaian. Kalau nak cari costume, boleh cari kat sini.


Ada juga disediakan aktiviti seni dan kraf. Kalau nak anak berkreativiti, boleh masuk kedai nih. 

Relaxation & Leisure


Haaaa...ni mesti mak² suka kan. Dah penat shopping dan sementara tunggu anak² bersukaria dalam My Kingdom Playground tu. Mak² boleh bersuka ria dengan memanjakan diri. Antara perkhidmatan yang terdapat di The Parenthood...saloon, rawatan muka, manicure and pedicure. Gym pon ada tau. 


Kalau anda bercadang nak buat Birthday Party untuk anak², di The Parenthood ada disediakan perkhidmatan ni. Ada party room yang boleh memuatkan sehingga 40 kanak².


Untuk Breastfeeding Mom, jangan risau. Kumudahan untuk anda sudah tersedia. Ada bilik untuk ibu² menyusukan anak dan juga tukar diaper anak. Selesa dan bersih. Bukan tu jer tau, ada Breastpump dan juga warmer. Sabun juga sudah siap tersedia. Kalau ibu² menyusu nak shopping kat dalam The Parenthood dan Sunway Putra Mall, sila terjah sini kalau anak dah nangis² minta disusukan yerp.



Tak dapat gi London, fefeeling London pon boleh. Thanks The Parenthood for having us. Memang enjoy anak² dapat gi sini. Siap ajak datang lagi tu. Disini saya share kan skali harga untuk masuk My Kingdom Playground di The Parenthood:

Admission Rate (1 Tahun ke atas)

Weekday: RM35.00
Weekend, Public Holiday & School Holiday: RM45.00

Drop and Shop Hourly Rate (4 Tahun ke atas)

Weekday: RM40
Weekend, Public Holiday & School Holiday: RM50.00

Package Price - 5 Entrance (Buy 4 Free 1)

Weekday: RM140
Weekend, Public Holiday & School Holiday: RM180.00

Kalau uolls nak tau, 5th December 2015 ni merupakan pembukaan rasmi The Parenthood. Banyak tawaran istimewa untuk barangan yang terdapat kat The Parenthood sempena pembukaan rasmi nanti. Kalau nak tau lebih lanjut, boleh terjah The Parenthood website:

The Parenthood Facebook: http://www.facebook.com/The-Parenthood
My Kingdom Playground by The Parenthood Facebook: http://www.facebook.com/jepkingdom
The Parenthood Website: http://theparenthood.com.my

Venue

Level 2, Sunway Putra Mall
100, Jalan Putra, Chow Kit
50350 Kuala Lumpur
(Opposite PWTC)

Note: Phewwwww...selesai. Agak frust sebab tak dapat nak selfie dengan blogger² yang bari 1st time jumpa gara² HP sakit...ppffttt...


Memperkenalkan siri baru dari NICKELODEON ... Make It Pop . Drama bersiri yang dibintangi oleh ...

NICKELODEON | Make It Pop!!!


Memperkenalkan siri baru dari NICKELODEON...Make It Pop. Drama bersiri yang dibintangi oleh ahli kumpulan XO-IQ sendiri. Siri muzikal yang pasti menjadi tarikan baru dikalangan remaja² diluar sana. Tak terkecuali juga pada kanak².

Nak tau tak, menurut penyelidikan yang dikeluarkan oleh Viacom International Media Networks', kajian normal mendapati bahawa kanak² yang berumur antara 9 dan 14 tahun menghilangkan tekanan mereka dengan mendengar muzik dan menonton televisyen. Patutlah anak² saya suka menonton televisyen. Nak melepaskan tekanan rupanya...hehehe...Tapi tetap dibawah pengawasan orang tua. Ada masa tengok TV dan ada masa kena belajar jugak kan.

Wakil dari Viacom International Media Networks dan Edelman

Pada 5 September 2015 yang lepas, saya dan keluarga telah dijemput untuk menghadiri 'Make It Pop' Dance Workshop yang bertempat di Street Nation Dance Studio yang terletak di Bandar Sunway. Peserta² cilik ini diberi tunjuk ajar oleh pengajar tarian yang berpengalaman untuk membuat gerakan tarian seperti didalam rancangan Make It Pop ini. 



Mana Qahirah?? Anak dara tu malu nak berjoget. Tak bagi kerjasama tau haritu. Geram jer rasa. Kat umah bukan main lagi berjoget². Bila dah ramai² tu malu plak dia. Anak LIZIZWA dan yang lain² relax jer menari.


Budak malu nak menari. Tak dapat menari, tapi dapat bergambar dengan dance instructor yang comel ni pon jadi lah. Seronok jer tengok bebudak tu menari. Rasa macam nak menari sama...hahaha...

About 'Make It Pop'

Three unique girls – an aspiring pop diva, a fashionista and a bookworm – come together at school to form their own K-pop-inspired band in Nickelodeon’s newest live-action, daily scripted series, Make It Pop, which premieres in Asia on Monday, 31 August at 5pm (TH/WIB), 6pm (HK/MY/SG), and 6.30pm (PH). Viewers can catch up on episode re-runs on weekends and access additional content such as original music videos, sing-a-long videos, a how to dance video and a quiz game online.


In this new half-hour musical comedy, diva Sun Hi (Megan Lee), fashionista Jodi (Louriza Tronco) and bookworm Corki (Erika Tham) must learn to live together in perfect harmony after they are randomly selected to room together at boarding school. With the help of fellow classmate and aspiring DJ, Caleb (Dale Whibley), the girls grow from roommates to bandmates as their group, XO-IQ, becomes a school-wide sensation and they compete for a place in the upcoming school musical, all while balancing music, grades, relationship and crushes.


Muka happy memasing. Anak² happy, hemak double triple happy nya. 


Tengok goodies bag lagi lah kan. Hemak pon excited menengoknya. Suka invitation yang membabitkan anak² skali nih. Thanks NICKELODEON and Sarah for having us. Enjoy sangat. 

Untuk maklumat lanjut, boleh layari website www.nick-asia.com



Siapa yang tak suka Superbike atau Motor berkuasa besar kan. Dari orang besar sampailah ke budak². ...

Peminat SUPERBIKE

Siapa yang tak suka Superbike atau Motor berkuasa besar kan. Dari orang besar sampailah ke budak². Sumanya suka dengan Superbike nih. Termasuklah ImanQahirahQhalif ni ha:

Berangan lettew ☺

Muka ada sinyum dapat naik superbike

Nak jugak

Tak dapat menunggang Superbike, dapat posing atas Superbike pon jadi lah. Bebudak ni memang pantang kalau nampak Superbike kat atas jalan. Berebut memasing...'Tu motor abang', jawab si abang. 'Takkk...tu kita punya lah', bila si kakak membalas. Adik pon tak nak kalah jugak...'Motor butar tu qhalif punya lah'....ppfftttt...Pasal motor pon bley bertekak adik beradik. Fening hemak ko dalam keta. 

Pastu bukan main lagi. Request kat abah soh beli superbike sebijik. Hurmmmmm...kalau lah Superbike ni murah anak² semua, dah lama abah beli kan sorang satu nak. Doakan abah dapat beli Superbike satu hari nanti yerp. 

Note: Teringin jugak nak menunggang Superbike. Tapi jadi pembonceng lah ☺


Bila sebut jer dinosaur, semua dah dapat membayangkan saiznya. Dinosaur merupakan haiwan reptil...

Dinoscovery by Dinosaurs Live! @ Avenue K | Menerokai Dunia Dinasour!!!


Bila sebut jer dinosaur, semua dah dapat membayangkan saiznya. Dinosaur merupakan haiwan reptilia yang mendiami bumi hampir 230 juta tahun dahulu, yakni pada zaman Mesozoik yang merupakan "Zaman Dinosaur". Dinosaur juga terdapat dalam pelbagai jenis dan saiz. Nak menerokai dunia dinosaur dengan lebih dekat? Jom datang ke Dinoscovery by Dinosaurs Live! @ Avenue K.


Dinoscovery by Dinosaurs Live! merupakan pameran edutainment yang disokong oleh Malaysia Major Events di bawah Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. Pameran pendidikan dan pengembaraan yang berkeluasan 13000 kaki persegi kini dibuka di Discoveria yang terletak di Avenue K, Jalan Ampang. Pengunjung akan disambut dengan animatronics dinosaur yang bergerak dan mengaum di tengah² dedaun hijau.  

Baru² ni saya dan keluarga berpeluang berkunjung ke Dinoscovery by Dinosaur Live ni untuk merasai pengalaman kembali ke zaman Dinosaur gittew. Sebelum pengembaraan bermula, kami diberikan Vest sorang satu, 1 torchlight dan juga 1 wristband atau lebih dkenali sebagai Radio Frequency Identification (RFID). Erkkkk...kenapa torchlight dengan wristband tu ada 1 jer? Haaaa...sebab torchlight dengan wristband tu hanya untuk Leader sahaja. So, leader kami pada hari tu adalah:


Leader yang mengetuai pengembaraan. Dah siap suma, ada sesi amik gambar pulak. Family photoshoot gittew kan. Memula kena buat aksi biasa. Pastu kena buat gaya bebas. 

Guung berapi dah meletus pon masih relaks bergambar...ahaksss,,,,

Dinosaur tu. Kenapa tak lari....hahaha....

Cantik hasilnya kan. 


Dah amik gambar, kami diberi briefing dan juga melihat tayangan video mengenai tugasan yang perlu di buat. Dino Quest Map diberi sorang satu. Maka pengembaraan pon bermula. Anak² dah cuak dah bila dengar bunyi dinosaur dari luar. Masuk jer kat dalam, qahirah dah start nangis. Si kimi plak dah menggelabah. Nak keluar plak dia. Si Qhalif gak relaks. Tapi nampak gak muka takut. Lepas di tenteramkan, baru lah ok bebudak tu. Cuma qahirah nak kena berdukung sebab takut,...ppfftttt...

Ok, untuk Dino Quest Map tu, tugasannya adalah anda perlu lekatkan sticker yang di beri di tempat yang betul seperti didalam peta macam nih:


Stepnya, ada beberapa touch screen yang terletak disebelah dinasour. Leader perlu touch wristband yang diberi pada screen. Paparan mengenai dinosaur dan sticker akan terpapar. Dan sticker tu harus di lekatkan pada gambar dinosaur tadi. Untuk mendapat sijil, anda harus selesaikan tugasan dan soalan yang diberi dengan betul. 


Happy budak tu dapat menunggang dinosaur yang besar nih. Boleh plak dia cakap kalau dapat naik dinosaur yang betul² lagi best...pergghhhh...statement dia. Kalau jumpa yang betul² memang tak sempat lari lah kimi.

Ada juga beberapa aktiviti kat dalam ni. Antaranya:

Sumber: Discoveria

Wall Climbing untuk melihat sarang burung prassejarah ni. Race a Theropod...lumba lari dengan dinosaur. Memang kalahlah..hehehe...Memakai ekor gergasi Ankylosaurus. Belajar bagaimana Ankylosaurus digunakan ekornya untuk mempertahankan dirinya. Dinoshooting Range diamana anda diberi senapang paintball untuk menembak nyamuk yang menyerang Diplodocus yang sedang tidur. Menggali fossil yang tersembunyi disebalik pasir. Dan banyak lagi aktiviti² lain.


Selesai tugasan, kita main warna² pulak. Saya tak amik banyak sangat gambar sebab staff Dinoscovery tu kata tak boleh amik gambar kat dalam tu. Jadinya....saya yang mengikut arahan. 

Sumber: Discoveria

Kat dalam ni terdapat juga cafe dan juga kedai souvenir. Sediakan duit jer lah kalau anak² minta belikan macam² yerp. Ok...sambil anak² mewarna, kita semak balik Dino Quest Map tadi. Semak balik jawapan². Betul ker tak. Kalau rasa² dah betul, kita serahkan Dino Quest Map tadi ke kaunter cenderahati untuk mereka semak jawapan.


Yeayyyy....mission accomplished dan dapat sijil. Tapi nama  kena tulis sendiri lah. Tu tulisan si abah. Nanti boleh frame sijil² nih.


Junior Expert Paleontologist of the day. Overall memang best dan puas hati lah. Banyak belajar pasal dinosaur. Anak² lah yang paling happy even memula takut nak masuk. Kalau tak tau nak buat aktiviti apa dengan anak² atau tak der idea nak bawak dorang jalan², boleh bawak gi Dinoscovery ni.


Harga tiket plak:

Dewasa (With MyKad) RM25.00
Kanak² (With MyKad) RM35.00
Warga Emas (60 ke atas) RM19.00

Address:

Discoveria, Level 4
Avenue K, Jalan Ampang
Kuala Lumpur
(Berhadapan dengan Suria KLCC)

Untuk maklumat lanjut, boleh layari:











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks