Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Gathering. Show all posts
Showing posts with label Gathering. Show all posts

Yang di anjurkan oleh Susuibu.COm pada 28 Mac 2010 telah berjalan dengan lancar. Topik Support Group Meeting kali ini adalah Mitos yang berk...

SGM - “Managing Myths in Breastfeeding”

Yang di anjurkan oleh Susuibu.COm pada 28 Mac 2010 telah berjalan dengan lancar. Topik Support Group Meeting kali ini adalah Mitos yang berkaitan dengan Breastfeeding. Banyak sangat mitos yg telah di kupas dalam SGM kali ni. Seronok sangat sebab dapat jumpa member² SI (^_^).


Perbincangan telah di bahagikan kepada 3 kumpulan dan setiap kumpulan di ketuai oleh Pn. Noor Kamariah @ mama, Pn. Hayatie Hashim & Pn. Zatul Hijanah. Memandangkan aku sampai agak lewat, tak sempat nak take note. Info ni aku amik dari member SI, Ayu Khairy

10 mitos yang popular berkaitan penyusuan susu ibu:

Mitos #1: Payudara ibu menyusu akan lebih cepat mengendur.

Fakta #1: Payudara ibu memang akan bertambah saiznya sepanjang 9 bulan kehamilan (kerana proses mamogenesis –pembentukan kelenjar mamari untuk persediaan menghasilkan susu apabila bayi lahir kelak). Jika ibu tidak menyusukan bayinya selepas bayi lahir, saiz payudara ibu akan menurun dengan cepat dan drastik manakala saiz payudara ibu yang menyusukan bayinya akan menurun secara perlahan-lahan.

Mitos #2: Bayi asyik “melekat” dengan ibu.

Fakta #2: :Ibu adalah orang pertama yang bayi kenali, mengandungkannya 9 bulan, menyusukannya secara eksklusif 10-12 kali sehari, memang tidak dinafikan bayi akan rapat dengan ibunya. Tetapi jangka masa “melekat” dengan ibu sebenarnya amatlah singkat, mungkin 6 bulan sahaja, 2 tahun atau mungkin lebih sehingga 3 tahun atau 5 tahun. Bandingkan jangka hayatnya sehingga 70 tahun. 5 tahun daripada 70 tahun adalah amat singkat. Malah sebenarnya bayi yang menyusu ibu lebih berdikari, lebih rasa selamat, kurang menangis dan lebih berkeyakinan kerana dia telah merasa puas didakap, dibelai dan dimanja sewaktu tempoh dia menyusu dengan ibunya.

Mitos #3: Susu ibu tidak sesedap susu formula.

Fakta #3: Sedap bukan ukuran kualiti makanan berkhasiat. Banyak makanan “sedap” mengundang masalah kesihatan. Susu ibu mengandungi banyak nutrien. Kandungan gula dalam susu ibu 6.8 g berbanding hanya 4.8 g dalam susu formula. Tetapi gula di dalam susu ibu adalah gula ringkas yang lebih mudah dicerna dan diserap oleh usus bayi berbanding gula kompleks yang terkandung di dalam susu formula. Oleh itu bayi mendapat nutrien lebih mudah daripada susu ibu.

Mitos #4: Susu formula mengandungi pelbagai nutrien.

Fakta #4: Terpengaruh dengan iklan susu formula di media yang mewar-warkan “khasiat dan nutrien” yang terkandung di dalam susu formula. Hakikatnya susu ibu mengandungi lebih 300 nutrien dan sebahagiannya belum dapat dikenalpasti oleh para saintis. Malah susu ibu mengandungi antibodi, enzim dan protein yang tidak mungkin dapat ditiru oleh mana-mana susu formula di dunia.

Mitos #5: Payudara kecil, susu kurang.

Fakta #5: Semua ibu secara semula jadinya boleh menghasilkan susu yang mencukupi untuk bayinya. Saiz payudara tidak mencerminkan saiz kelenjar mamari kerana mungkin saja saiz yang besar disebabkan kapasiti lemak yang tinggi.

Mitos #6: Kolostrum adalah susu kotor, nanah daripada payudara.

Fakta #6: Kolostrum berwarna kekuningan dan agak pekat, tidak menyerupai susu matang yang cair. Kolostrum hanya hadir pada 3 atau 4 hari-hari pertama hayat seorang bayi dan hanya sekali itu sahaja dalam tempoh 6 bulan atau 2 tahun tempoh penyusuannya. Ia tidak akan berulang! Kolostrum mengandungi antibodi yang melindungi sistem pencernaan bayi. Kolostrum adalah makanan pertama yang paling baik untuk bayi. Susu formula tidak dapat meniru kolostrum susu ibu. Kolostrum yang dijual di pasaran adalah ekstrak kolostrum susu lembu tetapi tidak sesuai untuk bayi.

Mitos #7: Ibu menyusu tidak boleh minum/makan makanan sejuk, ibu menyusu perlu waspada pengambilan makanan.

Fakta #7: Ibu menyusu (malah semua orang sebenarnya) perlu menjaga pemakanan dan mengamalkan pengambilan makanan yang sihat. Makan secara sederhana dan mengikut keperluan badan. Bagi ibu menyusu yang gemarkan minuman berkafein (kopi), ibu boleh minum kopi sebaik sahaja selepas menyusu. Rasionalnya ialah kafein dalam kopi telah selesai dicernakan, dicairkan dan dikumuhkan apabila tiba masa penyusuan seterusnya iaitu 2 jam kemudian. Oleh itu kepekatan kafein dalam darah sudah menurun. Kaedah ini juga boleh dipraktikkan bagi ibu yang perlu mengambil ubat-ubatan tertentu.

Mitos #8: Susu ibu terlalu cair (banyak air).

Fakta #8: Jika susu ibu yang diperah ke dalam botol diletakkan di atas meja seketika, kita akan dapat melihat susu ibu itu menjadi 3 lapisan iaitu warna keruh cair di lapisan paling bawah diikuti susu kekuningan di tengah dan susu putih pekat lemak berkrim di lapisan paling atas. Tetapi keadaan adalah sebaliknya bagi susu formula, lapisan cair paling atas manakala lapisan pekat di bawah (lemak berketumpatan tinggi). Bagi susu ibu, 80% kandungan adalah air. Susu ibu terdiri daripada susu awal (foremilk) untuk menghilangkan dahaga dan susu akhir (hindmilk) untuk mengenyangkan bayi. Naluri semulajadi manusia minum kerana dahaga, maka itulah yang diberi oleh ibu terlebih dahulu kepada bayinya melalui susu awal (foremilk) yang mengandungi lebih air dan laktosa. Kemudian barulah susu akhir yang pekat (kandungan lemak tinggi) yang akan mengenyangkannya.

Mitos #9: Puting susu ibu perlu dicuci sebelum menyusukan bayi.

Fakta #9: Puting payudara ibu bersifat antibakteria. Kajian yang dijalankan untuk melihat reaksi bayi pada sentuhan pertama kulit ke kulit (1 jam pertama selepas kelahiran) menunjukkan kecenderungan bayi untuk memilih puting susu ibu yang tidak dicuci berbanding puting susu ibu yang telah dicuci kerana bau semulajadi ibu lebih menarik bayi. Bintil- bintil kecil di sekeliling payudara mengandungi bahan pelincir (sebum) yang bersifat antibakteria. Mencuci payudara memadai dengan mandi seperti biasa 2 kali sehari, tidak perlu mencuci dengan sabun, bahan pencuci seperti Dettol dan sebagainya.

Mitos #10: Penyusuan ibu mengambil nutrien daripada ibu. Ibu perlu makan lebih.

Fakta #10: Nutrien dalam susu ibu bergantung kepada nutrisi ibu. Oleh itu ibu yang menyusu (dan sesiapa sahaja sebenarnya) perlu mengambil nutrisi seimbang untuk mengoptimumkan kesihatannya. Ibu boleh makan apa sahaja tetapi dalam kuantiti yang betul dan sentiasa awasi jika terdapat tanda-tanda alahan kepada bayi, maka ibu harus waspada dengan pengambilan makanannya. Risiko osteoporosis di kalangan ibu-ibu menyusu lebih rendah berbanding wanita yang tidak menyusu.

p/s: Thanks to kak Shida (charantya) kerana berkongsi info ini. Mitos dan fakta dikemukakan oleh Dr. Jamie


Alhamdulillah...akhirnya sambutan Hari Susu Ibu semalam (09/08/09) bersempena dengan 'Hari Susuibu Sedunia' berakhir dengan jayanya...

Kisah Hujung Minggu Part 1 - Hari Susu Ibu

Alhamdulillah...akhirnya sambutan Hari Susu Ibu semalam (09/08/09) bersempena dengan 'Hari Susuibu Sedunia' berakhir dengan jayanya. Sambutan kali ini di adakan di Dewan Majlis Perbandaran Kajang. Tema pada kali ini adalah "PENYUSUAN SUSU IBU - TINDAK BALAS PENTING KETIKA BENCANA - SUDAHKAH ANDA BERSEDIA?". Walaupon ramai yang cancel pada saat akhir, acara tetap berjalan dengan lancar dan meriah. Aku tak amik gambar pon sebab anak bujangku tak boleh nak berenggang ngan ibu dia ni. Gambar yang ada ni pon ku cilok dari blog kengkawan :)

Akhirnya...dapat jugak ku join Gathering & SGM. Kali ni berlangsung di Taman Putra Perdana, Putrajaya. Ramai jugak yang hadir. Dapat jug...

Gathering & Support Group Meeting (SGM) on 10 May 2009

Akhirnya...dapat jugak ku join Gathering & SGM. Kali ni berlangsung di Taman Putra Perdana, Putrajaya. Ramai jugak yang hadir. Dapat juga ku bersua muka ngan member2 forum & blog. Acara di mulakan dengan SGM yang terdiri dari 3 kumpulan. Moderator untuk group kami ialah Pn. Rita Rahayu, comel dan lemah lembut jer orangnya dan ahli group plak terdiri daripada Hayatie, Hadira (kawan tha), Ajui75, Herni, Luvhaziq, Mirah, Akma, ecaR @ ibuEiymann, mama-maria, suzana, ita80, yg lagi sorang mommy ni ku lupa lah, maaf yer dan aku lah. Antara info yang aku dapat dari SGM ni as per below:

'Advantages of Breastfeeding - How Breastfeeding Affects Mothering'

1. More Confident
2. Easy - mudah
3. Bonding is better
4. Lebih Caring
5. Responsibility (Lebih alert & lebih concern)
6. Attachment
7. Lebih Knowledgable (Sifat ingin tahu)
8. Always want to improve and enhance
9. Increase Sharing
10.Better Organised (Time Management)

How do you feel when you BF?

1. Best
2. Speechless
3. Full of emotion (syahdu)
4. Kesyukuran (Sentiasa bersyukur sebab dapat memberikan yang terbaik)

When did BF become natural for you?

1. From the beginning
2. Must keep positive mind

What do you hope to gain?

1. Healthy baby
2. Genius
3. Happy mother

Seterusnya...sesi penggulungan dari 3 kumpulan. Selepas sesi SGM tamat, acara mengisi peyot plak, makanan suma sedap2. And last skali briefing on Cloth Diaper, Babywearing and Jualan langsung (faham2 lah barang apa kan)

Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Hopefully boleh join next Gathering & SGM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...