Baju Muslimah Kanak-kanak
Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

Bangi… Syurga makanan bagi orang-orang yang suka makan. Macam-macam restaurant ada kat Bangi ni sampai kau dah tak tau nak makan kat kedai ...

Konichiwa Cafe @ Bangi | Sajian Masakan Jepun Muslim Dan Halal

Bangi… Syurga makanan bagi orang-orang yang suka makan. Macam-macam restaurant ada kat Bangi ni sampai kau dah tak tau nak makan kat kedai mana sebab banyak sangat pilihannya. Arab, western, mamak, kampong style, Chinese food, Japanese food… semua ada. Tapi kan, bila sebut pasal Japanese food, agak ramai yang tak confident nak menjamu selera di restaurant makanan Jepun ni sebab ingredient nya yang buat kita was-was nak makan. Betul tak.


Sekarang korang tak pelu risau lagi sebab dekat Bangi ada KONICHIWA CAFÉ yang menyediakan sajian makanan muslim jepun yang halal lagi sedap. BuBerkonsepkan restaurant keluarga, bukan setakat makanan jepun jer yang ada, terdapat juga masakan barat dan tempatan di KONICHIWA CAFÉ ni. Kiranya makanan yang dihidangakan adalah variety. Kalau korang adalah tekak kampungdotcom, korang boleh cuba hidangan lain selain dari hidangan jepun. Tapi rugilah kalau korang tak try makanan jepun kat KONICHIWA CAFÉ ni tau.

Ok… Sebelum aku nak share menu-menu yang sedap-sedap ni, jom kita ketahui sejarah nya dulu.. cewahhh… KONICHIWA CAFÉ ni baru saja beroperasi pada 22 January 2017 yang lepas. Kiranya baru sebulan lebih lah pembukaannya. Kenapa diberi nama KONICHIWA? Haaa.. KONICHIWA ni bermaksud SELAMAT TENGAHARI atau SELAMAT SEJAHTERA. Diusahakan oleh sepasang suami isteri manakala chef utama nya pula sudah mempunyai pengalaman hamper 32 tahun dalam Japanese Pantry serta mempunya restoran sendiri di Dublin yang juga merupakan abang kepada pemilik restoran

KONICHIWA CAFÉ dimiliki oleh 100% bumiputera. Manakala pekerjanya juga dari kalangan melayu. Dari pemiliknya, chef dan juga pekerja semua melayu lah. Kalau korang nak tahu, dalam budaya dan warisan asli masyarakat Jepun, menjadi kewajipan bagi untuk mereka mencampurkan segala makanan dengan Sake dan Mirin sebagai penambah perisa. Untuk mereka yang tak tahu macam aku ni, Sake merupakan minumam beralkohol jepun yang dibuat daripada beras. Mirin pula adalah sejenis wine beras/rice wine yang hampir menyamai sake tetapi mempunyai kandungan alkohol yang kurang sedikit.

Tapi di KONICHIWA CAFÉ ni, sushi dan sajian jepun yang lain tidak menggunakan Sake dan Mirin. Manakala kicap soya yang dimakan dengan Sushi iaitu Soyu dijamin HALAL yang datangnya dari China tetapi ada Sijil HALAL yang sudah diiktiraf oleh JAKIM. Ok… Panjang betul mukadimah kau kan. Makanannya mana… makanan... hahaha… Tengok lah ni. Sila jamu mata sambil telan ailio yerp.

Assorted Sushi (RM3.90 - 8.90 / per pieces )

Kita mulakan dengan Assorted Sushi. Ada macam-macam jenis. Antaranya Tako, Ebi, Tuna Mayo, Inari, Corn Mayo dan banyak lagi lah. Nampak tak sushi yang besar tu? Yang tu Japanese Sushi Temaki/Hand Roll (Standard). Ada macam-macam isi dalam tu. Harga start dari RM6.90 - 8.90

Tokyo Drift Bento (RM23.90 dan Chicken Teriyaki Bento (RM18.90)

Kalau korang tak makan sushi, korang boleh ambil set bento nih. Ada 6 jenis set bento... Beef Rendang, Katsu Curry, Salmon Teriyaki, Saba (Teriyaki/Salt), Tokyo Drift dan juga Chicken Teriyaki. Set bento ni korang boleh kongsi makan 2 orang sebab boleh tahan banyak jugak. Complementary with Green Tea.

Konichiwa Fried Rice (RM16.90)

Penuh makanan dalam pinggan tu. Ada keropok, sayur, telur mata dan jugak satay. Portion pon besar. Boleh kongsi 2 orang kalau untuk kanak-kanak. Memang puas hati kalau korang order ni sebab rasanya pon sedap. 

Grilled Chicken Chop (RM16.90)

Tak kedekut bahan sebab dihidangkan bersama homemade fries, potato salad, coleslaw, buttered corn dan jugak black pepper sauce. Banyak kan side dish dia. Memang layan lah makan nih.

Mee Udang Serai (RM15.90)

Bila kau makan rasa dia macam variety sebab ada rasa mee bandung.. ada rasa macam mee rebus. Tapi sebenarnya Mee Udang. Bahan dalam tu ada fishball, tomato, sayur sawi, taugeh, kobis dan udang sudah semestinya. nampak tak serai tu? Kat serai tu ada disalut dengan prawn petty. Sedap jugaklah. Cuma aku rasa macam tawar sikit. Tak tau lah kalau aku ni kuat garam ker kan. 

 Cheese Tori Karaage (RM10.90)

Ayam yang digoreng rangup dan disirami dengan sos mayonis dan jugak cheese. Bergandingan dengan salad dan juga mashed potato. Memang mantap lah rasa nya. 

Double Bed Cheezy Lovers (12.90)

Susunan Homemade Fries, Chicken Salami, Spring Onion dan dilapisi dengan Cheddar Cheese, Cheezy Sauce, Kewpie Mayo, Chilli Sauce dan jugak paprika dust. Perghhhh... Berlemak rasanya. Memang gemuk lah kau kalau makan nih... Hahaha... Tapi sedap hoiii!!! 

Okonomiyaki (RM15.90)

Okonimiyaki atau Japanese Seafood Pizza. Rasanya sebijik macam takoyaki. Dapat pulak orang macam aku yang feveretnya takoyaki. Beli sebungkus dapat 3-4 ketul jer. Memang tak cukuplah kan. Tapi bila dapat makan Okomimiyaki ni memang puas hati sangat sebab tersangat sedap. Korang kena try nih.

Cucumber Boi (RM8.90)
Konichiwa Kopi O Floats(RM7.90) 
Strawberry Milk Shake (RM9.90)

Antara minuman femes kat sini adalah Konichiwa Kopi 'O' Floats. Peminat kopi boleh try nih. Cucumber Boi tu macam apple asam boi. Korang jangan confuse plak. Strawberry Milk Shake ni memang sedap. Berebut anak-anak aku minum nih. 

Ice Tower (RM35)

Yang  ni kalau korang datang dengan family, korang boleh order macam ni, Boleh pilih sama ada nak Ice Lemon Tea atau Watermelon Juice. Yang bestnya, korang boleh refill kalau air tu dah habis. Menarik kan. Penjimatan disitu. 



Untuk dekorasi dalam KONICHIWA CAFE ni, adalah macam japanese style sikit, simple but nice. Kalau korang nak duduk dekat kerusi yang empuk, boleh pilih duduk di sofa. Ada jugak sudut untuk korang selfie. Lepas tu kan, kalau korang nak buat birthday party, reunion atau apa-apa event dan nak ada kelainan, boleh jugak buat dekat KONICHIWA CAFE sebab ianya muat sehingga 60 orang dalam satu masa.

Untuk birthday party, korang tak perlu risau fikir pasal deko dan hiasan sebab ianya diberi percuma. Kau dah jimat ok. Untuk majlis perkahwinan pula, terdapat juga service untuk kiosk. Service untuk catering juga ada disediakan dan yang best, mereka akan melancarkan service food delivery atau penghantaran makanan di sekitar kawasan Bangi.

Overall... Memang puas hati makan kat sini sebab makanan sedap. Environment pon ok. Parking senang dan tak susah pon kau nak cari cafe ni. Pada yang suka dengan makanan Jepun tu, korang wajib try sebab ianya halalan toyiban. Kalau korang makan banyak pon tak apa. Lepas makan korang boleh buang lemak dengan berjalan sambil beriadah kat Taman Tasik Cempaka sebab dah dekat sangat dengan KONICHIWA CAFE nih.... muahahaha... Gurau jer. Ni info nya:

Alamat:

KONICHIWA CAFE, BANGI
Jalan 6/7b, Seksyen 1,
 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
Nombor telefon: +60 12-200 2090

Facebook:


Instagram:


Masa Operasi:

Selasa-Khamis (12.00 tengahari - 10.00 malam)
Jumaat (2.00 petang - 11.00 malam)
Sabtu dan Ahad (12.00 tengahari - 11.00 malam)



Serious... Menyesal sangat makan kat sini. Menyesal sebab kenapa dari dulu tak tau pon kewujudan kedai nih? Menyesal sebab lambat tahu beta...

Menyesal Makan Itik Salai Mastar @ Medan Selera Adikku, Sungai Ramal Dalam Nih!!!!

Serious... Menyesal sangat makan kat sini. Menyesal sebab kenapa dari dulu tak tau pon kewujudan kedai nih? Menyesal sebab lambat tahu betapa sedapnya masakan Masak Lemak Cili Api kat kedai makan Itik Salai Mastar woihhhh!!! Kenapa sedap sangat haaa!!! Kenapa aku masak lemak cili api tak sedap macam dorang masak ni??? Hahahaha... 


Kalau korang nak tahu, nama jer kedai ni Itik Salai Mastar. Bukan ada itik salai jer. Ada macam-macam haiwan ternakan salai yang lain. Ada daging, ayam, ikan keli dan juga itik. Semuanya disalai terlebih dahulu. Rasanya?? Tersangat lah sedap baq hang. Kuah dia pekat, likat dan melekat bila kau dah start mengunyah. Bercampur pulak rasa daging yang disalai... perghhhhh... Merecik gua cakap sama lu. Makan sekali mesti kau nak repeat makan lagi. 

Masa 1st time beli dulu kitorang bungkus. Memandangkan tak pernah rasa daging itik. Jadinya kita beli daging Itik Salai Masak Lemak Cili Api. Minta bungkus untuk sepuluh ringgit. Memang banyak isinya lah. Apa rasa itik? Haaaa... Seumur hidup aku yang dah hidup tiga puluh tahun lebih ni, baru pertama kali nak makan daging itik. Rasanya... hurmmmm... Sedap. Alaaa... macam daging ayam jugak. Tapi orang cakap daging itik lagi sedap dari daging ayam. Aku tak dapat nak bezakan lagi sebab 1st time makan kan.

Kalau korang tak pernah makan daging itik ni, bolehlah try makan daging Itik Salai Masak Lemak Cili Api dekat kedai Itik Salai Mastar. Janganlah masa tengah makan kau bayangkan keadaan itik yang... arghhhh... Faham-faham sedirilah. Putus selera kau nanti. Bayangkan yang indah-indah saja.. haaaa.. gittew. Ni mungkin itik bersih kot.

Tak nak try ker? Hehehe... Memang ramai orang makan kat sini sebab harga adalah berpatutan. Masa aku gi pukul 11.00 pagi pon dah ada orang menunggu hidangan. Dan ada juga pelanggan yang dah menempah awal. Nampak tak betapa sedapnya sampai pelanggan datang awal. Dah 3 kali kitorang makan kat Itik Salai Mastar ni. Sambil menaip ni pon aku dah terbayang sambil telan ailio... ppffttt... Korang boleh baca kisah Itik Salai Mastar yang femes ni dekat [SINI] dan [SINI]


Ni signboard kedai kalau korang nak datang makan. Ingat... Datang awal. kalau habis datang hari lain sampai korang dapat makan... hehehe... Waktu operasinya sampai pukul 10.00 malam. Ni alamatnya:

Itik Salai Mastar
Medan Selera Adikku
Kampung Sungai Ramal Dalam
 Bangi, Selangor Darul Ehsan 

Note: Have a great weeken uolls 😃😃


Siapa yang tak suka makanan laut kan. Rugi hoi siapa yang tak suka makanan laut tu. Tapi kalau yang ada alergik dengan makanan laut memang ...

Nikmati Makanan Laut Segar Di Just Seafood, Sunway Giza Mall!!

Siapa yang tak suka makanan laut kan. Rugi hoi siapa yang tak suka makanan laut tu. Tapi kalau yang ada alergik dengan makanan laut memang dah tak boleh nak buat apa lah kan. Mohon bertabahlah. Baru² ni saya berpeluang mencuba hidangan yang berasaskan makanan laut di sebuah retoran yang terletak di Sunway Giza Mall.


JUST SEAFOOD… Inilah restorannya. Menyediakan sajian hidangan laut yang terbaik dan segar untuk setiap pelanggan yang datang. Makanan² lautnya terdiri dari KETAM, SOTONG, UDANG, TIRAM dan KUPANG. Nak tau tak, makanan² laut yang dibawa masuk setiap hari ni adalah dalam keadaan yang segar. Brought in fresh daily gittew. Dimasak dengan perasa 3 sauces yang berbeza iaitu LOUISIANA CAJUN, BUTTER MILK dan CREAMY PEANUT. 

Cara penyediannya pulak ianya dihidangkan di atas meja makan. Meja tu akan di alas dengan kertas dan makanan² laut ini akan disajikan terus atas meja berbekalkan sarung tangan, bekas dan juga pengepit ketam. Nak makan ketam kan. Tak kan nak gigit pakai gigi kot. Mau patah gigi kau. 

Signature sauces di Restoran Just Seafood ni diilhamkan dengan pelbagai rasa dari Amerika Syarikat, Vietnam dan Malaysia. Pilih jer nak sauce apa. Ikut tekak dan selera memasing. Tapi yang pasti, sauces² dari Restoran Just Seafood ni memang terbaik dan sedap. Ok… Tak nak bebel panjang². Nak bagi korang telan ailio tengok gambar² ni.


Air harus diutamakan dulu. Fresh Orange untuk saya. Watermelon Juice untuk dia.


Tu dia... Lambakan hidupan laut diatas meja makan untuk round yang pertama. Besar² baq hang. Yang ni perasa LOUISIANA CAJUN. Sauce ni paling popular di Just Seafood. Oh! ya... Korang boleh pilih nak makan dengan nasi atau pon roti yerps. Pilih salah satu. Nak makan dengan nasi dan roti pon boleh. 


Close up sket. Sangat sedap dan menyelerakan sungguh. Rasa LOUISIANA CAJUN ni agak pedas sikit. Tapi tak der lah pedas sangat pon. Just nice. Kalau orang tak makan pedas langsung boleh order sauce lain. Ada rasa rempah² tapi sedap. 


Bersedia untuk dilambakkan diatas meja. Ini perisa CREAMY PEANUT. 


Kita kasi close up nak bagi hati korang panas hati... Hahaha... Serious... saya paling suka sauce ni. Rasanya tersangatlah sedap bagi tekak saya. Rasa macam kuah kacang sikit. Tapi tak pedas. Memang highly recommended lah sauce ni. Bila CREAMY PEANUT bergabung dengan makanan laut segar yang manis... perghhhh... double triple sedap.


Yang sauce ketiga ni pulak namanya BUTTER MILK. Nampak tak besar² makanan laut tu.


Yang ni pon tersangat lah sedap. Lemak² manis memang disukai ramai... erkkk... Cuma bila makan banyak rasa cepat muak. Dah nama pon BUTTER MILK kan. Petua nak elak muak, makan dengan cili padi atau cili kicap. Kalau boleh makan makanan lain dulu baru makan perisa butter milk ni. 


Oyster pon ada uols. Segar² dan besar² datangnya. Tapi saya tak makan. Tekak kampungdotcom katakan. Husband jer yang makan. Sedap katanya sebab tak der rasa hanyir. 

Menu dan Harga. Mahaplah kalau tak terang. Sila buntangkan biji mata anda...ngeeee...

Ok... Beralih kepada menu. Ianya didatang kan dengan hidangan untuk 1-2 orang, 3-4 orang dan 5-7 orang. Kalau nak buat event or party pon boleh jugak. Untuk satu set biasa, terdapat KETAM YANG PENUH DENGAN DAGING, UDANG GALAH, TAMBAHAN UDANG BESAR, KERANG BESAR, KUPANG CHILE, SOTONG, KENTANG, LOBAK MERAH, JAGUNG dan NASI atau ROTI BAKAR. Dan yang paling istimewa di Just Seafood adalah. Tiram sebenar yang diimport dari Amerika Syarikat


Dah muak nengok gambar makanan kan. Haaaa... ni gambar si raksasa pemakan pulak. Tak padan denga kecik tapi kuat makan. Versi gelojoh dengan versi cute... muahahaa... Nak muntah dengar perkataan cute tu yerp. Gi cari gayung.... hahaha...


Ini plak permandangan kedai dari luar dan dalam. Konsepnya open kitchen. Kau boleh nampak dorang masak. Nak duduk luar boleh nak duduk kat bahagian dalam pon boleh. Nak duduk tempat tinggi, bley naik kat tingkat atas sebab Restoran Just Seafood ni dua tingkat yerp. 


Last but not lease... Si raksasa pemakan bersama pemilik Restoran Just Seafood, Mr. Terence Ham yang sudi belanja kami makan. Thanks for having us Mr. Terrance. Memang makanan² kat Just Seafood tersangatlah sedap. Rasa puas dapat makan seafood haritu. Memang gendang gendut tapi kecapi kenyang perut senang hati betul lah. 

Kecur ailio kan nengok makanan² ni. Saya yang menaip pon telan² ailio tau. Kalau korang rasa teringin, mengidam dan tak tau nak makan kan mana, boleh terjah Just Seafood. Ini alamatnya:

Just Seafood
A-9-G, Sunway Giza Mall
Jalan PJU 5/14, Dataran Sunway
Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

Tel: 012-229 0855 / 03-6144 6366

Operating Hours: 12.00 pm – 10:30 pm Daily



Wahhhh… Kemahen panjang tajuk tu yerp. Nak bagi tajuk tu gempak sket untuk orang teruja nak baca gittew. Ni nak citer pasal yogurt. Pernah ...

Frozen Yogurt llaollao | 7 Sebab Kenapa Perlu Berbuka Puasa dengan Yogurt Sejuk Beku

Wahhhh… Kemahen panjang tajuk tu yerp. Nak bagi tajuk tu gempak sket untuk orang teruja nak baca gittew. Ni nak citer pasal yogurt. Pernah tak korang buka puasa makan yogurt? Aku mengaku yang aku tak pernah buka puasa makan yogurt. Rasa macam pelik plak nak bukak puasa makan yogurt kan. Tapi jangan nak pelik sangat lah. Sebenarnya banyak kebaikan bila kita berbuka puasa dengan yogurt ni.


Pernah dengar frozen yogurt llaoao tak? Berasal dari Sepanyol, llaollao (disebut yao-yao) adalah jenama yogurt sejuk beku nombor satu di Eropah dan Asia. Sejak kedai pertamanya dibuka di Sepanyol pada tahun 2009. Yogurt merupakan makanan pilihan orang ramai untuk berbuka puasa, kerana ia begitu berkhasiat dan senang dihadam.


Jom kita redeem voucher ini. Berbuka puasa dengan yogurt anak beranak semalam.  Selepas sehari suntuk berpuasa, ia adalah penting untuk mengambil makanan yang sesuai, bukan sahaja untuk menambah tenaga tetapi juga untuk mengelakkan senak atau ketakcernaan. Langgar pantang lah aku semalam melantak yogurt ni. Sebab sedap tak hingat.

Ini ada 7 sebab kenapa perlu berbuka puasa dengan yogurt sejuk beku dari llaollao:

1. Yogurt penuh dengan probiotik

Lactobacillus dan streptococcus adalah bakteria yang membantu sistem pencernaan kita. Setelah berpuasa lebih 12 jam, badan kita perlu menyesuaikan dirinya untuk pengambilan makanan yang pertama, dan kehadiran probiotik membantu pencernaan. Ini telah dibuktikan oleh [penyelidik-penyelidik di Women's and Children Hospital di Adelaide, Australia]

2. Bermula secara ringan

Yogurt adalah amat sesuai untuk berbuka puasa kerana ia ringan dan senang dihadam. Berbukalah dengan secawan yogurt, dan menunaikan Solat Mahgrib dahulu sebelum menjamu selera penuh. Jangan bimbang, kurma kambing dan rending daging tidak akan kemana-mana.

3. Untuk nafas yang segar

Selepas sehari suntuk berpuasa, tidak hairanlah nafas kita akan berbau. Jangan khuatir, kerana yogurt dapat membantu anda. Penyelidikan yang telah dibentangkan di [International Association for Dental Research, Baltimore] telah membuktikan bahawa yogurt dapat membantu mengatasi masalah nafas berbau.

4. Penuh dengan khasiat

Yogurt sejuk beku llaollao mengandungi kandungan protein dan kalsium yang tinggi, manakala kandungan gula dan kalori adalah rendah. Diperbuat daripada susu skim hanya sebelum ia dihidangkan, satu tab yogurt llaollao mengandungi 46% daripada jumlah kalsium harian yang disyorkan. Walaupun llaollao adalah rendah lemak, rendah kalori dan tanpa gluten, kemewahan rasa yogurt yang berkrim tidak terjejas.

5. Tambah buah-buahan segar untuk gizi yang seimbang

Di llaollao, buah-buahan segar dijadikan topping untuk meningkatkan nikmat rasa yogurt sejuk beku serta menjadikannya hidangan yang seimbang.

6. Topping dan sos dari Eropah akan merangsang anda

Selain buah-buahan segar, llaollao menawarkan beraneka jenis topping seperti sos dan topping Crunches rangup seperti bijirin, bijian berkaramel, muesli dan kacang. Selain itu, llaollao juga boleh dihidangkan dengan kegemaran klasik seperti KitKat® dan OREO®.

7. Dan akhir sekali, rasa llaollao yang lazat! 

Tidak hairanlah kerana llaollao merupakan jenama yogurt sejuk beku nombor satu di Eropah dan Asia. 


Yogurt tersedap. Nampak tak kebaikan nya bila kita berbuka puasa dengan yogurt. Memang tersedap sangat frozen yogurt llaollao nih. Puas makan sebab cup besar. Dipadankan dengan pelbagai topping, setiap sajian llaollao pastinya akan membangkitkan selera anda. Anda boleh memilih untuk menambah:


Topping Crunches: Topping Crunches kami kaya dengan zat-zat penting seperti vitamin, mineral dan serat. Pilihlah daripada bijirin, brittle, bijian berkaramel, muesli, biskut, kacang dan juga pilihan klasik seperti KitKat®, dan OREO®.

Buah-buahan: Di llaollao, kami hanya menggunakan buah-buahan segar bermusim untuk memastikan kesegaran maksimum. Malah buah-buahan itu juga baru dipotong untuk memastikan semua kebaikannya tidak hilang. Kaya dengan serat dan vitamin, buah-buahan juga merupakan ejen pemulihan dan anti-oksidan untuk membantu anda melalui gaya hidup yang padat.

Sos: Kami mempunyai pelbagai jenis sos – mangga, coklat, strawberi, dulce de leche – untuk menyuntik rasa eksotik kepada yogurt llaollao

Nak tau tak? llaollao telah melancarkan kempen Wellnessday dengan menawarkan diskaun sehingga 33% pada hari Rabu untuk cawan yang kedua. Untuk melayakkan diri, anda perlu meneka tiga emoji buah-buahan dengan betul.


Langkah pertama: Paparkan 3 emoji buah-buahan di Facebook anda sebelum ke kedai llaollao. 

Langkah kedua: Tunjukkan pilihan 3 emoji buah-buahan anda kepada krew llaollao. Jika anda meneka ketiga-tiga emoji dengan betul, anda layak mendapat diskaun 33% untuk belian cawan yang kedua. Jika anda meneka dua emoji dengan betul, anda layak mendapat diskaun 22%, manakala jika hanya mendapat satu emoji, anda masih mendapat diskaun 11%.

Tips: Untuk meningkatkan peluang anda, layarilah Facebook llaollao Malaysia pada hari Selasa kerana emoji pertama akan ditunjukkan di sana. Ini bermakna anda hanya perlu meneka dua lagi emoji!

Cepat dapatkan frozen yogurt llaollao dicawangan berhampiran anda sekarang. Memang tak rugi beli. llaollao boleh didapati di sekitar Lembah Kelang, termasuk Pavilion, Mid Valley, One Utama, Sunway Pyramid, AEON Shah Alam dan Shell Taman Connaught. Di Pulau Pinang, llaollao terletak di Gurney Plaza. Khabarnya satu lagi kedai akan dibuka di Johor Bahru dalam masa terdekat. Unutk maklumat lanjut, boleh terjah:

Website: llaolao

Note: Sambil taip sambil telan ailio. Terbayang kesedapan llaollao ni. Korang mesti cuba ☺



Sumber: FB D'Laila . Gambar aku amik tak cantik. Gelap gelita. Citer hujung bulan lepas. Dapat gak merasa kesedapan Mee Udang D’La...

Mee Udang Paling Sedap @ D’Laila Mee Udang, Nilai

Sumber: FB D'Laila. Gambar aku amik tak cantik. Gelap gelita.

Citer hujung bulan lepas. Dapat gak merasa kesedapan Mee Udang D’Laila yang orang kata antara yang tersedap ni. Selalu nengok jer gambar orang upload kat FB. Kecur ailio dibuatnya ko. Bilalah boleh merasa nih. Ada gak ajak husband gi. Tapi biasalah… tak kan gi sana semata² nak makan mee udang kan. Kecewa uols.

Kebetulan ada wedding anak saudara kat Seremban. On the way balik tu try ajak husband gi makan kat Nilai. Nasib dia nak. Dah lama mengidam nak makan mee udang katakan. Pusing² jumpa gak jalan. Kedai D’Laila Mee Udang ni terletak kat MMA Santai Corner. Banyak food court kat dalam tu. Nasib baik masa aku gi tu kedainya bukak. Kalau tak mau kempuanan. 

Sumber: FB D'Laila. Gambar aku amik tak cantik. Gelap gelita.

Macam biasalah. Aku order mee udang. Husband order asam pedas ikan mayong. Sampai jer mee udang…perghhhh… Macam mana ko tengok dalam gambar macam tu lah yang ko dapat. Tapi aku order mee udang biasa. Kalau special ada banyak udang. Memang tersusun cantik udangnya. Beso² plak tu. 

Memang terbaik dan tersedap lah woih Mee Udang D’Laila ni. Terbayang2 lagi kesedapannya. Rasa tak cukup semangkuk. Jatuh cinta terus lah dengan mee udang D’Laila nih. Asam pedas pon sedap sangat. Kena dengan selera tekak. Memang akan repeat datang sini lagi. Nak try menu yang lain plak. Tapi tak tau bila…hehehe…

Buat penggemar mee udang atau yang tak pernah merasa mee udang. Dan nak rasa asam pedas sedap. Boleh lah datang kat MMA Santai Corner, Nilai ni. Cari kedai D’Laila Mee Udang. Beroperasi dari pukul 5.00 petang sampai 12.00 malam. Ni alamatnya:

D’Laila Mee Udang
MMA Santai Corner
Jalan BBN 1/1F, Bandar Baru Nilai,
71800 Nilai, Negeri Sembilan


Note: Blog dah tukar kaler ☺☺



Kisah jalan² cari makan ternak lemak masa raya deepavali baru ni. Sian nengok anak² terperap kat umah. Nak main kat taman hujan plak. Jadin...

Arabian Cuisine | Lamb Oven & Lamb Ukda

Kisah jalan² cari makan ternak lemak masa raya deepavali baru ni. Sian nengok anak² terperap kat umah. Nak main kat taman hujan plak. Jadinya petang tu kluar lah kejap amik angin sampailah malam. Kekonon malam tak nak lah makan nasi. Asyik nasi jer bosan lah pulak kan. Husband suggest makanan arab. Ke Restoran Arab lah kita. 


Selera arab kita malam tu. Suggestion dari dorang kalau tak nak makan nasi, amik set Lamb Oven dengan Lamb Ukda. Tersembunyi plak lamb kat pinggan sebelah tu. Risau gak takut tak boleh terima dek tekak kan. Sekali bila masuk mulut.....perghhhhhhhh...sedap tak terkata. Daging kambing tu lembut sangat. Makan plak pakai tangan. Memang nikmat wei. Licin pinggan. Dah macam orang kebulur plak kalau nengok. Anak² pon suka. Ingat nak tambah roti lagi, Gravy plak tak cukup. Takkan nak order lagi. Kepanasan plak ko malam nanti kalau makan kambing banyak sangat. 

Sebelum ni husband ada beli gak makanan arab. Roti (macam dalam gambar tu) dengan Fasha namanya (masakan kambing style arab lah). Memang besar betul roti dia. Ingatkan ada jual kat situ. Rupanya itu makanan arab Yemen katanya. Yang kitorang makan ni makanan arab Syria. Gittew...ada macam² rupanya masakan dari timur tengah ni. 

Memang akan repeat lagi datang kat sini. Dok terbayang² jer ni kesedapan Lamb oven dengan Lamb Ukda tu. Memang thorrbaikkkk....serius cakap. Next visit nanti aku amik gambar proper sket. Dorang pon soh datang lagi. Try nasik plak katanya. Layanan memang tip top. Ahmad nama dia. Handsome....erkkkkk...hahahaha...Pandai cakap bahasa melayu. Dah macam style Chef Ammar plak bila bercakap. Haaaa...tak kenal Chef Ammar? Silalah google. Kalau uolls nak try. Ni alamatnya:

RESTORAN ALZAHARA
THE FINEST ARABIAN CUISINE
NO. 1, JALAN KAJANG IMPIAN 1/2
TAMAN KAJANG IMPIAN, SEKSYEN 7
43650 BANGI, SELANGOR

Kedai dia kat belakang Restoran Redwok. Kat belah hujung skali. Memang senang nak cari. Yang bestnya...no 6% GST and no 10% service charge.

Note: Kat Bangi ni apa yang tak der. Berlambak kedai makan. Sampai tak tau nak makan kat mana. 


Entry food review kembali lagi. Pernah dengar tak Epic Fit Meals Co ni? Apa...tak pernah dengar? Meh nak sharing serba sedikit tentang ...

Food Review | Epic Fit Meals Co


Entry food review kembali lagi. Pernah dengar tak Epic Fit Meals Co ni? Apa...tak pernah dengar? Meh nak sharing serba sedikit tentang Epic Fit Meals Co. Restoran Epic Fit Meals Co masih baru bertapak di Malaysia. Kalau tak silap dalam tahun lepas. Merupakana restoran yang berinspirasikan makanan Melbourne, Australia, ia juga merupakan perintis Fit Meals dan dipercayai sebagai restoran tunggal dan pertama di Malaysia yang menawarkan penghantaran On-Demand (Atas permintaan).


Bulan puasa haritu saya dan keluarga telah diberi peluang untuk berbuka puasa di Epic Fit Meals Co. Konsep di restoran ni adalah delivery, dine-in dan juga takeaway. Environment memang bersih. Saya sempat tinjau dapur di restoran ni. Tapi tak boleh nak amik gambar. Memang bersih dan tersusun. 

Ok...jom kita tengok apa yang saya dan keluarga makan pada hari tu.


Juices

Agua Mello Smoothie (61 kcal) RM8.80, Red Apple Honey Smoothie (79 kcal) RM8.80, Coolie Beauty (41 kcal) RM7.80 dan juga Classic Trifecta (78 kcal) RM7.80

Semua juices ni sedap². Dan yang penting semuanya fresh². Di blend tanpa gula. Memang kemanisan juices ni datangnya dari buah tu sendiri. Yang bestnya, tak perlu nak kira berapa kalori yang anda makan sebab dalam menu di Epic Fit Meals Co memang dah tersedia berapa kalori pada setiap makanan yang dihidangkan.

Epic Fried Chicken Schnitzel (381 kacl)
RM6.80

Yang ni lebih kurang macam chicken chop lah. Iman hakimi sorang jer makan nih. Sedap katanya ☺

Epic Grilled Chicken (217 kcal)
RM5.80

Ni pon sedap. Favorite Qahirah. 

Spiced Backed Wedges (132 kcal)
RM4.80

Irish Colcannon (122 kcal)
RM4.80

Memang terbaik lak mashed potatoes ni. Sedap sangat. Makan sekali tak boleh nak berhenti. Sekali hadap jer nih. Anak² pon suka.

Crunchy/Fire Chookies (233 kcal)
RM5.80

Ni macam ayam pop corn lah. Krup...krap...krup...krap bila makan. 

Sam's Hawaiian Luau (509 kcal) 
RM19.80

Perghhhh...sedap hokay.

3A: Apple, Ayam & Api (545 kcal)
RM19.80

Yang ni lagi lah sedap. Rasa lain daripada pizza² yang lain. Kalau datang uolls patut cuba pizza ni. 

Chookie Burrito (415 kcal)
RM12.80

Yang ni wrap lah. Ada campuran cilantro rice, grilled chicken fillet dan juga bahan² yang lain. Yang ni husband akan. Boleh tahan juga lah rasanya.  

Nak tau tak, semua makanan dari Epic Fit Meals ni di proses sendiri termasuk lah sos nya. Daging² pula bukan jenis disejuk beku. Semuanya fresh. Dan yang penting, pembekal² ayam dan daging ada lah dari sumber yang telah mendapat sijil halal JAKIM. 

Makanan mereka juga tiada bahan pengawet, tiada perasa tiruan dan juga MSG. Contohnya kalau kita beli nugget kat fast food restoran. Suma dah siap tersedia kan. Macam di Epic Fit Meals ni, once you order, dorang terus buat on the spot. Sebab dorang tak der buat stok makanan macam kat fast food restoran tu sebab makanan mereka adalah Made By Day, Gone By Night


Overall...memang puas hati lah makan kat sini. Siap bungkus lagi sebab tak dapat nak habiskan. Memang kenyang perut senang hati lah. Harap² Epic Fit Meals Co dapat meluaskan kawasan penghantaran sampai ke Cyberjaya ker ☺

Kalau anda jenis yang mementingkan kesihatan dan sukakan kelainan. Bolehlah mencuba makanan² di Epic Fit Meals Co ni. Kalau nak delivery, servis penghantaran adalah percuma dan penghantaran akan dibuat dalam masa 45 minit tanpa mengira cuaca. Kawasan penghantaran pula adalah ke Taman Tun, Damansara Perdana, Bandar Utama, Dalamsara Uptowm, Damansara Kim dan juga kawasan² tertentu di Kota Damansara dan Tropicana. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Epic Fit Meals Co, boleh layari:

Website: epicfmco.com.my
Facebook: epicfmco
Instagram: epicfitmealsco
Twitter: epicfmco

The Epic Food Kitchen Sdn. Bhd. (1101184-K) 
E105, Block E, East Wing
 Metropolitan Square 
Jalan PJU 8/1 
Bandar Damansara Perdana 
47820 Petaling Jaya 
Selangor Darul Ehsan
📞Order: 03-7733-3375

Note: Thanks for having us Mr. Wick Kee ☺

Siapa yang rindukan masakan pahang dan teringin nak makan masakan Pahang, boleh datang kat Dapur Koi, Taman Putra Kajang ni. Last week ...

Berbuka Puasa @ Dapur Koi, Taman Putra Kajang


Siapa yang rindukan masakan pahang dan teringin nak makan masakan Pahang, boleh datang kat Dapur Koi, Taman Putra Kajang ni. Last week berpeluang berbuka puasa kat Dapur Koi nih. Kebetulan husband teringin nak makan lauk pauk kampung. Mengidam plak nak makan masak lemak pucuk ubu. Terus teringat kat Dapur Koi.


Kalau nak tau, Dapir Koi ada sediakan set menu untuk juada berbuka setiap hari selasa hingga ahad. Menu nya berbeza². Kebetulan gi hari jumaat. Menu haritu keli masak lemak cili api, ikan bilis dan petai masak tempoyak, ayam goreng, sambal belacan dan ulam. Setiap set harganya RM15.00. Kalau nak tambah menu lain pon boleh. 


Kitorang tambah pucuk ubi dan petai masak tempoyak, sup kampung, pais ikan sungai dengan sambal hitam pahang. Ko nampak tak? Orang kuat makan punya order. Nak tau apa rasanya? Perghhhhh...Memang tak rugi datang sini. Sumanya sedap² belaka. Pais ikan sungai ni pertama kali makan. Terus dah jatuh cinta dengan kesedapannya. 

Pucuk ubi dengan ikan bilis petai masak tempoyak tu memang sedap tak hingat dunia. Kalau uolls datang sini memang wajib makan. Sedap sampai minta nasi tambah. Bila makan lauk pauk ni memang tak pandang lauk lain dah. Sup kampung tu tapau untuk bersahur jer. Sup kampung tu pon sedap. Cuma sambal hitam pahang dia kurang kick lah haritu. Tak berapa hitam dan masam sket. Terlebih belimbing gamaknya. 


Kebersihan terjamin sebab makanan suma bertutup macam nih. Air boleh refill. Ko nak minum sampai kembung perut pon boleh. Environment kedai memang bersih. Ada disediakan ruang solat jugak. Kalau nak datang berbuka kat sini, call dulu. Ni detailnya:

DAPUR KOI
2-G, Jalan Putra 2
Taman Putra Kajang
012-204 5278

Facebook: DapurKoi

Note: Sambil taip sambil terbayang². Rasa nak buka posa kat Dapur Koi lah harini ☺


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...