Showing posts with label Family. Show all posts
Showing posts with label Family. Show all posts

Tersama plak nama husband kita yerp Mira...ngeee... Sabtu haritu gi Melaka. Ada wedding kat MITC. Wedding anak sedara merangkap anak ...

Selamat Pengantin Baru Mira

Tersama plak nama husband kita yerp Mira...ngeee...

Sabtu haritu gi Melaka. Ada wedding kat MITC. Wedding anak sedara merangkap anak kepada abang long aku. Belah pompuan dah lepas. Tapi tak sempat nak bergambar bagai. Yang kat Melaka ni belah lelaki. Memang bergambar habis lah. Dan akan ada banyak gambar untuk entry ini...hahahaha...

Malas nak citer detail² dan panjang². Maka layanlah gambar² ni yerp. 


Pengantin tak sampai lagi masa ni. Kitorang sampai pon dalam pukul 12.00pm cenggitu. Pengantin berarak dalam pukul 12.30 pm. Maka jom lah kita isi perut dulu. Lauk orang kawin ni memang sedap kan. Tapi lauk pauk kat MITC ni memang tersedap lah. Menu hari tu ada Rendang Tok, Ayam Kuzi, Kari Kambing, Sambal Fish Fillet, Acar dan macam² lagi lah. Memang suma sedap². 

Menu memang banyak. Nyesal aku makan sikit haritu sebab ada yang terlupa nak makan. Mee Kari ngan rojak buah. Boleh gittew. Sikit lama punya melepak ko lupa nak makan dua benda nih.


Lepas makan nasi ko bedal plak dessert. Ada Pavlova, Mini Red Velvet Cup Cake dengan Mini Choc Cup Cake. Lain² dessert ada kuih Car Berlauk, Seri Muka, Tapai, Cendol, Talam Ubi dan macam² lagi lah. Pop Corn ngan Ice Cream pon hado. Tahan nafsu jer aku dengan tapai dan juga kuih yang berasaskan pulut. Pantang lagi woihhh. Seram aku nak langgar pantang. 


Tengah makan pengantin pon sampai. Di iringi oleh dayang² dan hulubalang². Cantik anak buah aku nih. Siap ada joget² bagai. Rasa macam nak berjoget sama atas pentas tu...muahahaha...


Dah makan. Pengantin pon dah bersanding. Moh ler kita bergambar sampai habis bateri handphone. Mak cik vogeh da vass ngan anak² fruit. 


Me and my lovely sista. Sama ker muka kami?


Kakak bersama adik² nya...erkkk...kahkahkah...Me and my Bodyguard. Bodyguard paling kecik tengah tido. sebab keja dia memang mentido jer.


Kacau jer si Qhalif ni tau. Ibu nak bergambar ngan kakak lah. Sibuk menyelit.


Ok...kita berdua jer kakak. Me and my mini me. Sama tak? Kawan gaduh aku nih. Suka sangat cari pasal tau. 


My girl and boys. Besar dah korang.


Ini pengantin yang dah lepas 10 rahun dulu tapi fefeeling macam pengantin baru. Macam baru kawin plak rasa sebab gambar ni nampak maintain jer muka sebelum ngan selepas kawin yang nak masuk 11 tahun ni...hahahaha...perasan ko jah #jangankecamsaya ☺☺


Gambar penutup. Kerjaan si kakak dok buli adik yang tengah tido. Mentido jer dia sepanjang majlis tu. Aman damai si ibu nak makan sebab tak der gangguan. Memang Iman Harraz anak yang mudah dijaga dan tak banyak ragam...Alhamdulillah...

Buat Mira and Husaini, selamat pengantin baru dan selamat menempuah alam rimahtangga. Semoga kekal bahagia selamanya till jannah. Selesai jer majlis kat MITC, kitorang terus gerak gi cuti² ker Swiss-Garden Hotel & Residence Melaka. Kejutan buat anak² sebab dorang tak tau. Tunggu next entry,

Note: Minggu ni anak² start exam. Iman Hakimi start harini. Qahirah hari senin dah start. Good luck anak².


Disatu petang nan indah. Sesuatu yang unsangkarable telah terjadi. Masuk jer rumah tengok rumah macam lain jer...macam baru lepas di ke...

Wow...Bersih!!!!


Disatu petang nan indah. Sesuatu yang unsangkarable telah terjadi. Masuk jer rumah tengok rumah macam lain jer...macam baru lepas di kemas jer. Meja makan bersih tersusun. Dapur pon cantik berkilat. Sink bersih tak der pinggancawan kotor. Lantai pon bersih bersapu. Baju dah siap bersidai. Wow....tanjat plak gegirl nengok. 

Malam plak. Tetiba offer tolong masakkan. Iolls cuma goreng ayam jer. Masak special. Tergoda tengok chef dalam JJCM (Jalan Jalan Cari Makan) tu masak. Terus cari bahan nak masak. Masak #GulaiUdangMasakLemakNenasUntukAkuDiaDanAnak²...hamek kau panjang punya #ashtag. Ringan sket kerja haritu.

Orang lelaki ni kekadang suka buat kejutan. Ini lah kejutan yang aku dapat. Rumah kemas, dapur bersih, baju dah siap bersidai, makan malam pon dia yang masak. Memang unsangkarable lah. Kalau hari² buat kejutan macam ni kan best...hehehehe...

Apa² pon, mekasih En. Suami sebab meringankan tugas isterimu ini. Nanti buat kejutan macam ni lagi yerp. Sekali skala citer pasal somi. Jangan meluat plak yer ☺☺

Note: Maaf kawan². Tak dapat terjah umah uolls. Mana yang sempat jer. Yang tak sempat tu tunggu komen marathon jer lah yerp.


Muzium Negara kami datang gittew. Dah lama betul tak menjejakkan kaki ke sini. Last pergi masa zaman sekolah rendah dulu kot. Cer kir...

Pameran Evolusi Senjata dan Kemanusiaan Sedunia @ Muzium Negara


Muzium Negara kami datang gittew. Dah lama betul tak menjejakkan kaki ke sini. Last pergi masa zaman sekolah rendah dulu kot. Cer kira dah berapa tahun tu? Saja bawak anak² jalan² cuti sekolah ni. Tak dapat tidur hotel atau gi tepi pantai, gi Muzium Negara pon jadilah. Sambil timba ilmu pelajaran...cewahhh...


Kita bergambar dulu. Itu harus even tak der gambar #makbanyakanak dengan #jejakaidamanmalaya posing kat Muzium tu. Tapi tak per, gambar anak² dah mencukupi. Macam biasa, anak² aku ni memang payah nak berposing. Sorang ke kiri sorang plak ke kanan. Gasak ko lah nak.

Ok...mari membaca pengalaman aku ke Muzium Negara ni yerp. Kat Muzium ni terbahagi kepada 4 Galeri. Galeri A, B, C dan D. Kalau malas nak mendaki tangga, naik lif pon boleh. Macam kitorang ni main redah jer. Kalau nak ikutkan, start dari Galeri A lah kan. Tapi kotorang start dari Galeri B.

Galeri A: [Sejarah Awal]

Galeri ini membawa pengunjung menerokai proses pembentukan muka bumi serta menghayati cara hidup masyarakat awal menerusi setiap artifak yang dipamerkan di sini. Pengunjung juga berpeluang mengenali evolusi alat-alat batu yang digunakan pada zaman Paleolitik, Hoabianh serta Neolitik. Antara artifak yang menarik perhatian ialah Manusia Perak, rangka manusia tertua yang hampir lengkap di Asia Tenggara yang ditemui di Negara ini berusia kira-kira 10,000-11,000 tahun dahulu.


Galeri ini menelusuri sejarah perkembangan tamadun Melayu menerusi pembentukan kerajaan-kerajaan Melayu di seluruh Nusantara khasnya kerajaan-kerajaan yang wujud di Semenanjung Tanah Melayu dan Kepulauan Borneo. Fokus galeri ini adalah kepada Kerajaan Melayu Melaka yang merupakan era kegemilangan sejarah ketamadunan Melayu-Islam di rantau ini.

Galeri C: [Era Kolonial]

Galeri ini menyelusuri peristiwa yang berlaku dari tahun 1511 hingga 1945. Ia memaparkan sejarah kedatangan kuasa asing bermula dari penjajahan Portugis ke atas Melaka pada tahun 1511 yang menandakan berakhirnya zaman Kesultanan Melayu Melaka sehingga pendudukan Jepun. Turut dimuatkan di dalam galeri ini adalah impak yang ditinggalkan oleh penjajah ke atas Tanah Melayu dari sudut politik, sosial dan ekonomi yang membawa kepada asas pembentukan Malaysia pada hari ini.

Galeri D: [Malaysia Kini]

Galeri ini menyingkap sejarah gerakan awal nasionalisme yang dipelopori oleh tokoh-tokoh kebangsaan daripada pelbagai kaum yang berlatarbelakangkan kepelbagaian parti politik bermula daripada campur tangan Inggeris sehingga mencapai kemerdekaan pada 1957. Galeri ini juga memaparkan pencapaian negara selepas kemerdekaan hingga kini.


Kat sini dah haru biru di buatnya. Tengok lah nih, dah macam rumah sendiri di buatnya. Berlari sana sini. Usik itu ini...haishhhh....Tak senang dan tak sempat ibu ko nak membaca sambil amik gambar.


Penjaga singgahsana Kesultanan Perak. Posing bukan main lagi ko dik. Dah boleh jadi jaga kat situ...hehehe...


Turn abang kimi plak posing kat model Bahtera Majapahit.  


Dah puas IbuAbah terjerit² dan berlari² kejar hero ngan heroin kecik tu, seterusnya kami ke sini plak. Dataran Muzium Negara. Tengok bermacam² jenis senjata.

Pameran senjata yang kali pertama diadakan di Muzium Negara itu akan menghimpunkan lebih 360 senjata bermula daripada senjata prasejarah, zaman logam, tradisional sehinggalah ke senjata moden termasuk helikopter, kereta kebal, meriam dan senjata berat. Selain itu, ilustrasi gambar daripada pelbagai peristiwa yang berlaku di dunia antaranya peristiwa pengeboman Hiroshima, penghapusan etnik di Asia dan Eropah serta konflik keagamaan juga ditayangkan.


Posing dulu sebelum tengok senjata² yang ada. Budak bijak dua pusar ni takut dengar bunyi gajah beso kat belakang tu. Tapi ibu paksa gak dia posing...hahaha...Macam² jenis senjata ada. Tapi aku tak sempat nak amik gambar. Baru masuk separuh jalan anak² ajak ke toilet plak. Sebelum masuk tak nak usul plak nak gi toilet. Mengundang kebengangan jer tau. Kalau ada toilet dalam tu tak per gak. Ni nak menapak. Takkan nak patah balik kan. Jadinya...kita ronda² secepat yang mungkin.


Sebelum keluar tu, sempatlah bergambar ngan senjata ni. Jadilah daripada tak der kan even kurang sorang dalam gambar tu. Tiket masuk plak memang murah. Untuk masuk Muzium. RM2.00 untuk dewasa dan juga kanak² yang berumur 6-12 tahun. Untuk pameran  Evolusi Senjata dan Kemanusiaan Sedunia plak RM5.00 untuk dewasa dan juga kanak² yang berumur 6-12 tahun.

Kalau dah tak tau nak bawak anak² gi mana, boleh lah bawa ke Muzium Negara nih. Pastu jangan lupa singgah cafe kat Muzium tu tau. Mee hoon sup ngan Mee Kari sedap wei....hehehe...

Note: Dah lama tak tengok laut. Rasa  macam nak gi PD jer. 


Ini lah masalah ibu² dan juga bapa² bila nak makan kat luar kan. Aku juga tak terkecuali. Kekadang fikir 44 kali…ok tipu. Fikir 3 kali jer…...

Bila Makan Di Kedai Makan/Restoran | Tips bagi Anak Duduk Diam

Ini lah masalah ibu² dan juga bapa² bila nak makan kat luar kan. Aku juga tak terkecuali. Kekadang fikir 44 kali…ok tipu. Fikir 3 kali jer…hahaha…sama ada nak makan kat luar ker, nak tapau/bungkus atau nak makan kat rumah? Kan 3 kali fikir tu…ngeeee…Nak² bila ada anak yang sedang nak membesar dan tengah lasak macam Ustaz Iman Qhalif tu. Menguji ketabahan dan kesabaran si ibu dan jugak abah nya. Tak terkecuali si abang bila si ibu dah tak larat nak handle si anak active. Apalagi…kita gunakan tenaga kerahan anak sulung lah yerp…hehehe…Bertabahlah anak sulung diluar sana.

Gaya..mutu..keunggulan. Budak anti sosial. Sekali 2 kerusi ko konker yer dik

Aku juga tak terkecuali bagi gajet kat anak². Tapi masalah nya gadjet ada satu. Anak nya ada 3. #makbanyakanak katakana. Acaner tu? Tak ke berebut² dibuatnya. Bagi lah plak samseng TAB yang dah mula ‘hang’. Macam nak suruh tukar baru jer…kahkahkah. Ok dah melencong plak. Sambung…Jadinya si abang terpaksa lah mengalah dengan adik². Sian anak sulung kan. Bagi dorang gajet pon sebab nak suruh duduk diam. Tak merayap sana sini. Macam dah tak der terknik lain dah bagi anak dok dediam kan. Ipad ngan samseng TAB jugak yang di umpannya…ppffttt…

Tapi dok diam pon sekejap jer lah. Especially siapa lagi kalau bukan Ustaz Qhalif tu. Skang ni dah tak takut kucing. Pantang Nampak kucing dah. Kucing takut dia skang nih. Asal nampak kucing jer kejar. Asal kejar jer mesti kucing berlari…erk…hehe… Pastu pantang nampak tangga. Iyerlah…dalam rumah tak der tangga. Dok apartment pon berkurung jer dalam rumah. Tu yang asal nampak tangga kat kedai nak main. Lagi satu hal, asal nampak jalan nak berlari. Sikit² dia jalan. Sambil jalan sambil jeling. Ibu perati jer ko dik. Sebelum ko berlari kat tengah jalan ibu dah bersiap sedia. Nangis Usain Bolt kalau tengok ibu berlari laju dari dia…ekekeke…

Erkkkk…ni nak citer pasal anak ker pasal tips nih? Macam dah lari topic plak. Bila citer pasal anak memang panjang mukadimah nya. Ok lah. Boleh cuba tips nih. Aku pon nak cuba jugak. No more gajet di kedai makan.

1) Restoran Pilihan

Restoran pilihan anda adalah restoran yang mesra anak² di mana anak anda bebas untuk bergerak ke sana dan boleh bermain dengan permainan yang dibawanya. Jangan sekali-kali makan di kedai tepi jalan kerana ia sangat merbahaya

Agak susah juga nak cari restoran mesra kanak² nih. Fast food restaurant banyak lah kot. Kena suggest kat pengusaha restoran lah soh letak signage ‘RESTORAN MESRA KANAK²/BAYI’ atau pon directory ‘RESTORAN MESRA KANAK²/BAYI’. Senang sket goggle kan. Terus kluar senarai. Tinggi harapan #makbanyakanak ni kan. Kiranya munasabah jugak apa cadangan aku nih.

2. Mainan Dan Buku

Bawalah mainan atau buku kesukaan anak anda. Sedikit sebanyak ia dapat membantu anda untuk ‘melekatkan’ anak anda ketika anda sedang menikmati makan malam.

Boleh try nih. Kena siap kan satu bag khas yang ada mainan, buku dan juga buku kaler² ngan kaler skali. Macam si kimi skang suka baca komik. Hurmmmm…mari kita cuba.

3. Snek Ringan

Untuk mengelakkan menuggu makanan yang dipesan terlalu lama, anda bawalah makanan snek (yang baik dan berkhasiat) kerana dikhuatiri anak anda akan mengamuk kerana lapar

Bawak cereal boleh lah kot. Biskut feveret anak² ker kan. Buah potong pon boleh lah jugak nih.

4. Raikan

Jadikan makan luar anda sesuatu yang menarik anak anda. Jika sebelum ini anda larang anak anda makan aiskrim, cuba berikan keizinan untuknya merasa aiskrim. Pasti dia suka dan duduk diam menikmati kelazatan aiskrim. Jadikan ia sebagai ganjaran untuk anak anda. Katakan padanya, jika anda jadi budak yang baik, anda akan bawanya sekali lagi ke restoran itu untuk makan aiskrim

Kalau bagi eskem kat anak², kena bawak baju lebih nih. Macam qhalif kalau makan dah sah² lah banyak tumpah ke baju dari yang masuk mulut kan. Tapi aku tak pernah lah larang anak² makan eskem. Cuma tak boleh lah hari².

5. Haramkan Gadjet

Gadjet tidak dibenarkan dibawa bersama ketika makan. Jadikan makan bersama ini sebagai aktiviti kekeluargaan. Gadjet hanya menjadikan ahli keluarga diam dan kurang berkomunikasi


Ada berani ker...hehehe...Peringatan buat diri sendiri juga. Situasi yang banyak kita lihat di mana² saja. Bukan kat kedai makan jer. Yang ni memang patut diharamkan masa makan. Skang pon aku jarang bawak HP gi kedai makan/restoran. Tinggal kat dalam keta jer. Kalau bawak pon cuma untuk amik gambar makanan…hahaha…pastu simpan balik.

Terima kasih pada SirapLimau.com sebab kongsikan tips yang berguna nih. Banyak parenting tips dalam website SirapLimau ni. Sila lah terjah. 

Note: Nak start survey harga tadika. Tahun depan qahiran nak di tadika kan...hehehe... 




Anak aku lettew...hehehe...Selamba jer ko kan dik. Sejak makin meningkat usia ni pangai pon sama naik kan. Dah pandai sentap skang ni. ...

ANAK Siapalah yang Terbaring ni!!!


Anak aku lettew...hehehe...Selamba jer ko kan dik. Sejak makin meningkat usia ni pangai pon sama naik kan. Dah pandai sentap skang ni. Si abang ngan kakak suka mengusik. Tapi si kakak yang paling over lah suka mengusik adik dia nih. Sampai terbaring lah. Aku ingat setakat nak duduk jer kat lantai tu. Sekali dibantainya baring skali. Pujuk² biasa tak jalan. Nak pujuk² manja gak...ppfftttt....

Ingatkan dah habis sentap. Sekali sampai depan rumah sentap lagi. Terbaring lagi kat lantai tu ha. Kalau duaplohpatjam nak sentap macam ni terbaring memang fengsan lah ibu ko nak pujuk dik. Tapi budak kalau sentap tak per. Nampak comel. Cer orang besar sentap? Buruk nya lah muka tu...ekekeke...Ikut sapalah suka sentap mentap ni dik...eerkkkk...Bukan ikut ibu dia tau *taknakmengakutu...hehehe...Tapi ibu tau awak ikut siapa. Meh tengok nih:


Abam Iman Hakimi satu ketika dulu. Haaaaa....kan dah cakap, bukan ikut ibu. Macam² perangai anak²  ni kan. Perangai yang adakalanya mencuitkan hati dan adakalanya rasa nak menyinga jer. Tapi sayang tetap sayang. Siapa yang tak sayang anak kan.

Note: Iman Qhalif dah tak takut kucing. Kucing takut dia...hahaha...Tapi si kakak masih tak boleh dekat ngan kucing. Nangis wei.



Sopan jer duduk ☺ Sila duduk dediam yer ustaz Qhalif. Abah nak tarah rambut tu. Memandangkan rambut Iman Hakimi dan Iman Qhalif ni ce...

Tarah...Jangan tak Tarah!!!

Sopan jer duduk ☺

Sila duduk dediam yer ustaz Qhalif. Abah nak tarah rambut tu. Memandangkan rambut Iman Hakimi dan Iman Qhalif ni cepat sangat panjangnya. Maka jalan penyelesaiannya adalah beli mesin potong rambut. Jimat sket duit. Sekali potong dah RM5-6.00. Kalau 2 kepala dah berapa kan. Pastu sebulan 2-3 kali nak kena gunting rambut. Cer kira berapa jumlahnya. Dalam jaman barang serba naik ni kena lah berjimat cermat sket.

Nasiblah si ustaz qhalif ni jenis dok diam time orang potong rambut. Cuma asik nak kibas² jer lah rambut dia yang jatuh kat badan tu. Ok gak En. Husaini ni potong rambut anak² dia. Ada bakat dah ni lalink. Mana tau bley buat keja part time gunting rambut khenn. Tak pon buka kedai gunting rambut ker nanti...hehehehe....

Note: Mata si ustaz tu dah mula bertahi. Panas dalam agaknya. Apa lagi ubat sakit mata yang paling power kalau bukan Susu Ibu kan. Alhamdulillah....tak bertahi dah. Memang thorrbaikkk lah.



Ok...mulai hari ni, aku akan paparkan foto 'SERUPA...tapi TAK SAMA'. Memandangkan idea blogging aku makin hari makin pupus. Ikut m...

SERUPA...tapi TAK SAMA - Part 1


Ok...mulai hari ni, aku akan paparkan foto 'SERUPA...tapi TAK SAMA'. Memandangkan idea blogging aku makin hari makin pupus. Ikut mood gamaknya. Datang hari banyak idea, banyak lah ceritanya. Datang hari idea nan hado, kita tepek gambar sajalah. Itu pon kalau rajin. Kalau boleh tak nak bagi blog sunyi sepi uols. 

Kita tengok gambar 'serupa...tapi tak sama' bahagian 1 >_<


Sama kan ☺☺. Gambar Iman Hakimi masa lahir tak banyak sebab si dia videokan. Masa tu kan femes dengan webcam. Camera pon tak der lagi masa tu. Pakai camera HP jer. Tapi tak per lah, janji ada untuk kenang-kenangan gambar aiman hakimi masa baby kan. Kita tunggu part 2 dan seterusnya pula yer.

Note: Agak busy hari ni. Nanti petang sikit daku ketuk pintu rumah kamu yer.



Pengenalan untuk Rumah Makan Cibiuk ^_^ Bermula dengan keenakan mencicipi hidangan masakan Sunda di Rumah Makan Cibiuk yang banyak ...

Rumah Makan Cibiuk @ Seksyen 7, Bangi


Pengenalan untuk Rumah Makan Cibiuk ^_^


Bermula dengan keenakan mencicipi hidangan masakan Sunda di Rumah Makan Cibiuk yang banyak terdapat di Bandung, sebuah kota yang begitu sinonim sebagai syurga membeli belah bagi rakyat Malaysia, sebuah impian akhirnya terlaksana untuk membawa keenakan masakan Sunda tersebut ke Malaysia. Bagi mereka yang selalu menunggu peluang ke Bandung untuk melepaskan kerinduan menikmati hidangan Sunda ini, kini anda hanya perlu menghidupkan kenderaan anda dan teruslah menuju ke Rumah Makan Cibiuk pertama Malaysia yang terletak di Tmn. Putra Kajang.

Last week aku berpeluang makan kat sini. Selalunya lalu jer. Teringin juga  nak makan tapi teragak² lagi. Sebabnya makanan indonesia kan. Takut tak kena dek tekak jer. Padahal restoran Ayam Penyet tu  pon makanan indon juga...cis...ngada kan. Bila dah asyik lalu jer, teringin pula nak mencuba sebab restoran asyik penuh jer. Ini dah good sign kan. Mungkin sebab makanan sedap.
Dan ternyata ramalanku benar belaka. Jenuh juga nak memilih sebab tak pernah makan masakan sunda lagi kan. Malam tu kami order set ini. Namanya Paket Kasterol Nasi Liwet....sebut betul² ☺☺. Ianya didatangkan bersama dua ekor ayan, tempe, tauhu, ulam-ulaman dan juga jering. Nasi dia memang lain dari yang lain sebab ada cili padi dalam tu. Pastu nasi dia wangi dan sedap. Ayamnya pon sedap bangat...arghhhhh...terbayang² sudah >_^.
Sumber: Gorgeous Melampau
Sambal plak memang variety. Macam² jenis sambal ada, nak pedas/tak pedas...pilih jer. Tapi untuk set yang kitorang amik ni, ianya didatangkan dengan Sambal Merah Cibiuk...sambal yang menggunakan tomato dan cabe merah. Memang sedap sebab tak pedas sangat. Sesuailah dengan tekak aku yang tak berapa nak tahan pedas ni kan. 
Sumber: Gorgeous Melampau
Ini antara menu² lain. Dekorasi pon cantik, simple dan bersih. Selesa lah nak makan. Service pon cepat juga.  Memang puas hati lah makan kat sini. Highly recommended especially buat orang² yang mengidam masakan sunda dan juga peminat sambal sebab macam² jenis sambal ada. 
 
Bila makan dengan anak...faham² lah kan. Nak bergambar pon tak boleh. Gambar² suma ehsan dari Google ^_^. Sekian entry Jalan-jalan cari makan sampai kenyang dari saya. Kalau nak tau more detail mengenai Rumah Makan Cibiuk, silalalah layari website Rumah Makan Cibiuk Malaysia.
Note: Hangin betul lah. Dah dua kali terima call dari agent insurance suruh beli produk dorang...haishhhhh...


Aktiviti hujung minggu. Bawa anak² gi swimming. Memula gi kat MBSJ, sekali kolam tutup lah plak. Nak gi putrajaya...dah jauh nak patah balik...

Berenang sampai Lebam

Aktiviti hujung minggu. Bawa anak² gi swimming. Memula gi kat MBSJ, sekali kolam tutup lah plak. Nak gi putrajaya...dah jauh nak patah balik. Finally...gi kolam DBKL. Tapi pukul 6.00 pm lah plak baru bukak. Kitorang sampai situ pukul 4.45 pm. Ada lagi sejam lebih. Alahaiiiiii...bebudak dah tak sabo nak mandi. Apalagi, gi isi perut dulu.

Abang yang teruja.

Si abang plak asyik membebel. Selagi tak dapat, selagi tu lah asyik bertanya itu ini. Penat mak nak jawab noks. Lepas isi perut, trus gi sana balik. Sampai² orang dah beratur nak baya. Dewasa 3 hinggit, kanak² sehinggit.


Bebudak kalau dah jumpa air memang tak hingat donia lah. Anak dara tu 1st time mandi kolam. Selalu berendam dalam baldi jer...kesiannnn..☺☺ Apalagi...mandi sampai kecut, gigil²...pastu kelaparan.


Qhalif si rambut pacak plak...hanya memerhati jer lah abang and kakak dia mandi. Mulut bebel²...nak mandi sama gamaknya. Last² lena di ulit mimpi. Bising² pon tak der hal nyer...tido tetap tido...hehehehehe...

Suram sebab anak dara tak sihat, nak dekat seminggu kena selsema dan batuk. Pagi isnin demam pulak. Pastu OTITIS kembali menyerang...berair...

Permulaan Tahun Baru yang suram

Suram sebab anak dara tak sihat, nak dekat seminggu kena selsema dan batuk. Pagi isnin demam pulak. Pastu OTITIS kembali menyerang...berair telinga sebab hingus kluar ikut telinga. Lagi parah bila asyik di garu telinga yang berair tu, habis merah...nampak luka sikit. Aduhhhhh...sian anak ku. Selangi selsema tak baik, selagi tu lah telinga akan berair. Tapi skang nih nampak dah kurang sikit...alhamdulillah.

Yang payahnya skang nih, anak dara tu susah nak makan ubat dah. Kalau dulu senang jer nak bagi makan, nganga jer mulut. Tapi skang sebaliknya...nak kena paksa bukak mulut. Itu pon banyak yang keluar dari yang masuk...alahaiiii...Mata si ibu pon dah nak jadi macam mata panda sebab tak cukup tido.

Bukan anak dara jer tak sihat, kami somi istri pon tak sihat gak. Si dia tak habis² ngan ulcer nya pastu smalam demam. Yang aku plak semalam dapat cuti sakit. Penangan Food Poisoning. Ya! allah...seksanya bila asyik bluekkk banyak kali. Asal makan/minum...suma kluar balik. Lemah badan di buatnya. Alhamdulillah...hari nih dah start keja.

Cuma antibody iman masih kuat lagi sebab tak kena tempias orang sakit kat dalam rumah tu. Tapi standby gak ubat untuk dia.

Tapi tak best lah, awal² tahun dah dapat cuti sakit...huhuhuhu...

Putra Rayyan Fitri. Iyer...mak dah jadi nenek uols. Sabtu aritu gi Seremban. Melawat cucu yang pertama bagi aku dan cicit yang pertama untu...

GRANNY In Da House

Putra Rayyan Fitri.

Iyer...mak dah jadi nenek uols. Sabtu aritu gi Seremban. Melawat cucu yang pertama bagi aku dan cicit yang pertama untuk emak. My niece safely delivered baby boy 9 September aritu. Baru² ni jer berpeluang nak melawat cucu.

Granny dan cucu. Abaikanlah muka yg tak bersedia itu.

Tujuan ker seremban bukan melawat cucu jer. Melawat ibu tercinta skali. Sejak dapat cicit aritu mak dah berkampung kat umah abg long. Lama betul tu tak jumpa. RIndu bangat seh. Rindu ngan orangnya ngan masakannya skali ☺☺☺.

Bila dah pegang baby rasa macam nak baby lagi plak....erkkkkk...muahahahaha...Sedap betul bau baby kan. Anak dara tu memula ok jer, tapi bila dah lelama pegang dah mula pandang²...jeling²...Mak cik muda jealous lah plak kan. 




Sana...sini...sinun dok citer and tayang gambar raya memasing. AKu...baru nak bukak citer ☺☺☺. Di mulakan dengan sehari sebelum raya. Pagi ...

Cerita Raya 2011

Sana...sini...sinun dok citer and tayang gambar raya memasing. AKu...baru nak bukak citer ☺☺☺.

Di mulakan dengan sehari sebelum raya. Pagi senin terus gerak gi umah mak. Hubby hantar aku, anak² ngan 3 buah bag, pastu trus gi keja. Kerja aku plak kemas rumah, pasang langsir pastu tolong mak kat dapur. Kalau malam raya memang aku tak cukup tido sebab kerja mengemas dapur adalah kerja aku. Biasalah kan...lepas masak juadah raya, dapur dah macam tongkang pecah.

Malam raya tu gak orang² masjid akan datang dari rumah ke rumah untuk bertakbir raya. Jangan tak tahu, kat area rumah aku masih ada lagi aktiviti macam nih. Tapi orang² lama dah tak ramai, banyak budak² jer. Seronok ah dorang sebab dapat banyak duit raya ^_^. Tiap² tahun memang ada aktiviti nih.

Pagi raya dah start sibuk. Sediakan juadah pagi sebelum gi sembahyang raya. Pepagi gak hubby kejutkan iman. Anak bujang tu sibuk nak gi masjid. Nak ikut abah solat raya kat masjid. Cuak gak hubby masa bawak iman gi masjid sebab hilang kejap. Rupa² nya gi kat kolam tgk ikan.

Posing dulu sebelum gi masjid.

Bila semua dah balik dari masjid, mulalah acara bersalam dan bermaafan. Syahdu lah plak kan. Pastu acara bergambar.


Rumah Hijau @ Keluarga Abang no. 2 bersama mak tercinta.


Rumah biru @ Keluarga aku lah ☺☺☺.


Gambar beramai². Gambar rumah oren...family kakak aku nan ado lah plak. Kat camera lain gamaknya. Time nih tak cukup korum, abang aku sakit perut, hubby plak tukang amik gambar, tak sempat nak masuk skali...haihhhh...

Mak bersama cucu² tercinta.

Selesai acara bergambar trus gi beraya umah jiran². Memang kenyang perut ah...asyik makannnnnnn jer.

Tahun nih kakak aku yang kat Terengganu and kat Bangi tu beraya kat KL. Abang yang no. 2 ni pon sama gak. Adik balik johor umah mertua. Abang Long ngan aku memang tiap² tahun raya umah mak dulu lah gamaknya ^_^. Tapi tu lah...susah betul nak kumpul ramai² amik gambar. Abang long ngan kakak aku lagi sorang sampai umah mak tengah hari. Bergambar pon mana yang ada jerlah.

Gambar aku ngan anak dara berdua lagi lah nan ado. Lepas mandi jer anak dara tu tido...haihhhh...trus lupa nak posing ngan anak² sebab sibuk beraya. Banyak gak rasa terkilannya. Gambar berempat, berdua ngan hubby, berdua ngan iman, gambar anak dara berbaju kurung, gambar anak bujang hensem bersampin...suma nan ado. Tak teringat nak amik....huhuhuhuhuhu...tu lah, sibuk makan juadah raya sampai lupa sumanya.

Raya kedua plak gi umah mak cik hubby kat puncak alam, pasru beraya kat umah member² dia area situ gak. Balik umah mertua pon raya ke 4 sebab dorang suma beraya kat Perak.

Itulah kisahnya....raya...makan...makan...makan dan makan jer lah. Menaikkan berat badan. Tapi aku terkejut nengok berat badan aku...tinggal 44 kg...hehehehehehehe...Makan banyak tapi berat naik tak banyak *_^

Memang buat onar betul anak² mak smalam noks. Sakit mata di buatnya. Bukan onar apa pon. Biasalah bebudak...buat sepah aja kerjanya. Adoiiii...

IBU sibuk memasak di dapur, ANAK buat ONAR di ruang tamu

Memang buat onar betul anak² mak smalam noks. Sakit mata di buatnya. Bukan onar apa pon. Biasalah bebudak...buat sepah aja kerjanya. Adoiiiii...ponek ibu ko nak kemas nak oiii...


Scene pertama: Anak dara nih dah pandai bukak kabinet TV, dalam tu ada buku. Si abang pon join memunggah skali. Abaikanlah gambar yang blur itu yer. Camera HP sajork.


Scene kedua: Si abang dah dapat barang yang di cari. Si adik plak masih mencari...memilih bahan yang sesuai untuk di baca...muahahahaha...


Scene ketiga: Finally...si adik dapat jugak barang yang di kehendaki. Si abang tukang cerita. Tapi si adik...sedap betul dapat makan buku tu yer.

Harap maklum, kawasan kejadian memang berselerak...abaikanlah. Tu baru kat situ bersepah, kat atas kerusi...haihhhhh...merata² barang mainan. Nak bagi anak senyap, gitu lah gamaknya, sepah pon sepah lah, janji mak boleh masak dalam keadaan aman yer noks. Melainkan.....


Anak dara nih menangis kalau ibu tak der depan mata atau kalau anak dara nih merayap satu rumah yang membuatkan energy si ibu berkurangan di sebabkan asyik angkat ► letak tempat asal ► anak dara merayap semula ► sampailah berkali² aku kena ulang benda yang sama. Penyelesainnya...duduk lah dalam BABY CHAIR tu ye nak.

Aku letak kat dapur. Bagi menan biar dia leka. Tapi bebudak biasalah, mana nak duduk lama².

Rutin harian hari². Amik anak dari nursery. Angkut 3 bag bawak naik tingkat 2. Pastu mesak, kemas sket²...tak larat tinggalkan jer, layang anak dan macam² lagi lah. Memang kurus di buatnya, tak yah susah² nak gi slimming centre ☺☺☺

Google Pic. Seronok, tapi penat...penat yang berbaloi hokey ☺☺☺. Yer lah, jaga anak sendiri kan. Sebenarnya aku tak kerja last week sebab j...

Bila seminggu menjadi SURIRUMAH SEPENUH MASA


Seronok, tapi penat...penat yang berbaloi hokey ☺☺☺. Yer lah, jaga anak sendiri kan. Sebenarnya aku tak kerja last week sebab jaga anak yang sakit. Takkan aku nak hantar anak yang sakit gi nursery gak kan. Memang tak patut lah. Kang tak pasal² berjangkit plak kat anak orang, tak ke menganiaya namanya tu. Dah lah penyakit nih berjangkit. Kesian kat anak dara aku tuh. Untukmu anak, ibu terpasa amik Emergency Leave. Alhamdulillah...pagi nih nampak dah ok.

Tapi tu lah, 'LEMAU' jadi nya bila duduk rumah. Keja aku asyik nak tidooooo je. Ntah apsal aku pon tak tau. Asal letak kepala kat bantal jer, senang jer mata ni nak lelap. Anak²....main jer lah. Si abang sibuk tengok kartun, boring kartun, buka CD Magic English dia pulak. Si adik plak...guling² jer lah kejanya. Angkat montot tak habis², nak merangkak katakan, tapi tak bergerak pon...ekekeke...Bila nangis, sua jer lah 'nenen', tapi mata tetap lelap...muahahahaha...

Macam mana lah nak jadi Fully Housewife nih. Nak masak pon rasa malas jer. Kalau tak kerana anak ngan suami nak makan, ku gagahkan jugak memasak. haihhhhh...buruk perangai betul. Tu baru seminggu jadi Fully HW. Tapi bila weekend ok plak, cergas. Ni penangan tak kerja on weekdays lah nih.

Inilah hasilnya: Petang smalam aku balik lewat, biasalah naik komuter kan, sesak & padat tak hingat nyer. Berdiri plak sebelah 'a...

Air tangan suami ☺☺☺

Inilah hasilnya:



Petang smalam aku balik lewat, biasalah naik komuter kan, sesak & padat tak hingat nyer. Berdiri plak sebelah 'awang gelap'...haaa...amik ko, dgn bau badan + bau arak, nak pengsan aku di buatnya. Memang penat betul lah. Masa hubby amik smalam dia ckp dia dah masak. So sweeettttt...Seronok nya haku sbb balik umah tak yah masak, bley relax sket (^_^). Sedap gak masakannya haruslah puji klo nak soh somi masak lagi. Tak sempat nak snap gambo sbb perut dah lapar. Lepas ni bley lah selalu masak yer yang. Hari ni syg nak masak apa plak?...ahaks...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...