Showing posts with label Emotional. Show all posts
Showing posts with label Emotional. Show all posts

Kalau korang tak tengok lagi, baguslah. Tak tengok pon tak apa sebab korang akan Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni. Menyesal sebab ...

Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni!!!

Kalau korang tak tengok lagi, baguslah. Tak tengok pon tak apa sebab korang akan Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni. Menyesal sebab bila kau dah tertengok tanpa tersengaja drama ni, kau akan menjebakkan diri dengan mereke-mereka yang dah lama terjebak. Memang Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni woihhh!!! Aku dah tak sabar nak tunggu next episode. 


Macam mana boleh terjebak??


Aku memang jarang tengok drama melainkan drama yang jalan ceritanya menarik. Lagi pon aku bukan kaki drama yang akan tunggu drama-drama baru muncul kat kaca tv tu. Selalu gak terbaca status pasal cerita ni kat FB. Best sangat ker citer ni. Kebetulan terbukak cerita Andainya Takdir hari selasa baru ni. Hamek kau... Bila dah terjebak tanpa tersengaja, memang kau akau tunggu lah kisah seterusnya kan. 

Bila tengok drama Andainya Takdir ni kan, kau akan rasa sakit hati yang teramat sangat. Memang hidup lah watak-watak dalam cerita  nih sebab kau yang tengok ni boleh emosi terlampau. Siap tertanya-tanya... ada lagi ker suami kaki pikul, panas baran tak bertempat dan cemburu buta gila khinzir macam tu? Wujud lagi ker mak mertua dan ipar yang suka menghasut dan suka berprasangka buruk macam tu sekali? Dan aku rasa memang ada pon sejenis manusia macam ni. Korang baca lah sinopsisi ni


Sinopsis Andainya Takdir 


Mengisahkan Fatihah (Nina Iskandar) yang tabah mempertahankan rumahtangganya dengan Airil (Shukri Yahya) yang sangat mencabar. Dikurniakan seorang puteri bernama Aleeya (Puteri Balqis). Kehidupan mereka tiga beranak sentiasa dalam keadaan genting kerana Airil merupakan sorang yang panas baran dan sangat cemburu buta. Apa jua aktiviti Fatihah akan dipantau oleh Airil. Kalau Airil tak berkenan dengan setiap perbuatan yang dilakukan oleh Fatihah, Fatihah pasti akan dipukul hingga lebam. 

Demi Aleeya, Fatihah yakin dia mampu bertahan dengan sikap suaminya. Kesengsaraannya bukan sahaja dengan sikap suami, tapi juga dengan sikap ibu mertuanya. Ibu mertua Fatihah (Sheila Mambo) seorang yang keras kepala, suka menghasut dan selalu berprasangka buruk selalu membuat Fatihah getir. Normah memang tak disenangi oleh orang kampung sebab sikapnya yang suka menuduh tanpa usul periksa. Fatihah juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa buli emosi Normah apabila segala permintaan Fatihah kepada suaminya ditentang olehnya. Airil pula sentiasa menyebelahi ibunya sehingga sering membuat Fatihah rasa terpinggir.

Pahit getir Fatihah bertambah lagi dengan iparnya, adik kepada Airil, Norlin (Annie Ariffin) yang obses kepada kanak-kanak sentiasa dengki terhadapnya kerana Norlin tidak mampu untuk mempunyai zuriat. Cemburu dengan Fatihah yang cantik, tambahan pula mempunyai Aleeya, seorang anak yang tidak kurang cantiknya dan bijak, Norlin sentiasa menghasut ibunya untuk memaksa abangnya pulang ke kampung kerana Norlin ingin bermain dengan Aleeya. Sekiranya tidak dituruti permintaannya, Norlin mengugut untuk tidak pulang ke kampung juga.

Sungguhpun Airil mempunyai masalah panas baran dan sentiasa memukul Fatihah, tapi dia sebenarnya terlalu menyayangi Fatihah. Airil juga berusaha untuk mengubah sikapnya dengan mempelajari cara-cara untuk mengawal sikap cemburu dan kemarahannya yang melampau itu.

Boleh bertahan ker perkahwinan Airil dengan Fatihah? Mampu ker Fatihah bertahan dengan cabaran kehidupan dia tu? Boleh berubah ker perangai Normah, Norlin dan Airil kalau nak dapatkan keluarga yang harmoni?

Kalau nak tahu, korang kena tengok sendiri kesudahan cerita Andainya Takdir... drama 16 episod setiap hari Isnin hingga Khamis jam 10.00 di TV3. Kalau dah tengok sekali mesti korang akan Menyesal Tengok Cerita Andainya Takdir Ni sebab akan rasa tak sabar nak tengok episod seterusnya. Selamat menjebakkan diri ☺☺

Note: Ada pengajaran yang boleh kita ambil dari cerita ni. Antaranya... Kalau dah perangai cemburu buta melampua batas sangat, tak payah lah bagi isteri bekerja.



Memang annoying sangat. Masa nak pinjam, bukan main lagi pujuk rayu. Terdesak sangat nak pakai duit. Si pemurah hati ni pon bagilah pinjam....

Dah Pinjam Tak Reti Nak Bayar | Annoying Sangat!!!!

Memang annoying sangat. Masa nak pinjam, bukan main lagi pujuk rayu. Terdesak sangat nak pakai duit. Si pemurah hati ni pon bagilah pinjam. Orang hati tisu memang macam ni. Tak boleh tengok orang yang dalam kesusahan. Bagi lah pinjam. Bila si peminjam ni dah ada duit lebih, boleh pulak lupa dengan hutang dia. Sengaja buat-buat lupa? Memang lupa ingatan yang dia pernah berhutang? Atau memang jenis dah berhutang tak reti nak bayar balik.

Yang aku hairan, berjalan sana sini ada duit. Makan best-best ada duit. Beli itu ini, ada jer duitnya. Tapi kenapa hutang orang kau tak reti nak bayar? Alahhhh… Si pemberi hutang tak minta hutang dia. Relax lah. Hello!!!! Kau tahu tak yang si pemberi hutang ni rasa malu nak minta hutang dia di bayar. Kau sebagai penghutang faham-faham sendiri lah nak bayar. Tak kan nak tunggu orang mintak baru nak bayar. Selagi tak mintak selagi tu lah kau tak bayar yerp.

Baca... fahamkan dan mohon terasa pada yang berkenaan (Sumber: SINI)

Ada yang lagi best. Dapat duit berpuluh ribu. Tapi hutang orang yang dah lama tu tak reti nak bayar. Orang yang bagi duit ni sangat lah bagus nak menolong kau. Dapatkan balik barang kau sebab kesian tak ada transport nanti. Dulu kata nak ganti. Sebelum dapat duit, siap minta nombor account. Bila dah dapat duit, terus kelabu mata. Hutang orang yang kau janji nak bayar… janji tinggal janji. Boleh pulak kata duit dah simpan masuk TH. Tak boleh ker asingkan duit hutang kau dulu?

Kisah diatas berdasarkan kisah orang disekeliling aku. Entahlah… Bila cakap pasal HUTANG ni aku jadi sakit hati. Tak takut dosa ker? Tahu kan dosa berhutang ni. Even kau mati syahid, tapi kalau ada hutang yang kau tak langsaikan, roh kau akan tergantung. Nak halalkan? Bukan sikit… Makan ribu. Si pemberi hutang pon bukan orang senang. Gaji cukup-cukup makan. Kadang-kadang tak kluar makan sebab nak jimat duit.

Kalau kau mampu halalkan semua hutang orang pada kau, kau memang hebat. Aku tak sehebat itu nak halalkan semua. Duit gaji bulan² banyak tolak sebab bayar hutang kereta dia yang dibeli atas nama aku. 10 tahun aku terpaksa menahan azab bayar hutang koperasi sebanyak RM11,200.00. Satu jumpah yang besar untuk orang bergaji kecik macam aku ditambah dengan kos sara hidup yang tinggi.


Untuk yang berhutang tapi tak reti nak bayar balik. Bak kata [Dr Zulkifli Mohamed Sharif]… Si pemberi hutang minta hutang di bayar bukan kerana pentingnya hutang itu. Tetapi adalah usaha kita untuk menyelamatkan si penghutang dari menerima pembalasan tidak membayar hutang di akhirat kelak. Tak bagi… kesian. Dah bagi… Senyap seribu Bahasa. 

Note: Masih menunggu hutang aku dibayar.



Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung?...

Biarkan Anak Balik Sekolah Seorang Diri | PARENTS... Please Take Note

Perkongsian dari group Bandar Baru Bangi Community. Apa perasaan korang bila baca statement ni? Rasa biasa? Atau tak ada perasaan langsung? Kalau tak ada rasa apa-apa memang korang jenis tak ada perasaan. Aku yang baca ni rasa macam nak nangis... Speechless. Terus teringat dekat anak sendiri yang tengah sekolah tu. 


Dari komen-komen yang aku baca. Budak ni sekolah dekat Seksyen 7, Bangi. Rumah dia dekat Seksyen 8, Bangi. Kelas koko setiap hari Rabu. Kalau ada kelas koko dia kena blik sekolah jalan kaki. Kelas koko habis pukul 4.00 pm kalau tak silap. Kalau korang nak tahu, dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu jaraknya boleh tahan jauh jugak. Kau kena lalu roundabout. Jalan yang boleh tahan sesak. Tak tahu lah kalau budak ni lalu short cut. Tapi dari penceritaan, budak ni ikut roundabout dan bukan jalan short cut.

Kau bayangkan dengan keadaan cuaca yang ada masa nya hujan dan panas terik. Dan kebetulan petang rabu tu hujan. Balik sekolah jalan kaki dalam keadaan hujan dan basah. Allah... Kesian sangat-sangat. Yang aku hairan, parents budak ni tak risau ke dengan keselamatan anak dia ni? Buatnya yang nak tumpangkan anak dia balik tu orang jahat? Zaman sekarang kau kena fikir keselamatan anak jugak. Zaman dulu dengan sekarang lain. Dulu aku pergi sekolah agama jalan kaki jer. Agak jauh jugak dari rumah. Tapi dulu jenayah tak macam sekarang. Totally different.

Bersangka baik. Mungkin 2 bijik kereta yang ada kat rumah tu rosak. Kalau rosak, kau kena ada planning macam mana nak amik anak. Atau mungkin emak budak ni ada masalah lain yang buat dia tak boleh amik anak dia. Atau mungkin mak dia dalam pantang. Kalau korang nak tahu, dah 5 orang pernah hantar budak ni balik. Maknanya parents dia memang tak kisah pon pasal keselamatan anak dia. Baca nih:


Tahun lepas mak dia dalam pantang. Tahun ni? Pantang jugak ker? Bagi aku simple jer. Kalau kau dan suami ada hal dan memang tak boleh amik anak balik dari koko, kau cakap dengan anak tak payah pergi kelas koko. Kalau anak kau nak pergi jugak, kau upah lah jiran atau van untuk tolong ambilkan. Hari biasa aku tak tahu budak ni balik macam mana. Yang cerita ni kalau ada kelas koko (kokurikulum) mak dia suruh balik jalan kaki. 

Kalau korang nak tahu, budak ni Darjah 6. Owh... mungkin parents ni nak ajar anak dia berdikari. Hello... Kalau nak ajar anak berdikari, bukan macam ni caranya. Ini kau dah bahayakan nyawa dan keselamatan anak kau sendiri. Orang jahat ada dimana-mana. Depan mata kau pon diorang boleh culik inikan jalan kaki sorang balik rumah. Petik jari jer. 

Aku anak balik lambat pon aku dah risau even dia naik van sekolah. Ada satu hari tu dah pukul 7.30 pm pon tak sampai rumah lagi, Aku dah risau. Selalunya pukul 7.00 pm dah sampai rumah. Suruh husband call van. Rupanya van hantar budak lain dulu sebab budak tu sakit perut. Lega rasa. Nak biar anak aku main kat luar pon aku dah risau. Inikan nak biar anak balik jalan kaki. Tapi since diorang dah sekolah ni, baru aku bagi kelonggaran sikit nak main kat bawah. Dengan syarat, abang dia kena ada. 

Macam Iman Hakimi pulak, since dia dah berkawan ni, aku limitkan jarak dia. Paling jauh pon pergi flat sebelah dengan surau jer. Habis majlis kat surau terus balik. Lebih dari tu tak boleh. Kekadang aku naik risau nengok budak-budak naik basikal. Melintas jalan besar pergi kedai. Allah... tak risau ker parents dia biarkan anak naik basikal tanpa pengawasan orang dewasa. 

Untuk budak ni memang aku sedih dan kesian sangat-sangat. Aku tak dapat bayang kan budak sekolah balik jalan kaki dalam keadaan hujan. Kalau korang duduk bangi, korang boleh tahu jarak dari seksyen 7 nak ke seksyen 8 tu. Boleh tahan jauh tau. Kalau rumah dekat dengan sekolah aku tak kisah. Semoga anak ini sentiasa dibawah lindunganNYA. Syabas pada warga Bangi yang prihatin hantar budak ni balik. For you PARENTS... Tolonglah... Jangan abaikan keselamatan anak. Jangan bahayakan nyawa anak sendiri. 

Bukan nak mengaibkan parents budak ni sebab aku pon tak tahu siapa parents dia dan budak tu pon aku tak kenal. Cuma kita amik pengajaran dari cerita ni. Jangan bila jadi apa-apa yang tak elok pada anak baru nak menyesal. 

Note: Even aku suka bertekak dengan anak-anak, tapi bab keselamatan diorang aku jaga betul-betul, Especially kalau kat luar. Lantak lah kau nak pandang-pandang jeling-jeling bila aku jerit kat anak. Yang penting anak aku ada depan mata. Sebab si qhalif dengan qhahirah ni suka jalan menonong... ppffttt...



Mau tak menggelabah bila temperature kereta tiba-tiba naik. 1st time kena nih. Dan aku pon tak tahu yang itu tanda-tanda yang kereta sedang...

Bila Temperature Kereta Tiba-Tiba Naik !!!

Mau tak menggelabah bila temperature kereta tiba-tiba naik. 1st time kena nih. Dan aku pon tak tahu yang itu tanda-tanda yang kereta sedang mengalami high temperature... ppffttt... Memang boleh membahayakan nyawa betul woihhh!!! Kereta boleh terbakar. Kisahnya.....


Balik kerja petang isnin tu. Cuaca hari isnin tu memang panas semacam lah. Macam biasa... Masuk jer kereta terus bukak tingkap kereta. Dah sejuk sikit baru on aircond. On the way balikk tu aku rasa macam aircond tak berapa function. Rasa panas even kau dan kukak 2. Lepas tu terpandang meter dashbord kat sebelah kanan. Erkkkk... Kenapa bar tu naik tinggi sangat?? Yang aku perasan kalau normal bar tu hanya 3 jer. Tak per... Aku buat relax. Off aircond and bukak tingkap. Tapi bar macam tu jugak. Dia turun 4 pastu naik 5.

Aku tak terfikir lagi yang itu tandanya kereta dalam high temperature. Sampai Tadika Qhalif. Aku off enjin. Tapi pelik sebab kereta still berbunyi. Macam bunyi kipas berpusing. Pada hal enjin dah mati. Arghhhh... Mesti ada something wrong somewhere nih. Aku on off engine, pon macam tu jugak bunyinya. Tak per... Amik Harraz pulak. Sampai nursery aku buat benda yang sama. Masih berbunyi. 

Rasa tak sedap hati, aku call husband. Tapi Husband tak boleh nak agak apa masalahnyaa. Aku record and amik sekali gambar meter hantar dekat husband nak tunjuk gambaran sebenar. Sementara tu aku on off kereta nak tahu bunyi ada lagi ker tak. Ok... dah tak ada. Aku masih tak terfikir lagi bahawa bahayanya memandu dalam keadaan temperature tinggi. Terus drive nak amik Qahirah pulak. Dah nak keluar simpang husband call suruh balik rumah terus. Tu tanda temperature kereta tinggi. Kereta boleh terbakar.

Ok... Nasib tak keluar simpang lagi. Terus patah balik rumah. Kereta pon bawak slow-slow and aircond tak bukak. Parking kereta. Off engine tapi masalah yang sama jadi. Bunyi macam kipas masih terpasang. Relax jap. On off macam aku buat kat nursery tadi. Menjadi... phewwwww... Qahirah balik petang tu naik van sekolah.

Apa Nak Buat Bila Temperature Kereta Naik?


Sepatutnya bila temperature kereta dah tinggi kau kena cepat-cepat berhentikan kereta di tepi jalan. Buka bonet depan, biarkan seketika enjin sedikit sejuk barulah periksa apa yang rosak. Alhamdulillah... Allah pelihara perjalanan balik aku anak beranak. Kau bayangkanlah aku drive dari Cyberjaya ke Bangi dalam keadaan meter 5 bar (macam dalam gambar tu). Tak ker bahaya. Bila tak tau ilmu pasal kereta macam ni lah. Main redah jer.

Antara penyebab boleh mengakibatkan suhu naik antaranya air cooling radiator kering, radiator tersumbat, drain screw radiator longgar, tidak menutup penutup radiator dengan baik, sensor suhu tak betul, hos penyambung ke radiator bocor, water pump rosak atau tersumbat, kipas radiator atau termostat rosak. Hamek kau... Satu benda pon aku tak tahu. Yang aku tahu, tempat isi air tu masih penuh. 

Semalam dah hantar kereta masuk bengkel. Terpaksalah emergency leave semalam. Pagi hantar kereta petang baru siap. Total kena RM210. Dalam keadaan nak tunggu gaji ni kan. Faham-faham jer lah :-(

Note: Orang perempuan, sila amik tahu pasal kereta. Peringatan buat diri sendiri.



Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat...

Musim Sakit!!!

Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat office dah risau. Ingat nak balik awal dalam pukul 4.00 - 4.30 pm macam tu. Tapi bila tadika dah call kata qhalif nangis, pukul 3.15 pm dah gerak balik. Sampai jer tadika, terus bawak gi klinik. Tapi.... Doctor cakap tak demam pon. Mungkin panas dah kurang sikit agaknya. Tapi standby jugak lah ubat demam.

Sekali malam tu demam panas. Ditambah dengan selsema dan batuk pulak si anak soleh Qhalif ni. Kerisauan kau bertambah bila demam tak kebah dah masuk 4 hari start dari hari khamis. On and off datangnya. Lepas tu muntah beberapa kali. Di tambah dengan ceri beri. Double triple risau kau. Maka ke klinik lah jawabnya hari isnin tu. Doctor suruh buat blood test takut Denggi. Lagi pon demam nak masuk seminggu kan. Kau faham-fahamlah area Bangi tu. Memang wanted area bagi nyamuk Aedes. 

Jadi riuh bilik doctor sebab budak tak sihat tu takut kena cucuk. Melalak-lalak dibuatnya. 2 kali kena cucuk sebab tak jumpa jalan. Dapat result beberapa minit lepas tu. Alhamdulillah... Normal. Cuma ada jangkitan bakteria. So... Doctor bagi ubat antibiotic. Memandangkan balance cuti tinggal 2 hari setengah sebab hari jumaat dah Emergency Leave, dengan muka tak malu aku minta MC sebab jaga anak yang tak sihat. Nasib doctor sangat memahami.

Minta juga advice doctor sama ada boleh hantar qhalif sekolah atau tak hari selasa tu. Tapi doctor cakap jangan sekolah kan dulu. Malam tu pulak virus Iman Qhalif dah merebak dekat Iman Hakimi pulak.... huhuhu... Demam pulak si anak sulung malam isnin tu. Ibu kau dah 2 hari tak kerja ni. Nak suruh abah take over, si abah pon busy. Acaner ni???


Penyelesaiannya... Aku hangkut anak-anak pergi office. Letak dalam bilik kosong. Nasib bos tak ada. Bawak bekalan ubat sekali. Macam anak-anak aku ni, diorang jenis demam malam. Siang ok jer. Alhamdulillah... pagi ni dah kebah demam Iman Hakimi. Kita tengok malam ni. Si Iman Qhalif pulak dah ok. Cuma batuk dengan selsema jer tak hilang lagi. Hari ni dah start skolah. Semoga terus sihat lah hendaknya yer anak-anak. Harap-harap tang berjangkit pulak dekat Qahirah dengan Harraz. 

Macam ni lah dugaan ibu berkerjaya. Emergency Leave, Medical Leave, Annual Leave... memang Cuti kau habis untuk anak-anak jer. Tambahan anak kau dah bertambah. Lagi kena banyak standby cuti. Sebab tu kalau ada invitation on weekday aku terpaksa tolak. Sebab sayang cuti. 

Note: Kalau full moon memang ramai orang sakit ker? 


14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun. Ini lah birthday girl nya... Selamat Hari Lahir Mak ku sayan...

Selamat Hari Lahir MAK!!!

14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun.


Ini lah birthday girl nya... Selamat Hari Lahir Mak ku sayang. Dah 78 usia mak. Alhamdulillah... masih bertenaga lagi. Cuma tak boleh nak masak dah sebab tak berapa nak kuat kalau berdiri lama. Berat badan mak turun mendadak since beberapa tahun lepas. Tak tahu kenapa. Sebelum ni mak kita berisi tau. Sekarang dah kurus... huhuhu... Makan banyak pon berat tak boleh nak naik dah.

Sejak dah tak sihat nih, duduk rumah jer lah. Dulu mak active join group marhaban. Ada jer jemputan setiap minggu. Macam-macam buah tangan lah bawak balik. Baju marhaban berpasang-pasang. Cantik-cantik pulak tu.. hehehe... Solat terawih tak tinggal. Habis terawih masuk tadarus pulak. Mak ada jugak mengajar kawan dia mengaji. Cuma sejak sakit ni semua berubah. Dah tak boleh nak active macam dulu. 

Sedih jugak lah tengok keadaan mak macam tu. Apa pon syukur sebab mak masih boleh uruskan diri dia sendiri. Just small celebration untuk birthday girl sabtu haritu. Di usia 78 tahun dengan kehadiran 26 cucu dan 3 cicit. Lagi 2 cicit still dalam perut lagi... ngeeee... Untuk mak, semoga mak dilimpahi kesihatan yang berpanjangan serta diberkati kehidupan didunia dan diakhirat. I love you so much Mak 

Note: Rindu nak rasa masakan mak. Since mak sakit dah lama mak tak masak sebab kudrat dah tak kuat :-(



Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasukan Darjah 1. Keesokannya pulak Majlis K...

Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah 2016


Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasukan Darjah 1. Keesokannya pulak Majlis Konvokesyen. Memang hari Qahirah lah last week. Orientasi Darjah 1 tu nanti aku share yerp. Harini nak share pasal Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah ni dulu sebelum aku lupa. 


Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah yang berlangsung pada 27 November haritu buat dekat Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Kalau Iman Hakimi dulu buat kat dewan Auditoriun Akademi Percukaian. Siap ada kompang bagai. Memang meriah. Turn Qahirah pon meriah jugak. Cuma dewan agak kecik sikit lah. Tapi tak per. Kami parents ni tak kisah pon. Janji majlis berjalan dengan lancar. Pagi tu kan hujan. Majlis yang dijangka start pukul 7.30 am. Tapi masa kitorang sampai dalam pukul 8.30 am majlis baru nak mula.

Atas: Bacaan Surah Al-Mulk. Bawah: Kalam Jamaei

Risau jugak sebab dah lambat kan. Rupanya ada lagi parents yang terlambat. Bila dah ada handbag baru ni, memang kau susah sikit lah nak amik gambar. Harap kan husband jer yang amik kan. Majlis dimulakan dengan bacaan Al-Quran. Lepas tu ucapan dari orang kuat PASTI dan juga ADUN. Diikuti dengan bacaan Al-Quran oleh semua murid PASTI. Kalau tak silap diorang baca Surah Al-Mulk. Insof hemak kau sebab anak hafal kau yang tua bangka ni tak hafal... ppffttt... Pastu Kalam Jamaie. Kalau yang tak tau lagi apa itu Kalam Jamaie ni, ianya macam coral speaking lah. Tapi versi Bahasa Arab.

Last sekali baru lah acara penyampaian sijil untuk murid-murid PASTI 6 tahun dan juga penyampaian sijil untuk murid-murid yang cemerlang. Dan bersambuang pula acara cabutan bertuah. Tapi kau punya nombor tak naik-naik. Ntah bila lah nak jadi yang bertuah. Yang sedihnya bila diorang mainkan playback anak-anak PASTI nih. Aktiviti diorang sepanjang tahun. Alahaiiii... Ibu kau pulak yang touching. Anak relax jer.

Pinjam gambar yer Cikgu Mas

Dengan Cikgu Wardah. Tudung dah cabut... ppffttt...

Tahniah Qahirah. Tahun depan dah naik Darjah 1. Perjalanan masih jauh lagi ni kakak. Terima kasih juga pada cikgu-cikgu pasti diatas didikan dan tunjuk ajar yang diberi. Jasamu cikgu akan kami kenang selalu. Kalau korang nak tahu, cikgu-cikgu PASTI Siti Sarah ni memang setia. Dari Iman Hakimi 5 tahun start sekolah dekat PASTI Siti Sarah ni, cikgu-cikgu tak pernah berubah. Masih cikgu yang sama. Yang berubah bila tambah cikgu baru. I is sangat salute dengan cikgu-cikgu nih.



Last but not least, sesi bergambar dengan anak lah. Kenangan di hari Convocation anak gittew kan. Ibu kau punyalah ayu tersenyum. Dapat kat anak-anak? Boleh pulak sama posing korang erk. Perosak gambar betul lah.

Note: Nest year giliran Iman Qhalif pulak sekolah dekat sini ☺


Pejam celik pejam celik... Laaaa... Dah sebelas tahun AKU TERIMA NIKAHNYA . Tarikh 26 November 2005 menjadi saksi berakhirnya kisah cin...

Alhamdulillah... Dah 11 Tahun Hidup Bersama


Pejam celik pejam celik... Laaaa... Dah sebelas tahun AKU TERIMA NIKAHNYA. Tarikh 26 November 2005 menjadi saksi berakhirnya kisah cinta kami. Berakhirnya status tunang dengan bergantinya status Suami dan Isteri. Tarikh yang tak kan pernah luout dalam ingatan. Dengan 5 kali lafaz tu. Nasib tak kena mandi dengan air kolam masjid kan... Hahahaha... Gementar yerp. 

Alhamdulillah... Sebelas tahun yang penuh dengan memori... Suka, duka, pahit, manis...cukup rencah nya. There are things we don't want to happen but have to accept. Things we don't want to know but have to learn. Bukan mudah nak pertahankan mahligai yang kita bina bila dugaan datang menjelma. Dugaan yang buat kau berubah 360 darjah kalau iman kau tak kuat. Kunci untuk semua ini adalah 'SABAR' dan 'REDHA' untuk setiap ujian yang datang. 

Happy 11th Anniversary suami. Pimpinlah tangan isterimu ini ke Syurga ALLAH. I will continue to gather all my strenght to love you. Inshaa'allah... jika dengan izinNYA. Sebelas tahun usia perkahwinan dengan kehadiran empat penyeri rumahtangga... Alhamdulillah... Terima kasih atas ucapan dan doa yang diterima di FB dan juga IG. Aamiin untuk doa-doa tersebut. Hanya allah yang dapat membalasnya. Smoga ada doa-doa kalian semua yang di angkat olehNYA.

Note: Baru sebelas tahun. Perjalanan masih panjang lagi. 



Biar tak ada elektrik dari tak ada air. Hazab woihhhh!!! Especially untuk orang-orang yang ada baby dan anak-anak kecik macam #makanakempat...

Air Oh! Air

Biar tak ada elektrik dari tak ada air. Hazab woihhhh!!! Especially untuk orang-orang yang ada baby dan anak-anak kecik macam #makanakempat ni ha.


Kisahmyaaaaa... Memang ada gangguan bekalan air kat area Seksyen 7 Bangi last week. Mungkin kat apartment ni termasuk sekali. Tapi disebabkan ada air tangki besar, air memang sentiasa ada. Dengan bangganya kau pon tak der lah tadah air. Sebab sebelum-sebelum ni kalau ada masalah air, umah aku ni tak putus airnya. Ada jer mengalir. Tapi kali ni sebaliknya. Kau hingat air tangki tu tak kan habis ker? Hamik kau. Maghrib semalam masa nak amik wudu' terperasan air dah kecik.

Apalagi... suruh kimi tadah air dalam tong putih. Alahaiii... kecik jer tongnya. Tak besar mana pon. Pastu isi dalam baby tub. Tong air kat umah aku memang nan hado. Tadah jer lah dalam bekas yang ada. Sempat lah tadah dan sempat jugak lah basuh sket pinggan mangkuk. Pastu air terus mati. Husband tak der. Biasalah... standby dah nak masuk 3 minggu kot. Kebosanan tahap langit ketujuh sebab mereput jer kat rumah woihhh. Ni semua gara-gara air... ppffttt...

Whatsapp husband kata air dah tak der. Bebudak ni aku suruh tahan dari nak membuang. Tunggu air ada kalau nak membuang pon... hahaha... Sekali husband call nak hantar air. Perghhhh... Mentang-mentang orang rumah kerja SYABAS kan. Sekejapan lori air sampai masuk apartment. Aku pon mulalah selongkar bekas yang boleh di isi air. 

Meriah rumah malam semalam. 1st time kot SYABAS hantar air kat rumah aku tu. Iyerlah... orang kuat SYABAS kan duduk situ... hehehehe... Seronok tengok jiran-jiran happy dapat air. Pagi ni air dah ada. Tapi.... alahaiiii... Malu-malu nak keluar. Kecik bebenor pastu keruh sket airnya. Tak puas rasanya mandi pagi ni. 

Pengjarannya... Sila beli tong air yerp. Kena standby jugak even rumah kau duduk tu ada tangki air yang besar. Semoga bekalan air pulih seperti sedia kala lah hendaknya. Sian kami anak beranak ni yang dah dekat sebulan mereput kat rumah sebab husband kena standby.

Tanya jugak husband, kenapa tak der notis gangguan bekalan air? Kata dia kalau kes air empangan tercemar, macam mana nak bagi notis. Air kena tutup on the spot. Tak kan nak bagi notis dulu baru nak tutup air. Minum air tercemar korang nanti. Lain lah kalau dah rancang awal-awal macam nak bersihkan air empangan. Notis di beri terlebih awal pada pengguna. Macam bekalan letrik. Tetiba tak der letrik. Apa puncanya? Notis pon tak der. Macam tu jugak dengan masalah air. Kita pon tak boleh nak expect macam mana boleh berlaku masalah air nih. 

Apa-apa pon terima kasih kat SYABAS sebab hantar air. Dorang dah buat sebaik mungkin nak agihkan air kat tempat-tempat yang tak der air. Standby tiap-tiap hari dari 8 malam sampai 8 pagi. Habis standby buat kerja hakiki pulak. Pastu sambung standby lagi. Kekadang tak cukup orang. Hangin gak kekadang dengan orang yang tahu merungut jer. AKu pon kena tempias gak bila suami asyik standby. Kau ingat tak penat ker uruskan anak-anak sorang diri hari-hari pagi, siang, petang dan malam?

Sekian luahan perasaan dari isteri pekerja SYABAS... muahahaha....

Note: Minggu ni mnggu exam. 

Bukan sebarang permintaan. Memang banyak permintaan dari anak². Setakat nak buku kaler... Nak kaler warna atau nak makanan si ibu boleh bag...

Bila Anak Buat Permintaan

Bukan sebarang permintaan. Memang banyak permintaan dari anak². Setakat nak buku kaler... Nak kaler warna atau nak makanan si ibu boleh bagi lagi. Tapi permintaan nan satu ni buat ibu garu kepala yang tak gatal, pening kepala secara tiba² dan hati rasa sendu tak semena². Permintaan dari the one and only Princess in my heart. Apa permintaannya???


Haritu #qahirah request:

Q: Ibu... Nak baby lagi
I: Tu, kan ada baby #ImanHarraz 
Q: Tapi kita nak baby girl. Sian kita sorang² pompuan. Tak der kawan 😔😔

Kau ghase??? Touching sentap syahdu dan macam² emosi bercampur baur ibu kau ni dengar nak. Tak der permintaan lain ker kakak? Masih terbayang sakit bersalinkan Iman Harraz bulan february haritu. Ni dia nak soh kau beranak lagi. Nak soh bagi dia adik pompuan. Kalau ibu beranak lagi dapat plak baby boy. Acaner tu kakak?


Alahaiiii kakak. Kawan jer lah ngan ibu yerp kakak. Walau pon ibu garang. Walaupon ibu hari² jadi makkauhijau dan tarzan. Skang ni kita ayik jadi kawan bergaduh jer. Sebab kakak suka cari pasal dengan ibu kan. Kekadang ibu sengak suka cari pasal ngan kakak.... Hahahaha.... Tapi satu hari nanti kita pasti akan jadi kawan baik jugak kakak. Sebab dalam umah tu kita berdua jer pompuan kakak. 

Korang jangan usul kat aku soh beranak lagi sorang yerp. Umur dah makin lanjut ni memang tak sesuai dah nak mengandung lagi, Cukuplah pengalaman [Penangan Darah Rendah] yang buat aku pitam kat skolah Qahirah awal tahun haritu. Korang yang masih muda ni silalah menambah umat Muhammad. Kalau mengandung dah melebihi usia 35 tahun memang terasa kelainannya. 

Lagi pon expenses untuk anak² kecik ni makin meningkat. Baby jer skang ni RM450 kat tempat aku. Paling tinggi kat area Bangi ni RM500 untuk seorang baby. Tu belum masuk expenses lain lagi. Kalau boleh memang tnak tutup kilang dah. Tapi kita hanya merancang. Siapa kita yang nak menidakkan apa yang telah dirancangkan olehNYA. Kalau diberi rezeki lagi, aku terima. Setiap anak tu dah tertulis rezekinya kan. 

Note: Bila nak citer pasal raya ni haaaa... ☺☺☺ 


Happy ibu bila anak dah sihat. Kalau boleh tak nak anak² jatuh sakit lagi. Biar ibu yang sakit. Tapi jangan anak. Sakit ni ibarat musuh...

Alhamdulillah.... Iman Harraz dah Sihat


Happy ibu bila anak dah sihat. Kalau boleh tak nak anak² jatuh sakit lagi. Biar ibu yang sakit. Tapi jangan anak. Sakit ni ibarat musuh ketat bagi seorang ibu. Tapi siapa kita nak menidakkan penyakit tu datang kan. Semuanya dari DIA. Apa yang seorang ibu boleh buat, tingkatkan immune system anak supaya anak kebal dari sebarang jangkitan penyakit. Erkkkk… panjang plak mukadimahnya. 

Ni nak share. Si dobot Iman Harraz dah sihat. Ahad malam masuk hospital. Tengah hari khamis dah kluar hospital. Penginapan 5 hari 4 malam kami anak beranak kat situ. Sian Harraz. Tak habis² dengan dugaan. Dari lahir sampai lah sekarang. Naik turun klinik dalam pantang. Naik turun hospital. Asyik kena cucuk. Baru nak masuk 4 bulan dah 2 kali masuk hospital. Nak kena mandi Bunga awak ni harraz. 

Saat yang paling aku tak tahan, bila kena buat fisio. Tepuk² belakang badan dan dada. Pastu kena suction. Perghhhh… Memang aku tak tengok. Tak sanggup nak hadap. Luluh rasa hati. Baby kan…. Mana pandai buang kahak. Sampai tahap aku rasa macam nak jolok jer tekak si harraz ni nak bagi dia muntah. Rasa jerrrr… tapi tak buat pon…haha…Sampai kau rasa geram tiap kali anak batuk. Siap marah² batuk ngan kahak… ‘eeeiiii…jahat betul lah batuk ngan kahak ni’… Macam lah batuk ngan kahak tu ada perasaan….ppffttt…

Elok jer dok diam kena neb. Siap nak pegang lagi benda tu ☺

Kahak banyak dah terkumpul kat paru² kanan. Yang paling merisaukan, doctor cakap darah harraz dah kena jangkitan kuman. Risau giler. Tapi doctor tak cakap tahap keseriusan nya macam mana. Just on antibiotic, nebulizer dengan fisio. Baik jer harraz masa kena neb. Dok diam jer. Lega rasanya kot. 
Alhamdulillah… Sepanjang duduk spital harraz tak demam. Cuma batuk tu yang teruk. 

Terima Kasih kawan² ibu doakan Harraz.

Terima Kasih tak terhingga buat kawan² semua atas kiriman doa untuk Iman Harraz cepat sembuh. Rasa nak peluk sorang² nak ucapkan terima kasih. Hanya allah yang dapat membalasnya. Terima kasih jugak buat suami ngan anak² yang setia berulang alik bukak puasa dan sahur sama² kat hospital. Sesungguhnya bukak puasa dan sahur kat hospital sangatlah tak best…huhuhu… Doakan Iman Harraz terus diberi kesihatan yang baik. Next follow up lepas raya ni. Hope everything ok.

Note: Musim orang sakit. Hospital kat Bangi (An-Nur & Az-Zahrah) penuh. Aku siap call dulu KPJ Kajang tanya ada katil kosong ker tak. 




Dah petang baru nak update ko. Orang dah nak balik masak untuk buka posa pon. Pepetang baru datang idea nak menulis. Tengok gambar terus laj...

Sarung Tangan Comel

Dah petang baru nak update ko. Orang dah nak balik masak untuk buka posa pon. Pepetang baru datang idea nak menulis. Tengok gambar terus laju jari ni menari² dipapan kekunci. Daripada tak der entry, kisah sarung tangan pon bley jadi bahan cerita gak kan...ekekeke...Ok... Kisahnya:


Sarung tangan sapa lah yang tertinggal ni erk. Comel jer nengok. Ni gara² si hemak lupa nak letak sarung tangan si anak dalam bag, Bag dah selamat letak kat kereta. Maka si hemak pon simpanlah sarung tangan ni dalam poket seluar. Dah sampai ofis tetiba rasa apsal lah poket seluar aku ni kembung semacam. Hurmmmmm... sarung tangan si Harraz rupanya.

Dah dok ingatkan dalam kepala dah ni nak letak sarung tangan dalam bag...haaishhhh...lupa jugak. Dah lah pagi ni anak soleh tu pakai sarung tangan sebelah jer. Sebab sempat potong kuku sebelah tangan dan lagi sebelah tak sempat nak potong. Tunggu anak tido dengan hemak dia sekali tumpang tido....ppffttt...

Nasib lah anak. Jangan muka calar balar sudah lah. Kuku cepat sangat panjang. Memang aku tak suka pakaikan sarung tangan kat Harraz. Melainkan kalau kuku dia panjang dan aku tak sempat nak potong. Nak ajar stimulation gittew kan. Skang kalau pakaikan sarung tangan dia asyik dok hisap lah sarung tangan tu sampai basah. 

Sarung tangan bila dah basah memang berbau lah. Masam bau tangan tu. Tapi bau tangan yang masam tu sedap plak bila di cium²...hahahaha... Korang pon sama kan. 


Budak banyak akal. Suka nau buat mata juling cenggitu. Semalam follow up check-up. Ada sedikit kerisauan. Smoga doa aku di bulan yang mulia ini di perkenankan olehNYA. 21 June ni ada follow up lagi. Hope everything back to normal. 

Note: Alhamdulillah... masuk 2 hari berpuasa aku masih dapat bertahan lagi. Production susu pon meriah seperti biasa. Mind setting dan makanan yang betul adalan sangat penting untuk ibu menyusu dibulan puasa nih.




Apsal gebu sangat ha??? Gewam ibu nengok tau. Rasa macam nak gigit² jer. Dah macam drumstick KFC...hahaha... Alhamdulillah...membesar b...

Peha tu...Peha...!!!


Apsal gebu sangat ha??? Gewam ibu nengok tau. Rasa macam nak gigit² jer. Dah macam drumstick KFC...hahaha... Alhamdulillah...membesar bagai johan si Harraz skang ni. Ibu dia makin kurus cikeding. Anak makin menambah berat badan, Zat² ibu dah pegi kat anak gamaknya. Sluar jeans jaman anak dara pon dah muat....woot...woot...

Jumaat lepas Harraz demam. Terpaksalah si ibu amik emergency leave. Sedih nengok anak demam. Bila dah masuk nursery ni kena siap sediakan mental, fizikal dan emosi yang kental. Demam dah baik skang ni selsema dan batuk plak datang...huhuuhu... Doa aku biarlah aku yang demam, batuk selsema. Jangan lah budak debab ni yang tak sihat. Ibu kalau tak sihat masih kebah lagi buat kerja² rumah. Anak kalau tak sihat kena pantau siang malam.


Suka sangat buat mata cenggitu. Dah nak masuk 3 bulan dah si debab harraz ni. Cepat betul masa. Please lah...please don't grow up so fast boleh tak. Sebab bau baby ni sedap sangat. Air liur basi pon wangi...muahahaha... Tak sabar nak balik gomol awak ni debab. Kaki borak si debab ni. Tu yang syiok melayan ☺☺

Note: Nak kena amik jugak jab pneumococal vaccine nih. Extra precaution.


AssalamuAlaikum kawan² ibu. Memandangkan ibu saya sibuk sebab baru balik dari cuti bersalin. Jadinya saya mengambil alih tugas ibu harini. ...

Iman Harraz Husaini | Cerita Anak ke Empat

AssalamuAlaikum kawan² ibu. Memandangkan ibu saya sibuk sebab baru balik dari cuti bersalin. Jadinya saya mengambil alih tugas ibu harini. Ibu pon belum citer pasal saya dalam blog ibu ni kan? Biarlah saya sendiri yang bercerita mengenai kisah hidup saya yang baru muncul dalam keluarga 2 bulan yang lepas. Cerita suka dan duka yang saya lalui bersama ibu, abah, abang² dan kakak saya.


Nama saya Iman Harraz Bin Husaini. Lahir pada 29 February 2016. Ibu kata saya lahir tahun lompat. Maknanya 4 tahun sekali baru sambut hari lahir. Tapi tak per, ibu kata buat apa kita nak ikut kalender omputih tu. Kita ikut lah kalender islam kita…kalender Hijrah kan. Sepatutnya due date saya 17 March 2016. Atau mungkin awal seminggu dari tarikh jangkaan. Tapi ibu tak sangka dan ibu terkejut sebab saya lahir lebih awal. 

Beberapa jam lepas lahir

Ibu cakap saya ni anak istimewa dari abang² dan kakak saya sebab dah lah saya lahir tahun lompat. Saya melompat kluar plak dalam kereta. Ibu cakap dia tak sempat nak masuk labour room…dah tak larat nak jalan sebab saya dah tak sabar sangat nak keluar. Alhamdulillah…saya selamat melihat dunia walaupon mendarat dalam kereta. Sian ibu saya yang melahirkan saya dalam keadaan yang buat orang kelam kabut.


Kalau ibu lambat pergi hospital kemungkinan saya dilahirkan kat rumah. Tapi Alhamdulillah ibu sempat sampai spital walaupon depan emergency door spital. Berat saya masa lahir 3.1 kg di usia kandungan ibu masuk 37 minggu. Lepas jer saya lahir, nurse terus bawak saya naik. Ibu cakap kandungan gula dalam badan saya rendah. 

Ibu saya sedih sangat sebab tak dapat nak breastfeed saya on the spot sebab nurse cakap nak naikkan gula dalam badan saya cepat² dan perlu di beri Susu Formula. Ibu nak jugak breastfeed saya tapi nurse bagitau takut susu lambat kluar dan kadar gula dalam badan saya makin turun. Sedih sangat² ibu saya. Tapi demi keselamatan saya ibu terpaksa benarkan nurse bagi FM.


Lepas 2 jam baru saya dibenarkan duduk dengan ibu. Baru lah saya dapat merasa nikmat air susu ibu. Itu baru permulaan. Selepas beberapa hari dilahirkan, saya diserang jaundice. Hari keenam saya admitted sebab bacaan jaundice saya tinggi. 3 hari saya duduk bawah lampu. 2 malam saya tido tanpa ibu disisi. Saya tau ibu saya sangat sedih. Hanya baju peneman tidur ibu untuk 2 malam ketiadaan saya. Hari² ibu datang melawat saya dan bawa bekalan susu ibu untuk saya minum.

Banyak lagi yang saya nak citer. Pasal pengalaman ibu bersalin dalam kereta. Pasal prolonged jaundice saya. Pasal jangkitan kuman yang jahat hinggap kat saya dan juga pasal saya demam yang buat ibu nangis tengah² malam. Tapi biarlah ibu yang cerita. Bulan depan saya ada follow up check-up. Doctor nak scan perut saya. Nak check buah pinggang saya ok ker tak. Mohon kawan² ibu doakan urusan saya dan ibu dipermudahkan olehNYA. dan doa supaya saya membesar dengan sihat yerp.


Ok lah kawan² ibu. Saya berhenti sampai sini dulu. Terima kasih sudi baca cerita saya. 

Note: Maafkan ibu saya kalau asik citer dan up gambar pasal saya lepas ni. Ibu excited dengan kehadiran saya  ☺☺



Hasil memborong. Bila dah jadi ibu ni, ada dua benda yang menjadi kegilaan. Gila tengok baju/barang bebudak dengan gila tengok buku. L...

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur @ MAEPS


Hasil memborong.

Bila dah jadi ibu ni, ada dua benda yang menjadi kegilaan. Gila tengok baju/barang bebudak dengan gila tengok buku. Lupakanlah hasrat nak beli barang untuk diri sendiri sebab end up barang² anak jugak yang dibelinya.

Jumaat haritu menggila jap. Mau tak gila, buku murah² hoi!! berdesup dari office ker MAEPS Serdang. Ni 2nd time kot aku gi pesta buku. Last pergi tak ingat tahun bila. Tapi kat PWTC. Gi hari jumaat tak ramai sangat orang.

Sampai² jer mestilah cari parking dulu kan. Parking pon tak der lah crowded. Tapi nak naik kat dewan tu agak mencabar sket sebab berbukit. Ada disediakan transport. Tapi kita jalan kaki jer lah. Exercise gittew. Nengok orang kluar dewan bawak seplastik buku. Wow!! Murah sangat ker sampai banyak dorang borong.

Masuk jer dewan dah nampak Ana Muslim. Tetiba aku jadi blur jap. Tak tau nak terjah booth yang mana satu. Diskaun sana sini. Belek² buku.. Pilih² buku.. Jalan² cari buku. Gila jap lah nengok banyak sangat buku² murah yang best² sampai tak tau nak pilih tang mana. Last² ni lah hasil mencandat buku.


Buku ni satu singgit. Tanjat mak nyah. Apsal murah sangat haa!! Kulit tebal plak tu. Memang rugi lah tak beli. Buku untuk pra sekolah.


Ni plak tiga RM10. Murah ker mahal? Ker normal harga buku cenggini? Gasaklah. Dah beli pon.


Buku latihan. RM3.50 jer. Tapi cover bukan kulit tebal. Banyak buku latihan macam ni. Ada yang cover kulit tebal RM1.00 satu. Tapi kat dewan sebelah. Aku tak sempat masuk. Member office yg masuk dewan tu bagitau. Dewan khas untuk cari buku² latihan dan rujukan untuk skolah.


Buku bacaan untuk anak2. Ada less 15%. Memang tengah cari buku2 ni. Dah add cart kat website bookcafe. Kebetulan gi Pesta buku pastu jumpa plak buku² ni. Rembat terus lah kan. Buku 'IBU KUINGIN TAHU' pon memang dah lama nak beli tapi tak terbeli2. Sekali jumpa kat booth Telaga Biru. Ada less plak 20%. Terus beli.

Overall memang best lah. Tempat sejuk. Cuma nak memanjat gi dewan tu agak letih sket lah. Tapi demimu buku. Kalau tak kerana masa yang membataskan, memang banyak buku lagi yang nak diborong sebab murah. Tu baru satu dewan jer yang masuk. Dewan2 lain tak sempat masuk lagi... Huhuhuhu...

Hari ni last day Pesta Buku Antarabangsa. Silalah serbu. Rasanya mau lagi murah buku kalau dah last day nih. Rasa tak puas hati gi jumaat haritu sebab banyak buku yang tak sempat dibelek. Ada dewan yang tak sempat nak masuk. Tak sempat nak tengok novel sebab banyak orang borong novel. Tunggu tahun depan lah plak. 

Note: Buku yang ada tak habis baca lagi dah tambah buku baru... Hurrmmmm....
posted from Bloggeroid




Cakkkkkk...   #makempatanak  Ada yang windu dengan kita tak...hehehehe...perasan plak nak ada orang rindu kat dia. Tapi kita rindu...

Dimulakan dengan BISMILLAH...

Cakkkkkk... 

 #makempatanak 

Ada yang windu dengan kita tak...hehehehe...perasan plak nak ada orang rindu kat dia. Tapi kita rindu nak baca blog awak² semua. Masa pantang tak bley nak melayari tenet sangat. Nak jimat quota punya pasal kan. Orang pakai prepaid cenggini lah. Kena berjimat cermat. Free² nanti kita terjah blog awak² semua yerp. Kerja setimbun pon dah sedia menanti nih.  

Hari ni 1st day bekerja. Rasanya....Ya ampunnnnn...Rasa malas nya. Rasa nak mengulit ngan baby jer. Biasalah bila dah lama cuti kan. Bila dah lama tak drive pon rasa lain macam. Rasa macam baru belajar bawak keta plak...hahahaha... over sangat plak ko ni. Dua bulan cuti ko. Mana pegang steering. Bebaru ni jer start deive. Nasib lah ingat lagi jalan nak gi office pagi nih...kahkahkah...


Haishhhhhh... Belum tengah hari dah tak sabar nak balik. Rindu ngan budak domok² ni. Tengoklah tu...menyengih sampai tak nampak mata. Sedih jer hantar baby pagi ni. Baru 2 bulan dah kena gi nursery. Huntunglah uols yang masih ada parents. Boleh tolong jagakan sampai 4 - 6 bulan pon dah kira ok. Nak hantar nursery tak der lah risau sangat sebab dah beso sket kan. 

Ok lah. Pam susu dah mula memanggil² tu. Tanggungjawab ibu menyusu cenggini lah. Kena curi masa sket untuk mengepam. Aku pon dah tak tau nak tulis apa nih. kBai!!

Note: Cepatlah pkul 5.30 pm. 



Rindu dengan blog. Dah lama tak mencurahkan luahan perasaan kat sini. Ntah ada orang baca ker tak ni. Maklumlah... Orang baru dapat baby. Bl...

Pantang Oh! Pantang

Rindu dengan blog. Dah lama tak mencurahkan luahan perasaan kat sini. Ntah ada orang baca ker tak ni. Maklumlah... Orang baru dapat baby. Blog pon jadi sunyi sepi... Hurmmmm...



Ni maktang nak buat luahan perasaan. Harini masuk 31 hari berpantang. Tapi tak macam orang berpantang pon. Semuanya gara2 jaundice. I hate you jaundice. 1st time handle anak kena jaundice yang lama. Sampai admitted 2 hari kat spital masa baby baru 6 hari. Abang2 ngan kakak dia dulu tak lama macam ni.

Konon sbelum bersalin dah setting nak pantang betul2. Nak berbengkung 44 hari. Nak jaga makan. Tapi kita hanya merancang. Ditakdirkan yang baby kena jaundice.

Makan pon tak macam orang pantang. Halia, kunyit, lada hitam... Tak makan. Takut nak makan.

Naik turun klinik kesihatan lah maktang dalam hari. Naik turun tangga berkali2. Kluar malam gi KK sebab husband keja siang. Tawakal jer lah maktang bawak baby dalam hari memalam. Tu jer masa yang ada. Darurat ko. Tapi aku yakin yang DIA ada untuk jaga kami.

Skang ni follow up kat Hospital Serdang plak. Sebab jaundice tinggi sangat. Dr private cakap Breastmilk jaundice. Dr gomen cakap prolonged jaundice. Memang makan bulan jugak lah nak hilang prolonged jaundice nih.

Memang terganggu betul emosi aku yang dalam pantang nih. Especially masa baby admitted 2 hari kat hospital. Baby baru 6 hari kot. Bengkak mata nangis sebab baby tak der disisi.

Tambah terganggu bila baby kena cucuk amik darah. Allah... Luluh hati. Nangis maktang dibuatnya. Kalau kat KK cucuk kat kaki. Spital plak cucuk kat tangan. Asik kena cucuk jer lah baby aku.

Pagi ni kena buat urine test lagi for the 3rd time. 2nd time buat last week urine mungkin dah tercemar... Katanya. Sakit jer hati aku dengar. Dr cucuk kat ari2 baby plak tu. Nak tgk ada jangkitan ker tak. Hope suma ok.

Dugaan allah nak bagi kan. Redho dan berlapang dada jer. Mungkin ada hikmah disebaliknya. Kuning baby pon nampak dah mula hilang. Dan harap sangat hilang terus. Tak sanggup lagi dah tengok baby kena cucuk.

Note: Doakan baby kita cepat sembuh yer.

posted from Bloggeroid

Tak der angin.. Tak der citer tetiba dah bersalin yerp... Hehehe... Biarlah rahsia gittew. Saja jer nak buat kejutan. Tapi baby ni la...

Leap Year Baby | Alhamdulillah... Dah Bersalin!!



Tak der angin.. Tak der citer tetiba dah bersalin yerp... Hehehe... Biarlah rahsia gittew. Saja jer nak buat kejutan. Tapi baby ni lagi lah buat kejutan kat ibu abah dia. Dah lah kluar tahun. Dalam keta plak tu..ppffttt...

Alhamdulillah... Urusan bersalin dipermudahkan olehNYA. Citer bersalin kali ni agak Epic dan istimewa. Tak sempat masuk labour room pon sebab baby dah tak menyempat nak kluar. Kalau Qhalif dulu sampai spital dah bukak 6 cm. Kali ni plak dah full dilate dalam keta.

Maka bersalin lah dalam keta dengan bantuan midwive dan nurse. Nasib tak terbesalin kat umah. Memang aku jenis mudah bersalin gamaknya.

Kronologi bersalin tu nanti aku citer. Tips mudah bersalin pon nanti aku sharing. Both ibu dan anak sihat. Berpantang pon sendirian berhad jer.
Ok lah. Nampaknya aktiviti blogging stop buat sementara. Bergantung pada masa. Hurrmmmm... Macam tak caya jer anak dah 4  .

Note: Sedap betul bau baby kan 

Kalau nak buat giveaway/contest. Tak kira lah contest kat BLOG, IG atau FB. Silalah buat dengan jujur dan ikhlas. Janganlah biarkan pem...

Mana Hadiah Saya??


Kalau nak buat giveaway/contest. Tak kira lah contest kat BLOG, IG atau FB. Silalah buat dengan jujur dan ikhlas. Janganlah biarkan pemenang tunggu hadiah berbulan² lamanya. Kalau tak terhandle, tak payah lah nak buat giveaway/contest. Sebab tu lah aku malas nak join giveaway/contest blog. Mana yang dapat tu, alhamdulillah. Yang tak dapat langsung pon ada. Detail suma dah bagi. WhatsApp lagi. Tak kan terlepas pandang kot? 

Jenis aku, tak der nya aku nak tanya banyak² kali. Dah bagi detail suma, so pandai² lah pos hadiah tu. Nak Tanya penganjur hadiah dah pos ker belum. Hoiiii!!! Ko lah kena follow up dengan pemenang. I is kecewa dengan penganjur macam ni. Tak per…aku anggap tak der rezeki jer lah. 

Back to the story. Last year aku ada join giveaway kat IG. Alhamdulillah…rezeki menang 2nd runner up. Tak perlu lah aku sebut IG apa. Detail aku dah bagi on 13 October 2015. 22 October 2015 dorang reply kata akan pos hadiah tu. Aku tau time tu dorang sibuk buat preparation untuk launching produk. Tak per. Aku kan seorang yang tabah dan sabar. 

25 October 2015 dorang email kata nak pos ke esokan harinya dan akan bagi tracking number. Ok…fine. Esoknya 26 October 2015 dapat email lagi. Bunyinya…. Good news! Instead of giving you something that you might not like, the team decided to give you a RM160 gift voucher where you can use to purchase any piece from our website. Erkkkkk…gittew pulak. Bagi aku, tak kisah lah hadiah apa pon ko nak bagi, aku as pemenang terima dengan hati yang terbuka. 

Ok lah kalau dah macam tu. Hati dah ada sikit rasa terkilan. Bila dah sibuk² tu. Aku lupa pasal voucher. Kena redeem sebelum 31 December 2015. Jadinya bila aku teringat, gi lah redeem hadiah on 30 December 2015…pphheewwww… last minute punya kerja. Nasib sempat. Dorang reply on 13 January 2016 minta address. Agak lewat jugak tu. Bley plak aku tersalah isi. Kat mailing address tu aku gi letak email address…bengong… Tu lah, kelam kabut sangat kan. Tu yang salah. 

Aku reply email dorang on 14 January 2016 bersama dengan address yang diminta. Tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu. Ko kira harini dah berapa haribulan? Dari bulan October 2015 sampailah February 2016…bayang hadiah pon tak nampak2. Hari² dok Tanya reception… ’ada barang akak tak’’tak der kak’. Frust hokay. Barang yang tak tunggu dah dapat tapi barang yang di tunggu² tak dapat². Tolak bulan November nak masuk berapa bulan dah nih. Tapi hadiah yang dijanjikan tak sampai² jugak. 

Baju menyusu jer kot. Kat website tak der plak tulis ‘out of stock’ atau ‘pre-order’. Tak cukup staff? Mustahil. Sehelai jer pon bajunya. Terlepas pandang? Takkan ko tak check order customer?? Tak per lah… bersangka baik.

Pagi in aku dah email. Aku tunggu lagi sampai next week. Kalau tak der gak. Hurrmmmmm...memang janji manismu betul lah gamaknya. Mau gak aku reveal produk apa. Aci tak.

Note: Bukan tunggu baju jer. Cheque GTM pon tak sampai² lagi ni...ppffttt...


gambar ulang tayang jer Alhamdulillah...misi nak potty training Iman Qhalif berjaya. Bukan mudah nak potty training ni sebenarnya. Seb...

Potty Training Qhalif | Mission Accomplished!!!

gambar ulang tayang jer

Alhamdulillah...misi nak potty training Iman Qhalif berjaya. Bukan mudah nak potty training ni sebenarnya. Sebelum ni dah try buat. Tapi Qhalif nampaknya masih belum bersedia. Jadinya...cuti panjang yang ada baru ni, aku manfaatkan sepenuhnya masa yang ada. 

Kalau sebelum ni siang Qhalif tak pakai pampers. Pastu asal nak yak jer mesti minta pampers. Tapi skang ni no more pampers untuk tido malam dan nak kluar gi jalan². Seronok bukan main IbuAbah sebab anak soleh Iman Qhalif dah berjaya jimatkan perbelanjaan bulanan untuk beli pampers. Good job son. 

Agak mencabar sebenarnya nak potty training anak ni. Lebih² lagi kalau si anak belum betul² bersedia. Tipu lah kalau aku cakap dalam tempoh nak potty training tu aku tak marah kat anak. Dah banyak kali cakap, tapi kencing tetap merata. Tak sempat nak masuk toilet gittew. Kencing time tido. Memang menguji kesabaran. Tu belum berak tercicir lagi. Nasib keras. Kalau cair?? Sambil lap lantai sambil kesat air mata dibuatnya.

Kunci untuk semua ni adalah SABAR. Ko nak ajar anak free diapers. Tapi bila anak ko tak sempat gi toilet, ko marah. Acaner tu? Hilang semangat budak tu nak belajar. Practice make perfect kan. Kena lah step by step. Tak kan harini ajar esok ko dah expect anak tu dah pandai. No..no..no... Kena lah bagi anak tu masa untuk adapt bila tak pakai pampers.

Bila siang anak dah pandai kencing sendiri. Cuba plak waktu malam. Aku start tak pakaikan pampers waktu malam last week. Itu pon sebab terlupa. Sekali bangun pagi memang kering. Pastu weekend haritu try lagi. Erkkkk...kering lah toto. Dengan tak der alas² nya lah. Start dari haritu sampai lah harini memang tak pakai pampers waktu malam dah. Tapi make sure soh anak kencing dulu sebelum tidur yerp.

Bila dah malam pon tak pakai pampers. Kita pergi ke next step. Jangan pakaikan pampers waktu nak keluar jalan² plak. Sebelum ni tak confident. Siap bersoal jawab laki bini...'Nak pakaikan pampers ker tak ni bang?'...Tanya si isteri. 'Ntah...pakai jer lah'...jawab laki. 'Kita cuba dulu tak pakaikan pampers. Try ajar'...jawab si isteri. Kebetulan sabtu tu kluar. Qhalif pon rela bila kluar tak pakai pampers. Kalau sebelum ni memang  minta pampers. Maknanya?? Dia dah bersedia lah tu. 

Amazingly...dia tak terkencing dalam seluar pon. Tapi kita kena kerap tanya kat anak sama ada dia nak kencing/berak atau tak. Hari pertama keluar jalan² berjaya. Hari kedua gi majlis kawin pon tak pakaikan pampers dan berjaya jugak. Perasaan teruja nya bila anak dah free dapers tu hanya DIA jer yang tahu. 

Lepas ni nak ajar basuh yak sendiri plak. Kalau yak aku kena tunggu kat toilet sebab dia tak confident lagi nak dok kat toilet bowl tu. Tak per...dah pandai yak kat toilet pon ibu dah bersyukur nak. Try gak soh dia basuh yak sendiri. Bley plak anak soleh ni cakap 'kita geli lah ibu'...ppffttttt....

Gittew lah kisah aku dan potty training nya, Terpanjang plak. Next entry aku share tips untuk potty training plak yerp. Lain orang lain caranya kan. 

Note: Tak yah risau pasal harga pampers lagi dah ☺☺


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...