AFB Feeds

Showing posts with label Emotional. Show all posts
Showing posts with label Emotional. Show all posts

14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun. Ini lah birthday gir...

Selamat Hari Lahir MAK!!!

14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun.


Ini lah birthday girl nya... Selamat Hari Lahir Mak ku sayang. Dah 78 usia mak. Alhamdulillah... masih bertenaga lagi. Cuma tak boleh nak masak dah sebab tak berapa nak kuat kalau berdiri lama. Berat badan mak turun mendadak since beberapa tahun lepas. Tak tahu kenapa. Sebelum ni mak kita berisi tau. Sekarang dah kurus... huhuhu... Makan banyak pon berat tak boleh nak naik dah.

Sejak dah tak sihat nih, duduk rumah jer lah. Dulu mak active join group marhaban. Ada jer jemputan setiap minggu. Macam-macam buah tangan lah bawak balik. Baju marhaban berpasang-pasang. Cantik-cantik pulak tu.. hehehe... Solat terawih tak tinggal. Habis terawih masuk tadarus pulak. Mak ada jugak mengajar kawan dia mengaji. Cuma sejak sakit ni semua berubah. Dah tak boleh nak active macam dulu. 

Sedih jugak lah tengok keadaan mak macam tu. Apa pon syukur sebab mak masih boleh uruskan diri dia sendiri. Just small celebration untuk birthday girl sabtu haritu. Di usia 78 tahun dengan kehadiran 26 cucu dan 3 cicit. Lagi 2 cicit still dalam perut lagi... ngeeee... Untuk mak, semoga mak dilimpahi kesihatan yang berpanjangan serta diberkati kehidupan didunia dan diakhirat. I love you so much Mak 

Note: Rindu nak rasa masakan mak. Since mak sakit dah lama mak tak masak sebab kudrat dah tak kuat :-(



Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasu...

Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah 2016


Last week punya cerita. Hari sabtu bersamaan dengan 26 November 2016 ada Orientasi untuk kemasukan Darjah 1. Keesokannya pulak Majlis Konvokesyen. Memang hari Qahirah lah last week. Orientasi Darjah 1 tu nanti aku share yerp. Harini nak share pasal Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah ni dulu sebelum aku lupa. 


Majlis Konvokesyen PASTI Siti Sarah yang berlangsung pada 27 November haritu buat dekat Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Kalau Iman Hakimi dulu buat kat dewan Auditoriun Akademi Percukaian. Siap ada kompang bagai. Memang meriah. Turn Qahirah pon meriah jugak. Cuma dewan agak kecik sikit lah. Tapi tak per. Kami parents ni tak kisah pon. Janji majlis berjalan dengan lancar. Pagi tu kan hujan. Majlis yang dijangka start pukul 7.30 am. Tapi masa kitorang sampai dalam pukul 8.30 am majlis baru nak mula.

Atas: Bacaan Surah Al-Mulk. Bawah: Kalam Jamaei

Risau jugak sebab dah lambat kan. Rupanya ada lagi parents yang terlambat. Bila dah ada handbag baru ni, memang kau susah sikit lah nak amik gambar. Harap kan husband jer yang amik kan. Majlis dimulakan dengan bacaan Al-Quran. Lepas tu ucapan dari orang kuat PASTI dan juga ADUN. Diikuti dengan bacaan Al-Quran oleh semua murid PASTI. Kalau tak silap diorang baca Surah Al-Mulk. Insof hemak kau sebab anak hafal kau yang tua bangka ni tak hafal... ppffttt... Pastu Kalam Jamaie. Kalau yang tak tau lagi apa itu Kalam Jamaie ni, ianya macam coral speaking lah. Tapi versi Bahasa Arab.

Last sekali baru lah acara penyampaian sijil untuk murid-murid PASTI 6 tahun dan juga penyampaian sijil untuk murid-murid yang cemerlang. Dan bersambuang pula acara cabutan bertuah. Tapi kau punya nombor tak naik-naik. Ntah bila lah nak jadi yang bertuah. Yang sedihnya bila diorang mainkan playback anak-anak PASTI nih. Aktiviti diorang sepanjang tahun. Alahaiiii... Ibu kau pulak yang touching. Anak relax jer.

Pinjam gambar yer Cikgu Mas

Dengan Cikgu Wardah. Tudung dah cabut... ppffttt...

Tahniah Qahirah. Tahun depan dah naik Darjah 1. Perjalanan masih jauh lagi ni kakak. Terima kasih juga pada cikgu-cikgu pasti diatas didikan dan tunjuk ajar yang diberi. Jasamu cikgu akan kami kenang selalu. Kalau korang nak tahu, cikgu-cikgu PASTI Siti Sarah ni memang setia. Dari Iman Hakimi 5 tahun start sekolah dekat PASTI Siti Sarah ni, cikgu-cikgu tak pernah berubah. Masih cikgu yang sama. Yang berubah bila tambah cikgu baru. I is sangat salute dengan cikgu-cikgu nih.



Last but not least, sesi bergambar dengan anak lah. Kenangan di hari Convocation anak gittew kan. Ibu kau punyalah ayu tersenyum. Dapat kat anak-anak? Boleh pulak sama posing korang erk. Perosak gambar betul lah.

Note: Nest year giliran Iman Qhalif pulak sekolah dekat sini ☺


Pejam celik pejam celik... Laaaa... Dah sebelas tahun AKU TERIMA NIKAHNYA . Tarikh 26 November ...

Alhamdulillah... Dah 11 Tahun Hidup Bersama


Pejam celik pejam celik... Laaaa... Dah sebelas tahun AKU TERIMA NIKAHNYA. Tarikh 26 November 2005 menjadi saksi berakhirnya kisah cinta kami. Berakhirnya status tunang dengan bergantinya status Suami dan Isteri. Tarikh yang tak kan pernah luout dalam ingatan. Dengan 5 kali lafaz tu. Nasib tak kena mandi dengan air kolam masjid kan... Hahahaha... Gementar yerp. 

Alhamdulillah... Sebelas tahun yang penuh dengan memori... Suka, duka, pahit, manis...cukup rencah nya. There are things we don't want to happen but have to accept. Things we don't want to know but have to learn. Bukan mudah nak pertahankan mahligai yang kita bina bila dugaan datang menjelma. Dugaan yang buat kau berubah 360 darjah kalau iman kau tak kuat. Kunci untuk semua ini adalah 'SABAR' dan 'REDHA' untuk setiap ujian yang datang. 

Happy 11th Anniversary suami. Pimpinlah tangan isterimu ini ke Syurga ALLAH. I will continue to gather all my strenght to love you. Inshaa'allah... jika dengan izinNYA. Sebelas tahun usia perkahwinan dengan kehadiran empat penyeri rumahtangga... Alhamdulillah... Terima kasih atas ucapan dan doa yang diterima di FB dan juga IG. Aamiin untuk doa-doa tersebut. Hanya allah yang dapat membalasnya. Smoga ada doa-doa kalian semua yang di angkat olehNYA.

Note: Baru sebelas tahun. Perjalanan masih panjang lagi. 



Biar tak ada elektrik dari tak ada air. Hazab woihhhh!!! Especially untuk orang-orang yang ada baby...

Air Oh! Air

Biar tak ada elektrik dari tak ada air. Hazab woihhhh!!! Especially untuk orang-orang yang ada baby dan anak-anak kecik macam #makanakempat ni ha.


Kisahmyaaaaa... Memang ada gangguan bekalan air kat area Seksyen 7 Bangi last week. Mungkin kat apartment ni termasuk sekali. Tapi disebabkan ada air tangki besar, air memang sentiasa ada. Dengan bangganya kau pon tak der lah tadah air. Sebab sebelum-sebelum ni kalau ada masalah air, umah aku ni tak putus airnya. Ada jer mengalir. Tapi kali ni sebaliknya. Kau hingat air tangki tu tak kan habis ker? Hamik kau. Maghrib semalam masa nak amik wudu' terperasan air dah kecik.

Apalagi... suruh kimi tadah air dalam tong putih. Alahaiii... kecik jer tongnya. Tak besar mana pon. Pastu isi dalam baby tub. Tong air kat umah aku memang nan hado. Tadah jer lah dalam bekas yang ada. Sempat lah tadah dan sempat jugak lah basuh sket pinggan mangkuk. Pastu air terus mati. Husband tak der. Biasalah... standby dah nak masuk 3 minggu kot. Kebosanan tahap langit ketujuh sebab mereput jer kat rumah woihhh. Ni semua gara-gara air... ppffttt...

Whatsapp husband kata air dah tak der. Bebudak ni aku suruh tahan dari nak membuang. Tunggu air ada kalau nak membuang pon... hahaha... Sekali husband call nak hantar air. Perghhhh... Mentang-mentang orang rumah kerja SYABAS kan. Sekejapan lori air sampai masuk apartment. Aku pon mulalah selongkar bekas yang boleh di isi air. 

Meriah rumah malam semalam. 1st time kot SYABAS hantar air kat rumah aku tu. Iyerlah... orang kuat SYABAS kan duduk situ... hehehehe... Seronok tengok jiran-jiran happy dapat air. Pagi ni air dah ada. Tapi.... alahaiiii... Malu-malu nak keluar. Kecik bebenor pastu keruh sket airnya. Tak puas rasanya mandi pagi ni. 

Pengjarannya... Sila beli tong air yerp. Kena standby jugak even rumah kau duduk tu ada tangki air yang besar. Semoga bekalan air pulih seperti sedia kala lah hendaknya. Sian kami anak beranak ni yang dah dekat sebulan mereput kat rumah sebab husband kena standby.

Tanya jugak husband, kenapa tak der notis gangguan bekalan air? Kata dia kalau kes air empangan tercemar, macam mana nak bagi notis. Air kena tutup on the spot. Tak kan nak bagi notis dulu baru nak tutup air. Minum air tercemar korang nanti. Lain lah kalau dah rancang awal-awal macam nak bersihkan air empangan. Notis di beri terlebih awal pada pengguna. Macam bekalan letrik. Tetiba tak der letrik. Apa puncanya? Notis pon tak der. Macam tu jugak dengan masalah air. Kita pon tak boleh nak expect macam mana boleh berlaku masalah air nih. 

Apa-apa pon terima kasih kat SYABAS sebab hantar air. Dorang dah buat sebaik mungkin nak agihkan air kat tempat-tempat yang tak der air. Standby tiap-tiap hari dari 8 malam sampai 8 pagi. Habis standby buat kerja hakiki pulak. Pastu sambung standby lagi. Kekadang tak cukup orang. Hangin gak kekadang dengan orang yang tahu merungut jer. AKu pon kena tempias gak bila suami asyik standby. Kau ingat tak penat ker uruskan anak-anak sorang diri hari-hari pagi, siang, petang dan malam?

Sekian luahan perasaan dari isteri pekerja SYABAS... muahahaha....

Note: Minggu ni mnggu exam. 

Bukan sebarang permintaan. Memang banyak permintaan dari anak². Setakat nak buku kaler... Nak kaler...

Bila Anak Buat Permintaan

Bukan sebarang permintaan. Memang banyak permintaan dari anak². Setakat nak buku kaler... Nak kaler warna atau nak makanan si ibu boleh bagi lagi. Tapi permintaan nan satu ni buat ibu garu kepala yang tak gatal, pening kepala secara tiba² dan hati rasa sendu tak semena². Permintaan dari the one and only Princess in my heart. Apa permintaannya???


Haritu #qahirah request:

Q: Ibu... Nak baby lagi
I: Tu, kan ada baby #ImanHarraz 
Q: Tapi kita nak baby girl. Sian kita sorang² pompuan. Tak der kawan 😔😔

Kau ghase??? Touching sentap syahdu dan macam² emosi bercampur baur ibu kau ni dengar nak. Tak der permintaan lain ker kakak? Masih terbayang sakit bersalinkan Iman Harraz bulan february haritu. Ni dia nak soh kau beranak lagi. Nak soh bagi dia adik pompuan. Kalau ibu beranak lagi dapat plak baby boy. Acaner tu kakak?


Alahaiiii kakak. Kawan jer lah ngan ibu yerp kakak. Walau pon ibu garang. Walaupon ibu hari² jadi makkauhijau dan tarzan. Skang ni kita ayik jadi kawan bergaduh jer. Sebab kakak suka cari pasal dengan ibu kan. Kekadang ibu sengak suka cari pasal ngan kakak.... Hahahaha.... Tapi satu hari nanti kita pasti akan jadi kawan baik jugak kakak. Sebab dalam umah tu kita berdua jer pompuan kakak. 

Korang jangan usul kat aku soh beranak lagi sorang yerp. Umur dah makin lanjut ni memang tak sesuai dah nak mengandung lagi, Cukuplah pengalaman [Penangan Darah Rendah] yang buat aku pitam kat skolah Qahirah awal tahun haritu. Korang yang masih muda ni silalah menambah umat Muhammad. Kalau mengandung dah melebihi usia 35 tahun memang terasa kelainannya. 

Lagi pon expenses untuk anak² kecik ni makin meningkat. Baby jer skang ni RM450 kat tempat aku. Paling tinggi kat area Bangi ni RM500 untuk seorang baby. Tu belum masuk expenses lain lagi. Kalau boleh memang tnak tutup kilang dah. Tapi kita hanya merancang. Siapa kita yang nak menidakkan apa yang telah dirancangkan olehNYA. Kalau diberi rezeki lagi, aku terima. Setiap anak tu dah tertulis rezekinya kan. 

Note: Bila nak citer pasal raya ni haaaa... ☺☺☺ 


Happy ibu bila anak dah sihat. Kalau boleh tak nak anak² jatuh sakit lagi. Biar ibu yang sakit....

Alhamdulillah.... Iman Harraz dah Sihat


Happy ibu bila anak dah sihat. Kalau boleh tak nak anak² jatuh sakit lagi. Biar ibu yang sakit. Tapi jangan anak. Sakit ni ibarat musuh ketat bagi seorang ibu. Tapi siapa kita nak menidakkan penyakit tu datang kan. Semuanya dari DIA. Apa yang seorang ibu boleh buat, tingkatkan immune system anak supaya anak kebal dari sebarang jangkitan penyakit. Erkkkk… panjang plak mukadimahnya. 

Ni nak share. Si dobot Iman Harraz dah sihat. Ahad malam masuk hospital. Tengah hari khamis dah kluar hospital. Penginapan 5 hari 4 malam kami anak beranak kat situ. Sian Harraz. Tak habis² dengan dugaan. Dari lahir sampai lah sekarang. Naik turun klinik dalam pantang. Naik turun hospital. Asyik kena cucuk. Baru nak masuk 4 bulan dah 2 kali masuk hospital. Nak kena mandi Bunga awak ni harraz. 

Saat yang paling aku tak tahan, bila kena buat fisio. Tepuk² belakang badan dan dada. Pastu kena suction. Perghhhh… Memang aku tak tengok. Tak sanggup nak hadap. Luluh rasa hati. Baby kan…. Mana pandai buang kahak. Sampai tahap aku rasa macam nak jolok jer tekak si harraz ni nak bagi dia muntah. Rasa jerrrr… tapi tak buat pon…haha…Sampai kau rasa geram tiap kali anak batuk. Siap marah² batuk ngan kahak… ‘eeeiiii…jahat betul lah batuk ngan kahak ni’… Macam lah batuk ngan kahak tu ada perasaan….ppffttt…

Elok jer dok diam kena neb. Siap nak pegang lagi benda tu ☺

Kahak banyak dah terkumpul kat paru² kanan. Yang paling merisaukan, doctor cakap darah harraz dah kena jangkitan kuman. Risau giler. Tapi doctor tak cakap tahap keseriusan nya macam mana. Just on antibiotic, nebulizer dengan fisio. Baik jer harraz masa kena neb. Dok diam jer. Lega rasanya kot. 
Alhamdulillah… Sepanjang duduk spital harraz tak demam. Cuma batuk tu yang teruk. 

Terima Kasih kawan² ibu doakan Harraz.

Terima Kasih tak terhingga buat kawan² semua atas kiriman doa untuk Iman Harraz cepat sembuh. Rasa nak peluk sorang² nak ucapkan terima kasih. Hanya allah yang dapat membalasnya. Terima kasih jugak buat suami ngan anak² yang setia berulang alik bukak puasa dan sahur sama² kat hospital. Sesungguhnya bukak puasa dan sahur kat hospital sangatlah tak best…huhuhu… Doakan Iman Harraz terus diberi kesihatan yang baik. Next follow up lepas raya ni. Hope everything ok.

Note: Musim orang sakit. Hospital kat Bangi (An-Nur & Az-Zahrah) penuh. Aku siap call dulu KPJ Kajang tanya ada katil kosong ker tak. 




Dah petang baru nak update ko. Orang dah nak balik masak untuk buka posa pon. Pepetang baru datang i...

Sarung Tangan Comel

Dah petang baru nak update ko. Orang dah nak balik masak untuk buka posa pon. Pepetang baru datang idea nak menulis. Tengok gambar terus laju jari ni menari² dipapan kekunci. Daripada tak der entry, kisah sarung tangan pon bley jadi bahan cerita gak kan...ekekeke...Ok... Kisahnya:


Sarung tangan sapa lah yang tertinggal ni erk. Comel jer nengok. Ni gara² si hemak lupa nak letak sarung tangan si anak dalam bag, Bag dah selamat letak kat kereta. Maka si hemak pon simpanlah sarung tangan ni dalam poket seluar. Dah sampai ofis tetiba rasa apsal lah poket seluar aku ni kembung semacam. Hurmmmmm... sarung tangan si Harraz rupanya.

Dah dok ingatkan dalam kepala dah ni nak letak sarung tangan dalam bag...haaishhhh...lupa jugak. Dah lah pagi ni anak soleh tu pakai sarung tangan sebelah jer. Sebab sempat potong kuku sebelah tangan dan lagi sebelah tak sempat nak potong. Tunggu anak tido dengan hemak dia sekali tumpang tido....ppffttt...

Nasib lah anak. Jangan muka calar balar sudah lah. Kuku cepat sangat panjang. Memang aku tak suka pakaikan sarung tangan kat Harraz. Melainkan kalau kuku dia panjang dan aku tak sempat nak potong. Nak ajar stimulation gittew kan. Skang kalau pakaikan sarung tangan dia asyik dok hisap lah sarung tangan tu sampai basah. 

Sarung tangan bila dah basah memang berbau lah. Masam bau tangan tu. Tapi bau tangan yang masam tu sedap plak bila di cium²...hahahaha... Korang pon sama kan. 


Budak banyak akal. Suka nau buat mata juling cenggitu. Semalam follow up check-up. Ada sedikit kerisauan. Smoga doa aku di bulan yang mulia ini di perkenankan olehNYA. 21 June ni ada follow up lagi. Hope everything back to normal. 

Note: Alhamdulillah... masuk 2 hari berpuasa aku masih dapat bertahan lagi. Production susu pon meriah seperti biasa. Mind setting dan makanan yang betul adalan sangat penting untuk ibu menyusu dibulan puasa nih.




Apsal gebu sangat ha??? Gewam ibu nengok tau. Rasa macam nak gigit² jer. Dah macam drumstick KF...

Peha tu...Peha...!!!


Apsal gebu sangat ha??? Gewam ibu nengok tau. Rasa macam nak gigit² jer. Dah macam drumstick KFC...hahaha... Alhamdulillah...membesar bagai johan si Harraz skang ni. Ibu dia makin kurus cikeding. Anak makin menambah berat badan, Zat² ibu dah pegi kat anak gamaknya. Sluar jeans jaman anak dara pon dah muat....woot...woot...

Jumaat lepas Harraz demam. Terpaksalah si ibu amik emergency leave. Sedih nengok anak demam. Bila dah masuk nursery ni kena siap sediakan mental, fizikal dan emosi yang kental. Demam dah baik skang ni selsema dan batuk plak datang...huhuuhu... Doa aku biarlah aku yang demam, batuk selsema. Jangan lah budak debab ni yang tak sihat. Ibu kalau tak sihat masih kebah lagi buat kerja² rumah. Anak kalau tak sihat kena pantau siang malam.


Suka sangat buat mata cenggitu. Dah nak masuk 3 bulan dah si debab harraz ni. Cepat betul masa. Please lah...please don't grow up so fast boleh tak. Sebab bau baby ni sedap sangat. Air liur basi pon wangi...muahahaha... Tak sabar nak balik gomol awak ni debab. Kaki borak si debab ni. Tu yang syiok melayan ☺☺

Note: Nak kena amik jugak jab pneumococal vaccine nih. Extra precaution.


AssalamuAlaikum kawan² ibu. Memandangkan ibu saya sibuk sebab baru balik dari cuti bersalin. Jadiny...

Iman Harraz Husaini | Cerita Anak ke Empat

AssalamuAlaikum kawan² ibu. Memandangkan ibu saya sibuk sebab baru balik dari cuti bersalin. Jadinya saya mengambil alih tugas ibu harini. Ibu pon belum citer pasal saya dalam blog ibu ni kan? Biarlah saya sendiri yang bercerita mengenai kisah hidup saya yang baru muncul dalam keluarga 2 bulan yang lepas. Cerita suka dan duka yang saya lalui bersama ibu, abah, abang² dan kakak saya.


Nama saya Iman Harraz Bin Husaini. Lahir pada 29 February 2016. Ibu kata saya lahir tahun lompat. Maknanya 4 tahun sekali baru sambut hari lahir. Tapi tak per, ibu kata buat apa kita nak ikut kalender omputih tu. Kita ikut lah kalender islam kita…kalender Hijrah kan. Sepatutnya due date saya 17 March 2016. Atau mungkin awal seminggu dari tarikh jangkaan. Tapi ibu tak sangka dan ibu terkejut sebab saya lahir lebih awal. 

Beberapa jam lepas lahir

Ibu cakap saya ni anak istimewa dari abang² dan kakak saya sebab dah lah saya lahir tahun lompat. Saya melompat kluar plak dalam kereta. Ibu cakap dia tak sempat nak masuk labour room…dah tak larat nak jalan sebab saya dah tak sabar sangat nak keluar. Alhamdulillah…saya selamat melihat dunia walaupon mendarat dalam kereta. Sian ibu saya yang melahirkan saya dalam keadaan yang buat orang kelam kabut.


Kalau ibu lambat pergi hospital kemungkinan saya dilahirkan kat rumah. Tapi Alhamdulillah ibu sempat sampai spital walaupon depan emergency door spital. Berat saya masa lahir 3.1 kg di usia kandungan ibu masuk 37 minggu. Lepas jer saya lahir, nurse terus bawak saya naik. Ibu cakap kandungan gula dalam badan saya rendah. 

Ibu saya sedih sangat sebab tak dapat nak breastfeed saya on the spot sebab nurse cakap nak naikkan gula dalam badan saya cepat² dan perlu di beri Susu Formula. Ibu nak jugak breastfeed saya tapi nurse bagitau takut susu lambat kluar dan kadar gula dalam badan saya makin turun. Sedih sangat² ibu saya. Tapi demi keselamatan saya ibu terpaksa benarkan nurse bagi FM.


Lepas 2 jam baru saya dibenarkan duduk dengan ibu. Baru lah saya dapat merasa nikmat air susu ibu. Itu baru permulaan. Selepas beberapa hari dilahirkan, saya diserang jaundice. Hari keenam saya admitted sebab bacaan jaundice saya tinggi. 3 hari saya duduk bawah lampu. 2 malam saya tido tanpa ibu disisi. Saya tau ibu saya sangat sedih. Hanya baju peneman tidur ibu untuk 2 malam ketiadaan saya. Hari² ibu datang melawat saya dan bawa bekalan susu ibu untuk saya minum.

Banyak lagi yang saya nak citer. Pasal pengalaman ibu bersalin dalam kereta. Pasal prolonged jaundice saya. Pasal jangkitan kuman yang jahat hinggap kat saya dan juga pasal saya demam yang buat ibu nangis tengah² malam. Tapi biarlah ibu yang cerita. Bulan depan saya ada follow up check-up. Doctor nak scan perut saya. Nak check buah pinggang saya ok ker tak. Mohon kawan² ibu doakan urusan saya dan ibu dipermudahkan olehNYA. dan doa supaya saya membesar dengan sihat yerp.


Ok lah kawan² ibu. Saya berhenti sampai sini dulu. Terima kasih sudi baca cerita saya. 

Note: Maafkan ibu saya kalau asik citer dan up gambar pasal saya lepas ni. Ibu excited dengan kehadiran saya  ☺☺



Hasil memborong. Bila dah jadi ibu ni, ada dua benda yang menjadi kegilaan. Gila tengok baju/b...

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur @ MAEPS


Hasil memborong.

Bila dah jadi ibu ni, ada dua benda yang menjadi kegilaan. Gila tengok baju/barang bebudak dengan gila tengok buku. Lupakanlah hasrat nak beli barang untuk diri sendiri sebab end up barang² anak jugak yang dibelinya.

Jumaat haritu menggila jap. Mau tak gila, buku murah² hoi!! berdesup dari office ker MAEPS Serdang. Ni 2nd time kot aku gi pesta buku. Last pergi tak ingat tahun bila. Tapi kat PWTC. Gi hari jumaat tak ramai sangat orang.

Sampai² jer mestilah cari parking dulu kan. Parking pon tak der lah crowded. Tapi nak naik kat dewan tu agak mencabar sket sebab berbukit. Ada disediakan transport. Tapi kita jalan kaki jer lah. Exercise gittew. Nengok orang kluar dewan bawak seplastik buku. Wow!! Murah sangat ker sampai banyak dorang borong.

Masuk jer dewan dah nampak Ana Muslim. Tetiba aku jadi blur jap. Tak tau nak terjah booth yang mana satu. Diskaun sana sini. Belek² buku.. Pilih² buku.. Jalan² cari buku. Gila jap lah nengok banyak sangat buku² murah yang best² sampai tak tau nak pilih tang mana. Last² ni lah hasil mencandat buku.


Buku ni satu singgit. Tanjat mak nyah. Apsal murah sangat haa!! Kulit tebal plak tu. Memang rugi lah tak beli. Buku untuk pra sekolah.


Ni plak tiga RM10. Murah ker mahal? Ker normal harga buku cenggini? Gasaklah. Dah beli pon.


Buku latihan. RM3.50 jer. Tapi cover bukan kulit tebal. Banyak buku latihan macam ni. Ada yang cover kulit tebal RM1.00 satu. Tapi kat dewan sebelah. Aku tak sempat masuk. Member office yg masuk dewan tu bagitau. Dewan khas untuk cari buku² latihan dan rujukan untuk skolah.


Buku bacaan untuk anak2. Ada less 15%. Memang tengah cari buku2 ni. Dah add cart kat website bookcafe. Kebetulan gi Pesta buku pastu jumpa plak buku² ni. Rembat terus lah kan. Buku 'IBU KUINGIN TAHU' pon memang dah lama nak beli tapi tak terbeli2. Sekali jumpa kat booth Telaga Biru. Ada less plak 20%. Terus beli.

Overall memang best lah. Tempat sejuk. Cuma nak memanjat gi dewan tu agak letih sket lah. Tapi demimu buku. Kalau tak kerana masa yang membataskan, memang banyak buku lagi yang nak diborong sebab murah. Tu baru satu dewan jer yang masuk. Dewan2 lain tak sempat masuk lagi... Huhuhuhu...

Hari ni last day Pesta Buku Antarabangsa. Silalah serbu. Rasanya mau lagi murah buku kalau dah last day nih. Rasa tak puas hati gi jumaat haritu sebab banyak buku yang tak sempat dibelek. Ada dewan yang tak sempat nak masuk. Tak sempat nak tengok novel sebab banyak orang borong novel. Tunggu tahun depan lah plak. 

Note: Buku yang ada tak habis baca lagi dah tambah buku baru... Hurrmmmm....
posted from Bloggeroid




Cakkkkkk...   #makempatanak  Ada yang windu dengan kita tak...hehehehe...perasan plak nak ...

Dimulakan dengan BISMILLAH...

Cakkkkkk... 

 #makempatanak 

Ada yang windu dengan kita tak...hehehehe...perasan plak nak ada orang rindu kat dia. Tapi kita rindu nak baca blog awak² semua. Masa pantang tak bley nak melayari tenet sangat. Nak jimat quota punya pasal kan. Orang pakai prepaid cenggini lah. Kena berjimat cermat. Free² nanti kita terjah blog awak² semua yerp. Kerja setimbun pon dah sedia menanti nih.  

Hari ni 1st day bekerja. Rasanya....Ya ampunnnnn...Rasa malas nya. Rasa nak mengulit ngan baby jer. Biasalah bila dah lama cuti kan. Bila dah lama tak drive pon rasa lain macam. Rasa macam baru belajar bawak keta plak...hahahaha... over sangat plak ko ni. Dua bulan cuti ko. Mana pegang steering. Bebaru ni jer start deive. Nasib lah ingat lagi jalan nak gi office pagi nih...kahkahkah...


Haishhhhhh... Belum tengah hari dah tak sabar nak balik. Rindu ngan budak domok² ni. Tengoklah tu...menyengih sampai tak nampak mata. Sedih jer hantar baby pagi ni. Baru 2 bulan dah kena gi nursery. Huntunglah uols yang masih ada parents. Boleh tolong jagakan sampai 4 - 6 bulan pon dah kira ok. Nak hantar nursery tak der lah risau sangat sebab dah beso sket kan. 

Ok lah. Pam susu dah mula memanggil² tu. Tanggungjawab ibu menyusu cenggini lah. Kena curi masa sket untuk mengepam. Aku pon dah tak tau nak tulis apa nih. kBai!!

Note: Cepatlah pkul 5.30 pm. 



Rindu dengan blog. Dah lama tak mencurahkan luahan perasaan kat sini. Ntah ada orang baca ker tak ni...

Pantang Oh! Pantang

Rindu dengan blog. Dah lama tak mencurahkan luahan perasaan kat sini. Ntah ada orang baca ker tak ni. Maklumlah... Orang baru dapat baby. Blog pon jadi sunyi sepi... Hurmmmm...



Ni maktang nak buat luahan perasaan. Harini masuk 31 hari berpantang. Tapi tak macam orang berpantang pon. Semuanya gara2 jaundice. I hate you jaundice. 1st time handle anak kena jaundice yang lama. Sampai admitted 2 hari kat spital masa baby baru 6 hari. Abang2 ngan kakak dia dulu tak lama macam ni.

Konon sbelum bersalin dah setting nak pantang betul2. Nak berbengkung 44 hari. Nak jaga makan. Tapi kita hanya merancang. Ditakdirkan yang baby kena jaundice.

Makan pon tak macam orang pantang. Halia, kunyit, lada hitam... Tak makan. Takut nak makan.

Naik turun klinik kesihatan lah maktang dalam hari. Naik turun tangga berkali2. Kluar malam gi KK sebab husband keja siang. Tawakal jer lah maktang bawak baby dalam hari memalam. Tu jer masa yang ada. Darurat ko. Tapi aku yakin yang DIA ada untuk jaga kami.

Skang ni follow up kat Hospital Serdang plak. Sebab jaundice tinggi sangat. Dr private cakap Breastmilk jaundice. Dr gomen cakap prolonged jaundice. Memang makan bulan jugak lah nak hilang prolonged jaundice nih.

Memang terganggu betul emosi aku yang dalam pantang nih. Especially masa baby admitted 2 hari kat hospital. Baby baru 6 hari kot. Bengkak mata nangis sebab baby tak der disisi.

Tambah terganggu bila baby kena cucuk amik darah. Allah... Luluh hati. Nangis maktang dibuatnya. Kalau kat KK cucuk kat kaki. Spital plak cucuk kat tangan. Asik kena cucuk jer lah baby aku.

Pagi ni kena buat urine test lagi for the 3rd time. 2nd time buat last week urine mungkin dah tercemar... Katanya. Sakit jer hati aku dengar. Dr cucuk kat ari2 baby plak tu. Nak tgk ada jangkitan ker tak. Hope suma ok.

Dugaan allah nak bagi kan. Redho dan berlapang dada jer. Mungkin ada hikmah disebaliknya. Kuning baby pon nampak dah mula hilang. Dan harap sangat hilang terus. Tak sanggup lagi dah tengok baby kena cucuk.

Note: Doakan baby kita cepat sembuh yer.

posted from Bloggeroid

Tak der angin.. Tak der citer tetiba dah bersalin yerp... Hehehe... Biarlah rahsia gittew. Sa...

Leap Year Baby | Alhamdulillah... Dah Bersalin!!



Tak der angin.. Tak der citer tetiba dah bersalin yerp... Hehehe... Biarlah rahsia gittew. Saja jer nak buat kejutan. Tapi baby ni lagi lah buat kejutan kat ibu abah dia. Dah lah kluar tahun. Dalam keta plak tu..ppffttt...

Alhamdulillah... Urusan bersalin dipermudahkan olehNYA. Citer bersalin kali ni agak Epic dan istimewa. Tak sempat masuk labour room pon sebab baby dah tak menyempat nak kluar. Kalau Qhalif dulu sampai spital dah bukak 6 cm. Kali ni plak dah full dilate dalam keta.

Maka bersalin lah dalam keta dengan bantuan midwive dan nurse. Nasib tak terbesalin kat umah. Memang aku jenis mudah bersalin gamaknya.

Kronologi bersalin tu nanti aku citer. Tips mudah bersalin pon nanti aku sharing. Both ibu dan anak sihat. Berpantang pon sendirian berhad jer.
Ok lah. Nampaknya aktiviti blogging stop buat sementara. Bergantung pada masa. Hurrmmmm... Macam tak caya jer anak dah 4  .

Note: Sedap betul bau baby kan 

Kalau nak buat giveaway/contest. Tak kira lah contest kat BLOG, IG atau FB. Silalah buat dengan...

Mana Hadiah Saya??


Kalau nak buat giveaway/contest. Tak kira lah contest kat BLOG, IG atau FB. Silalah buat dengan jujur dan ikhlas. Janganlah biarkan pemenang tunggu hadiah berbulan² lamanya. Kalau tak terhandle, tak payah lah nak buat giveaway/contest. Sebab tu lah aku malas nak join giveaway/contest blog. Mana yang dapat tu, alhamdulillah. Yang tak dapat langsung pon ada. Detail suma dah bagi. WhatsApp lagi. Tak kan terlepas pandang kot? 

Jenis aku, tak der nya aku nak tanya banyak² kali. Dah bagi detail suma, so pandai² lah pos hadiah tu. Nak Tanya penganjur hadiah dah pos ker belum. Hoiiii!!! Ko lah kena follow up dengan pemenang. I is kecewa dengan penganjur macam ni. Tak per…aku anggap tak der rezeki jer lah. 

Back to the story. Last year aku ada join giveaway kat IG. Alhamdulillah…rezeki menang 2nd runner up. Tak perlu lah aku sebut IG apa. Detail aku dah bagi on 13 October 2015. 22 October 2015 dorang reply kata akan pos hadiah tu. Aku tau time tu dorang sibuk buat preparation untuk launching produk. Tak per. Aku kan seorang yang tabah dan sabar. 

25 October 2015 dorang email kata nak pos ke esokan harinya dan akan bagi tracking number. Ok…fine. Esoknya 26 October 2015 dapat email lagi. Bunyinya…. Good news! Instead of giving you something that you might not like, the team decided to give you a RM160 gift voucher where you can use to purchase any piece from our website. Erkkkkk…gittew pulak. Bagi aku, tak kisah lah hadiah apa pon ko nak bagi, aku as pemenang terima dengan hati yang terbuka. 

Ok lah kalau dah macam tu. Hati dah ada sikit rasa terkilan. Bila dah sibuk² tu. Aku lupa pasal voucher. Kena redeem sebelum 31 December 2015. Jadinya bila aku teringat, gi lah redeem hadiah on 30 December 2015…pphheewwww… last minute punya kerja. Nasib sempat. Dorang reply on 13 January 2016 minta address. Agak lewat jugak tu. Bley plak aku tersalah isi. Kat mailing address tu aku gi letak email address…bengong… Tu lah, kelam kabut sangat kan. Tu yang salah. 

Aku reply email dorang on 14 January 2016 bersama dengan address yang diminta. Tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu. Ko kira harini dah berapa haribulan? Dari bulan October 2015 sampailah February 2016…bayang hadiah pon tak nampak2. Hari² dok Tanya reception… ’ada barang akak tak’’tak der kak’. Frust hokay. Barang yang tak tunggu dah dapat tapi barang yang di tunggu² tak dapat². Tolak bulan November nak masuk berapa bulan dah nih. Tapi hadiah yang dijanjikan tak sampai² jugak. 

Baju menyusu jer kot. Kat website tak der plak tulis ‘out of stock’ atau ‘pre-order’. Tak cukup staff? Mustahil. Sehelai jer pon bajunya. Terlepas pandang? Takkan ko tak check order customer?? Tak per lah… bersangka baik.

Pagi in aku dah email. Aku tunggu lagi sampai next week. Kalau tak der gak. Hurrmmmmm...memang janji manismu betul lah gamaknya. Mau gak aku reveal produk apa. Aci tak.

Note: Bukan tunggu baju jer. Cheque GTM pon tak sampai² lagi ni...ppffttt...


gambar ulang tayang jer Alhamdulillah...misi nak potty training Iman Qhalif berjaya. Bukan mud...

Potty Training Qhalif | Mission Accomplished!!!

gambar ulang tayang jer

Alhamdulillah...misi nak potty training Iman Qhalif berjaya. Bukan mudah nak potty training ni sebenarnya. Sebelum ni dah try buat. Tapi Qhalif nampaknya masih belum bersedia. Jadinya...cuti panjang yang ada baru ni, aku manfaatkan sepenuhnya masa yang ada. 

Kalau sebelum ni siang Qhalif tak pakai pampers. Pastu asal nak yak jer mesti minta pampers. Tapi skang ni no more pampers untuk tido malam dan nak kluar gi jalan². Seronok bukan main IbuAbah sebab anak soleh Iman Qhalif dah berjaya jimatkan perbelanjaan bulanan untuk beli pampers. Good job son. 

Agak mencabar sebenarnya nak potty training anak ni. Lebih² lagi kalau si anak belum betul² bersedia. Tipu lah kalau aku cakap dalam tempoh nak potty training tu aku tak marah kat anak. Dah banyak kali cakap, tapi kencing tetap merata. Tak sempat nak masuk toilet gittew. Kencing time tido. Memang menguji kesabaran. Tu belum berak tercicir lagi. Nasib keras. Kalau cair?? Sambil lap lantai sambil kesat air mata dibuatnya.

Kunci untuk semua ni adalah SABAR. Ko nak ajar anak free diapers. Tapi bila anak ko tak sempat gi toilet, ko marah. Acaner tu? Hilang semangat budak tu nak belajar. Practice make perfect kan. Kena lah step by step. Tak kan harini ajar esok ko dah expect anak tu dah pandai. No..no..no... Kena lah bagi anak tu masa untuk adapt bila tak pakai pampers.

Bila siang anak dah pandai kencing sendiri. Cuba plak waktu malam. Aku start tak pakaikan pampers waktu malam last week. Itu pon sebab terlupa. Sekali bangun pagi memang kering. Pastu weekend haritu try lagi. Erkkkk...kering lah toto. Dengan tak der alas² nya lah. Start dari haritu sampai lah harini memang tak pakai pampers waktu malam dah. Tapi make sure soh anak kencing dulu sebelum tidur yerp.

Bila dah malam pon tak pakai pampers. Kita pergi ke next step. Jangan pakaikan pampers waktu nak keluar jalan² plak. Sebelum ni tak confident. Siap bersoal jawab laki bini...'Nak pakaikan pampers ker tak ni bang?'...Tanya si isteri. 'Ntah...pakai jer lah'...jawab laki. 'Kita cuba dulu tak pakaikan pampers. Try ajar'...jawab si isteri. Kebetulan sabtu tu kluar. Qhalif pon rela bila kluar tak pakai pampers. Kalau sebelum ni memang  minta pampers. Maknanya?? Dia dah bersedia lah tu. 

Amazingly...dia tak terkencing dalam seluar pon. Tapi kita kena kerap tanya kat anak sama ada dia nak kencing/berak atau tak. Hari pertama keluar jalan² berjaya. Hari kedua gi majlis kawin pon tak pakaikan pampers dan berjaya jugak. Perasaan teruja nya bila anak dah free dapers tu hanya DIA jer yang tahu. 

Lepas ni nak ajar basuh yak sendiri plak. Kalau yak aku kena tunggu kat toilet sebab dia tak confident lagi nak dok kat toilet bowl tu. Tak per...dah pandai yak kat toilet pon ibu dah bersyukur nak. Try gak soh dia basuh yak sendiri. Bley plak anak soleh ni cakap 'kita geli lah ibu'...ppffttttt....

Gittew lah kisah aku dan potty training nya, Terpanjang plak. Next entry aku share tips untuk potty training plak yerp. Lain orang lain caranya kan. 

Note: Tak yah risau pasal harga pampers lagi dah ☺☺


Aku tengah runsing, dilema, sakit hati dan macam² perasaan lagi. Bercampur baur. Datang plak tekana...

Umur 4 Tahun Wajib masuk Tadika???

Aku tengah runsing, dilema, sakit hati dan macam² perasaan lagi. Bercampur baur. Datang plak tekanan darah rendah aku ni kang. Ada sesapa yang kerja dengan JKM atau kerja dengan pusat asuhan kanak²? Nak minta pendapat. Kisahnya....

Qhalif kan dah nak masuk 4 tahun bulan April ni. Kira 4 tahun dah pon sebenarnya kan. Nak jugak kira ikut bulan...ppffttt... Nursery yang aku hantar skang nih ada 2 tempat. Satu tempat (Nursery) untuk baby sampailah 3 tahun. Untuk bebudak yang 4 tahun hingga 6 tahun, akan diletakkan di Tadika, Aku pon tak amik kisah sangat lah sebab masa Qahirah dulu 4 tahun masih lagi Playschool even dok kat tadika.

Bebaru ni dapat form untuk registration tadika. Buntang jap mata aku nengok registration fees and monthly fees. Disebabkan kesibukan kerja dengan anak tak sihat berjemaah, aku lupa nak contact owner nak sahkan pasal kemasukan tadika ni. Kelmarin dapat wassup dari salah sorang cikgu kata Qhalif masih belum buat registration untuk tadika dan yuran pon belum bayar lagi. Iyerlah....nak sah kan lagi berapa nak kena bayar. Kena tanya owner dulu. Call woner smalam tak dapat plak. WhatsApp pon tak reply.


Jadinya aku WhatsApp cikgu tu. Tanya...wajib ker budak 4 tahun masuk tadika? Dia reply '4 TAHUN MEMANG WAJIB MASUK TADIKA, MULAI 2016, TIADA MURID 4 TAHUN DI TASKA. HANYA MURID 3 TAHUN KEBAWAH SAHAJA'. Ko rasa??? Aku siap cari info. Aku rasa macam dipaksa untuk masukkan anak TADIKA. Aku rasa down kejap. Mana nak cekau duit?

Parents tak boleh buat pilihan ker sama ada nak hantar anak ke tadika atau masih nak letak di nursery? Before this pengasuh ada cakap yang budak 4 tahun kena dok tadika. Tapi aku tak expect nak kena register tadika skali. Baru 4 tahun kot. Iyer...aku tau ada parents yang dah hantar anak seawal 4 tahun ke tadika. Itu pilihan masing². Kalau berduit boleh lah. 

Honestly aku cakap kat cikgu tu aku tak mampu nak hantar Qhalif masuk tadika lagi. Kalau nak letak kat nursery boleh tak? Registration fees jer dah RM1k++. Monthly fees RM380. Coming soon nanti RM400 *wink*. Duit gaji habis kat yuran anak² jer wei. Nangissssssss!!!!


Masalah nya skang ni, kat mana aku nak letak Qhalif? Dah dia kata nursery hanya untuk budak 3 tahun dan kebawah sahaja. Apa pilihan aku? Aku dah pening. Jalan yang aku ada skang ni mungkin hantar Qhalif kat PASTI. Sama ngan kakak dia. Registration fees and monthly fees tak banyak macam tadika skang. Tak banyak pon gigil gak lah nak bayar registration tu. Nasib bley bayar 2 kali. Tapi masih dalam perbincangan hubbywifey.

Nak hantar umah pengasuh, nan hado pengasuh yang free area umah tu. Nak tukar nursery lain, lagi mahal kot. Dah sama harga macam tadika. Sebab nursery Qhalif skang ni antara yang murah kat area umah aku tu. Katanya lah. Stress mak nyah. Sekian luahan perasaan #mak3anak.

Note: Nak jadi surirumah... tapi komitmen banyak...huhuhu...Hanya DIA jer yang maha mengetahui. 


Bukak...tutup...taip...padam...Taip balik...ppffttt...Salam isnin semua. Selamat Hari Wilayah. ...

Minggu yang Mencabar!!!!


Bukak...tutup...taip...padam...Taip balik...ppffttt...Salam isnin semua. Selamat Hari Wilayah. Sonok lah orang KL cuti kan. Aku pon seronok gak sebab jalan tak sesak. Selamat datang February. How time flies. Pastu dah March....haishhhh...makin berdebar² dibuatnya. January yang tak productive sebab hanya ada 12 entry saja. Hurmmmm...entahlah. Mood swing. Kejap naik kejap turun. 

Blogwalking pon dah jarang. Komen pon mana yang sempat jer. Sorry yerp. Last week memang minggu yang mencabar emosi. Minggu yang penuh dugaan bila anak² tak sihat. Start dari [Iman Hakimi demam]. Dah kebah demam, selasa malam tu berjangkit plak kat Qahirah. Rabu terpaksa EL pagi. Petang plak turn husband jaga. Berdoalah si ibu supaya anak cepat sihat dan tak jangkit kat anak bongsu Qhalif.

Tapi dah nama pon demam kan. Kalau tak jangkit memang tak sah. Khamis Qahirah still demam. Aku nak EL tak boleh sebab KPI submission dateline Jumaat. Tu aku mencik buat benda last minute. Awal² tak nak mintak. Husband bermurah hati jaga anak tak sihat. Mekasih husband sebab memahami. Sekali tengah hari tadika WhatsApp kata badan Qhalif panas. Ya! allah...tak tenang aku nak buat keja. Nak tak nak terpaksa husband tinggal kan kejap anak dara kat umah gi merempit amik Qhalif kat tadika plak. 

Melepek

Jumaat anak² still demam. Dilema jap sebab husband tak boleh cuti. Aku plak masih tak settled lagi KPI...ppffttt...Nak tak nak, terpaksa gak aku EL pagi tu. Tapi tengah hari aku masuk office. Bagitau bos aku datang tapi bawak anak². Dia kata OK. Hangkut lah aku anak² yang tak sihat gi office. 

Alhamdulillah...hari ni dah ok sket. Cuma batuk dan selsema jer lah. Awal² tahun dah ada MC dan EL. Nak buat macam mana. Dilema ibu bekerja macam ni lah. 


Ibu mana tak risau bila anak demam kan. Pastu si anak plak jenis jarang demam. Sekali dia demam ...

Musim Demam ker??? Doa untuk Demam Panas


Ibu mana tak risau bila anak demam kan. Pastu si anak plak jenis jarang demam. Sekali dia demam memang lembik dan melepek habis sampai tak larat nak bangun. Selera makan pon dari seorang yang kuat makan jadi hilang selera makan...gone with the win. Dah nama pon sakit kan. Sedih plak hemak ko nengok nak.

Bila anak sihat. Mulut bising potpetpotpet. Terjerit sana sini...ko bising kan. Sekali bila anak tak sihat sampai nak dengar sora pon susah, mulalah rindu suara bising si anak tadi. Biasa lettew...perasaan mak² memang macam tu khen. 

Balik sekolah jumaat tu muka dah monyok...'Ibu...kita tak sihat lah'. Masuk keta terus terbaring. Selalu kalau masuk keta mulut bising. Tak sah kalau tak bergaduh adik beradik dalam keta tu. Haritu memang terbaring. Nak gi klinik terus, tak ter handle aku dengan Qahirah ngan Qhalif lagi. Tunggu husband jer lah. 

Nasib lah Iman Hakimi demam time weekend. Pastu cuti plak senin. Senang sket nak pantau. Memang kerja dok pantau suhu dia jer. Makin lama makin naik. Haishhhh...Asal letak kain, cepat nau keringnya. Sampai tahap dah cecah 40'C...memang terus masuk ubat vontot. Aku tak pernah buat. Selalu husbank yang buat. Dia plak kerja. Nak tak nak...buat jugak. Risau plak kan takut kena 'tarik'.

Ahad tu nampak dah ok. Dah kebah sket. Soh gak lah dia gi kelas silat. Bagi keluar sket peluh tu. Tapi ImanQahirahQhalif jenis kalau demam memang panas dorang on and off. Semalam start panas balik. Adoiiiii...risau betul lah. Harap² tak demam lagi lah. Risau gak ni takur jangkit kat adik² dia plak. 


Ni ada doa untuk demam panas. Amalkan tau. Aku boleh tak teringat pasal doa² ni...ppffttt...Untuk uols yang anak² pon tengah demam, semoga cepat sembuh. 

Note: Mereput kat umah 3 hari. Husband keja. Nak kluar ngan anak², sorang tu plak demam. Dok ontok² jer lah. 


I'm back lah sangat kan. Start khamis lepas blog tutup. Sampailah semalam baru boleh update...

I'm Back!!!


I'm back lah sangat kan. Start khamis lepas blog tutup. Sampailah semalam baru boleh update. Baru nak masuk 2 entry untuk tahun 2016 nih. Kali ni tiada kisah anak² masuk sekolah. Tiada gambar² anak di hari pertama persekolahan. Tiada gambar ibu dan anak selfie di sekolah. Ni gara² HP Samseng TAB dah selamat menamatkan riwayatnya last week. Dah tak bleh bukak langsung. Kalau hantar kedai pon tak guna gak. Baik beli baru. Hidup lah aku denga HP old fashion selama seminggu. 

Sminggu gak aku jadi anti social. No FB, IG, WhatsApp dan juga Blogging. Terputus terus. Alaaaaa...tak der orang pon nak rindu dan nak cari kan...ahakssss...Ok gak bila jadi anti social nih. Tak der lah asyik nak membelek HP jer kan. Tak der lah fikir nak update gambar apa dan baca status² kat media sosial. Kurang sikit lah dosa tu...ngeeeee...Erkkk...jangan salah anggap yang nampak sangat aku ni asyik belek tipon. Takkk...aku tak der tahap sampai rasa tidur tak lena, mandi tak basah dan makan tak kenyang kalau tak layan media sosial yerp.

Seronok tengok gambar² kat IG yang penuh dengan gambar anak² 1st day masuk skolah. Seronok baca timeline hemak² kat FB pasal anak² dah masuk sekolah. Sepatutnya aku start keja hari selasa. Tapi ada tragedi January yang takkan aku lupa sampai bila². Rasa kelakar pon iyer gak. Rasa macam tak percaya pon iyer gak.

Pagi tu hantar anak dara Qahirah kat PASTI. Bley plak dia touching...nangis...ppffttt...Tunggu lah kejap. Ramai gak bebudak yang nangis. Orang lain sibuk uruskan anak yang nangis², tetiba aku bley plak pitam...iyer...pitam @ pengsan. Lagi menambah kecoh dibuatnya. Nasib lah ada husband. Pasal pitam tu nanti aku story next entry yerp, 

Sian kat Iman Hakimi sebab ibu tak dapat nak hantar dia gi skolah. Doctor soh rest. 2 tahun berturut² aku teman dia. Tapi tahun ni tak dapat. Errrkkkk...dah darjah 3 pon nak teman gak ker? Biasalah....nama jer anak sulung, tapi nak ibu gak teman kalau boleh. Macam tahun lepas soh teman kat perhimpuanan skali. Tunggu dia masuk kelas baru ibu boleh balik. Tapi tahun ni memag tak lah. Abah hantar sampai pintu pagar jer. 

Blog kawan² pon ada yang aku belum terjah lagi. Mana yang sempat jer. Tunggu kunjungan #makbanyakanak nanti yerp. Harap² tahun 2016 ni aku rajin lah update entry. 

Note: Back to normal routine....jalan yang sesak..ppffttt...


Sekejap tenggelam sekejap timbul. Memang dilema betul. Nak blogging ker nak kurangkan blogging ker ...

Persimpangan Dilema???

Sekejap tenggelam sekejap timbul. Memang dilema betul. Nak blogging ker nak kurangkan blogging ker nak stop terus blogging nih??? Hasihhhhh...tak der sampai tahap nak stop blogging terus. I love blogging. Sumber pendapatan sampingan ni. Bak kata menteri bijak bistari standard maharaja lawak mega....kita kena buat 2 kerja kalau nak tampung kos sara hidup. 

Helloooooo...memang dah lama buat pon pak menteri hoiiii!!! Full time working mom. full time housewife yang merangkumi tukang masak, tukang kemas rumah, tuang basuh/sidai/lipat baju, tukang cuci tandas, tukang jaga anak, tukang ajar anak dan banyak lagi lah kalau nak tulis. Dan juga Part time blogger. Banyak tak?? Banyak kan. 

Erkkkk...nak citer pasal lain ni, Bila jari dah mula menari² atas papan kekunci, meleret plak citer nya...ppffttt...Nak citer pasal ni, meh tengok:


Biasa kena? Memang dah biasa pon. Apa rasa? Dan apa perkataan yang keluar dari mulut uols? Perghhhh...sakit hati wei. Tapi tak der lah sampai nak mencarut bagai kan. Cuma ayat yang biasa kluar dari mulut #makbanyakanak nih....'Haaishhhh...kongajar betul lah, Dah tau nak masuk simpang bagilah signal, menyusahkan betul'...haaaaaa...tu jer lah ayatnya. 

Mau tak sakit hati. Dah lah ko menunggu nak cross tu lama. Bila jalan seberang dah clear tak der keta, Get ready nak kluar simpang. Tapi dilema sebab ada keta yang tak tau arah tujunya sama ada nak terus atau nak belok. Kan persimpangan dilema tu. Pada hal keta tu pon nak masuk simpang. Tapi tak bagi signal...ppffttt...Aku kalau kluar simpang nih memang lemah sket. Tau lah driver kat malaysia ni, lambat sket nak hon². 

Kesimpulannya...Jangan kedekut nak bagi signal yerp. Mahal ker lampu signal tu? Tak kira lah nak memotong ker atau nak masuk simpang. Rajin² lah sket. Bukan susah pon. Apa guna function signal tu kalau tak pakai. Jangan menyusahkan pemandu lain. Peringatan untuk diri sendiri jugak nih. 

Note: Next week dah start normal rutin.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks