Showing posts with label Cook with Love. Show all posts
Showing posts with label Cook with Love. Show all posts

Resepi lagi. Aku pon dah buntu nak masak apa. Godek-godek balik resepi lama, jumpa Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple ni ha. Macam teringi...

Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple

Resepi lagi. Aku pon dah buntu nak masak apa. Godek-godek balik resepi lama, jumpa Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple ni ha. Macam teringin pulak nak buat. Tapi bahan-bahannya tak ada. Nak singgah kedai, mesti ramai orang ni. Tak apa lah, weekend nanti boleh buat. Kalau korang nak try, amik Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple ni. Aku dapat dari kawan blog jugak.


Banjir dengan kuah lah uols...hehehe... Menggoda betul tau. Terbayang² jer. Resepi pon simple jer rupanya. Sebelum ni aku selalu makan Garlic Butter Chicken kat QThai Cyberjaya ni. Memang sedap lah. Memandangkan dah lama tak pekena GBC, tu yang meroyang jer bila tegok ayam buttermilk ni.

Resepi Ayam Buttermilk Yang Simple


Kebetulan bahan² dah ada. Cuma nak kena beli susu cair jer. Balik tu memang berdesup lah sebab nak memasak untuk berbuka. Nasib baik ayam dah siap basuh. Cepat sket keja. Ayam tu aku ubah style sket instead of goreng dengan kunyit. Aku perap kejap ayam tu dengan SERBUK KUNYIT + REMPAH KARI + TEPUNG GANDUM + GARAM = GORENG. Alaaaaa...perap dalam 5 minit jer...hehehe...

CARA² - Sumber [IZWA]

1. Cairkan butter sampai menggelegak berbuih (Aku letak 4 sudu)
2. Masukkan daun kari dan cili padi (Daun kari aku letak banyak sebab wangi)
2. Masukkan kuib ayam (Aku letak separuh. Nak letak suma pon boleh)
4. Masukkan susu cair (Aku letak setin sebab suka berkuah) 
6. Masukkan ayam tu dan gaul bagi sebati.

Senang jer kan. Tapi memang sedap. Lepas ni nak buat pakai udang pulak. Cuma aku nak ingatkan disini. Cara masakan kita berbeza². Terpulang lah ko nak letak daun kari dulu ker atau nak letak kemudian. Nak tambah bahan² lain pon boleh. Ikut ISA (Ikut Suka Aku) nak masak macam mana yerp. 

Dan nak bagi petua sikit. Tak tau lah uols memang dah tau ke tak. Tapi nak bagitau gak...hehehe...Kalau tak nak cepat muak sebab makanan ni kan berasaskan susu. Makan dengan cili potong = Potong cili padi dan letak kicap. Memang tak muak kalau makan banyak pon. Sebab aku selalu buat macam ni kalau makan GBC kat QTai. Memaber office ni yang bagitau.

Note: Nak buat Ayam Buttermilk, tapi macam tak sempat jer harini.



Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Last update 1st June. Ada jer ni haaaaa... Muncul-muncul jer terus bagi Resepi Peria Goreng Masak Ta...

Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap

Tu dia. Tajuk bukan main panjang lagi. Last update 1st June. Ada jer ni haaaaa... Muncul-muncul jer terus bagi Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap. Mentang-mentang bulan puasa kan. Bulan tak puasa tak der pulak nak share resepi. Biasalah... keyword untuk bulan puasa yang sangat terkenal adalah RESEPI. Jadi... Nak menaikkan PV blog, kita mainlah dengan resepi yerp... ekekeke... Tak ada lah. Aku bagi idea jer ni kalau korang dah tak tau nak masak apa.


Kali ni aku nak share menu yang simple tapi tersangat sedap. Seumur hidup aku kan, inilah pertama kali aku masak peria. Sebelum ni memang aku tak suka makan peria sebab rasanya yang pahit. Tapi lepas termakan peria goreng dari air tangan bapak mertua, terus jatuh cinta sebab sedap. Entah macam mana bulan puasa ni tetiba teringat peria goreng bapak mertua. Tapi malu nak minta resepi. Dari rasanya... Aku boleh tahu bahan-bahannya. Check it out Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap:

Resepi Peria Goreng Masak Taucu Yang Mudah Dan Sedap

Bahan-Bahan

  • 1-2 biji Peria/Peria Katak 
  • Udang *Sederhana besar dan agak-agak lah banyak mana. 
  • 3-4 ulas bawang merah (Dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (Dihiris)
  • 1 Biji Cili Merah
  • 3 Sudu Besar Taucu
  • Cube ayam

Cara-Cara


1. Tumis bawang merah, bawang puting sampai naik bau atau kekuningan.

2. Masukkan udang. Kacau sampai udang dah agak masak.

3. Bila bahan-bahan dah sebati, masukkan 3 sudu besar taucu, Kalau nak lebih taucu kau tambah jer. Lagi sedap. Letak sedikit cube ayam *agak-agaklah dan tambah air.

4. Masukkan peria dan kacau. Kalau kering korang tambah jer air. Tak payah letak garam sebab taucu tu dah masin. Kalau terlebih masin, pandai-pandai lah korang adjust apa yang patut.

Dah... Simple dan senang jer kan. Peria tu kalau nak bagi hilang rasa pahit, rendam dengan air garam dalam 45 minit. Lepas tu hiris nipis-nipis. Tipu lah kalau aku cakap hilang terus rasa pahit peria. Pahit peria tu tetap ada tapi tak ada lah terukk sangat pahitnya. Pahit-pahit sedap. Pahit tu kan ubat. Kalau nak tahu, peria juga boleh banyakkan susu badan.  

Tapi serious. Korang kena cuba. 1st time aku buat, terus rasa nak buat lagi. Dah 2 kali dalam bulan puasa ni aku masak Peria Goreng Masak Taucu. Berselera husband makan. Tak cukup katanya sebab peria tu aku beli sebiji jer. Lepas ni nak kena belli 2 biji. Kalau korang tak pernah makan peria, cuba try Peria Goreng Masak Taucu ni. 

Note: Tak jejak lagi bazar ramadan. 





Ada yang tak pernah masak kari sardin ker? Atau tak pernah makan kari sardin? Sedap uolls kari sardin. Makan dengan roti pon best tau. Nak ...

Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang

Ada yang tak pernah masak kari sardin ker? Atau tak pernah makan kari sardin? Sedap uolls kari sardin. Makan dengan roti pon best tau. Nak Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang tak? Kalau dah tak tau nak masak apa untuk berbuka atau bersahur, apa kata korang try Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang ni. Bahan bahan pon senang nak cari. Masak pon sekejapan jer Tak payah nak goreng-goreng.


Sekarang ni balik office hari-hari jalan sesak nak mamps. Masa tersangkut dalam jalan sesak tu lah aku dok terfikir nak masak apa lah ni. Menu apa yang ringkas, mudah dan cepat untuk disediakan. Sekali terfikir sardin ada kat rumah tu. Ok... Buat kari sardin sebab dah lama tak buat. Lagi pon Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang jer nak buat. Ok... Salin resepi ni:

Resepi Kari Sardin Mudah Dan Senang

Bahan-Bahan


  • 1 Tin sardin *Tak kisah jenama apa. Janji sardin, Nak buat lebih, beli lah 2 tin
  • 3-4 ulas bawang merah (Dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (Dihiris)
  • 2 sudu serbuk kari *Aku pakai sepeket sebab buat 2 tin ☺
  • 1 Tangkai dau kari
  • 3 sudu cili boh/cili kisar *Kalau tak nak letak cili boh/kisar, boleh letak cili padi 4 biji
  • Sedikit halia *Agak-agaklah
  • 2 Biji ubi kentang *ikut suka hati nak potong macam mana
  • 1 Biji tomato *Nak letak lebih pon tak apa
  • Bendi
  • Air Asam Jawa
  • Garam

Cara-Cara

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari. Tumis sampai kekuningan dan naik bau.

2. Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan cili kisar/cili boh dan goreng sampai rempah garing dan wangi.

3. Masukkan santan dan air secukupnya. Dah sebati, curahkan ikan sardin dalam tin bersama sosnya sekali. Kalau tak suka sosnya, kau letak ikan ssardin jer lah. Tapi sos dia tu lah lagi sedap bila dah bergabung dengan kari dan santan.

4. Perasakan dengan air asam jawa dan garam. Ikut suka hati korang lah nak kuah tu pekat atau cair. Letak ubi kentang. Bila ubi kentang dah empuk, masukkan tomato dengan bendi. Biarkan sekejap dan tutup api.

5. Letak dalam pinggan kau yang paling cantik dan hidangkan atas meja ☺☺

Ringkas dan cepat dimasak. Sayur mayur macam kentang, bendi dengan tomato tu memang saja aku letak bagi kari sardin tu nampak meriah. Tak payah aku nak goreng sayur lagi sebab dalam kari sardin tu dah ada sayur. Ada jer orang buat tak letak sayur mayur ni. Kari sardin semata. Ikut kesedapan tekak korang. Kari sardin ni makan dengan roti paratha atau mission wrap atau roti canai atau roti biasa tu pon dah sedap kan. 

Haishhhhh... Terbayang-bayang pulak kari sardin ni. Balik kang nak beli roti sebab kari sardin ada lagi. Ok... Sekian resepi dari #makanakempat. Selamat mencuba.

Note: Hari ni nak masak peria dengan taucu lepas tu campur udang... perghhh... 


Sekali sekala citer pasal husband. Erkkkk...rasanya jarang kot. Alaaaa...bagi chance lah sket nak show off...hahaha...Biasalah orang lelaki...

Bila SUAMI Masuk Dapur!!!

Sekali sekala citer pasal husband. Erkkkk...rasanya jarang kot. Alaaaa...bagi chance lah sket nak show off...hahaha...Biasalah orang lelaki ni kan. Jarang nak tunjuk skill memasak dia tu. Tapi bila sekali sekala masuk dapur bersilat dengan sudip and kuali. Ehhhhhhh....sedapnya masak.


Dinner malam tadi jer pon. Buat mee goreng. Bahan² suma dah siap. Tinggal nak masak jer. Bila husband offer diri nak take over, wife apa lagi. lompat bintang lah. Kentang kentung kentang kentung...maka terhasillah mee goreng air tangan suami. Bukan main bangga lagi bila orang puji mee goreng dia sedap. Cer kalau kita masak, nak dengar perkataan...'emmm...sedapnya' tu pon payah. Tapi kalau dah makan bertambah tu maknanya sedap lah kan. Cuma ego nak puji masakan isteri tu sedap. Kan...kan....ngeee...

Ingatkan boleh lah bawak bekal. Tapi laku plak mee goreng air tangan suami ni. Bertambah² makan ngan anak². Next time tugas menggoreng mee dah boleh serah kat husband lah macam ni. Dah...tu jer nak citer. Tu pon nak kecoh kan. Kbai!

Note: Pening dok mikir nak masak apa setiap hari. 


Ha'ah...tak sempurna sebab bahan² tak cukup. Esen vanilla tak letak sebab dah habis. Buah² pon tak der sebab memang tak der buah kat um...

PAVLOVA Tak Cukup Sifat???

Ha'ah...tak sempurna sebab bahan² tak cukup. Esen vanilla tak letak sebab dah habis. Buah² pon tak der sebab memang tak der buah kat umah. Dah habis. Whipping cream lagi lah. Pakai yang instant tu. Picit jer.Tapi semangat nak membuat tu tetiba datang semacam. Nak buat jugak even tak cukup bahan. Maka terhasil lah:


Pavlova tak cukup sifat ni ha. Project hari cuti senin. Dari dulu teringin nak buat. Tapi tak terbuat² gak. Resepi dah lama simpan. Ntah macam mana belek gambar kat handphone. Terjumpa resepi Pavlova yang simple sangat nih. Apa lagi...zasssss masuk dapur.

Alhamdulillah...percubaan pertama yang menjadi. Buat pon tak banyak sebab nak test dulu. Tak sangka uolls pavlova ku menjadi. Cair dimulut gittew macam makan gula² kapas tu. Rangup plak tu. Ni yang semangat nak buat pavlova lagi. Kali ni nak buat bagi cukup sifat. Mesti lagi sedap. Mana tau bley buat meniaga ker...hahaha...Kalau tak berangan tak sah. 

Skang ni mood rajin nak bakar membakar is on. Dalam kepala ni dok terfikir nak buat kek coklat. Nak buat cheesecake. Bahan² jer ada yang tak cukup. Mau balik ni cari barang²...haishhhhh....Kalau dah datang mood rajin tu kan. Memang tak menyempat. 

Note: Tu pon nak citer...hahaha...Jadilah....asal ada citer nak update sudah. 


Apa??? Bubur nasi boleh masak dalam masa 15 minit jer? Yurpppp...Semua masakan jadi cepat dan mudah dengan bantuan Noxxa Pressure Cooker. M...

Resepi Noxxa | Bubur Nasi 15 Minit!!!

Apa??? Bubur nasi boleh masak dalam masa 15 minit jer? Yurpppp...Semua masakan jadi cepat dan mudah dengan bantuan Noxxa Pressure Cooker. Masa [TAK SIHAT] haritu, tekak pon rasa teringin nak makan bubur berlauk. Kalau nak makan kat kedai, dah berapa lah harganya kan. Memandangkan tak pernah masak bubur nasi dalam NPC lagi, moh ler kita ber ekperimen dalam NPC dengan try masak bubur nasi.


Maka ini lah hasilnya...Bubur nasi berlauk 15 minit. Menu lunch merangkap ker dinner untuk orang yang tak sihat haritu. Gigih pepagi gi kedai cari bahan² lepas hantar anak² gi skolah. Dalam tak sihat tu pon kerja surirumah tetap berjalan khenn. Selera besar mengalahkan orang yang tak sihat. 

BUBUR NASI yang lawannya dengan TELUR MASIN, IKAN BILIS GORENG BAWANG DENGAN CILI API, KANGKUNG MASAK TAUCU dan  EGG TOFU. Gigih lah aku memasak suma lauk pauk nih. Berselera betul makan sebab dah lama tak makan bubur berlauk macam nih. 2 kali lah masak bubur sebab anak² pon suka. 

Senang jer nak masak bubur nasi dalam NPC nih. 1 CAWAN BERAS YANG DIBASUH. TAMBAH 6 CAWAN AIR. SET KAN MODE HIGH PRESSURE 15 MINIT DAN TEKAN MODE ON. Dah cukup masa, PUSING PENUTUP NPC KER TITIK STEAM UNTUK RELEASE KAN WAP. Senang dan cepat kan. 

Sekian resepi NPC untuk harini. Tunggu resepi yang seterusnya plak yerp. 

* Kalau nak masak bubur lebih dari 1 cawan beras, double kan lah sukatan air tu.

Note: Tengok bubur berlauk ni rasa maca nak buat bubur lah malam ni ☺☺


Welcome to my kitchen. Please be nice to me hokay...hehehehe...New gadget gittew. Setelah sekian lama terperap dalam kotak. Akhirnya da...

Hi! NOXXA Preasure Cooker


Welcome to my kitchen. Please be nice to me hokay...hehehehe...New gadget gittew. Setelah sekian lama terperap dalam kotak. Akhirnya dah selamat di 'pecah dara' kan...wakakaka...Dapat bulan February. Rasmikannya bulan Julai. Berapa lama terperap dalam kotak tu. 

Berkira² jugak nak membelinya. Sebab harga Noxxa Pressure Cooker ni boleh membuntangkan mata gak lah. Beli pon sebab open for kutu Noxxa. Mak kutu dia Jueliza. Asyik tengok dia update pasal masak dalam Noxxa yang super duper cepat tu. Jealous jugak lah rasa sebab rajin sangat memasak...hahaha...Tak boleh jadi nih. Kena rembat gak sebijik. Syukur gak sebab aku beli sebelum GST. Skang ni pitam gak lah nengok harganya. Tapi kalau main kutu tak terasa sangat kot. Boleh rojer Jue kalau nak beli yerp.

Untuk petama kali pakai NPC, aku buat rendang ayam. Tetiba teringin nak merendang masa hari kejadian tu. Siap call and wassup jue lagi tanya cara² nya. Thanks jue. 


Disebabkan keterujaan melampau bila rendang menjadi. Aku lupa nak amik gambar. Ni gambar masa 1st time buat rendang dulu. Dasyat wei. Umur dah 30++ baru tau buat remdang sendiri. Sebelum ni tau makan rendang mak masak jer khenn. Senang rupanya buat rendang erk. Yang best masak dalam NPC ni kan, cepat, mudah dan pantas. Ko tak payah nak kacau² selalu sebab tak melekat rendang dalam tu. Tak sampai sejam kot rendang dah masak. Haishhhh...terliur plak nengok rendang ni.


Menu seterusnya. Buat bihun goreng. Tak hagak². Dalam periuk gak nak diamik gambar. Cer salin dulu dalam pinggan dulu ker kan. Keterujaan katakan. Ko akan teruja bila masakan ko menjadi dalam NPC ni tau....ngeeeee...Tak payah rendam² bihun tu. Basuh² dah terus masuk dalam NPC. Steam dalam 2 minit. Pastikan air mencukupi. Memang cantik kejadiannya. Sekejapan jer siap. 


Mengkambing bakar plak kita. Semuanya homemade. Tak yah makan kat kedai dah lepas ni. Boleh buat sendiri. Jimat kos dan puas hati. Memang lembut jer daging kambing bila masak dalam NPC. Bercerai tulang ngan daging nya. Dasyat tak dasyat lah gambaran yang aku bagi ni. 

Kalau tak percaya, boleh beli NPC dan rasainya sendiri. Perghhhh...ayat. Memang nak soh korang beli pon. Sebab tak rugi kalau beli. Banyak kegunaannya. Orang kata investment yang berbaloi². Kalau ada anak² kecik, boleh masak bubur dalam ni. Memang kejap jer siap. Yang ni aku tak try buat lagi. Tunggu kerajinan tu datang. Kek dan kuih muih pon aku tak try buat lagi dalam NPC ni. Tak tau bila nak try nya. 

Sekian entry review Noxxa Pressure Cooker dari #ibu3anak. Insya'allah...nanti aku sharing resipi dan cara nak masak dalam NPC ni yerp.

Note: Beratur panjang kat ATM machine smalam. Online banking pon busy gak. Hari gaji lepas sebulan tak dapat gaji katakan ☺


Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau nak citer apa. Tapi ada plak citer nya ni....

#IkanMasakTaucuUntukDia | Resepi

Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau nak citer apa. Tapi ada plak citer nya ni.


Ok...Berbalik kepada tajuk asal. Malam tadi buat Ikan Masak Taucu nih. Atas permintaan my Tall, Dark and handsome husband *bluekkk...hahaha...Masa tu dah pukul 8.00 malam. En. somi call soh masak masakan feveret dia nih. Ikan plak masih kat tempat sejuk beku. Ikut kan hati nak masak simple² jer. Tapi bila ada permintaan, haruslah si isteri tunaikan. Penat macam mana pon, isi perut suami perlu diutamakan. Ingat tu...ngeeeee...

Apa lagi...sepantas kilat buat kerja. Kita kan ada kuasa SUPERMOM. Nasib ikan dah siap siang. Cuma perlu basuh jer. Bawang blender plak dah habis. Sementara tunggu ikan mencair, kita buat stok bawang merah. Senang nak masak nanti. Sambil tu masak nasi.

Tu lah. PC Noxxa ada tak reti² lagi nak pakai. Ko tunggu yer noxxa. Tunggu aku lenjan ko nanti. Dah siap basuh bagai ikan, tiba masa untuk masak. Sebelah goreng ikan, sebelah lagi buat kuah taucu. Simple jer nak masak. Main campak² jer. Nak resipi ker? Ni versi aku lah.

BAHAN²
  • Ikan (Suka hati nak pakai ikan apa)
  • Bawang merah (potong bulat)
  • Halia
  • Cili Hijau
  • Tomato (tak letak pon tak per)
  • Taucu
  • Air Asam Jawa
  • Gula
CARA²
  • Goreng lah ikan dulu. Nak kena bagitau jugak ker..haha..
  • Tumis bawang merah dengan halia
  • Dah garing masuk air asam jawa
  • Letak taucu. Terpulang nah letak banyak mana. Agak² lah sebab taucu ni masin
  • Letak gula sket. Bagi ada rasa masam, masin dan manis
  • Letak ikan, cili hijau dan juga bawang hiris
  • Biar kejap. Dah siap.
Aku kalau buat memang suka letak taucu banyak. Sebab sedap. Kalau style mak aku plak, dia siap tumbuk taucu tu. Tapi aku tak rajin macam mak. Tapi apsal mak buat lagi sedap dari aku buat erk. Memang tak boleh challenge lah dengan masakan mak. 

Sedap wei makan dengan nasi panas². Pastu hirup plak kuah taucu tu...Perghhhhh...Malam ni tak payah masak dah sebab buat banyak malam tadi. Feveret kami anak beranak nih. 

Note: Have a great weekend uolls. Esok sukan anak lagi. Dah 3 minggu berturut² sukan.



Asam Pedas Ikan Merah berenang² didalam kuali. Daun kesum + bunga kantan = takkan terpisah dari asam pedas. Bendi kasi lebih. Amacammmm....

Asam Pedas Ikan Merah!!!


Asam Pedas Ikan Merah berenang² didalam kuali. Daun kesum + bunga kantan = takkan terpisah dari asam pedas. Bendi kasi lebih. Amacammmm...Lulus tak asam oleh #makbanyakanak nih...hehehe...

Saja jer nak tunjuk hasil masakan. Last week punya Asam Pedas. Boleh di kira kot berapa kali masak asam pedas nih. Stok ikan merah ada dalam 9 ketul. Tak tau nak masak apa. Tu yang terfikir nak buat asam pedas. Gi kedai cari daun kesum ngan bunga kantan. Tapi bunga kantan laku betul lah. Nasib ada tinggal setangkai.

Sedap asam pedas ikan merah nih. Selalu makan asam pedas kembung jer. Nak masak style asam pedas melaka, tak berapa pandai sangat. Jadinya kita masak ikut suka hati lah. Daun kesum tu memang aku letak lebih. Wangi jer kuahnya. Tapi tu lah, rasa macam pahit sket. Ker lidah aku yang weng sket.

Kalau nak tau, ikan merah tu kan 3 ekor saiz sederhana besar RM10. En bos memancing kat pasar pudu. Tanjat gegirl sebab murah. Beli 3 ekor siap siang dan potong. Bila potong dapat sekor 3 ketul. Total dapatlah 9 ketul. Ayam kampung plak sekor RM13.00. Memang puas hati lah sebab barang basah kat situ murah. 

Note: Sapa tengok bola semalam? Korang tengok bola ker tengok pemain thailand yg handsome² tu...muahahaha...


Segmen bakar membakar dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Resipi yang simple lagi sedap uolls. Dapat ni pon kat FB. Tapi lupa kat grou...

Gardenia Choc Stick

Segmen bakar membakar dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Resipi yang simple lagi sedap uolls. Dapat ni pon kat FB. Tapi lupa kat group mana satu. Sebab banyak sangat join group resipi dan juga bakar membakar ni.


Ni lah dia projek bakar membakar dari malam tadi membawak ke pagi ni. Membakar roti tu semalam. Tapi biasalah kan, bila #makbanyakanak ni tidurkan anak² dengan dia sekali tidur. Hormon OXYTOCIN dah mula merembes katakan...hahaha...HORMON OXYTOCIN ini adalah hormin yang dirembeskan oleh badan kita semasa menyusu yang membuatkan kita rasa relaxing. Dalam erti kata lain, Oxytocin is the hormone of love which also causes us to relax. Ehhh...dah nak tersasar entry aku ni. Meh kita sambung.

Aku bakar roti dalam pemanggang ajaib yang sememangnya ajaib tu jer. Malas aku nak pakai oven. Lepas dah bakar aku biar dalam tu. sebab anak² dah minta di tidurkan. Jadinya...pagi ni aku panaskan balik roti tu...hahaha...tak senunuh kan. Sebenarnya aku testing jer buat. Sebab ada baki roti yang tak habis lagi. Tak tau lah roti tu dah expired ker belum. Dah hilang tagnya. Aku bedal jer....kahkahkahh...lagi tak senunuh. Nak buat puding roti, bahan² tak cukup. Puas memikir, baru teringat yang aku ada screen capture resipi nih. Yang aku suka suki namakan GARDENIA CHOC STICK.

Bahan² nya macam dalam gambar kat atas tu lah. Cuma uolls POTONG² ROTI TU KECIK². Ikut suka hati lah nak potong mcm mana kan. Nak buat love² pon boleh. BAKAR DALAM PEMANGGANG AJAIB (Api Kecik). BILA DAH RANGUP, SILALAH ANGKAT *nak kena bagitau jugak tu ☺*. PANASKAN COKLAT MASAKAN (Buat kaedah double boil) + BUTTER + SUSU PEKAT (Agak² lah sukatan nya) DAN KACAU SEBATI. BILA DAH SEBATI, LETAK JER ROTI BAKAR DALAM COKLAT TU. PASTU GOLEKKAN DALAM NESTUM. Dah siap untuk di makan.

Rasanya??? Kalau di tanya pada orang yang kuat makan dan suka makan macam aku ni, semuanya sedap. Tolak batu ngan kayu jer...hahaha...Tapi memang sedap wei. krup..krap...krup...krappp...sebab rasanya yang rangup. Terpejam² mata ko sambil makan sebab kesedapannya tu...hahaha...over tau. Tak caya, sila lah buat yerp. 

Note: Balance roti ada lagi tu. Balik ni nak sambung buat. Untuk kudapan anak² ☺


Dari haritu tetiba teringin nak makan ubi kayu rebus. Pastu tengok plak KAK ZAKIE nyer ubi kayu rebus dengan sambal tumis ikan bilis . Mema...

Ubi Kayu Rebus Dengan Kelapa

Dari haritu tetiba teringin nak makan ubi kayu rebus. Pastu tengok plak KAK ZAKIE nyer ubi kayu rebus dengan sambal tumis ikan bilis. Memang saling lengkap melengkapi betul gandinga tu. Arrgghhhh...tak bleh jadi nih. Membuak5 nak beli ubi kayu ko/ Kebetulan petang khamis tu ada pasar malam. Elok sangat lah tu kan.


Ini lah hasilnya...UBI KAYU REBUS. bersama gandingannya KELAPA. Makanan orang dulu @ makanan femes jaman jepun. Tak terbuat sambal tumis ikan bilisnya sebab kepenatan menyiang hasil menjala ikan ngan mencandat sotong kat Pasar Pudu. Murah lah wei. Ikan selar sekilo RM10.00 dapat 10 ekor ikan. Sotong plak sekilo RM8.00. Banyak plak tu. Ada besar ada kecik. Jenuh aku menyiang. Erkkkk...lari tajuk plak.

Sambung balik. Nasib ada orang jual ubi kayu kat pasar malam tu, Kempunan aku kalau tak dapat...ekekeke...RM2 untuk seketul ubi kayu. Mahal ker murah? Sebab 1st time beli. Balance kelapa ada lagi tu. Nak buat kuih ketayap lah malam nih ☺

Note: Good luck untuk calon² SPM 2014. 

Dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Kalau minggu lepas kita buat Kuih Ketayap . Kali ni kita buat Kuih Keria plak yerp. Kuih pon dah m...

Kuih Keria Homemade plak

Dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Kalau minggu lepas kita buat Kuih Ketayap. Kali ni kita buat Kuih Keria plak yerp. Kuih pon dah mahal skang. Seketul 40-50 sen seketul. Jadinya baik kita buat sendiri. Pastu boleh kita meniaga kuih. Kisahnya...

Last week gi pasar malam. Nampak lah keledek ungu. Slonggok RM5.00. Ni gara² tengok si ZAZA gojes up kat blog dia lah ni. Terus aku pon terjebak. #makbanyakanak kuat makan. Asal tengok jer terus mengidam. Balik tu terus lah buat keledek rebus. Ku fikirkan luar ungu dalam nya pon ungu. Sekali kaler lain daaaa. Kempunan aku nak makan keledek ungu. Tak per lah. Kita steam lah dulu.

Ni lagi satu hal. Dah 5 tahun pakai periuk nasi tu, baru aku tau yang periuk nasi tu boleh buat untuk steam...ppfftttt...Nampak sangat ko tak belek periuk nasi tu kan. Perasan pon bila nampak penapis steam kat rak pinggan tu. Jakun jap bila tengok Japanese Sweet Potato @ keledek aku menjadi. Sedap dan manis nya lah hai. Ok...lepas ni kita main steam² jer lah...haha...


Memandangkan masih banyak lagi balance keledek, jadinya kita buat kuih keria lah. Dah lama tak makan kuih keria  nih. Senang jer rupanya nak buat kuih keria ni yerp *ayat cliche...haha...Bila dah buat baru ko tau senang kan. Gigih aku steam and lenyek keledek nih. Petang tu terus goreng buat minum petang. 

Tapi agak kecewa sket sebab kuih keria aku ni terlebih tepung kot. Tak per, practice make perfect kan. Boleh buat lagi sebab keledek ada lagi tu. Berangin jer badan aku makan keledek banyak sangat. cissss...Aku pon bedal tak hingat sebab sedap dan manis wei.

Note: Tak sabar nak join kelas pastry ☺☺



Biasalah kan. Asal weekend jer masak...makan...makan...masak jer lah kerjanya. Menternak lemak² di badan. Kebetulan leftover kelapa buat Le...

Kuih Ketayap Homemade

Biasalah kan. Asal weekend jer masak...makan...makan...masak jer lah kerjanya. Menternak lemak² di badan. Kebetulan leftover kelapa buat Lempeng Kelapa ada lagi. Terfikir² nak masak apa dengan balance kelapa nih, Zasssss...haritu ada tengok kuih ketayap kat FB. Terus mengidam tetiba.


Maka terhasil lah Kuih Ketayap comel lote dari dapur #makbanyakanak nih, Kuih ketayap tak cukup bahan namanya. Sebab tak der daun pandan. Kebetulan masak dalam pemanggang ajaib yang memang ajaib tu. Jadinya agak susah nak membulatkannya sebab berat *alasan. Buat pon tak banyak sebab takut tak jadi. 

Alhamdulillah....menjadi kuih ketayap aku ni. Sedap plak tu...ekekeke...Senang rupanya nak buat. Lepas ni tak payah beli² lagi sebab dah pandai buat sendiri. Nak meniaga kuih ketayap pon boleh ni. Tapi tu lah, anak² tak berapa suka sangat. Laki bini jer lah yang habiskan. 

Note: Rasa macam nak ber 'ketayap' plak esok. 




 

Memang gandingan yang mantop. 1 st time makan lempeng kelapa pak burn 2 minggu lepas kat Bandar Tasik Selatan. Sedap lah pulok wei. Selalu...

Lempeng Kelapa Sambal Tumis Ikan Bilis

Memang gandingan yang mantop. 1st time makan lempeng kelapa pak burn 2 minggu lepas kat Bandar Tasik Selatan. Sedap lah pulok wei. Selalu makan lempeng biasa jer. Apalagi….terus godek resepi. Senang jer rupanya. Misi mencari bahan². Ada jer halangannya. Hujan lebat…ikan bilis habis. Gi kedai lagi satu pon nan hado jugak ikan bilis. Gi pasar malam lupa plak nak beli…ppffttt…

Balik hari jumaat singgah kedai lagi. Alhamdulillah…ada suma bahan². Jadinya…weekend kita buat projek lempeng kelapa bersama sambal rumis ikan bilis. Pepagi dah masak sambal tumis. Petaang tu baru buat lempeng kelapa. Ini lah hasilnya:


Lempeng Kelapa cicah Sambal Tumis Ikan Bilis lawan dengan kopi-o. Minum petang dalam cuaca hujan dan sejuk...perrgghhhh...nikmat tak terkata. Tapi Lempeng kelapa tu agak sedikit tebal. Mungkin aku nyer bancuhan tak berapa cair. Tu yang jadi macam tu. Tak per…practise make perfect kan. Next time nak buat lagi.

Meh salin resepi nih:

Bahan²

11/2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
1 camca the baking powder
Garam

Cara² Membuatnya

1) Bancuh tepung, baking powder, kelapa parut dan gaul rata bersama air yang di bancuh dengan garam hingga sebati.

2) Panaskan non-stick pan. Lencer dengan sedikit minyak dan  cedok bancuhan lempeng tadi ke dalam pan dan ratakan dengan senduk. Masak dengan api yang sederhana.   

3) Dah masak apalagi...bedal lah dengan sambal. kuah kari dan yang sewaktu dengan nya...hehehe... 

Pastu tengah² makan teringat plak Ubi Kayu. Sedap jugak kalau dapat ubi kayu cicah sambal ikan bilis kan. Pastu ada leftover kelapa. Bestnya kalau dapat ubi kayu cicah kelapa dan gula. Haishhhhh...makan jer kerja #makbanyakanak ni wei. Rasa macam nak cari ubi kayu plak lah ☺

Note: Leftover kelapa tu aku buat kuih. Tunggu next resepi yerp.
  


Kalau semalam tayang gambar Kek untuk Anak | Choc Moist Cake Homemade . Harini resepi dari dapur #makbanyakanak datang lagi untuk berkongs...

Resepi Choc Moist Cake Simple

Kalau semalam tayang gambar Kek untuk Anak | Choc Moist Cake Homemade. Harini resepi dari dapur #makbanyakanak datang lagi untuk berkongsi resepinya pula yerp...hehehe... Siapa yang tak suka resepi yang simple dan mudah kan. Lebih² lagi resepi kek. Yang paling best, ko tak payah susah² nak keluarkan mixer dari kabinet sebab choc moist cake ni tak perlukan mixer. Pakai whisk saja. Kalau uolls terlebih rajin, boleh jer kalau nak pakai. Tak der masalah pon...hahaha...Tapi aku lebih rela pakai whisk. Sambil whisk sambil ko senaman tangan sket. Kasi ketul² muscle kluar. Tapi kena selalu buat kek lah macam ni...ekekeke...

Ok...kita mulakan. Bahan² yang diperlukan adalah:


Bahan A

1 cawan serbuk koko ( Aku pakai Van Houten)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair (Aku pakai Fresh Milk. Pon boleh jugak)
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B 

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C 

1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)


Cara² membuatnya:
  1. Ayak semua Bahan B dan ketepikan seketika
  2. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan kacau hingga sebati dengan menggunakan api yang kecil dan sejukkan.
  3. Pecahkan telur kedalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A tadi bersama esen vanilla kedalam telur tadi sambil di kacau hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yang di ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat (Bahan B) dan kacau lagi hingga sebati selama 5 minit.
  5. Tuang adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 190'c selama 40 minit. Tapi ikut pada oven uolls jugak lah. Agak² sudah. 
Bahan² untuk Topping (ganache)

300 gm coklat masakan *dipotong kecil (Pakai cocoe powder pon boleh. Tapi aku campur)  
1 sudu besar susu pekat 
1/2 cawan susu cair (aku pakai fresh milk)
2 sudu besar butter 

Cara²

1. Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler. 
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lagi hingga cair. 
3. Curahkan ganache atas kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
4. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. Nak makan panas² pon boleh. Ikut selera tekak.

Gambar ulang tayang

Ginilah hasilnya. Jenuh gak nak letak topping ni wei. Selekeh di buatnya. Tapi aku trim bagi nampak cantik sket. Nak topping kat bahagian tepi kek ni yang payah sket. Tak der skill lagi. Ni yang rasa macam nak amik kelas bakery. Abam sayang...boleh taja tak...hehehe...

Note: Dah lama tak buat cheesecake. 

Kek tak cukup hiasan Amacam...lulus tak?...ekekeke...Bulan lepas nyer citer. Masa birthday Qahirah haritu. #makbanyakanak ni terasa ...

Kek untuk Anak | Choc Moist Cake Homemade

Kek tak cukup hiasan

Amacam...lulus tak?...ekekeke...Bulan lepas nyer citer. Masa birthday Qahirah haritu. #makbanyakanak ni terasa teringin nak buat kek untuk harijadi anaknya sendiri. Gigih tak gigih lah kan. Kebetulan bahan² dah ada. Cuma nak kena beli butter jer. Balik kerja terus gi cari barang yang tak cukup nak buat kek. Pastu gi beli kek siap² untuk celebrate kat playschool dengan kawan² keesokannya. 

Cube teka mana saya ☺☺

Memalam…tunggu bakal birthday girl tido dulu, barulah si ibu menjalankan projek bakar membakar. Nak surprise katakana. Si anak dara ni plak jenis tido lambat. Sebab kat sekolah dah puas tido. Si cikgu lah citer ni. Nak tergelak aku dengar…”Kak…qahirah kalau tido lama betul. Dari pukul 12.00 pm sampai pukul 4.00 pm. Itu pon kena kejut baru bangun”. Patutlah kat umah ko hari2 tido lewat erk kakak. Pulun tido habis-habisan kat nursery rupanya. Erkkkk…dah nak tersasar plak citer aku nih. Sambungggg…

Pukul 11.00 pm aku start buat kek. Memang aku cari resipi yang simple, mudah dan cepat. Memang terbaik lah sebab tak payah pakai mixer. Jimat tenaga dan masa aku dari nak keluarkan mixer dan nak basuh. Dekat pukul 1.00 am siap suma. Tiba masa nak hias...coklat M&M tak cukup sebab dah kena bedal dek anak². Mana yang sempat di selamatkan jer lah. Janji tak nampak kosong kek tu.

Abam yang over

Birthday girl ni tak tau ibu dia dah buatkan kek khas untuk dia. Untung kamu kakak. Birthday Abam Kimi ngan adik Qhalif haritu ibu tak sempat pon buat. Beli jer. Tapi awak...siap beli kek celebrate kat skolah ngan ibu buat lagi. Tak per...next year ibu buat kek setiap kali birthday anak². Tak payah beli² dah,

Bila suma dah ada, Apalagi...kita keluarkan kek lah. SURPRISE!!! Tanjat birthday girl tengok ada kek. Suka lettew kan. Nanti birthday ibu buat macam ni jugak tau...hehehe...Ibu happy bila tengok anak happy. Rasa seronok dan puas hati dapat buat birthday kek untuk anak. 

Erkkkk...aku ingatkan nak kongsikan resipi Choc Moist kek yang simple ni. Tapi macam dah panjang plak entry ni. Kang panjang² sangat uolls bosan plak. Esok lah aku buat entry resepi yerp. Tapi memang senang ☺☺

Note: Rasa macam nak buat kek harini.


Resepi datang lagi. Biasalah bila cuti kan. Masak lah kerjanya. Amacam…kecur ailio tak? Rupa bukan ukuran. Yang penting sodap hingga me...

Resepi Sambal Ayam/Daging Bali


Resepi datang lagi. Biasalah bila cuti kan. Masak lah kerjanya. Amacam…kecur ailio tak? Rupa bukan ukuran. Yang penting sodap hingga menjilat pinggan. Kali ni iols nak kongsikan resepi yang senang nak buat. Bahan² pon simple jer. Jangan ditanya kenapa namanya sambal bali. Sebab dah owner nya yang bagi macam ni. Suka suki dia lah khen. 1st time aku dengar resipi sambal Ayam/Daging bali nih. Terus teruja nak buat. Sila salin resipi ni yerp.

Bahan² (Untuk Di kisar dan Di perap)

- Daging sekilo. Kalau ayam aku pakai sekor
- 4 biji bawang merah. Nak letak lebih pon boleh
- 3-4 batang serai
- Lengkuas. Lebih kurang besar ibu jari tangan. Bukan jari kaki
- Cili kering 1 cawan
- Kicap manis 1 cawan
* Kisar semua bahan di atas dan perap bersama daging/ayam untuk seketika.


 Bahan Tumisan

- 4 biji *atau lebih Bawang besar/Bawang kecik dipotong 4
- 4 Batang serai dititik
- Lengkuas besar ibu jari tangan dihiris
- 5-6 Cili Hijau dibelah hujung
- 4-5 Tangkai Daun Kari

Cara² Memasak

1. Tumiskan bahan² tumisan seketika sampai naik bau
2. Angkat dan ketepikan dalam pinggan lain
3. Masukkan ayam/daging perapan kedalam kuali tadi
4. Tambah Air Asam Jawa dan juga Gula Melaka
5. Bila bahan2 dah sebati dan masak, masukkan balik bahan tumis tadi

Senang kan. Terpulanglah sama ada nak pakai ayam atau daging. Kalau nak buat banyak, agak² lah nak banyak mana bahan² tu yerp. Kebetulan ayam yang ada jadinya aku pakai ayam. Kononnya nak buat malam senin. Sekali si ustaz qhalif dah merengek2 nak mengempeng. Aku pon jadi tak keruan nak masak. Baik stop dulu. Sempat buat perapan untuk ayam. Semalaman aku perap ayam tu. Pagi semalam baru masak. Sedap wei bila semalaman perap. Lembut jer ayam tu. Dan terasa bahan² perapan tu meresap masuk dalam ayam…pergghhh…ayat aku.

Suka suki uols nak masak macam mana kan. Aku Cuma blender serai ngan lengkuas jer sebab bawang blender ngan cili kering dah ada. Kalau nak pedas boleh tambah cili api. Bersilat aku kat dapur masa nak potong lengkuas. Keras rupanya lengkuas ni erk. Aku ingatkan lembut macam halia. Masa memula dulu ingatkan beli lengkuas tua. Sebab keras nak mamps. Second time beli pon keras jugak. Memang kejadiaanya keras erk. Sudahnya aku pagai lesung masa nak potong smalam…ppffttt…

Note: Sekian laporan masakan. Nanti kan resipi akan datang yerp ☺


Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza yang buat Tira yang dapat nama kan. Pena...

FIZAMISU instead of TIRAMISU??

Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza yang buat Tira yang dapat nama kan. Penat Fiza buat tau...ekekeke...


Kisah isnin lepas. Semuanya bermula sebab 'Whipping Cream'. Masa memula nak buat BLUEBERRY CHEESE CAKE dulu, aku nak cari sour cream. Tapi terbeli whipping cream. Nampak sangat ko tak tengok bebetul kat kotak tu khenn. Asal nampak perkataan cream trus masuk bakul...ppffttt...Ok! sambung cerita.


Sebenarnya resipi ni dah lama aku simpan. Tapi tak der hajat plak nak membuatnya. Pastu bila belek² balik resipi, ada whipping cream. Kebetulan kat umah memang tengah ada whipping cream. Sebelum expired, baik kita buat TIRAMISU. Time tu gak semangat nak membuatnya datang secara tiba². Balik tu terus singgah giant cari bahan². Dan malam tu gak buat. Macam biasa, tunggu anak² tido dulu. Tapi si qahirah tak tido². Dialah jadi assistant chef untuk malam tu...hehehe...Memang resipi Tiramisu ni simple sangat². aku kalau cari resipi memang tak suka yang susah². Nak buat nya pon senang. Kalau tau betapa senang nan membuatnya, dah lama kot aku buat. Ayat cliche...hahaha...Nak resipi lettew. Nah salin:

Bahan²

1 biji kek sponge. Apa² perisa. Kalau rajin buatlah sendiri. Tapi aku 'M'
Cream cheese. Tak kisah jenama apa pon *Aku suka Philadelphia 
250ml Whipping Cream
1/2 gula castor
1 sudu nescafe
Esen Vanila
Serbuk Koko *Aku pakai van houten

Cara²

1. Campurkan cream cheese, whipping cream, gula castor dan esen vanila
2. Putar sampai adunan sebati, kembang dan gebu
3. Potong sponge kek kepada 2 bahagian *nak potong 3 pon boleh. ISE (Ikut suka engkau)
4. Susun 1 bahagian kek dalam bekas *Terpulang nak letak dalam bekas apa pon 
4. Bancuh nescafe. Jangan letak gula plak yerp
5. Celup kek depan dan belakang dalam bancuhan nescafe tadi. Jangan lama sangat. Tapi kalau sebiji kek tu just curahkan air nescafe atas kek tu rata². Agak² lah yerp nak curah banyak mana. Jangan sampai lencun plak kek tu.
6. Sapu adunan cheese tu atas kek *agak² lah asal menutupi seluruh kek
7. Tabur serbuk koko atas lapisan cheese tapi. Pakai penapis yerp. Jangan ko curah plak.
8. Susun lagi kek yang selebihnya
9. Ulang proses yang sama tadi
10. Lastly sejukkan dalam freezer

Resepi dari [SINI] dan [SINI]. Thanks ☺


Senang sangat kan. Aku buat malam. Esok tu trus ngap...perghhhh...nikmat dan sedapnya makan sejuk². Kalau uols tak nak pakai kek span, boleh juga tukar kepada biskut ladyfingers. Lepas ni nak try buat pakai biskut plak. 

Note: Minggu ni nak buat moist kek plak. Makan jer keja #makbanyakanak ni kan...hahaha... 



Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banyak. Terliur ker?....hehehe...Alaaaa...set...

Kuey Teow Cantonese Banjir!!!

Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan

Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banyak. Terliur ker?....hehehe...Alaaaa...setakat kuey teow tak der maknanya nak terlur kan. Tapi orang kuat makan macam aku ni memang pantang nampak gambar makanan. Ni sendiri tepek pon dah mula  kecur ailio....hahahaha...

1st time ko buat kuey teow cantonese ni. Selalu buat kuey teow goreng jewr. Lepas ni tak payah nak order² lagi dah. Buat sendiri jer lah. Senang dan simple jer resipinya. Yang pasti ianya cepat siap. Kalau rasa² dah muak makan nasi untuk dinner, atau rasa malas nak masak berat², atau nak masak yang simple² bolehlah buat kuey teow ni. Yang pasti anak² suka. Bebudak kalau makanan berkuah macam ni memang laju jer makan. Nak resipi ker?...hehehe...sudah tahu bertanya pula yer.

Bahan²

Kuey Teow 
Sos tiram
Bawang putih
Ayam/Udang/Sotong
Fishball/Fishcake 
Sayur Sawi
Carrot
Baby corn
Cube ayam 
Telur
Tepung jagung

Cara² (Kuew Teow)

1- Goreng kuey teow dengan sos tiram sesudu. Kalau goreng sepeket letak lah byk sket.
2- Dah sebati angkat dan asingkan. Tak perlu goreng lama²

Cara² (Kuah)

1- Tumis bawang putih
2- Masukkan Ayam/udang/sotong
3- Letak air. Terpulang nak banyak mana
4- Dah menggelegak masukkan cube ayam ngan fishball/fishcake
5- Masukkan carrot sebab carrot amik masa untuk lembut kan
6- Pecah kan telur sebiji *Nak lebih dari sebiji pon boleh. ISE (Ikut Suka Engkau) 
7- Masukkan sayur sawi dan baby corn
8- Lastly letak bancuhan tepung jagung untuk bagi kuah likat dan pekat

Dah siap. Makan paneh²...perghhhh...sodap. Terpulang lah pada uols sama ada nak letak ayam saja, atau sotong saja atau udang saja atau nak letak semua sekali pon lantaklah. Korang yang nak masak kan. Untuk tambah penyedap, ko buat lah cili kicap. Memang sodap wei. Bertambah² suami makan wa cakap lu. Selamat mencuba ☺

Note: Lately ni aku rajin plak cuba masakan baru. Orang kuat makan memang macam ni. 



Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka suki bikin sendiri sebab tak amik dari ...

Tortilla Wrap


Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka suki bikin sendiri sebab tak amik dari mana² buku atau internet. Sorang lagi tukang balut sebab bab membalut ni memang tangan dia seni sket...ekekeke...Siapa tukang biat inti dan siapa tukang balut? Biarlah rahsia...wakakaka...

Kisah ahad lepas. Abang and family nak datang rumah. Takkan jamu kuih jer kot. Jadinya kita buat masak memasak sket lah. Uols kalau nak datang roger lah yerp. Boleh iols masak. Pintu sentiasa terbuka untuk tetamu. Ok...sambung citer. Jenuh gak memikir nak masak apa. Tak per lah, kita buat menu lain dari yang lain. Orang lain masak menu raya. Tapi weols buat western. Buat spaghetti uols...hehehe...gelak lettew. Western lah sangat khenn. Tapi jangan tak tau. Spaghetti buat 2 jenis perisa tau. CARBONARA dan juga TRADITIONAL.  

Iyerlah...every week kan open house. Abang aku and family pon baru balik dari open house. Mesti dah puas makan lemang, rendang, nasi himpit ngan kuah kacang kan. Takkan aku nak buat menu yang sama gak kot. Kita buat lah lain dari yang lain plak. Additional nya kita buat TORTILLA WRAP. Feedback dari Abang and Family...Memang sedap lah. Kembang kempis kempus lah orang tu kan. Nak resipi ker?

Bahan² Masak

Daging cincang
Tomato *potong dadu
Bawang besar/Holand *potong dadu
Black Pepper Sauce 
Mentega

Bahan² Untuk Wrap

Wrap (Brand Mission)
Salad
Chili sauce
Mayonnaise/Thousand island  

Cara²

1- Panaskan mentega. Agak². Kalau daging banyak letak lah banyak
2- Masak daging sampai agak² dah empuk
3- Letak black pepper sauce. Agak² jugak. Kalau suka black pepper letak lah banyak. 
4- Masukkan bawang
5- Masukkan tomato

Dah siap dan sedia untuk di balut. Takkan cara nak membalut pon aku nak kena ajar kot...ppffttt...Ikut suka suki uols nak balut macam mana pon. Jangan balut sampai terkoyak plak wrap tu yerp. Selamat mencuba...hehehe...

Disclaimer: Macam yang aku pernah tulis dulu. Cara masakan kita berbeza. Terpulang pada uols nak masak macam mana. Ikut pada selera dan tekak memasing. Kalau nak tambah bahan² lain pon boleh. Tapi jangan letak DAUN KUNYIT yerp....erkkkk...muahahaha...

Note: Nantikan entry masak² yang seterusnya. Okbai!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...