AFB Feeds

Showing posts with label Cook. Show all posts
Showing posts with label Cook. Show all posts

Haaaa!!!! Udang Lipan? Udang apa tu? Tak pernah dengar pon. Iyerlah... Yang korang kenal udang galah...

Jom Berkenalan Dengan Udang Lipan

Haaaa!!!! Udang Lipan? Udang apa tu? Tak pernah dengar pon. Iyerlah... Yang korang kenal udang galah, lobster, udang geragau dengan udang yang biasa makan jer. Udang yang pelik sikit mana nak kenal kan. Sama lah macam aku nih haa. Ni info pasal Udang Lipan. Sumber [Wikipedia]

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.[2] Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang.[3]


Nah... Ni dia sebekas penuh Udang Lipan. Besar-besar pulak tu. Ada banyak nama Udang Lipan ni. Ada yang panggil Udang Ketak dan ada juga yang panggil Udang Mentadak. Sebelum ni pernah jugak dengar pasal spesis Udang Lipan ni. Tapi tak pernah lah tengok depan mata. Sekali bila husband kata dia beli Udang Lipan... hurmmm... Moh ler kita nengok macam mana rupanya. 

Ni seketul Udang Lipan. Sumber [SINI]

Jujur aku cakap. Masa 1st time tengok memang meremang jugak lah bulu tengkuk kau dengan bentuknya yang macam lipan tu. Hujung-hujung jari jer aku pegang sebab rasa geli. Pada hal bukan hidup pon udang lipan tu... Hahahaha... Lepas tu nak mengerjakannya pon satu hal jugak. Tak reti aku nak menyiangnya. Main bedal jer lah aku potong. Luka gak lah jari sebab ada bahagian yang tajam-tajam. 

Lepas tu kan. Kau blur tak tau nak masak apa dengan Udang Lipan nih. Maklumlah.... 1st time khenn. Tapi ramai yang suggest rebus pon sodap. Buat goreng kunyit pon dah ok. Masak kari pon boleh. Masak lomak cili api lah. Goreng tepung. Nahhhh... Kau buat masak apa #makanakempat?? Tunggu aku sambung next entry lah yerp.... ngeeee....

Note: Masalah hari-hari si tukang masak... Tak tau nak masak apa... ppffttt....

Ha'ah...tak sempurna sebab bahan² tak cukup. Esen vanilla tak letak sebab dah habis. Buah² pon ...

PAVLOVA Tak Cukup Sifat???

Ha'ah...tak sempurna sebab bahan² tak cukup. Esen vanilla tak letak sebab dah habis. Buah² pon tak der sebab memang tak der buah kat umah. Dah habis. Whipping cream lagi lah. Pakai yang instant tu. Picit jer.Tapi semangat nak membuat tu tetiba datang semacam. Nak buat jugak even tak cukup bahan. Maka terhasil lah:


Pavlova tak cukup sifat ni ha. Project hari cuti senin. Dari dulu teringin nak buat. Tapi tak terbuat² gak. Resepi dah lama simpan. Ntah macam mana belek gambar kat handphone. Terjumpa resepi Pavlova yang simple sangat nih. Apa lagi...zasssss masuk dapur.

Alhamdulillah...percubaan pertama yang menjadi. Buat pon tak banyak sebab nak test dulu. Tak sangka uolls pavlova ku menjadi. Cair dimulut gittew macam makan gula² kapas tu. Rangup plak tu. Ni yang semangat nak buat pavlova lagi. Kali ni nak buat bagi cukup sifat. Mesti lagi sedap. Mana tau bley buat meniaga ker...hahaha...Kalau tak berangan tak sah. 

Skang ni mood rajin nak bakar membakar is on. Dalam kepala ni dok terfikir nak buat kek coklat. Nak buat cheesecake. Bahan² jer ada yang tak cukup. Mau balik ni cari barang²...haishhhhh....Kalau dah datang mood rajin tu kan. Memang tak menyempat. 

Note: Tu pon nak citer...hahaha...Jadilah....asal ada citer nak update sudah. 


Apa??? Bubur nasi boleh masak dalam masa 15 minit jer? Yurpppp...Semua masakan jadi cepat dan mudah...

Resepi Noxxa | Bubur Nasi 15 Minit!!!

Apa??? Bubur nasi boleh masak dalam masa 15 minit jer? Yurpppp...Semua masakan jadi cepat dan mudah dengan bantuan Noxxa Pressure Cooker. Masa [TAK SIHAT] haritu, tekak pon rasa teringin nak makan bubur berlauk. Kalau nak makan kat kedai, dah berapa lah harganya kan. Memandangkan tak pernah masak bubur nasi dalam NPC lagi, moh ler kita ber ekperimen dalam NPC dengan try masak bubur nasi.


Maka ini lah hasilnya...Bubur nasi berlauk 15 minit. Menu lunch merangkap ker dinner untuk orang yang tak sihat haritu. Gigih pepagi gi kedai cari bahan² lepas hantar anak² gi skolah. Dalam tak sihat tu pon kerja surirumah tetap berjalan khenn. Selera besar mengalahkan orang yang tak sihat. 

BUBUR NASI yang lawannya dengan TELUR MASIN, IKAN BILIS GORENG BAWANG DENGAN CILI API, KANGKUNG MASAK TAUCU dan  EGG TOFU. Gigih lah aku memasak suma lauk pauk nih. Berselera betul makan sebab dah lama tak makan bubur berlauk macam nih. 2 kali lah masak bubur sebab anak² pon suka. 

Senang jer nak masak bubur nasi dalam NPC nih. 1 CAWAN BERAS YANG DIBASUH. TAMBAH 6 CAWAN AIR. SET KAN MODE HIGH PRESSURE 15 MINIT DAN TEKAN MODE ON. Dah cukup masa, PUSING PENUTUP NPC KER TITIK STEAM UNTUK RELEASE KAN WAP. Senang dan cepat kan. 

Sekian resepi NPC untuk harini. Tunggu resepi yang seterusnya plak yerp. 

* Kalau nak masak bubur lebih dari 1 cawan beras, double kan lah sukatan air tu.

Note: Tengok bubur berlauk ni rasa maca nak buat bubur lah malam ni ☺☺


Welcome to my kitchen. Please be nice to me hokay...hehehehe...New gadget gittew. Setelah sekia...

Hi! NOXXA Preasure Cooker


Welcome to my kitchen. Please be nice to me hokay...hehehehe...New gadget gittew. Setelah sekian lama terperap dalam kotak. Akhirnya dah selamat di 'pecah dara' kan...wakakaka...Dapat bulan February. Rasmikannya bulan Julai. Berapa lama terperap dalam kotak tu. 

Berkira² jugak nak membelinya. Sebab harga Noxxa Pressure Cooker ni boleh membuntangkan mata gak lah. Beli pon sebab open for kutu Noxxa. Mak kutu dia Jueliza. Asyik tengok dia update pasal masak dalam Noxxa yang super duper cepat tu. Jealous jugak lah rasa sebab rajin sangat memasak...hahaha...Tak boleh jadi nih. Kena rembat gak sebijik. Syukur gak sebab aku beli sebelum GST. Skang ni pitam gak lah nengok harganya. Tapi kalau main kutu tak terasa sangat kot. Boleh rojer Jue kalau nak beli yerp.

Untuk petama kali pakai NPC, aku buat rendang ayam. Tetiba teringin nak merendang masa hari kejadian tu. Siap call and wassup jue lagi tanya cara² nya. Thanks jue. 


Disebabkan keterujaan melampau bila rendang menjadi. Aku lupa nak amik gambar. Ni gambar masa 1st time buat rendang dulu. Dasyat wei. Umur dah 30++ baru tau buat remdang sendiri. Sebelum ni tau makan rendang mak masak jer khenn. Senang rupanya buat rendang erk. Yang best masak dalam NPC ni kan, cepat, mudah dan pantas. Ko tak payah nak kacau² selalu sebab tak melekat rendang dalam tu. Tak sampai sejam kot rendang dah masak. Haishhhh...terliur plak nengok rendang ni.


Menu seterusnya. Buat bihun goreng. Tak hagak². Dalam periuk gak nak diamik gambar. Cer salin dulu dalam pinggan dulu ker kan. Keterujaan katakan. Ko akan teruja bila masakan ko menjadi dalam NPC ni tau....ngeeeee...Tak payah rendam² bihun tu. Basuh² dah terus masuk dalam NPC. Steam dalam 2 minit. Pastikan air mencukupi. Memang cantik kejadiannya. Sekejapan jer siap. 


Mengkambing bakar plak kita. Semuanya homemade. Tak yah makan kat kedai dah lepas ni. Boleh buat sendiri. Jimat kos dan puas hati. Memang lembut jer daging kambing bila masak dalam NPC. Bercerai tulang ngan daging nya. Dasyat tak dasyat lah gambaran yang aku bagi ni. 

Kalau tak percaya, boleh beli NPC dan rasainya sendiri. Perghhhh...ayat. Memang nak soh korang beli pon. Sebab tak rugi kalau beli. Banyak kegunaannya. Orang kata investment yang berbaloi². Kalau ada anak² kecik, boleh masak bubur dalam ni. Memang kejap jer siap. Yang ni aku tak try buat lagi. Tunggu kerajinan tu datang. Kek dan kuih muih pon aku tak try buat lagi dalam NPC ni. Tak tau bila nak try nya. 

Sekian entry review Noxxa Pressure Cooker dari #ibu3anak. Insya'allah...nanti aku sharing resipi dan cara nak masak dalam NPC ni yerp.

Note: Beratur panjang kat ATM machine smalam. Online banking pon busy gak. Hari gaji lepas sebulan tak dapat gaji katakan ☺


Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau na...

#IkanMasakTaucuUntukDia | Resepi

Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau nak citer apa. Tapi ada plak citer nya ni.


Ok...Berbalik kepada tajuk asal. Malam tadi buat Ikan Masak Taucu nih. Atas permintaan my Tall, Dark and handsome husband *bluekkk...hahaha...Masa tu dah pukul 8.00 malam. En. somi call soh masak masakan feveret dia nih. Ikan plak masih kat tempat sejuk beku. Ikut kan hati nak masak simple² jer. Tapi bila ada permintaan, haruslah si isteri tunaikan. Penat macam mana pon, isi perut suami perlu diutamakan. Ingat tu...ngeeeee...

Apa lagi...sepantas kilat buat kerja. Kita kan ada kuasa SUPERMOM. Nasib ikan dah siap siang. Cuma perlu basuh jer. Bawang blender plak dah habis. Sementara tunggu ikan mencair, kita buat stok bawang merah. Senang nak masak nanti. Sambil tu masak nasi.

Tu lah. PC Noxxa ada tak reti² lagi nak pakai. Ko tunggu yer noxxa. Tunggu aku lenjan ko nanti. Dah siap basuh bagai ikan, tiba masa untuk masak. Sebelah goreng ikan, sebelah lagi buat kuah taucu. Simple jer nak masak. Main campak² jer. Nak resipi ker? Ni versi aku lah.

BAHAN²
  • Ikan (Suka hati nak pakai ikan apa)
  • Bawang merah (potong bulat)
  • Halia
  • Cili Hijau
  • Tomato (tak letak pon tak per)
  • Taucu
  • Air Asam Jawa
  • Gula
CARA²
  • Goreng lah ikan dulu. Nak kena bagitau jugak ker..haha..
  • Tumis bawang merah dengan halia
  • Dah garing masuk air asam jawa
  • Letak taucu. Terpulang nah letak banyak mana. Agak² lah sebab taucu ni masin
  • Letak gula sket. Bagi ada rasa masam, masin dan manis
  • Letak ikan, cili hijau dan juga bawang hiris
  • Biar kejap. Dah siap.
Aku kalau buat memang suka letak taucu banyak. Sebab sedap. Kalau style mak aku plak, dia siap tumbuk taucu tu. Tapi aku tak rajin macam mak. Tapi apsal mak buat lagi sedap dari aku buat erk. Memang tak boleh challenge lah dengan masakan mak. 

Sedap wei makan dengan nasi panas². Pastu hirup plak kuah taucu tu...Perghhhhh...Malam ni tak payah masak dah sebab buat banyak malam tadi. Feveret kami anak beranak nih. 

Note: Have a great weekend uolls. Esok sukan anak lagi. Dah 3 minggu berturut² sukan.



Asam Pedas Ikan Merah berenang² didalam kuali. Daun kesum + bunga kantan = takkan terpisah dari ...

Asam Pedas Ikan Merah!!!


Asam Pedas Ikan Merah berenang² didalam kuali. Daun kesum + bunga kantan = takkan terpisah dari asam pedas. Bendi kasi lebih. Amacammmm...Lulus tak asam oleh #makbanyakanak nih...hehehe...

Saja jer nak tunjuk hasil masakan. Last week punya Asam Pedas. Boleh di kira kot berapa kali masak asam pedas nih. Stok ikan merah ada dalam 9 ketul. Tak tau nak masak apa. Tu yang terfikir nak buat asam pedas. Gi kedai cari daun kesum ngan bunga kantan. Tapi bunga kantan laku betul lah. Nasib ada tinggal setangkai.

Sedap asam pedas ikan merah nih. Selalu makan asam pedas kembung jer. Nak masak style asam pedas melaka, tak berapa pandai sangat. Jadinya kita masak ikut suka hati lah. Daun kesum tu memang aku letak lebih. Wangi jer kuahnya. Tapi tu lah, rasa macam pahit sket. Ker lidah aku yang weng sket.

Kalau nak tau, ikan merah tu kan 3 ekor saiz sederhana besar RM10. En bos memancing kat pasar pudu. Tanjat gegirl sebab murah. Beli 3 ekor siap siang dan potong. Bila potong dapat sekor 3 ketul. Total dapatlah 9 ketul. Ayam kampung plak sekor RM13.00. Memang puas hati lah sebab barang basah kat situ murah. 

Note: Sapa tengok bola semalam? Korang tengok bola ker tengok pemain thailand yg handsome² tu...muahahaha...


Segmen bakar membakar dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Resipi yang simple lagi sedap uolls....

Gardenia Choc Stick

Segmen bakar membakar dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Resipi yang simple lagi sedap uolls. Dapat ni pon kat FB. Tapi lupa kat group mana satu. Sebab banyak sangat join group resipi dan juga bakar membakar ni.


Ni lah dia projek bakar membakar dari malam tadi membawak ke pagi ni. Membakar roti tu semalam. Tapi biasalah kan, bila #makbanyakanak ni tidurkan anak² dengan dia sekali tidur. Hormon OXYTOCIN dah mula merembes katakan...hahaha...HORMON OXYTOCIN ini adalah hormin yang dirembeskan oleh badan kita semasa menyusu yang membuatkan kita rasa relaxing. Dalam erti kata lain, Oxytocin is the hormone of love which also causes us to relax. Ehhh...dah nak tersasar entry aku ni. Meh kita sambung.

Aku bakar roti dalam pemanggang ajaib yang sememangnya ajaib tu jer. Malas aku nak pakai oven. Lepas dah bakar aku biar dalam tu. sebab anak² dah minta di tidurkan. Jadinya...pagi ni aku panaskan balik roti tu...hahaha...tak senunuh kan. Sebenarnya aku testing jer buat. Sebab ada baki roti yang tak habis lagi. Tak tau lah roti tu dah expired ker belum. Dah hilang tagnya. Aku bedal jer....kahkahkahh...lagi tak senunuh. Nak buat puding roti, bahan² tak cukup. Puas memikir, baru teringat yang aku ada screen capture resipi nih. Yang aku suka suki namakan GARDENIA CHOC STICK.

Bahan² nya macam dalam gambar kat atas tu lah. Cuma uolls POTONG² ROTI TU KECIK². Ikut suka hati lah nak potong mcm mana kan. Nak buat love² pon boleh. BAKAR DALAM PEMANGGANG AJAIB (Api Kecik). BILA DAH RANGUP, SILALAH ANGKAT *nak kena bagitau jugak tu ☺*. PANASKAN COKLAT MASAKAN (Buat kaedah double boil) + BUTTER + SUSU PEKAT (Agak² lah sukatan nya) DAN KACAU SEBATI. BILA DAH SEBATI, LETAK JER ROTI BAKAR DALAM COKLAT TU. PASTU GOLEKKAN DALAM NESTUM. Dah siap untuk di makan.

Rasanya??? Kalau di tanya pada orang yang kuat makan dan suka makan macam aku ni, semuanya sedap. Tolak batu ngan kayu jer...hahaha...Tapi memang sedap wei. krup..krap...krup...krappp...sebab rasanya yang rangup. Terpejam² mata ko sambil makan sebab kesedapannya tu...hahaha...over tau. Tak caya, sila lah buat yerp. 

Note: Balance roti ada lagi tu. Balik ni nak sambung buat. Untuk kudapan anak² ☺


Dari haritu tetiba teringin nak makan ubi kayu rebus. Pastu tengok plak KAK ZAKIE nyer ubi kayu reb...

Ubi Kayu Rebus Dengan Kelapa

Dari haritu tetiba teringin nak makan ubi kayu rebus. Pastu tengok plak KAK ZAKIE nyer ubi kayu rebus dengan sambal tumis ikan bilis. Memang saling lengkap melengkapi betul gandinga tu. Arrgghhhh...tak bleh jadi nih. Membuak5 nak beli ubi kayu ko/ Kebetulan petang khamis tu ada pasar malam. Elok sangat lah tu kan.


Ini lah hasilnya...UBI KAYU REBUS. bersama gandingannya KELAPA. Makanan orang dulu @ makanan femes jaman jepun. Tak terbuat sambal tumis ikan bilisnya sebab kepenatan menyiang hasil menjala ikan ngan mencandat sotong kat Pasar Pudu. Murah lah wei. Ikan selar sekilo RM10.00 dapat 10 ekor ikan. Sotong plak sekilo RM8.00. Banyak plak tu. Ada besar ada kecik. Jenuh aku menyiang. Erkkkk...lari tajuk plak.

Sambung balik. Nasib ada orang jual ubi kayu kat pasar malam tu, Kempunan aku kalau tak dapat...ekekeke...RM2 untuk seketul ubi kayu. Mahal ker murah? Sebab 1st time beli. Balance kelapa ada lagi tu. Nak buat kuih ketayap lah malam nih ☺

Note: Good luck untuk calon² SPM 2014. 

Dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Kalau minggu lepas kita buat Kuih Ketayap . Kali ni kita b...

Kuih Keria Homemade plak

Dari dapur #makbanyakanak kembali lagi. Kalau minggu lepas kita buat Kuih Ketayap. Kali ni kita buat Kuih Keria plak yerp. Kuih pon dah mahal skang. Seketul 40-50 sen seketul. Jadinya baik kita buat sendiri. Pastu boleh kita meniaga kuih. Kisahnya...

Last week gi pasar malam. Nampak lah keledek ungu. Slonggok RM5.00. Ni gara² tengok si ZAZA gojes up kat blog dia lah ni. Terus aku pon terjebak. #makbanyakanak kuat makan. Asal tengok jer terus mengidam. Balik tu terus lah buat keledek rebus. Ku fikirkan luar ungu dalam nya pon ungu. Sekali kaler lain daaaa. Kempunan aku nak makan keledek ungu. Tak per lah. Kita steam lah dulu.

Ni lagi satu hal. Dah 5 tahun pakai periuk nasi tu, baru aku tau yang periuk nasi tu boleh buat untuk steam...ppfftttt...Nampak sangat ko tak belek periuk nasi tu kan. Perasan pon bila nampak penapis steam kat rak pinggan tu. Jakun jap bila tengok Japanese Sweet Potato @ keledek aku menjadi. Sedap dan manis nya lah hai. Ok...lepas ni kita main steam² jer lah...haha...


Memandangkan masih banyak lagi balance keledek, jadinya kita buat kuih keria lah. Dah lama tak makan kuih keria  nih. Senang jer rupanya nak buat kuih keria ni yerp *ayat cliche...haha...Bila dah buat baru ko tau senang kan. Gigih aku steam and lenyek keledek nih. Petang tu terus goreng buat minum petang. 

Tapi agak kecewa sket sebab kuih keria aku ni terlebih tepung kot. Tak per, practice make perfect kan. Boleh buat lagi sebab keledek ada lagi tu. Berangin jer badan aku makan keledek banyak sangat. cissss...Aku pon bedal tak hingat sebab sedap dan manis wei.

Note: Tak sabar nak join kelas pastry ☺☺



Memang gandingan yang mantop. 1 st time makan lempeng kelapa pak burn 2 minggu lepas kat Bandar Ta...

Lempeng Kelapa Sambal Tumis Ikan Bilis

Memang gandingan yang mantop. 1st time makan lempeng kelapa pak burn 2 minggu lepas kat Bandar Tasik Selatan. Sedap lah pulok wei. Selalu makan lempeng biasa jer. Apalagi….terus godek resepi. Senang jer rupanya. Misi mencari bahan². Ada jer halangannya. Hujan lebat…ikan bilis habis. Gi kedai lagi satu pon nan hado jugak ikan bilis. Gi pasar malam lupa plak nak beli…ppffttt…

Balik hari jumaat singgah kedai lagi. Alhamdulillah…ada suma bahan². Jadinya…weekend kita buat projek lempeng kelapa bersama sambal rumis ikan bilis. Pepagi dah masak sambal tumis. Petaang tu baru buat lempeng kelapa. Ini lah hasilnya:


Lempeng Kelapa cicah Sambal Tumis Ikan Bilis lawan dengan kopi-o. Minum petang dalam cuaca hujan dan sejuk...perrgghhhh...nikmat tak terkata. Tapi Lempeng kelapa tu agak sedikit tebal. Mungkin aku nyer bancuhan tak berapa cair. Tu yang jadi macam tu. Tak per…practise make perfect kan. Next time nak buat lagi.

Meh salin resepi nih:

Bahan²

11/2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
1 camca the baking powder
Garam

Cara² Membuatnya

1) Bancuh tepung, baking powder, kelapa parut dan gaul rata bersama air yang di bancuh dengan garam hingga sebati.

2) Panaskan non-stick pan. Lencer dengan sedikit minyak dan  cedok bancuhan lempeng tadi ke dalam pan dan ratakan dengan senduk. Masak dengan api yang sederhana.   

3) Dah masak apalagi...bedal lah dengan sambal. kuah kari dan yang sewaktu dengan nya...hehehe... 

Pastu tengah² makan teringat plak Ubi Kayu. Sedap jugak kalau dapat ubi kayu cicah sambal ikan bilis kan. Pastu ada leftover kelapa. Bestnya kalau dapat ubi kayu cicah kelapa dan gula. Haishhhhh...makan jer kerja #makbanyakanak ni wei. Rasa macam nak cari ubi kayu plak lah ☺

Note: Leftover kelapa tu aku buat kuih. Tunggu next resepi yerp.
  


Kalau semalam tayang gambar Kek untuk Anak | Choc Moist Cake Homemade . Harini resepi dari dapur #m...

Resepi Choc Moist Cake Simple

Kalau semalam tayang gambar Kek untuk Anak | Choc Moist Cake Homemade. Harini resepi dari dapur #makbanyakanak datang lagi untuk berkongsi resepinya pula yerp...hehehe... Siapa yang tak suka resepi yang simple dan mudah kan. Lebih² lagi resepi kek. Yang paling best, ko tak payah susah² nak keluarkan mixer dari kabinet sebab choc moist cake ni tak perlukan mixer. Pakai whisk saja. Kalau uolls terlebih rajin, boleh jer kalau nak pakai. Tak der masalah pon...hahaha...Tapi aku lebih rela pakai whisk. Sambil whisk sambil ko senaman tangan sket. Kasi ketul² muscle kluar. Tapi kena selalu buat kek lah macam ni...ekekeke...

Ok...kita mulakan. Bahan² yang diperlukan adalah:


Bahan A

1 cawan serbuk koko ( Aku pakai Van Houten)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair (Aku pakai Fresh Milk. Pon boleh jugak)
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B 

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Bahan C 

1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)


Cara² membuatnya:
  1. Ayak semua Bahan B dan ketepikan seketika
  2. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan kacau hingga sebati dengan menggunakan api yang kecil dan sejukkan.
  3. Pecahkan telur kedalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Tuang bahan A tadi bersama esen vanilla kedalam telur tadi sambil di kacau hingga sebati.
  4. Masukkan tepung yang di ayak bersama baking powder dan soda bikarbonat (Bahan B) dan kacau lagi hingga sebati selama 5 minit.
  5. Tuang adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 190'c selama 40 minit. Tapi ikut pada oven uolls jugak lah. Agak² sudah. 
Bahan² untuk Topping (ganache)

300 gm coklat masakan *dipotong kecil (Pakai cocoe powder pon boleh. Tapi aku campur)  
1 sudu besar susu pekat 
1/2 cawan susu cair (aku pakai fresh milk)
2 sudu besar butter 

Cara²

1. Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler. 
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lagi hingga cair. 
3. Curahkan ganache atas kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
4. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. Nak makan panas² pon boleh. Ikut selera tekak.

Gambar ulang tayang

Ginilah hasilnya. Jenuh gak nak letak topping ni wei. Selekeh di buatnya. Tapi aku trim bagi nampak cantik sket. Nak topping kat bahagian tepi kek ni yang payah sket. Tak der skill lagi. Ni yang rasa macam nak amik kelas bakery. Abam sayang...boleh taja tak...hehehe...

Note: Dah lama tak buat cheesecake. 

Resepi datang lagi. Biasalah bila cuti kan. Masak lah kerjanya. Amacam…kecur ailio tak? Rupa bu...

Resepi Sambal Ayam/Daging Bali


Resepi datang lagi. Biasalah bila cuti kan. Masak lah kerjanya. Amacam…kecur ailio tak? Rupa bukan ukuran. Yang penting sodap hingga menjilat pinggan. Kali ni iols nak kongsikan resepi yang senang nak buat. Bahan² pon simple jer. Jangan ditanya kenapa namanya sambal bali. Sebab dah owner nya yang bagi macam ni. Suka suki dia lah khen. 1st time aku dengar resipi sambal Ayam/Daging bali nih. Terus teruja nak buat. Sila salin resipi ni yerp.

Bahan² (Untuk Di kisar dan Di perap)

- Daging sekilo. Kalau ayam aku pakai sekor
- 4 biji bawang merah. Nak letak lebih pon boleh
- 3-4 batang serai
- Lengkuas. Lebih kurang besar ibu jari tangan. Bukan jari kaki
- Cili kering 1 cawan
- Kicap manis 1 cawan
* Kisar semua bahan di atas dan perap bersama daging/ayam untuk seketika.


 Bahan Tumisan

- 4 biji *atau lebih Bawang besar/Bawang kecik dipotong 4
- 4 Batang serai dititik
- Lengkuas besar ibu jari tangan dihiris
- 5-6 Cili Hijau dibelah hujung
- 4-5 Tangkai Daun Kari

Cara² Memasak

1. Tumiskan bahan² tumisan seketika sampai naik bau
2. Angkat dan ketepikan dalam pinggan lain
3. Masukkan ayam/daging perapan kedalam kuali tadi
4. Tambah Air Asam Jawa dan juga Gula Melaka
5. Bila bahan2 dah sebati dan masak, masukkan balik bahan tumis tadi

Senang kan. Terpulanglah sama ada nak pakai ayam atau daging. Kalau nak buat banyak, agak² lah nak banyak mana bahan² tu yerp. Kebetulan ayam yang ada jadinya aku pakai ayam. Kononnya nak buat malam senin. Sekali si ustaz qhalif dah merengek2 nak mengempeng. Aku pon jadi tak keruan nak masak. Baik stop dulu. Sempat buat perapan untuk ayam. Semalaman aku perap ayam tu. Pagi semalam baru masak. Sedap wei bila semalaman perap. Lembut jer ayam tu. Dan terasa bahan² perapan tu meresap masuk dalam ayam…pergghhh…ayat aku.

Suka suki uols nak masak macam mana kan. Aku Cuma blender serai ngan lengkuas jer sebab bawang blender ngan cili kering dah ada. Kalau nak pedas boleh tambah cili api. Bersilat aku kat dapur masa nak potong lengkuas. Keras rupanya lengkuas ni erk. Aku ingatkan lembut macam halia. Masa memula dulu ingatkan beli lengkuas tua. Sebab keras nak mamps. Second time beli pon keras jugak. Memang kejadiaanya keras erk. Sudahnya aku pagai lesung masa nak potong smalam…ppffttt…

Note: Sekian laporan masakan. Nanti kan resipi akan datang yerp ☺


Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza ...

FIZAMISU instead of TIRAMISU??

Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza yang buat Tira yang dapat nama kan. Penat Fiza buat tau...ekekeke...


Kisah isnin lepas. Semuanya bermula sebab 'Whipping Cream'. Masa memula nak buat BLUEBERRY CHEESE CAKE dulu, aku nak cari sour cream. Tapi terbeli whipping cream. Nampak sangat ko tak tengok bebetul kat kotak tu khenn. Asal nampak perkataan cream trus masuk bakul...ppffttt...Ok! sambung cerita.


Sebenarnya resipi ni dah lama aku simpan. Tapi tak der hajat plak nak membuatnya. Pastu bila belek² balik resipi, ada whipping cream. Kebetulan kat umah memang tengah ada whipping cream. Sebelum expired, baik kita buat TIRAMISU. Time tu gak semangat nak membuatnya datang secara tiba². Balik tu terus singgah giant cari bahan². Dan malam tu gak buat. Macam biasa, tunggu anak² tido dulu. Tapi si qahirah tak tido². Dialah jadi assistant chef untuk malam tu...hehehe...Memang resipi Tiramisu ni simple sangat². aku kalau cari resipi memang tak suka yang susah². Nak buat nya pon senang. Kalau tau betapa senang nan membuatnya, dah lama kot aku buat. Ayat cliche...hahaha...Nak resipi lettew. Nah salin:

Bahan²

1 biji kek sponge. Apa² perisa. Kalau rajin buatlah sendiri. Tapi aku 'M'
Cream cheese. Tak kisah jenama apa pon *Aku suka Philadelphia 
250ml Whipping Cream
1/2 gula castor
1 sudu nescafe
Esen Vanila
Serbuk Koko *Aku pakai van houten

Cara²

1. Campurkan cream cheese, whipping cream, gula castor dan esen vanila
2. Putar sampai adunan sebati, kembang dan gebu
3. Potong sponge kek kepada 2 bahagian *nak potong 3 pon boleh. ISE (Ikut suka engkau)
4. Susun 1 bahagian kek dalam bekas *Terpulang nak letak dalam bekas apa pon 
4. Bancuh nescafe. Jangan letak gula plak yerp
5. Celup kek depan dan belakang dalam bancuhan nescafe tadi. Jangan lama sangat. Tapi kalau sebiji kek tu just curahkan air nescafe atas kek tu rata². Agak² lah yerp nak curah banyak mana. Jangan sampai lencun plak kek tu.
6. Sapu adunan cheese tu atas kek *agak² lah asal menutupi seluruh kek
7. Tabur serbuk koko atas lapisan cheese tapi. Pakai penapis yerp. Jangan ko curah plak.
8. Susun lagi kek yang selebihnya
9. Ulang proses yang sama tadi
10. Lastly sejukkan dalam freezer

Resepi dari [SINI] dan [SINI]. Thanks ☺


Senang sangat kan. Aku buat malam. Esok tu trus ngap...perghhhh...nikmat dan sedapnya makan sejuk². Kalau uols tak nak pakai kek span, boleh juga tukar kepada biskut ladyfingers. Lepas ni nak try buat pakai biskut plak. 

Note: Minggu ni nak buat moist kek plak. Makan jer keja #makbanyakanak ni kan...hahaha... 



Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banya...

Kuey Teow Cantonese Banjir!!!

Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan

Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banyak. Terliur ker?....hehehe...Alaaaa...setakat kuey teow tak der maknanya nak terlur kan. Tapi orang kuat makan macam aku ni memang pantang nampak gambar makanan. Ni sendiri tepek pon dah mula  kecur ailio....hahahaha...


1st time ko buat kuey teow cantonese ni. Selalu buat kuey teow goreng jewr. Lepas ni tak payah nak order² lagi dah. Buat sendiri jer lah. Senang dan simple jer resipinya. Yang pasti ianya cepat siap. Kalau rasa² dah muak makan nasi untuk dinner, atau rasa malas nak masak berat², atau nak masak yang simple² bolehlah buat kuey teow ni. Yang pasti anak² suka. Bebudak kalau makanan berkuah macam ni memang laju jer makan. Nak resipi ker?...hehehe...sudah tahu bertanya pula yer.

Bahan²

Kuey Teow 
Sos tiram
Bawang putih
Ayam/Udang/Sotong
Fishball/Fishcake 
Sayur Sawi
Carrot
Baby corn
Cube ayam 
Telur
Tepung jagung

Cara² (Kuew Teow)

1- Goreng kuey teow dengan sos tiram sesudu. Kalau goreng sepeket letak lah byk sket.
2- Dah sebati angkat dan asingkan. Tak perlu goreng lama²

Cara² (Kuah)

1- Tumis bawang putih
2- Masukkan Ayam/udang/sotong
3- Letak air. Terpulang nak banyak mana
4- Dah menggelegak masukkan cube ayam ngan fishball/fishcake
5- Masukkan carrot sebab carrot amik masa untuk lembut kan
6- Pecah kan telur sebiji *Nak lebih dari sebiji pon boleh. ISE (Ikut Suka Engkau) 
7- Masukkan sayur sawi dan baby corn
8- Lastly letak bancuhan tepung jagung untuk bagi kuah likat dan pekat

Dah siap. Makan paneh²...perghhhh...sodap. Terpulang lah pada uols sama ada nak letak ayam saja, atau sotong saja atau udang saja atau nak letak semua sekali pon lantaklah. Korang yang nak masak kan. Untuk tambah penyedap, ko buat lah cili kicap. Memang sodap wei. Bertambah² suami makan wa cakap lu. Selamat mencuba ☺

Note: Lately ni aku rajin plak cuba masakan baru. Orang kuat makan memang macam ni. 



Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka...

Tortilla Wrap


Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka suki bikin sendiri sebab tak amik dari mana² buku atau internet. Sorang lagi tukang balut sebab bab membalut ni memang tangan dia seni sket...ekekeke...Siapa tukang biat inti dan siapa tukang balut? Biarlah rahsia...wakakaka...

Kisah ahad lepas. Abang and family nak datang rumah. Takkan jamu kuih jer kot. Jadinya kita buat masak memasak sket lah. Uols kalau nak datang roger lah yerp. Boleh iols masak. Pintu sentiasa terbuka untuk tetamu. Ok...sambung citer. Jenuh gak memikir nak masak apa. Tak per lah, kita buat menu lain dari yang lain. Orang lain masak menu raya. Tapi weols buat western. Buat spaghetti uols...hehehe...gelak lettew. Western lah sangat khenn. Tapi jangan tak tau. Spaghetti buat 2 jenis perisa tau. CARBONARA dan juga TRADITIONAL.  

Iyerlah...every week kan open house. Abang aku and family pon baru balik dari open house. Mesti dah puas makan lemang, rendang, nasi himpit ngan kuah kacang kan. Takkan aku nak buat menu yang sama gak kot. Kita buat lah lain dari yang lain plak. Additional nya kita buat TORTILLA WRAP. Feedback dari Abang and Family...Memang sedap lah. Kembang kempis kempus lah orang tu kan. Nak resipi ker?

Bahan² Masak

Daging cincang
Tomato *potong dadu
Bawang besar/Holand *potong dadu
Black Pepper Sauce 
Mentega

Bahan² Untuk Wrap

Wrap (Brand Mission)
Salad
Chili sauce
Mayonnaise/Thousand island  

Cara²

1- Panaskan mentega. Agak². Kalau daging banyak letak lah banyak
2- Masak daging sampai agak² dah empuk
3- Letak black pepper sauce. Agak² jugak. Kalau suka black pepper letak lah banyak. 
4- Masukkan bawang
5- Masukkan tomato

Dah siap dan sedia untuk di balut. Takkan cara nak membalut pon aku nak kena ajar kot...ppffttt...Ikut suka suki uols nak balut macam mana pon. Jangan balut sampai terkoyak plak wrap tu yerp. Selamat mencuba...hehehe...

Disclaimer: Macam yang aku pernah tulis dulu. Cara masakan kita berbeza. Terpulang pada uols nak masak macam mana. Ikut pada selera dan tekak memasing. Kalau nak tambah bahan² lain pon boleh. Tapi jangan letak DAUN KUNYIT yerp....erkkkk...muahahaha...

Note: Nantikan entry masak² yang seterusnya. Okbai!


Banjir dengan kuah lah uols...hehehe...Ni last week punya citer. Gara² terpengaruh dengan MamaTr...

Ayam Buttermilk Banjir???


Banjir dengan kuah lah uols...hehehe...Ni last week punya citer. Gara² terpengaruh dengan MamaTripleSI @ IZWA lah ni. Kecur ailio #makbanyakanak ni masa dia upload kat IG gambar ayam buttermilk dia tu. Menggoda betul tau. Terbayang² jer. Rsipi pon simple jer rupanya. Sebelum ni aku selalu makan Garlic Butter Chicken kat QThai Cyberjaya ni. Memang sedap lah. Memandangkan dah lama tak pekena GBC, tu yang meroyang jer bila tegok ayam buttermilk ni.

Kebetulan bahan² dah ada. Cuma nak kena beli susu cair jer. Balik tu memang berdesup lah sebab nak memasak untuk berbuka. Nasib baik ayam dah siap basuh. Cepat sket keja. Ayam tu aku ubah style sket instead of goreng dengan kunyit. Aku perap kejap ayam tu dengan SERBUK KUNYIT + REMPAH KARI + TEPUNG GANDUM + GARAM = GORENG. Alaaaaa...perap dalam 5 minit jer...hehehe...

CARA² - Sumber [IZWA]

1. Cairkan butter sampai menggelegak berbuih (Aku letak 4 sudu)
2. Masukkan daun kari dan cili padi (Daun kari aku letak banyak sebab wangi)
2. Masukkan kuib ayam (Aku letak separuh. Nak letak suma pon boleh)
4. Masukkan susu cair (Aku letak setin sebab suka berkuah) 
6. Masukkan ayam tu dan gaul bagi sebati.

Senang jer kan. Tapi memang sedap. Lepas ni nak buat pakai udang pulak. Cuma aku nak ingatkan disini. Cara masakan kita berbeza². Terpulang lah ko nak letak daun kari dulu ker atau nak letak kemudian. Nak tambah bahan² lain pon boleh. Ikut ISA (Ikut Suka Aku) nak masak macam mana yerp. 

Dan nak bagi petua sikit. Tak tau lah uols memang dah tau ke tak. Tapi nak bagitau gak...hehehe...Kalau tak nak cepat muak sebab makanan ni kan berasaskan susu. Makan dengan cili potong = Potong cili padi dan letak kicap. Memang tak muak kalau makan banyak pon. Sebab aku selalu buat macam ni kalau makan GBC kat QTai. Memaber office ni yang bagitau.

Note: Dugaan nak raya. Sakit mata. Macam ketumbit jer ni...huhuhu...



Macam biasa. Project hujung minggu kembali setiap minggu...hahaha...Itu pon kalau ada project masak...

Project Hujung Minggu | Blueberry Cheesecake & Baked Macaroni Cheese!!!

Macam biasa. Project hujung minggu kembali setiap minggu...hahaha...Itu pon kalau ada project masak memasak lain dari yang lain lah. Klo tak der entry tu maknanya masak biasa² sajork. Meh kita tengok project masak² dihujung minggu untuk minggu lepas.


Tadaaaaa...erkkkk...ada kek lah. Tetiba teringin nak makan cheesecake. Tetiba terajin buat kek. Maka terhasillah sebijik Blueberry Cheesecake yang di bakar dengan penuh kasih sayam...ceewahhh. Tapi kali ni iols tak pakai biskut Oreo. Kita ganti base dengan digestive biskut lah pulak. Nak resipi klik [SINI]. Terliur tak...terliur takkk. Jemput tengoklah yerp. Jangan marah...Lepas ni rasa macam nak buat kek coklat lapis cheese lah...hurmmmmm...saja nak bakar line uols...hahaha....

Tapi Blueberry cheesecake iols ni rasa dia macam tak berapa nak ummpphhh sangatlah. Tak tau lah klo tekak tukang bakar ni lain sket. Tapi tak per, practice make perfect kan. Kita cuba sampai jadi sedap macam secret recipe.


Ok...yang ni plak baked macaroni cheese. Tetiba terigin plak. Dah macam pompuan ngandung mengidam. Nak cheesecake lah...macaroni lah...haishhhh...Tapi ini sebelum dibakar. Selepas dibakar tak sempat nak amik. Agak frust sket lah. Kurang menjadi sangat. Tapi rasa still sedap. Mungkin silap teknik kot. Rasa tak puas hati plak wei. Ni yang nak repeat lagi nih. Nak resipi kewr? Alaaaaa...google jer lah...hehehe...Next time kalau menjadi iols up resipi yerp. Boleh gittew. 

Sekadar selingan:

Cara masakan dan resipi kita mungkin sama dan mungkin juga berbeza. Iols masak Ketam masak Lemak cili api pon nak dijadikan bahan kat laman sosial. Sebab iols masak letak daun kunyit instead of serai. Tak sesuai katanya. Siap nak gelak syaiton lagi ko. Macam lah kelakar sangat. Iols tak marah pon. Cuma kesian jer dengan orang macam ni. Menampakkan kebodohan diri sendiri. 

Buat si polan dan sahabatnya tu, parenst iols pon orang N9. Secara tak langsung iols pon orang N9 juga even membesar di KL. Apa pon masakan dan resipi yang mak iols ajar, secara tak langsung turun ke anak dia juga kan. Terpulang lah iols nak masak letak serai, daun kunyit atau apa sekali pon. Janji menepati citarasa tekak kami. Tapi tak perlulah nak dijadikan bahan yerp. Peringatan buat diri sendiri juga. 

Note: Panas berbahang. Sakit kepala pon mudah menyerang. 



Haaaaa...amik ko. Tajuk bukan main panjang lagi. Malas nak create banyak² entry sebab kekangan masa...

Project Hujung Minggu | Egg Toast, Baked Potato Cheese and Thin Crust Pizza

Haaaaa...amik ko. Tajuk bukan main panjang lagi. Malas nak create banyak² entry sebab kekangan masa. Jadinya kita jadikan dalam satu entry. Macam biasa, project hujung minggu bagi surirumah sepenuh masa dihujung minggu adalah masak, kemas, basuh baju, lipat baju, jaga anak, mandikan anak, bertekak ngan anak...hahaha...dan banyak lagi kerja lah. Kalau minggu lepas iols buat Nasi Arab - Nasi Mandy Ayam. Tapi untuk project masak minggu ni kita ber western lah pulak. Kerajinan tahap langit ke tujuh sudah datang ko. Untuk menu pertama:


Amacammm...ini namanya Egg Toast. Takkan nak resipi kot. Dah terang² bahan² nya hanya roti dan terlur jer khenn. Cuma kalau nak perasa tambahan, tambahlah lada sulah atau lada hitam. Aku pakau pemanggang ajaib yang  memang ajaib tu. Malas nak bakar dalam oven. Rasa dia memang thorrbaikkkk lah. Makan plak panas² kan...perghhhhh...silalah buat kalau tak percaya...hahaha...Tapi kan, api jangan lah beso sangat. Kang hitam plak roti tu. Pastu telur tu jangan masak sagat. Biarkan separuh masak. 


Kita teruskan untuk menu kedua. Baked Potato Cheese nama diberi...cewahhhh...mengancam tak? Terliur tak? Rajin tak aku buat...hehehe...Nak resipi lettew kan. Jangan salin jer. Mesti buat tau. 

Bahan² nya:

Kentang *ikut suka hati nak buat berapa biji
Daging cincang *Tak kisah jenama apa janji halalan toyiban
Meatloaf/pepperoni
Sos preego tradisional *Tak kisah jenama apa janji halalan toyiban
Bawang besar/holland *Suka hati. Janji bawang
Black pepper
Cili sos
Cheese *parmesan, single kraft dan apa² janji cheese 

Cara penyediaan
  1. Goreng bawang sampai kekuningan
  2. Masukkan daging cincang dan meatloaf/pepperoni
  3. Masukkan sos preego 
  4. Campur sedikit sos cili dan gaul rata
  5. Tabur black pepper 
Kentang tu direbus dulu. Pastu dibelah dua. Korek isi dalam tu. Jangan ko korek sampai bocor plak kentang tu. Pastu letak bahan² yang digoreng tadi. Boleh juga letak kentang rebus tadi. Di selangselikan lah kekdahnya. Tapi aku tak letak sebab kentang aku tu tak berapa masak. Gelojoh nyer pasal kan. Tak menyempat² nak tunggu kentang empuk. Gigih ah aku korek sebab agak keras lagi kentangnya. Jangan tiru cara aku yerp. 

Dah siap suma ko taburlah cheese kat atas tu. Aku pakai keju parmesan. Memandangkan keju tu mahal, aku berjimat cermat supaya boleh pakai untuk jangka masa yang panjang...muahahaha...Taburlah banyak mana uols nak tabur. Pastu letak dalam aluminium foil. Kita bakar saja dalam pemanggang ajaib yang memang ajaib. Api kecik yer uols. 

Untuk menu ketiga tu lagi simple. Pakai wrap jer. Aku pernah up entry sebelum ni [DISINI]. Tapi nak up lagi...hehehe...Memandangkan meatloaf jer yang ada, kita belasah jer lah. Sapu sos preego atas wrap tu. Letak meatloaf/papperoni/hot dog pastu tabur keju parmesan. Bakar dalam PA *malasnaktaippanjang². Api kecik yerp. Perghhhhh...memang sedap. Sebijik thin cruct dominos.

OK...selesai. Tunggu next project masak² dihujung minggu lagi yerp. Cuba tau.

Note: Rasa macam nak buat blueberry cheesecake minggu ni. Cheese pon dah beli. Haishhhhh...menternak lemak tak habis².




Pinggan ku yang klasik ☺ Project hujung minggu. Apa lagi kalau bukan masak memasak. Project k...

Nasi Mandy Ayam | Nasi Arabku Menjadi!!!

Pinggan ku yang klasik ☺

Project hujung minggu. Apa lagi kalau bukan masak memasak. Project kali ni kita buat Nasi Arab uols. Percubaan membuat nasi arab buat pertama kali menjadi. Tak percaya? Cer tengok gambar...kan bukti tu...ekekeke...Silalah percaya sebab aku pakai rempah nasi arab yang dah siap tu. Tinggal masak dan nak perap jewr. #makbanyakanak memang suka benda² simple macam ni khenn.


Tak payah susah² cari bahan. Semua ada dalam tu.. Macam dalam gambar ni. Rempah untuk perap suma ada. Cuma daging kambing ngan ayam jewr lah tak der dalam tu. Melampau lah wei. Gi lah cari sendiri...ahaks...Instruction suma ada. Memang senang bangat lah. Bau masa memasak tu sangatlah sedap menusuk hidung. Bila dah masak lagi lah sedap rasanya. Memang thorrrbaikkk lah. Makan nasi jewr pon dah sodap.

Tapi kan. Kebetulan masa masak ni tomato puree dan cili hijau nan hado. Kita masak pakai apa yang ada jer lah. Cili hijau tu aku ganti ngan cili padi...haha...Tak effect pon rasanya. Pastu kan, aku tak masuk oven pon. Nak cepat punya pasal, kita bakar atas pemanggang yang ajaib tu. Pon boleh juga. 

Ok...kalau uols nak tau, iols pakai pes nasi arab segera dari jenama AL-BAYT. Sekotak ni untuk 4-5 orang makan. Ada perisa Ayam dan Kambing. Harga RM15.00 + RM7.00 (postage). Kalau beli 2 kotak RM9.00 (postage) dan 3-4 kotak RM14.00 untuk kos postage. Kalau berminat, SMS/WhatsApp 018-2910156 (Fiza).

Note: Memandangkan kos sara hidup makin tinggi. Kita kena pandai cari ruang dan peluang untuk buat side income ☺




Malam semalam iols mengKetam uols. Gara² [Ketam Busuk] aritu, tak puas hati rasanya tak dapat ...

KETAM Masak Lemak Cili Api!!!


Malam semalam iols mengKetam uols. Gara² [Ketam Busuk] aritu, tak puas hati rasanya tak dapat buat gulai ketam. Saja singgah kedai smalam. Tapi kedai lain lah. Ingatkan nak buat kari sardin. Sekali bila nampak ada plak ketam, bagai pucuk dicita ulam mendatang lah kan. Terus aku lupa nak mengKari Sardin. Kita mengKetam lah jawabnya. Macam tau² jer aku nak makan ketam.

Macam biasa, bab menyiang ikan, ayam termasuklah ketam kita bagi tukang kedai yang potong. Kalau udang pon ko soh dorang potong, memang melampau lah kan. Tak kan tak tau kopek udang kot. Tapi kali ni aku dapat ketam yang cantik dan tak busuk. Beli 3 ekor @ RM14.00. Sedang² jer saiznya. Balik tu relax² jap hilangkan penat pastu kita mulakan operasi. 

Kalau ketam ni aku suka buat masak lomak cili api. Pastu letak daun kunyit banyak²...perghhhhh...bau dia semerbak satu apartment...hahaha...tipu lettew. semerbak dalam rumah jewr lah. Buat sup pon sodap. Walaupon ketam ni memang feveret aku, tapi part nak mengopek tu agak leceh sket lah. Gigih tak gigih lah aku anak beranak makan ketam malam tadi. Dah lah gigi tak cukup kalsium. Balik ni nak sambung mengKetam. Ada 2 ketul lagi...arghhhhh...sedapnya...ok bye!!!

Note: Malam ni rasa macam nak mengKari sardin. Dah lama tak buat kari sardin nih...hurmmmm...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks