AFB Feeds

Showing posts with label Chewy Cheese. Show all posts
Showing posts with label Chewy Cheese. Show all posts

Meh nak share resipi yang aku dapat kat FB Kak Chaq. CHEWY CHEESE ala² KFC . Weekend ni boleh...

Resipi CHEWY CHEESE!!!



Meh nak share resipi yang aku dapat kat FB Kak Chaq. CHEWY CHEESE ala² KFC. Weekend ni boleh lah buat yer uols. Klo nak makan kat KFC ni mahal sangat. Tak puas makan. Kalau buat sendiri lagi puas makan. Jimat sket belanja. Skang kan nak kena berjimat cermat. 

Aku dah pon mencuba resipi ni. Tapi aku tak pakai keju cheddar. Macam biasa, aku kan suka menderhaka dengan resipi. Aku pakai single kraft cheese tu jer. Pon boleh juga. Tapi tak sempat nak amik gambar. Untuk 1st time trial ni, bolehlah. Menjadi lah juga. Practice make perfect khenn. Nanti nak buat lagi. Erkkkk...panjang plak bebelnya. Pada hal nak share resipi jer pon. Ok...ni resipinya:

BAHAN²


350 gm ubi kentang yg dilecek (yg dh direbus dgn sedikit garam,toskan sampai kering airnye baru dilecek)
250 gm tepung gandum (diayak)
5 bj telur
Serbuk lada (lada berperisa Aji-Shio)
250 gm keju cheddar (kraft)..dipotong dadu
serbuk roti secukupnye

CARA



1) Potong dadu keju (ketepikan),tepung n kentang digaul sebati,taburkan dgn serbuk lada..gaul sehingga sebati(kak chaq x gune air sebab ketang dh lembut)kemudian ambil adunan sbesar guli leperkan masukka keju dn bulatkan.gaul dlm serbuk roti.

2) Pecahkan telur dlm mangkuk..pukul sedikit,kemudian masukkan 2 or 3 sudu dlm pingan,golekkan adunan yg disalut dgn serbuk roti tadi.

3) Golekkan semula dlm serbuk roti hingga betul2 tertutup adunan tadi..ulang sehingga habis adunan..dah siap blh goreng.

4) Sedia utk dinikmati...SELAMAT MENCUBE

Sumber: FB
HAVE A GREAT WEEKEND UOLS!!!

Note: Owh...Chewy Cheese aku tak berapa menjadi sebab aku terus lenyek lepas rebus tu. Kena tunggu airnya kering dulu...haishhh... 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks