Showing posts with label Bicara hati. Show all posts
Showing posts with label Bicara hati. Show all posts

Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberapa. Kos sara hidup makin tinggi. Nilai ri...

Serabut Kepala Bila Semuanya nak NAIK HARGA!!!

Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberapa. Kos sara hidup makin tinggi. Nilai ringgit makin rendah. Kalau kau keluarkan duit seratus pagi. Tak sampai dua hari dah habis. Isi minyak, top up touch and go, lunch, belanja skolah anak-anak lagi. Aku tengah serabut dan sedih nih. 


Haritu [charge overtime naik sejam sepuluh ringgit]. Petang semalam aku bayar yuran nursery. Malam tu cikgu nursery Whatsapp kata yuran nursery Harraz dan naik. Daripada RM400 naik RM450 hokay. Aku rasa macam... WTFishhh... semuanya nak naik nih. Naik sekali RM50. Banyak sangat tu. Baru nak berjimat sebab Qhalif dah masuk tadika. Yuran pon dah berkurangan dalam RM30. Qahirah pulak dah naik Darjah 1. At least boleh lah buat saving sikit kan. Sekali yuran nursery pulak naik... Ya! allah... Sakitnya hati aku.

Dah lah tak ada surat. Cakap pakai Whatsapp pulak tu. Cuba kau bagi surat explanation kenapa mesti kau naikkan yuran nursery? Sedih lah rasanya. Gaji dah lah tak banyak mana. Duit gaji banyak habis untuk expenses anak-anak jer. Dengan charge overtime dorang lagi. Rasa macam nak berhenti kerja jer jaga dan uruskan anak-anak. Tapi komitmen masih tinggi... huhuhu...

Tak pasal-pasal dah terluah perasaan. Geram lah. Nak tukar nursery dan nak cari yang lebih murah, susah pulak. Lagi pon dah biasa hantar kat situ. Dari zaman Iman Hakimi dulu. Nak cari pengasuh, kena cari pengasuh yang boleh handle susu ibu. Haishhhh... dilema betul lah.  Korang punya yuran nursery dengan overtime berapa? 

Note: Bukan nak merungut. Tapi sedih sebab semua benda nak naik. 



Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nurs...

Charge Overtime | Tahun Baru Harga Baru

Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nursery. Pon naik jugak. 


Kau ghase?? Sila lah meraung dengan harga baru ni yerp. Kalau tak silap aku sebelum ni charge overtime RM6.00 bersamaan dengan sejam. Tapi untuk tahun baru ni naik sampai RM10.00 untuk sejam. Tak tau nak komen apa. Kalau start overtime pukul 7.00 pm tak per lah jugak. Ini start pukul 6.30 pm. 

Bagi aku banyak sangat kenaikannya. Bukan merungut. Tapi bagi aku banyak sangat naiknya. Terkejar-kejar aku balik sekarang nih. Tu pon susah nak dapat amik sebelum 6.30 pm. Tiap-tiap petang aku jadi supir. Pit stop pon bertambah. Memula amik Harraz. Lepas tu amik Qhalif. Last pit stop amik Qahirah pulak. Memang timing aku sampai rumah pukul 7.00 pm ++

Tambah stress kau bila kau lambat sikit jer. Jalan mulalah sesak kat depan sekolah. Maka charge overtime lah untuk Qhalif pulak. Kalau PASTI charge RM6.00 lagi. Cer kau kira overtime sebulan untuk 2 orang budak. Duit gaji habis kat anak-anak jer. Bilalah gaji nak naik banyak nih. Haishhhh... Terluah perasaan pulak.

Note: Nursery korang berapa plak charge overtime?



Bukan mudah nak jadi Blogger sebenarnya. Lebih-lebih lagi bila kau kena bahagikan masa antara kerja hakiki dan juga kerja sampingan. Iaitu ...

Dilema BLOGGER PART TIME!!!

Bukan mudah nak jadi Blogger sebenarnya. Lebih-lebih lagi bila kau kena bahagikan masa antara kerja hakiki dan juga kerja sampingan. Iaitu Penulis Blog lah. Teringat masa mula-mula buat blog. Dulu aktif dalam forum susuibu.com. Dari situ bila tengok ramai member-member forum yang ada blog. Kau pon sibuk nak ada blog jugak. Tujuan asal kau buat blog pon sekadar untuk menulis dan juga mengisi masa lapang.



Tapi lepas beberapa tahun berkecimpung dalam dunia blog ni, kau dah mula nampak yang ianya boleh mendatangkan hasil. Mula-mula dapat cash out duit nuffnang hasil tabungan bertahun-tahun. Lepas tu dapat advertorial dan semuanya berubah bila kau dah mula dapat job untuk product review, food review dan juga invitation untuk join event. Memang tak dijangka jugak lah. Rezeki kan. Tapi…. Banyak dilema bila kau jadi blogger part time nih. 

Dilema sangat bila kau banyak dapat invitation yang tarikhnya tak kena dengan kau. Event on weekdays. Ni memang masalah. Dah lah cuti diperuntukan untuk setiap bulan. Contoh… cuti aku ada 25 hari untuk setahun. Setiap bulan HR akan masukkan 3 hari. Kalau cuti kau habis 3 hari untuk bulan tu, kau kena unpaid leave even cuti kau banyak lagi. Faham tak? Tak faham tak per lah.  Cuti yang ada tu lah aku kena standby kalau ada kecemasan… anak demam ker. Nursery tutup ker. 

Awal tahun ni ada 3 event yang aku terpaksa tolak sebab cuti aku dah habis untuk bulan January. Event best-best pulak tu… huhuhu… Sebab tu aku prefer event on weekend dan boleh bawak family sekali. Kalau event yang tak boleh libatkan family, memang aku tolak. Siapa nak jaga anak-anak? Ni baru dilema pertama.

Dilema kedua pulak. Ada event yang kau teringin sangat nak pergi. Tapi kau tak reti nak drive sendiri pergi kat tempat event tu berlangsung. Jalan yang kau tahu… pergi/balik kerja. Jalan gi umah mak/mertua dan juga jalan kawasan tempat tinggal kau. Bab jalan ni memang aku lemah. Sebab daya ingatan aku tak kuat untuk hafal selok belok jalan. Memang aku tak reti. Nak pakai waze? Memang waze my time kot sebab tak pernah pakai… ppffttt…

Dilema ketiga. Bila kau ada anak kecik. Agak payah jugak kalau pergi event dengan baby nih. Tau lah baby kan. Ada masa dia cranky. Lebih-lebih lagi anak kau jenis breastfeed. Mana kau nak cari nursing room masa tengah event kan. Kang selak kat situ kena kecam pulak. Dah lah anak kau kuat mengempeng. Stok susu pulak nan hado kalau nak tinggalkan kat rumah. Hurmmmm…

Dilema keempat. Food review dan jugak job review. Tengok offer blog review, aku pandang sipi-sipi jer. Sebab aku takut tak boleh nak commit. Aku tak nak ambil dan minta banyak-banyak job review sebab aku fikir kedudukan aku sebagai blogger part time. Mana ada masa sangat. Dengan kerja hakiki dan urusan anak-anak lagi. Internet connection pon kau harapkan HP jer. Dekat rumah ada PC. Tapi internet nya tak ada. Weekend memang busy dengan urusan rumahtangga. Kau nak update blog pon memang tak lah on weekend tu. 

Food review pulak kalau boleh bawak family, memang aku tak tolak. Tapi kalau untuk single invitation… minta maaflah. Tak sanggup aku makan sedap-sedap tanpa anak-anak dan suami disisi. Sebab tu kalau ada invitation untuk food review aku tanya dulu. Iyerlah… #makanakempat kan. Tapi banyak mana pon diorang makan. Rezeki anak-anak lah kalau dapat food review yang boleh bawak family. Jadinya… Food review weekend ni untuk Crab Factory aku terpaksa tolak. Daripada aku teringat anak-anak masa makan, baik tak payah kan. 

Cukup lah empat dilema aku. Yang last ni bukan dilema. Tapi luahan perasaan. Payment untuk job review. Aku tahu lah aku ni blogger picisan… blogger ikan bilis. Orang pon tak berapa nak pandang sangat. Kekadang sedih jugak bila dapat email offer job review. Bila reply dengan harga quotation yang kita minta, terus senyap. Bukan banyak pon. Mana ada yang percuma sekarang ni. 

Aku terima jugak gift review. Kau bagi barang, aku review barang kau. Kena ada win win situation. Paling bersyukur bila dapat job review with free gift dan juga payment. Apa-apa pon… semua ni bergantung pada rezeki jugak kan. Semoga rezeki sampingan aku dalam dunia blogging ni bertambah tahun ni. Boleh lah tampung perbelanjaan harian yang makin mencengkam poket sekarang nih. 

Yang penting, kau jangan ada perasaan hasad dengki dengan kawan-kawan blog kau yang selalu dapat job. Sila fahami konsep ‘REZEKI’ ok. Panjang pulak karangan aku ni. Kalau korang ada barang yang nak aku review, jangan segan silu pm aku yerp… erkkkk… Hahahaha… Sambil-sambil kan. 

Note: Lambat dapat payment pon antara dilema seorang blogger jugak ni… haishhhh… 



Alhamdulillah... Tahun 2016 sudah hampir sampai ke penghujungnya. How time flies. Syukur masih diberi peluang olehNYA untuk bernafas hin...

Pahit Manis 2016 | Selamat Datang 2017


Alhamdulillah... Tahun 2016 sudah hampir sampai ke penghujungnya. How time flies. Syukur masih diberi peluang olehNYA untuk bernafas hingga saat ini. Mungkin ini entry terakhir aku untuk tahun 2016. Berjumpa lah kita nanti untuk entry baru tahun 2017 nanti yerp. Maaf kan aku andai sepanjang tahun 2016 aku jadi penulis blog ni, ada terkasar bahasa dalam mengarang entry. Atau terlebih bicara dalam meninggalkan komen di kotak komen kamu semua. Mana tahu ada yang terasa kan. Semuany secara tak sengaja. Maaf yerp.

Yang pasti, masa berjalan dengan sangat pantas. Suka duka sepanjang tahun memang tak terkecuali. Aku juga terkena tempiasnya. Banyak jugak dugaan yang datang pada aku dan keluarga untuk tahun 2016 nih. Dugaan yang tak pernah lari dari hidup kita semua. Hanya kekuatan, semangat dan doa yang mampu dipohon supaya diberi kesabaran dan semangat dalam menghadapi apa jua cabaran yang datang. Ok... tak nak bebel panjang-panjang. Jom kita imbas kenangan suka duka yang aku lalui sepanjang tahun 2016 ni.



Antara peristiwa yang aku tak kan lupa seumur hidup. Tragedi awal tahun. Orang lain sibuk dengan hari pertama persekolahan anak-anak. Aku pon tak terkecuali. Hantar anak 1st day masuk tadika. Pada hal dah 6 tahun kot. Tak hantar pon tak per kan. Kau kan hover. Dalam happy-happy tengok ragam anak. Boleh pulak kau pitam @ pengsan kat situ. Ini semua penangan tekanan darah rendah. Saat entry tu di tulis, aku masih rahsiakan yang aku mengandung. Nak surprise lah kononnya. Tapi kalau aku pregnan memang HB rendah. Dah lepas bersalin ni pon masih boleh rasa lagi. Nak kena buat medical check up lah nanti.



Rahsia yang aku simpan. Tapi ada kawan-kawan blogger yang rapat dengan aku tahu yang aku tengah pregnant masa tu. Alhamdulillah... Bertambah ahli keluarga. Aku masih hutang kisah pengalaman bersalinkan Iman Harraz dalam kereta. Draft dah lama siap. Tunggu publish jer. Dalam banyak-banyak tarikh, 29 February jugak tarikh yang dipilihnya untuk melihat dunia. Memang cepat proses kelahiran kali ni. Syukur...



Dugaan aku masa dalam pantang. Tersangatlah hebat. Hari ke enam  baby kena admitted due to jaundice dekat Az Zahrah. Kau bayangkanlah dalam pantang kau berjauhan dengan baby. 3 hari 2 malam tu. Menangis tak hingat lah aku. Tak dapat baby, dapat cium bau baby pon tak per lah. Start dari situ lah episode aku naik turun klinik kesihatan bermula. Dari klinik kesihatan, berpindah pulak ke Hospital Serdang sebab jaundice masih turun naik. Memang stress tak hingat dunia. Dengan nak uruskan anak-anak yang lagi 3 orang tu.

Dengan siapa lagi kau nak harapkan? Sendiri-sendiri lah harung. Pepagi lepas subuh nk gerak gi spital Serdang. Hangkut semua anak-anak pepagi tu. Haishhh... Kalau dikenangkan kembali, memang boleh nangis dibuatnya. Untunglah korang yang ada parents dekat-dekat dan masih kuat lagi. Macam aku ni... Dah lah berpantang sendiri, macam-macam dugaan pulak tu.



Dugaan datang bertimpa-timpa. Iman Harraz admitted dekat Hospital Serdang due to UTI (Urine Tract Infection). Sebab tu jaundice dia lama. Aku pon tak tahu apa puncanya. Doctor cakap kena on antibiotic selama 7 hari untuk matikan kuman. Kesan dari UTI ni boleh effect buah pinggang kalau tak buat rawatan. Kau bayangkan perasaan aku macam mana. Dengan pantang yang belum habis. Siapa nak jaga anak-anak? 7 hari berkampung dekat hospital. Dalam tempoh rawatan tu pulak ada macam-macam hal berlaku. Antaranya Iman Harraz demam. Boleh meroyan kau dibuatnya. Kau nangis malam-malam kat spital mengenagkan nasib. Haishhhh... bergenang plak airmata ni :-(



Allah uji lagi aku dan suami. Sebulan lepas tu Iman Harraz admitted lagi. Kali ni kena jangkitan pneumonia. bulan ramadhan pulak tu. Luluh hati seorang ibu. Dah berapa banyak ubat dan antibiotik yang masuk dalam badan anak aku ni. Dulu kes UTI. Kalini Pneumonia pulak. 5 hari 4 malam jugak lah bermalam dekat hospital. 

August, September, October, November dan December - Bulan Rezeki


Alhamdulillah... Lepas bertarung dengan kisah sedih beberapa bulan, allah datangkan rezeki dalam dunia blogging. Walaupon tak seberapa, tapi tetap rezeki. Dapat beberapa job review. Antaranya Minyak herba asma mujarab, Majlis perasmian restoran De'Don, I-angel baby hip seat, Crochet Lela AB, Food review di Just Seafood dan juga dapat pergi Aquaria, KLCC untuk pelancaran product Scott’s® DHA Gummies.
 

 Dapat tiket Suway lagoon

Dan yang paling best selain dari dapat token untuk product review, bila dapat [hadiah printer] nih. Memang unexpected sangat. Hadiah besar untuk tahun 2016. Blogging ni pon dah macam sumber pendapatan sampigan aku. Alhamdulillah atas rezeki dariNYA ini.

Awal tahun 2016 yang banyak kisah sedih nya kan. Bila kenang balik rasa macam...Betapa kuatnya aku harung dugaan-dugaan ni semua. Allah baru uji aku sedikit kalau nak dibandingkan dengan orang lain yang lebih hebat dugaannya. Kalau kau duduk hospital tu, baru kau rasa insaf. Erkkk... Panjang betul entry penutup 2016 aku nih. 

Last but not least, smoga rezeki kita dalam dunia blogging ni bertambah tahun depan. Azam aku kali ni nak istiqomah kumpul duit tabung. Memandangkan kos sara hidup makin meningkat setiap tahun kan. Duit tabung tu boleh lah buat back up untuk cuti-cuti atau untuk perbelanjaan persekolahan anak-anak untuk tahun yang seterusnya. 

Selamat Tinggal 2016 yang banyak duka dari suka. Selamat Datang 2017 dengan harapan semoga beertambah rezekinya. 

Note: Back to normal routine lah next year yerp ☺☺
  😒

😒

Sangat-sangat letih. Hari-hari kau hadap benda yang sama. Pagi sesak. Petang pon sesak. Tak hujan jalan sesak. Tak accident pon jalan s...

Letihlah!!!


Sangat-sangat letih. Hari-hari kau hadap benda yang sama. Pagi sesak. Petang pon sesak. Tak hujan jalan sesak. Tak accident pon jalan sesak. Kalau hujan dengan accident, lagi lah double triple sesaknya woihhhhh!!! Memang boleh bikin tekanan perasaan dibuatnya tau. Kereta pulak manual. Boleh Parkinson kaki kau dibuatnya. Gigil kepala lutut.

Tambah letih bila kau hadap pemandu yang maha lah kedekut nak mamps bagi kau jalan. Pada hal signal dah lama menyala kot. Lagi kau nak masuk lagi dia laju kedepan tak bagi kau masuk. Kau dah kenapa? Tak kenal lampu signal dah ker? Lagi haru bila kau dah lepas  masuk, dia follow kereta kau rapat serapatnya. Sentap wei sebab aku potong kereta dia. Aku bagi signal tau. 


Letih lagi bila kau terpaksa amik anak-anak lambat dari nursery. Bila dah lambat tu... Faham-fahamlah. Kena charge OVERTIME. Macam last month, aku stuck dalam traffic jammed dekat 2 jam hokay. Pada hal perjalanan balik kerja hanya makan masa 25-30 minit jer. Sengsara jiwa raga dibuatnya. Nursery plak bagitau susu Harraz nak habis dah. Tambah duka lara kau sebab lambat lagi nak sampai nursery... ppffttt...

Letih dan sedih berganda bila tiap-tiap bulan kau kena spend lebih bayar duit OVERTIME. Expenses anak-anak sebulan jer seribu lebih termasuk overtime. Belum masuk expenses lain lagi... Duit minyak, tol, makan dan lain-lain. Dengan harga minyak dah naik ni haaaa. Jalan pulak sesak memanjang yang buat meter minyak kau pon turun dengan mendadak. Buat darah kau naik jugak lah. Bila lah company nak buat revised salary nih.

Kesimpulan... Sana sini jalan sesak. Kau masuk celah mana pon tetap sesak jugak. Kau hadap jer lah dengan senyuman yerp. Nak tunggu jalan tak sesak hanya waktu cuti musim perayaan dan juga musim cuti sekolah. 

Note: Bestnya kalau ada orang yang tolong hantarkan pergi dan balik kerja. 

Sumber [Vanillakismis.my] Tertarik aku nak berkongsi fakta nih. Cuma aku tambah Perempuan, Kasut dan Handbag. Korang jenis yang mana?...

Perempuan, Kasut Dan Handbag


Tertarik aku nak berkongsi fakta nih. Cuma aku tambah Perempuan, Kasut dan Handbag. Korang jenis yang mana? Aku mengaku aku jenis yang nombor 1 tu hokay. Aku akan pakai kasut tu sampai lunyai. Itu lah kasut aku gi office dan itu jugak lah kasut aku gi jalan-jalan.  Dah haus tapak kasut pergi hantar kedai ganti tapak. Kalau dah lunyai habis, memang kena beli baru lah. Kalau setakat jalan-jalan gi kedai makan atau area-area rumah aku pakai selipar jer.

Kenapa tunggu dah lunyai baru nak cari baru? Entahlah. Aku pon tak tau dengan perangai aku nih. Orang lain sibuk kumpul kasut. Pantang ada sale, berkotak-kotak kasut dibelinya. Tapi aku tak der nafsu pulak nak beli kasut even kasut kau dah menanti untuk dikebumikan... hahahaha... Asal nak beli jer asik tertangguh... 'Alaaaa... nanti-nantilah beli. Elok lagi kasut nih'.. 'Alaaaa.. malaslah pulak ni pilih kasut nih'... 'Nak beli ker tak kasut nih'... Erkkk... Macam-macam alasan lah. Sudahnya kau pakai jer lah kasut tu. 

Bukan setakat kasut jer tau. Handbag pon sama. Orang lain gi office bertukar-tukar handbag setiap hari. Kau??? Handbag tu jer lah yang disarungnya. Sampai tali dah putus baru  kau nak cari baru. Betapa setianya seorang yang bernama Afizah nih kan. Tapi since aku dah jadi ibu yang mengepam susu di pejabat. Bertukar jugak lah handbag. Tapi bag letak pam susu lah... hahahaha... Itu lah bag baru aku sekarang nih. 

Tipu lah kalau aku tak teringin nak beli handbag dengan kasut baru kan. Asal tengok kasut dengan handbag. Lepas tu kau tertengok pulak barang-barang budak. Automatik nafsu kau bertukar. Dari nak beli barang untuk kau, terus kau terbeli barang-barang untuk anak. Acener tu?? Kesimpulannya disini adalah. Keperluan anak-anak kau lebih diutamakan dari keperluan untuk kau sendiri. 

Ok lah... Rasanya macam nak kena cari kasut baru nih. Dah nak sampai ke penghujung nya kasut ni berkhidmat. Handbag tak perlu tukar lagi. Tunggu tamat tempoh penyusuan 2 tahun baru kita tukar yerp sebab skang ni usung bag mengepam jer hari-hari gi office☺☺

Note: Masih belum berkesempatan nak buat blogwalking. Mana yang sempat jer.  


Kisah minggu lepas. Boleh lah nak dijadikan citer kat blog kan. Daripada tak der citer. Pada hal banyak jer yang nak diceritakan. Ok... Str...

What's On My Mind? I Lost My Mind!!!

Kisah minggu lepas. Boleh lah nak dijadikan citer kat blog kan. Daripada tak der citer. Pada hal banyak jer yang nak diceritakan. Ok... Straight to the point. 


Baca lah. Aku malas nak taip balik. Ntah apa penyakit nya. Aku pon tak tahu. Maklum lah. Anak dah empat kan. Orang kata makin banyak anak ni makin kurang daya ingatannya. Urat banyak putus gamaknya. Aku pon tak tahu lah macam mana boleh jadi macam nih. Nasiblah aku duduk apartment yang dikawal oleh pak guard. Parking pon kat bawah rumah jer. Dekat pulak dengan pondok pak guard. Kalau jadi apa-apa memang pak guard boleh nampak kot.

Since krisis air. Husband kan kena standby. Jadinya tugas aku kena hantar Iman Hakimi gi tuition. Start pukul 8.30 pm sampai lah pukul 10.15 pm. Setiap rabu dan khamis. Bila dah menghantar gi tuition ni, semua askar-askar kena angkut sekali. Nak tinggalkan budak 6 tahun dengan 4 tahun duduk rumah? Memang tak lah dan memang dorang jenis tak boleh tinggal, Mengikut jer mana ibu dia ni pergi. Ibu dia ni nak mandi pon dok mengacau... 'Ibu buat apa tu'... 'Ibu, kita nak gi jalan ker'... 'Ibu... kita nak kencing'... ppffttt... tak aman kau nak mandi. 

Ok... Sambung citer. Bebudak ni kalau dah masuk kereta perangai memasing memang tersangat lah buat #makkauhijo. Tak reti nak dok diam. Ada jer kerjaan nya adik beradik nih. Especially Qahirah dengan Qhalif. Memang bingit lah dalam keta tu. Di tambah dengan tangisan di Harraz. Menahan sabar jer ibu kau ni ha. Ibu kau ni dah lah penat. Kau dua beradik boleh pulak buat fun fair dalam keta kan.

Bila kau dah penat. Fikiran kau pon melayang nun jauh ke laut china selatan. Kau pon tak check kereta sebelum beredar dimana benda ni kau selalu buat. Kau rasa macam dah tekan alarm kereta. Tapi sebenarnya kau tak tekan pon. Pintu kereta pon tak tutup sebenarnya. Dasar halusinasi betul. Aku tak tahu lah pintu mana yang terbukak. Dan besar mana pintu tu terbukak sebab turun-turun jer jiran dah tolong tutupkan pintu. Sebab tu alarm keta berbunyi. Konon nak tekan dari tingkap bilik jer. Tapi tak boleh. Sekali pak guard jerit kata... 'Kak... pintu keta tak tutup tu'... ppffttt... Cargas aku turun. Ni mesti bebudak ni takdi keluar tak tutup pintu kereta. 

Vitamin apa yang aku tak makan? Makin meningkat muda ni banyak dah vitamin yang aku telan. Nak kena top up Omega nih. Tapi tu lah... Mungkin sebab kepenatan melampau pon iyer jugak kot. Banyak memikir. Sampai kau tak sedar apa yang kau buat kan. Nak kena amik cuti gak lah. Nak 'ME TIME' gittew kan.

Note: Masalah air dah ok. Tapi still kecik lagi air kat umah tu. Jadilah... Janji ada air kan.


Biar tak ada elektrik dari tak ada air. Hazab woihhhh!!! Especially untuk orang-orang yang ada baby dan anak-anak kecik macam #makanakempat...

Air Oh! Air

Biar tak ada elektrik dari tak ada air. Hazab woihhhh!!! Especially untuk orang-orang yang ada baby dan anak-anak kecik macam #makanakempat ni ha.


Kisahmyaaaaa... Memang ada gangguan bekalan air kat area Seksyen 7 Bangi last week. Mungkin kat apartment ni termasuk sekali. Tapi disebabkan ada air tangki besar, air memang sentiasa ada. Dengan bangganya kau pon tak der lah tadah air. Sebab sebelum-sebelum ni kalau ada masalah air, umah aku ni tak putus airnya. Ada jer mengalir. Tapi kali ni sebaliknya. Kau hingat air tangki tu tak kan habis ker? Hamik kau. Maghrib semalam masa nak amik wudu' terperasan air dah kecik.

Apalagi... suruh kimi tadah air dalam tong putih. Alahaiii... kecik jer tongnya. Tak besar mana pon. Pastu isi dalam baby tub. Tong air kat umah aku memang nan hado. Tadah jer lah dalam bekas yang ada. Sempat lah tadah dan sempat jugak lah basuh sket pinggan mangkuk. Pastu air terus mati. Husband tak der. Biasalah... standby dah nak masuk 3 minggu kot. Kebosanan tahap langit ketujuh sebab mereput jer kat rumah woihhh. Ni semua gara-gara air... ppffttt...

Whatsapp husband kata air dah tak der. Bebudak ni aku suruh tahan dari nak membuang. Tunggu air ada kalau nak membuang pon... hahaha... Sekali husband call nak hantar air. Perghhhh... Mentang-mentang orang rumah kerja SYABAS kan. Sekejapan lori air sampai masuk apartment. Aku pon mulalah selongkar bekas yang boleh di isi air. 

Meriah rumah malam semalam. 1st time kot SYABAS hantar air kat rumah aku tu. Iyerlah... orang kuat SYABAS kan duduk situ... hehehehe... Seronok tengok jiran-jiran happy dapat air. Pagi ni air dah ada. Tapi.... alahaiiii... Malu-malu nak keluar. Kecik bebenor pastu keruh sket airnya. Tak puas rasanya mandi pagi ni. 

Pengjarannya... Sila beli tong air yerp. Kena standby jugak even rumah kau duduk tu ada tangki air yang besar. Semoga bekalan air pulih seperti sedia kala lah hendaknya. Sian kami anak beranak ni yang dah dekat sebulan mereput kat rumah sebab husband kena standby.

Tanya jugak husband, kenapa tak der notis gangguan bekalan air? Kata dia kalau kes air empangan tercemar, macam mana nak bagi notis. Air kena tutup on the spot. Tak kan nak bagi notis dulu baru nak tutup air. Minum air tercemar korang nanti. Lain lah kalau dah rancang awal-awal macam nak bersihkan air empangan. Notis di beri terlebih awal pada pengguna. Macam bekalan letrik. Tetiba tak der letrik. Apa puncanya? Notis pon tak der. Macam tu jugak dengan masalah air. Kita pon tak boleh nak expect macam mana boleh berlaku masalah air nih. 

Apa-apa pon terima kasih kat SYABAS sebab hantar air. Dorang dah buat sebaik mungkin nak agihkan air kat tempat-tempat yang tak der air. Standby tiap-tiap hari dari 8 malam sampai 8 pagi. Habis standby buat kerja hakiki pulak. Pastu sambung standby lagi. Kekadang tak cukup orang. Hangin gak kekadang dengan orang yang tahu merungut jer. AKu pon kena tempias gak bila suami asyik standby. Kau ingat tak penat ker uruskan anak-anak sorang diri hari-hari pagi, siang, petang dan malam?

Sekian luahan perasaan dari isteri pekerja SYABAS... muahahaha....

Note: Minggu ni mnggu exam. 

Tak padan dengan keja banyak. Nak ajak menyembang plak kan. Aku dah pening main dengan nombor dengan kira² ni. Aci lah  kalau nak menyimpan...

Sembang Petang Jumaat | Rezeki

Tak padan dengan keja banyak. Nak ajak menyembang plak kan. Aku dah pening main dengan nombor dengan kira² ni. Aci lah  kalau nak menyimpang kejap. Lagipon aku nak consistent menulis balik. Tak der orang nak baca pon tak per lah. Janji blog ber update. Nak citer pasal rezeki jer pon. Rezeki datang dalam perlbagai bentuk kan #ayatclichetakhabishabis


Alhamdulillah... Rezeki blogging. Tak sangka akan dapat printer nih. Persetujuan untuk menyahut cabaran [HP Mind Benders] membuahkan rezeki bila pihak HP bersetuju untuk memberi sebuah printer kepada blogger yang join. Ya! allah... Rasa macam mimpi jer dapat email dan call tanye bila boleh hantar printer.  Thank you so much HP Malaysia and PR for the HP DeskJet Ink Advantage Ultra 4729 All-In-One Printer. Lepas ni kita boleh main printing² yerp anak² πŸ‘¦πŸ‘§πŸ‘¦πŸ‘ΆπŸ’ƒπŸ’ƒ 


Tengah bulan haritu plak dapat ticket Sunway Lagoon. Anak² lah yang paling happy. Asik tanya jer bila nak pergi. Tapi tu lah. Macam² hal jadi kan. Baru last week berkesempatan nak pergi sebab due date nya sampai 31 August haritu. Berjimbalah kami anak beranak dari pagi sampai lah ke petang. Kepenatan yang berbaloi sebab dapat gembirakan hati anak². Siap ajak pergi lagi. Tunggu lah kalau ibu dapat free ticket lagi yerp... hehehe...

Ada jugak lah rezeki blogging dalam bentuk barangan . Dapai [I-Angel Baby Hip Seat Carrier]. Bertambah koleksi babywearing. Dapat voucher [LEGO] worth RM400. Untung lah anak² dapat beli Lego idaman hati. Dapat makan sedap kat [Just Seafood]. Dapat [Beauty Voucher] percuma. Dapat gi event [Scott's kat Aquaria, KLCC]. Dan ada lagi lah. 

Siapa kata jadi blogger ni tak mendatangkan hasil? Untung jadi blogger tau. Tapi tu lah... Lain blogger lain rezekinya. Even jarang dapat rezeki review. Dapat rezeki dalam bentuk barang pon dah bersyukur. Yang penting... Jangan cemburu dengan rezeki orang lain πŸ‘ŒπŸ‘Œ. Kau tak boleh lah nak persoalkan kenapa blogger ni dapat job tu tapi kau tak dapat. Tipulah kalau tak terdetik rasa cemburu. Kan dah cakap R.E.Z.E.K.I memasing kan. Bersainglah secara sihat. 

Cuma sejak ada handbang baru @ Iman Harraz ni, kemalasan nak gi event tu tinggi. Melainkan kalau event yang membabitkan anak². Yang ni aku suka dan tak boleh nak tolak. Seronok sebenarnya bila dari suka² buat blog dah boleh buat side income dengan blog jugak. 

Ok... Tu jer bebelan untuk petang jumaat ni. Nak sambung memeningkan kepala dengan nombor dan kira² balik. Have a great weekend uolls ☺

Note: Pasal dapat printer pon nak gebang kan blog... hahaha... ☺  



.

Google pic Ada yang tak tau boom gate ker? Alaaaa…palang automatic ni haa. Apa kene mengena si petite ngan boom gate nih? Sebab aku m...

Si Petite dan Boom Gate


Ada yang tak tau boom gate ker? Alaaaa…palang automatic ni haa. Apa kene mengena si petite ngan boom gate nih? Sebab aku menyampah dengan benda nih. Kesian dekat orang petite macam aku. Dah lah comel lote. Tangan pendek. Jumpa plak boom gate. Memang rasa…alahaiiiii… Sampai ker tak nak touch kad nih. 

Kat umah ni baru pasang boom gate. Kalau dulu best je rasa bila pak guard tolong bukak kan. Tapi sejak dikuatkuasakan pasang palang automatic ni, setiap penghuni kena beli touch card nak masuk. Nak tak nak aku terpaksa hadap hari² lah si boom gate. Ni yang jadi masalahnya. 

Ko kena adjust corner untuk dapat kan side supaya dekat dengan tempat touch card tu. Ko kena tinggikan sket badan tu takut terlanggar devider plak. Orang comel lote katakan. Kalau salah adjust, memang tak sampai lah jawabnya. End up pak guard yang tolong bukak kan dengan muka masam mencuka. Relax ah pak guard. Bukan suka suki aku nak soh ko bukak kan palang tu. Dah tangan pendek tak sampai. Nak buat macam mana.  

Kalau kat umah sendiri ok lagi. Kalau gi shopping mall?? Tak sapa nak tolong bukak kan. Ko kena bukak pintu nak touch card. Kekadang kena keluarkan badan sket dari tingkap sebab tak sampai. Kesian tau kat orang petite ni. Tu adjust corner tak betul lah sampai kena keluar. 

Gittew lah kisah orang petite dan boom gate nya. Tapi kelebihan orang petite ni best tau, sentiasa nampak awet muda even anak dah empat…erkkkkk…hahahaha…. #jangankecamsaya

Note: Sorry kawan. Tak dapat nak BW lagi. Mana yang sempat jer. 



Kalau nak buat giveaway/contest. Tak kira lah contest kat BLOG, IG atau FB. Silalah buat dengan jujur dan ikhlas. Janganlah biarkan pem...

Mana Hadiah Saya??


Kalau nak buat giveaway/contest. Tak kira lah contest kat BLOG, IG atau FB. Silalah buat dengan jujur dan ikhlas. Janganlah biarkan pemenang tunggu hadiah berbulan² lamanya. Kalau tak terhandle, tak payah lah nak buat giveaway/contest. Sebab tu lah aku malas nak join giveaway/contest blog. Mana yang dapat tu, alhamdulillah. Yang tak dapat langsung pon ada. Detail suma dah bagi. WhatsApp lagi. Tak kan terlepas pandang kot? 

Jenis aku, tak der nya aku nak tanya banyak² kali. Dah bagi detail suma, so pandai² lah pos hadiah tu. Nak Tanya penganjur hadiah dah pos ker belum. Hoiiii!!! Ko lah kena follow up dengan pemenang. I is kecewa dengan penganjur macam ni. Tak per…aku anggap tak der rezeki jer lah. 

Back to the story. Last year aku ada join giveaway kat IG. Alhamdulillah…rezeki menang 2nd runner up. Tak perlu lah aku sebut IG apa. Detail aku dah bagi on 13 October 2015. 22 October 2015 dorang reply kata akan pos hadiah tu. Aku tau time tu dorang sibuk buat preparation untuk launching produk. Tak per. Aku kan seorang yang tabah dan sabar. 

25 October 2015 dorang email kata nak pos ke esokan harinya dan akan bagi tracking number. Ok…fine. Esoknya 26 October 2015 dapat email lagi. Bunyinya…. Good news! Instead of giving you something that you might not like, the team decided to give you a RM160 gift voucher where you can use to purchase any piece from our website. Erkkkkk…gittew pulak. Bagi aku, tak kisah lah hadiah apa pon ko nak bagi, aku as pemenang terima dengan hati yang terbuka. 

Ok lah kalau dah macam tu. Hati dah ada sikit rasa terkilan. Bila dah sibuk² tu. Aku lupa pasal voucher. Kena redeem sebelum 31 December 2015. Jadinya bila aku teringat, gi lah redeem hadiah on 30 December 2015…pphheewwww… last minute punya kerja. Nasib sempat. Dorang reply on 13 January 2016 minta address. Agak lewat jugak tu. Bley plak aku tersalah isi. Kat mailing address tu aku gi letak email address…bengong… Tu lah, kelam kabut sangat kan. Tu yang salah. 

Aku reply email dorang on 14 January 2016 bersama dengan address yang diminta. Tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu. Ko kira harini dah berapa haribulan? Dari bulan October 2015 sampailah February 2016…bayang hadiah pon tak nampak2. Hari² dok Tanya reception… ’ada barang akak tak’’tak der kak’. Frust hokay. Barang yang tak tunggu dah dapat tapi barang yang di tunggu² tak dapat². Tolak bulan November nak masuk berapa bulan dah nih. Tapi hadiah yang dijanjikan tak sampai² jugak. 

Baju menyusu jer kot. Kat website tak der plak tulis ‘out of stock’ atau ‘pre-order’. Tak cukup staff? Mustahil. Sehelai jer pon bajunya. Terlepas pandang? Takkan ko tak check order customer?? Tak per lah… bersangka baik.

Pagi in aku dah email. Aku tunggu lagi sampai next week. Kalau tak der gak. Hurrmmmmm...memang janji manismu betul lah gamaknya. Mau gak aku reveal produk apa. Aci tak.

Note: Bukan tunggu baju jer. Cheque GTM pon tak sampai² lagi ni...ppffttt...


Aku tengah runsing, dilema, sakit hati dan macam² perasaan lagi. Bercampur baur. Datang plak tekanan darah rendah aku ni kang. Ada sesapa y...

Umur 4 Tahun Wajib masuk Tadika???

Aku tengah runsing, dilema, sakit hati dan macam² perasaan lagi. Bercampur baur. Datang plak tekanan darah rendah aku ni kang. Ada sesapa yang kerja dengan JKM atau kerja dengan pusat asuhan kanak²? Nak minta pendapat. Kisahnya....

Qhalif kan dah nak masuk 4 tahun bulan April ni. Kira 4 tahun dah pon sebenarnya kan. Nak jugak kira ikut bulan...ppffttt... Nursery yang aku hantar skang nih ada 2 tempat. Satu tempat (Nursery) untuk baby sampailah 3 tahun. Untuk bebudak yang 4 tahun hingga 6 tahun, akan diletakkan di Tadika, Aku pon tak amik kisah sangat lah sebab masa Qahirah dulu 4 tahun masih lagi Playschool even dok kat tadika.

Bebaru ni dapat form untuk registration tadika. Buntang jap mata aku nengok registration fees and monthly fees. Disebabkan kesibukan kerja dengan anak tak sihat berjemaah, aku lupa nak contact owner nak sahkan pasal kemasukan tadika ni. Kelmarin dapat wassup dari salah sorang cikgu kata Qhalif masih belum buat registration untuk tadika dan yuran pon belum bayar lagi. Iyerlah....nak sah kan lagi berapa nak kena bayar. Kena tanya owner dulu. Call woner smalam tak dapat plak. WhatsApp pon tak reply.


Jadinya aku WhatsApp cikgu tu. Tanya...wajib ker budak 4 tahun masuk tadika? Dia reply '4 TAHUN MEMANG WAJIB MASUK TADIKA, MULAI 2016, TIADA MURID 4 TAHUN DI TASKA. HANYA MURID 3 TAHUN KEBAWAH SAHAJA'. Ko rasa??? Aku siap cari info. Aku rasa macam dipaksa untuk masukkan anak TADIKA. Aku rasa down kejap. Mana nak cekau duit?

Parents tak boleh buat pilihan ker sama ada nak hantar anak ke tadika atau masih nak letak di nursery? Before this pengasuh ada cakap yang budak 4 tahun kena dok tadika. Tapi aku tak expect nak kena register tadika skali. Baru 4 tahun kot. Iyer...aku tau ada parents yang dah hantar anak seawal 4 tahun ke tadika. Itu pilihan masing². Kalau berduit boleh lah. 

Honestly aku cakap kat cikgu tu aku tak mampu nak hantar Qhalif masuk tadika lagi. Kalau nak letak kat nursery boleh tak? Registration fees jer dah RM1k++. Monthly fees RM380. Coming soon nanti RM400 *wink*. Duit gaji habis kat yuran anak² jer wei. Nangissssssss!!!!


Masalah nya skang ni, kat mana aku nak letak Qhalif? Dah dia kata nursery hanya untuk budak 3 tahun dan kebawah sahaja. Apa pilihan aku? Aku dah pening. Jalan yang aku ada skang ni mungkin hantar Qhalif kat PASTI. Sama ngan kakak dia. Registration fees and monthly fees tak banyak macam tadika skang. Tak banyak pon gigil gak lah nak bayar registration tu. Nasib bley bayar 2 kali. Tapi masih dalam perbincangan hubbywifey.

Nak hantar umah pengasuh, nan hado pengasuh yang free area umah tu. Nak tukar nursery lain, lagi mahal kot. Dah sama harga macam tadika. Sebab nursery Qhalif skang ni antara yang murah kat area umah aku tu. Katanya lah. Stress mak nyah. Sekian luahan perasaan #mak3anak.

Note: Nak jadi surirumah... tapi komitmen banyak...huhuhu...Hanya DIA jer yang maha mengetahui. 


I'm back lah sangat kan. Start khamis lepas blog tutup. Sampailah semalam baru boleh update. Baru nak masuk 2 entry untuk tahun 201...

I'm Back!!!


I'm back lah sangat kan. Start khamis lepas blog tutup. Sampailah semalam baru boleh update. Baru nak masuk 2 entry untuk tahun 2016 nih. Kali ni tiada kisah anak² masuk sekolah. Tiada gambar² anak di hari pertama persekolahan. Tiada gambar ibu dan anak selfie di sekolah. Ni gara² HP Samseng TAB dah selamat menamatkan riwayatnya last week. Dah tak bleh bukak langsung. Kalau hantar kedai pon tak guna gak. Baik beli baru. Hidup lah aku denga HP old fashion selama seminggu. 

Sminggu gak aku jadi anti social. No FB, IG, WhatsApp dan juga Blogging. Terputus terus. Alaaaaa...tak der orang pon nak rindu dan nak cari kan...ahakssss...Ok gak bila jadi anti social nih. Tak der lah asyik nak membelek HP jer kan. Tak der lah fikir nak update gambar apa dan baca status² kat media sosial. Kurang sikit lah dosa tu...ngeeeee...Erkkk...jangan salah anggap yang nampak sangat aku ni asyik belek tipon. Takkk...aku tak der tahap sampai rasa tidur tak lena, mandi tak basah dan makan tak kenyang kalau tak layan media sosial yerp.

Seronok tengok gambar² kat IG yang penuh dengan gambar anak² 1st day masuk skolah. Seronok baca timeline hemak² kat FB pasal anak² dah masuk sekolah. Sepatutnya aku start keja hari selasa. Tapi ada tragedi January yang takkan aku lupa sampai bila². Rasa kelakar pon iyer gak. Rasa macam tak percaya pon iyer gak.

Pagi tu hantar anak dara Qahirah kat PASTI. Bley plak dia touching...nangis...ppffttt...Tunggu lah kejap. Ramai gak bebudak yang nangis. Orang lain sibuk uruskan anak yang nangis², tetiba aku bley plak pitam...iyer...pitam @ pengsan. Lagi menambah kecoh dibuatnya. Nasib lah ada husband. Pasal pitam tu nanti aku story next entry yerp, 

Sian kat Iman Hakimi sebab ibu tak dapat nak hantar dia gi skolah. Doctor soh rest. 2 tahun berturut² aku teman dia. Tapi tahun ni tak dapat. Errrkkkk...dah darjah 3 pon nak teman gak ker? Biasalah....nama jer anak sulung, tapi nak ibu gak teman kalau boleh. Macam tahun lepas soh teman kat perhimpuanan skali. Tunggu dia masuk kelas baru ibu boleh balik. Tapi tahun ni memag tak lah. Abah hantar sampai pintu pagar jer. 

Blog kawan² pon ada yang aku belum terjah lagi. Mana yang sempat jer. Tunggu kunjungan #makbanyakanak nanti yerp. Harap² tahun 2016 ni aku rajin lah update entry. 

Note: Back to normal routine....jalan yang sesak..ppffttt...


Rasa terharu bila baca UCAPAN² dan DOA² dari kalian semua sempena 10th WEDDING ANNIVERSARY last month. Sambil baca...sambil tersengih²...

Terima Kasih Sahabat | Aamiin untuk semua Doa dan Ucapan


Rasa terharu bila baca UCAPAN² dan DOA² dari kalian semua sempena 10th WEDDING ANNIVERSARY last month. Sambil baca...sambil tersengih². Rasa bahagia dan terharu bila dikelilingi sahabat² yang mendoakan kebahagian kita. 


Berderet² ucapan di FB


Di IG

Dan juga di [BLOG]. Hanya ucapan TERIMA KASIH yang tak terhingga buat sahabat semua diatas kiriman ucapan² dan doa². Aamiin untuk doa² yang dikirimkan. Fasa pertama perkahwinan yang sangat mencabar. Hanya DIA yang maha mengetahui segala² nya. Dalam hidup kita ni, Kalau kita tak mampu buat orang ketawa, jangan sesekali buat orang menangis.  Kalau kita tak mampu buat orang rasa bahagia, jangan pula kita tambahkan lagi rasa derita dan kalau kita tak mampu mengubati luka, jangan sesekali buat orang lain rasa terluka. 

Biar lah orang  nak mengata atau menjaja cerita pasal kita. Silence is the best reply to a fool. Biar dipandang buruk didepan manusia. Asal dipandang baik disisiNYA. Alhamdulillah...berkat kesabaran dan doa, sedekad ikatan ini masik kukuh terbina. 

Macam dah terlebih plak. Padahal nak ucap terima kasih jer...ngeeeeee...Last but not least. Saya sayang sahabat² saya...#muahciked



Ingat tu...Betapa beratnya dosa tak bayar hutang. ‪#‎selfremind‬...kalau saya ada berhutang dan terlepas pandang, sila tuntut. Kalau ya...

DOSA Orang BERHUTANG!!!


Ingat tu...Betapa beratnya dosa tak bayar hutang. ‪#‎selfremind‬...kalau saya ada berhutang dan terlepas pandang, sila tuntut. Kalau yang berhutang dengan saya tu...sila mohon terasa. Tapi style skang ni kita plak jadi muka tak malu minta hutang dibayar sedangkan orang yang berhutang buat selamba bodoh tak tau malu macam tak der hutang. Tolong jangan pentingkan diri sendiri.

Ingat lagi tak kes luahan perasaan aku kat [SINI-Pengajaran | Tolong jangan GADAIKAN NAMA Sendiri]. Alhamdulillah...allah permudahkan urusan aku buat pinjaman koperasi. Dengan duit tu lah aku bayar suma hutang keta. Mana ko nak? Nak rumah sendiri kena sita? Aku dengan husband cari jalan macam mana nak selesaikan sedangkan orang yang berhutang bersenang lenang. 

Sakit??? Hanya DIA yang maha mengetahui betapa sakitnya rasa di khianati dan di aniaya. Duit gaji bulan² banyak tolak sebab bayar hutang dia. 10 tahun aku terpaksa menahan azab bayar hutang koperasi sebanyak RM11,200.00 

Masalah skang ni bila aku tuntut hutang tu dibayar bulan² kat aku. Haram jadah tak bayar. Diam seribu bahasa. Banyak benda yang aku nak buat dengan duit tu. Belanja persekolahan anak² yang akan datang nih. Registration fees untuk tadika dan jugak persiapan² lain. 

Pesanan untuk orang yang berhutang. Saya bukan orang senang. Kalau awak tak der duit, tu bukan masalah saya. Tolong usahakan untuk bayar balik. Duit gaji bulanan saya dah banyak tolak sebab nak bayar hutang awak. Kalau saya boleh usaha sendiri naik turun bank, jumpa orang koperasi atas bantuan suami untuk selesaikan hutang awak. Takkan awak tak boleh usaha nak dapatkan duit untuk bayar hutang saya? 

Sekian pesanan dari orang yang teraniaya yang tuntut hutang sebab nak pakai duit.

Note: Bukan untuk membuka pekung didada atau mengaibkan sesiapa. Sebagai pengajaran supaya anda tak teraniaya seperti mana yang saya rasa. Sebab duit, hubungan sedarah sedaging jadi huru hara. 

26th NOVEMBER 2005 - 26th NOVEMBER 2015 = 10 TAHUN Even dan 10 tahun kawin, wajah tu masih maintain macam baru kawin...muahahaha......

10 Tahun Bersama | Happy Wedding Anniversary!!!

26th NOVEMBER 2005 - 26th NOVEMBER 2015 = 10 TAHUN


Even dan 10 tahun kawin, wajah tu masih maintain macam baru kawin...muahahaha...dasar perasan. Alhamdulillah...sedekad sudah usia perkahwinan kami. Macam tak percaya jer dah 10 tahun melayari alam rumahtangga. Dah melepasi fasa kedua. Dalam erti kata pada fasa ini suami isteri sudah memahami sikap pasangan masing-masing. Sudah maklum apa yang boleh jadi punca konflik dan cara mengelakkannya.

Sedekad yang penuh dengan memori...Suka, duka, pahit, manis, ribut, taufam, tsunami sampai ada masanya rasa nak tersungkur...cukup rencah nya. Tapi alhamdulillah...Masih kekal bertahan. Terima kasih ALLAH sebab memilih aku untuk menjadi insan terpilih menerima ujian dariMU ini. Kunci untuk semua ini adalah 'SABAR'.


10 Tahun usia perkahwinan dengan kehadiran 3 amanah dariNYA ini sebagai pelengkap dan penyeri rumahtangga. Ada yang bakal menyusul???...Insya'allah...doa² kan lah. Kita hanya merancang. Tapi DIA perancang terhebat. 


Happy 10th Anniversary suami. Growing old with you is the best thing I could ever dream of. I will continue to gather all my strength to love you. Inshaa'allah...jika dengan izinNYA. Smoga dugaan yang pernah dilalui membuatkan hubungan kita makin matang, kuat, mekar, erat dan hangat...I Love You.

Semoga diberi kekuatan untuk terus melayari alam rumahtangga yg penuh cabaran dan dugaan ini dengan penuh tabah dan sabar. Maaf suami jika aku tak sempurna di matamu. Maaf di atas segala kelemahan dan kekhilafan sepanjang menjadi zaujah mu.

Note: Pepagi dah hantar WhatsApps. Ingatkan husband lupa tarikh. Biasalah orang lelaki kan selalu lupa tarikh² penting ☺☺


Bukan overtime untuk kerja lebih masa di pejabat ni. Tapi overtime yang di kenakan pada parents² yang amik anak lambar dari Nursery. Du...

Overtime Oh! Overtime!!!


Bukan overtime untuk kerja lebih masa di pejabat ni. Tapi overtime yang di kenakan pada parents² yang amik anak lambar dari Nursery. Dulu aku macam tak berapa kisah sangat. Keluar office pon lambat jer. Tapi lambat dalam 10 - 15 minit jer lah. Tapi bila tengok overtime dah macam sebulan punya bayaran. Rasa macam nak pitam kejap. Biar betik banyak ni nak kena bayar.

Skang ni...memandangkan perbelanjaan makin bertambah dan juga kat nursery tu dah ada mesin punch card, memang sharp² 5.30 pm aku dah bersiap² balik. Memang hari² aku rushing nak balik. Qahirah nyer overtime start pukul 6.00 pm. Rasa macam nak tanya balik kat pengetua kat situ tak boleh ker start pukul 6.30 pm. Sebab masa kimi dulu start 6.30 pm. Errkkkk...suka suki aku plak khennn. Tu beberapa tahun lepas.

Aku balik pukul 5.30 pm. Memang tak kan sampai sebelum pukul 6.00 punya. Qhalif plak start overtime pukul 6.30 pm. Sebab semalam dapat overtime slip untuk qahirah (bulan January) ngan qhalif (bulan february). Memang tiap² bulan kena bayar extra. Dan start dari harini aku kena amik qahirah dulu nampaknya. 

Tapi nak buat macam mana kan. Bukan kita sengaja amik anak² lambat. Hari² jalan sesak dan hari² aku stress sebab terpaksa menghadap benda yang sama. Kalau hujan lagi double trouble sesaknya. Tapi dorang bukan kira pon kan. Overtime tetap overtime. Sedih lah wei. Tapi nak buat macam mana. Ibu yang berkerjaya macam ni lah. Aliran duit memang sentiasa mengalir deras :-(

Note: Luahan perasaan dipetang hari. 


26th NOVEMBER 2005 - 26th NOVEMBER 2014 = 9 TAHUN Alhamdulillah...masih di beri kesempatan olehNYA untuk kekal melayari alam rumahtan...

9 TAHUN | AKU TERIMA NIKAHNYA...

26th NOVEMBER 2005 - 26th NOVEMBER 2014 = 9 TAHUN


Alhamdulillah...masih di beri kesempatan olehNYA untuk kekal melayari alam rumahtangga bersama suami hingaa saat ini. How tie flies *ayat cliche*...dah 9 tahun ikatan ini terbina *perghh..ayat*. Dugaan dalam berumahtangga...kami juga tak terkecuali. Suka, duka, pahit, manis...cukup rencah nya. Kunci untuk semua ini adalah 'SABAR'.


Buat teman serumah, teman sebantal, teman bermesra, teman bergaduh, teman bermasam muka, teman menangis, my best friend dan SUAMI, Happy 9th Wedding Anniversary. Growing old with you is the best thing I could ever dream of. I will continue to gather all my strenght to love you. Inshaa'allah...jika dengan izinNYA.

Buatmu SUAMI

Isteri yang kamu nikahi ini…
Tidaklah semulia Khadijah
Tidaklah setaqwa Mariam
Tidak juga setabah Fatimah
Tidak seikhlas wanita solehah yang enggan di kenal
Tidak secantik Cleopatra

Isterimu ini hanyalah wanita akhir zaman yang mempunyai cita2…
Menjadi isteri yang Solehah
Wanita bersahaja yang sangat memerlukan bimbingan dan arahan daripadamu
Pernikahan ini untuk mengajarkan kewajipan
Untukmu saling mencintai dan menghormati

Semoga diberi kekuatan untuk terus melayari alam rumahtangga yg penuh cabaran dan dugaan ini dengan penuh tabah dan sabar. Maaf suami jika aku tak sempurna di matamu. Maaf di atas segala kelemahan dan kekhilafan sepanjang menjadi zaujah mu.

Note: Bagi chance lah #makbanyakanak ni nak jiwang²...hehehe...



Buat apa muka cantik kalau akhlaknya kurang Buat apa muka cantik kalau mulut macam longkang Buat apa muka cantik kalau tak ada adab ...

CANTIK vs TAK CANTIK!!!


Buat apa muka cantik kalau akhlaknya kurang
Buat apa muka cantik kalau mulut macam longkang
Buat apa muka cantik kalau tak ada adab

Lebih baik jadi tak berapa cantik tapi ada akhlak
Lebih baik jadi tak cantik tapi tinggi dengan adab
Automatik orang akan tengok kita cantik
Tapi...kalau tak cantik, hati busuk dan mulut jahat pulak tu
Maka...Kesian lah kat orang tu kan, kesian sangat²

Note: What comes around goes around tu tekde makna nak terpaling akidah pon. Cuma kita pegang bahawa setiap perkara tak elok, pasti akan dibalas ALLAH. Bak kata pepatah 'What you give, you get back'. Cuma bila? Hanya DIA yang maha mengetahui. Bahagialah kau dengan dunia kau. Aku pon bahagia sebab aku di kelilingi oleh orang yang sayang dan ambil berat pasal aku. 

Memang mudah berkata², memberi kata², berkongsi madah² dan tazkirah yang penuh makna. Tak per...kau teruskan lah. Tak beri makna apa² pon ...

Kata² SEMANGAT Buat DIRI SENDIRI!!!


Memang mudah berkata², memberi kata², berkongsi madah² dan tazkirah yang penuh makna. Tak per...kau teruskan lah. Tak beri makna apa² pon pada aku. Mengambil dan di ambil tak sama perasaannya. ALLAH knows everything. Sebab aku tahu:

SETIAP YANG BERAKHIR AKAN BERTUKAR DENGAN PERMULAAN
SETIAP PERPISAHAN AKAN DIGANTI DENGAN PERTEMUAN
SETIPAP KEDUKAAN AKAN DIGANTI DENGAN KEBAHAGIAAN 
SETIAP KEBAHAGIAAN AKAN DIGANTI DENGAN KEMENANGAN DAN...
SETIAP KEJADIAN PASTI ADA HIKMAH YANG ALLAH BERIKAN

Muhasabah diri jap. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Aku cuba untuk kuat tapi.........

Note: Kekadang aku cuba nak melupakan seketika bebanan yang datang, tapi aku tak mampu nak mengelak emosi yang datang secara tiba²...aku tewas. Bertabahlah wahai hati. Mungkin ada hikmah yg menanti. Allah hu akhbar *tears welling*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...