Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label Baking. Show all posts
Showing posts with label Baking. Show all posts

Kalau sebelum ni buat kek batik biasa² jer kan. Kali ni cuba try buat kek batik letak cheese plak. Kiranya kek batik berlapiskan cheese git...

Resepi Kek Batik Cream Cheese Paling Simple!!

Kalau sebelum ni buat kek batik biasa² jer kan. Kali ni cuba try buat kek batik letak cheese plak. Kiranya kek batik berlapiskan cheese gittew. Sekali buat rasa nak buat berkali². Serious tersangat lah sedap nya woihhhh. 


Cer tengok ni. Bila milo, serbuk koko dan cheese bergabung. Silalah bayangkan kesedapannya. Memang thorbaikk sangat. Actually ni kali kedua aku buat. Kali pertama dulu agak selekeh dan tak cukup biskut. Letak pon dalam bekas. Agak rasa tak puas hati disitu. Semangat membuak² nak  buat lagi tu datang. Jadinya semalam #makanakempat ni gigih lah buat. Korang sibuk beratur gi Secret Recipe nak beli kek murah kan. Aku plak gigih sinsing lengan kat dapur buat kek batik nih. 


Kek Batik Cream Cheese fresh from freezer. Gambar kedua tu dari pandangan atas. Gambar ketiga dan keempat tu lepas dah diterbalikkan. Barulan nampak senunuh dan kemas sket. Bolehlah kalau nak buat meniaga kalau cenggini kan...hehehe... Kalini aku buat dalam loyang kek. Senang sket. Ok... Tak nak bebel panjang. Silalah salin resipi paling simple ni yerp. Kalau dah resipi simple cenggini pon kau malas nak buat, baik kau order jer lah. 


Bahan² nya

125g @ 1/2 ketul butter
1 Cawan susu pekat manis *kalau kuat manis kau letak satu tin terus
1 Cawan Milo
1/2 Cawan serbuk Koko
1 Bungkus Biskut Marie
1/2 Cawan Susu Cair *fresh milk pon boleh asalkan susu

Filling Cream Cheese

250g Cream Cheese
1/2 Caawan susu pekat
2sb Susu cair
Blender semua bahan diatas. 

Cara² membuatnya

1. Pecah² kan biskut Marie 
2. Panaskan kuali paling cantik kau ada dan cairkan butter
3. Masukkan susu pekat dan kacau
4. Tambah serbuk koko dan milo
5. Masukkan susu cair dan kacau sebati
6. Masukkan biskut marie dan kacau lagi bagi rata
7. Sediakan loyang dan lapik dengan plastik. Kalau tak der kau pakai apa² bekas pon boleh
8. Letak biskut dalam loyang, ratakan dan padatkan biskut tadi pada dasar loyang
9. Tuangkan cream cheese atas biskut yang dipadatkan 
10. Letak lebihan biskut atas cream cheese tadi dan simpan dalam freezer sekurang² nya 3 jam. Bawak bersabar yerp.
11. Keluarkan dari loyang dan taburkan milo kat atas tu. Kalau nak tabur apa² pon boleh. Nak letak choc ganache pon sedap gak. Jangan kau tabur pasir sudah... hahaha...

Senang sangat kan. Masa memula buat dulu aku pakai seketul cream cheese tu. Pasti biskut plak tak cukup nak menutup filling cream cheese. Compang camping dibuatnya. Tapi kalini aku lebihkan biskut marie dan cream cheese tu aku pakai 125g bersamaan dengan separuh jer. Memang cantik betul kejadiannya kalini.

Bagi aku lagi senang buat dalam loyang instead of dalam bekas sebab senang nak potong. Nampak sket kemasnya. Haishhhh... Tak sabar nak balik rumah nak bedal kek batik cream cheese hasil airtangan sendiri ni. Penggemar choc dan cheese  memang macam nih. Thanks to Azlina Ina Fans yang berkongsi resipi. Banyak resipi best² dan simple ada kat situ, 

Note: Rasa macam hari senin plak harini.



Tau dah. Korang memang suka cari resipi mudah. Pastu screen shoot save dalam handphone bagi penuh gallery tu sampai hang tipon. Tapi tak ta...

Resipi Japanese Cotton Cheesecake Paling Simple dan Mudah !!!

Tau dah. Korang memang suka cari resipi mudah. Pastu screen shoot save dalam handphone bagi penuh gallery tu sampai hang tipon. Tapi tak tau bila nak membuatnya. Aku lah salah sorang dari orang yang macam tu. Siapa yang tak suka resipi simple lagi senang kan. Hobi gamaknya SS resipi. Tapi untuk resipi Japanese Cotton Cheesecake ni uolls kena buat sebab rugi kalau beli. Sepotong jer dah berapa hinggit. Penggila cheese macam aku ni mana cukup sepotong. Jadinya baik buat sendiri.


Dah lama mengidam nak buat. Sejak mengandung lagi. Tapi tak sempat nak buat sebab dah meletup dulu. Hazab nunggu bila lah nak habis pantang nih sebab semangat nak buat Japanese Cotton Cheesecake ni membuak² dibuatnya. Dah... tak nak melalut panjang². Meh salin resipi ni. 

BAHAN-BAHAN
  • 6 biji telur gred B. Tak der gred B apa² gred pon boleh. Janji Telur ayam
  • 3 - 4 slice keju cheesedale. Tak der jenama cheesedale jenama apa² pon boleh (Kalau tak der boleh ganti dengan cream cheese Tartura/Philadelphia 1 cawan) *
  • 1/2 cawan fresh milk. Kalau tak der boleh ganti dengan Susu cair. Jangan letak susu ibu plak...ngeeee... *
  • 1 1/4 cawan gula halus. Kalau tak suka manis, letak satu cawan jer.
  • 2 sudu besar butter atau majerin *
  • 1 cawan tepung gandum. Tak kiralah jenama apa asalkan dah namanya tepung
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Sedikit asen vanila
  • Sedikit garam halus
  • 1 sudu kecil cream of tartar. Kalau tak der boleh ganti dengan 1 sudu kecil cuka masakan
CARA MEMBUATNYA


1)  Cairkan dulu 1/2 cawan fresh milk, 2sb butter dan 3-4 slice keju, Carik² kan jer keju tu. Nak masuk sekeping terus pon poleh. Nak lebihkan cheese pon ikut suka hati korang lah. Buat kaedah double boil. Sila google kalau tak tahu macam mana kaedah double boil yerp. Masukkan suma bahan² tadi dalam periuk dan kacau sampai semua cair dengan sempurna. Dah selesai, tutup api dan biarkan dia suam.

2) Asingkan kuning dan putih telur. Yang putih telur tu letak terus dalam bowl mixer.

3) Letak esen vanila sket dalam kuning telur dan kacau sebati. Nak kacau pakai spatula atau senduk pon boleh. Tapi jangan kau kacau pakai tangan plak. 

4) Ayah tepung gandum, baking powder, tepung jagung dan sedikit garam halus. Bukan garam kasar yerp.

5) Masukkan bahan double boil yang dah suam tadi ke dalam bekas kuning telur. Masukkan sikit² dan kacau sebati

6) Dah sebati masukkan pulak tepung yang di ayak tadi dan kacau sebati lagi. Berapa banyak perkataan sebati daa...

7) Putih telur tadi mix sampai jadi buih² kasar. Pastu baru masukkan gula dan cream of tartar atau kalau tak der letak cuka 1sk

8) Mix dalam 20 minit. Tu kalau pakai hand mixer. Kalau mixer lain high speed kejap jer kot. Kalau nak tau adunan tu dah sebati, cer kau terbalikkan bowl tu. Kalau tak jatuh adunan tu maknanya dah lulus. Alaaaa....macam buat pavlova gak caranya. 

9) Ceduk adunan putih telur dan masukkan dalam adunan kuning telur tadi

10) Ulang sampai habis dan kacau rata

11) Lapik kertas baking paper kat bawah loyang yang dah disapu dengan minyak. Keliling loyang pon sapu minyak gak. Sebelum bakar, letakkan loyang yang berisi air dan letakkan adunan dalam loyang yang ada air tadi. Panaskan oven 170'c selama 5 minit. Dah masukkan loyang dalam oven, turunkan suhu kepada 160'c. Bakar selama 1 jam atau 1 jam 10 minit api atas bawah. Bergantung pada jenis oven. Kalau oven cepat panas, last 15 minit tu guna api bawah jer. 

* Kalau nak kukus, api sederhana selama 1 jam dan tambah 1 sudu kecil soda bikarbonat dalam adunan tepung.


Fresh from oven gittew. Alhamdulillah... Menjadi jugak Japanese Cotton Cheesecake aku nih. Cantik betul kejadiannya. Macam tak percaya jer aku pandai buat. 1st time buat dah menjadi. Memang moist, lembut dan gebu. Rasanya jangan cakap lah. Sedap sangat sampai menitik airmata kegembiraan. Nampak nau menipunya kan...hahaha... Tapi serius, memang sedap. Korang mesti cuba.

Dah 3 kali aku buat kek ni. 2nd time husband soh buat sebab dia nak bawak gi ofis. Debar² plak rasanya. Tak sabar tunggu husband balik sebab nak tau feedback. Alhamdulillah...habis kek nya.  3rd time weekend haritu. Kimi ngan qahirah tak berapa suka sangat. Dorang sukak kek coklat. Tapi si Qhalif bley geng ngan aku sebab dia suka Japanese Cotton Cheesecake nih. Pepagi bangun tidur dah minta kek.

Apa² pon, terima kasih kat Azlina Ina sebab halalkan pada sesiapa yang nak sharing resipi yang dia bagi nih. Memang resipi² yang dia bagi mudah dan simple. Siap bagi instruction macam mana nak buat. Korang bley terjah FB Azlina Ina Fans kalau nak resipi kek yang mudah, simple dan sedap nih. Memang tak kedekut ilmu lah.

Note: Haishhhhh... tergoda plak nengok kek ni. Memang nak kena buat lagi nampaknya.



Citer pasal Noxxa Pressure Cooker kembali lagi. Ni project weekend haritu. Tak pernah lagi buat kek dalam periuk ajaib nih. Tetiba teringin...

Resepi NOXXA | Choc Moist Cake Steam

Citer pasal Noxxa Pressure Cooker kembali lagi. Ni project weekend haritu. Tak pernah lagi buat kek dalam periuk ajaib nih. Tetiba teringin nak buat kek coklat. Skang ni asal teringin jer rasa nak terus buat. Jumpa plak resepi simple macam mana nak buat choc moist noxxa dalam group. Apalagi...bahan² memang dah ada. Tunggu nak proses jer.


Lepas steam 20 minit, maka ini lah hasilnya. Perrgghhhh...rasa terliur balik nengok kek sendiri. Sedap dan moist gittew. Risau gak takut tak jadi sebab 1st time buat kek steam dalam Noxxa nih. Selalu kita bako jer. Memandangkan tungku tak der. jadinya pakai direct inner. Masuk kan terus dalam tu. Steam 20 minit. Sekejapan jer siap. Tapi kalau steam 15 minit pon dah ok. Sebab bila steam 20 minit ni nampak kulit luar tu ter garing sket. Tapi tetap moist didalam. Tak per...try and error kan. 

Nak resepi ker...hahaha...Ni resepi paling simple dan sangat mudah. No mixer. Pakai whisk jer. Boleh sado lengan tu...ahaksss...

Gambar ulang tayang. Ni resepi [lain]

Bahan A

* 1 Cawan serbuk koko
* 1 Cawan gula pasir
* 1 Cawan susu pekat
* 1 Cawan minyak masak *kalau tak nak manis lepak 1/2 cawan jer
3 Biji telur

Bahan B (Di ayak)

2 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil Soda bikarbonat
1 Sudu kecil Serbuk penaik

Cara² membuatnya

1. Masak bahan² bertanda * dengan api yang sederhana dan sejuk kan
2. Pukul telur hingga gebu
3. Bila bahan² bertanda * dah sejuk, masukkan telur yang dah dipukul tadi
4. Masukkan bahan² B sedikit demi sedikit dan gaul sebati
5. Tuang adunan tadi ke dalam Noxxa Pressure Cooker dan setkan button steam selama 20 minit

Bahan² untuk Topping (ganache)

1/2 Cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
* Buat kaedah double boiled

Masa tengah steam tu ko kena menadah telinga jer lah dengar bunyi beep..beep sebab pakai direct inner kan. Kalau pakai acuan tak der bunyi tu. Tapi tak yah risau. Tak meletup pon...hehehe...Ni ada tips mengukus atau steam dalam Noxxa.


Masih boleh baca kan. Selamat mencuba. Anak² pon soh buat kek lagi nih. Haaishhhh...seronok korang kan boleh request. Nanti ibu buat lagi yerp. 

Note: Tahniah buat adik² UPSR. Tahniah juga buat ibu². Cemerlang atau tak...jangan lupa peluk anak² dan ucap tahniah. Mereka dah cuba yang terbaik ☺ 


Ha'ah...tak sempurna sebab bahan² tak cukup. Esen vanilla tak letak sebab dah habis. Buah² pon tak der sebab memang tak der buah kat um...

PAVLOVA Tak Cukup Sifat???

Ha'ah...tak sempurna sebab bahan² tak cukup. Esen vanilla tak letak sebab dah habis. Buah² pon tak der sebab memang tak der buah kat umah. Dah habis. Whipping cream lagi lah. Pakai yang instant tu. Picit jer.Tapi semangat nak membuat tu tetiba datang semacam. Nak buat jugak even tak cukup bahan. Maka terhasil lah:


Pavlova tak cukup sifat ni ha. Project hari cuti senin. Dari dulu teringin nak buat. Tapi tak terbuat² gak. Resepi dah lama simpan. Ntah macam mana belek gambar kat handphone. Terjumpa resepi Pavlova yang simple sangat nih. Apa lagi...zasssss masuk dapur.

Alhamdulillah...percubaan pertama yang menjadi. Buat pon tak banyak sebab nak test dulu. Tak sangka uolls pavlova ku menjadi. Cair dimulut gittew macam makan gula² kapas tu. Rangup plak tu. Ni yang semangat nak buat pavlova lagi. Kali ni nak buat bagi cukup sifat. Mesti lagi sedap. Mana tau bley buat meniaga ker...hahaha...Kalau tak berangan tak sah. 

Skang ni mood rajin nak bakar membakar is on. Dalam kepala ni dok terfikir nak buat kek coklat. Nak buat cheesecake. Bahan² jer ada yang tak cukup. Mau balik ni cari barang²...haishhhhh....Kalau dah datang mood rajin tu kan. Memang tak menyempat. 

Note: Tu pon nak citer...hahaha...Jadilah....asal ada citer nak update sudah. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...