Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label Back To School. Show all posts
Showing posts with label Back To School. Show all posts

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk ta...

Kisah Budak Masuk Tadika | Nangis Pulak Dia

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk tadika tu tetap sama macam anak pertama masuk tadika dulu. Tak aci lah kau excited bila anak kau yang 1st masuk tadika. Dapat kat anak-anak lain yang dah start tadika, kau buat biasa jer. Peel setiap anak-anak tu kan berbeza bila pertama kali masuk tadika. Banyak betul perkataan tadika kau ni... ngeee...


Masa 1st day start sekolah tu Qhalif tak sekolah pon. Hanya day care sahaja. Esok tu (Rabu) baru start tadika. Day care pon tetap hantar. Masa hantar tu muka dah monyok. Tak nak duduk situ. Aku tunggu kejap lah. Lepas tu balik sebab 1st day sekolah tu banyak urusan. Meleleh jer air mata. Alahaiiii... Ada jugak beberapa budak yang nangis. Tu baru hantar daycare dah nangis. 


Masa hantar tu bukan main lagi. Tak nak nangis. Bila dah sampai sap cakap... 'Dah, ibu boleh pergi kerja'.. Amboiii... berlagak kau dengan ibu yerp. Tapi aku hantar jugak lah. 1st day anak masuk tadika kan. Harus teruja. Bila dah tengok orang ramai-ramai lepas tu ada budak yang nangis-nangis sampai tahap meraung-raung nak balik, si imam muda Qhalif ni dah cuak. Muka dah start nak nangis. Perhimpunan dah start. Tapi dia tak nak join. 

Bagi meredakan keadaan, aku bawak dia masuk dalam. Duduk jer dia kat kerusi. Ada pulak kucing, Tu yang memain dulu dengan kucing. Tengok emosi dia dah ok sikit, bawak dia gi perhimpunan balik. Tak nak jugak beratur. Maka beemula lah drama airmata bila semua murid kena beratur nak masuk kelas. Tapi si qhalif ni tak der lah nangis beriya sangat, Terpaksalah si ibu ni hantar sampai kelas. 


Tengok lah nih. Takut sangat ibu kau cabut lari. Aku tinjau kat pintu kelas tu jer. Kejap-kejap dia toleh belakang. Bila kau bagi signal nak balik, dia tak bagi. Berkerut-kerut dahi suruh stay. Ibu peduli hapa kan. Kau nak ibu duduk sekali dalam kelas tu ker? Memang tak lah. Tengok Qhalif dah ok dan dah start main tanah liat. Aku pon cabut. Tak kuasa lah nak tunggu lama-lama.

Macam biasa, pagi sekolah petang daycare. Ada kelas tahfiz sekali tengah hari tu. Sama macam abang denga kakak dia dulu. Kurang sikit monthly fees lepas masuk tadika ni. Fees PASTI antara yang murah dan ini yang aku mampu. Yuran pon masik sama. Apatah lagi cikgu-cikgunya. Memang setia dengan PASTI dari zaman Iman Hakimi dulu.

Macam mana Qhalif lepas masuk tadika? Hurmmmm... Ini yang aku agak risau. Masuk jer keta cakap... 'Ibu, kita nangis kat skolah'... ppffttt... Sebelum tidur... 'Ibu, esok sekolah tak?' Asal kejut pagi soh mandi... 'Ibu, kita tak nak sekolah'... ppffttt... Kau dah kenapa nak. Bermulalah sesi interview dengan anak.... 

Ibu: Ada budak buat Qhalif ker?
Anak: Tak ada.
Ibu: Qhalif tak main-main dengan kawan ker?
Anak: *Diam
Ibu: Kenapa tak nak sekolah?
Anak: Nak ikut ibu pergi kerja
Ibu: *facepalm

Aku wassup cikgu dia tanya betul ker Qhalif nangis? Sekali betul lah. Cikgu cakap masuk kelas nangis. Dah habis kelas sambung nangis balik. Tapi kejap lah nangisnya. Dulu kemahen lagi asyik tanya bila nak sekolah PASTI. Dok berzikir bila nak sekolah. Sekali bila dah sekolah PASTI tak nak pergi sekolah pulak. Pagi-pagi kekadang bad mood tak nak pergi sekolah. Boleh mengundang amarah dibuatnya.


Terlalu awal lagi kot nak high expectation dengan anak. Baru lagi kan. Hope lelama nanti ok. Smoga minat Iman Qhalif nak ke sekolah terbuka. Cikgu rajin jugak hantar gambar dalam group WhatsApp. Dah kenapa lah pakai kopiah cenggitu nak oiii. Terkeluar rambut bagai. Tengok ok jer dia dalam kelas ni... hurmmmm... 

Note: Baru sekolah seluar dah tertukar. Tapi dah dapat balik. Selipar pon tertukar jugak. Sebelah besar sebelah kecik. Yang tertukar selipar pon tak der tanda-tanda nak pulangkan balik... haishhh... 


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap je...

Back To School | Darjah 1 Dah


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap jer dah naik Darjah 1 anak dara nan sorang ni. Badan comel lote jer... petite macam ibu jugak. Hari pertama persekolahan haritu memang betul-betul sibuk dan agak memenatkan jugak. Ke sana sini uruskan van, transit dan jugak ajar/kenal van sekolah.


Pagi sekolah Agama. Hantar KAFA integrasi kat area Bangi jer. Nasib ada kekosongan lagi sebab tempat limited. Yang best nya sebelah surau. 1st day sekolah tu kan hujan. Kami hantar Qahirah pagi tu. Dapat pulak satu kelas dengan kawan tadika PASTI. Suka lah dia. Tunggu sekejap jer pon. Tengok anak dara tu ok... Tak nangis. Terus kitorang gerak. 

Kau bayangkanlah hari pertama persekolahan tu aku ngan husband baru nak cari van dengan transit. Van dah ada cuma nak confirmkan saja. Once dah confirm suruh kakak van amik terus kat sekolah agama. Misi mencari transit pulak. Kat rumah ni ada. Tapi tak amik ikut jam lah pulak. Kalau aku amik. Rugi sebab transit tak sampai 2 jam. Nasib van ni ada amik transit. Malas nak fikir panjang, amik dengan van yang ada transit sekali.

Iman Hakimi aku tak kisah sangat sebab dia dah independent. Tak payah nak transit bagai. Anak dara ni tunggu dah besar sikit baru aku berani tak nak transitkan dia. Sekolah Agama masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 10.30 pagi. Balik sekolah agama tu kami ajar dia naik van dulu. Just tunggu kat rumah jer lah. Selesai sekolah pagi.


Maka bersambung pulak sekolah petang. Kami ajar terus naik van pergi sekolah. Follow van dari belakang jer. Biasalah bila 1st day kan. Agak sesak sikit sekolah. Maklumlah... anak masuk darjah 1 kan. Nasib awal-awal dah tahu nama kelas anak. Ada ditampal senarai kelas untuk anak-anak darjah 1. Terus beratur ikut signboard kelas. Tahun ni ada 12 kelas untuk Darjah 1... phewwww... Alhamdulillah... Qahirah dapat kelas bawah. Tak payah naik turun tangga. Lega hati aku. Dah lah bag sekolah besar dari orang ☺

Aku tunggu sampai rehat. Tapi dok perhati dari jauh jer lah. Yang bagus sekolah ni, ada nama kelas dekat meja kantin. So bebudak ni tahu lah mana dorang kena duduk. Bila 1st day tu kau faham-fahamlah. Kantin pon penuh dengan parents jugak, Memula tengok qahirah duduk jer. Pastu hilang. Bila tinjau tengok dia dah beli makanan. Terkedek-kedek berjalan bawak mangkuk. Pandai dia bawak diri walaupon baru hari pertama masuk sekolah.

Mommy monster dan anak daranya ☺

Alhamdulillah... Semua urusan untuk hari pertama persekolahan berjalan dengan lancar. Qahirah dah pandai dan kenal van yang dia kena naik. Dah tau transit dekat mana. Dan tahu apa kena buat kat transit tu nanti. Hari kedua dia dah fully naik van dan jugak transit. Memang aku manfaatkan cuti dua hari untuk ajar semua ni. Antara benda yang paling merisaukan ibu bapa bila uruskan transit anak-anak. 1st time anak naik van sekolah. Siapa tak risau. 

Note: Perasaan bila anak masuk tadika berbeza dengan perasaan bila anak dah masuk darjah 1 ☺



Tak terfikir pulak aku nak menampal lencana sekolah. Dulu orang dok viral pasal benda ni. Modal nya kau cuma beli gam UHU saja. Nak bel...

Menampal Lencana Sekolah


Tak terfikir pulak aku nak menampal lencana sekolah. Dulu orang dok viral pasal benda ni. Modal nya kau cuma beli gam UHU saja. Nak beli yang besar atau yang kecik, ikut suka hati kau. Kalau banyak baju yang nak ditampal lencana. Beli lah gam yang besar sikit yerp. Ni last minute punya kerja lah. Kau kalau tak last minute memang tak sah kan #makanakempat. Esok nak sekolah, siang tu baru teringat yang lencana tak tampal lagi... ppffttt...

Dok terfikir lagi. Nak jahit sendiri ker, nak tampal ni haaaa?? Kalau hantar kedai, ada ke kedai yang boleh buatkan. Dah lah last minute. Petang pulak tu. Lepas tu do fikir pasal budget pulak. Baju yang nak hantar untuk dijahit lencana, bukan sehelai dua. Tapi berhelai-helai. Baju untuk dua orang anak. Sekolah kebangsaan dengan sekolah agama. Cer kau kira dah berapa ringgit kalau dia charge 1 baju sama dengan RM2.00.. haishhhh... Mau bising husband ni kang... hahahaha... 

Dalam pada tu, aku pon try lah jahit lencana kay tudung sekolah. Tak boleh jadi ni. Tak kemas jahitannya. Tangan makin tak berseni. Senget benget dibuatnya. Mau lunya tudung tu nanti. Jahit dah setengah jam pon tak siap-siap lagi. Ada 9 helai lencana yang perli di jahit tu. Arghhhh... Sudahnya gi kedai cari gam gajah @ UHU.


Dulu masa anak baru sorang yang sekolah, bukan main rajin jahit lencana. Konon nampak kemas lah kalau jahit. Sehelai dua boleh lah kau jahit. Selebihnya kedai yang jahitkan... ngeeee... Susah woihh jahit lencana kat poket sekolah. Tangan plak tak berseni sangat. Tak nak lah tampal-tampal dengan gam kan. Haaaa... mendapatlah kau bila kau pilih nak menampal lencana pulak kali ni. 

Tak der lah susah sangat rupanya. Cuma aku risau takut tak menjadi jer. Ada gak tanya member yang dah pernah buat, Katanya tahan. Tak tercabut pon. Kalau terbukak tepi-tepi tu kau just ulang benda yang sama. Caranya:

  • Letak kertas keras/tebal dalam poket. Untuk baju kurung dengan tudung pulak, letak kertas keras kat bahagian dalam bawah lencana. Ini bagi mengelakkan gam melekat pada kain.
  • Letak lencana pada kedudukan yang dikehendaki
  • Sapu gam pada bahagian lencana atau name tag
  • Lekatkan lencana pada kedudukan yang dah ditetapkan
  • Ambil kain basah dan letak atas lencana 
  • Seterika pada kain basah tadi. Pastikan kain tu kena pada lencana. Gosok beberapa kali sampai kau puas hati lencana tu dah melekat... hehehe

Sumber: [SINI]

Senang kan. Nasiblah menjadi walaupon baru pertama kali buat. Senang jer sebenarnya. Nampak kemas lah jugak. Tapi kalau korang pandai jahit, better jahit. Kalau ada modal nak hantar jahit kedai, hantar lah. Ni pilihan jer. 

Note: Setakat ni lencana masih tahan ☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...