Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Showing posts with label Aku. Show all posts
Showing posts with label Aku. Show all posts

The Dark Knight returns but this time in his very own movie! THE LEGO® BATMAN™ Movie has hit the cinemas. In conjunction with the release o...

LEGOLAND Malaysia Brings you The LEGO Batman Movie Days!

The Dark Knight returns but this time in his very own movie! THE LEGO® BATMAN™ Movie has hit the cinemas. In conjunction with the release of THE LEGO® BATMAN™ Movie, LEGOLAND® Malaysia Resort brings the entire experience alive through awesome in-park events and activities.


From 17 February to 31 March 2017, the Resort will be hosting a myriad of activities and events developed in partnership with The LEGO® Group and Warner Bros. Consumer Products. The LEGO® BATMAN™ Movie Days at LEGOLAND® Malaysia Resort promises an amazing time for kids and families in epic proportions.

Fans of both LEGO® and BATMAN™ will be treated to a host of park activities, including an awesome Scavenger Hunt, a special mosaic building activity and of course, special appearances of the one and only LEGO® BATMAN™. In the words of the Dark Knight himself “everything is awesome!”, because he’s BATMAN™. Here are the special events you can look forward to: 

LEGO® BATMAN™ Meet & Greet

The cutest Dark Knight lives in LEGOLAND® and will make special appearances all around the park. Seize this opportunity to take as many pictures with him, and who’s to say, he might teach you a thing or two. Be on the lookout.

Exclusive LEGO® BATMAN™ Gift with Purchase


All visitors will get LEGO® BATMAN™ masks to explore the park as Gotham’s favourite vigilante. Fans will also be eligible for the exclusive LEGO® BATMAN™ Mini Batwing (while stocks last) or every purchase of LEGO® BATMAN™ products worth RM250 and above. 

Kids Go FREE

Yes, you read that right! Start sewing or knocking on your nearest costume store for the best BATMAN™, Joker, Robin, or Batgirl outfit. For the entire event period, kids under 12 years old dressed in the main characters of The LEGO® BATMAN™ Movie get FREE admission with one (1) full paying adult ticket purchase. 

The Scavenger Hunt 

BATMAN™ was a master seeker and hunter. What about you? Put your skills to the test. Register yourself at the admission counter and collect your hunt guide. See if you can find the missing items and collect one victory stamp for every successful find. 

Spot The Joker Minifigure 

He’s the master of all criminals. Explore the park to spot the LEGOLAND® staff with the Joker Minifigure and show case your awesome work by uploading a selfie on your social handles. If you’re almost as amazing as BATMAN™, you might put his sidekick, Robin, out of work.  

The sky’s the limit where fun and play is concerned. Why stop there? Here are more activities that will be carried out daily for everyone to enjoy: 

Mosaic Build

Bat’s might be blind, but not BATMAN™ – because he’s AWESOME. Create your very own LEGO® BATMAN™ character based on the outlines provided daily, from 11am to 6pm at the LEGO® Academy. 

Create Your BATMAN™ World

Immerse yourself in the realm of the caped crusader by building your very own BATMAN™ World with the LEGO® bricks provided. The escape to BATMAN™ World happens daily from 11am to 6pm at the LEGO® Academy. 

BATMAN™ Build Activity 

Sharpen your skill to become a master builder. Build a BATMAN™ LEGO® set based on the instruction given; daily from 10am to 6pm at the LEGO® Academy. 

Photo Opportunities

Ample photo opportunities await those who visit with special BATMAN™ themed spinner standees amongst others.

Caption this Scene (on Facebook)

Capture a picture of the LEGO® BATMAN™ Movie mascots whenever you see him in park, upload it to LEGOLAND’s Facebook page and make sure you include your most creative caption ever! The best caption will be in the running for LEGOLAND Malaysia Theme Park tickets! 

A Selfie with LEGO® BATMAN™ (on Facebook)

Make sure you take a selfie with LEGO® BATMAN™ Movie walking character and wait for the announcement on LEGOLAND’s Facebook page. The most creative caption of the selfie wins LEGO® BATMAN™ Movie merchandise. 

For further information on promotions and activities, visit LEGOLAND® Malaysia Resort’s official website www.legoland.com.my and stay connected with the resort via social handles (Facebook & Twitter) to find out more on the Lunar New Year activities, the resort’s latest attractions and promotions. 


LAZADA Surprise Box Sempena 5th Anniversary LAZADA Malaysia | Sana sini kecoh pasal LAZADA Surprise Box. Tak sangka pulak aku antara blogg...

LAZADA Surprise Box Sempena 5th Anniversary LAZADA Malaysia!!

LAZADA Surprise Box Sempena 5th Anniversary LAZADA Malaysia | Sana sini kecoh pasal LAZADA Surprise Box. Tak sangka pulak aku antara blogger yang bertuah untuk menerima surprise box dari Lazada. Siapa yang tak kenal dengan Lazada kan. Peneraju eCommerce yang menjalankan pusat pembelian dan penjualan online nombor 1 di Asia Tenggara. Kenapa Lazada bermurah hati nak bagi surprise boz? Sebab penubuhan Lazada sudah masuk tahun yang ke 5. Happy 5th Anniversary Lazada. Lazada yang sambut birthday, kita pulak yang dapat hadiah kan. 


Tengok ni. Kejutan apakah ini? My Lazada Surprise Box. Last week… Balik office lepas hantar anak pergi klinik, nampak ada 2 kotak besar dari Lazada Malaysia. Memang tersangatlah surprise. Tengok gambar mereka yang dah dapat Lazada Surprise Box macam kecik jer kotaknya. Sekali bila dapat… Besar rupanya. Bukan sekotak, tapi dua kotak terus. Jenuhlah aku yang petite angkat 2 kotak ni masuk dalam kereta 

Unboxing Lazada Surprise Box

Apa yang aku dapat? Memang kotak tu penuh dengan barang. Anak-anak pulak yang excited terlebih. Tak sabar-sabar suruh bukak. Banyak barang untuk anak jer. Tengok  nih:


Mau tak teruja kau bila dapat barang-barang ni secara percuma sahaja. Rezeki masing-masing sebab setiap kotak barang dan jenama yang diterima adalah berlainan. Tapi yang pasti, semua barang-barang dari Lazada tersangatlah best. Antara jenama yang aku dapat... AVENT, KHIND, PONEY, HUGGIES, CARRIE JUNIOR dan HIMALAYA. Antara barang yang aku suka: 


Memang best lah Baby Porridge cooker ni. Tak payah aku pakai noxxa lagi sebab cooker ni memang direka bentuk khas untuk memasak makanan baby. Yang paling best, cooker ni ada setting untuk 5 jenis bubur. Bubur Daging, Bubur Nasi, Bubur Bijirin, Bubur Makanan Laut atau Bubur Tulang. Kau pilih nak masak bubur jenis apa. Lepas tu kau tekan jer dekat setting yang dah sedia ada sebab ianya menggunakan kawalan komputer mikro. 

Ada 4 phase cooking patterns mengikut umur bayi. Kalau anak kau 6 bulan, kau pilih phase 2 sebab bayi seusia ni baru nak belajar mengunyah dan menelan. Dah mungkin bubur yang dihasilkan lebih lembut dan halus gittew. Korang boleh klik jer link kat bawah gambar tu kalau nak tahu lebih lanjut. 


Macam tahu-tahu jer aku ni ibu yang masih menyusukan anak. Dia bagi Philips Avent Breast Care ni. Dalam bag ni ada Disposable Day Breast Pad untuk siang dan malam, Breast Care Thermo Pads 2 In 1, Moisturizing Nipple Cream  dan juga Washable pouch. Yang ni memang wajib ada untuk ibu-ibu menyusu tau. 

Yang Breast Care Thermo Pads 2 In 1 ni memang terbaik. Penggunaan nya ada 2 cara. Warm and cold. Untuk warm... korang kena rendam dalam air panas selama 10 minit sebab fungsinya adalah untuk merangsang aliran susu ibu sebelum penyusuan. Manakala untuk cold pulak korang letak dalam freezer. Tujuannya untuk melegakan sakit dada dan bengkak susu. Klik jer link tu kalau nak beli yerp. 


Korang yang nak shopping dengan harga murah boleh terjah LAZADA sekarang sebab Lazada tengah buat sale besar-besaran dengan discount sehingga 90% bermuala dari 22 - 24 March sempena ulangtahun kelahiran Lazada yang ke 5, Dengan ratusan ribu product dari pelbagai kategori termasuk kecantikan dan kesihatan, peralatan rumah, fesyen, telefon dan tablet, perkakas elektronik dan barangan rumah, Lazada adalah tempat untuk dituju bagi memenuhi keperluan membeli-belah korang. 

Happy 5th Birthday to you Lazada. Terima kasih Lazada sebab menceriakan hari #makanakempat dengan pemberian Surprise Box yang penuh dengan barang. Jangan lupa tau, Lazada 5th Birthday Sale ni hanya 3 hari sahaja. Terjah ➨ Lazada Malaysia cepat!!! 





Bateri Kereta Kong? | Orang perempuan ni kan, dia tahu drive dan tahu isi minyak kereta jer. Benda lain pasal kereta, apa pon tak tahu. Te...

Bateri Kereta Kong?? Dapatkan Service Dengan Bateriku.Com

Bateri Kereta Kong? | Orang perempuan ni kan, dia tahu drive dan tahu isi minyak kereta jer. Benda lain pasal kereta, apa pon tak tahu. Termasuklah jangka hayat bateri kereta. Kalau bateri kereta kong pon dia bukannya tahu. Siapa yang spesis macam ni? Kita adalah geng… hehehe… Sepatutnya tak boleh macam ni tau. Kita sebagai perempuan, kena ambil tahu pasal selok belok kereta jugak tau. Lebih-lebih lagi bila kehidupan harian kita adalah hari-hari memandu kereta. 

Bayangkanlah kan, tengah nak pergi kerja pagi-pagi, sekali kereta tiba-tiba tak boleh start. Kalau tak boleh start dekat rumah ok lah lagi. Tapi kalau kau sedang berada dekat shopping complex? Waktu tu dah malam pulak. Nak balik rumah, sekali…. Kereta tak boleh start. Nak kata minyak dah habis, minyak baru jer isi. Ni mesti tak lain tak bukan masalah bateri kereta kong. Nak nangis kau dibuatnya. Mulalah menggelabah kan. Apa nak buat ni kalai bateri kereta rosak? Bengkel kereta tentu dah tutup sebab dah malam kan. Dekat mana nak cari service bateri kereta ni? 


Tu dia… Banyak sangat persoalan kan. Jawapan untuk persoalan tu ada pada Bateriku.com. Apa Bateriku.com ni? Tak pernah dengar pon? Ok… Bateriku.com ni menyediakan perkhidmatan penghantaran dan pemasangan bateri kereta ke lokasi anda dengan segera hanya melalui satu panggilan telefon atau Whatsapp. Memang penyelamat kau sangat dikala bateri kereta tengah kong.

Boleh percaya dan selamat ker dengan service Bateriku.com ni? 

  • Installer dari Bateriku.com adalah dari kalangan orang yang berpengalaman dan boleh dipercayai. Staff akan tunggu/teman hingga bantuan lain sampai. Korang tak perlu risau ok.
  • Pemeriksaan menyeluruh akan dilakukan oleh installer Bateriku.com untuk mengenal pasti masalah yang ada pada bateri. Dan pemeriksaan itu adalah percuma. Jimat duit korang.
  • Kalau perlu menukar bateri kereta, korang hanya perlu membayar harga bateri kereta sahaja. Dari segi Penghantaran, Pemasangan dan Pemeriksaan… semuanya PERCUMA. Best kan.
  • Di Bateriku.com ada menyediakan pelbagai jenis bateri dari jenama semua bateri-bateri popular dan berkualiti tinggi. Harga juga dijamin lebih murah dari yang terdapat di pasaran, bengkel atau kedai alat ganti. Jaminan asas pula selama 12 bulan.
  • Yang paling bagus, Kalau korang beli Bateri dengan Bateriku.com di cawangan Pulau Pinang. Tiba-tiba kereta korang rosak di Johor sebab masalah bateri. Korang boleh refer terus pada cawangan Bateriku.com di Johor untuk buat tuntutan (*mengikut terma dan syarat) sebab warranty boleh dibuat dimana-mana kawasan yang diliputi oleh Bateriku.com
Menarik sangat kan perkhidmatan dari Bateriku.com ni. Bukan saja menjimatkan masa, malah menjimatkan wang sekali. Memang terbaik lah service. Keselamatan dilokasi jugak terjamin. Buat kaum wanita diluar sana, korang kena simpan dalam handphone nombor Bateriku.com ni. Malah kena amik tahu jugak pasal kereta. Peringatan buat diri sendiri juga ni. Nak lagi senang, korang download jer aplikasi Bateriku.com di http://apps.bateriku.com

Staff Bateriku.com yang berpengalaman dan boleh dipercayai

NAK TUKAR BATERI KERETA?
#JanganTukarDulu
MUNGKIN BATERI OK LAGI !
#DapatkanKepastian
#GetSecondOpinion
JIMATKAN DUIT ANDA

Panggil BATERIKU.COM @ Tol Free 1-800-22-2324 | Whatsapp 012-245-8027 & 019-699-8279

Mereka datang ke lokasi anda | Pemeriksaan PERCUMA | Tidak perlu beli bateri & DIJAMIN tiada sebarang caj sekiranya bateri anda masih elok.

Isnin ~ Ahad | 7am~1am | Johor ke Perlis

Anda berminat menyertai BATERIKU.COM di seluruh negara ?? Sila mohon secara on-line di www.bateriku.com >> Runner ( Full Time/Part Time/Freelance) >> Rakan Wokshop >> Rakan Tow Truck

Worldwide premium skincare brand NEUTROGENA® has recently announced Academy Award-winning actress, activist for women’s cancer research and...

Global Brand Ambassador for NEUTROGENA® | Welcome Nicole Kidman

Worldwide premium skincare brand NEUTROGENA® has recently announced Academy Award-winning actress, activist for women’s cancer research and Goodwill Ambassador of UN Women, Nicole Kidman as its latest Global Brand Ambassador.


According to Cory Price, General Manager of NEUTROGENA® at Johnson & Johnson US, “Nicole embodies the true spirit of the women that we are committed to everyday. Their passion, strength and focus are what makes NEUTROGENA® women so special. Nicole will help us encourage women to embrace their beauty through the lens of skin health and empower women to see what’s possible with NEUTROGENA®”.

In Malaysia, NEUTROGENA® is known for its wide array of skin health-focused products starting from cleansers, hydration serum and masks to sun protection lotions.

“We are pleased that a Hollywood big name like Nicole Kidman has become our global brand ambassador. Besides keeping the NEUTROGENA® brand top of mind when it comes to beauty, Nicole will serve as an aspiration for our local consumers who appreciate healthy and beautiful skin,” said Raghu Krishnan, Country Director, Consumer, Johnson & Johnson Malaysia.

Nicole Kidman, Australian actress and NEUTROGENA® Ambassador, comments: “The world works in mysterious ways! As you probably know, I grew up in Australia where sun protection is everything – from the time I was a little girl, my mum taught me to protect my skin from the sun. So looking after the health of my skin is something I’ve grown up understanding. But as times passes, I’ve realised that, sun protection has become just part of the story…I’ve learned that your skin needs a lot of attention and support, just like the rest of your body in order to keep it its healthiest.”

“So when I had the opportunity to partner with NEUTROGENA®, a brand that has skin health at the core of who they are, it was like the stars were aligning for me.”

“Right now I can honestly say I am loving life more than ever, so my overall health, including the health of my skin is a top priority. Look, the reality is, we all know choosing the right anti-ageing product is trial and error, hit or miss, some things work and some don’t. But at this point in my life I am looking for something that simply works, that’s why I am really excited to join this passionate and dedicated team. I am also extremely proud to be joining a strong and inspiring group of NEUTROGENA® women who are already a part of the family.”

In January of 2006, Kidman was named, and continues to serve, as Goodwill Ambassador of UN Women, the United Nations Development Fund for Women, whose goals are to foster women’s empowerment and gender equality, to raise awareness of the infringement on women’s human rights around the world and to end violence against women.

She is also an activist in supporting research of women’s cancer. Along with her husband, Keith Urban, she helped raise nearly half a million dollars for the Women’s Cancer Program, a world-renowned centre for research into the causes, treatment, prevention, and eventual cure of women’s cancer.

Presently, Kidman can be seen on the big screen in The Weinstein Company’s Lion for which she has received Critics’ Choice, Golden Globe, SAG Awards and Academy Award nominations. She will next be seen in the upcoming films How to Talk to Girls at Parties and The Beguiled and The Killing of a Sacred Deer.  On the small screen, Kidman returns to television this month in the limited series Big Little Lies for HBO as well as the second season of Top of The Lake (SundanceTV/BBC Two).

Kidman joins NEUTROGENA® Brand Ambassadors Rachael Taylor, Jennifer Garner, Kerry Washington, Julie Bowen, Kristen Bell, Eiza Gonzalez, Sandra Echeverria, Hayden Panettiere and Olivia Holt.

It’s been 5 years since the inception of LEGOLAND Malaysia Resort and we couldn’t have made it without the support of our fellow guests and...

Legoland | Get an Annual Pass for the Price of a 1-day Ticket for Johor Residents!!

It’s been 5 years since the inception of LEGOLAND Malaysia Resort and we couldn’t have made it without the support of our fellow guests and visitors! Johor residents now can purchase an annual pass for the price of a 1-day ticket today onwards!


LEGOLAND® Malaysia Resort turns five this year! To kick off the year-long celebrations, the most awesome place for the whole family is launching an amazing Awesome Pass deal, specially for Johor residents. Johor Residents can now get an annual pass for the price of a 1-day ticket! Today onwards (16 March), the annual pass will be available for purchase from LEGOLAND®’s Roadshow at AEON Bukit Indah as well as the ticketing counter at LEGOLAND® Malaysia Resort. Hurry as it’s for a limited time only. T&C applies.

Johor resident exclusive annual pass promotion details: 

Buy an annual pass for the price of a 1-day ticket 
Regular price: RM 350 
Limited-time promo offer: RM 195 (upgrade to Premium Pass available with a RM100 top up)
A proof of residence is to be presented upon purchase 

For further information on promotions and activities, visit LEGOLAND® Malaysia Resort’s official website www.legoland.com.my or contact us at 07-597 8888 and stay connected with LEGOLAND® Malaysia Resort’s social handles (Facebook & Twitter) to find out more on online promotions. 

Note: Bilalah rezeki nak pergi Legoland ni ☺☺



Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat...

Musim Sakit!!!

Musim Sakit | Bila anak tak sihat, kau sebagai ibu lah rasa tak senang hati. Last week cikgu PASTI wassup kata badan Qhalif panas. Aku kat office dah risau. Ingat nak balik awal dalam pukul 4.00 - 4.30 pm macam tu. Tapi bila tadika dah call kata qhalif nangis, pukul 3.15 pm dah gerak balik. Sampai jer tadika, terus bawak gi klinik. Tapi.... Doctor cakap tak demam pon. Mungkin panas dah kurang sikit agaknya. Tapi standby jugak lah ubat demam.

Sekali malam tu demam panas. Ditambah dengan selsema dan batuk pulak si anak soleh Qhalif ni. Kerisauan kau bertambah bila demam tak kebah dah masuk 4 hari start dari hari khamis. On and off datangnya. Lepas tu muntah beberapa kali. Di tambah dengan ceri beri. Double triple risau kau. Maka ke klinik lah jawabnya hari isnin tu. Doctor suruh buat blood test takut Denggi. Lagi pon demam nak masuk seminggu kan. Kau faham-fahamlah area Bangi tu. Memang wanted area bagi nyamuk Aedes. 

Jadi riuh bilik doctor sebab budak tak sihat tu takut kena cucuk. Melalak-lalak dibuatnya. 2 kali kena cucuk sebab tak jumpa jalan. Dapat result beberapa minit lepas tu. Alhamdulillah... Normal. Cuma ada jangkitan bakteria. So... Doctor bagi ubat antibiotic. Memandangkan balance cuti tinggal 2 hari setengah sebab hari jumaat dah Emergency Leave, dengan muka tak malu aku minta MC sebab jaga anak yang tak sihat. Nasib doctor sangat memahami.

Minta juga advice doctor sama ada boleh hantar qhalif sekolah atau tak hari selasa tu. Tapi doctor cakap jangan sekolah kan dulu. Malam tu pulak virus Iman Qhalif dah merebak dekat Iman Hakimi pulak.... huhuhu... Demam pulak si anak sulung malam isnin tu. Ibu kau dah 2 hari tak kerja ni. Nak suruh abah take over, si abah pon busy. Acaner ni???


Penyelesaiannya... Aku hangkut anak-anak pergi office. Letak dalam bilik kosong. Nasib bos tak ada. Bawak bekalan ubat sekali. Macam anak-anak aku ni, diorang jenis demam malam. Siang ok jer. Alhamdulillah... pagi ni dah kebah demam Iman Hakimi. Kita tengok malam ni. Si Iman Qhalif pulak dah ok. Cuma batuk dengan selsema jer tak hilang lagi. Hari ni dah start skolah. Semoga terus sihat lah hendaknya yer anak-anak. Harap-harap tang berjangkit pulak dekat Qahirah dengan Harraz. 

Macam ni lah dugaan ibu berkerjaya. Emergency Leave, Medical Leave, Annual Leave... memang Cuti kau habis untuk anak-anak jer. Tambahan anak kau dah bertambah. Lagi kena banyak standby cuti. Sebab tu kalau ada invitation on weekday aku terpaksa tolak. Sebab sayang cuti. 

Note: Kalau full moon memang ramai orang sakit ker? 


Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri se...

Breastfeeding Journey | 12 Bulan Yang Indah

Yesssss... 12 months already and still counting for another 12 months. Kiranya aku dah dapat Diploma in Breastfeeding. Tahniah buat diri sendiri kerana dah berjaya mencapai stage kedua. Stage pertama dari lahir hingga 6 bulan. Stage kedua 6 bulan hingga 1 tahun. Sekarang dalam target nak kejar PHD in Breastfeeding pulak sampai cukup umur Iman Harraz 2 tahun.


Menyusu anak tak semudah yang disangka. Tapi ada yang kata menyusu badan ni senang. Iyer... memang senang sebab kau tak perlu bancuh susu malam-malam. Kau tak perlu bawak bakul susu pergi mana-mana. Kau tak perlu fikir harga susu yang makin melambung harganya sebab breastfeeding ni is free. Kau dah jimat berganda kat situ. Memang senang kan.

Tapi kau tau tak atas kesenangn tu ada cabarannya nya jugak yang kau kena lalui? Tidur malam kau tak cukup sebab anak minta disusukan. Iyer... kau selak jer. Tapi kalau dah 4-5 kali bangun kau lena ker lepas tu? Breastfeeding in public. Kau ingat ibu-ibu menyusu macam aku ni tak segan ker menyusu dekat kawasan yang crowded even aurat terjaga? Malu tetap malu. Nak cari nursing room macam lah kau kenyit jer mata dah boleh sampai kat situ. Takkk... Melainkan kau dah faham selok belok pasaraya dimana letaknya nursing room. Tak kan kau nak biar anak kau menangis-nangis nak susu tapi kau tak nak bagi sebab tak jumpa nursing room. Kejam sangat nih. Nak tak nak kau kena lah cari kerusi susukan anak kau. Lepas tu hadaplah kau dengan pandangan-pandangan yang kurang enak ibarat kau susu kan anak ditempat awam tu ada lah satu kesalahan yang besar. Seronok tak bila ada segelintir manusia berfikiran macam ni... ppffttt...

 Kenangan... Stok susu yang berjaya dibuat. Tapi dah habis :-(

Bila susu kau merudum secara tiba-tiba. Kau ingat senang nak maintain kuantiti susu setiap hari? Especially bagi ibu-ibu yang baru bekerja lepas cuti bersalin. Timing untuk mengepam mesti lari punya. Dengan stress kerjanya lagi. Bertuah lah kalau korang jenis yang konsisten setiap hari. Yang ni memang aku salute. Tambah parah bila stok susu kau dah habis macam aku. Hari ni perah untuk bekalan hari esok. Macam ni lah bila susu kau merudum. Asik amik stok yang dah disimpan. Lama-lama susut sampai dah tak ada baki. Memang menangis kau dibuatnya.

Support.. Bukan mudah nak dapat support dari orang sekeliling. Bila cerita susu makin kurang, jawapan dia senang jer 'Bagi jer susu formula'. Bila anak kau asyik mengempeng, dikatanya 'tak puas menyusu tu. Susu dah sikit agaknya'. Bila susu yang kau pam tu nampak cair, dikatanya 'tak der khasiat tu. nampak cair jer susu'. Nampak sangat kau tak tau apa itu FOREMILK dan HINDMILK.

Kau kena faham. FOREMILK adalah air susu ibu yang yang pekat dan keluar pada peringkat awal menyusukan bayi.Ia bersifat cair tetapi kaya dengan laktosa dan protein yang penting untuk pertumbuhan otak. Oleh kerana sifatnya yang cair maka foremilk berguna untuk menghilangkan dahaga bayi. HINDMILK pula keluar beberapa saat selepas foremilk. Sifatnya lebih pekat dan mengandungi banyak lemak berbanding foremilk. Ia berfungsi untuk membantu tumbesaran fizikal bayi. Hindmilk yang lebih tinggi lemak dapat memberikan kesan kenyang kepada bayi.

Medela Swing yang masih berkhidmat. Dah nak masuk 7 tahun pakai :-)

Jadinya... Tolong lah support. Suami especially. Isteri dah tolong bagi anak susu sedangkan awak tidur lena tanpa gangguan. Dah tolong jimatkan duit susu. Apa salahnya tolong ambil berat pada isteri yang menyusukan anak awak ni. Cuba tanya isteri 'Macam mana susu. Cukup tak?'. 'Susu lancar ker? Nanti abang beli kan milkbooster' 'Pam susu ok tak. Ada nak kena tukar sparepart?'... Haaa.. Contohnya. Ambik lah berat sikit. Tolong basuhkan pam susu ker. Tolong asingkan susu dalam botol siap-siap selepas di perah ker. Kan sweet kalau macam nih. Pleaseeee!!!

 Alhamdulillah dah setahun... Rezeki Iman Harraz dapat minum susu ibu

Bukan mudah sebenarnya nak capai tahap macam ni. Ada masa kau rasa macam nak give up bila susu kau merudum dimana kau kena bangun malam perah susu. Penat... memang penat. Dengan urusan rumahtangga lagi. Belum lagi bila nipple kau luka. Rasa nak menyorok bila nampak anak. Kejang-kejang kaki kau menahan sakit. Sebab tu aku cakap... Kalau kau dah pilih untuk susu kan anak, kau kena ada jiwa yang kental. Semangat kena tinggi. Abaikan mulut-mulut puaka yang suka mengata. Putus asa kena buang jauh-jauh. Dan yang penting MIND SETTING. BREASTFEEDING IS NOT A CHOICE. IT'S A RESPONSIBILITY. Smoga Allah permudahkan urusan aku dan smoga susu aku cukup. Wish me luck.

Sijil syiok sendiri ☺☺

Buat ibu-ibu yang tak dapat susukan anak dengan susu ibu. korang dah cuba yang terbaik. Ianya bergantung pada rezeki. Jangan salahkan diri sendiri. Jangan rasa down. Susu kan anak dengan susu ibu atau susukan anak dengan susu formula. Kita tetap IBU yang habat.

Note: Panjang lagi aku nak citer. Tapi cukuplah sampai sini. Semangat lain macam kalau dah mula cerita pasal breastfeeding ni ☺☺


Lately ni kan. Aku perasan traffic blog makin menurun. Ada juga beberapa blogger alami masalah yang sama. Tak tahu apa masalahnya. Dari go...

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

Lately ni kan. Aku perasan traffic blog makin menurun. Ada juga beberapa blogger alami masalah yang sama. Tak tahu apa masalahnya. Dari google ker? Dari Blogspot ker? Atau blog kau ni memang dah tak ada orang nak terjah... huhuhu... Sedih hoihh!!! tengok trafik makin hari makin merudum.


Tapi tak apa. Kebetulan Tuan Hasrul Hassan tengah buat segmen yang mungkin boleh membantu trafik blog korang meroket dengan lancar. Mana lah tahu boleh naik balik trafik blog kan. Tapi korang kena lah join segmen Tuan HH ni. Tak susah pon syaratnya. Antara yang korang kena buat:

➜ Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM (klik sekarang dan LIKE)
➜ Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL (klik sekarang dan LIKE)
➜ Wajib untuk FOLLOW Google Profile Hasrul Hassan (klik dan FOLLOW)

Senang kan. Kalau korang rasa blog dah lama tak ber update atau tak ada idea nak update apa dekat blog atau kepala tengah serabut sampai idea nak mengarah ayat pon tak keluar macam aku, boleh lah terjah blog Tuan HH sekarang dan join segmen ni. Klik jer banner tu kalau nak join. 




There’s always a big adventure in Nickelodeon’s brand-new animated preschool series, Rusty Rivets, premiering on Nickelodeon on Monday, 6 M...

Nickelodeon’s Inventive New Preschool Series | RUSTY RIVETS

There’s always a big adventure in Nickelodeon’s brand-new animated preschool series, Rusty Rivets, premiering on Nickelodeon on Monday, 6 March at 8.45am (HK/SG), 9.50am (TH/WIB) and 10.50am (MY), and Monday, 27 March at 11am (PH). It will also premiere on Nick Jr. on Monday, 13 March at 2.45pm (TH/WIB) and 3.45pm (HK/MY/PH/SG). Created and produced by Spin Master Entertainment (PAW Patrol), the show follows Rusty, a 21st century kid hero who always saves the day by relying on his imagination and incredible resourcefulness. Inspired by the DIY culture of the maker movement, Rusty Rivets helps preschoolers gain confidence and fuel their creativity with a strong focus on inventing, creating and problem solving.


In Rusty Rivets, 10-year-old Rusty, along with his best bud Ruby, invents his way out of every jam by repurposing spare parts and found objects into the wildest, coolest, most awesome contraptions ever. The series encourages kids to use their imaginations to design and create fun new gadgets and inventions.

In the series premiere, “Rusty’s Rex Rescue/Rusty’s Park N’ Fly,” Rusty’s friend Liam gets trapped on top of a tall stack of junk in Rusty’s Recycling Yard. To rescue Liam, Rusty and Ruby design a Jurassic robot who ultimately becomes their new trusty friend Botasaur. In the next adventure, Rusty and his friends must bring Mr. Higgins’ remote control plane down safely when it can’t land. Together, they must engineer a daredevil rescue to save the plane.

Visit nickjr.tv from Tuesday, 28 February for additional Rusty Rivets content including videos and a game titled “Rusty Rivets: Penguin Problems”.

Rusty Rivets is the sixth series from Spin Master Entertainment and follows on the success of PAW Patrol and Bakugan Battle Brawlers. The new series is overseen by executive producers Ronnen Harary and Laura Clunie.


Bangi… Syurga makanan bagi orang-orang yang suka makan. Macam-macam restaurant ada kat Bangi ni sampai kau dah tak tau nak makan kat kedai ...

Konichiwa Cafe @ Bangi | Sajian Masakan Jepun Muslim Dan Halal

Bangi… Syurga makanan bagi orang-orang yang suka makan. Macam-macam restaurant ada kat Bangi ni sampai kau dah tak tau nak makan kat kedai mana sebab banyak sangat pilihannya. Arab, western, mamak, kampong style, Chinese food, Japanese food… semua ada. Tapi kan, bila sebut pasal Japanese food, agak ramai yang tak confident nak menjamu selera di restaurant makanan Jepun ni sebab ingredient nya yang buat kita was-was nak makan. Betul tak.


Sekarang korang tak pelu risau lagi sebab dekat Bangi ada KONICHIWA CAFÉ yang menyediakan sajian makanan muslim jepun yang halal lagi sedap. BuBerkonsepkan restaurant keluarga, bukan setakat makanan jepun jer yang ada, terdapat juga masakan barat dan tempatan di KONICHIWA CAFÉ ni. Kiranya makanan yang dihidangakan adalah variety. Kalau korang adalah tekak kampungdotcom, korang boleh cuba hidangan lain selain dari hidangan jepun. Tapi rugilah kalau korang tak try makanan jepun kat KONICHIWA CAFÉ ni tau.

Ok… Sebelum aku nak share menu-menu yang sedap-sedap ni, jom kita ketahui sejarah nya dulu.. cewahhh… KONICHIWA CAFÉ ni baru saja beroperasi pada 22 January 2017 yang lepas. Kiranya baru sebulan lebih lah pembukaannya. Kenapa diberi nama KONICHIWA? Haaa.. KONICHIWA ni bermaksud SELAMAT TENGAHARI atau SELAMAT SEJAHTERA. Diusahakan oleh sepasang suami isteri manakala chef utama nya pula sudah mempunyai pengalaman hamper 32 tahun dalam Japanese Pantry serta mempunya restoran sendiri di Dublin yang juga merupakan abang kepada pemilik restoran

KONICHIWA CAFÉ dimiliki oleh 100% bumiputera. Manakala pekerjanya juga dari kalangan melayu. Dari pemiliknya, chef dan juga pekerja semua melayu lah. Kalau korang nak tahu, dalam budaya dan warisan asli masyarakat Jepun, menjadi kewajipan bagi untuk mereka mencampurkan segala makanan dengan Sake dan Mirin sebagai penambah perisa. Untuk mereka yang tak tahu macam aku ni, Sake merupakan minumam beralkohol jepun yang dibuat daripada beras. Mirin pula adalah sejenis wine beras/rice wine yang hampir menyamai sake tetapi mempunyai kandungan alkohol yang kurang sedikit.

Tapi di KONICHIWA CAFÉ ni, sushi dan sajian jepun yang lain tidak menggunakan Sake dan Mirin. Manakala kicap soya yang dimakan dengan Sushi iaitu Soyu dijamin HALAL yang datangnya dari China tetapi ada Sijil HALAL yang sudah diiktiraf oleh JAKIM. Ok… Panjang betul mukadimah kau kan. Makanannya mana… makanan... hahaha… Tengok lah ni. Sila jamu mata sambil telan ailio yerp.

Assorted Sushi (RM3.90 - 8.90 / per pieces )

Kita mulakan dengan Assorted Sushi. Ada macam-macam jenis. Antaranya Tako, Ebi, Tuna Mayo, Inari, Corn Mayo dan banyak lagi lah. Nampak tak sushi yang besar tu? Yang tu Japanese Sushi Temaki/Hand Roll (Standard). Ada macam-macam isi dalam tu. Harga start dari RM6.90 - 8.90

Tokyo Drift Bento (RM23.90 dan Chicken Teriyaki Bento (RM18.90)

Kalau korang tak makan sushi, korang boleh ambil set bento nih. Ada 6 jenis set bento... Beef Rendang, Katsu Curry, Salmon Teriyaki, Saba (Teriyaki/Salt), Tokyo Drift dan juga Chicken Teriyaki. Set bento ni korang boleh kongsi makan 2 orang sebab boleh tahan banyak jugak. Complementary with Green Tea.

Konichiwa Fried Rice (RM16.90)

Penuh makanan dalam pinggan tu. Ada keropok, sayur, telur mata dan jugak satay. Portion pon besar. Boleh kongsi 2 orang kalau untuk kanak-kanak. Memang puas hati kalau korang order ni sebab rasanya pon sedap. 

Grilled Chicken Chop (RM16.90)

Tak kedekut bahan sebab dihidangkan bersama homemade fries, potato salad, coleslaw, buttered corn dan jugak black pepper sauce. Banyak kan side dish dia. Memang layan lah makan nih.

Mee Udang Serai (RM15.90)

Bila kau makan rasa dia macam variety sebab ada rasa mee bandung.. ada rasa macam mee rebus. Tapi sebenarnya Mee Udang. Bahan dalam tu ada fishball, tomato, sayur sawi, taugeh, kobis dan udang sudah semestinya. nampak tak serai tu? Kat serai tu ada disalut dengan prawn petty. Sedap jugaklah. Cuma aku rasa macam tawar sikit. Tak tau lah kalau aku ni kuat garam ker kan. 

 Cheese Tori Karaage (RM10.90)

Ayam yang digoreng rangup dan disirami dengan sos mayonis dan jugak cheese. Bergandingan dengan salad dan juga mashed potato. Memang mantap lah rasa nya. 

Double Bed Cheezy Lovers (12.90)

Susunan Homemade Fries, Chicken Salami, Spring Onion dan dilapisi dengan Cheddar Cheese, Cheezy Sauce, Kewpie Mayo, Chilli Sauce dan jugak paprika dust. Perghhhh... Berlemak rasanya. Memang gemuk lah kau kalau makan nih... Hahaha... Tapi sedap hoiii!!! 

Okonomiyaki (RM15.90)

Okonimiyaki atau Japanese Seafood Pizza. Rasanya sebijik macam takoyaki. Dapat pulak orang macam aku yang feveretnya takoyaki. Beli sebungkus dapat 3-4 ketul jer. Memang tak cukuplah kan. Tapi bila dapat makan Okomimiyaki ni memang puas hati sangat sebab tersangat sedap. Korang kena try nih.

Cucumber Boi (RM8.90)
Konichiwa Kopi O Floats(RM7.90) 
Strawberry Milk Shake (RM9.90)

Antara minuman femes kat sini adalah Konichiwa Kopi 'O' Floats. Peminat kopi boleh try nih. Cucumber Boi tu macam apple asam boi. Korang jangan confuse plak. Strawberry Milk Shake ni memang sedap. Berebut anak-anak aku minum nih. 

Ice Tower (RM35)

Yang  ni kalau korang datang dengan family, korang boleh order macam ni, Boleh pilih sama ada nak Ice Lemon Tea atau Watermelon Juice. Yang bestnya, korang boleh refill kalau air tu dah habis. Menarik kan. Penjimatan disitu. 



Untuk dekorasi dalam KONICHIWA CAFE ni, adalah macam japanese style sikit, simple but nice. Kalau korang nak duduk dekat kerusi yang empuk, boleh pilih duduk di sofa. Ada jugak sudut untuk korang selfie. Lepas tu kan, kalau korang nak buat birthday party, reunion atau apa-apa event dan nak ada kelainan, boleh jugak buat dekat KONICHIWA CAFE sebab ianya muat sehingga 60 orang dalam satu masa.

Untuk birthday party, korang tak perlu risau fikir pasal deko dan hiasan sebab ianya diberi percuma. Kau dah jimat ok. Untuk majlis perkahwinan pula, terdapat juga service untuk kiosk. Service untuk catering juga ada disediakan dan yang best, mereka akan melancarkan service food delivery atau penghantaran makanan di sekitar kawasan Bangi.

Overall... Memang puas hati makan kat sini sebab makanan sedap. Environment pon ok. Parking senang dan tak susah pon kau nak cari cafe ni. Pada yang suka dengan makanan Jepun tu, korang wajib try sebab ianya halalan toyiban. Kalau korang makan banyak pon tak apa. Lepas makan korang boleh buang lemak dengan berjalan sambil beriadah kat Taman Tasik Cempaka sebab dah dekat sangat dengan KONICHIWA CAFE nih.... muahahaha... Gurau jer. Ni info nya:

Alamat:

KONICHIWA CAFE, BANGI
Jalan 6/7b, Seksyen 1,
 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
Nombor telefon: +60 12-200 2090

Facebook:


Instagram:


Masa Operasi:

Selasa-Khamis (12.00 tengahari - 10.00 malam)
Jumaat (2.00 petang - 11.00 malam)
Sabtu dan Ahad (12.00 tengahari - 11.00 malam)



Who lives in a pineapple under the sea? Sponge Bob Square Pants!... Silalah sambung nyayi yerp. Ramai yang minat dengan cartoon Sponge Bob ...

Spongebob Run Malaysia 2017

Who lives in a pineapple under the sea? Sponge Bob Square Pants!... Silalah sambung nyayi yerp. Ramai yang minat dengan cartoon Sponge Bob Square Pants kan? Jangan kata budak kecik, mak pak budak pon suka jugak termasuklah aku. Memang layan tengok cartoon ni. Ok... Tak nak melalut dari cerita asal. Ni nak bagitau. Nak ajak korang dengan anak-anak berlari sambil bersuka ria.


SpongeBob SquarePants and friends are heading to the first ever SpongeBob Run in Malaysia, to cheer on runners at a fun run and carnival. This one-of-a-kind run is open to the public and will be held at Setia City Park on Sunday, 26 March from 7.00 am till 1.00 pm.

Besides receiving a specially designed race pack consisting of a t-shirt, drawstring bag, finisher medal race medal and a plush pillow, participants can also check out the adjacent Bikini Bottom Carnival. Here, they will get to enjoy a sea-son of food and drinks, sliming sessions, meet-and-greet sessions, fun-filled games and entertainment activities such as face painting, magic acts, inflatables and balloon sculpting.

Registration is now open till 5 March at www.sbrun.my or www.myraceonline.com.

Jom korang masuk larian ni. Pendaftaran ada lagi 3 hari sebelum ditutup. Aku dah daftar dengan anak-anak. Tapi aku jadi pom pom girl jer lah sebab ada baby nak kena jaga. Banyak aktiviti-aktiviti yang best ni. Boleh bergambar dengan Sponge Bob Square Pants! dan rakan-rakan dia tu. Daftar cepat!!

Note: Anak-anak  kalau tahu memang excited nih. Kena diam-diam dulu sebab nanti asyik bertanya jer kerjanya ☺☺


Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kit...

Leap Year Baby ni dah Setahun!!!!

Mana tarikh 29 February ni haaaa... mana... mana... Hehehe... Kena tunggu lagi 4 tahun lah yerp Iman Harraz. Memandangkan tahun lompat. Kita fefeeling harini 29 February lah yerp ImanHarraz. Tunggu 4 tahun akan datang kita celebrate besar-besaran. Kalau ikut tarikh islam. Harraz dah setahun @ 20 Jamadilawal 1438H yang lepas. Tapi si ibu lupa nak buat ucapan bagai.Time flies so fast betul lah 👦👉1⃣🍰


Alhamdulillah... Dengan izinNYA Iman Harraz dah genap setahun kalau ikut calendar Hijrah. Kalau ikut calendar matsaleh, lagi 4 tahun umur Iman Harraz baru setahun.. erkkk... hehehe... Selamat ulangtahun kelahiran yang pertama Iman Harraz. Melahirkan awak adalah saat-saat terindah yang tak boleh ibu lupakan. Lebih-lebih lagi awak sangat istimewa. Istimewa sebab... Lahir dalam kereta pukul 3.13 pagi dan awak pilih tarikh yang istimewa jugak diusia kandungan baru masuk 37 minggu. Sepatutnya hari tu adalah hari check up awak tau harraz 🏥🚗 

Saat mengandung dan melahirkan awak adalah sangat-sangat mudah. Syukur sebab dipermudahkan olehNYA walaupon awak melompat keluat dalam kereta. Betapa kelam kabutnya abah dan jugak nurse² yang nak menyambutnya. Cuma dalam pantang Allah uji ibu dan abah dengan Jaundice yang lama. Hari ke 6 awak admitted due to bacaan jaundice yang tinggi. Berkampung awak dekat hospital 3 hari 2 malam. Malam-malam tanpa awak jugak ibu meroyan... Menangis rindukan awak. Baru ibu tahu perasaanya bagaimana bila berjauhan dengan anak dalam keadaan anak yang tak sihat 😢😢😢

Ingatkan Jaudice awak makin berkurang. Tapi masih sama... Up and down. Dari Breastmilk Jaundice ke Prolonged Jaundice. Maka bermulalah episode naik turun klinik dan hospital. Ibu yang dalam pantang pon dah tak serupa orang yang berpantang. Prolonged jaundice dekat sebulan. Amik darah... amik urine. Memang asyik kena cucuk jer. Finally doctor detect awak kena UTI (Urinary Tract Infection) kat saluran kencing. Luluh hati seorang ibu. Sebab tu jaundice lama. Maka berkampung kat Hospital serdang 7 hari 6 malam untuk masukkan antibiotik demi nak membunuh kuman jahat dengan keadaan ibu yang masih berpantang. Ibu redha nak demi kesihatan anak 👣🌜🌑🏥


Lepas 4 bulan awak admitted lagi due to [Pneumonia]. Allah... tak terkira sedihnya ibu. Belum capai setahun Harraz dah 3 kali admitted. Dah banyak ubat masuk dalam badan. Smoga ImanHarraz membesar sebagai anak yang soleh, bijak pandai, sihat tubuh badan dan menjadi penyejuk mata ibu abah 💋💟💖

Development... Masih belum berjalan. Baru nak bertatih. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat kaki tu. Gigi ada 3 batang setengah sebab yang setengah lagi baru nak keluar. Makin melasak macam biasa. Kuat makan dan aku masih istiqomah sediakan bekalan Harraz ke nursery. Alhamdulillah... Masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Bermakna aku dah selamat dapat DIPLOMA IN BREASTFEEDING. Another one year to go untuk dapatkan PHD IN BREASTFEEDING pulak. Wish me luck ☺

Note: Lately anak soleh ni bangun awal. Pukul 6.00 - 6.30 pagi dah bangun... phewwww...


Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… M...

Bila Tukang Sepah Bertambah

Di minta engkau pon terpaksalah bertabah dan berlapang dada dalam menghadapi permandangan yang indah didalam rumah ku syurgaku itu. Iyer… Makin bertambah anak kau, maka bertambah jugaklah tukang sepah lagi seorang dan kerja kau pon bertambah. Bukan setakat menyepah, memunggah pon sama. Kau serah jer kat budak nih:



I is geram betul tau. Harraz pantang nampak baju dalam bakul. Habis dia punggah. Baju yang kau baru lepas angkat dan letak atas kerusi pon, habis ditariknya bersepah atas lantai. Baju atas katil yang dah berlipat dan kau tak sempat nak susun dalam almari. Letak pulak tepi katil. Dapat kat si Harraz… memang tak dapat diselamatkan lah. Padan muka kau. Siapa suruh letak tepi katil.. ppffttt…


Yang paling memenatkan bila kau kat dapur nak masak atau nak basuh pinggan. Dia pon follow jugak. Antara favourite spot harraz adalah dapur. Kau bayangkanlah aku nak kena angkat… letak… angkat… letak… angkat… letak… berkali-kali sampai kau rasa tak ada mood nak masak lah sebab penat buat benda yang sama. Nak harapkan si Qahirah dengan Qhalif… hurmmmm… Lambat sangat respond soh amik adik. Kalau ada Kimi ok lah lagi. Ni kimi setiap maghrib gi surau (alhamdulillah).

Muka tak bersalah

Kalau dok dediam tak apa lah jugak. Ni memunggah sudu. Punggah bakul bawang sampai habis bunga cengkih aku berterabur. Pastu harraz ni mengutip, mulalah semua benda nak masuk mulut. Letak dalam baby chair, tak reti dok diam. Habis dipanjatnya. 


Dek kerana tak tahan sangat. Aku nak masak pon terganggu. Kejap-kejap masuk dapur. Nahhhh... Tak dapat pagar nak halang, kerusi pon berguna jugak. Asal boleh tutup laluan tu jadi lah. Aku sendal dengan botol mineral yang besar tu. Tak dapat lah nak tolak kerusi tu. Haaaa... padan muka. Kemahen besar lagi mulut tu protes kan sebab tak lepas. Rasa macam nak beli walker jer tau.

Note: Makin lama makin lasak... huhuhu...



Bila sebut jer Sephora … Wowww… Dah terbayang barangan makeup. Sephora merupakan rangkaian kedai kosmetik yang menyediakan perbagai baranga...

Dapatkan Product Estee Lauder Di Sephora.my

Bila sebut jer Sephora… Wowww… Dah terbayang barangan makeup. Sephora merupakan rangkaian kedai kosmetik yang menyediakan perbagai barangan produk. Antaranya penjagaan kulit, alat solek, wangian, penjagaan badan dan rambut dan macam-macam lagi lah. Terdapat juga pelbagai jenama termasuklah dari jenamanya sendiri iaitu Sephora. 


Ni nak bagitau kaki-kaki makeup terutamanya peminat makeup dari jenama Estee Lauder. Korang tak payah susah-susah nak drive, nak cari parking, nak beratur panjang dalam traffic jammed atau bersesak-sesak dalam gedung Sephora sebab korang boleh dapatkan barangan makeup jenama Estee Lauder ni secara atas talian hanya di sephora.my sahaja. Semuanya dihujung jari sekarang kan. Janji ada internet yang pantas dan laju.

Memang rambang mata lah kalau korang bukak website Sephora sebab macam-macam barangan Estee Lauder ada dalam nih. Sampai kau tak tahu nak beli yang mana sebab semuanya best-best. Kalau kau pergi sendiri gedung Sephora ni mau pengsan tengok barangan kecantikan yang banyak tu. Kalau tengok kat website, boleh kawal nafsu sikit kan. Haaaa… gittew kisahnya. 


Macam aku ni kan, beberapa kali bukak website Sephora masih tak dapat nak buat keputusan barang apa yang nak dibeli. Sebab kalau boleh nak beli semua... hahaha… macam lah kau ni pakai makeup. Setakat pakai lipstick dengan compact powder kira ber makeup jugak lah muka tu kan. Ok… Jom tengok barang apa yang aku sambar dekat Sephora ni.


Estee Lauder Double Wear Cushion BB - All Day Wear Liquid Compact SPF 50 / PA+++ | Bestnya pakai. Tak payah nak touch-up lebih-lebih. Sapu sikit dan bagi rata jer dah dapat menutup garis-garis halus dan kesan jerawat pada muka dapat dikurangkan. Memang kulit nampak licin dan bebas minyak lah sebab tahap SPF yang tinggi pada Estee Lauder Double Wear Cusion BB (Sand) ni dapat mengawal minyak dan bersinar. Ia juga kalis air. Yang ni memang bestsellers


Estee Lauder Pure Color Envy Matte Sculpting Lipstick | Dalam memilih kaler lipstick, aku memang bermasalah sebab rambang mata nak pilih kaler… hahaha… Tak tahu nak pilih kaler apa. Kang salah pilih, tak sesuai lah pulak kan. Last-last aku pilih Estee Lauder Pure Color Envy Matte Sculpting Lipstick kaler Unattainable. Bila pakai lipstick ni kau rasa seksi… auwwwww… sebab warnanya yang cantik dan gincu ni menekankan bentuk bibir. Rasa licin, lapisan bibir sama rata dan lembut serta meluncur dengan lancar bila kau pakai. Wahhhh… ayat kau. Bestsellers jugak ni. Kau kalau pilih nak yang best jer kan… ngeee…


Ini lah 2 barang jenama Estee Lauder yang aku sambar. Disertakan sekali gambar #makanakempat yang comel dan perasan muda melaram dengan lipstick seksi Estee Lauder Pure Color Envy Matte Sculpting Lipstick (Unattainable) dan Estee Lauder Double Wear Cusion BB (Sand) yang tersangat best ni. Apa lagi… Kalau korang nak shopping barangan kegemaran dari jenama Estee Lauder, boleh klik [SINI]

Note: Merasa jugak rezeki pakai barangan dari jenama Antarabangsa ☺


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...