AFB Feeds

Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan...

Alahaiiiii.... Kenapa lah cepat sangat kau membesar ni nak. Pejam celik pejam celik... Dah 11 bulan. Ibu masih berhutang kisah bersalin kan awak dalam kereta. Dok terperuk dalam draft tu. 


Ok... Mulut tu jangan nak melopong sangat yerp. Si anak soleh Iman Harraz ni kalau bergambar mesti cenggini. Tak boleh nak katup mulut tu gamaknya. Pipi layut kot. Macam biasa. Development baby untuk setiap tarikh 29 haribulah. Jadinya... Ahad haritu genaplah usia anak soleh Iman Harraz ni 11 bulan. Lagi empat tahun baru usia Iman Haraz bertambah... erkkkk... Hahaha.. Tu lah, siapa suruh lahir tahun lompat kan. Tak per lah. Kita ikut calendar islam yer dik.

Setakat 11 bulan ni, gigi masih lagi 2 batang. Tak tau bila nak bertambahnya. Tak apa lah. Tak der lah seriau sangat kan kalau nak menyusu tu... hahaha... Dan akhirnya anak soleh ni dah boleh merangkak. Leha hati ibu kau ni nak. Aku rasa dia dah boleh merangkak lama dah. Tapi anak soleh ni lagi suka mengesot. Merangkak kejap jer. Pastu balik kepada asal... mengesot. Nak jaga lutut lettew kan. Tak nak bagi hitam... ngeeee... Laju jer perginya.

Alhamdulillah... Syukur sangat. Iman Harraz masih mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Dan aku bakal dapat Ijazah dalan perjalanan penyusuan bulan depan. Sikit jer lagi nak setahun uolls. Memang struggle sebab stok susu aku dah lama kosong. Ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Harini perah susu untuk bekalan esok. Berapa banyak yang dapat, banyaktu jugaklah yang Iman Harraz minum.

Doa tak putus-putus setiap kali lepas solat dan semasa mengepam. Doa supaya dicukupkan susu untuk Iman Harraz. Doa supaya aku dapat susukan Iman Harraz sampai 2 tahun. Syukur jugak sebab aku masih istiqomah sediakan makanan hasil air tangan sendiri. Iman Harraz memang kuat makan dan kuat menyusu.

Benda yang paling aku tak tahan dengan si dobot Iman Harraz nih. Dia tersangatlah kuat mengutip. Haritu cebisan kertas. Memang kau tak sempat dah nak korek. Few last week cebisan play doh. Ya! allah... Elok jer dia mengunyah. Memang sodaqallahulazim lah jawabnya. Tak boleh nak buat apa dah. Korang ada petua tak macam mana nak elak baby suka mengutip nih... ppffttt...

Sekarang dalam fasa nak belajar berdiri dan berjalan. Melasak jer dia sekarang ni. Kena extra attention. Kalau tak... gedebuk jatuh. Suka kucing ni. Kalau nampak kucing kemahen menyengih lagi. Itu jer lah kishnya. Terpanjang pulak. Tunggu next development pulak... hehehe... 

Note: Betul ker minyak naik lagi? Tambah stress aku :-(



Antara website yang aku suka bukak untuk jamu mata adalah LAZADA . Asal bukak jer LAZADA , mesti te...

Antara website yang aku suka bukak untuk jamu mata adalah LAZADA. Asal bukak jer LAZADA, mesti tengok barang-barang yang aku idam-idamkan sangat. Sambil tengok sambil berangan... 'Bilalah aku boleh dapat barang-barng nih. Bestnya kalau dapat barang-barang ni tanpa kau kena keluarkan duit'... haaa... gittew kau punya berangan kan. Berangan tu percuma. Nak kena buat vision board dulu nih. Dah... aku tak nak citer pasal berangan. Just nak share dengan korang yang kaki-kaki shopping tu.


LAZADA sedang mengadakan jualan CNY RED HOT SALE sempena Tahun Baru Cina nih dengan potongan harga up to 88% tu. Memang berganda murah. Rugi kalau korang tak shopping time nih. Dengan ratusan ribu product dari pelbagai kategori termasuk kecantikan dan kesihatan, peralatan rumah, fesyen, telefon dan tablet, perkakas elektronik dan barangan rumah, LAZADA memang tempat untuk dituju bagi memenuhi keperluan membeli-belah korang. Masih sempat lagi ni kalau korang nak cari barangan impian. 

Ok.... Andai kata aku diberi pilihan untuk memilih barangan impian dari LAZADA yang bernilai RM2017 tanpa perlu mengeluarkan modal. Banyak yang aku nak beli. Maklumlah... banyak sangat barang yang aku idamkan. Tapi aku akan pilih 5 barang ni saja lah. Sebab 5 barang ni yang akan selalu digunakan. 


RM 597.00
Sebelum RM 1,199.00,
Anda jimat 50%

Memang aku mengidam betul dengan Philips Steam Generator Iron nih lepas jadi viral kat media social dan juga lepas tengok video. Tapi bila tengok harga nya. Buntang jugak lah biji mata kau. Tapi memang berbaloi kalau beli memandangkan pertambahan baju yang kau kena gosok bermula tahun ini. Maklumlah... #makanakempat kan. Yang dah sekolah pon ada 3 orang. Kau bayangkan berapa banyak baju yang nak kena gosok untuk sekolah kebangsaan, sekolah agama dan jugak baju sekolah tadika. Termasuklah baju kau dan juga suami.

Dengan Philips iron ni dah boleh menjimatkan masa untuk menggosok sebab bila kau gosok bahagian depan baju secara automatik baju bahagian belakang pon tergosok sekali. Licin lah maksudnya. Tak payah kau nak gosok banyak kali. Dan kebarangkalian baju kau terbakar pon tipis sebab kecanggihan teknologinya menjamin yang baju kau tak kan terbakar. Nampak sangat kau pernah merosakkan baju kan... hahaha... Itu aku mengaku. Terlebih kepanasan. Mau tak terbakar. Sebab tu aku mengidam Philips Steam Iron nih. 



RM 245.00
Sebelum RM 799.00,
Anda jimat 69%

Bila rakyat jelata @ anak-anak ramai dalam rumah tu kan. Tak sah kalau rumah kau tak bersepah. Barang mainan bersepah ok lah. Boleh kutip dan simpan. Ni sepahan dari sisa-sisa makanan yang kecik, sepahan kertas-kertas sebab diorang suka main gunting-gunting kertas dan jugak sepahan dari habuk-habuk halus. Rumah aku pulak memang jenis cepat berhabuk. Habuk-habuk tu macam cemburu pulak tengok rumah kau bersih tak ada habuk. Beru jer lap dah berhabuk balik. Rasa menyinga jugak lah.

Nak vacuum memang memerlukan kerahan tenaga. Nak suruh anak-anak vacuum, tak berapa nak bersih sangat. Kau sendiri nak vacuum... malas sebab penat. Boleh gittew? Solusinya... Moh ler kita dapatkan I-ROVA Robotic Vacuum ni. Kau letak jer dia kat lantai. Pandailah dia bersihkan lantai kau tu sebab ada sensor yang terbina untuk mengelakkan perlanggaran ke dinding atau halangan dari mana-mana objek. Dah nama pon vacuum robotic kan. Kau buat jer lah kerja kau dengan aman sebab I-ROVA Robotic Vacuum boleh licinkan lantai rumah kau.


RM 109.90
Sebelum RM 159.90
Anda jimat 31%

Anak-anak memang suka minum juice. Asal suka jer babitkan anak-anak kan. Pada hal kau sendiri memang suka juice. Kalau beli juice kat kedai kan boleh tahan jugak harganya. Demi nak menjimatkan duit, lebih baik kau buat juice sendiri kan. Lagi puas hati sebab lagi banyak juice kau dapat. Kalau kat kedai banyak mana jer yang dapat. Ais jer yang lebih. Tak puas minum.

Dengan adanya Multi-Function Juicers and Fruit Extractors ni jugak boleh meghadkan pengambilan air kotak sebab anak-anak asal gi kedai minta air kotak. Faham-fahamlah processing drink kan. Banyak gula. Lepas ni gi kedai kita beli buah banyak-banyak. Boleh buat stok fresh juice kalau ibu dapat Multi-Function Juicers and Fruit Extractors ni.. erkkk... ngeeee...



RM 166.00
Sebelum RM 330.00,
Anda jimat 50%

Kemahen  panjang tajuk product ni. Periuk steamer pon boleh jadi antara barangan idaman kau kan... hahaha... Kat rumah aku tak ada steamer lagi. Tu yang termasuk dalam wishlist sekali dan terbekenan tengok yang ni sebab Stainless Steel Steamer kan. Lepas tu ada 2 layers steamer pot. Capacity pon besar. Senang kalau nak buat masak kukus. 1st layer kita boleh kukus ikan. 2nd layer pulak kita kukus kuih pau. Sekali harung gittew kan. Jimat masa.


RM 899.10
Sebelum RM 999.00,
Anda jimat 10%

Memandangkan aku seorang ibu yang rajin menyediakan makanan anak yang berumur 11 bulan tu. Jadinya Beaba Babycook ini memang idaman kalbu sungguh. Memang aku jatuh cinta pandang pertama lah bila tengok Beaba Babycook ni. Harganya juga buat mata aku terbuntang besar. Memang orang akan cakap membazir lah kalau beli Beaba Babycook ni sebab blender jer kot. Korang silap. Beaba Babycook ni ada banyak function. 

Ianya merupakan gadjet 4 dalam 1. Bukan setakat mengisar, tetapi boleh mengukus, defrost @ mencairkan dan juga memanas. Semua dalam satu function nya. Macam aku yang merupakan ibu yang bekerja. Masa adalah sangat penting dalam penyediaan makanan anak untuk bekalan dia di nursery. Setakat ni aku tak pernah lagi bagi anak makan nestum sebab bagi aku makanan terbaik untuk anak ialah dari hasil tangan ibunya sendiri. Wahhhh... gittew kan. 

Sebab tu aku berkenan betul dengan Beaba Babycook ni dan kalau boleh aku nak dapatkan jugak bagi memudah kan aku menyediakan menu yang sihat untuk Iman Harraz serta dapat menjimatkan masa aku yang sentiasa sibuk. Maklumlah... #makanakempat. Tak perlu lagi kau nak kukus dulu buah-buahan/sayur-sayuran dan masak dulu bubur. Lepas tu masuk dalam mesin blender. Dengan Beaba Babycook kau hanya steam dalam tu, masak bubur jugak dalam tu sekali dan terus blender dalam tu jugak. Kan senang dan jimat masa tu.

Dah... Panjang betul karangan aku nih. Ini lah Barangan Impian dari Lazada yang bernilai RM2017 kesemuanya. Korang kena ingat tau yang harganya sentiasa berubah-ubah. Apa lagi... Terjah cepat CNY RED HOT SALE dan dapatkan barangan impian korang sekarang. Buat LAZADA... Saya Impikan Barangan Bernilai RM2017 Ini. Smoga IMPIAN saya menjadi kenyataan. 



Ada dikalangan adik beradik, suami atau anak-anak korang yang ada masalah resdung ni? Aku sendiri a...

Ada dikalangan adik beradik, suami atau anak-anak korang yang ada masalah resdung ni? Aku sendiri ada masalah resdung. Tapi tak ada lah teruk sangat dan jarang-jaranglah kena. Tapi bila kena... Bersin banyak kali kau jangan cakap lah. Dengan hidung nya gatal merenyam. Bersambung ke mata pulak gatalnya. Kau pon gosoklah mata sampai mata kau jadi merah macam orang sakit mata. Memang azab jugak lah. Cuba bayangkan kalau anak kau yang baru sekolah tu kena. Kesian kan. 


Macam mana nak tahu yang korang ada masalah resdung? Baca ni antara tanda-tanda penyakit resdung.

  1. Hidung sentiasa berair/selsema setiap masa terutama ketika cuaca sejuk dan awal pagi.
  2. Gatal-gatal pada hidung,mata dan telinga terutama bila memakan ayam,udang,ketam,ikan masin dan sambal belacan.
  3. Bersin bila terkena habuk.
  4. Berkahak, banyak jerawat, kurang pendengaran/penglihatan, sakit kepala, kelemumur banyak, rambut gugur, nafas berbau (anda tidak tahu nafas anda berbau dan tidak menyenangkan rakan anda..minta nasihat ikhlas dari mereka), gatal kulit dan keputihan (wanita).
Bila dah ada resdung tu kan. Kesan dari penyakit resdung tu mesti ada. Antaranya Hilang deria bau, Pelupa/Daya mengingat lemah dan juga Lubang hidung bengkak dan tersumbat. Scary jugak bila baca kesan-kesan resdung ni kan. Kalau dah kena resdung yang teruk tu, kena lah berubat kan. Haaaa... Kalau korang masih mencari ubat untuk merawat resdung ni, apa kata korang cuba ubat Penawar Resdung Paling Berkesan nih. 

Sebab ianya diperbuat daripada serbuk akar kayu herba tradisional untuk melegakan dan mengurangkan simptom resdung dan juga alahan kepada makanan laut serta sudah diwarisi oleh pengamal perubatan Islam selama lebih dari 40 tahun yang lalu. Berkesan ker ubat resdung ni? Meh baca testimoni dari pengguna yang sudah menggunakannya:


Lagi testimoni pengguna yang berpuas hati

Kegembiraan bila resdungnya dah pulih

Seronok jer baca testimoni pengguna yang berjaya sembuh dari penyakit resdung. Memang Ubat Resdung Paling Berkesan betul lah sebab serasi dengan mereka yang dah mengamalkannya. Cara makan pon tak susah pon. Korang hanya perlu buka sarung kapsul dan masukkan serbuk akar kayu dalam segelas air kosong. Kacau hingga larut dan jangan lupa baca bismillah dan berselawat dulu. 


Dos yang korang kena amik hanya 1 biji pagi dan 1 biji malam. Kala rasa resdung dah berkurangan, korang cuma makan bila perlu sahaja. Atau korang boleh ambil lepas makan makanan laut. Untuk ibu mengandung pulak, tak digalakkan makan ubat ni yer. APa kelebihan yang akan korang dapat? Baca ni:


Kalau korang berminat nak beli atau ada sebarang pertanyaan yang tak terjawab mengenai Penawar Resdung Paling Berkesan ni. Boleh hubungi:

Puan Aisyah ( 013-987 1616 )


















Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberap...

Bila citer pasal duit ni kan. boleh buat kau stress tau. Sana sini situ naik. Gaji naik tak seberapa. Kos sara hidup makin tinggi. Nilai ringgit makin rendah. Kalau kau keluarkan duit seratus pagi. Tak sampai dua hari dah habis. Isi minyak, top up touch and go, lunch, belanja skolah anak-anak lagi. Aku tengah serabut dan sedih nih. 


Haritu [charge overtime naik sejam sepuluh ringgit]. Petang semalam aku bayar yuran nursery. Malam tu cikgu nursery Whatsapp kata yuran nursery Harraz dan naik. Daripada RM400 naik RM450 hokay. Aku rasa macam... WTFishhh... semuanya nak naik nih. Naik sekali RM50. Banyak sangat tu. Baru nak berjimat sebab Qhalif dah masuk tadika. Yuran pon dah berkurangan dalam RM30. Qahirah pulak dah naik Darjah 1. At least boleh lah buat saving sikit kan. Sekali yuran nursery pulak naik... Ya! allah... Sakitnya hati aku.

Dah lah tak ada surat. Cakap pakai Whatsapp pulak tu. Cuba kau bagi surat explanation kenapa mesti kau naikkan yuran nursery? Sedih lah rasanya. Gaji dah lah tak banyak mana. Duit gaji banyak habis untuk expenses anak-anak jer. Dengan charge overtime dorang lagi. Rasa macam nak berhenti kerja jer jaga dan uruskan anak-anak. Tapi komitmen masih tinggi... huhuhu...

Tak pasal-pasal dah terluah perasaan. Geram lah. Nak tukar nursery dan nak cari yang lebih murah, susah pulak. Lagi pon dah biasa hantar kat situ. Dari zaman Iman Hakimi dulu. Nak cari pengasuh, kena cari pengasuh yang boleh handle susu ibu. Haishhhh... dilema betul lah.  Korang punya yuran nursery dengan overtime berapa? 

Note: Bukan nak merungut. Tapi sedih sebab semua benda nak naik. 



Sempena sambutan Tahun Baru Cina, MAGGI telah melancarkan kempen Gong Xi Raya Jom Masak dan tebus...

Sempena sambutan Tahun Baru Cina, MAGGI telah melancarkan kempen Gong Xi Raya Jom Masak dan tebus. Kempen ini bertujuan untuk menyebarkan semangat kebersamaan dan perjumpaan, dan MAGGI menggalakkan orang ramai memasak untuk keluarga mereka sempena musim perayaan ini. 



Chinese New Year (CNY) is about reuniting with family and friends, enjoying good food, getting blessed by lion dances, celebrating traditions and creating new memories. To celebrate the spirit of CNY, MAGGI launched a Gong Xi Ria campaign where shoppers can redeem essential kitchen appliances just by collecting points with every MAGGI product purchased.

Encouraging consumers to cook for their families during this festive season, MAGGI’s Gong Xi Ria Jom Masak dan Tebus (Let’s Cook and Redeem) campaign enables shoppers to purchase MAGGI products, collect points and redeem household appliances like electric kettle, rice cookers and kitchen blenders.

From 1st December 2016 to 28th of February 2017 all consumers need to do is pick up MAGGI products, cook delicious home-cooked meals for their families, fill in the redemption form, send it to MAGGI and visit any Senheng Electrics outlet nationwide to redeem their appliances. Cooking for their family this Chinese New Year is now even more rewarding as they get to score new appliances to kick-start their new year, apart from putting joy in their family and friends’ faces through scrumptious dishes.

Preparing festive dishes during Chinese New Year is an important tradition but can be challenging for many cooks. Having to tailor dishes to meet the different discerning taste preferences at home is not always an easy task. This festive season, MAGGI can be your ally in preparing these home cooked festive dishes. MAGGI has created an assortment of Chinese New Year recipes inspired by the year of the Fire Rooster. These recipes are full of delicious flavours and aroma from fresh ingredients that promise to ‘wow’ family and friends during reunion dinners and festive get-togethers.

The Fire Rooster inspired recipes is made effortlessly delicious with the MAGGI culinary range such as the MAGGI Oyster Sauce, MAGGI CukupRasa™, MAGGI Tomato Ketchup and MAGGI Chilli Sauce – Thai. These products help cooks enhance the flavours of the dishes, making them even more delectable while enjoyed with friends and family. Complete recipes can be accessed on MAGGI’s official website, www.maggi.com.my.

Commenting on the festive campaign, Nestl頍alaysia’s Business Executive Officer, Foods Division, Rosalyn Simba said, “The Lunar New Year is all about family ties and we believe one of the best ways to keep your family members happy is by cooking their favourite homemade dishes which brings fond memories of family gatherings. Nothing beats the warm taste and aroma homemade dishes provide. It will even be better if family members cook together to strengthen the spirit of reunion and togetherness. We are glad to have an opportunity to help bring families together through food, especially during festive seasons. Our MAGGI Gong Xi Ria Let’s Cook and Redeem campaign is also our way of appreciating and rewarding our loyal customers”.

Ushering in the New Year whilst spreading prosperity and longevity, MAGGI will be staging traditional ‘lion dance’ performances with ‘lion dance’ troops performing at more than 300 outlets across Malaysia. These lion dances will be held at key retail outlets where shoppers can have a chance to be blessed by the lions and to take photos with them as well as enjoy cooking demonstrations to learn about new CNY recipes. Consumers can stay tuned to MAGGI’s Facebook page, https://www.facebook.com/MaggiMalaysia/, to find out the dates and times at which they can catch the ‘lion dance’ performances.

Family time during this Lunar New year can truly be enjoyed with MAGGI as your cooking ally while redeeming great rewards and ultimately winning the hearts of your loved ones. MAGGI welcomes this Chinese New Year with togetherness and prosperity hand-in-hand; spreading the spirit of the Festive Season with Lion Dance performances and delicious recipes.

For more information on Let’s Cook and Redeem and to get access to more Chinese New Year inspired recipes, visit MAGGI’s official website at https://www.maggi.com.my/cny2017 and stay tuned to their social pages for updates on various recipes and products.

Assalamualaikum.. Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sediki...

Assalamualaikum..



Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.






Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :- (ikut je la apa yang korang ada..fb, Ig, blog dsb)

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )


**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code  ke html post blog

Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan,.

Semoga Berjaya semua..


sekian..

Syarikat Les' CopaqueProduction dikejutkan dengan kiriman "Gold Play Button" dari You...

Syarikat Les' CopaqueProduction dikejutkan dengan kiriman "Gold Play Button" dari YouTube bagi meraikan kejayaanChannel Les' Copaque di platform itu mencecah 1 juta pengikut. Ini merupakan kejutan bergandakerana pada pagi hari yang sama "Silver Play Button" sebagai penghargaan mencecah 100, 000pengikut baru sahaja tiba. Hadiah ini dianggap satu penanda aras baru bagi Les' Copaque Productionyang baru sahaja meraikan ulang tahun ke-10 penubuhannya.


Dengan 1, 000, 000 pengikut itu sekaligus menjadikannya "Most Subscribed YouTube Channel" di Malaysia. Antara lain, video yang dimuat naik di saluran ini yang bertajuk "New Toys" telah memenangi anugerah video paling popular kategori Malaysia di Anugerah Web TV Asia yang diadakan di Seoul, Korea baru-baru ini. Video itu telah dimuat naik di saluran YouTube Les' Copaque production dan mendapat lebih 27 juta tontonan. Penyampaian anugerah tersebut boleh disaksikan dalam video "Top 16: Les' Copaque Highlight Moments of 2016" yang dimuatnaik pada 13 Januari 2017.


YouTube Channel Les' Copaque diwujudkan pada 2009 bertujuan berkongsi perkembangan terbaru syarikat tersebut dengan peminat. Les' Copaque telah menjadi rakan kerjasama YouTube sejak 2012. Ia mula bergiat aktif dalam penghasilan karya baru termasuklah siri animasi pendek DaDuDiDo yang hanya ditayangkan di platform Youtube.


Kini, Les' Copaque Production mensasarkan “Diamond Play Button” yang memerlukan 10 juta pengikut. Dengan kerjasama daripada peminat hasil karya syarikat ini seperti Upin & Ipin, Pada Zaman Dahulu, Puteri, DaDuDiDo dan banyak lagi, adalah tidak mustahil satu hari nanti ia akan dapat dikecapi.

Note: Tahniah Les' Copaque ☺



Give the Gift of Play, Get Together with Play this Lunar New Year at LEGOLAND® | Commencing the f...

Give the Gift of Play, Get Together with Play this Lunar New Year at LEGOLAND® | Commencing the festivities in 2017, LEGOLAND® Malaysia Resort (LLMR) ushers in the auspicious Lunar New Year (LNY) celebrations with lots of fun-filled activities in store for the entire family. Placing the importance of play at the core of all activities designed for its guests, the exclusive LNY attractions provide its visitors an environment to demonstrate creativity; whilst encouraging them to spend some quality family time.


Beyond building lasting memories, the simple act of playing together fosters family bonding. After all, families who play together, stick together. 

Give the gift of play this LNY 

Through LEGO® and the gift of play it brings, make this LNY even more special by upgrading the


act of giving Ang Pow, to gifting with LEGO Bricks®.


➤ Retail promotions

Symbolising the gift of play further and staying true to its authentic LEGOLAND® style, the resort will be giving away LEGO® commemorative bricks as Ang Pows in conjunction with the LNY celebrations. What’s more, the resort’s retail outlets will also be giving away a:
FREE LEGO® Rooster GWP with purchase of LEGO® play materials worth more than RM200 
FREE set of Ang Pow packets with purchase of any LEGO® play materials

Get together with play at LEGOLAND®

The act of play connects families with the true values of the LNY – which mainly emphasizes on unity and togetherness. This festive season, be sure to make new memories and bond over quality family time through our various LEGO® Rooster LNY themed activities, exclusively at LEGOLAND® Malaysia Resort.


➤ In-park attractions
 LEGO® Big Rooster family building activity
○  Daily LEGO® Ang Pow giveaways 
○  LEGO® Rooster Family Photo Opportunity
○  Meet & Greet with Walking LEGO® Characters;
○  And of course, a special LNY Lion Dance performances 

Flash Deal 

With all these exciting attractions, LEGOLAND® Malaysia Resort has an exclusively tailored promotion for the LNY celebrations. For only RM742.00 for 2 Premium Passes, guests will be able to obtain the following:

2nd Premium Annual Pass at 50% off 
FREE Limited edition LNY Rooster LEGO® collectible 
        *Free gifts while stocks last for the first 2,000 purchase

Promo Period  : 18 Jan onwards (first-come-first-serve & while stocks last)

For further information on promotions and activities, visit LEGOLAND® Malaysia Resort’s official website www.legoland.com.my and stay connected with the resort via social handles (Facebook & Twitter) to find out more on the Lunar New Year activities, the resort’s latest attractions and promotions. 



Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon nai...

Semuanya serba baru bila masuk tahun baru kan. Harga petrol naik. Harga makanan dan minuman pon naik. Termasuk lah charge overtime kat nursery. Pon naik jugak. 


Kau ghase?? Sila lah meraung dengan harga baru ni yerp. Kalau tak silap aku sebelum ni charge overtime RM6.00 bersamaan dengan sejam. Tapi untuk tahun baru ni naik sampai RM10.00 untuk sejam. Tak tau nak komen apa. Kalau start overtime pukul 7.00 pm tak per lah jugak. Ini start pukul 6.30 pm. 

Bagi aku banyak sangat kenaikannya. Bukan merungut. Tapi bagi aku banyak sangat naiknya. Terkejar-kejar aku balik sekarang nih. Tu pon susah nak dapat amik sebelum 6.30 pm. Tiap-tiap petang aku jadi supir. Pit stop pon bertambah. Memula amik Harraz. Lepas tu amik Qhalif. Last pit stop amik Qahirah pulak. Memang timing aku sampai rumah pukul 7.00 pm ++

Tambah stress kau bila kau lambat sikit jer. Jalan mulalah sesak kat depan sekolah. Maka charge overtime lah untuk Qhalif pulak. Kalau PASTI charge RM6.00 lagi. Cer kau kira overtime sebulan untuk 2 orang budak. Duit gaji habis kat anak-anak jer. Bilalah gaji nak naik banyak nih. Haishhhh... Terluah perasaan pulak.

Note: Nursery korang berapa plak charge overtime?



Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang bar...

Last week citer pasal kakak masuk Darjah 1. Harini citer pasal anak ketiga... Iman Qhalif  yang baru masuk tadika. Keterujaan anak masuk tadika tu tetap sama macam anak pertama masuk tadika dulu. Tak aci lah kau excited bila anak kau yang 1st masuk tadika. Dapat kat anak-anak lain yang dah start tadika, kau buat biasa jer. Peel setiap anak-anak tu kan berbeza bila pertama kali masuk tadika. Banyak betul perkataan tadika kau ni... ngeee...


Masa 1st day start sekolah tu Qhalif tak sekolah pon. Hanya day care sahaja. Esok tu (Rabu) baru start tadika. Day care pon tetap hantar. Masa hantar tu muka dah monyok. Tak nak duduk situ. Aku tunggu kejap lah. Lepas tu balik sebab 1st day sekolah tu banyak urusan. Meleleh jer air mata. Alahaiiii... Ada jugak beberapa budak yang nangis. Tu baru hantar daycare dah nangis. 


Masa hantar tu bukan main lagi. Tak nak nangis. Bila dah sampai sap cakap... 'Dah, ibu boleh pergi kerja'.. Amboiii... berlagak kau dengan ibu yerp. Tapi aku hantar jugak lah. 1st day anak masuk tadika kan. Harus teruja. Bila dah tengok orang ramai-ramai lepas tu ada budak yang nangis-nangis sampai tahap meraung-raung nak balik, si imam muda Qhalif ni dah cuak. Muka dah start nak nangis. Perhimpunan dah start. Tapi dia tak nak join. 

Bagi meredakan keadaan, aku bawak dia masuk dalam. Duduk jer dia kat kerusi. Ada pulak kucing, Tu yang memain dulu dengan kucing. Tengok emosi dia dah ok sikit, bawak dia gi perhimpunan balik. Tak nak jugak beratur. Maka beemula lah drama airmata bila semua murid kena beratur nak masuk kelas. Tapi si qhalif ni tak der lah nangis beriya sangat, Terpaksalah si ibu ni hantar sampai kelas. 


Tengok lah nih. Takut sangat ibu kau cabut lari. Aku tinjau kat pintu kelas tu jer. Kejap-kejap dia toleh belakang. Bila kau bagi signal nak balik, dia tak bagi. Berkerut-kerut dahi suruh stay. Ibu peduli hapa kan. Kau nak ibu duduk sekali dalam kelas tu ker? Memang tak lah. Tengok Qhalif dah ok dan dah start main tanah liat. Aku pon cabut. Tak kuasa lah nak tunggu lama-lama.

Macam biasa, pagi sekolah petang daycare. Ada kelas tahfiz sekali tengah hari tu. Sama macam abang denga kakak dia dulu. Kurang sikit monthly fees lepas masuk tadika ni. Fees PASTI antara yang murah dan ini yang aku mampu. Yuran pon masik sama. Apatah lagi cikgu-cikgunya. Memang setia dengan PASTI dari zaman Iman Hakimi dulu.

Macam mana Qhalif lepas masuk tadika? Hurmmmm... Ini yang aku agak risau. Masuk jer keta cakap... 'Ibu, kita nangis kat skolah'... ppffttt... Sebelum tidur... 'Ibu, esok sekolah tak?' Asal kejut pagi soh mandi... 'Ibu, kita tak nak sekolah'... ppffttt... Kau dah kenapa nak. Bermulalah sesi interview dengan anak.... 

Ibu: Ada budak buat Qhalif ker?
Anak: Tak ada.
Ibu: Qhalif tak main-main dengan kawan ker?
Anak: *Diam
Ibu: Kenapa tak nak sekolah?
Anak: Nak ikut ibu pergi kerja
Ibu: *facepalm

Aku wassup cikgu dia tanya betul ker Qhalif nangis? Sekali betul lah. Cikgu cakap masuk kelas nangis. Dah habis kelas sambung nangis balik. Tapi kejap lah nangisnya. Dulu kemahen lagi asyik tanya bila nak sekolah PASTI. Dok berzikir bila nak sekolah. Sekali bila dah sekolah PASTI tak nak pergi sekolah pulak. Pagi-pagi kekadang bad mood tak nak pergi sekolah. Boleh mengundang amarah dibuatnya.


Terlalu awal lagi kot nak high expectation dengan anak. Baru lagi kan. Hope lelama nanti ok. Smoga minat Iman Qhalif nak ke sekolah terbuka. Cikgu rajin jugak hantar gambar dalam group WhatsApp. Dah kenapa lah pakai kopiah cenggitu nak oiii. Terkeluar rambut bagai. Tengok ok jer dia dalam kelas ni... hurmmmm... 

Note: Baru sekolah seluar dah tertukar. Tapi dah dapat balik. Selipar pon tertukar jugak. Sebelah besar sebelah kecik. Yang tertukar selipar pon tak der tanda-tanda nak pulangkan balik... haishhh... 


14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun. Ini lah birthday gir...

14 January 2017... Genaplah usia Puan Salbiah Binti Abd Rashid 78 tahun.


Ini lah birthday girl nya... Selamat Hari Lahir Mak ku sayang. Dah 78 usia mak. Alhamdulillah... masih bertenaga lagi. Cuma tak boleh nak masak dah sebab tak berapa nak kuat kalau berdiri lama. Berat badan mak turun mendadak since beberapa tahun lepas. Tak tahu kenapa. Sebelum ni mak kita berisi tau. Sekarang dah kurus... huhuhu... Makan banyak pon berat tak boleh nak naik dah.

Sejak dah tak sihat nih, duduk rumah jer lah. Dulu mak active join group marhaban. Ada jer jemputan setiap minggu. Macam-macam buah tangan lah bawak balik. Baju marhaban berpasang-pasang. Cantik-cantik pulak tu.. hehehe... Solat terawih tak tinggal. Habis terawih masuk tadarus pulak. Mak ada jugak mengajar kawan dia mengaji. Cuma sejak sakit ni semua berubah. Dah tak boleh nak active macam dulu. 

Sedih jugak lah tengok keadaan mak macam tu. Apa pon syukur sebab mak masih boleh uruskan diri dia sendiri. Just small celebration untuk birthday girl sabtu haritu. Di usia 78 tahun dengan kehadiran 26 cucu dan 3 cicit. Lagi 2 cicit still dalam perut lagi... ngeeee... Untuk mak, semoga mak dilimpahi kesihatan yang berpanjangan serta diberkati kehidupan didunia dan diakhirat. I love you so much Mak 

Note: Rindu nak rasa masakan mak. Since mak sakit dah lama mak tak masak sebab kudrat dah tak kuat :-(



This weekend, LEGO® is inviting fans of all age and sizes to Toys ‘R’ Us, MidValley Megamall for an...

This weekend, LEGO® is inviting fans of all age and sizes to Toys ‘R’ Us, MidValley Megamall for an awesome LEGO® BATMAN™ THE MOVIE experience. 


Here are the details:

Date: Saturday, 14 January 2017
Venue: Toys ‘R’ Us, MidValley Megamall
Time: 10.00am

LEGO® BRINGS AWESOME LEGO® BATMAN EXPERIENCE TO TOYS ‘R’ US MIDVALLEY MEGAMALL


KUALA LUMPUR, 10 JANUARY 2017 – In anticipation of the soon-to-be-released The LEGO® BATMAN MOVIE that’s sure to take the world by storm, LEGO® is giving fans of the cutest Dark Knight a special LEGO® BATMAN MOVIE experience at Toys ‘R’ Us MidValley Megamall. At this special one-day affair, happening this Saturday, 14 January 2017, there will be tons of prizes to be won, goodies to be redeemed as LEGO® introduces its Limited Edition THE LEGO® BATMAN MOVIE Toys ‘R’ Us Exclusive Arkham Asylum Set to usher in the awesome new movie.

Date:                Saturday, 14 January 2017
Location:          Toys ‘R’ Us, Midvalley Megamall

Here’s 6 awesome reasons you should come for the unique LEGO Batman experience!

1. One-of-a-kind THE LEGO® BATMAN MOVIE play area


Unleash the ferocious builder in you at the specially-designed play area for Dark Knight LEGO® fans.

2. Get a preview of a completely fan-built THE LEGO® BATMAN MOVIE Diorama

Built by LEGO® User Group of Malaysia (LOM).

3. Crack the code for a special THE LEGO® BATMAN MOVIE gift

Take the #BuildSomethingBatman challenge. Visit LEGO® Malaysia’s Facebook, look for THE LEGO® BATMAN MOVIE 360 video and solve the code. The first 50 fans who come with the code will get a special THE LEGO® BATMAN MOVIE gift.

4. Make and Take your own THE LEGO® BATMAN MOVIE vehicle

Exclusive only to Toys ‘R’ Us, any purchase of the THE LEGO® BATMAN MOVIE Play Sets (excluding Minifigures) allows you to build your own bat mobile at the play area and bring it home.

5. The exclusive THE LEGO® BATMAN MOVIE Toys ‘R’ Us Exclusive Set

First 100 early bats who purchase THE LEGO® BATMAN MOVIE Toys ‘R’ Us Exclusive Arkham Asylum set will get an exclusive LEGO® goodie bag which includes a random minifigure from the movie. The first 25 will get a goodie bag plus a pair of tickets to premiere of THE LEGO® BATMAN MOVIE.

For more information, visit LEGO® Malaysia’s Facebook www.facebook.com/legomalaysia.official or Toys ‘R’ Us Malaysia’s Facebook www.facebook.com/toysrusmy


Tak susah nak check result peperiksaan anak sekarang. Kalau dulu kita kena tunggu anak bawak balik ...

Tak susah nak check result peperiksaan anak sekarang. Kalau dulu kita kena tunggu anak bawak balik kertas peperiksaan baru boleh tahu markahnya. Itu pon kalau dapat semua kertas peperiksaan. Kalau tak lengkap, kena tunggu cikgu bagi report card lah nampak nya. Sebagai parents ni kan, kita kena lah sentiasa memantau keputusan peperiksaan anak. Subject apa yang dia lemah. Dari situ kita boleh tahu dimana kekurangan yang perlu diperbaiki. 

Antara cara terbaik untuk memastikan kecemerlangan anak kita adalah dengan sentiasa memantau keputusan peperiksaan mereka. Tak susah pon nak check result peperiksaan anak sekarang. Tak macam dulu. Sekarang ni korang tak perlu tunggu anak tunjuk markah peperiksaan atau nak tunggu cikgu bagi report card sebab korang boleh check sendiri keputusan peperiksaan anak secara online. 


Pernah dengar SAPS tak? SAPS ni merupakan satu sistem online yang disediakan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia bagi membolehkan ibu bapa untuk membuat semakan keputusan peperiksaan anak secara online. Sistem SAPS Ibu Bapa ini direka bagi membolehkan keputusan peperiksaan diakses dengan mudah untuk pelajar tahun 1 hingga tingkatan 5.

Kalau dulu ibu bapa kena pergi sekolah amik report cards sebab nak tahu berapa keputusan peperiksaan. Kena jumpa cikgu kelas lah. Kan dah makan masa dan tenaga kat situ. Dengan wujudnya sistem semak keputusan peperiksaan SAPS ibu bapa ini, ibu bapa tak perlu datang sekolah lagi. 

Sistem SAPS ini juga dikenali sebagai SAPS NKRA Ibu Bapa, singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS), dan NKRA ialah National Key Result Area. Sistem ini dicipta oleh kerajaan bagi memudahkan penyimpanan data mengenai sistem pendidikan dan taraf pendidikan Negara kita.


Saps Semakan Ibu Bapa boleh diakses melalui online, dan keputusan-keputusan yang boleh ibu bapa dapatkan daripada sistem ialah keputusan-keputusan setiap peperiksaan dari murid darjah 1 hingga keputusan murid tingkatan 5. Selain itu, keputusan UPSR, PT3 dan SPM juga akan diupdate ke dalam sistem SAPS NKRA ini. 

Memang bagus sangat sistem ni kan sebab kita boleh tahu result anak terlebih dahulu. Jadinya anak pon tak boleh menipu kalau result mereka teruk kan. Kalau korang rasa artikel ni dapat membantu lebih ramai tahu mengenai SAPS Ibu Bapa ni dan boleh semak keputusan peperiksaan anak secara online, sila lah share info ni. 


Bukan mudah nak jadi Blogger sebenarnya. Lebih-lebih lagi bila kau kena bahagikan masa antara kerja...

Bukan mudah nak jadi Blogger sebenarnya. Lebih-lebih lagi bila kau kena bahagikan masa antara kerja hakiki dan juga kerja sampingan. Iaitu Penulis Blog lah. Teringat masa mula-mula buat blog. Dulu aktif dalam forum susuibu.com. Dari situ bila tengok ramai member-member forum yang ada blog. Kau pon sibuk nak ada blog jugak. Tujuan asal kau buat blog pon sekadar untuk menulis dan juga mengisi masa lapang.



Tapi lepas beberapa tahun berkecimpung dalam dunia blog ni, kau dah mula nampak yang ianya boleh mendatangkan hasil. Mula-mula dapat cash out duit nuffnang hasil tabungan bertahun-tahun. Lepas tu dapat advertorial dan semuanya berubah bila kau dah mula dapat job untuk product review, food review dan juga invitation untuk join event. Memang tak dijangka jugak lah. Rezeki kan. Tapi…. Banyak dilema bila kau jadi blogger part time nih. 

Dilema sangat bila kau banyak dapat invitation yang tarikhnya tak kena dengan kau. Event on weekdays. Ni memang masalah. Dah lah cuti diperuntukan untuk setiap bulan. Contoh… cuti aku ada 25 hari untuk setahun. Setiap bulan HR akan masukkan 3 hari. Kalau cuti kau habis 3 hari untuk bulan tu, kau kena unpaid leave even cuti kau banyak lagi. Faham tak? Tak faham tak per lah.  Cuti yang ada tu lah aku kena standby kalau ada kecemasan… anak demam ker. Nursery tutup ker. 

Awal tahun ni ada 3 event yang aku terpaksa tolak sebab cuti aku dah habis untuk bulan January. Event best-best pulak tu… huhuhu… Sebab tu aku prefer event on weekend dan boleh bawak family sekali. Kalau event yang tak boleh libatkan family, memang aku tolak. Siapa nak jaga anak-anak? Ni baru dilema pertama.

Dilema kedua pulak. Ada event yang kau teringin sangat nak pergi. Tapi kau tak reti nak drive sendiri pergi kat tempat event tu berlangsung. Jalan yang kau tahu… pergi/balik kerja. Jalan gi umah mak/mertua dan juga jalan kawasan tempat tinggal kau. Bab jalan ni memang aku lemah. Sebab daya ingatan aku tak kuat untuk hafal selok belok jalan. Memang aku tak reti. Nak pakai waze? Memang waze my time kot sebab tak pernah pakai… ppffttt…

Dilema ketiga. Bila kau ada anak kecik. Agak payah jugak kalau pergi event dengan baby nih. Tau lah baby kan. Ada masa dia cranky. Lebih-lebih lagi anak kau jenis breastfeed. Mana kau nak cari nursing room masa tengah event kan. Kang selak kat situ kena kecam pulak. Dah lah anak kau kuat mengempeng. Stok susu pulak nan hado kalau nak tinggalkan kat rumah. Hurmmmm…

Dilema keempat. Food review dan jugak job review. Tengok offer blog review, aku pandang sipi-sipi jer. Sebab aku takut tak boleh nak commit. Aku tak nak ambil dan minta banyak-banyak job review sebab aku fikir kedudukan aku sebagai blogger part time. Mana ada masa sangat. Dengan kerja hakiki dan urusan anak-anak lagi. Internet connection pon kau harapkan HP jer. Dekat rumah ada PC. Tapi internet nya tak ada. Weekend memang busy dengan urusan rumahtangga. Kau nak update blog pon memang tak lah on weekend tu. 

Food review pulak kalau boleh bawak family, memang aku tak tolak. Tapi kalau untuk single invitation… minta maaflah. Tak sanggup aku makan sedap-sedap tanpa anak-anak dan suami disisi. Sebab tu kalau ada invitation untuk food review aku tanya dulu. Iyerlah… #makanakempat kan. Tapi banyak mana pon diorang makan. Rezeki anak-anak lah kalau dapat food review yang boleh bawak family. Jadinya… Food review weekend ni untuk Crab Factory aku terpaksa tolak. Daripada aku teringat anak-anak masa makan, baik tak payah kan. 

Cukup lah empat dilema aku. Yang last ni bukan dilema. Tapi luahan perasaan. Payment untuk job review. Aku tahu lah aku ni blogger picisan… blogger ikan bilis. Orang pon tak berapa nak pandang sangat. Kekadang sedih jugak bila dapat email offer job review. Bila reply dengan harga quotation yang kita minta, terus senyap. Bukan banyak pon. Mana ada yang percuma sekarang ni. 

Aku terima jugak gift review. Kau bagi barang, aku review barang kau. Kena ada win win situation. Paling bersyukur bila dapat job review with free gift dan juga payment. Apa-apa pon… semua ni bergantung pada rezeki jugak kan. Semoga rezeki sampingan aku dalam dunia blogging ni bertambah tahun ni. Boleh lah tampung perbelanjaan harian yang makin mencengkam poket sekarang nih. 

Yang penting, kau jangan ada perasaan hasad dengki dengan kawan-kawan blog kau yang selalu dapat job. Sila fahami konsep ‘REZEKI’ ok. Panjang pulak karangan aku ni. Kalau korang ada barang yang nak aku review, jangan segan silu pm aku yerp… erkkkk… Hahahaha… Sambil-sambil kan. 

Note: Lambat dapat payment pon antara dilema seorang blogger jugak ni… haishhhh… 



Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak ke...


Orang lain dah lama update. Kau baru nak citer. Ke busy an melanda. Cenggini lah. Kisah anak kedua. Pejam celik pejam celik... Kejap jer dah naik Darjah 1 anak dara nan sorang ni. Badan comel lote jer... petite macam ibu jugak. Hari pertama persekolahan haritu memang betul-betul sibuk dan agak memenatkan jugak. Ke sana sini uruskan van, transit dan jugak ajar/kenal van sekolah.


Pagi sekolah Agama. Hantar KAFA integrasi kat area Bangi jer. Nasib ada kekosongan lagi sebab tempat limited. Yang best nya sebelah surau. 1st day sekolah tu kan hujan. Kami hantar Qahirah pagi tu. Dapat pulak satu kelas dengan kawan tadika PASTI. Suka lah dia. Tunggu sekejap jer pon. Tengok anak dara tu ok... Tak nangis. Terus kitorang gerak. 

Kau bayangkanlah hari pertama persekolahan tu aku ngan husband baru nak cari van dengan transit. Van dah ada cuma nak confirmkan saja. Once dah confirm suruh kakak van amik terus kat sekolah agama. Misi mencari transit pulak. Kat rumah ni ada. Tapi tak amik ikut jam lah pulak. Kalau aku amik. Rugi sebab transit tak sampai 2 jam. Nasib van ni ada amik transit. Malas nak fikir panjang, amik dengan van yang ada transit sekali.

Iman Hakimi aku tak kisah sangat sebab dia dah independent. Tak payah nak transit bagai. Anak dara ni tunggu dah besar sikit baru aku berani tak nak transitkan dia. Sekolah Agama masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 10.30 pagi. Balik sekolah agama tu kami ajar dia naik van dulu. Just tunggu kat rumah jer lah. Selesai sekolah pagi.


Maka bersambung pulak sekolah petang. Kami ajar terus naik van pergi sekolah. Follow van dari belakang jer. Biasalah bila 1st day kan. Agak sesak sikit sekolah. Maklumlah... anak masuk darjah 1 kan. Nasib awal-awal dah tahu nama kelas anak. Ada ditampal senarai kelas untuk anak-anak darjah 1. Terus beratur ikut signboard kelas. Tahun ni ada 12 kelas untuk Darjah 1... phewwww... Alhamdulillah... Qahirah dapat kelas bawah. Tak payah naik turun tangga. Lega hati aku. Dah lah bag sekolah besar dari orang ☺

Aku tunggu sampai rehat. Tapi dok perhati dari jauh jer lah. Yang bagus sekolah ni, ada nama kelas dekat meja kantin. So bebudak ni tahu lah mana dorang kena duduk. Bila 1st day tu kau faham-fahamlah. Kantin pon penuh dengan parents jugak, Memula tengok qahirah duduk jer. Pastu hilang. Bila tinjau tengok dia dah beli makanan. Terkedek-kedek berjalan bawak mangkuk. Pandai dia bawak diri walaupon baru hari pertama masuk sekolah.

Mommy monster dan anak daranya ☺

Alhamdulillah... Semua urusan untuk hari pertama persekolahan berjalan dengan lancar. Qahirah dah pandai dan kenal van yang dia kena naik. Dah tau transit dekat mana. Dan tahu apa kena buat kat transit tu nanti. Hari kedua dia dah fully naik van dan jugak transit. Memang aku manfaatkan cuti dua hari untuk ajar semua ni. Antara benda yang paling merisaukan ibu bapa bila uruskan transit anak-anak. 1st time anak naik van sekolah. Siapa tak risau. 

Note: Perasaan bila anak masuk tadika berbeza dengan perasaan bila anak dah masuk darjah 1 ☺



Tak terfikir pulak aku nak menampal lencana sekolah. Dulu orang dok viral pasal benda ni. Modal...


Tak terfikir pulak aku nak menampal lencana sekolah. Dulu orang dok viral pasal benda ni. Modal nya kau cuma beli gam UHU saja. Nak beli yang besar atau yang kecik, ikut suka hati kau. Kalau banyak baju yang nak ditampal lencana. Beli lah gam yang besar sikit yerp. Ni last minute punya kerja lah. Kau kalau tak last minute memang tak sah kan #makanakempat. Esok nak sekolah, siang tu baru teringat yang lencana tak tampal lagi... ppffttt...

Dok terfikir lagi. Nak jahit sendiri ker, nak tampal ni haaaa?? Kalau hantar kedai, ada ke kedai yang boleh buatkan. Dah lah last minute. Petang pulak tu. Lepas tu do fikir pasal budget pulak. Baju yang nak hantar untuk dijahit lencana, bukan sehelai dua. Tapi berhelai-helai. Baju untuk dua orang anak. Sekolah kebangsaan dengan sekolah agama. Cer kau kira dah berapa ringgit kalau dia charge 1 baju sama dengan RM2.00.. haishhhh... Mau bising husband ni kang... hahahaha... 

Dalam pada tu, aku pon try lah jahit lencana kay tudung sekolah. Tak boleh jadi ni. Tak kemas jahitannya. Tangan makin tak berseni. Senget benget dibuatnya. Mau lunya tudung tu nanti. Jahit dah setengah jam pon tak siap-siap lagi. Ada 9 helai lencana yang perli di jahit tu. Arghhhh... Sudahnya gi kedai cari gam gajah @ UHU.


Dulu masa anak baru sorang yang sekolah, bukan main rajin jahit lencana. Konon nampak kemas lah kalau jahit. Sehelai dua boleh lah kau jahit. Selebihnya kedai yang jahitkan... ngeeee... Susah woihh jahit lencana kat poket sekolah. Tangan plak tak berseni sangat. Tak nak lah tampal-tampal dengan gam kan. Haaaa... mendapatlah kau bila kau pilih nak menampal lencana pulak kali ni. 

Tak der lah susah sangat rupanya. Cuma aku risau takut tak menjadi jer. Ada gak tanya member yang dah pernah buat, Katanya tahan. Tak tercabut pon. Kalau terbukak tepi-tepi tu kau just ulang benda yang sama. Caranya:

  • Letak kertas keras/tebal dalam poket. Untuk baju kurung dengan tudung pulak, letak kertas keras kat bahagian dalam bawah lencana. Ini bagi mengelakkan gam melekat pada kain.
  • Letak lencana pada kedudukan yang dikehendaki
  • Sapu gam pada bahagian lencana atau name tag
  • Lekatkan lencana pada kedudukan yang dah ditetapkan
  • Ambil kain basah dan letak atas lencana 
  • Seterika pada kain basah tadi. Pastikan kain tu kena pada lencana. Gosok beberapa kali sampai kau puas hati lencana tu dah melekat... hehehe

Sumber: [SINI]

Senang kan. Nasiblah menjadi walaupon baru pertama kali buat. Senang jer sebenarnya. Nampak kemas lah jugak. Tapi kalau korang pandai jahit, better jahit. Kalau ada modal nak hantar jahit kedai, hantar lah. Ni pilihan jer. 

Note: Setakat ni lencana masih tahan ☺

Sumber: [SINI] Woot... woot... Tak payah pergi KeyEll kalau nak pekena Cheese Naan. Sebab caw...

Sumber: [SINI]

Woot... woot... Tak payah pergi KeyEll kalau nak pekena Cheese Naan. Sebab cawangan RSMY akan dibuka di Bangi woihhhh!!! Siapa yang tak kenal Restoran RSMY kan. Kalau nak pekena roti cheese naan tersedap, RSMY lah tempatnya. The best Cheese Naan in town katanya. Aku pon tak pernah rasa lagi kesedapan Cheese Naan RSMY ni. Tapi kat tempat lain pernahlah makan.

Sumber: [SINI]

Bila terbaca pos dekat Bandar Baru Bangi Community yang RSMY bakal dibuka Di Bangi. Wahhh. Berbunga-bunga hati kau. Ada lah peluang nak merasa Cheese Naan RSMY the best in town ni. Bagus betul diorang ni kan. Mengutamakan permintaan pelanggan yang kebanyakan dari Bangi, Kajang, Putrajaya dan yang sewaktu dengannya lah. Bertambah kedai makan kat Bangi ni. 

Sumber: [SINI]

Memang teringin nak mencuba bila tengok orang asyik bercerita pasal kesedapan Cheece Naan RSMY nih. Tengok pulak gambar... perghhhh... Telan ailio kau dibuatnya. Tapi tu lah. Kau nak pergi KeyEll semata-mata nak makan Cheese Naan? Memang ditolak lah permintaan kau kan. Kita tunggu RSMY cawangan Bangi ni bukak dulu. Bila bukanya? Aku pon tak sure. Kalau nak tau, korang kena selalu tinjau FB Page RSMY dan juga IG diorang. Tak sabar pulak rasanya ☺

Note: Bangi memang syurga makanan. Sampai kau tak tau nak makan kan mana.


Bila dah ada anak kecik ni kan. Antara perkara yang perlu dititikberatkan adalah PAMPERS. Pemilihan...

Bila dah ada anak kecik ni kan. Antara perkara yang perlu dititikberatkan adalah PAMPERS. Pemilihan pampers adalah sangat penting. Kenapa penting? Kalau salah pilih pampers, berkemungkinan besar anak kau boleh kena ruam sebab tak sesuai. Orang kata kalau beli pampers ni kena try and error. Jenama mana yang sesuai dan jenama mana yang tak sesuai. Kulit budak kan sensitive. Kita sebagai ibu kena ambil tahu mengenai tahap sensitive kulit anak kita. Sian nanti merah-merah punggung anak.

Model pampers BabyLove of the day ☺

Ni nak share dengan korang mengenai pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus. Memang best betul lah pampers ni sebab ianya diperbaharui dengan inovasi pengeringan yang lebih cepat. Mana tak cepat kering sebab diperbuat dari Gel Manik Nano yang menjadikan kesan penyerapan tinggi yang meyerap lebih cepat dan sempurna. Memang sesuai untuk penggunaan di waktu siang atau pon malam. 


Antara keistimewaan lain yang ada pada pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus ialah:
  • Bubble Soft sheet yang memberikan sentuhan lembut dan kekeringan tambahan untuk kulit halus bayi anda
  • Standing Leaks Guards atau pengawal kebocoran yang memberi perlindungan tambahan terhadap kebocoran pada kaki
  • Stretchy Waist Elastic yang lembut dan selesa di kawasan pinggang dapat menampung setiap pergerakan bayi
  • Air Flow Bacvk Sheet atau aliran udara membolehkan peredaran udara, membantu untuk menjaga kulit bayi anda segar dan kering 



Memandangkan Iman Harraz dalam fasa melasak sampai kau nak pakaikan pampers pon susah. Berpusing sana sini. Rasa macam nak bergaduh dengan anak. Pampers BabyLove Paypants ni sangatlah membantu sebab kau cuma sarungkan jer macam pakai seluar. Memang senang lah nak pakaikan. Nak bukak pon senang. Kau koyak jer kat bahagian tepi tu.

Ibu... cutenya pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus ni ☺

Overall pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus memang best sebab punggung anak kau kekal kering even pampers dah penuh. Sangat sesuai untuk dipakai diwaktu malam kalau kau jenis tido tak sedar diri sampai lupa nak tukar pampers anak.. hahaha,.. Lepas tu kan, corak yang terdapat pada pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus ni sangat lah cute.

Kalau korang nak try pampers BabyLove PlayPants NanoPower Plus, ianya didatangkan dengan saiz S (4-8 kg), M (7-12 kg), L (9-14 kg), XL (12-17 kg) dan XXL (15-25 kg). Boleh terjah Website LAZADA sekarang dan nikmati promosi BELI SATU PERCUMA SATU... Wowwww... 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks