AFB Feeds

Rindu dengan blog. Dah lama tak mencurahkan luahan perasaan kat sini. Ntah ada orang baca ker tak ni...

Rindu dengan blog. Dah lama tak mencurahkan luahan perasaan kat sini. Ntah ada orang baca ker tak ni. Maklumlah... Orang baru dapat baby. Blog pon jadi sunyi sepi... Hurmmmm...



Ni maktang nak buat luahan perasaan. Harini masuk 31 hari berpantang. Tapi tak macam orang berpantang pon. Semuanya gara2 jaundice. I hate you jaundice. 1st time handle anak kena jaundice yang lama. Sampai admitted 2 hari kat spital masa baby baru 6 hari. Abang2 ngan kakak dia dulu tak lama macam ni.

Konon sbelum bersalin dah setting nak pantang betul2. Nak berbengkung 44 hari. Nak jaga makan. Tapi kita hanya merancang. Ditakdirkan yang baby kena jaundice.

Makan pon tak macam orang pantang. Halia, kunyit, lada hitam... Tak makan. Takut nak makan.

Naik turun klinik kesihatan lah maktang dalam hari. Naik turun tangga berkali2. Kluar malam gi KK sebab husband keja siang. Tawakal jer lah maktang bawak baby dalam hari memalam. Tu jer masa yang ada. Darurat ko. Tapi aku yakin yang DIA ada untuk jaga kami.

Skang ni follow up kat Hospital Serdang plak. Sebab jaundice tinggi sangat. Dr private cakap Breastmilk jaundice. Dr gomen cakap prolonged jaundice. Memang makan bulan jugak lah nak hilang prolonged jaundice nih.

Memang terganggu betul emosi aku yang dalam pantang nih. Especially masa baby admitted 2 hari kat hospital. Baby baru 6 hari kot. Bengkak mata nangis sebab baby tak der disisi.

Tambah terganggu bila baby kena cucuk amik darah. Allah... Luluh hati. Nangis maktang dibuatnya. Kalau kat KK cucuk kat kaki. Spital plak cucuk kat tangan. Asik kena cucuk jer lah baby aku.

Pagi ni kena buat urine test lagi for the 3rd time. 2nd time buat last week urine mungkin dah tercemar... Katanya. Sakit jer hati aku dengar. Dr cucuk kat ari2 baby plak tu. Nak tgk ada jangkitan ker tak. Hope suma ok.

Dugaan allah nak bagi kan. Redho dan berlapang dada jer. Mungkin ada hikmah disebaliknya. Kuning baby pon nampak dah mula hilang. Dan harap sangat hilang terus. Tak sanggup lagi dah tengok baby kena cucuk.

Note: Doakan baby kita cepat sembuh yer.

posted from Bloggeroid

Nak menyusukan anak hingga 2 tahun bukan suatu yang mudah yer. Ni berdasarkan pada pengalaman diri ...

Nak menyusukan anak hingga 2 tahun bukan suatu yang mudah yer. Ni berdasarkan pada pengalaman diri sendiri. Hasil merudum, stok susu yang ibarat harini perah pakai untuk esok dan dengan letihnya nak mengepam sebab nak kena bangun malam.

Tapi demi nak bagi susu terbaik untuk anak, semua masalah yang datang bukan halangan sebab susu ibu banyak khasiat dan manfaat. Antaranya... Meningkatkan kecerdasan, Menambahkan kekebalan tubuh bayi, Lebih terjamin mutunya, Mencegah infeksi usus dan Membuat ibu lebih sihat.

Ada ibu2 yang rasa give up bila susu mula merudum. Tak terkecuali juga bila ada yang kata susu meriah ni sebab rezeki si ibu. Tapi kalau tak usaha macam mana nak banyakkan susu pon tak guna juga kan. Skang ni plak ada macam2 produk yang boleh menambahkan susu ibu. Haaaaa...ni saya nak share satu produk baik punya untuk ibu2 menyusu diluar sana.



HARGA: RM80.00 (1 KOTAK)
BERAT: 600 GRAM/POWDER, PERASA COKLAT

Produk UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER. Khas untuk ibu hamil dan menyusu. Bukan tu jer tau. Untuk kesihatan ibu dan bayi juga. Teruja tak. Ni nak tambah keterujaan anda dengan khasiat UMIL MILK BOOSTER plak.

Khasiat untuk Ibu Hamil dan Menyusu

- Membantu pengeluaran susu ibu yang banyak
- Memberi rasa kenyang berpanjangan dan bertenaga sepanjang hari
- Membantu mengekalkan zat besi dan mineral yang secukupnya untuk ibu dan bayi
- Membantu kesihatan perut dan kolon
- Membantu mengurangkan kadar kolestrol
- Membantu mengekalkan kalsium dan menguatkan tulang selepas bersalin
- Membantu mencantikkan kulit ibu selepas bersalin dan menjadikan payudara lebih anjal dan gebu
- Membantu meningkatkan sistem imunisasi badan bayi

Khasiat untuk Bayi 0 - 24 Bulan

Otak

- Tinggi IQ dan cergas
- Membantu pertumbuhan tisu saraf

Telinga

- Kurang mendapat jangkitan penyakit telinga

Kulit

- Kulit menjadi mulus dan bersih
- Kurang penyakit enzyme
- Kurang mendapat alahan pada kulit

Saluran Kencing

- Kencing menjadi lawas
- Kurang mendapat jangkitan saluran kencing

Mata

- Penglihatan menjadi lebih tajam

Hati

- Mengurangkan risiko penyakit kuning (jaundice)

Perut/Usus

- Sistem pencernaan yang bagus
- Mengelakkan dari kembung perut
- Mengurangkan risiko cirit birit, sembelit dan alergik pada makanan

Sendi dan Otot

- Tulang otot menjadi kuat
- Kurang mendapat penyakit

Sistem Imunisasi

- Membantu meningkatkan sistem imunisasi bayi



Untuk penyediaan UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER pula, disarankan mengambil tiga (3) kali sehari dengan 2 sudu/30 gram dengan 170ml air suam pada sebelah pagi sebelum sarapan, tengahari dan malam. Kurangkan minuman berkefin dan di galakkan minum air kosong sekurang kurangnya 3 liter sehari untuk kesan yang optimum. Lepas mengepam susu tu jangan lupa minum air yerp.



Apa yang best dengan UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER ni? Haaaa... Sebab ianya perasa coklat yang sangat sedap. Ibarat rasa hot chocolate yang sebenar. Nasib sehari bancuh 3 kali jer. Kalau tak der had memang asyik nak membancuh jer lah. Serious sedap. Walaupon masih dalam pantsng, badan rasa cergas dan proses production susu pon cepat even baru lepas mengepam dan menyusukan baby.

Yang penting, ianya halal dan mendapat kelulusan dari KKM. Kesuciannya juga terjamin sebab 100% keluaran Bumiputera. Tak perlu ragu2 lagi dah. Buat ibu2 yang sedang hamil dan juga sedang mengalami masalah production susu, dalam masa yang sama nak badan bertenaga sepanjang hari, boleh cuba UMIL MOTHER'S CARE MILK BOOSTER ni. Mana tau serasi dan susu tambah meriah kan.

Kalau nak tau lebih lanjut mengenai produk keluaran JSR TERBILANG SDN BHD ni, boleh terjah:

Instagram: UMIL MILK BOOSTER
Email: umilmilkbooster@gmail.com
Contact No. : 019-3000 793/019-6473 938
posted from Bloggeroid

Berita baik buat penggemar2 mainan berjenama FISHER PRICE, BARBIE, HOT WHEEL dan yang sewaktu dengan...

Berita baik buat penggemar2 mainan berjenama FISHER PRICE, BARBIE, HOT WHEEL dan yang sewaktu dengannya. Selalunya makpak yang over nak beli menan untuk anak kan. Pada hal anak wat lek jer. Maklumlah... Kecik2 dulu tak dapat menan yang best2 macam bebudak skang. Kalau beli tu bolehlah tumpang sekaki main skali ngan anak kan...ahakssss...

Ok... Tak nak melalut lebih dan tak nak bazirkan quots HP ni. Detail as below:

Date: 24 - 26 March 2016
Time: Thu - Fri (10.00 am-6.00 pm) & Sat (10.00 am - 4.00 pm)
Venue: Event Hall,  1st Floor
             The School @ Jaya One
             72A Jalan Universiti
             46200 Petaling Jaya

Sesuai sangat kalau nak gi sebab dah gaji kan. Terjah... Jangan tak terjah.


Sana sini orang sibuk pasal ice cream sumi. Sedap sangat ker? Kena buat dulu lah kalau nak tau seda...

Sana sini orang sibuk pasal ice cream sumi. Sedap sangat ker? Kena buat dulu lah kalau nak tau sedap ker tak kan. Tapi harini tak nak citer pasal ice cream sumi. Nak citer pasal ice cream lain.

Sempena dengan Nickelodeon Kids’ Choice Awards 2016 ni kan. Saya nak share resipi ice cream perisa lemon yang sedap nih. Bahan2 nya pon mudah jer. Meh kita tengok:

Bahan-bahan

 1/2 cup sugar
 1/4 cup fresh lemon juice
 2 Tbsp. grated lemon peel
 Pinch of salt
 1 1/4 cups buttermilk
 Yellow and green food colouring

Cara-cara membuatnya


1. Masukkan gula, jus lemon dan parutan kulit lemon dalam sebuah mangkuk. Whisk semua bahan sampai gula larut. Kalau nak cepat, pakailah gula halus. Kalau tak der gula halus, ko blender jer gula kasar tu.


2. Campurkan buttermilk kedalam bahan campuran yang dah diwhisk tadi. Kalau tak der buttermilk, pakai fresh milk pon boleh.


3. Tambah pewarna kuning dan hijau sampai bahan bertukar warna. Pewarna tu pon saya pakai warna hijau jer. Pewarna kuning nan hado.


4. Masukkan bahan ke dalam acuan ice cream. Kalau tak der acuan ice cream tu, pakai plastik ice cream pon boleh. Jadi jugak ice cream kan. Dan sejukkan dalam freezer at least 4 hours atau sampai ice cream mengeras.

Apa rasanya? Maktang mana boleh makan ice cream lagi...huhuhu... Anak2 jer lah yang makan. Dorang kata 'sedap sangat ice cream yang ibu buat nih'... Haaaa... Bebudak kalau cakap sedap tu memang sedaplah ice cream nya. Selamat mencuba.

Don’t forget to tune into Astro Nickelodeon Channel 612 to catch the 2016 Kids’ Choice Awards on 14th March at 11.30am. Sambil makan ice cream Lemon Slime-Sicled ni 😊
posted from Bloggeroid

Nickelodeon has announced the list of nominees for the upcoming Kids’ Choice Awards 2016. As we a...



Nickelodeon has announced the list of nominees for the upcoming Kids’ Choice Awards 2016. As we all know, Kids’ Choice Awards caters for various categories. However, it’s been made more

interesting this year with the nomination of our very own national diver, Pandelela Rinong, for the category of Favorite Asian Sports Star. The Malaysian National Diver is an inspiration to Malaysians, young and old.



To celebrate Pandelela’s nomination for Kids Choice Awards, I’d like to encourage everyone to vote for her so we give her every chance to win. In exchange, Nickelodeon asked her some fun questions about herself and what she thought about her nomination, and here’s what she had to say…

Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards Nomination

1. You have been selected as the Malaysian nominee for the Favorite Asian Sports Star award at Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2016 – how do you feel about possibly inspiring kids all around the world with your efforts and achievements?

I’m very honoured to be nominated by Nickelodeon for the award. Hopefully, I can be one of the people who are able to prove that as long as you try your best in whatever you do, someone out there is definitely watching and your efforts will not go to waste.

2. What would be your acceptance speech if you win?

Firstly, I will definitely thank God for the blessing and Nickelodeon for the acknowledgement towards my sport career. I couldn’t have achieved what I have now without the support from my family, friends, coaches, and all of my supporters.

Fun Stuff

1. Which Nickelodeon character can you relate to and why?

I think I can relate to the Teenage Mutant Ninja Turtles because my purpose in life is almost the same as the four ninja turtles, which is to make a difference in the world and help to make it a better place for everyone.

2. What do you do on days you don’t train?

I mostly rest in the room when there is no training.

3. What do you love doing besides diving?

I love to travel. I love to explore new places and make new friends at the same time.

4. What is something about yourself that you think would be surprising to a lot of people?

I tend to forget where I put my things even if it’s just for a while and I speak Mandarin.

5. What is your guilty pleasure?

Chocolate

6. Are you an extrovert or introvert?

I’m more of an introvert.

Nickelodeon Quiz

1. Which snack would you pack when you need a boost?

a. Krabby Patty

b. Snail bites

c. Nachos

d. Nuts

e. Ice cream

f. Sandwiches

g. Burger

h. Twinkie ✔

2. What’s your favourite thing to do?

a. Extreme sports

b. Read

c. Shop

d. Take over the world

e. Work

f. Relax

g. Count me cash

h. Eat✔

3. How do you feel about Super Goo?

a. Can it take over the world?✔

b. It’s delicious!

c. It’s dangerous

d. Meow!

e. Can it make me money?

f. I love it!

g. Ew!

h. It makes a nice wig

4. In an ideal world, how do you get around?

a. Bus

b. Hovercraft

c. Rocket ship

d. Speedboat

e. Floating furry ball✔

f. Ship

g. Seeing eye dog

h. Bicycle

5. If you were stranded on a desert island and could only bring one thing, you would bring

a. A fan

b. A tent

c. Mobile phone✔

d. A spatula

e. Balls

f. Money

g. TV

h. Donuts

Don’t forget to tune into Astro Nickelodeon Channel 612 to catch the 2016 Kids’ Choice Awards on 14th March at 11.30am.
posted from Bloggeroid

Tak der angin.. Tak der citer tetiba dah bersalin yerp... Hehehe... Biarlah rahsia gittew. Sa...



Tak der angin.. Tak der citer tetiba dah bersalin yerp... Hehehe... Biarlah rahsia gittew. Saja jer nak buat kejutan. Tapi baby ni lagi lah buat kejutan kat ibu abah dia. Dah lah kluar tahun. Dalam keta plak tu..ppffttt...

Alhamdulillah... Urusan bersalin dipermudahkan olehNYA. Citer bersalin kali ni agak Epic dan istimewa. Tak sempat masuk labour room pon sebab baby dah tak menyempat nak kluar. Kalau Qhalif dulu sampai spital dah bukak 6 cm. Kali ni plak dah full dilate dalam keta.

Maka bersalin lah dalam keta dengan bantuan midwive dan nurse. Nasib tak terbesalin kat umah. Memang aku jenis mudah bersalin gamaknya.

Kronologi bersalin tu nanti aku citer. Tips mudah bersalin pon nanti aku sharing. Both ibu dan anak sihat. Berpantang pon sendirian berhad jer.
Ok lah. Nampaknya aktiviti blogging stop buat sementara. Bergantung pada masa. Hurrmmmm... Macam tak caya jer anak dah 4  .

Note: Sedap betul bau baby kan 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks