Baju Muslimah Kanak-kanak

Shell pumps up efforts to fuel the futures of children in need Shell to hold charity drive for the second year on 1, 2, 3 July,  kicking ...

Shell pumps up efforts to fuel the futures of children in need
Shell to hold charity drive for the second year on 1, 2, 3 July, 
kicking 125th anniversary celebrations into high gear


The Raya exodus is quickly approaching and millions of journeys home are being planned. For Malaysians, the “balik kampung” journey is an important one: it means time with families, for celebration, and to appreciate life’s blessings. This year, that journey could mean additional blessings for children in need. In conjunction with this year’s Hari Raya Aidilfitri celebration, Shell will donate 1 sen (RM0.01) for every 1 litre fuel pumped at any Shell fuel station nationwide on 1, 2 and 3 of July (Friday, Saturday, Sunday). The funds collected will be channeled to help improve and transform the lives of disadvantaged children across the country. 

This is the second year Shell Malaysia is doing this. When it started last year in 2015, Shell was able to provide funding for five (5) organisations focused on improving children’s welfare. Thanks to the kindness and generosity of Malaysian motorists, these organisations were able to provide additional educational programmes, renovate facilities, and upgrade office equipment.

“This year, Shell wishes to continue the journey of empowering children to build a better future by giving them a chance to discover their talents and seize opportunities to reach their full potential. Based on the number of lives we’ve impacted last year, we are continuing our efforts and look to Malaysians to fuel up as they make their journeys home. Together with our partners and customers, we hope to make it bigger and better this year,” said Datuk Azman Ismail, Managing Director of Shell Malaysia Trading Sdn. Bhd. and Shell Timur Sdn. Bhd.


2016 is also a milestone year for Shell as it celebrates its 125th anniversary in Malaysia. This charity drive will kick the anniversary celebrations into high gear. Sharing the inspiration behind this, Datuk Azman explained, “Shell has been in Malaysia for 125 years, impacting lives and growing with the nation. We’ve journeyed with Malaysia and Malaysians. We believe in inspiring continuous progress and providing opportunities for a better tomorrow. What better way to celebrate this landmark year than giving back to our community!”

This year, with the support of customers and partners, Shell will raise funds to be distributed to six (6) selected charitable organisations: Persatuan Dyslexia Malaysia, Pusat Harian Kanak-Kanak Spastik Bandar Ipoh, Persatuan Penjagaan Kanak-Kanak Terencat Akal Johor Bahru, Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kelantan (Rumah Putera Dan Puteri Harapan), Seri Mengasih Centre Sabah and Lembaga Kebajikan Anak-Anak Yatim Sarawak.

“Each contribution can make a difference and together we are able to amplify that. The simple act of filling up your tank could translate to blessings to underprivileged children in need and we hope this also inspires you to share this charity drive with your family and friends,” Datuk Azman also said.

Furthermore, with the goal of raising donations beyond the simple act of fueling up, this year’s charity drive gives BonusLink members an option to convert their points to donations. For every 100 points, BonusLink members can contribute an amount of 1 ringgit (RM1.00) to further help in raising funds for the organisations.

Shell’s Raya Charity Campaign 2016 that just got kicked off today from Shell Station R&R USJ, Subang Jaya, Elite Highway 




For more details, please visit www.shell.com.my/125csr.



Happy ibu bila anak dah sihat. Kalau boleh tak nak anak² jatuh sakit lagi. Biar ibu yang sakit. Tapi jangan anak. Sakit ni ibarat musuh...


Happy ibu bila anak dah sihat. Kalau boleh tak nak anak² jatuh sakit lagi. Biar ibu yang sakit. Tapi jangan anak. Sakit ni ibarat musuh ketat bagi seorang ibu. Tapi siapa kita nak menidakkan penyakit tu datang kan. Semuanya dari DIA. Apa yang seorang ibu boleh buat, tingkatkan immune system anak supaya anak kebal dari sebarang jangkitan penyakit. Erkkkk… panjang plak mukadimahnya. 

Ni nak share. Si dobot Iman Harraz dah sihat. Ahad malam masuk hospital. Tengah hari khamis dah kluar hospital. Penginapan 5 hari 4 malam kami anak beranak kat situ. Sian Harraz. Tak habis² dengan dugaan. Dari lahir sampai lah sekarang. Naik turun klinik dalam pantang. Naik turun hospital. Asyik kena cucuk. Baru nak masuk 4 bulan dah 2 kali masuk hospital. Nak kena mandi Bunga awak ni harraz. 

Saat yang paling aku tak tahan, bila kena buat fisio. Tepuk² belakang badan dan dada. Pastu kena suction. Perghhhh… Memang aku tak tengok. Tak sanggup nak hadap. Luluh rasa hati. Baby kan…. Mana pandai buang kahak. Sampai tahap aku rasa macam nak jolok jer tekak si harraz ni nak bagi dia muntah. Rasa jerrrr… tapi tak buat pon…haha…Sampai kau rasa geram tiap kali anak batuk. Siap marah² batuk ngan kahak… ‘eeeiiii…jahat betul lah batuk ngan kahak ni’… Macam lah batuk ngan kahak tu ada perasaan….ppffttt…

Elok jer dok diam kena neb. Siap nak pegang lagi benda tu ☺

Kahak banyak dah terkumpul kat paru² kanan. Yang paling merisaukan, doctor cakap darah harraz dah kena jangkitan kuman. Risau giler. Tapi doctor tak cakap tahap keseriusan nya macam mana. Just on antibiotic, nebulizer dengan fisio. Baik jer harraz masa kena neb. Dok diam jer. Lega rasanya kot. 
Alhamdulillah… Sepanjang duduk spital harraz tak demam. Cuma batuk tu yang teruk. 

Terima Kasih kawan² ibu doakan Harraz.

Terima Kasih tak terhingga buat kawan² semua atas kiriman doa untuk Iman Harraz cepat sembuh. Rasa nak peluk sorang² nak ucapkan terima kasih. Hanya allah yang dapat membalasnya. Terima kasih jugak buat suami ngan anak² yang setia berulang alik bukak puasa dan sahur sama² kat hospital. Sesungguhnya bukak puasa dan sahur kat hospital sangatlah tak best…huhuhu… Doakan Iman Harraz terus diberi kesihatan yang baik. Next follow up lepas raya ni. Hope everything ok.

Note: Musim orang sakit. Hospital kat Bangi (An-Nur & Az-Zahrah) penuh. Aku siap call dulu KPJ Kajang tanya ada katil kosong ker tak. 




Groupon today launched a deal collection made up of Kuala Lumpur experiences hand-picked by Malaysian celebrity, Nora Danish. Available...


Groupon today launched a deal collection made up of Kuala Lumpur experiences hand-picked by Malaysian celebrity, Nora Danish. Available for one month, “My KL by Nora Danish” features exciting deals on Nora’s top things to see, eat, and do in the city she calls home.

"From my old favourites to the new hot spots in town, these are the places that make this city My KL," said Nora Danish. "There’s an abundance of things to see and do in KL and I’m just excited to be able to share my top picks with everyone and maybe they'll discover a new cafe or experience for themselves".

As a self-professed foodie and fun-seeker, some of Nora’s favourite KL spots include:
  
Starbucks® - the well-known coffeehouse chain has multiple outlets including drive thru concept, offering the world’s finest coffee while enriching Malaysian lives one cup at a time.

Krispy Kreme - the perfect accompaniment to any beverage and famous for their signature Original Glazed® doughnut.

Reborn - award winning Foot Reflexology and Tui Na massage chain, Reborn is one of the largest massage groups in Malaysia expanding its services to include Thai massage.  
     
La Juiceria – providing a daily dose of vitamins through vegetables and fruits, handcrafted and cold-pressed daily, La Juiceria specialises in detox juice cleanse packages, bottled cold pressed juices, acai smoothie bowls and immunity-boosting PowerShots.

Jurlique - with a belief in the power of nature, the South Australian natural skincare brand creates a pure and effective range of skincare to inspire people to wellbeing through a connection to nature.
  
“Working together with Nora for this exclusive partnership, our aim has been to offer a great selection of deals that will appeal to all Malaysians and give unique insight into Nora’s personal favourite KL spots,” said Giacomo Ficari, Country Manager at Groupon Malaysia. “We’re excited to welcome new additions to the Groupon family who bring a wonderful reflection of the diversity and culture this city has to offer and we’re confident everyone will find something new to try and love.” 

Groupon’s dedicated “My KL by Nora Danish” shop has seen an increase of more than 70% in new brands on board so far, as well as all-time local favourites with great value offerings to Malaysians. My KL will be an ongoing campaign for an entire month, ending on the 15th of July 2016.
  
Check out the exciting deals at Groupon’s ‘My KL’ shop and tell us some of your favourite places in this city you call home with #MyKLbyNora.

Di duga lagi. Dugaan dibulan ramadhan. #ImanHarraz admitted due to Brochopneumonia. Luluh lagi hati ibu. Apa yg ibu tak buat? Gi klinik da...



Di duga lagi. Dugaan dibulan ramadhan. #ImanHarraz admitted due to Brochopneumonia. Luluh lagi hati ibu. Apa yg ibu tak buat? Gi klinik dah. Garlic sock sudah. Steam garlic & habatusauda pon sudah 💊💊

Vitamin apa yg ibu tak makan? VCO, b-complex, vitalea, omega, kurma... Suma nak bagi susu ibu bertambah khasiat. Siapa kita untuk menidakkan apa yg dah tertulis olehNYA. DIA tau ibu kuat untuk hadapi dugaan lagi. Bertabahlah duhai hati 😪😪

Ibu mana yang sanggup tengok anaknya sakit. Kena cucuk. Kena sedut kahak. Merengek2... Menangis sampai kau pon tumpang nangis sama. Tidur malam terganggu dek kerana batuk tak henti2. Andailah sakit tu boleh berpindah milik. Biarlah ibu jadi galang gantinya. Biarlah ibu yang sakit. Sebab ibu masih kuat untuk menahan kesakitan.

Dah macam2 dugaan awak tanggung iman harraz. Dari lahir sampailah usia 3 bulan ni. Siapa yang tak nak anak membesar dengan sihat kan. Tapi ibu tau awak kuat. Mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Bersangka baik padaNYA.

Mohon doa kalian semua untuk #ImanHarraz cepat sembuh. Mana tahu ada diantara doa2 kalian yg di angkat olehNYA selain doa dari ibu sendiri 🙏🙏

syafakallah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba’dahu saqaman

"semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya”... Aamiin...

Note: Dah masuk hari ketiga dok spital. Spital pon byk yg penuh.

posted from Bloggeroid

Bayi dan kembung perut tak kan terpisah. Asal nangis jer, mesti perut bayi kembung lah nih kan. Asal Kembung perut jer mesti bayi akan nang...

Bayi dan kembung perut tak kan terpisah. Asal nangis jer, mesti perut bayi kembung lah nih kan. Asal Kembung perut jer mesti bayi akan nangis kan…erkkkk….hehehehe… Apa yang menyebabkan bayi mengalami masalah kembung perut ni?


Biasanya masalah kembung perut atau dalam Bahasa matsaleh dipanggil ‘Colic’ ni berpunca dari penyusuan yang tidak betul, penghadaman susu yang kurang sesuai dan mengakibatkan banyak gas terkumpul di dalam perut atau kerana kerap menangis. Ibu menyusu macam saya ni, pemakanan mungkin juga factor yang boleh menjadikan masalah kembung perut pada bayi. Sebab tu ibu menyusu kena jaga pemakanan. Kena alert dengan apa yang dimakan. Kalau salah makan memang tak tidur malam lah dibuatnya sebab bayi kena kembung perut.

Bila bayi kena kembung perut ni, penyelesaiannya ialah sapu minyak lah kan. Tapi kan, tak semua minyak angin sesuai untuk kulit bayi. Ketidaksuaian tu boleh menyebabkan kulit bayi jadi merah². Tu maknanya tak sesuai lah dengan kulit bayi kita disebabkan kandungan bahan kimia didalam minyak tersebut. Kulit bayi kan sensitive.


Haaaaaa…. Ni saya nak share dengan uolls minyak yang boleh melegakan masalah kembung perut bayi. Minyak BeBe Anugerah namanya. Apa istimewanya minyak BeBe Anugerah ni?


Sudah semestinya bahan² yang terkandung pada minyak BeBe Anugerah yang terdiri dari bahan² semulajadi. Minyak Bebe Anugerah kaya dengan khasiat minyak kayu putih, lengkuas, serai, pudina dan limau purut yang sering digunakan secara tradisional untuk mengelakkan kembung perut pada bayi. Menarik kan.

Bukan itu saja tau, minyak BeBe Anugerah ini juga dapat membantu menghangatkan tubuh bayi, melembab dan melembutkan kulit bayi dan juga menghindari bayi daripada kesejukan, kembung perut, angin pasang dan sawan angin

Berdasarkan pengalaman sendiri menggunakannya, minyak BeBe Anugerah ni tersangatlah wangi. Bau nya pon tersangat lah soft. Memang sesuai untuk kulit bayi sebab ianya tidak terlalu panas. Tak macam sesetengh minyak angin lain yang baunya agak kuat dan panas.  


Lepas mandikan harraz, saya sapukan minyak pada bahagian tubuh dia. Sambil letak minyak BeBe Anugerah ni, buat lah urutan sket kat badan harraz terutama bahagian dada, perut, pinggang, punggung dan juga tapak kaki. Kekadang terkentut kentut dibuatnya. Banyak angin dalam badan kau yer nak…hehehe… Lepas tu memang nyenyak lah tidonya.


Apa lagi. Jom lah bertukar kepada minyak BeBe Anugarah ni. Minyak Bebe Anugerah kini menjadi pilihan para ibu untuk bayi yang baru lahir hinggalah kepada anak-anak kecil yang berumur 3-4 tahun. Tak mahal pon. Hanya RM15.00 untuk isian 50ML.

Untuk bakal² ibu yang sedang mencari minyak angin untuk bayi anda. Tak payah pening² kepala nak memikir.  Beli jer minyak BeBe Anugarah nih. Kalau masih ragu², boleh baca banyak testimoni pengguna minyak Babe Anugerah [DISINI]. Untuk maklumat lanjut mengenai lain² produk Anugerah, boleh terjah:


Alamat:

ANUGERAH INTERNATIONAL SDN. BHD. (971560-V)
P.O Box 7319, Persiaran Dato Menteri

40000 Shah Alam, Selangor

Tel: +603 4143 0441
Hari Operasi: Isnin - Jumaat

Waktu Operasi: 9.00AM - 6.00PM


Nickelodeon datang lagi dengan melancarkan dua games apps yang baru. Bolehlah download untuk anak² main weekend nanti. Games apa? Meh baca n...

Nickelodeon datang lagi dengan melancarkan dua games apps yang baru. Bolehlah download untuk anak² main weekend nanti. Games apa? Meh baca nih:


Nickelodeon is taking action-packed adventure to a whole new level with the global launch of its new PAW Patrol Pups Take Flight app. The kids and family entertainment brand has also teamed up with video game company Ludia to bring the all-new Teenage Mutant Ninja Turtles: Legends app to fans worldwide (except in Japan and China). Fans can now download both apps from the Apple App Store and Google Play Store.


Teenage Mutant Ninja Turtles: Legends is a fast-paced collectible card-style game where players can collect over 30 character and enemy cards from the Nickelodeon TV series, and the Paramount Pictures and Nickelodeon Movies Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows universe to unleash new moves, explore different environments, and play as new characters in order to defeat The Kraang and save Earth. Teenage Mutant Ninja Turtles: Legends has endless gameplay, with updates continuously being added.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Legends

The app can be downloaded for free from the Apple App Store and the Google Play Store.

It features:

ORIGINAL NINJAS: Explore the Nickelodeon Teenage Mutant Ninja Turtles universe with an all new original story. Battle your way through seven chapters and over 70 stages to take on the baddest of bosses – Shredder, The Kraang and more!
RESPECT THE SHELL: For a limited time, play and experience an all new chapter based on the Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows film. When their recon mission goes awry, the Turtles must take on the Foot Clan and bad boys Bebop and Rocksteady.
TURTLE POWER: Help Leonardo as he takes on The Kraang army to save his brothers and fellow mutants. Play alongside Leonardo in a 5 on 5 battle with your favourite Teenage Mutant Ninja Turtles characters.
MUTANT MAYHEM: Collect and level up over 30 Teenage Mutant Ninja Turtles characters! Train them to learn their super sweet moves and build your Turtle-rrific team. Don’t forget to pack your freezer for Ice Cream Kitty.
SHRED ALERT: For the very first time, fight The Kraang as a Ninja Turtle friend... or FOE! Collect and play as Tiger Claw, Rocksteady, Bebop, and more. Create strategic teams and take on The Kraang.
FOOD FIGHT: Collect daily prizes and card packs to enhance your team!
WE RUN THIS TOWN: Fight against The Kraang in the Ninja Turtles’ favorite locations from the TV show, including Dimension X, the sewers and the classic New York City rooftops.

For more information, visit www.facebook.com/TMNTLegends.
                                                                                                     
Teenage Mutant Ninja Turtles airs on Nickelodeon on weekdays at 2.55pm (MY) and on weekends at 5.45pm (MY).

In the PAW Patrol Pups Take Flight app, based on the television series, preschoolers around the world can now go on all-new aerial adventures with their favourite PAW Patrol pups. PAW Patrol Pups Take Flight is a curriculum-driven preschool app (which was launched in the U.S. and Australia in March 2016) that helps prepare preschoolers for kindergarten by fostering important math skills through shape recognition, number recognition and counting/enumeration.


PAW Patrol Pups Take Flight

PAW Patrol Pups Take Flight is the third PAW Patrol app, following the popular PAW Patrol Pups to the Rescue, featured as one of the Best New Apps on the App Store homepage, and PAW Patrol Rescue Run, ranked #1 in Kids and Education category. Users and their pups - Chase, Marshall, Skye, Rubble, Rocky and Zuma - will take to the skies in the brand new Air Patroller vehicle to earn treats and badges, while avoiding obstacles and locating special objects.

The app features three exciting locations: Snowy Mountain, The Rocky Canyon and Volcano Island. It is available in English, Russian, German, Dutch, French, Italian, Portuguese and Spanish. The app can be downloaded from the Apple App Store(S$4.48) and Google Play Store (S$5.49).

PAW Patrol is a hit CG-animated series starring a pack of heroic rescue pups – Chase, Marshall, Rocky, Rubble, Zuma and Skye – who are led by a tech-savvy 10-year-old boy named Ryder. Together they work hard to show the people of Adventure Bay that “no job is too big, no pup is too small!” In partnership with Spin Master Entertainment, the series features a curriculum that focuses on citizenship, social skills and problem-solving.

The show airs on Nickelodeon on 10am (MY). PAW Patrol also airs on Nick Jr on weekdays at and 8.10am, 11am and 1.30pm (HK/MY/PH/SG) and on weekends at 8.10am, 11am and 2.40pm (HK/MY/PH/SG).

Kalau nak tau maklumat lanjut mengenai NICKELODEON ASIA, boleh visit [www.nick-asia.com]


Wahai penggemar² coklat atau hantu² coklat diluar sana. Nak cari coklat sedap dengan harga murah? Ni haaaa.... Beryl's tengah buat...


Wahai penggemar² coklat atau hantu² coklat diluar sana. Nak cari coklat sedap dengan harga murah? Ni haaaa.... Beryl's tengah buat jualan coklat. Pergi lah serbu. Kalau tak nak hidang kuih, boleh hidang coklat dipagi raya nanti. Tapi ni suma coklat ready to eat yerp. Coklat compound tak jual. Lokasi kejadian:

No. 2, Jalan Raya 7/1
Kawasan Perindustrian Seri Kembangan 
43300 Seri Kembangan

Operation Hour: 

Mon - Fri: 8.30 am - 5.30 pm
Sat & Sun: 8.30 am - 5.00 pm

Chocolate Shop
Jalan 9/1, Taman IKS
43650 Bandar Baru Bangi

Operation Hour: Mon - Fri: 8.00 am - 5.30 pm

Sumber [SINI]

Tu dia... Macam² ada. Rambang mata kalau gi sini nih. Tapi coklat Beryl's memang sedap. Memang feveret aku nih. Kalau makan tak boleh tunjuk kat anak². Bagi sorang sebijik cukup. Bebudak tak boleh makan coklat bebanyak kan...hehehe....

Note: Mengantuknyaaaa....



Bersempena dengan bulan Jun 2016 yang merupakan  ulang tahun perkahwinan ke-4 mummy,  bulan Ramadhan Al Mubarak ,  dan kelahiran pute...

Bersempena dengan bulan Jun 2016 yang merupakan ulang tahun perkahwinan ke-4 mummy, bulan Ramadhan Al Mubarak,  dan kelahiran putera sulung mummy, Dzal Aidi Fiqry yang kedua tahun. Mummy berbesar hati untuk menjayakan satu Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin khas untuk pembaca blog mummy www.azlindaalin.com . Mummy tak buat syarat berat untuk Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin. 



GIVEAWAY RAMADHAN 2016 BERSAMA AZLINDA ALIN 



Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin


Salam Ramadan ke 9. Kejap jer dah 9 hari kita berpuasa kan. *ayat cliche sangat kau kan...hahaha... Masih setia bangun sahur ker? Ker perna...

Salam Ramadan ke 9. Kejap jer dah 9 hari kita berpuasa kan. *ayat cliche sangat kau kan...hahaha... Masih setia bangun sahur ker? Ker pernah terlajak sahur. Aku buat masa ni masih setia bangun sahur. Tak pernah terlajak lagi. Maklumlah... ada alarm clock baru yang tolong kerjutkan. Bersaing² ngan alarm clock kat HP. Tengok sapa dulu yang bernyanyi²...ekekeke...


Ni lah alarm clock nya. Bley kata hari² bangun. Nak sahur jugak gamaknya. Kalau bangun aku dah siap prepare untuk sahur tak per gak. Ni kekadang aku terbangun dia pon bangun jugak ko. Kelam kabut dibuatnya sebab nak kena susukan dia....Haishhhhh...

Jangan tak tau. Berderet² alarm clock aku set kat HP. Start dari pukul 4.00 pagi. Tak nak terlepas sahur punya pasal. Korang pon berderet gak kan. Ni dah bertambah lagi alarm clock aku. Alarm clock tak bunyi lagi dia dah bunyi dah.

Pagi tadi boleh plak si harraz ni bangun pukul 3 pagi. Awal sangat nak hoiii awak kejut ibu bangun sahur. Berjaga sampai lah pukul 5.20 pagi ni. Menyusu kejap pastu dah tak nak. Soh tido pon tak nak. Main lah kau sorang². Multi tasking aku sahur pagi tadi. Sambil makan sambil kaki henjut rocker. Baru lah anak soleh ni tido. Merengek sket dia pagi ni. 

Di sebabkan kemengantukan yang amat sangat bangun pukul 3 pagi, curi lah masa sket tido dalam 15 minit. Selalunya lepas sahur aku tak suka tido balik. Sebab kalau bangun dari tido lepas sahur tu ngantuk dia lagi lain macam. Rasa malas nak bangun gi kerja pon ada. Ni dah berpuluh kali menguap dah. 

Korang bangun sahur pukul berapa? Tido balik tak lepas sahur tu ☺☺

Note: Balik awal pukul 4.30 pm pon jalan sesak jugak. Stress jer rasa.


Wahhhh… Kemahen panjang tajuk tu yerp. Nak bagi tajuk tu gempak sket untuk orang teruja nak baca gittew. Ni nak citer pasal yogurt. Pernah ...

Wahhhh… Kemahen panjang tajuk tu yerp. Nak bagi tajuk tu gempak sket untuk orang teruja nak baca gittew. Ni nak citer pasal yogurt. Pernah tak korang buka puasa makan yogurt? Aku mengaku yang aku tak pernah buka puasa makan yogurt. Rasa macam pelik plak nak bukak puasa makan yogurt kan. Tapi jangan nak pelik sangat lah. Sebenarnya banyak kebaikan bila kita berbuka puasa dengan yogurt ni.


Pernah dengar frozen yogurt llaoao tak? Berasal dari Sepanyol, llaollao (disebut yao-yao) adalah jenama yogurt sejuk beku nombor satu di Eropah dan Asia. Sejak kedai pertamanya dibuka di Sepanyol pada tahun 2009. Yogurt merupakan makanan pilihan orang ramai untuk berbuka puasa, kerana ia begitu berkhasiat dan senang dihadam.


Jom kita redeem voucher ini. Berbuka puasa dengan yogurt anak beranak semalam.  Selepas sehari suntuk berpuasa, ia adalah penting untuk mengambil makanan yang sesuai, bukan sahaja untuk menambah tenaga tetapi juga untuk mengelakkan senak atau ketakcernaan. Langgar pantang lah aku semalam melantak yogurt ni. Sebab sedap tak hingat.

Ini ada 7 sebab kenapa perlu berbuka puasa dengan yogurt sejuk beku dari llaollao:

1. Yogurt penuh dengan probiotik

Lactobacillus dan streptococcus adalah bakteria yang membantu sistem pencernaan kita. Setelah berpuasa lebih 12 jam, badan kita perlu menyesuaikan dirinya untuk pengambilan makanan yang pertama, dan kehadiran probiotik membantu pencernaan. Ini telah dibuktikan oleh [penyelidik-penyelidik di Women's and Children Hospital di Adelaide, Australia]

2. Bermula secara ringan

Yogurt adalah amat sesuai untuk berbuka puasa kerana ia ringan dan senang dihadam. Berbukalah dengan secawan yogurt, dan menunaikan Solat Mahgrib dahulu sebelum menjamu selera penuh. Jangan bimbang, kurma kambing dan rending daging tidak akan kemana-mana.

3. Untuk nafas yang segar

Selepas sehari suntuk berpuasa, tidak hairanlah nafas kita akan berbau. Jangan khuatir, kerana yogurt dapat membantu anda. Penyelidikan yang telah dibentangkan di [International Association for Dental Research, Baltimore] telah membuktikan bahawa yogurt dapat membantu mengatasi masalah nafas berbau.

4. Penuh dengan khasiat

Yogurt sejuk beku llaollao mengandungi kandungan protein dan kalsium yang tinggi, manakala kandungan gula dan kalori adalah rendah. Diperbuat daripada susu skim hanya sebelum ia dihidangkan, satu tab yogurt llaollao mengandungi 46% daripada jumlah kalsium harian yang disyorkan. Walaupun llaollao adalah rendah lemak, rendah kalori dan tanpa gluten, kemewahan rasa yogurt yang berkrim tidak terjejas.

5. Tambah buah-buahan segar untuk gizi yang seimbang

Di llaollao, buah-buahan segar dijadikan topping untuk meningkatkan nikmat rasa yogurt sejuk beku serta menjadikannya hidangan yang seimbang.

6. Topping dan sos dari Eropah akan merangsang anda

Selain buah-buahan segar, llaollao menawarkan beraneka jenis topping seperti sos dan topping Crunches rangup seperti bijirin, bijian berkaramel, muesli dan kacang. Selain itu, llaollao juga boleh dihidangkan dengan kegemaran klasik seperti KitKat® dan OREO®.

7. Dan akhir sekali, rasa llaollao yang lazat! 

Tidak hairanlah kerana llaollao merupakan jenama yogurt sejuk beku nombor satu di Eropah dan Asia. 


Yogurt tersedap. Nampak tak kebaikan nya bila kita berbuka puasa dengan yogurt. Memang tersedap sangat frozen yogurt llaollao nih. Puas makan sebab cup besar. Dipadankan dengan pelbagai topping, setiap sajian llaollao pastinya akan membangkitkan selera anda. Anda boleh memilih untuk menambah:


Topping Crunches: Topping Crunches kami kaya dengan zat-zat penting seperti vitamin, mineral dan serat. Pilihlah daripada bijirin, brittle, bijian berkaramel, muesli, biskut, kacang dan juga pilihan klasik seperti KitKat®, dan OREO®.

Buah-buahan: Di llaollao, kami hanya menggunakan buah-buahan segar bermusim untuk memastikan kesegaran maksimum. Malah buah-buahan itu juga baru dipotong untuk memastikan semua kebaikannya tidak hilang. Kaya dengan serat dan vitamin, buah-buahan juga merupakan ejen pemulihan dan anti-oksidan untuk membantu anda melalui gaya hidup yang padat.

Sos: Kami mempunyai pelbagai jenis sos – mangga, coklat, strawberi, dulce de leche – untuk menyuntik rasa eksotik kepada yogurt llaollao

Nak tau tak? llaollao telah melancarkan kempen Wellnessday dengan menawarkan diskaun sehingga 33% pada hari Rabu untuk cawan yang kedua. Untuk melayakkan diri, anda perlu meneka tiga emoji buah-buahan dengan betul.


Langkah pertama: Paparkan 3 emoji buah-buahan di Facebook anda sebelum ke kedai llaollao. 

Langkah kedua: Tunjukkan pilihan 3 emoji buah-buahan anda kepada krew llaollao. Jika anda meneka ketiga-tiga emoji dengan betul, anda layak mendapat diskaun 33% untuk belian cawan yang kedua. Jika anda meneka dua emoji dengan betul, anda layak mendapat diskaun 22%, manakala jika hanya mendapat satu emoji, anda masih mendapat diskaun 11%.

Tips: Untuk meningkatkan peluang anda, layarilah Facebook llaollao Malaysia pada hari Selasa kerana emoji pertama akan ditunjukkan di sana. Ini bermakna anda hanya perlu meneka dua lagi emoji!

Cepat dapatkan frozen yogurt llaollao dicawangan berhampiran anda sekarang. Memang tak rugi beli. llaollao boleh didapati di sekitar Lembah Kelang, termasuk Pavilion, Mid Valley, One Utama, Sunway Pyramid, AEON Shah Alam dan Shell Taman Connaught. Di Pulau Pinang, llaollao terletak di Gurney Plaza. Khabarnya satu lagi kedai akan dibuka di Johor Bahru dalam masa terdekat. Unutk maklumat lanjut, boleh terjah:

Website: llaolao

Note: Sambil taip sambil telan ailio. Terbayang kesedapan llaollao ni. Korang mesti cuba ☺



Sebelum saya rancak menaip, meh nak share dulu salah silah Asian Fusion Café ni. Untuk pengetahuan semua, Asian Fusion Café dulu di kena...


Sebelum saya rancak menaip, meh nak share dulu salah silah Asian Fusion Café ni. Untuk pengetahuan semua, Asian Fusion Café dulu di kenali sebagai Viet-Thai Canteen yang menawarkan makanan Vietnam dan juga Thai Fusion. Boleh baca food review saya di Viet-Thai Canteen di [SINI]. Sejak Ramadhan 2015, Viet-Thai Canteen telah mengalami plbagai perubahan yang besar. Antaranya ialan perubahan management team dah pembaharuan menu. 

Dengan perubahan yang besar ni, nama Viet-Thai Canteen telah ditukar kepada Asian Fusion Café. Bukan nama kedai jer baru. Menu² yang disediakan juga baru. Selain menawarkan makanan Vietnam dan Thai Fusion yang sedia ada, ia juga menghidangkan makanan fusion Western, Jepun dan Korea. Wowwww… Menarik sangat kan. Tapi ada yang lagi menarik.



Buat pembaca² blog SuperMOM With SuperKIDS, anda diberi kod diskaun sempena Ramadhan 2016 untuk menikmati hidangan berbuka puasa di Asian Fusion Café ni. Penjimatan sebanyak 40% atas pembelian set menu perayaan dengan menggunakan kod “RMD2016” yang bermula dari 6hb June sehingga 16 Julai 2016.

Apalagi... Jom serbu Asian Fusion Cafe untuk berbuka puasa ni. Bawak family sekali. Tak rugi berbuka puasa di sini sebab makanan nya sedap². Ni addressnya:

Asian Fusion Café
No. 6, Block E, Jalan GC 4 
Glomac Cyberjaya, 
Cyber 12, Cyberjaya
Tel: 03-8322 6986
Open: 9.30 am - 9.30 pm



Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺ Agak mencabar juga berpuasa dan dalam masa yang sama...

Masih mencari² menu terbaik untuk ibu menyusu?? Baca entry ni sampai habis ☺☺


Agak mencabar juga berpuasa dan dalam masa yang sama kita menyusukan anak. Bley gigil badan dibuatnya. Sebab tu lah pentingnya sahur yerp ibu² menyusu di luar sana. Jangan skip sahur. Pastikan menu² untuk sahur tu dari sumber makanan yang boleh maintain kan production susu.  

Untuk rujukan diri sendiri dan juga rujukan ibu² baru yang menyusukan anak, kita up balik [entry 3 tahun lepas]. Ini antara menu sahur terbaik untuk amalan ibu menyusu di bulan puasa.

KURMA



Seperti dalam Hadith "Sebaik² makanan untuk sahur adalah tamar/kurma "

BUAH-BUAHAN




Sediakan pada sebelah malam untuk menjimatkan masa

GREEN SMOOTHIE/JUS



Makanan yang berwarna hijau akan menambah kandungan lemak di dalam susu badan dan akan memberi kita lebih TENAGA. Blend bayam, straawberry, flax seed, vanila yogurt, fresh milk pada sebelah malam dan hidangkan di waktu sahur.

Boleh juga buat jus kurma. Cuma perlu buah kurma dan fresh milk...sedap.

TELUR REBUS



Kaya dengan protein dan Omega 3. Boleh ambil telur rebus atau separuh masak semasa sahur, jangan digoreng sebab goreng akan rosakkan telur kuning dan menyebabkan telur kuning jadi transfat yang bahaya. 

OAT



Dapat memberi tenaga yang lebih lama. Bagi yang biasa amalkan oats untuk sarapan, makanlah organic rolled oats dengan susu kambing.

LENTIL SOUP (SUP KACANG DHAL)


Menambah susu badan

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)



Memberi rasa kenyang lebih lama dan betenaga lebih lama

AIR



Elakkan dari minum air dengan banyak sewaktu sahur tetapi kerapkan pengambilan air selepas Maghrib sepanjang malam. Ni ada tips minum air untuk cukup kan 8 gelas sehari.

  1. 1 gelas selepas bangun sahur
  2. 1 gelas sebelum makan sahur
  3. 1 gelas selepas sahur
  4. 1 gelas sebelum berbuka
  5. 1 gelas selepas berbuka
  6. 1 gelas sebelum terawikh
  7. 1 gelas selepas terawikd
  8. 1 gelas sebelum tidur
Note: Tengok gambar kurma teringat kurma kat umah yang nak habis. Kena beli ni.


Dah petang baru nak update ko. Orang dah nak balik masak untuk buka posa pon. Pepetang baru datang idea nak menulis. Tengok gambar terus laj...

Dah petang baru nak update ko. Orang dah nak balik masak untuk buka posa pon. Pepetang baru datang idea nak menulis. Tengok gambar terus laju jari ni menari² dipapan kekunci. Daripada tak der entry, kisah sarung tangan pon bley jadi bahan cerita gak kan...ekekeke...Ok... Kisahnya:


Sarung tangan sapa lah yang tertinggal ni erk. Comel jer nengok. Ni gara² si hemak lupa nak letak sarung tangan si anak dalam bag, Bag dah selamat letak kat kereta. Maka si hemak pon simpanlah sarung tangan ni dalam poket seluar. Dah sampai ofis tetiba rasa apsal lah poket seluar aku ni kembung semacam. Hurmmmmm... sarung tangan si Harraz rupanya.

Dah dok ingatkan dalam kepala dah ni nak letak sarung tangan dalam bag...haaishhhh...lupa jugak. Dah lah pagi ni anak soleh tu pakai sarung tangan sebelah jer. Sebab sempat potong kuku sebelah tangan dan lagi sebelah tak sempat nak potong. Tunggu anak tido dengan hemak dia sekali tumpang tido....ppffttt...

Nasib lah anak. Jangan muka calar balar sudah lah. Kuku cepat sangat panjang. Memang aku tak suka pakaikan sarung tangan kat Harraz. Melainkan kalau kuku dia panjang dan aku tak sempat nak potong. Nak ajar stimulation gittew kan. Skang kalau pakaikan sarung tangan dia asyik dok hisap lah sarung tangan tu sampai basah. 

Sarung tangan bila dah basah memang berbau lah. Masam bau tangan tu. Tapi bau tangan yang masam tu sedap plak bila di cium²...hahahaha... Korang pon sama kan. 


Budak banyak akal. Suka nau buat mata juling cenggitu. Semalam follow up check-up. Ada sedikit kerisauan. Smoga doa aku di bulan yang mulia ini di perkenankan olehNYA. 21 June ni ada follow up lagi. Hope everything back to normal. 

Note: Alhamdulillah... masuk 2 hari berpuasa aku masih dapat bertahan lagi. Production susu pon meriah seperti biasa. Mind setting dan makanan yang betul adalan sangat penting untuk ibu menyusu dibulan puasa nih.




Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa buat umat muslimin dan muslimat semua. Marilah kita memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadra...


Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa buat umat muslimin dan muslimat semua. Marilah kita memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana dengan keizinanNya, kita diberi kesempatan bertemu semula dengan bulan Ramadhan Al-Mubarak pada tahun ni. 

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selamat menjalani ibadah puasa dan marilah kita bersama-sama menghayati dan memanfaatkan kehadiran bulan yang penuh barakah ini dengan sebaik mungkin. Semoga ibadah kita bukan hanya dibulan ramadhan sahaja, tapi dibulan² yang setersunya.

Note: Ulang ayat entry yang lepas² jer. Malas nak mengarang ayat...hahaha...



Tau dah. Korang memang suka cari resipi mudah. Pastu screen shoot save dalam handphone bagi penuh gallery tu sampai hang tipon. Tapi tak ta...

Tau dah. Korang memang suka cari resipi mudah. Pastu screen shoot save dalam handphone bagi penuh gallery tu sampai hang tipon. Tapi tak tau bila nak membuatnya. Aku lah salah sorang dari orang yang macam tu. Siapa yang tak suka resipi simple lagi senang kan. Hobi gamaknya SS resipi. Tapi untuk resipi Japanese Cotton Cheesecake ni uolls kena buat sebab rugi kalau beli. Sepotong jer dah berapa hinggit. Penggila cheese macam aku ni mana cukup sepotong. Jadinya baik buat sendiri.


Dah lama mengidam nak buat. Sejak mengandung lagi. Tapi tak sempat nak buat sebab dah meletup dulu. Hazab nunggu bila lah nak habis pantang nih sebab semangat nak buat Japanese Cotton Cheesecake ni membuak² dibuatnya. Dah... tak nak melalut panjang². Meh salin resipi ni. 

BAHAN-BAHAN
  • 6 biji telur gred B. Tak der gred B apa² gred pon boleh. Janji Telur ayam
  • 3 - 4 slice keju cheesedale. Tak der jenama cheesedale jenama apa² pon boleh (Kalau tak der boleh ganti dengan cream cheese Tartura/Philadelphia 1 cawan) *
  • 1/2 cawan fresh milk. Kalau tak der boleh ganti dengan Susu cair. Jangan letak susu ibu plak...ngeeee... *
  • 1 1/4 cawan gula halus. Kalau tak suka manis, letak satu cawan jer.
  • 2 sudu besar butter atau majerin *
  • 1 cawan tepung gandum. Tak kiralah jenama apa asalkan dah namanya tepung
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Sedikit asen vanila
  • Sedikit garam halus
  • 1 sudu kecil cream of tartar. Kalau tak der boleh ganti dengan 1 sudu kecil cuka masakan
CARA MEMBUATNYA


1)  Cairkan dulu 1/2 cawan fresh milk, 2sb butter dan 3-4 slice keju, Carik² kan jer keju tu. Nak masuk sekeping terus pon poleh. Nak lebihkan cheese pon ikut suka hati korang lah. Buat kaedah double boil. Sila google kalau tak tahu macam mana kaedah double boil yerp. Masukkan suma bahan² tadi dalam periuk dan kacau sampai semua cair dengan sempurna. Dah selesai, tutup api dan biarkan dia suam.

2) Asingkan kuning dan putih telur. Yang putih telur tu letak terus dalam bowl mixer.

3) Letak esen vanila sket dalam kuning telur dan kacau sebati. Nak kacau pakai spatula atau senduk pon boleh. Tapi jangan kau kacau pakai tangan plak. 

4) Ayah tepung gandum, baking powder, tepung jagung dan sedikit garam halus. Bukan garam kasar yerp.

5) Masukkan bahan double boil yang dah suam tadi ke dalam bekas kuning telur. Masukkan sikit² dan kacau sebati

6) Dah sebati masukkan pulak tepung yang di ayak tadi dan kacau sebati lagi. Berapa banyak perkataan sebati daa...

7) Putih telur tadi mix sampai jadi buih² kasar. Pastu baru masukkan gula dan cream of tartar atau kalau tak der letak cuka 1sk

8) Mix dalam 20 minit. Tu kalau pakai hand mixer. Kalau mixer lain high speed kejap jer kot. Kalau nak tau adunan tu dah sebati, cer kau terbalikkan bowl tu. Kalau tak jatuh adunan tu maknanya dah lulus. Alaaaa....macam buat pavlova gak caranya. 

9) Ceduk adunan putih telur dan masukkan dalam adunan kuning telur tadi

10) Ulang sampai habis dan kacau rata

11) Lapik kertas baking paper kat bawah loyang yang dah disapu dengan minyak. Keliling loyang pon sapu minyak gak. Sebelum bakar, letakkan loyang yang berisi air dan letakkan adunan dalam loyang yang ada air tadi. Panaskan oven 170'c selama 5 minit. Dah masukkan loyang dalam oven, turunkan suhu kepada 160'c. Bakar selama 1 jam atau 1 jam 10 minit api atas bawah. Bergantung pada jenis oven. Kalau oven cepat panas, last 15 minit tu guna api bawah jer. 

* Kalau nak kukus, api sederhana selama 1 jam dan tambah 1 sudu kecil soda bikarbonat dalam adunan tepung.


Fresh from oven gittew. Alhamdulillah... Menjadi jugak Japanese Cotton Cheesecake aku nih. Cantik betul kejadiannya. Macam tak percaya jer aku pandai buat. 1st time buat dah menjadi. Memang moist, lembut dan gebu. Rasanya jangan cakap lah. Sedap sangat sampai menitik airmata kegembiraan. Nampak nau menipunya kan...hahaha... Tapi serius, memang sedap. Korang mesti cuba.

Dah 3 kali aku buat kek ni. 2nd time husband soh buat sebab dia nak bawak gi ofis. Debar² plak rasanya. Tak sabar tunggu husband balik sebab nak tau feedback. Alhamdulillah...habis kek nya.  3rd time weekend haritu. Kimi ngan qahirah tak berapa suka sangat. Dorang sukak kek coklat. Tapi si Qhalif bley geng ngan aku sebab dia suka Japanese Cotton Cheesecake nih. Pepagi bangun tidur dah minta kek.

Apa² pon, terima kasih kat Azlina Ina sebab halalkan pada sesiapa yang nak sharing resipi yang dia bagi nih. Memang resipi² yang dia bagi mudah dan simple. Siap bagi instruction macam mana nak buat. Korang bley terjah FB Azlina Ina Fans kalau nak resipi kek yang mudah, simple dan sedap nih. Memang tak kedekut ilmu lah.

Note: Haishhhhh... tergoda plak nengok kek ni. Memang nak kena buat lagi nampaknya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...