AFB Feeds

Welcome to my kitchen. Please be nice to me hokay...hehehehe...New gadget gittew. Setelah sekia...


Welcome to my kitchen. Please be nice to me hokay...hehehehe...New gadget gittew. Setelah sekian lama terperap dalam kotak. Akhirnya dah selamat di 'pecah dara' kan...wakakaka...Dapat bulan February. Rasmikannya bulan Julai. Berapa lama terperap dalam kotak tu. 

Berkira² jugak nak membelinya. Sebab harga Noxxa Pressure Cooker ni boleh membuntangkan mata gak lah. Beli pon sebab open for kutu Noxxa. Mak kutu dia Jueliza. Asyik tengok dia update pasal masak dalam Noxxa yang super duper cepat tu. Jealous jugak lah rasa sebab rajin sangat memasak...hahaha...Tak boleh jadi nih. Kena rembat gak sebijik. Syukur gak sebab aku beli sebelum GST. Skang ni pitam gak lah nengok harganya. Tapi kalau main kutu tak terasa sangat kot. Boleh rojer Jue kalau nak beli yerp.

Untuk petama kali pakai NPC, aku buat rendang ayam. Tetiba teringin nak merendang masa hari kejadian tu. Siap call and wassup jue lagi tanya cara² nya. Thanks jue. 


Disebabkan keterujaan melampau bila rendang menjadi. Aku lupa nak amik gambar. Ni gambar masa 1st time buat rendang dulu. Dasyat wei. Umur dah 30++ baru tau buat remdang sendiri. Sebelum ni tau makan rendang mak masak jer khenn. Senang rupanya buat rendang erk. Yang best masak dalam NPC ni kan, cepat, mudah dan pantas. Ko tak payah nak kacau² selalu sebab tak melekat rendang dalam tu. Tak sampai sejam kot rendang dah masak. Haishhhh...terliur plak nengok rendang ni.


Menu seterusnya. Buat bihun goreng. Tak hagak². Dalam periuk gak nak diamik gambar. Cer salin dulu dalam pinggan dulu ker kan. Keterujaan katakan. Ko akan teruja bila masakan ko menjadi dalam NPC ni tau....ngeeeee...Tak payah rendam² bihun tu. Basuh² dah terus masuk dalam NPC. Steam dalam 2 minit. Pastikan air mencukupi. Memang cantik kejadiannya. Sekejapan jer siap. 


Mengkambing bakar plak kita. Semuanya homemade. Tak yah makan kat kedai dah lepas ni. Boleh buat sendiri. Jimat kos dan puas hati. Memang lembut jer daging kambing bila masak dalam NPC. Bercerai tulang ngan daging nya. Dasyat tak dasyat lah gambaran yang aku bagi ni. 

Kalau tak percaya, boleh beli NPC dan rasainya sendiri. Perghhhh...ayat. Memang nak soh korang beli pon. Sebab tak rugi kalau beli. Banyak kegunaannya. Orang kata investment yang berbaloi². Kalau ada anak² kecik, boleh masak bubur dalam ni. Memang kejap jer siap. Yang ni aku tak try buat lagi. Tunggu kerajinan tu datang. Kek dan kuih muih pon aku tak try buat lagi dalam NPC ni. Tak tau bila nak try nya. 

Sekian entry review Noxxa Pressure Cooker dari #ibu3anak. Insya'allah...nanti aku sharing resipi dan cara nak masak dalam NPC ni yerp.

Note: Beratur panjang kat ATM machine smalam. Online banking pon busy gak. Hari gaji lepas sebulan tak dapat gaji katakan ☺


Entry food review kembali lagi. Pernah dengar tak Epic Fit Meals Co ni? Apa...tak pernah dengar...


Entry food review kembali lagi. Pernah dengar tak Epic Fit Meals Co ni? Apa...tak pernah dengar? Meh nak sharing serba sedikit tentang Epic Fit Meals Co. Restoran Epic Fit Meals Co masih baru bertapak di Malaysia. Kalau tak silap dalam tahun lepas. Merupakana restoran yang berinspirasikan makanan Melbourne, Australia, ia juga merupakan perintis Fit Meals dan dipercayai sebagai restoran tunggal dan pertama di Malaysia yang menawarkan penghantaran On-Demand (Atas permintaan).


Bulan puasa haritu saya dan keluarga telah diberi peluang untuk berbuka puasa di Epic Fit Meals Co. Konsep di restoran ni adalah delivery, dine-in dan juga takeaway. Environment memang bersih. Saya sempat tinjau dapur di restoran ni. Tapi tak boleh nak amik gambar. Memang bersih dan tersusun. 

Ok...jom kita tengok apa yang saya dan keluarga makan pada hari tu.


Juices

Agua Mello Smoothie (61 kcal) RM8.80, Red Apple Honey Smoothie (79 kcal) RM8.80, Coolie Beauty (41 kcal) RM7.80 dan juga Classic Trifecta (78 kcal) RM7.80

Semua juices ni sedap². Dan yang penting semuanya fresh². Di blend tanpa gula. Memang kemanisan juices ni datangnya dari buah tu sendiri. Yang bestnya, tak perlu nak kira berapa kalori yang anda makan sebab dalam menu di Epic Fit Meals Co memang dah tersedia berapa kalori pada setiap makanan yang dihidangkan.

Epic Fried Chicken Schnitzel (381 kacl)
RM6.80

Yang ni lebih kurang macam chicken chop lah. Iman hakimi sorang jer makan nih. Sedap katanya ☺

Epic Grilled Chicken (217 kcal)
RM5.80

Ni pon sedap. Favorite Qahirah. 

Spiced Backed Wedges (132 kcal)
RM4.80

Irish Colcannon (122 kcal)
RM4.80

Memang terbaik lak mashed potatoes ni. Sedap sangat. Makan sekali tak boleh nak berhenti. Sekali hadap jer nih. Anak² pon suka.

Crunchy/Fire Chookies (233 kcal)
RM5.80

Ni macam ayam pop corn lah. Krup...krap...krup...krap bila makan. 

Sam's Hawaiian Luau (509 kcal) 
RM19.80

Perghhhh...sedap hokay.

3A: Apple, Ayam & Api (545 kcal)
RM19.80

Yang ni lagi lah sedap. Rasa lain daripada pizza² yang lain. Kalau datang uolls patut cuba pizza ni. 

Chookie Burrito (415 kcal)
RM12.80

Yang ni wrap lah. Ada campuran cilantro rice, grilled chicken fillet dan juga bahan² yang lain. Yang ni husband akan. Boleh tahan juga lah rasanya.  

Nak tau tak, semua makanan dari Epic Fit Meals ni di proses sendiri termasuk lah sos nya. Daging² pula bukan jenis disejuk beku. Semuanya fresh. Dan yang penting, pembekal² ayam dan daging ada lah dari sumber yang telah mendapat sijil halal JAKIM. 

Makanan mereka juga tiada bahan pengawet, tiada perasa tiruan dan juga MSG. Contohnya kalau kita beli nugget kat fast food restoran. Suma dah siap tersedia kan. Macam di Epic Fit Meals ni, once you order, dorang terus buat on the spot. Sebab dorang tak der buat stok makanan macam kat fast food restoran tu sebab makanan mereka adalah Made By Day, Gone By Night


Overall...memang puas hati lah makan kat sini. Siap bungkus lagi sebab tak dapat nak habiskan. Memang kenyang perut senang hati lah. Harap² Epic Fit Meals Co dapat meluaskan kawasan penghantaran sampai ke Cyberjaya ker ☺

Kalau anda jenis yang mementingkan kesihatan dan sukakan kelainan. Bolehlah mencuba makanan² di Epic Fit Meals Co ni. Kalau nak delivery, servis penghantaran adalah percuma dan penghantaran akan dibuat dalam masa 45 minit tanpa mengira cuaca. Kawasan penghantaran pula adalah ke Taman Tun, Damansara Perdana, Bandar Utama, Dalamsara Uptowm, Damansara Kim dan juga kawasan² tertentu di Kota Damansara dan Tropicana. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Epic Fit Meals Co, boleh layari:

Website: epicfmco.com.my
Facebook: epicfmco
Instagram: epicfitmealsco
Twitter: epicfmco

The Epic Food Kitchen Sdn. Bhd. (1101184-K) 
E105, Block E, East Wing
 Metropolitan Square 
Jalan PJU 8/1 
Bandar Damansara Perdana 
47820 Petaling Jaya 
Selangor Darul Ehsan
đź“žOrder: 03-7733-3375

Note: Thanks for having us Mr. Wick Kee ☺

Terpulang lah...mau jadi apa. Mau jadi blogger...mau jadi silent reader...hahahaha...Ko  dah ke...


Terpulang lah...mau jadi apa. Mau jadi blogger...mau jadi silent reader...hahahaha...Ko  dah kenapa?? Entah lah. Macam terabai plak blog aku ni. Kejap ada...kejap tak der. Dah macam chipsmore. Citer ada jer nih ha. Tapi hilang idea macam mana nak menyusun ayat...ppffttttt...alasan lettew.

Serious....aku bukak blog. Tengok bloglist. Komen kat blog kawan². Mana yang sempat jer lah. Pastu gi kat create new post. Pastu....erkkkkk...apa aku nak taip ni. Macam mana nak mengarang ayat ni...erkkkk...dah kenapa hilang idea ni. Erkkkk...kenapa dengan aku ni tetiba malas tahap langit ketujuh nih???

Kalau tak tu dulu tiap² hari ada jer citer. Nak kata mood raya, raya pon dah habis. Ni tak lain tak bukan. Mood femalas namanya nih. Food review tak citer lagi. Gi jumpa dinosaur pon tak heboh kan lagi nih...haishhhhh....Mood rajin oh! mood rajin rajin. Kembalilah kau wahai mood rajin.


Layan lah gambar sekeping ni dulu. Konon² takut lah nengok dinosaur tu. Nampak sangat tak pandai berlakon. Tu bukan muka takut. Tapi muka senyum...hahaha...Nanti² iolls sharing citer yerp. 

Note: Sorry lah sayang² semua. datang mood rajin nanti kita datang rumah uolls yer.


Jom ramai-ramai join giveaway yang dianjurkan di blog Sayaiday.com dan Ayueidris.com   Antara ha...



Jom ramai-ramai join giveaway yang dianjurkan di blog Sayaiday.com dan Ayueidris.com 
Antara hadiah yang ditawarkan adalah :



+ 1 x Penginapan 2 hari 1 malam di The Kabin,Jeram Selangor *
+ 2 keping tiket Aquaria KLCC
+ Sebuah buku karya Dr. Anwar Fazal, Tribulasi 365
+ RM30 Voucher Parkamaya
+ RM150 Voucher Parkamaya
+ RM50 Voucher Pak John Steamboat
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 6 Mangkuk Boat Noodle)
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 10 Mangkuk Boat Noodle)
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 12 Mangkuk Boat Noodle)
+ Outdoor Photoshoot by Islam (Website)
+ 5 set Chrochet Heart (5 pemenang)

Seramain 15 Pemenang Bertuah dan Contest berakhir pada 19 August 2015.


Anjuran blog : www.sayaiday.com, www.ayueidris.com, akumohdfakhrulislam.blogspot.com

Klik Link ini untuk join contest : http://goo.gl/H0lgNa

Entry yang agak emotional. Sekadar luahan perasaan yang dah tak terbendung lagi. Bukan nak membuka ...

Entry yang agak emotional. Sekadar luahan perasaan yang dah tak terbendung lagi. Bukan nak membuka pekung sendiri atau bukan nak mengaibkan sesiapa. Sekadar pengajaran dan peringatan buat semua. Sesabar² aku, akan tiba saatnya akan meletus juga. 


Memang aku stress sangat². Terima kasih banyak² pada kawan² yang bagi kata² semangat. Leleh air mata baca komen² ni. Start dari bulan puasa aku dah tertekan. Ko bayangkan lah, tetiba dapat call dari bank. Katanya duit kereta dah tertunggak. Bukan puluh ringgit, bukan ratus ringgit. bukan ribu ringgit. Tapi BELAS RIBU RINGGIT. Mana ko nak cari duit?? Buat loan bank? Nama dah masuk CCRIS. Orang lain buat hutang, ko yang kena bayar hutang untuk dia. 

Macam mana boleh jadi macam ni? Aku flash back balik. Tahun 2005. Abang aku...di ulang ABANG KANDUNG aku sendiri nak beli keta. Nama tak lepas sebab dia business sendiri. Jadinya si adik yang baik hati lagi penyayang ni pon gadaikan nama dia beli kereta bagi kegunaan si abang sebagai jasa si abang sebab banyak membantu kerja kawin si adik ni dulu.  Manakala si abang jadi panjamin. Alaaaa...RM200++ jer sebulan. Tak de masalah. Katanya.

Beberapa tahun sebelumnya, ok lagi payment. Masuk tahun seterusnya, payment dah lari. Sampai aku nak buat loan rumah pertama tak lepas. Takkan tiap² bulan punya payment aku nak kena ingatkan? Heiiii...ko bukan budak tadika. Dah jadi tanggungjawab ko lah untuk bayar kan. Ok...fine, bukan rezeki aku nak beli rumah tu. Landed house kat Bukit Raja Klang. Booking fees RM1000 dah bayar. Bila loan tak lepas, dapat RM500 jer. 

Buat perangai tak habis². Dah cakap dah jangan lah delay² payment. Sampai aku nak beli rumah yang kat Bangi ni pon masalah jugak. Ko buat taik aku yang kena tempiasnya. Berbulan² tunggu approval dari bank. Aku siap buat surat yang mengatakan kereta tu atas nama aku tapi bayaran bulanan di buat oleh abang aku ni. Minta jasa baik bank untuk pertimbangkan permintaan kami. Alhamdulillah....rezeki kami yang akhirnya loan diluluskan.

Tapi...orang yang tak der hati, perasaan dan pentingkan diri sendiri ni memang tak kan serik kan. Aku call bank tanya pasal keta ni dulu. Kata bank dah habis bayar. Aku pon happy lah. Tapi sebenarnya kes tu dah ditutup dan dipindah kan ke bahagian lain. Rupa² nya...last payment dia tahun 2013. Setahun lebih dia tak bayar duit keta tu sampai dah tertunggak jadi BELASAN RIBU RINGGIT.

Perasaan benci aku membuak² dengan orang macam ni. Aku soh kakak aku bagitau dia sebab aku dah sakit hati sangat². Dia kena bayar early payment dalam RM1000 kalau nak sambung bayar bulan². Kalau boleh sebelum raya haritu. Perghhhh...katanya dah bayar. Aku call bank semalam memang tak der apa² pembayaran. Menyirap betul darah aku. Dasar penipu.

Bank bagi tempoh sampai end of this month. Kalau tak buat pembayaran, tak dapat lagi harga diskaun RM11,200 ni. Kalau nak bayar separuh, dia minta dalam RM5,000. Tempoh sampai 25 august nih. Kalau tak boleh jugak, kes akan di hantar ke peringkat yang seterusnya. Ko faham² jer lah. Aku minta jasa baik bank untuk hold dulu document aku dari hantar ke peringkat yang seterusnya tu. 

Sebab dia, aku laki bini bertekak. Kami ada perancangan masa depan sendiri. Nak tambah aset. Kalau aku tak clearkan nama aku, satu benda kami tak boleh buat apa². Kalau aku tau pengakhirannya macam ni, tak hingin aku gadaikan nama sendiri. 

Apa jadi pada kereta Iswara aeroback tu? Dah jadi tukun kar rumah sebab enjin ada masalah. Dengan taik tkus bersepah² bawah tu. Kalau aku nak baiki balik pon makan ribu riban jugak. Yang paling menyakitkan hati, boleh plak amik ALZA baru atas nama isteri dia kot. Ya! allah...Daripada ko amok keta baru, baik ko baiki keta yang ada tu.

Orang yang berhutang? Relax brader brader relax. Lepas tangan langsung. Tak der pon call aku minta maaf atau pon nak ajak berbincang. Sebab nama dia tak effect langsung. Orang bank cari aku. Tak cari dia pon. Dia berhutang, aku and husband yang kena cari jalan macam mana nak bayar balik hutang tu. DIA jer yang tahu macam mana perasaan aku skang ni. Sedih yang teramat² sedih sebab abang kandung sanggup aniaya adik dia sendiri. Bagi aku, ko solat tunggang terbalik, kaki surau dan mengaji tapi perangai berhutang keliling pinggang pon tak guna lah. Tau tak...HUTANG TU WAJIB DIBAYAR.

Kalau tak boleh bayar dulu, cakap awal² dengan aku. Kenapa diam sampai setahun lebih tertuggak macam tu. Tak ker satu peganiayaan. Mendajal nama nya nih. 


Lepas satu...satu masalah datang kat aku. Sampai satu tahap aku rasa dah tak larat nak hadap. Doa...doa...dan terus berdoa supaya urusan aku dipermudahkan olehNYA. Mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Nak buat loan atau overlap memang tak boleh. Hanya KOPERASI jer harapan aku untuk buat pinjaman. Harap² dapat by end of this month atau early next month. 

Note: Sambil taip sambil tahan air mata :-(


Nak menulis panjang², keadaan tak mengizinkan. Jadinya...moh ler kita join giveaway dari ciks...



Nak menulis panjang², keadaan tak mengizinkan. Jadinya...moh ler kita join giveaway dari ciksue @ QasehnyaRania ni sempena harijadi anaknya Rania's turn 1. Syarat² pon senang jer. Hadiah plak berupa barangan dari EPHYRA. Jom meriahkan giveaway ciksue kita ni.

Note: HAPPY BIRTHDAY to you RANIA ☺


Amboiiii...siap ada part 2 lagi. Tengah rajin nak menulis ni khenn. Haritu tu Cerita RAYA kat umah...

Amboiiii...siap ada part 2 lagi. Tengah rajin nak menulis ni khenn. Haritu tu Cerita RAYA kat umah sendiri ngan umah mak. Tapi harini nak cerita raya kat umah mertua plak. Sebelum solat jumaat tu kami dah bertolak. Ingatkan jalan tak sesak nak ke Rawang. Sekali dah start sesak kat MRR2 tu. Kat situ kalau tak sesak memang tak sah. Punca sesak sebab lori tersadai baru lepas accident. Haishhhhh....Pemandu² kat malaysia  ni, tu pon jakun nak tengok tau.


Layan gambar dulu sebelum sambung cerita. Wefie anak beranak. Macam² memek muka dibuatnya. Sementara tetamu belum datang beraya ni. Kita curi² masa yang ada.

Ok...sambung. Sampai kat Kg Kenanga, Rawang ngam² time azan jumaat. Tengok² mak mertua tengah layan tetamu yang datang. Makanya...kita tolong lah apa yang patut kan. Mak masak rendang daging, nasi himpit dengan kuah kacang. Memang terbaik lah. Sedap sangat sehingga menjilat sudu. 2 kilo tu mak masak rendang dengan kuah kacang. 

Tetamu plak memang tak putus² datang. Balik tetamu ni, tetamu lain pon sampai. Sumanya datang berjemaah beramai². Kat umah mak tu memang 1st raya dah ramai tetamu. Adik beradik, sepupu sepapat memang ramai. Meriah sangat. 


Tetamu pon dah pulang. Mak pon tengah merehatkan diri kat dalam bilik tu. Orang pon tak der kat hall. Tinggal aku sorang jer. Anak² dah hilang kat umah sebelah. Moh ler kita selfie syiok sendiri. Sesungguhnya nikmat kurus tu hanya sementara. Hanya sempat merasa sampai hari raya pertama jer. Masuk hari seterusnya.....Dah mula menampakkan double chin. Jarum penimbang tak bagi kerjasama bila menunjukkan angka yang menaik bukan menurun yerp. 

Motif??? Kenangan kurus di Hari Raya pertama gittew. Lepas ni memang mengembang setaman. Tahun depan baru bley kurus balik...erkkkk...Tapi kan, bley plak terlupa nak bergambar raya dan berselfie dengan mak mertua. Apa punya menantu lah kan. Lepak umah mak mertua sampai raya ketiga. Pagi raya ketiga tu dah balik bangi. Oh! my Home Sweet Home. 

Malam tu plak, balik umah mak/pak mertua kat gombak plak. Erkkk...berapa bannyak mertua daaa...Tu nanti kita story mory morning glory lah yerp. Sambung next entry lagi lah nampak nya yerp. Dah panjang jugak ni ☺

Note: Minggu ni last raya. Kejap jer kan. 


Minggu depan dah pon habis raya. Aku ni baru nak citer pasal raya. Tak per lah. Biar lambat dari ta...

Minggu depan dah pon habis raya. Aku ni baru nak citer pasal raya. Tak per lah. Biar lambat dari tak der citer langsung kan. Apa nak jadi pon tak tau lah. Malas tahap langit ke tujuh nak update blog, Pada hal ada jer nak citer. Entry untuk Food review pon tak buat lagi nih. Pembawakan apalah yang jadi femalas sangat ni. Ok...sambung citer raya.


Biasa² cerita raya kami. Anak² lah yang paling happy bila tiba hari raya *erkkk...macam lirik lagu plak. Masalah² lain, dorang masih belum mengerti lagi. Dugaan sehari sebelum raya. Terpaksa kluar duit buat tukar tayar. Budget...lepas raya nak tukar 2 tayar depan jer sebab bunga tayar dah nampak haus. Jadinya, memang beraya dekat² jer lah. Tak boleh jalan jauh

Kita hanya merancang, Tapi DIA yang lebih hebat dalam merancang perancangan hambanya. Husband keja lagi khamis tu. Dah sampai rumah baru perasan yang tayar belakang pancit sepancit² nya sampai dah makan dalam. Patutlah rasa senget jer keta...ppffttt...Memang DIA nak soh tukar tayar keta lah tu. Petang tu jugak terpaksalah tukar ke empat² tayar skali. Nasib ada kedai tayar yang bukak. Eh! Dah macam merapu plak. Nak citer pasal raya ker pasal tayar keta ni??? Ok...Ok...Kisahnya...

Malam raya kitorang dok umah jer. Sentap sebab tak dapat nak balik umah mak...uwaaaa...Maka beraya lah kami anak beranak dekat Rumah Manis Rumah @ Home Sweet Home. Permintaan si husband nak beraya kat umah sendiri. Ok! fine. 


Belanja gambar wefie husband and wife dulu...ngeeeee...


Wefie anak beranak. Bukan main lagi. Tak hajak hemak ko wefie sekali kan. Sentap!!

Macam biasa, tema kami memang selalunya kalerful. Even kalar baju warna biru. Nak kaler kontra katanya. 1st time jugak aku berjubah time hari raya. Tu pon last minute cari. Nak cari sedondon dengan anak dara, nan hado design orang dewasa. Jadinya mencari lah jubah yang sama kaler dengan anak dara nih.

Husband plak nak ber kurta. Tapi anak bujang si iman hakimi nak baju melayu. Memang setia betul dengan baju melayu bersampin tiap² tahun. Tak nak berjubah mahu pon ber kurta. Si Qhalif lagi best. Tak nak langsung baju raya. Tu pon paksa jugak dia pakai. Ragam anak² kan.


Bermaaf maafan di pagi raya. Menunggu giliran nak bersalam minta maaf bagai. Dapat lah duit raya memasig. 


Gambar raya konon. Tapi tak berapa nak clear...ppfftt...

Selesai acara minta maaf peluk cium. Moh lah kita berangkat pulang ke kampung halaman yang tercinta. Alaaaaaa...kat Kampug Pandan KeyEll jewr. Jalan memang smooth and clear. Sampai umah mak terus melantak dulu. Tak teringat nak amik gambar lauk pauk haritu. Kakak masak rendang ayam, rendang daging dan jugak nasi himpit. Dah kenyang perut senang hati, Acara salam peluk cium minta maaf dengan mak pulak. Yang ada pon family kami dengan family kakak. Yang lelain beraya kat umah mertua dulu. Syahdu wei. Sebab tengok keadaan mak yang tak berapa nak sihat tu :-(


Bergambar dengan mak. Kurus jer mak. Berat badan dia turun dengan mendadak lepas sakit. Memang tak boleh nak masak memasak lagi dah. Rindu dengan masakan mak yang sedap sangat tu. Anak hemak ni masak apsal tak sama dengan air tangan mak haaa :-(


5 of us. Baru lah nampak senunuh sket gambar ni.

Lepak umah mak pon tak lama. Sebelum solat jumaat tu kami balik Rawang plak. Umah mak mertua.  Tak sempat nak jumpa Abang Long yang kat seremban tu sebab dorang datang lepas solat jumaat. Hurrmmmm...Nanti sambung lagi lah citer raya kat umah mertua yerp. Panjang sangat dah ni. 

Note: Sedih dengar perkhabaran pasal MH370. Innalillahi wainnailaihi rojiun...Al-Fatihah


Kita lupakan kisah raya yang masih belum dikongsi dulu. Raya kan sebulan. Meh nak share pasal keibu...

Kita lupakan kisah raya yang masih belum dikongsi dulu. Raya kan sebulan. Meh nak share pasal keibubapaan nih. Anak² uolls ada yang kalau nangis jenis nangis yang bersungguh²? Nangis macam sakit sangat pada hal tak der apa pon. Haaaa...kena berhati² tu. Takut jadi Breath-Holding Spells.

Apa Breath-Holding Spells ni? Tak pernah dengar pon. Iyer...sebab kita tak pernah mengalami benda ni. Sebab tu tak tau. Aku pon baru tahu pasal ni lepas my colleague berkongsi cerita pasal anak dia yang kena Breath-Holding Spells ni. Meh kita belajar ilmu baru.


Tak faham? Nanti aku translate dalam bahasa melayu yang lebih jelas penerangannya. Meh nak share kisah kawan aku ni dulu. Katanya dia hampir kehilangan anak ketiga dia bila anak dia tiba² kaku, badan dah biru dan kejang, mata dah ke atas. Aku yang dengar pon rasa berdebar² dan scary. Anak dia kalau nangis memang jenis yang nangis bersungguh². Tak sangka plak boleh jadi sampai macam tu sekali. Ni 1st time dia hadapi situasi macam nih.

Memang dah nangis husband and wife. Buat CPR. Panggil²/goyang² si anak. Terus bawak gi klinik. Masa kat parking keta anak dia macam baru tersedar. Tapi masih lemah. Doc check suma katanya tak der apa². Iyerlah..,.sebab dah benti bernafas kan. Oksigen tak sampai kat otak. Takut gak jadi apa². 

Rupanya bila di search, benda ni dipanggil Breath-Holding Spells. Keadaan di mana bila si anak menangis dalam keadaan yang beriya²/bersungguh² sampai terlupa untuk bernafas sendiri. Nangis² sampai tak kluar suara. Bukan jer menangis, dalam keadaan ketakutan, kesakitan, kemarahan/tantrum pon boleh terjadi Breath-Holding Spells nih.

Tanda² Breath-Holding Spells

Breath-holding spell tidak berbahaya dan bukan merupakan penyakit epilepsi. Serangan ini biasanya terjadi pada anak berusia 6 bulan hingga 2 tahun dan menyerang ketika anak baru terbangun dari tidur. Biasanya dalam sehari akan terjadi 1-2 kali. Namun setelah si kecil berusia 4 tahun, ianya  akan hilang dengan sendirinya. Breath-holding spell boleh di kenal pasti dengan tanda² seperti berikut:
  • Anak anda menangis bersungguh²/keras dan menahan nafasnya. 
  • Di sekitar mulutnya akan kelihatan warna biru dan mula tidak sadarkan diri. 
  • Tubuhnya menjadi kaku dan beberapa kali terlihat bergerak seperti kejang. 
  • Keadaan anak akan kembali normal dalam waktu kurang dari 1 minit
Keadaan ini disebabkan suatu refleks yang abnormal menyebabkan 5% anak menahan nafas cukup lama sampai ia menjadi tidak sedar.

Apa yang perlu dilakukan?


  • Ketika serangan. Anda tidak perlu panik karana serangan ini tidak berbahaya dan akan berhenti dengan sendirinya. Baringkan anak anda di atas tempat tidur. Dalam posisi terlentang rata, aliran darah ke otak akan membaik dan mungkin dapat mencegah berlakunya kejang. Letakkan benda sejuk di dahinya hingga ia sedar kembali. Catat berapa lama berlakunya serangan dan jangan memasukan sesuatu ke dalam mulutnya. 
  • Setelah serangan. Tenangkan dirinya sambil Anda memeluknya. Jangan menampakkan wajah panik dan ketakutan Anda pada anak.
  • Pencegahan trauma. Keadaan yang paling berbahaya adalah trauma pada bagian kepala. Bila saat serangan terjadi anak anda sedang berada dekat dengan benda² keras, segera baringkan dia jauh dari benda tersebut.
Adakah boleh dicegah?

Kerana sampai saat ini belum diketahui sebabnya serangan ini tdak dapat dicegah bila disebabkan si anak terjatuh atau dalam keadaan marah dan ketakutan. Namun Anda boleh mengelakkan anak anda agar tidak menjadi biru dengan mengalihkan perhatiannya. Peluklah anak anda dan perhatikan sesuatu yang menarik padanya. Anak yang mengalami anemia lebih mudah mengalami serangan ini.

Meskipun tidak berbahaya, namun sebaiknya keadaan ini harus diberitahu kepada doctor. Segera bawa anak anda berjumpa doctor bila serangan terjadi lebih dari satu kali dalam seminggu dan berlaku serangan lebih dari satu minit. Pola serangan yang berubah juga perlu Anda perhatikan.

Ilmu baru untuk aku. Pernah dengar tak? Orang kata, elok anak menangis ni. Baik untuk paru². Tapi ada jugak orang² tua kata tak elok biarkan anak menangis lama². Mungkin salah satunya sebab ni kot. 

Sumber: [SINI] dan [SINI]

Note: Bila dah tau info ni, rasa takut nak biar anak nangis lama². Nasib dah lepas fasa umur yang disebut tu. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shoplinks