Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Tuesday blues lah sangat kan. Tapi lately ni memang mood ke laut lah. Rasa malas jer nak update. Citer banyak tapi bila nak taip...erkk...


Tuesday blues lah sangat kan. Tapi lately ni memang mood ke laut lah. Rasa malas jer nak update. Citer banyak tapi bila nak taip...erkkkkk...tak tau nak mula dari mana. Blogwalking pon mana yang sempat jer. Kekadang jadi silent reader jer. 

Hurrmmmmm...Stress pon iyer gak nih. Stress dengan environment kat office yang makin hari makin annoying sangat. Aku rasa macam kerja kat company YAP AH LOY instead of kerja ngan GLC company. Sedih lah...sedih sangat. Orang² lama ramai yang dah beransur pergi. Masih bertahan pon sebab banyak benefit dari company. 

Start esok lagi bertambah stress. Stress sebab GST dah start. 


Tambah stress bila aku baca statement menteri yang sangat bijak nih. Ada ke masa kita nak gi setiap satu pasaraya dan bandingkan harga?????? Dengar khabar angin, harga minyak naik lagi start 1st April jugak. Harap² ianya sekadar April Fool. Tunggu dan lihat jer lah.

Note: GST oh! GST...life must go on :-( 



GET SHOPPING TIME sebelum GOODS AND SERVICES TAX datang. Dah bersediakah kita? Bersedia atau tak, GST tetap on kan. Bertabah lah untu...


GET SHOPPING TIME sebelum GOODS AND SERVICES TAX datang. Dah bersediakah kita? Bersedia atau tak, GST tetap on kan. Bertabah lah untuk golongan marhaen macam kita nih. Masing² dah start memborong barang² keperluan sebelum GST. Masa gi Speedmart tu pon yang membeli sumanya amik dalam kuantiti yang banyak. Susu anak sampai 5 tin. Susu pekat 8 tin. Kat supermarket pon memang penuh. Suma nak elak GST. Buat parents² ni, kos lagi lah meningkat naik.


Nak mengandung pon kena GST jugak. Pregnancy test, sanitary pad...pon kena cukai. Tapi kalau tak pakai pregnancy test pon, ada cara lain jugak kita boleh detect kalau pregnant. Aku pon baru tau cara nih.


Amacam....dah jimat duit tak yah beli pregnancy test kan. Tapi kesahihannya aku tak tau lah. Kena cuba dulu...ekekeke...


Boleh pakai cloth pad dan juga cloth pantyliners untuk gantikan dengan sanitary pad. Tiap² bulan nak kena beli tu. Kalau pakai cloth pad/pantyliners, boleh jimat sket. Pelaburan hanya sekali jer. 


Tu dia. Yang ada anak berderet yang masih kecik nak minum susu tu memang agak membebankan. Harga susu makin mahal. Belum GST pon harga dah naik. Bukan tu jer, amount susu dari sekilo dikurangkan kepada 900g. Tapi harga tetap sama. Aci tak? Tak aci kan. Ko tengok jer air kotak brand Dutch Lady tu, dari 250ml turun kepada 200ml. Harga tetap sama. Memang aku tak beli lagi lah lepas nih. 

Nak jimat...BREASTFEEDING. Penjimatan disitu. Tapi bukan semua ibu² yang boleh menyusukan anak mereka sepenuhnya kan. Memang buntang lah mata aku tengok harga susu. Lain brand lain harganya. Jadi...kita pilih susu yang mampu poket jer lah. Susu untuk baby 0-12 bulan, memang tak der GST. Tapi susu untuk 12 bulan dan ke atas, memang ada GST.

Barang² baby...memang baby GST kalau lahir 1 April nih. Suma benda kena cukai. Kalau nak jimat duit pampers, boleh lah pakai Cloth Diaper. Tapi tahap kerajinan kena tinggi lah. Si Qhalif masih lagi ber pampers. Bukan tak ajar, tapi dia tak bersedia lagi nak free diaper. Tak boleh nak paksa.
  

Untuk aku yang ada anak 2 orang bersekolah ni, belum GST pon dah terasa bahangnya sebab registration fees tiap² tahun naik. Inikan pulak lepas GST. Stationery lagi lah. Memang tak tahan lama. Ada jer yang hilang. Cepat jer pencil and color pencil tu kontot. Bag skolah plak, belum pon masuk April dan 2 kali tukar bag. Sebab bag sekolah bebudak adalah sangat berat.

Nak jimat, kena beli stok stationery secara pukal. Pastu bawak bekal gi skolah. Kata makanan kantin tak kena cukai. iyer lah tu. Dorang awal² lagi dah naikkan harga. Baru berhajat nak hantar anak tuition. 


Betul. Dikecualikan tapi kos makin meningkat. Yang bergaji besar, mungkin tak terasa sangat. Tapi yang bergaji tak berapa nak besar ni, memang terasa. Bagi aku yang bergelar rakyat marhaen ni memang menyusahkan dan membebankan. Gaji belum tentu naik. Kalau naik pon tak setaraf dengan kos sara hidup yang makin tinggi melangit ni. Aku rasa majikan pon patut kaji kenaikan gaji setiap staff.

Apa pon...Selamat datang GST. Mekasih PM sebab makin meyusahkan rakyat. Pencapaiian diutamakan, Rakyat dikemudiankan. Memang rakyat pon GST...GILA STRESS TENGOK harga barang semua naik. Sedih :-( 

Note: Kalau sebelum ni memang dah berjimat cermat. Tapi lepas GST ni kena berjimat cermat lebih lagi.


Dah lama tak sharing pasal Keibubapaan ni kan. Harini nak share dengan anda semua. Perkongsian yang aku dengar dari rancangan USRATI, setia...

Dah lama tak sharing pasal Keibubapaan ni kan. Harini nak share dengan anda semua. Perkongsian yang aku dengar dari rancangan USRATI, setiap Khamis @ 5.20 pm bersama Ustazah Norhafizah Musa. Topik nya berkenaan dengan TARBIAH JINSIAH. Apa tu? Aku pon baru 1st time dengar. Ok...TARBIAH JINSIAH atau lebih dikenali sebagai Pendidikan Seksual yang seharusnya diberi pendedahan kepada kanak² seawal usia remaja lagi.

Dalam topik tu juga, ada dibincangkan mengenai memisah kan tempat tidur diantara anak lelaki dan juga anak perempuan. Dalam usia berapakah yang sesuai diasingkan tempat ridur mereka. Iyerlah kan, kekadang rumah kita ni tak cukup space. Rumah kecik especially rumah flat kan. Tu yang terpaksa berkongsi bilik. 

Dalam memisahkan tempat tidur antara anak laki² dan jugak anak perempuan, Nabi SAW sendiri memang menyuruh kita pisahkan tempat tidur. Dalam satu hadis yang maksudnya:

'SURUHLAH ANAK² MU MENGERJAKAN SOLAT KETIKA MEREKA BERUSIA 7 TAHUN DAN PUKUL LAH MEREKA JIKA ENGGAN MENUNAIKANNYA KETIKA SUDAH BERUMUR 10 TAHUN SERTA PISAHKAN TEMPAT TIDUR MEREKA'

Maksudnya, anggaran usia 10 tahun dah kena dipisahkan tempat tidur mereka. Maksud pisah tempat tidur ni yang paling tak boleh adalah berkongsi selimut. Itu yang paling tak boleh sekali dan kena elakkan. Kalau rumah sempit, tak cukup bilik dan terpaksa tidur dalam bilik yang sama, pastikan tidur dalam selimut yang berlainan. Adik beradik perempuan tidur sebaris dan adik beradik lelaki tidur sebaris ditempat yang lain. Jangan bercampur tidur dengan adik beradik lelaki dan perempuan. Atau pon anak² lelaki boleh tidur kat ruang tamu, Anak² perempuan tidur dalam bilik. Memang tak dapat nak elak kalau rumah kecik kan. 

Tapi yang paling terbaik adalah pengasingan tempat tidur. Itu yang sebaiknya, Sebab kita mungkin tak fikir benda² ke arah itu sebab kita dah melepasi usia tersebut. Tapi bagi anak² yang sedang meningkat remaja, naluri seksual mereka dah berkembang. Semua perkara² tak di ingini boleh berlaku. Tak kira lah dengan adik beradik, orang luar dan sebagainya yang boleh menyebabkan nafsu tu menjadi liar. 

Jadi...islam bersifat pencegahan. Maka Nabi SAW memohon supaya pisahkanlah tempat tidur di antara anak laki² dan juga anak perempuan apabila sudah mencapai usia 10 tahun. Yang penting kita jaga anak perempuan kita. Jangan susuk tubuhnya dilihat walau adik beradik lelaki. Aurat juga perlu di jaga antara andik beradik lelaki dan perempuan.

Memang best dengar perkongsian dari Ustazah Norhafizah Musa nih. Next entry aku akan kongsikan kenapa tak dibenarkan anak² tidur meniarap. Ada sebabnya dan ia berkaitan dengan gelombang seksual. Tunggu ☺☺

Note: Yeayyyy...dah jumaat ☺


Hebat kan SUSU IBU ni. Setitik tu adalah TITISAN EMAS . Tak percaya? Meh tengok nih: Beruntung anak² kita sebab dapat minum titisa...

Hebat kan SUSU IBU ni. Setitik tu adalah TITISAN EMAS. Tak percaya? Meh tengok nih:


Beruntung anak² kita sebab dapat minum titisan² emas ni kan. Buat ibu² yang tak dapat menyusukan anak dalam tempoh yang lama, jangan putus asa. Boleh cuba lagi. Dan juga buat ibu² yang tak dapat menyusukan anak atas sebab² tertentu, jangan rasa tertekan. Mungkin ada hikmahnya. Aku bersyukur sebab anak² membesar dengan Susu Ibu. Cuma masa anak pertama aku tak betul² buat preparation pasal Breasfeeding. Bila baby dah keluar baru terhegeh² nak cari info. 

Kesedaran pasal susu ibu pon dah makin tinggi. Sokongan suami, ahli keluarga, masyarakat sekeliling, tempat kerja, majikan adalah sangat penting untuk membantu wanita bergelar ibu memulakan, mengekalkan serta meneruskan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Untung lah pada ibu² yang majikan ada menyediakan bilik untuk mengepam susu. Macam aku ni dulu kena gi surau. Penyusuan susu ibu juga benar-benar menjimatkan kos kerana ia tidak perlu dibeli, bahkan membekalkan zat pemakanan yang lengkap untuk anak. Lebih² lagi nak GST ni kan.

Antara khasiat SUSU IBU:


Susu ibu bukan saja makanan yang terbaik untuk bayi tetapi ia dapat membantu melindungi si kecil daripada risiko kegemukan, tahap kolesterol tinggi (hiperkolesterolemia) dan penyakit berjangkit.

Kajian juga menunjukkan pe­nyusuan susu ibu berupaya mengekalkan tahap kesihatan kanak-kanak hingga dewasa. Individu yang membesar dengan susu ibu didapati mempunyai tekanan darah yang terkawal dan rendah paras kolesterol.

Malah anak juga didapati kurang mengalami masalah berat badan yang berlebihan. Beberapa data mengesyorkan individu yang diberi susu ibu menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam ujian kecerdasan minda,

Dan perlu di ingat, Istilah “Exclusive Breastfeeding” ini telah diperkenalkan oleh WHO. “Exclusive” bermaksud seratus peratus susu ibu tanpa makanan atau minuman lain termasuk air kosong. Dan ia hanyalah terhad kepada tempoh enam bulan pertama usia bayi. Selepas umur enam bulan, makanan seperti bubur boleh diperkenalkan secara perlahan-perlahan kepada bayi. Pada masa yang sama, pemberian susu ibu boleh diteruskan sehingga umur yang disarankan oleh Islam iaitu dua tahun". Ini bermaksud tiada makanan atau minuman tambahan, puting dan sebagainya untuk tempoh enam bulan pertama

Kalau bercakap pasal breastfeeding ni memang akan panjang berjela. Pesanan aku buat ibu² yang berhasrat nak fully breastfeed, dinasihatkan menimba ilmu. Banyakkan membaca dan jangan malu bertanya pada orang yang berpengalaman pasal breastfeeding ni. Join komuniti breastfeeding di laman sosial. 


Ni...budak ni. Tak tau bila nak stop nenen nih. Bulan depan dah 3 tahun. Over plak ko dik. Sedap yer dapat minum air emas....hehehe...


Note: Kejap jer dah khamis. Makin hari makin bertimbun kerja. Meja pon dah semak. Sorry uolls...hutang blogwalking. Mana yang sempat jer.


Pssttttt...Pukul 3.30 pm kejap lagi cer cermin muka uolls. Ada nampak tua tak? Sebab pakar ni kata setiap rabu wanita akan nampak lebih...


Pssttttt...Pukul 3.30 pm kejap lagi cer cermin muka uolls. Ada nampak tua tak? Sebab pakar ni kata setiap rabu wanita akan nampak lebih tua. Bukan tu jer, hari rabu pon di katanya hari paling stress. Sentap tak bila baca? Ntah hapa² punya kajian kan. Nasib hari rabu jer. Kalau setiap hari dia kata wanita nampak tua. memang cari penyakit lah tu kan. Yang stress ty rasa² nya hari² stress kot...hehehe...

Dengan ini, di akhiri ucapan SELAMAT HARI TUA DIHARI RABU BUAT SEMUA WANITA...ekekeke....

Note: Pasal tua jer suma wanita kan. 

Syarat Penyertaan: 1. Follow blog  Maria Firdz 2. Follow  +Maria Firdz  dan like page ni:  3. Buat entry bertajuk  "Segmen...


Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz dan like page ni: 
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist April - Mei 2015"
4. Copy banner di atas dan backlinkkan ke Entry ini. 
5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula  20 Mac 2015 hingga 30 Mac 2015.

Note: Nak bercerita, tapi ada kerja. Join segmen jer lah. Janji ber update...hehe...



Wahai orang² Cheras dan kawasan yang sewaktu dengannya. Lepas ni tak payah gi IKEA Damansara yang jauh tu lagi. Sebab IKEA akan dibuka ...


Wahai orang² Cheras dan kawasan yang sewaktu dengannya. Lepas ni tak payah gi IKEA Damansara yang jauh tu lagi. Sebab IKEA akan dibuka di CHERAS. Excited tak? Untung lah orang² Cheras. Hari² boleh gi IKEA makan meatball...hehehe....Yang lagi best, IKEA Cheras ni lagi besar dari IKEA Damansara. Excited berganda² lah orang² Cheras. Mesti rumah pon nanti dah jadi macam showroon IKEA sebab suma nya beli kat IKEA. Dekat kan...ekekeke...Dah mula lah nak merapu tu. 

Lokasi IKEA Cheras ni terletak di Jalan Cochrane. Rindu aku kat jalan cochrane tu sebab sekolah kat area situ. Laluan balik sekolah. Sekolah kat Convent Jalan Peel. Rindunya lat skolah Convent. Ok...berbalik kepada cerita.

Bila IKEA Cheras akan dibuka? Tak sabar lettew kan. Jangkaan dibuka by the end of 2015. Tarikhnya tak tau lah bila. Mesti rasa tak sabar kan. Alaaaa...pejam celik pejam celik dah end of 2015. Bestnya IKEA nak buka kat CHERAS ☺☺

Kalau nak tau lebih lanjut, boleh terjah [FB IKEA MALAYSIA]

Note: Shopping kat IKEA memang best. Tapi yang tak best nya nak kena cari barang and pasang sendiri.


True indeed. Jaga²...kalau anak² senyap tak bersuara tu, memang ada lah kerjanya. Kena alert tau. Tapi kalau suami/isteri silence pon, ...


True indeed. Jaga²...kalau anak² senyap tak bersuara tu, memang ada lah kerjanya. Kena alert tau. Tapi kalau suami/isteri silence pon, memang suspicious jugak kan...hahaha...Ada lah yang tak kena tu kan. Merajuk lettew..sentap ker...ekekeke....Tapi ni nak citer pasal silence di kalangan anak². Kisahnya.

Masa tengah memasak semalam ternampak lah anak soleh Iman Qhalif tengah main. Tak perasan plak dia main apa. Pastu nampak dia gi tutup suis plug. Ok...si abah tengah charge electric shaver. Soh qhalif jangan main kat situ. Ok...dia gi main tempat lain. Tapi senyap² kat situ jugak ditujunya. Di amiknya shaver yang tengah charged tu. Di belek² nya. Lepas kena tegur lagi, gi main tempat lain plak.  

Si kimi ngan qahirah sibuk tengok TV ngan abahnya. Aku kat dapur masih tak habis lagi masak. Memasing kyusuk buat kerja gamaknya. Tak perasan si anak soleh qhalif ni menjalankan misi nya yang dia dah aim dari tadi. Tetiba dengar bunyi mesin shaver. Ko tau dia buat apa?  


Dia gi shave rambut dia sendiri. Tak sembat nak sambar sebab dia dah sambar kat rambut dia dulu...ppfftttt...Bebudak kan, memang sekejapan jer kerjanya. Laju sangat tangan tu. Tobek dah rambut kat belah kiri. Ok lah kan. Tak nampak sangat. Sekali check kat kepala sebelah kanan. aku dah gelak besar...habis ditarahnya. Memang nak kena potong rambut tu. 

Dan semalam jugak gi alter balik rambut budak ni. Ingatkan nak botak kan jer. Tak nak plak dia. Potong rambut kat umah jer. Ada tukang gunting rambut kat umah tu. Sedia berkhidmat bila² masa jer. Rambut iolls pon dia yang guntingkan. Free jer. Jimat sket. 

Note: Cepatlah gaji. 


Siapa yang suka tengok cartoon Dora The Explorer? Jawab on behalf of anak² lah yerp...hehehe...Aku mengaku yang aku layan cartoon Dora T...


Siapa yang suka tengok cartoon Dora The Explorer? Jawab on behalf of anak² lah yerp...hehehe...Aku mengaku yang aku layan cartoon Dora The Explorer ni. Sebab bukan sekadar cartoon biasa. Tapi banyak bagi pengajaran jugak kat anak². Kiranya sambil tengok cartoon sambil anak² boleh belajar. Educational cartoon gittew kan.


Nak tau tak, Dora skang ni dah besar tau. Kalau sebelum ni Dora The Explorer mesti dengan Booth the Monkey dia yang comel tu. Pastu tak habis² kena kacau dengan Swiper si pencuri..."Swiper, jangan mencuri...swiper jangan mencuri'...hahaha...Dora yang dulu bukan Dora yang sekarang. Dora yang sekarang dah besar. Dora dah ada kawan² baru.

Nickelodeon presents Dora and Friends: Into the City, a brand-new animated preschool series starring the world’s most beloved explorer in new adventures, with new friends and a new interactive curriculum, premiering on Monday, 16 March at 10am on Nickelodeon (Astro Ch 612) and Monday, 23 March at 11.35am on Nick Jr. (HyppTV 552). Save the date ok.

Jom berkenalan dengan Dora kawan² baru Dora.


Dora - Is a natural leader and problem-solver who takes on challenges with enthusiasm and confidence, using each one as an opportunity to discover new things about her city and her friends.
Kate – an avid reader who is dramatic and artistic 
Naiya – an intellectual who excels at maths and science
Emma – an accomplished musician with a drive to be the best
Alana – an athletic, confident soccer player and animal lover
Pablo – a smart, playful, energetic athlete and explorer

Dora and Friends: Into the City! expands on Dora’s legacy of being a compassionate leader, friend and role model, in a setting where she can have dynamic peer relationships and experience the world around her in new and exciting ways, Pre-schoolers will explore with their favourite pal Dora and her new friends while developing interpersonal skills and a sense of community that will help them navigate new social situations like starting school and making friends.

Dora and her friends set off on magical and real-life adventures. During each expedition, Dora uses Map App on her smartphone and her magical charm bracelet to navigate the city and overcome obstacles. Dora continues to be a good friend, leader, and problem-solver with a group of new friends – Kate, Naiya, Emma, Alana and Pablo – who share her passion for learning and exploring.


Last but not least. Aku dah boleh gang dengan Dora sebab aku ada charm bracelet ni. Tak dapat PANDORA, dapat DORA CHARM BRACELET pon dah happy. PANDORA = DORA tu ada gak persamaan. Siap ada USB tu. Ko ada...hehehehe...Cute kan. Thanks ‪#‎Nickelodeon‬. 

Dapatkan maklumat dengan lebih lanjut [DISINI]. Kalau nak tau maklumat lanjut mengenai NICKELODEON ASIA, boleh visit [www.nick-asia.com]


Pppssttt…Pernah dengar pasal produk Beautyoat ni tak? Haaa…tak pernah. Meh nak share satu produk baru yang diberi nama BeautyOAT Collagen P...

Pppssttt…Pernah dengar pasal produk Beautyoat ni tak? Haaa…tak pernah. Meh nak share satu produk baru yang diberi nama BeautyOAT Collagen Plus+ Oat Drink. Diiformulasikan dari Korea. Katanya the first Collagen plus+ Oat Formula in Malaysia. Yang best dan buat rasa teruja bila ianya dapat remajakan kulit anda hanya dalam masa 7 hari uolls. Siapa yang tak nak kulit muda remaja kan.


Apa kelebihan Beautyoat nih? Banyak kelebihannya tau. Ianya dapat memperbaiki ketegangan, keanjalan dan tona kulit. Dapat membantu mengurangkan kolestrol, garis halus, pigmentasi dan juga Pori². Yang ada masalah kolestrol tu, boleh amalkan. Membantu menigkatkan sistem imunisasi, tekstur kulit, tisu kulit dan tenaga. Haaa…menarik tak? Menarik kan. Erkkk…belum habis lagi ni. Sebab ianya juga dapat membantu mencegah penyakit jantung dan juga berat berlebihan. Pada yang tengah cari solusi nak kurangkan berat badan, apa kata try Beautyoat nih.

Terdapat 4 kandungan istimewa dalam Beautyoat nih. Iaitu:

OAT - Oat ialah bijirin yang mengandungi serat laut dikenali ‘beta glucan’ yang terbukti merendahkan tahap kolestrol meraka yang mengamalkan pemakanannya. 

MARIN KOLAGEN - Kolagen marin ikan merupakan sember kolagen terbaik. Ia mampu menganjalkan kulit dan bertindak sebagai anti penuaan. 

SAKURA - Sakura lebih dikenali dengan nama ‘Cherry Blossom’. Selain keharumannya, ianya berkhasiat untuk menjadikan kulit lebih cerah dan mencegah radikal bebas. 

BUAH DELIMA - Delima dianggap sebagai ‘superfood’ kerana kandungan antioksidannya yang tinggi. Ia melancarkan peredaran darah dalam badan dan melindungi diri daripada penyakit jantung. 


Apa rasa Beautyoat ni? Sedap ker? Ianya dalam bentuk pil atau pon serbuk? Sebelum ada yang bertanya, meh nak bagitau. Ianya dalam bentuk serbuk.Yang tak suka jenis telan menelan nih tak perlu risau. Hanya perlu bancuh jer dalam air yang suam. Jangan bancuh dalam air panas plak. Hilang zat nya nanti. Rasanya memang sedap. Boleh amalkan sebelum tidur dan juga untuk breakfast.


Pengalaman sendiri menggunakan BeautyOat? Ehheemmmm...Nampak remaja dan glowing tak muka #makbanyakanak nih...hehehe...Alhamdulillah...dengan peluang yang diberikan oleh Zuraeca Sdn Bhd untuk mencuba produk BeautyOat ni. Sebenarnya bergantung juga pada badan memasing kan. Ada yang serasi dan ada yang tak. Macam saya ni memang tak der masalah. Sejak consume BeautyOat ni memang kurang rasa lapar. Biasalah...BREASTFEED MOM kan. Memang sentiasa lapar. Tapi sejak minum BeautyOat ni, bangun pagi tak der rasa lapar. Badan pon rasa best dan bertenaga. Tak der rasa penat. 

Kalau uolls nak mencuba dan nak tau lebih lanjut pasal produk BeautyOat ni, boleh layari:

Instagram: Beautyoatofficial
Email: babeskin365@gmail.com 

Disatu petang nan indah. Sesuatu yang unsangkarable telah terjadi. Masuk jer rumah tengok rumah macam lain jer...macam baru lepas di ke...


Disatu petang nan indah. Sesuatu yang unsangkarable telah terjadi. Masuk jer rumah tengok rumah macam lain jer...macam baru lepas di kemas jer. Meja makan bersih tersusun. Dapur pon cantik berkilat. Sink bersih tak der pinggancawan kotor. Lantai pon bersih bersapu. Baju dah siap bersidai. Wow....tanjat plak gegirl nengok. 

Malam plak. Tetiba offer tolong masakkan. Iolls cuma goreng ayam jer. Masak special. Tergoda tengok chef dalam JJCM (Jalan Jalan Cari Makan) tu masak. Terus cari bahan nak masak. Masak #GulaiUdangMasakLemakNenasUntukAkuDiaDanAnak²...hamek kau panjang punya #ashtag. Ringan sket kerja haritu.

Orang lelaki ni kekadang suka buat kejutan. Ini lah kejutan yang aku dapat. Rumah kemas, dapur bersih, baju dah siap bersidai, makan malam pon dia yang masak. Memang unsangkarable lah. Kalau hari² buat kejutan macam ni kan best...hehehehe...

Apa² pon, mekasih En. Suami sebab meringankan tugas isterimu ini. Nanti buat kejutan macam ni lagi yerp. Sekali skala citer pasal somi. Jangan meluat plak yer ☺☺

Note: Maaf kawan². Tak dapat terjah umah uolls. Mana yang sempat jer. Yang tak sempat tu tunggu komen marathon jer lah yerp.


Venue: The School @Jaya One Ground Floor,  72A, Jalan University,  46200 Petaling Jaya, Selangor Date: 19th-21st March 2015 Thurs...


Venue: The School @Jaya One Ground Floor, 
72A, Jalan University, 
46200 Petaling Jaya, Selangor

Date: 19th-21st March 2015
Thursday - Friday (9.30am -6.00pm)
Saturday (9.30am-5.00pm)

Buat makpak yang tengah cari mainan anak tu atau yang tengah cari hadiah untuk anak, boleh lah terjah. Boleh borong banyak² sebab harga serendah RM10. Harini dah start sale nya. Betabahlah bersesak² dalam tu yerp. Yang belum gaji ni, dok dediam jer lah. Boleh terjah [FB Warehouse Clearence] kalau nak tengok harga mainan² nih,


Kenapa yer. Baru jer basuh baju. Bakul baju pon dah kosong. Menunjukkan tiada lagi baju kotor. Tetiba...erkkkk...Apsal banyak plak ba...


Kenapa yer. Baru jer basuh baju. Bakul baju pon dah kosong. Menunjukkan tiada lagi baju kotor. Tetiba...erkkkk...Apsal banyak plak baju kotor ni? Berhantu betul lah. Kenapa tak tunggu esok ker. Minggu depan ker atau bulan depan baru bakul baju kotor nak penuh balik kan.


Apa nak peliknya. Anak ko dah 3 orang. Termasuk isi rumah dah 5 orang. Kalau tak nak bakul baju kotor tu penuh. Pakai jer lah baju pakai buang...erkkk...ada ker? Tak pon pakai balk baju tu berulang². Mampu??...hahahaha....

Kenapa yer. Baru jer lipat baju yang dah bertimbun macam gunung kinabalu. Katil pon dah cantik dan kemas sebab dah tiada timbunan baju. Tetiba...erkkkk...Ada plak lagi baju baru yang nak kena lipat. Saja jer kan. Macam tau² kita ni tak suka lipat baju...ppffttt....


Apa nak peliknya. Basuh baju hari². Dah tentu² lah hari² kena lipat baju. Yang kita ni pulak jenis tak suka lipat baju tapi kena buat jugak. Kalau tak nak lipat baju gi jelah dobi. Basuh siap lipat lagi. Tak pon gi hantar kat service lipat baju tu...ngeeee...Tapi tak tergamak rasanya nak upah orang tolong lipatkan baju. Nak suruh anak² tolong lipat. Memang aku kena lipat balik gamaknya.

Kenapa yer. Baru jer kemas dapur yang berkecah. Baru jer basuh pinggan. Tapi dah bertimbun balik sink dengan pinggan dan cawan. Dah berminyak balik dapur. Tak boleh ker kalau sink tu dan dapur tu bersih jer sentiasa...hehehe...


Apa nak peliknya. Dah nama pon tukang masak untuk seisi keluarga. Haruslah dapur dan sinki bersepah. Ko kemas pagi, sekejapan bertimbun balik sink tu. Dapur pon macam tu jugak. Lepas masak...kemas...pastu nak masak lagi. Kalau tak nak bersepah, beli jer lah lauk pauk kat luar. Pastu, pakai lah pinggan mangkuk plastik. Lepas pakai terus buang. Kan senang tu...hahahaha...

Kenapa yer. Baru jer kemas rumah, dah bersepah balik. Dengan mainan berselerak. Dapat plak lego yang kecik² tu kan. Sekali terpijak...pergghhhh...sakitnya tu si sini...didalam hatiku wei. Baru jer vacuum, dah berhabuk balik. Baru jer mop lantai, dah melekit² balik. Macam dengki plak tengok rumah kemas...hurrmmmm...


Apa nak peliknya. Dah nama pon #makbanyakanak. Memang susah lah nak tengok rumah kemas sentiasa. Nak mengemas pon kena tunggu weekend. Weekday tu memang membutakan mata jer lah nengok rumah bersepah. Kalau tak nak bersepah, bley upah orang gaji. Memang hari² bersih rumah tu.


Jadinyaaaa...Jangan pelik kalau uolls datang rumah kawan² yang banyak anak ni secara mengejut, tengok rumah dorang agak tak terurus. Jawapannya dah ada tu. Sila buat appointment dulu yerp...ekekekeke....

Tak payah lah nak pelik sangat FIZA oooiiiii....Kerja ni memang takkan berhenti. Pi mai pi mai tang tu jugak. Memang hari² punya kerja. Dah memang tugas sseorang surirumah dan jugak tugas seorang ibu. Sila jangan merungut...hahaha...Tak merungut pon. Hanya luahan perasaan jer sebab kekadang rasa penat jugak buat benda yang sama hari². Korang pon macam tu gak kan.

Note: Hari² menghitung hari. Menghitung hari gaji. Cepatlah gaji.


Macam kena plak statement tu kan. Mengaku jerlah yang uolls pon suka kalau anak² tak der kerja sekolah kan. Aku mengaku...hahaha...Tak ...


Macam kena plak statement tu kan. Mengaku jerlah yang uolls pon suka kalau anak² tak der kerja sekolah kan. Aku mengaku...hahaha...Tak yah pening² kepala nak mengajar. Dah lah garang macam singa, Asyik nak memetir jer. Tengok tulisan anak tak kemas pon dah bising². Memang tak layak jadi cikgu...ekekeke...Memang aku kalau bab mengajar anak buat kerja sekolah ni agak mencabar sket. Sebab kesabaran aku selalu keluar dari landasan yang sepatutnya. 

Tapi janganlah salah tafsir yang aku tak mengajar anak langsung erkkk...Cuma part mengajar kerja sekolah ni jer. Ko tau lah subject sekolah bebudak skang. Memang advanced even baru darjah 2. Nak kena thinking outside of the box gittew. Tak macam jaman kita sekolah rendah dulu. Sian jugak tengok anak² kita sebab banyak subject yang dorang kena bawak. 10 subjects kot untuk budak darjah 2. Sedih mak nak. Sedih jugak bila terbaca berita yang MALAYSIA COROT DALAM RANKING PENDIDIKAN ANTARABANGSA.

Cuti sekolah ni memang cikgu dah bagi kerja rumah siap². Kimi pon dah cakap cikgu bagi kerja sekolah. Cikgu kata kena buat masa cuti sekolah. Amboiiii...dapat kerja sekolahnya semalam. Tapi nak tunggu cuti sekolah baru nak buat erkkk. Maka bersiap sedialah mental kita yerp. Aku pon tengah cari soalan² latihan untuk budak darjah dua. Biar ada aktiviti sikit bila cuti sekolah ni. No gadjet². 

Note: Tak ke mana² pon cuti sekolah ni. Dok umah jer :-(

Definition of blogiversary - A nniversary of someone's blog  Blogiversary...Blogoversary...Blogersary...Maksudnya tetap sama. ...


Definition of blogiversary - Anniversary of someone's blog 

Blogiversary...Blogoversary...Blogersary...Maksudnya tetap sama. Tak kisah lah kan uolls nak pakai yang mana satu. Tapi ni nak bagi tau yang Blog #makbanyakanak ni dah 6 tahun usianya. Pejam celik pejam celik dah 6 tahun aku jadi penulis sambilan. Macam tak caya jer aku ada bakat menulis. Baru ni teringat bila scroll blog archive. Tapi tarikhnya dah terlepas.


Entry pertama aku yang bertarikh 6th March 2009. Skema jer ayat aku. Bley plak speaking london. Nak gelak guling² rasanya. Biasalah...newbie katanya. Tengok orang ada blog ko pon buka blog jugak. Alhamdulillah...bertahan sampai skang. Ramai juga saing² aku yang dah senyap sunyi blog dorang. Langsung tak update. Dah lupa password kot...hehehe...

Syiok bila ber blog ni sebenarnya. Apa saja yang terlintas difikiran, terus laju jer jari menari² di papan kekunci. Macam tak caya jer aku ada bakat jadi penulis even penulis blog jer...hehehe...Tapi tak semua cerita boleh dikongsi di blog kan. Ada batas² nya juga dalam nak bercerita. 

Yang pasti, dari blog aku dapat ramai kawan. Dari blog juga aku dapat pendapatan sampingan. Dapat buat advertorial dan jugak job produk review. Alhamdulillah...atas rezeki sampingan nih. Ok...aku dah tak tau nak taip apa ni. Stop sampai sini jer lah...ekekeke....Last but not least:

HAPPY 6TH BLOGIVERSARY SuperMOM With SuperKIDS

Note: Dapat job lagi untuk produk review. Tunggu...☺☺


Date: 12 - 15 March 2015 Time: 6.30 am - 10.30 pm Venue: Monumen Alam Baru, Precint 2, Putrajaya Save the date, Pada hal har...


Date: 12 - 15 March 2015
Time: 6.30 am - 10.30 pm
Venue: Monumen Alam Baru, Precint 2, Putrajaya

Save the date, Pada hal hari ni dah start...hahaha...Kalau tak der aktiviti weekend ni, boleh lah bawak anak² tengok Hot Air Balloon. Antara attractions yang ada:

My Balloon Club - Available on Sunday only 
Helicopter Joy Rides - Available on Saturday and Sunday
Night Glow - Available on site from 12-15 March at Balloon Discovery Centre at the Red Zone


df

Note: Kalau nak gi tempat macam  ni, kena gi pepagi. Kalau lewat memang sesak lah jawabnya.




CLICK BANNER TO JOIN! Assalamualaikum semua=) Cik Siti sedang melancarkan segmen bagi mewar-warkan penghijrahan storybyciksiti.blo...

CLICK BANNER TO JOIN!


Assalamualaikum semua=)

Cik Siti sedang melancarkan segmen bagi mewar-warkan penghijrahan storybyciksiti.blogspot.com ke www.sitisharini.com .

Jemput join semua ye. Thanks!! =))
Tarik tamat: 15/03/15


Google Pic. Dah beberapa kali aku nampak situasi macam ni. Relax jer pompuan ni drive sambil pangku anak. Dan yang terbaru pagi nih. S...


Dah beberapa kali aku nampak situasi macam ni. Relax jer pompuan ni drive sambil pangku anak. Dan yang terbaru pagi nih. Si isteri memangku anak manakala si suami yang sedang memandu pon memangku anak jugak. Umur dalam lingkungan 2-3 tahun macam tu. Tak tau lah nak cakap apa dengan orang² macam ni. Orang² yang pangku anak sambil memandu. Kan ker bahaya tu?

Iyer....cakap memang senang sebab tak kena dengan batang hidung sendiri. Anak melalak² tak nak di letak dalam car seat. Nak memandu pon tak tenteram. Ok...fine. Mana lagi bagus? Anak menagis sekarang ker atau kita yang menangis kemudian??? Even ko kata ko bawa keta slow sambil pangku anak sekali pon, itu boleh menjamin keselamatan si ibu dan anak ker? Kecelakaan datang dari pelbagai sudut. Kekadang kita drive dengan berhati² pon accident tetap jugak terjadi. Biar dia nangis sekarang, jangan kita yang menangis meraung kemudian. 

Tak tenteram dengar anak menangis² melalak² dalam kereta. Ok...kalau perjalanan dekat, boleh kan berhenti kereta kejap kat tepi jalan. Pujuk² si anak dulu. Bagi susu. Tenteram kan dia. Pasang lagu² yang anak minat. Pasang CD mengaji ker. Bagi toys yang dia minat. Atau bagi favorite food yang anak suka. Kalau nangis jugak, kena hati kering lah. Kalau perjalanan jauh, si ibu mungkin boleh duduk kat seat belakang dengan anak. 

Bagi aku, kalau nak ajar anak duduk dalam car seat kita kena educate dorang dari awal. Start dari dorang baby lagi. Jangan dah besar baru nak ajar. Memang mencabar sket lah. Memang dorang akan nangis. Biarkan ker. Lama² nanti ok lah tu bila kita buat tak tau jer dan dorang akan faham kenapa kena duduk dalam car seat. Kita as parents pon kena tegas jugak.

Sama² lah kita beringat. Tolong lah wahai PARENTS² di luar sana...Tolong jangan memandu sambil pegang/pangku anak. Utamakan keselamatan. Sayangilah nyawa anak, nyawa orang yang tersayang dan juga nyawa sendiri. Jangan menyesal kemudian hari.

Note: Lebih peringatan buat diri sendiri juga. Car seat memang ada dalam keta tu. Tapi satu jer lah. Keta kecik tak muat nak letak 3 dlm tu. 

Bila nak cuti, meja kena kemas. Segala macam stationery kena simpan. Kalau tak nanti memang hilang lah barang ko. Bila nak cuti jer lah...


Bila nak cuti, meja kena kemas. Segala macam stationery kena simpan. Kalau tak nanti memang hilang lah barang ko. Bila nak cuti jer lah meja kemas, cantik dan tersusun. Tapi bila balik jer dari bercuti, kesucian dah diragut bila meja jadi serabut dibuatnya. Bila 5S nak datang menjengah, baru nak kelam kabut....hahaha....Ok, panjang plak mukadimahnya. 

Semalam apply cuti. Mood nak bekerja merudum tetiba. Rasa  malas nak kerja, boleh?? Tapi dah apply cuti awal². Kononnya nak 'ME' time kat umah. Nak relax. Rasa macam nak tido puas² kat umah. Nak 'ME' time kat luar, duit gaji dah nyawa² ikan sebab 16/2 aritu dah gaji. Seksa nak tunggu gaji bulan ni. Hari² mengira tarikh gaji. Ni yang menyampah kalau gaji awal sangat...cissss...

Sambung citer...Bila dah dok umah, tak der maknanya ko nak 'ME' time. Melainkan ko 'ME 'time kat luar. Kerja rumah tetap jalan jugak. Masak tetap masak sebab en. somi balik nak makan lunch. Mengemas pon iyer jugak. Gara² peristiwa KECOH last year, bilik masih tak kemas. Nak kemas pon ikut mood. Bilik tu lah letaknya mini store, mini library, playroom, computer room dan macam² lagi lah. Petang amik anak² plak.

Memang tak der istilah 'ME' time walaupon cuti. Kerja tetap jalan. Ini lah orang pompuan. Buat kerja memang non stop. Tiada istilah rehat yang sebetul² rehat. Celik jer mata pepagi dah buat tugasan rumah. Nak tido malam pon dok fikir kerja rumah apa lagi yang tak selesai lagi....hurrmmmmm...Nak tido puas² lah kononnya semalam kan, tapi dapat lelap dalam 15 minit jer. Tak bagi kerjasama tau mata ni.  

Note: Minggu ni last skolah. Bley lah relax sket next week. 


Cendol oh! cendol. Sendiri upload sendiri terliur. Betapa nikmatnya bila dapat makan cendol time cuaca panas² ni kan. Ni cendol de...



Cendol oh! cendol. Sendiri upload sendiri terliur. Betapa nikmatnya bila dapat makan cendol time cuaca panas² ni kan. Ni cendol dengkil. Jauh aku merantau...dari cyberjaya ke dengkil sebab nak makan cendol. Sedap jangan cakap lah. Sambil makan, hirup cendol. Sambil hirup cendol, sambil makan. Memang buncit lah perut ko dibuatnya. 


Ni pon layan. Baru jer lepas makan....hehehe...Sejak cuaca panas ni, memang tak boleh control nak makan benda² sejuk. Tak menahan dibuatnya. Buat badan jadi lesu dan lemau jer. Kalau sebelum ni gi kedai order air barli/sirap suam jer. Skang ni mesti nak kena ada ais skali. 

Note: Have a great weekend uolls ☺


Bila dah tak tau nak citer apa, kita join jer lah giveaway yang ada nih. Jom support  FIRST GIVEAWAY BY MAMA3FARHANAH ni. Mana tau rez...


Bila dah tak tau nak citer apa, kita join jer lah giveaway yang ada nih. Jom support FIRST GIVEAWAY BY MAMA3FARHANAH ni. Mana tau rezeki sangkut salah satu hadiah. Menarik gak hadiah² yang ditawarkan. Meh tengok ni:


Shawl × 3 pemenang 
Purse comel × 2 pemenang 
Frame gambar × 2 pemenang 
Note book + pensel × 3 pemenang 
Keychain × 3 pemenang 
Fridge Magnet × 3 pemenang 
Sheseido Mask (3) × 2 pemenang 
Top up RM5 × 2 pemenang

Amacam....tertark tak tengok hadiah² tu? Apalagi, jom join beramai². Tarikh tutup 25 March 2015. Klik jer banner tu yerp ☺


Maka terserlah lah kecomelan kami di situ...hahahaha...Tapi kami memang comel. Kenal tak siapa ni? Alaaaaa...Mama triple SI yang pandai...


Maka terserlah lah kecomelan kami di situ...hahahaha...Tapi kami memang comel. Kenal tak siapa ni? Alaaaaa...Mama triple SI yang pandai posing tu. Pastu kan, sedondon jer satu family. Memang boleh kenal dari jauh lah kalau nengok baju sama kaler jer...hehehe...

Finally...lepas asyik bersapa di alam maya ni, akhirnya dapat jugak bertentang mata dengan Nurul Izwa [Bicara Hati Ini] di alam nyata ni. Ko tengok lah tu...bukan main lebar aku senyum sampai muka aku nampak tembam. Excited gamaknya khenn. 

Kitorang gi event yang sama. Alaaaa...event The SpongeBob Movie tu. Rezeki Izwa and family. Nice meeting you and family babe. Kalau ada event lagi aku soh dorang masukkan nama ko skali ☺

Note: Orang kata, bila tak der idea nak citer apa, tengok jer lah gambar dalam HP tu. Dari gambar lah kita boleh bercerita. Maka terhasil lah entry ni ☺

  

Are you ready kids "Aye Aye Captain" I Can't hear you "AYE AYE CAPTAIN" Ohh...Who lives in a pineapple under...


Are you ready kids "Aye Aye Captain"
I Can't hear you "AYE AYE CAPTAIN"
Ohh...Who lives in a pineapple under the sea
"Spongebob squarepants"

Lagu pon dah layan. Tapi sampi tu jer lah hafalnya...hahaha...Siapa yang tak kenal dengan cartoon SpongeBob SquarePants kan. Every weekend memang anak² akan tengok citer nih termasuklah mak budak ni skali. Even citer berulang pon tetap setia menonton ko. Tak bosan cartoon nya. Sabtu baru² ni aku and family telah dijemput oleh NICKELODEON untuk exclusive preview screening The SpongeBob Movie: Sponge Out Of Water 3D di TGV Cinemas, Sunway Pyramid. Thanks to Nickelodeon and Anusha @ Edelman ☺


Excited jangan cakap lah. Bila bagitau anak² yang kita semua akan tengok filem SpongeBob, memasing dah tak sabar. Siap ucap ‘Terima Kasih Ibu sebab bawak tengok citer SpongeBob”…Alololo…so sweet tau. Ini pengalaman pertama untuk Qahirah dan Qhalif. Kesian kan sebab baru nak bawak nengok wayang. Risau jugak kalau takut ker kan sebab gelap dalam tu. Alhamdulillah…anak ok jer dok dalam panggung wayang.


Ada macam² aktiviti sebelum tayangan bermula. Yang ni aku terlepas pandang. Sebab sampai agak lewat. Acara dorang buat kat dalam panggung wayang. Masuk² jer tengok tengah umumkan nama2 peserta yang dapat bergambar dengan mascot Invincibubble @ SpongeBob. Nak jugak bergambar tapi anak² tak nak. Kusyuk jer nengok mascot tu. Ok….tak nak bebel panjang². Meh baca sinopsis mengenai The SpongeBob Movie: Sponge Out Of Water ☺


The SpongeBob Movie: Sponge Out Of Water 3D | Siapa yang tak kenal dengan Plankton kan. Si kecil yang berwarna hijau yang juga pemilik Chum Bucket. Misinya ada lah untuk mencuri resipi rahsia Krabby Patty dari saingan perniagaan nya iaitu Mr. Krabs, pemilik Krustry Krab.

Di Bandar dasar laut di Bikini Bottom, Krusty Krab telah diserang oleh Plankton dengan makanan2 gergasi yang tujuannya tuntuk mencuri formula. Dalam masa yang sama, Plankton menggunakan dirinya sebagai umpan. Tapi…Plankton yang menjadi umpan itu hanya sebuah robot untuk mengaburi mata Mr. Krabs. Plankton yang sebenar sedang meyusup masuk ke dalam bilik kebal Mr. Krab untuk mencuri formula rahsia Krabby Patty. Malangnya…SpongBob sempat menangkap Plankton yang sedang mencuri formula tu. Berlaku lah perebutan dan pergelutan antara Plankton dan SpongeBob.

Tetapi….haaaaaa…Formula tu hilang secara tiba². Di sinilah bermulanya hura hara di Bikini Botton. Bekalan Krabby Patty dah habis. Formula rahsia dah hilang. Tanpa formula rahsia, SpongeBob tak boleh nak buat Krabby Patties. Pelanggan dan jadi kemaruk dan merusuh sebab tak dapat makan Krabby Patty dan mereka mula menyalahkan Plankton kerana mencuri formula rahsia yang sebenarnya hilang secara tiba2. Hanya SpongeBon yang percaya Plankton tak bersalah.

Maka bermulalah kerjasama antara Plankton dan SpongeBob untuk mencari kembali formula rahsia yang hilang tiba2. Mereka mencipta mesin masa yang boleh membawa mereka kepada masa sebelum formula rahsia tu hilang. Bermulalah perjalanan mereka merentas masa. Tapi bukan masa sebelum tu, perjalanan mereka jaun ke masa depan si mana mereka bertemu dengan Bubbles, Ikan lumba² yang ajaib yang tugasnya menyelia kosmos. Akhirnya mereka Berjaya mendapatkan semula formula, tapi formula tu adalah palsu.

Haaaaa…Mana perginya formula rahsia tu? Macam mana SpongeBob SquarePants, Patrick Star, Squidward Tentacles, Mr. Krabs dan juga Sandy Cheeks boleh sampai ke daratan sedangkan mereka tak boleh hidup tanpa air kecuali Sancy Ckeeks. Siapa Burger-Bread the Pirate? Kalau nak tau kesudahan citer ni, silalah ke panggung wayang yang berdekatan yerp. Overall citer ni memang best. Bebudak pon enjoy. Termasuklah makpak budak jugak. 

The SpongeBob Movie: Sponge Out Of Water 3D ini akan akan memulakan tayangannya pada 5 March 2015. Untuk movie trailer, boleh tengok kat [SINI]. Untuk info filem, boleh tengok kat [SINI]. Kalau nak tau pasal rancangan² di NICKELODEON, boleh terjah [FB Nickelodeon].


Note: 1st time buat movire review. Selalu buat product review jer ☺

En. Somi dah start standby memalam sebab dah ada gannguan bekalan air di beberapa tempat. Tapi aku tak tau pon ada gangguan bekalan air...


En. Somi dah start standby memalam sebab dah ada gannguan bekalan air di beberapa tempat. Tapi aku tak tau pon ada gangguan bekalan air kat area rumah ni. Tau pon bila dapat WhatsApps group dari nursery soh bawak air pagi sebab air terhenti secara mengejut. Tak sempat nak menyimpan air. Aku plak dah sampai office baru perasan...huhuhu...Sian bebudak. Nak balik hantar air jer rasanya nih.

Pada yang tak tau lagi  ni, sila lah semak sama ada kawasan penempatan uolls terlibat ker tak. Simpan lah air yang mencukupi. Musim panas ni khenn. Bersiap sedialah kita yerp.

A) WILAYAH HULU LANGAT
1) SEKSYEN 6 BDR BARU BANGI
2) SEKSYEN 7 BDR BARU BANGI
3) SEKSYEN 8 BDR BARU BANGI
4) SEKSYEN 9 BDR BARU BANGI
5) SEKSYEN 10 BDR BARU BANGI
6) JLN SELAMAT, JLN MASJID, JLN DATO DAGANG, JLN DUSUN, JLN SELAMAT, JLN IMAM KG SG RAMAL DALAM
7) TAMAN SEPAKAT INDAH
8) TAMAN KAJANG MEWAH
9) TAMAN BERJAYA
10) TAMAN BERJAYA BARU
11) TAMAN PASIR EMAS
12) TAMAN SAGA EMAS
13) KG BARU CINA SG CHUA
14) TAMAN SEMARAK
15) TAMAN KAJANG RAYA
16) TAMAN DESA KEKWA
17) TAMAN BIDARA
18) TMN KOPERASI LLN
19) TAMAN PUTRA KAJANG
20) TAMAN KAJANG INDAH
21) TAMAN VISTA EMAS SG TANGKAS
22) TMN TROPIKA SG TANGKAS
23) ALAM SARI
24) KG BAHAGIA, BANGI
25) PUSAT NUKLEAR NEGARA
26) GENOM
27) UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA LINGKUNGAN 2
28) BANDAR SRI PUTRA, BANGI
29) TAMAN IMPIAN PUTRA
30) TAMAN BANGI VILLA
31) TAMAN BANGI INDAH
32) BANDAR BUKIT MAHKOTA 2
33) BANDAR BUKIT MAHKOTA
34) PEKAN BANGI LAMAN
35) KG BANGI
36) PEKAN BANGI LAMA
37) RUMAH MURAH PKNS BANGI
38) BANGI ESTATE
39) KAMPUNG AMAN BANGI
40) TAMAN PERMAI
41) TAMAN SRI BANGI
42) KG BANGI
43) TAMAN ANGSANA
44) TAMAN WAWASAN, SEKSYEN 14 BDR BR BANGI
45) KG TERAS JERNANG
46) SEKSYEN 15 BDR BR BANGI
47) SEKSYEN 16 BDR BR BANGI
48) SEKSYEN 1 BDR BR BANGI
49) SEKSYEN 2 BDR BR BANGI
50) UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA LINGKUNGAN 1
51) SEKSYEN 5 TAMBAHAN
52) DESA MAHKOTA BANGI
53) SEKYEN 4 TAMBAHAN
54) SEKSYEN 3 BDR BR BANGI
55) SEKSYEN 4 BDR BR BANGI
56) SEKSYEN 15 TAMBAHAN, BANDAR BARU BANGI
57) TAMAN SERI BANGI
58) KG SG TANGKAS
59) TAMAN UNIVERSITI
60) MUTIARA BANGI, BANDAR BARU BANGI
61) BANGI GOLF RESORT
62)KAWASAN PERINDUSTRIAN SELAMAN & MIEL BANGI, SEK 10 BB BANGI
63) KAWASAN PERINDUSTRIAN SEKSYEN 13
64) TAMAN BERJAYA BARU SG CHUA
65) TAMAN BIDARA SG CHUA
66) PUSAT KOMERSIL SEKSYEN 8 & 9
67) KAJANG IMPIAN
68) DESA SURADA SG RAMAL
69) JALAN ABIM, SG RAMAL
70) KOLEJ DARUL HIKMAH, SG RAMAL
71) KOMPLEKS MAHKAMAH SYARIAH, BALAI POLIS BB BANGI, BALAI BOMBA BANGI, SEKOLAH INTEGRASI BANGI, BANGI UTAMA SHOPPING COMPLEX & KWSN KOMERSILMEDAN BANGI
72) HENTIAN KAJANG
73) TAMAN TENAGA
74) KAJANG UTAMA
75) KJG UTAMA FASA 5
76) KAJANG UTAMA
77) TMN BKT KAJANG
78) TMN BKT PERMAI
79) TMN BKT KAJANG BARU
80) TMN PERSIARAN BKT MEWAH
81) TMN BKT MEWAH FASA 5
82) PEKAN KAJANG
83) KG SG KANTAN
84) TMN KANTAN PERMAI
85) TMN SELAMAT
86) SENTOSA VILLA
87) TMN MINANG
88) TMN ANGKASA INDAH
89) TMN SAGA EMAS
90) TMN KAJANG MULIA
91) TMN SG JELOK
92) TMN SRI ANTAN
93) TMN KJG PERDANA
94) TMN SRI JELOK
95) TMN SAKAP
96) TMN RESTU
97) TMN JELOK INDAH
98) TMN JELOK RIA
99) TMN KAJANG RIA
100) TMN SERI DAMAI
101) TMN KAJANG PRIMA
102) TMN JASMIN
103) TMN ASA JAYA
104) TMN VILLA HEIGHT
105) TMN MAJU 2
106) BDR TEKNOLOGI KAJANG
107) TMN HARMONI KJG
108) TMN BKT KENANGA
109) TMN DAMAI MEWAH
110) TMN ANGGERIK VILLA
111) TMN DESA MUTIARA
112) KOMPLEKS PENJARA KAJANG
113) BUKIT MEWAH FASA 6
114) BUKIT MEWAH FASA 7
115) BUKIT MEWAH FASA 8
116) TAMAN SRI MEWAH
117) TMN JELOK IMPIAN
118) TIARA RESIDENCE
119) TAMAN BUKIT MUTIARA
120) TMN BUKIT RIA
121) KG BARU SG CHUA
122) DAMAI MEWAH
123) TAMAN MAJU 1
124) TMN WEST COUNTRY SEK 5 BDR BR BANGI
125) REKO SENTRAL
126) TMN SRI LANGAT
127) TMN SEROJA, JLN REKO
128) TMN HIJAU
129) TMN SAHABAT
130) TMN JELITA
131) TMN BANGI
132) TMN SG EMAS
133) KAJANG SENTRAL
134) TMN BUKIT KAJANG BARU
135) KESELURUHAN TMN BKT MEWAH 1,2,3,4
136) TMN DESA ROS KAJANG
137) TMN INTAN KJG
138) TMN RIA, SG JELOK
139) TMN SENTOSA, SG JELOK
140) TMN BERJAYA, SG JELOK
141) TMN KAJANG RAYA, JLN BKT
142) TMN BKT CANTIK, SG JELOK
143) TMN MEGAH, SG JELOK
144) TMN KAJANG BARU, SG JELOK
145) TMN MAJU 1, SG JELOK
146) TMN INDAH, SG JELOK
147) SEKOLAH TEKNIK KJG
148) SEK TINGGI KAJANG
149) KAW PERNIAGAAN NILAM
150) KAW PERINDUSTRIAN RIA
151) KLINIK KESIHATAN KJG
152) TMN ANGGERIK PERDANA
153) TAMAN DESA SRI JENARIS
154) TAMAN ZAMRUD
155) JALAN MELATI, KG SG KANTAN
156) BANDAR SUNWAY SEMENYIH
157) TMN DESA MEWAH
158) TMN AIK ANN
159) TMN SAHABAT
160) TMN HIEOW PIOW
161) TMN PALING JAYA
162) TMN TASIK SEMENYIH
163) UNIVERSITI NORTINGHAM
164) PERUMAHAN DI SEPANJANG JALAN KE PEKAN BROGA
165) TAMAN PELANGI SEMENYIH
166) TAMAN SEMENYIH IMPIAN
167) BANDAR RINCHING FASA 5 & 6
168) KG SESAPAN KELUBI
169) KG SESAPAN MINANGKABAU
170) PERUMAHAN PKNS BERANANG
171) KG BKT KEPONG
172) KG SG JAI
173) PEKAN DAN PERKAMPUNGAN BERANANG
174) KG RINCHING TENGAH
175) KG RINCHING HULU
176) TMN RINCHING INDAH
177) BDR RINCHING SEK 1
178) TMN MANIKAVASAGAM
179) PKNS BERANANG
180) BANDAR TASIK KESUMA
181) TMN BKT MEWAH FASA 9 & 10
182) BDR RINCHING SEK 1
183) TAMAN HILL PARK
184) KG SRI TANJONG SEMENYIH
185) KG SENTOSA SEMENYIH
186) TMN SRI TANJUNG SEMENYIH
187) SEMENYIH PARK LAND
188) PELANGI SEMENYIH 2
189) TMN SEMENYIH
190) TAMAN SEMENYIH MEWAH FASA 2
191) TAMAN BANGI JAYA
192) TAMAN DESA KENANGA
193) BANDAR RINCHING SEK 2
194) BANDAR RINCHING SEK 4
195) TAMAN BUKIT SEMENYIH
196) KG BT 2, 3, 5 JLN BANGI
197) KG RINCHING HILIR
198) KG KUALA PAJAM
199) KG JALAN ENAM KAKI, BERANANG
200) RUMAH MURAH PKNS BT 1 SEMENYIH
201) TMN SEMENYIH JAYA
202) TMN BANGI JAYA
203) TMN DUSUN JAYA
204) TMN PERMAI SEMENYIH
205) TAMAN JAYA 2
206) KG BARU CINA SEMENYIH
207) TAMAN NADAYU
208) KAWASAN PERINDUSTRIAN JALAN REKO
209) SEMENYIH INDAH
210) TAMAN GITA BAYU
211) DESA SERDANG
212) JALAN DAGANG TAMAN SG BESI INDAH
213) MINES RESORT
214) BLUEWATER ESTATE
215) KILANG BERHAMPIRAN MINLON
216) PANGSAPURI HERITAGE THE MINES
B) WILAYAH: PETALING
1) JLN PINGIRAN 1/1-1/5.
2) JLN PP1-JLN PP60 .
3) TMN EQUINE.
4) SELURUH KAW PERUMAHAN BDR PUTRA PERMAI JLN BPP 1- JLN BPP 5
5) LEP 1-LEP 7.
6) SELURUH PUNCAK JALIL SEK.1-SEK.9
7) SELURUH KAW. SK 13.
8) TMN SERDANG UTAMA.
9) APPT BAYU BKT SERDANG.
10) JLN MAWAR SERI KEMBANGAN.
11) APPT MEGARIA ROS.
12) BKT SERDANG SEK.8 DR JLN BS 8/1- BS 8/10.
13) KOLAM MENARA SEK 7 BKT SERDANG KAW DAN TERLIBAT KAW. KILANG BS 7 SELURUHAN
14) HOSPITAL SERDANG.
15) UPM.
16) MARDI.
17) TMN UNIVERSITY S.KEMBANGAN TMN PERUMAHAN KESELURUHAN.
18) PEKAN S.KEMBANGAN JLN SK 1-JLN. SK.12.
19) TMN MUHIBBAH S.KEMBANGAN.
20) TMN SERDANG PERDANA JLN.SP2/1-SP5/5.
21) TMN SERDANG RAYA DR JLN SR 1/1-JLN.SR 8/18.
22) TMN SERDANG LAMA KAW. TERLIBAT SELURUH KAW. PERUMAHAN SERDANG LAMA.
23) TMN SERI SERDANG KESELURUHAN.
24) JLNRAYA 1-JLNRAYA 7 S.KEMBANGAN.
25) TMN SERI ANDALAS KESELURUHAN.
26) TMN KEMBANGSARI KESELURUHAN.
27) BKT SERDANG DARI BS3,4,5,6,9,10,11,13,14.
28) SELURUH KAW.PERINDUSTRIAN BKT SERDANG DR JLN PBS 14/1 - PBS 14/16
29) BDR BKT PUCHONG.
30) PUCHONG UTAMA.
31) TAMAN MERANTI JAYA.
32) PUCHONG HARTAMAS.
33) BDR PUTERI PUCHONG.
34) TMN WAWASAN.
35) BDR PUCHONG JAYA (SEBAHAGIAN)
36) TMN INDUSTRI PUCHONG (TPP).
37) TMN MUTIARA PUCHONG.
38) TMN SRI PUCHONG
39) KOLAM SIME UEP 3 JUTA DAN 9 JUTA
40) KWS TERLIBAT USJ 1 HINGGA USJ 26
C) WILAYAH: KUALA LANGAT
1) BT 9, KEBUN BHARU
2) BT 10, KEBUN BHARU
3) KAW. INDUSTRI TPG
4) TMN DESA WIRA
5) TMN MEDAN INDAH
6) TMN PANGLIMA
7) TMN TELOK
8) LADANG TELOK
9) TMN AMAN, TPG
10) JLN TELOK MENGKUANG
11) PEKAN TPG
12) TMN DATO HORMAT
13) TMN HALIJAHTON
14) TMN MEDAN JAYA
15) TMN JAYA UTAMA
16) TMN PERKASA
17) TMN PERTIWI
18) BT 11, TPG
19) BT 12, TPG
20) PULAU CAREY
21) BT 13, SG RAMBAI
22) TMN MAKMUR
23) TMN KOTA
24) TMN RAMBAI INDAH
25) TMN SEJAHTERA
26) TMN GEMBIRA, JENJAROM
27) KG JENJAROM
28) JENJAROM NEW VILLAGE
29) TMN SRI JAROM
30) TMN RIA
31) TMN MELATI
32) TMN YAYASAN
33) BT 15, JENJAROM
34) KG SERI CHEEDING
35) KG SG SIDU
36) TMN PERIANG
37) TMN BAKTI
38) TMN LANGAT JAYA
39) TMN SRI MANGGIS
40) PEKAN BANTING
41) KG SG NANGKA
42) TMN BANTING MEWAH
43) TMN CHI LIUNG
44) TMN DELIMA
45) TMN MUHIBAH
46) TMN SETIA JAYA
47) TMN MULIA
48) TMN GEMBIRA
49) TMN BAIDURI
50) TMN BUDIMAN
51) TMN CEMPAKA
52) TMN INDAH JAYA
53) TMN AMAN
54) TMN KEMUNING
55) TMN SERI PUTRA
56) HOSPITAL BANTING
57) BALAI POLIS BANTING
58) KG SUNGAI LANG
59) KG SUNGAI KELAMBU
60) KG KANCHONG DARAT
61) KG KANCHONG TENGAH
62) TMN BANTING BARU
63) JLN RABA-BANTING
64) KG SUNGAI BUAYA
65) KG BANDAR
66) KG CHODOI
67) KG KATHONG
68) KG PERMATANG PASIR
69) TMN JUGRA JAYA
70) KELANANG
71) TMN DAMAI
72) BANDAR SAUJANA PUTRA
D) WILAYAH: SEPANG
1) KESELURUHAN TMN PUTRA PERDANA
2) LACOTTAGE
3) BDR NUSA PUTRA
4) KESELURUHAN CYBER JAYA
5) PUTRAJAYA
6) KG PULAU MERANTI
7) LKIM PULAU MERANTI
8) TMN KIPARK - 144 A/C
9) TMN SURIA TROPIKA
10) TMN LESTARI PERMAI
11) TMN ALAM PUTRA
12) TMN PRIMA TROPIKA
13) D'ALPINIA
14) BDR 16 SIERRA
15) TMN PUTRA PRIMA
16) TMN MAS
17) KG SRI AMAN
18) D"ISLAND RESIDENCE
19) BDR BKT PUCHONG 2
20) TMN PERINDUSTRIAN TASIK PERDANA PUCHONG A/C
21) DESA AIR HITAM
22) TMN MERANTI JAYA
23) TMN TASIK PUCHONG
24) TMN PUTRA IMPIANA
25) TMN PERINDUSTRIAN PUTRA
26) MARDI
27) IOI CITY MALL
28) IOI RESORT & IOI MARRIOT HOTEL
29) HOSPITAL SERDANG
30) KG SG BUAH
31) KG JENDERAM HILIR
32) DESA PINGGIRAN PUTRA
33) KG LIMAU MANIS
34) KG DESA PUTRA
35) PUNCAK PINGGIRAN PUTRA
36) RKT SG MERAB - 922 A/C
37) DESA SERI SAUJANA SG MERAB
38) TMN CASA MEKAR 3 - 4
39) TMN DESA SENTOSA TERAS JERNANG
40) KG RAHMAT TERAS JERNANG
41) DESA SENTOSA MEKAR
42) TMN PESONA MEKAR
43) TMN BKT SENTOSA
44) TMN DESA FITRI
45) TMN INDERA INDAH
46) TMN DESA DAMAI SG MERAB
47) DESA VILLA MERAB
48) TMN DESA MAKMUR
49) DESA CAMALIA
50) SECT 12, BDR BARU BANGI
51) KG SG MERAB TENGAH
52) KG SG MERAB HULU
53) KG SG MERAB LUAR
54) KG DATO ABU BAKAR BAGINDA
55) TMN DESA ANITA
56) PUTRA HEIGHT
57) SECT 11, BDR BARU BANGI
58) IKRAM
59) LLM
60) UNITEN
61) TMN AIR HITAM PERMAI
62) KOTA WARISAN
63) WARISAN BESTARI
64) TMN BUNGA RAYA
65) TMN KLIA INDAH
66) TIARA HEIGHTS
67) TMN EXORA
68) TMN DAHLIA
69) TMN SEROJA
70) TMN MAWAR (MAWAR 1, MAWAR PERDANA, EMAS VILLA71) TMN KENANGA
72) TMN DESA VISTA
73) TMN DESA BESTARI
Maklumat Terkini 0600HRS. 4 Mac 2015: Loji telah beroperasi dan pengguna di beberapa kawasan terjejas seperti yg tersenarai telah mula menerima bekalan. Walaubagaimanapun pemulihan bagi keseluruhan kawasan adalah secara berperingkat dan mengambil masa kerana jumlah kawasan terlibat yang luas. Pihak kami sedang berusaha meningkatkan paras kolam-kolam perkhidmatan di kawasan terjejas dan mempercepatkan proses pemulihan.

Untuk maklumat lanjut, bley layari [FB Puspel Syabas]

Note: Sila beli tong air dengan kadar segera. Kalau beli time tengah gangguan bekalan air memang melambung mahal harganya.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...