Jodoh kita sampai harini jer. Kalau ada rezeki, kita berjumpa di lain hari. Sebab: - - - - - - - - - - - - - - ...

Jodoh kita sampai harini jer. Kalau ada rezeki, kita berjumpa di lain hari. Sebab:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Esok dah start cuti wei. Cuti panjang plak tu. Kalau dah cuti, blog pon cuti jugak kan. Kalau tak der entry selepas bercuti, maknanya blog bercuti panjang lettew...hehehe...Lately ni mood ke laut lah. Sehari satu entry jer. Kekadang tak der langsung. Ni pon dah petang baru terhegeh² nak update.

Asal cuti panjang jer orang tanya 'tak gi mana² ker cuti panjang ni?'...Ayat cliche kan. Kitorang tak gi memana pon. Dok kat hotel Apartment Kajang Impiana tu jer. Paastu dengar² harga minyak naik plak esok. Hurrmmmm...tak tau nak cakap apa dah. 

Ok lah. HAPPY HOLIDAY UOLLS. Yang gi bercuti tu, berhati² dijalan raya. Kalau beli ole² tu, belilah lebih² sket. Smoga bertambah murah rezeki...hahaha...

Note: Kalau dah cuti panjang ni, nak naik kerja pon rasa malas kan.


Entry agak panjang. Kalau nak ilmu, teruskan pembacaan anda. Kalau tak nak, sila klik button 'X' kat atas tu yerp. Scary kan...

Entry agak panjang. Kalau nak ilmu, teruskan pembacaan anda. Kalau tak nak, sila klik button 'X' kat atas tu yerp.


Scary kan dengar tajuk nih. Silent killer atau lebih dikenali sebagai pembunuh senyap. Nampak macam sihat, happy tapi tau² jer dah stage 4 tahap penyakit tu. Jangan ambil mudah sebab dikalangan anak² kita ni juga ada 'Silent Killer'. Siapakah yang dimaksudkan dengan 'Silent Killer'? Kita tengok dorang nampak ceria, happy...macam tak der apa². Tapi keadaan sebenar adalah sebaliknya. Kenapa? Meh kita kupas isu ini...cewahhhh...hehehe...

Siapa tengok Semanis Kurma hari ahad haritu? Episod pasal 'Silent Killer' ni lah. Tetamu jemputan dia adalah Prof. Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad . Mana yang terlepas episod tu, meh aku share apa yang aku sempat salin. Cuma aku terlepas dalam 5 minit selepas siaran dah pon start.

Ok...Kenapa kita tengok ada anak² yang nakal? Bukan kat nursery jer, kat sekolah pon sama. Cuba tengok kes buli skang ni. Budak darjah 1 pon dah pandai membuli. Dah pandai pukul anak orang. Nak salahkan dorang pon tak boleh jugak. Kenakalan anak² kebanyakkan nya dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Nakal itu kadang² untuk melontarkan rasa tekanan jiwa semasa berada dirumah. Sebab tu dia memborontak. Jadinya...cara dia melepaskan tekanan tu adalah dengan kawan² dia lah. Dia pukul kawan tu dan dia buli kawan tu macam tak der perasaan.

Sebab tu pentingnya mendidik anak dengan Iman, Akhlak dan Amal Soleh.  Ibu Bapa yang membesarkan anak dengan cara kekerasan dan kekasaran, impaknya adalah anak² akan membesar dengan ketakutan. Apa yang dilakukan jadi tak ikhlas sebab setiap perkara yang dilakukan dibuat sebab takutkan ibu bapanya. Sebaliknya jika anak² dibesarkan dengan penuh kasih sayang dan pelukan, anak² ini akan menjadi seorang yang hormatkan ibu bapanya. Sebab apa? Sebab didikan dan kasih sayang yang dicurahkan. Setiap perkara yang dibuat akan dilakukan dengan ikhlas kerana sayang dan hormatkan ibu bapanya. Jadinya...peluk lah anak² anda setiap masa.

Kejutan juga merupakan kasih sayang kita pada anak. Sekali sekala bagilah kejutan. Orang kata reward untuk anak². Ok...part ni kelakar. Kebetulan Iman Hakimi ada sekali. Boleh dia cakap...'Haaa...dengar tu ibu. Kena bagi hadiah kat anak'...ppffttt...hehehe...Tak lupa juga doa. Setipa kali berdoa, sebut nama anak².

Sebagai Ibu Bapa, mulut kita juga memainkan peranan penting. Kekadang kalau dah marah tu memang akan keluar perkataan yang tak elok...nauzubillah...Perkataan tak elok ni memang aku elakkan. Kalau aku marah pon aku suka pakai perkataan yang berlawanan. Kalau dorang dah main tak kemas balik, aku akan cakap 'Rajinnya...cepat kemas' instead of 'Pemalasnya...cepat kemas'. Nampak tak...hehehe...Elakkan perkataan yang negatif dan banyakkan perkataan yang positif. Sebab apa? Sebab apa yang keluar dari mulut kita sebagai ibu bapa ni adalah doa. Jadi, jaga mulut kita. Bak kata pepatah 'KERANA PULUT SANTAN BINASA, KERANA MULUT BADAN BINASA'. Renung² kan lah. Ok...sambung lagi.

Kalau kita sedar kita dah banyak melakukan kesilapan dalam mendidik anak² ni, cepat² lah melakukan perubahan. Kalau sebelum ni asyik nak memetir jer, Cakap dengan anak pon kasar², cuba kita ubah cara tu. Cakap dengan intonasi yang lemah lembut. Tapi tegaslah. Dari situ anak² akan nampak perubahan pada ibu bapa nya. Kita kena lakukan perubahan dulu kalau nak tengok anak kita berubah.

Dikongsikan juga tips. Bercakaplah dengan anak ketika mereka sedang tidur. Gelombang yang paling baik untuk kita bercakap adalah waktu anak² sedang tidur² ayam. Katakan perkataan² yang positif. Buat selama 2-3 minggu berturut² dan anda akan mula nampak kesannya. Hendaklah bercakap dengan penuh yakin dan bercakap seperti berdoa. 

Ni best. Kenapa anak² bersikap kurang ajar dengan ibu bapa? Kita amik contoh. Kalau anak tu tengah main. Pastu terhantuk sebab terlanggar meja lah contohnya. Mesti kita marahkan meja sebab meja tu buat anak kita terhantuk dan nangis. Alaaaaa...mengaku jer lah yang uolls macam tu kan...hehehe...Sebenarnya teknik tu adalah salah. Teknik yang sebenarnya adalah kita amik anak tu, Lap airmata dia dan kita peluk dia dulu sambil cakap kat dia supaya lebih berhati² masa main instead of marahkan meja tu sebab nak surun anak kita berhenti menangis. Mostly parents buat macam ni kan? Aku mengaku yang aku pernah buat macam ni :-(

Sebab tu lah anak² bersikap kurang ajar. Sebab apa? Sebab kita dah besarkan dan didik dia dengan rasa tak bersalah. Contohnya kes terhantuk meja tu lah. Nak kan anak kita tak nak nangis berpanjangan, kita marahkan meja yang tak bersalah tu...hehehe...Sebab tu kena terangkan kat anak kenapa perlu berhati² ketika bermain. Kalau jatuh tak boleh salahkan orang lain sebab diri sendiri yang cuai. Faham ☺☺...sambung lagi.

Climax pada tajuk 'SILENT KILLER' ni. Siapakah yang di maksudkan dengan 'SILENT KILLER'? Kita lah...Kita sebagai IBU BAPA ni lah yang sebenarnya 'SILENT KILLER' pada anak² kita *speechless...rasa nak nangis*. Kita selalu pesan kat anak kalau berdoa tu, doalah supaya dimurahkan rezeki, doa supaya jadi anak yang soleh dan bijak pandai. Nak tau tak, SILENT KILLER YANG RAMAI ORANG TAK SEDAR, HAMPIR 99% IBU BAPA TAK PESAN KAT ANAK UNTUK DOAKAN KITA (IBUBAPA). Ini yang di kongsi oleh Prof. Dr. Tengku Asmadi Tengku Mohamad. Lepas ni sila pesan kat anak² setiap kali lepas solat, doakan kesejahteraan ibu bapa. Pesan juga supaya menjaga solat. Solat 5 waktu.

Marilah kita menjadi si kerdil yang istimewa. Siapa si kerdil ni? Si kerdil ini ada lah semut. Jadilah seperti semut kerana:

  • Semut adalah bijak dan pantas merebut peluang | Cuba kalau ada sisa makanan kat atas meja. Siapa yang sampai dulu? Semut kan. Ibaratnya...Rebutlah peluang yang ada untuk bersembang dengan anak² dan spend time dengan anak². Jangan asyik leka dengan gadget. Jangan asyik sibuk dengan kerja dan jangan asyik lepak kedai mamak dengan kawan² sampai tak der masa nak bersembang dengan anak². Sampai tak der masa nak spend time dengan anak². 
  • Kuat | Semut kan berjiwa besar. Apa jua cabaran dalam mendidik anak², kita kena kuat menghadapinya.
  • Berjiwa Sosial | Hidup dalam bermasyarakat. Jangan hidup dalam kepompong sendiri. Ko anti sosial sampai seret anak skali suruh join. Ajak anak² buat aktiviti yang dapat munghubungkan dia dengan dunia luar. 
  • Bersangka baik | Jangan cepat buat assumption. Tanya dan selidik dulu.
  • Rajin yang luar biasa | Wujudkan suasana menolong tanpa diminta. Terapkan nilai ni dalam diri anak² kita. Buat kerja dengan sukarela dan tanpa paksaan. *Boleh jadikan kisah semut ni untuk anak² lebih jelas dengan konsepnya ☺

Dan akhir sekali, Ustazah Siti Nor Bahyah ada kongsikan tips:

  1. EMOSI | Sebelum marah anak², fikir dahulu. Tegurlah anak² dengan penuh kasih sayang. Anak² yang kerap di marahi, kelak akan jadi seorang yang panas baran.
  2. MEMORI |Tinggalkan kenangan yang manis dalam memori anak². Jangan tinggalkan kenagan yang negatif. Memori anak² adalah sangat kuat. Mereka boleh mengingati setiap perkara yang berlaku semasa mereka membesar. Jadi...binalah kenangan yang indah² dalam memori anak² anda. 
  3. FAHAMI | Anak² kita ada hati dan perasaan. Fahamilah dan sayangilah mereka. Ada ibu bapa yang menyembunyikan rasa sayang pada anak². Mungkin kerana ego, takut anak² akan terlalu manja bila kita menunjukkan kasih sayang kita. Buang lah perasaan tu. SAYANG JANGAN DISIMPAN. Tunjukkan dengan 3 perkara:
  • Suara | Bertuturlah lemah lembut dengan anak². 
  • Senyum | Jangan kedekut nak senyum dengan anak². Sentiasalah mengukir senyuman. Senyum kan sedekah ☺
  • Tindakan | Bagi hadiah kat anak². Boleh juga buat reward chart. Kalau anak² berkelakuan baik, dapat lah hadiah. Sebagai tanda penghargaan ☺
Sekian perkongsian dari saya. Seronok bila kita dapat berkongsi ilmu yang kita dapat ni dengan orang lain. Semoga kita dapat menjadi ibu bapa yang cemerlang dalam mendidk anak². Menjadi ibu bapa yang penyabar dalam menangani kerenah anak². 

Note: Peringatan yang lebih buat diri sendiri sebenarnya. Masih banyak lagi yang kurang. Dan harap belum terlambat untuk memperbaikinya. Setiap hari adalah pembelajaran. Belajar dari kesilapan.

Extra Note: Busy to the max. Nanti iolls buat komen marathon yerp.



To my TALL, DARK and HANDSOME Husband...SELAMAT HARI LAHIR Abang Sado. SMOGA DIPANJANGKAN UMUR. DIMURAHKAN REZEKI. DIBERI KESIHATAN Y...


To my TALL, DARK and HANDSOME Husband...SELAMAT HARI LAHIR Abang Sado. SMOGA DIPANJANGKAN UMUR. DIMURAHKAN REZEKI. DIBERI KESIHATAN YANG BAIK. DIKUATKAN IMAN DAN DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN. 


WE LOVE YOU ABAH ☺

Note: Gambar ulang tayang jer. Sebab kami tak suka bergambar. Boleh di kira jer gambar kami laki bini nih. Kesian kan. Tak tau lah kalau dengan orang lain dia jadi kaki suka bergambar.


Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau nak citer apa. Tapi ada plak citer nya ni....

Wahwahwah...Nak hash tag jer tajuk tu...hehehe...Lambat bersiaran harini. Otak beku jap. Tak tau nak citer apa. Tapi ada plak citer nya ni.


Ok...Berbalik kepada tajuk asal. Malam tadi buat Ikan Masak Taucu nih. Atas permintaan my Tall, Dark and handsome husband *bluekkk...hahaha...Masa tu dah pukul 8.00 malam. En. somi call soh masak masakan feveret dia nih. Ikan plak masih kat tempat sejuk beku. Ikut kan hati nak masak simple² jer. Tapi bila ada permintaan, haruslah si isteri tunaikan. Penat macam mana pon, isi perut suami perlu diutamakan. Ingat tu...ngeeeee...

Apa lagi...sepantas kilat buat kerja. Kita kan ada kuasa SUPERMOM. Nasib ikan dah siap siang. Cuma perlu basuh jer. Bawang blender plak dah habis. Sementara tunggu ikan mencair, kita buat stok bawang merah. Senang nak masak nanti. Sambil tu masak nasi.

Tu lah. PC Noxxa ada tak reti² lagi nak pakai. Ko tunggu yer noxxa. Tunggu aku lenjan ko nanti. Dah siap basuh bagai ikan, tiba masa untuk masak. Sebelah goreng ikan, sebelah lagi buat kuah taucu. Simple jer nak masak. Main campak² jer. Nak resipi ker? Ni versi aku lah.

BAHAN²
  • Ikan (Suka hati nak pakai ikan apa)
  • Bawang merah (potong bulat)
  • Halia
  • Cili Hijau
  • Tomato (tak letak pon tak per)
  • Taucu
  • Air Asam Jawa
  • Gula
CARA²
  • Goreng lah ikan dulu. Nak kena bagitau jugak ker..haha..
  • Tumis bawang merah dengan halia
  • Dah garing masuk air asam jawa
  • Letak taucu. Terpulang nah letak banyak mana. Agak² lah sebab taucu ni masin
  • Letak gula sket. Bagi ada rasa masam, masin dan manis
  • Letak ikan, cili hijau dan juga bawang hiris
  • Biar kejap. Dah siap.
Aku kalau buat memang suka letak taucu banyak. Sebab sedap. Kalau style mak aku plak, dia siap tumbuk taucu tu. Tapi aku tak rajin macam mak. Tapi apsal mak buat lagi sedap dari aku buat erk. Memang tak boleh challenge lah dengan masakan mak. 

Sedap wei makan dengan nasi panas². Pastu hirup plak kuah taucu tu...Perghhhhh...Malam ni tak payah masak dah sebab buat banyak malam tadi. Feveret kami anak beranak nih. 

Note: Have a great weekend uolls. Esok sukan anak lagi. Dah 3 minggu berturut² sukan.



Rasa macam nak menambah anak jer. Kalau boleh nak anak perempuan. Tapi tak tau bila....hahahaha...sebab yang ada ni dua lelaki dan sorang p...

Rasa macam nak menambah anak jer. Kalau boleh nak anak perempuan. Tapi tak tau bila....hahahaha...sebab yang ada ni dua lelaki dan sorang perempuan. Cantik jer susunannya. Orang cakap selang bunga...Lelaki, Perempuan pastu Lelaki. Bukan apa, kesian kat anak dara aku ni. Kalau main ngan adik beradik asyik terpinggir jer. Iyerlah...dia sorang jer pompuan. Cer tengok nih:


Terpinggir...Kesian kan. Aku perati jer dorang ni. Si Abang Kimi ngan Adik Qhalif main bola. Alaaaaa...bola kertas yang macam dalam citer upin ipin main tu. Qahirah nak main sekali. Tapi tak dibaginya. Katanya ni mainan untuk budak lelaki. Budak pompuan tak boleh main. Bukan main lagi ko kan abang. Cer kalau si qhalif tak layan, dengan qahirah gak diajak main.


Kekadang elok jer main. Tapi tu lah, bila budak laki main ngan budak pompuan asyik nak bergaduh jer kerjanya. Memula jer ok main. Tak lama lepas tu dah terjerit². Dah jadi berpuak² plak...'adik, jangan main dengan kakak tu'. Si kakak plak...'adik...jangan main dengan abang'. Tersepit adik ko tak tau nak main dengan sapa. Tu yang mak ko ni kekadang bertukar jadi Godzilla. Dah bosan kita jadi tarzan, tak pon jadi incredible hulk...hahaha...Dah main terjerit² nangis². Mana tahan tinga mak ko ni dengar.  

Tak per lah kakak. Ada rezeki nanti ibu bagi awak kawan tau....erkkkkk....ekekeke...Tapi kakak doakan lah yang ibu dapat bagi kawan yang sama jantina dengan kakak...ekekeke...Merapu dah ni wei. Ok lah...Sekadar berkongsi kisah anak² yang never ending story. Tu belum lagi layan soalan cepuk cemas dorang. 

Note: Umur pon dah makin meningkat. Sedang elok kalau nak menambah,,,hehehe...


Apa keistimewaan Chinch Mix Shake shaklee ni? Kan dah jelas kat tajuk tu. Nak lebih jelas lagi, meh baca nih. Bukan jer hilangkan lemak, ta...

Apa keistimewaan Chinch Mix Shake shaklee ni? Kan dah jelas kat tajuk tu. Nak lebih jelas lagi, meh baca nih. Bukan jer hilangkan lemak, tapi otot terpelihara dari jadi meggeleber dalam proses mengurangkan berat badan.
  • Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protein ekslusif yang diperkaya dengan asid amino leusina
  • Diperkaya dengan Leucine ntuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
  • Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
  • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekal tenaga
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian ( Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral  yang penting
  • Tiada perisa, pewarnaatau pemanis buatan (soya bukan GMO)

Ciri paling unik dan istimewa yang ada pada Chinch Mix Shake ni adalah LAUCINE. Apa tu?

LEUCINE IAITU ASID AMINO YANG MEMBERI SIGNAL KEPADA BADAN UNTUK MEMELIHARA OTOT SEMASA PENGURANGAN BERAT BADAN. Dalam kata lain, LEUCINE DALAM CINCH SHAKE MEMBANTU ANDA MENGHILANGKAN LEMAK TETAPI TETAP MEMELIHARA OTOT ANDA. Menarik kan.

Kenapa kita perlu perlukan otot dalam usaha nak turunkan berat badan? Ok...Antara sebabnya:
  • Untuk elak badan menggeleber
  • Untuk pastikan badan kita kekal fit walaupon berat badan dah turun
Jelaskan jawapannya, Tapi point yang paling penting ialah, BILA KITA BERDIET CARA BIASA TANPA CINCH, KITA HILANG LEMAK DAN OTOT. BILA KITA KEHILANGAN OTOT, KITA SEBENARNYA HILANG KEUPAYAAN UNTUK BAKAR LEMAK SEKALIGUS MERENDAHKAN KADAR METABOLISME. Rumusannya adalah OTOT = METABOLISME. 

Setiap hidangan  Cinch kaya dengan 24 gram protein. Protein penting kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan. Ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan.

Siapa yang perlu minum Cinch Shake?
  • Lelaki dan perempuan yang berumur 12 tahun ke atas yang mempunyai masalah menurunkan berat badan
  • Mereka yang inginkan indeks BMI yang ideal
  • Cinch Shake juga boleh diambil oleh pesakit diabetes kerana indek glisemik nya adalah rendah bagi mengekalkan paras gula dalam darah.
Antara testimoni pengguna Chinch Shake Mix

Cara Minum

Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, bancuh 2 sudu dengan segelas air suam. Boleh juga dibancuh dengan fresh milk atau soya. Diambil untuk menggantikan makanan sama ada pagi, tengahari atau pon malam. Pastikan anda minum Cinch Shake Mix ini sebelum mengambil makanan berat kerana apabila perut kenyang dengan Cinch Shake Mix, secara automatik anda akan mengurangkan makanan berat. Sekaligus membantu dalam proses penurunan berat badan.

Tetapi AWAS...Untuk yang ada penyakit Buah Pinggang memang kita tak suggest. Sebab tu pentingnya consultancy sebelum membeli. 


Note: Saya Fiza Abd Rahman ID 970025 adalah pengedar Shaklee berdaftar di kawasan Bangi, Kajang dan Cyberjaya. Saya bersedia memberikan konsultasi terbaik dari aspek kesihatan dan kecantikan kepada anda. Boleh hubungi saya jika berminat dengan produk Shaklee dan juga berminat untuk menambah pendapatan sampingan bersama Shaklee ☺


Femes betul Boat Noodle ni kan. Sana sini citer pasal makan kat Boat noodle ni. Apa yang bestnya? Dah lah mangkuk kecik. Macam tak puas...


Femes betul Boat Noodle ni kan. Sana sini citer pasal makan kat Boat noodle ni. Apa yang bestnya? Dah lah mangkuk kecik. Macam tak puas jer makan...hehehe...Kebetulan kat D'pulze, Cyberjaya ni baru jer buka cawangan Boat Noodle, apa lagi...Kita cuba dulu. Memula teragak² jugak nak makan. Tapi bila dah nampak sijil halal kat kaunter tu memang tak teragak² lah nak mencuba. Boleh refer [SINI]. Tak sempat nak snap sijil tu. 


Biasalah...orang 1st time baru nak try boat noodle. Terkial² sket nak order. Tapi tak per. Ada order guide yang disediakan. Suggest sorang makan adalah 4 bowls. Tapi kalau nak lebih pon tak per. Aku tengok dorang makan memang bertingkek². Tapi buat permulaan nak mencuba, bley order semangkuk dua dulu .Kalau nak tambah mangkuk, re order jer.


Ok...Kat Boat noodle ni ada 2 jenis flavor. Pedas dan juga tak pedas. PATHUMTHANI pedas. Tapi aku rasa tak der lah pedas  mana. Tapi kalau nak tambah pedas, ada cili macam cili flakes disediakan, AYUTTHAYA *dah macam Altantuya plak...hehe* tak pedas. Ada Beef Thai Rice Noodle dan juga Chicken Thai Rice Noodle. Pilihan aku beef. Apa rasanya? Uolls pernah makan mee celup tak? haaaa...lebih kurang macam tu lah rasa nya. Ada masam² sket. Sedap. 


Pilihan boat noodle on that day. Macam yang aku cakap, memula memang banyak ni jer sebab nak test power dulu. Lepas dah tau rasanya, kita tambah lagi order. Keseluruhannya ada 11 mangkuk boat noodle untuk kami bertiga makan. 


Kitorang order ni. Sedap wei...rangup jer. Pada hal sayur kangkung jer. Cer kalau buat sendiri. Tak jadi macam ni,,,hehehe...Sos dia pon sedap. 


Yang ni plak namanya KA NUM TUAY. Kuih dia macam tepung pelita. Alaaaaa...senang cakap tepung pelita versi thai. Versi melayu base dia daun. Versi thai dia buat dalam mangkuk cute nih. Tapi rasanya memang sedap. Tak puas makan 2 mangkuk nih. Nest time kalau gi kena order lebih.


Drink of the day untuk haritu. Kenal tak air apa ni?...hehehe...Air mata kucing. My feveret drink dan juga my milk booster. 

Mana mangkuk bertingkek² nya? Sorry lah...dah kekenyangan sampai lupa nak snap. Tapi aku makan 4 mangkuk jer. Overall memang ok. Tapi kedai dia tak der lah besar sangat. Nasib kitorang cepat. Kalau tak memang kena manunggu turn sebab ramai orang. Mangkuk pon ok. Tak der yang sumbing macam komen dari sesetengah orang yang makan kat Boat noodle kata mangkuk sumbing. Mungkon kedai baru kot. Belum ada yang sumbing lagi ☺

Boat noodle ni ada beberapa cawangan. Antaranya:
1) Jaya One
2) Empire Damansara
3) Ikon Cheras
4) Klang Parade
5) Sutera Mall
6) Gamuda Walk
7) Publika
8) Berjaya Times Square
9) D'Pulze Cyberjaya

Sila lah terjah Boat Noodle berhampiran kawasan anda untuk mencubanya. Tapi kena tabah menunggu lah sebab orang ramai. Melainkan uolls gi cepat ☺

Note: Dah best kerja kat Cyberjaya nih. Dah ada shopping complex dan banyak kedai yang tumbuh bagai cendawan. Tak macam masa memula kerja sini. 














Dah lama tak share pasal SHAKLEE. Skang nak bergiat aktive balik sebagai SID (Shaklee Independent Distributor) . Zaman GST ni, kita kena ...

Dah lama tak share pasal SHAKLEE. Skang nak bergiat aktive balik sebagai SID (Shaklee Independent Distributor). Zaman GST ni, kita kena ada back up. Buat pendapatan sampingan kan. Selain side income dari blog. Ok...kita lupakan GST 6% tu. Skang bagi perhatian pada GST (GET SHAKLEE TODAY) yang ni plak. Untuk pengetahuan, tiap² bulan Shaklee buat promosi. Lain bulan, lain promosi vitaminnya.


Promosi SHAKLEE untuk bulan  ni. Memang tak rugi beli sebab dah nama pon promosi. Harganya dah tentu harga promosi kan. Ada pemjimatan disitu. Boleh kongsi ngan kawan². Boleh hadiahkan pada orang yang tersayang. Meh baca sket info ni:

CINCH SHAKE MIX | Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa mengurangkan berat badan. Kaya dengan serat yang tinggi dan protein. Yang nak mengkuruskan badan, boleh try Cinch shake mix nih. Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan (soya bukan GMO). Didatangkan dengan 3 prisa iaitu COKLAT, LATTE dan VANILLA.

Lecithin | Pengemulasi lemak semulajadi. Membantu mengurangkan berat badan. Lecithin shaklee diperolehi secara semulajadi daripada kacang soya. Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

GLA | Memelihara kitaran haid setiap bulan. Menstabilkan hormon dan menurunkan paras kolestrol. Minyak borage yang mengandungi GLA semulajadi yang sangat pekat dalam bentuk yang mudah diserap. Ia juga menyokong sistem imun.

DTX Complex | Mengeluarkan sisa sebatian toksin dari badan. Membantu memelihara aliran hempedu dan membantu merangsang pembentukan dan memelihara sel² hati.

Vita-Lea Kids | Multivitamin kanak² terbaik. Jumlah nutrien yang lengkap dan memenuhi tumbesaran kanak². Penyerapan mudah dan pantas. Sangat sesuai untuk kanak² 4-12 tahun tak suka makan sayur dan buah. Meningkatkan juga sistem imun kanak².


Kalau berminat, jangan segan² bertanya. Free consultancy untuk anda. Cepat dapatkan sebelum promosi ni tamat pada hujung April nih. Spend lah sikit duit tu untuk kesihatan kan ☺

Note: Ikan di laut tak pernah habis, macam tu jugaklah dengan rezeki kita. Yang penting usaha. 


Memang ada sebabnya kenapa anak² tak dibenarkan tidur meniarap. Bukan suka suki tak bagi. Ingat dulu masa jaman skolah, Mak selalu tegu...


Memang ada sebabnya kenapa anak² tak dibenarkan tidur meniarap. Bukan suka suki tak bagi. Ingat dulu masa jaman skolah, Mak selalu tegur katanya tak elok tidur meniarap ni. Nanti syaiton duduk kat belakang badan tu,,,hehehe,,,Tapi bila dah dengar penerangan dari Ustazah Norhafizah Musa dalam rancangan Usrati di IKIM.fm, baru aku tahu sebabnya. Meh baca ni.

Sebelum ni, aku ada kongsikan entry mengenai [UMUR YANG SESUAI UNTUK PISAHKAN TEMPAT TIDUR ANAK LELAKI DAN PEREMPUAN]. Harini aku nak kongsikan info kenapa tak boleh biarkan anak tidur meniarap pula. Tapi tak disebutkan pula bermula dari usia anak berapa tahun yang tak dibenarkan tidur meniarap nih. Kalau nak ajar anak pendidikan seksual, ada content bergantung pada tahap usia kan.

Anak umur setahun pon dah ada Tarbiyah Jinsiah nya bila mana dia dah mula kenal dengan jantina sebab dah boleh bezakan dia sama dengan kakak atau abang dia. Cer try test kat anak² uolls...hehehe...Masa tu kita dah boleh terangkan Tarbiyah Jinsiah yang sesuai dengan umurnya. Ok...berbalik kepada topik.

Menurut Ustazah Norhafizah Musa, dalam kitab pendidikan anak cara Nabi SAW, tidur yang terbaik adalah tidur dengan berbaring di sisi kanan dan tidak meniarap. Dalam islam, tak elok dibiarkan anak² tidur meniarap, Tidur yang terbaiknya adalah di sisi kanan. Kenapa tak boleh tidur meniarap?

SEBAB IANYA ADA KESAN DENGAN GELOMBANG SEKSUAL ANAK KETIKA TIDUR. NABI SAW MENGANGGAP TIDUR YANG TERLANGKUP/MENIARAP INI SEBAGAI GESELAN KEPADA ALAT KELAMIN ANAK YANG YANG AKAN MEMBANGKITKAN NAFSU SYAHWAT. Sampai tahap tu islam menjaganya kan.

Tidur meniarap adalah dilarang oleh Islam. Abu Hurairah r.a telah meriwayatkan hadis dari Rasulullah s.a.w . Baginda melihat seorang lelaki meniarap. Lalu baginda bersabda: 

Maksudnya: “Sesungguhnya ini adalah cara baring yang dimurkai oleh Allah dan Rasulnya.” (Hr Tirimizi dan Ahmad-hasan lighairihi) 

Abu Umamah r.a berkata: Nabi s.a.w lalu dekat seorang lelaki yang tidur meniarap di Masjid. Lalu baginda memukulnya dengan kakinya dan berkata: 

Maksudnya: “Bangunlah kamu dari tidur dan duduklah sesungguhnya ini adalah cara tidur ahli neraka jahannam.” (Hr Ibnu Majah)

Sumber: [SINI]

Jadi, tengok² lah kalau anak kita meniarap. Takut nanti naluri seksual dia lebih hebat sebelum masanya. Biasalah...faktor persekitaran juga banyak mempengaruhi. Tengok lah citer² skang. Citer melayu pon dah macam citer omputih. Bebudak skang pon dah advance. Smoga anak² kita dijauhkan dari anasir² yang tak baik ni.

Pencegahannya...ajarkan dan lazimkan anak² kita tidak tidur menangkup/meniarap. Tidur yang sebaiknya seperti yang Nabi SAW ajar iaitu TIDUR DISEBELAH LAMBUNG KANAN.

Diriwayatkan daripada Barra’ bin ‘Azib r.a: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Maksudnya:

“Apabila kamu hendak tidur di tempat pembaringan kamu hendaklah kamu berwuduk seperti wuduk untuk solat. Kemudian hendaklah kamu baring di lambung kanan kamu. (Hr Bukhari dan Muslim)

Note: Hari ni dah 1 Rejab. Tak lama lagi datang bulan ramadhan. Dah ganti posa??



Tak tau nak citer apa. Citer ada jer ni. Mood blogging ke laut minggu ni. Harap² tak berterusan untuk minggu² yang seterusnya. Kekadang...


Tak tau nak citer apa. Citer ada jer ni. Mood blogging ke laut minggu ni. Harap² tak berterusan untuk minggu² yang seterusnya. Kekadang jadi pembaca senyap. Sebab kekadang rasa macam lebih baik membaca dari mengomen. Silap komen nanti orang salah tafsir. Iyerlahh...kekadang kita komen tak der niat apa pon, Komen santai jer. Tapi orang tafsir lain. Hurmmmm...tak per lah. Jadi silent reader sudah. Majuk...hahahaha...Erkkk...lari topik dah ni.

Ni nak bagitau, buat peminat baju² POPLOOK macam aku, next month dorang ada buat warehouse sale. Detail seperti dalam gambar tu lah, Aku malas nak taip. Boleh?? Sedang elok sangat tarikh tu sebab dah gaji kan. Skang ni aku fikir seribu kali nak shopping ker tak. Sebab GST kan. Membeli ikut keperluan dan yang penting saja.

Biar baju mak tak bertukar. Biar kasut mak dah haus tapak. Dak terkopak dah pon. Tak per...boleh hantar kat tukang kasut. Biar handbag mak cikai tak der brand. Sebab keperluan anak lagi penting. Erkkk...dah merapu meraban dah ni, Nak citer pasal warehouse sale ni jer. Okbai!!! 

Note: Have a great weekend uolls. Esok ada sukan kat sekolah Iman Hakimi. 



Happy muka bebudak ni dapat ber canoe kat tengah² tasik tu.  Aktiviti weekend haritu. Kebetulan ada wedding kat Shah Alam. Sebelum tu...

Happy muka bebudak ni dapat ber canoe kat tengah² tasik tu. 

Aktiviti weekend haritu. Kebetulan ada wedding kat Shah Alam. Sebelum tu en somi ada bagitau yang dia nak berkayak sebab dah lama tak buat aktiviti ni. Masa bujang dulu berkayak kat UIA. Tapi bila balik gombak tak der plak dia singgah UIA gi berkayak...ppffttt...Pastu dapat tau yang kat Taman Tasik Shah Alam ada aktiviti ni, apalagi kan. Bawak baju spare lah aku sebab dari wedding tu pakai baju kurung. Takkan ko nak gi tasik dengan berbaju kurung khenn. 

Abam sado 

Memula en somi sorang yang berkayak. Nak berkayak beduet sambil fefeeling bercinta ditengah tasik tak boleh. Sapa nak jaga #ImanQahirahQhalif? Aku pon tak tau yang dia dah berkayak. Tetiba call masuk soh toleh kat tasik tu. Anak² plak tengah main kat playground. Bila nampak abahnya apalagi, memanggil² dari tepi tasik. Dah macam si abah baru balik belayar plak...ekekeke...


Lepas dah berkayak secara solo, di ajaknya Iman Hakimi ber canoe. Tapi anak bujang ni tak nak. Takut katanya. Qahirah plak yang over excited nak naik. Memang aku salute ngan anak dara ni sebab berani. Be canoe lah dua beranak nih. Si abahnya ajak lagi Iman Hakimi. Dek kerana tercabar dengan keberanian si adik, si abang sahut cabaran. Dia gi sendiri kat kaunter, bayar and pakai life jacket. Si abah tunggu kat jeti *jeti lah kan. 


Ber canoe anak beranak di tengah² tasik sambil tengok burung. Memang tempat persinggahan burung kot kat situ sebab banyak burung. Macam burung flamingo.


Sementara abah, abang Kimi and Kakak Qahirah ber canoe, kita wefie dulu. Sian qhalif tak dapat naik skali. Merajuk dia nak naik jugak. Nasib tak berguling² kat situ. Bawah umur lah dik. Nanti kita naik cruise boat yerp.


Kat situ bukan ada kayak ngan canoe jer, ada macam² lagi. Macam dalam gambar ni. Memang best. Kalau ada rezeki ke sini lagi, nak try berkayak. Tapi kena berduet lah. Sesorang memang aku tak berani. Kalau uolls tak der aktiviti weekend ni, bley terjah Taman Tasik Shah Alam dan join aktiviti yang dikendalikan oleh [Antan Batura Watersports] nih. Harga pon rasanya masih berpatutan.

Sekadar peringantan. Kalau nak berkayak atau ber canoe, jangan lupan bawak baju/seluar lebih. Takut lencun plak nanti. Kalau dah expert tak per kot. Kalau baru 1st time main, better bawak ☺

Note: Tengah risau. Deman qhalif dtg balik petang smalam :-(



Berkhidmat untuk company. Berkhidmat untuk suami pon dah nak masuk 10 tahun gak. Tapi tu kena tunggu bulan November nanti...hehehe... ...

Berkhidmat untuk company. Berkhidmat untuk suami pon dah nak masuk 10 tahun gak. Tapi tu kena tunggu bulan November nanti...hehehe...


14 April 2005 - 14 April 2015 = 10 Tahun

Sedar tak sedar dah 10 tahun aku berkhidmat kat company ni. How time flies. Setia betul kan. Nak curang rasa sayang. Sebab benefit yang company bagi pada pekerja. Insurance cover untuk suami dan anak², training, saham dan lain² lagi lah. 

Gambar kiri tu masa memula join company ni. Still UEM Land. Belum kawin lagi. Suci murni jer muka tu kan. Gambar kanan plak dah beranak pinak dah. Tapi muka maintain cute kan...bluekkkk...ekekeke....Tapi nama company dah bertukar jadi UEM Sunrise.

Masa memula interview, buat kat bangunan MCOBA. Situ bangunan UEM Group dulu. Penempatan aku plak kat Faber Tower, Jalan Klang Lama. Kat bangunan tu memang mostly UEM Group. Kat situlah PLUS, OPEL, UEM Land, UEM Builder dan lain² lagi lah. Memang best masa kerja kat Faber Tower sebab tempat makan pon senang dan murah. Banyak pilihan. 


Pastu setiap isnin semua staff UEM Group kena pakai uniform. Kemeja putih, seluar kaler dark blue dan juga kot. Macam dalam gambar tu. Siap ada name tag tau. Tak ingat dah kot tu fitting atau dorang bagi ikut size. Memag fefeeling wanita korporat lah setiap isnin....hahaha...Seronok jer tengok sebab seragam jer memasing dengan uniform. Tapi tu dulu. Skang dah tak der hari uniform dah. 

Dari Feber Tower, berpindah ke bangunan baru kat Mercu KL Sentral sana. Sebab dah ada bangunan sendiri kan, Tapi tu Group yang punya lah. Sewa tetap kena bayak...ahaksss...Makan kat sini pon ok. Sebab ada cafe. Tapi harga agak mahal jugak lah even ada staff discount. Kekadang gi makan kat bangunan depan Mercu Kl Sentral tu. Tak ingat dah bangunan apa. Kekaang gi Sooka sentral. Paling jauh, makan kat KL Sentral lah.

Memandangkan aku dah transfer department ke bahagian project, terpaksa lah berpindah randah lagi ke Cyberjaya. Maka tercampak lah aku kat Cyberjaya nih. 3 kali berpindah randah wei. Memang hazab sebab ko nak mengemas dan memunggah balik barang pindahan kan. Tapi yang best dekat dengan bangi. Dekat² pon adalah 20-30 minit perjalanan. Bergantung pada kesesakan lalulintas jugak lah. 

Skang ni penempatan aku bergantung kepada project. Habis jer project kat Cberjaya ni, berpindah lagi lah aku. Mungkin kat Bangi plak kot. Pindah lagi wei...ppffttt....Nak transfer department, lagi jauh lah perjalanan aku sebab dengarnya nanti suma pindah kat Solaris, Dutamas tu. Bangunan sendiri kan. 

Cuma yang tak bestnya skang adalah....ENVIRONMENT. Dah tak macam dulu. Semuanya berubah sejak merge. Aku rasa macam bukan kerja ngan GLC lagi dah. Faham² lah kan. Yang pasti, aku rindu zaman UEM Land. Rindu environment di UEM Land. Orang² lama pon ramai yang dah tak der...huhuhu... 

Apa² pon, SELAMAT ULANGTAHUN PERKHIDMATAN YANG KE 10 buat diri sendiri. Untung company sebab dapat staff yang setia macam aku....hahaha...Setia sampai bila pon tak tau lah nih. 

Note:  Alhamdulillah atas rezeki harini. 



♫♪♫ HAPPY 3RD BIRTHDAY IMAN QHALIF ♫♪♫ Fresh from oven Tangisan pertama My name is ...... 12 Apri...


♫♪♫ HAPPY 3RD BIRTHDAY IMAN QHALIF ♫♪♫

Fresh from oven

Tangisan pertama


My name is ......





12 April 2012 @ 9.00 am - 12 April 2015 = 3 Tahun

SELAMAT HARI LAHIR IMAN QHALIF BIN HUSAINI. Doa ibu dan abah...semoga Iman Qhalif membesar sebagai seorang khalifah yang beriman lagi soleh. Bijak pandai. Diterangkan hati, ditetapkan iman, taat pada perintah allah...kepada kedua ibu bapa, hormat orang yang lebih tua, di kurniakan kesihatan yang baik, di panjangkan usia, di murahkan rezeki dan di berkati kehidupan dunia akhirat...AMIN...


Just simple celebration. Beli kek pastu nyanyi lagu happy birrthday. Ini pon dah buat qhalif happy. Ibu tak sempat nak buat kek semalam. Nanti ibu buat pastu kita potong kek hasil air tangan ibu plak yerp. Sedih plak rasanya sebab tak dapat buat kek sendiri untuk birthday anak :-(

Sejak nak tambah umur dan umur dah bertambah ni, perangai pon sedikit berubah. Over sensitive plak anak soleh nih. Asyik nak sentap jer. Kenapa ni dik. Buat ibu geram jer tau. Masih lagi menyusu badan. Ni pon buat ibu geram. Menjadi² plak kuat menyusunya. Bagi adik kang baru tau...erkkk...ekekeke...


Ibu, Abah, Abang kimi dan kakak qahirah sayang qhalif hingga hujung nyawa :-)

Note: Gambar ni akan di ulang tayang untuk birthday yang seterusnya juga...hehehe...


Counting day? Baru habis pantang ker? Bilanya pregnant?...hahahaha...Ni gambar lama. Counting day untuk baby ni. Nak masuk 3 tahun da...


Counting day? Baru habis pantang ker? Bilanya pregnant?...hahahaha...Ni gambar lama. Counting day untuk baby ni. Nak masuk 3 tahun dah dia. Kenapalah cepat sangat membesar dik. 


Rindunya bau baby. Rindunya nak gomol baby. Baby yang ada ni dah besar. Sejak nak tambah umur ni perangai pon agak manja sket. Ahad ni kita celebrate yerp.  

Note: Have a great weekend uolls ☺


Nickelodeon will be having a new live-action comedy series “Bella and the Bulldogs”! A great addition to the Nickelodeon family. W...


Nickelodeon will be having a new live-action comedy series “Bella and the Bulldogs”! A great addition to the Nickelodeon family.

What is it about: 

  • Nickelodeon’s newest live-action comedy series ·
  • A head cheerleader’s life takes an unexpected twist when her rifle-like throwing arm takes her from the side-lines to becoming her middle school’s starting quarterback 
  • Premiering in Asia on Saturday, 11 April at 4.55 pm (MY) 
  • Staring up-coming American actress Brec Bassinger as Bella

In this new comedy ripped right out of this year’s headlines of girls playing traditionally “boy” sports, Bella Dawson (played by newcomer Brec Bassinger), a confident, caring and talented teenager, suddenly finds herself fulfilling a lifelong dream but also having to navigate the world of her teammates Troy (Coy Stewart), Sawyer (Jackie Radinsky) and Newt (Buddy Handleson), without losing her two best friends, Pepper (Haley Tju) and Sophie (Lilimar) from the cheer squad.

Dapatkan maklumat dengan lebih lanjut [DISINI]. Kalau nak tau maklumat lanjut mengenai NICKELODEON ASIA, boleh visit [www.nick-asia.com]



Assalamua'alaikum Rasa macam dah lama jer tak update. Padahal baru 2 hari. Bila mood blogging up and down. Macam ni lah. Ok...s...


Assalamua'alaikum

Rasa macam dah lama jer tak update. Padahal baru 2 hari. Bila mood blogging up and down. Macam ni lah. Ok...sambung citer. Nak citer pasal cuti ni ha. Semalam terpaksa amik Emergency Leave bila Qhalif tak sihat. Start dari isnin tu badan dia dedar. Lunch time terpaksa balik sebab pengasuh cakap badan dia still dedar. 

Ni lah masalah bila demam on and off. Malam semalam badan dia kembali panas. Tidur pon tak lena. Si ibu apatah lagi kan. Bila anak tak sihat memang ko nak tidur pon tak tenteram. Mengempeng jer lah kerjanya. Nak hantar nursery memang tak sampai hati. Kejam plak rasa sebab anak demam still nak hantar nursery. 

Bila dah jadi ibu yang bekerja ni, banyak benda yang unexpected...yerlah, bila anak demam tiba², takkan nak gi keja gak kan, sanggup ker hantar anak kat nursery lagi bila temperature anak dah cecah 38-40'c...Emergency Leave lah kesudahannya, klo demam anak tak kebah 2-3 hari, 2-3 hari gaklah si ibu ni EL. 

Teringat masa anak² kena Chickenpox. Memula kimi kena. Baik jer si abang, adik² plak kena secara berjemaah. Cuti plak tinggal nyawa² ikan. Nasib lah dapat doctor yang prihatin. Anak yang kena Chickenpox, ibu yang dapat MC. Tapi berapa hari jer yang dapat. Selebihnya kena apply Annual Leave lah. Tapi tu tahun 2013. Skang kalau anak kena CP memang susah doctor nak bagi MC kat si ibu. Ikut pada budi bicara doctor jugak kot. 

Inilah lumrah ibu bekerja, AL..EL..MC..memang takkan terpisah. Lain lah kalau kita ni ada kuasa yang buat kita boleh tau bila anak kita nak sakit. Boleh apply cuti siap² kan. Tapi kuasa tu hanya ada padaNYA. Bukan apa, ada bos² yang jenis tak reti bahasa dan pertikaikan bila kita ni EL sebab nak jaga anak sakit. 

Note: Kejap jer dah khamis.


Rasanya belum terlambat lagi aku nak share pasal benda ni. Seperti yang kita sedia maklum, Banjir besar yang melanda Pantai Timur pad...


Rasanya belum terlambat lagi aku nak share pasal benda ni. Seperti yang kita sedia maklum, Banjir besar yang melanda Pantai Timur pada Disember 2014 telah menyebabkan kemusnahan harta benda yang sangat besar nilainya. Sejajar dengan semangat Mahsuri untuk menyumbang semula kepada masyarakat, program Tanggungjawab Sosial Korporat Mahsuri akan berkolaborasi dengan pertubuhan bukan kerajaan, Islamic Relief Malaysia (IRM) untuk membina semula dan membaik pulih komuniti yang telah terjejas di dalam tragedi banjir itu.   


Sos Mahsuri merupakan rasa sebenar masakan Melayu yang memberikan keutamaan yang tinggi kepada kesucian dan kesegaran di dalam penyediaan makanan sehariannya. Rangkaian sos Mahsuri disahkan Halal oleh JAKIM dan bebas dari bahan pengawet. 4 jenis sos Mahsuri, antaranya Kicap Manis Pedas, Kicap Manis, Sos Perapan Ayam dan Sos Berperisa Tiram menepati keperluan setiap dapur untuk menghidangkan lauk pauk Melayu asli yang enak.

Dalam usaha melaksanakan tanggungjawab sosial korporat melalui jenama sos Mahsuri yang terkenal dengan kualitinya, Mahsuri dengan keikhlasan sepenuh hati akan menyumbangkan 100% dari hasil jualan setiap botol rangkaian sos Mahsuri yang dijual di semua cawangan pasar raya Giant di seluruh negara dari tempoh bermula 26 Mac hingga 25 April 2015 kepada Program Desa Lestari yang dilaksanakan oleh Islamic Relief Malaysia (IRM).

Islamic Relief Malaysia (IRM), yang ditubuhkan di Malaysia pada tahun 2005 dalam usaha mengembangkan bantuan kemanusiaan di rantau Asia Pasifik. Di awal penubuhan, IRM memberi tumpuan sebagai pejabat mengumpul dana sahaja namun kini memainkan dua peranan sebagai pusat pengumpulan dana (untuk projek tempatan dan antarabangsa) dan pejabat serantau (untuk menjalankan projek bantuan tempatan). Berlandaskan nilai-nilai Islam dan ajaran-ajaran Ikhlas, Adil, Rahmah, Amanah dan Ihsan, IRM menjalankan program-program komuniti, ekonomi dan pembangunan sosial di Malaysia dimana sasaran penerima manfaat termasuk, tetapi tidak terhad kepada orang-orang miskin, anak-anak yatim, ibu tunggal, warga tua dan golongan kurang keupayaan fizikal.

Jom kita membeli sambil menderma dengan produk Mahsuri ni. Boleh juga tambah saham akhirat. Kalau nak murahkan lagi rezeki kita, kena murahkan rezeki orang lain yang tak berkemampuan dulu kan. Boleh dapatkannya di Pasaraya Giant berhampiran anda. 

Untuk keterangan lanjut tentang Islamic Relief Malaysia atau Program Desa Lestari, sila kunjungi www.islamic-relief.org.my atau www.facebook/MyMahsuri



Kalau tak nak terlepas, sila set alarm kat jam tu yerp. Harap² cuaca baik² jer esok sebab ianya bergantung pada keadaan cuaca jugak. Ru...


Kalau tak nak terlepas, sila set alarm kat jam tu yerp. Harap² cuaca baik² jer esok sebab ianya bergantung pada keadaan cuaca jugak. Rugi kalau terlepas peluang ni sebab fenomena gerhana bulan penuh ni satu² nya gerhana bulan yang dapat di lihat di Malaysia nih.

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan fenomena gerhana bulan penuh pada 4 April ini, satu-satunya gerhana bulan yang dapat dilihat di Malaysia pada tahun ini.
Mengikut satu kenyataan yang dikeluarkan Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) di sini pada Isnin, fasa fenomena tersebut bermula pada 5.01 petang, iaitu bulan memasuki bayang-bayang penumbra.
Kemuncak gerhana berlaku pada 8 malam dan fenomena itu berakhir pada 10.59 malam, iaitu bulan keluar dari bayang-bayang penumbra.
Menurut kenyataan itu, di Sabah, bulan akan terbit lebih awal berbanding di semenanjung iaitu sekitar 6 petang dan untuk itu penduduk di Sabah dapat menyaksikan fenomena tersebut bermula dari fasa separa sehingga tamat keseluruhan gerhana.
"Di semenanjung pula, bulan hanya akan terbit sekitar 7.20 malam dan ini bermakna fasa gerhana bulan penuh bermula sejurus selepas bulan terbit," menurut kenyataan berkenaan.
Lokasi terbaik untuk melihat fenomena tersebut adalah di kawasan yang paling timur dengan ufuk yang tidak terlindung.
Sehubungan itu, ANGKASA dan Jabatan Mufti Selangor akan mengadakan program pencerapan bulan dan planet Musytari, melihat bintang Sirus dan buruj Belantik (Orion) di perkarangan Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong, Selangor.
Selain itu, ANGKASA juga akan membawa Mini Planetarium bagi memberi peluang kepada orang ramai untuk menonton tayangan filem pendek astronomi secara percuma.
Kalau nak tau lebih lanjut, bley refer [FB Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)]


Ambil tahu dengan baju bajan anak² yang dok day care kat sekolah/nursery. Check kat baju/seluar/tudung sekolah anak² sama ada set persa...


Ambil tahu dengan baju bajan anak² yang dok day care kat sekolah/nursery. Check kat baju/seluar/tudung sekolah anak² sama ada set persalinan tu anak anda yang punya atau anak orang lain yang punya. Biasalah bebudak 5 tahun, kalau tak bawak balik salah baju/seluar/tudung memang tak sah. Pada hal dah pesan awal² baju sekolah tu lepas bukak terus letak dalam bag sekolah. Tapi ada gak salah masuk bag. 


Oh! My Anak Dara. Tudung dah hilang ntah kemana. For sure tertukar kan. Tapi tak der tanda² dipulangkan balik. Dah tanya cikgu banyak kali, 'ada tak jumpa tudung qahirah'...Tak der lah kak. Nanti kami cari lagi. Rasanya dari bulan lepas kot hilang. Baju plak ada sepasang jer. Nak beli baru size dah habis. Baru jer kirim kat member sebab anak dia pon skolah PASTI, tapi tudung dah out of stock . Pergi skolah pakai tudung biasa jer anak dara ni.

Tak tulis nama ker? Sepersalinan tu aku tulis nama. Memula seluar tertukar. Boleh plak dapat seluar dah lama. Nak terkoyak kat kelangkang tu. Pada hal seluar baru. Takkan dah lusuh dan nak koyak kot. Nama pon ada kat seluar qahirah tu. Tapi tak der pon parents nak pulangkan balik. Pakai jer lah seluar tu. Tanya cikgu macam biasalah jawapannya. Baik tak payah tanya lagi. Redho jer lah.  

Tolong lah wahai parents². Pulangkan baju sekolah kalau dah tertukar tu. Jangan diam buat harta jer. Macam tu jugak dengan baju bajan kat nursery. Pon selalu tertukar. Tak dapat balik pon ada jugak. Ni pon aku tengah menunggu legging ngan baju qahirah yang tak dapat² dari nursery. Lama dah nih. Parents pon...takkan tak perasan terbawa balik baju anak orang lain kot...ppffftttt...

Takkan pasal baju bajan pon nak berkira. Iyer...aku berkira. Untuk golongan marhaen macam aku ni sangat menghargai setiap duit yang keluar even harga baju tu setakat RM5 jer. Sekian...Harap maklum. Sekadar luahan perasaan. Lebih peringatan buat diri sendiri jugak. Kalau bawak balik baju anak orang lain. sila pulangkan. Peace...no war.

Note: News feed harini penuh dengan GST dan juga resit² selepas GST....hurrmmmm...


Berita yang baik, harus di war² kan dan dihebahkan. Seperti tajuk di atas, aku dapat info ni pon dari group WhatsApp. Dan aku rasa rama...


Berita yang baik, harus di war² kan dan dihebahkan. Seperti tajuk di atas, aku dapat info ni pon dari group WhatsApp. Dan aku rasa ramai yang tak aware dan tak tau pasal Permata Insan nih. Sebab apa tau? Sebab sistem ujiannya dah bermula 1 February 2015. Skang dah pon masuk bulan April kan. 

Untuk kawan² yang ada anak berusia 8 tahun tu, boleh lah mencuba nasib. Jika berjaya, pengajian anak² akan dibiaya olek kerajaan secara percuma sehingga peringkat PhD. Pemilihan peringkat pertama yang dijalankan secara online ini akan berakhir pada 31 Mei 2015. 

Kelayakan Calon

Ujian ini yang dipanggil Ujian UKM 1 adalah satu ujian tapisan IQ berstandard antarabangsa. Semua calon yang layak untuk terpilih ke PERMATA Insan adalah seperti berikut :
  1. Beragama Islam
  2. Warganegara Malaysia
  3. Berumur 8 tahun dan sedang belajar di TAHUN 2 (darjah 2) Tahap 1 di mana-mana Sekolah Rendah, sama ada Kebangsaan atau Agama di dalam Malaysia.

Apakah itu Ujian UKM 1?

Ujian UKM 1 ini adalah ujian peringkat pertama menerusi pengambilan ujian IQ secara online. Ianya merupakan salah satu proses permulaan dalam pencarian PERMATA Insan bagi kemasukan 2015 ini. Ujian ini akan diberi dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris sesuai digunakan untuk kecerdasan (IQ) pelajar dari umur 8 tahun hingga 15 tahun. Terdapat beberapa syarat ketika menjawap soalan saringan ini :
  1. Pelajar tidak dibenarkan mendapatkan bantuan dari orang lain semasa menjawab soalan dalam ujian saringan ini.
  2. Pelajar  hanya dibenarkan mengambil ujian saringan ini SEKALI sahaja.
  3. Pelajar perlu memasukkan maklumat peribadi, sekolah dan ibu bapa atau penjaga sebelum memulakan ujian saringan ini.
 Klik sini untuk mengambil ujian UKM 1http://ukm1.permatapintar.edu.my/
Permata Insan |  merupakan sebuah program yang ditubuh khas di Universiti Sains Islam Malaysia dengan tujuan untuk melahirkan bakal ilmuan pemikir Islam yang agung berteraskan al-Quran dan al-Sunnah dari awal usia. Falsafah kewujudannya ialah berorientasikan keilmuan Islam yang berasaskan sumber asal iaitu al-Quran dan al-Sunnah. Fokus utama dalam program yang dirancangkan di bawah akademi ini adalah pembangunan modal insan di kalangan kanak-kanak berumur lapan (8) tahun yang berkebolehan tinggi atau pintar memahami, mentafsir, menghafaz dan mengaplikasi al-Quran dan al-Sunnah dalam kehidupan serta menghubungkaitkannya dengan sains, teknologi, matematik dan sebagainya serta mampu membangunkan tradisi keilmuan Islam dan mencetuskan kemajuan ilmu pengetahuan dan teknologi melalui kesepaduan ilmu aqli dan naqli.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...