Baju Muslimah Kanak-kanak

AFB Feeds

Mak hencik training. Dah hari kedua. Microsoft word jer. Itu pon nak kecoh kan. Banyak benda simple dan senang dalam word ni yg aku tak ...



Mak hencik training. Dah hari kedua. Microsoft word jer. Itu pon nak kecoh kan. Banyak benda simple dan senang dalam word ni yg aku tak tau. Jadinya tak rugi pon gi training ni.


Maap lah yer. Tak dapat nak melawat kawasan sampai next week. Tu jer nak bagitau. Ok bye!!!


Note: Bertambah sijil baru :-)

posted from Bloggeroid

Ini lah masalah orang pompuan. Tau bawak kereta ngan tau isi minyak kereta jer. Benda lain memang tak tau. Isi angin tayar pon baru nak bel...

Ini lah masalah orang pompuan. Tau bawak kereta ngan tau isi minyak kereta jer. Benda lain memang tak tau. Isi angin tayar pon baru nak belajar. Tapi aku takut kalau nak isi angin tayar. Takut meletup. Ni kes tertengok video orang tu isi angin belon. Sekali meletup ngan dia skali. Aku tak tau lah viseo tipu atau betul Tu yang saiko sampai rasa seram jer nak isi angin. Jadinya kita tunggu en. bos yang tolong. Ok....sambung citer. Ni nak tanye pemandu² wanita. Tau tak transponder chip tu apa? Macam mana rupanya? Meh tengok nih. Sama² belajar.

Ini lah dia. Benda paling penting.

Kat dalam tu lah tempat dia duduk

Kisahnya. Semalam terbaca blog PB pasal kereta. Teringat kes aku yang masih belum up lagi citer ni kat blog. Biasalah...suma benda nak citer kan. Suka hari aku lah. Kejadian berlaku masa bulan puasa lepas. Nak gi PARAM (Pasar Ramadhan) beli lauk untuk berbuka. Minyak memang dah berkelip² minta di isi. Tapi aku budget lepas gi PARAM baru nak isi minyak.

Dah beli barang suma. Nak balik ke pangkal jalan lah ni. Nak bukak posa kan. Bila nak start enjin keta tak boleh. Dah sudah....ko dah kenapa keta. Banyak kali start pon tak boleh. Suma benda kat dashboard tu menyala. Aku ingatkan minyak dah habis langsung sebab kluar sign gambar minyak dalam teko tu. Tapi tak mungkin lah. Relax...pada hal dah cuak hokay. Try lagi skali start enjin....ppffttttt...tak boleh jugak. Nak buat macam mana nih? Qhalif masih kat nursery. Call en. bos, masuk voice mail plak. Call owner taska, tak jawab. Adoiiii...Call plak cikgu nursery. Minta tolong amik. Husband dia plak tak balik lagi. Time kecemasan macam ni boleh plak memasing tak dapat nak di hubungi. Dugaan...dugaan dibulan puasa.

Pastu pesan kat cikgu nursery kalau en. bos datang amik qhalis ker kan, soh bagitau yg ibu qhalif ni dah tersadai sebab keta tak boleh start. Aku dah tak tau nak buat apa. Dengan muka selamba dan tak tau malu, aku paggil beberapa orang brader untuk tengok² kan keta. Memasing check. Suma ok. Enjin pon ok. Dorang pon tak tau apa puncanya. Tak per lah. Di sudahi ucapan terima kasih lah buat mereka. Siap tanya dok mana nak tolong hantarkan. Tak per...tak per...

Kebetulan banyak kedai keta area situ. Konon nak minta tengokkan keta. Huurrmmmm...memasing ke busy an. Nak raya masa tu. Banyak keta yang nak di service. Tak per lah. Tak lama lepas tu cikgu nursery call. En. bos on the way kat tempat aku tersadai ni. Nasib lah dia balik awal. Lega rasanya sebab penyelamat dah sampai.

Dia check². Tak der apa masalah pon. Mungkin minyak habis kot. Pergi lah beli minyak. Isi dalam botol. Nak menuang sikit punya susah. Pakai botol kan. Dah isi minyak pon masih tak boleh start. Mulalah bertukar jadi Detective Conan kan. Cari punca masalah. Dibeleknya kunci. Ok...dah dapat puncanya. Rupanya Chip Transponder dalam remote alarm keta ni dah tercicir. Jadinya...Detective conan mula mencari. Jumpa pon. Tercicir dalam keta..pphewwwww...Macam mana boleh tercicir? Meh tengok rupa kunci keta:


Ko tengok tu. Ber sellotape kunci tu.  Orang ganas memang macam ni. Sampai terbelah kepala kunci tu. Asal nya memang terbuka masa sebelum kejadian tu. Tak tau plak chip tu tercicir. Nasib baik tercicir dalam kereta. Buatnya tercicir atas jalan raya? Mau kena towing keta tu.

Sila amik perhatian yerp. Kalau kunci keta uols dah jadi macam kunci keta aku nih. Pastikan isi dalam nya cukup. Pastikan cip 'IMMOBILIZER' tidak tertanggal atau hilang. Sebab kalau hilang, anda tidak akan dapat menghidupkan enjin kereta. Apa itu IMMOBILIZER?


Immobilizer Keys adalah sebuah sistem manajemen mesin di dalam ECU(Electronic Control Unit/komputer yang mengatur system mobil) yang dapat mengenali singnal yang dikirimkan dari kunci. Hal ini melibatkan penempatan sebuah microchip di kepala kuncinya, dimana chip tersebut adalah sebuah transmitter dan receiver mini. Apabila sinyal tidak dikenali, maka ECU tidak mengirimkan arus sehingga mesin tidak dapat dinyalakan.

Sumber: [SINI] dan [SINI] *bahasa indon sebab aku tak jumpa dalam website BM ☺

Itu lah kisahnya. Pengalaman aku dan kereta. Panjang berjela plak. Next time kalau keta tak boleh start, check apa masalahnya. Kalau semua ok, cuba tengok transponder chip tu. Mungkin rosak atau tercicir. 

Note: Banyak gak perihal yg berlaku antara aku dengan kereta nih. 


Abaikan lah muka ustaz qhalif yang cheeky ni. Jelas terpancar dua pusar kat kepala tu. Apa yang anda perasan dalam gambar diatas? Ala...

Abaikan lah muka ustaz qhalif yang cheeky ni. Jelas terpancar dua pusar kat kepala tu.

Apa yang anda perasan dalam gambar diatas? Alaaaa...soalan tak thrill langsung. Dah terang² si ustaz qhalif pakai baju terbalik kan...muahahaha...Itu lah tips nya kalau tak nak bagi anak anda bukak baju. Pakaikan baju secara terbalik. Memang tak boleh lah dia nak bukak. Tapi kalau baju berbutang lah. Kalau baju t-shirt tu tak dapek den nak nolong sebab qhalif ni kalau pakai t-shirt elok jer. Kalau pakai baju berbutang memang kerjanya buka butang baju...ppfftttt...motor skill kot.

Ni last week punya citer. Masa amik kat nursery. Nampak jer budak dua pusar si ustaz qhalif ni aku dah tergelak². Apa lah fashion ko dik pakai baju terbalik nih. Dan aku dah agak ni mesti sebab budak ni suka bukak baju. Sebab bebudak pengasuh tu mengadu yang si qhalif suka bukak baju. Tu yang cikgu pakaikan baju macam tu. Bukan bukak baju jer, lately ni suka bukak seluar ngan pampers skali. Kat umah pon sama. Ada sekali tu, cikgu pengasuh citer, dia gi bukak pampers siap dengan bahan kumbahan...ppfftttt...tak senunuh ko tau dik. Sianlah kat cikgu. Aku siap pesan kalau qhalif buat pe'el, rotan jer dia *cakap berseloroh. Ko tau cikgu pengasuh cakap apa? 'alaaa...tak per kak, bebudak biasalah'. Bagus3x...hehehe...Nampak sangat ibu ko yang selalu rotan ko kan dik...kihkihkih...rotan² manja gittew.

Ok...tu baru 1st tips. Tips kedua kalau anak suka bukak baju. Senang jer, tak payah pakaikan dia baju...muahahaha...Penjimatan tenaga jugak sebab tak payah nak basuh baju banyak² kan. 

Tak tau lah bila nak start potty train qhalif nih. Sebab dia dah menunjukkan ciri² tak nak pakai pampers. Ada juga lah weekend ajar dia. Tapi gitu² jer lah. Asal tanya nak kencing ker tak. Menggeleng. Bila tak tanya, Dah kebasahan seluar dia. Memang menguji mental dan fizikal betul lah. Kalau ikut kakak Qahirah, [3 tahun dah tak pakai pampers lagi] and dah pandai basuh yak sendiri. Tak per dik, nanti kita cuba lagi yerp. 

Note: Lain anak lain ragamnya...hurmmmm...


Sana sini nampak longan ngan cempedak. Dedua buah feveret. Buah cempedak tu sekilo RM6.00. Isi memang banyak, besar² dan cantik. Memang p...

Sana sini nampak longan ngan cempedak. Dedua buah feveret. Buah cempedak tu sekilo RM6.00. Isi memang banyak, besar² dan cantik. Memang puas makan lah. Kalau beli kat luar 5 biji tu sampai tiga hinggit orang jual ko. Buah cempedak ni memang aku tak boleh makan bebanyak. Sebab angin. Kalau makan mulalah angin sana sini. Tapi kepala tak berangin lah yerp. Angin pon angin lah. Aku bedal jer sebab sedap. Alaaaaa...ubat kan ada *ayat cliche.

Buah longan ni plak beli kat pasar malam. Tiap kali gi pasar malam mesti beli. Sekilo RM5.00. Buahnya besar², cantik,  manis dan sedap sangat. Sekali hadap jer ni kalau beli. Bukan aku jer suka. En. bos ngan anak² pon suka. Kalau dapat makan sejuk²....perghhhh...nikmat. Tapi selalu tak sempat masuk freezer sebab sekejapan dah habis. Buah longan ni pon milk booster gak tau. Tapi bergantung pada orang gak. Ada yang makan buah longan susu dia banyak. Ada jugak yang tak. Tapi macam aku buah longan ni memang serasi. Meriah hasil lepas makan.

Note: Sakit gigi. Okbai!


Dalam erti kata lain. Gambar yang membuatkan aku menitiskan air mata. Dan aku percaya sesiapa saja akan menangis bila tengok gambar² ni: ...

Dalam erti kata lain. Gambar yang membuatkan aku menitiskan air mata. Dan aku percaya sesiapa saja akan menangis bila tengok gambar² ni:

Anak kepada Allahyarhamah Mastura Mustaffa menangis di sisi jenazah ibunya. Allahu akhbar...Ya! allah. Speechless. Rindu seorang anak pada arwah ibunya. Kepulangan yang paling dinanti. Tapi hanya dapat di sambut sebagai jasad. 

Anak tunggal kepada Arwah Ahmad Hakimi Hanafi. Abderrahman yang baru berumur 9 bulan. Seakan mengerti apa yang berlaku di sekelilingnya. Tak menangis sepanjang majlis berlangsung.


Selamat kembali. Semoga kalian tenang di SANA


AL-FATIHAH

#Al-fatihah #MH17 #HariBerkabungMalaysia

Note: Gloomy day. Rakyat Malaysia bersatu dalam kesedihan. 


Speechless!!! Selamat kembali ke tanahair buat jenazah2 MH17. Walaupon hanya sebagai jasad. Kepulangan yg dinanti bukan saja oleh k...


Speechless!!!

Selamat kembali ke tanahair buat jenazah2 MH17. Walaupon hanya sebagai jasad. Kepulangan yg dinanti bukan saja oleh keluarga, waris malah seluruh rakyat Malaysia. Kepulangan yg dinanti dalam suasana yg penuh kesedihan malah mengundang airmata semua yg menyaksikan. 

Salam takziah buat ahli kelurga yg terlibat. Bertabahlah dgn dugaan yg telah ditentukan olehNYA. Tenanglah kalian di SANA. Semoga ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman. AL-FATIHAH. 

#Al-fatihah #MH17 #HariBerkabungMalaysia


Note: DaripadaNYA kita datang. KepadaNYA juga kita dikembalikan


Esok merupakan Hari Berkabung Malaysia sempena ketibaan jenazah mangsa² MH17  yang terlibat dalam tragedi yang menyanyat hati pada ...



Esok merupakan Hari Berkabung Malaysia sempena ketibaan jenazah mangsa² MH17 yang terlibat dalam tragedi yang menyanyat hati pada 17 Julai lalu di Ukraine. Semakin dekat semakin terasa kesedihannya. Lebih² lagi bila tengok kat tv, dengan background music nya  dan juga dengar Hotfm pagi tadi. Esok mau ada yang meleleh air mata nih.


Antara senarai jenazah² MH17 yang akan tiba esok. Selamat kembali ke tanah air tercinta. Sesungguhnya kami ternanti² kepulangan kamu walaupon ianya di iringi dengan linangan air mata. Ya! allah...sedihnya. Semoga ahli keluarga yang terlibat tabah dan terus kuat untuk mengharungi dugaan yang telah di tentukan olehNYA. AL-FATIHAH buat mereka. Semoga kalian tenang di SANA dan semoga ditempatkan dikalangan orang² yang beriman.

Untuk orang ramai yang ingin sama² menyaksikan ketibaan jenazah² MH17, bolehlah hadir dan berkumpul di luar Kompleks Bunga Raya, KLIA. Upacara bertafakur serentak di seluruh negara juga akan dilakukan di antara jam 10.45 pagi dan 11.15 pagi selama seminit. Semoga urusan berjalan dengan lancar dan dipermudahkan olehNYA. Inshaa'allah.

Note: Even tiada ahli keluarga yang terlibat. Tapi sebagai rakyat Malaysia, tetap terasa kesedihannya.

Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza yang buat Tira yang dapat nama kan. Pena...

Yup...FIZAMISU instead of TIRAMISU sebab yang membuat nya tu namanya FIZA. Bukan TIRA. Takkan Fiza yang buat Tira yang dapat nama kan. Penat Fiza buat tau...ekekeke...


Kisah isnin lepas. Semuanya bermula sebab 'Whipping Cream'. Masa memula nak buat BLUEBERRY CHEESE CAKE dulu, aku nak cari sour cream. Tapi terbeli whipping cream. Nampak sangat ko tak tengok bebetul kat kotak tu khenn. Asal nampak perkataan cream trus masuk bakul...ppffttt...Ok! sambung cerita.


Sebenarnya resipi ni dah lama aku simpan. Tapi tak der hajat plak nak membuatnya. Pastu bila belek² balik resipi, ada whipping cream. Kebetulan kat umah memang tengah ada whipping cream. Sebelum expired, baik kita buat TIRAMISU. Time tu gak semangat nak membuatnya datang secara tiba². Balik tu terus singgah giant cari bahan². Dan malam tu gak buat. Macam biasa, tunggu anak² tido dulu. Tapi si qahirah tak tido². Dialah jadi assistant chef untuk malam tu...hehehe...Memang resipi Tiramisu ni simple sangat². aku kalau cari resipi memang tak suka yang susah². Nak buat nya pon senang. Kalau tau betapa senang nan membuatnya, dah lama kot aku buat. Ayat cliche...hahaha...Nak resipi lettew. Nah salin:

Bahan²

1 biji kek sponge. Apa² perisa. Kalau rajin buatlah sendiri. Tapi aku 'M'
Cream cheese. Tak kisah jenama apa pon *Aku suka Philadelphia 
250ml Whipping Cream
1/2 gula castor
1 sudu nescafe
Esen Vanila
Serbuk Koko *Aku pakai van houten

Cara²

1. Campurkan cream cheese, whipping cream, gula castor dan esen vanila
2. Putar sampai adunan sebati, kembang dan gebu
3. Potong sponge kek kepada 2 bahagian *nak potong 3 pon boleh. ISE (Ikut suka engkau)
4. Susun 1 bahagian kek dalam bekas *Terpulang nak letak dalam bekas apa pon 
4. Bancuh nescafe. Jangan letak gula plak yerp
5. Celup kek depan dan belakang dalam bancuhan nescafe tadi. Jangan lama sangat. Tapi kalau sebiji kek tu just curahkan air nescafe atas kek tu rata². Agak² lah yerp nak curah banyak mana. Jangan sampai lencun plak kek tu.
6. Sapu adunan cheese tu atas kek *agak² lah asal menutupi seluruh kek
7. Tabur serbuk koko atas lapisan cheese tapi. Pakai penapis yerp. Jangan ko curah plak.
8. Susun lagi kek yang selebihnya
9. Ulang proses yang sama tadi
10. Lastly sejukkan dalam freezer

Resepi dari [SINI] dan [SINI]. Thanks ☺


Senang sangat kan. Aku buat malam. Esok tu trus ngap...perghhhh...nikmat dan sedapnya makan sejuk². Kalau uols tak nak pakai kek span, boleh juga tukar kepada biskut ladyfingers. Lepas ni nak try buat pakai biskut plak. 

Note: Minggu ni nak buat moist kek plak. Makan jer keja #makbanyakanak ni kan...hahaha... 



Oh! my keywords....kahkahkah...Hoi! Ko dah kenapa??? Bukan main gelak aku tengok keywords ni. 21 hits plak tu. Macam mana plak ble...


Oh! my keywords....kahkahkah...Hoi! Ko dah kenapa???


Bukan main gelak aku tengok keywords ni. 21 hits plak tu. Macam mana plak bley sesat dalam blog #makbanyakanak ni. Aku mana ada pakwe yang hisap botol susu. Aku ada suami jer. Tapi dia tak hisap botol susu pon. Adoiiiii....macam² lah korang ni. Untuk keywords lain, aku boleh tolong cari. 

- Resipi Bebola Daging yang Simple [SINI]
- Petua Halau Nyamuk [SINI]
- Hukum Mempamerkan Hasil Susu Ibu [SINI] - Ada isu gak ni. Ada yang kata kalau kita letak hasil tenusu nanti orang yang tengok tu akan terbayang² kita punya. Cara kita perah. Yang ko gi bayang kan sampai macam tu sekali buat apa. Kalau dah otak senget memang dah tak boleh nak buat apa. Kalau letak buah pisang pon orang boleh bayang macam² kan. Even kalau tengok anak patung barbie pon ko dah bernafsu kot. Senang cakap setiap gambar tu boleh membuatkan orang berimaginasi. Terpulang pada individu tu nak menilai gambar tu dari sudut yang macam mana. Kalau ko fikir negatif, memang dapat dosa lah. Tujuan tunjuk bukan nak mengaibkan atau nak suruh membayangkan. Tapi sebagai pemangkin semangat untuk ibu² yang sedang menyusukan anak supaya tak putus asa bila tengok hasil susu orang lain. Please think in a positive way. Don't think negative. Jangan cakap orang yang nak menunjuk hasil susu ibu ni tak tau malu hokay. Kita tak boleh nak mengubah pemikiran orang lain dari fikir yang bukan² melainkan si pemikir itu mengubah cara dia berfikir. Fullstop!!

Note: Aku kalau bercakap pasal breastfeeding ni memang hover sket. Lebih² lagi bila ada orang yang memperlekehkan apa yang kita buat.

Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banyak. Terliur ker?....hehehe...Alaaaa...set...

Kuey Teow Cantonese banjir tak cukup bahan

Banjir dengan kuah sebab iols suka kuah yang banyak. Terliur ker?....hehehe...Alaaaa...setakat kuey teow tak der maknanya nak terlur kan. Tapi orang kuat makan macam aku ni memang pantang nampak gambar makanan. Ni sendiri tepek pon dah mula  kecur ailio....hahahaha...


1st time ko buat kuey teow cantonese ni. Selalu buat kuey teow goreng jewr. Lepas ni tak payah nak order² lagi dah. Buat sendiri jer lah. Senang dan simple jer resipinya. Yang pasti ianya cepat siap. Kalau rasa² dah muak makan nasi untuk dinner, atau rasa malas nak masak berat², atau nak masak yang simple² bolehlah buat kuey teow ni. Yang pasti anak² suka. Bebudak kalau makanan berkuah macam ni memang laju jer makan. Nak resipi ker?...hehehe...sudah tahu bertanya pula yer.

Bahan²

Kuey Teow 
Sos tiram
Bawang putih
Ayam/Udang/Sotong
Fishball/Fishcake 
Sayur Sawi
Carrot
Baby corn
Cube ayam 
Telur
Tepung jagung

Cara² (Kuew Teow)

1- Goreng kuey teow dengan sos tiram sesudu. Kalau goreng sepeket letak lah byk sket.
2- Dah sebati angkat dan asingkan. Tak perlu goreng lama²

Cara² (Kuah)

1- Tumis bawang putih
2- Masukkan Ayam/udang/sotong
3- Letak air. Terpulang nak banyak mana
4- Dah menggelegak masukkan cube ayam ngan fishball/fishcake
5- Masukkan carrot sebab carrot amik masa untuk lembut kan
6- Pecah kan telur sebiji *Nak lebih dari sebiji pon boleh. ISE (Ikut Suka Engkau) 
7- Masukkan sayur sawi dan baby corn
8- Lastly letak bancuhan tepung jagung untuk bagi kuah likat dan pekat

Dah siap. Makan paneh²...perghhhh...sodap. Terpulang lah pada uols sama ada nak letak ayam saja, atau sotong saja atau udang saja atau nak letak semua sekali pon lantaklah. Korang yang nak masak kan. Untuk tambah penyedap, ko buat lah cili kicap. Memang sodap wei. Bertambah² suami makan wa cakap lu. Selamat mencuba ☺

Note: Lately ni aku rajin plak cuba masakan baru. Orang kuat makan memang macam ni. 



Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka suki bikin sendiri sebab tak amik dari ...


Yang di masak secara berduet dengan penuh kasih sayam. Sorang tukang buat inti dari resepi suka suki bikin sendiri sebab tak amik dari mana² buku atau internet. Sorang lagi tukang balut sebab bab membalut ni memang tangan dia seni sket...ekekeke...Siapa tukang biat inti dan siapa tukang balut? Biarlah rahsia...wakakaka...

Kisah ahad lepas. Abang and family nak datang rumah. Takkan jamu kuih jer kot. Jadinya kita buat masak memasak sket lah. Uols kalau nak datang roger lah yerp. Boleh iols masak. Pintu sentiasa terbuka untuk tetamu. Ok...sambung citer. Jenuh gak memikir nak masak apa. Tak per lah, kita buat menu lain dari yang lain. Orang lain masak menu raya. Tapi weols buat western. Buat spaghetti uols...hehehe...gelak lettew. Western lah sangat khenn. Tapi jangan tak tau. Spaghetti buat 2 jenis perisa tau. CARBONARA dan juga TRADITIONAL.  

Iyerlah...every week kan open house. Abang aku and family pon baru balik dari open house. Mesti dah puas makan lemang, rendang, nasi himpit ngan kuah kacang kan. Takkan aku nak buat menu yang sama gak kot. Kita buat lah lain dari yang lain plak. Additional nya kita buat TORTILLA WRAP. Feedback dari Abang and Family...Memang sedap lah. Kembang kempis kempus lah orang tu kan. Nak resipi ker?

Bahan² Masak

Daging cincang
Tomato *potong dadu
Bawang besar/Holand *potong dadu
Black Pepper Sauce 
Mentega

Bahan² Untuk Wrap

Wrap (Brand Mission)
Salad
Chili sauce
Mayonnaise/Thousand island  

Cara²

1- Panaskan mentega. Agak². Kalau daging banyak letak lah banyak
2- Masak daging sampai agak² dah empuk
3- Letak black pepper sauce. Agak² jugak. Kalau suka black pepper letak lah banyak. 
4- Masukkan bawang
5- Masukkan tomato

Dah siap dan sedia untuk di balut. Takkan cara nak membalut pon aku nak kena ajar kot...ppffttt...Ikut suka suki uols nak balut macam mana pon. Jangan balut sampai terkoyak plak wrap tu yerp. Selamat mencuba...hehehe...

Disclaimer: Macam yang aku pernah tulis dulu. Cara masakan kita berbeza. Terpulang pada uols nak masak macam mana. Ikut pada selera dan tekak memasing. Kalau nak tambah bahan² lain pon boleh. Tapi jangan letak DAUN KUNYIT yerp....erkkkk...muahahaha...

Note: Nantikan entry masak² yang seterusnya. Okbai!


google pic. Kisah semalam. Panas hati jer rasa. Dah lah memang cuaca tengah panas kat luar tu. Ini lah masalahnya bila parking ka...


Kisah semalam.

Panas hati jer rasa. Dah lah memang cuaca tengah panas kat luar tu. Ini lah masalahnya bila parking kat kawasan yang padat. Kawasan yang menjadi tumpuan waktu lunch. Dan kawasan yang banyak kedai makan. Kebetulan hari ni bernasib baik. Doa orang yang tengah lapar tahap gigil dimakbulkan Allah kekdahnya. Dapat parking. Kalau tak memang susah nak dapat. Tak sah kalau tak buat 2-3 kali pusingan.

Dah puas makan dengan kenyangnya, tibalah masa untuk berangkat pulang ke office. Tapi kan...ada pulak keta block kat belakang. Dah macam mana nak kluar nih. Yang jadi masalahnya, KENAPA TAK TINGGALKAN NO HP??? Ko dah tau parking belakang keta orang dalam erti kata lain ko block keta orang yang nak kluar, pastu ko suka suki blah macma tu jer. Tinggalkan lah jejak wei. 

Apa lagi....hon lah banyak kali kan. Tak jugak kluar. Hon panjang² pon tak kluar jugak. Nak menyinga plak rasanya. Kalau dapat orang yang panas baran tahan langit ketujuh memang bahaya nih. Nasib lah kawan aku ni cool lagi. Dekat 10 minit gak lah menunggu. Sekali kan....

Boleh dia menonong masuk keta tanpa angkat tangan atau tanpa ucap perkataan 'I AM SORRY'. Memang cisskek betul lah orang macam ni wei. Malang lah kalau siapa dapat lelaki macam ni.  Tak der rasa hormat kat orang langsung. Dah tau buat salah blah macam tu jer. Tak kira lah bangsa apa sekali pon. Sebab dalam setiap agama ada di ajar hormat menghormati dan adab bersopan santun kan.

Note: Peringatan buat diri sendiri juga ni. Jangan suka suki block parking orang. Kalau emergency sekali pon silalah tinggalkan no HP.




Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2014 di Mialiana.com bermula pada hari...


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 18 Ogos 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Especially yang dah jadi BAPAK budak. Yang bakal jadi BAPA dan yang akan berkahwin, please take note. Kalau ko nak hisap rokok sekali pon, ...

Especially yang dah jadi BAPAK budak. Yang bakal jadi BAPA dan yang akan berkahwin, please take note. Kalau ko nak hisap rokok sekali pon, tolonglah jangan hisap depan pompuan mengandung, depan kanak² dan juga depan baby. Kalau boleh depan semua orang di sekeliling lah lagi senang.


Aku pernah up entry pasal ni sebab kena kat batang hidung sendiri. Boleh baca kat [SINI]. Masa gi pasal malam. Ternampak lah sorang bapa ni dukung anak dia. Kalau ikut pandangan mata kasar aku ni, umur anak dia dalam setahun. Tapi yang buat aku hangin, dalam masa tengah dukung anak tu boleh dia hisap rokok. Secara tak langsung asap rokok tu pergi kat anak dia jugak kan? 

Heyyyy!!! Come on lah bro. Ko nak cari penyakit, silalah cari penyakit sorang². Jangan nak heret orang sekeliling dapat penyakit jugak. Tau tak asap rokok tu bahaya? Lagi bahaya dari orang yang menghisap rokok. Meh baca ni:

Perokok pasif adalah orang yang dipaksa menyedut asap rokok basi yang datang dari perokok. Kepekatan bahan kimia beracun yang terkandung dalam asap rokok basi adalah lebih jika dibandingkan dengan kepekatan asap disedut oleh perokok secara aktif. Anak-anak yang didedahkan pada asap rokok basi ini mengalami risiko lebih tinggi untuk mengalami pelbagai masalah kesihatan. Mereka cenderung untuk mengalami masalah seperti batuk, asma serta jangkitan paru-paru dan telinga.

Sumber: [SINI]

Jangan kata asap rokok. Ciuman dari perokok pon boleh membunuh tau. Baca kat [SINI]. Sebab tu kalau aku gi makan kat luar, aku akan cari meja yang jauh dari meja orang² yang merokok. Tapi kalau tak der, terpaksa gak hadap. Pasrah lah ko menahan hidung dengan asap rokok yang bau busuk tu. Sekali ngan baju² ko bau asap.

Google Pic - Renung² kan lah

Tapi kan, perokok² tegar ni memang tak sensitif. Ko dah nampak depan ko ada sebuah family dengan budak kecik, cuba ko stop smoking dulu. Tak mati pon kalau tak hisap rokok dalam setengah jam kot. Aku tau lah merokok tu hak individu walaupon korang pon tau yang merokok tu HARAM. Tapi tolonglah RESPEK dan RESPON pada persekitaran anda.


PEACE NO WAR

Note: Sudah² lah tu. Baik duit beli rokok jadikan duit tabung. Dapat hasilnya. Daripada dapat asap kan.



Alaaaa...baru dapat 2 BE baru dah nak kecoh...hahaha...lantak lah. Blog aku. Suka hati akulah khenn. Alhamdulillah...Rezeki syawal. Men...


Alaaaa...baru dapat 2 BE baru dah nak kecoh...hahaha...lantak lah. Blog aku. Suka hati akulah khenn. Alhamdulillah...Rezeki syawal. Men jeles jer tengok uols dapat BE baru. Berderet² bertingkek² plak tu. Rejeki memasing kan. 

Macam biasa, rajin² kan lah jari jemari tu yerp. Mekasih. Smoga rezeki uols bertambah murah. Tak sabar nak cash out ni. Dah lama dok mengumpul duit tabung.

Note: Tak tau nak citer apa. Asal boleh jer ni.


Iyer...setiap daripada kita tak terlepas dari ujian dan dugaan. Macam mana kita nak hadapi ujian tersebut terletak ditangan kita. Kalau ...


Iyer...setiap daripada kita tak terlepas dari ujian dan dugaan. Macam mana kita nak hadapi ujian tersebut terletak ditangan kita. Kalau kita memilih untuk menyelesaikannya dengan cara yang salah, maka hasilnya boleh jadi akan merosakkan diri sendiri. Tapi kalau kita memilih untuk menyelesaikan masalah kita dengan cara yang betul, Inshaa'allah akan dipermudahkan olehNYA. 


Buku yang sedang aku baca skang ni dan juga menambah koleksi buku yang sedia ada. Membarakan jiwa dan minda. Buku yang macam ada magnet yang membuatkan aku tertarik nak membeli dan memilikinya. Membaca isi kandungan pon dah best apatah lagi bila membaca keseluruhan isi kandungannya. Tak habis baca lagi ni. Biasalah kan, bila baca novel cepat jer habisnya. Tapi bila baca buku² ilmiah macam ni memang banyak dugaan nak menghabiskannya. Memang Syaiton nirrojim punya keja kan. Erkkkk....nak salahkan syaiton plak ko kan...hehehe...Antara bait² yang terkesan di hati ini:

'Hakikatnya, dunia tidak pernah sunyi dengan mereka yang bermandi air mata dalam menghadapi ujian. Perit, jerih dan pedih terpaksa dikesampingkan malah terus gagah melayari kehidupan walau diri dihimpit ujian. Kekuatan diri itu pasti berpunca daripada keyakinan bahawa ALLAH tidak pernah meminggirkan kesabaran setiap hambaNYA. Ujian yang dilalui bukanlah sia²'

Dan juga ini. 


Tapi sebenarnya banyak bait² yang sangat terkesan. Takkan nak tepek semua kan. Kalau nak tau silalah beli buku ni. Memang best. Sesuai untuk semua lapisan tak kiralah yang sedang bermasalah atau pon tak. Memang tak rugi beli.  

Bertabahlah buat mereka yang sedang diuji olehNYA. Kerana sabar itu indah dan kerana sabar itu cantik. Itu tanda kasih sayangNYA kepada kita supaya kita tidak melupakanNYA. Alarm untuk memberi kesedaran pada kita supaya kita tidak terus leka. Mempercayai bahawa ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Kita tidak berseorangan dalam menghadapi ujian sebab kita ada DIA. EVERYTIME, ANYTIME, EVERYWHERE and NO WAITING LIST. DIA sentiasa ada untuk kita. Cewaaaahhhhh...bila ustajah dah mula berbicara.

Disclaimer: Entry ini tidak ada kena mengena dengan sesiapa. Just pendapat dan ulasan aku mengenai buku ini sahaja. Benda yang bagus harus dikongsi. Fullstop!!!

Note: Hati orang, kita tak tau kan. Niat kita lain. Yang disalahtafsirkan lain. Beware saja dengan apa yang ada disekeliling kita. Jaga²...ada yang memerhati.



Anak aku lettew...hehehe...Selamba jer ko kan dik. Sejak makin meningkat usia ni pangai pon sama naik kan. Dah pandai sentap skang ni. ...


Anak aku lettew...hehehe...Selamba jer ko kan dik. Sejak makin meningkat usia ni pangai pon sama naik kan. Dah pandai sentap skang ni. Si abang ngan kakak suka mengusik. Tapi si kakak yang paling over lah suka mengusik adik dia nih. Sampai terbaring lah. Aku ingat setakat nak duduk jer kat lantai tu. Sekali dibantainya baring skali. Pujuk² biasa tak jalan. Nak pujuk² manja gak...ppfftttt....

Ingatkan dah habis sentap. Sekali sampai depan rumah sentap lagi. Terbaring lagi kat lantai tu ha. Kalau duaplohpatjam nak sentap macam ni terbaring memang fengsan lah ibu ko nak pujuk dik. Tapi budak kalau sentap tak per. Nampak comel. Cer orang besar sentap? Buruk nya lah muka tu...ekekeke...Ikut sapalah suka sentap mentap ni dik...eerkkkk...Bukan ikut ibu dia tau *taknakmengakutu...hehehe...Tapi ibu tau awak ikut siapa. Meh tengok nih:


Abam Iman Hakimi satu ketika dulu. Haaaaa....kan dah cakap, bukan ikut ibu. Macam² perangai anak²  ni kan. Perangai yang adakalanya mencuitkan hati dan adakalanya rasa nak menyinga jer. Tapi sayang tetap sayang. Siapa yang tak sayang anak kan.

Note: Iman Qhalif dah tak takut kucing. Kucing takut dia...hahaha...Tapi si kakak masih tak boleh dekat ngan kucing. Nangis wei.



Orang lain dah lama citer pasal raya memasing yang meriah tu. Tapi iols baru nak panas enjin. Janji ada daripada tak der kan. Kisah raya ta...

Orang lain dah lama citer pasal raya memasing yang meriah tu. Tapi iols baru nak panas enjin. Janji ada daripada tak der kan. Kisah raya tahun ni lain dari yang lain sket. Sambutan yang disambut secara sangat bersederhana. Baju raya pon recycle *sedihjerbunyinyakan jer. Cuma baju raya untuk anak² jer lah kita belikan yang baru. Tapi tak per, tahun depan kita pulun habis² yerp...hehehe...

Kalau sebelum² ni sehari sebelum raya memang aku balik umah mak, tapi tahun ni tak. Mengemas rumah sendiri dan sempat buat kuih raya last minute. Alaaaa... buat cornflakes madu lebah yang senang tu jer. Tukar langsir baru. mengemas bilik dan macam² kerja lagi lah. Nasib kakak dan adik ada kat umah mak untuk tolong memasak dan mengemas. Sebab kalau bab mengemas kat umah mak tu memang selalunya akulah orang kuatnya. Bab memasak plak memang kakak aku yang hebat dan bab tolong menolong apa yang patut bagi kat adik aku tu lah. Tapi tahun ni cuma gandingan kaka dan adik bongsu jer.

Bak cerita dari kakak, orang yang datang bertakbir raya dari rumah kerumah datang awal. Tak macam tahun lepas. Jangan tak tahu, even dibandar, amalan bertakbir dari rumah ke rumah masih diamalkan lagi kat Kg Pandan tu tau. Seronok lah bebudak dapat kumpul duit raya. Memang tiap² tahun rumah kitorang akan jadi salah satu rumah sasaran. Seronok tau. Nasib baik preparation dah buat awal². Tahun ni aku terlepas moment tu.

1 Syawal 1435H - Satu hari di Hari Raya

Kisah pagi raya plak. Masuk tahun ni merupakan tahun kedua kami beraya dirumah sendiri. Pepagi dah kejutkan anak² untuk bangun mandi. Siapkan anak bujang untuk gi solat raya. Balik dari solat raya kita minum² dulu. Pastu salam². Amik gambar dan kita balik Kg Pandan.


Abang Iman Hakimi yang control handsome. Masa ni dah sampai kat umah Wan.


Kakak Qahirah yang sempoi. Pakai jubah tahun ni. Perasan Elsa kononnya.


Adik Iman Qhalif yang banyak pangai. Geram plak hati kita wak dengan budak ni.


Peace yo. Mood kembali normal. Tangan ibu gigil plak. Lantaklah ☺

No family photo. Tak sempat *yerker. Macam biasa, anak² aku yang soleh solehah ni jenis bukan mesra camera. Jadinya memang susah nak amik gambar dorang secara serious. Akan ada aksi² atau memek² muka dari mereka. Si ibu pon pasrah jer lah. Janji ada gambar kenangan mereka di pagi raya. Gambar ibu ngan anak² pon nan hado. Tapi tak per lah. Kita tepek gambar ni okay ☺


Gambar ulang tayang sebab pakai baju yang sama...hehehehe...Lepas dah amik gambar, kita rehat² jap pastu baru gi umah wan. Pecah record uols sebab iols yang drive buat pertama kalinya dari Bangi ke Kg Pandan. En. bos diserang sakit kepala. Alhamdulillah...perjalanan dipermudahkan olehNYA. Sampai umah mak melantak lauk pauk raya. Gambar makanan pon tak teringat nak amik. Kakak masak Rendang Ayam, Kuah lodeh, Nasi Himpit ngan Kuah Kacang dan juga lemang. 

Gittew lah kisah 1 Syawal kami. Biasa² jer. Tak semeriah uols. Tapi tak per, yang penting dapat berkumpul adik beradik even tak cukup korum dan juga anak² happy dapat jumpa makcik pakcik dan sepupu sepapat.

Note: Siap gak entry pasal raya...phewwww...



Burrpppp...Alhamdulillah. Save duit budget untuk lunch harini sebab dapat makan kat open house raya @ Persada PLUS. Transport tak yah r...


Burrpppp...Alhamdulillah. Save duit budget untuk lunch harini sebab dapat makan kat open house raya @ Persada PLUS. Transport tak yah risau sebab ada bas yang akan datang hantar dan amik. Curlasss ko kan. Yang naik tak sampai 10 orang...hehehe...Sampai² jer tengok orang dah mula beratur amik makanan.


Macam biasa. Kat mana² stall pon suma panjang². Yang aku serbu dulu sudah tentu lah bahagian kambing kan. Dah jatuh cinta ngan daging kambing nih. Memang sedap. Satay pon sedap. Putu Piring ni pon sedap. Ada Young Tau Foo, Lasagna, Roti Jala, Kuey teow goreng dan macam² lagi lah. Oh ya! Sushi King pon ada ko. Tapi aku tekak melayu. Tak boleh diterima dek tekak masa try dulu. Rasa hanyir jer. Tapi agak frust sket lah sebab aku tak pusing habis. Kat belah dalam banyak lagi makanan. 


Tak sah kalau tak bergambar kan. Wefie raya. Muka² kekenyangan. Dah kenapa plak tangan aku macam tu.


Wefie lagi. Peduli hapa. Nampak lain plak muka pompuan yang kat belakang tu. Skang ni ber 'shawl' jer. Bila pakai tudung awning ni nampak lain plak. Muka pon nampak makin mengembang. Seiring dengan badan yang dah stary mengembang sejak dah tak mengepam ni...ppfftttt...Ok...rasa macam nak kena pergi gym ni. Gunakan facilities yang ada kat office nih. Cakap jer lebih aku ni. Ntah iyer buat ntah tidak....muahahaha...Hari² naik tangga dukung anak kira ok lah kan. 

Macam Open House Raya tahun lepas, tahun ni ada juga dapat bergambar dengan Group MD/CEO UEM Group, Dato' Izzaddin Idris. Sesi beramah mesra dari meja ke meja. Tapi gambar kat camera orang lain. Itu jer lah kisah open house harini. Uols tak buat open house ker? Iols nak datang...ekekeke....

Note: Last timbang, jarum penimbang menunjukkan 45kg. Kali  ni kalau timbang agak² dapat nombor ni lagi tak...seram ni.





Google pic. Sila set date atau set alarm anda untuk melihat sendiri fenomena Supermood dan Hujan Meteor nih. Jangan lepaskan peluang ...


Sila set date atau set alarm anda untuk melihat sendiri fenomena Supermood dan Hujan Meteor nih. Jangan lepaskan peluang nih. Tak sure lah kalau dapat dilihat sampai ke Malaysia nih. Kalau dapat tengok tempias hujan meteor pon ok kot. Aku tau pasal fenomena ni pon masa dengar berita kat HotFm pagi tadi. Jadinya...photographer yang bertauliah, bersiap sedialah dengan camera canggih anda tu yerp. 

KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan pancuran Meteor Perseid dan Fenomena 'Supermoon' pada Isnin hingga Rabu depan. 

Kenyataan Agensi Angkasa Negara (Angkasa) menyebut pada minggu kedua Ogos, bulan purnama paling besar dan terang dalam tahun ini yang berlaku serentak dengan pancuran Meteor Perseid bakal menyajikan pemandangan menarik di langit. 

Pancuran Meteor Perseid terjadi apabila komet Swift Tuttle mengunjungi sistem suria setiap 133 tahun dan meninggalkan debu di sepanjang laluannya.

Komet Swift Tuttle akan menerjah atmosfera bumi pada kelajuan 225,300 kilometer sejam dan menghasilkan percikan cahaya di langit. 

Menurut kenyataan itu, waktu terbaik menyaksikan pancuran Meteor Perseid ialah selepas tengah malam hingga Subuh dan menghadap ke arah timur laut. 

Pancuran Meteor Perseid mampu menghasilkan banyak bebola api yang memiliki kecerahan seperti Planet Musytari atau Zuhrah. 

Ketika keadaan langit gelap dan bebas daripada sinaran bulan, pencerap biasanya dapat menyaksikan lebih daripada 100 meteor sejam. 

Kenyataan itu juga menyebyt, Fenomena Supermoon pula berlaku apabila bulan berada pada kedudukan paling dekat dengan bumi iaitu 14 peratus lebih hampir dan 30 peratus lebih terang berbanding malam lain. 

Bulan akan berada pada jarak 356,896 kilometer jam 1.46 pagi manakala fasa bulan purnama berlaku jam 2.09 pagi Isnin depan. - Bernama

Sumber: [Sinar Harian]


Note: Harap² tak terlepas nak tengok. Dapat tengok supermoon pon jadi lah. 



Rasanya ramai lagi yang tak aware pasal benda ni. Kalau yang selalu shopping kat Giant tu mungkin tau kot. Aku tau pasal benda ni pon d...


Rasanya ramai lagi yang tak aware pasal benda ni. Kalau yang selalu shopping kat Giant tu mungkin tau kot. Aku tau pasal benda ni pon dari member blog [YATI-MY CUTE LITTLE DIARY] juga sebab dia pernah join aktiviti nih. Kebetulan dia ada up kat FB pasal larian nih. 

Jom serbu. Lari bersama anak². Date tu pon hari cuti. Sambutan Hari Malaysia. Hadiah pon best² dan dapat goodies bag percuma. Korang kalau benda free ni memang suka kan. Mengaku jer lah sebab aku pon sama...hahaha...Kalau nak join, boleh gi Giant amik borang. Tak pon print online kat [SINI]

Tapi syaratnya kena berbelanja minimum RM20.00 untuk mana² produk penaja dalam satu resit. Lengkapkan borang penyertaan di kauter perkhidmatan pelanggan dan sertakan resit pembelian. Yuran pendaftaran plak RM10.00. Kalau nak daftarkan lebih dari sorang kena tambah lah. Kalau nak more detail boleh tengok kat [SINI]

Rasa macam nak join jugak aktiviti ni. Nak kena usulkan kat En. bos dulu. Ada macam² aktiviti. Anak² mesti suka. Lari beramai² dengan anak memasing. Meriahnya. Dah terbayang² dah nih ☺☺

Note: Tak pernah lagi join aktiviti larian macam ni. Teringin gak.



Wahai kawan² blog seantero. Kalau rasa tak tau nak buat apa atau tak tau nak update apa atau nak mencari kawan baru dialam maya ni. Meh...


Wahai kawan² blog seantero. Kalau rasa tak tau nak buat apa atau tak tau nak update apa atau nak mencari kawan baru dialam maya ni. Meh join segmen dari KARYA MAHIRAH. Segmen Blogwalking Ogos yang akan tamat pada 15 Ogos 2014. Jom memeriahkan majlis suasana. Klik jer banner tu yerp.

Note: Aku lah salah sorang yg tengah blur. Tak tau nak update apa. Tengah mencari inspirasi nak mengarang pasal entry raya...ppffttt...



Hurmmmm...Ker Kota Singa lagi lah kita. Sendirian berhad tanpa anak² lagi nampaknya. Last year USS. Memang best *ntah bila nak up entry...


Hurmmmm...Ker Kota Singa lagi lah kita. Sendirian berhad tanpa anak² lagi nampaknya. Last year USS. Memang best *ntah bila nak up entry USS...ppffttt. Cer bawak gi Bandung ker, Bali atau Langkawi. Tak pon gi Legoland ker for staff and family. Kalau tempat mandi manda macam ni kat KL pon ada. Nak mandi manda dan tengok kehidupan laut jauh² buat apa. Tak bley bawak family plak tu. Bawak anak²lah best kalau gi tempat macam ni.

Haipppp...jangan nak merungut. Ok lah tu daripada tak der kan. Nasib passport expired tahun depan. Cuma nak kena sediakan duit jer lah. Nak cash out duit nuffnang dah tak sempat...hehehehe...sebab nak pegi bulan depan.

Note: Sian anak² kena tinggal lagi. 



Yang bertemakan BREASTFEEDING: A WEANING GOAL - FOR LIFE  dan berlangsung pada 1-7 August pada setiap tahun. Happy Breastfeeding Wee...



Yang bertemakan BREASTFEEDING: A WEANING GOAL - FOR LIFE  dan berlangsung pada 1-7 August pada setiap tahun. Happy Breastfeeding Week 2014 buat semua IBU², MAMA², MOMMY² dan MAK² hebat yang masih menyusukan anak. Susu Ibu memang terbaik. Sampai #ImanQhalif ( 2y 4m) pon tak nak wean off....ppffttt.... 


I love breastfeeding. Breastfeeding is the best. Breastfeeding is breastaurant...anytime, anywhere, no waiting list and its totally FREE!!!

[MY BREASTFEEDING JOURNEYS]. Info², pengalaman dan kisah² berkaitan breastfeeding.

Note: Sejak dah tak mengepam ni. Badan pon bagai dipam². Dah terasa mengetat sana sini...huhuhuhu...Tapi still maintain kecomelan tu lagi lah...ekekeke...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...