Baju Muslimah Kanak-kanak

Phewwwww...tenet masuk ICU dari petang semalam. Ni baru ok. Tu yang lambat ke udara. Suka tak dengan tajuk tu? Dah bersepah tips² kurangkan...

TIPS | Cara Mudah Untuk Mengurangkan Berat Badan

/
20 Comments
Phewwwww...tenet masuk ICU dari petang semalam. Ni baru ok. Tu yang lambat ke udara. Suka tak dengan tajuk tu? Dah bersepah tips² kurangkan berat badan nih. Tapi kan, tips ni senang jer. Tak perlu keluar modal pon. Hari² boleh lose weight kalau rajin amalkan. Kalau pemalas, tak dapat den nak nolong. Weekend adalah paling baik untuk lose weight sebab banyak kerja menanti.


Kan senang ni. Buat kerja rumah jer dah boleh lose weight tau. Siap dah tulis tu kerja rumah mana yang paling banyak lose calories. Kira exercise jugak lah nih. Buat surirumah separuh masa, memang ni lah kerjanya hari².


Membasuh baju. Kalau tak basuh sehari memang sekejapan dah bertimbu. #makbanyakanak katakan. Campur ngan baju #jejakaidamanmalaya lagi. Tak ker banyak tu. Kekadang 2 trip basuh baju. 


Ni pon satu hal jugak ni. Antara kerja yang aku tak suka buat. Tapi kena buat jugak. Basuh baju bebanyak, pastu tak bersidai sebab dah kepenatan + sidai dah penuh...hahaha...


Kerja ni memang tak kan habis. Kalau tak berlipat berhari² memang bertimbun lah jawabnya. Elok jer habis lipat, Dah susun cantik² dalam lemari. Sekali bertimbun balik minta di lipat. Dah susut baju cantik berlipat dalam lemari tu. Nak maintain memang susah. Kalau boleh lepas angkat baju di jemuran tu teruslah lipat. 


Pinggan mangkuk ni pon kalau tak basuh senang bertimbun gak nih. Biasalah...sebelum masak memang berkecah sinki ko. Lepas makan lagi lah berkecah ngan pinggan. Sebab tu aku suka suap anak² makan sebab boleh jimat pingan untuk di basuh...hahaha...Kekadang kalau hari bekerja bila dah penat sangat aku biar jer. Bangun pagi baru basuh. 

Senang citer, kerja rumah memang takkan pernah habis. Hari² ulang benda yang sama jugak. Kalau nak kuruskan berat badan, rajin² lah buat kerja rumah yerp. Kalau nak result yang cepat, kemas rumah tu sehari semalam, Buat lah seminggu 2-3 kali ker. Sure turun. Siap dapat package mata panda...muahahaha,,,Gurau jer.

Note: Have a great weekend uolls.




You may also like

20 comments:

  1. tu keje harian mak banyak anak ek..ni bakal mama banyak anak ni Fiza.. selamat hari minggu Fiza...

    ReplyDelete
  2. kan sapa yang boleh buat kerja semua tu memang tabik spring lah.. hehhee

    ReplyDelete
  3. Nice sharing akak.. mmg ini la kerja2 yg kena buat time weekend..tapi idak jugak turun2 berat badan nie..lelemak dah tepu..agaaga...=D

    ReplyDelete
  4. hahaha bab lipat kain tu sy pn mls gak kak...tp kalo tpaksa lipat gak..kdg tu lepas lipat biar je mcm tu..wakaka.nak amik baju ,amik je kat lipatan kahkahakhaha,

    ReplyDelete
  5. dalam banyak2 kerja rumah, kerja melipat bajulah pada saya yg paling mencabar...betul tak? hahaha

    ReplyDelete
  6. HUHUHU MMG PUN... TAKUT KURUS MMG KURUS .. STRESS PUNYA PASAL SAKIT LAIN YG DATANG.. DARAH TINGGI PULAK HAHAHAHAH ...;P

    ReplyDelete
  7. Tapi penat jugak nak buat kerja rumah ni >.<

    ReplyDelete
  8. Perghh washing the floor tu tak tahan tu, memangtak buat der .. sebagai house husband dan blogger sepenuh masa di rumah, banyak kerja di atas memang boleh buat tapi ada keja memang hanya isteri yang leh handle. Takat basuh baju sidau baju masak dan mop lantai ok lagi bagi saya.

    ps:
    Terima kasih sebab dah berikan vote LIKE dan G+ pada entri:
    Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan

    ReplyDelete
  9. Weyh.. Tak larat gini.. Semua buat keja sendiri.. Kurus lepas tu pengsan sebab penat sangat. . Haha..

    ReplyDelete
  10. wow kerja rumah pun boleh buang banyak kalori yer. Boleh lah praktikan. Tetapi lelaki buat kerja rumah dengan perempuan sama ke kalori consumption nya?

    ReplyDelete
  11. oo patutlah badan tak naik2.. hihii

    tp sy pun mmg mls sungguh nak lipat baju... haihhhh

    ReplyDelete
  12. adehhh same le kita taim wiken le memacam nak buat, memasak, cuci baju, sidai kain, memasak, amik kain, nyusu anak, basuh kete, vacum kete.. pendek kata suma lah nak wat...

    ReplyDelete
  13. hmmm tips yg baik... sehari kena tinggalkan bloging kejap untuk kemas rumah... kuruslah hendaknya....

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum fiza....mmg mcm tu kerja kaum mcm kita ni kn...tanggungjawab harus dilaksanakn..:)

    ReplyDelete
  15. Bunda bab membasuh dan menyidai...menjemur dan melipat kain baju bolehlah...rajin...tapi bab menyimpan menyusun dalam almari serah pada yang pakar dan rajin dalam bidang tu..

    Kalau bunda balek kampong pun rutin bunda mengemas dapur...masak dan lipat kain baju...yelah adik bunda kan kerje..anak 3 orang...samalah tak menang tangan membasuh dan melipat...bunda tolonglah...seronoklah dorang kalu bunda balik...lepas beban sebelah bahu...hihi..

    ReplyDelete
  16. Duduk berdua...tak byk le kerja rumah yg perlu dibuat... macam mane tu.

    ReplyDelete
  17. kerja sebagai surirumah ni memang tak pernah habiskan..tapi seronok juga melakukannya,cuma part nak melipat baju tu kadang2 dah menimbun baru nak melipat..hehehe

    ReplyDelete
  18. bhahaha itu dia tips natural sebagai human beings. CT basuh pinggan memang paling tak suka but i can lipat baju berlonggok longgok pun..

    ReplyDelete
  19. yang penting xboleh nak biar menimbun la akak.. kalau org bujang ni dalam bilik bakul penuh dgn baju. harap2 boleh kurangkan berat badan. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...