Especially waktu pagi dan juga ketika bersiap sedia nak kluar berjalan2. Setuju tak ibu2 semua. Yang gambar budak berlari tak nak pakai ...

Especially waktu pagi dan juga ketika bersiap sedia nak kluar berjalan2.




Setuju tak ibu2 semua. Yang gambar budak berlari tak nak pakai spender tu pon dah biasa aku lalui. #Ibubanyakanak yang sedang melalui fasa anak baru nak naik katakan. Jadinya...para2 suami sila jangan complain klo isteri lambat siap yer :-)


Note: Alhamdulillah...suamiku jenis ringan tulang siapkan anak2 :-)

posted from Bloggeroid

Beratur bukan setakat masa membeli makanan jer tau. Kat mana2 pon kena beratur. Nak fitting baju, nak masuk toilet even atas jalanraya pon k...

Beratur bukan setakat masa membeli makanan jer tau. Kat mana2 pon kena beratur. Nak fitting baju, nak masuk toilet even atas jalanraya pon kenalah beratur juga. Jangan ikut suka hati ko jer nak memotong kan.




Yang aku paling hangin, memotong masa kat traffic light. Perghhhh..menyirap jer rasa. Aku penat2 berbaris sket punya panjang, bley plak ko main cantas jer kan. Bukan itu jer, dah lah tak nak berbaris, menyusahkan keta lain yang nak masuk simpang tepi before traffic light.


Yang lagi selfish, siap parking tepi tunggu sampai lampu hijau. Pastu menyilok. Apa punya attitude lah. Aku klo dapat pemandu macam ni sorry lah, tak der aku nak bagi masuk. Klo dapat masuk pon memang aku hon panjang sket. Orang lan pon nak balik juga kan. Tapi tetap lah kena ikut barisan. Hormatlah kat pemandu lain juga.


Note: Memang menguji kesabaran bila ada kat atas jalanraya ni.

posted from Bloggeroid

Senang jer nak gembirakan hati anak2 kan. Dapat birthday kek sebiji pon dah happy. Simple calebration untuk birthday Qahirah hari rabu tu. ...

Senang jer nak gembirakan hati anak2 kan. Dapat birthday kek sebiji pon dah happy. Simple calebration untuk birthday Qahirah hari rabu tu.




Happy face sebab dapat blow the candle and the cake. Excited uols. In shaa allah, klo ada rezeki teringin juga nak buat birthday party. Masih dalam perancangan.


Note: Tak der hadiah mahal yg boleh ibu berikan selain dari kasih sayang yang tak berbelah bagi.

posted from Bloggeroid

Bekas Menteri Besar Kedah yang kembali menemui penciptaNYA pagi ini. Smoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang ...



Bekas Menteri Besar Kedah yang kembali menemui penciptaNYA pagi ini. Smoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.


AL-FATIHAH


Note: Mati itu pasti. Kita yang hidup ni kena memperbanyakkan amal ibadah untuk bekalan di SANA nanti.

posted from Bloggeroid

25 September 2010 - 25 September 2013, genap usia Qahirah 3 tahun. Newborn 1 Month - 12 Months 2 Years Old 3 Years Old How tim...

25 September 2010 - 25 September 2013, genap usia Qahirah 3 tahun.



Newborn



1 Month - 12 Months



2 Years Old



3 Years Old


How time flies. Kejap jer anak dara ibu yang bijak ni dah besar. The one and only princess buat masa ni. Makin banyak akal dan banyak ragam. Mulut macam bertih jagung...non stop. Pandai buat lawak.


Selamat Hari Lahir buat anak dara ibu, Qahirah. Doa seorang ibu tak lain tak bukan...Inginkan anaknya membesar sebagai anak yang solehah, membesar sebagai anak yang bijak pandai dan sihat tubuh badan. Hormat kedua ibu bapa dan orang yang lebih tua. Menjadi kakak/adik yang penyayang pada Abang Kimi dan Adik Qhalif. Dan smoga kehidupan akan sentiasa diberkati didunia dan akhirat. Amin...in shaa allah.


Ibu, Abah, Abang Kimi dan Adik Qhalif sayang kakak hingga hujung nyawa. Nanti kita calebrate birthday kakak yer.


Note: Teringin nak buat birthday party untk anak2...hurrmmm...in syaa allah klo diizinkan :-)

posted from Bloggeroid

Dah 8 tahun kerja kat company ni, tak pernah lagi blogspot kena blocked. FB tu biasalah. Memang blocked. Tapi boleh buka masa lunch and af...



Dah 8 tahun kerja kat company ni, tak pernah lagi blogspot kena blocked. FB tu biasalah. Memang blocked. Tapi boleh buka masa lunch and after office hour. Tapi kan, yang aku perasan. Sejak MERGE ni. Semua di blocked hokey. Hatta masa lunch hour pon tak boleh buka BLOG dan FB. Meroyan tak ko??


Come on lah, takkan suma nak blocked kot. Staff pon nak release tension juga masa buat kerja. Radio pon tak boleh bukak. Dah lah frekuensi radio kat workstation aku tu hampeh. Nak dgr radio online, dah kena blocked plak. Kejam wei.


To my dear blogger friends. Maaf sangat2 sebab dah tak dapat blogwalking macam dulu lagi. Pakai tenet sendiri line agak slow. Nak komen pon asyik error jer....hurmmmmm...Mekasih pada yang masih sudi bertandang kat umah aku ni.


Note: Nak kena tukar postpaid nampaknya ni. Blogging dgn samseng tab jer lah.

posted from Bloggeroid

Terima kasih atas peringatan Ustaz Kazim Elias. Suma nak ikut kafir kan. Dorang monday blues, kita pon nak monday blues juga. Tapi tak tau...



Terima kasih atas peringatan Ustaz Kazim Elias. Suma nak ikut kafir kan. Dorang monday blues, kita pon nak monday blues juga. Tapi tak tau apa maksud si sebalik monday blues itu. Termasuk lah aku...huhuhu...

Lepas ni nak sentiasa bersemangat disetiap pagi isnin. Dan juga pagi2 yang seterusnya. No more MONDAY BLUES. Last but not least.



Salam pagi isnin semua. Mulakan hari dengan senyuman walaupun hati sedang dalam kemurungan. Senyum...tak perlu kata apa2 :-)

Note: Hati murung sebab blogspot dah kena blocked. No more blogwalking sambil tinggalkan ayat2 cinta...uuwwaaaaa...

posted from Bloggeroid

Finally...cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah sampai ke penghujungnya. Macam tak percaya jer saya dapat menghabiska...

Finally...cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah sampai ke penghujungnya. Macam tak percaya jer saya dapat menghabiskan tugasan dengan jayanya. Memang agak mencabar juga sebenarnya tapi seronok sebab dapat mempelbagaikan masakan berasaskan buah kiwi. Kalau sebelum ni kita makan buah kiwi macam tu jer. Tapi sebenarnya ianya juga sesuai dalam masakan harian kita.

Selama 14 hari berturut2 saya makan buah kiwi ni, memang saya dapat rasakan perbezaannya. Terutama sekali dari segi penghadaman. Seperti yang kita tahu, kiwi kaya dengan vitamin C dan serat yang membantu melancarkan sistem penghadaman. Kalau uols ada masalah sembelit, memang disarankan makan buah kiwi.

Selain dari itu, sistem imun saya dan anak2 bertambah baik. Kalau kena selsema, memang capat keringnya. Tak berlarutan pon. Sebab kiwi juga membantunmeningkatkan sistem imun, memperbaiki kerosakan sel dan masalah jantung. Betapa banyaknya khasiat buah kiwi ni kan.

Ok...untuk cabaran terakhir ni sepatutnya saya buat kek, tapi kek tak menjadi...huhuhu...jadinys saya buat Puding Roti Kiwi bersama sos Castard. Sedap tau :-)



Bahan2 yang diperlukan:

*3 cawan susu (Fresh milk)
*3/4 brown sugar
*2 biji telur
8 keping roti
Kismis/choc chip
Zespri® kiwi

Campur semua bahan bertanda * dan rendam roti dalam tu selama 20 minit. Dah kembang, letak dlm loyang pembakar. Sapukan mentega keliling loyang supaya tak melekat. Taburkan kismis dan juga buah kiwi. Bakar pada suhu 160'c selama 30 minit atau sehigga kekuningan.

Untuk sos castard:

2 cawan susu cair (saya pakai fresh milk)
1 cawan gula (klo suka manis blh tambahkan gula)
2 sudu tepung castard

Kacau sampai sos likat dan pekat.

Senang jer kan. Cuba tau. Di jamin sedap :-)

posted from Bloggeroid

Finally...cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah sampai ke penghujungnya. Macam tak percaya jer saya dapat menghabiska...

Finally...cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah sampai ke penghujungnya. Macam tak percaya jer saya dapat menghabiskan tugasan dengan jayanya. Memang agak mencabar juga sebenarnya tapi seronok sebab dapat mempelbagaikan masakan berasaskan buah kiwi. Kalau sebelum ni kita makan buah kiwi macam tu jer. Tapi sebenarnya ianya juga sesuai dalam masakan harian kita.

Selama 14 hari berturut2 saya makan buah kiwi ni, memang saya dapat rasakan perbezaannya. Terutama sekali dari segi penghadaman. Seperti yang kita tahu, kiwi kaya dengan vitamin C dan serat yang membantu melancarkan sistem penghadaman. Kalau uols ada masalah sembelit, memang disarankan makan buah kiwi.

Selain dari itu, sistem imun saya dan anak2 bertambah baik. Kalau kena selsema, memang capat keringnya. Tak berlarutan pon. Sebab kiwi juga membantunmeningkatkan sistem imun, memperbaiki kerosakan sel dan masalah jantung. Betapa banyaknya khasiat buah kiwi ni kan.

Ok...untuk cabaran terakhir ni sepatutnya saya buat kek, tapi kek tak menjadi...huhuhu...jadinys saya buat Puding Roti Kiwi bersama sos Castard. Sedap tau :-)



Bahan2 yang diperlukan:

*3 cawan susu (Fresh milk)
*3/4 brown sugar
*2 biji telur
8 keping roti
Kismis/choc chip
Zespri® kiwi

Campur semua bahan bertanda * dan rendam roti dalam tu selama 20 minit. Dah kembang, letak dlm loyang pembakar. Sapukan mentega keliling loyang supaya tak melekat. Taburkan kismis dan juga buah kiwi. Bakar pada suhu 160'c selama 30 minit atau sehigga kekuningan.

Untuk sos castard:

2 cawan susu cair (saya pakai fresh milk)
1 cawan gula (klo suka manis blh tambahkan gula)
2 sudu tepung castard

Kacau sampai sos likat dan pekat.

Senang jer kan. Cuba tau. Di jamin sedap :-)

posted from Bloggeroid

Ok...kali ni kita combine entry jer lah. Memandangkan blogspot kat office ni memang dah sah² kena blocked...cissss...makanya kita jimat ma...


Ok...kali ni kita combine entry jer lah. Memandangkan blogspot kat office ni memang dah sah² kena blocked...cissss...makanya kita jimat masa. Untuk Cabaran kali ni, saya buat Kiwi Fruit Juice dan juga Zespri® Kiwi Jam.


Untuk Kiwi fruit Juice ni saya cuma blender buah kiwi dengan Fresh Milk. Kalau nak manis boleh tambah gula. Minum sejuk² memang sedap. Khasiat nya pon banyak kan. 

Untuk Zespri® Kiwi Jam plak, ini saya bagi idea. Kalau uols jumpa buah kiwi yang dah lembik atau pon lebam, Jangan di buang. Boleh jer kita buat jam kiwi. Sedap tau. Kalau ikut cara saya yang simple ni, saya cuma blend buah kiwi dan campur dengan sedikit gula sebab nak kurangkan kemasamannya tu. Senang kan. Tak membazir buah kiwi yang dah lembik tu. 

Uols dah cuba ker resipi² yang berasaskan kiwi? Kalau nak lebih banyak resipi, boleh layari www.zespri.com.my Macam² resipi.

Untuk cabaran dan resipi yang sebelumnya, boleh refer dibawah ni:

Sabar jer lah uols. Berderet2 entry pasal kiwi jer kan. Tak per, cabaran pon nak habis dah. Internet masih problem. Stress mak noks. Blogg...

Sabar jer lah uols. Berderet2 entry pasal kiwi jer kan. Tak per, cabaran pon nak habis dah. Internet masih problem. Stress mak noks. Bloggeroid sgt membantu. Tapi entry tak centre. Tak reti plak tu nak buat link....haishhhhh...ok berbalik kepada cabaran kiwi. Kita masak sardin jer lah.



Apa??? Sambal sardin letak kiwi? Haipppp...belum cuba belum tahu. Sedap tau. Cuba lah. Haa!! Nak resipi? Tumis jer bawang besar, bawang putih. Letak cili boh. Bila cili dah masak, letak sardin. Kacau2 pastu letak cili merah dan juga zespri kiwi. Tutup api...siap. Cara makan...erk...mkn pon nak kena ajar ker...hehehe...Makan ngan nasi panas2. Perghhhhh...sedap :-)

Boleh ikuti cabaran kiwi dan resipi berasaskan kiwi saya di entry sebelum ni. Sorry sangat2. Tak tau nak buat link. Search jer dekat label Zespri's 14 day Scoop of Amazing Challenge tu yer.
posted from Bloggeroid

Sarapan sihat dipagi hari bersama Quaker Oats with kiwi untuk cabaran hari ke 10. Seperti yg kita tahu, pengambilan oat setiap hari bol...

Sarapan sihat dipagi hari bersama Quaker Oats with kiwi untuk cabaran hari ke 10.



Seperti yg kita tahu, pengambilan oat setiap hari boleh membantu mengurangkan kolestrol. Di tambah plak dgn buah kiwi. Berganda2 lah khasiatnya kan. Sebab serat yg terdapat dalam buah kiwi membantu tubuh sentiasa dalam keadaan hidrat dan folat penting untuk perkembangan dan pertumbuhan sel baru.
posted from Bloggeroid

Bersambung lagi untuk cabaran Zespri's. 9 hari sudah. Sampai dah pening nak masak apa. Tetiba terfikir nak buat puding. Kita olah sikit ...

Bersambung lagi untuk cabaran Zespri's. 9 hari sudah. Sampai dah pening nak masak apa. Tetiba terfikir nak buat puding. Kita olah sikit resipi. Dan ini hasilnya.



Abaikanlah food presentation itu. Memang saya tak mahir nak menghias bagai. Ala kadar jerlah. Antara bahan-bahannya:

1 peket agar2 bertali
11/5 cawan gula
3 helai daun pandan (di blend)
3 cawan air
1 biji telur
Garam
3 cawan santan
Zespri® kiwi

Panaskan air dalam periuk. Masukkan agar2 bertali dan juga gula. Kacau sampai bahan2 sebati/hancur. Dalam bekas lain, pukul telur dgn santan. Pastu masukkan air daun pandan dan juga santan. Letak secubit garam dan sedikit pewarna hijau.

Sejukkan dalam bekas dan letak hirisan buah kiwi. Senang kan.

posted from Bloggeroid

Yes. We can find the answers in our room. ROOF said ' AIM HIGH' FAN said 'BE COOL' CLOCK said 'EVERY MINUTE IS PRECI...

Yes. We can find the answers in our room.

ROOF said ' AIM HIGH'
FAN said 'BE COOL'
CLOCK said 'EVERY MINUTE IS PRECIOUS'
MIRROR said 'REFLECT BEFORE YOU ACT'
WINDOW said 'SEE THE WORLD'
CALENDAR said 'BE UP TO DATE'
DOOR said 'PUSH HARD TO ACHIEVE YOUR GOALS'

Note: Tgh down...sgt2 downnnnnnnn!!!!!!

Extra Note: Masih tak boleh nak blogging through pc. Pakai bloggeroid jer dgn kadar kelajuan yg slow. Bertabahlah wahai diri...ahaks...

posted from Bloggeroid

Note: Budak jaman IT. Nak tolong ibu promo SHAKLEE yer dik. posted from Bloggeroid



Note: Budak jaman IT. Nak tolong ibu promo SHAKLEE yer dik.

posted from Bloggeroid

Buah apa? Buah kiwi lah :-) Last week dapat. Ini stok untuk cabaran zespri's 14-day scoop of amazing challenge. Kesian dorang. Pukul...

Buah apa? Buah kiwi lah :-)



Last week dapat. Ini stok untuk cabaran zespri's 14-day scoop of amazing challenge. Kesian dorang. Pukul 11.00 pm masih hantar barang lagi. Sampai sesat barat. Mekasih banyak2 lah kat abg zespri tu.

Kali ni dapat lagi banyak buahnya. Memang puas lah makan. Penuh mangkuk beso tu. Ada yang kata buah kiwi ni masam. Tepi bagi aku sedap buah ni. Tak der lah masam sangat. Manis rasanya.

Tunggu resipi yang seterusnya yer uols. Internet connection tak memberi kerjasama minggu ni...huhuhu...sakit hati jer rasa ni.

Note: Rindu nak membaca...rindu nak mengomen. Tapiiiiii...uuuwwaaaaa...

posted from Bloggeroid

APTB...apa pon tak boleh. Internet connection main baa baa cakkk lah plak kan. Kejap ok kejap ko. Wifi pon semput plak hari ni. Nak pakai ...



APTB...apa pon tak boleh. Internet connection main baa baa cakkk lah plak kan. Kejap ok kejap ko. Wifi pon semput plak hari ni. Nak pakai line tenet sendiri, tapi line tak laju sebab 'your speed will be managed. You have used up your quota' katanya. Nak kena tukar postpaid gamaknya ni

Alahaiii...takkan dorang dah blocked BLOGSPOT kot, apakah??? Sebab website lain boleh plak bukak. Bosanlah macam ni...huhuhu...

Note: Sorry my dear blogger friends. Hutang ziarah menziarahi dulu yer. Kita nengok esok macam mana line tenet ni.

posted from Bloggeroid

Bersiaran kembali bersama Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge. Sudah masuk hari yang ke 8 uols. Untuk menu kali ni pon simple jer...

Bersiaran kembali bersama Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge. Sudah masuk hari yang ke 8 uols. Untuk menu kali ni pon simple jer. Kita buat yogurt plak

Ehhh!!! Yogurt tu beli jer uols. Kita cuma tambah buah kiwi jer. Senang kan. Saya pakai plain yogurt. Tapi kalau tak tahan dengan kemasamannya, pakai yogurt perisa apa pon boleh.

Kita susun buah kiwi zespri@. Pastu salut kan dgn yogurt. Lapis lagi dan salut dgn yogurt sampai penuh cawan tu. Lapis bertingkek-tingkek lah :-)



Hasilnya. Plain yogurt ni memang masam. Tapi bila dah campur buah kiwi. Terasa masam masam manis nya.

Zespri@ kiwi penuh dengan lebih daripada 20 nutrien penting yang menjadikannya salah satu daripada buah-buahan yang paling padat nutrien.

posted from Bloggeroid

Malaysia - 2 Myanmar - 0 Tahniah buat pasukan Harimau Muda Malaysia kerana berjaya menundukkan pasukan Myanmar dalam Pestabola Merdeka ...



Malaysia - 2
Myanmar - 0

Tahniah buat pasukan Harimau Muda Malaysia kerana berjaya menundukkan pasukan Myanmar dalam Pestabola Merdeka edisi 41. Lemah jantung bila tengok bola ni.

posted from Bloggeroid

Bertemu kita dalam Zespi's 14-day Scoop of Amazing Challenge yang sudah masuk hari ke tujuh. Untuk menu kali ni sangatlah mudah dan ...


Bertemu kita dalam Zespi's 14-day Scoop of Amazing Challenge yang sudah masuk hari ke tujuh. Untuk menu kali ni sangatlah mudah dan simple jer penyediaannya. Kita buat fruit salad jer. Mudah kan.

Bahan2 yang di perlukan sudah semestinyalah buah-buahan kan. Terpulang pada anda nak pakai buah apa pon. Tapi untuk fruit salad yang saya buat ni, saya menggunakan buah zespri® kiwifruit green dan sungold, epple dan juga buah anggur. Campurkan dengan thousand island sos.



Dah siap Colourful Fruit Salad ni. Untuk hiasan *hiasanlahsgtkan, saya letak sket buah tomato. Smiley lah kononnya...ahaks...

Untuk orang yang nak diet, sangatlah sesuai makan fruit salad ni. Nak tau tak, buah kiwi sangat baik untuk pesakit kencing manis kerana ia tidak akan meningkatkan gula dalam darah dengan cepat. Sebab kiwi mempunyai indeks glycemic (GI) yang rendah.

Untuk cabaran yang sebelumnya, boleh refer dibawah ni:


Jangan lupa juga layari website www.zespri.com.my untuk maklumat lanjut

posted from Bloggeroid

Terdapat dua jenis takdir yang kita sedia maklum iaitu QADA' dan QADAR. Tapi jelas ker kita dengan maksud QADA' dan QADAR ni? Meh ...


Terdapat dua jenis takdir yang kita sedia maklum iaitu QADA' dan QADAR. Tapi jelas ker kita dengan maksud QADA' dan QADAR ni? Meh nak kongsikan supaya uols jelas dengan maksudnya.

QADA' dan QADAR

Takdir Qada' (kehendak Allah) boleh diubah melalui berdoa, melakukan amalan soleh, ataupun berusaha.

Contoh Takdir Qada' adalah berkenaan dengan rezeki (duit), jodoh (perkahwinan - pemilihan, kebahagiaan), tarikh kita mati (sama ada panjang ataupun pendek, itu sebab ada doa supaya memohon panjang umur dan sebagainya, menyambung silaturahim. 

Takdir Qadar adalah berkenaan ketentuan Allah (tidak boleh diubah sampai bila-bila)

Contoh Takdir Qadar adalah mati, (setiap yang hidup pasti akan mati), jantina (kita boleh ubah, tetapi itu dilaknat, tetapi ianya hanya usaha yang palsu dan tidak berhasil secara sempurnanya), Setiap orang yang panjang umur pasti menjadi tua (tidak boleh ubah yang sudah tua hendak jadi muda). 

Kedua-dua jenis Takdir ini perlu diketahui dengan jelas, supaya seseorang itu tidak menyalahkan takdir, apabila pendapatannya sedikit, ataupun jodohnya tidak panjang, kerana perkara seperti ini termasuk di dalam Qada' Allah iaitu Takdir yang kita boleh ubah dengan mengamalkan 3 kaedah mengubahnya termasuk berdoa. 

Malam Lailatur Qadar itu adalah masa yang antara terbaik bagi mendoakan supaya Qada' kita berubah dari yang baik kepada lebih baik. Sekiranya sekarang kurang baik, supaya menjadi baik.

Sumber: FB Shamsuddin Kadir

So...dah jelas kan apa maksudnya. Jangan sedap mulut jer nak cakap "owh...dah takdir aku hidup miskin"..."owh...dah ditakdirkan jodoh aku dengan si dia"...bla,,bla...bla.... Pada hal kita boleh jer ubah nasib kita. Pokok pangkal nya diri sendiri....NAK atau TAK NAK. SANGGUP atau TAK RANGGUP.

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum (bangsa) melainkan kaum itu sendiri mengubah nasibnya” - Ar-Ra’d : 11

Tersenyumlah ketika kita kehilangan sesuatu kerana ALLAH telah menyediakan yg terbaik untuk kita
Tersenyumlah ketika kita bersedih kerana ALLAH akan menghilangkan kesedihan kita kepada kebahagiaan
Tersenyumlah ketika kita disakiti kerana ALLAH akan mengubah kesakitan kepada ketenangan
Tersenyumlah dan terus tersenyum kerana pertolongan ALLAH sudah hampir

Note: Wanita yang kuat/tabah  adalah wanita yang mampu tersenyum di waktu pagi seperti dia tidak menangis semalam. 

Extra Note: People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget HOW YOU MADE THEM FEEL





Pejam celik pejam celik. Anak soleh ibu ni dah makin bertambah bulannya. Kejap jer dah 17 bulan. Rasa macam baru jer lagi ibu lahirkan a...


Pejam celik pejam celik. Anak soleh ibu ni dah makin bertambah bulannya. Kejap jer dah 17 bulan. Rasa macam baru jer lagi ibu lahirkan awak dik. Masih lagi berhutang dengan kawan² ibu pengalaman ibu melahirkan awak. Pengalaman melahirkan yang cukup² mudah dan senang. Alhamdulillah...



Syukur padaNYA sebab Qhalif yang soleh membesar sebagai anak yang sihat. Makin banyak akal, banyak ragam dan banyak mulut. Anak yang senang dijaga.



Dan akhirnya...saat yg ibu tunggu² muncul juga bila qhalif yg bijak dah boleh jalan. Di usia setahun 4 bulan baru dapat kaki. Excited bila dah bley berjalan yer dik. Memanjat jangan cakap lah. Expert dah.

Alhamdulillah...qhalif yang soleh lagi bijak masih fully breastfeed. Aduhaiiii...moment yg sangat indah bila kita dpt breastfeed anak. Bonding ibu dan anak. Tangan comel yg suka merayap2...kat badan, kat muka ibu ni, mulut, pipi dan sampai hidung ibu pon nak dikoreknya. Punyalah asyik nyonyot kan. Ada 7 bulan lagi dik utk ibu capai misi 2 tahun.

Note: Bersiap sedialah utk dicucuk yer qhalif :-)
posted from Bloggeroid

Ni lagi satu umat pengotor. Aku tak tau lah dia lupa nak flush atau segaja tak nak flush atau buat² lupa nak flush atau memang jenis da...



Ni lagi satu umat pengotor. Aku tak tau lah dia lupa nak flush atau segaja tak nak flush atau buat² lupa nak flush atau memang jenis dah berak tak reti nak flush. Bluekkkkk...Kembang tekak aku wei. Cissssss...pengotor betul. Ni bukan kat tandas awam. Tapi tandas kat office ni.

Tak tau lah angkara siapa ni. Bikin panas hati jer. Sebelum kluar tu check lah dulu dah flush ker belum. Stool tu ada lagi ker tak. Titis² kuning kat toilet bowl tu dah jirus ker belum. Ni tak, main keluar jer. haishhhhh...bodoh betul lah...Rosak mata aku pagi ni.

Note: Tolonglah...jangan lah jumpa toilet macam ni lagi.

Extra Note: Masih tak boleh nak publish komen...huhuhu...



Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah masuk hari yang ke enam. Memang mencabar sungguh lah. Tapi seronok. Ok...untuk hari...


Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah masuk hari yang ke enam. Memang mencabar sungguh lah. Tapi seronok. Ok...untuk hari ni kita buat dessert lah.

Memandangkan saya pon dah lama tak buat home made Ice Cream. Jadinya malam ni kita buat eskem lah. Bahan2 pon simple jer. Cuma perlukan coffemate, fresh milk, gula dan buah kiwi jer.



Blender 2 cawan coffemate, 2 cawan susu, sedikit gula dan buah kiwi zespri@. Blend hingga larut dan sebati. Sejukkan dalam freezer lebik kurang 2 jam. Pastu blender lagi bagi tekstur tu lagi halus. Senang kan.



Inilah hasilnya. Rasa apa? Rasa eskem lah...hehehe...Nantikan resipi yang seterusnya. Cabaran masih berbaki 8 hari lagi. Jangan lupa layari www.zespri.com.my . Ada peraduan yang sedang berlangsung dan hadiahnya adalah MASholidays Package to New Zealand.


posted from Bloggeroid

Bukan aku yang sengal, tapi blogspot ni ha. Dari pagi tadi aku tak boleh nak publish ayat² cinta yang dah memenuhi kotak komen tu. Aca...



Bukan aku yang sengal, tapi blogspot ni ha. Dari pagi tadi aku tak boleh nak publish ayat² cinta yang dah memenuhi kotak komen tu. Acaner tu? Uols ada masalah yang sama ker?

Kenapa aku buat comment moderation setting? Sebab aku suka terjah kawan² yang rajin komen kat blog aku ni. Sebelum publish, aku akan terjah blog uols dulu. Komunikasi dua hala katakan. Tapi lately tak sempat nak terjah. Publish jer lah dulu. Later² daku terjah.

Note: Buat kawan² yang selalu tinggalkan komen, mekasih banyak². Komen² dari kamu buatku tersenyum.




Teleng ibu nak tengok gambar ko abam My handsome boys yang banyak akal, yang banyak cakap dan yang banyak ragam. Si abang tahun de...


Teleng ibu nak tengok gambar ko abam

My handsome boys yang banyak akal, yang banyak cakap dan yang banyak ragam.

Si abang tahun depan nak masuk darjah 1 dah. Dah tak sabar2 dah tu. Si adik...kejap jer dah setahun setengah. Alhamdulillah dah boleh berjalan. Setahun empat bulan uols baru dapat kaki. Tu tengah excited, asyik merayap jer...hehehe...

Arghhhh...tak sabar nak balik. Hari2 rasa tak sabar. Dan hari2 jugalah hilang kesabaran dengan kerenah mereka ni...hurmmmmm...Apa pon ibu tetap sayang anak2 ibu hingga hujung nyawa :-)

posted from Bloggeroid

Perghhhhh...tajuk sikit punya panjang. Sejak join cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge ni, rajin plak aku memasak. Masak...


Perghhhhh...tajuk sikit punya panjang. Sejak join cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge ni, rajin plak aku memasak. Masakan siap berhias bagai...ahaks...Sebelum ni pon memang rajin memasak. Tapi untuk cabaran ni tahap kerajinan nya tu lain macam sket...hehehe...

Breakfast simple jer pagi ni. Paling senang, ringkas dan cepat. Zespri® Kiwifruit Cereal with Freshmilk. Healthy breakfast katakan.

Sebelum dituang susu
 
Selepas dituang susu

Bagi anak² makan sebelum dorang gi sekolah and nursery. 



Ibu mithali dan isteri solehah tengah bagi anak² makan. Take turn yer anak². Cepat makan cepat lah ibu gi kerja dan hantar anak² gi nursery. Hanya dengan sebiji Zespri® Kiwifruit sehari sudah mencukupi untuk memenuhi keperluan vitamin C harian anda.



Tak tau nak masak apa malam ni. Jadinya kita buat menu simple jer lah. Kita buat spaghetti. Anak2 pon suka. Especially si kimi. Memang fa...


Tak tau nak masak apa malam ni. Jadinya kita buat menu simple jer lah. Kita buat spaghetti. Anak2 pon suka. Especially si kimi. Memang favourite dia. Kalau makan memang bertambah 2-3 kali.

Tapi untuk bahan2 sos spaghetti, saya gantikan buah tomato dengan dengan zespri® green and sungold kiwifruit. Sebab kalau masak sos ni saya suka letak buah tomato. Jadi, untuk kali nih kita ubah style lain pulak :-)

Bahan² yang diperlukan:



Rasanya semua orang dah tau macam mana nak masak spaghetti kan. Jadi tak perlu lah saya nak ajar macam mana nak masak...aci tak...Saya letak cili api sebab nak bagi rasa pedas, masam dan manis. Tapi tak banyak pon sebab anak2 nak makan kan. Bahan2 tu semua ditumbuk. Sedap sket rasa :-)


Tadaaaaa...Siap ada smiley lagi tu. Nampak sedap kan. Tapi memang sedap pon. Cubalah sendiri kalau nak tahu macam mana rasanya.

Sememangnya buah kiwi mempunyai banyak khasiat dan baik untuk sistem dalaman tubuh. Harganya memang agak mahal tapi setanding dengan khasiatnya yang banyak kan. Memang tak rugi beli :-)

posted from Bloggeroid

MURTABAK MAGGI KARI BERPERISA KIWI Untuk cabaran hari yang ke 3 ni, saya buat Murtabak Maggi Kari. Buat minum petang. Sebenarnya ini k...

MURTABAK MAGGI KARI BERPERISA KIWI

Untuk cabaran hari yang ke 3 ni, saya buat Murtabak Maggi Kari. Buat minum petang. Sebenarnya ini kali pertama saya buat murtabak maggi. Sebelum ni memang tak pernah buat. Risau juga kalau tak menjadi kan.

Macam biasa, saya campurkan dengan zespri's kiwi green dan sungold. Alhamdulillah, menjadi murtabaknya even baru pertama kali mencuba.



Inilah hasilnya :-). Murtabak Maggi Kari berperisa KIWI. Kalau nak tau rasanya macam mana, uols kena cuba dulu. Rasanya memang tak mengecewakan. Percayalah...cewahhhhh...:-)



Antara bahan2 yang diperlukan. Rebus maggi. Saya pakai sebungkus jer. Tumis bawang merah, bawang putih. Dah kekuningan masukkan cili boh 1 sudu. Masukkan daging cincang. Sementara tunggu bahan gorengan masak. Pukul telur dan campurkan bersama serbuk kari maggi tu. Campurkan maggi, bahan gorengan, sedikit daun sup dan juga buah kiwi tadi kedalam telur yg dah dipukul. Gaul sebati bahan2 tadi. Pastu gorenglah. Padat2 kan maggi tu sampai masak. Senang jer nak buat :-)

Selain kaya serat dan vitamin C, kiwi juga membantu memudahla sistem usus dan mengelakkan masalah sembelit. Haaa...kalau uols ada masalah sukar membuangm, bolehlah amalkan pemakanan buah kiwi ni.
Nantikan cabaran, khasiat dan menu saya yang seterusnya yer :-)



posted from Bloggeroid

BEE HOON GORENG WITH   ZESPRI® GREEN &   ZESPRI® SUNGOLD KIWIFRUIT Cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah mas...

BEE HOON GORENG WITH ZESPRI® GREEN & ZESPRI® SUNGOLD KIWIFRUIT

Cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge sudah masuk hari yang kedua. Untuk cabaran kali ni, kita main masak² lah plak. Tak susah pon buat bee hoon goreng kan. Sekejap jer pon penyediaannya. Nak buat untuk breakfast pon boleh. Nak buat untuk dinner pon ok.


Tapi ini saya buat untuk breakfast. Nampak pelik kan bila buah kiwi dicampur dalam masakan. Belum cuba belum tahu kan. Bila dah cuba, baru tahu ianya sesuai untuk dicampur dalam masakan seperti mee hoon goreng yang saya buat ni. Tak percaya? Meh tengok:


Rasanya memang sedap. Bila makan terasa crunchy dari biji² kiwi tu. Masa tengah masak tetiba terfikir, why not kalau cuba campur dengan buah kiwi. Hurmmmm...memandangkan kombinasi rasa Zespri® Green Kiwifruit dan Zespri® SunGold Kiwifruit yang manis, masam dan sedikit juicy, secara tak langsung ianya dapat mengurangkan  pengunaan sos cili dan sos tomato. Rasa asli dari buah katakan. Dah macam chef lah plak...hehehe...


Nak letak juga resipi. Bahan² tu ikut kesukaan. Kebetulan bahan tu jer yg ada kat umah. Cara  nak masak pon nak kena ajar ker? Hehehe...macam biasa, tumis bawang besar, bawang putih dan cili boh. Dah masak letak fishcake, kicap, sos tomato dan sos cili sket. Jgn letak banyak sebab nak letak buah kiwi. Dah sebati bahan² baru letak Zespri® Green Kiwifruit dan Zespri® SunGold Kiwifruit. Pastu baru letak bee hoon. Kacau² kasi rata bee hoon dengan bahan tumisan. Dah siap. Taburkan jer daun sup atas mee hoon goreng tu.

Nak tahu apa khasiat yang terkandung dalam Zespri® Green Kiwifruit dan Zespri® SunGold Kiwifruit ni? Khasiatnya cukup tinggi. Untuk Zespri® Green Kiwifruit, ianya mengandungi dua kali ganda vitamin C seperti oren. Ia juga tinggi dalam mineral, vitamin, secara semula jadi rendah dalam natrium , lemak dan mempunyai IG yang rendah (Indeks Glisemik). Zespri® SunGold Kiwifruit ni pula penuh dengan lebih 20 vitamin dan mineral lebih daripada hampir semua buah-buahan yang sama. Ia mempunyai tahap yang sangat tinggi antioksidan Vitamin C (tiga kali ganda lebih daripada oren) dan Vitamin E (tujuh kali lebih daripada epal dan oren) dalam buah.  

Nantikan Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge yang seterusnya. Banyak lagi khasiat² kiwi yang akan saya kongsikan. Jangan lupa ikuti cabaran saya ini di:


Jangan lupa juga layari website http://www.zespri.com.my untuk maklumat lanjut.

Pada yang terlepas semalam, ini link Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge - DAY 1 




Para SUAMI, please take note. ALLAH hadiahkan kepada WANITA/ISTERI dengan naluri yang terlalu halus dan kuat. Jika LELAKI/SUAMI yang...


Para SUAMI, please take note.


ALLAH hadiahkan kepada WANITA/ISTERI dengan naluri yang terlalu halus dan kuat. Jika LELAKI/SUAMI yang dia cinta lakukan sesuatu yang tidak baik, dia dapat rasakan. Walaupon LELAKI/SUAMI itu sembunyikan di dalam hatinya apa yang dia lakukan.

Kadang²...WANITA/ISTERI itu tahu tapi dia buat² tak tahu. Disebabkan kasih dan sayang, dia rela telan dan pendam semuanya daripada bergaduh jika dia bersuara. Hanya dalam doa kepada ALLAH tempat dia luahkan segala yang terbuku di dada. Dan setiap air matanya yang gugur ketika berdoa, akan ALLAH gantikan dengan ganjaran yang tidak terhingga nilainya.

Note: Tiada yang benar melainkan benar belaka. Naluri seorang isteri adalah sangat kuat. 




LEBIH SEDAP DIMAKAN BEGITU SAJA Kami dan kiwi memang tak dapat di pisahkan...cewahhhh...sebab ianya kegemaran kami anak beranak. Bila d...


LEBIH SEDAP DIMAKAN BEGITU SAJA

Kami dan kiwi memang tak dapat di pisahkan...cewahhhh...sebab ianya kegemaran kami anak beranak. Bila di beri peluang untuk menyahut cabaran ni. Memang saya tak teragak² untuk menerimanya. Rasa tak sabar sebab banyak menu yang bermain² di minda ni.

Ok...saya nak bercerita serba sedikit tentang sejarah Zespri ®. Zespri ® adalah pengeluar utama kiwi New Zealand ke sseluruh dunia. Zespri ® International Limited adalah pemasar terbesar di dunia buah kiwi, menjual buah kiwi di lebih daripada 60 buah negara. Jenama Zespri ® menetapkan tanda aras bagi kecemerlangan dijamin dan buah kiwi semulajadi lazat.

Untuk cabaran ni. Saya di beri 2 jenis buah kiwi jenama Zespri ®. Zespri® Green Kiwifruit dan juga Zespri® SunGold Kiwifruit.

Anak² menikmati kesedapan buah Zespri® Kiwifruit

Zespri® Green Kiwifruit, ianya mempunyai kombinasi rasa manis dan masam. Rasanya lebih asli dan menyegarkan gitew. Berbentuk bujur dengan kulit kabur. Untuk Zespri® SunGold Kiwifruit, ianya berwarna kuning keemasan, sedikit jiucy dan yang menarik, buah kiwi ini lebih besar dengan tekstur yang halus di dalam kulit yang licin. Memang kedua² perisa Zespri® Kiwifruit ini adalah sangat sedap.


Terpulang pada anda nak makan macam mana. Cara makan pon nak ajar ker...hehehe...gurau jer. Ada sudu khas di sediakan. Senang jer pakai sudu ni. 

Ada tips yang saya nak kongsikan dengan anda. Kalau anda beli buah kiwi dan ianya masih keras atau belum masak sepenuhnya, Zespri ® Kiwi Hijau boleh masak lebih cepat dengan menyimpannya dengan epal atau pisang dalam beg dan meletakkan ia pada suhu bilik untuk beberapa hari. ini kerana gas yang terhasil pada epal dan pisang itu akan membantu mempercepatkan lagi proses kematangan buah kiwi.

Nantikan Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge yang seterusnya. Ada resipi menarik berasaskan kiwi menanti anda. Saya juga akan kongsikan khasiat² yang terdapat dalam Zespri® Green Kiwifruit dan Zespri® SunGold Kiwifruit. Ini baru 1st day. Ada 13 hari lagi. Jangan lupa ikuti cabaran saya ini di:


Jangan lupa juga layari website http://www.zespri.com.my untuk maklumat lanjut

Note: Wish me luck uols ☺


Pada kawan² yang pernah terasa dengan aku. Atau kawan² yang rasa aku dah sakitkan hati mereka secara tak segaja. Sama ada kawan² alam ...



Pada kawan² yang pernah terasa dengan aku. Atau kawan² yang rasa aku dah sakitkan hati mereka secara tak segaja. Sama ada kawan² alam nyata atau pon maya. Only 3 word that i can say:

I AM SORRY
SAYA MINTA MAAF

Note: DIAM tak bererti MENGALAH. ALLAH kan ada. Balasan pada orang macam ni, tetap akan ada. Cuma kita tak tau bila. 

Extra Note: Masih tak sempat nak melawat kawasan. I am sorry my dear blogger friend.




Semalam aku ke Edelman Office. Untuk briefing pasal Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge ni lah. Unexpected sebab terpilih sebag...


Semalam aku ke Edelman Office. Untuk briefing pasal Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge ni lah. Unexpected sebab terpilih sebagai salah seorang blogger untuk join challenge ni. Thanks Farah Hayati for choosing me. 1st time uols. Excited sket...hehehe...


Dalam cabaran ni, misi yang aku kena buat adalah mengamalkan pemakanan buah kiwi Zespri selama 14 hari berturut² dan rasakan perbezaannya. Haaaaa...hamik ko. Berlaukkan kiwi jer lah 14 hari ni. Terpulang macam mana kita kita nak makan buah tu. Letak dalam masakan ker, buat fruit salad ker. Terpulang pada creativity masing². Dah macam² menu dalam kepala ni ^_^. Resipi ada diberikan. Nak follow boleh, tak follow pon tak per. Cabarannya bermula hari ini.


Lulu from Edelman tengah bagi briefing. Antara blogger yang turu telibat, Ainul dan lagi sorang tu  aku lupa. Sorry bro ☺


Me and my blogger friend LIZ. Aku gi ngan liz smalam. Pertemuan buat kali yang kedua.


Goodies bag yang penuh dengan buah kiwi. Lenguh tangan aku membawanya. Berat wei. Tu stok untuk 7 hari. Untuk another 7 days dorang akan pos...yeehhaaaa...

hover ko kan jemah...ahaks...

Ok...puan punya blog akan mulakan cabaran Zespri's 14-day Scoop of Amazing Challenge bermula hari ini. Ni baru entry pemanas. Nantikan cabaran hari pertama sebentar lagi.

Note: Lately rasa macam diri ni over expose kat blog...hehehe...fedulik lah kan ☺


Hilangkan stress anda dengan sketsa bergambar ni yer. Gelak² aku nengok kat FB smalam       Last but not lease ☺   Wha...


Hilangkan stress anda dengan sketsa bergambar ni yer. Gelak² aku nengok kat FB smalam

 
 
 
Last but not lease ☺
 

What say you? Hadiah kemerdekaan buat rakyat malaysia. Memula harga gas naik. Pastu harga minyak plak naik. Lepas ni? Kita tunggu dan lihat. Bagi aku, 20 sen tu memang kecik. Tapi impaknya pada kita sangatlah besar. Kenapa? Sebabnya ia akan mendorong kepada kenaikan harga barangan yang lain. Ko tengok lah nanti, harga kos pengangkutan akan meningkat. Tambang bas mesti naik kan. Harga makanan juga tak terkecuali. Especially kedai² mamak dan juga kedai makan. Step by step orang kata. 

Tak per, BR1M kan ada. Harga kereta pon dah turun. Untuk orang macam aku memang tak layak nak apply BR1M. Redho jer lah. Untuk harga keta plak. Memang aku tak mampu nak tukar keta baru. Sebab even keta turun harga pon, harga still mahal lagi. Pakai jer lah kereta yang ada ni. 

Apa pon. Aku bersyukur dapat hidup di bumi MALAYSIA yang aman damai ni. Even kenaikan harga barang agak membebankan bagi aku yang bergaji rendah dan hidup di kota yang serba serbi barangnya mahal dan akan naik tiap² tahun. Tu belum masuk bab perbelanjaan untuk sekolah anak². Sekian...

Note: Agak bz lately. Tak sempat nak melawat kawasan. Nanti daku terjah yer kawan². Buat kawan² baru, nantikan kunjungan balas dari ku.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...